Haarlems Nieuwsblad

2 mei 2019

Haarlems Nieuwsblad 2 mei 2019


Muzikaal en Oranjegezind

Werd je niet nat van de regen dan werd je het wel van dit experiment. Het Kenaupark werd druk bezocht door vele gezinnen. (Foto: Franklin van der Erf)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - Het was nat, koud, winderig en guur. Toch wisten vele Haarlemmers op Koningsdag de weg naar buiten te vinden. Vooral na de live-uitzending van Koningsdag in Amersfoort, namen velen de fiets of de benenwagen naar een van de Haarlemse parken, de vrijmarkt, of muziekpodia.

Zelfs de Europese Unie kwam op deze dag voorbij. (Foto: Franklin van der Erf)

"Het is altijd leuk om tijdens zo'n dag lekker door de stad te dwalen," vertelt Franklin van der Erf, fotograaf van de Haarlemse Popscene on tour. Er is zoveel te zien en te horen, slechts op één plek staan is bij lange na niet voldoende."

Bij het Kenaupark traden de winnaars op van HIT in de categorieën singer-song writer optraden. Het is leuk om te zien dat ze op een buitenpodia net zo goed zijn als binnen in een popzaal. Regen of niet, ze lieten zich er niet door van de wijs brengen."

In het centrum waren ondanks de slechte weersvoorspelling toch aardig wat mensen op de been. Traditiegetrouw liggen de grote straten in het centrum vol met kleden en zeil waar volwassenen en kinderen hun hele hebben en houwen hebben uitgestald. Kijken, kijken, niet kopen, of toch eerst afdingen?

Ondanks de regen en frisse wind beleefde Haarlem een mooie Koningsdag. Op naar volgend jaar.

Spectaculaire klim van toren naar toren

De brug waar overheen gelopen kan worden. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - De omvangrijke restauratie van de kathedraal is bijna voltooid en hij is mooier dan ooit! Om dit te vieren is er een speciale loopbrug gebouwd tussen de twee torens en kan iedereen, zonder hoogtevrees, de torens beklimmen en de brug bewandelen. Van toren naar toren dus.

Vanaf 1 mei kunnen de beide torens tot en met 31 juli van binnenuit beklommen worden. Deze torens, van de tussen 1895 en 1930 gebouwde kathedraal, worden op bijna 60 meter hoogte door middel van een, tevens als uitzichtpunt fungerende loopbrug, met elkaar verbonden. De toren- en gewelventocht voert ook langs tal van culturele schatten in de kerk en leidt onder meer naar de binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens. Onderweg kun je desgewenst even op adem komen in een rustruimte met zitzakken en ontspannende muziek. Er worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond.

De door architect Jos Cuypers ontworpen kathedrale basiliek aan de Leidsevaart in Haarlem wordt vaak omschreven als een verborgen (kunst)schat. Mede omdat aan het interieur is meegewerkt door een groot aantal vooraanstaande kunstenaars onder wie beeldhouwer Mari Andriessen en de schilders Jan Toorop en Han Bijvoet. Ook van eigentijdse kunstenaars als Jan Dibbets (glas- in loodramen middenschip), Marc Mulders (glaspanelen in de doopkapel) en Gijs Frieling (glasmozaïek in de kooromgang bij de sacramentskapel) is werk te zien.

Entreetickets zijn zowel online, als bij VVV Haarlem (Grote Markt 2) en aan de kassa te koop.

Lintjesregen

in Haarlem

en de regio

Waar herdenken we

op

zaterdag 4 mei

Vier de vrijheid

op Bevrijdingspop Haarlem

Kees Hoogenbosch

Schoenen 76 jaar

in de Cronjé

De oorlog door de lens bekeken

De eerste Canadezen in Haarlem 1945. (Foto:PR)

HAARLEM - Zeldzame foto's uit de oorlogsperiode van wijken in Haarlem, de bevrijdingsfeesten en de dodenherdenking. Voormalig gemeentearchivaris Gerda Kurtz (1899-1989) legde het allemaal stiekem vast. Het album is nu te zien in een webexpositie bij het Noord-Hollands Archief.

Een duik in het oorlogsfotoalbum van gemeentearchivaris Gerda Kurtz

Grote Markt, 1941 Postbode in Haarlem, 1943 (Foto: )
Bevrijdingsfeest Ged. Raamgracht, augustus 1945 (Foto:PR)

Het Noord-Hollands Archief heeft heel wat bijzonder materiaal over de oorlogsperiode in Haarlem en omstreken in zijn depots. Een van de meest bijzondere objecten is het oorlogsfotoalbum van juffrouw Gerda Kurtz (1899-1989). Zij was gemeentearchivaris van Haarlem en tevens de éérste vrouwelijke archivaris van Nederland van 1936 tot 1964.

Tijdens de oorlog heeft zij op verschillende plekken in Haarlem gefotografeerd. Dat alleen al is bijzonder, omdat foto's uit de oorlogsperiode zeldzaam zijn vanwege een verbod enerzijds en de zeer beperkte aanwezigheid van fotorolletjes anderzijds. De foto's in het album zijn allemaal voorzien van korte bijschriften en een datum.

Het album bevat foto's van de bevrijding, de aftocht van de Duitsers, de eerste bevrijdingsfeesten en dodenherdenkingen in 1945. Een veel voorkomend onderwerp in het album is het 'klein verzet' vanaf 1941. Op een foto staat bijvoorbeeld de naam koningin Wilhelmina geschreven in de sneeuw op de oever van de Schotersingel en een groepje kinderen bij een sneeuwpop met een foto van Wilhelmina en de W op de Verspronckweg in januari 1941.

Het album bevat ook veel foto's van de aanleg van de 'Tankgracht' in de Haarlemmerhout en de zogenaamde 'Mauermuur 'aan de Fonteinlaan en Vlaamseweg en de schade in Haarlem Oost na het bombardement in 1943.

Bekijk het hele album in onze webexpositie op https://noord-hollandsarchief.nl/ontdekken/webexposities.

Twaalf lintjes in Haarlem

De gedecoreerden met burgemeester Wienen op de befaamde trap in het stadhuis van Haarlem. (Foto: Dasha Elfring)

HAARLEM - Twaalf Haarlemmers hebben dit jaar een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Jos Wienen reikte hen de bijbehorende versierselen uit op vrijdagochtend 26 april. De heer Ad Toet is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De andere hieronder genoemde gedecoreerden mogen zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

De heer A.J. (Ad) Toet (63)

Ad Toet was onder meer algemeen directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer.

Mevrouw M.J. (Pon) Kranen (63)

Pon Kranen zet zich in Roermond in om aan literatuur een podium te geven.

Mevrouw G.H.T. (Truus) Muijlaert-Majoor (83)

Truus Muijlaert is vijftig jaar als vrijwilliger actief voor de Haarlemse zwemvereniging De Watertrappers.

Mevrouw B. (Betty) Radema-Metzelaar (85)

Betty Radema is lange tijd actief voor het Humanistisch Verbond, afdeling Haarlemmerland.

De heer A. (Abdeslam) Mounji (64)

Abdeslam Mounji stond in 1990 mede aan de basis van de oprichting van de Marokkaanse moskee in Schalkwijk.

De heer M. (Mohamed) Mounji (51)

Mohamed Mounji zet zich in voor de participatie van de Marokkaanse gemeenschap in de Haarlemse samenleving.

Mevrouw J. (Jenny) van der Wolf-Niemeijer (64)

Het echtpaar Jenny en Jan van der Wolf-Niemeijer is lange tijd actief voor het Rode Kruis.

De heer J. (Jan) van der Wolf (57)

Jan van der Wolf is bijna veertig jaar actief voor het Rode Kruis.

De heer D. (Daan) Rasmussens (80)

Daan Rasmussens is inmiddels meer dan veertig jaar actief binnen de protestantse gemeenschap in Haarlem.

De heer F. (Fred) Rill (63)

Fred Rill is veertig jaar als vrijwilliger actief voor Hart voor CF, ook wel taaislijmziekte genoemd.

Mevrouw E.B. (Esther) Steenbergen (50)

Esther Steenbergen was lang vrijwillig actief voor het Ronald McDonald Huis VUmc.

De heer D. (Dick) Zwart (75)

Dick Zwart is lange tijd vrijwilliger bij Stichting De Baan.

Stem geven aan het ontmoeten

Aliya Yildiz. (Foto: PR)

Wat betekent het woord ontmoeten eigenlijk? In de Dikke van Dale staat: 1. "toevallig tegenkomen" of 2. "opzettelijk samenkomen". Maar hoe vaak gebeurt dit nog, in deze tijd van oververhitte sociale media, waardoor je niet eens meer naar buiten hoeft te gaan om iemand toevallig of opzettelijk te ontmoeten. Toch lijken deze virtuele ontmoetingen niet voldoende. Mensen willen elkaar nog steeds zien, horen én voelen. Een ontmoeting op gang brengen is vooral een kwestie van durven: durven iemand aan te kijken, aan te spreken, iemand iets te vragen. En vooral: durven jezelf open te stellen naar de ander toe. In theatergroep Stem hebben wij geprobeerd dit onderwerp te behandelen door verschillende ontmoetingsverhalen naar buiten te brengen. Het zijn echte verhalen, dingen die dagelijks gebeuren. Je komt bijvoorbeeld uit een vreemd land, op de vlucht voor oorlog. Of je komt uit een ander deel van Nederland, voor werk, voor je gezin of voor de liefde. Door allerlei gebeurtenissen kun je je sociaal netwerk kwijtraken. Dat kan soms beangstigend zijn. Als wij ons meer bewust zouden zijn dat eenzaamheid iets is wat ons allen kan overkomen, meer naar de mensen om ons heen zouden kijken, en bereid zouden zijn om soms de eerste stap te zetten, dan zouden we elkaar meer gaan ontmoeten, toevallig en met opzet. Dat is ook waar het om draait bij theatergroep Stem. De groep bestaat uit veel verschillende mensen, met verschillende achtergronden, die elkaar hebben ontmoet in hun liefde voor het toneel. Meer dan 100 Haarlemmers kwamen naar de voorstellingen kijken. Het publiek was geraakt door het stuk, het is grappig, emotioneel en verhelderd tegelijk. Theatergroep Stem is een van de activiteiten die door de deelnemers in het Nieuwe Wereldhuis worden ontplooid. Ontmoeten staat centraal in het werk van het Nieuwe Wereldhuis. We organiseren behalve theatergroep Stem, onder meer taalcursussen voor verschillende niveaus, inburgeringscursus en de ontmoetingsgroep Vrouwencafé Haarlem. Maar vooral proberen wij er te zijn en te luisteren voor dat wat er nodig is om zich in Haarlem thuis te voelen.

Aliya Yildiz, coördinator Nieuwe Wereldhuis

Burgemeester Wienen sluit drugswoning in Rozenprieel

Het pand blijft voorlopig gesloten. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Burgemeester Wienen heeft maandag 29 april een woning aan de Bakkerstraat op grond van de Opiumwet gesloten. De duur van de sluiting moet nog worden bepaald. In de woning aan de Bakkerstraat werd gedeald in harddrugs. In verband met deze handel heeft de politie afgelopen donderdag vijf aanhoudingen verricht en de woning doorzocht.

Het is nog niet bekend voor hoelang de woning gesloten blijft. Foto: Pixabay

Vijf Heemstedenaren Koninklijk onderscheiden

De burgemeester met de 'decorandi': Herman Diederik, Clara Wittop Koning, Guus Compier, Miep Overing-Bilsen en Dirk Jan Huizinga. (Foto: website gemeente Heemstede)

HEEMSTEDE - Burgemeester Astrid Nienhuis heeft vrijdag 26 april bij de jaarlijkse lintjesregen vijf Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

De heer Guus Compier – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Compier is sinds 1968 actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging HFC Heemstede. Hij bekleedde verschillende bestuurlijke functies en organiseerde 25 jaar lang 'De Dag van Guus', een toernooi op Tweede kerstdag.

De heer Herman Diederik – Officier in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Diederik is van oorsprong apotheker en had samen met een compagnon een aantal succesvolle apotheken en een afdeling voor chemische analyse. Hij hielp in de jaren '80 en '90 mee aan het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem voor de verwerking van recepten van artsen. Zijn activiteiten hebben niet alleen impact op de patiëntveiligheid; door de norm kan de productie- en leveringsketen van medicijnen beter worden gecontroleerd.

De heer Dirk Jan Huizinga – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Huizinga is sinds 1996 vrijwilliger bij de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging (KR&ZV) Het Spaarne in Heemstede. Als lid van de Materiaalcommissie verricht hij het grootste deel van het onderhoud. Hij blies de zeilafdeling in Haarlem-Noord nieuw leven in. Toen deze afdeling moest verhuizen, ontwierp hij het nieuwe clubgebouw.

Mevrouw Miep Overing-van Bilsen – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Overing was van 1973 tot 1992 in verschillende functies actief voor de Tennisvereniging Bennebroek. Zij was penningmeester (1973-1977), voorzitter van de jeugdcommissie (1978-1980) en secretaris van de exploitatiecommissie (1991-1992).

Mevrouw Clara Wittop Koning – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Wittop Koning richtte de Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland op. Zij werft nieuwe taalcoaches, voert de intakegesprekken, koppelt de coaches aan nieuwe statushouders en onderhoudt het contact met de taalaanbieders en gemeente.

Gemeente komt standplaatshouders tegemoet

Een van de standplaatsen aan het Spaarne die eerder een petitie optuigde. (Foto: Christa Warmerdam )

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Het standplaatsenbeleid uit 2010 moest geactualiseerd worden vanwege veranderde Europese regelgeving en de landelijke dienstenwet. Hierin is bepaald dat vergunningen voor onbepaalde tijd voor standplaatsen niet meer zijn toegestaan. Deze verandering in de wetgeving heeft gevolgen voor een aantal standplaatshouders (bloemen-, vis stalletjes etc.) in Haarlem, wiens vergunning voor onbepaalde tijd nu omgezet moet worden naar bepaalde tijd.

Van onbepaalde tijd naar tijdelijke vergunning van 10 jaar

Na overleg met de standplaatshouders en hun belangenvereniging heeft het college besloten tot een overgangsperiode van tien jaar. Haarlem komt ondernemers met een standplaatsvergunning tegemoet.

De vergunningen voor onbepaalde tijd worden omgezet in tijdelijke van 10 jaar met een mogelijkheid voor verlenging.

Eerder was sprake van een duur van drie of vijf jaar. Met deze regeling komt de gemeente de standplaatshouders een stukje tegemoet.

Feit blijft wel dat de ondernemers niet 100% zeker zijn van hun vaste stek, wat invloed heeft op de beslissingen over eventuele (grote) investeringen die de ondernemers zullen nemen.

Met de nieuwe Europese regelgeving kunnen andere ondernemers inschrijven op de standplaatsen.

De gemeente Haarlem heeft niet voor loting maar voor toetsing gekozen omdat hierdoor de 'vaste' standplaatshouders meer kans hebben om te kunnen blijven.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

Het artikel wat afgelopen week veel commotie veroorzaakte ging over de vorig jaar geopende warenhuis Hudson's Bay. Meer dan 13.000 mensen hebben de post online voorbij zien komen. De politieke partij Jouw Haarlem had vragen gesteld aan de gemeenteraad of zij iets konden doen tegen het eventuele vertrek van het warenhuis. Met een bereik van ruim 13.000 mensen gaven mensen vooral hun mening over het warenhuis zelf maar ook vooral, wat zou ervoor in de plaats moeten komen? Meerdere bedrijven of alleen appartementen. Een restaurant of toch iets in de particuliere sector? De meningen zijn flink verdeeld.

Haarlem Vroeger; Weet je nog wel?

Wekelijks laten we op onze website een video zien van Haarlem in vroegere tijden. Dit keer hebben we een video van:

Bevrijding Haarlem uit 1945

Bron: Youtube Noord-Hollands archief. Gepubliceerd op 30 april 2017. De maker van de film is onbekend.

Heeft u zelf nog onderwerpen waar wij een video over kunnen plaatsen? e-mail deze naar: redactiehln@rodi.nl of laat een berichtje achter op Facebook.

Haarlem blijft Regenboogstad tot 2022

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Haarlem blijft tot 2022 Regenboogstad. Het college van Haarlem nam vorige week dit besluit en bevordert hiermee de sociale acceptatie en gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI-ers). Om het Regenboogbeleid van de gemeente verder invulling te geven voor de nieuwe periode tekent het college een intentieverklaring van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat aandacht voor deze groep nog steeds nodig is blijkt wel uit het feit dat er een week eerder al in de raad over geweld tegen LHBTI-ers is gesproken. Nederland heeft 53 Regenboogsteden en Haarlem is sinds 2011 Regenboogstad. Met tekenen van de intentieverklaring van de Regenboogsteden en de minister van OCW monitoren en evalueren de Regenboogsteden o.a. de resultaten en effecten van het beleid. De steden geven het thema ook een vaste plaats in hun beleid. De minister van OCW stelt 20.000 euro per jaar beschikbaar aan de Regenboogsteden. De steden stellen onder andere budget en personeel beschikbaar om gelijkheid op het gebied van onderwijs, sport, veiligheid, preventieve jeugd- en gezondheidszorg en arbeidsmarkt te bevorderen.

Milieuplein elke laatste zondag van de maand open

Het Milieuplein. (Foto: United Photos/Paul Vreeker)

HAARLEM - Het Milieuplein in Haarlem is vanaf april iedere laatste zondag van de maand open. Zondag 28 april was de allereerste zondag waarop het Milieuplein extra geopend is. De openingstijden op zondag zijn van 10.30 tot 16.30 uur.

De wens voor een maandelijkse zondagsopening is een initiatief uit het coalitieakkoord van de gemeente Haarlem. In het weekend wordt veel gebruik gemaakt van het Milieuplein. Mensen hebben dan tijd om te klussen en op te ruimen en willen hun grof huishoudelijk afval kwijt. Door maandelijks op zondag extra open te zijn, kan de gemeente Haarlem voorzien in deze behoefte. Het Milieuplein is ook elke dinsdag open tot 20.00 uur, zodat werkende inwoners hun afval ook één dag per week 's avonds kwijt kunnen. Het Milieuplein ligt aan de Ir. Lelyweg 51 in Haarlem.

De ideale zomerbaan voor vrolijke vakantiekrachten bij Nieuw Unicum

Werken bij Nieuw Unicum loont. (Foto: PR)

ZANDVOORT - Ben je 17+ en zoek je een leuke vakantiebaan? Een die lekker verdient, dichtbij het strand ligt en waarbij je ook nog eens mensen een vrolijke dag bezorgt? Meld je dan snel aan bij Nieuw Unicum! Het complex ligt tegenover De Oase in Zandvoort. Hier wonen zo'n 250 mensen. Ze hebben Multiple Sclerose (MS) of een andere lichamelijk beperkende aandoening. We bieden ze hier ook behandeling en dagbestedingsactiviteiten.

Slechts 10 minuten van het strand

Wij hebben in de zomermaanden genoeg werk voor vakantiekrachten. Bijvoorbeeld in de huishouding. Je wordt ingezet bij het schoonmaken van de appartementen en de huiskamers. Als je een zorgopleiding volgt, kun je afhankelijk van je niveau, ook in de zorg aan de slag.

Een praatje met bewoners

Geen dag is hetzelfde als vakantiekracht. Je ontmoet hier verschillende mensen met uiteenlopende levensverhalen. Een praatje en een grapje met de bewoners hoort erbij. Een vakantiekracht van vorig jaar zei: "Door het leuke contact krijg je zoveel positieve energie." Kortom, het is een bijzondere plek om te werken. Je werktijden zijn van 8 tot 13 uur. Dus dan heb je genoeg tijd om de rest van de middag met je vrienden op het strand af te spreken. Want dat ligt op 10 minuten fietsen.

Meer weten?

Neem dan contact op met Loura via personeelszaken@nieuwunicum.nl of bel 023-5761108. Kijk ook op werkenbijnieuwunicum.nl. Je moet wel minimaal twee aansluitende weken beschikbaar zijn.

Leonardo-rondleidingen in Teylers Museum

Kom ook langs bij Teylers Museum. (Foto: Bibi Veth)

HAARLEM - Donderdag 2 mei is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed. In dit Da Vinci-jaar worden overal ter wereld tentoonstellingen georganiseerd over de legendarische kunstenaar. Teylers Museum gaf vorig najaar de aftrap met een tentoonstelling vol prachtige tekeningen van de meester en zijn navolgers, die door meer dan honderdduizend mensen werd bezocht. Van 2 t/m 5 mei staat Teylers Museum met speciale rondleidingen nog even stil bij Leonardo's sterfdag.

"If Leonardo would have been in Teylers Museum, he would have been in heaven. It's just the perfect temple for art and science," zei Leonardo-biograaf Walter Isaacson bij zijn bezoek aan Teylers. Leonardo was een grenzeloos nieuwsgierig uitvinder, onderzoeker én kunstenaar. In zijn beroemde notitieboeken heeft hij duizenden pagina's volgeschreven en volgetekend over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hoe zou Leonardo naar de fossielen, gesteenten en instrumenten uit de collectie van Teylers hebben gekeken? Tijdens de speciale rondleidingen neemt de rondleider de bezoekers ook mee naar de bibliotheek, die normaal niet vrij toegankelijk is. De rondleidingen zijn van 2 t/m 5 mei van 14.00 uur tot 15.00 uur. Reserveren is niet mogelijk, bij de kassa zijn op de dag zelf gratis tickets te krijgen (exclusief een geldig toegangsbewijs voor het museum).

Horlogerie Klemann sluit haar deuren

Peter Klemann blijft zijn vak uitoefenen maar gaat het wat rustiger aan doen. (Foto: PR)

HAARLEM - Zaterdag 1 juni is de laatste dag dat de bekende winkel van Horlogerie Peter Klemann aan de Ged. Oude Gracht 111 Haarlem Centrum geopend is. Hierna verdwijnt de winkel en gaat Klemann uitsluitend nog uurwerk-reparaties doen voor juweliers. Na 38 jaar vindt hij het mooi geweest om naast reparaties ook een winkel draaiende te houden.

Klemann: "Aan klandizie geen gebrek. Maar een winkel is toch gauw een 60-urige werkweek. Dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan maar nu is de tijd gekomen om het wat rustiger aan te gaan doen." Deze maand wordt hij 60 jaar. "Maar ik ga door met dit mooie ambacht." Gaat hij enthousiast verder: "De techniek van horloges is zo mooi. Het kan mij niet klein genoeg en gecompliceerd zijn!"

Hoge kortingen

De opheffingsuitverkoop loopt storm. Aanvankelijk dacht Klemann 1 augustus de deur te sluiten. "De uitverkoop loopt zo goed dat ik dat plan heb moeten bijstellen. We sluiten nu dus 2 juni. Zaterdag 1 juni is de allerlaatste dag. Maar" haast hij zich te zeggen: "er is nog genoeg!" Zowel in de basiscollectie, met merken als b.v. Prisma, Casio en Swatch als in het hogere segment met topmerken als: Tissot, Seiko, Citizen, Victoriamix en Maurica Lacroix. Tevens is er nog een uitgebreide collectie kinderhorloges. En dat alles met hoge kortingen tot wel 70 procent.

Wat garantie betreft hoeven de klanten zich geen zorgen te maken. Alle horloges hebben sowieso twee jaar fabrieksgarantie. Dus dat wordt gewoon opgelost. "Kijk als je een Seiko koopt op Schiphol en er is wat mee dan breng je hem hier ook gewoon naar een juwelier." Aldus Klemann.

Geopend t/m zaterdag 1 juni van dinsdag t/m zaterdag : 9:00 - 17:30 uur. Gedempte Oude Gracht 111 Haarlem Centrum.

Friethuis doet de mond watertanden

Medewerkster Igone voorziet de klant van heerlijke friet. (Foto: Rowin van Diest)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - Waar kun je in Haarlem-Zuidwest ambachtelijke friet halen? Dat kan sinds kort bij Friethuis Haarlem. De zaak, gevestigd aan de Van Oosten de Bruinstraat 213, is met smaak ingericht en voldoet helemaal aan de look and feel van deze tijd. Strak, modern en beetje industrieel. De friet, gemaakt van een stevig Nederlands ras, wordt ter plekke gestift (gesneden in volksmond), voorgebakken en daarna voor consumptie vers afgebakken. Het is tijd voor een kennismaking.

Eigenaresse van het Friethuis is Romy Drommel, een onderneemster pur sang. Het runnen van een zaak is Romy door haar Zandvoortse ondernemersfamilie met de paplepel ingegoten. Nadat ze in deze ruimte ijswinkel Soet was begonnen, merkte ze dat het niet liep zoals gepland. Snel schakelen is dan het plan.

Een goede ambachtelijke patatzaak ontbrak volgens Romy in dit deel van Haarlem nog, dus de keuze was snel gemaakt. Na een flinke verbouwing is de zaak sinds drie weken geopend.

Vers gegrilde kip en zelfgemaakte sausen

Naast friet zijn er ook snacks en andere lekkernijen te koop. In een koelvitrine staan diverse ijssmaken (van Soet) uitgestald voor verkoop. Nog een reden om langs te komen is de heerlijke vers gegrilde kip. KipExpress Haarlem is tevens van Romy en heeft dus dagelijks verse kippen voor de gril. Wil je een lekkere saus bij je friet? Geen probleem. Bijna alle sausen worden dagvers gemaakt. Mayonaise, chili, spicy, satésaus en voor de liefhebbers sambal. Geen zin om uit huis te gaan? Binnenkort is de zaak ook online te vinden. Bestellingen kunnen dan tevens gedaan worden. Friethuis, dat smaakt naar meer.

Friethuis (Dagelijks open van 12.00 - 20.00 uur)

Van Oosten de Bruijnstraat 213

2014 VR Haarlem

76 jaar Kees Hoogenbosch Schoenen in de Cronjé

Na veertig jaar gaat Kees nog steeds fluitend naar het werk. (Foto: Willem Brand)

Door Willem Brand

HAARLEM - De ouders van Kees Hoogenbosch begonnen in 1943 een schoenenzaak in de Cronjéstraat. Die winkel is 76 jaar later ondanks de concurrentie van internet nog steeds een gevestigde naam.

Meten is weten bij Joke en Kees

De laatste vijf jaar zijn er in Nederland 625 schoenenzaken dicht gegaan. Joke: 'We zijn ook door een moeilijke periode gegaan, maar we zijn eruit gekomen.'

Historie

Kees is boven de zaak geboren. Dan kwam hij uit school en dan moest er geholpen worden met opruimen. 'Vader kwam in de jaren vijftig met het idee van een spaarsysteem. Hij verkocht zegels van 50 cent, 1 gulden of een knaak. Die kaarten waren er tot in de jaren zeventig. Je had toen ook grote gezinnen. Een vader van een gezin van acht zette zijn kinderen op een rij. Hier heb je drie paar, je mag uitkiezen, zei hij dan.'

Dorpswinkel

Service en aandacht staan hoog in het vaandel bij Kees en Joke. Daar hoort een bak koffie bij en ook een snoepje voor de kinderen. Joke: 'Voorop staat dat we verstand van schoenen hebben en graag tekst en uitleg geven.' Kees vult aan: 'Na veertig ga ik hier fluitend naartoe. Wat gaan we vandaag weer meemaken.'

Kinderschoenen

Elk seizoen telt het assortiment kinderschoenen maar liefst zes-honderd paar. Keuze genoeg. Joke: 'Uit de stand en vorm van de voeten kunnen wij zo goed als alles afleiden. In elke maat hebben we minstens drie breedtematen en op basis daarvan hebben we voor elk kind een ruime keuze. En ze zijn allemaal van leer behalve natuurlijk de waterschoenen. Maandelijks controleren wij de schoenen, de noodzakelijke aanpassing brengen we dan zelf aan.'

Xsensible

De stretchleren schoenen van Xsensible passen vele voeten als gegoten. Kees en Joke lopen er zelf ook op en raakt er niet over uitgepraat. Kees: 'De schoen heeft speciale voetbedden, een versteviging in de hiel en in het middengedeelte wordt de voet iets opgedrukt. Je stapt erin en het zit. We zeggen tegen elke klant, loop gerust even een ommetje. Een vrouw kwam een uur later terug, ze was eerst gaan winkelen!'

Kees Hoogenbosch Schoenen

Generaal Cronjéstraat 11-13

2021 JA Haarlem

keeshoogenboschschoenen.nl

Dodenherdenkingen gemeente Haarlem

(Foto: website gemeente Haarlem)

Dreef

Stille tocht, voorafgegaan door fakkeldragers vanaf de Grote Kerk na de dienst aldaar.
Aanvang 18.50 uur, aansluitend de stille tocht.
Kranslegging bij de Dreef direct na de stilte vanaf 20.02 uur.
Spreker kerk en monument burgemeester J. (Jos) Wienen.

(Foto: )

Reinaldapark

Herdenkingsbijeenkomst in Verzorgingshuis Reinalda.
Aanvang 19.00 uur. Stille tocht 19.40 uur.
Spreker: nog niet bekend.
Kranslegging 20.05 uur.
Aanwezig namens het college: wethouder F. (Floor) Roduner.

Westergracht

Herdenkingsbijeenkomst bij het monument.
Muziek bij het monument.
Aanvang 18.55 uur.
Kranslegging vanaf 20.02 uur.
Aanwezig namens het college: wethouder R. (Robbert) Berkhout.

Jan Gijzenkade

Herdenkingsbijeenkomst: Mariakerk, Rijksstraatweg 357.
Aanvang 18.50 uur.
Sprekers in kerk: nog niet bekend.
Aansluitend stille tocht.
Kranslegging 20.02 uur.
Aanwezig namens het college: wethouder M. (Merijn) Snoek.

Spaarndam

Herdenkingsbijeenkomst: Kerkplein.
Aanvang 19.30 uur.
Kranslegging vanaf 20.02 uur.
Aanwezig namens het college: wethouder M.T. (Marie-Thérèse) Meijs.

Overveen

Herdenking in Overveen, Eerebegraafplaats.
Aanvang 9.15 uur.
Kranslegging 9.30 uur.
Aanwezig namens het college: burgemeester J. Wienen, wethouder R. Berkhout en wethouder M.T. Meijs

Dodenherdenking Heemstede

HEEMSTEDE - Op 4 mei staat Heemstede stil bij dodenherdenking. De burgemeester nodigt de inwoners van Heemstede uit met gepaste eerbied deel te nemen aan de stille tocht. De stoet vertrekt om 19.40 uur vanaf het raadhuis en arriveert kort voor 20.00 uur bij de herdenkingsplek aan de Vrijheidsdreef. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de gevallenen. Voor de minder validen is een zitplaats beschikbaar.

Bij de herdenkingsplek op de Vrijheidsdreef staan er ook bankjes voor kinderen zodat zij een eigen plek hebben en zich welkom voelen. Aan het slot van de ceremonie is er gelegenheid om langs de monumenten te defileren. Voor alle kinderen is er een bloem beschikbaar die zij zelf bij het monument kunnen leggen. Ook wordt iedereen uitgenodigd om een steen te leggen bij het joods monument, het Boek van de Namen. (Steentjes zijn ter plekke beschikbaar).

Gastspreker David Asser

De gastspreker op 4 mei is dit jaar David Asser. Hij woont in Heemstede en is rector-bestuurder van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Als inwoner maakt hij onderdeel uit van de Heemsteedse gemeenschap en als hoofd van het zijn school vormt hij ook een schakel naar de jongeren.

Kransleggingen op 4 mei overdag

Om 9.30 uur zal een vertegenwoordiging van de gemeente Heemstede aanwezig zijn bij de herdenking van de gevallen verzetsstrijders op de Eerebegraafplaats in Overveen. Tevens leggen burgemeester en wethouders van Heemstede een krans namens de gemeente en bloemstukken bij de graven van vier Heemsteedse verzetshelden die hier zijn.

Herdenking Eerebegraafplaats

De Eerebegraafplaats in Overveen. (Foto: PR)

BLOEMENDAAL - Op 4 mei is de Nationale Herdenking te Bloemendaal. Het programma volgt hieronder.

Programma:

18.00-18.40 uur: Herdenkingsdienst in het gebouw van Publieke Werken aan de Brouwerskolkweg 2 in Overveen.

18.40 uur: Opstelling stoet voor de Stille tocht op de Zeeweg ter hoogte van nummer 26, net voorbij de rotonde - hoek Zeeweg en Brouwerskolkweg

18.55 uur: Begin Stille Tocht

19.25 uur: Aankomst eerste groep (nabestaanden) bij ingang Eerebegraafplaats

20.00 uur: Twee minuten stilte

20.05 uur: Einde officiële bijeenkomst

Het gebouw Publieke Werken is per trein, bus of met eigen vervoer goed bereikbaar. Ter plekke of op het nabijgelegen sportcomplex Tetterode (Tetterodeweg 15, Overveen) is voldoende parkeergelegenheid. Bij de Brouwerskolkweg zijn verkeersregelaars die u parkeerruimte wijzen. De Zeeweg is van 18.25 uur tot 20.30 uur afgesloten. Als u niet aan de stille tocht deelneemt, maar rechtstreeks naar Eerebegraafplaats gaat, moet u vóór 18.15 uur gepasseerd zijn.

De Eerebegraafplaats heeft weinig parkeerplaatsen. Deze zijn gereserveerd voor nabestaanden voor wie het niet mogelijk is om aan de Stille Tocht deel te nemen. Anderen kunnen parkeren bij Sportcomplex Tetterode (Tetterodeweg 15, Overveen) of bij het strand.

Als u slecht ter been bent, kunt u gebruik maken van speciaal vervoer tussen gebouw Publieke Werken en de Eerebegraafplaats.

Graag vooraf aanmelden via tel. (023) 527 73 66

Vijf Koninklijke Onderscheidingen

Ineke Hermans-Klaver, Christine van de Meer-Waller, burgemeester Elbert Roest, Patrick Westerwoudt en Ellen Schrijver-Stokvis (Vanwege het ontvangen van haar onderscheiding in Amsterdam staat Mevrouw Coltof niet op de foto). (Foto: Website gemeente Bloemendaal)

BLOEMENDAAL - Op 26 april ontvingen vijf Bloemendalers een Koninklijke Onderscheiding:

Mevrouw Liesbeth Coltof (Overveen)

Benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Als artistiek leider van de Stichting de Toneelmakerij is zij lang het gezicht geweest van de toneelorganisatie voor kinderen en jongeren. Vorig jaar ontving zij de Zilveren Medaille van de Gemeente Amsterdam.

Mevrouw Ellen Schrijver-Stokvis (Bloemendaal)

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij was medeorganisator van een driedaags internationaal wetenschappelijk congres over progressief Jodendom. Zes jaar lang was zij als secretaris betrokken bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

Mevrouw Christine Van Meer-Waller (Bloemendaal)

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij is veertig jaar vakdocent aan het Kennemer Lyceum. Ook was zij vertrouwenspersoon voor de leerlingen, had twee termijnen zitting in de medezeggenschapsraad en zet zij haar artistieke en organisatorische kwaliteiten in bij de Artistieke Interlyceale.

De heer Patrick Westerwoudt (Santpoort-Zuid)

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als bestuurslid van de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal is hij betrokken bij de jaarlijkse organisatie van de Stille Toch naar de Erebegraafplaats in Overveen.

Mevrouw Ineke Hermans-Klaver (Bennebroek)

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als bestuurslid is zij betrokken bij culturele dansavonden voor jongeren boven de 18 in Heemstede.

'Het moet een feest van herkenning blijven'

Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

HOORN - Het begon 25 jaar geleden allemaal op de Bierkade in Hoorn. Daar opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk best een beetje trots op is. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

Museum van de 20e Eeuw bestaat 25 jaar

"In het museum willen we een eerlijk, Nederlands beeld geven van de afgelopen honderd jaar." (Foto: Vincent de Vries)

De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar dat geldt niet voor het Museum van de 20e Eeuw. "Er was nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee opgevat om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd, mobiliteit en technologie. Dat feit vonden Harry en ik een museum waardig. We wilden vooral een eerlijk en Nederlands beeld geven van de periode 1900 tot 2000. We kwamen in contact met Rob Cohen, een fervent verzamelaar die onderdak zocht voor zijn collectie. In 2010 hebben we zelfs een tentoonstelling aan hem gewijd, met een audiotour die hij zelf heeft ingesproken. Rob, die vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleed, vertelde over zijn ervaringen in concentratiekampen. Hij was de enige van zijn familie die de oorlog overleefde. Zijn verhaal kwam bij de bezoekers écht binnen; veel mensen liepen met tranen in de ogen rond. Wat mij betreft de meest indrukwekkende expositie in die 25 jaar. Zijn collectie, die de basis vormt van het museum, hebben we na Rob's overlijden in z'n geheel over kunnen nemen van zijn kleinkinderen."

Telekids

Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld zodat de ruim 2,2 miljoen kijkers van het Telekids van toen herinneringen kunnen ophalen. "Irene Moors heeft het museum zelf benaderd en kwam met het idee voor de expo. Op haar zolder, en op die van Carlo, liggen veel spullen die heel leuk zijn om te laten zien.

Openingstijden

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het tien minuten lopen naar het museum.

Haarlemmerhout omgetoverd tot groots vrijheidsfestival

Bevrijdingspop 2017 (Foto: Ewoud Koster)

HAARLEM - Na een frisse Koningsdag wordt ook Bevrijdingsdag koud. Precies tijdens het weekend stroomt een bel koude lucht, afkomstig van de noordpool, over Nederland. De weersvoorspellingen zeggen dat het een graad of 11 wordt, terwijl 16 graden normaal is. In het slechtste geval wordt het 8 graden en in het warmste scenario 15 graden. Advies: warme kleding aan en dansen maar om warm te blijven!

Houtpodium

Winnaar Rob Acda Award | Yorick van Norden | Sam Feldt Live | Jett Rebel | Van Dik Hout | Jungle by Night | Miss Montreal | Fun Lovin' Criminals | Ronnie Flex & Deuxperience

Het Houtpodium opent traditioneel met de winnaar van de Rob Acda Award. Edison-genomineerde Haarlemmer Yorick van Norden bracht in 2018 zijn tweede album The Jester uit. DJ Sam Feldt Live is een 'moderne house superster' en een van de landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid die per luchtmachthelikopter de bevrijdingsfestivals aandoet. De multi-getalenteerde Jett Rebel weet als oud-Ambassadeur van de Vrijheid wat er nodig is om het Bevrijdingspop-publiek voor zich te winnen. Van Dik Hout viert haar 25-jarig jubileum dit jaar onder andere op Bevrijdingspop en is ook hoofdact van het 4 mei Herdenkingsconcert. Jungle by Night heeft als negenkoppig collectief uit Amsterdam een zeer dansbare live-act in huis. Miss Montreal is de even charmante, humoristische als muzikale Sanne Hans die sfeer en zang laat samenvloeien tot de perfecte festivalact. Fun Lovin' Criminals uit New York is de headliner van Bevrijdingspop. De band maakte in 1996 internationaal naam met haar debuutsingle Scooby Snacks. Ronnie Flex sluit Bevrijdingspop 2019 af met zijn vaste begeleidingsband Deuxperience.

Jupilerpodium

Kalvijn | Laura Polence | Jordan Mackampa | EUT | Donnie | Thijs Boontjes | E1 Ten | De Likt | KD soundsystem & friends

Het Jupilerpodium powered by SENA opent dit jaar met de immens populaire YouTuber Kalvijn. Ben je lid van zijn KALFAM? Zorg dan dat je de start van de programmering niet mist! Laura Polence woont sinds 2007 in Amsterdam, waar zij Letse volksmuziek combineert met westerse invloeden, zoals moderne jazz en singer-songwriter muziek. De 23-jarige Jordan Mackampa is een moderne troubadour, gezegend met een prachtige, warme stem. Ongepolijst EUT staat voor lak aan compromissen en levert popliedjes vol contrasten aan het Haarlemse publiek. Internetfenomeen Donnie aka 'De Fenomeen' aka Maradonnie aka CELiNE DiONNiE is al jaren de leipste rapper van het Leidseplein. Thijs Boontjes voert als zanger en toetsenist zijn eigen Dans- en Showorkest aan. E1 Ten verwierf eeuwige faam als frontman van Gotcha! Dertig jaar en vele samenwerkingen later mogen we hem opnieuw op Bevrijdingspop verwelkomen. De Likt laat zich niet in een muzikaal hoekje drukken. Hun mix van pompende, funky beats en harde, ritmische rijm werkt verrassend… ' KD SOUNDSYSTEM is een 5-koppige dance-, MC- en DJ-crew uit Haarlem. Op Bevrijdingspop speelt deze Afro-Caribische sensatie samen met onder anderen Amartey & LAKSHMI.

Plein van de Vrijheid

Winnaars HIT 2019 Bands | Winnaars HIT 2019 Singer-songwriters | Sara Kristin | Peperbek | TerraDown | FLEUR | Gyo Kretz | The Last Wave | GUYY | LOVE COUPLE | Natte Sokken DJ Team

Rabobankpodium Kinderfestival

Aardblij | Het Verhaaltheater (Petra van Dam) | Dans & Balletstudio Jolein | Les Mills – Born 2 Move | DJ Belle & Springende Spruiten Disco | DUDE Entertainment | Haarlemse DJ School

Naast de optredens op het Kinderfestival kun je je laten schminken of knutselen met schoongemaakt afval van het festivalterrein.

Swingend Moederdagconcert

(Foto: )

BLOEMENDAAL - Op uitnodiging van het Wings Ensemble verzorgt het Tango Aliado kwartet op zondag 12 mei een swingend Moederdagconcert. Vanaf 15.00 uur neemt het Amsterdamse kwartet zijn publiek vanuit De Kapel in Bloemendaal mee op een muzikale reis naar de wereld van de tango.

Deze is eind 19e eeuw ontstaan toen de steden aan de Río de la Plata een grote smeltkroes werden van verschillende culturen, die ieder hun eigen soort muziek meebrachten. Ritmes uit de habanera, milonga, candombe en tango wals vloeiden samen in de veelzijdige tangomuziek. Op Moederdag zijn vooral oudere klassieke tango's van onder anderen Pugliese, Canaro, de Caro en Piazzolla te beluisteren, maar ook nieuwe tango's van Cosentino en Wantenaar. Na afloop van het concert fêteert Wings zijn gasten en de musici van Tango Aliado op een glaasje wijn of frisdrank, en brengen zij gezamenlijk een toost uit op alle moeders!

(Foto: )
Françoise van Varsseveld, viool, Gert Wantenaar, bandoneon, Mariken Zandvliet, piano en Lucas Stam, cello. (Foto: VUIJK)

Musici:

Françoise van Varsseveld, viool

Gert Wantenaar, bandoneon

Mariken Zandvliet, piano

Lucas Stam, cello

Zondag 12 mei 2019 om 15.00 uur De Kapel Bloemendaal

Potgieterweg 4, 2061 CT Bloemendaal

Toegang € 25; Vrienden Wings: € 20.

Reserveren via website wordt aanbevolen: www.wingsensemble.nl.

Theater na de Dam met Nelleke Noordervliet

Hanna Shybayeva. (Foto: Nikolaj Lund)

BLOEMENDAAL - Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. In Caprera zal schrijfster Nelleke Noordervliet fragmenten uit het dagboek van Etty Hillesum voordragen.

Pianiste Hanna Shybayeva zal deze voordracht muzikaal omlijsten met muziek van Chopin, Skriabin en Rachmaninov. De bijeenkomst wordt onder de kap op het podium gehouden. Nelleke Noordervliet wordt gezien als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. In 2018 ontving zij de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre.

Nelleke Noordervliet. (Foto: PR )

Het dagboek van Etty Hillesum

Pas 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord werd het dagboek van Etty Hillesum gepubliceerd. Zij beschrijft haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de holocaust. Het boek is niet alleen een sterk persoonlijk document, maar geeft ook enig inzicht in de wijze waarop de anti-Joodse maatregelen en deportaties in die jaren op joden zelf zijn overgekomen.

Hanna Shybayeva

De Nederlandse/Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva, geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. Door de jaren heen groeide Hanna van "wonderkind" uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet; de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als haar optreden als kamermuziekpartner.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.caprera.nu.

Lunchconcert Sociëteit Vereeniging

 Jorian van Nee. (Foto: PR )

HAARLEM - Op Bevrijdingsdag vindt de afsluiting van het lunchconcertseizoen 2018/2019 plaats in Sociëteit Vereeniging. Lunchconcert in Sociëteit Vereeniging, Piano en forte. Met Jorian van Nee en Peter Sluijs, beiden op de piano.

Luister naar deze "piano-happening", verzorgd door twee jeugdige pianisten. Jorian (19 jaar!) componeert zelf en heeft op festivals en bij het Prinses Christina Concours meerdere eerste prijzen verdiend. Peter Sluijs (24 jaar) volgde master classes bij o.a. Martyn van der Hoek, Igor Roma, Paul Komen, Nata Tsvereli, Klára Wúrtz, Henk Ekkel en de Bulgaarse pianist Svetozar Ivanov. Hij speelt als solist regelmatig op concerten, in ensembles en in duo-verband.

Peter Sluijs. (Foto: PR )

Het programma bestaat uit werken van Rachmaninov (Corelli variaties op. 42, Vine (Sonate nr. 1), Schubert (Fantasie in f D.940 en Liszt (Sonate in b S. 178). 'n Feest dus Foto's ter beschikking gesteld door het Prinses Christina Concours Aan niet-leden van Sociëteit Vereeniging wordt een bijdrage in de concertkosten gevraagd van 15,-. Leden betalen 10,- Aanvang 12.30 uur (Zaal open om 11.45 uur).inderen onder 18 jaar zijn van harte welkom en hebben gratis toegang. Adres: Zijlweg 1 in Haarlem. Reserveren niet nodig.

Elizaveta Agrafenina & Satomi Chihara

 Satomi Chihara en Elizaveta Agrafenina. (Foto: PR )

HAARLEM - Zondag 12 mei, moederdag, is er weer een concert in de Ontmoetingskerk. Deze keer komen 2 vrouwelijk musici, een Noors-Russische sopraan en een Japanse pianiste, een concert geven met werken van Chopin en Schumann maar ook van de Nederlandse Henriëtte Bosmans.

Elizaveta Agrafenina, de sopraan, heeft in verschillende landen concerten, oratoria's en kamermuziek gespeeld. Satomi Chihara, de pianiste, is opgeleid in Japan en kwam naar Nederland, nadat zij een concert van Willem Brons had gehoord. Ze werd zijn laatste studente. Deze twee jonge, enthousiaste vrouwen zullen Lead, kindly Light uitvoeren, zoals het op muziek is gezet door Henriëtte Bosmans. Zondag 12 mei, 11.45 uur, Ontmoetingskerk, Frankrijklaan 4, De toegang is vrij, www.pknschalkwijk.nl.

Docu Lab over liefde, geloof, afscheid, verandering en hoop

Winston Brandon. (Foto: )

HAARLEM - Donderdag 2 mei wordt een intieme Docu Lab avond met twee korte films over liefde, geloof, afscheid, verandering en hoop.

De eerste een documentaire door Vita Wilmering "Oyfn veg shteyt a boym" (30 min.), is een intiem portret van een Joodse man en de filmmaker zelf. Via een gedeelde liefde voor Joodse muziek, ontstaat er een speelse ruimte waarin ze veel tijd met elkaar doorbrengen en onderwerpen aansnijden die lang verzwegen bleven.

De tweede film is een kort portret: "Kerk Zonder Grenzen – 50 jaar verbinding" (23 min.). Een korte reis via gesprekken, een kerkdienst en bijeenkomsten over liefde, dood en afscheid. Met Aart Mak in de hoofdrol krijgen we een inkijkje op de hechte band en betrokkenheid tussen gemeenschap en dominee.

Gastheer en moderator is Winston Brandon. Maker Vita Wilmering en predikant Aart Mak zijn deze avond aanwezig voor een nagesprek waarbij het publiek maker en hoofdpersoon het hemd van het lijf mag vragen. Docu Lab begint om 20.30 uur, toegang gratis. Reserveren via www.Pletterij.nl. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.

Nieuw: lepelaar fiets- en wandelroute

De lepelaar met zijn gezin is te bewonderen in De Liede. (Foto: Edwin Giesbers)

HAARLEM - In de bomen van het natuurgebiedje De Liede aan de rand van Haarlem broedt dit jaar weer een bijzondere kolonie lepelaars. Dit is een van de allerbeste plekken in Nederland om de prachtige witte vogels van dichtbij te zien.

Op dit moment is het er een drukte van jewelste. De meeste jongen zijn geboren en de ouders vliegen af en aan met voedsel voor hun kuikens. De kuikens hebben de hele dag honger en ze groeien als kool. Het wel en wee van de lepelaars is te volgen via de webcams van Beleef de Lente (Vogelbescherming Nederland). Maar het wordt pas echt indrukwekkend als je oog-in-oog staat met de lepelaars. Landschap Noord-Holland heeft daarom een speciale wandel- en fietsroute gemaakt voor iedereen die de lepelaars zelf wil zien. De routes lopen door de natuur in de buurt en langs de lepelaarkolonie. De wandelroute is 10 of 14 km lang en de fietsroute 23 km.

De wisenten hebben het (Foto: )

De routes

De wandelroute (10 of 14 km) begint bij de lepelaarkolonie en loopt door een eeuwenoud veenweidelandschap met sloten en plassen waar de lepelaars graag voedsel zoeken. Genieten is het volop van de molens, weilanden en de Stompe Toren, het schilderachtige kerkje op een oude strandwal.De fietsroute (23 km) volgteen aantal knooppunten uit het fietsnetwerk en looptdoor de weidse veenweiden van Spaarnwoude. Langs de fietsroute zijn cultuurhistorische monumenten te zien en de route loopt door prachtige natuurgebieden zoals de Batterij en Spaarnwouderveen. De routes van Landschap Noord-Holland zijn te downloaden op www.landschapnoordholland.nl/beleef-de-lente. De startpunten zijn goed bereikbaar via openbaar vervoer (NS Station Haarlem Spaarnwoude) en de auto (parkeren bij De Zoete Inval).

Lepelaar

Het meest opvallende van de lepelaar is zijn snavel. Niet alleen de lengte van zo'n 20 centimeter, maar vooral ook de lepelachtige vorm vallen op. Met lange poten en een lijf dat ruim 80 centimeter lang is en stralend wit, is de lepelaar echt niet over het hoofd te zien. Man- en vrouwlepelaar lijken op het eerste gezicht identiek, maar verschillen wel degelijk. De afhangende kuif die beide hebben, is bij de man langer en dikker en de gele borstband van de mannen is geler dan die van de vrouwen. Spraakzaam zijn geen van beide. De jongen piepen des te meer. Hoog, hees en voortdurend. Het gaat goed met de lepelaar.

Parkinson Café Haarlem & Omstreken

HAARLEM - Op woensdag 8 mei is er weer Parkinson Café van 14.00 tot 16.00 uur. Onder meer professor Scherder heeft vastgesteld dat er bij samen zingen in de hersenen een stofje aangemaakt wordt dat een gevoel van welbevinden, saamhorigheid en kracht teweeg brengt. Dirigente Carole Kroese en logopediste/stemcoach Elise Blesgraaf laten u ervaren wat zingen voor uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid kan betekenen. Locatie: Wijkcentrum De Ringvaart, Floris van Adrichemlaan 98 Haarlem. Toegang € 2,00 p.p. incl. koffie/thee.
Informatie: 023 5278170.

Dementie op jonge leeftijd

HAARLEM - Als dementie je op jongere leeftijd overkomt, heeft dat grote consequenties voor je eigen leven en dat van je omgeving.

Wat betekent het als je nog werkt, als kinderen nog jong zijn en je nog volop in het leven staat? Wat heb je nodig om nog een plezierig leven te kunnen leiden? Gaat het hier om andere vormen van dementie dan bij ouderen? Zijn opvang en woonmogelijkheden hier goed op ingespeeld?

Heeft u hiermee te maken als partner of anderszijnde, kom dan naar deze meeting en laat u informeren bij het Alzheimer Café.

Wanneer: Maandag 6 mei. In Trefpunt 't Trionk, Van Oosten de Bruynstraat 60, Haarlem
Aanvang: 19.30, uur. De toegang is gratis.