Ons Streekblad Waterland

9 mei 2019

Ons Streekblad Waterland 9 mei 2019


Koor Marcantat in kerk Zuiderwoude

Koor Marcantat in Zuiderwoude (Foto: Aangeleverd )

ZUIDERWOUDE - Het koor Marcantat, onder leiding van dirigente Ike Wolters,bestaat dit najaar 55 jaar. 19 mei treedt het koor op in de kerk van Zuiderwoude.

Het koor wordt tijdens het concert begeleid door organist/pianist Wim Dijkstra. Marcantat is een gezellig, hardwerkend koor, met liefde voor muziek en een veelzijdig repertoire. Naast de grotere werken voeren zij ook graag een programma uit met een mix van stijlen. Tijdens het concert kunt u dan ook luisteren naar muziek van J.G. Rheinberger, K. Jenkins, J. Rutter, G. Fauré en J.S. Bach.

Vrouwenkoor

Tevens worden een paar delen door alleen het vrouwenkoor uitgevoerd van onder andere Mendelssohn en Purcell.

Meezingen

Men is bovendien van harte uitgenodigd om eens tijdens een repetitie te komen luisteren en mee te zingen. Repetities zijn op de woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Patmoskerk te Marken.

Alles op een rijtje

Het optreden is in de kerk van Zuiderwoude op zondag 19 mei 2019 van 11.30 tot en met 12.30 uur. De kerk is open om 11.00 uur. Het koor treedt ook op tijdens de dienst van 10.00-11.00 uur. Wees welkom.

Vrijwillige bijdrage. Zie ook /www.catharinastichtingzuiderwoude.nl en http://marcantat.jouwweb.nl/

Moedige Moeders

VOLENDAM - Wilt u informatie over alcohol en drugs? Kijk dan op de website www.moedigemoeders.nl.

Wilt u persoonlijk contact? Bel dan de hulplijn via tel: 06-38379733. Dit nummer is bereikbaar van 10 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds. Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor? Bezoek dan de zelfhulpgroep in de Ark.

De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden.

Donderdag 16 mei is er weer een bijeenkomst. Iedereen is van harte welkom.

Like Moedige Moeders op Facebook.

Rabobank sponsort jury AV Edam

De juryleden zijn door de bank in het nieuw gestoken. (Foto: Martijn Baart)

WATERLAND - Evenals vorig jaar is Rabobank Waterland en Omstreken sponsor van atletiekvereniging AV Edam. Dit jaar sponsort de bank onder andere regenjassen voor het hele jurykorps van de vereniging.

Dat dit geen overbodige luxe is, bleek tijdens de recent gehouden NK werpvijfkamp voor Masters.

Hoewel het die dag voor het grootste gedeelte droog was gebleven, werden tijdens het laatste onderdeel de hemelsluizen opengezet en konden de jassen hun functie bewijzen.

Vrienden- en vriendinnenweek

Dit jaar zullen ook nog de pupillen competitiewedstrijd op zaterdag 15 juni en de aansluitende vrienden- en vriendinnenweek in het teken staan van sponsoring door Rabobank Waterland en Omstreken.

Aanmelden

Vrienden die zich na afloop van deze week aanmelden als nieuw lid krijgen een presentje van de bank, evenals de atleet die de vriend heeft meegenomen.

Themabijeenkomst kanker

Bij Huis aan het water vindt een thema-bijeenkomst plaats over kanker en het mogelijke effect op de financiën. (Foto: Aangeleverd )

KATWOUDE - Als u de diagnose kanker krijgt, is werk waarschijnlijk niet het eerste waaraan u denkt. Toch kan het een belangrijke rol spelen tijdens uw ziekte of na de behandelingen. Aan het werk blijven of re-integreren kan goed zijn voor uw welbevinden en herstel.Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.. Op 18 mei organiseert Huis aan het Water in Katwoude vanaf 09.30 uur een themabijeenkomst kanker en de mogelijke gevolgen op werk en financiën.

Gevolgen op werk financiën

Tijdens deze bijeenkomst geven zij een antwoord op vragen als: Kan ik gewoon doorwerken? Wat betekent dat voor mijn re-integratietraject? Wat zijn mijn rechten en plichten en die van mijn werkgever? Mag mijn werkgever mij ontslaan? Wat betekent dat voor mijn inkomen?

Thema's rondom re-integratie

Manuela Hoogstraaten, Register casemanager, bespreekt de thema's rondom re-integratie zoals de Wet Verbetering Poortwachter, het gesprek met de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige, het UWV en Sociale Zekerheid.
Marian Tol geeft informatie over de financiële gevolgen van (gedeeltelijk) stoppen met werken na kanker, over de mogelijkheid om pensioen en/of lijfrente eerder aan te spreken dan de pensioengerechtigde leeftijd en over levensverzekeringen en testamenten.

Werk na kanker

Verder vertelt Ingrid Boelhouwer over het onderzoek "Werk na kanker". Dit is een onderzoek naar de invloed van de late gevolgen van kanker en de behandeling van kanker op het werkvermogen. Ook de invloed van diverse andere factoren wordt onderzocht, zoals de regelmogelijkheden in het werk, de werkdruk, het gedrag van de leidinggevende of collega's en het vertrouwen in het eigen kunnen. Door dit onderzoek wordt duidelijk wat er nodig is, zodat mensen die kanker hebben gehad, kunnen blijven werken en werkvermogen behouden.

Ervaringen uitwisselen

Tijdens deze bijeenkomst is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Gelegenheid tot vragen stellen

Aanmelden

Iedereen is van harte welkom! Men kan zich aanmelden voor deze themabijeenkomst door een e-mail te sturen naar info@stichtinghuisaanhetwater.nl. Bellen kan ook via tel: 0299 742790.

Specifieke vraag

Heeft u een specifieke vraag over re-integratie of over financiën, geef deze bij aanmelding door.

Cheque voor KNRM Marken

(Foto: Aangeleverd )

MARKEN - Zaterdagmiddag was er op het terrein van Jachthaven Waterland in Monnickendam een nautische markt, waar onder andere allerlei tweedehands bootspullen werden verkocht ten baten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De markt bracht € 1.161,70 op, de cheque werd overhandigd aan L. Kroon, voorzitter.

Mama ik hou van jou

Jenna (links) maakte het gedicht voor haar moeder Patricia. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De 12-jarige Jenna Evers uit Monnickendam heeft de gedichtenwedstrijd in het kader van Moederdag gewonnen. Ze krijgt een taart van Kees Gutter bezorgd. Met de volgende inzending, voor haar moeder Patricia Evers-de Jongh (40), kwam Jenna er als beste uit:

Lieve mama,

Jij bent de vrouw van wie ik heel veel hou. En wat er ook gebeurt, ik blijf je altijd trouw.

Alleen jij en ik zijn verbonden aan dit gedicht, ik ben jou dochter en jij mijn zonlicht. Jij schijnt altijd in mijn hart, vol smart.

Niets kan ons uit elkaar drijven, en ik wil mijn leven lang bij jou blijven.

Daarom wil ik nog één ding zeggen: Mama jij bent echt alles voor mij je bent altijd vrolijk en maakt iedereen blij. We zijn het heel vaak eens met elkaar, en als ik problemen heb sta jij altijd als eerste voor me klaar, jij bent de beste moeder van het jaar.

Wereldpremière ID. ROOMZZ

(Foto: Volkswagen)

REGIO - Volkswagen breidt zijn elektrische ID.-productlijn uit met de veelzijdige ID. ROOMZZ. De nieuwe emissievrije SUV van Volkswagen beleefde zijn wereldpremière op Auto Shanghai en komt in 2021 op de markt.

In navolging van de meer compacte ID. CROZZ introduceerde Volkswagen in Shanghai de tweede volledig elektrische SUV binnen de ID.-reeks. De productieversie van de ID. ROOMZZ is zowel geschikt voor gezinnen als voor zakelijk gebruik en komt in 2021 op de markt. Volkswagen presenteerde de conceptversie als wereldpremière op Auto Shanghai. De SUV maakt deel uit van een nieuwe serie volledig elektrische auto's. De ID. ROOMZZ is het zesde model binnen de ID.-productfamilie en is ook gebaseerd op het elektrische modulaire MEB-platform.

De ID. ROOMZZ is als concept car uitgevoerd met een nieuw interieur- en zitconcept. Het interieur biedt een nieuw spectrum aan veelzijdigheid en personalisatiemogelijkheden die tegemoetkomen aan rij- en zitwensen van zowel bestuurder als passagiers.

De aandrijving wordt in de ID. ROOMZZ verzorgd door twee elektromotoren die samen goed zijn voor 225 kW. De vooras kan rekenen op 75 kW, terwijl de achteras is voorzien van een 150 kW sterke elektromotor. De elektrische 4MOTION-aandrijving verdeelt het vermogen in een fractie van een seconde tussen de voor- en achteras. In de basis worden de achterwielen aangedreven, maar het is ook mogelijk om continu te genieten van vierwielaandrijving. De ID. ROOMZZ accelereert binnen 6,6 seconden naar 100 km/u en heeft een begrensde topsnelheid van 180 km/u. Het 82 kW sterke accupakket maakt een actieradius mogelijk van 450 km (WLTP). De batterij opladen gaat door middel van inductie, maar kan ook conventioneel via een stekker.

Mustang populairste sportcoupé

(Foto: Ford)

REGIO - Op de 55e verjaardag van de alom populaire Mustang viert Ford dat de auto voor het vierde jaar op rij de bestverkochte sportcoupé ter wereld is geworden. Lees verder

Van Australië tot Peru voert de Mustang de ranglijst aan als meestverkochte sportcoupé ter wereld. Volgens cijfers van IHS Markit zijn er 113.066 van verkocht in 2018. 2018 markeert niet alleen het vierde jaar op rij van de wereldwijde koppositie van de Mustang als populairste sportcoupé, maar ook als bestverkochte sportcoupé in de Verenigde Staten: daar verkocht Ford vorig jaar 75.842 Mustangs. In het eerste kwartaal van 2019 heeft Ford in Europa 2.300 Mustangs verkocht; een toename van ruim 27 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

(Foto: FREERS PHOTOGRAPHY LLC)

"Ford brak met de tradities toen het 55 jaar geleden de Mustang introduceerde", zegt Jim Farley, President Global Markets van Ford. "Het gevoel van vrijheid, de wind door je haar, het rijplezier: dat is typisch Mustang. Het is echt een icoon. De prachtige roffel van de V8 op een lentedag – daar kan niets tegenop. Geen wonder dat het de populairste sportcoupé ter wereld is."

De Mustang was in 2018 te koop in 146 landen, blijkt uit de internationale verkoopgegevens van Ford. Sinds 2015 zijn er wereldwijd meer dan 500.000 Mustangs van de 6e generatie verkocht, waaronder meer dan 45.000 in Europa. De pony car pakte vorig jaar een extra half procent van het segment wereldwijd, waarmee het marktaandeel op 15,4 procent kwam, deels gerealiseerd door de nieuwe Mustang Bullitt.

Opel legt laatste hand aan Corsa

2019 Opel Corsa winter tests (Foto: Gudrun Muschalla)

REGIO - Opel legt de laatste hand aan de zesde generatie Corsa. Het model is met behulp van de nieuwste, meest geavanceerde virtuele technologieën ontwikkeld. De nieuwe Corsa moet zich echter ook in de praktijk bewijzen. Daarom zijn ingenieurs van Opel naar Lapland afgereisd voor een serie testen tijdens stevige kou op bevroren meren en met sneeuw bedekte wegen. Pre-productieversies van de nieuwe Corsa zitten op dit moment middenin een generale repetitie in het testcentrum van Rodgau-Dudenhofen in Duitsland. Verder ondergaat de Corsa elektromagnetische proeven in het laboratorium in Rüsselsheim.

(Foto: Gudrun Muschalla)

De ingenieurs van Opel hebben de nieuwe Corsa maandenlang in Lapland – op veertig kilometer van de poolcirkel – getest. Experts hebben de elektronica van ABS, tractiecontrole en stabiliteitssystemen bij temperaturen van -30°C gefinetuned.