Heemskerkse Courant

2 mei 2019

Heemskerkse Courant 2 mei 2019


Anne Frankschool wint Schoolzwemkampioenschap 2019

De trotse winnaartjes van Basisschool Anne Frank. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op maandag 29 april werden in zwembad De Waterakkers de jaarlijkse Schoolzwemkampioenschappen van Heemskerk gehouden. Het toernooi dat onderdeel is van de Schoolsportagenda, gecoördineerd door Team Sportservice Kennemerland, werd wederom goed georganiseerd door zwemvereniging O.E.Z.A. uit Heemskerk. Winnaar werd Basisschool Anne Frank.

Dertien teams met in totaal 130 leerlingen hebben een kampioenscircuit doorlopen

De dertien teams met in totaal 130 basisschoolleerlingen hebben op deze dag in de meivakantie een kampioenschapscircuit doorlopen van diverse sport en spel onderdelen. Het kampioenschap is mede door de vele vrijwilligers weer een groot succes gebleken, waar de organisator (Zwemvereniging OEZA Heemskerk) vol trots op terug kijkt. Organisator Pascal Palmboom liet weten: ''Ik ben enorm trots dat door dit toernooi weer vele kinderen in de vakantie konden deelnemen aan een leuk sportevenement.''

De uiteindelijke winnaar van het Schoolzwemkampioenschap Heemskerk 2019 is Basisschool de Anne Frank geworden, het zesde team van deze school wonnen de eerste prijs, van harte gefeliciteerd.

'Trots dat veel schoolkinderen in de vakantie konden deelnemen'

Uitslagen: 1: Anne Frank team 6; 2: De Bareel 1; 3: Otterkolken 1. Door het Heemskerkse zwemkampioenschap zijn weer vele leerlingen in aanraking gekomen met zwemmen. Wilt u meer informatie over zwemmen bij OEZA? Bezoek dan de website www.oeza.nl.

Bridgen

HEEMSKERK - Met ingang van het seizoen 2019-2020 wordt er bij Bridgeclub ABC Heemskerk op donderdagmiddag gespeeld in plaats van donderdagavond. Donderdagmiddag is een aantrekkelijke speelmiddag vooral als je een lang weekend wil plannen. Speellocatie: Sportcentrum a/d Kerkweg, Heemskerk. Meer info: Ria Zuidweg, tel. 0251-201233, e-mail: rilipi@casema.nl; Cathy O'Donnell, tel. 06-46415107, e-mail: codonnell03@gmail.com.

Vogelbeurs

HEEMSKERK - Op zondag 5 mei wordt weer de maandelijkse vogelbeurs gehouden bij v.v. Tropica in het clubgebouw aan de Const.Huygenstraat 99 in Heemskerk. Dit is tevens de laatste van dit seizoen. Het gebouw is open van 10 uur tot 13 uur. Vrij entree.

Bridgen

HEEMSKERK - Met ingang van 2019-2020 wordt er bij Bridgeclub ABC Heemskerk op donderdagmiddag gespeeld in plaats van donderdagavond. Speellocatie: Sportcentrum a/d Kerkweg, Heemskerk.

Bep Knopper biljartkampioen bij Jansheeren

AV DEM grossiert in vijfde plaatsen

Cursussen voor ouderen bij SeniorWeb

Nieuw podium en restaurant in Jozefschool

Bep Knopper kampioen biljarten bij Jansheeren

De biljarters poseren voor de fotograaf. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - De competitie van het seizoen 2018/2019 is afgesloten met de wedstrijden om de ereplaatsen. Gesteld mag worden dat de partijen nog nooit zo spannend zijn geweest als dit jaar. De finalewedstrijden werden gespeeld van maandag t/m vrijdag.

Zestien biljarters begonnen met het spelen van hun partijen

Op maandag begonnen 16 biljarters met het spelen van hun partijen. Op dinsdag volgde het tweede gedeelte van de voorronden, waarna er 8 spelers zich plaatsten voor de volgende ronde. Op woensdag en donderdag volgden de partijen van de laatste acht waarna wederom de helft afviel.

Derde/vierde plaats

Vrijdag werd gespeeld om de ereplaatsen. De partij om de derde en vierde plaats tussen Cor Lokhoff en Wim Beenstjes eindigde na de reguliere 25 beurten in een gelijk spel, waarna er 5 beurten extra moesten worden gespeeld om te bepalen wie uiteindelijk had gewonnen. In de partij om de eerste en tweede plaats was het eveneens heel spannend, de uiteindelijke winnaar Bep Knopper had net één carambole meer gemaakt dan zijn tegenstander Jan Kloes.

Al met al een geweldig toernooi, met dank aan de organisatiecommissie. Bep kreeg ook de wisselbeker uitgereikt.

Gezocht: bandjes

Bands kunnen zich alvast opgeven voor op de Cultuurmarkt op 18 mei. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Zaterdag 18 mei is het weer zover. Het centrum van Heemskerk gaat weer cultureel op zijn kop. Vorig jaar met het thema 'Heel Heemskerk rockt en rolt' en 2019 met het thema 'Tijdmachine'. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen. Het thema moet pakkend zijn voor jong t/m oud en voor diverse disciplines zoals muziek, kunst, fotografie, dans, etc. en dit alles om Heemskerkers en andere belangstellenden te laten zien wat Heemskerk op amateurkunstgebied in huis heeft. Voor het podium bij café Cheers is er nog ruimte op het podium voor (startende) bandjes. Komen jullie uit Heemskerk met je band en wil je het podium eens uitproberen? Grijp nu je kans. Wil je meer informatie of je aanmelden? Stuur dan een e-mailtje naar monique@cultuurhuisheemskerk.nl of bel naar Cultuurhuis Heemskerk, t. 0251 836003.

Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Er is binnenkort een gratis cursus over gezond, lekker en betaalbaar eten met een gezonde lunch. Vanaf 20 mei is deze cursus in Heemskerk te volgen en duurt van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Gezond en lekker eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar soms is dat best lastig. Want hoe houdt u het betaalbaar, zeker als u moet rondkomen met een kleine beurs? De cursus 'Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn' helpt u daarbij! Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen, die moeten rondkomen met weinig geld, maar ook voor mensen, die graag meer willen weten over gezonde en goedkope voeding

Inhoud van de cursus

Er worden veel praktische tips gegeven over het besparen op boodschappen, betaalbare keuzes en een gezond dagmenu. Ook wordt er informatie gegeven over etiketten lezen en worden producten vergeleken. De cursus wordt gegeven door Constance Delmte, diëtist bij ViVa! Zorggroep in samenwerking met Gezondheidscentrum Broekpolder en Socius. De cursus vindt plaats in het kader van de Gezondheidsraad. In de Gezondheidsraad worden allerlei onderwerpen behandeld om een gezonder en gelukkiger leven te stimuleren. Deelname aan deze cursus is gratis.

Datum en locatie

De cursusdatum is 20 mei, aanvang 10.00 uur (stopt 15.00 uur). Om 12.30 uur is er een betaalbare gezonde lunch in Buurthuis de Schuilhoek, van Bronckhorststraat 1, 1962 TV Heemskerk Meedoen aan de cursus of meer informatie via Hansje Veen van Socius: hveen@socius-md.nl o.v.v. 'cursus Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn'. Meer info: 088 - 8876900.

Herdenking 4 mei en lezing op 5 mei

Het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis is komend weekend geopend voor publiek. (Foto:PR )

HEEMSKERK - Op zaterdag 4 mei wordt bij het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht in de vorm van een kranslegging en 2 minuten stilte bij het monument langs de Communicatieweg. Op zondag 5 mei wordt er om 14.00 uur door Hans Nauta een lezing gehouden over de luchtoorlog boven Noord-Holland gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Belangstellenden worden verzocht op 4 mei zich om 19.30 uur te verzamelen in de kantine van het Luchtoorlogsmuseum, om vanaf hier gezamenlijk naar het monument te lopen voor de herdenking. Na afloop is er koffie en thee in het museum. Hans Nauta is al jaren bezig met het onderzoek naar de luchtoorlog boven Noord-Holland. Hans in zijn vrije tijd vaak te vinden in de archieven van onder andere de RAF in London. Ook heeft Hans Nauta al meerdere keren een belangrijke bijdrage geleverd bij het samenstellen van boeken over de luchtvaart gedurende de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk. Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Lintjes

Het regende vorige week in Heemskerk tijdens de traditionele lintjesregen. Maar liefst zes Heemskerkers werden op de dag voor Koningsdag vereerd met een Koninklijke onderscheiding, een zogenaamd "lintje". Eigenlijk zeven Heemskerkers, als je de onderscheiding van Hans Gerrits Jans tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, meetelt.

De heer Gerrits Jans mocht ik drie weken terug verblijden met deze zeer verdiende onderscheiding tijdens de vergadering van de Koninklijke Nederlandse Zwembond in Amersfoort, waarvoor hij zich jarenlang belangeloos heeft ingezet. Afgelopen vrijdag waren er dus zes plaatsgenoten, twee dames en vier heren, 'gelokt' naar het gemeentehuis waar hen een mooie en zeer verdiende verassing te wachten stond. Een zaal vol familie en vrienden en een toespraak van mij met uiteindelijk de versierselen die bij zo'n koninklijke toekenning horen: een lintje en een oorkonde.

Verdiensten zijn teveel om in een column op te noemen

Hun verdiensten voor de samenleving zijn teveel om hier in een korte column op te noemen: voor de sport, de kerk, het buurthuis, de veiligheid, ondernemers, voor saamhorigheid, een luisterend oor en aandacht voor de ander en de samenleving. De dames Brasser en Beentjes en de heren Gerrits Jans, Smits, Van Ruijven, Van Tunen en Van Lieshout wil ik hier namens het hele dorp bedanken. Door jullie vrijwillige inzet al die jaren is echt het verschil gemaakt.

Wat een mooi voorbeeld voor anderen, want de samenleving ziet er door mensen zoals jullie mooier uit!

Mieke Baltus, Burgemeester van Heemskerk

Burgemeester@heemskerk.nl

Opening beweegtuin

HEEMSKERK - Zondag 5 mei organiseert St. Agnes een feestelijke ochtend voor bewoners en buurtbewoners. Deze dag viert men de opening van de nieuwe beweegtuin, het 10-jarig bestaan van de wandelgroep en Bevrijdingsdag. 's Morgens is vanaf 10.30 uur de feestelijke opening van de beweegtuin. Waarvan de fitnessapparaten zijn gedoneerd en gemaakt door fa. Paul Stam Bouw BV uit Uitgeest. Tijdens de koffie, waarbij alle aanwezigen op een ezelsoor worden getrakteerd, is aandacht voor de wandelvrijwilligers die al 10 jaar iedere eerste zondag van de maand met bewoners wandelen. Hierna gaat men de tuin in voor de opening en kan iedereen de beweegapparaten uitproberen tijdens een spelcircuit. Charlie Twist met zijn buikorgeltje zorgt voor de vrolijke noot met meezingers. Deze ochtend wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van ViVa! 's Middags van 12.00 uur tot 13.00 uur is er mogelijkheid om gebruik te maken van een lunchkaart in het restaurant van St. Agnes "het Hof van Agnes ". Iedereen wordt op 5 mei tussen 10.30 en 13.00 van harte uitgenodigd op de Zamenhof 65 in Heemskerk om dit feest mee te komen vieren.

Jubilarissen PCOB in het zonnetje

De jubilarissen worden in de bloemen gezet. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op 25 april jl. ontvingen de jubilarissen, (vanaf links) mevr. Mandemaker, mevr. Stockey, dhr. van Selm en mevr. van Leeuwen op de jaarvergadering van de PCOB (Protestants Christelijk Ouderen Bond) in de Vrijburcht in Heemskerk een mooi bloemenboeket en een oorkonde vanwege hun 25-jarig lidmaatschap.

Geboorten

Geen

Huwelijk/partnerschap

Meijland, Lambertus FP, man, datum huwelijk 25-03-2019 te Heemskerk, met van Dam, Karin, Srt verbintenis: Huwelijk; Stobbe, Anja, vrouw, datum huwelijk 29-03-2019 te Heemskerk, met de Boer, Ger, Srt verbintenis: Huwelijk; van den Berg, Niels, man, datum huwelijk 01-04-2019 te Heemskerk, met de Groot, Rowan, Srt verbintenis: Huwelijk; Koning, Petra M, vrouw, datum huwelijk 12-04-2019 te Heemskerk, met Burns, David.

Overlijden

Koppes , Theodorus P, overleden op 2 maart 2019 te Denia; van der West , Hendrik. overleden op : 21 maart 2019 te Haarlem; Klardie , Frans F, overleden op 25 maart 2019 te: Heemskerk; Molenaar , Hans, overleden op 25 maart 2019 te Heemskerk; van Gog , Erna, overleden op 26 maart 2019 te Heemskerk; van Veelen-Ramos Diaz , Raquel, overleden op 29 maart 2019 te: Heemskerk; de Moes , Dirk J, overleden op 30 maart 2019 te Heemskerk; van der Steen , Robert, overleden op : 31 maart 2019 te Heemskerk; Maters-Alberts , Jantina A, overleden op 3 april 2019 te Heemskerk; van der Hoeven , Elizabeth MT, overleden op 3 april 2019 te: Amsterdam; Wijnstra, Renze, overleden op 5 april 2019 te: Heemskerk; Dijkstra, Robert A, overleden op 6 april 2019 te: Alkmaar; de Ruijter, Hermanus PM, overleden op 8 april 2019 te: Heemskerk; Geenjaar , Salomon, overleden op : 8 april 2019 te: Amsterdam; Jorritsma , Sijtze, overleden op: 10 april 2019 te: Heemskerk; Petersen-van Zijtveld , Stijntje, overleden op: 10 april 2019 te: Heemskerk; Daalhuizen , Majella, overleden op: 11 april 2019 te: Heemskerk.

Stijn Pieter Sinnige; Hilde Daniëlle Verwindt; Seyma Besime Çar; Kerim Bayram Çar; Mano de Feber; Krasimira Eneva; Aras Kaan Aktas; Jackson Peeneman; July Brakenhoff; Julia Jane Mossel; Milas Burak Bektes; Lieve Veen; Zeb Daniël Hennipman; Kick Klaas Jansen; Lise Rudy Maria Al Maes Hustermann; Vince Kaatman; Juup Jasper van Maaren; Kane Widurski; Julie Louise Morisse van Klaveren; Kenzo Xavi van der Ploeg; Dax Fatels Jessie Jansen.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Nick Graffe & Lotte de Saegher; Sjors Toen & Wendy Cornelia Francisca Adriana van der Voort; Raymond Grapendaal & Carolina Friederica Kloosterman; Johannes Gerardus Maria Stinissen & Monique Bettina Perisutti.

Overlijden

Klepper w/v Wiegerink, Elisabeth geb: 1510-1942 ovl: 20-04-2019 Bakkum; Gerardus geb: 1911-1936 ovl: 18-04-2019.

Geboorten

Stijn Pieter Sinnige; Hilde Daniëlle Verwindt; Seyma Besime Çar; Kerim Bayram Çar; Mano de Feber; Krasimira Eneva; Aras Kaan Aktas; Jackson Peeneman; July Brakenhoff; Julia Jane Mossel; Milas Burak Bektes; Lieve Veen; Zeb Daniël Hennipman; Kick Klaas Jansen; Lise Rudy Maria Al Maes Hustermann; Vince Kaatman; Juup Jasper van Maaren; Kane Widurski; Julie Louise Morisse van Klaveren; Kenzo Xavi van der Ploeg; Dax Fatels Jessie Jansen.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Nick Graffe & Lotte de Saegher; Sjors Toen & Wendy Cornelia Francisca Adriana van der Voort; Raymond Grapendaal & Carolina Friederica Kloosterman; Johannes Gerardus Maria Stinissen & Monique Bettina Perisutti.

Overlijden

Klepper w/v Wiegerink, Elisabeth geb: 1510-1942 ovl: 20-04-2019 Bakkum; Gerardus geb: 1911-1936 ovl: 18-04-2019.

Geboorten

Stijn Pieter Sinnige; Hilde Daniëlle Verwindt; Seyma Besime Çar; Kerim Bayram Çar; Mano de Feber; Krasimira Eneva; Aras Kaan Aktas; Jackson Peeneman; July Brakenhoff; Julia Jane Mossel; Milas Burak Bektes; Lieve Veen; Zeb Daniël Hennipman; Kick Klaas Jansen; Lise Rudy Maria Al Maes Hustermann; Vince Kaatman; Juup Jasper van Maaren; Kane Widurski; Julie Louise Morisse van Klaveren; Kenzo Xavi van der Ploeg; Dax Fatels Jessie Jansen.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Nick Graffe & Lotte de Saegher; Sjors Toen & Wendy Cornelia Francisca Adriana van der Voort; Raymond Grapendaal & Carolina Friederica Kloosterman; Johannes Gerardus Maria Stinissen & Monique Bettina Perisutti.

Overlijden

Klepper w/v Wiegerink, Elisabeth geb: 1510-1942 ovl: 20-04-2019 Bakkum; Gerardus geb: 1911-1936 ovl: 18-04-2019.

De apotheker

(Foto: )

Als ik een medicijn op dokters advies ga halen bij de apotheek dan is hij verplicht om uit te leggen hoe en wat over dit medicijn. Mij is nog nooit enige uitleg gegeven over een medicijn. De apotheker stelt mij altijd dezelfde vraag. Zo ook verleden week. "Goedemiddag", zegt de apotheekassistente. "Goedemiddag", zeg ik terug. "U komt uw medicijn halen." "Hoe is het mogelijk dat u dat weet", antwoord ik haar. Zij loopt naar achteren en komt triomfantelijk met het medicijn terug. "Dit is het en heeft u nog vragen over het geneesmiddel?" 80 keer dezelfde vraag en ik heb al 80 keer hetzelfde antwoord gegeven! Er zit een bijsluiter van 15 kantjes bij, en dan zou ik nog vragen hebben? Even serieus...het is maar Paracetamol. Weet u wel, zo'n pilletje waar je er 20 van in één keer kan innemen en dan nog steeds koppijn hebben. Ik ben het zat en ze denkt nu dat ik nee ga zeggen. Ha, mooi niet! Dit keer doen we het op mijn manier! "Ja ik heb een vraag", antwoord ik. "In verband met brandend maagzuur gebruik ik remmers, ik slik voor mijn migraine aanvallen en in verband met mijn oorpijn heb ik druppels. Tevens gebruik ik oogdruppels in verband met hooikoortsaanvallen en om verstopping van het darmkanaal te voorkomen gebruik ik bonenvezels en ook heb ik nog een pilletje in verband met paniekaanvallen en omdat ik af en toe last heb van eczeem smeer ik me twee keer per dag in met levertraanolie. Nu vroeg ik me af, als ik eerst de bonenvezel en de oogdruppels in de ochtend neem, kan ik dan 1000 mg Paracetamol innemen? Ze kijkt me aan, wordt rood, begint vervolgens als een idioot door de bijsluiter te bladeren en haalt haar collega erbij. Ze probeert mijn vraag aan haar collega te herhalen, maar gooit werkelijk alles door elkaar. Het zweet staat letterlijk op haar bovenlip als blijkt dat haar collega er ook geen fluit van begrijpt. Ik ben benieuwd of ze volgende keer weer een vraag aan mij stelt.

Co Backer

jalbacker@telfort.nl

AV DEM grossiert in vijfde plaatsen

De B-junioren van de DEM-equipe wisten met verschillende vijfde plekken huiswaarts te keren. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De B-junioren van atletiekvereniging DEM grossierden tijdens de start van hun verenigingscompetitie in Haarlem in vijfde plaatsen. De koude en natte omstandigheden, en ook nog eens wind tegen op de 100 meter, maakte het leveren van topprestaties niet makkelijk. Ondanks deze moeilijke omstandigheden, wisten een aantal atleten toch mooie prestaties neer te zetten. Zo begint Duncan van Ling het wedstrijdritme bij het hoogspringen te pakken te krijgen, wat resulteerde in 1,65 meter. Bij betere weersomstandigheden zit de 1,70 meter of zelfs 1,75 meter er dit seizoen zeker aan te komen. Duncan van Ling kwam met deze hoogte tot plek 5 in de sterk bezette wedstrijd. Ook een vijfde plaats was er voor Antwayne White bij het hinkstapspringen. De Jamaicaanse DEM atleet liet het na 1 poging vanwege rugklachten voor gezien. Deze voorzichtige poging was echter toch goed voor een afstand 11,07 meter en veel punten voor de verenigingscompetitie. De 4x100 meter estafetteploeg bestaande uit Karunzio Koulen, Musa Darboe, Noa Struyve en Antwayne White maakte indruk met een 2e plaats in hun serie. Hun tijd 47,99 seconden, was uiteindelijk goed voor wederom plek vijf in de wedstrijd. Sprinters Musa Darboe en Karunzio Koulen eindigden op plek zeven en tien op zowel de 100 als de 200 meter. Door de lastige weersomstandigheden bleven snelle tijden deze keer uit. De sprint- en springonderdelen waren traditiegetrouw sterk bezet bij DEM. Door de meivakantie werden 800 meter loper Piet van Vuuren en speerwerper Kevin Koeckhoven met node gemist, wat de nodige punten kostte op de lange afstand en de werponderdelen. Toch werd DEM uiteindelijk vijfde in de poule.

Dertiende Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp

Voor de dertiende keer wordt op 4 mei verzetsheld Jan Bonekamp herdacht. Foto: Aangeleverd

REGIO - Het Bonekamp herdenkingscomité organiseert op zaterdag 4 mei 2019, om 20.30 uur, een bijeenkomst bij het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats in IJmuiden.

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde mag een bron zijn van inspiratie in een tijd van stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Van onverdraagzaamheid en intolerantie. Maar ook een tijd van strijdbare inzet van vakbondsleden voor een fatsoenlijke oude dag, jongeren die in de benen komen voor een ambitieus klimaatbeleid en vluchtelingen en ontheemden die vechten voor hun bestaan.

Bij deze 13e herdenking spreekt, na de bekende IJmuidense auteur Conny Braam, Fulco van Aurich. Fulco was lang antiapartheidsactivist en ook vandaag de dag staat hij op tegen onrecht, in het voetspoor van Bonekamp, van zijn moeder, zijn vader en van anderen.

Naast het gesproken woord is er ruimte voor cultuur. Michel Zoetmulder blaast het Taptoe. Daan van Putten en Nicolette Knape brengen het lied Klokken van de hel uit het repertoire van Liesbeth List en Omgekeerde tijd van Stef Bos ten gehore. Petra van Kouteren leest passages uit het boek Het meisje met de vlechtjes, van Wilma Geldof.

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: "Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers." Door uw komst kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten…

Verzamelmunten van de heer Adrichem

De verzamelmunten te zien in Museum Kennemerland. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Meneer Adrichem is begonnen met verzamelen door een cadeautje van mijn ouders, een set met Wilhelminamunten. ''Ik heb altijd al interesse gehad voor verzamelen, het verzamelen van vakantieherinneringen, autootjes, speldjes, noem het maar op. Ik verzamel deze munten omdat ik het niet nodig vind om geld op de bank te laten staan'', aldus Adrichem

Hij vervolgt: ''Op deze manier heb ik er iets heel moois voor in de kast staan waar ik altijd met plezier naar kijk.'' Omdat het een bijzondere verzameling is blijft het twee maanden staan in Museum Kennemerland in Beverwijk. Museum Kennemerland open zaterdag, zondag en woensdag van 14.00– 17.00 uur. Adres: Noorderwijkweg 1A Beverwijk.

Auteurs gezocht voor nieuwe Roetz

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De eerste Roetz Magazine van 2019 komt in juni uit. Er is nog ruimte, dus auteurs uit de IJmond die willen publiceren kunnen hun werk toesturen. Roetz Magazine is een open podium voor schrijvers, dichters en fotografen uit de IJmond. Voor zowel amateurs als professionals is er plek in het blad, dat sinds 2003 bestaat.

Roetz is op zoek naar mooie fotoreportages, gedichten, korte verhalen en andere mooie creaties. Het tijdschrift verschijnt gemiddeld vier keer per jaar en is een uitgave van De Vrijstaat Roetz. Deze niet-commerciële uitgeverij bestaat uit vrijwilligers en geeft naast een magazine ook boeken, cd's en video's uit. Wie zijn of haar werk wil delen met de rest van de IJmond kan mailen naar kopij@roetz.nl. De inzendingen moeten voor 20 mei binnen zijn.

Tijn Touber geeft workshop mediteren

De bekende meditatieleraar Tijn Touber. Foto: DelightYoga

BEVERWIJK - De bekende meditatieleraar, schrijver en muzikant Tijn Touber komt naar Beverwijk. Hij verzorgt op 14 mei een workshop mediteren bij Yogaschool Bhoora Beverwijk.

Bij Yogaschool Bhoora Beverwijk

Tijn Touber staat geregeld in Happinez en Yoga Magazine. Tijdens de workshop leert hij de deelnemers de basisoefeningen voor een serene geest, een warm hart, gebalanceerde emoties en inspiratie en flow in alles wat men doet. Om dat te bereiken is zeker geen meditatie-ervaring nodig. De avond begint om 19:30 uur. Deelname kost € 35.- Na afloop deelt Touber digitale meditaties uit, zodat iedereen thuis verder kan oefenen. Reserveren kan via https://yogaschoolbeverwijk.nl/mediteren.

Zes koninklijke onderscheidingen in Beverwijk

BEVERWIJK – Op vrijdag 26 april heeft burgemeester Smit van Beverwijk aan zes inwoners van de gemeente Beverwijk een koninklijke onderscheiding uitgereikt tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het Kennemer Theater. Alle gedecoreerden zijn persoonlijk door de burgemeester vanaf hun huisadres opgehaald en meegenomen naar het Kennemer Theater. Bij binnenkomst zaten familie, vrienden en andere genodigden al in de Grote zaal te wachten. De volgende personen hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen:

-Blanken, den, A.M. (Ton); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De activiteiten waarvoor de heer Blanken is onderscheiden zijn:
1980 – 2005: onderhoudsmedewerker bij de stichting tot Behoud van het Torenuurwerk
1985 – heden: chauffeur bij de Stichting Vrijwilligers Vervoer IJmond (SVVIJ)
1990 – 1998: lid van de ouderraad van de Margrietschool
1993 – 2014: vrijwilliger (hand-en-spandiensten) bij Peuterspeelzaal Pimpeloentje van de Stichting Welzijn Beverwijk.

-Bos, van den, P.B. (Peter); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De activiteiten waarvoor de heer Van den Bos is onderscheiden zijn:
1984 – 1995: bardienstmedewerker bij de vrijwillige brandweer Beverwijk.
2000 – heden: penningmeester van Cuisine Culinair De Wijcker Kookclub (270 leden). Meneer schrijft iedere maand een nieuw vijfgangenmenu voor meerdere groepen, die hij ook begeleidt. Meneer is de "aansturende man" in de keuken bij het jaarlijkse kerstdiner voor mantelzorgers en eenzame ouderen.
2014 – 2017: initiatiefnemer en organisator van de Vers- en Brocantemarkt.

-Broecke, ten - Oosterveen, W.E. (Liesbeth); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De activiteiten waarvoor mevrouw Ten Broecke-Oosterveen is onderscheiden zijn:
1994 – heden: bestuurslid en vicevoorzitter van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Beverwijk en Heemskerk. Mevrouw is bij de verkeersexamens verantwoordelijk voor de controlelijsten, controleposten en het start- en finishpunt. Zij fungeert als contactpersoon voor de scholen in de regio van Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk en zet zij zich in voor de fietsverlichtingscontroles, caravancontrole en de opfriscursus. Daarnaast is zij zeer actief tijdens de veiligheidsdagen in de regio waar zij kennis deelt met belangstellenden.
Jaren '70 – 2012: lid van de kerkenraad en scriba van het Evangelisch-Lutherse Gemeente Beverwijk-Velsen.

-Dijkhuis, H.R. (Ap); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De activiteiten waarvoor de heer Dijkhuis is onderscheiden zijn:
1980 – heden: vrijwilliger bij, en voorzitter, penningmeester en secretaris van Vogelvereniging Vogelvreugd. Daarnaast organiseert meneer de maandelijkse kaartavond, tentoonstellingen en vogelverkoop en doet hij de inkoop voor de bar en (kerst)kienavonden. Meneer is redacteur van het clubblad en houdt de ledenadministratie bij. Verder verricht meneer ook nog bar- en schoonmaakwerkzaamheden. Meneer Dijkhuis heeft in 2017 een gouden speld
INT-17-34912 / Z-16-37528 Pagina 2
ontvangen van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers voor zijn verdiensten voor Vogelvereniging Vogelvreugd.
2000 – heden: Vrijwilliger bij Recreatiepark 't Gello te Ede. Hier is meneer veilingmeester en controleur van het park. Tevens is hij presentator en begeleider bij het jaarlijkse evenement Huttendorp.

-Hensbergen, van, B.C.L. (Mees); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De activiteiten waarvoor de heer Van Hensbergen is onderscheiden zijn:
1997 – heden: vrijwilliger bij voetbalvereniging R.K.V.V. DEM. Meneer heeft diverse functies bekleed, zoals: grensrechter, elftalleider en organisator van diverse toernooien en activiteiten. Meneer verricht bestuurs- en kantinewerkzaamheden en fungeert als coördinator van de paviljoencommissie. Sinds 1982 is hij voorzitter van de afdeling zaalvoetbal. Meneer Van Hensbergen heeft in 1983 de zilveren en in 1996 de gouden DEM-speld ontvangen en in 1997 de zilveren speld van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie ontvangen. Tevens heeft hij in 2000 de zilveren waarderingsspeld van de KNVB ontvangen.

-Waterlander, J. (Jelle); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De activiteiten waarvoor de heer Waterlander is onderscheiden zijn:
1987 – heden: vrijwilliger weidevogelbescherming bij de Vereniging agrarisch natuur- en landschapsbeheer Water Land & Dijken.
1989 – heden: vrijwilliger bij Beheerstichting Stadspark Overbos. Meneer draagt bij aan de aanleg en het onderhoud van de perken.
2000 – heden: medeoprichter van en vrijwilliger bij de Wandelsportvereniging De Zwervers. Meneer begeleidt een wekelijkse wandeling.

De wensen van Heemskerkse ouderen

De kaartclub van dinsdagochtend. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Diverse oudere inwoners van Heemskerk hebben hun wens in één van de wensbomen van Gouden Dagen gehangen. Jong, oud, groot of klein. Iedereen heeft nog wel een wens die hij of zij graag vervuld ziet. Maar als je ouder wordt, niet zo mobiel meer bent en min of meer afhankelijk wordt van anderen, verwacht je niet dat jouw wens nog in vervulling kan gaan.

'Gouden Dagen' helpt graag senioren een handje

Gouden Dagen Heemskerk helpt ouderen graag bij het vervullen van hun wensen. Mevrouw Dobbelaar had haar wens in de wensboom op de locatie Sint Agnes van ViVa! Zorggroep opgehangen. Op 26 april vertrok zij samen met haar kleinzoon Mark met de rolstoelbus naar Hillegom.

Mevrouw genoot van de rit en het bezoek aan haar dochter waar ze anderhalf jaar niet geweest was. "Het was een geweldige dag een ook de vriendelijke buschauffeur heeft ervoor gezorgd dat ik zo genoten hebt van deze dag. Heel veel dank aan Gouden Dagen" aldus mevrouw Dobbelaar.

Hulp van sponsors

De wensen van de dames Dijkstra en Valentijn gaan op 6 mei in vervulling. Zij willen graag naar de Keukenhof om daar de bloemenpracht te bekijken.

Het Uitbureau in Sint Agnes organiseert een uitstapje naar dit jaarlijkse spektakel in Lisse. En zij gaan mee vanuit Gouden Dagen. De wensen kunnen alleen vervuld worden met de hulp van sponsors, donateurs en vrijwilligers.

Kaartclub

De kaartenclub in Westerheem doneert al een aantal jaren de opbrengst van hun zelfgemaakte kaarten aan Gouden Dagen. Twaalf dames maken elke dinsdag de mooiste 3D-kaarten. Dinsdag 30 april mochten wij uit handen van Lenie, de organisator van dit initiatief, een donatie ontvangen van € 100,-. Heel veel dank namens Gouden Dagen.

Optreden entertainers

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, organiseert het Uitbureau in Westerheem een optreden van entertainers Arthuro en Hugo met het programma Rondje door Holland.

Deze gezelligheid begint om 14.30 uur. Gouden Dagen nodigt de zelfstandig wonende ouder uit om als speciale gast van Gouden Dagen hierbij aanwezig te zijn.

U kunt zich hiervoor opgeven bij Jolanda van Dam op telefoonnummer 06-22913188 van ma t/m vr van 9.00 tot 14.00 uur.

'De vergeten volksziekte'

BEVERWIJK - Een niet herkend of niet goed behandeld vitamine B12-tekort speelt een veel grotere rol bij tal van hedendaagse ziektes en gezondheidsklachten. Arts Hans Reijnen uit Deurne heeft jarenlang onderzoek naar een juiste behandeling gedaan.

Spreker en B12 ervaringsdeskundige Bo Baden zal op pakkende én lichtvoetige wijze spreken vanuit 8 jaar praktijk- en coach-ervaring. Donderdag 2 mei, aanvang 19.30 uur.

Toegang: 5 euro. Locatie: Flex & Connect, Hobbesteeg 4 Beverwijk.

De gezellige LEV-markt op de Zeestraat in Beverwijk. Foto: Aangeleverd

Voorjaars-LEV markt

BEVERWIJK - Op 4 mei vindt van 10.00 tot 17.00 uur op de Zeestraat in Beverwijk een gezellige Voorjaars-LEV markt plaats. Deze markt zal gevuld zijn met een gevarieerd aanbod van producten en met heerlijk eten voor thuis of om ter plekke te nuttigen. De vernieuwde markt loopt nu van het begin van de Zeestraat, bij de Breestraat, tot aan de Baanstraat. Natuurlijk kunt u nog steeds verschillende heerlijke producten vinden die ter plekke genuttigd kunnen worden, zoals patatje stoof, lekkere burgers en Cubanos, churros en suikerspin voor de kinderen.

Ook voor de vele lekkernijen zoals een heerlijk stukje kaas of gedroogde worst met een passende wijn, de lekkerste boterkoek, speciale koffie of ontspannende kruidenthee, streekproducten en gerookte paling/zalm kunt u nog steeds op de markt terecht. Maar dit is nu niet alles. Struin ook langs de verschillende kraampjes met o.a. cadeaus, miniatuurauto's, wollen vachten, babyartikelen, kinderkleding, lederwaren, sieraden, schoenen, vintage, verzorgingsproducten en ga zo maar door.

De nieuwe opzet van de Voorjaars-LEV markt is Lekker, Eigenwijs en Verrassend! Tijdens de Voorjaars-LEV markt is de Zeestraat afgesloten vanaf de Koningstraat tot aan de Baanstraat.

'De notaris vertelt'

'De notaris vertelt' is op 7 mei. Foto: Aangeleverd

REGIO - Op dinsdagochtend 7 mei kunt u in de bibliotheek in Limmen een informatiebijeenkomst bijwonen met notaris Marco Reijntjes. Hij geeft onder andere voorlichting over de mogelijkheden om bij een testament belasting te besparen of bijvoorbeeld ervoor te zorgen, dat u uw woning niet hoeft op te eten bij opname in een zorginstelling.

Uw toekomst goed geregeld?

Heeft u al een testament? Wilt u wat regelen voor het geval u dat zelf niet meer kunt? Onderwerpen waarvoor u bij de notaris terecht kunt. Marco Reijntjes laat ook het levenstestament aan bod komen. Als u wilt voorkomen dat uw naasten met de handen in het haar zitten als u zelf uw zaken niet meer kunt regelen, biedt het levenstestament uitkomst. Niet alleen voor financiële zaken, maar ook voor medische vraagstukken. Tenslotte kan het ook interessant zijn om een schenkingsplan op te zetten om uw naasten wat na te laten. Uiteraard is er ook ruime gelegenheid om vragen te stellen. Meer informatie kunt u vinden op www.vgrn.nl

Aanmelden

U bent van harte welkom op dinsdag 7 mei van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Limmen, Lage Weide 2A. De toegang is € 3,- inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de Klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin).

SeniorWeb: Cursus voor Samsung tablet en Smartphone

(Foto: www.ivarpel.nl)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - In mei starten in Heemskerk en Beverwijk cursussen voor Samsung tablet en smartphone. In slechts vier lessen wordt men met het gebruik van de tablet of de smartphone vertrouwd gemaakt. Dit zijn de laatste cursussen voor de zomer die SeniorWeb IJmond geeft, dus deze kans moet u niet laten liggen. Pas in september, dus na de zomer is er weer een nieuwe serie cursussen en lezingen.

Word gratis lid vanwege 20-jarig bestaan!

U kunt ook lid worden. Dit jaar is dat gratis, omdat SeniorWeb Nederland 20 jaar bestaat. Daarom krijgen alle mensen die deelnemen aan een cursus het lidmaatschap 2019 cadeau. (Het lidmaatschap loopt automatisch af, dus men zit er niet aan vast.) U ontvangt dan elk kwartaal het magazine 'Enter' en u kunt gebruik maken van de vele online cursussen die SeniorWeb Nederland te bieden heeft.

Aanmeldingen en inschrijvingen voor de cursussen in mei lopen via de bibliotheek van Heemskerk en Beverwijk. Dat kan ook via de website van de bibliotheek. Onder het kopje "agenda" kunt u onze cursussen vinden.

In de bibliotheek Heemskerk start op maandag 13 mei een cursus Samsung tablet (4 maandagen). Aanvang: 10.00 uur. Inschrijving via de bibliotheek.

In de bibliotheek Beverwijk start op dinsdag 14 mei om 10.00 uur de cursus smartphone (4 dinsdagen). Inschrijving via de bibliotheek.

Kijk voor meer informatie ook op de website www.seniorwebijmondnoord.nl of ga naar de klantenservice.

Lezerspost

Gemeente Heemskerk,

De Jan van Kuikweg 2019. Als je de gemeente Heemskerk volgens berichtgeving in 2018 moest geloven, zou deze weg zoveel mogelijk ontmoedigd worden als de Tolweg dicht ging en slechts als officiële omleidingsroute voor fietsers gelden. Wel werd voorspeld dat, omdat nu eenmaal veel IJmonders de Jan van Kuikweg kennen, de weg met extra verkeer te maken zou krijgen.En of er extra verkeer is. Dit was natuurlijk ook best van tevoren bekend en het lijkt erop dat de Gemeente sussend wilde optreden jegens de bewoners van de betreffende straat. Echter gezien de Tolweg normaliter meer verkeer te verwerken krijgt dan de Jan van Kuikweg, is het meer dan 2 keer zo druk geworden op deze weg. Ronkende vrachtwagens voo r de deur (sowieso veel meer zwaar verkeer door de straat), harde autoradio's in de file voor je huis, zwaardere luchtverontreiniging, beduidend meer afval dat vanaf fietsen of vanuit auto's op de straat geworpen wordt dat bewoners op kunnen ruimen. Er 's morgens vanuit je oprit niet tussen gelaten worden in de file voor je huis. Dus niet bij je eigen huis wegkomen. En dan nog 's nachts. 's Nachts verandert de Jan van Kuikweg in een snelweg. Je hoort nog net zoef en voelt de luchtdruk in je bed. Verschillende ongelukken zijn er gebeurd. Het lijkt misschien een hoop geklaag als je zelf niet in deze straat woont. Ik ben toch immers zelf in een doorgaande straat gaan wonen? Ja inderdaad, maar niet met deze drukte. U zult denken, het is toch tijdelijk? Ja het is tijdelijk. Maar Gemeente Heemskerk: neem je verantwoordelijkheid en kom uit voor de beduidende overlast die dit veroorzaakt en neem actie. Laat vaker rommel opruimen. Plaats flitsers voor het snelweggedrag 's nachts (en hou ze overdag ook lekker aan). Plaats stoplichten met de kruising Laan van Assumburg. In spitstijden is dit kruispunt overbelast en kom je vanaf de Laan van Assumburg nauwelijks de Jan van Kuikweg meer op, met alle risico's van dien. Op een paar weken verkeersregelaars in het begin na, heeft gemeente gedaan. Dus niet meer wegkijken zou ik zeggen en tijd voor actie! Haal het vanzelfsprekende karakter eraf richting de bewoners en laat begrip voor de overlast blijken in actie en communicatie.

F. van der Poll, Heemskerk

Restaurant INGER bestaat twee jaar

Het team van restaurant INGER. (Foto: foto: aangeleverd)

BEVERWIJK - Restaurant INGER viert feest. Het bekende horecabedrijf in Beverwijk bestaat twee jaar en wil dit graag met zijn gasten delen. ''We heten u als gast dan ook van harte welkom. Op 17 mei 2019 bestaan wij 2 jaar. Daar zijn wij hartstikke trots op. We mogen best wel zeggen dat INGER een begrip is aan het worden in Beverwijk en omstreken. Onze vele (vaste) gasten inmiddels laten zich culinair verrassen door onze bevlogen topchefs Tom Smit en Roger Limburg met een eigen "herkenbare signatuur". Onze gastvrouw en sommelier Astrid van Gorkom adviseert onze gasten uitstekend over de wijnspijscombinatie'', aldus de eigenaren ING en GER.

ING en GER zijn Restaurant INGER twee jaar geleden begonnen. Ze zagen het als een uitdaging. En zo ziet het duo het nog steeds. Ze gaan voor een Bib Gourmand, waarbij luxe en gastronomisch lunchen of dineren niet duur hoeft te zijn. Tom Smit, die geboren is in Italië, en Roger Limburg koken met passie en toewijding. Ze gebruiken lokale producten en ingrediënten en creëren daarmee smaakvolle gerechten. Deze TOP-koks die beiden gewerkt hebben in diverse zeer gerenommeerde sterrenzaken in Nederland, koken nu als ''sterren bij INGER''.

Samen met de keukenbrigade, met hun vakkennis en de opbouw van de gerechten en kwaliteit van ingrediënten, wordt er een prachtig concept neergezet bij INGER. Astrid als gastvrouw/sommelier met haar detail voor de wijnspijscombinatie is een uitstekende toevoeging. Schuif daarom gauw een keer aan bij Restaurant INGER op het Frank Sinatraplein 85 (bij de WIJKERBAAN) en kom culinair genieten bij het verborgen pareltje. Het INGER-team ontvangt u gastvrij in een relaxte sfeer en een moderne ambiance. In de zomermaanden kunt u genieten van een hapje en een drankje op ons zonnige terras tot s' avonds laat, aldus ING en GER. ''Restaurant INGER bestaat op 17 mei precies twee jaar en trakteert van 16 tot 20 mei bij het diner op een welkomstdrankje en amuse. We proosten met u op ons tweejarige jubileum.

Openingstijden do t/m zo vanaf 12.00 uur, keuken sluit op 21.30 uur. Volg Restaurant INGER via Facebook en Instagram. Reserveer online www.restaurantinger.nl of bellen: 0251-730039.

Dodenherdenking in Beverwijk

BEVERWIJK – Op zaterdag 4 mei aanstaande organiseren de stichting 4 mei Beverwijk, stichting Indiëmonument, stichting Herdenking Deportaties 1944 en het Comité Herdenking Wijk aan Zee vier herdenkingsmomenten. Hieronder volgen de momenten in chronologische volgorde, waarbij aangegeven wordt welke bestuurder(s) aanwezig is/zijn.

Programma

13.00 uur - Herdenking slachtoffers Razzia 16 april 1944 op het Stationsplein. Burgemeester Smit houdt bij deze bijeenkomst een toespraak. Burgemeester Smit en Wethouder Erol leggen namens het gemeentebestuur een krans.

18.30 uur - Herdenking van alle oorlogsslachtoffers bij het monument op het Westerhoutplein. Burgemeester Smit en wethouder Ferraro leggen namens het gemeentebestuur een krans.

18.45 uur - Herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk aan het Julianaplein in Wijk aan Zee.

Aansluitend is er een stille tocht naar en een kranslegging bij het monument aan de Zwaanstraat. Bij deze herdenking houdt wethouder Niele namens het college een toespraak en legt een krans.

19.30 uur - Herdenkingsbijeenkomst in de paviljoentent van begraafplaats Duinrust, gevolgd door een stille tocht over het terrein van de begraafplaats. Burgemeester Smit en Wethouder Erol zijn aanwezig bij deze herdenking.

Burgemeester Smit houdt ook bij deze bijeenkomst een korte toespraak.

Na de bijeenkomsten in Wijk aan Zee en op Duinrust nemen de aanwezigen om 20.00 uur twee minuten stilte in acht.

Preview Night en onthulling theatermagazine '19-'20

Het programma van de avond blijft een verrassing. (Foto: sem van straalen)

BEVERWIJK - Voor de zesde keer blikt het Kennemer Theater vooruit naar het nieuwe theaterseizoen tijdens een Preview Night op dinsdag 14 mei om 20.00 uur! Ook wordt het theatermagazine voor het komende seizoen onthuld en iedere aanwezige neemt het nieuwe magazine op deze avond als eerste mee naar huis. Direct daarna zal het programma online te zien zijn en vanaf zaterdag 18 mei 11.00 uur kan er worden besteld.

Dinsdag 14 mei om 20.00 uur in Kennemer Theater

Net als vorig jaar is de Preview Night in de vorm van een soort talkshow à la DWDD en Jinek en is de presentatie in handen van Maus Granaat van het programma 'Bekijk het maar' (elke zondagavond op Radio Beverwijk te beluisteren). Maus interviewt de artiesten, maar ook het publiek wordt in de gelegenheid gesteld zelf vragen te stellen.
Het programma van de avond blijft een verrassing, maar net zoals voorgaande edities doen verschillende artiesten een mini-optreden, een deel uit hun programma. Verder worden er trailers, foto's en filmpjes getoond.

De prijs voor een kaartje bedraagt € 7,50 inclusief garderobe en een consumptie en is te reserveren via de theaterkassa (0251) 221453 of via www.kennemertheater.nl.

Rijbewijs-

keuring

HEEMSKERK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op 15 en 22 mei, 5 en 19 juni en vervolgens 2 keer per maand in De Vrijburcht, Vrijburglaan 2.

Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 085 - 48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.goedkopekeuringen.nl.

Cursus 'Gebruik van smartphones'

BEVERWIJK - In samenwerking met Bibliotheek IJmond Noord geeft SeniorWeb in de openbare bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk de cursus 'Gebruik van smartphones'. In vier lessen leert u de belangrijkste zaken. Er wordt uitgelegd hoe Wi-Fi moet worden ingesteld, hoe u voorkomt dat u een hoge rekening krijgt door gebruik van teveel mobiele data, hoe u foto's en films kunt maken, hoe u de gegevens van uw contacten kunt bijhouden, hoe WhatsApp werkt en nog veel meer. Kosten: € 30,- voor vier lessen. Cursusdagen en lestijden: dinsdag 14, 21 en 28 mei en dinsdag 4 juni, van 10.00 - 12.00 uur. Maximaal 8 deelnemers. Aanmelden www.bibliotheekijmondnoord.nl.

Ontmoeting Wijk aan Duin

BEVERWIJK - Gezellig samen voor senioren, met anderen een kop thee of koffie drinken en een gezamenlijke activiteit doen. Lijkt dit u wat? Kom dan kennismaken. Deze Ontmoeting in buurthuis Wijk aan Duin is dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur.

Met elkaar wordt bepaald ieder seizoen wat er wordt gedaan. Het programma tot eind mei: 7 mei muziek/karaoke; 14 mei voorlichting welzijnsactiviteiten Beverwijk; 21 mei spelletje; 28 mei creatief. Voor de activiteiten op 28 mei, 11 juni en 9 juli dient u zich vooraf aan te melden. Deelname kost € 2. Meer info bij het Sociaal team: 06-11035327 De ontmoeting is een activiteit van het Sociaal team Beverwijk en de Stichting Welzijn Beverwijk.

Koffie Plus in zomer in De Stut

HEEMSKERK - Het winterprogramma loopt op z'n einde maar ook in het vroege voorjaar en zomer kan men terecht bij ontmoetingscentrum De Stut, aan de Maasstraat 3 Heemskerk. In de maanden mei t/m augustus kan men iedere werkdag van 9.30 en 15.30 uur terecht bij inloopgelegenheid Koffie Plus. Het voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken wordt gestimuleerd, zeker in deze tijd van het jaar. Het motto is hierbij 'voor elkaar, met elkaar'. Geniet van een kopje koffie en maak een praatje of onderneem gezamenlijk een activiteit. Tussen de middag wordt samen een lunch bereidt. Het arrangement bedraagt maximaal € 4,00. Aanmelden niet nodig. Info: 0251 – 248648.

Gezellig eten bij 'Leger'

BEVERWIJK – Het Leger des Heils aan de Geysendorfferlaan 4 in Beverwijk is gestart met het aanbieden van een complete warme maaltijd op dinsdag. De warme maaltijd werd al jaren op donderdag aangeboden en op woensdag kan men terecht voor een soep en broodmaaltijd. Voor wie niet graag alleen eet, niet graag zelf kookt of het gemakkelijk vindt uit eten te gaan, biedt het Leger des Heils 3 dagen in de week een goedkope maaltijd aan. Zo is er op dinsdag een maaltijd voor € 3,50. Opgave: 0251-233447/06-51961362, www.legerdesheils.nl/korpskennemerland.

Restaurant INGER bestaat twee jaar

Het team van restaurant INGER. (Foto: aangeleverd)

BEVERWIJK - Restaurant INGER viert feest. Het bekende horecabedrijf in Beverwijk bestaat twee jaar en wil dit graag met zijn gasten delen. ''We heten u als gast dan ook van harte welkom. Op 17 mei 2019 bestaan wij 2 jaar. Daar zijn wij hartstikke trots op. We mogen best wel zeggen dat INGER een begrip is aan het worden in Beverwijk en omstreken. Onze vele (vaste) gasten inmiddels laten zich culinair verrassen door onze bevlogen topchefs Tom Smit en Roger Limburg met een eigen "herkenbare signatuur". Onze gastvrouw en sommelier Astrid van Gorkom adviseert onze gasten uitstekend over de wijnspijscombinatie'', aldus de eigenaren ING en GER.

TopchefsTom Smit en Roger Limburg werken in bekend horecabedrijf

ING en GER zijn Restaurant INGER twee jaar geleden begonnen. Ze zagen het als een uitdaging. En zo ziet het duo het nog steeds. Ze gaan voor een Bib Gourmand, waarbij luxe en gastronomisch lunchen of dineren niet duur hoeft te zijn. Tom Smit, die geboren is in Italië, en Roger Limburg koken met passie en toewijding. Ze gebruiken lokale producten en ingrediënten en creëren daarmee smaakvolle gerechten. Deze TOP-koks die beiden gewerkt hebben in diverse zeer gerenommeerde sterrenzaken in Nederland, koken nu als ''sterren bij INGER.'' Samen met de keukenbrigade, met hun vakkennis en de opbouw van de gerechten en kwaliteit van ingrediënten, wordt er een prachtig concept neergezet bij INGER.

Wijnspijscombinatie

Astrid als gastvrouw/sommelier met haar detail voor de wijnspijscombinatie is een uitstekende toevoeging. Schuif daarom gauw een keer aan bij Restaurant INGER op het Frank Sinatraplein 85 (bij de WIJKERBAAN) en kom culinair genieten bij het verborgen pareltje. Het INGER-team ontvangt u gastvrij in een relaxte sfeer en een moderne ambiance. In de zomermaanden kunt u genieten van een hapje en een drankje op ons zonnige terras tot s' avonds laat, aldus ING en GER. ''Restaurant INGER bestaat op 17 mei precies twee jaar en trakteert van 16 tot 20 mei bij het diner op een welkomstdrankje en amuse. We proosten met u op ons tweejarige jubileum.

Openingstijden do t/m zo vanaf 12.00 uur, keuken sluit op 21.30 uur. Volg Restaurant INGER via Facebook en Instagram. Reserveer online www.restaurantinger.nl of bellen: 0251-730039.

Nieuw podium en restaurant in Jozefschool

Verschillende partijen uit Heemskerk/Beverwijk hebben de handen ineen geslagen. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Vijf verschillende partijen uit Heemskerk/Beverwijk hebben de handen ineen geslagen en een ambitieus plan ingediend bij de gemeente Heemskerk om in het pand van de oude St. Jozefschool aan de A. Verherentstraat een nieuw podium en horecavoorziening te starten. Het pand waar tot eind mei de Nozem en de Non gehuisvest is, zal naar alle waarschijnlijkheid in de zomer aangekocht en verbouwd worden, zodat in de winter jong en oud kan genieten van de dagelijkse openstelling en het brede activiteitenprogramma in het pand.

Lokale partijen starten samenwerking

Na een spannend proces van planvorming en een strenge selectie op het inhoudelijke, technische en financiële plan, door een commissie met onder andere buurtbewoners en de gemeente, mag André Dijkman en Willem Carbaat het pand aan de A. Verherentstraat kopen. Zij gaan samenwerken met horecaondernemer Arjan Sierhuis, St. Culturele Cirkel Heemskerk, IJmond Nieuws en Cultuurhuis Heemskerk. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met andere partijen werkzaam met mensen met een psychiatrische achtergrond en een rock 'n roll dansschool, die aangegeven hebben mee te willen gaan in dit plan. Nu de periode van geheimhouding is afgelopen kan er ook met andere culturele en maatschappelijke partijen over samenwerking worden gesproken. Het is de ambitie om het pand voor en door Heemskerkers te laten runnen en hiermee een belangrijke meerwaarde voor de buurt en Heemskerk te zijn.

Andre Dijkman en Willem Carbaat willen graag dat dit historische pand zijn functie behoud op maatschappelijk en cultureel gebied voor Heemskerk en gaan daarom met hun bouwbedrijf investeren in het pand. Zij zijn benaderd door St. Culturele Cirkel Heemskerk voor een samenwerking en hoefden daar niet lang over na te denken. De vrijwilligers van St. Culturele Cirkel Heemskerk waren naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen voor de professionele theater, muziek en filmvoorstellingen die zij programmeren. Dit pand leent zich daar perfect voor. IJmond Nieuws zocht ook een nieuwe plek voor de vele vrijwilligers die het lokale nieuws in beeld brengen en vanuit een studio uitzendingen kunnen gaan maken. Met horecaondernemer Arjan Sierhuis is er een professionele en ervaren horecapartij gevonden die in het pand met veel enthousiasme een vernieuwend en duurzaam concept gaat neerzetten. Het horecagedeelte gaat 7 dagen in de week open van 's ochtends tot in de avonduren; voor koffie, lunch, diner en een borrel. Cultuurhuis Heemskerk zal het podium onder andere gebruiken voor optredens van haar popafdeling en theater- en muziekvoorstellingen voor de basisscholen in Heemskerk. Door een samenwerking met het gevestigde poppodium het Patronaat in Haarlem wordt er een hoogwaardig poppodiumprogramma opgezet met concerten van nieuwe en gevestigde namen, populaire dansavonden en alcoholvrije jongerenavonden. Voor startende bandjes uit de regio wordt Heemskerk het poppodium waar ze hun eerste podiumervaring op kunnen doen en nieuwe muziek kunnen lanceren. Op de bovenverdieping van het pand wordt naast de tv studio en montage/redactieruimte van IJmond Nieuws ook een multifunctionele vergaderruimte en een flex-kantoor gerealiseerd. ZZP-ers en creatieve ondernemers die voorheen geen werkplek in Heemskerk konden bemachtigen kunnen hier per dag of dagdeel een mooie werkplek met uitzicht op de Laurentiuskerk huren. De samenwerkende partijen hebben het afgelopen driekwart jaar aan het plan gewerkt. Omdat er een speciale gunningsprocedure door de gemeente was opgezet om het mooie historische pand voor de bewoners van Heemskerk te behouden moest dit alles stil worden gehouden.

Lijden en bevrijden in Grote Kerk

Middle Jazz Band in Normandie treedt op in de Grote Kerk. (Foto: Leo Tillmans)

BEVERWIJK Dit jaar is het 75 jaar geleden dat begonnen werd met de bevrijding van Europa met de invasie door de Geallieerden in het Franse Normandië. Op zondag 21 april, Eerste Paasdag, begon een programma over ´lijden en bevrijden´ met muziek en informatie. En daar zat ook een primeur bij. In de Grote kerk van Beverwijk.

De avond werd geopend met de Middle Jazz Band uit Normandië, een big band van twintig muzikanten, die muziek ten gehore bracht van vóór en na de Tweede Wereldoorlog. Het optreden in de Grote Kerk was een primeur voor Nederland, waar vooral muziek van Michel Legrand en Claule Bolling werd gespeeld. De bekende stukken van Glenn Miller, Count Basie en Duke Ellington ontbraken niet. De band, die 35 jaar geleden is opgericht, gaf veel concerten in geheel Normandië en stond onder leiding van Jean-Claude Deslandes. Het tweede deel van de avond bestond uit de presentatie van een boek over Gaston, een soldaat uit Bretagne, die een dagboek heeft bijgehouden tot aan de dag van zijn dood op het slagveld. Nabestaanden van deze soldaat, die in Haarlem wonen, hebben het dagboek uitgegeven en vertelden hoe het boek tot stand was gekomen. Het Ampzing Genootschap uit Haarlem verzorgde de muziek. Na afloop werd met de gasten uit Normandië en uit Haarlem nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

XSENSIBLE DAGEN BIJ PIERRE SCHOENMODE

HEEMSKERK - Donderdag 1 mei, vrijdag 2 mei en zaterdag 3 mei. Deze dagen staan in het teken van Xsensible Stretchwalker testdagen. Kom naar de winkel en overtuig u zelf van het draagcomfort van Xsensible Stretchwalkers. Er staan testparen voor u klaar om zo het loopcomfort van deze unieke schoenen te ervaren.

Op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 mei staat de schoen in de kijker

Xsensible Stretchwalker is een uitzonderlijke schoen met een nog nooit eerder vertoonde zool. In het midden van de zool bevindt zich een balanspunt, dat zorgt voor een ontspannen en gezonde lichaamshouding. In combinatie met Xsensible Inside, een unieke en wereldwijd gepatenteerde stretchleertechnologie die zorgt voor optimaal comfort. Xsensible Inside is leer met een geheugen: ongelooflijk flexibel en daardoor heerlijk om te dragen.

Bij aankoop tien procent korting

Wie eenmaal met de Stretchwalker heeft kennisgemaakt, wil nooit meer zonder!

En als speciale aanbieding: BIJ AANKOOP VAN XSENSIBLE STRETCHWALKERS. TIJDENS DEZE TESTDAGEN 10% KORTING.

Dus tot ziens bij Pierre Schoenmode, Deutzstraat 21a, 1961NS Heemskerk, tel: 0251- 238800.

Schilderen aan het strand

State of mind. foto: Marielle van der Wal

WIJK AAN ZEE - Op het strand van Wijk aan Zee kun je binnenkort schilderen. Een unieke plek om je vrij te voelen en los te laten. Beeldend kunstenares en coach Mariëlle van der Wal begeleidt op 18 mei en 21 juni unieke workshops ‘Intuïtief schilderen aan Zee’.

Op het strand vind je de rust en ruimte om de beslommeringen van het drukke leven te laten waaien. De workshops vinden plaats bij Aloha. Overdekt en mooi uitzicht op zee. Je krijgt meerdere technieken aangereikt en ook tijdens het schilderen word je geholpen.

Wil jij uit je hoofd, naar je hart en met professionele begeleiding, een ochtend of middag heerlijk voor jezelf uiting geven aan onverwachte creativiteit? Kijk op www.mwart.nlvoor de agenda en uitgebreide informatie.

Genieten van de lente, lukt dat nog?

Annelies Blom. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Prettig werken met voldoende ruimte voor ontspanning. Lukt dat nog? Het lijkt zo vanzelfsprekend maar toch is het vaak anders. Oververmoeidheid en chronische overbelasting zijn voor veel mensen realiteit. Een op de zes(!) werknemers zit opgebrand thuis. Voor hen is de weg naar herstel lang. Als onderdeel van het hersteltraject adviseren huisartsen en bedrijfsartsen om een 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training te volgen. Een effectieve manier om bewuster te leven en zoveel mogelijk overmatige stress te leren vermijden. Meestal kan dit met vergoeding door de werkgever of zorgverzekeraar. In acht weken leren deelnemers door aandachtsoefening hoe de geest (mind) werkt in relatie tot het lichaam. Zij gaan zo bewuster leven, minder piekeren en beter slapen. Mindfulness (MBSR) is bij uitstek een vaardigheidstraining. Iedereen kan het leren. Eerdere deelnemers aan de MBSR-training bevestigen dat. De mindfulnesstraining van Blomcoaching.nl is niet zweverig maar nuchter met beide voeten stevig op de grond. Op 13 mei start een nieuwe groep op de maandagavond in Uitgeest. Voorafgaand is er een kennismakingsgesprek. Info: www.blomcoaching.nl, Annelies Blom (lid VMBN cat.1) op 06-24447688.

Alzheimer Trefpunt Beverwijk

BEVERWIJK - Op dinsdag 7 mei is er weer een Alzheimer Trefpunt in Beverwijk.Het onderwerp is: "Mantelzorg bij dementie, hoe ga je hiermee om?" Het is een schok wanneer bij je partner of één van je ouders de diagnose dementie wordt gesteld. Steeds meer mensen worden, soms tegen wil en dank, betrokken bij de zorg voor hun naaste. En dat combineren met de eigen huishouding, gezin en baan is niet altijd even gemakkelijk. Als mantelzorger wil je niet altijd hulp vragen en soms krijg je hulp die je helemaal niet wilt hebben. Hulp vragen en goedbedoelde hulp weigeren, dat kan soms een dilemma zijn.

Hoe kun je dan toch voorkomen dat het je boven het hoofd groeit? En waar en hoe kun je als mantelzorger ondersteuning aanvragen? Gespreksleider Audrey Raalte zal hierover uitgebreid in gesprek gaan met een ervaren gastspreker. Er zal vervolgens voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen. Wilt u op een ontspannen manier meer te weten komen over dementie? Kom dan naar het Alzheimer Trefpunt in ViVa! Elsanta, Pres. Kennedyplein 225, 1945 SG Beverwijk. De ontvangst is vanaf 19,00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt rond 21.00 uur. Iedereen is welkom: mensen met geheugenproblemen, partners, kinderen, vrienden, buren en andere geïnteresseerden. Het belooft een bijzondere avond te worden. De toegang is laagdrempelig en gratis.

Aanmelding vooraf is niet nodig.De bezoekers krijgen informatie van hulpverleners en van mensen die uit eigen ervaring spreken. Bij elk Trefpunt worden deze gastsprekers geïnterviewd door de vaste gespreksleider. Na dit gesprek is er gelegenheid om vragen, ook over andere zaken, te stellen.

Gaslek aan de Tolweg Heemskerk

Foto: Leo Tillmans

HEEMSKERK - Er was afgelopen donderdagmiddag 25 april een gaslek aan de Tolweg in Heemskerk. De brandweer uit Heemskerk rukte uit, evenals de politie. De lek ontstond als gevolg van de werkzaamheden aan deze weg. Deze werkzaamheden zijn sinds januari van dit jaar begonnen en duren een jaar.

HKH staat stil bij 4 en 5 mei

Beeld uit het verleden. (Foto:PR)

HEEMSKERK - De Historische Kring Heemskerk besteedt vrijdag 3 mei aandacht aan zowel de Dodenherdenking op 4 mei als het vieren van de Bevrijding op 5 mei.

HKH-leden Jan Zweeris en Tjeerd Poort hebben een driedelig programma samengesteld met filmmateriaal uit 2006.

Beelden

In de eerste plaats zijn er beelden van een intocht van Canadese oorlogsveteranen, daarna volgen indrukken van de Dodenherdenking bij de Dorpskerk en tenslotte zijn er vrolijke fragmenten van het Bevrijdingsfeest.

Het een en ander is te zien in het gebouw van HKH, van 14.00 tot 16.00 uur op vrijdag 3 mei. Dat is in het Historisch Huis aan de A. Verherentsraat.

Mozaïek Jos Stam als symbool voor respectvolle samenleving

HEEMSKERK – 'Iedereen telt mee'. Met het plaatsen van een kunstwerk dat symbool staat voor de respectvolle samenleving wil de gemeenteraad van Heemskerk graag zichtbaar een krachtig signaal afgeven tegen discriminatie. Het mozaïek van de voormalige Adelbertus MAVO van kunstenaar Jos Stam is volgens het college hier geschikt voor. Daarom vraagt het college extra geld om het mozaïek op het grasveld op de hoek van de Laan van Assumburg en de Constantijn Huygenstraat te plaatsen.

De plek is uitgezocht met de zoon van de kunstenaar

De plek is uitgezocht samen met de zoon van de kunstenaar, de Historische Kring Heemskerk en Stichting Kijk! Heemskerk. Het mozaïek is een grote muur, die ruimte om zich heen nodig heeft om goed tot zijn recht te komen.

Mozaïek uit 1961

Sinds de sloop van de voormalige Adelbertus MAVO - de school die stond op de plek waar tegenwoordig het gemeentehuis staat - wacht het mozaïek van Heemskerks kunstenaar Jos Stam (1926-1985) op herplaatsing. Er is uit de periode van de bouw (1960/1961) geen informatie of uitleg over het thema van het mozaïek. Aangezien het werk voor een middelbare school was, wordt de afbeelding vaak gezien als twee jongeren die de toekomst tegemoet lopen.

Afbeelding interpreteren als voorbeeld voor de respectvolle samenleving

Het is ook mogelijk de afbeelding te interpreteren als voorbeeld voor de respectvolle samenleving. Men gaat hand in hand door het leven, ongeacht bijvoorbeeld godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. De afgebeelde personen zijn blanco, dus door iedereen voor zichzelf in te vullen. De wegvliegende vogels staan symbool voor vrijheid: zo vrij als een vogel kan men zorgeloos door het leven vliegen.

Kunstenaar

Stam was een Heemskerkse kunstenaar die cum laude de Rijksnormaalschool voor Beeldende Kunst, de latere Gerrit Rietveld Academie, afrondde. In 1961 won hij de prestigieuze Roland Holst-prijs voor grafiek. Ondanks dat dit een opstap naar een doorbraak had kunnen zijn, koos hij voor zijn gezin en bleef het kunstenaarschap combineren met zijn baan als tekenleraar.

Cursus 'Starten met Samsung-tablet'

HEEMSKERK - Op 13 mei start in Heemskerk een cursus van vier lessen voor wie graag handig wil worden op de Samsung Galaxy-tablet. U leert verbinding te maken met netwerken, surfen en e-mailen, downloaden en werken met apps, etc Neem wel uw eigen Samsung-tablet (Note-Tab 1, 2, 3, 4, of 10.1) mee. Maximaal aantal deelnemers: 8. De cursusdagen en -tijden zijn: maandag 13, 20 en 27 mei en maandag 3 juni, steeds van 10.00 – 12.00 uur. Locatie, Cultuurhuis Heemskerk. Aanmelding via www.bibliotheekijmondnoord.nl.

Biljarten kan op elke leeftijd. (Foto:PR )

Biljarten in De Schuilhoek

HEEMSKERK - Wilt u overdag biljarten in een gezellige en ontspannen sfeer? In buurthuis De Schuilhoek kan dat! Op maandag- en woensdagmiddag van 12.30-16.30 uur wordt een onderlinge competitie gespeeld.

Iedereen speelt elke middag twee partijen van 25 beurten. Heeft u interesse, kom dan eens op een van deze middagen kijken of bel met T. van der Kolk, T 232 645.

U kunt altijd vrijblijvend een paar weken gratis meedoen om te kijken of het bevalt.

Ook op dinsdagmorgen en donderdagmiddag wordt op dezelfde manier een onderlinge competitie gespeeld. Interesse? Kom langs of bel met N. Meijland, T 232 645. Het adres van De Schuilhoek is Van Bronckhorststr.1 in Heemskerk, T253054