Heerhugowaards Nieuwsblad

23 april 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 23 april 2019


Alain Clark inspireert volle zaal

Alain Clark liet zich het hemd van het lijf vragen op het Horizon College. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD - 'Stel jezelf de vraag: waar word ik blij van? Onderzoek, neem de tijd en bedenk waarom je juist daar blij van wordt.' Het waren adviserende woorden van singer-songwriter Alain Clark tijdens de eerste College Toer van het Horizon College, maandagochtend 15 april op de locatie aan de Umbriëllaan in Heerhugowaard. Een zaal vol Horizonners, waarvan het grootste deel studenten, luisterde aandachtig naar de zanger die studenten en medewerkers meenam op zijn levensreis; over dromen en teleurstellingen, over zijn ambitie om op een groter podium dan de schoolaula te staan en over zijn avontuur om muzikale inspiratie op te doen in Amerika.

Eerste Horizon College Toer groot succes

Singer-songwriter Alain Clark geeft antwoord op een vraag van een van de scholieren van het Horizon College. (Foto: Richard Rood)

Met hits als 'This Ain't Gonna Work' en 'Father & Friend' heeft Alain Clark zijn sporen verdiend in de muziekscene. Eén van de studenten wilde graag weten hoe het is om anderen met muziek te inspireren. Clark ziet muziek als één van de grootste verbinders in het leven, waar met elkaar energie wordt uitgewisseld. 'Het is heel bijzonder om met muziek mensen te inspireren en ik ben er dankbaar voor dat ik dat kan doen.'

Bevrijdingsfestival

Tijdens de eerste College Tour zong Alain Clark drie nummers. Wie meer van hem wil horen krijgt binnenkort de kans om hem live te zien tijdens het Bevrijdingsfestival, zondag 5 mei in Alkmaar. Studenten van het Horizon College gaan tijdens dit festival verschillende werkzaamheden uitvoeren op hun vakgebied, zoals horeca en beveiliging. Voorafgaand aan de College Toer kreeg Alain Clark een rondleiding door de school en daar kwam hij op terug tijdens het gesprek met de studenten. Zelf volgde hij de havo, maar deed geen vervolgopleiding. Alain Clark vond het tof om te zien hoe de studenten van het Horizon College met een vak bezig zijn. Hij noemde het super waardevol en het was voor hem een inspirerende aanblik.

Werelden en talenten verbinden

Kwartiermaker innovatie, Rozemarijn Hustinx, nam namens initiatiefnemer Horizon Innovatie Lab (HIL) de presentatie van de College Toer voor haar rekening. Het Horizon College vindt het samen met HIL belangrijk om werelden en talenten met elkaar te verbinden. "Innovatie en vernieuwing ontstaan op plekken waar mensen geïnspireerd raken en met en van elkaar te leren", aldus Rozemarijn.

De College Toer, geïnspireerd op het gelijknamige televisieprogramma, gaat meerdere keren per jaar plaatsvinden. Elke keer op één van de locaties van onze school. De eerste editie was in ieder geval een geslaagde.


Paul de Kort

HEERHUGOWAARD - Paul de Kort verzorgt woensdag 24 april een lezing over het toekomstig profiel van de Middenweg Heerhugowaard. De lezing begint om 20,00 uur in Het Oude Gemaal aan Huigendijk 17. Entree: € 5,00 aan de zaal. Het profiel van de Middenweg-Zuid, bestaande uit de dubbele bomenrij, water en bruggen, zal na de reconstructie grotendeels behouden blijven. Met het kunstproject "Meten met Menselijke Maten" heeft beeldend kunstenaar Paul de Kort de historische betekenis van de weg in het asfalt willen verklaren. Daarnaast verwijst hij naar oude percelen door een landmeterbaak te plaatsen. Deze lezing in woord en beeld geeft antwoord op de vraag hoe je de cultuurhistorie van de Middenweg, aangelegd midden 17e eeuw, de gebruiken van toen zichtbaar kan maken voor bewoners en passanten.

Schrijvenswaard blij verrast met cadeau BWF

Drukwerk hoofdact op Bevrijdingspop Raadhuisplein

Pakkende popsongs van Waardse Amber Kamminga

Onderbroekenlol met serieuze ondertoon bij Boer Tom

Digitaal klaslokaal voor docenten en leerlingen

Een bron uit het geschiedenislokaal: het herinneringsblad van het illegale krantje De Vrije Pers, dat mei 1945 werd gedrukt. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Heerhugowaard. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaalheerhugowaard.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, zodat leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Een voorbeeld uit Heerhugowaard is een plattegrond waarop wordt aangegeven hoe R.K.-basisschool 't Kruis werd omgebouwd tot noodziekenhuis, in het voorjaar van 1942. Andere voorbeelden zijn een beschrijving van de veldwachter over de gebeurtenissen van eind juni en begin juli 1942 te Heerhugowaard en een Duits propagandapamflet tegen de Geallieerde voedseldroppings, dat in de hongerwinter werd aangeplakt in Heerhugowaard.

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Muziek op Schoot

HEERHUGOWAARD - Zingen, dansen en muziek maken over de lente; donderdag 9 en zaterdag 11 mei start een nieuwe serie Muziek op Schoot in de Vuurplaats aan de Keizerfazant 46 in Heerhugowaard.

Tijdens de lentecursus worden er liedjes gezongen over de lente, wordt er bewogen en gedanst en maken de kinderen zelf muziek met allerlei instrumenten, zoals trommels en schudeitjes. Ook wordt er gebruikgemaakt van allerlei andere materialen die met de lente te maken hebben, zoals kuikentjes en haasjes. Uiteraard komen ook andere, algemene thema's en liedjes aan bod, bijvoorbeeld over autorijden en lekker buiten wandelen.

De lessen zijn voor kinderen van nul tot vierjaar samen met een (groot-)ouder of verzorger. Een momentje om samen van en met elkaar te genieten! De lentecursus beslaat acht weken op de donderdag- of zaterdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur. Groepen worden ingedeeld naar leeftijd.

Meer informatie is te vinden op www.muziekopschoot.nu of neemt contact op met docent Sharon Cijs via 06-23041999 of info@muziekopschoot.nu

Onderbroekenlol met serieuze ondertoon

Boer Tom (m) begraaft samen met studenten van het Clusius College katoenen ondergoed om te kijken hoe het met de bodem gesteld staat. (Foto: KAVB/VidiPhoto)

NIEUWE NIEDORP - Tulpenkweker Tom Groot, bekend van tv-programma's als 'Boer zoekt vrouw' en 'Eigen Huis en Tuin', groef woensdag 17 april samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn katoenen onderbroeken in aan de rand van een bloeiend tulpenveld in Nieuwe Niedorp. Het is het landelijke startschot van de eerste Soil Your Undies Challenge, een initiatief van Nederlandse bloembollenkwekers om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven. Boer Tom groef tevens een wit katoenen rompertje in als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap komende zomer.

De onderbroeken worden na twee maanden weer opgegraven. Als de onderbroek dan vol gaten zit en ondraagbaar is, is er sprake van een actief en gezond bodemleven. Is de onderbroek na die tijd nog 'draagbaar', dan is de bodem niet in optimale conditie en dient er organische grondverbetering plaats te vinden. De komende dagen worden honderden onderbroeken door bloembollenkwekers in heel Nederland ingegraven om zo het belang van een rijk bodemleven voor mens, dier, milieu en het klimaat te onderstrepen. Wormen, bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Daarnaast dragen ze bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem. Gezonde grond beschermt bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen zodat er beduidend minder chemische gewasbescherming nodig is.

Beste bollengrond van NL

Een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit, KAVB en Clusius College beoordeelt in juni het opgegraven ondergoed en bepaalt welk bollenperceel de beste bodem van Nederland heeft. Particulieren kunnen in eigen tuin inhaken op de natuurlijke bodemtest. Het is daarbij van belang om alleen honderd procent katoenen onderbroeken te gebruiken.

Schrijvenswaard verguld met cadeau BWF

Vlnr. Danny Overtoom, Eugènie Herlaar, Berna Datema, Carin te Boekhorst, Jan te Boekhorst, Frits Weel, Patricia Smagge en Joyce Snijders-Schipper. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD - De leden van Schrijvenswaard werden dinsdagavond 16 april tijdens hun maandelijkse ledenbijeenkomst in wijkcentrum De Horst blij verrast door de bestuursleden van het Bot Waarderingsfonds. Het schrijverscollectief, dat dit jaar precies twintig jaar bestaat, ontving uit handen van Frits Weel een cheque ter waarde van 1.500 euro. "Dit hadden we nooit verwacht", aldus Berna Datema, voorzitter van Schrijvenswaard.

Het Bot Waarderingsfonds werd ooit in het leven geroepen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Bot Bouw, met als doel om verenigingen, stichtingen en andere maatschappelijke initiatieven, die zich vrijwillig inzetten voor de Heerhugowaardse samenleving, in stimulerende woorden en financiële gebaren te waarderen. Al sinds het begin maken Frits Weel en Eugènie Herlaar deel uit van de keuzecommissie, in een later stadium voegden ook Patricia Smagge en Danny Overtoom (die laatste namens Bot Bouw) zich toe aan het bestuur.

Speech op rijm

Ook dit jaar was het geen gemakkelijke opgave voor het viertal om te beslissen welke organisaties het verdienen om een financieel steuntje in de rug te krijgen. Uiteindelijk rolden er twee organisatie uit de bus, waarvan Schrijvenswaard er een was. Deze club heeft als doel mensen die plezier hebben in het schrijven van proza en poëzie bij elkaar te brengen, om zodoende elkaar te inspireren. Speciaal voor deze gelegenheid had Weel een speech in stijl - want op rijm - geschreven, een gebaar dat bijzonder gewaardeerd werd door de leden van Schrijvenswaard.

Dichtbundel

"Het geld komt bijzonder goed van pas", legt Berna Datema uit. "We willen ons jubileum graag vieren met een dichtbundel met verhalen en gedichten van onze leden. Die bundel hopen we in september te kunnen uitbrengen."

Te water!

‘Schoonzoon Jaap gaat met camera te water'. (Foto: Aangeleverd)

Schoonzoon Jaap is kenner van de digitale wereld. De ijsvogel in mijn vijver moet gefilmd worden. Een camera gericht op de tak waar de ijsvogels vaak op zitten en op de nestingang. Iedereen thuis kan van achter zijn computerscherm kijken hoe het met de ijsvogels gaat.

Zijn ogen beginnen te glimmen. Digitale kreten struikelen over elkaar. Het beste lijkt mij om te knikken en dat doe ik. Jaap staat al snel voor de deur met camera… Hij hijst zich in mijn waadbroek en ik laat hem te water. Hij sluit de camera aan op een paal midden in de vijver.

Een hele hoop digitale weerbarstigheid verder en er verschijnt beeld op mijn computer. En op die van u als u dat zou willen. Ik zie de ijsvogel vanaf de tak naar een visje duiken en vangen. U ook?

De ijsvogels volgen? Kijk op de computer (werkt nog niet op mobiel) www.dezintuigentuin.nl en kies via het menu 'livestream ijsvogels'.

Reageren op de column? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl.

Tetrix lanceert nieuwe opleiding

De techniekbranche biedt veel kansen voor de toekomst. (Foto: Sander van der Torren)

HEERHUGOWAARD - Techniek heeft de toekomst. Nederlandse techniekbedrijven lopen in Europa voorop als het gaat om innovatie en ontwikkeling. Om die reden is de sector een interessante en inspirerende werkomgeving waar ontwikkeling centraal staat. Henk Kemkes (Directeur Tetrix Techniekopleidingen): "We zien dat de technische sector in Nederland door jongeren nog steeds ondergewaardeerd wordt. Jongeren zijn eerder genegen om voor een andere opleiding te kiezen, zelfs als de kansen op een baan dan beduidend kleiner zijn." Om jongeren te stimuleren om te kiezen voor een toekomst in de techniek heeft Tetrix een nieuwe Mbo-opleiding niveau 4 ontwikkeld: Technicus Mechatronica Systemen, speciaal voor TL-leerlingen van het VMBO en HAVO 3 en 4 leerlingen.

Brengt bedrijven, vmbo- en havoleerlingen samen

Het vakgebied Mechatronica is een veelzijdig en uitdagend vakgebied waar mechanica, elektronica en besturingstechniek met elkaar gecombineerd worden. Als Technicus Mechatronica ontwerp, bouw en programmeer je bewegende producten. Denk bijvoorbeeld aan innovatieve hulpmiddelen in de zorg en robots voor diverse industrieën. Als Mechatronicus koppel je technieken aan elkaar en ben je instaat slimmere producten te ontwerpen en te maken. Door alle technologische ontwikkelingen is een Mechatronicus een steeds gewildere werknemer!

Tweeledig doel

Tetrix Techniekopleidingen vindt het belangrijk dat het onderwijs goed aansluit bij het bedrijfsleven. Daarom is de opleidingen ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende mechatronica bedrijven. Henk Kemkes: "De techniek branche biedt veel kansen voor de toekomst. Er is en blijft veel werkgelegenheid." Door al tijdens de opleiding te kiezen voor een naadloze aansluiting met het bedrijfsleven bereidt Tetrix niet alleen de leerlingen zo goed mogelijk voor op een toekomst als Mechatronicus, het helpt ook om het arbeidstekort in Noord-Holland terug te dringen.

De opleiding Technicus Mechatronica Systemen voor TL-leerlingen wordt gegeven in Amsterdam, Den Helder en Heerhugowaard in samenwerking met ROC Horizon College, ROC van Amsterdam en ROC Kop van Noord-Holland en duurt drie jaar. Na deze opleiding is er de mogelijkheid om een tweejarig HBO Associate Degree traject te volgen. Meer informatie over de opleiding of over Tetrix is te vinden op www.tetrixtechniek.nl.

Drukwerk hoofdact Bevrijdingspop

Frontman Harry Slinger (m) van Drukwerk is nog altijd te herkennen zijn rode petje. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - De populaire formatie Drukwerk komt zondag 5 mei naar de achtste editie van Bevrijdingspop Heerhugowaard. Deze band rond zanger Harry Slinger - met zijn onafscheidelijke rode petje - kende zijn grootste successen in de jaren tachtig; met 'Je loog tegen mij' werd een grote hit gescoord. Daarna bracht de band onder meer de singles 'Wat Dom', 'Marianneke', 'Pappa', 'Schijn 'n lichie op mij', 'Hé Amsterdam', 'Lijn 10' en 'Carolien'. Het optreden op het Raadhuisplein is gratis te bezoeken.

Tijdens Bevrijdingspop wordt een divers programma geboden voor jong en oud. Naast het muziekprogramma - met naast Drukwerk ook Janssen & Janssen, MAAS!, André Boekel, Memphis, Lianne Kenter, dj Bobby E en Joost de Vries - is er op het Raadhuisplein ook een oldtimershow en een kofferbak- en rommelmarkt. Ook komt er een draaimolen en zijn er kinderactiviteiten zoals schminken en ponyrijden. De gemeente Heerhugowaard en stichting NUT ondersteunen dit culturele initiatief en natuurlijk brandt ook dit jaar het 'bevrijdingsvuur' op het podium. Het bevrijdingsfeest wordt geopend door burgemeester Bert Blase. Leden van de atletiekvereniging Hera halen het vuur traditiegetrouw op vanuit Wageningen en worden daarbij begeleid door diverse legervoertuigen.

Het gratis te bezoeken muziek evenement is zondag 5 mei van 10.30 tot 21.30 uur op het Raadhuisplein. De kofferbakmarkt start om 11.00 uur. Een plekje reserveren kan via www.bevrijdingspophhw.nl of 06-52433753.

Dammen

HEERHUGOWAARD - Behalve de voetballers kent Heerhugowaard nog meer schoolkampioenen. Het welpenteam (groep 6 en lager) van de Pater Jan Smitschool heeft zich namelijk geplaatst voor de NK finale schooldammen in de categorie welpen.

Zaterdag 13 april toog het team, bestaande uit Stef Kuipers, Bas Snoek, Loek Overtoom, Nikki Jongboom, Kevin Langedijk en Julian School, naar Nieuwerbrug aan den Rijn om de halve finale van het NK te spelen.

Na negen spannende wedstrijden eindigde het team op de tweede plaats met veertien wedstrijdpunten.

Uitstekende prestatie

Door deze uitstekende prestatie mogen de kinderen op 25 mei uitkomen in de finale om het Nederlands kampioenschap schooldammen. Het Heerhugowaards Nieuwsblad wenst Stef, Bas, Loek, Nikki, Kevin en Julian veel succes!

Gehaat of geliefd

Foto: Aangeleverd

Het is ons allen niet ontgaan; de bollenstreek in de kop van Noord-Holland moet beter op de kaart. Fiets- en wandeltochten door de tulpen- en hyacintenvelden moeten worden uitgebreid en ook de bustochten en helicoptervluchten worden van harte aanbevolen. Maar oh wee, de toerist houdt zich niet aan de afspraken, loopt dwars door de bollenvelden, maken selfies en groepsfoto's en trekt zich van de veroorzaakte schade niks aan. Weg is het enthousiasme van de bollenboer, Het maakt plaats voor ergernis en woede. Intussen komen er grote plannen en worden er voorbereidingen getroffen voor een circuit in Zandvoort. Dat gaat wat mij betreft het zelfde uitpakken: drommen met mensen, heel veel toeristen, goed voor de horeca maar oh jee, het rustige plaatsje aan de kust wordt wreed verstoord. De wegen er naartoe zijn niet voor een evenement van deze proporties uitgerust, er moet nog heel veel gebeuren, Dat gaat veel geld kosten en heeft uiteindelijk als resultaat dat al die belangstelling net als bij de bollenboeren gehaat wordt en geliefd.

Voor de horeca is het geweldig zo ook voor de hotels en bed en breakfasts, maar als het aan de inwoners zelf ligt dan hoeft het wat hen betreft niet zo. Oké, het resultaat is dat de Noordkop en ook Zandvoort weer helemaal op de kaart staan. Maar wat er echt gebeuren zal, zien we allen met lede ogen aan.

Janet

De enige échte winnaars!

Het kampioenschap van de jongens uit groep 7 en 8 van de Zonnewijzer werd uitbundig gevierd. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In het Heerhugowaards Nieuwsblad van dinsdag 16 april is een foutje geslopen.

In het artikel over het schoolvoetbaltoernooi stond een onjuiste uitslag. Niet de Reflector maar de Zonnewijzer werd kampioen bij de jongens uit groep 7 en 8. Zij wonnen hun finale met 4-0 en zijn de enige echte kampioenen.

"De jongens hebben geweldig gepresteerd en veel plezier gehad op dit goed georganiseerde toernooi", aldus coach Mike van Alphen. "Ze baalden dan ook een beetje toen het nieuws verkeerd in de krant stond."

Kampioensfoto

Hopelijk maakt dit bericht, met kampioensfoto, het een beetje goed voor Noah Tamminga, Jesmer Oosterhof, Jelle van Langen, Dylan van Alphen, Justin Zijlmans, Amin El Yaacoubi, Sam Elsinga, Charlie Schneider, Stijn Vermue en Reda Chakouch.

Van harte gefeliciteerd kampioenen!

Een eeuwige blik van inspiratie

Els Schuilenga en Matthieu Wegman. (Foto: aangeleverd )

DIRKSHORN - Een rijzende ster in kunstminnend Nederland, veel te vroeg uit het leven gerukt. Maar Renske Schuilenga (1974-2017) blijft mensen inspireren. Haar schilderijen over paarden waren, door enerzijds het expressionistische karakter ervan en anderzijds omdat ze een meesteres was in het inschatten hoe het licht kleuren 'raken' en beïnvloeden, een geliefd onderwerp in vakbladen. Nu hangen de kunstwerken sinds kort onder meer op Landgoed Schagerwaard in Dirkshorn.

Paardenschilderijen brengen beleving en rust op Landgoed Schagerwaard

Een eerbetoon aan Renske en een inspiratiebron voor de cliënten van de dagbesteding, bedrijven, verenigingen en andere groepen mensen die naar de fonkelnieuwe Dirkshornse zorgboerderij komen. Hun gemene deler: de rust en beleving die ze vinden in een omgeving waarin paarden de bijzondere sfeer inkleuren. Een omgeving waarin Renske zich helemaal thuis zou hebben gevoeld. "Want naast schilderen waren paarden haar passie", vertelt haar moeder Els.

Matthieu Wegman, drijvende kracht achter Landgoed Schagerwaard, kijkt bewonderend naar een groots schilderij naast het trapgat. "Elke dag weer", benadrukt hij. ,,En ik ben niet de enige. De mensen met een zogezegd rugzakje die hier komen vinden nu niet alleen meer rust door vanuit het raam naar de paarden te kijken. Ze worden door de paarden van Renske nu ook elke dag zelf aangekeken. Het is een eeuwige blik van inspiratie."

Juiste mensen

Overigens is het voor mensen met en zonder beperking ook mogelijk om onder begeleiding paard te rijden. Zo is er een vaste groep van 50 cliënten met beperking die bij Landgoed Schagerwaard paardrijden. "Maar we bieden meer", benadrukt Matthieu. "Denk aan koken, sjoelen, andere spelletjes in elkaar timmeren van een tafel en nog veel meer: We hebben er de ruimte én de juiste mensen voor."

Dat laatste komt onder meer omdat de eigenaar de architect is achter een succesvol apothekersbedrijf. Hij kan de noden van de mensen beter inschatten, er beter op inspelen en heeft daartoe ook de juiste contacten. Met als resultaat dat de fysiotherapeut van de Hoep-Zuid nu ook op Landgoed Schagerwaard domicilie houdt. "Dat is meer dan handig als je dagelijks een kwetsbare groep mensen over de vloer hebt."

Twee etages

Wat betreft de ruimte: Landgoed Schagerwaard beslaat een groots oppervlak en bestaat uit twee etages. Dat maakt dat ook grote bedrijven, verenigingen en andere instellingen er vrijwel altijd terecht kunnen.

Middenweg 23a Dirkshorn. Tel. 06-20140879. info@landgoedschagerwaard.nl. www.landgoedschagerwaard.nl

'Uur van Jaantje' in Spanbroek

SPANBROEK - Het 'Uur van Jaantje' is voor velen een begrip. Tientallen keren trok dit gezelschap de afgelopen acht jaar volle zalen in Muziektheater 't Kerkhuys. Miranda Dekker, Marianne Koelemeijer en Peter Molenaar weten altijd op onnavolgbare wijze de bezoekers te verrassen met verhalen en liedjes over thema's uit het dagelijks leven. Lions Club Opmeer-Medemblik heeft hen gevraagd een éénmalige voorstelling te maken rond het thema 'We serve', oftewel 'wij dienen/helpen'. Dit is het centrale thema bij de Lions.

Lions Club Opmeer-Medemblik heeft in de afgelopen 27 jaar al ruim € 200.000.- via allerlei acties gespaard en vervolgens geschonken aan tientallen goede doelen in de regio en daarbuiten. Onder meer jaarlijks aan project 'Make a wish', dat ernstig zieke kinderen de dag van hun leven schenkt door hun grootste wens in vervulling te laten gaan. Ook is geld geschonken aan molen 'De Lastdrager' in Hoogwoud, de IJsclub Spanbroek-Opmeer en vele andere projecten zoals het plaatsen van 25 gesponsorde Herinneringsbanken langs wandel- en fietsroutes in de regio. Al deze activiteiten vergen veel inzet van de leden, maar de dankbare reacties van de ontvangers geven ook heel veel voldoening.

Zaterdag 11 mei komt het 'Uur van Jaantje' met deze bijzondere voorstelling in Muziektheater 't Kerkhuys in Spanbroek, aanvang 20.00 uur. Entree €11,-. De netto-opbrengst van de voorstelling wordt door de Lions geschonken aan Stichting Semmy voor onderzoek naar kinderkanker.

Reserveren via www.kerkhuys.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/khlionsuvjaantje.

Koningsdagfeest in Luipaardpark

Volop gezelligheid in het Luipaardpark. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De afgelopen jaren is het Koningsdagfeest in het Luipaardpark uitgegroeid tot een van de grootste feesten binnen Heerhugowaard. Ook dit jaar is er voor jong en oud weer een feest georganiseerd door het organisatiecomité KOLPP, met de traditionele vrijmarkt en sportieve kinderspelen.

De vrijmarkt biedt een ieder de mogelijkheid zijn spullen te verkopen. Terwijl ouders op zoek gaan naar koopjes, kunnen de kinderen zich uitleven op het springkussen. De markt begint om 08.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Op het veld is onder meer een snackwagen aanwezig voor een patatje, fris of een ijsje. Wie behoefte heeft aan een kopje thee, koffie of limonade, is welkom bij de organisatiestand. Dit jaar zijn er weer diverse optredens waaronder de meidengroep MIXXT. Om 12.30 uur beginnen de kinderspelen. Kaarten à €1,50 zijn te koop bij de koffiestand en de marktkraam bij het spelletjesveld van KOLPP. Kinderen tot twaalf jaar kunnen hiervoor de hele middag verschillende spelletjes doen, waaronder spijker-slaan, sjoelen en blikgooien. Meer info: www.kolpp.nl.

Koningsdagprogramma 't Kruis

Tijdens Koningsdag is er van alles te doen op de ijsbaan in 't Kruis. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het Oranjecomité 't Kruis en Oostertocht heeft gevarieerd programma samengesteld voor de viering van Koningsdag 2019, zaterdag 27 april.

Om 13.00 uur begint de verrassende familiemiddag. Ben jij een echte speurneus? Doe dan mee aan de leuke speur- en wandeltocht van ongeveer een uur. Deze is geschikt voor het hele gezin. Inschrijven is gratis en kan op de ijsbaan tot 13.30 uur. Om die tijd starten ook diverse activiteiten op de ijsbaan. Een strippenkaart is verkrijgbaar op het veld bij de groene keet. Maak een rondrit in een oldtimerbus; instappen kan op de ijsbaan. Voor wie van actie houdt is er een hele grote stormbaan van maar liefst 27 meter. Daarnaast zijn er springkussens en professionele schminkers en kan er bungeeball gespeeld of pony gereden worden. Of dart op een bord van twee meter hoog. En er zijn nog veel meer activiteiten, lekkers en spelletjes. De kaartverkoop stopt om 16.00 uur, waarna nog tot 16.30 uur gespeeld kan worden. Er staan diverse tenten waardoor de (meeste) activiteiten ook bij regenachtig weer gewoon door kunnen gaan.

Om 16.00 uur start als vanouds het katknuppelen op de ijsbaan, met de opening door burgemeester Bert Blase. Meedoen kan vanaf zestien jaar. Voor vrouwen zijn er speciale Lady Sticks beschikbaar. Komt allen! Grote tent aanwezig. Het katknuppelen duurt tot 18.00 uur. In samenwerking met Cirkus Steak & restaurant is er vanaf 13.30 uur muziek en kan er wat gedronken worden op de ijsbaan. Voor de kinderen is er wat lekkers verkrijgbaar. Na afloop kan er ook een hapje en/of drankje genoten worden bij Cirkus Steak & restaurant of cafetaria Salto.

Het Oranjecomité 't Kruis/Oostertocht is dringend op zoek naar vrijwilligers. Aanmelden bij Nick Zwemmer via njtzwemmer@hotmail.com of 06-42972387

Koningsdag en -nacht op Raadhuisplein

Het wordt met Koningsdag en -nacht één groot feest op het Raadhuisplein. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Drie Waardse horecaondernemers (Marlène, De Heeren en De Swan) aan de Middenweg organiseren ook dit jaar Koningsnacht en Koningsdag op het Raadhuisplein. In de Koningsnacht, vrijdagavond 26 april, speelt de formatie 'Royal Beat' vanaf 19.00 uur in de sfeervolle feesttent. De toegang is gratis. Het voor- en naprogramma wordt verzorgd door dj Ray.

Royal Beat weet als geen ander de grootste danceknallers te brengen met de energie van een live-band. Maar het repertoire beperkt zich zeker niet tot dance; ook de vetste stadionrock, Nederlandstalige meebrullers, de nieuwste pophits en hiphop komen voorbij. Met Co2-kanonnen, confettidouches en een arsenaal aan ijzersterke medleys stormen ze iedere zaal, tent en festivalweide omver. Zaterdag 27 april start vanaf 07.00 uur de vrijmarkt. Aansluitend vanaf 13.00 uur speelt in de feesttent de formatie 'The Rich and Famous', een energieke band bestaande uit een sensationeel zangduo, geweldige muzikanten en professionele technici. Zanger Wouter Vink kreeg bekendheid met zijn deelname aan de tv-talentenjacht 'The Voice of Holland'. Zangeres Lynn Stephans is een prachtige verschijning met een onuitputtelijk dosis energie en een fenomenale stem. De band brengt een onvermoeibare afwisselende show met de allernieuwste hits, danceclassics, Nederlandstalig, dance, rock en de beste songs uit de nineties. Het voor- en naprogramma wordt verzorgd door Radio 10-dj René Verkerk en de toegang is ook deze dag gratis.

Buiten spelen is harder nodig dan ooit

Welk kind houdt er nou niet van lekker buiten spelen? (Foto: Archief)

REGIO - Iedereen kan zich weer aanmelden voor de Buitenspeeldag 2019! Nickelodeon en Jantje Beton roepen kinderen en volwassenen op om van de bank te komen en in de buurt een speelactiviteit te organiseren, zodat zoveel mogelijk kinderen woensdag 12 juni buiten kunnen spelen. Vorig jaar speelden meer dan 115.000 kinderen buiten. Help mee deze twaalfde editie tot een nog groter succes te maken! Speelactiviteiten kunnen worden aangemeld op www.buitenspeeldag.nl.

Nickelodeon en Jantje Beton willen dat kinderen meer buiten gaan spelen en organiseren daarom gezamenlijk de Nationale Buitenspeeldag en roepen speeltuinen, buurten, ouders, scholen, clubs, bedrijven, gemeenten en iedereen die spelen leuk en belangrijk vindt op om een Buitenspeeldag activiteit te organiseren. Doe je dit jaar ook mee?

Wie vindt buitenspelen nou niet leuk?! Nickelodeon en Jantje Beton bieden ieder op hun eigen manier een helpende hand bij het creëren van spellen, speelplekken en het organiseren van speelactiviteiten. Daarnaast gaat Nickelodeon ieder jaar op zwart tijdens de Buitenspeeldag om het buitenspelen te stimuleren.

Organiseer een Buitenspeeldag

Zet je straat af en organiseer samen met kinderen een sjoeltoernooi, tover de straat om tot een hindernisbaan, bouw hutten of ga stoepranden. Van grote tot kleine spelletjes en van knutselen tot hinkelen. Op de Buitenspeeldag is alles mogelijk! Iedereen die kinderen een waanzinnige dag boordevol plezier wil bezorgen kan meedoen. Meld nu je activiteit aan op www.buitenspeeldag.nl en ontvang een gratis 'Hier spelen wij' spandoek. Door je aan te melden, maak je daarnaast ook nog eens kans op een bezoek van Nickelodeon op jouw eigen buitenspeelactiviteit.

Zaaien doet zoemen

Leerlingen van de Fonkelsteen en de Carousel helpen de natuur een handje op Zaaidag. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Voor de vijfde keer organiseert de Bijenstichting de Landelijke Zaaidag.

De Bijenstichting roept alle grondbezitters, particulieren, bedrijven gemeentes, agrariërs en scholen op om bloemstroken in te zaaien zodat er straks in de zomer één groot bloemenveld ontstaat voor bijen. De obs Fonkelsteen en de Carrousel bezitten beiden een moestuin. Deze moestuinen worden onderhouden door de leerlingen met behulp van een aantal vrijwillige ouders. Wekelijks gaan verschillende groepen aan de slag met zaaien, oppotten, stekken, snoeien, onkruid wieden en oogsten. Zonnebloemen, rabarber, bloembollen, sla, aardappels en klein fruit zijn er te vinden. Leerlingen leren hoe ze met aandacht, zorg en de juiste kennis vanuit een zaadje of bol iets kunnen opkweken wat soms alleen mooi is om naar te kijken (zonnebloemen) of geschikt is om te eten (sla, aardappelen). Een YouTube filmpje over hoe aardappelen gepoot moeten worden en hoe je ze moet oogsten is natuurlijk leerzaam, maar het blijkt dat leerlingen écht enthousiast worden als ze zelf aan de slag kunnen. Vieze handen hebben dan opeens een functie gekregen. Je kunt zelf zorgen dat vanuit een zaadje straks een zonnebloem verschijnt van wel twee meter hoog.

Bewustzijn verhogen

Via de moestuinlessen worden leerlingen meer bewust gemaakt van wat de natuur is en kan. En ook hoe kwetsbaar de natuur is. De fauna die afhankelijk is van de flora. Daarom vindt de directie van Fonkelsteen/ Caroussel, in de persoon van Tammy Reurslag, het ook belangrijk dat haar twee scholen meedoen aan de landelijke Zaaidag. "Deze wordt dit jaar op 22 april gehouden. Niet echt ideaal omdat deze dag in de meivakantie valt. Om toch mee te doen hebben wij besloten al een week eerder onze eigen Zaaidag te organiseren. Dit initiatief van de Bijenstichting vormt een prima aanvulling op onze activiteiten in de moestuinen".

Catastrofaal

Bijen en vlinders worden ernstig bedreigt en door de landelijke Zaaidag hoopt men enerzijds het leefklimaat uit te breiden en te verbeteren en anderzijds leerlingen op basisscholen besef bij te brengen over het nut van bijen en vlinders. Bijen maken niet alleen honing, maar zorgen ook voor de bestuiving van een groot deel van de gewassen die wij eten. Het besef dat het uitsterven van bijen catastrofaal is, zal nog lang niet bij iedereen doorgedrongen zijn.

Toekomst

Tammy Reurslag kan zich dan ook helemaal vinden in het motto van deze Landelijke Zaaidag. "Kinderen zijn de beslissers van de toekomst. Als school kunnen wij bijdragen aan het besef dat wij zuinig moeten zijn op onze natuur, onze leefomgeving. En dat wij ons steeds weer moeten blijven afvragen welke invloed beslissingen op stedenbouwkundig gebied hebben op onze natuur. Op school vertalen wij dat op een manier die de leerlingen ook begrijpen. Voor elke leerling is het duidelijk dat de moestuinen niet mogen verdwijnen om daardoor een extra groot schoolplein te krijgen. Dat onze leerlingen die keuze nu al kunnen maken vind ik onwijs gaaf. En ja, we zijn als team apetrots op onze leerlingen!"

DPRS is 'dementievriendelijk'

Gabriele Kasten en haar team gespecialiseerde medewerkers tonen trots het certificaat 'Samen dementievriendelijk'. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Adri Steenhoek, voorzitter van de afdeling Noord-Kennemerland van Alzheimer Nederland, heeft onlangs een certificaat en bijbehorende sticker van Samen Dementievriendelijk uitgereikt aan Gabriele Kasten, bestuurder van De Pieter Raat Stichting (DPRS). Ook een afvaardiging medewerkers Gespecialiseerd in Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) was aanwezig bij de overhandiging. De sticker staat symbool voor een dementievriendelijke organisatie.

,,Met twee woonzorglocaties De Raatstede en Hugo-Waard, professionele thuiszorg, uitdagende welzijnsactiviteiten voor alle Waardse senioren en onze restaurants, zijn we zeer blij met deze oorkonde'', stel Kasten. Een dementievriendelijke organisatie is maatschappelijk betrokken en onderscheidend in de markt. ,,Medewerkers van De Pieter Raat Stichting gaan prima om met mensen met dementie: daarop scoort De Pieter Raat Stichting hoog. DPRS is een dementievriendelijke organisatie met een prettige service. Juist voor cliënten met dementie.''

Campagne

De campagne 'Samen maken we Nederland dementievriendelijk' is een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De campagne maakt deel uit van het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van dementie en de impact daarvan. Het doel is dat mensen dementie beter herkennen en vervolgens meer kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. De campagne is urgent omdat het aantal mensen met dementie toeneemt door de vergrijzing. Daarnaast wonen mensen met dementie steeds langer thuis. Zodoende komt iedereen in onze samenleving steeds vaker mensen met dementie tegen.

Pakkende popsongs van Amber Kamminga

Het nieuwe album van de Waardse singer-songwriter Amber Kamminga. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse Amber Kamminga schrijft pretentieloze, pakkende popsongs met het intieme karakter van countrymuziek. Het is niet vreemd dat muziek uit Nashville bij haar in de smaak viel. De moderne countrymuziek van Kelsea Ballerini, Taylor Swift en Kacey Musgraves brachten 'big dreams' voor de 'small town girl'. Het typische Amerikaanse randje van haar eerste EP wordt nu verdrongen door pakkende pop. Meer synth en minder banjo dus.

De muzikale reis bracht haar al naar mooie plekken als Paradiso, De Vorstin, Patronaat, Sugarfactory, maar ook 3FM en Radio1. Ze deelde daarnaast het podium met Darlyn, Molly Burch (US) en Emil Landman.

Reeks optredens

In aanloop naar de nieuwe single deed ze in maart en april een reeks optredens Nashville, Tennessee. Haar Nashville-avonturen legde ze al eerder vast in vlogs voor Viva Magazine.

Co-writen

Nashville bracht haar nog iets moois: door een songwritingcursus ontdekte ze het co-writen, wat ze steeds vaker doet: live of via skype met muzikanten over de hele wereld. Met haar vertrouwde band, maar een modernere sound, maakte ze nieuwe nummers waarvan de eerste – 'Name of Love' – vrijdag 12 april op Spotify is uitgekomen.

Boeiend werk Stijn Seip in Kunstkerk

Werk van Stijn Seip. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De Amsterdamse schilderes Stijn Seip exposeert vrijdag 26 april tot en met zaterdag 11 mei in de Kunstkerk aan de Stationsweg 53 in Heerhugowaard.

Stijn Seip heeft humor en een eigen kijk op het leven. Dat weerspiegelt zich in haar schilderijen. Ze werkt zowel op papier als op doek, met olieverf en met acrylverf. In heldere kleuren en met een ontroerende eenvoud. Stijn Seip beschrijft de fasen in haar leven met haar penseel. Een portet van een vader en moeder met kind. Haar gebruik van licht weerspiegelt de warmte voor elkaar. Toen Stijn aan bed en de tv gekluisterd was door een operatie, tekende zij paardenbillen met een jockey erop. Stijn: "Mensen staan in groepjes op straat om te roken. Aangezien mijn werkkamer uitzicht heeft op een café, ben ik deze rokende mensen gaan tekenen". Amsterdam is ook een onuitputtelijk bron van inspiratie.

Collecte

Alle werken die zijn tentoongesteld zijn, zijn opgenomen in de collectie van de Kunstkerk. De kunstenaar ontmoeten? Stijn Seip is zondag 28 april aanwezig in de Kunstkerk. Om 14.00 uur geeft ze uitleg over haar werk.

Kijk voor openingstijden op www.kunstkerkheerhugowaard.nl.

Opmeers Vocaal Ensemble

Opmeers Vocaal Ensemble. (Foto: Herman Siepe)

OPMEER - De leden van het Opmeers Vocaal Ensemble (OVE) hebben prachtige muziek uitgekozen voor hun voorjaarsconcert.

Op het programma staan onder meer schitterende eigentijdse bewerkingen van werken van Gabriel Fauré, Guiseppe Verdi, Andrew Lloyd Webber en Arthur Sullivan.

Lente

Vier de lente met het OVE! Wees zondag 28 april welkom in 't Kerkhuys in Spanbroek. Aanvang 14.30 uur.

Kaarten à € 12,50 zijn te reserveren bij Joke Oud. Bel 0226-353563 of mail naar chrisnelvansaarloos@outlook.com.