Alkmaar op Zondag

12 mei 2019

Alkmaar op Zondag 12 mei 2019


'Kaeskoppenstad wordt weer een feest van verwondering'

Kaeskoppenstad laat zien dat elke tijd zijn eigen problematiek heeft: (Foto: (Erik R Klaver))

ALKMAAR - Een deel van de oude binnenstad van Alkmaar keert op 1 en 2 juni weer even terug naar de bloeitijd van de Gouden Eeuw: tijdens Kaeskoppenstad 2019!

Nieuw op Alkmaars festijn: 'De veranderende stad'

Langs het Luttik Oudorp en het Verdronkenoord zijn de bekende historische attracties van Kaeskoppenstad weer te beleven: De Pracktyck van Pieter van Foreest, de woeste Watergeuzen, de Latijnse School, de vuurspuwer, de duykboot van Drebbel, ze zijn niet meer weg te denken uit dit geweldige evenement. "Voor de bezoekers, die zich wanen in het Alkmaar van de Gouden Eeuw, is het weer een feest van verwondering", aldus een enthousiaste woordvoerder namens Kaeskoppenstad.

Opstootje

Maar wacht eens, wat is daar aan de hand aan het Verdronkenoord? Het lijkt wel een opstootje… Voorbij de kaasmakerij en de touwslagersbaan, vlakbij de stadsboerderij, ligt De Blekerij, een flink stuk grasland waar dames en meisjes bezig zijn met de was. Langs de gracht wappert het wasgoed vrolijk aan de lijn, maar daarachter staat een boze, mokkende menigte burgers. Hun woede richt zich op de notabelen die met elkaar in gesprek zijn in het theehuis, een prieel dat deels over het water van de gracht is gebouwd. Daar worden door hoge heren met Goudse pijpen plannen beraamd om de stad naar het oosten uit te breiden, met bebouwing van het Verdronkenoord, de Limmerhoek, het Luttik Oudorp en de Bierkade.

De ambachtslieden, de keuterboertjes en de kleine handelaren, die in dit gebied met hard werken hun karige brood verdienen, moeten dan maar wijken voor chique stadswoningen en bedrijfsgebouwen. En dat laten zij niet zomaar gebeuren! Er is protest, en de opgewonden burgers laten de edele heren weten wat zij met hun uitbreidingsplannen kunnen doen…De veranderende stad, leverde ook al aan het einde van de zestiende eeuw een flinke discussie op.

Lees verder pagina 6.

Ik probeer te bedenken wat ik hier neer zou kunnen zetten. Iets om de aandacht te trekken. Iets om meer bekendheid te krijgen. Want deze maand is het awareness maand voor onder andere de ziekte van Lyme en ME. Twee ziekten die ik allebei heb. Twee ernstige multisysteemziekten die alles in het lichaam aantasten. Twee ziekten waar nog steeds veel te weinig mensen van af weten. Wat er voor zorgt dat wij nog steeds niet de hulp krijgen die wij zo vreselijk hard nodig hebben.

Ik wil opschrijven hoe ik leef. Of beter gezegd: overleef. Hoe mijn leven een jaar geleden op bepaalde momenten soms bijna op leek te houden. Opschrijven hoe miljoenen anderen net als ik overleven. Sommigen nóg erger, sommigen milder. Ik wil opschrijven hoe mensen hier aan doodgaan. Hoe wij worden buitengesloten van het leven, van de mensen die wij liefhebben, van onze passies en onze dromen.. Hoe angstig, eenzaam en uitzichtloos het kan voelen. En hoe ongelooflijk vaak we niet serieus worden genomen. Maar het lukt me maar niet. Geen woord dekt de lading. Ik word misselijk, machteloos, radeloos en verdrietig als ik denk aan al die levens die stil staan.

Een vader. Een moeder. Een zusje. Een dochter. Een zoon. Een vriend of een vriendin. Het gaat hier om échte mensenlevens. Die gemist worden bij alles waar zij wél bij zouden moeten zijn. En hoe lastig het ook voor te stellen is: ook jij die dit nu leest, misschien wel kerngezond, kan van de ene op de andere dag net zo ziek worden als wij. Dit is geen bangmakerij, maar puur de realiteit. Deze ziekten kunnen ook jóú treffen.

Er is zó veel wat ik zou willen doen, maar zo weinig wat ik kán doen. Gewoonweg omdat mijn lichaam dat niet toelaat. Dus het enige wat ik wél kan doen, is dit platform gebruiken om bekendheid te genereren.

Ruim 17 miljoen mensen wereldwijd zijn getroffen door de ziekte ME en het aantal Lyme patiënten is in de afgelopen 20 jaar verviervoudigd. Deze maand is niet voor niets in het leven geroepen als awareness maand. Elke dag komen er meer patiënten bij. Het zíjn er al zo veel en er wordt nog steeds zó weinig voor gedaan. Het is dus vreselijk hard nodig dat mensen wakker geschud worden!

Er is hulp nodig. Het is tijd voor verandering. Wij verlangen naar het leven, zó onbeschrijflijk erg. Hoor ons, geloof ons, zie ons. Wij kunnen dit niet alleen..

www.MagicEveryday.nl

Kleurrijke viering samen leven in vrede

EGMOND-BINNEN - Het festival van de internationale dag van het Samen Leven in Vrede is donderdag 16 mei op het landgoed van 't Liobaklooster. Om 17.00 uur start het festival waarna de deelnemers kunnen luisteren en deelnemen aan verschillende muzikale optredens, workshops van zowel kunst, cultuur als filosofie. Het Amanifonds, de School voor Vrede en het Huis van Vrede heten jong en oud welkom deel te nemen aan dit festival. De dag staat tot 21.00 uur in het teken van een ontmoeting en vrede middels kunst, concerten, workshops van mozaïek, kaarsen maken, schilderkunst, communicatie en hapjes uit diverse culturen. Toegang gratis. www.schoolvoorvrede.nl en www.huisvanvredealmere.nl

Open Water Swim Events in Kaasstad

Open water swim. (Foto: James Tourtellotte)

ALKMAAR - Alkmaar Sport organiseert in samenwerking met de Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen twee Open Water Swim Events. Zaterdag 29 juni vindt de Open Water Molen Swim plaats, waar midden tussen het prachtige landschap en tussen de klassieke molens van de Hoornse Vaart wordt gezwommen. Twee maanden later, op woensdag 28 augustus, staat het Bergen aan Zee Swim Event op het programma. Jong en oud kunnen deelnemen! Een zwemdiploma is verplicht. De kosten om deel te nemen aan de Open Water Molen Swim of het Bergen aan Zee Swim Event bedragen €14,50 waarvan €2,- wordt geschonken aan een goed doel.

Unieke beleving

Zwemmen is met fietsen en hardlopen een grote sport in Nederland. Recreanten kunnen in de zomer elk weekend ergens meedoen met een hardloop- of wielrenevenement. Wie wekelijks zwemt in zwembad Hoornse Vaart of De Hout kan nauwelijks toe trainen naar evenementen. Vandaar dat Eddy Bakker, manager Exploitaties Alkmaar Sport, de handschoen oppakte en het idee bedacht om een buitenevenement op zwemgebied te organiseren.

Sporten in vrije natuur

''Daarnaast zien wij een trend dat mensen graag buiten in de vrije natuur willen sporten. Sporters nemen dan de wisselende weersomstandigheden voor lief. Het gaat de deelnemers vaak om een sportieve beleving die uniek is,'' aldus Eddy Bakker. ''Vooral het zwemmen langs de molens bij het Open Water Molen Swim geeft een prachtig plaatje,'' vertelt Eddy Bakker. Op deze dag is er muziek en entertainment aanwezig om het evenement een extra dimensie te geven. Het Bergen aan Zee Swim Event is net weer even wat anders dan de Open Water Molen Swim. Waar het water van de Hoornse Vaart over het algemeen erg rustig is, kan de zee ruig zijn door de golven en de wind, wat het een niveautje zwaarder maakt. De vrijwillige reddingsbrigade Bergen is bij beide evenementen aanwezig om de veiligheid te borgen. Na afloop van de evenementen ontvangen de deelnemers een certificaat en een medaille voor hun prestatie.

Meedoen aan de eerste editie van dit mooie evenement? Schrijf dan in via www.alkmaarsport.nl/openwaterswimevents. De kosten om deel te nemen aan de Open Water Swim Events bedragen €14,50. Van dit bedrag wordt het goede doel gesponsord, want per deelnemer aan de Open Water Molen Swim gaat €2,- naar de Molenstichting Alkmaar en bij het Bergen aan Zee Swim Event gaat per deelnemer €2,- naar de Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen.

Meer informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Communicatie, 072 548 9239 of communicatie@alkmaarsport.nl.

Open dagen bronsgieterij De Hooischuur

Neem een kijkje bij de bronsgieterij. (Foto: aangeleverd)

OUDORP - Bij bronsgieterij De Hooischuur aan de Herenweg 160 in Oudorp staan zaterdag 18 en zondag 19 mei open dagen op het programma tijdens het KunstCultuurWeekend Oudorp 2019. De gieterij is van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Vrijwilligers geven uitleg

Vrijwilligers geven inzicht hoe het ambachtelijke proces van het vervaardigen tot het gieten en afwerken van een bronzen beeld gaat. De werkplaatsen zijn geopend en hier wordt door de medewerkers/vrijwilligers die hier elke week aanwezig zijn, uitleg gegeven over hoe een beeld te maken, het proces van inmonteren, een gietmal vervaardigen, uitstoken van de was in de uitstookoven, het gieten van het beeld (er is geen gieting tijdens de open dag) en het handmatig afwerken en patineren van een bronzen beeld.

Bronzen beeld aanschaffen?

Altijd al een bronzen beeld willen aanschaffen? Er zijn kunstenaars aanwezig met recent werk en ook zij geven graag uitleg hoe ze werken.

Alleen dit weekend korting

Kunstenaars of hobbyisten die altijd al een bronzen beeld wilden laten gieten, kunnen hun kunstwerk dit weekend inleveren, want dan ontvangen zij alleen dit weekend 20% korting op de geoffreerde prijs. Werken bij de bronsgieterij? Aanmelden kan of persoonlijk of via de website http://www.bronsgieterijdehooischuur.nl. Neem een kijkje in de keuken van een ambachtelijk beroep aan de Herenweg 160 in Oudorp.

Boswachter zoekt hulp in Schoorlse Duinen

hulpboswachter gezocht. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen wordt elke derde zondag van de maand een Buitendag voor kinderen georganiseerd. Elke maand nieuwe activiteiten die passen bij het seizoen.

Zo wordt een heerlijke dag buiten in de natuur beleefd met het hele gezin. Kinderen kunnen deelnemen aan vier activiteiten waarvoor een strippenkaart gedownload kan worden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl. Zondag 19 mei vanaf 11.00 uur is een dag voor iedereen die boswachter wil(de) worden. Elk uur gaat de Schoorlse Duinengids met de kinderen op pad om een boommeting te doen en het grondwaterpeil te meten. Ze kunnen samen met de boswachter op de foto in de boswachtersauto, leren over dennenbomen en knutselen met dennenappels en andere vondsten een natuurmobiel. Afsluitend kan er popcorn gepoft worden op een vuurtje.

Maan opent clubtour in Podium Victorie

Maan start clubtour in Alkmaar (Foto: (Ben Houdijk))

ALKMAAR – De uit Bergen afkomstige Maan de Steenwinkel opent 21 februari 2020 haar clubtour in Podium Victorie. Het succesverhaal van Maan de Steenwinkel leest als een goed boek: na het gymnasium besloot de toen 18-jarige Bergense een tussenjaar te nemen, deed mee met de audities voor The Voice of Holland, werd gecoacht door Marco Borsato en won de competitie. Sindsdien heeft Maan meerdere singles en EP's uitgebracht en is ze een graag geziene gast op zowel televisie, festivals als poppodia.

Tickets vanaf heden verkrijgbaar

Dat Maan alles kan, heeft zij ruimschoots bewezen. Zo was zij op Bevrijdingsdag als Ambassadeur van de Vrijheid 2019 samen met Kraantje Pappie en DJ Sam Feldt in heel Nederland te zien op diverse Bevrijdingsfestivals. Daarnaast scoorde de getalenteerde zangeres de hit 'Blijf Bij Mij' met onder anderen Ronnie Flex, bereikte de EP 'Waar Ga Je Heen' de gouden status, ontving ze de 100% NL Doorbraak Van Het Jaar Award én de 100% NL Zangeres Van Het Jaar Award, gaf ze in 2018 een indrukwekkend Pinkpop optreden en nam ze ook nog eens deel aan 'Dance, Dance, Dance'.

Kers op de taart

Als kers op de taart stond de recente hit 'Hij Is Van Mij' met Kriss Kross Amsterdam, Tabitha en Bizzey maar liefst veertien weken lang op nummer 1 in de Streaming Top 40 en behaalde de platina status.

Zangeres Maan reist in februari en maart 2020 met een clubtour door het hele land. De opening van haar tour vindt plaats in Alkmaar op 21 februari 2020!

Kaartverkoop

De kaartverkoop is gestart en verloopt via www.podiumvictorie.nl. Tickets kosten €20,20 en zijn te bestellen via de website of aan de kassa (à €21,50) tijdens openingstijden.

Grote belangstelling voor expositie Hellen van Meene

Hellen van Meene: girls and dogs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Binnen drie weken na de opening van de tentoonstelling De Zeven Werken van Barmhartigheid, bezochten zo'n 10.000 bezoekers de Grote Kerk van Alkmaar.

De tentoonstelling biedt een prachtig overzicht van het werk van de in Alkmaar geboren fotografe Hellen van Meene. Haar werk behoort tot de collecties van onder andere het Guggenheim Museum en MoMA in New York en het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Stichting Alzheimer

Zaterdagavond 18 mei wordt naar aanleiding van deze tentoonstelling een Barmhartigheidsdiner georganiseerd, een deel van de opbrengsten komt ten goede komen de Stichting Alzheimer Nederland. Het belooft een voedzame avond te worden met optredens van Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma. Info en openingstijden: www.grotekerkalkmaar.nl.

'We gooien het over een andere boeg'

Campingdouche. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het kinderfestival De Hout op Stelten vindt zondag 26 mei voor de achtste keer plaats in de Alkmaarder Hout. De Hout op Stelten gooit het dit jaar over een totaal andere boeg. Het festivalveld wordt een grote gezellige familiecamping!

'Het wordt gezellig op Camping de Hout'

Kinderen kunnen op de camping van alles beleven. Bij het kampvuur zijn verschillende theater- en muziekvoorstellingen gegeven. Wat wordt het gezellig dit jaar bij Camping de Hout! Het festival begint om 13.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen en zoals altijd is de toegang gratis. De Hout op Stelten wordt speciaal georganiseerd voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. "We hebben daarom een alcoholvrij aanbod op het festival, ook voor de meegekomen volwassen bezoekers", meldt persvoorlichter Bert Louissen van Stichting Cultuurpark De Hout. Programmeur Beth van der Ham-Edwards is er ook dit keer in geslaagd een bijzonder festival neer te zetten. Zie: www.cultuurparkdehout.nl en de Facebook-pagina. De hele middag worden activiteiten aangeboden zoals tipi's bouwen, tent spelletjes en verf paradijs Kunstnest. En speciaal dit jaar de Campsite Bios en waterpret in de Camping Douche.

In Kunstnest is werk te zien van kunstenares Jose Brugman (keramiek) Jose combineert keramiek graag met andere materialen en dan met name met hout. Hout en klei, allebei door de natuur gevormd en superleuk om de verbinding te laten zien. Daarnaast is er werk te zien van Fernanda Vasconscelos. Zij laat zich inspireren door haar Afrikaanse/Portugese roots waarin spiritualiteit, lot en fatalisme aanwezig zijn.

Workshop

Fernanda geeft een workshop portretten tekenen en schilderen voor kinderen.

(Foto: Erik R. Klaver)

Vervolg van de voorpagina

"De wat oudere Alkmaarders onder ons herinneren zich nog wel de felle discussies in de jaren 1960 à1970 in het Oostelijk Stadsdeel, toen Alkmaarders vochten voor het behoud van de grachten en van de smalle straten van de oude stad."

'Elke tijd heeft zijn eigen problematiek'

Kaeskoppenstad laat zien dat elke tijd zijn eigen problematiek heeft: streed men in de twintigste eeuw voor het behoud van de grachten, rond 1590 was er protest tegen de aanleg ervan, tegen de oprukkende stad in het Oostelijk Stadsdeel. Met nieuwe decors en figuranten wordt dit aan het Verdronkenoord verbeeld: met een blekerij met een groot grasveld, een touwslagersbaan, een kaasmakerij, een stadsboerderij en een prachtig theehuis, als prieeltje. Kaeskoppenstad blijft verrassen, ook dit keer weer. Kom kijken en leer Alkmaar in vroeger tijden kennen!

Tickets voor Kaeskoppenstad: www.kaeskoppenstad.nl/tickets

Informatiestand Harteraad in ziekenhuis

ALKMAAR - De Europese dag van de beroerte staat 14 mei op de kalender. Op deze dag staat de patiëntenvereniging van Harteraad (voorheen De Hart&Vaatgroep) met een informatiestand in Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. De stand is te vinden in de centrale hal van het ziekenhuis, hoofdingang Wilhelminalaan. Leden van de vereniging zijn tussen 9.00 en 17.00 uur aanwezig om iedereen van informatie te voorzien en alle vragen te beantwoorden. Bij de informatiestand kan gratis informatie worden verkregen over het leven met hart- en vaataandoeningen én activiteiten van Harteraad. Tussen 14.00 en 17.00 uur is er tevens een CVA verpleegkundige aanwezig om de bloeddruk te meten.

Buitenzonwering als verlengstuk van de woning

Marco Blom van Noord-West Interieurs in de vestiging Broek op Langedijk. (Foto: Vincent de Vries/RM)

REGIO - Genieten van het buiten zijn. Van de kleuren van planten en bloemen, de onbezorgde grillen van de natuur. De wind, de zon, de regen; de natuur laat zich niet dwingen, die laat zich aanschouwen. Dat kan gewoon in de eigen tuin op een plek waar binnen buiten is en buiten binnen. Een extra leefruimte bij de woning waar men zomers van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat comfortabel buiten kan zijn en waar 's winters beschut en beschermd tegen het nukkige Hollandse klimaat van de tuin genoten kan worden.

Neem een kijkje bij Noord-West Interieurs

Knikarmschermen, ook wel terrasschermen genoemd, zijn bedoeld om de zon uit huis te weren en ook het terras van schaduw te voorzien. Daarnaast kenmerken ze zich door een vrije doorloop onder het scherm, wat ze uitermate geschikt maakt als een verlengstuk van de woning. Profiteer van een traditionele en tijdloze vorm van zonwering met een uitvalscherm uit de collectie van Noord-West Interieurs. Deze uitvalschermen zijn leverbaar in talloze kleuren.

Screens bieden uitstekende zonwering terwijl het zicht naar buiten behouden blijft. Ideaal dus wanneer men waarde hecht aan de privacy. Overdag kunnen ze tevens gebruikt worden als inkijkwering. Screens houden niet alleen warmte buiten maar beschermen ook het interieur tegen de zon. Terrasoverkappingen weren uitstekend de zon maar dienen tegelijkertijd ook als verlengstuk van de woning. Met één simpele handeling door middel van een schakelaar of afstandsbediening wordt het scherm op de juiste positie ingesteld, precies zoals men wenst. Zo kan zonder moeite worden bepaald wanneer het scherm wordt gebruikt als zonwering of als terrasoverkapping.

Het huis is dé plek waar men zich op zijn of haar gemak moet voelen. Veiligheid speelt daarbij een essentiële rol. Rolluiken zorgen voor veiligheid en privacy. Bovendien hebben rolluiken een verduisterende, geluidswerende en isolerende functie. In de zomer houden ze het lekker koel binnenshuis en in de winter houden ze de kou buiten.

Horren

In huis speelt ventilatie een belangrijke rol. De horren van Noord-West Interieurs zijn hiervoor de ideale oplossing en bieden volop mogelijkheden voor vrijwel elk raam of deur. De horren worden voor de klant op maat gemaakt van alleen de beste materialen. Noord-West Interieurs geeft graag advies over alle mogelijkheden.

Noord-West Interieurs is in Tuitjenhorn gevestigd aan De Dijken 27. Telefoon: 0224-551367. In Broek op Langedijk (in pand Woonrijk) aan Middelmoot 5. Telefoon: 0226-342076. In Schagen (Partners at Home) aan De Witte Paal 300.

Voor meer informatie en de overige vestigingen, zie www.noordwest.info

Nieuw: Memory Bodycasting

(Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het maken van een tastbare herinnering. Een handbeeld met je eigen unieke handen. Een herinnering die met de jaren voor meer waarde zal zorgen. Sinds maart heeft Memory Bodycasting Jennifer Heinze de deuren van haar bedrijf Memory Bodycasting geopend.

'Elke dag is een dagje erbij en die is ons gegeven. Maar wat als je er ineens niet meer bent? Hoe mooi is het dan als je nog iets tastbaars kunt achterlaten voor je nabestaande, of andersom'? Jennifer Heinze zelf, heeft haar zoon verloren na 21 weken zwangerschap. Hij heeft nooit op de wereld mogen staan maar is nu voor altijd en eeuwig een tastbare herinnering in haar huiskamer.

"Ik ben blij dat ik toen bekend was met deze methode, wij ondervinden er als gezin veel troost van." Na vele gesprekken met lotgenoten begreep Jennifer dat zij meer over bodycasting hadden willen weten. "Ik zou dan ook meer mensen datzelfde stukje troost willen bieden met het mooie dankbare werk wat ik doe. Laten we meer mensen over deze mogelijkheid vertellen zodat ook zij de keus hebben om hun verlies op die manier vorm te geven." Een prachtig, uniek en tastbare handbeeld kun je nu samen met je geliefde laten maken bij Memory Bodycasting Jennifer Heinze. Ook op locatie te bespreken.

Memory Bodycasting Jennifer Heinze is te vinden op Facebook en Instagram. Of stuur een mail naar memory.bodycasting.jh@hotmail.com

Lezing over Bach's Matthäus Passion

De voordracht wordt verzorgd door dr. Rens Bijma. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL -De Matthäus-Passion is in Nederland waarschijnlijk wel het bekendste en meest uitgevoerde werk van Johann Sebastian Bach.

De populariteit van het werk rechtvaardigt dat kenners en liefhebbers graag meer willen weten over Bach's 'magnum opus'. De Stichting Bachcantate Bergen organiseert daarom een lezing met beelden en muziekfragmenten over de Matthäus-Passion. De voordracht wordt verzorgd door dr. Rens Bijma, die diepgaand onderzoek heeft gedaan naar de uitvoeringspraktijk van Bach's muziek. De lezing vindt plaats op 15 juni in de Dorpskerk, Duinweg 5, 1817 HC te Schoorl, aanvang 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15. Reserveren vooraf is noodzakelijk en kan met een e-mail naar secretariaat@bachcantatebergen.nl

Verdere informatie op: www.bachcantatebergen.nl

Sfeervolle metamorfose 't Achterom

Het Achterom. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - Al meer dan 40 jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. 't Hoorntje is een unieke locatie om een geslaagd feest aan de wal of op het water te geven.

't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer, is van een mooi boerenbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig horecabedrijf met een grote diversiteit aan mogelijkheden. Jan en Jetty Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje. En niet alleen Jan en Jetty zijn drijvende krachten, het gehele team draagt het bedrijf! De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich het sfeervolle en gezellige eetcafé ''t Voorom', een toplocatie voor feestjes tot 50 gasten. Aan de achterkant van de boerderij vindt is de sfeervolle zaal ''t Achterom' voor feesten met zo'n 175 gasten.

''t Achterom heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan. Nieuw meubilair is geplaatst en bijpassende lampen en accessoires hebben de inrichting een compleet nieuwe uitstraling gegeven! Jetty: "Het geheel heeft heel wat hoofdbrekens gekost, maar Danielle, onze kok, alleskunner en creatief brein, heeft er een fantastisch geheel van gemaakt. We zijn supertrots op het resultaat!" (zie foto). Met de trap of personenlift is de bijzondere accommodatie 'Op Zolder' te bereiken. Een zaal in Oudhollandse sfeer die ruimte biedt aan circa 85 gasten. 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf 20 gasten. Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een verrassend uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. 'Claes Horn' biedt ruimte aan circa 100 gasten en heeft voor mindervalide gasten een lift aan boord. 'De Nesch' is een nostalgische notarisboot die ruimte biedt aan zo'n 50 gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans. Aanstaande bruidsparen die het ja-woord op een originele locatie willen geven kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook aan boord van beide schepen, kan men officieel trouwen. Niet alleen feesten kunnen bij 't Hoorntje gegeven worden. Mocht een dierbare overlijden, dan is het ook mogelijk om het afscheid of condoleance te houden bij 't Hoorntje.

De innerlijke mens komt ook goed aan zijn trekken. Alle buffetten en diners komen uit eigen keuken. Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Wie een ligplaats op deze locatie zoekt, kan contact opnemen met havenmeester Hans Dekker. Bij de locatie is een grote parkeerplaats welke gratis is voor gasten.

Voor informatie of informatiebrochure: www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of tel. 0251-312120.

Basketbaltraining voor jongeren

ALKMAAR - Na een zeer enthousiast ontvangen eerste editie, volgt nu opnieuw een leuke basketbaltraining voor jongeren met een verstandelijke beperking!

Lijkt basketbal jou altijd al een fantastische sport en zou je het ook eens willen proberen, of vond je het de vorige keer zó leuk dat je nóg eens mee wil doen?

Aarzel niet, en kom naar de tweede clinic voor jongeren van 8 tot 18 jaar op 18 mei! Sporthal De Hoornse Vaart in Alkmaar vormt het decor voor de clinic die van 11.30 tot 12.45 uur wordt gehouden. Enne... de clinic is gratis. Enthousiast? Aanmelden kan via gteam@alkmaarguardians.nl. Neem sportkleding en zaalschoenen mee.

CLUB 40 presenteert MAI TAI live

Mai Tai (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Podium Victorie, is zaterdag 1 juni de 'favo place to be' voor 35-plussers. Bij Club 40 staat de sfeerbeleving bovenaan, de dj's zetten hierbij de juiste muzikale toon, met de beste hits & clips van toen en nu.

Met heerlijke fingerfood en stijlvol entertainment worden de feestvierders extra in de watten gelegd. Zaterdag 1 juni een exclusief optreden van de legendarische '80's discoband: MAI TAI.

Mai Tai bekend om tophits

Mai Tai bestormde in de jaren '80 de hitlijsten met wereldhits als: History, Female Intuition, Body And Soul, What Goes On, Turn Your Love Around, Am I Losing You Forever, et cetera. Dit jaar is Mai Tai terug met hun Greatest Hits Tour en de originele Dutch Disco Diva's: Jetty Weels en Caroline de Windt (aangevuld met powerfull backing vocals) rocken als nooit tevoren!

Leukste clips & hits

Naast Mai Tai draaien DVDJ Dennis Verheugd (Radio 10) en DJ Andrew Knufman de leukste hits & clips. In zaal 2 draaien DJ's Jean & Mc Maron Hill, Mario Nesta en Michael Admiraal de lekkerste groovy houseplaatjes.

Tickets

Tickets zijn verkrijgbaar via Facebook en www.club40.nl. Maar wees er snel bij want Club 40 is vaak al vooraf uitverkocht!

'We zijn terug bij onze roots'

Showroom is compact en overzichtelijk. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - 'Qua showroom zijn we terug bij de basis, met alleen tegels en mozaïeken. We hebben afscheid genomen van het sanitair, zodat de showroom compacter en overzichtelijker is geworden." Aan het woord is Carol Peperkamp, samen met zijn broers Piet en Jan verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het Alkmaarse familiebedrijf, gevestigd aan de Koelmalaan 330.

Met ruim 50 jaar ervaring in de tegelbranche is Peperkamp stevig verankerd in het Alkmaarse en onderscheidt het zich middels een aanbod tegels en mozaïeken dat nét iets anders is dan doorgaans op dit gebied wordt geleverd. Carol: "Van begin af aan hebben we een goede naam opgebouwd en zijn we altijd onderscheidend te werk gegaan. We zien het namelijk als een uitdaging om producten te tonen die je niet zo snel tegenkomt. In onze showroom hebben we een groot aanbod, want alleen al op het gebied van vloeren kunnen we er al zo'n 300 à 400 in diverse kleuren en formaten laten zien. En ook onze mozaïeken betrekken we van meerdere leveranciers om een zo apart mogelijk assortiment te bieden. Deze wand- en vloertegels zijn zowel verkrijgbaar in semi-handvorm tegels als de volledig met de hand gevormde en geglazuurde tegels." Volgens Carol Peperkamp is de trend tegenwoordig een zo groot mogelijke tegel en ook deze zijn in het aanbod van het Alkmaarse tegelbedrijf opgenomen. "Daarbij hebben we nooit de prijs-kwaliteitsverhouding uit het oog verloren, want deze is te allen tijde scherp. Tenslotte weten wij als geen ander wat er op dit gebied zoal te koop is."

Neem gerust een kijkje in de overzichtelijke showroom bij Peperkamp Tegels, waar het aanbod - al dan niet met een verse kop koffie - in alle rust kan worden bekeken. Bovendien is alle informatie uit de eerste hand verkrijgbaar.

www.peperkamptegels.nl.

Recente Prenten

Expositie in Grafisch Atelier. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Kunstliefhebbers zijn uitgenodigd voor de tentoonstelling Recente Prenten in het Grafisch Atelier Alkmaar. Een flink aantal kunstenaars verbonden aan het GAA heeft zich aangemeld voor deze expositie.

Deelnemende kunstenaars: Petra Fenijn, Lisa Baijs, Saskia Scheffer, Christian Bressler, Annely Greve, Denise Holtkamp, Corrie Breed, Nick van den Berg, Annemarie Timmer, Danielle en Astrid van Drie, Jip van Leijenhorst, Madeleine Leddy, Marja Vleugel, Mario Passamani, Piet Lont en Erna van Mondfrans. Ook alle recente uitgaven van het GAA zijn te zien zoals: Laurens 500, Dichtdruk alle uitgaves, Olifant van Gerben Hermanus, de Koppermaandagprent van Tineke Hoogendam en de Vriendenprent van Cora Vries. De expositie is te zien tot en met 21 mei. Het Grafisch Atelier Alkmaar is geopend van ma. t/m vr. van 10.00 tot 17.00 uur.

Een goede BBQ begint bij EP:Beerepoot

REGIO - Steeds beter zomerweer staat voor de deur en dat kan maar één ding betekenen: een zacht rokende barbecue en de geur van gegrild vlees, verse vis en mooie groentes. Wat is er fijner dan met familie en vrienden genieten van een goede BBQ?

Een geslaagde barbecue begint natuurlijk met het juiste materiaal. En dit is zeker te vinden op de eerste etage van winkel Hoorn. Een ware BBQ-beleving waar alle formaten Kamado barbecues van The Bastard, Big Green Egg en Kamado Joe netjes staan opgesteld. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken en mogelijkheden, maar staan alle voor uitstekende kwaliteit! Door voortdurende innovatie zijn deze BBQ's uitgegroeid tot multifunctionele buitenkeukens waarin alles mogelijk is; Grillen, bakken, stoven, roken... Door het unieke keramiek kan de temperatuur tot op de graad nauwkeurig worden geregeld. Maak in een handomdraai overheerlijke en malse vlees-, vis- of groentegerechten met de pure BBQ-smaak.

Accessoires

Maar ook goede accessoires zijn onmisbaar. Ze vergroten het BBQ-plezier, dragen bij aan de veiligheid en bieden nieuwe bereidingsmogelijkheden. Naast tangen, plate setters, pannen en pizzastenen, kan de klant bij Beerepoot ook terecht voor houtsnippers, lighters, sauzen, rubs en natuurlijk diverse soorten houtskool. Bij EP:Beerepoot werken diverse BBQ-specialisten én een grillmaster, dus kom gerust langs voor meer informatie. Al in het bezit van een kamado maar nog niet het maximale uit de mogelijkheden gehaald? Of gewoon eens lekker de handen uit de mouwen steken? Doe dan mee met de gratis BBQ-workshops. Kijk op www.epbeerepoot.nl voor de beschikbare data.

Modevakschool voor derde keer in de prijzen

Modevakschool Nancy in de prijzen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Modevakschool Nancy van Vliet valt voor de derde jaar op rij in de prijzen op de jaarlijkse vakwedstrijd maatkleding dames. Deze vakwedstrijd wordt georganiseerd door de Branchevereniging Mode en Ambachten.

Modevakschool Nancy van Vliet valt voor de derde jaar op rij in de prijzen op de jaarlijkse vakwedstrijd maatkleding dames. Deze vakwedstrijd wordt georganiseerd door de Branchevereniging Mode en Ambachten. Nancy deed voor de derde keer mee en heeft daarmee de hoogst haalbare vakerkenning behaald en wederom de 'Gouden naald'. Nancy wil deze kennis graag delen met de leerlingen van haar Modevakschool. Zaterdag 18 mei organiseert Modevakschool Nancy van Vliet een open dag van 10.00 uur tot 14.00 uur op het Arkplein 125 in Alkmaar. Mode en fashion interessant? Kom dan naar deze inspirerende open dag en ontdek de mogelijkheden die er zijn. Kom gerust langs voor vrijblijvende informatie over alle cursussen die geboden worden. Naailessen, Patroontekenen, Naailessen voor jongeren, Naailessen Lingerie, Hoeden, Moulage, Modetekenen en de Opleidingen Coupeuse, Lingerie opleiding, Fashion Designer/ Modeontwerper. www.nancyvanvliet.nl

De leukste SNURK slaapmode in pop-up-store

De leukste SNURK slaapmode in de pop-up-store (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Huitenga slaapwoonwinkel richt zaterdag 11 en zondag 12 mei de pop-up-store op Camping Bakkum in met diverse slaap- en badproducten tegen scherpe prijzen. Vooral de hippe slaapmode van SNURK krijgt veel ruimte in de pop-up-store.

Huitenga slaapwoonwinkel te gast op Camping Bakkum

Huitenga slaapwoonwinkel voert het populaire merk SNURK al enkele jaren. Met SNURK is de consument zeker van een kwalitatief, duurzaam en eerlijk product dat met liefde ontworpen en vervaardigd is.

Unieke fotoprints

Alle prints zijn homemade door Nederlandse ontwerpers. Dit resulteert in unieke, karakteristieke fotoprints. De collectie van SNURK is geschikt voor jong en oud en verkrijgbaar in de maten 56 t/m XL.

Naast de mooie Huitenga producten en de ontspannen sfeer van Camping Bakkum, zijn ook de speciale prijzen reden voor een bezoek aan de pop-up-store. De kortingen lopen op tot 20% en na aankoop van een product maakt men kans op een gratis SNURK dekbedovertrek naar keuze.

Dierentuintje

De pop-up-store is te vinden tegenover het dierentuintje op Camping Bakkum en op zaterdag 11 mei geopend van 11.00 uur tot 19.30 uur en op zondag 12 mei van 11.00 uur tot 19.30 uur.

Kijk voor meer informatie op www.huitenga.nl.

Moeders wandelen gratis mee

ALKMAAR - VVV Alkmaar organiseert op Moederdag, zondag 12 mei, een stadswandeling door de historische binnenstad van Alkmaar en moeders wandelen gratis mee!

De enthousiaste gids neemt de bezoekers mee op een anderhalf uur durende ontdekkingstocht door het prachtige oude stadscentrum. Achter veel gevels schuilen de mooiste verhalen, die tot leven komen in de verhalen die de gids onderweg vertelt.

Aanmelden voor deze wandeling kan in de VVV-winkel in de Waagtoren, per mail (info@vvvalkmaar.nl) of telefonisch (072-5114284). De kosten bedragen € 5,50 per persoon en moeders wandelen dus gratis mee! Er is een maximaal deelnemersaantal.

Vrij wonen aan het water in De Rijp

Vrijstaand worden in De Rijp. (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Met een bootje zo de Eilandspolder invaren, in het voorjaar de pulletjes voorbij zien zwemmen, of in een koude winter de schaatsen onderbinden op een stralende dag en genieten van een tocht over de bevroren sloten. Dat kan vanuit uw riante vrijstaande woning in De Rijp.

Aan de Boeijerstraat in De Rijp realiseert Bot Bouw uit Heerhugowaard vijf vrijstaande woningen met grote tuinen op het zuiden aan het water. Deze luxe woningen met 138 m2 woonoppervlak hebben de uitstraling van een Kapberg. Dit 'oud-Hollandse' poldericoon past helemaal in de omgeving van De Rijp, één van de mooiste dorpen van Noord-Holland. Aan de voorzijde liggen ze aan een doodlopend straatje, zonder doorgaand verkeer voor de deur. Er komen twee parkeerplaatsen op eigen terrein.

Binnen zijn een royale woonkeuken en woonkamer te vinden Deze hebben een gezamenlijk oppervlak van maar liefst ca. 55 m2. Opvallend detail is het schuine plafond en de openslaande deuren naar de riante achtertuin aan het water. Wat een uitzicht! Op de eerste verdieping liggen een grote hoofdslaap­kamer van ca 18 m2, twee ruime slaapkamers van 10 m2 en een badkamer met douche. De keuze bestaat om twee slaapkamers samen te voegen tot één grote of een slaapkamer met badkamer op de begane grond aan te leggen.

De woningen zijn energieneutraal. De daken zijn uitgerust met zonnepanelen. Op de begane grond en eerste verdieping wordt vloerverwarming aangelegd. Warmte wordt opgewerkt met een bodemwarmtepomp. Dus geen gebouw gebonden energielasten en geen gasaansluiting. Het energieverbruik voor verwarming, koeling, ventilatie en warmwater wordt gedekt door de duurzame energie die men zelf opwekt.

Kijk op www.tweemasterderijp.nl voor info of neem contact op met Magneet Makelaars in Alkmaar: (072) 509 60 70.

Koor Voce Vicace in Lukaskerk

Lukaskerk. Het organische gebouw is een modern monument. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het koor Voce Vivace treedt zondag 19 mei om 11.30 uur op in de Lukaskerk in Alkmaar. Het organische gebouw is een modern monument en heeft zelfs een paar jaar geleden de monumentenprijs van Alkmaar gewonnen!

Voce Vivace neemt bezoekers graag mee naar de Romantiek, een 19e eeuwse stroming waarin innerlijke belevingen en een verlangen naar vroegere tijden centraal staan. Werk van vier componisten komt aan bod, die ieder een heel eigen geluid uit de Romantiek laten horen. Schubert die zich beweegt tussen de Weense Klassieken en de Romantiek, Mendelssohn die teruggrijpt op motetten van de grote Bach en Brahms die elementen uit de vroege Barok (zoals zeer strenge canons) gebruikt in zijn speurtocht naar nieuwe compositietechnieken. Tot slot Rhenberger die zoekt naar een op het verleden gerichte romantische stijl. De prachtige klanken in zijn 'Abendlied' zijn niet zozeer bedoeld om de nacht, maar vooral om de dood te bezweren.

Utopisch programma

De componisten van de Romantiek konden als geen ander verlangen in klank omzetten, of het nu gaat om prachtige vergezichten over groen wouden, sprookjestaferelen, de midzomernacht of rivierlandschappen met kasteel Lorelei op een van de oevers van de Rijn. Word verrast door dit utopische programma! En kijk ook goed in de rondte naar de bijzondere architectuur; een monumentje! Voce Vivace is een enthousiast Haarlemmermeers kamerkoor dat onder leiding van Peter Ouwerkerk uitdagende koorprojecten aangaat. De pianobegeleiding wordt verzorgd door Jeroen Koopman.

Adres: Oude Kanaaldijk 9-11. E-mail: lukaskerkalkmaar@outlook.com. Zaal open vanaf 11.05 uur.

Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag €10,-

Balletmuziek in serie De Ochtenden

Lezing over balletmuziek in bieb. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - In de serie De Ochtenden neemt Fred Suring bezoekers mee in de wereld van de balletmuziek. Donderdag 23 mei van 10.00 tot 12.00 uur vertelt Fred enthousiast over balletmuziek in de bibliotheek in Bergen. Tijdens deze lezing wordt geluisterd naar veel muziek en is het nodige filmmateriaal te zien.

De lezing start met de barok aan het hof van Lodewijk de veertiende en de balletten van Lully. Fred besteedt aandacht aan de film 'Le roi danse' van Gérard Corbiau. Er volgt een reis naar Rusland om de grote componisten daar te beluisteren: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Prokofjev. Vervolgens voert de reis terug naar Frankrijk om kennis te maken met Jacques Ibert en Eric Satie. Het wonderschone kasteeltje Chenonceau wordt bezocht om een kleine rondleiding te volgen en kennis te maken met Diane de Poitiers en het ballet wat dat opleverde. En Frédéric Chopin komt op bezoek.

Fluitdocentschap

Fred SuringFred is van huis uit fluitist en gaf zijn hele leven fluitlessen, eerst in Hoorn en Alkmaar en daarna aan Muziekschool Dijk & Waard te Heerhugowaard en Langedijk. Naast zijn fluitdocentschap is hij al jaren docent muziekgeschiedenis bij Cool, hij verzorgt daar lessen voor volwassenen en heeft inmiddels tientallen lezingen in Noord-Holland op zijn naam staan.

Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen organiseert regelmatig een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden, van 10.00 tot 12.00 uur, staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten

Aanmelden

Ook kijken en luisteren? Kom donderdag 23 mei van 10.00 tot 12.00 uur naar Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen, Dreef 1. Toegang is € 5,- incl. koffie of thee. Aanmelden via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bieb (betalen met pin).

Informatiebijeenkomst obesitas

REGIO - De chirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) Beverwijk en Noordwest Ziekenhuisgroep houden woensdag 22 mei een informatiebijeenkomst over obesitas (langdurig overgewicht). De bijeenkomst is bestemd voor mensen met obesitas, hun naasten en andere belangstellenden. De avond is van 19.00 tot 20.00 uur in de Pieter van Foreestzaal (015). De toegang is gratis. Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt een chirurg over het gehele behandelpakket obesitas: de begeleiding, diverse behandelmethoden, en de maagverkleinende operaties. De diëtist vertelt over de begeleiding voor, tijdens en na operatieve behandeling. Bijwonen? Aanmelden via www.rkz.nl/aanmelden_obesitas.

Heerlijk buiten zwemmen kan weer!

Heerlijk buiten zwemmen kan weer! (Foto: aangeleverd)

REGIO - Geestmerambacht is er klaar voor! De tijd is aangebroken dat iedereen zich weer prima kan vermaken in of rondom het water. Recreatiegebied Geestmerambacht telt maar liefst acht strandjes waar heerlijk gezwommen kan worden. Het Strand van Luna heeft één grote zwemplek.

De strandjes zijn een goed en zoet alternatief voor de zee; dichtbij de stad in een groene omgeving. Beide gebieden beschikken over speelvoorzieningen waar zand en water centraal staan, kinderen kunnen er fantastisch spelen. Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, hierop kunnen liefhebbers heerlijk luieren. Rondom het water is voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en nog veel meer. Geestmerambacht beschikt over gratis wifi bij zwembaai 1 en 2 aan de noordzijde. In beide gebieden zijn horecagelegenheden voor een ijsje, drankje of een snack.

Toezicht op hygiëne

Recreatieschap Geestmerambacht is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de zwemplekken en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken tot 1 oktober. Het zwemwater wordt regelmatig gecontroleerd op de kwaliteit. Een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod heeft meestal betrekking op één van de zwemplekken in het gebied. Geestmerambacht heeft verschillende zwemplekken, dus er blijven altijd voldoende plekken over waar het water wel van goede kwaliteit is en heerlijk kan worden gezwommen.

Als er een waarschuwing of zwemverbod nodig is vanwege een normoverschrijding, wordt dat het het desbetreffende strand bekend gemaakt. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (088 1021300) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden tevens gemeld via Twitter @ZwemwaterRUDNHN. Of raadpleeg de zwemwater apps. Hierin is alles te vinden over door de overheid gecontroleerde zwemplekken.

Volop voorjaar bij Bakkums Boetje

De groene asperges schieten de grond uit en de eerste nieuwe aardappelen uit de kas zijn al weer gerooid. (Foto: Annemiek van Zon)

HEERHUGOWAARD - Het is weer volop voorjaar bij Bakkums Boetje, de groene asperges schieten de grond uit en de eerste nieuwe aardappelen uit de kas zijn al weer gerooid. Speciaal voor Bakkums Boetje heeft Annemiek van Zon, www.culinairwestfriesland.nl een aspergegerecht bedacht waarbij de nieuwe aardappelen geserveerd kunnen worden.

Alle ingrediënten van het recept zijn bij het boetje verkrijgbaar. Ook kan er een mooi cadeau van gemaakt worden voor Moederdag of is dit heerlijke recept zelf heel goed te bereiden om zo te genieten van de groene asperges. Tenslotte toch een bijzondere seizoensgroente van Heerhugowaardse bodem. Om het nog mooier maken is er tot en met zondag 12 mei een speciale actie bedacht. Bij aankoop van 1 kg groene asperges krijgt men een zakje nieuwe aardappelen cadeau! Verder zijn er vele andere gerechten gemaakt van groene asperges te koop zoals aspergesoep, pizza met asperges en aspergebrood.

Cadeaupakketten

Naast deze producten zijn er natuurlijk ook volop planten te koop en kunnen cadeaupakketten worden samengesteld met de diverse lokale producten! Op de site www.bakkumsboetje.nl staan nog meer gerechten die bereid kunnen worden met van de producten van Bakkums Boetje.

Een lekkere maaltijd met groene asperges, nieuwe aardappelen, zalm en aspergekruiden bij Bakkums Boetje uit Heerhugowaard is te verkrijgen en staat ook nog eens in vijftien minuten op tafel. Dit kan met het volgende recept van Annemiek van Zon, www.culinairwestfriesland.nl.

Ingrediënten

Ingrediënten voor twee personen:

500 gram dunne groene asperges
1 gesnipperd sjalotje

optioneel 1/2 rood pepertjes, fijn gesneden

1 gesnipperd teentje knoflook

2 theelepels asperge kruiden

2 stukjes gerookte zalmsteaks

olie om te wokken, Annemiek gebruikt zonnebloemolie

Bereiding: Snij de onderste 2 cm van de groene asperges af, schillen is niet nodig. Snijd de asperges in stukken van een cm of 6. Verhit de olie in de wok en doe de asperges, sjalotje, knoflook, kruiden en eventueel het rode pepertje in de wok. Wok het geheel al roerend 5 minuutjes. Als laatste haal dient het vel van de zalm afgehaald te worden, verkruimel het daarna over de asperges. Serveer de asperges met nieuwe aardappelen.

Jong muzikaal talent

ALKMAAR - Jong muzikaal talent zien schitteren? Vrijdagavond 17 mei treden diverse sterren op in Podiumcafé De Brouwerij (Kennemerstraatweg 16). De avond begint om 20.30 uur met het jonge duo Amber Sterre Robert en Esmée Boots die moderne liedjes in een eigen akoestisch jasje steken.

Podiumcafé De Brouwerij

Daarna zingt Jespen Stocks enkele bekende popsongs. Na de pauze bestreden Minka Bodemann en Luuk Janssen het podium. Zij brengen een verrassende mix van eigen werk en jazz- en popcovers.

Als eersten staan op het podium Amber en Esmée. Het muzikale duo heeft elkaar op school ontmoet. Amber zingt en Esmée begeleidt haar op gitaar en piano.

Flink repertoire

De muzieksmaak is erg breed van de Beatles tot 5SOS en Yungblud. Ook meer populaire liedjes gaan er bij hen goed in. Zij steken hun favoriete songs in een eigen akoestisch jasje. Inmiddels heeft het duo een flink repertoire opgebouwd en genieten de meiden elk optreden met volle teugen.

Jespen treedt daarna op. De geboren en getogen 23-jarige Alkmaarder heeft vanaf zijn elfde jaar zangles van Jeanette van der Woude en sinds een jaar gitaarles van Ton Mulders.

Breedste zin van het woord

Espen is kunstenaar in de breedste zin van het woord. Hij zit bij Artiance op de kunstacademie voor mensen met een beperking en werkt bij Fenix in Schoorl. Espen heeft autisme en alleen daarom is het al bijzonder dat hij op het podium in De Brouwerij staat. Espen zingt enkele popsongs en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar.

Sfeervol optreden

Na een korte pauze wordt het publiek verrast met een sfeervol optreden van Minka (zang) en Luuk (gitaar). Zij hebben elkaar leren kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Daar zijn ze allebei afgestudeerd van de Jazz afdeling. Sindsdien spelen ze overal door Nederland met een breed repertoire bestaande uit eigen werk en pop- en jazzcovers waar ze eigen arrangementen voor hebben geschreven.

Talentvolle muzikanten

Podiumcafé De Brouwerij sluit met het optreden van deze talentvolle jonge muzikanten het tweede culturele seizoen muzikaal af. In september start het seizoen 2019-2020. Podiumcafé De Brouwerij is te volgen op facebook: podiumcafedebrouwerij.

Cheque voor vrijwilligersorganisatie Turn-Over

Links: Jan Bot (Kiwanis Heerhugowaard e.o.). Rechts: Joerie Peperkamp. (Foto: aangeleverd)

REGIO - In het gloednieuwe pand van 'Renses Go!Green', gelegen aan de A9, heeft Joerie Peperkamp namens de Stichting Turn-Over een cheque van € 2.500 van Kiwanis Club Heerhugowaard e.o. mogen ontvangen uit handen van voorzitter Jan Bot.

Kiwanis is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers die zich op basis van respect en onderlinge vriendschap inzet om de minderbedeelde kinderen in onze maatschappij (lokaal of wereldwijd) een helpende hand te reiken onder het motto, 'serving the children of the world'. Kiwanis Heerhugowaard e.o. organiseerde voor de vierde keer op rij de succesvolle Sinterklaas banketletteractie. Ook dit keer is een groot aantal - door de bekende Patisserie A.C. de Boer uit Alkmaar gebakken - banketletters verkocht. Namens de stichting 'Turn Over' uit Alkmaar bedankte Joerie Peperkamp Kiwanis voor deze financiële ondersteuning. Hij vertelde hoe er door de stichting regionaal een professionele intensieve coaching wordt verzorgd om jeugdigen, die steun of een tweede kans nodig hebben fysiek en mentaal te begeleiden..

Persoonlijke voorstelling Cultuurkoepel

(Foto: aangeleverd)

HEILOO - Janne Schra geeft zondag 19 mei een persoonlijke voorstelling in de Cultuurkoepel Heiloo.

Janne Schra put in deze persoonlijke voorstelling LALALA LOVE uit haar omvangrijke oeuvre van Room Eleven en Schradinova. Janne werkt samen met heel uiteenlopende muzikanten, treedt op over de hele wereld: Montréal, Berlijn, Tokyo.

Zilveren Harp

Ze ontving een Zilveren Harp, gouden en platina platen en haar laatste studioalbum PONZO (2015) werd meteen na de release genomineerd voor een Edison en een 3voor12 Award. Er zit muziek in haar naam, in haar leven, in haar genen. En dat laat ze horen.

Intieme bezetting

In een intieme bezetting speelt ze haar lievelingsnummers. zoals ze klinken in een jazzbar in New Orleans. LALALA LOVE is een ode aan haar liefde voor muziek uit vervlogen tijden. Aanvang: 15.00 uur. Kaarten via www.cultuurkoepelheiloo.nl of in de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus Heiloo.