West Friesland op zondag

9 juni 2019

West Friesland op zondag 9 juni 2019


Drie dagen lang livemuziek, dans en theater

Publiek kan onder andere op de Roode Steen genieten van diverse optredens. (Foto: Sander van Ketel)

HOORN - De binnenstad van Hoorn is vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni het decor voor een van de grootste, gratis toegankelijke festivals van West-Friesland, namelijk de Hoornse Stadsfeesten. Drie dagen lang kan het publiek genieten van livemuziek, dans en theater. Het programma is breed en gevarieerd, met gemiddeld honderd acts verdeeld over ongeveer tien locaties.

Hoornse Stadsfeesten: gratis toegankelijk festival voor jong en oud

De buitenlocaties dit jaar zijn de Roode Steen, het Kerkplein, de Dubbele Buurt, de Veemarkt, het Koepoortsplein en Spoorstraat. De binnenlocaties zijn dit jaar Schouwburg Het Park en de Statenpoort, waar in een sfeervolle en intieme setting genoten kan worden van koren en singer-songwriters. Maar ook het Westfries Museum is dit jaar een bijzondere locatie, waar het Hoorns Harmonie Orkest een optreden verzorgt.

Vrijwilligers

De Hoornse Stadsfeesten is een uniek festival. De hele organisatie in handen is van tientallen vrijwilligers. Met elkaar zorgen zij voor de productie, de programmering, het werven van sponsoren, de communicatie, de coördinatie van de vrijwilligers en nog veel meer. Een team enthousiaste, gedreven mensen die zich belangeloos inzetten om voor Hoorn en de wijde omgeving een geweldig festival neer te zetten. Tevens uniek is dat de Hoornse Stadsfeesten een gratis evenement is. Het festival wordt financieel mogelijk gemaakt door verschillende gemeentelijke subsidies, sponsors en partners.

Donateur

Uiteraard nodigt de organisatie van de Hoornse Stadsfeesten iedereen van harte uit de Stadsfeesten als bezoeker te beleven. Maar wie het leuk lijkt om als vrijwilliger betrokken te zijn tijdens het weekend, als sponsor een bijdrage wil leveren aan het festival of donateur wil worden van de Stadsfeesten, kan terecht op de website voor meer informatie: www.hoornsestadsfeesten.nl.

Schilderen, kunst kijken en heerlijke happen

TWISK - NUT Twisk combineert zondag 16 juni de jaarlijkse teken- en schilderdag met AmuSant Twisk. Kunstenaars zijn welkom vanaf 10.00 uur. De culinaire wandeling door het monumentale, West-Friese dorp start om 12.00 uur.

AmuSant Twisk laat deelnemers amuses van professionele chefs uit de regio proeven, op zes unieke locaties in het dorp. Tijdens de wandeling kan worden meegekeken met de kunstenaars die Twisk die dag op doek vastleggen.

Deelnemers aan AmuSant Twisk worden gastvrij ontvangen op zes bijzondere locaties in het dorp. De amuses en bijpassende wijnen worden op deze plekken gepresenteerd door lokale horecaondernemers. Dit jaar wordt de dag feestelijk afgesloten in Theaterkerk Hemels, waar alle deelnemers na afloop van de wandeling van harte welkom zijn.

Twisk telt vele rijksmonumenten en een groot deel van het dorp is tot beschermd dorpsgezicht verklaard. De jaarlijkse teken- en schilderdag trekt dan ook al meer dan twintig jaar amateurkunstenaars naar het mooie dorp, om mee te dingen naar de publieksprijs die eind van de dag in het Dorpshuis wordt verkozen. De teken- en schilderdag start om 10.00 uur. Vanaf 15.30 uur kunnen de werken worden tentoongesteld in het Dorpshuis, waar het publiek tussen 16.00 en 16.30 uur zijn stem kan uitbrengen. De prijsuitreiking is om 16.45 uur. Meer informatie op www.nuttwisk.nl.

Slootjes-dagen

Wie schept de meeste beestjes op? (Foto: Toos Brink)

OOSTWOUD / BOVENKARSPEL - Voor bloeiend onderwaterleven hoef je niet per se te snorkelen in verre tropische oorden, ook dichter bij huis kun je terecht. Wat heet: de op het oog simpele slootjes in West-Friesland zitten soms tjokvol met leven. In het weekend van 15 en 16 juni organiseert het IVN, de landelijke organisatie voor natuureducatie, om die reden zelfs twee heuse slootjesdagen. Ook de afdeling West-Friesland doet hieraan mee.

Onder begeleiding van gidsen van het IVN kunnen kinderen van alle leeftijden met een schepnetje, zoekkaart en loepje 'op safari' in de sloot. Jonge kinderen graag met een begeleider. Watervlooien, libellenlarven, kokerjuffers, rivierkreeftjes, bloedzuigers, bootsmannetjes, je kunt onder het wateroppervlak werkelijk van alles tegenkomen.

Kevertjes

Zaterdag 15 juni om 13.00 uur is er slootjesmiddag in het Egboetswater in Oostwoud (Liederik 15) en zondag 16 juni om 14.00 én om 15.00 uur in het Streekbos (verzamelen bij IVN in het Streekbos Paviljoen aan de Veilingweg in Bovenkarspel. Wie schept de meeste beestjes op en wie weet de meeste kreeftjes en kevertjes te herkennen?

John Dekker verdedigt titel op Kortebaandraverij

Vorig jaar won John Dekker met Obelix West de kortebaandraverij in Venhuizen. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - John Dekker gaat dinsdag 11 juni ('Pinkster 3') op jacht naar zijn derde overwinning tijdens de kortebaandraverij in Venhuizen. Vorig jaar won de pikeur met Obelix West en in 2006 met Hot Water. De kortebaan vindt dit jaar niet meer plaats op de Westerbuurt, maar op de Kerkweg. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

De winst vorig jaar van Obelix West was verrassend. De ruin profiteerde samen met Dekker optimaal van zijn bliksemstarts. Zelfs Southwind Raptor, de tegenstander in de finale, kwam daardoor tekort. Het was de laatste overwinning van Obelix West op de kortebaan. Hoewel hij daarna nog meerdere keren aan een kortebaan deelnam, gunde zijn achterban de troef uit de stal van Caroline Aalbers aan het einde van het seizoen een mooi pensioen. Dekker moet het daarom dit jaar hebben van zijn andere paarden. Boucher le Blanc, de winnaar vorig jaar in Medemblik, moet in staat zijn om een aantal omlopen te overleven. Ook rijdt de pikeur uit Warmenhuizen voor de Super Vrienden van Kortebaandraverijen.nl de paarden Emi van Jip en Gaya Vip. Kortebaanliefhebbers konden zich met dit initiatief voor een relatief kleine bijdrage aanmelden als mede-eigenaar van deze paarden. Ook Kees Komen, voorzitter van de Harddraverij Venhuizen, doet daarin mee. Voor hem is de koers van dit jaar dan ook extra spannend.

Erelijst

De meest winnende nog actieve pikeurs in Venhuizen zijn de broers Ruud en Aad Pools. Zij wonnen beiden zes keer. Ruud rijdt dit seizoen vooral de paarden uit de stal van Cees Hetteling. Evison en Donate Groenhof zijn de bekende namen. Zijn nieuwe troeven moeten nog worden afgewacht. Aad rijdt de paarden uit zijn eigen stal. Dochter Manon heeft echter de eerste 'paardkeuze'. Overigens won ook Jan Wagenaar zes keer in Venhuizen. De laatste keer was in 1974 met Lady Belle.
Welke paarden dit jaar aan de start komen, is donderdag 6 juni bekend. Wanneer de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op de website www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator.

Nieuwe locatie

Met de verhuizing van de Westerbuurt naar de Kerkweg hoopt de organisatie nog meer publiek naar het evenement te trekken. De kortebaanharddraverij is de afsluitende dag van het kermisfestival dat ook meeverhuist naar de nieuwe locatie naast de ijsbaan met vele attracties, artiesten en een foodmarkt in de festivaltent, circustent en op een buitenpodium. Het feest is voor alle doelgroepen van jong tot oud. 'Pinkster 3' begint met een kinderochtend vanaf 10.30 uur met onder andere muziek, een stormbaan, goochelaars en clowns. Ook is er de mogelijkheid om geschminkt te worden. Verder zijn er optredens van Steven Kazan en meidengroep Raak. Bovendien is er Bert's AnimalFarm met meer dan zeventig dieren.

Meer informatie over 'Pinkster 3' is te vinden op www.harddraverijvenhuizen.nl.

Dier van de week

Scar en Teigetje zijn zachtaardige poezen die graag geknuffeld worden. (Foto: aangeleverd)

Scar en Teigetje zoeken geduldige baas

HOORN - Scar en Teigetje zijn gesteriliseerde poezen van zes en acht jaar oud. Ze zijn naar het asiel gebracht wegens financiële problemen van hun eigenaar.

Het zijn echte binnenkatten die alleen een afgezet balkon als buitenruimte gewend zijn, dus prima geschikt voor op een flat of bovenwoning.

Uitdaging

Scar en Teigetje zijn zachtaardige poezen die graag geknuffeld worden als ze je eenmaal kennen. Ze kunnen slecht tegen drukte en vooral Scar kan erg schrikachtig zijn in het begin. Hun nieuwe eigenaar moet dan ook geduld met ze hebben en het als een uitdaging zien om ze helemaal voor zich te winnen.

Samen

Omdat Scar en Teigetje erg goed samen gaan, zoekt het dierentehuis een nieuw adres voor ze waar ze allebei welkom zijn.

Het dier van vorige week, kater Sammie, heeft een nieuw thuis gevonden!

Wie interesse heeft in Scar en Teigetje, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Buitenspeeldag: Boere Speul Festoin

BOVENKARSPEL - Sociaal cultureel centrum 't Stadsplein in Bovenkarspel organiseert woensdag 12 juni een buitenspeeldag voor kinderen uit Stede Broec. De activiteiten vinden deze dag - Nationale Buitenspeeldag - plaats naast openbare basisschool De Klim-Op aan De Bouw in Bovenkarspel. Het thema is 'Het Boere Speul Festoin' en kinderen kunnen allerlei spellen doen zoals melkbus gooien, kruiwagenrace, speld in een hooiberg zoeken, schminken, overall hangen, boer- en ei-race, vuile was ophangen, touwtrekken en nog veel meer. Ook is er een springkussen en een limonadekoe. De toegang is gratis. Kinderen zijn van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom. Meer informatie: www.tstadsplein.nl.

Gas erop, Calvin naar de top!

Uiteindelijk wil Calvin (r) in de autosport excelleren in een toerwagen net als zijn voorbeeld Tom Coronel. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Autocoureur Tom Coronel steunt van harte de actie die de vijftienjarige Calvin de Groot uit Hoorn begint. De jonge kartkampioen probeert in korte tijd voldoende geld bijeen te krijgen om beter materiaal voor zijn sport aan te schaffen. Daarmee kan Calvin mee strijden bij de grote kartkampioenschappen.

Calvin ziet deze actie als zijn laatste kans. Tom Coronel onderstreept deze wens: "Super dat Calvin er zelf alles aan doet om met goed materiaal te kunnen racen. Meer trainen, meer wedstrijden rijden met beter materiaal maken zo'n karter als Calvin compleet!"

Het jonge karttalent vertelt: "Iedereen vindt dat ik het talent heb, maar weet dat ik het geld en daarmee de juiste materialen niet heb. Zo zou ik ieder raceweekend moeten kunnen beschikken over één extra set banden. Dat scheelt seconden op iedere ronde. Net als in 2017 Nationaal Kampioen worden is met meer training mogelijk. Maar niet op de banden waarop ik nu rijd. Om de banden regelmatig te vervangen heb ik een bedrag van 2781 euro nodig." Het afgelopen seizoen zette Calvin de eerste internationale stappen en bleek hij al goede resultaten te behalen. Uiteindelijk wil Calvin in de autosport excelleren in een toerwagen net als zijn voorbeeld Tom Coronel. De ouders van Calvin steunen hun zoon voor de volle honderd procent. Vader is zijn monteur, mental coach en steun op de kartbaan. Zijn moeder helpt hem met van alles en nog wat.

De crowdfundactie wordt mogelijk gemaakt dankzij Talentboek, het platform waarbij honderd procent naar de jonge topsporters gaat. Calvin: "Ik vraag ieder om via www.talentboek.nl een klein of groot bedrag te doneren. Op 1 juli wil ik het benodigde geld bijeen hebben. Iedere donateur krijgt van mij bericht hoe het geld precies besteed wordt. Op mijn eigen pagina op Talentboek staan mijn bijzondere tegenprestaties, van een persoonlijk bedankje tot een demonstratie met mijn kart bij de mensen thuis!"

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg verwelkomt deze week:

- Mick Schuit uit Opmeer, geboren op maandag 3 juni

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de Koningspade in Hoogwoud.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Hoorn 'Schoonste Winkelgebied'?

HOORN - Gemeente Hoorn is in de race voor de titel 'Schoonste Winkelgebied van Nederland', een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Met twee winkelgebieden - de binnenstad en de Kersenboogerd - doet Hoorn mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, waarbij het winkelend publiek wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. De observatieteams meten ook de schoonheid van elk gebied. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon: "Hoe leuk is het als jouw vertrouwde winkelgebied straks de schoonste van het land is? De ondernemers die zich inzetten voor dit doel werken intensief samen en hebben daardoor meer contact met elkaar. Dit werkt verbindend en draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel en de schoonbeleving van ondernemers én winkelend publiek. Deze inzet wordt met de Schoonste Winkelgebied Verkiezing extra beloond." Meer informatie: www.nederlandschoon.nl en www.supportervanschoon.nl .

Speeltuinsurvival

Klauteren en ravotten in de natuur. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen woensdag 12 juni van 14.00 tot 15.30 uur lekker komen klauteren en ravotten in de natuur bij MAK Blokweer. De speeltuinsurvival is een veelzijdige vorm van buitensport, waarbij een parcours afgelegd wordt met allerlei hindernissen. De zeer diverse hindernissen zijn onder andere opgebouwd uit touwen, balken en netten. Ook zijn er natuurlijke hindernissen zoals sloten.

Kracht, conditie en techniek spelen een bepalende rol in deze activiteit. Naast de hindernissen die kinderen moeten overwinnen, worden hun creativiteit en uithoudingsvermogen op de proef gesteld. Wie van de buitenlucht en sportieve uitdagingen houdt, kan meedoen. Trek oude kleren aan!

MAK Blokweer is te vinden aan Kloosterhout 1-2 in Blokker. Aanmelden: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. De kosten zijn 4,50 euro per kind. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Grote namen op Hoornse Stadsfeesten

Optredens met een gouden randje, vol herkenbaarheid en herinneringen. (Foto: Sander van Ketel)

HOORN - Dit jaar treedt tijdens de Hoornse Stadsfeesten een recordaantal artiesten op. Op tien locaties treden meer dan 130 acts op, variërend van amateurbands, dansgroepen en koren tot meer professionele acts, uit Hoorn maar ook uit binnen- en buitenland.

Dit jaar staan grote namen op de podia. Zo hoef je deze editie niet raar op te kijken als je in het festivalweekend ineens Joe Cocker's rauwe stemgeluid herkent, of jezelf betrapt op het live meezingen met een bekend U2-nummer. Maar ook Prince, Queen en de Beatles doen dit jaar het festival aan. Zoals eenieder weet hebben meerdere van deze muzikanten het aardse bestaan helaas vroegtijdig verlaten. Hun muziek leeft voort, ook tijdens de Hoornse Stadsfeesten.

Tijdens de Stadsfeesten worden uiteenlopende grote namen op eervolle wijze live vertolkt door diverse artiesten. Zo vertolkt Robby Valentine op zondagavond een Tribute to Queen. U22U laat niets te raden over. Zij knallen met nummers van de bekende Ierse band, U2. De band Purple Project brengt iedere keer weer een groots muzikaal eerbetoon met Prince's grootste hits. The Likes rocks op hun geheel eigen wijze The Beatles. Mad Dogs & Englishmen is al geen onbekende meer van de Stadsfeesten en brengt een terechte ode aan één van 's werelds grootste zangers, Joe Cocker. Optredens met een gouden randje, vol herkenbaarheid en herinneringen. Mis deze bijzondere optredens niet en zet ze alvast in de agenda:

14 juni om 23.23 uur Purple Project (Dubbele Buurt - Breed)

15 juni om 21.30 uur U22U (Roode Steen)

15 juni om 22.00 uur Mad Dogs & Englishmen (Westfries Goed Stage, Veemarkt)

16 juni om 18.30 uur The Likes (Roode Steen)

16 juni om 21.30 uur Valentine's Tribute to Queen (Roode Steen)

Hoornse Stadsfeesten goud waard

HOORN - De organisatie van de Hoornse Stadsfeesten laat in samenwerking met 'Ik Hou Van Hoorn' zien dat de Stadsfeesten goud waard zijn. Het wordt dit jaar een festival met een gouden randje.

Op initiatief van het NTBC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen), dat verantwoordelijk is voor de branding en marketing van Nederland in binnen- en buitenland, staat in 2019 'De Gouden Eeuw' centraal. En Hoorn maakt daar deel van uit!

Rijke geschiedenis

Naast Amsterdam zijn juist ook andere VOC-steden, zoals Enkhuizen en Hoorn, nog steeds een levend toonbeeld van deze voor Nederland zeer welvarende periode. De geschiedenis van deze steden is voor veel mensen echter minder bekend. De oude VOC-steden gaan in het jaar 2019 op verschillende manieren samenwerken, met als doel het verhaal te vertellen van de rijke geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw.

Blauw en goud

Als een van de grootste evenementen van Hoorn mag de Hoornse Stadsfeesten natuurlijk niet ontbreken. In samenwerking met 'Ik Hou Van Hoorn' staat in het Hoornse Stadsfeesten-weekend de Gouden Eeuw centraal. Zo wordt de huisstijl in 2019 aangevuld met de kleuren blauw en goud. Ook is het thema doorgevoerd in het drukwerk en is op alle online uitingen het logo 'Hoorn, Stad van de Gouden Eeuw', terug te zien.

Verkleedtent

Voor de jongste bezoekers is er zondag een Gouden Eeuw-verkleedtent op de Spoorstraat. Zo worden alle bezoekers herinnerd aan de rijke geschiedenis van de stad.

Binnen- en buitenlocaties met meer dan honderd acts

HOORN - De activiteiten van de Hoornse Stadsfeesten vinden plaats op verschillende locaties in de binnenstad van Hoorn, zowel binnen als buiten. De bekendste buitenlocaties zijn de Roode Steen, het Kerkplein, de Dubbele Buurt, de Veemarkt, het Koepoortsplein en de Spoorstraat. Een van de binnenlocaties is Schouwburg Het Park, waar op zondagmiddag de koren hun repertoire ten gehore brengen. De Statenpoort, het oude gemeentehuis van Hoorn, is de locatie waar vele singer-songwriters in intieme sfeer, en veelal akoestisch, hun optreden verzorgen.

Helaas kan de organisatie de Oosterkerk dit jaar niet meenemen als locatie van de Hoornse Stadsfeesten. In de kerk zijn nog steeds restauratiewerkzaamheden gaande.

Westfries Museum

Dit jaar is er een bijzondere locatie: het Westfries Museum. Het is aan het Hoornse Harmonie Orkest de eer om, naast hun optreden op de Roode Steen, hier het publiek te betoveren met hun gouden klanken in de intieme setting van het mooie gebouw. Een bijzonder optreden onder leiding van Wouter Hakhoff.

Passi-plein

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Spoorstraat omgedoopt tot Passi-plein. Een plein dat met hulp van de Rabobank speciaal ingericht wordt voor de jeugd. De optredens worden verzorgd door dj's, dansscholen en musicalverenigingen. Ook komt zondag, in samenwerking met Berend Botje, Partycom, de Spellenhoorn en de Legowinkel, op het Passi-plein een deel van de Hoornse Speeldag terug. Met spellen, springkussens en een Gouden Eeuw-verkleedtent zullen ook de jongste bezoekers zich niet vervelen.

Buitenlocatie de Veemarkt wordt dit jaar in de programmering vermeld als de Westfries Goed Stage. Het makelaarsbedrijf aan de Veemarkt heeft de samenwerking gezocht met de Hoornse Stadsfeesten, en het podium op de Veemarkt 'geadopteerd'. Zij kleden de locatie aan en zorgen er samen café JP Coen voor dat de festivalbezoekers zich daar ook vrijdagavond en zaterdagmiddag helemaal thuis voelen.

Vragen

De centrale post bevindt zich dit jaar weer aan het Kerkplein, aan de kant van Oranje Binnen. Dit is in de eerste plaats tijdens het weekend de thuisbasis van de vele vrijwilligers die mee helpen, maar voor de bezoeker ook de plek voor vragen of het verkrijgen van een programmafolder.

Festival-polsbandjes voor donateurs

Betrokken Stadsfeesten-festivalgangers krijgen een polsbandje cadeau. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Hoornse Stadsfeesten introduceert iets nieuws: het festivalbandje. Donateurs steunen de Stadsfeesten en door het festivalbandje is duidelijk te zien wie het festival een warm hart toedraagt. En dus krijgt de betrokken Hoornse Stadsfeesten-festivalganger dit bandje cadeau.

Met de introductie van de Stadspas konden bezoekers financieel een bijdrage leveren. Mede daardoor kan de organisatie vandaag de dag nog steeds de Hoornse Stadsfeesten organiseren. De Stadspas wordt niet meer verstrekt. De Stadsfeesten kunnen dit jaar gesteund worden door donateurs. Voor tien euro kunnen geïnteresseerden onderdeel zijn van het festival en krijgen zij een te gek weekend. Wie de Stadsfeesten een warm hart toedraagt, kan nu donateur worden. Alle donateurs krijgen dus een festivalbandje, de programmafolder en - op vertoon van het polsbandje - gratis toegang tot de festivaltoiletten.

Maak tien euro over aan Stichting Hoornse Stadsfeesten, onder vermelding van #sameniszoveelleuker. Rekeningnummer: NL37RABO0329769901, t.n.v. Stichting Hoornse Stadsfeesten. Het festivalbandje is tijdens de Stadsfeesten op te halen bij de centrale post op het Kerkplein.

Alzheimer Café

HOORN - Het Alzheimer Café houdt woensdag 19 juni een bijeenkomst in het Hoge Hop, Roerdomp 2 in Hoorn. Het onderwerp van deze avond luidt: 'We redden het niet meer thuis. Wat nu?' Deze avond wordt besproken welke mogelijkheden er bestaan voor dagbesteding, individuele begeleiding, maar ook logeren en eventueel een opname. Als deskundigen zijn uitgenodigd Marja Karels, verpleegkundig specialist bij Wilgaerden, en Miranda Korver, woonzorgbegeleider plus van het logeerhuis bij Warm Thuis. De gespreksleider is Jeanet Lakeman. Het programma begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Bezoekers hoeven zich niet van tevoren aan te melden. Informatie: Ellen Bos-Ruijer, e.ruijer@geriant.nl of 0229-741741.

Echtscheidingsmediation en hypotheekadvies

REGIO - In iedere (echt)scheiding speelt de huisvesting na de scheiding een belangrijke rol. 'Ga ik huren, ga ik kopen of blijf ik in de echtelijke woning zitten (met eventuele uitkoop van de huidige partner)?' Als het om een koopwoning gaat komen daar altijd hypotheekvragen bij om de hoek kijken en in het later stadium moet er qua hypotheek daadwerkelijk ook iets geregeld worden. Hoe ideaal is het dan om dit te kunnen regelen bij één persoon?

ScheidingsMakelaar / Hypothecair Planner Gerard Koster somt de voordelen hiervan op: "U hoeft uw verhaal maar één keer te doen. En dat is toch fijn in een niet zo fijne tijd. In een proces van scheiden en hypotheken is het altijd 'het kip en het ei verhaal'. Een scheidingsprocedure kan niet vooruit als er qua hypotheek nog geen duidelijkheid is. Andersom komt een hypotheek gegarandeerd niet rond als de echtscheiding nog niet is afgerond. Het is dus het continu 'vooruitduwen' van het ene proces na het andere. Communicatie, of misschien beter gezegd: een gebrek aan communicatie. Als het ene geregeld wordt bij persoon A en het andere bij persoon B, dan is ruis op de lijn haast onvermijdelijk. Verder kunt u zich voorstellen dat u goedkoper uit bent als één persoon zowel de echtscheiding als de hypotheek regelt."

Eén pakket

Gerard beschikt over kennis op hoog niveau van beide disciplines. "Zo krijg je geen antwoorden als: 'dan moet u bij uw hypotheekadviseur zijn' of 'dat is een typische scheidingsvraag, daar weet ik geen antwoord op'. Als scheidingsmediator (ingeschreven in het Register Financieel Echtscheidings Adviseur, red.) en als hypothecair planner kan ik u deze dienstverlening in één pakket aanbieden. De scheiding wordt dan van a tot z geregeld; van melding van de scheiding tot inschrijving in de registers van de burgerlijke stand. Al tijdens het scheidingsproces starten we het hypotheektraject op, zodat snel duidelijk is waar partijen qua huisvesting na de scheiding op kunnen rekenen. Ook regel ik voor u een nieuwe hypotheek met de best mogelijke rente en voorwaarden bij een van de dertig geldverstrekkers in mijn portefeuille. Kortom, scheiden is niet leuk. Maar door zaken goed aan te pakken en de afwikkeling in juiste handen te geven voorkomt u echt veel stress en ongemak."

Meer informatie: koster@scheidingsmakelaar.nl of 0228-745340.

Kofferbakmarkt

WERVERSHOOF - In het Nesbos, aan de Oosterdijk in Onderdijk, wordt zondag 9 juni een kofferbakmarkt gehouden. Deze dag zijn vele uitgeladen kofferbakken te bewonderen met een diversiteit aan gebruikte goederen. De markt is open van 09.30 tot 16.00 uur en zowel de toegang als het parkeren is gratis.

Voor meer informatie of reserveringen, kijk op www.mikki.nl.

Rode Kruis maakt werk van veiligheid in huis

Het Rode Kruis voert samen met de brandweer woningchecks uit, zoals hier in Egmond-Binnen. Rens Harzing Fotografie

REGIO - Het Rode Kruis helpt mensen sterker en zelfredzamer te worden in noodsituaties. Hiervoor organiseert de noodhulporganisatie workshops en woningchecks. In de regio Noord-Holland Noord is het Rode Kruis hierin een samenwerking gestart met de Brandweer.

Helma Brouwer van het Rode Kruis vertelt: "Gezamenlijk voeren we woningchecks uit, waarbij we met de bewoner door het huis gaan en letten op val- en brandgevaar en tips geven voor inbraakpreventie. Met name in de regio Bergen en Egmond zoeken we dringend vrijwilligers die de woningchecks willen doen!"

Goed Voorbereid

Nicolle is al een aantal jaren Workshopleider Goed Voorbereid en tevens Woningchecker bij het Rode Kruis. "Voordat ik aan deze functies begon, werd ik goed opgeleid bij het Rode Kruis. Ik krijg er veel energie van, vooral door de leuke interactie met de mensen. De woningchecks sluiten naadloos aan op de workshops, zo leert men van alles over hoe men inbraak, brand en valongelukken kan voorkomen."

Vluchtroute

Marianne volgde onlangs een workshop van Nicolle en kijkt terug op een leerzame middag. "Het is goed om met veiligheid in huis bezig te zijn. Ik neem als voorbeeld een vluchtroute. Ik ben gestopt om spullen op de trap te leggen, want wanneer je onverwachts moet vluchten, is de kans groot dat je dat op de tast moet doen. Je zou dan over de spullen kunnen vallen."

Belangstelling voor een vrijwilligersfunctie bij het Rode Kruis? Bekijk de vacature in deze zorgspecial of kijk op www.brandweer.nl/brandveiligheid/woningcheck .

Maud is blij met Kookcafé CookAUT!

ZWAAG/ENKHUIZEN - Toen Masja Kreuk hoorde over Kookcafé CookAUT!, waar kinderen met autisme en/of AD(H)D wekelijks samenkomen om te koken en bakken, was ze meteen enthousiast.

'Je krijgt na afloop een blij kind terug'

Kreuk vertelt: "Toen ik thuis kwam met het verhaal over kookcafé CookAUT! wilde mijn dochter Maud er zo graag naar toe. Maar dat kon nog niet; ze had nog geen diagnose voor een vorm van autisme. Wel zat ze al in een onderzoekstraject hiervoor." Later werd bij Maud dan toch de officiële diagnose Autisme gesteld. Kreuk weet het nog goed: "Maud reageerde meteen verheugd: 'Nu mag ik naar het kookcafé!' We hebben haar aangemeld en Maud kon meteen terecht. En wat vindt ze het leuk!"

Opsteker

Maud zit in een groepje van vier kinderen van acht tot elf jaar met een professionele begeleidster. De kinderen komen uit de omgeving, sommigen zitten in Lelystad op school en worden na school naar Zwaag gebracht om daar naar Kookcafé CookAUT! te gaan. Samen leren ze van alles: samenwerken met elkaar, met elkaar leren omgaan, structuur aanbrengen. "En wat ook leuk is", licht Kreuk enthousiast toe: "op het eind van de middag, na het proeven van het gemaakte lekkers, gaan ze alles nabespreken. De kinderen mogen vertellen hoe het is gegaan en ze leren elkaar positieve feedback te geven; elkaar een opsteker geven. Zo mooi!"

Doelen

Kreuk raadt iedereen die een kind heeft met een vorm van autisme en/of AD(H)D om naar Kookcafé CookAUT! te gaan. "De kinderen worden er zó blij van. Ze gaan er met plezier heen en ondertussen wordt er gewerkt aan de doelen die er gesteld zijn."

Blij kind

Kreuk benadrukt nog een andere reden om het te willen aanraden: "Ook voor de ouders is er even een moment voor jezelf. Het geeft je even wat ruimte: Tijd voor jezelf, maar niet meteen een hele middag - of zelfs een dag - je kind weg. Dat vond ik zelf namelijk een stap te ver." Kreuk geeft aan dat haar moederhart sneller gaat kloppen als haar dochter weer thuiskomt na een middag koken. "Je krijgt na afloop een blij kind terug, zo fijn! Maud vertelt over hoe het was, dat is al leuk. En dan, op de dagen dat ze iets lekkers mee heeft, gaan we samen proeven. Een mooi moment."

Kinderkookcafé CookAUT is in Zwaag en Enkhuizen actief. Meer informatie over Kookcafé CookAUT!: www.buroflo.nl.

Speeddate bij 's Heeren Loo

Sanith Prins leeft zich in in de persoon. (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - "Elke dag opnieuw zoek ik hoe ik mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) kleine en grote vraagstukken kan helpen oplossen. Ik ga op zoek naar de persoon achter het gedrag. Want wat iemand zegt is niet altijd wat er bedoeld wordt."

Jouw manier helpt!

Aan het woord is Sanit Prins. Met humor, nabijheid bieden, directheid maar vooral door zich in te leven in de persoon, helpt hij cliënten. Zorgverlening vraagt veel van jezelf. Alleen als je helemaal jezelf bent en onderdeel uitmaakt van een goed team, kun je mensen met MVG helpen op een ontspannen manier de dag door te komen.

Knuffelbeer

"Gisteren nog zocht ik naar een oplossing voor Tim die weigerde te gaan slapen. Ik weet dat Tim graag iets voor anderen doet. Hij wilde mij dan ook graag helpen zijn knuffelbeer naar bed te brengen. De stap naar zelf naar bed toe gaan werd hiermee kleiner. Tim ging met zijn knuffelbeer mee naar bed en de weerstand was verdwenen. Mij geeft het voldoening als ik naar huis ga en de cliënten hebben een mooie dag gehad zonder escalaties. Op die manier heb ik echt iets voor iemand betekend."

Speeddate

Wat is jouw manier van helpen? Wil je weten of een baan binnen de MVG doelgroep ook bij jou past?

Meld je dan aan voor de speeddate op 13 juni voor werken binnen de MVG doelgroep binnen 's Heeren Loo. Graag aanmelden per e-mail: recruitment@sheerenloo.nl

Expositie in Paviljoen van Toen

Expo in Paviljoen van Toen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In het museum van Paviljoen van Toen in Den Helder, een van de ontmoetingscentra van Stichting Vrijwaard, zijn regelmatig exposities te zien. Voorheen was op deze locatie een museumgroep actief die invulling gaf aan de exposities. Sinds deze groep begin 2019 is opgeheven, kunnen kunstenaars, scholen en verenigingen van dit museum gebruikmaken om zelf te exposeren.

Tot en met zondag 7 juli zijn de prachtige schilderijen, reproducties en tekeningen van kunstenaar Han Ellermeijer gratis te bekijken in het museum tijdens de dagelijkse openingstijden. Verdere informatie is te vinden in het museum.

In het museum staan diverse exposities gepland tot en met eind januari 2020. Na die tijd is de ruimte weer beschikbaar om gratis te exposeren. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Marije Kerkhof van Stichting Vrijwaard, bereikbaar via m.kerkhof@vrijwaard.nl of 06-129 86 019.

Openingstijden

Adres en openingstijden Paviljoen van Toen: Borneolaan 1, 1782 DR Den Helder. Maandag t/m vrijdag: 9.30 uur tot 16.30 uur. Zaterdag en zondag: 12.00 tot 16.30 uur.

Borst-gezondheid

BOVENKARSPEL - Team HSIS, dat dit jaar voor de derde keer meedoet aan de Samenloop voor Hoop, presenteert donderdag 13 juni in Vereenigingsgebouw De Tuf, Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel, een informatieavond over borstgezondheid. Francine van Broekhoven (medisch thermografe) en Alexandra Rozenstraten (borstweefseltherapeute) geven informatie over wat vrouwen preventief kunnen doen om hun borsten gezond te houden. Entree is vijf euro. De opbrengst deze avond is bestemd voor de Samenloop voor Hoop West-Friesland die 14 en 15 september plaatsvindt. Met deze 24 uur durende wandelestafette wordt geld ingezameld voor kankeronderzoek. De informatieavond begint om 20.00 uur. Kaarten reserveren: 06-43504896.

Eten met gemak!

De maaltijden worden door Peter zelf afgeleverd, op vaste dagen en tijdstippen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Geen zin in koken? Of de mogelijkheid niet? 'Eten met gemak!' neemt het koken graag over. De koelverse maaltijden worden op bestelling klaar gemaakt met verse ingrediënten. Naast West-Friesland levert Peter Denkers sinds 1 mei ook lekkere en gezonde maaltijden in de regio Purmerend, Waterland en Zaanstad, gecombineerd met de persoonlijke service van 'Eten met gemak!'.

Verse maaltijden thuis bezorgd

De maaltijden worden door Peter zelf afgeleverd, op vaste dagen en tijdstippen. De klant bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt. De regie blijft dus in handen van de klant.

Zelf samenstellen

Verder is het mogelijk om zelf de maaltijd samen te stellen. Spaghetti of liever Hollandse pot? Het kan allemaal en de verschillende segmenten van de maaltijd zijn ook nog eens uitwisselbaar.

Gevarieerd

Elke week verandert het menu van 'Eten met gemak!'. Er wordt gewerkt met seizoensproducten, zodat het eten ook echt vers is en het menu gevarieerd blijft.

Peter is bereikbaar via peter@etenmetgemak.nl of 0228-820054. Kijk voor meer informatie op www.etenmetgemak.nl/peter .

Thuiskomen in restaurant Egelantier

Levensgenieters komen graag bij De Egelantier. (Foto: aangeleverd)

WIJDENES - Restaurant de Egelantier aan het Wuiver 32 in Wijdenes is geïnspireerd door de Franse keuken met heerlijke, pure, volle en mooie smaken, maar ook uit de omringende landen halen zij hun inspiratie.

Restaurant de Egelantier, geboren uit liefde voor het vak en de liefde voor elkaar. Vol van passie en aandacht, een absolute uitblinker in aanbod. "Gasten genieten bij ons van een heerlijk diner rond de gezellige haard en op zaterdag- en zondagmiddag vanaf 14.00 uur van de kleine kaart, het borreluurtje vanaf twee personen bestaande uit een borrelplank inclusief twee consumpties per persoon of gewoon van een lekker kopje koffie met huisgemaakte appeltaart. Bij mooi weer buiten op ons zonnige terras, waant u zich even in Frankrijk puur genieten."

"Wij leggen u graag in de watten, loopt het water u ondertussen al in de mond? Bekijk onze menukaart voor ons aanbod. Restaurant de Egelantier eerlijk, puur, altijd vers en volop variatie. Laat u verwennen en vooral verrassen op ons mooie zonneterras waar u uitkijkt op een typische West Friese stolpboerderij een omgeving dat levensgenieters samenbrengt bij restaurant de Egelantier."

Kas vernield

De kas is flink beschadigd. Wie heeft iets gezien? (Foto: aangeleverd)

MIDWOUD - Vandalen hebben in de nacht van 31 mei op 1 juni een kas in Midwoud gesloopt door met stenen te gooien. Wie heeft iets gezien? De gouden tip wordt beloond met 150 euro. Bel 06-38244959.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN – Bij Koi, Vijver & Fishing kunnen belangstellenden terecht voor vijvervissen, waaronder goudvissen, goudwindes, sarasa's, shubunkin, steuren en graskarpers. Ook voor een uitgebreid assortiment waterplanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van zwemvijvers.

Een vijver is rustgevend

Eigenaar Brian Bing vertelt over de praktische kanten van een zwemvijver. "Een zwemvijver kan je goed integreren in de bestaande tuin. Het is esthetisch verantwoord, je hebt geen 'blauwe vlek' in je tuin, het water is helder zonder dat je gebruik maakt van chemicaliën, het vergt weinig onderhoud en verbruikt minimaal vier keer minder energie."

Beschikbare ruimte

In het zwemgedeelte zijn geen vissen en planten. Salamanders komen wel voor in die sectie, met name in het voorjaar vanwege de voortplanting. In de zomer zijn ze weer verdwenen. Planten worden gebruikt voor de zuivering van het water en staan in verbinding met het zwemgedeelte. Waar de locatie aan moet voldoen? Bing: "We komen altijd de tuin bekijken op beschikbare ruimte, hoogteverschil en de hoeveelheid bomen die eventueel geruimd moeten worden. Ook het grondwaterpeil wordt bekeken, omdat we op een droge grond moeten werken. De aanleg duurt twee tot drie weken voor een natuurlijke zwemvijver, en één week extra voor een gemetselde vijver. Een bouwvergunning is niet nodig."

In ecologische zwemvijvers zuiveren planten met holle stengels, zoals riet en kalmoes, het water op een natuurlijke wijze. Het zwemwater wordt via een pomp in een constante stroom door het ecologisch filter geleid. Zwemmen met zonnebrandcrème is geen probleem, dit wordt afgebroken door het filtersysteem.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. Zij maken graag vrijblijvend een offerte voor de klant. Een gratis watertest, inclusief advies voor een glasheldere vijver.

Ook kan men bij hen komen vissen op Karper, steur en forel. De Forellen mogen ook mee genomen worden. Men kan komen vissen met de eigen hengelbenodigdheden, maar ook hebben wij hengels in de verhuur. Levend aas is op voorraad.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439 of 06-53923672. Meer informatie over het vissen, en aanleg (zwem) vijvers: www.koi-vijver.nl.

Beeldentuin Bobeldijk open met Pinksteren

De 'power bloem' van Cobi Dierikx was acht weken lang te bewonderen in de Keukenhof. Nu is hij te zien in Berkhout. (Foto: aangeleverd)

BERKHOUT - De beeldentuin aan de Bobeldijk 25 in Berkhout is tijdens de pinksterdagen - zondag 9 en maandag 10 juni - vrij toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur. De vaste collectie van Cobi Dierikx is te zien en verder zijn er drie gastexposanten. Mocht het niet lukken om tijdens Pinksteren een bezoek te brengen, dan is er nog een mogelijkheid op zaterdag 22 en zondag 23 juni van 12.00 tot 17.00 uur, tijdens het Landelijke Atelier Weekend. Meer informatie: www.cobidierikx.nl of 06-23761218.

Opa, ik wil het ook graag leren

Foto: aangeleverd

'Opa, wilt u het mij ook leren?', vroeg onze Eleonore afgelopen week aan mijn vader, van wie we alweer bijna tien jaar geleden de Westfriese Beurs over hebben genomen. 'U heeft het mama geleerd en mijn grote zus Annelie en nu ben ik 12 jaar en wil ik het ook graag van u leren'. Zo kwam het dat afgelopen Hemelvaartsdag wij een blije Eleonore achter de kassa hadden zitten die onder het trotse toeziend oog van opa haar eerste kassa-ervaring aan het opdoen was bij ons in de winkel. Ze stelde vragen, hielp bij het afrekenen en verzorgde opa met het halen van koffie en koekjes. Toen opa vroeg waarom de koffie niet meer in een plastic bekertje geserveerd werd zei ze: 'Opa, dat is echt zo niet meer van deze tijd! Dat is heel slecht voor het milieu en veroorzaakt plastic soep!'. Eind van de dag vroeg Eleonore aan opa haar rapportcijfer. Ze kreeg een 7,5 van opa en een 8,5 van haarzelf, want het was nog best moeilijk en ze had nog veel te leren, maar ze vond het wel heel erg leuk, werken op de Westfriese Beurs.

Tweede pinksterdag zijn we weer open van 11.00 tot 16.00 uur en Eleonore heeft zich alweer aangemeld als kassière, want dan kan ze goed oefenen en misschien wel een 10 halen. Lieve papa, bedankt dat u als leermeester op wilt treden en nog heel veel meer.

Succes Eleonore!

Nella

De Westfriese Beurs in Oosterblokker: uw marktplaats om de hoek waar de inbrenger tot 60 procent van de opbrengst krijgt. Al 30 jaar lang het adres voor het kopen en verkopen van meubelen en we maken er zoveel verhalen mee dat we ze graag willen delen.

Spectaculaire acts Steamroadsters

Kom ook naar het Stoommachinemuseum en ondervind wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik. (Foto: archief Rodi Media)

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum memoreert zaterdag 15 en zondag 16 juni dat het 250 jaar geleden is dat de Schotse ingenieur James Watt het patent op zijn condensor kreeg. Ook wordt het 150 jarig bestaan van stoomgemaal Vier Noorder Koggen gevierd, dat sinds 1985 onderdak biedt aan het museum.

Straattheater Abacus brengt zaterdag met de wonderlijke 'Steamroadsters' uniek improvisatietheater. Spelers, hoog op hun mechanisch 'beest', showen de spectaculaire acts. Zuchtend en knarsend zet het gevaarte zich in beweging, dreigend gerommel klinkt uit de buik van de dampende machine! Gedurende de dag zijn er diverse optredens en bekijken bezoekers tussendoor de bizarre machines, een mix van techniek en fantasie.

Stoomsleper ss Adelaar stoomt af richting het museum om zaterdag af te meren aan de museumsteiger in het IJsselmeer. Zowel zaterdag als zondag maakt de stoomsleper met een Triple-expansie stoommachine uit 1925 rondvaarten over het IJsselmeer van ongeveer dertig minuten. De sleper vaart vanaf 10.00 uur om het halfuur, behalve tussen 12.30 en 13.30 uur.

Gasten maken tijdens dit weekend ook een vaartocht met de Koggevaarder. In een klein uur vaart schipper Rob Smak met zijn passagiers langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen bij de Koggevaarder maximaal twintig en bij de Adelaar twaalf passagiers mee.

Wie graag een museumbezoek wil én een rondvaart betaalt als volwassene 13 euro en een kind tot 18 jaar mag voor 10 euro mee, een museumbezoek én beide rondvaarten respectievelijk 18 en 15 euro. Museumjaarkaarthouders betalen 8 euro per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

De Compagniezangers uit Medemblik verzorgen zondag muzikale optredens en brengen hun zeemansliederen ten gehore.

Behalve de stoommachines in het museum worden buiten in de machinetuin ook diverse machines onder stoom gebracht.

Museumbezoekers kunnen in juni en juli op zondagmiddag de theatervoorstelling 'Onder druk!' gratis bijwonen. De voorstelling is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London is men getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt het publiek kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk zien gasten wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal Vier Noorder koggen.

Informatie over data, entreeprijzen en tijden is te vinden op www.stoommachinemuseum.nl.

College over angststoornissen

HOORN - GGZ Noord-Holland verzorgt donderdag 20 juni in samenwerking met de gemeente een college over angststoornissen. De bijeenkomst vindt plaats in Wijkcentrum Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn en begint om 19.00 uur. Het college is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over angststoornissen, behandelmogelijkheden en praktische tips. Tijdens het college vertelt Josje Arnoldi, klinisch psycholoog van GGZ Noord-Holland-Noord, meer over angststoornissen. Toegang is drie euro. Aanmelden kan bij Wijkcentrum de Huesmolen: 0229-231036.

Zomer Open Dagen bij M.M. Metamorphosis

Kom langs tijdens de Zomer Open Dagen op 13, 14 en 15 juni. (Foto: aangeleverd)

SLOOTDORP - Elk seizoen heeft zijn eigen kracht en bij de zomer denken we aan vakantie. Hoe leuk is het om die sfeer in huis te verwerken? M.M. Metamorphosis houdt donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juni de Zomer Open Dagen.

Laat de zomer maar beginnen met M.M. Metamorphosis

M.M. Metamorphosis laat ideeën zien op het gebied van behang, vloeren en gordijnen. Klanten kunnen thuis of in de showroom geholpen worden bij de indeling van het huis. Maak hiervoor een afspraak en M.M. Metamorphosis zorgt voor een passend plan voor bijvoorbeeld de tuin, woonkamer of het kantoor.

Wensen

Alle wensen worden hierin verwerkt. De vertrekken worden ook voorzien van plantaardige arrangementen met potten en eventueel planten voor in huis en de tuin.

Nieuwsgierig? Bekijk de webshop op www.mm-metamorphosis.nl of kom naar de Zomer Open Dagen. Het adres is Schelpenbolweg 6 in Slootdorp. Meer informatie of een afspraak maken? Bel met Marjolein: 06-10080571. Het advies is gratis bij afname van producten. E-mail: marjolein.m@tiscali.nl. Kijk ook op Facebook: metamorphosis.slootdorp.

8 dagen Bulgarije v.a. € 199,- p.p.

Hotel Jupiter. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand, is gelegen aan de Zwarte Zee en is de meest populaire badplaats van Bulgarije.

Inclusief vliegreis, hotel en ontbijt

Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand. (Foto: aangeleverd)

Over de gehele lengte van het acht km lange zandstrand bevindt zich een ruime boulevard met restaurants en overdag een markt. Zo zijn er tal van activiteiten, overdag én 's avonds.

Hotel Jupiter biedt een oase van rust, midden in Sunny Beach. De tropische tuin met het heerlijke zwembad bezorgen gasten de nodige rust. Wil je het uitgaansleven van Sunny Beach ontdekken? Dan loop je binnen een paar passen naar de boulevard.

Vanaf € 199,- p.p.

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Bourgas met TUI fly, retourtransfer luchthaven - hotel, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 overnachtingen in Hotel Jupiter, verblijf o.b.v. logies ontbijt, Nederlandstalige reisleiding.

Reisperiode: 10 juni t/m 9 september 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 juni 2019. Aankomst mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking.

Meer informatie en boeken: www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Koken op de camping bij DE JONG

Een kok laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. (Foto: aangeleverd)

HILLEGOM DE ZILK - 'Koken op de camping'; daar draait het tweede pinksterdag - maandag 10 juni - bij DE JONG Kampeer & Recreatie allemaal om. Een echte kok, die tevens fervent kampeerder is en van het buitenleven houdt, laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. Hierbij wordt dan niet per definitie aan BBQ'en gedacht, maar ook aan een lunch, een compleet avondmaal en heerlijke snacks. Ook met de bekende Franse stokbroden heeft deze kok fantastische ideeën.

Demonstraties op de skottelbraai

Uiteraard wordt het BBQ'en niet vergeten. Bij DE JONG staat de week van 8 tot en met 15 juni volledig in het teken van de vader. En ja, als het om eten gaat is het BBQ'en veelal de taak en/of hobby van de man. Naast de kok is tweede pinksterdag bij DE JONG dan ook de vertegenwoordiger van Cadac - de fabrikant van de bekende skottelbraai - aanwezig. Naast het maken van heerlijke BBQ-gerechten vertelt hij alles over de verschillende types skottelbraai en de vele mogelijkheden.

Win een skottelbraai

Als extraatje voor de vaderdagweek verloten DE JONG en Cadac een skottelbraai 'Orange'. Deze speciale uitvoering is niet te koop en alleen te winnen via de winactie. Meer informatie over deze actie en alle activiteiten en het tijdschema van de demonstraties zijn te vinden op www.dejongrecreatie.nl en op Facebook (De Jong Kampeer en recreatie).

DE JONG Kampeer & Recreatie is te vinden aan de Beeklaan 18a-24a in Hillegom De Zilk. De grote kampeer- en outdoorwinkel en de showroom met campers, caravans en vouwwagens zijn uiteraard tijdens dit evenement ook geopend.

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Teamleiders Frank Prins (Zuidoostbeemster), Edward Lutte (Uitgeest) en Joost Greeuw (Winkel). (Foto: aangeleverd)

REGIO - Met ruim vijftig jaar ervaring en drie vestigingen is familiebedrijf Spaansen niet meer weg te denken uit de Noord-Hollandse bestratingsmarkt. Grondlegger Bertus Spaansen begon met het vervoeren van groente en fruit, maar de handel in zand, grind en tegels nam langzaam de overhand. In 1968 start Spaansen Handelsonderneming B.V., inmiddels bekend als Spaansen Tuin en Bestrating.

Ontvang een gratis barbecue op tweede pinksterdag

Spaansen is toonaangevend op alles wat met tuin- en terrasverharding te maken heeft. Op de grote showterrassen in Winkel, Uitgeest en Zuidoostbeemster staan alle materialen overzichtelijk opgesteld. Van onderhoudsarme keramische tegels, betontegels met print tot rustieke klinkers van duurzame klei. Ook voor tuinhout, blokhutten en overkappingen zijn klanten welkom. De medewerkers geven graag deskundig advies. Alles om de tuinwensen tot leven te brengen.

Beste materialen

Naast de particulier is ook de professional van harte welkom. Spaansen Tuin en Bestrating heeft een uitgebreide voorraad, waardoor de hovenier snel weer verder kan met doen waar ze goed in zijn: het creëren van de mooiste tuinen en terrassen met de beste materialen.

Klaar voor de zomer

Zelf de materialen zien, voelen en ervaren is zeer belangrijk voor een optimale tuinbeleving. Spaansen biedt de klant hier op tweede pinksterdag - maandag 10 juni - volop gelegenheid voor. Deze dag opent Spaansen de deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Wie op tweede pinksterdag een bestelling plaatst boven de 1250 euro, ontvangt een luxe barbecue die in iedere tuin past. In combinatie met een nieuw terras en/of nieuwe schutting is de klant zo helemaal klaar voor de zomer! Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Adressen: Klein Dorregeest 13a in Uitgeest, Zandwikke 14 in Winkel en Purmerenderweg 43 in Zuidoostbeemster. Meer informatie: www.spaansen.nl.

Tweedaagse tuinexcursie

REGIO - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen organiseert samen met afdeling Hoorn vrijdag 28 en zaterdag 29 juni een tweedaagse tuinreis naar Gelderland. De eerste dag wordt een bezoek gebracht aan drie tuinen, waarbij de laatste ook een heel bijzondere kwekerij heeft. In elke tuin staat koffie/thee met wat lekkers klaar. De overnachting is in een hotel in Hengelo. De tweede dag staan bezoeken aan vier uitzonderlijke tuinen op het programma. In de tweede tuin wordt een lunch aangeboden. Het vertrek is om 8.15 uur uit Hoogkarspel. De deelnemers van afdeling Hoorn kunnen om 8.00 uur bij zwembad de Waterhoorn opstappen.

Meer informatie en opgave bij Lia Schoenmaker via ltm.schoenmaker@ziggo.nl of 0228-513458 / 06-10976080.

Pronto Wonen tweede pinksterdag geopend

WERVERSHOOF - Pronto Wonen in Wervershoof is tweede pinksterdag, maandag 10 juni, van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Bij Pronto Wonen Wervershoof vinden klanten de leukste meubelen en accessoires, allemaal volgens de laatste trends. Maar er is ook een ruime keuze in sierkussens, wandrekjes, karpetten en kapstokken. Veel is uit voorraad leverbaar en bij Pronto Wonen hebben klanten altijd de beste prijs. Daarnaast is er een ruime keuze uit de Pronto stoffencollectie. Het geheel is helemaal naar wens samen te stellen. Het team van Pronto Wonen helpt graag bij het maken van de juiste keuze.

Pronto Wonen Wervershoof, Dorpsstraat 127-131. Gratis parkeren.

Vijf jaar Westfriese Uitdaging

REGIO - De Westfriese Uitdaging viert dit jaar haar vijfjarig jubileum. In die tijd is bijna zevenhonderd keer een succesvolle verbinding gelegd tussen een maatschappelijke organisatie en een bedrijf uit West-Friesland.

Vijf jaar na de start heeft de Westfriese Uitdaging zijn belang bewezen. Een uitgebreid 'bemiddelingsbureau' waar materialen, menskracht, expertise en middelen vanuit het bedrijfsleven de vele sociaal-maatschappelijke organisaties bereiken. Om het jubileum te vieren, brengt de Westfriese Uitdaging een jubileummagazine uit, dat vol staat met voorbeelden van mooie projecten, alle matches, de Uitdaging XL en de trotse partners. Het eerste magazine werd donderdag 6 juni overhandigd aan de voorzitter Tom van Roon van de Rabobank. Het magazine ligt vanaf nu op alle gemeentehuizen in de regio en is gratis op te halen.

Ondernemers en verenigingen die interesse hebben in de Westfriese Uitdaging, kunnen mailen naar info@westfrieseuitdaging.nl.