Purmerend op Zondag

24 februari 2019

Purmerend op Zondag 24 februari 2019


'Verhoging culturele participatie ouderen in Edam-Volendam'

Volendam wordt Age Friendly Cultural. (Foto: Aangeleverd )

EDAM-VOLENDAM - Edam-Volendam is een van de zeven nieuwe steden die zal deelnemen aan het programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Met dit programma moedigt het Fonds sinds 2016 steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. De vergrijzing is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Met het project 'Oude Meesters' wil gemeente Edam-Volendam op een vernieuwende en uitdagende manier senioren betrekken bij en mee laten doen aan kunst en cultuur. "Het verhogen van culturele participatie onder ouderen betekent meer vitaliteit, welzijn en gezondheid. Actief zijn met kunst brengt ook structuur en zorgt ervoor dat je minder naar de dokter gaat. Het bevrijdt je en stelt je open voor nieuwe ervaringen", aldus wethouder Vincent Tuijp.

Het Fonds werkt, gedurende twee jaar, in dit programma samen met gemeenten, culturele instellingen en hun partners aan het verduurzamen van cultuurparticipatie door ouderen. Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn en bouwen aan een stevig lokaal netwerk staan hierbij centraal. Deze editie doen naast Edam-Volendam, Roermond, Dronten, Lelystad, Houten, Oldenzaal en Arnhem mee.

BNG Bank Lang Leve Kunstprijs

Tevens strijden de zeven steden met elkaar om de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs. Het BNG Cultuurfonds hecht belang aan verduurzaming en ontwikkeling van het cultuuraanbod voor ouderen en met name aan de samenwerking tussen de verschillende domeinen. Ze stelt daarom een prijs ter waarde van 20.000 euro, ter beschikking. Een jury, onder leiding van Hedy d'Ancona, beoordeelt welke de stad zich uiteindelijk als beste Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. De prijs wordt in het najaar 2020 uitgereikt.

De heer Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie: "Het Fonds wil zoveel mogelijk mensen de kans bieden hun creativiteit te ontwikkelen. Voor ouderen is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat zij meer mogelijkheden krijgen om zelf cultuur te maken. Het houdt hen vitaal en vergroot hun welzijn. Wij zijn verheugd dat Edam-Volendam een van de deelnemende steden is en zo het kunst en cultuuraanbod voor ouderen op peil houdt."

Taallokaal

PURMEREND - Dichterskring Waterland houdt donderdag 7 maart een taallokaal in Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt. Aanvang 20.00 uur.

Kom je gedichten en/of verhalen voordragen, of uit werk van andere auteurs voorlezen. Kan ook zijn dat je gewoon gezellig wilt luisteren. Ook wordt er weer een taalopdracht uitgeschreven.

De avond wordt muzikaal opgeluisterd door Corry & Friends.

Taallokaal is een initiatief van Dichterskring Waterland. Voor meer informatie kijk op www.dichterskringwaterland.nl.

Bijeenkomst

PURMEREND - In Wijkplein Where, gevestigd aan Triton 73, is op 28 februari een bijeenkomst van Longpunt Waterland. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur. Gastspreker is John Banen, mondharmonicadocent.

Banen laat de bezoekers kennismaken met mondharmonicatherapie. Deelname is gratis. Longpunt Waterland wordt elke vierde donderdag van de maand gehouden. Welkom zijn mensen met een longaandoening, hun mantelzorger(s) en/of zorgverlener(s).

Vijf kanshebbers strijden om VOWA-prijs

Vorig jaar kreeg Jaap Buijs, directeur van Kwakman Afbouw, de prijs uit handen van staatssecretaris Mona Keijzer. (Foto: Han Giskes)

REGIO - Op maandag 25 februari wordt in theater De Purmaryn in Purmerend door gedeputeerde Jaap Bond de winnaar van de VOWA-jaarprijs bekend gemaakt. Dat het een spannende race is, staat op voorhand vast. Immers, de vijf genomineerden zijn de vijf lokale winnaars van de ondernemersclubs IBEV, PRO, Beemster Ondernemer, Zeevang Ondernemers en Ondernemend Waterland.

Uitreiking op 25 februari door gedeputeerde Jaap Bond

Bert Jonk Autoverhuur Purmerend, Installatiebedrijf Dekker Middenbeemster, De Reclamestudio Oosthuizen, Podobrace Volendam en Kernpraktijken Fysiotherapie Ooster Ee Monnickendam. Stuk voor stuk mooie bedrijven die maandagmiddag met elkaar 'de degens kruisen'. Derhalve geen eenvoudige klus voor de jury.

Boeiende opdracht

Alle genomineerden maken evenveel kans om de verkiezing in hun voordeel te beslissen. Ga maar na: het 100 jaar oude installatiebedrijf Dekker, nota bene ook nog eens Hofleverancier, is puur ambachtelijk ingesteld, tegenover een zuiver internetbedrijf als Podobrace. Hoe vergelijk je die twee?

Of zorgverlener Fysiotherapie Ooster Ee, Bert Jonk Verhuur en De Reclamestudio. Hoe verhoudt je die tot elkaar? Het lijkt een schier onmogelijke opgave. "Maar het is voor ons ook een prachtige uitdaging en een boeiende opdracht", aldus een van de juryleden.

Uitdagingen

De grootste gemene deler is natuurlijk het ondernemerschap. Hoe gaan de genomineerden om met veranderende omstandigheden, met tegenvallers, met nieuwe uitdagingen? Wat zijn hun ambities en hoe gaan ze die realiseren? Alles komt bij elkaar op 25 februari in De Purmaryn.

Burgemeesters

VOWA is terecht trots dat gedeputeerde Jaap Bond de prijs uitreikt. "Dat geeft wel aan dat ook provinciebestuurders het belangrijk vinden om te eren wie het toekomt. Bovendien zullen alle burgemeesters uit de regio Waterland aanwezig zijn, evenals de wethouders Economische Zaken", luidt het schot voor de boeg.

Oud-winnaars

Net als voorgaande jaren heeft de prijsuitreiking een feestelijk karakter. Dit keer geen externe spreker, maar een hernieuwde kennismaking met de oud-winnaars van de VOWA-jaarprijs.

Onder hen Jaap Buijs, eigenaar van Kwakman Afbouw uit Volendam en winnaar van vorig jaar.

Voetbalactiviteiten in bibliotheken

Het doel is om kinderen te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. (Foto: Els Broers)

REGIO - Vijf weken na de aftrap van het project Scoor een Boek! organiseert de Bibliotheek leuke (voetbal)activiteiten met de Kidsclub van FC Volendam.

De jeugd in de leeftijd van 6 tot 12 jaar kan zich gratis inschrijven voor een activiteit met de Kidsclub. Deze is op zaterdag 9 maart in de Bibliotheek Purmerend en een week later, op zaterdag 16 maart in de Bibliotheek Volendam.

FC Volendam en Bibliotheek Waterland zetten samen hun kracht in. Het leesproject 'Scoor een Boek!' bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Tijdens de Scoor een Boek! experience in de Bibliotheek Purmerend en Volendam kun je stervoetballer Marco Tol van FC Volendam ontmoeten en meedoen met het Scoor een Boek! circuit. Dit bestaat uit Sportieve letter estafette, de Scoor een Boekenquiz, het dribbel parcours en het reuze knikker-hol spel.

Het programma op beiden dagen; tussen 10.00 en 10.30 uur kunnen de deelnemers op de foto met Marco Tol sterspeler van de FC en met Frook de mascotte van FC Volendam. Ook na afloop tussen 12.30 en 13.00 uur deelt Marco handtekeningen uit en kunnen kinderen met hem en of Frook op de foto.

Het doel is om kinderen te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. In 11 basisscholen in de regio doen kinderen klassikaal mee met boeken scoren. Maar ook gezinnen doen mee. Kinderen kunnen een gratis poster afhalen in de bibliotheken Beemster, Edam, Landsmeer, Purmerend en Volendam. Is er thuis een boek of tijdschrift (voor)gelezen, dan kun je in de bibliotheek een voetbalsticker halen, die je vervolgens op de poster kan plakken. De deelnemende kinderen maken kans op een prijzenpakket van FC Volendam voor het hele gezin.

Mutsaers in kerkje Beets

Charlotte Mutsaers. (Foto: Keke Keukelaar )

BEETS - Aan het begin van de Boekenweek, zondag 10 maart, wordt Charlotte Mutsaers bevraagd en geïnterviewd (door José Rees) over haar leven, haar werk en in het bijzonder haar boek 'Harnas van Hansaplast'. Dit vindt plaats in het kerkje van Beets vanaf 15.30 uur.

In de pauze en na afloop is het mogelijk om boeken van Charlotte Mutsaers aan te schaffen bij de boekenstal van Boekhandel 'Het Leesteken' uit Purmerend. Na de pauze zal er ook voor de toehoorders gelegenheid zijn om vragen te stellen. Schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares Charlotte Mutsaers (1942) is de dochter van Mies Lely en kunsthistoricus Berend Mutsaers.

Meer info

Charlotte Mutsaers , 10 maart Kerkje van Beets, 15.30 uur, kerk open om 15.00 uur. Zie ook www.kerkbeets.nl.

De kerk van Beets is te vinden aan Beets 51, Beets. Toegang € 17,50. Kaarten zijn via de website te reserveren.

Lente begint met een opgeruimde tuin!

Het mooie weer van de afgelopen week maakt mensen weer blij. Lekker buiten wandelen, praatje met de buurman, de vogels die weer fluiten, straatje vegen en alvast stiekem dromen van een prachtige bloeiende tuin.

Een tuin waar je straks weer kan genieten van het zonnetje en de in bloei staande bloemen en planten. Toch is die mooie, opgeruimde, bloeiende tuin niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral ouderen kunnen niet altijd meer zelfstandig de tuin onderhouden maar worden wel gevraagd zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Voor deze groep mensen zetten wij onze tuinvrijwilligers in.

Ook kiezen wij er dit jaar voor om met een nieuwe enthousiaste consulent buren te enthousiasmeren om samen, met elkaar, te zorgen dat de buren die het zo nodig hebben te ondersteunen in hun tuin.

Vrijwilliger Herman zet zich tweemaal per week in als tuinvrijwilliger. Wanneer wij hem vragen om weer een tuindienst op te pakken komt hij altijd blij en vrolijk weer terug. " Goedemorgen, vandaag de tuin gedaan bij mevrouw De Boer. De koffie en koek stond al klaar en we hebben weer gezellig bij gekletst", zegt Herman. Want een sociaal praatje hoort er natuurlijk ook bij! "Maar na het kopje koffie snel aan de slag anders komt de klus niet klaar."

WonenPlus ziet het aantal tuinaanvragen jaarlijks stijgen. Doet u ook mee? RSWP Purmerend is dagelijks bereikbaar 0299 426 364 tussen 9.00 en 12.00 uur of wonenpluspurmerend@rswp.nl.

Laatste Twiskemolenloop van seizoen

De routes lopen door de prachtige oostkant van 't Twiske. Foto Menno Wilmans

REGIO - Op zondag 3 maart is de vijfde en tevens laatste Twiskemolenloop van dit seizoen. Met ook nu routes langs de oostkant van recreatiegebied 'Twiske.

Op zondag 3 maart vindt de vijfde en daarmee laatste Twiskemolenloop van het seizoen plaats. Deelnemers kunnen weer kiezen uit de afstanden 21,1 km, 16,1 km, 10 km, 5 km, 3 km en 1,5 km (voor de kleine tjes).

Alle routes lopen vooral langs de prachtige oostkant van 't Twiske. En alle afstanden zijn officieel geijkt dus ze kloppen op de meter.

Finishfilmpje

Er is tijdsregistratie met een chip in het startnummer. De precieze tijd verschijnt op het web. En natuurlijk de plaats in het klassement, ook per categorie. Op de website zien de deelnemers na afloop tevens een finishfilmpje van zichzelf.

Start om vijf minuten

De start is steeds om de vijf minuten, vanaf 11.00 uur. Te beginnen met de 21,1 km, dan de 16,1 et cetera. Volwassenen betalen € 6,50 per loop bij voorinschrijving. Bij na-inschrijving € 8,-.

Parcoursrecord

De Twiskemolenloop van begin deze maand leverde mede door het fraaie weer een parcoursrecord op bij de dames op de halve marathon. Wellicht nog opvallender: de snelste overall op de 10 km was geen man maar een vrouw.
Voorinschrijven en meer informatie via www.twiskemolenloop.nl

Blog ontstaan uit passie voor wijnen

Layla en Paskal Karels. (Foto aangeleverd )

PURMEREND - Layla en Paskal Karels hebben een dermate grote passie voor wijnen dat het zich heeft vertaald in het blog www.mijnwijnblog.nl

Het paar heeft altijd al een grote passie gehad voor lekker eten en goede wijnen. Layla: "We hebben elkaar ontmoet in een restaurant waar we samen werkten, ik in de bediening en Paskal in de keuken. De passie voor het de gastronomie heeft ons dus letterlijk samengebracht. Tijdens een vakantie in Frankrijk, toen wij de wijnboeren ontdekte en verrast werden door de prachtige wijnen die wij op de bonnefooi proefden besloten we hier iets mee te gaan doen.

Grote liefde

MijnWijnblog begon met het schrijven over de restaurants waar het duo at. Gebieden die ze bezochten en wijnen die ze dronken. "Hierdoor werd de liefde zo groot dat we het graag écht met mensen wilden delen. We besloten ons in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en zodoende werd MijnWijnblog in oktober 2017 officieel geopend en zijn we gestart met het geven van wijnproeverijen. Layla en Paskal krijgen leuke reacties en sommigen hebben het duo al meerdere keren geboekt. En ook hier hoort een extra stap bij.

"We hebben we de handelsnaam Karels Wijnimport toegevoegd aan ons bedrijfje en starten we ook met het importeren van onze eigen wijnen."

De liefde voor wijnen delen ze graag met zoveel mogelijk mensen. Meer informatie: www.mijnwijnblog.nl

Accordando kondigt voorjaar aan

Het accordeonorkest staat onder leiding van Marja Vrieling. (Foto: Peter Lensselink)

NECK - Accordeonvereniging Accordando geeft zondag 10 maart haar jaarlijkse voorjaarsconcert in Dorpshuis Wijdewormer te Neck. Aanvang 14.00 uur.

Het A-orkest en Combi-orkest van de vereniging treden op onder leiding van dirigent Marja Vrieling. De orkesten brengen een gevarieerd repertoire ten gehore.

Medewerking verlenen zangeres Marlon Schoorl en Maisa van der Kolk van de Muziekkamer Edam met onder meer de Zingende Zaag.

De entree bedraagt € 7,50; donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Het buurthuis staat aan het Wijdewormerplein 3 in Wijdewormer. De zaal gaat om 13.30 uur open.

Voor nadere informatie: info@accordando.nl of via de website www.accordando.nl

Speelgoed met een knipoog naar het verleden bij Fred's Kadoshop

Nostalgie ten top, zoals deze bromtollen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Wanneer je door de Breedstraat in het centrum van Purmerend wandelt, valt je al snel een gezellige kadoshop op. Op de gevel staat Fred's Kadoshop & kunstatelier, Altijd anders.

Veel leuke kado's en accessoires in winkel aan Breedstraat

Een blik in de etalage, waar regelmatig iets nieuws te zien is, maakt dat je de winkel in wilt stappen om een kijkje te nemen.

In de winkel word je vriendelijk ontvangen en je mag er naar hartenlust rondneuzen. De winkel staat vol met leuke kado's en handgemaakte (woon)accessoires.

Zelf gemaakt

Daarnaast vind je er prachtige schilderijen en keramiek. Veel daarvan is zelf gemaakt in het kunstatelier achter in de winkel. En dat is niet zomaar een atelier. Hier werken kunstenaars met een beperking. Maar vooral met veel talent.

Regelmatig doen zij mee aan exposities. Naast vrij werk, werken de kunstenaars ook in opdracht. Bijvoorbeeld kunst in een bepaalde oplage, relatiegeschenken, geboorte- of kerstgeschenken.

Nostalgie ten top

Nieuw in het assortiment van Fred's Kadoshop is het speelgoed met een knipoog naar het verleden. Denk bijvoorbeeld aan houten- en blikken speelgoed. En natuurlijk niet te vergeten de ouderwetse gezelschapsspelletjes.

'Goeie tijden

De medewerkers vertellen u graag welke verhalen er schuil gaan achter dit mooie nostalgische speelgoed. 'Goeie oude' tijden herleven bij Fred's, Altijd anders. Kom langs en proef de sfeer..

Bij Fred's Kunstatelier ontwikkel je jouw eigen talent en ontdek je jouw eigen stijl door middel van een kunstopleiding op maat. Als kunstenaar doe je ook mee aan exposities. En dat maakt het extra interessant.

In opdracht

Naast vrij werk, werk je ook in opdracht. Bijvoorbeeld kunst in een bepaalde oplage, relatiegeschenken, geboorte- of kerstgeschenken.

Bij Fred's Kadoshop leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om een goede winkelmedewerker te worden. Ook hier volg je een opleiding op maat.

Nieuwe opleiding Intercedent Horizon College

Bianca de Jong en Barry van Brenk, docent en opleidingsmanager van de nieuwe opleiding Intercedent. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Woensdag 27 februari is de Open Dag van het Horizon College. Van 16.00 tot 21.00 uur kunnen toekomstige studenten en hun ouders een kijkje nemen bij de mbo-opleidingen op de vestigingen in Purmerend, Hoorn, Alkmaar en Heerhugowaard. Zo kunnen zij in Heerhugowaard de nieuwe opleiding Intercedent bezoeken. Studenten van deze opleiding op niveau 4 kunnen gaan werken bij een uitzendbureau maar ook bijvoorbeeld als recruiter of op de afdeling human resources (HR) van een bedrijf.

In de eerste anderhalf jaar van de opleiding leren studenten van de opleiding Intercedent algemene commerciële vaardigheden zoals het voeren van een verkoopgesprek, klanten werven, marktonderzoek uitvoeren en klachten afhandelen. Daarna wordt het specifieker: je leert dan hoe je personeel werft en de juiste match kunt maken tussen een bedrijf en een werknemer. Opleidingsmanager Barry van Brenk: "Een mooie baan, want je kunt zowel voor een bedrijf als voor een werknemer écht iets betekenen. Ook is de kans op een baan na deze opleiding groot, er is namelijk een tekort aan intercedenten. En mocht je na deze opleiding nog verder willen leren in dit vakgebied, dan zijn er diverse mogelijkheden op hbo-niveau die goed aansluiten, zoals Human Resources Management of Commerciële Economie."

Kennis

Binnen de opleiding Intercedent zijn vier docenten werkzaam die zelf als intercedent hebben gewerkt. Een van deze docenten is Bianca de Jong, zij heeft 11 jaar bij Randstad gewerkt. Bianca: "Het voelt goed om je praktijkervaring aan studenten te kunnen meegeven. Bovendien bouw je als intercedent een groot netwerk op omdat je bij veel verschillende bedrijven binnenkomt. Dit netwerk zetten wij in om het bedrijfsleven te betrekken bij onze commerciële opleidingen. Het is mooi om te zien hoe de lessen hierdoor steeds uitdagender worden en hoe onze studenten steeds meer in praktijksituaties vaardigheden leren."

Informatiebijeenkomst voor oudersOuders van leerlingen die starten in het mbo hebben vaak veel vragen. Daarom organiseert het Horizon College tijdens de Open Dag informatiebijeenkomsten voor ouders op alle locaties. De bijeenkomsten worden gegeven om 17.00 en 19.00 uur en duren ongeveer 20 minuten. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer weten? Kijk op horizoncollege.nl en kom naar de Open Dag op woensdag 27 februari.

Aftellen tot de Lentetuin Breezand

Foto: Rosemarie van Bentum

BREEZAND – Het is aftellen geblazen, want van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart kunnen bezoekers weer genieten van de Lentetuin in Breezand. De opbouw is afgelopen week weer van start gegaan in de ZAP-hal. Zo heeft de bloemenshow vorm gekregen volgens het thema Vive les fleurs: Parijs op de Lentetuin.

De vrijwilligers van de opbouwploeg zijn druk aan de slag gegaan om de ZAP-hal om te bouwen tot de Lentetuin. Decorstukken als de Eiffeltoren en Arc de Triomphe zijn de afgelopen maanden gebouwd en beschilderd en hebben hun plaats op de show gekregen. De inzenders planten vervolgens dinsdag 26 februari hun prachtige voorjaarsbloeiers in hun stuk tuin, waarna de show compleet is en woensdag 27 februari voor genodigden wordt geopend door wielerlegende Hennie Kuiper. Vanaf donderdag 28 februari is de show vijf dagen lang geopend voor publiek. De organisatie hoopt ook tijdens deze 39e editie weer zo'n 20.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

De Voorjaarsbeurs en Agri vakbeurs maken dit jaar een vernieuwingsslag. Zo kunnen bezoekers bij binnenkomst van de Expo-tent direct een kop koffie of thee halen in de koffiecorner en wordt er naast koffie en gebak in het restaurant ook een 'streetfood' concept uitgerold. Ook is er een podium waar ondernemers demonstraties of lezingen kunnen geven. Uiteraard is er in het weekend voor de kleintjes weer kinderentertainment beschikbaar en worden er gezellige feestavonden georganiseerd. Kijk voor meer informatie over de beleving op de Lentetuin Breezand op sociale media en www.lentetuin.nl.

De Lentetuin Breezand vindt plaats van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart op het sportcomplex van ZAP aan Ceresplein 1 in Breezand.

Miniconferentie 'Leve de natuur!' in Purmerend

PURMEREND - Het Green Power Team van het Clusius College Purmerend organiseert voor de derde keer een miniconferentie met deze keer het thema "Leve de natuur!" De miniconferentie vindt plaats in de aula van de school op woensdag 20 maart, van 15.30 uur tot 18:00 uur.

Paul van Meekeren, wethouder Onderwijs en Duurzaamheid, opent het evenement en boswachter Kapitein vertelt verhalen uit de praktijk. Het IVN bemant een stand en alle bezoekers krijgen een zakje vlinder- en bijenbloemzaad mee naar huis om zelf te zaaien.

Degenen doe interesse hebben in een gratis stand om kennis over de natuur te delen, dan kunnen ze dat via de mail doorgeven: e.creemer@clusius.nl

Argentijns Tangodansen in Heel Europa

PURMEREND - Elke vrijdag is van 20.00 tot 23.00 uur in de grote zaal van Clup Welzijn in gebouw Heel Europa Argentijns Tangodansen.

Elke tweede vrijdag van de maand organiseert Tangosalon Purmersteijn eenzelfde activiteit. Ook deze vindt plaats in Heel Europa. De muziek wordt verzorgd door DJ Ben. De toegang is € 3,-.

De lessen vinden op de tussenliggende vrijdagavonden plaats. Dit in samenwerking met TangoCuerno.www.tangocuerno.nl

Voor meer informatie is Ina Beemster telefonisch bereikbaar op 06 30 36 93 42. Te volgen op de FB-pagina 'Tango in Purmerend'.

Lees ook