Groene Hart op zondag

10 maart 2019

Groene Hart op zondag 10 maart 2019


'Blij dat we zijn uitgekozen om heen te gaan'

Sam, Sabine, Remy en Stefan vertegenwoordigen Nederland in Abu Dhabi. (Foto: archief Rodi Media)

OPMEER - Stefan Tettelaar, Sabine Leek, Remy Treffers en Sam Veeken van Vereniging Paardrijden Gehandicapten Opmeer hebben, samen met de rest van Special Olympics Team NL, zich onlangs officieel gepresenteerd aan het publiek. Zij zijn klaar om te strijden voor de ereplaatsen tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Op donderdag 7 maart vertrok deze bijzondere TeamNL-formatie naar de World Games.

Special Olympics Team NL klaar voor World Games 2019

Team NL, boven v.l.n.r.: Remy Treffers, Sabine Leek, Sam Veeken, Xander Jansen (De Kluproosjes) en Stefan Tettelaar Onder: Barbara Dijkman (coach van VPGOpmeer), Steffi Kregting (De Kluproosjes) Astrid Groszenipper (coach De Kluproosjes uit Ewijk) (Foto: Rachelle fotografie)

Na maandenlange voorbereidingen en trainingen zijn de 65 sporters met een verstandelijke beperking klaar voor de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi, 's werelds grootste sportevenement in 2019. De laatste puntjes werden tijdens de presentatiedag op de i gezet. Het Sport College van ROC Midden Nederland in stadion Galgenwaard bood hiervoor haar locatie als podium aan. Stefan, Sabine, Remy en Sam kregen bijvoorbeeld een mediatraining van niemand minder dan voormalig wereldkampioene Nelli Cooman en sportcommentator Henk-Jan Kerkhoff. Barbara Dijkman kreeg als coach nog de laatste informatie over de World Games. De ouders en familieleden kregen tips van International Messenger Lize en haar moeder Maria over hoe zij kinderen en sporters kunnen ondersteunen om op eigen benen te staan. De middag werd spectaculair afgesloten met een modeshow. Op de voor deze gelegenheid speciaal aangelegde catwalk presenteerde Team NL zich in de kleding van Craft waarin zij topprestaties zullen gaan leveren tijdens Special Olympics World Games over minder dan vijf weken.

Toon Rutgers is bestuurslid bij VPGO: "Bij dit team ben ik helaas zijdelings betrokken, omdat ik niet meega naar Abu Dhabi.

Vervolg op pagina 8.

Hoogwoud Schoon

HOOGWOUD - De landelijke opschoondag wordt 23 maart gehouden; een mooi moment om met zijn allen zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. Meehelpen? Opgeven kan via 06-51933575.

Food-Filmfestival op twee locaties

REGIO - Rotaryclub Koggenland houdt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 maart een nieuw evenement: het Food-Filmfestival. Deze eerste editie start op twee locaties: het gastvrije en veelzijdige Villa Groet in Avenhorn en de sfeervolle Brasserie De Grost in Grosthuizen. Het doel van de organisatie is dit unieke festival jaarlijks terug te laten keren op meerdere locaties in heel Koggenland.

Het publiek kan de combinatie van gezelligheid met goed eten verwachten. Op vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag worden vijf films getoond met als rode draad 'voedsel'. Liefhebbers kunnen vrijdag voorafgaand aan de film een 'filmhap' reserveren. Op zaterdag serveert Brasserie De Grost haar gasten een diner tijdens de film. De zondagmiddag is speciaal voor de kinderen. Iedereen kan dan na de film terecht voor een 'filmhap'.

De opbrengst van de films gaat naar het goede doel: de verbouwing van de kinderafdeling van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, genaamd 'Een thuis in het ziekenhuis'. Uit onderzoek blijkt dat kinderen beter herstellen in een omgeving die voelt als thuis. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina: Een thuis in het ziekenhuis.

Reserveer kaarten voor het festival via www.ffkoggenland.nl, vermeld de favoriete film(s) met of zonder 'filmhap' of kies de zondagmiddag met een (klein)kind.

Enthousiast geworden over het Food-Filmfestival? Sponseren kan. Neem contact op voor de mogelijkheden met info@rotarykoggenland.nl.

Rotary Koggenland is een club gevormd door enthousiaste mensen, waarbij persoonlijke ontwikkeling en inzet voor de (lokale) gemeenschap centraal staan. De leden steken graag de handen uit de mouwen door het organiseren van verschillende evenementen. Door deze te koppelen aan diverse goede doelen biedt de club financiële steun. Kijk op de site voor meer informatie.

Iconen bij Hyperion

Simon Koopman bij een aantal iconen in zijn atelier. (Foto: aangeleverd)

BENNINGBROEK - Stichting Hyperion verzorgt woensdag 20 maart om 20.00 uur een avond over iconen in het Witte Kerkje, Kerkelaan 10 in Benningbroek.

Simon Koopman uit Venhuizen is een bekend icoonschilder. Wat is dat eigenlijk? Iconen zijn geschilderd op een houten paneel. Bij het schilderen dient men rekening te houden met bepaalde regels. Deze hebben de bedoeling voor zuiverheid en uniformiteit te zorgen en niet af te wijken van de leerstellingen van de Kerk. In zijn atelier geeft hij al jaren les aan mensen die een icoon willen schilderen. Op deze avond brengt hij de boeiende wereld van de iconen stap voor stap dichterbij door informatie in woord, zang, klank en beeld. Hij vertelt het verhaal achter de icoon, het ontstaan, de oorsprong, de waarde en de betekenis van de iconen en de kleuren. Simon neemt iconen en pigmenten mee naar Hyperion. Na afloop kan er nagepraat worden met een hapje en een drankje.

Gratis entree. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Leerlingen scheiden afval met wethouder

Samen afval scheiden met wethouder Caroline van de Pol. (Foto: aangeleverd)

ZUIDERMEER - Wethouder Caroline van de Pol gaf maandag 4 maart met leerlingen van de Bernadetteschool in Zuidermeer het startsein voor 'Afval scheiden en zwerfafval opruimen '. Samen met leerlingen deponeerde ze afval in de juiste afvalbak voor plastic, gft en restafval. Ook liet zij met haar eigen rugtas, gemaakt van gerecycled kunststof, de leerlingen zien dat de mogelijkheden van recyclen groot zijn.

Gemeente Koggenland biedt, net als de andere zeven gemeenten in West-Friesland, het afval scheiden aan bij alle basisscholen in de gemeente. De Bernadetteschool wordt vanaf nu meegenomen in de ophaalroutes van het huishoudelijk afval. "We willen samen met HVC de kinderen en scholen stimuleren afval te scheiden. Leerlingen leren zo over het nut van afval scheiden en de mogelijkheden van recyclen. De Bernadetteschool is heel enthousiast om aan de slag te gaan. We ondersteunen ze daar op deze manier graag bij." aldus wethouder Van de Pol.

Directeur Dieuwke Vermeulen legt uit dat dit heel goed bij de Bernadetteschool past: "We geven onze visie van natuurschool steeds meer vorm. We willen onze leerlingen kennis van en respect voor de natuur meegeven. We willen ze meegeven dat alles met elkaar samenhangt en we goed voor de natuur, onze omgeving en elkaar moeten zorgen. Het scheiden van afval is dan ook een belangrijke en goede stap vooruit."

Twee chauffeurs van HVC verzorgden een introductieochtend voor alle klassen. De chauffeurs lieten zien hoe je afval goed scheidt en gaven handige tips. Alle klassen werden voorzien van nieuwe afvalbakken en ontvingen een uitgebreid educatiepakket. Leerlingen van De Bernadetteschool gingen direct enthousiast aan de slag.

Afval scheiden, goed voor het mileu

Piraten zingen met Unicorn in De Brink

Piratenkoor De Landlubbers (Foto: H. Doorn)

OBDAM - Piratenkoor De Landlubbers uit Obdam geeft zondag 24 maart, in samenwerking met Unicorn, een concert in De Brink, Dorpsstraat 155 in Obdam.

Vanwege hun twintigjarig bestaan lieten zij een foto en filmsessie maken bij de wipbrug in Spanbroek. Naast zingen staat gezelligheid en spontaniteit hoog bij het koor in het vaandel. Ieder koorlid verzorgt zijn eigen 'piratenkledij'. Kaarten voor dit spektakel zijn te bestellen via www.landlubbers.nl. Meer informatie: Hans Knijn, tel. 06-22523243.

Dier van de week

HOORN - Rooie is een lieve gecastreerde kater van tien jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat hij niet meekon met de verhuizing.

Rooie is een vriendelijke kat die honderduit tegen je 'praat'. Hij wordt graag geknuffeld maar gaat ook lekker zijn eigen gang. Hij maakt graag een paar keer per dag even een rondje buitenshuis maar hij houdt niet van andere katten. In het asiel bleek dat Rooie last had van blaasgruis. Daarom is hij op dieetvoer gezet (Royal Canin Urinary high dilution brok) en zijn urine is nu weer keurig schoon. Om te voorkomen dat hij nog een keer last krijgt, moet hij wel op dit voer gehouden worden; dit moet zijn nieuwe eigenaar dus geen probleem vinden.

Wie interesse heeft in Rooie, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Rooie is een gecastreerde kater, die graag geknuffeld wordt. (Foto: aangeleverd)

Binnenkort buiten zwemmen

Buiten zwemmen kan eind april weer. (Foto: Shutterstock)

REGIO - De buitenzwembaden in de gemeente Medemblik openen eind april hun deuren. Vrijwilligers van De Spetter in Abbekerk, Molenbad in Wognum, De Weid in Andijk, Het Zwembad in Oostwoud en 't Ploetertje in Benningbroek zijn druk met het onderhoud van de installaties.

Binnen acht weken zijn alle klussen geklaard en is iedereen van harte welkom een duik te nemen. Onlangs nam de gemeenteraad een motie aan om te helpen met het verlies aan inkomsten vanuit de btw-teruggave. Het recht op deze teruggave is onlangs vervallen, dit kost de buitenbaden duizenden euro's per jaar. Voor dit jaar is tot een compensatie van 40% van het nadeel besloten. De baden werken samen om betaalde toezichthouders en zwemdocenten in te roosteren. Er zijn nog part- en fulltimers nodig. Bekijk verderop de personeelsadvertentie.

Weidevogels

HOORN - Donderdag 21 maart vindt weer een seniorencircuit plaats in Wijkcentrum De Huesmolen.

Weidevogels zoals de grutto, de kievit, de scholekster en de veldleeuwerik nemen in aantal af. Marco van der Lee groeide op, op het boerenland. Hij kijkt terug naar de tijd toen weidevogels nog een vertrouw beeld waren en vertelt wat er is veranderd in het boerenland en in ons landschap.
Locatie: Wijkcentrum De Huesmolen, 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 5,- inclusief kopje thee of koffie. Aanmelden is niet nodig.

De Vismarkt - Hoorn (Foto: VdG/RM)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week bij de Vismarkt in Hoorn.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee?

Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.
Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs. (Foto: Matthijs van Roon)

REGIO - Onderwijs op maat en een goede begeleiding van studenten: dat is het mbo-onderwijs van ROC TOP in een notendop. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. ROC TOP gelooft in kleinschalig, gepersonaliseerd en praktijkgericht onderwijs in co-creatie met het lokale bedrijfsleven. Deze vorm van onderwijs biedt elke student het beste perspectief om zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Op de vier centraal gelegen campussen in Amsterdam volgen studenten uitdagend mbo-onderwijs op alle niveaus. Hiermee draagt ROC TOP bij aan de kracht en vitaliteit van de grootstedelijke Amsterdamse economie en samenleving.

Vier campussen in Amsterdam

"Bij ROC TOP besteden we veel aandacht aan studie-, loopbaan- en stagebegeleiding. Waar kunnen we studenten helpen? Zijn er dingen die we kunnen aanpassen om de studie soepeler te laten verlopen? Ook studenten die nog meer uitdaging willen of sneller hun studie kunnen afronden, zijn bij TOP goed op hun plek. Wij houden onze campussen bewust klein, waardoor studenten gekend én herkend worden. Kiezen voor ROC TOP is een bewuste keuze. De komende jaren blijft ROC TOP investeren in het vernieuwen van haar onderwijs. Studenten gaan daarbij een modulair onderwijsprogramma volgen, dat aansluit bij hun individuele behoefte en leefwereld en worden voortdurend uitgedaagd. Zodat studenten niet alleen hun diploma halen, maar zich ook ontwikkelen als mens en wereldburger."

Dinsdag 12 maart is er een open huis op alle ROC TOP campussen in Amsterdam. Dan kan de toekomstige mbo-student zelf ontdekken welke opleiding het beste bij hem of haar past. Voor meer informatie: www.roctop.nl/open-huis.

Aan alle lieve klanten van Studio86

Maria draagt Studio86 over aan Joyce (Foto: aangeleverd)

Een prachtige periode van 24 jaar komt tot zijn einde. Per 1 mei staat niet Maria, maar Joyce op de vertrouwde plek aan de Dorpsstraat 86 in Obdam. En vind je mij vanaf dan in mijn nieuwe kapsalon aan de Luttikoudorp 108 in Alkmaar.

Maria verhuist

Joyce, die ik eerder al drie jaar onder mijn hoede mocht nemen, neemt dan de rol van mij over bij Studio86. Ze heeft, na een mooie periode bij een andere kapper, inmiddels zo veel ervaring opgedaan dat de keuze niet moeilijk was. En met veel vertrouwen in Joyce verwacht ik dat ze een geweldige periode in Obdam tegemoet gaat.

De mooie kans die mij in Alkmaar op het pad is gekomen wilde ik daarbij niet laten lopen. Op loopafstand van mijn nieuwe huis in Alkmaar kan ik met een frisse start beginnen, kortere dagen maken, en weer wat meer tijd voor mezelf en de mensen om me heen vinden.

Frisse start

Via deze weg wil ik alle klanten die door de jaren heen getrouw naar Haarstudio Maria en Studio86 zijn gekomen ontzettend bedanken. En natuurlijk Paula en Joyce, met wie ik voor een lange periode heb samengewerkt, net zo zeer. Jullie hebben mij allemaal de kans gegeven mijn beroep met passie en liefde uit te oefenen! Ik zal jullie, en mijn plekje in Obdam, voor altijd koesteren in mijn hart.

'Blij dat we zijn uitgekozen om heen te gaan'

Sam, Sabine, Remy en Stefan vertegenwoordigen Nederland in Abu Dhabi. (Foto: archief Rodi Media)

Vervolg voorpagina

Wel ben ik al vijftien jaar aangesloten bij de VPGO en vanaf 2011 bestuurslid; penningmeester en ik regel onder meer de PR. Barbara Dijkman is het meest geschikt (en ervaren) om met de WorldGames-ruiters als coach/instructeur mee te gaan. Dat doet ze uitstekend en de ruiters zijn bij haar in goede handen. Ik ben geen gediplomeerde instructeur, maar wel plaatsvervangend wanneer dat nodig is.
Bij de tweejaarlijkse Nationale Special Olympics ben ik wel nauw betrokken. Daar ben ik dan ook altijd bij als coach."

Zelfredzaamheid

Team NL stapte afgelopen donderdag in het Etihad Airways vliegtuig naar Abu Dhabi. Vele levens zullen veranderen en de sporters stijgen in de hoofdstad van het emiraat Abu Dhabi en van de Verenigde Arabische Emiraten waarschijnlijk boven zichzelf uit, wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Spanning

Ruiters Stefan, Sabine, Remy en Sam vinden het erg spannend: "Maar we zijn erg blij dat wij uitgekozen zijn om mee te doen". Toon zegt: "Zowel de begeleiders, als de ruiters/amazones zelf, zeggen steeds dat meedoen het belangrijkste is, maar ze willen toch zeker ook mooie medailles winnen. Daarvoor wordt al weken lang serieus getraind met Barbara Dijkman als instructeur. De ruiters trainden ook met het complete NL paardrijd-team. Dus samen met de twee deelnemers van De Kluproosjes uit Ewijk. Overigens rijdt iedereen altijd voor een eigen resultaat de dressuurproeven. Het is immers geen teamsport, maar de ruiters/amazones leven altijd erg met elkaar mee en behalen straks een totaalresultaat voor Nederland bij de S.O. World Games paardensport."

Takken van sport

In totaal 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 170 landen strijden van 14 tot en met 21 maart tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. De 65 sporters en 23 coaches van Team NL daar actief zijn in dertien takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Talent laten zien

Deelname aan de World Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie ooit. Door middel van de World Games tonen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau.

Team NL klaar voor World Games 2019

Ralf schittert tijdens g-toernooi

Ralf Rijswijk krijgt de beker voor de eerste plaats uitgereikt. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Ralf Rijswijk judode zondag 3 maart jl. tijdens het g-toernooi, georganiseerd door Kodokan en Kadijkeroog. Hij is al jarenlang een vertrouwd gezicht op de mat bij Judovereniging Hikiwake uit Hoogwoud. Ralf moest vier partijen judoën en één van zijn tegenstanders was letterlijk en figuurlijk een hele zware, maar liefst 110 kilo met veel ervaring in binnen- en buitenland. Ralf won deze partij wel. Hij kwam na twee minuten al met een wazari op voorsprong. De twee andere partijen sloot Ralf ook winnend af en zijn laatste partij eindigde in een gelijkspel. Ralf had dus veruit de meeste punten in zijn poule en werd dik verdiend eerste.

Info: www.hikiwake.nl.

Landelijke en industriele meubelen bij Old Inn Wonen

Old Inn Wonen. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - Bij Old In Wonen maken ze weer plek in de showroom voor nieuwe trendy landelijke en industriële meubelen. Een voorproefje van de sale artikelen vindt men op de website onder het kopje Sale, maar in de showroom staan nog meer mooie kasten, lampen en banken die weg kunnen voor meeneemprijzen.

Men vindt bij Old Inn Wonen aan de Dorpsstraat in Dirkshorn een unieke mix van landelijke en industriële meubelen. Denk hierbij aan comfortabele eetkamerstoelen, trendy loungebanken en de hit van 2019; de ronde eetkamertafel van mangohout.

IRONMAN naar West-Friesland

REGIO - De IRONMAN komt in 2019 naar West-Friesland. In het weekend van 7 juli vinden een olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats. Ook komt er een wedstrijd voor de jeugd en een Nightrun van het sportspektakel. In 2020 wordt het triatlonfestival uitgebreid met een IRONMAN 70.3. Belangrijkste wedstrijd is de olympische afstand, de IRONMAN 5i50 met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast staat de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, een sprintversie met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen op het programma. Op de zaterdag voor de wedstrijden is een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot veertien jaar. Het parcours is in Hoorn en omliggende gemeenten. Vrijdagavond staat de Nightrun, een funrun van vijf kilometer, gepland. Zondag bij de olympische afstand is in het centrum van Hoorn een finishparty met rode loper en dj. De sprintwedstrijd vindt zaterdagavond plaats. In 2020 komt ook de IRONMAN 70.3 naar West-Friesland. Dat is een triatlon met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. De zeven West-Friese gemeenten steunen het evenement van harte. "Dit is geweldig nieuws voor de regio", zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. "IRONMAN is een strek merk en levert veel publiciteit op. Ook moedigt de IRONMAN sporten in brede zin aan. Het past dan ook prima in de stimulering van de breedtesport die de West-Friese gemeenten voor ogen hebben." Meer informatie: www.ironman.com/netherlands-events.

Fancy Fair plus Wereldproject Afrika

Een Afrikaanse openingsdans op het schoolplein van de Jozefschool. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Op de Jozefschool in Venhuizen is het Wereldproject Afrika gestart met het thema 'Gezond naar school'. In dit schoolproject wil de school de kinderen laten zien en ervaren dat beweging, gezonde voeding en het krijgen van goed onderwijs overal belangrijk zijn. Als projectopening werd er met alle leerlingen van de Jozefschool op het schoolplein de Afrikaanse dans Jambo opgevoerd.

Het project wordt voor en door leerlingen, ouders en het schoolteam georganiseerd en afgesloten met een grootse fancy fair op donderdag 21 maart. De activiteiten zijn: een tentoonstelling rond het thema, workshops, minikermis, vrijmarkt, theetuin, open podium, wereldwinkel en verloting. Een deel van de opbrengst van de fancy fair gaat naar twee organisaties. Project Bwanga (Kongo) zet zich in voor de ontwikkeling van mobiele gezondheidscentra. De organisatie The Style Foundation (Kenia) richt zich vooral op het onderwijs. Het andere deel van de opbrengst gaat naar de speeltoestellen op het plein van de Jozefschool. Er wordt gestreefd naar een geheel nieuwe inrichting van het schoolplein. Ook de kinderen hebben hun wensen kenbaar kunnen maken.
De fancy fair heeft een vrije inloop van 18.30 tot 21.30 uur. Het adres van de school is Lucasstraat 2 in Venhuizen. Meer informatie: www.bsjozefschool.nl.

Genieten onder de Portugese zon

Appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses. (Foto: aangeleverd)

8 dagen vanaf € 249,- p.p. in vier sterren appartement

REGIO - De Algarve is al jaren een populaire zomerbestemming bij Nederlandse vakantiegangers. De zon schijnt over de ruige rotskusten, de golven van de Atlantische Oceaan rollen de gele stranden op en in elk restaurant smaakt het familierecept voor kip piri piri even lekker.

Genieten onder de Portugese zon. (Foto: aangeleverd )

Het splinternieuwe appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses is vorig jaar nieuw gebouwd en in september 2018 geopend. Kom maar op met die Portugese 'dia'. Het fantastische uitzicht over de groene omgeving belooft al veel goeds. Met aan de ene kant de golfbanen van Balaia en in de verte de glinstering van de Atlantische Oceaan. Plof lekker neer op een van die luie ligbedden aan de rand van het zwembad of geniet van de Portugese zon op een heerlijk terrasje.

Inbegrepen: retourvlucht/transfer Amsterdam - Faro met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstoftoeslag, 7 nachten in TIME TO SMILE Balaia Senses, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamer appartement, Nederlandstalige reisleiding. Extra voor de lezers: een fles wijn in het appartement bij aankomst en de Capitool reisgids Algarve.

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 1 april t/m 23 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 maart 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Vertrek op maandag, woensdag en zaterdag. Ook vertrek mogelijk vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Kijk voor meer informatie en boeken op www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs. (Foto: Matthijs van Roon)

REGIO - Onderwijs op maat en een goede begeleiding van studenten: dat is het mbo-onderwijs van ROC TOP in een notendop. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. ROC TOP gelooft in kleinschalig, gepersonaliseerd en praktijkgericht onderwijs in co-creatie met het lokale bedrijfsleven. Deze vorm van onderwijs biedt elke student het beste perspectief om zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Op de vier centraal gelegen campussen in Amsterdam volgen studenten uitdagend mbo-onderwijs op alle niveaus. Hiermee draagt ROC TOP bij aan de kracht en vitaliteit van de grootstedelijke Amsterdamse economie en samenleving.

Vier campussen in Amsterdam

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs. (Foto: Matthijs van Roon)

"Bij ROC TOP besteden we veel aandacht aan studie-, loopbaan- en stagebegeleiding. Waar kunnen we studenten helpen? Zijn er dingen die we kunnen aanpassen om de studie soepeler te laten verlopen? Ook studenten die nog meer uitdaging willen of sneller hun studie kunnen afronden, zijn bij TOP goed op hun plek. Wij houden onze campussen bewust klein, waardoor studenten gekend én herkend worden. Kiezen voor ROC TOP is een bewuste keuze. De komende jaren blijft ROC TOP investeren in het vernieuwen van haar onderwijs. Studenten gaan daarbij een modulair onderwijsprogramma volgen, dat aansluit bij hun individuele behoefte en leefwereld en worden voortdurend uitgedaagd. Zodat studenten niet alleen hun diploma halen, maar zich ook ontwikkelen als mens en wereldburger."

Dinsdag 12 maart is er een open huis op alle ROC TOP campussen in Amsterdam. Dan kan de toekomstige mbo-student zelf ontdekken welke opleiding het beste bij hem of haar past. Voor meer informatie: www.roctop.nl/open-huis.

Matthäus-Passion

HOORN - Musicus Arjan Breukhoven geeft vrijdag 29 maart een interactieve lezing met beeld en geluid over de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. De Hoornse dirigent Harry Toebes licht de 'kindermatthäus' toe, die eerder onder zijn leiding werd uitgevoerd. Deze lezing is daarom ook interessant voor kinderen. Aanvang 20.00 uur in Het Octaaf, J.D. Pollstraat 1 in Hoorn. Entree is vijf euro, inclusief koffie/thee. Reserveren: muziek35@gmail.com .

Hobbybrouwers

HOORN - Biergilde Hoorn verzorgt woensdag 18 september bij Café Charlies voor de vijfde keer een proefavond met bier van hobbybrouwers uit Hoorn en omgeving.

Zes hobbybrouwers presenteren hun eigen bier. Na het succes van vorige jaren zoekt Biergilde Hoorn dit jaar weer zes brouwers die hun bier willen inzenden voor deze proefavond aan Dubbele Buurt 4. Aanmelden en info: proeverij@biergildehoorn.nl.

Vrouwen in de Kunst

Marlijn Franken, Swing (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het Actief Vrouwenkiesrecht bestaat in 2019 honderd jaar. In die tijd is veel veranderd en verbeterd. Toch is heden ten dage de positie van vrouwen, met name in de kunst, niet altijd makkelijk.

Curator Karin van Bodegom, beeldend kunstenaar en lid van Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o., legde 21 vrouwelijke collega's de volgende vragen voor: Wat is er van het Vrouwenkiesrecht terecht gekomen? Welke vrouwelijke kunstenaars bewonder je? Wat is je eigen positie als vrouw in de kunst? En vooral... wat is je betekenis als vrouw in de kunst en wat maakt jouw werk typisch van jou?

Het resultaat is in de tentoonstelling 'Vrouwen in de Kunst' in de Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn, te zien. De deelnemende kunstenaars zijn: Yvonne Alting, Nuray Atas, Juul Bögemann, Annemarie ten Brink, Marlijn Franken, Ellen de Groot, Anneke Helder, Annelies Horden, Marina van der Kooi, Annie de Leeuw, Monique de Leeuw, Frea Lenger, Floor Max, Ingerid Opstelten, Karen Opstelten, Noortje Peerdeman, Gerda Schimmel, Vicky Schot, Bonnie Severien, Marli Turion en Randi Vettewinkel. De expositie is tot en met 14 april te zien.

Openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.boterhal.com.

Profiteer van voordeel bij Stokman

Renault Captur (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stokman in Alkmaar, Den Helder en Hoorn viert feest, want het is weer Salon de Promotion. In de periode van donderdag 14 maart tot en met zondag 24 maart 2019 profiteert u van voordeel dat kan oplopen tot wel € 3.300,-.

Kortingen tot wel €3.300,-

Renault Captur (Foto: aangeleverd)

"Dit is een zeer goed moment om een nieuwe Renault aan te schaffen", zegt Kees Jansen.

De doorgewinterde salesmanager bij Renault Stokman vervolgt: "Wij bieden nu extra voordeel op alle personenauto's van Renault. Die kortingen kunnen flink oplopen. Wie alvast wil weten hoeveel voordeel we bieden, kan het voordeel alvast berekenen op www.stokman.nl.

Er is altijd een Renault die bij uw leven past

Laat u verrassen door de complete range. Elk model heeft zijn eigen stijl en karakter. Wordt het de Renault CAPTUR, een modieuze SUV waarmee u gemakkelijk door het drukke stadsverkeer manoeuvreert. Wat dacht u van de Renault CLIO of de Renault TWINGO? Elk model heeft zijn eigen stijl en karakter. Dus is er altijd een Renault die bij uw leven past.

Nieuwe KADJAR

En er is meer. Zoals de stoere nieuwe Renault KADJAR. Deze opvallende SUV is volledig vernieuwd en is natuurlijk ook te bewonderen bij Stokman Renault.

Neem een kijkje in de showroom. www.stokman.nl

'39 jaar en klaar voor volgende stap'

(Foto: Week van Zorg en Welzijn)

REGIO - Tijdens de Week van Zorg en Welzijn ontdek je verhalen zoals die van Tom, beveiliger bij Mediant en bezig met de opleiding Maatschappelijke Zorg.

"Ik was beroepsmilitair en werk nu in de beveiliging bij een GGZ-instelling. Binnenkort begin ik aan de opleiding Maatschappelijke Zorg."

Getriggerd

"Ik had nooit gedacht dat ik ooit in de zorg terecht zou komen. Maar toen ik twee jaar geleden als beveiliger hier kwam werken, was ik al snel getriggerd."

Leer-werktraject

"De geestelijke gezondheidszorg is ontzettend interessant. Langzaam maar zeker besefte ik: hier wil ik wat mee. Dus ik besloot mijn baan op te zeggen. De directeur van deze instelling kwam toen naar me toe met de vraag: 'kunnen we niet iets voor jou betekenen?'. Hij stelde een leer-werktraject voor. Fantastisch. Ik hoop binnenkort te kunnen beginnen met de opleiding Maatschappelijke Zorg."

Doel

De drang om te leren heeft Tom lang niet gehad. "Mijn uiteindelijke doel is om verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg te worden. De psychiatrie en het werken met mensen: die twee dingen trekken mij enorm."

Schakelen

"Om de beste aanpak voor een situatie te vinden, moet je schakelen en jezelf heruitvinden. Soms een stapje terug, soms naar voren. Je kunt niet altijd op dezelfde manier handelen. Ik wil daar meer van weten, hoe je iemand het beste kunt benaderen. De drang om te leren heb ik lang niet meer gehad, maar ik ben klaar om de volgende stap te zetten."

ZZWW gaat verder voor de West-Fries

REGIO - Wat is de positie momenteel van Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW)? Waar gaat het bestuur zich op richten en wat hebben zij tot nog toe gedaan? Zij willen in elk geval verder én blijven bouwen aan een duurzame regionale samenwerking.

ZZWW voor de zorg voor West-Friezen

Het bestuur concludeert na ruim twee jaar dat veel West-Friezen de stichting inmiddels kennen en dat zij regelmatig aan tafel zit met belangrijke spelers in de zorgwereld. Om te weten wat er leeft, verzorgen de bestuursleden onder andere bijeenkomsten over relevante onderwerpen binnen de zorg. Bovendien zijn deze bijeenkomsten nuttig om kennis uit te wisselen en de bevolking te informeren. Zij initiëren daarnaast zelf gesprekken met burgers, zorgprofessionals, politici. De ideeën nemen zij mee in gesprekken met de zorgverzekeraars VGZ en Univé, huisartsen, het ziekenhuis en andere zorgaanbieders. Kortom, Het bestuur voelt zich serieus genomen en betekenen daadwerkelijk iets voor de regio.

Beleidsplan

Het nieuwe beleidsplan is ambitieus. ZZWW wil zich nog meer profileren en een nog bredere uitwisseling van ideeën en kennis met de inwoners van West-Friesland en de zorgwereld. Om dat doel te bereiken is het van belang om de platformfunctie te vergroten. Meer communicatie en een actievere rol op sociale media spelen. Daar is meer budget voor nodig. Het bestuur is op zoek naar onafhankelijke financieringsbronnen.

ZZWW is geeft op een kritisch positieve manier aan wat de inwoners van West-Friesland willen verbeteren binnen de zorg. Onafhankelijkheid staat voorop. De leden zijn dan ook instellings- en domeinoverschrijdend, dat wil zeggen dat we ons niet richten op bijvoorbeeld slechts één thuiszorgorganisatie of alleen de huisartsenzorg. We spreken ook met gemeenten, verzekeraars, politici en uiteraard met burgers. Onze kracht is het verbinden van de partners in de zorg en zo willen we de beste zorg voor Westfriezen realiseren. Een voorbeeld hiervan is de spoedpost.

De spoedpost is van groot belang voor zowel de Westfriese bevolking als de zorgverleners. Voor iedereen heeft de spoedpost een grote meerwaarde. Daarom blijven we de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Spoedpost

De spoedpost kan wat ons betreft het beste gerealiseerd worden in combinatie met het Dijklander Ziekenhuis. De financiën mogen niet het breekpunt worden. Daarom moet er breed en met open blik worden gekeken naar oplossingen om het voor elkaar te krijgen.

Onderhandelingen

Juist omdat de spoedpost zo belangrijk is,is ZZWW blij dat ze het voor elkaar heefr gekregen om vorig jaar de vastgelopen onderhandelingen weer op gang te krijgen.

Natuurlijk gaan dit soort projecten nooit zo voorspoedig als gehoopt, toch is er wel het een en ander bereikt. Zo is er een voorbereidingscommissie onder leiding van het Dijklander Ziekenhuis en de Zorgkoepel, die regelmatig vergadert met diverse betrokken partijen. Ook wij zijn daarbij aanwezig, onder andere bij de vergadering van eind maart. We zullen u daarvan op de hoogte houden.

Ouderenbijeenkomst

Op dinsdag 30 april: ouderenbijeenkomst over onder andere het preventief bezoeken van 70-plussers en vermindering van medicijngebruik.

Op dinsdag 14 mei: bijeenkomst over E-health bij de Rabobank in Zwaagdijk-Oost, met in elk geval spreker Joris Arts.

Meer weten?

Kijk op www.zzww.nl.