Langedijker Nieuwsblad

13 maart 2019

Langedijker Nieuwsblad 13 maart 2019


Layla is uitblinker van Horizon College

REGIO - Negen studenten van het ROC Horizon College zijn gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Dit zijn nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten.

'Ik vind mezelf juist verlegen'

Per opleiding doen acht mbo-studenten mee aan de landelijke finale van Skills Heroes. Samen met Nick Zonneveld (De Rijp), Bart Bonouvrie (Stompetoren), Bjarne Wijker (Egmond aan Zee) en Ivana Hommes (Heerhugowaard) gaat Layla Dekker uit Zuid-Scharwoude strijden om de nationale titels.

De 19-jarige Layla is oud-leerling van de Wijde Veert. Op het Horizon college heeft ze Verkoper niveau 2 afgerond en ze zit nu in het laatste jaar van Verkoopspecialist niveau 3.

"Ik vind het wel apart dat ik een uitblinker ben! Ik ben best verlegen als ik nieuwe mensen ontmoet of onzeker als ik dingen voor het eerst doe. Dus het voelt best raar dat zoveel mensen zoveel aandacht aan me willen besteden. Wat het tegelijk ook heel speciaal en leuk maakt, omdat je ook iets doet wat weinig mensen meemaken."

Per ongeluk

Layla werd eigenlijk per ongeluk onderdeel van de vakwedstrijden. "Ik had me er niet voor opgegeven maar was wel bij die uren aanwezig in de klas, omdat die leraar leuke lessen geeft. Hij deelde een stencil uit waarop stond dat we een vlog moesten maken over een zelfgemaakt product. De winnaar van deze vlogwedstrijd zou doorgaan naar de voorrondes van Skills Heroes en kreeg en bioscoopbon. Toen heb ik, net als 29 anderen, een vlog gemaakt. Ik maakte er een over mijn zelfgemaakte koolhydraatarme crackers. Al die vlogs werden vervolgens nagekeken en beoordeeld door docenten van Skills Heroes, en ik werd geselecteerd om door te gaan naar de voorrondes in Dokkum!"

Layla vindt het heel spannend op zo'n groot podium op te treden. "Ik ben nu al zenuwachtig! Er kijken belangrijke mensen naar mijn presentatie en ook is er veel publiek bij aanwezig. Maar ook lijkt het me de meest leerzame en grootste beleving die je ooit mee kan maken! Ik denk dat het ook extra pluspunten oplevert voor mijn verdere carrière! Omdat ik ook al veel geleerd heb bij de voorrondes zal ik hier nog meer bij leren."

Wereldkampioenschap Ruslan

Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen studenten van het Horizon College afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen, Worldskills in Kazan (Rusland). Die afvaardiging verschilt per opleiding. Tijdens Worldskills strijden circa 1600 jonge vakmensen uit zestig landen met elkaar om de wereldtitels.

Excellentie bevorderen

De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen. Het Horizon College, met vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend, vindt het belangrijk dat mbo-studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. De wedstrijden maken dan ook deel uit van het excellentieprogramma van de school.

Wat ze later wil worden? "Dat weet ik eigenlijk nog niet! Mijn eerste doel is een ijscokar starten in het dorp. Lekker ijsjes uitdelen aan de leuke kinderen en elke dag blije gezichten zien. Net als in de supermarkt waar ik werk en waar ik graag een praatje maak met de vaste klanten. Wat dat betreft is de verkoop wel echt mijn ding!"

De finales worden gehouden van 20 tot en met 22 maart in de RAI in Amsterdam.

Opbrengst collecte Hersenstichting

LANGEDIJK - Van 28 januari tot en met 2 februari vond de collecteweek van de Hersenstichting plaats. In Langedijk werd maar liefst € 5774,- opgehaald, met dank aan de inzet van alle collectanten, organisatoren en andere vrijwilligers.

Diploma's Duikerdel

LANGEDIJK - Zondag 10 maart zwommen met goed gevolg af voor diploma A: Noah Jay de Boer, Niek Dijkstra, Aya El-Haddaoui, Dylan Joinking, Jackson McNichol, Milou Rigter, Wes Smit en Sophie Witte.

IJsclub Sint Pancras

SINT PANCRAS - Jaarlijks organiseert het bestuur van de IJsclub Sint Pancras de Algemene Ledenvergadering om alle leden te raadplegen en op de hoogte te houden van de ontwikkeling binnen de vereniging. Dit jaar zal deze Algemene Ledenvergadering plaats vinden op dinsdag 26 maart om 20.15 uur in de kantine van de IJsclub aan het Beverplein 5 te Sint Pancras. Een aantal bestuursleden zal aftreden en herkozen kunnen worden. Wie de ledenvergadering bij wil wonen kan zich aanmelden via e-mail: secretariaat@ijsclubsintpancras.nl.

Sing-a-long
met Caecilia

Laatste kaarten

Lief Langedijk concert

Zoldertheater treedt op voor scholen

(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

OUDKARSPEL - Het Zoldertheater uit Sint Pancras bestaat 20 jaar en geeft dit voorjaar een cultureel feest voor 1450 kinderen van alle Langedijker scholen in de groepen 1 tot en met 4.

Een unieke gebeurtenis. In de maanden maart en april bezoeken 56 groepen kinderen met hun leerkrachten de jubileumvoorstelling in Het Behouden Huis, De Binding en dorpshuis De Geist. Als extraatje ontvangt elke groep de jubileum cd met liedjes uit de voorstelling, een brief met handige theatertips en een poster.

Op woensdag 6 maart was vonden de eerste voorstellingen plaats in Het Behouden Huis in Oudkarspel. Aan de kinderen van de Barnewiel en Sint Maartenschool de eer om de première te mogen zien. Zij genoten woendsg met volle teugen van de voorstelling Boevenstreken.

Het theaterfeest is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Langedijk, Stichting Lief Langedijk en het Kossen-Leijenfonds.

Collecte voor de mensenrechten

LANGEDIJK - Tot en met 16 maart zullen ook in Langedijk weer zo'n veertig collectanten uw bijdrage vragen voor Amnesty International. De opbrengst van deze collecte is heel belangrijk, want daarmee kan Amnesty onpartijdig en onafhankelijk onderzoek doen naar schending van de mensenrechten.

Voor deze onderzoeken en acties neemt Amnesty International geen geld aan van de overheid of politieke en religieuze groeperingen. Door uw bijdrage maakt u het mogelijk dat schendingen wereldwijd worden onderzocht en actie wordt gevoerd. Alleen al vanuit Nederland werden in 2018 meer dan één miljoen e-mails, brieven en handtekeningen verstuurd naar machthebbers en instanties in vele landen en met resultaat. Kijkt maar eens op www.amnestyinternational.nl onder 'Goed nieuws.' Uw bijdrage is van onschatbare waarde en helpt in de strijd tegen bijvoorbeeld martelingen in gevangenissen, vervolging van activisten, en zogenaamde 'heropvoedingskampen' in China.

In Langedijk is een plaatselijke werkgroep actief, die acties voorbereidt en helpt uitvoeren. Wilt u daarbij helpen of een volgende keer collecteren? Dan kunt u zich aanmelden bij Dick Hogervorst, tel. 0226-318835. Of mail naar willyendick@quicknet.nl.

Willemien Koning kandidaat voor Statenverkiezing

Kandidaat Statenleden CDA  Willemien Koning en Hermen de Graaf bij het Stationsgebied in Heerhugowaard met uitzicht op het Oosterdelgebied. (Foto: CDA Noord-Holland)

LANGEDIJK - Willemien Koning heeft bij de provincie aandacht gevraagd behoud van het cultuurhistorische karakter van het Oosterdelgebied. In Langedijk maakt men zich zorgen over de landschappelijk invloed op het Oosterdel van een woontoren die in het stationsgebied van Heerhugowaard gepland staat. Dit vanwege de korte afstand tussen het stationsgebied en het nabijgelegen Oosterdelgebied.

Willemien: ''tijdens de commissievergadering Ruimte en Wonen heb ik vorige week de gedeputeerde verzocht om bij de toekenning van subsidie voor de ontwikkeling van het OV-knooppunt in Heerhugowaard aan de wethouder mee te geven dat er met het vaststellen van de bouwhoogten rekening gehouden moet worden met het nabijgelegen natuurgebied Oosterdel. De cultuurhistorische waarde mag niet negatief beïnvloed worden door gebouwen bij het OV Knooppunt. De bouwhoogte en het silhouet van de woontoren moet passend zijn bij de omgeving.

De in Oudkarspel woonachtige Willemien Koning staat hoog op de kieslijst voor provinciale Staten voor de verkiezingen die gehouden worden op 20 maart. Zij is al enkele jaren politiek actief en inmiddels vier jaar Statenlid. Willemien is blij met het feit dat de gedeputeerde bij de toekenning van de subsidie ook de toezegging heeft gedaan dat zij hierop zal toezien. Zij noemt de subsidie voor ontwikkeling van het OV knooppunt van groot belang voor de regio en voor het realiseren van woningbouw bij het stationsgebied. ''Er is veel vraag naar woningen. Daar moet een oplossing voor komen. Vooral voor starters op de woningmarkt.''

Momenteel heeft ze bij de Provincie Noord-Holland binnen de CDA fractie de woordvoerderschappen: Natuur, Landbouw, Milieu, Water en Schiphol. Zij hoopt opnieuw het vertrouwen te krijgen van de kiezers zodat zij na 20 maart haar werk kan voorzetten en een tweede periode in de Staten mag plaatsnemen. ''De provincie gaat over allerlei regels voor de regio's, over wegen, woningbouwlocaties, natuur, water, landbouw, energietransitie en nog veel meer. CDA staat voor een realistisch, haalbaar en betaalbaar beleid rond klimaat. Niets doen is geen optie, maar de maatregelen moeten wel betaalbaar zijn. Ik hoop dus dat er veel mensen zullen gaan stemmen op 20 maart!"

Kleding- en speelgoed beurs


WARMENHUIZEN - In het Dorpshuis aan de Dorpsstraat in Warmenhuizen wordt 15 en 16 maart een voorjaarsbeurs gehouden, waarop u kleding en speelgoed kunt kopen èn verkopen. Wilt u verkopen dan kunt u per klantnummer maximaal 50 stuks (schone en draagbare) heren-, dames- en kinder- zomerkleding en schoeisel inbrengen, plus maximaal 15 stuks speelgoed. Inschrijfgeld is € 3,50. Van de opbrengst is 75% voor de verkoper zelf. Vrijdag 15 maart kan tussen 09.30 en 16.00 kleding ingebracht worden. Zaterdag 16 maart kan dat van 08.30 tot 09.00 als de inbreng op vrijdag nog niet vol is. De verkoop vindt vrijdag 15 maart plaats van 19.00 tot 21.30 en zaterdag 16 maart van 09.00 tot 12.00. De opbrengst en eventueel niet verkochte kleding kunnen zaterdag 16 maart weer om 14.00 worden opgehaald. De overgebleven, niet opgehaalde kleding en speelgoed gaat naar de Reumastichting. Voor meer informatie: 06-49251162 (Karin), 06-22904986 (Kim), 06-51875684 (Wendy), of op Facebook 'kledingbeurs Warmenhuizen'.

Caecilia doet musical sing-a-long

Meezingen met de kidsgroep van Caecilia kan in de musical sing-a-long. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - De kidsgroep van musicalvereniging Caecilia speelt op zondag 14 april om 14.30 uur de musical sing-a-long in partycentrum Concordia te Noord-Scharwoude.

Ze nemen u mee terug in de tijd met de musicals van afgelopen 10 jaar van deze groep! De talenten van Caecilia zingen tijdens deze musical sing-a-long de grootste hits van hun afgelopen musicals!

Tussendoor zullen zij kleine stukjes uit de musicals acteren. De musicals gaan van Minoes tot Wie kent miljonairs en van Dik Trom tot Alice in Wonderland. Ook Pinokkio en Teatro komen aan bod! En wie kent nou niet de liedjes uit Repelsteeltje en The Sound of Music? Aan het eind zal de musical Jungle Book geïntroduceerd worden, de musical die zij volgend jaar gaan spelen. De liedjes van de musicals kan het publiek meezingen doordat de tekst geprojecteerd wordt. Kaarten a € 10,- inclusief garderobe zijn verkrijgbaar via www.caecilia-muziektheater.nl of tel. 0226-317239.

Blessuretijd voor FiberNH

FiberNH zet de schop vast klaar

REGIO - Glasvezelboer FiberNH heeft officieel de graafvergunningen ingediend. Die zijn nodig om het beoogde netwerk van glasvezelkabels in de buitengebieden van Langedijk, Schagen en Den Helder aan te leggen. Deze week werd bekend dat de vraagbundelingsperiode voor beide gemeenten met twee weken wordt verlengd. Dat betekent dat bij een succesvolle afronding de graafwerkzaamheden gelijk van start kunnen gaan.

Voor het aanleggen van het kabelnetwerk moet de grond worden doorkruist van meerdere instanties. De meeste kilometers worden in de gemeentelijke gronden van Langedijk, Schagen en Den Helder zelf gelegd. Voor het leggen van glasvezelkabel die de Noord-Hollandse sloten en kanalen volgen en kruisen ligt er een officieel verzoek bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hetzelfde geldt voor graafwerkzaamheden rond de spoorwegen, waarvoor de vergunning wordt afgegeven door ProRail. Tenslotte is er instemming nodig van de provincie Noord-Holland zelf. Met het eerder ondertekenen van het glasvezelconvenant tussen FiberNH en de provincie lijkt die slechts een formaliteit.

Met het aanvragen van de graafvergunningen geeft FiberNH te kennen dat er alle vertrouwen is in een succesvolle afloop van de vraagbundeling. "De naam FiberNH is inmiddels een begrip in Noord-Holland, evenals haar intentie om buitengebiedbewoners eindelijk een deugdelijke internetverbinding te kunnen bezorgen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om de buitengebieden van Schagen en Den Helder ook toe te kunnen voegen aan ons Noord-Hollandse glasvezelnetwerk", zegt mededirecteur Jan Voesten.

"De marketingafdeling van FiberNH draait ondertussen overuren om de laatste aanmeldingen definitief te maken. De eindsprint is in volle gang en ontvangen veel nieuwe aanmelding deze afgelopen week", aldus een zeer optimistische Voesten.

Graafvergunningen ingediend door glasvezelboer FiberNH

REGIO - Glasvezelboer FiberNH heeft officieel de graafvergunningen ingediend. Die zijn nodig om het beoogde netwerk van glasvezelkabels in de buitengebieden van Langedijk, Schagen en Den Helder aan te leggen. Deze week werd bekend dat de vraagbundelingsperiode voor beide gemeenten met twee weken wordt verlengd. Dat betekent dat bij een succesvolle afronding de graafwerkzaamheden gelijk van start kunnen gaan.

Voor het aanleggen van het kabelnetwerk moet de grond worden doorkruist van meerdere instanties. De meeste kilometers worden in de gemeentelijke gronden van Langedijk, Schagen en Den Helder zelf gelegd. Voor het leggen van glasvezelkabel die de Noord-Hollandse sloten en kanalen volgen en kruisen ligt er een officieel verzoek bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hetzelfde geldt voor graafwerkzaamheden rond de spoorwegen, waarvoor de vergunning wordt afgegeven door ProRail. Tenslotte is er instemming nodig van de provincie Noord-Holland zelf. Met het eerder ondertekenen van het glasvezelconvenant tussen FiberNH en de provincie lijkt die slechts een formaliteit.

Optimistisch

Met het aanvragen van de graafvergunningen geeft FiberNH te kennen dat er alle vertrouwen is in een succesvolle afloop van de vraagbundeling. "De naam FiberNH is inmiddels een begrip in Noord-Holland, evenals haar intentie om buitengebiedbewoners eindelijk een deugdelijke internetverbinding te kunnen bezorgen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om de buitengebieden van Schagen en Den Helder ook toe te kunnen voegen aan ons Noord-Hollandse glasvezelnetwerk", aldus mededirecteur Jan Voesten. "De marketingafdeling van FiberNH draait ondertussen overuren om de laatste aanmeldingen definitief te maken. De eindsprint is in volle gang en we ontvangen veel nieuwe aanmelding deze afgelopen week."

De heer Schoonderwoert 100 jaar

De jarige in gesprek met de loco burgemeester. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

BROEK OP LANGEDIJK - De heer Schoonderwoert uit Broek op Langedijk vierde dinsdag 5 maart zijn 100ste verjaardag.

Locoburgemeester Jasper Nieuwenhuizen feliciteerde hem met dit heugelijke feit. Meneer Schoonderwoert woont alleen aan de Klipper sinds zijn echtgenote overleed in december 2016. Hoewel hij haar erg mist, is hij gelukkig niet eenzaam. Hij is dit jaar gestart met biljarten, gaat graag klaverjassen, en volgt met belangstelling de politiek op televisie en in de krant.

Feest met Palingpop in Marlene

HEERHUGOWAARD - Nog één keer komen alle grote hits voorbij van de twee bekendste bands van Nederland uit Volendam, op zaterdag 16 maart in café Marlene.

In de jaren '70/80 stond BZN altijd in een uitverkochte zaal te spelen bij Marlene. Wel twee à drie keer keer per jaar. Nog één keer komen 'the orginal voices' van BZN, Jan Keizer en Annie Schilder, naar Marlene voor de grande finale want aan het eind van dit jaar 2019 stoppen ze er mee als duo.
Nog één keer alle grote hits meezingen: Take me to Ibiza, Mon amour, Felicita, Rockin the trolls, Lady McCorey, Oh my oh me, The Clown, Pearlydumm, The Old Calahan, Sweet silver Anny enzovoorts. Geniet nog een laatste keer van de unieke stemmencombinatie van het met afstand meest succesvolle zangduo van Nederland!

De beste Tribute Catsband van Nederland: The Cats Aglowband is ook aanwezig op Palingpop. Alle hits van de legendarische Volendamse formatie The Cats komen voorbij, live gespeeld door The Cats Aglow Band. The Cats was een popgroep uit Volendam. Ze waren van 1968 tot 1975 een van de meest succesvolle bands van Nederland. De bezetting bestond uit Cees Veerman, Piet Veerman, Arnold Mühren, Jaap Schilder, Theo Klouwer en (van 1972 tot 1975) Piet Keizer. Jan Buijs was vanaf de oprichting de manager.
Lekker meezingen met Marian, Vaya con Dios, Lea, Why, One Way wind, Be my day, Let`s Dance, Sure he`s a cat, Scarlet ribbons enzovoorts.

Een kaartje kost € 15,- via www.dancingmarlene.nl in de voorverkoop of verkrijgbaar bij café Marlene. Aan de deur kost het € 20,-, dus pak je voordeel. Zaal open 21.00 uur en de aanvang is 21.30 uur.

Mr. Magic in Club B3

Mr Magic staat zondag op het podium van Club B3. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Wilt u swingen op de Chaka Khan en Stevie Wonder ritmes, afgewisseld met de charmes van Funk& Soul en eigen geluiden? De zevenkoppige band Mr Magic brengt deze combinatie op 17 maart naar poppodium B3 in Sint Pancras!

De drummer en de toetsenist zetten de toon waarna het geheel wordt aangevuld door de onmisbare lage tonen van de bas, gitaar en funky saxofoon. Al sinds enkele jaren speelt deze formatie samen in de sfeer van een jazz/funk band. Het repertoire is in het afgelopen jaar verder ontwikkeld naar een diversiteit van zowel bekende als minder bekende nummers, elk met een uniek arrangement. Het gevoel wordt in de nummers verder naar voren gebracht door de zangeressen met ieder een eigen unieke sound en een mannelijke vocalist als zanger als woordenkunstenaar door zijn raps en pakkende teksten. Tijdens het optreden wordt naast bekende nummers een uitstap gemaakt naar 'nieuw en eigen werk': N.O.T.E. is een formatie ontstaan vanuit de 3 vocalisten, die begeleid worden door de muzikanten van Mr Magic.

Zondag 17 maart, 17.00 uur, Locatie B3, Beverplein 3 in Sint-Pancras.

Zwembad de Bever doet mee met Nederland Doet

De medewerkers van De Bever steken de handen weer flink uit de mouwen om hun zwembad zomerklaar te maken. Daarbij rekenen ze op hulp! (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Op vrijdag 15 maart steken vele maatschappelijk betrokken Nederlanders de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Zwembad de Bever wordt geholpen door de NH 1816 en twee particuliere vrijwilligers.

Overal in het land zijn leuke vrijwilligers activiteiten te doen

Overal in het land zijn leuke vrijwilligersactiviteiten te doen. Het opknappen van een clubhuis, een dierenverblijf of een speeltuin.

Bij de Bever wordt er geschilderd en schoongemaakt. "Samen gaat het veel sneller en het is veel gezelliger", aldus Petra Kaan van het zwembad. "Er werken bij ons niet zoveel mannen en wij komen dus wel eens wat kracht te kort voor de zwaardere klussen. Op de NL Doet dag zijn we met veel mensen en vele handen maken licht werk."

Dit jaar krijgt zwembad de Bever hulp van tien personen van de NH 1816. Het personeel is reuze blij met zoveel hulp en zorgt uiteraard voor een heerlijke lunch en wat lekkers bij de koffie. "Via Jol Oudieplas is er al contact gelegd om eind maart een zaterdag te komen helpen. En dan hebben we ook nog de tuinploeg die al een aantal zaterdagen is wezen snoeien en iedere woensdagavond komt helpen en alle voor de hand liggende klussen voor ons zwembad op knapt. De Bever is heel blij met al die hulp."

Tevredenheid te water

OUDKARSPEL - Bijna vijftigjaar na de ruilverkaveling herleeft de historie Langedijk even in Oudkarspel.

Momenteel worden in Oudkarspel werkzaamheden uitgevoerd door aannemersbedrijf Gebr. Min ten bate van de riolering. Dat heeft onder andere als resultaat dat de Voorburggracht weer even onder water stond, net als toen. Op 26 februari werd het Langedijker vrachtschip Tevredenheid - een prachtig door Bram Pielkenrood vervaardigd miniatuur (schaal 1/20) - door de modelbouwer en onder enthousiaste publieke belangstelling te water gelaten in de Voorburggracht.

Nederlands Kampioenschap Sajetkolven

ZUID-SCHARWOUDE - Op 2 maart werd het NK Sajetkolven weer gehouden in de Schelvis in Zuid-Scharwoude.

Er werd meteen serieus gekolfd

Dit jaarlijkse toernooi is alleen bestemd voor kolvers die spelen met een sajetbal. Ook sluiten zich wel gummispelers aan die voor deze gelegenheid (uiteraard) met sajet spelen. Om 10.00 uur begon de voorronde voor de Langedijkers en om 14.00 uur werden de deelnemers uit de rest van Nederland verwacht.

Er werd meteen serieus gekolfd en hoge punten geslagen. Jack Beers 58 punten en Louis Schilder 55 punten. Ook Hans de Rijcke sloeg 56 punten.

Koplopers

Na de voorronde waren er veel kolvers met 98, 99, 100+ punten. De koplopers na de voorronde waren de eerst genoemde kolvers. Jack Beers 105 Louis Schilder 107 en Hans de Rijcke 110 punten. Het beloofde een spannende finale te worden. Dat kwam ook uit want de tienen, elven en twaalven volgden elkaar in rap tempo op.

De beslissing viel dan ook met de laatste klap. Jack was al uitgeschakeld en sloeg er 51 bij en eindigde op de derde plaats met 156 punten. Hans stond voor de laatste klap nog één punt voor op Louis maar sloeg een 7 en kwam op 161 punten uit. Louis sloeg een 12 en werd kampioen met 165 punten.

Het was een spannende finale van een mooi Sajetkampioenschap.

Auto Beautydag bij Autoschade de Laat

Ron Bruin is directeur van zowel Autoschade de Laat als van GlasGarage Heerhugowaard. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Autoschade de Laat aan de Newtonstraat 38 houdt zaterdag 23 maart voor de negende maal de Auto Beautydag, een evenement waarbij het uiterlijk van de auto in de spotlights staat. Een ontsierend deukje of lelijke kras wordt verholpen tegen een scherp tarief.

"Onze eerdere ervaringen met de Auto Beautydag zijn zeer positief", aldus Ron Bruin, directeur van Autoschade de Laat Heerhugowaard. "Het blijkt voor veel mensen een laagdrempelige manier om iets aan de auto te laten doen. Een klein deukje of een vervelende kras; typisch van die dingen waar je eigenlijk te lang mee blijft rondrijden. Jammer, want hoe klein de schade ook is, 'het mooie' is van de auto af; de auto is direct minder waard bij inruil of verkoop. En dat terwijl een kleine schade heel goed, snel en onzichtbaar te herstellen is."

De Auto Beautydag is tevens 'open huis'. Eveneens aan de Newtonstraat 38 zit een vestiging van GlasGarage, met specialisten die klaarstaan om te helpen bij autoruitschade; van sterreparatie tot een voorruitvervanging. GlasGarage repareert als het kan en vervangt als het moet, met uitsluitend materialen van originele fabriekskwaliteit. Tevens hanteert men strenge FOCWA-normen.

GlasGarage geeft levenslange garantie op alle autoschadeherstelwerkzaamheden. Een afspraak maken kan telefonisch of via de website. In de meeste gevallen worden de werkzaamheden uitgevoerd terwijl men wacht. In de wachtruimte is gratis WiFi. Minder tijd? Maak dan gebruik van de haal- en brengservice of vervangend vervoer.

Autoschade de Laat, Newtonstraat 38 in Heerhugowaard. Tijdens de Auto Beautydag open van 09.00 tot 15.00 uur. Kijk ook eens op www.autoschadedelaat.nl.

Dubbel feest op De Pettevlet

NOORD-SCHARWOUDE - Vorige week was het dubbel feest op kinderdagverblijf De Pettevlet.

Karin en Marja vierden hun jubileum: ze werken allebei 25 jaar bij Kinderopvang Langedijk en ook al die tijd bij de Pettevlet.

Ze wilden dit graag met de kinderen vieren, en er kwam een leuk theater met de kabouters Eefje en Drip optreden.

De kinderen vonden het spannend maar hebben volop genoten.

Na afloop gingen Karin en Marja nog op de foto met kabouter Drip met hun cadeaus.

Karin en Marja gaan lekker door, ze hebben nog heel veel plezier in hun werk.

'Veiligheid is van ons allemaal'

LANGEDIJK - Veiligheid is van ons allemaal. Dat is de titel van het nieuwe Lokaal Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 (LIVP) waarmee het college op 26 februari heeft ingestemd.

Het college stelt dit plan voor aan de gemeenteraad als de nieuwe beleidskoers op het gebied van veiligheid voor de komende vier jaar. De gemeenteraad vergadert deze maand over dit plan.

Gemeente Langedijk werkt actief aan het handhaven van de openbare orde en veiligheid van inwoners. De gemeente werkt daarin samen met partners, zoals politie, scholen, welzijnsorganisaties, woningbouwverenigingen, ondernemers en inwoners. Samen vormen deze partners een netwerk in het voorkomen en beperken van risico's die de openbare orde en veiligheid bedreigen.

Tijdens een politiek-bestuurlijke avond in januari hebben burgerraadsleden en raadsleden meegepraat over de prioriteiten voor het LIVP 2019-2022. De vier prioriteiten zijn: sociale kwaliteit (intermenselijke relaties), jeugd, alcohol en drugs, georganiseerde ondermijnende criminaliteit, informatieveiligheid (waaronder cybercrime). De uitgangspunten die daarbij zijn benoemd, zijn: Langedijk zet preventief in waar mogelijk / Langedijk werkt samen met partners in netwerkverband en een sluitende keten / Langedijk communiceert actief richting inwoners over veiligheid / Langedijk opereert integraal op grond van een goede informatiepositie. Deze prioriteiten en uitgangspunten worden toegelicht in het veiligheidsplan.

Internetcafé biedt hulp op digitale snelweg

LANGEDIJK - Alle vragen over het gebruik van tablets, Ipads, smartphones, Iphones en computers kunnen wekelijks gesteld worden bij de internetcafé's van Wonen Plus Welzijn.

Enthousiaste vrijwilligers zitten op diverse locaties klaar om bezoekers te ondersteunen. Denk aan een app downloaden voor bijvoorbeeld spelletjes, een treinkaart bestellen, Facebook op de tablet of foto's verzenden van de camera naar de laptop. Ook krijgt u tips wanneer uw smartphone vastloopt. Tijdens de verbouwing van de bibliotheek (tot en met 30 maart) verhuist het internetcafé tijdelijk naar de GGD (ook in de Binding) Elke dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur kunt u hier terecht. Maar ook: elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in De Anbouw, Dorpsstraat 610, Noord-Scharwoude en van 14.00 tot 16.00 uur in De Geist, Vinkenlaan 7, Sint Pancras. Info: tel. 0226-318050 of langedijk@wonenpluswelzijn.nl.

Voorplein Behouden Huis officieel onthuld

Na een welkomstwoord van de voorzitter Anne Oostenveld hesen Marieke Neesen Barten van Lief Langedijk en Rick Tauber van bouwburo Tauber, de vlag naar de top. (Foto: Piet Ooijevaar)

OUDKARSPEL - Zaterdag sloot Hart van Oudkarspel de laatste fase van de verbouwingen van Het Behouden Huis en Het Regthuis af.

Door het hijsen van de vlag werd de volledige bestrate parkeerplaats in gebruik genomen. Na een welkomstwoord van voorzitter Anne Oostenveld hesen Marieke Neesen van Lief Langedijk en Rick Tauber van bouwburo Tauber, de vlag naar de top. Door hun financiële bijdragen werd dit mogelijk gemaakt. Behouden Huis aan de Dorpsstraat 850 en later het nabijgelegen Regthuis werden door de stichting Hart van Oudkarspel van de gemeente gekocht en volledig gerestaureerd. Een traject van vijf jaar met vallen en opstaan met tot twee levende gebouwen als resultaat, voor en door Langedijkers.

Jaarlijks Voorjaarsconcert Advendo

BROEK OP LANGEDIJK - Op zaterdag 16 maart geeft Advendo haar jaarlijkse Voorjaarsconcert in de Trefpuntkerk, Dorpsstraat 41 te Broek op Langedijk. Als gast is uitgenodigd de a capella groep Brothers-4-Tune, een mannenensemble van vijf zangers die opvalt door hun verrassende meerstemmigheid, afwisselend van licht swingende tot melancholieke ballads en zelfs komische acts. Ook laten leerlingen van dirigente Betty Bakker, spelend op de blokfluit van zich horen. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Open Bridgedrive Bridgeclub Wikken & Wegen

WARMENHUIZEN - Bridgeclub Wikken & Wegen houdt haar jaarlijkse open bridgedrive. Deze is zondag 24 maart in café De Ooievaar in Warmenhuizen en begint om 13.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 12 euro per paar en de indeling wordt gebaseerd op speelsterkte.

Inschrijven via www.wikkenenwegen.com. Voor inlichtingen kunt u terecht bij Kees Mosch, tel 0226-393410 of Nettie Jonker via opendrive@wikkenenwegen.com.

Uitstekende NK-start voor TTL-turners

Zeno van Esch in fraaie hoeksteun op de brug. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Dit weekend werd in Amsterdam de achtste finale voor het Nederlands Kampioenschap turnen jongens en heren gehouden. Namens Turn Totaal Langedijk traden tien sporters aan, waarvan er drie aan het eind van het toernooi twee maal goud en één maal zilver allround bemachtigden.

Stefan van der Vliet werd met ruime voorsprong kampioen en hij stelde daarmee meteen alvast de allround finale in juni veilig. Verder kan hij ook de onderdelen sprong, brug en rek inplannen voor de landelijke toestelfinales.

Roel Abbo maakte het enorm spannend omdat hij na het vijfde en voorlaatste toestel exact gelijk stond met zijn naaste concurrent. Het laatste onderdeel sprong bracht met slechts tweetiende punt de beslissing in zijn voordeel. Ook hij haalde op drie toestellen de hoogste score: vloer, voltige en ringen. In de derde divisie, categorie Junior 1, behaalde Zeno van Esch zilver op de zeskamp, het verschil was slechts 0,05. Zijn beste toestel was paardvoltige. In diezelfde klasse werd Noah Jongenburger negende.

Eveneens in de derde divisie, maar dan bij de Junioren 2, turnde Nick Ryan Rayanajagam zich naar een 15e positie in de eindrangschikking. Dave Peijnenburg was ingedeeld bij de senioren derde divisie. Met een in het oog springende tweede plek op brug werd hij uiteindelijk 14e in de eindscore over alle zes toestellen. Verder kwamen vier Langedijker turners in twee afzonderlijke poules uit in de derde divisie jeugd. In de ene poule werd Jenmar Wit negende en Bas Insing scoorde een elfde plek. In de andere poule was de uitslag bijna identiek met Timo Veldt als negenede en Sil Jongenburger als twaalfde, mede dankzij een super tweede positie op vloer.

Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

Blazers in de Binding

ZUID-SCHARWOUDE - Op vrijdag 22 maart concerteren het Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest, Fanfare Hou en Trouw uit Heerhugowaard en Alkmaar Brass in Theater De Binding in Zuid-Scharwoude.

Zeer gevarieerd programma

De drie orkesten zorgen voor een zeer gevarieerd programma. Voor het NHJFO is dit het laatste concert voor een buitenlandreis met de Paasdagen naar Warnemünde.

Centraal in het programma het werk The Land of Wind and Water van Jan de Haan.

Daarnaast zal Daan van Veldhuijzen van Zanten de solist zijn in A Tribute to Lionel.

Het orkest staat zoals gebruikelijk onder leiding van Lieuwe de Jong.

Hou en Trouw zal onder leiding van Nick Hoogland de liefhebbers bedienen met muziek uit diverse musicals. Alkmaar Brass heeft zijn programma opgebouwd rond het werk Evolution van Philip Sparke.

Muziek van Medal of Honor

Verder is er muziek te horen uit het computerspel Medal of Honor. De brassband staat onder leiding van Alexander Zwaan.

Kaarten zijn gratis

Kaarten zijn gratis, maar moeten wel gereserveerd worden via kaartverkoop@fanfare-houentrouw.nl.

Vrijdag 22 maart om 20.00 uur in Theater de Binding in Zuid-Scharwoude.

Feest bij Lacom'91 door kampioenschap

Zondag werd dan toch nog het kampioenschap behaald! (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Met lachende gezichten werd zondag dan toch nog het kampioenschap behaald. Op bezoek bij de nummer twee in de ranking werd bij een 20-20 eindstand dan toch het felbegeerde punt binnengehaald.

Waar de dames van Lacom het vorige week bij de thuiswedstrijd nog lieten liggen tegen Con Zelo, werd deze keer het kampioenschap in de tweede klasse met een gelijk spel binnen gehaald. Tot in de laatste seconde bleef het spannend. Het was aan het spel van de dames te zien dat de spanning groot was. Beide teams wisten elkaar in evenwicht te houden. Een kleine voorsprong veranderde naar een achterstand en weer terug. In de laatste minuut, met een gelijkstand van 20-20, werd de laatste aanval ingezet door Graftdijk en ze wisten daar nog een penalty uit te slepen. In het publiek zaten mensen met hun ogen dicht deze laatste doelpoging af te wachten... Waar iedereen het kampioenschap al een beetje los had gelaten steeg er toch nog een luid gejuich op toen de bal het doel miste. Toch nog kampioen en dat werd natuurlijk gevierd!

Aan tafel met... Cees Bood

NOORD-SCHARWOUDE - Vrijdag 22 maart is in de Sociale Winkel Broekerveiling opnieuw een aflevering te zien en te horen van het programma 'Aan Tafel Met..'

Oud-burgemeester Jan Hoekema, nog steeds zeer betrokken bij het wel en wee van onze gemeente, praat dan met Cees Bood, vestigingsdirecteur van scholengemeenschap Jan Arentsz. Het gesprek, van 16.00 tot 17.00 uur, zal weer alle kanten opgaan: van het persoonlijk leven van een ras-onderwijsman tot zijn visie op 'de jeugd van tegenwoordig'. Radio Compleet FM maakt weer een opname welke zondag 31 maart om 14.00 uur te beluisteren valt. Ook nu weer wordt het programma afgesloten met een toepasselijk gedicht van Ben Wansink.

Langedijk4 GlobalGoals

LANGEDIJK - Een van de speerpunten van Langedijk4GlobalGoals is bestrijding van energiearmoede. Daarvoor zijn, in nauwe samenwerking met de lokale Voedselbank, zogenaamde energiepakketten aan Langedijkers met een zeer laag inkomen beschikbaar gesteld.

Begin dit jaar kregen zeventien deelnemers, tegen een geringe eigen bijdrage, diverse energiebesparende materialen, waaronder Ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips, uitgereikt. De eigen bijdrage van de deelnemers was 320 euro (bijna negentien euro per deelnemer), de bijdrage van Langedijk4GlobalGoals bedroeg ongeveer 1150 euro. Dus een totale investering van ruim 1470 euro. De gerealiseerde energiebesparing bedraagt op jaarbasis ongeveer 9945 Kw/h elektriciteit, 1800 m3 aardgas en 100 m3 drinkwater. Dat komt neer op € 1.800 lagere kosten voor elektriciteit, € 1.100 minder aan gas en een besparing van € 125 op water. Met een totale investering van ruim 1470 euro is dus – op papier - een besparing van globaal 3.000 euro gerealiseerd. Dit geldt dus voor de actie die begin dit jaar is gehouden. Overigens kan de praktijk afwijken door een hoger gebruik dan gemiddeld. Maar duidelijk is dat gesproken kan worden van een flinke besparing.

Stemvee?

In april 2018 heeft het dorpsplatform Noord-Zuid Scharwoude de pasgekozen raadsleden uitgenodigd voor haar vergadering om zodoende kennis te kunnen maken met elkaar. Ook burgemeester Kompier was aangeschoven. Daar heb ik vier vragen gesteld. De vragen luidden: 1. kunnen wij u als burger houden aan de door uw partij gedane verkiezingsbeloften en als ingezetenen van Langedijk daarop rekenen? 2. Hoe staan de raadsleden tegen over het Dorpsplatform/Dorpsraad? 3. 2-delig verzoek om op het gemeenschapsgeld te letten en niet zoals in het verleden de Voorburggracht te Zuid- en Noord Scharwoude voorzien van drempels, die na enige tijd weer verwijderd werden vanwege wegtrillingen, om later hetzelfde te laten uitvoeren op de Voorburggracht te Oudkarspel. Dat geld had beter in de zorg gestoken kunnen worden. Ik daag u uit om eens te stofzuigen, wc, badkamer, keuken en slaapkamer schoonmaken, en dat alles in twee uur tijd. Het zal wel goed voor de kas van de gemeente zijn, maar minder hygiëne kan leiden tot ziekten onder de ouderen. Hetgeen de gemeenschap meer geld zal kosten. 4. Het bespreekbaar maken van de bouw van een Vomar op het voormalige bibliotheekterrein, refererend aan vraag 1 en daarbij kijk ik naar de partijen die het in hun verkiezingsbeloften/programma hebben toegezegd. Senioren Langedijk, CU, Kleurrijk Langedijk, Groen Links, PVDA (verkeersveiligheid). Nu bijna 1 jaar verder heb ik nog maar van vier partijen – CU, Senioren Langedijk, Hart van Langedijk-D66 een antwoord per mail ontvangen en bezoek gehad van de voorzitter van het CDA. Als ik dan in het Langedijker Nieuwsblad van 02-01-2019 lees 'In Langedijk telt iedereen mee', dan vraag ik mij af of ik wel een Langedijker ben. Toch ga ik als rasoptimist op 20 maart weer stemmen en hoop dat velen dat met mij zullen doen, want wie zwijgt Stemt toe. Het stemmen voor mij en mij gezin is makkelijker geworden, want wij weten zeker op welke partij wij NIET zullen stemmen.

Ad Mansoer

Tenoren en bassen gezocht voor Projectkoor Regio Vocaal

REGIO - Het nieuwe projectkoor voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, West-Friesland en de kuststreek heeft na de informatieochtend van 2 februari inmiddels zo'n tachtig aanmeldingen uit de wijde omgeving binnen gekregen waarvan tien tenoren en tien bassen. Voor een zo evenwichtig mogelijke koorbalans worden mannen gevraagd. Repetities vanaf september, concert(en) in het weekend van 14 december. Kijk voor meer informatie over het project en aanmeldingen op www.regiovocaal.nl.

Edith van Dijk opent 'SportsInc Battle for KiKa'

Eregast Edith van Dijk kijkt aandachtig mee met de wedstrijdjury. (Foto: Sandra de Groot)

NOORD-SCHARWOUDE – "Wist je dat er een groot verschil is tussen kanker bij kinderen en bij volwassenen?" Edith van Dijk, Nederlands succesvolste openwater-, marathonzwemster, spreekt het aandachtige publiek toe tijdens de Battle for Kika op zaterdag 2 maart.

Als ambassadeur van KiKa, hield zij een korte toespraak over het belang van onderzoek naar kanker bij kinderen. Hoewel van Dijk, zoals ze zelf zegt, geen enkele boks en/of kickbokservaring heeft, ziet zij veel raakvlakken met wat kinderen het liefst doen; bewegen, stoeien, schoppen, samen met vriendjes. Met die opmerking is de Battle for KiKa officieel geopend. Team SportsInc en deelnemers van overige sportscholen troffen elkaar vervolgens in de ring. Dankzij lokale sponsoren en vele vrijwilligers, gaan de opbrengsten van deze avond, te weten € 2468,22, in zijn geheel naar KiKa.

Pelgrim-cantate van Bach gezongen in de Kooger kerk

ZUID-SCHARWOUDE - In de Kooger Kerk te Zuid-Scharwoude wordt op zondag 17 maart een Cantatedienst gehouden rondom Cantate 131 van Joh. Seb. Bach. De titel luidt: 'Vanuit de diepten roep ik tot U'.

De Cantate is een van Bachs vroegste werken

De Cantate is een van Bachs vroegste werken, hij was pas 22 jaar oud toen hij dit muzikale meesterwerk schreef. De tekst is ontleend aan Psalm 130, een bedevaartpsalm. Op weg naar Jeruzalem zongen de pelgrims liederen met daarin verwoord zowel de moeite van de reis, als de vreugde van de bestemming. Voor vele hedendaagse pelgrims gaat het al lang niet meer om de bestemming, maar vooral om de weg er naartoe. En daarmee lijkt de metafoor van de pelgrimage geschikt om het moderne levensgevoel en hedendaags geloof te beschrijven, waarbij de hemel steeds verder naar de achtergrond verdwijnt en de nadruk komt te liggen op het leven hier en nu. Het eeuwige leven, niet als een ander leven (ver weg, ooit eens na dit aardse leven), maar als dit leven anders.

Collegium Vocale Camerata

De Cantate wordt gezongen door het Collegium Vocale Camerata onder leiding van Grard Leegwater en begeleid door een klein orkest. Het grote van Dam orgel wordt bespeeld door Hans van Haeften. Ds. Rob Basten verzorgd een korte overdenking.

De dienst begint om 11.30 uur.

'Kom hier dat ik u kus' in De Vest

Een humoristisch, scherp en ontroerend toneelstuk, gebaseerd op de bestseller van Griet Op de Beeck. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - 'Kom hier dat ik u kus', de bestseller van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck, is voor het eerst voor toneel bewerkt. Het aangrijpende verhaal over liefde, geheimen en eenzaamheid is op donderdag 21 maart om 20.15 uur in TAQA Theater De Vest te zien.

'Kom hier dat ik u kus' is een aangrijpend verhaal over beschadigde mensen die ongewild zelf ook weer mensen beschadigen. Het verhaal volgt Mona als kind, als twintiger en als dertiger.

Bijzonder is dat de hoofdrol van Mona in de toneelbewerking wordt vertolkt door twee actrices. In het boek is er een belangrijke rol voor Mona's innerlijke stem. Doordat Sophie en Kirsten steeds wisselen van rol tussen de persoon Mona en haar innerlijke stem wordt dit heel mooi weergegeven.

'Kom hier dat ik u kus' is op donderdag 21 maart in TAQA Theater De Vest te zien. Toegangskaarten kosten € 29,50 en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa van Theater De Vest (dagelijks tussen 12.00 en 16.00 uur, tel 072-5489999).

Werk zoeken is een hele klus

LANGEDIJK - Op donderdag 14 maart is maatschappelijk werkster Nursen Sahin van van Mee & deWering aanwezig in bibliotheek Langedijk aan de Bosgroet in Zuid-Scharwoude.

Werkzoekend zijn houdt namelijk meer in dan solliciteren en je cv op orde hebben. Soms moet eerst gewerkt worden aan een goed basisgevoel. Met elkaar wordt van gedachten gewisseld en Nursen geeft ondersteunende tips.

De W&T is van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden via info@bibliotheeklangedijk.nl of via tel 0226-313304.

Het jaar is omgevlogen bij MiM

NOORD-SCHARWOUDE - Het eerste jaar is omgevlogen bij MiM! In deze kleine boetiek in Noord-Scharwoude vind je de mode waar je anders de hele stad voor moet afstruinen. MiM is DE winkel die begrijpt wat de hedendaagse, drukke vrouw op mode gebied wil. Mix and Match je eigen stijl met de verschillende merken die je vindt bij MiM.

Sinds 14 maart 2018 is de gezellige boetiek MiM in Noord-Scharwoude geopend. Door de zorgvuldig samengestelde collectie en het eerlijke advies van Anna en Lenie, kan MiM zich verheugen op een grote en groeiende vaste klantenkring. Bij MiM word je aangekleed, niet uitgekleed…

Anna vertelt: "Ik ben een mensenmens. Dat ik nu kleding verkoop is min of meer toeval. Het gaat mij niet zozeer om de kleding, het gaat mij vooral om de vrouw, de mens waar ik iets voor mag betekenen. Ik word er zo gelukkig van als ik een vrouw laat stralen doordat zij zich lekker voelt in de kleding die zij aanheeft. Het is altijd weer bijzonder om te zien wat kleding doet. Soms komen dames de kleedkamer uit in een outfit wat op zich prima staat, maar niet zoveel doet. Volgende outfit…. Voltreffer: Bam! Wowfactor, stralende vrouw…. Ik hou ervan!"

Bij twijfel, niet kopen

Als dames twijfelen wordt de koop afgeraden. MiM verkoopt tenslotte geen kleding om in de kast te hangen. Voel je welkom om eens een kijkje te nemen in deze gezellige boetiek. Neem gerust een kledingstuk mee, waar je nog 'iets' mee wilt. MiM helpt je er graag bij. MiM is te vinden in Noord-Scharwoude aan de Dorpsstraat 584 (tegenover de Etos) en op FB: MiM Langedijk.

De Geist doet mee met NL Doet

SINT PANCRAS - Op 16 maart knappen vrijwilligers het terras op van dorpshuis De Geist. Ook de banken en houtwerk worden opnieuw geschilderd. Wilt u helpen? Mail naar: secretariaat@dorpshuisdegeist.nl.