Den Helder op Zondag

14 april 2019

Den Helder op Zondag 14 april 2019


VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers voor vluchtelingkinderen AZC

Kinderen in het AZC kunnen tijdens Time4You een uurtje ontspannen. (Foto: VluchtelingenWerk Nederland)

DEN HELDER - "Feest, je eigen droomhuis, Sinterklaas en Sint Maarten, afscheid, dansen, gevoelens; het is een kleine greep uit de onderwerpen die we behandelen", vertelt vrijwilligster Heleen. Elke week donderdag na schooltijd is ze vrijwilliger bij Time4You, een project van VluchtelingenWerk, waar kinderen die op het AZC wonen een uurtje lekker kunnen ontspannen, praten en knutselen of een spelletje doen.

De kinderen op het AZC maken een hoop mee en in alle procedures die hun ouders doorlopen, is er niet altijd evenveel ruimte om gewoon kind te zijn. Bij Time4You zijn ze dat wel, kunnen ze niet alleen wat leuks doen, maar leren ze ook nog wat over de Nederlandse cultuur en hebben ze ruimte om hun gedachtes uit te spreken.

Ontspannen setting

"Time4You is de plek waar we signaleren hoe het met de kinderen gaat in een ontspannen setting. Bijvoorbeeld tijdens het thema feest; we hebben cupcakes versierd en het gehad over hoe er feest wordt gevierd in hun eigen cultuur. We hebben het liedje 'Lang zal ze leven' geoefend en daarna de versierde cakejes opgegeten natuurlijk!"

> lees verder op pagina 7


Kunstlezing over fotograaf Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf mocht de koninklijke familie fotograferen. (Foto: Erwin Olaf)

DEN HELDER - Erwin Olafs zestigste verjaardag wordt groots gevierd. Momenteel zijn in het Gemeentemuseum en in het Fotomuseum in Den Haag exposites van zijn werk te zien. Hierop aansluitend verzorgt Bureau Boeiend woensdagavond 17 april een kunstlezing in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Aanvang 19.30 uur.

Tijdens deze lezing geeft kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin een overzicht van het oeuvre van de beroemde Nederlandse fotograaf. Hij toont diverse bekende series, zoals de portretten voor het koningshuis, maar ook minder beroemd werk uit zijn vroege carrière.

Wie Erwin Olaf niet kent, hoeft een voorbeeld van zijn kunst niet ver te zoeken. De Nederlandse munten met de beeltenis van koning Willem-Alexander zijn door hem ontworpen. Van huis uit is hij fotograaf, die in zijn carrière zowel analoog als digitaal heeft gewerkt. In zijn werk is niets aan het toeval overgelaten. Entree € 7,50, ledenkorting € 1,50. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

Trap op de pedalen met 'Fiets en Geniet'

Stap op de fiets voor 'Fiets en Geniet'. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Liefhebbers van fietsen, kunnen dat doen in de seniorengroep 55-plus van RTV Toon Jacobs. Vanaf dinsdag 23 april gaat het vijfde seizoen van 'Fiets en Geniet' van start. Doel hiervan is om meer ouderen gezamenlijk op de fiets te krijgen door regelmatig (om de week) een aantrekkelijke fietstocht te organiseren onder leiding van ervaren voorrijders. Alle typen fietsen zijn toegestaan, dus ook de e-bikes.

Afstanden tussen de 30 en 45 kilometer

Van dinsdag 23 april tot en met dinsdag 24 september wordt er om de week op de dinsdagmiddag een toertocht gefietst, met afstanden tussen de 30 en 45 kilometer. De gemiddelde snelheid ligt op omstreeks 15 kilometer per uur, maar er wordt uiteraard rekening gehouden met de langzaamste rijder(s). Samen uit, samen thuis! Start en einde van de tocht is bij het clubgebouw van de RTV Toon Jacobs op sportpark Quelderduyn (tegenover de grote sporthal).

De start is om 13.00 uur en gedurende de tocht wordt een koffie- en theestop gehouden in een horecagelegenheid. Uiterlijk 17.00 uur eindigen de deelnemers weer bij het clubgebouw. De kosten per fietstocht zijn € 2,50. Hiervoor krijgt men bij terugkomst een gratis kopje koffie of thee met cake. De consumptie in de horecagelegenheid onderweg is voor eigen rekening. Op veler verzoek is er dit jaar ook weer een Texeltocht op 27 dinsdag augustus. Aanvang 8.30 uur, kosten met inbegrip van overtocht: € 10, -. Afstand is 50 kilometer. Hiervoor moet men zich van tevoren opgeven.

Zin om mee te fietsen? Dan is men dinsdag 23 april welkom vanaf 12.30 uur of op een van de andere dinsdagmiddagen. Vooraf opgeven is niet nodig. Kijk voor meer informatie over het programma op www.rtvtoonjacobs.nl/fiets-geniet of bel Kees Winter, tel. 06-21524673 of Willem Ruijsestein, tel. 0223-634299.

Wadexcursie over het Balgzand

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De temperatuur wisselt per dag. De ene dag is het 18 graden de volgende dag is het 10 graden. In de natuur kun je dat ook merken. Komen de plantjes de bodem uit, vervolgens staat de groei weer even stil. Zou dat ook op het Balgzand gebeuren? Ontdek het zaterdag 20 april samen met een waddengids. De wadexcursie start om 13.45 uur vanuit het Natuurinformatiecentrum Balgzand op 't Kuitje aan Oostoeverweg 80 in Den Helder. Kosten € 5,- per persoon, kinderen tot en met 12 jaar € 3,50. Dat is inclusief een kop koffie, thee of een glas limonade.

Op de schorren groeien verschillende zoutminnende planten, die regenwater en zonlicht nodig hebben om te groeien. Komt de Zeekraal al tevoorschijn en is er al Zeealsem te ontdekken? En niet te vergeten het Lamsoor. Hoe zit het met de dieren in de bodem. Met de Rode draadworm, de Wadpier en de Gestippelde dieseltreinworm?

Jodelende Wulp en luidruchtige Scholeksters

Tijdens de wadexcursie worden wandelaars begeleid door de jodelende Wulp en luidruchtige Scholeksters. Ook de Tureluurs laten zich dan horen. Tijdens de excursie wordt een aantal dieren zoals de Wadpier en Zeeduizendpoot verzameld en die kan men dan onder de microscoop bekijken. Onder de microscoop is het ook mogelijk een zeepok open te zien gaan. Neem voor meer informatie contact op met tel. 0223-635340 of 0223-633210. Zie ook: www.kuitje-balgzand.nl

Mozaïeken in de Polder

DEN HELDER - De Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) houdt woensdag 17 april een themamiddag over de Bloemendagen en de bijbehorende mozaïeken in de Vredeskerk aan Torplaan in Den Helder. Aanvang 14.30 uur. De toegang is gratis, een kopje koffie of thee kost € 1,-.

Geschiedenis mozaïeken

Han Ellermeijer heeft hierover veel te vertellen. Hij weet als geen ander hoe de polder Anna Paulowna is ontstaan, hoe het kweken van bollen gaat en natuurlijk neemt hij de aanwezigen mee in de geschiedenis van de mozaïeken. Hij zal hen niet alleen alles hierover vertellen, maar ook laten zien. Je kunt op verschillende manieren kijken naar de mozaïeken. Zo kan dat met een kunstenaarsoog, met het oog van een geschiedkundige, met het oog van een geïnteresseerde of met het oog van iemand die reuze trots is op wat er jaarlijks getoond wordt in de Noordkop. Tijdens de themamiddag worden belangstellenden verrast met de grote hoeveelheid foto's die Ellermeijer hen laat zien over de ontwikkeling van deze volkskunst. Dit jaar zijn de mozaïeken eind april, begin mei te zien in Anna Paulowna.

'IJsvogels, de mooiste vogels van Nederland'

IJsvogel. (Foto: Jeroen Stel)

DEN HELDER - Vogelwerkgroep Den Helder e.o. houdt vrijdag 19 april een lezing over IJsvogels in Galerie Windkracht 13 aan Weststraat 107-109 in Den Helder. IJsvogelkenner Jelle Harder geeft een audiovisuele presentatie over deze bijzondere vogels. Aanvang 20.00 uur. De toegang is € 2,- voor leden en € 3,- voor niet-leden. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.

'Blauwe schicht'

Voor veel mensen zijn ijsvogels de mooiste vogels van Nederland. Ze hebben opvallend kobalt blauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razend snel over het water en hebben bijnamen als 'blauwe schicht' of 'vliegende edelsteen'. Zie je een ijsvogel dan is je hele dag goed.

Leefgebied

Behalve over het uiterlijk van ijsvogels vertelt Harder over het leefgebied, broeden met opmerkelijke resultaten, leeftijd en voedsel zoeken. In Gooi en Vechtstreek zijn voor ijsvogels veel speciale broedwanden gemaakt. Dat heeft er voor gezorgd dat hier opvallend veel ijsvogels tot broeden komen. In 2017 zelfs 104 paar.

Helpen aan meer broedgelegenheid

In de presentatie krijgt men ook een beeld van ijsvogels in de omgeving van Den Helder en Nederland. Daarna wordt met wat voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de mens ijsvogels kan helpen aan meer broedgelegenheid.

Topfotografen

De lezing is doorspekt met foto's van Nederlandse topfotografen en enkele korte video's. Na de pauze volgt een prachtige film van Cees van Kempen over ijsvogels in de stad.

'Trashure' op het Helderse water

Er ligt meer afval in het water, dan je denkt. (Foto: Kanoverhuur Den Helder)

DEN HELDER - De term 'zwerfafval' kent inmiddels iedereen. Zaterdag 20 april organiseren Kanoverhuur Den Helder, De Helderse Vallei, Triade, Atlantis.lab en vele vrijwilligers daarom een kano- en suptocht door het Helderse water om het zwerfafval -de plastic soup- dat daarin beland is op te ruimen. Kanoverhuur Den Helder stelt daarvoor vijftig kanoplaatsen ter beschikking die starten vanaf De Helderse Vallei en veertien kano en elf supplaatsen die starten vanaf Fort Westoever. Bijna alle plekken, die gereserveerd kunnen worden via de website van De Helderse Vallei, zijn gevuld, dus het enthousiasme is groot.

De kanoërs en suppers gaan zaterdag 20 april tussen 9.00 en 12.00 uur aan de slag om zo veel mogelijk afval uit het water te halen. Langs de vaarroute komen zij diverse plaatsen tegen waar ze het afval uit hun kano of sup kunnen halen. Al dat afval wordt door medewerkers van gemeente Den Helder naar De Helderse Vallei gebracht. Daar wordt het verzameld en gesorteerd op afvalsoort door vrijwilligers. Een deel van het plastic afval wordt door Skillz hergebruikt door dit om te smelten in nieuwe producten. Een ander deel van het afval wordt door Triade gebruikt om een kunstwerk van te maken, die na voltooiing te bezichtigen zal zijn in het gebouw aan de Middenweg. Het laatste deel wordt afgevoerd.

Het doel van de kano- en suptocht is het onder de aandacht brengen van en bewustwording over het zwerfafvalprobleem, waardoor mensen nadenken voordat ze hun afval loslaten naast de afvalbak en tot een andere handelwijze komen. Want voorkomen van afval is altijd makkelijker, beter en goedkoper dan het achteraf opruimen ervan. Bovendien kan veel afval tegenwoordig gerecycled worden als het op de juiste manier weggegooid wordt.

In de week voorafgaand aan de kano- en suptocht zullen leerlingen van Scholen aan Zee te voet afval gaan opruimen in de Helderse natuur. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door Kanoverhuur Den Helder, gemeente Den Helder, Skillz, Stichting Stelling Den Helder, Rotary en Fort Westoever.

Nieuwe expositie in Helders ziekenhuis

Werk van Sebastiaan is de komende tijd te zien in het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In de gangen van Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder zijn weer nieuwe kunstwerken te bezichtigen. Met dank aan de kunstenaars Jos Apeldoorn, Dennis Glorie, Arend Wiersma, Shirley Weiffenbach en Inge en Sebastiaan. De expositie is tot eind juni op werkdagen gratis te bezichtigen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Het werk van Jos Apeldoorn hangt aan de wanden bij de poliklinieken op de eerste etage en bij de polikliniek van Geriatrie. Zijn schilderijen maakt hij naar aanleiding van in het veld gemaakte schetsjes. Landschappen en dorpsgezichten in olieverf op doek in herkenbare, maar simpele vormen, waarbij Jos het experiment niet schuwt.

Kunstenaar Dennis Glorie exposeert met zijn schilderijen in de gang bij de polikliniek orthopedie en radiologie. Het is opvallend kleurige en moderne kunst die de witte muren van het ziekenhuis opvrolijken, een ware kleurexplosie.

In de gang tussen ingang Timorlaan en de hoofdentree hangt een fotoserie van Arend Wiersma. In deze serie Innemende eigenaardigheden tracht Arend een glimp van het karakter van de geportretteerde te vangen. Deze eigenaardigheden variëren uit een bepaalde trek, een blik of een asymmetrisch kenmerk in het gezicht van de geportretteerde.

Inge en Sebastiaan wonen op de woon/zorginstelling De Parelhoenderhoeve en zijn beide heel creatief. Iedere woensdagmiddag schilderen ze bij Ellie Doolaard. Inge haalt haar inspiratie vooral uit sprookjes en bij dieren.

Amstelmeertocht RTV Toon Jacobs

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs houdt zondag 14 april de Amstelmeertocht van 80 kilometer, waarbij een koffiestop in Kolhorn wordt gehouden.

De tocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid zal omstreeks 25 kilometer per uur liggen. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en start om 9.00 uur. Tevens start er een groep fietsers om 8.45 uur. Deze groep rijdt dezelfde toertocht, maar met een iets langzamere snelheid. Het dragen van een fietshelm is verplicht. Ook niet-leden zijn van harte welkom om mee te rijden. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,00 en voor overigen € 3,00.

Zie voor meer informatie op www.rtvtoonjacobs.nl of vlak voor de start in het clubhuis.

Vrijwilligers voor kinderen AZC

Foto: (Foto: aangeleverd)

> vervolg van de voorpagina

Samen met andere vrijwilligers runt Heleen elke week dit uurtje voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud. VluchtelingenWerk Den Helder zoekt versterking en is op zoek naar meer vrijwilligers. Ze willen in de toekomst graag ook een Time4You starten voor jongeren.

Lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk te komen doen bij Time4You? Neem dan contact op met Danielle Pool, teamleider Time4You AZC Den Helder, per e-mail, dpool@vluchtelingenwerk.nl of per telefoon op 06-82120922. Zie voor meer informatie: www.vluchtelingenwerk.nl/westmidden

Project Time4You is er voor vluchtelingkinderen van 8 tot 18 jaar in AZC's. Kinderen worden tijdens speciale bijeenkomsten op kindvriendelijke wijze geïnformeerd over allerlei onderwerpen waar ze mee te maken hebben, zoals informatie over de asielprocedure, kinderrechten en het leven in Nederland. Zo krijgen ze handvatten om sterker in hun schoenen te staan en kunnen ze hun hart luchten.

Van bloedafname tot uitslag in één uur

Via de vingerprikmethode kan snel bepaald worden wat de stollingswaarde van het bloed is. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De trombosedienst van Starlet DC heeft de vingerprikmethode geïntroduceerd bij de patiënten in de kop van Noord Holland. In de regio Alkmaar, Bergen, Heiloo, Egmonden tot aan Schagen is dit al in 2017 gestart en begin april is dit uitgebreid naar de gehele Noordkop en Texel.

De vingerprikmethode houdt in dat er voor de bepaling van de stollingswaarde van de patiënt slechts één druppel bloed uit de vinger nodig is. De uitslag van de waarde is direct bekend en wordt via een app in een beveiligde omgeving naar de trombosedienst verzonden.

Voordeel van deze methode is dat de vingerprik minder belastend is voor de patiënt in vergelijking met de bloedafname uit de arm. Een tweede voordeel is, dat niet alleen de patiënt, maar ook de trombosedienst van Starlet DC direct de uitslag ontvangt en met de dosering aan de slag kan gaan. Het hele proces is daardoor aanzienlijk versneld, ook voor de patiënt.

De medewerkers bloedafname van Starlet DC maken gebruik van een routesysteem op de telefoon. Voor het project van de vingerprikmethode is het routesysteem uitgebreid met de app. Extra informatie over de vingerprik is te vinden op www.starlet-dc.nl/trombose/vingerprik.

Kringloopshoppen bij RataPlan op tweede Paasdag?

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het is lente! De dagen zijn weer langer, het mooie weer komt er aan en ook het Paasweekend ligt in het verschiet. Voor alle kringloopfanaten is RataPlan tweede Paasdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. En om het nog leuker te maken heeft het kringloopbedrijf die dag een speciale paasactie!

Naast het speuren naar kringloopkoopjes kan men maandag 22 april, tweede Paasdag, ook speuren naar paaskorting. In de winkel zijn vier paaseieren verstopt met daarop een aantal letters. Samen vormen deze letters een woord. Noem het woord bij de kassa en ontvang een mooie korting op het volledige aankoopbedrag.

Net de grote lenteschoonmaak achter de rug? Geef 'oude' kleding, servies en andere spullen een tweede leven en lever deze spullen in bij RataPlan? Dan spaart u het milieu en zorgt u ervoor dat RataPlan meer werkgelegenheid kan creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Breng zelf de spullen langs in één van de winkels of kijk op www.rataplan.nl voor het maken van een gratis ophaalafspraak.

RataPlan Den Helder is te vinden aan Nijverheidsweg 3a in Den Helder.

Walk&Talk over vrijwilligerswerk

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Walk&Talk is de maandelijkse netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden in School 7. Tijdens deze bijeenkomsten delen aanwezigen ervaringen met elkaar, leggen contacten en ontvangen tips en suggesties die helpen bij de zoektocht naar een geschikte baan. Iedere maand is er een andere gastspreker die een toepasselijk onderwerp bespreekt.

Woensdagochtend 24 april vertelt Mariëtte Nannings van Noordkopvoorelkaar over de meerwaarde van vrijwilligerswerk. Het vergroot je netwerk en voorkomt een gat in je CV. Noordkopvoorelkaar is de verbindende schakel tussen mensen met een vraag, vrijwilligers en professionals in de gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.

Deelname aan Walk&Talk is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies van de bibliotheken. De bijeenkomst begint om 10.30 uur.

MBSOV speelt 'Geknipt voor Elkaar'

Toneelvereniging MBOSV speelt 'Geknipt voor Elkaar' in theater De Kampanje. (Foto: Toneelvereniging MBOSV)

DEN HELDER - Toneelvereniging MBSOV speelt vrijdag 19 april het blijspel 'Geknipt voor Elkaar' in theater De Kampanje in Den Helder. Aanvang van de voorstelling is om 20.15 uur.

Vrijgezelle klanten koppelen

Simone werkt als kapster in de salon van haar nukkige bazin Pia. Om iets meer plezier te beleven op de werkvloer, koppelt zij stiekem vrijgezelle klanten aan elkaar. Als Pia een ongelukje krijgt en tijdelijk niet kan werken, moeten Simone en haat collega Dieneke de salon draaiende houden. Ze komen om in het werk en hun vaste klant Greet biedt haar hulp aan.

Roddelverhalen

Ondanks de vervelende klanten van Pia, die Simone en Dieneke nu zelf moeten helpen, draait de salon voorspoedig. Het koppelen van de klanten is wel even een ander verhaal. Het valt voor Simone niet mee de juiste mensen bij elkaar te vinden en als bekend wordt dat een man uit de wijk een grote prijs heeft gewonnen, doen de roddelverhalen al snel de ronde.

Knappe, rijke kerel

Zou het Klaas de Groot zijn? Stoere aantrekkelijke Klaas, die iets met nogal specifieke eisen zoekt? Simone bedenkt een plan om aan zijn eisen te kunnen voldoen, maar oh dat wel helemaal goed komt? Want zeg nu eerlijk, welke vrouw wil er nu niet een date met een knappe, rijke kerel? Kaarten à 12,50 verkrijgbaar bij A. Baijs, tel. 0223-633110 of J. Lont, tel. 0223-619013. En op de avond zelf aan de zaal, maar pinnen is niet mogelijk.

8 dagen verblijf op sfeervol Kos

Alex 2 appartementen - Kos-Stad/Psalidi. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 249,- p.p., incl. appartement en vliegreis

Het Griekse eiland Kos heeft een heerlijke mix van mooie stranden en oude cultuur. De sfeervolle, oude haven van Kos-stad heeft een levendige kade en een gezellige wandelpromenade, met als middelpunt een Middeleeuws kasteel. Naast cultuur opsnuiven kan je ook relaxen op de zandstranden of heerlijk vertoeven op de terrasjes en in de gezellige restaurants.

Een straatje op Kos. (Foto: Aangeleverd)

Alex 2 appartementen -

Kos-Stad/Psalidi

Alex 2 is een kleinschalig complex gerund door een hartelijke Griekse familie. Mike & Linda en hun zoons doen er alles aan om je verblijf zo fijn mogelijk te maken. Laat je door hen inspireren om de leukste plekken van Kos te ontdekken. De ligging van Alex 2 is lekker rustig, maar met de fiets ben je zo op het strand of in Kos-stad. Proef hier ook zeker de traditionele ouzo. Yamas!

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Kos met TUI Fly, retourtransfer luchthaven - appartementen, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 nachten in Alex 2 appartement, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamerappartement, Nederlandstalige reisleiding

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 18 april t/m 20 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 april 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 pers. per appartement. Vertrek ook mogelijk vanaf Eindhoven en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanafprijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Meer informatie en boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Vrijwilliger in Beeld

Jack van den Burg en Gerard Hofland. (Foto: Henri Rodenhuis)

Door: Henri Rodenhuis

DEN HELDER - "Wij ervaren dit werk als een feest!" 'Peppi en Kokki' worden ze gekscherend genoemd op Omringlocatie Den Koogh. Wellicht hebben Jack van den Burg en Gerard Hofland deze bijnaam van het bekende komische duo te danken aan het feit dat beiden een gezonde dosis humor hebben en veel met elkaar optrekken. Jack en Gerard rijden als vrijwillig chauffeur op de rolstoelbus van de Omring.

Cliënten voor de dagbesteding somatiek en psychogeriatrie worden 's morgens door hen opgehaald en 's middags weer naar huis gebracht. Het hebben van affiniteit met deze zeer kwetsbare doelgroep is absoluut een voorwaarde om dit werk te kunnen doen. De chauffeurs helpen de mensen in en uit de bus, zorgen dat iedereen goed zit en veilig vervoerd wordt. Aangekomen op locatie Den Koogh, begeleiden ze de mensen naar de afdeling en drinken daar natuurlijk ook gezellig even een 'bakje' koffie. Toen Jack in 2016 met prépensioen ging, was hij direct al voornemens iets te gaan doen in de zorg. Chauffeur op de rolstoelbus is hem volgens zijn zeggen op het lijf geschreven. "Ik krijg nu echt waardering voor het werk dat ik doe, zowel van de cliënten als van hun mantelzorgers. Ik heb het enorm naar mijn zin. Het geeft me voldoening, zingeving en structuur. "Meestal is de sfeer prima in de bus" vertelt Gerard, "ik vind het heerlijk om te doen."

Gerard is eveneens gepensioneerd en werd vorig jaar door Jack gevraagd of dit werk ook iets voor hem zou zijn. Hij zei onmiddellijk en volmondig ja. Gerard rijdt met regelmaat ook op de bus als er voor de bewoners van Omring leuke uitstapjes worden georganiseerd. "Vrijwilligerswerk is een prima manier om andere mensen te ontmoeten, actief te blijven en niet achter de spreekwoordelijke geraniums te hoeven zitten", aldus Gerard.

Jack en Gerard zijn ook niet te beroerd om de bus af en toe door de wasstraat te rijden of naar de garage te brengen voor onderhoud of een APK keuring. "Het zijn bijzonder aardige en positief ingestelde heren met het hart op de juiste plaats. Betere vrijwilligers kan Omring zich niet wensen", aldus Hester de Jong, coördinator Vrijwilligers in de regio Den Helder.

Spreekt het bovenstaande aan en wil men vervolgens ook vrijwillig chauffeur worden bij Omring of ander vrijwilligerswerk doen, aarzel dan niet contact op te nemen met Hester de Jong op 06-10291970.

Organisaties die ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen kunnen contact opnemen met MEE & De Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Noordkopvoorelkaar heeft een aanbod aan leuke, interessante vacatures/hulpvragen op de volgende website staan: www.noordkopvoorelkaar.nl.

Tweehonderd jaar geschiedenis Noordkop in woord en beeld

JULIANADORP - Ko Minneboo geeft donderdag 25 april een lezing over tweehonderd jaar Noordkop in woord en beeld in MFC 't Dorpshuis aan Middelzand 3504 in Julianadorp.

De avond wordt gehouden van 19.30 tot 21.30 uur in samenwerking met de Helderse Historische Vereniging. Entree in het Multifunctionele Centrum is gratis. Neem voor meer informatie contact op met tel. 0223-641122.

Zie voor meer informatie ook de website vann MFC 't Dorpshuys: www.dorpshuisjulianadorp.nl

Zingen over Pasen

DEN HELDER - Kom zingen over Pasen met liederen van Johan de Heer op tweede paasdag, maandag 22 april, in de Morgensterkerk aan Drs. F. Bijlweg in Den Helder. Aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis met een collecte aan de uitgang.

De 40-dagen tijd voor Pasen kent talloze muziekuitvoeringen, zoals de Matthäus Passion van Bach. Vier organisten uit vier Helderse kerken begeleiden de zang op het nieuwe orgel in de Morgenster: Chris Alblas, Don Kool, Gertjan Kramer en Henk-Jan Schelhaas. De zaal gaat open om 19.00 uur.

(Ex)hartpatiëntenvereniging Den Helder zoekt hulp bij sport- en zwemactiviteit

(Foto: Jolanda Jacobs Fotografie)

DEN HELDER - De (ex)hartpatiëntenvereniging uit Den Helder en omstreken organiseert elke woensdagavond een uur sport en bewegen. Hiervoor worden een sportinstructeur en extra hulpverleners gezocht! Er is ook een zwemactiviteit waar hulp bij nodig is.

Het doel van de (ex)hartpatiëntenvereniging is om op verantwoorde wijze sport en bewegen aan te bieden en de conditie en het zelfvertrouwen te stimuleren. De groep bestaat uit zowel mannen als vrouwen. Tijdens dit sportuur komen veel verschillende sporten aan bod zoals loopoefeningen, badminton of volleybal. Het is ook mogelijk het sport en bewegen te combineren met zwemmen in zwembad Het Heersdiep in Den Helder.

Bij de sportactiviteiten die de (ex)hartpatiëntenvereniging aanbiedt, zijn deskundige hulpverleners en sportinstructeurs aanwezig om bij calamiteiten op juiste wijze te handelen. Het aantal leden breidt zich voortdurend uit. Om de lessen zo goed en verantwoord mogelijk te laten verlopen is de vereniging daarom op zoek naar meer hulpverleners en sportinstructeurs.

Van de sportinstructeurs wordt verwacht dat zij de les voorbereiden en uitvoeren. De hulpverleners assisteren de sportinstructeur en kunnen zo nodig bij calamiteiten handelen. De locatie voor de activiteit sport en bewegen is in de zaal van de Kompasschool, Drs. F. Bijlweg 234 in Den Helder. Dit is van 19.00 tot 20:00 uur. Het zwemmen is elke maandag in zwembad Het Heersdiep van 18.00 tot 19.00 uur. Ook nieuwe leden zijn van harte welkom.

Kijk uit; het is weer tekentijd

Een teek. (Foto: Hans Smid)

REGIO - Van 15 tot en met 21 april a.s. is het de Week van de Teek. Landschap Noord-Holland is één van de organisaties die meewerkt aan dit landelijke initiatief. De lente is het traditionele aftrapmoment voor de campagne, want in deze tijd van het jaar worden de teken weer actief. Net nu het mooi weer is en iedereen er op uit trekt om te genieten van de natuur. Extra opletten dus, want deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Dan is het vooral belangrijk om de teek snel te verwijderen. Landschap Noord-Holland stelt daarom een gratis tekenpas beschikbaar voor een veilige verwijdering van teken.

Veilig de natuur in met een eigen tekenpas Landschap Noord-Holland vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet kunnen genieten. Daarom heeft de natuurorganisatie 10.000 gratis tekenpassen beschikbaar. Zo'n tekenkaart blijkt een van de beste en meest veilige manieren te zijn om een teek te verwijderen. Dankzij het handige formaat (creditcard) is de tekenpas makkelijk mee te nemen in de portemonnee en zijn mensen altijd voorbereid. Bovendien heeft de pas een inkeping om zowel volwassen als jonge teken (nimfen) snel en soepel te verwijderen. Inwoners van Noord-Holland kunnen de pas aanvragen op landschapnoordholland.nl/tekenpas. Maar wees er snel bij. Want op=op.

Week van de Teek

In de Week van de Teek (maandag 15 tot en met zondag 21 april) brengen allerlei natuur- en groene organisaties teken, tekenbeten en de risico's van tekenbeten onder de aandacht. Want zo'n beet kan voor veel ellende zorgen en de ziekte van Lyme veroorzaken. Veel mensen denken dat teken zich in bomen bevinden, maar dat is niet waar. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in je eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Het is altijd oppassen geblazen als je buiten bent.

Beschermen

Je kunt jezelf het beste beschermen door gesloten kleding te dragen: lange mouwen, lange broek. En als je buiten bent geweest, altijd je kleding en lichaam controleren op teken. Teken en nimfen (jonge teken) moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De beste en veiligste manier is om dat met een tekenpas te doen.

Meer informatie over de risico's en de beste beschermingsmaatregelen zijn te vinden op: www.lymevereniging.nl

Voorlichting

bevallen

DEN HELDER - De afdeling verloskunde van het Noordwest Ziekenhuis houdt donderdag 25 april een voorlichtingsavond over bevallen in Den Helder. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur in de Zuster Kueterzaal. De zaal is vanaf 18.30 uur open. De toegang is gratis.

Tijdens de voorlichtingsavond staat de gang van zaken op de verloskamers, de kraamafdeling en de couveuse afdeling centraal. Verschillende deskundigen komen aan het woord en er is ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast krijgen de aanwezigen (zo mogelijk) een rondleiding op de verloskamers.

Zinvol voor alle zwangeren

Deze avond is zinvol voor alle zwangeren, want ook een geplande thuisbevalling kan onverhoopt in het ziekenhuis eindigen. Dan is het prettig om als aanstaande ouders te weten wat er gaat gebeuren.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar bevallen-denhelder@nwz.nl. Vermeld in de mail de naam, telefoonnummer en aantal personen waarmee men wil komen.

Vier Pasen

in City Life Church

DEN HELDER - City Life Church Den Helder houdt zondag 21 april, eerste Paasdag een dienst vol gezelligheid, plezier voor het hele gezin, muziek, verassingen en natuurlijk een mooi woord wat het echte verhaal van Pasen vertelt. De City Life Church is te vinden aan Annie Romein Verschoorlaan 11 in Den Helder.

Op deze feestelijke ochtend is er (tijdens een gedeelte van de dienst) ook een speciaal programma voor kinderen: het kidsprogramma. Natuurlijk is er ook opvang aanwezig voor kinderen vanaf 1 (en lopend) tot en met 3 jaar oud. De Parentroom voor baby's van 0 tot 1 jaar oud beschikt over een livestream.

Onder het genot van een kopje koffie of thee en heerlijke Paaslekkernijen zijn bezoekers van harte welkom om gezellig na te praten in de lounge van City Life Church Den Helder.

De dienst waarin Pasen centraal staat start om 11.00 uur. De deuren gaan open om 10.45 uur.

Bezoekers zijn zondag 21 april, eerste Paasdag, van harte welkom in City Life Church in Den Helder.

Open dagen Zr.Ms. Bonaire

DEN HELDER - Zr.Ms. Bonaire is open voor bezoekers in de meivakantie. Woensdag 1 mei en zaterdag 4 mei is het schip open van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dagen worden ook voordrachten en rondleidingen verzorgd bij voldoende aanmelding. Het schip ligt in het historisch dok 1 op de oude rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Toegang € 2,50 (kinderen tot 10 jaar gratis). Voordracht inclusief rondleiding om 16.00 uur. Deelname kost € 10,-. Opgeven bij Infocentrum Den Helder via tel. 0223-616100 of per e-mail: i@infocentrumdenhelder.nl

Porsche Cayenne Coupé: sportiefste SUV

Porsche Cayenne Coupé (Foto: Rossen Gargolov)

REGIO - Porsche breidt de derde generatie van de succesvolle Cayenne uit met de nog sportiever gelijnde Cayenne Coupé. "De coupé bezit alle technische highlights die de huidige Cayenne ook heeft, maar voegt daar een nog dynamischer ontwerp en nieuwe technische details aan toe," aldus Oliver Blume, CEO van Porsche AG. Tot de highlights van de Cayenne Coupé behoren onder meer een scherper gesneden design voor de achterzijde, een adaptieve achterspoiler, twee separate achterzittingen en een panoramisch vast dak van glas of een optioneel carbondak.

Dynamischere proporties en speciale designelementen geven de nieuwe Cayenne Coupé een sportief-elegant voorkomen. "De daklijn, die van achteren veel sneller afloopt, geeft de coupéversie een nog dynamischer uiterlijk en positioneert deze variant als het sportiefste model in het segment," zegt Michael Mauer, hoofd van Style Porsche. Dit effect wordt ondersteund door een vaste dakspoiler, die het coupésilhouet extra aanzet. De voorruit en A-stijl zijn vlakker dan die van de Cayenne vanwege het met twintig millimeter verlaagde dak. De nieuw ontworpen achterportieren en schermen verbreden de Cayenne Coupé met 18 millimeter en dragen op die manier bij aan de gespierde looks. De kentekenplaat is nu geïntegreerd in de bumper, wat het zwaartepunt in het design van de auto visueel omlaag brengt.

Standaard heeft de Cayenne Coupé een panoramisch glazen dak van 2,16 vierkante meter, wat voor alle inzittenden een uniek gevoel van ruimte creëert. Een geïntegreerd rolscherm beschermt tegen te felle zon en kou. Optioneel is een carbondak leverbaar voor de coupé. Door het geprofileerde carbondak krijgt de auto daarmee de typische uitstraling van een sportwagen, vergelijkbaar met de Porsche 911 GT3 RS. Het carbondak maakt deel uit van een van de drie lichtgewicht sportpakketten. Deze pakketten omvatten ook het Sport Design Pakket met nieuwe, superlichte 22 inch GT Design wielen, met stof beklede stoelen met een klassiek ruitjespatroon en vele carbon en alcantara accenten in het interieur. Bij de Cayenne Turbo Coupé maakt ook een sportuitlaat deel uit van dit pakket.

De Cayenne Coupé is bij de marktintroductie leverbaar met twee krachtige motoren. De 3,0-liter V6 met turbo levert 250 kW/340 pk en ontwikkelt een maximumkoppel van 450 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u voltooit deze versie in combinatie met het standaard Sport Chrono Pakket in 6,0 seconden. Met de optionele lichtgewicht-sportpakketten accelereert de auto in 5,9 seconden naar de 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 243 km/u. Het topmodel, de Cayenne Turbo Coupé, heeft een 4,0-liter V8-motor met dubbele turbo die 404 kW/550 pk en een maximumkoppel van 770 Nm levert. De Cayenne Turbo Coupé accelereert in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u en stoomt door naar een top van 286 km/u.

De Porsche Cayenne Coupé is per direct te bestellen en staat eind mei bij de Nederlandse Porsche Centra. De consumentenadviesprijzen beginnen bij € 124.000 voor de Cayenne Coupé en € 207.800 voor de Cayenne Turbo Coupé. De uitgebreide standaarduitrusting omvat onder meer snelheidsafhankelijke Stuurbekrachtiging Plus, 20 inch lichtmetalen wielen, Park Assist voor en achter inclusief achteruitrijcamera, Porsche Active Suspension Management (PASM) en het Sport Chrono Pakket.

Suzuki Ignis uitgelicht

Suzuki Ignis (Foto: Suzuki)

REGIO - De Ignis valt op met zijn karakteristieke design. Deze Ultra Compact SUV biedt verrassend veel binnenruimte. En is voorzien van uitstekende veiligheidsvoorzieningen en innoverende technieken.


De Ignis is een compacte crossover met een speels en eigenzinnig design. De 5-deurs Suzuki Ignis heeft een hoge zitpositie voor een beter zicht op de weg, een verrassend ruime interieur met verschuifbare achterbank voor meer bagageruimte dan wel beenruimte en een ruime instap vóór en achter. En uiteraard heeft Suzuki aan de veiligheid gedacht.

Een voorbeeld is het actieve veiligheidssysteem DCBS (Dual Camera Brake Support). Het AllGrip 4x4-systeem, dat beschikbaar is op verschillende versies, geeft meer grip en levert ook een bijdrage aan de veiligheid.

Auto Gear Shift

De Ignis staat op een ultrasterk en –licht platform. Hiermee is de compacte crossover de lichtste auto in zijn klasse met positieve gevolgen voor het verbruik en de rijeigenschappen. Naar wens levert Suzuki de Ignis met AGS (Auto Gear Shift).

Deze geautomatiseerde versnellingsbak is compacter en lichter dan een traditionele automaat wat ook een gunstig effect op het verbruik heeft.

Veranderingen in autowereld

Autobedrijf J&S is sterk geworteld in Den Helder. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De autobranche staat nooit stil en bij Autobedrijf J&S in Den Helder is dat goed te merken. In de showroom aan Ambachtsweg 4 merken ze dat er veel vraag is naar elektrisch rijden. Hierbij komt men wel snel bij de volgende vraag uit: waar moet al die elektrische energie vandaan komen? Kijk eens in je eigen straat of bij grote appartementencomplexen. Wat als alle bewoners elektrisch rijden? Hoe werkt dat dan met oplaadpalen en parkeerplekken? Suzuki heeft hier een oplossing voor.

Veel modellen zijn leverbaar met SHVS; Smart Hybrid Vehicle by Suzuki. Dit slimme systeem beperkt brandstofverbruik en uitstoot. De energie die vrijkomt bij het remmen wordt opgeslagen in een lithium-ion-accu. Deze energie wordt weer ingezet bij het starten van de motor en accelereren en ondersteunt de airconditioning, verlichting en het afspelen van muziek.

In Nederland rijden veel handgeschakelde voertuigen. Toch ziet J&S hier een grote verandering in. In 2018 zijn de helft van de nieuw verkochte auto's bij de Helderse Suzuki dealer voorzien van een automatische versnellingsbak! Vermoedelijk komt dit doordat het prijsverschil ten opzichte van een handgeschakelde kleiner wordt, net zoals het gewicht, verbruik en co2 uitstoot.

Wat ook een reden is voor de verandering naar veel automaten is de trend in private lease. Het verschil in maandbedrag is klein door de hoge restwaarde van een automaat.

Autobedrijf J&S, Ambachtsweg 4, Den Helder, tel. 0223-635744. Zie: www.autobedrijfjens.nl

Opel keert terug naar Rusland

Opel Grandland X (Foto: Opel)

REGIO - Opel blijft doorgaan met het export-offensief en keert dit jaar terug op de Russische markt. In eerste instantie zullen geselecteerde Russische dealers drie modellen leveren. De Grandland X, die gebouwd wordt in Eisenach, en de nieuwe Zafira Life en Vivaro die in Rusland gebouwd zullen worden. Daarvoor benut Opel de fabriek van Groupe PSA in Kaluga.

Stapsgewijs wil Opel de Russische markt verder gaan bedienen. Het aantal leverbare modellen zal dan ook snel worden opgevoerd. Meer informatie over deze strategie wordt op een later moment bekend gemaakt.

"Een aanzienlijke toename van onze winstgevende export is een van de belangrijkste pijlers van ons PACE! bedrijfsplan. We boeken aanzienlijke vooruitgang op dit gebied", aldus Michael Lohscheller, CEO van Opel. "Rusland is een grote, strategisch belangrijke en aantrekkelijke markt met veel potentieel. Als een Duits merk met een lange traditie en een uitstekende reputatie in het land, zullen we hiervan profiteren. Het onmiddellijk lokaal kunnen produceren, is een goed voorbeeld van het belang voor Opel om deel uit te maken van Groupe PSA."

Yannick Bézard, Executive Vice President en Operational Director Eurasia van Groupe PSA: "De lancering van een nieuw merk op de Russische markt maakt het voor Groupe PSA mogelijk om onze aanwezigheid in de Eurazië-regio te versterken, het aanbod voor bestaande klanten uit te breiden en nieuwe klanten te winnen. Samen met de lancering van het merk Opel in Oekraïne vorig jaar verwachten wij de volumes van de Groupe PSA-merken in deze regio per 2021 op een winstgevende manier te verdrievoudigen. Dit project zal sterk bijdragen aan deze doelstelling."

Autoverkoop

REGIO - Uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat het aantal nieuwe personenauto's in het eerste kwartaal 14,4 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verlieten 116.124 auto's de showrooms, tegen 135.680 in het eerste kwartaal van 2018.

Sinds de invoering van de nieuwe uitstoottest WLTP in Europa afgelopen zomer - en de daarmee gepaard gaande hogere aanschafbelasting BPM- daalt het aantal geregistreerde nieuwe auto's. In de eerste maanden na deze wijziging konden veel dealers nog uit voorraad tegen de oude belastingregels voertuigen leveren. Vooral particuliere kopers lieten het met een min van 33 procent in de eerste drie maanden van 2019 afweten. Deels verschoof hun aandeel richting het steeds populairder wordende private lease.

Maart 2019

In maart 2019 werden 39.126 nieuwe personenauto's geregistreerd en dat was 6,7 procent minder dan in maart vorig jaar. Het populairste model vorige maand was de Tesla Model 3 met 2.195 registraties en een marktaandeel van 5,6 procent, ruim voor de Ford Focus (1.187 stuks en 3 procent) en de KIA Picanto (965 exemplaren en 2,5 procent aandeel).

Volkswagen

Qua merken was Volkswagen in maart koploper met 3.185 nieuwe auto's (8,1 procent), gevolgd door Peugeot (3.003 stuks en 7,7 procent) en Opel (2.948 en 7,5 procent).

Kuipers start nieuwe reis in Audi e-tron

Audi e-tron (Foto: Kia)

REGIO - André Kuipers is met ingang van vandaag Audi e-tron-rijder. De astronaut met twee ruimtemissies achter zijn naam kiest de e-tron vanwege het technologische en duurzame karakter van de auto. De 100 procent elektrische aandrijving maakt CO2-neutrale mobiliteit mogelijk.


Audi heeft de Audi e-tron begin dit jaar officieel geïntroduceerd tijdens het Mission Zero evenement in Amsterdam. Eén van de gastsprekers was astronaut André Kuipers, één van de weinige mensen die de aarde vanuit de ruimte heeft kunnen observeren. André Kuipers: "Door een ruimtereis verandert je blik op de aarde letterlijk. Van buitenaf ervaar je de kwetsbaarheid van onze planeet heel goed. Het doordringt je ervan dat we verstandig moeten omgaan met de beperkte voorraden op onze planeet. We kunnen niet meer zonder vervoer, maar in ons eigen belang is het verstandig om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en de lucht die we inademen schoner te maken. Nieuwe technologie is nodig om alternatieven te kunnen bieden. Elektrisch rijden draagt daar in grote mate aan bij en die techniek is inmiddels op een hoog niveau."

"De e-tron laat zien waar Audi voor staat; niet alleen in technologisch opzicht, maar ook als het gaat om volstrekt zorgeloos elektrisch rijden," verklaart Gerard Jansen, directeur van Audi Nederland. "Bovendien markeert hij voor ons de start van een compleet nieuw tijdperk, waarin de focus volop op elektrificatie ligt. Met de e-tron Sportback, e-tron GT en Q4 e-tron concepts hebben we al laten zien wat er de komende jaren van Audi te verwachten valt op het gebied van 100 procent elektrisch rijden. Maar ook met de nieuwe plug-in hybridetechnologie voor de Audi's Q5, A6, A7 en A8 TFSI e die nog dit jaar te bestellen zijn, zetten we nu al belangrijke stappen op weg naar CO2-neutrale mobiliteit."

De 100 procent elektrisch aangedreven Audi e-tron is nu leverbaar voor alle ruimtereizigers. Doordat de batterij in de wagenvloer is weggewerkt en door de compacte elektromotoren biedt de SUV volop 'personal space' voor vijf personen, inclusief hun bagage. De Audi e-tron beschikt over twee krachtige elektromotoren, één voor de vooras en één voor de achteras. Daardoor heeft de e-tron quattro vierwielaandrijving. Ofwel: optimale grip en stabiliteit én dynamiek onder alle omstandigheden. Uiteraard is de e-tron ontwerpen rondom het thema efficiency. Hij is zeer gestroomlijnd, de elektromotoren winnen bij afremmen energie terug en hij beschikt over een innovatief warmtemanagementsysteem. Zijn actieradius bedraagt hierdoor ruim 400 km volgens WLTP. De Audi e-tron is luxueus uitgerust en is altijd online. Hij wordt gebouwd in Audi's CO2-neutrale fabriek in Brussel.

Extra Paasvoordeel bij Dekkerautogroep

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De keuze is enorm bij de acht vestigingen in Noord-Holland. Bij aankoop van een occasion of demonstratie auto kan de klant rekenen op een extra Paaskorting van € 500,- en een zeer aantrekkelijk inruilvoorstel. Met occasions vanaf € 2.945,- tot zeer luxe SUV's en sportwagens is er voor elke beurs iets te vinden in de diverse voorraad. Zelfs de ondernemer heeft keus uit bijna 50 bedrijfswagens.

Wie liever in een nieuwe Ford de zomer tegemoet gaat is bij Dekkerautogroep ook aan het juiste adres. In het oog springende aanbiedingen zijn de behoorlijk aangescherpte Private Lease tarieven op de Fiesta, Ecosport en Focus. Een compleet uitgeruste Fiesta is nu tijdelijk leverbaar vanaf € 249,- per maand. De compacte SUV, de Ecosport, rijdt men al vanaf € 299,- per maand. Deze aanbiedingen zijn echter tijdelijk en zolang de voorraad strekt omdat Ford een maximum aantal auto's voor deze actie beschikbaar heeft gesteld.

"Wij maken ons op voor een druk Paasweekend", aldus Eric Herman van Dekkerautogroep. "Het Paasweekend is traditioneel één van de drukste momenten in onze showrooms. Vooral de consument die op zoek is naar een gebruikte auto grijpt dit actieweekend aan om te profiteren van extra voordeel. In tegenstelling tot veel andere dealerbedrijven hebben wij een zeer uitgebreide en diverse voorraad. Ook voor de wat goedkopere occasion kan men bij ons terecht. Zo hebben wij ongeveer 50 auto's onder de €10.000,-. En wie op zoek is naar iets bijzonders zoals een Maserati Ghibli, een Porsche Panamera of een exclusieve Ford Mustang V8. Met een koopavond op donderdag 18 april trappen wij onze traditionele Paasshow af. Op 2e Paasdag zijn alle Dekkerautogroep vestigingen geopend van 11.00 tot 16.00 uur".

Tanken bij Tankstation Peeman & Slot

De scherpe tarieven bij Tankstation Peeman & Slot gelden het hele jaar door. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Ook voor wie geen Citroën rijdt, heeft autobedrijf Peeman & Slot aan de Industrieweg in Den Helder veel te bieden: het is dé plek om voordelig te tanken.

Dennis Peeman: "Onze scherpe tarieven gelden niet alleen op speciale actiedagen, maar gewoon het hele jaar door. En daar krijgen klanten dan ook nog eens de service van een pompbediende bij. Onze collega René Gruijs is al ruim dertig jaar een vertrouwd gezicht in ons bedrijf én aan de pomp. Mensen kunnen bijvoorbeeld meteen hun bandenspanning (laten) checken en de vloeistoffen controleren en indien nodig bijvullen. Bovendien kunnen klanten met onze 24-uursopening ook tanken buiten reguliere openingstijden. Voor de liefhebbers werken we met een spaarzegelsysteem waarmee tegoedbonnen voor onder andere de winkel Marskramer en parfumerie Douglas gespaard kunnen worden. Dat klink wellicht ouderwets, maar we krijgen er nog altijd heel leuke reacties op. Mensen ervaren het toch als een mooi extraatje en dat is het ook."

Zie ook www.peemanslot.nl

34e N-H Oldtimer Festival

Een Chevrolet Bel-Air uit 1954. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Ruim drie decennia Oldtimer plezier in Noord-Holland. Dat is zondag 21 en maandag 22 april, eerste en tweede Paasdag, te vinden op het 34e N-H Oldtimer Festival Venhuizen. Het evenement vindt plaats in overdekte en verwarmde hallen met een oppervlakte van drie voetbalvelden aan nostalgie tussen Hoorn- Enkhuizen. Na jaren van diverse items zoals racemotoren, brandweerauto's en autosport zetten ze het beproefde concept van landenthema's door. Deze keer is dat: 'Venhuizen goes America'.

Chevrolet, Pontiac. Dodge en Ford zijn slechts enkele merken die te bewonderen zijn. Bij de motoren zijn natuurlijk aanwezig de Harley Davidson alsmede de legendarische Indian. Peterbilt, Mack en Overdorp zijn de Trucks die de hal complementeren. Dit alles rondom het Vrijheidsbeeld van New York met een Burger of steak van de grill. Het is daar goed toeven als tijdens de muziek van de Red Strats, de petticoats draaien van rock 'n roll dansschool Jump Up. Tevens een optreden dansformatie Double V met dames in passende kleding. En zangschool Pop Up brengt liedjes van Frank Sinatra.

Rondom de hallen staan honderden marktkraampjes met allerlei artikelen. Voor de kinderen is een mini-kartbaan en een nostalgische draaimolen opgezet. Het expo-complex is te vinden Torenweg 44 in Venhuizen. Beide Paasdagen van 11.00 tot 18.00 uur open. Entree slechts 10,- euro , Jeugd 13 tot en met 17 5,- euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Zie: www.oldtimerfestival.nl.

Fiat Concept Centoventi

Fiat Centoventi (Foto: Fiat)

REGIO - Fiat liet op de autosalon van Genève 2019 zijn conceptauto ' Fiat Concept Centoventi' debuteren als visie van het merk op elektrische mobiliteit voor de massa in de nabije toekomst. Deze visie komt rechtstreeks voort uit de 120-jarige historie van het merk, die dan ook de inspiratie bood voor de naam van het prototype: 'Centoventi' is Italiaans voor honderdtwintig.

Zonder zijn tradities te verloochenen is Fiat er in die 120 jaar steeds weer opnieuw in geslaagd te breken met het verleden en zijn blik op de toekomst te richten. Zoals in de jaren 50, toen de Fiat 500 een industriële en culturele omwenteling teweegbracht door rigoureus in te gaan tegen alle heersende opvattingen over hoe een auto in elkaar moest zitten en eruit moest zien.

Het was een conceptueel en technisch meesterwerk, het eerste echte voorbeeld van betaalbare mobiliteit voor de massa in de automobielgeschiedenis.

Nieuwe Lexus UX 250h

Lexus UX 250h (Foto: Lexus)

REGIO - Lexus introduceert zijn eerste premium crossover in het C-SUV-segment. De Lexus UX (Urban Explorer) heeft een aantal krachtige kenmerken waarbij rijeigenschappen, design en vakmanschap, veiligheid en geavanceerde hybridetechnologie de rode draad vormen.

De onderscheidende Lexus UX staat op het innovatieve GA-C-platform (Global Architecture-Compact), dat zich kenmerkt door het laagste zwaartepunt in zijn segment. De UX is daardoor wendbaar en dynamisch, waarbij de rijeigenschappen doen denken aan die van een lager bij de weg liggende hatchback. Standaard aan boord is het actieve veiligheidspakket Lexus Safety System+. Voor het eerst komt Lexus met een C-segmentauto met een systeemvermogen van 135 kW/184 pk. In Nederland start de Lexus UX 250h met zelfopladende hybride aandrijflijn bij een consumentenprijs van 44.495 euro.
De Lexus UX combineert als geen ander dynamiek met verfijnde luxe en kwaliteit. Wie de UX zakelijk rijdt, profiteert van lage gebruikskosten vanwege de efficiënte hybride aandrijflijn met 2,0-liter benzinemotor en krachtige elektromotor. Hiermee kan de UX 250h tot vijftig procent van de rijtijd elektrisch rijden, al naar gelang de omstandigheden.

Paasvoordeel bij Volvo Ton van Kuyk

Kom naar de open dagen van Volvo Ton van Kuyk. Alle vestigingen zijn open! (Foto: aangeleverd)

REGIO - Alles staat bij Volvo Ton van Kuyk, tijdens het komende paasweekend van 18, 19, 20 en 22 april, in het teken van de grote paasshow.

Een prachtige selectie Volvo occasions, van jong tot wat ouder en van groot tot klein. Allemaal scherp geprijsd en verspreid over de vier vestigingen in Alkmaar, Beverwijk, Hoorn en Purmerend.

Tijdens deze occasionshow biedt Volvo Ton van Kuyk de beste deal op de reeds rijklaar geadverteerde occasions. Voor klanten geen financiële verassingen dus voor garantie en/of een afleverbeurt bij de dealer.

Daarnaast wordt elke inruilwaarde verhoogd met 1.500 euro inruilpremie. Bekijk de voorraad alvast online via www.tvk.nl/occasions.

Het team van Volvo Ton van Kuyk heet iedereen van harte welkom op donderdag 18 april, vrijdag 19 april, zaterdag 20 april en maandag 22 april!

De nieuwe Range Rover Evoque

Range Rover Evoque (Foto: Land Rover)

REGIO _ De nieuwe Range Rover Evoque is bij de Nederlandse dealers gearriveerd. Klanten kunnen kiezen voor een extra rijk uitgeruste welkomstversie, de Evoque Hello Edition, die slechts tijdelijk leverbaar is. Het introductievoordeel kan oplopen tot € 13.981,-.

De nieuwe Range Rover Evoque is een verfijnde evolutie van het origineel. Het coupéachtige design met de aflopende daklijn is behouden, terwijl de praktische bruikbaarheid verder is vergroot. De premium SUV biedt vanaf de introductie keuze uit efficiënte mild-hybride aandrijflijnen.

Als Hello Edition is de nieuwe Range Rover Evoque extra rijk uitgerust. Deze speciale uitvoering is specifiek op de Nederlandse consument toegespitst en naar wens toe te passen op het uitrustingsniveau S en de sportieve uitvoering R-Dynamic.

De Evoque Hello Edition is voorzien van LED-mistlampen aan de voorzijde, een elektrisch bedienbare achterklep, tienvoudig verstelbare voorstoelen met stoelverwarming, een met leder bekleed stuurwiel, stijlvolle hemelbekleding in 'Ebony Morzine' en het 380 wat sterke Meridian-audiosysteem met tien luidsprekers en een subwoofer. De motorisering D150 is voorzien van een extra grote brandstoftank.

De uitrusting wordt aangevuld met een glazen panoramadak met schuif-/kanteldeel, premium LED-koplampen en het Touch Pro Duo-infotainmentsysteem als de klant kiest voor de Evoque Hello Edition R-Dynamic. Ook het Cold Climate Convenience Pack is inbegrepen. Dit pakket bevat een verwarmbare voorruit, verwarmbare hogedruk-ruitensproeiers en stuurwielverwarming.

Concurrerend geprijsd

Prijzen van de Range Rover Evoque Hello Edition zijn zeer concurrerend. De Hello Edition is er vanaf € 61.990,-, waarbij geen prijsverschil bestaat tussen de D150- en P200-motorisering. Afhankelijk van de motorisering en uitvoering bedraagt het introductievoordeel € 9.325,- tot maximaal € 13.981,-.

De nieuwe Range Rover Evoque staat nu bij de Jaguar Land Rover-dealers en is leverbaar vanaf € 56.400,-.

De MINI Electric

REGIO - Geïnteresseerden kunnen de eerste volledig elektrische MINI reserveren. Via de reserveringtool kunnen zij na een aanbetaling van € 1.250,- als een van de eersten een productieplaats voor de MINI Electric boeken.

De MINI Electric is een échte MINI. Dat betekent dat ook de volledig elektrisch aangedreven MINI met zijn prestaties en dynamische karakter dé norm is in zijn klasse. Met de MINI Electric is emissievrij rijden niet alleen vooruitstrevend, maar ook bijzonder leuk. Zo scherp en direct als een kart, maar dan elektrisch en dus emissievrij. De exacte specificaties en de prijs van de MINI Electric worden later bekendgemaakt.

De voorbereidingen van de productie van de eerste geheel elektrisch aangedreven MINI verlopen volgens plan. Dat houdt in dat de productie van de MINI Electric in november dit jaar van start gaat en de MINI Electric naar alle waarschijnlijkheid in maart 2020 in de showroom staat.

Speciaal voor particuliere klanten biedt MINI Nederland per direct een overbruggingsaanbod aan in de vorm van een rijk aangeklede MINI Cooper 3-deurs in Midnight Black met gele accenten en MINI Yours Customised stijlelementen. Hiermee is een productieplek voor de MINI Electric gegarandeerd. Klanten die hier gebruik van willen maken moeten snel zijn, want er zijn slechts 50 stuks van deze speciale MINI beschikbaar. Zakelijke klanten kunnen de tijd tot de aflevering van hun MINI Electric overbruggen met een MINI 5-deurs, waarvan er 100 stuks beschikbaar zijn.