Ons Streekblad Waterland

21 maart 2019

Ons Streekblad Waterland 21 maart 2019


Opening nieuwe werkruimte van Archeologische Werkgroep Waterland

Archeologische Werkgroep Waterland, vlnr. Jan Meerman, Marco Feenstra, Pier Klok en Foppe van Dijk (Foto: Han Giskes)

MONNICKENDAM - Een heuse trailer heeft de Archeologische Werkgroep Waterland gemaakt om hun tweede magazine te promoten. De trailer belooft een blad 'barstensvol avontuur'. Vrijdag 22 maart ligt het blad klaar in de nieuwe werkruimte aan de Cornelis Dirksznlaan op sportpark Markgouw. De werkgroep ziet uit naar de opening om drie uur, waarna ze de nieuwe plek voor het eerst in gebruik neemt.

"Je weet nooit wat je tegenkomt"

Gevonden oude scherven (Foto: Archeologische Werkgroep Waterland)

"Wij zijn onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Monnickendam", legt Marco Feenstra, lid van de werkgroep, uit. "Op Het Galgenriet, de plek waar we tot nu toe zaten, worden woningen ontwikkeld. Daar konden wij niet blijven." Ze vonden een nieuwe plek in de ruimte naast de sportkantine in het sportpark.

De ruimte waar ze intrekken was een werkloods voor plantsoenwerkers. "Er stond hier van alles, maaimachines, harken, schoffels, noem maar op. Nu hebben we er onze ontvangstruimte van gemaakt met vitrines waarin onze vondsten staan." Er ligt van alles, van potten, schotels en botten tot schoenen, oude muntjes en koplampjes." Als er sloten uitgebaggerd worden, gaat Marco altijd kijken. "Je weet nooit wat je tegenkomt."

De meest bijzondere vondst vindt Marco de schotel uit Midden-Italië, gedateerd tussen 1580 en 1620. "Het is een restant die te maken heeft met de Middeleeuwse Straatvaarders (schepen waarmee op de Middellandse Zee en de Levant gevaren werd, red.) en deze is erg mooi gekleurd. Die staat ook in de vitrine."

In de werkruimte organiseert de archeologische werkgroep van alles. "We maken vondsten schoon. Bijvoorbeeld scherven die door het graven in de grond bij het bouwen van een huis omhoog komen." Ze bekijken de scherven en bepalen hoe oud deze zijn en wat voor functie ze hadden. Daarna gaan ze kijken of ze de spullen kunnen restaureren.

"De ontbrekende delen vullen we aan met was of een soort tandartsklei, daar kan je allerlei vormen mee maken. Zo kunnen we de ronding van de scherf nabootsen en zien hoe het doorliep. Daarna zetten we er gips in om het weer een geheel te maken." Figuratieve voorstellingen op de scherven proberen sommige leden mooi door te laten lopen, zodat het totaalbeeld zichtbaar wordt.

Lees verder op pagina 7


Commissaris start scholen-programma

PROVINCIE - Met een gastles aan het Martinuscollege in Grootebroek gaf Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, het startsein aan het scholenprogramma van de provincie Noord-Holland. Leerlingen leven zich tijdens de les 'Belastingbazen' in in de rol van de Provinciale Statenleden van Noord-Holland.

Met korte filmpjes en een online tool leren de scholieren hoe politiek werkt. Met elkaar bepalen de leerlingen het provinciebeleid en stellen ze vast hoe groot de rol van de provincie bij verschillende onderwerpen moet zijn. Moeten er geld vrijgemaakt worden voor duurzame energie, wat gebeurt er met het klimaat, waar worden woningen gebouwd en moet de bus ook 's nachts rijden?

Een medewerker van de provincie treedt op als gastdocent. Hij vertelt concreet over het werk van de provincie. De les vindt op school plaats en duurt ongeveer 75 tot 100 minuten.

Het gastlesprogramma 'Belastingbazen' is onderdeel van een breder programma 'Baas van Noord-Holland' dat de provincie Noord-Holland aan scholieren aanbiedt.

Meer informatie over het scholenprogramma 'Baas van Noord-Holland' en aanmelding is te vinden op de website van de provincie Noord-Holland, www.noord-holland.nl.

Huis aan het Water spic en span

Harry Schellevis sluit stoffeerwinkel

'Typisch Marken'vanaf april op televisie

Info-sessie over ADHD bij vrouwen

Sexy Nederlands

De Vrije Universiteit in Amsterdam stopt de bacheloropleiding Nederlands. Tijd voor actie, menen taalkenners. Nederlands moet weer een sexy vak worden, te beginnen op de middelbare scholen. Ik las deze Nederlandse ellende in de krant. Tja, als maar weinig studenten zich inschrijven voor de Nederlandse taal en er komt minder geld in het laatje, ga je als Rector Magnificus toch achter je oren krabben. Er moet een universiteit draaiende worden gehouden en dat kan niet met een handjevol studenten. Misschien moet je op de lagere school al beginnen om het vak sexy te maken. Nederlands en seksuele voorlichting tezamen in één vak - sexual intercourse.

Zijn wij als gevolg van de verengelsing niet meer trots op onze cultuur en literatuur - of gewoon op het Nederlands van nu, ook al zitten er vanuit de geschiedenis uit het Frans en Engels en Latijns afstammende woorden tussen?

Engels is de 'voertaal' geworden, vooral in het bedrijfsleven. Maar ook de doodgewone burger die in zijn/haar tuintje zit, past de Engelse taal te pas en te onpas toe. 'Ik moet de groei van de bollen in mijn garden monitoren.' 'Ach, heeft u meditation nodig?' Ook veel gehoord: 'Ik ga even shoppen.' Het 'winkelen' raakt uit.

'Sale' is ook een veelgebruikt woord. Het Nederlands zit in de uitverkoop. Kortom, onze taal gaat schaars worden. De jongere generatie heeft hun eigen taal op het mobieltje. Zij communiceren in een andere taal: 'Moet ik er 8 op slaan?'

Misschien is het wel goed dat we na de Brexit (gaat die eigenlijk door?) overstappen om meer de Engelse taal te bezigen. We moeten toch wat, als die Engelsen er niet meer zijn en ons niet kunnen helpen. Of zouden al die jonge Engelsen naar hier komen omdat zij geen vertrouwen hebben in premier May? Ik zou zeggen: lekker inburgeren laten, zoals alle migranten. Dan komt het wel goed met het Nederlands. En de studenten? Nederlands opvoeden, dan wordt de taal vanzelf sexy. Trouwens, in veel landen kom je de Nederlandse taal tegen. Of er wonen dan wel werken landgenoten, of de taal is op een andere manier daar terechtgekomen - heel opwindend. Stel je toch eens voor dat je midden in Afrika loopt en opeens kom je een prachtig mens tegen. Je probeert een gesprek aan te knopen. Het prachtige mens laat je even aanmodderen en begint dan in het Nederlands tegen je te praten. Hoe sexy kan dat zijn?

Huis aan het water weer spic en span

De vrijwilligers tijdens de NLDoet-dag (Foto: Ria Houweling)

KATWOUDE - Vele vrijwilligers staken, samen met burgemeester Luzette Kroon en wethouder Astrid van de Weijenberg de handen uit de mouwen tijdens NLDoet dag in het Huis aan het Water.

NLDoet is een initiatief van het Oranjefonds. Het is de grootste vrijwilligersactie in Nederland die jaarlijks in maart wordt georganiseerd en wordt door Huis aan het Water altijd aangepakt om een stevige grote schoonmaak te houden. Het motto van vele handen maken licht werk werd bewaarheid: alle nisjes, laatjes, kastjes, plinten en de luxaflex kregen een goede beurt. "Op de site van het Oranjefonds omschrijf je je klus", vertelt Karin Hoogeveen. Zij heeft de dagelijkse leiding van het huis. "Je geeft aan hoeveel vrijwilligers je nodig hebt. Het is leuk, want je vist zo niet alleen in je eigen vijver. Er komen altijd andere mensen, soms schrijven ook bedrijven zich hiervoor in."

Burgemeester Luzette Kroon poetst vol aandacht (Foto: Ria Houweling)

Daarnaast is de klus genoemd op Facebook, hingen er posters in het huis en is het gemeld aan de gemeente, met resultaat. Onder coördinatie van Marianne Harmsen en Tanja van de Berg en de inventarisatie van de klussen door Geert Molenaar, de conciërge, is een lijst opgesteld, die tijdens de NLDoet dag afgevinkt werd.

Ria Houweling maakte foto's van de schoonmaakactie. Ze is toevallig in het huis terechtgekomen. "Ik had borstkanker en hoorde van het huis, maar dacht van: Dat ga ik niet doen." Door de therapeut die haar hielp bij de behandeling van het lymfe-oedeem, dat ze kreeg ten gevolgen van de bestralingen, kwam ze er toch terecht. "Ik ben er nu heel blij mee. Het is er geweldig, de mensen die er zijn hebben een positieve benadering en zorgen dat we er allemaal het beste van maken. Heel bijzonder!"

Door de storm en regen konden de vrijwilligers buiten niet aan de slag. Daarom is het voorjaarsklaar maken van de tuin een weekje uitgesteld. "Dat gaat komende zaterdag gebeuren", meldt Karin, "want dan wordt het wel mooi weer."

Huis aan het Water biedt opvang en ondersteuning aan mensen met kanker om de regie over hun eigen leven te houden. Wie wil komen kijken kan bellen naar 0299-742790.

Afval verandert in kunst

Kunstwerken van afval door leerlingen van het Werenfridus (Foto: aangeleverd)

OOSTHUIZEN - 'Trashion' heet de expositie in GaleriAle, die zondag 31 maart plaatsvindt. Volgens eigenaar Sandra Ale "Een wel heel bijzondere expositie waarin achtentwintig leerlingen van klas H2Q exposeren."

De leerlingen van H2Q doen mee aan een Erasmusproject, te weten BaPN (Be aware of and Protect Nature). In het kader hiervan bliezen zij trash, afval dus, een tweede leven in.
Bij GaleriAle zijn de eindresultaten te bewonderen.

Leerlingen zijn zondag aanwezig om een en ander te vertellen over het project en de uitwisseling met landen als Turkije, Slovakije, Spanje, Italië en Nederland. De kunstwerken zijn tussen 13.00 en 16.00 te bekijken.
Locatie: GaleriAle, Raadhuisstraat 17. Open: zaterdag en zondag 10-17 uur. Meer info: www.galeriale.nl.

Inzameling voor de voedselbank in de kerk

BROEK IN WATERLAND - In de kerk van Broek in Waterland is zaterdag 23 maart een inzameling voor de voedselbak.

De kerk is open van elf tot één uur. Houdbare verpakte artikelen zoals pasta, rijst, sauzen, blikken vlees of potten groente zijn erg welkom, evenals soep, koffie, thee, koek en natuurlijk douchespullen en tandpasta. De mensen uit de regio die afhankelijk zijn van de Voedselbank zijn dankbaar voor alle medewerking en gulle gaven.

Giften zijn altijd welkom, dit kan op rekening NL13RABO0120354608 tnv Stichting Purmerendse Voedselbank .

Diaconie en Raad van Kerken van Protestante
Gemeente Broek in Waterland.

Geen hogere BPM

REGIO - De verwachte herziening van de BPM, de aanschafbelasting op nieuwe auto's, wordt zeker een jaar uitgesteld.

Dat is goed nieuws voor de automobilist, want de aanschafbelasting BPM gaat daarmee niet omhoog.Op basis van een tussentijds onderzoeksrapport door TNO kan vooralsnog niet geconcludeerd worden dat de CO2-uitstoot van auto's hoger uitvalt door de introductie van de nieuwe testprocedure. De overgang naar WLTP heeft gevolgen voor het bepalen van de aanschafbelasting BPM op nieuwe auto's. Die zou hoger uit kunnen vallen.

Er is nu afgesproken dat gestreefd zou worden naar bijstelling van de BPM-tarieven per 1 januari 2019.

'Typisch Marken' op tv

Luutje, de oudste inwoner van Marken (Foto: Aryan-Jaureqi)

MARKEN - Het 'eilandgevoel' op Marken is sterk. Altijd water om je heen, altijd op elkaar aangewezen. Iedereen kent elkaar en iedereen hoort elkaar, want de traditionele houten huizen, die kenmerkend zijn voor Marken, zijn behoorlijk gehorig. Vanaf 1 april bivakkeert Typisch op Marken, waar een aantal bijzondere inwoners gevolgd zijn.

Klederdracht, houten huizen, smalle straatjes

Vroeger was Marken een eiland, maar na de aanleg van de dijk in 1957 is het dorp officieel een schiereiland. Toch voelen veel van de kleine tweeduizend bewoners zich nog steeds eilanders.

Bewoners

De oudste bewoner van Marken is Luutje (98). Zij vertelt over haar vaste ochtendritueel: haren in de krul en daarna een kopje koffie, met cake. Maar haar hoge leeftijd heeft haar wereldje klein gemaakt. De zussen Erica en Sylvia razen door het dorp en bezorgen de post. Piet is een verwoed verzamelaar van oude Marker spulletjes en vertelt over zijn hobby. Ouger de begrafenisondernemer, hobbyboer en dorpshistoricus in één, weet alles over de geschiedenis van Marken. Als laatste is daar Klaas. Vanaf zijn tiende gefascineerd door de stambomen van Marker families. Hij wil er alles over weten en pluist de stamregisters uit.

Typisch Marken is onderdeel van de Typisch-reeks, waar EO en BNNVARA afwisselend invulling aan geven. De reeks is vanaf maandag 1 april drie weken lang van maandag t/m donderdag te zien op NPO 2, 19.15 uur.

Harry Schellevis stopt met stoffeerwinkel

Harry Schellevis (Foto: aangeleverd)

ILPENDAM - "Ik begon al met dit werk, anderhalve maand voor mijn veertigste, ik heb er bijna vijftig jaar op zitten." Harry Schellevis stopt met zijn winkel, de Harry Schellevis Stoffeerderij, hij gaat het rustiger aan doen.

Over drie, vier jaar ga ik echt met pensioen. Tot die tijd werk ik alleen nog voor twee vaste klanten." Harry heeft zijn vaste klanten al gesproken en zijn situatie uitgelegd. Het heeft te maken met zijn versleten knieën en de versleten gewrichten in zijn vingers. "Een nieuwe heup kan je wel krijgen, maar met mijn vingers gaat dat niet. Ik werk mijn leven lang al met mijn handen, het is zwaar werk wat ik doe. Ik merk dat ik minder last heb als ik rustiger aan doe." Vandaar dat hij nu nog halve dagen werkt en zorgt dat hij op tijd stopt.

Na zijn pensioen gaat hij meer genieten van het leven, samen met zijn vrouw. Ze zijn steeds vaker te vinden in hun sta-caravan in Drenthe. Ook hebben ze kennissen in Frankrijk en Duitsland die ze regelmatig bezoeken. "Dan kom je nog eens ergens. En deze vakanties duren dan geen twee weken, maar twee maanden", vertelt hij enthousiast.

Er is veel gebeurt in de jaren dat hij meubels, en meer, stoffeert. "Ik kan er een boek over schrijven ..." Ook is er veel verandert. "De materialen waar je mee werkt, die zijn technisch vooruit gegaan. Door de veranderende techniek ben ik gestopt met autostoelen. De elektronica in zo'n stoel is veel te ingewikkeld."

Hij maakt nog wel decors in de televisiewereld. "Ik ben er ooit ingerold als nieuwe stoffeerder in het decorcentrum in Hilversum. Voor De Wereld Draait Door maakte hij alle meubels waarop je kan zitten. Wandpanelen, de zitmeubelen voor de artiesten van het Songfestival in de Oekraine, Wenen en Stockholm: allemaal van de hand van Harry. Zelfs nu is hij bezig met een nieuw decor voor een televisieprogramma, maar wat dat is, dat blijft nog even geheim.

Leerlingen Muziekles Waterland treden op

WATERLAND - In de week van 18 maart zijn er een aantal uitvoeringen door leerlingen van het docentencollectief Muziekles Waterland. Hierin laten de leerlingen van verschillende docenten horen wat zij met hun wekelijkse muzieklessen hebben bereikt.

Binnen het muziekdocentencollectief zijn heel veel muzikanten aangesloten. Zij bespelen vele en verschillende muziekinstrumenten waar ze muzieklessen voor aanbieden. Samen organiseren zij nu voor alle leerlingen, hun ouders en andere geÏnteresseerden een aantal voorspeelavonden.

De programma's zijn heel gevarieerd doordat op iedere avond verschillende instrumenten en leerlingen van verschillende niveaus en leeftijden te horen zijn.

Maandag 18 maart staan onder andere de hobo, viool, gitaar, trompet en slagwerk op het programma.

Dinsdag 19 maart volgen dwarsfluit, klarinet, saxofoon, viool en slagwerk.

En donderdag 21 maart slagwerk,cello, blokfluit en piano.

Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren.

Aanvang: 19.00 uur (elke dag), entree: gratis. Locatie: Muziekschool Waterland, Geulenstraat 62, Purmerend.

De acht jubilarissen op een rij. (Foto: Jan Cornelis Commandeur)

8 Jubilarissen

Pieter Peereboom

MARKEN - Het Marker Mannenkoor werd 16 april 1972 opgericht en bestaat bijna 47 jaar. Onlangs werden acht jubilarissen, na de wekelijkse oefenmiddag in dorpshuis 'Het Trefpunt', in het zonnetje gezet.

Bij een intiem feestje kregen deze jubilarissen hun speldje. Cornelis Teerhuis en Kees Kaars kregen een Zilveren Botter met MK25 uitgereikt door voorzitter Cor Visser, voor vijfentwintig jaar lid zijn. Voor veertig jaar lidmaatschap kregen Elbert Zwiers, Rob Zwiers, Koos Zwiers, Dirk Schipper, Martin Visser en Cor Visser een Zilveren Botter met MK40 uitgereikt.

24.000 Inentingen door GGD

REGIO - GGD Zaanstreek-Waterland stuurt eind maart bijna 24.000 uitnodigingen naar kinderen en jongeren in de regio Zaanstreek-Waterland die voor een vaccinatie BMR/DTP, HPV of Meningokokken ACWY in aanmerking komen. Dinsdag 16 april, 6, 13 en 22 mei vaccineert GGD Zaanstreek-Waterland op verschillende locaties in de regio.

Volgens het landelijk geldend vaccinatieprogramma komt ieder kind in aanmerking voor vaccinaties. Deze vaccinaties houden de weerstand op peil die het kind bij vorige vaccinaties heeft opgedaan of voegen een nieuwe weerstand toe.

Dinsdag 16 april worden kinderen en jongeren ingeënt uit Broek in Waterland, Edam, Katwoude, Marken, Middelie, Monnickendam, Oosthuizen, Purmer, Schardam, Uitdam, Volendam, Warder en Zuiderwoude. Locatie: Pop- en Cultuurhuis PX, W.J. Tuijnstraat 15 in Volendam.

Maandag 6 mei zijn kinderen en jongeren aan de beurt uit Beets, Den Ilp, Hobrede Ilpendam, Kwadijk, Middenbeemster, Noordbeemster, Purmerend, Purmerland, Spijkerboor, Watergang, Westbeemster, Wijdewormer en Zuidoostbeemster. Locatie: Sporthal 'De Vaart', Koggenland 88 in Purmerend.

Maandag 16 mei is het aan de kinderen en jongeren uit Assendelft, Jisp, Koog aan de Zaan, Krommenie, Markenbinnen, Oost Knollendam, West Knollendam, Westzaan, Wormer, Wormerveer en Zaandijk. Locatie: sporthal Wormer, Spatterstraat 21 in Wormer.

Woensdag 22 mei krijgen ten slotte de kinderen en jongeren uit Landsmeer, Oostzaan en Zaandam hun inenting. Locatie: Sporthal de Tref, Drielse Wetering 84 in Zaandam.

Ernst Jansz in Jazzclub Mahogany Hall

Ernst Jansz (Foto: Andreas Terlaak)

EDAM - Met Ernst Jansz staat zaterdagavond 30 maart een brok Nederlandse popgeschiedenis op het podium. Hij maakte in de jaren zestig deel uit van de legendarische hippieband CCC Inc., daarna schreef hij geschiedenis met het door hem opgerichte Doe Maar.

Ernst maakte later een aantal soloplaten, zoals 'De Overkant' en 'Molenbeekstraat'.
In 2010 kreeg hij een Edison nominatie voor zijn cd 'Dromen Van Johanna' met in het Nederlands vertaald werk van Bob Dylan, waarmee hij zijn kwaliteiten als singer-songwriter onderstreepte. Behalve nummers van zijn nieuwe album speelt Ernst Jansz ook een aantal van de mooiste liedjes uit zijn rijke repertoire.

Daarnaast produceerde hij platen van onder andere Blue Murder, Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen.

Met deze laatste twee grootheden toerde hij ook vele jaren door de lage landen.

Samen met zijn band staat Ernst in Jazzclub Mahogany Hall. Hij wordt begeleid door: Aili Deiwiks op viool, Guus Paat op gitaren en Richard Wallenburg op bas.

Locatie: Zeevangszeedijk 7, Edam.

Aanvang: 21.00 uur, zaal open: 20.00 uur

Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren: k.roskam@hetnet.nl - of 0299 - 372979

Vijfendertigste Pieperrace

Schepen tijdens Pieperrace (Foto: aangeleverd)

VOLENDAM –De Stichting Pieperrace houdt al vijfendertig jaar de herinnering in ere hoe de Volendamse kwakken (botters) in de periode 1943-1945 werden gebruikt om aardappels over te zeilen van Friesland naar -onder andere- de Amsterdamse ziekenhuizen. Om deze gebeurtenis blijvend te herinneren gaven Jan Veerman uit Volendam en zijn vrienden hun jaarlijkse wedstrijd voor botters, tjalken en klippers de naam Pieperrace. Het vijfendertigjarig bestaan van de wedstrijd wordt 6 en 7 april gevierd met een wedstrijd over twee dagen, een fotowedstrijd en muziek aan de wal van drie fanfare looporkesten.

In de winter van 1944 was er hongersnood in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. De rector, Sijmen Mol, bracht een aantal vissersschepen met bemanning bijeen om het IJsselmeer over te steken en in Friesland zoveel mogelijk aardappelen te halen. Diverse tegenslagen moest de vloot overwinnen. Mist, dreiging van vorst, maar ook de Wasserpolizei. Dankzij de inzet van allen die hielpen, bereikten de aardappelen het ziekenhuis dat met beleid tot de bevrijding deze piepers heeft kunnen eten.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

Start (10-11u) en finish (16-17u) vinden voor de Volendammer haven plaats.

Vrijdag 6 april kan voor de wedstrijd ingeschreven worden. Meer informatie: www.pieperrace.nl.

Easthouseband in Wapen Middelie

De Easthouseband (Foto: Bert Roeleveld)

MIDDELIE - De Easthouseband uit Oosthuizen speelt zondag 24 maart live in het Wapen van Middelie.

De band speelt onder andere nummers van Joe Cocker, De Dijk , Eagles en Hazes. Zelfs disco komt langs.
Locatie: Het Wapen van Middelie, Brink 1. Aanvang 14:00 uur, toegang gratis. www.hetwapenvanmiddelie.nl.

Werkruimte archeologie

Bloempot Nederland ca. 1620 (Foto: Archeologische Werkgroep Waterland)

"Maar we doen meer", knikt Marco. "We organiseren bijvoorbeeld educatie- en determinatiemiddagen. Tijdens de educatiemiddagen komen kinderen van scholen naar onze werkruimte en leren over verschillende vondsten in een bodemprofiel." Samen kijken ze welke vondsten er zijn en ze helpen met scherven plakken of het in elkaar zetten van tegeltjes. Ook mogen ze van tegeltjes waarvan een kwart gevonden is met gips een hele tegel maken. En de voorstellingen erop ook naar eigen idee doortekenen. "Op de website staan hier leuke voorbeelden van", meldt Marco. Tijdens de determinatiemiddagen kunnen mensen met vondsten uit hun achtertuin of van de rommelmarkt langskomen en laten zien. De werkgroepleden kijken dan hoe oud het is en of het eventueel waarde heeft. "Echt waardevol is het vaak als de vondst compleet en gaaf is. Maar dat komt bijna niet voor."

De ingebruikneming van de archeologische werkruimte vind vrijdagmiddag 22 maart plaats, vanaf 15 uur. Iedereen is welkom. Wie vrijdagmiddag niet kan, is zaterdagmiddag 23 maart vanaf 14 uur ook welkom. Meer informatie: www.archeologiewaterland.nl.

(Foto: Han Giskes)

Landschap toekomst

WORMER - Babel houdt maandag 25 maart een informatieavond over de scenario's die worden geschetst over het landschap in de regio. Doelstelling is vooral belangstellenden te informeren over de richting waarin de leefomgeving zich ontwikkelt.

Zijn er mogelijkheden om het landschap meer betekenis te geven voor de stedeling? Kan er landbouw bedreven worden die meer dienstbaar is aan het aangrenzende stedelijke gebied?

De sprekers en hun focus: Riena Tienkamp, regionaal directeur Staatsbosbeheer, over Amsterdam Wetlands.

Pieter Veen, Strootman Landschapsarchitecten, over Ruimtelijke Perspectieven Laag Holland.

Spreker LTO, over Landschap en Landbouw in de Metropoolregio Amsterdam.

Ton Bossink, Provincie Noord-Holland, over Omgevingsvisie Noord Holland 2050 en het landschap.

Na de presentaties is er ruimte voor vragen en debat tussen publiek en panel bestaande uit bovenstaande personen, aangevuld met vertegenwoordigers van provincie, gemeente, MRA.

Locatie: Stoomhal Wormer, Pakhuisplein 44. Aanvang 20.00 uur.

Jazzclub met Sorrindo BrasilJazz Ensemble

EDAM - Het Sorrindo BrasilJazz Ensemble staat zondag 24 maart in de Jazzclub Mahogany Hall. Dit ensemble bestaat uit veertien toegewijde, grotendeels amateur-musici in een bijzondere, gevarieerde bezetting.

Er is een klassiek strijkkwartet, een houtblazersgroep, een koperblazerssectie en een samba-kwartet. Deze samenstelling maakt dat Sorrindo kan klinken als een klassiek ensemble, een jazz bigband en een samba-orkest. De dynamiek gaat van fluisterzacht tot stevige power.
Sorrindo legt zich volledig toe op de muziek van Hermeto Pascoal die in Brazilië een grote nationale bekendheid heeft. Al sinds de jaren zestig schrijft hij met onovertroffen energie nieuwe muziek die hij ook zelf uitvoert met zijn groepen over de hele wereld. Hij promoot de uitvoering van zijn muziek door anderen, door het toegankelijk maken van zijn composities. Gerrit-Jan Binkhorst is muzikaal leider en arrangeur van Sorrindo. 'Sorrindo' is Portugees en betekent 'glimlachend'.

Locatie: Jazzclub Mahogany Hall, Zeevangszeedijk 7. Aanvang: 16.00 uur, zaal open: 15.00 uur. Toegangsprijs 5 euro. Meer informatie: www.mahoganyhall.nl.

Not in my backyard

Opmerkelijk. Dat vond ik van het bericht dat het Actiecomité Middelie uit de as is herrezen en nu de noodklok luidt, omdat gevreesd wordt voor de bouw van zesendertig woningen.

Opmerkelijk, omdat je meestal vanuit de dorpskernen geweeklaag hoort over te weinig woningen. Het woningtekort dwingt de jeugd uit te wijken naar elders, terwijl zij er de voorkeur aan geven in de vertrouwde omgeving te blijven. Kennelijk ligt dat in Middelie iets anders. Middelie is bang dat de verkiezingsuitslag van gisteren ertoe kan leiden dat het oude plan uit de ijskast wordt gehaald en alsnog wordt uitgevoerd. Nieuwe woningen erbij geeft verkeersoverlast en … de ijsbaan is dan ten dode opgeschreven.

De klimaatverandering heeft Middelie kennelijk nog niet bereikt. De ijsbaan vriest blijkbaar nooit meer dicht als er woningen bijkomen. En als klap op de vuurpijl volgt dan ook nog dat de kanoroute hinder ondervindt van mogelijke woningbouw. Tsja … "Het kan verkeren," zei Bredero lang geleden al.

Moet er dan maar helemaal niet gebouwd worden in Middelie? Nee dat niet. "Er is ook in Middelie behoefte aan woningbouw", zo laat de woordvoerder weten aan het Noordhollands Dagblad. "Maar dan uitsluitend in het lint."

Kom op Middelieërs. Wees niet bevreesd. Bebouwing in het groengebied zal ook door het nieuw te vormen Provinciebestuur niet snel worden toegestaan. Vrijwel alle partijen lieten in het verkiezingsprogramma weten de voorkeur te geven aan binnenstedelijk bouwen. Ook voor de woningzoekenden uit Middelie. Die paar woningen die in het lint gebouwd kunnen worden, zullen vast en zeker naar kapitaalkrachtige stadsbewoners gaan.

Het weer tot leven gewekte Actiecomité Middelie maakt op mij de indruk dat zij vooral streven naar uitvoering geven aan het bekende gezegde 'Not in my backyard'. Het kan verkeren.

Pieter Waterdam

Info-sessie ADHD bij vrouwen

REGIO – Ervaringsdeskundige Eveline Roux geeft 21 maart een info-sessie via Volksuniversiteit Zaanstreek, om vrouwen te informeren over ADHD.

Eveline: "De gevolgen van ADHD bij vrouwen worden onderschat. Het doet echt wat met je eigenwaarde als je denkt dat het je eigen schuld is als je faalt op school of in je werk. Of als je moeite hebt met het huishouden. Bewustwording over de gevolgen van ADHD bij vrouwen is cruciaal. Want pas als een vrouw wéét dat zij ADHD heeft, kan zij het in haar voordeel gebruiken."

Vrouwen kunnen ADHD-gerelateerde problemen jarenlang (on)bewust verbergen en compenseren, waardoor de diagnose gemist wordt. Ook is er niet voldoende kennis bij de vrouwen zelf. Eveline Roux geeft daarom een info-sessie voor vrouwen met ADHD en voor vrouwen die zich hierin herkennen. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

In twee uurtjes worden vrouwen bijgepraat over ADHD. Na deze sessie weten ze wat ADHD is, waarom ADHD bij vrouwen anders is dan bij mannen en hoe het zich uit bij vrouwen. Daarbij krijgen zij tips hoe zij ADHD in hun eigen voordeel kunnen gebruiken.

Eveline: "Pas op mijn zesendertigste kreeg ik de diagnose ADHD. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. Ik was niet een onrustige jobhopper, die vaak ergens aan begon, maar het niet afmaakte. Ik was meer dan dat. Een aantal van mijn positieve kanten; 'recht door zee zijn' en 'out-of-the-box-denken' kon ik direct aan mijn ADHD linken. Doordat ik mijn gedrag beter kon plaatsen, accepteerde ik het ook van mezelf. Nu zie ik mijn ADHD als een voordeel!"
Locatie : FluXus, Hof van Zaenden 65, Zaandam. Aanvang: 19.15 uur. Kosten: 10 euro. Inschrijven: www.adhdbijvrouwen.nl/info-sessie.

Workshop: Word mediacoach van je eigen kind

PURMEREND - Het It-Lab OPSPOOR en Bibliotheek Waterland verzorgen tijdens de Media Ukkiedagen woensdag 3 april een gratis workshop voor ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar.

Tijdens de avond kunnen ouders kennismaken met nieuwe dingen als: Robots (programmeren). VR-brillen, leesapps met AR (augmented reality-tv) en nog meer digitale speel- en leermaterialen.

Tijdens de workshop komen vragen aan bod als; Hoe ga ik om met schermtijd? Hoe lees ik interactief voor? Hoe combineer ik oude met nieuwe media, welke apps zijn geschikt en met welke materialen kun je spelen en leren? De activiteit is geschikt voor ouders en professionals.

Locatie: Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40, 19.30-21.30 uur. Deelname: gratis, graag aanmelden in de vestigingen van Bibliotheek Waterland of via www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop.

Gratis ledlampen voor huurders

MONNICKENDAM - Woningcorporatie Intermaris heeft ruim tweeduizend woningen verduurzaamd en meer dan vijfduizen zonnepanelen geplaatst.

Om deze mijlpaal te vieren, krijgen huurders in Monnickendam in maart tien ledlampen thuisbezorgd. Deze zijn negentig procent zuiniger dan een gloeilamp.
Het pakket kan de huurder zestig euro aan energiekosten besparen.

Rommelmarkt

WATERGANG - Zaterdag 6 april organiseert de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente te Watergang een rommelmarkt/bazaar.


In dorpshuis "De Nieuwe Boet" kan van 9-12 gesnuffeld worden. Het rad van avontuur draait en er is koffie met cake. Spullen voor de verkoop kunnen donderdag 4 april van 14-19 uur en vrijdag 5 april van 9-10 uur ingeleverd worden. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van het monumentale kerkgebouw.
Meer informatie: fam. Hardebol, 020- 4361420.

Onvoltooid verleden

MONNICKENDAM - Donderdag 28 maart draait een zwart-wit film uit 2013. De jonge Anna staat, in het Polen van de jaren zestig, op het punt haar geloften als non af te leggen. Maar dan blijkt ze nog familie te hebben, tante

Wanda. Van haar tante hoort ze haar familiegeschiedenis. Ze is Joods en heet eigenlijk Ida. Samen gaan ze op reis om de laatste vragen over hun verleden beantwoord te krijgen.

Locatie: De Bolder, tijdelijk in bibliotheek Karmac,
't Spil 19.

Theater De Verbeelding

PURMEREND - De muziektheatervoorstelling (met café-opstelling) 'En dus zal ik weer gaan' staat zaterdag 23 maart in theater De Verbeelding.

Spanningsveld tussen vrijheid en egoïsme

Ilay den Boer is bekend van zijn indrukwekkende serie voorstellingen over de zoektocht naar zijn Joodse wortels. Voor deze reeks kreeg hij een aantal prijzen en werd hij geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Daarna werkte hij bij een AZC en Het Leger des Heils. Deze ervaringen verwerkte hij in de voorstelling 'En dus zal ik weer gaan'. Een muzikale theatervoorstelling over het spanningsveld tussen vrijheid en egoïsme.

Rik (René Jonker) is vader, zanger en dakloos. Met een laatste concert bezingt hij zijn zelfverkozen vrijheid, maar ook het verlangen naar zijn dochter. Tijdens dit concert is de bar open, drinkt u samen met Rik op het leven en voelt u met hem mee in zijn dagelijkse gevecht met moraal en plicht.

Concept en regie: Ilay den Boer Tekst: Jurjen Sytsma Muziek en spel: René Jonker, Rosalie Wammes en Myrthe Boersma Songteksten en vertalingen 'Oud Zuid': Gert den Boer en Dries van der Werf.

Locatie: Theater De Verbeelding, P3, Purmersteenweg 17-19. Kaarten: 15 euro (vriendenpas/CJP/65+ 13 euro). Verkoop via www.theaterdeverbeelding.nl of tel. 0299-411234.

Didgeridoo ontsnurkt

Door didgeridoo te spelen versterken de ademhalingsspieren, aldus Niels de Lange (Foto: aangeleverd)

BEETS - De Didgeridoo, het Australische instrument van de Aboriginals is het oudste blaasinstrument op aarde. "Bovendien is Didgeridoo spelen een werkzame remedie tegen snurken én apneu", alsdus Niels de Lang van DidgeridooCentrum. Niels geeft op diverse dagen de workshop 'Didgeridoo spelen tegen snurken en apneu' in het kerkje van Beets.

Niels vertelt dat Didgeridoo spelen een werkzame remedie is om de ademhalingsspieren te versterken. "Te slappe ademhalingsspieren zorgen ervoor dat deze met snurken tegen elkaar aan flubberen en bij apneu zelfs dichtklappen waardoor de ademhaling tijdens de slaap stokt." Volgens hem versterkt iemand met de circulaire ademhalingstechniek die met didgeridoospelen wordt gebruikt de ademhalingsspieren. Aanmelden: www.didgeridoocentrum.nl of 06-51374913.

Gezonder tussen groen

REGIO - Een groeiend aantal onderzoeken heeft de herstellende effecten van groen aangetoond: minder stress, minder depressie, een betere stemming, meer beweging. Het kan een structurele opstap zijn naar verlaging van de zorgkosten. Door de vele voordelen pleit dr. Jolanda Maas, assistent professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) voor meer natuur in de stedelijke omgeving.


Meer groen in de woonomgeving draagt bij aan de gezondheid van mensen. Jolanda doet al sinds 2005 onderzoek naar de relatie van groen in de woonomgeving op de gezondheid.
"In wijken met meer groen voelen mensen zich niet alleen fysiek en mentaal beter, ze zijn ook daadwerkelijk gezonder." Maas haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat in de wijken met negentig procent aan groen, een vijfde tot een kwart minder mensen bij de huisarts komt met ziektes als diabetes, angststoornissen en depressies.

"Mensen die wandelen in het groen ervaren minder spanningen en boosheid en meer plezier en energie."

Bijeenkomst Longpunt Waterland

PURMEREND - Longpunt Waterland houdt donderdag 28 maart een bijeenkomst. Gastspreker is dr. Alberts, longarts in het Dijklander Ziekenhuis.

Zij spreekt over nieuwe ontwikkelingen en wat iemand zelf kan doen om niet in het ziekenhuis opgenomen te worden.
Longpunt Waterland is een maandelijkse ontmoetingsplaats voor mensen met een longaandoening. Hun mantelzorger(s) en/of zorgverlener(s) zijn eveneens van harte uitgenodigd.

Locatie: Wijkplein Where, Triton 73, 14.00-16 uur.