Kompas ed 1

18 juni 2019

Kompas ed 1 18 juni 2019


Opening Sport- en Feestweek Landsmeer

Ook het water werd niet geschuwd door de deelnemers. (Foto: Rudolf Reeker )

LANDSMEER - De Sport- en Feestweek ging 14 juni van start en is georganiseerd door de Stichting Evenementen Landsmeer (SEL), in samenwerking met de lokale verenigingen. Het eerste weekend van dit evenement begon met tien sportieve en gezellige evenementen, met het sprookjesachtig thema 'Er was eens…'.

Dit thema is de rode draad door de hele sport- en feestweek voor de twaalf meerkamp-teams: De Zwarte Zwanen, Hard Gaat Ie, Lekkerbekkies, Liefde voor de Buurt, S11ies, Paradijsvogels, Team Dorpshuis, WeDeliver, La Vie en Moos, ReuscheGenot, Team Rademaker en Team Wieker. De teams verdienen punten bij de verschillende onderdelen, in combinatie met speciale munten die worden gewonnen of gevonden. De strijd gaat de hele week door met veel gezelligheid, tot bij de finale op zondag bepaalt wordt wie zichzelf meerkampteam van 2019 mag noemen.

De Sport- en Feestweek in Landsmeer is: samen doen (Foto: aangeleverd)
Trek je rot!!! (Foto: Rudolf Reeker )
Meerkamp-teams gingen de strijd met elkaar aan op het veld (Foto: Rudolf Reeker )

Activiteiten

Na de opening door wethouder Richard Quakernaat startte de jaarlijkse Sloot- en Slobrace. In het parcours van ruim 2 kilometer trotseerden de deelnemers weilanden en tientallen brede, smalle, diepe en vooral blubberige sloten vanaf IJsclub Hard Gaat Ie. Onder de modder kwam bij de meisjes tot 16 jaar Nina Gumbs als eerste binnen en bij de dames 16+ was het Richelle Kuijper.

Bij de heren 16+ was Ivar Kroon de winnaar en bij de jongens onder de 16 was het de 15-jarige Rob de Graaf. Stiekem was Rob de Graaf van het hele veld de snelste. Van de meerkamp-teams was Team Hard Gaat Ie op eigen veld (en sloot) het snelste.

Met kans op blaren en uitglijders en spierpijn in het verschiet meldden de meerkamp-teams zich vervolgens op het modderige veld van Hard Gaat Ie om te touwtrekken. De Paradijsvogels trokken aan het langste eind en won het touwtrekken, voor Team Rademaker en Liefde voor de Buurt.

Café de 3Sprong heeft het openingsbal uit vervlogen tijden in een nieuw jasje gegoten en hield een zeer geslaagde Kick-Off Party.

Viswedstrijd

Hengelsportvereniging Landsmeer-Den Ilp wilde zaterdag met de viswedstrijd beginnen voor de jeugd tot en met 12 jaar. De aanhoudende regenval gooide roet in het water en de viswedstrijd werd afgeblazen. Het weer heeft de haring en oester party niet tegen gehouden. De nieuwe haring werd geproefd bij de Lekkerbekkies. In de middag kwam

Voetbaltoernooi

Vanaf het einde van de middag waren de Meerkamp teams te vinden bij IVV voor een ouderwets voetbaltoernooi. De S11ies waren na de shoot-out de winnaars van het toernooi.

Tobbedansen

De Meerkamp-strijd ging de volgende dag verder bij WaterSportvereniging Waterland (WSV). Deelnemers roeiden in Friese Punters, sprietlopen over open water en het spectaculaire Fiets 'm Erin! Aan het einde van deze sportmiddag was het Liefde voor de Buurt die met ruime voorsprong op de eerste plek in het meerkamp-klassement staat!

De Open Bridge Drive bij Vrij & Blij werd maandag gehouden. Het volleybaltoernooi bij AC Waterland is al jarenlang vaste prik. Het middenveld van de atletiekbaan wordt door VC Waterland omgetoverd tot volleybalveld, voor de twaalf meerkamp-teams, vrienden-, familie- en buurtteams met wedstrijdspelers en recreanten.

Programma

De meerkamp-teams en alle fans worden dinsdag verwelkomd bij café de Driesprong en de Goede Stek voor... Bibidi Babidi Boe. Wie kent het sprookje van Assepoester niet?

Woensdagmiddag vanaf 14.30 uur staan het speelplein van OBS De Stap en Jeugdvereniging Vrij & Blij geheel in het teken van kinderen. In voorgaande jaren werd er al veel Landsmeers talent ontdekt bij Landsmeer's Got Talent. Dit jaar kan ieder kind artiest worden in een echt circus. De piste van Circus Kristal staat op het schoolplein van OBS de Stap klaar, waar de kinderen kunnen leren fietsen op een éénwieler, jongleren. Er komt een echte goochelaar, een bingo en je kan je laten schminken op de kindermiddag. De toegang aan de kindermiddag is gratis.

Net als zondag verzorgt Vrij & Blij een gezellige woensdagmiddag om te klaverjassen en jokeren. En de Meerkamp mag zich 's avonds melden in het ICL voor 'Er was eens… een basketbaltoernooi', georganiseerd door Landslake Lions. Wat zal dit met de tussenstand voor de meerkamp doen?

Senioren

De donderdag staat alom bekend om de ouderenmiddag. De organisatie stelde een leuk programma samen voor de senioren van de gemeente Landsmeer met muziek van Luc Meijer en een bingo met mooie prijzen. Uiteraard is de gezellige middag in Vrij & Blij onder het genot van een hapje en een drankje. Ook 's avonds bij het meerkamp-onderdeel 'Once Upon a Time' ontbreken muziek, een hapje en drankje niet in café de Drie Zwanen.

De volgende dag wordt ook een gezellige dag met de opening van het Technieklab op OBS de Stap, de opening van de Purmerlander Kermis en de tennisbattle voor de Meerkamp bij 'Er was eens een bal en een racket' op het veld van Tennisvereniging Heb Durf.

Altijd al een handboog willen uitproberen? Handboogschutterij Pijlsnel houdt een open dag op zaterdagmiddag. In Purmerland vinden 's middags de kinderspelen plaats en vanaf 20.00 uur katknuppelen en live muziek. De meerkamp wordt in Vrij & Blij verrast op een 'trip down memory lane' in Jeugdvereniging Vrij & Blij. Deze avond vraagt om behendigheid, concentratie en evaluatie. Aansluitend kan iedereen losgaan bij de Vrij & Blij disco met DJ Antonio en zangers Mokumse Danny en Ramon Beense.

Afsluiting

De afsluiting van SFW19 vindt zondag plaats, met de fietstocht en buffet bij de Purmerlander kermis. In alle vroegte de roofviswedstrijd per boot vanaf WSV de Breek en nog veel meer water bij de Kids6Kamp in zwembad de Breek. Aanmelden (10-15 jaar) kan nog via www.evenementenlandsmeer.nl/inschrijving-kinder6kamp. Nadat de kids de baan hebben verkend, strijdt de meerkamp om de laatste punten voor de wisselbeker en eeuwige roem als winnaar van SFW19. Kom het zien en genieten en eet gezellig mee bij de afsluitende BBQ in het zwembad!! Na afloop van SFW19, van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 juni, verzorgt de SEL samen met alle basisscholen de Landsmeerse avondvierdaagse. Alle scholen verzamelen dagelijks om 17.45 uur bij voetbalvereniging IVV, de start is om 18.00 uur. Na de finish bij IVV is er voor iedere deelnemer drinken en een versnapering.

De afstand die er dagelijks gelopen wordt is 5 kilometer, met leuke routes door het Twiske. Deelname kost 5 euro, inclusief drinken, een versnapering en bij het uitlopen van dit evenement natuurlijk de medaille. Kinderen uit groep 1 en 2 kunnen ervoor kiezen om in plaats van alle vier de dagen, alleen de laatste dag mee te lopen, hiervoor ontvangen ze een mooie dagmedaille.

Inschrijving via de scholen kan tot en met woensdag 19 juni. Wie niet op school zit in Landsmeer, tussen de 4 en 13 jaar is en graag wil meelopen? Aanmelden kan via info@evenementenlandsmeer.nl.

Iedereen kan maandag 1 juli tot en met donderdag 4 juli meedoen met de zwemvierdaagse.

Bijeenkomst matelzorgers

OOSTZAAN - Mantelzorgers uit Oostzaan en Landsmeer zijn donderdag 27 juni van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom voor de inspiratiebijeenkomst in buurtvereniging De Bres, Dr. Snijderstraat 2 A in Oostzaan.

De inspiratiebijeenkomst is dé ontmoetingsplek voor mensen die intensief en langdurig voor een gehandicapte of ernstig zieke naaste zorgen. Zij ontmoeten mensen die weten wat het is om mantelzorger te zijn. Elke keer een ander thema. Ook is er alle ruimte om gezellig en informeel met elkaar te praten en nieuwe contacten te leggen.

Josien Schaft geeft dit keer een creatieve workshop. Deelnemers kunnen naar eigen inzicht een bijzondere etagère creatief bewerken.

Graag voor 19 juni aanmelden via tel. 075-2060011 of w.lam@smdzw.nl.

Huldiging Dimitra Bekheet

AMSTERDAM - Stadsdeelvoorzitter Erna Berends reikt zaterdag 8 juni een getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds en een geldbedrag van 100 euro uit aan de 14-jarige Dimitra Beheet uit de Banne. Een jonge heldin, die een jongetje van 3 jaar redde.

De huldiging vindt om 10.30 uur uur plaats in Lokaal Spaanders, Zonneplein 4 in Amsterdam Noord (Tuindorp Oostzaan).

Dimitra (13) liep met haar ouders op maandag 2 juli 2018 omstreeks 16.00 uur van het Buikslotermeerplein richting de auto om naar huis te gaan. Vanaf het plein naar de auto zien zij voor het fietspad een jongetje van ongeveer 3 jaar lopen. Zijn ouders stonden al aan de overkant van het fietspad op de voet- en fietsgangersbrug waar een waterpartij onderdoor loopt. Ondanks waarschuwingen van zijn vader, sprong het jongetje toch het water in. Omstanders ondernamen geen actie. Dimitra echter, sprong zonder aarzelen het water in toen zijzag dat het jongetje naar beneden zakte. Zij greep hem bij zijn heup en trok hem boven water. Medewerkers van het stadsdeelkantoor hebben Dimitra vervolgens mee naar binnen genomen en opgevangen. Van de moeder van het geredde jongetje kreeg zij een omhelzing.

Het bestuur van het Carnegie stelt zich onder meer ten doel jeugdigen tot 18 jaar te belonen die zonder gevaar voor eigen leven, het leven van anderen hebben gered of ernstige pogingen hebben ondernomen dat te doen dan wel zonder gevaar voor eigen lijf en goed voor een ander in de bres zijn gesprongen.

Blijkens de beschikbare gegevens is Dimitra direct in actie gekomen toen zij het jongetje in het water zag vallen. Omstanders keken toe en staken geen hand uit. Het bestuur acht de conclusie gerechtvaardigd dat Dimitra met haar inzet voor de jonge drenkeling erger heeft weten te voorkomen. Voor deze bijzondere uiting van goed burgerschap die Dimitra op jonge leeftijd aan de samenleving heeft getoond, past waardering in de vorm van een herinneringsgeschenk en het loffelijk getuigschrift.

(Foto: )

Hoi Wendy,

De wekelijkse tekening voor de Spo(r)tprent voor het Noord Amsterdams Nieuwsblad en de Kompas Regiokrant 1 & 2.

Volgens mij heb je vervroegde deadline dus stuur ik je nu vast de tekening voor volgende week in de krant.

Alvast bedankt weer!!

Met vriendelijke groet,

Freeda

Management Kunstschilder Henk Veen

Organisator Henk Veen Kunstpleinen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mobiel: 06-28135247

E-mail: kunstschilderhenkveen@chello.nl
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Website: www.henkveen.nl
Website: www.henkveen.com

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Prix Special Salon du Carrousel du Louvre 2011 en 2012

Winnaar Hein Roethofprijs 2012

Ereburger Theo Fransman Medaille 2013

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Volg Henk Veen via social media

Twiske Jeugd Festival bij Excelsior

Kom 22 juni ook een kijkje nemen bij het Twiske Jeugd Festival. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Het Twiske Jeugd Festival wordt zaterdag 22 juni om 10.00 uur voor de veertiende keer gehouden en verzorgen diverse lokale en regionale jeugdorkesten een gezellige middag vol vrolijke muziek verzorgen in Excelsior, Twiskeweg 103 in Oostzaan.

Het evenement is niet meer weg te denken uit de agenda's van de verenigingen in deze regio. Naast de organiserende verenigingen kan het festival rekenen op een groep van terugkerende deelnemers. In totaal treden dertien orkesten op en strijden voor verschillende prijzen. De grootste bokalen zijn echter niet alleen gereserveerd voor de orkesten die de muzieknoten het beste spelen. Het niveauverschil tussen jeugdorkesten kan immers zeer groot zijn. Daarom is de hoofdprijs voor het orkest dat het publiek het beste weet te vermaken; de entertainmentprijs. Deze opzet resulteert bij elke editie weer in zeer originele optredens.

Kom 22 juni ook een kijkje nemen bij het Twiske Jeugd Festival. (Foto: aangeleverd)
Kom 22 juni ook een kijkje nemen bij het Twiske Jeugd Festival. (Foto: aangeleverd)

Jurylid Dieuwke Kloppenburg beoordeelt de optredens. In de regio is zij bekend als docent en dirigent, maar daarnaast speelt ze trompet en schrijft columns voor vakbladen.

Iedereen is van harte welkom om te genieten van alle goede muziek. De toegang voor het festival is gratis en rond 17.45 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Workshop natuurfotografie

Ook zo mooi fotograferen? Aanmelden voor de workshop kan nog. (Foto: Jan Rijnders)

LANDSMEER - IVN Twiske verzorgt zaterdag 29 juni van 11.00 tot 15.00 uur, onder leiding van Jan Rijnders, een workshop natuurfotografie in de kantine van zorgboerderij De Marsen, Pikpotweg 1 in Landsmeer.

Het grootste probleem bij natuurfotografie is dat onderwerpen niet altijd meewerken. Planten fotograferen is makkelijker, want die bewegen niet, maar wie een specifieke plant wil vastleggen, moet wel weten waar die staat en wanneer.

Dieren fotograferen is meer een uitdaging. Zij willen vaak helemaal niet op de foto. Er zijn echter verschillende manieren om dit wel voor elkaar te krijgen en daar gaat deze workshop onder andere over.

Naast theorie over hoe een goede natuurfoto maken, gaan de deelnemers ook buiten aan de slag.

Deelname kost 2,50 per persoon, gratis voor leden van het IVN en KNNV. Graag van te voren opgeven via excursies@ivntwiske.nl of bel Karin Stroet 06-51649411, boodschap inspreken kan ook.

Jubileum Glazenmaker

Sommige bewoners wonen vanaf het begin in de jubilerende Glazenmaker in Oostzaan. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - De Glazenmaker in Oostzaan bestaat twintig jaar! De bewoners vierden dit uitgebreid in hun prachtige binnentuin met een lekker drankje, buffet en tevens was er een zanger aanwezig voor de feestelijke sfeer. De Glazenmaker bestaat uit 52 prachtige appartementen voor 55+. Maar liefst 16 eigenaren hiervan wonen er al vanaf het begin. In de Glazenmaker is het heerlijk wonen vinden zij.

Zomerfeest in Buurtkamer

De band Horaki treedt 5 juli op in de Buurtkamer. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De Buurtkamer gaat met vakantie en sluit dit seizoen op 5 juli af met een groot zomerfeest. Een open podium wordt gehouden met optredens van onder meer leerlingen van Helene Egberts, singer-songwriter, José Arts op piano en violiste Larissa Folman en Loes van der Laan. Wie ook wil optreden, meld zich aan via buurtkamerkadoelen6@gmail.n[. De avond begint om 19.30 uur. De presentatie is in handen van host Luna Lunettes. Begeleiding en swingende afsluiting door de band van Helene Egberts: Horaki.

Entree 2,50 euro, kinderen onder 10 jaar betalen 1 euro. Consumpties vrijwillige bijdrage.

Voor informatie en contact of hulp aanbieden, gebruik het bovenstaande e-mailadres.
Graag tot ziens op 5 juli.

Buurtkamer Kadoelen is te vinden Nathan F. Israëlweg 3a in Amsterdam (naast Twiskespeeltuin).

Spirituele avond bij de GRS Amsterdam

AMSTERDAM - Iedereen is donderdag 20 juni om 20.00 uur welkom tijdens de openbare avond bij GRS Amsterdam, Kometensingel 211 in tuindorp Oostzaan, Amsterdam noord. Deze staat in het teken van roet-lezen. Herma leest papier die een deelnemer boven een kaarsvlam rustig heen en weer beweegt. Aan de onderkant vormt zich een roettekening. Entree 6 euro.

Enthousiast voor groen?

OOSTZAAN - De Stichting Hulpdienst Oostzaan (SHO) zoekt vrijwilligers met groene vingers voor het doen van klein tuinonderhoud zoals licht snoeiwerk, onkruid wieden en eventueel maaiwerk. Klusjes die de mensen het liefste zelf nog willen doen, maar voor wie dat niet meer lukt. De SHO bemiddelt tussen aanvrager en een vrijwilliger, maar wanneer en hoe vaak de klus geklaard wordt, bepaalt de vrijwilliger in onderling overleg. Uiteraard krijgt die voor het tuinonderhoud een kleine vergoeding.

Interesse? Kom langs bij het Servicepunt WWZ (Wonen, Welzijn en Zorg) in de bibliotheek in de Kunstgreep op dinsdag en donderdag tussen 09.00 en 12.00 uur. Telefonisch aanmelden kan via 075-6840011, per e-mail: servicepuntwwz@over-gemeenten.nl of www.sho-oostzaan.nl.

Activiteiten bij Pllek

Bij Pllek worden diverse activiteiten voor de kinderen georganiseerd. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Pllek verzorgt elke zondag Ruige Rakkers, hét gratis kinderprogramma voor de bezige bijtjes, de nieuwsgierige aagjes en de creatieve duizendpoten. Elke week een andere invulling met onder andere dans, muziek, kunstateliers en circus workshops. Zo zijn niet alleen de kinderen onder de pannen, maar kunnen ook de ouders even achteruit leunen.

Pllek heeft een zomerstop. De laatste activiteit vindt plaats op 7 juli met Sing Away Your Sorrows. Na de zomervakantie, vanaf 1 september, is iedereen weer welkom. Meer informatie is te vinden op www.pllek.nl.

Kom knutselen bij het mobiele atelier van 'Iets van Els' en maak iets moois met allerlei natuurlijke materialen. Deelnemers kunnen kleien en schilderen of kettingen maken, mobieltjes, totempaaltjes, maskers, muziek instrumentjes, poppetjes en nog veel meer! Een bus vol met leuke spulletjes staat te wachten. Vrije inloop op 23 juni 14.00 tot en met 17.00 uur. Leeftijd: vanaf 4 jaar. Deelname: gratis.

De Liedjestovenaar zingt kinderliedjes terwijl ze speelt op haar gitaar of ukelele. De kinderen spelen mee op instrumentjes, zingen luidkeels mee en dansen gewoon lekker op de muziek natuurlijk. Gedurende de middag vinden er twee workshops van dertig minuten plaats. Vrije inloop op 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur. Workshops om 14.30 en 16.00 uur. Leeftijd: 4 tot en met 11 jaar. Deelname: gratis.

Zomerwandeling in het Twiske

Genieten van de natuur in Het Twiske. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Belangstellenden kunnen, met gidsen Henk Strijker en Karin Stroet, zondag 23 juni van 13.30 tot 15.30 uur mee voor een wandeling door het Recreatiegebied het Twiske.

Het is nu zomer, zowel astrologisch als meteorologisch. Deelnemers gaan onder andere op bezoek bij de Schotse Hooglanders, waar inmiddels Joep rondloopt, geboren op 5 april en het negende kalf van een dochter van Ellen 2, die vorig jaar gestorven is. Ook zijn bij zonnig weer een aantal vlinders te zien, waaronder het bont zandoogje. De rietorchis, rolklaver en vele andere bloemen bloeien volop. Aandacht is er voor de zaken die het pad van de gidsen kruisen en zij beantwoorden alle vragen van de wandelaars.

De wandeling is geschikt voor alle leeftijden en duurt ongeveer twee uur, trek wel stevig schoeisel aan. Verzamelplaats: parkeerplaats P9, bij de stuw. Deelname: 2,50 per persoon. Gratis voor leden van het IVN en KNNV en kinderen tot en met 12 jaar. Aanmelden via strijkertjes@quicknet.nl of tel. 06-13319278. Opgave is verplicht tot 24 uur voor de wandeling daar de deelname beperkt is.

Meer informatie, stuur een berichtje naar strijkertjes@quicknet.nl,

Zomervrijwilliger Markant

Zomervrijwilliger gevraagd markant

AMSTERDAM = Altijd al iets voor een ander willen betekenen? Word zomervrijwilliger bij Markant, Zwanenburgwal 206 in Amsterdam.

Markant ondersteunt mensen die langdurig en intensief zorgen voor een ander. Om deze zorg vol te houden is het belangrijk dat zij af te toe even iets voor zichzelf doen en op adem komen. Markant helpt daarbij door vrijwilligers in te zetten. Een vrijwilliger ka echt iets voor een ander. Gewoon door er te zijn, aandacht te geven of samen iets leuks te doen. Bijvoorbeeld samen spelletjes doen, samen naar de markt, praten over vroeger of koffie drinken. Dit kan een uur per week of vaker.

Een vrijwilliger krijgt gratis scholing en Aanmelden als zomervrijwilliger kan via info@markant.org of tel. 020-8868800.

Kijk voor meer informatie op www.markant.org.

Kloppen de gegevens in de gemeentegids Landsmeer Totaal nog?

LANDSMEER - Na de zomer verschijnt de nieuwe gemeentegids Landsmeer Totaal 2019-2020 en wordt deze huis-aan-huis verspreid onder de inwoners, winkels en bedrijven in Landsmeer. In de gemeentegids staan onder andere de gegevens van plaatselijke instellingen, verenigingen en bedrijven vermeld. Daarnaast is er een straten- en namenlijst opgenomen in de gids.

Mensen komen in Landsmeer wonen, verhuizen binnen- of buiten het dorp of komen te overlijden en gegevens veranderen daardoor voortdurend. De uitgever van Landsmeer Totaal wil graag een correcte gemeentegids afleveren en is voor de wijzigingen afhankelijk van een inwoner om die wijzigingen door te geven. Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over die gegevens, maar nee de gemeente Landsmeer mag, in verband met de wet op de privacy, die gegevens niet doorgeven! Dat moet een burger echt zelf doen.

Is een bedrijf, vereniging of organisatie nog niet vermeld of heeft iemand wijzigingen, een e-mailtje sturen of bellen is voldoende. Zo wordt iedereen correct vermeld in de gids.

Wijzigingen of aanvullingen doorgeven via kantoor@angelpp.nl, of bel 020-4826171. De nieuwe uitgave staat gepland op start verspreiding medio augustus, dus het vriendelijke verzoek de wijzigingen vóór 6 juli door te geven.

activiteiten Middelpunt

(Foto: )

Activiteiten Het Middelpunt

AMSTERDAM - In Stichting Het Middelpunt, Plejadenplein 32a in Amsterdam worden diverse activiteiten georganiseerd voor jong en ouder. Iedereen is van harte welkom om mee te doen.

Doe dinsdag 25 of vrijdag 28 juni om 20.00 uur mee met de gezellige bingo met prachtige prijzen. Zaal open om 19.00 uur.

Of leg gezellig een kaartje, want belangstellenden kunnen zaterdag 29 juni vanaf 13.30 uur klaverjassen en genieten van een heerlijke lunch. Opgeven voor 25 juni bij Elly Koolmoes, tel. 06-18299816. De dag kost 15 euro, dit is inclusief lunch en kaarten.

(Foto: )

Arend van Dam

Landsmeer

www.arendvandam.com

Waterrekening en spreekuur HVO

Bij sommige bewoners is de watermeter lastig te bereiken. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Menig inwoner van Oostzaan heeft jaarlijks te maken met het verzoek om de watermeterstand door te geven aan PWN. Helaas beginnen dan voor veel bewoners de problemen, want de watermeter zit onder een aantal zware tegels in de voortuin van de woning en mocht dat gelukt zijn dient men diep door de knieën te gaan om met een loep de watermeterstand af te lezen.

Voor de jongere bewoner niet zo'n groot probleem maar juist voor de ouderen en gehandicapten wel. Gelukkig zijn er vrijwilligers zoals buren of familieleden die bereid zijn om de bewoner behulpzaam te zijn. Ook hebben zij een mogelijkheid om via www.gemeente-oostzaan.wehelpen.nl hulp aan te vragen. Maar helaas zijn er ook nog bewoners die niemand hebben die hun behulpzaam zijn. Veelal zijn zij ook niet in het bezit van een computer of hebben te weinig kennis hiervoor.

Overleg

Voor deze bewoners heeft de Huurdersvereniging Oostzaan overleg gehad met S.H.O. en W.M.O. of er mogelijkheden zijn om te helpen. Gelukkig zijn de dames en heren van de WMO bereid gevonden om hun verzoek op de genoemde 'we helpen'" site te plaatsen. Elke dinsdag- en donderdag kan men tussen 09.00 en 12.00 uur terecht bij het servicepunt WWZ in de bibliotheek in Oostzaan. Vrijwilligers zitten hier klaar om advies te geven of om te ondersteunen bij vragen op het gebied van Wonen, Welzijn, Zorg, Werk & Inkomen en Jeugd.

Spreekuur

Inmiddels is er ook de mogelijkheid om eventuele wensen of probleempjes betrekking hebbende op de sociale huurwoningen in Oostzaan voor te leggen aan de Huurdersvereniging Oostzaan. Hiervoor heeft de HVO weer een 'spreekuur' ingesteld, onze mensen gaan na afspraak met belangstellenden rond de tafel zitten. Een gesprek aanvragen kan via info@huurdersverenigingoostzaan.nl of per briefje aan HVO, Jac. Corneliszstraat 13, 1511 BM Oostzaan, waarna de huurdersvereniging contact opneemt voor een afspraak. Let op! Het is geen klachtencommissie. Voor meer informatie over HVO zie www.huurdersverenigingoostzaan.nl.

Fietstocht de Ban(ne) van Compaen

OOSTZAAN - Als één van de eerste moederdorpen van de Zaanstreek kent Oostzaan een rijke geschiedenis. In de negentiende eeuw losgekomen van Oostzaandam werd Oostzaan een zelfstandig dorp, dat bekende personen heeft voortgebracht.

De hand van de mens deed Oostzaan inklemmen tussen twee natuurgebieden die in elk seizoen een bezoek waard zijn. In het voorjaar groeit en bloeit de natuur en broeden de weidevogels er. Op de fiets kunt u kennismaken en genieten van deze unieke omgeving op elke tweede en vierde vrijdag in mei en juni. De fietstocht duurt ongeveer twee uur.

Ontmoetingslocatie: Sportcafé The Match van de Sporthal aan de Twiskeweg 107 op 28 juni, aanvang 09.30 uur. Kosten: 12 euro per persoon, inclusief koffie. Inschrijven kan via info@saensaddles.nl o.v.v. naam, datum van tocht en aantal personen.

Selectie Compaen met Sven Vermeulen bijna rond

Spelverdeler Sven Vermeulen. Foto: Johnspictures.nl / John van Geenen

Door Marcel Vermeulen.

OOSTZAAN - Met de komst van Sven Vermeulen is de selectie van eerste divisionist Compaen bijna rond. De Oostzaners zijn bijzonder ingenomen met de 20-jarige spelverdeler, die afkomstig is van topdivisionist VCV uit Veenendaal.

Dat hij voor Compaen koos, heeft mede te maken met het feit dat hij hier het volleybal goed kan combineren met zijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. In het kader daarvan zal hij ook nauw betrokken worden met het verder ontwikkelen van de talenten van Compaen.

Eerder konden de Oostzaners al Jesse Koopman (21) van VV Amsterdam begroeten. Van de ruim twee meter lange middenblokkeerder wordt verwacht dat hij met een hogere trainingsintensiteit grote stappen gaat maken. Bij Compaen hopen ze op een ontwikkeling als eerder bij Rick van Baar, die met een kort volleybalverleden toch tot de eredivisie wist door te dringen.

De voorlopig laatste nieuwkomer is Taran Jonk, die als libero in het veld komt. Deze razendsnelle verdediger is afkomstig van MOVE uit Edam, maar speelde in de jeugd ook al voor Compaen.

Passer-loper

Om de spelersgroep van de trainers Bob Hartman en Ralf Muijs, de opvolgers van Johan van Zelderen, te vervolmaken is er alleen nog een passer-loper nodig. Compaen hoopt deze te verwelkomen door de mogelijkheid tot huisvesting aan te bieden, waardoor studeren in Amsterdam en volleyballen in Oostzaan prima te combineren is.

Compaen nam na de laatste wedstrijd van vorig seizoen afscheid van twee routiniers, namelijk Michiel Majoor en Mike Kruizinga. Zij gaan in het tweede team spelen. Max van Straten verlaat de zeeroversclub al na een seizoen. Dat zelfde doet Koen Baas na maar liefst zeven jaar bij Compaen. De twee steken de Zaan over en gaan op het hoogste niveau volleyballen. Hiermee komt het aantal volleyballers dat de afgelopen drie seizoenen naar de eredivisie verhuisde op tien. Het moet wel bijna een record zijn. Alleen bij buurman Zaanstad staan er de komende competitie al zes ex-Compaeners in de selectie. De mutaties zorgen er voor dat de gemiddelde leeftijd van het Oostzaanse herenteam rond de 22 jaar komt te liggen.

De selectie van Compaen bestaat uit de volgende spelers: Sven Vermeulen (sv), Kevin de Jong (sv), Sjoerd van Tol (m), Diederick Hakkers (m), Jesse Koopman (m), Koen van de Wetering (p-l), Jasper Geerdink (p-l), Rik Timmers (d), Allard Rieuwers (d) en Taran Jonk (l).

Wie interesse heeft om dit tiental als passer-loper aan te vullen, neem contact op via teammanager Marcel Vermeulen, tel. 06-30462936.

ivv

Fraaie winst voor IVV

REGIO - IVV won in de nacompetitie met 4-3 van Zwaluwen. Door deze winst gaat het team van trainer Gerrie Breugem verder en gingen zij 20 juni de strijd aan tegen SEW. Bij winst is promotie naar de tweede klasse zeker.

Het duel tegen Zwaluwen werd bij Sv Diemen gespeeld. Door Davey de Haze werd de score al snel geopend. IVV bleef daarna de gehele eerste helft de sterkste. Door twee treffers van Dave Hertog stond het met rust 3-0 en leek het duel gespeeld. Quincy Molly bleef in de pauze geblesseerd in de kleedkamer achter en Breugem moest omzettingen in zijn team doen. Dat pakte slecht uit en de tegenstander kreeg weer hoop. Na een klein uur spelen werd het 3-1. Maar toen Jeffrey Wilders 4-1 scoorde leek het duel wederom beslist. De tegenstander bleef echter strijd baar en het werd tien minuten voor tijd 4-2. Daarna wisten de Utrechtenaren nog ene keer te scoren echter de arbiter keurde deze treffer af en daar kwam IVV goed mee weg. Vlak voor tijd werd het nog 4-3 en moest het team van Breugem alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Er was dan ook opluchting na het laatste fluitsignaal. IVV kijkt nu uit naar de beslissende wedstrijd tegen SEW. Spits Hertog is er dan wegens een schorsing niet bij en dat is een groot gemis. Breugem verwacht dat zijn spelers nog een keer alles gaan geven.

OFC jeugd wint wisselbeker

Trotse voetballers met Wesley Sneijder Wisselbeker (Foto: aangeleverd)

UTRECHT - De spelers van OFC JO13-1 hebben het tweede Wesley Sneijder toernooi gewonnen. De finale werd met 2-0 gewonnen van DHSC. Derde plaats was voor Zeeburgia.

Het Utrechtse Sportpark Thorbeckelaan is omgedoopt tot Sportpark Wesley Sneijder. De voetballer zelf onthulde de nieuwe naam van het complex. Tot zijn verrassing kreeg hij ook een lintje. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De grote (wissel)beker kregen de jongens van OFC persoonlijk uitgereikt door Wesley! Mooie afsluiting van een succesvolle, gezellige en geslaagde dag in Utrecht

ofc

Minder duels voor OFC

OOSTZAAN - OFC moet komend seizoen minder wedstrijden in de Derde Divisie spelen. De KNVB besloot om de competitie te verkleinen van achttien naar zeventien teams. Dat komt mede door het verdwijnen van Jong Vitesse en Jong Fc Groningen. Beide profclubs besloten dit team op te heffen. OFC wordt voor het komende seizoen gezien als een van de favorieten voor de titel. Het team van trainer Eric Heerings heeft zich fors weten te versterken.

Nieuwe doelman

Doelman Kay Hilverink vertrekt van De Dijk naar OFC. Het 19-jarige talent kan zo op derde divisie niveau actief blijven. In Oostzaan moet hij de concurrentie strijd aangaan met de zeer ervaren Atam Koroglu en Brain van der Werff. Hilverink wil deze strijd graag aangaan. Als junior zat hij in de jeugdopleiding van Almere City en ADO Den Haag. Bij De Dijk stond hij twee jaar onder contract. Een periode waarin hij duidelijk liet zien een sterke keeper te zijn.

HBOK

HBOK blij met komst Dennis Dinkgreve

REGIO - HBOK heeft volgend seizoen de beschikking over Dennis Dinkgreve. Deze 31-jarige middenvelder komt van Swift en was daar een van de dragende krachten. Hij heeft daar vier succesvolle seizoenen meegemaakt. Toen HBOK bij hem aanklopte had hij al snel interesse. HBOK had vooral belangstelling in zijn ervaring en dat heeft de selectie dringend nodig. Dinkgreve moet de vervanger worden van de vertrokken Nick van der Velden. Deze sterke speler gaat naar AFC uit de Tweede Divisie.

sc purmerland

Sc Purmerland versterkt zich

REGIO - Sc Purmerland kan in september met een gerust gevoel aan de competitie 2019-2020 beginnen. De club heeft de selectie flink versterkt. Alleen Justin Goos stopte met voetbal. Richard de Balbiaan komt terug na een avontuur bij Oosthuizen. Van Ilpendam komt Mano Oosterbaan. De andere aanwinsten zijn Kelvin Jansen van SDOB, Vincent Snijder van Purmerend en Shereldwin Jansen van Wherevogels. Ook komen een aantal spelers die ooit in de selectie actief waren weer terug. Purmerland moet in staat zijn met deze nieuwe selectie een goed seizoen te gaan draaien in de vierde klasse.