Groene Hart op zondag

7 juli 2019

Groene Hart op zondag 7 juli 2019


Advies over gezond voedsel uit de regio bij Huis van Oud

Kaas te koop op de gezond-eten markt bij het Huis van Oud. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Bij het museum Huis van Oud draait zondag 7 juli alles om gezond eten. Negen aanbieders uit de regio presenteren van 14.00 tot 17.00 uur hun producten en ze geven adviezen op het gebied van voedsel.

Eten, kruiden, kaarsen en bijen

Kinderen kunnen bij het Huis van Oud een kaars maken van bijenwas. (Foto: aangeleverd)

Biologisch teler Michel Boon uit Sijbekarspel komt met verse groente uit zijn 'koude kas'. Bij Berkhout Boerenkaas van de Gouwe maken ze dagelijks kaas van de melk van eigen koeien. Kom proeven! Anita Bontekoning uit Sijbekarspel geeft informatie over de zuivelproducten van eigen boerderij. De Wognumse imker Nico Groen verkoopt honing, hij neemt demonstratiekassen met bijen mee. Kinderen kunnen een kaars maken van bijenwas. Kruidenadvies geven Marga Vlaar uit Benningbroek en ook Trees Sijm uit Wadway weet alles over kruiden. Coach en therapeut Olga Sneekes uit De Weere vertelt over haar aanpak en er kunnen smoothies geproefd worden.

Hellen Strouken, Tanja de Jong en Graciëla Martha zijn gewichtsconsulenten, zij houden zich bezig met een gezonde manier van leven. Op de markt beantwoorden ze vragen en verkopen ze onder meer eetmaatjes, boeken en inspiratiekaarten.

Museum

Het Huis van Oud is een kleine goed bewaard gebleven boerenwoning uit 1878. Het ligt op een karakteristieke plek aan de fraaie Grote Zomerdijk, tussen Wognum en Spanbroek.
Nadat de laatste bewoner, Cees Oud, in 1998 overleed en er boelhuis gehouden werd, heeft De Historische Stichting De Cromme Leeck uit Wognum zich over de panden ontfermd.
Het agrarische bedrijfje bestaat uit een huis van en een stal. Huis van Oud geeft een aardig beeld van een gemend bedrijf uit de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het vrijwel ongeschonden en daardoor unieke interieur van het huis toont de toenmalige leefomstandigheden. De schuur laat iets zien van de primitieve bedrijfsvoering. In het huis vallen de aardig gedecoreerde bedsteedeuren in de woonkamer op. In de stallen staan attributen die betrekking hebben op het agrarische verleden van de streek.

Monument

Het huis is een provinciaal monument. Het werd in 2003 gerestaureerd en het jaar daarna ingericht als stijlkamer met schenkingen van mensen uit de omgeving.
Op 15 mei 2004 vond de officiële opening plaats. In de stallen wordt elk jaar een wisselende tentoonstelling gehouden, die doorgaans loopt van eind april tot en met eind september.
Elke eerste zondagmiddag van de maand vindt een speciale activiteit plaats bij het museum. Wie wil optreden of iets demonstreren tijdens de zomermaanden, kan contact opnemen met Trudy Schouwe, tel. 0229-573151.

Tentoonstelling

Op de stallen van het museum is de tentoonstelling 'Met de hand' te zien en natuurlijk staat de deur van het huisje wijd open. Bezoekers stappen zeventig jaar terug in de tijd!

Het museum is gevestigd aan Grote Zomerdijk 33 in Wognum.

Opmeer beste in regio

Opmeer is, na onderzoek, de beste woongemeente in West-Friesland. Dat verdient twee duimen! Gefeliciteerd! (Foto: Gemeente Opmeer)

REGIO - Opmeer is de beste woongemeente van West-Friesland. Dit blijkt uit het onderzoek dat het weekblad Elsevier uitvoerde onder alle gemeenten in Nederland. Deze zijn op 97 punten vergeleken. Denk aan de nabijheid en verscheidenheid aan scholen, winkels en horeca, natuur, mooie gebouwen en ook aan sociale aspecten als betrokken buurtbewoners en weinig overlast.

'Beste gemeenten' is een jaarlijks onderzoek naar al het goede en minder goede dat 9.496 buurten, 355 gemeenten, 50 regio's en 28 steden bieden. Gekeken wordt naar de beste mix van wonen, werken, winkelen, onderwijs, zorg, veiligheid, cultuur, rust en ruimte.

Zoek verkoeling tijdens hitte

Tijdens de hitte zoeken mensen verkoeling in het open water. (Foto: Shutterstock)

REGIO - De meeste mensen hebben het al gemerkt: het is warm. Of eerder gezegd: heet! De meesten genieten op het strand of het terras. Maar niet iedereen vindt de warmte fijn. Voor sommige mensen kan het warme weer zelfs gezondheidsrisico's met zich meebrengen. En niet alleen zij kunnen wel wat koeling gebruiken. Ook dieren hebben het zwaar.

Als het zo warm is, moeten mensen een beetje extra op elkaar letten. Vooral op bijvoorbeeld baby's, ouderen en mensen die ziek zijn. Hierbij tips om de warmte te doorstaan: drink genoeg, zeker twee liter water op een dag; draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon; zoek de schaduw op; smeer flink met de zonnebrand, factor dertig tot vijftig; niet te veel inspannen; houd de woning koel met zonwering, ventilator of airconditioning en let extra op mensen die zorg nodig hebben.

Geen honden in de auto

Ook honden hebben het warm. Zéker als ze worden opgesloten in een auto waarin het 50 graden is, want zo warm wordt een auto met dit weer. Ook als de ramen een stukje open staan. Laat dus geen honden of kinderen achter in de auto. Daarmee zijn ze in levensgevaar.

Bruggen

Niet alleen mens en dier moeten koel worden gehouden: ook de beweegbare bruggen hebben last van de warmte. Als het warmer is dan 25 graden, kan het gebeuren dat bruggen niet meer open of dicht kunnen. Daarom houden we de bruggen vanaf 22/23 graden al in de gaten.

Meer weten? Kijk op www.rivm.nl / Hittetips GGD.

Geert Schipper aan start IRONMAN

Geert Schipper in training voor de IRONMAN in Hoorn. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Geert Schipper, die vorig jaar nog als eerste triatleet met een beperking finishte in de triatlonwedstrijd IRONMAN op het eiland Hawaï, staat aan de start van het IRONMAN Multisport Festival Westfriesland. De paratriatleet legt het fietsparcours af in een handbike en het hardloopparcours in een racerolstoel. Schipper wil op zondag 7 juli in zijn eigen regio een snelle tijd noteren op de IRONMAN 5i50, de olympische afstand.

"Om nog sterker te worden in de onderdelen zwemmen, handbiken en racerolstoelen heb ik een uitgestippeld programma van trainingen en wedstrijden en daar mag het IRONMAN-weekend in het Hoorn niet in ontbreken", zegt een enthousiaste Spanbroeker. "Daarnaast is racen in mijn regio extra motiverend." Ondanks dat Schipper alles alleen met zijn armen doet in tegenstelling tot andere atleten die ook hun benen kunnen gebruiken, wil hij zich meten met de aller snelsten.

Paratriatleet Geert Schipper uit Spanbroek doet 7 juli mee met IRONMAN in Hoorn. (Foto: archief Rodi Media)

De organisatie van het IRONMAN Multisport Festival en persoonlijke sponsor van Geert zijn trots op de deelname van de paratriatleet. De West-Fries is in hun ogen een inspirerende persoonlijkheid voor iedereen die in de breedte aan het sporten is. Op het programma van het IRONMAN Multisport Festival Westfriesland staan triatlons met twee verschillende afstanden. Naast de IRONMAN 5i50, een olympische afstand, de sprintafstand, de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen op het programma. Voorafgaande aan de wedstrijden op zaterdag wordt een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot 14 jaar gehouden. Jongeren tussen 14 en 18 jaar kunnen meedoen aan de 4:18:4.

Het evenement vindt 5, 6 en 7 juli plaats in Hoorn en 2, 3 en 4 augustus in Maastricht. Meer informatie via www.ironman.com. "In Hoorn doe ik mee met de olympische afstand: 1.500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Ik wil deze finishen binnen de twee uur", zegt Geert.

Handbal voor jongens zit weer in de lift

Jongenshandbal is een snelle en tactische sport. Iets voor jou? (Foto: aangeleverd)

REGIO - Handbal is een snelle en fysieke sport waar veel doelpunten vallen. Het is niet alleen fantastisch om naar te kijken, maar vooral om te doen! In Noord-Holland is handbal erg populair, maar het aantal handballende jongens en mannen neemt steeds verder af. Een goede reden voor de handbalverenigingen in de regio om de handen ineen te slaan en er samen voor te zorgen dat handbal ook populair wordt onder jongens.

Het Nederlands Handbal Verbond en Team Sportservice hebben verschillende handbalverenigingen in West-Friesland bij elkaar gebracht om samen een plan te bedenken hoe we handballende jongens kunnen behouden en nieuwe jongens aantrekken. Handbalverenigingen Hauwert, VVW, Spartanen, Blokker, Westfriezen, SEW en DTS hebben de koppen bij elkaar gestoken om zich hiervoor samen sterk te maken.

Uit dit samenwerkingsverband kwam als eerste prioriteit om ervoor te zorgen dat jongens enthousiast worden over handbal. Met de zeven handbalverenigingen is er gelijk actie ondernomen en is er een mooi evenement uit voortgekomen.

Handbalclinic

Voor jongens in de leeftijd 9 tot en met 15 jaar wordt zaterdag 6 juli een gratis handbalclinic gehouden, met aansluitend een toernooi. Dit evenement vindt om 14.00 uur plaats op de Westrand, aan de Theo Koomenlaan in Wervershoof.

Dit is zowel voor jongens die al op handbal zitten als voor jongens die nog nooit het spel hebben gespeeld. Het zal een leuke en sportieve middag worden waarbij aandacht wordt besteed aan techniek, snelheid en kracht.

Aanmelden

Meedoen? Aanmelden kan via westfriesland@handbalhelden.nl.

Voor meer informatie, neem contact op met Meriam Groot van Team Sportservice, tel. 0229-287700 of mgroot@teamsportservice.nl.

Skeelertocht Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk trotseren op skeelers. (Foto: W. Zwier en Annelies)

MEDEMBLIK - Radboud Inline Skating verzorgt zondag 7 juli voor de tiende keer de Westfriese Omringdijk Skeelertocht. Deze bijzondere route door het mooie West-Friesland en over deze monumentale dijk staat bekend als een gezellige, leuke en uitdagende tocht van asfalt.

Genieten van monumentale dijk

De afstand van de skeelertocht over de hele omringdijk is 126 kilometer. Voor de degene die deze afstand te lang vinden is er ook een route van 60 kilometer. Beide tochten worden in een peloton verreden en de gemiddelde snelheid is 20 tot 22 kilometer per uur. De gezamenlijk start vindt om 08.30 uur bij de kantine van Radboud Inline Skating, aan het Opperdoezerpad in Medemblik. Tot aan Hoorn rijden beide 'groepen' bij elkaar. De 60 kilometer deelnemers gaat vanaf daar weer richting Medemblik. Onderweg zijn er een aantal tussenstops gepland met eten en drinken. "Het is een geweldige tocht door West-Friesland en ik kijk er naar uit om weer mee te doen", zegt Liesbeth Basjes uit Andijk, vrijwilliger in de organisatie en vaste deelnemer aan de skeelertocht.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.westfrieseomringdijkskeelertocht.nl. Voor vragen, neem contact op via wo.skeelertocht@gmail.com.

Multifunctionele bedrijfsunits 7Plazahoorn

Project 7Plazahoorn bestaat uit twee vrijstaande bedrijfsverzamelgebouwen, omgeven door een ruim, groen perceel. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Wie langs de N23 Westfrisiaweg rijdt, ziet dagelijks nieuwe bouwactiviteiten op bedrijventerrein Zevenhuis. In september start ook de bouw van het representatieve bedrijfsverzamelgebouw 7Plazahoorn. De voorverkoop is nog maar nét gestart en de eerste bedrijfsunits zijn al verkocht aan enthousiaste en ambitieuze ondernemers.

Het nieuwe regionale bedrijventerrein Zevenhuis is erg in trek. Niet verwonderlijk, gezien de ligging direct aan de nieuwe verkeersader en het groene, waterrijke karakter.

Medio september start de volgende bouwfase op Zevenhuis aan de noordoostkant. Project 7Plazahoorn bestaat uit twee vrijstaande bedrijfsverzamelgebouwen, omgeven door een ruim, groen perceel. De 28 units zijn multifunctioneel én beschikbaar in diverse afmetingen. Zakelijk een goede keuze, maar ook privé een praktische optie voor bijvoorbeeld opslag of stalling van caravan, boot of camper. De belangstelling voor dit moderne, frisse complex is groot. De eerste units zijn inmiddels verkocht. De perfecte ligging en de duurzame bouw blijken grote pluspunten. De units worden gasloos opgeleverd. Als extra optie is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het geheel is veilig afsluitbaar met een op afstand bedienbare elektrische schuifpoort aan de straatkant. De overige drie zijden krijgen een groene haag. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen opgenomen in het plan.

Voor ondernemers met ambitie en een gezonde dosis West-Friese arbeidsmentaliteit zijn er nog verschillende units te koop. Honderd procent financiering is mogelijk. Ook bestaat de mogelijkheid om een bedrijfsunit te huren. Informeer naar de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.7plaza.nl. Kijk ook op www.zevenhuis.nl.

Chauffeurs gevraagd

De rolstoelbus wordt gebruikt voor uitstapjes en familiebezoek, maar ook om de mensen van de dagbehandeling te vervoeren. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Stichting Vrienden van Lindendael / De Hoge Hop in Hoorn streeft ernaar om voor de 265 cliënten van de beide verpleeghuizen het verblijf te veraangenamen. De gelden die hiervoor nodig zijn, worden bijeengebracht door een groot aantal donateurs. De stichting gebruikt deze gelden voor exploitatiekosten van de eigen rolstoelbus en door extra activiteiten en evenementen te financieren. Op dit moment zijn meer chauffeurs voor de rolstoelbus nodig. De rolstoelbus wordt gebruikt voor uitstapjes en familiebezoek, maar ook om de mensen van de dagbehandeling te vervoeren. Momenteel is het chauffeursbestand te klein geworden om alle verzoeken voor ritten te kunnen honoreren. De stichting is dan ook dringend op zoek naar mensen die bereid zijn om bijvoorbeeld één keer per week te rijden. Interesse? Meer informatie via Hermien Sijm-Wissink, secretaris van de Stichting Vrienden: hermiensijm@quicknet.nl. Een mailtje sturen naar Alies Zwaan, vrijwilligerscoördinator van Lindendael, kan ook: alies.zwaan@omring.nl.

Waterweek Hoorn kent vol programma

Alle activiteiten vinden op en rond de oude binnenhaven van Hoorn plaats. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Westfriese Waterweken komen 10, 11, 12, 13 en 14 juli naar Hoorn. Absoluut een moment om bij stil te staan, want het programma is voller dan ooit. De Waterweek Hoorn 2019 kent een sportief, spectaculair, culinair en muzikaal programma.

De organisatie vertelt: "De gemeente Hoorn streeft verbinding na tijdens de Waterweek Hoorn, de verbinding tijdens het programma van 2019 is nog nooit zo groot geweest. De Waterweek is een uniek evenement in de regio en wij zijn dan ook maar wat trots op deze editie."

Programma

De Waterweek Hoorn start woensdag 10 juli met een Waterquiz bij de Kade in de haven. Vrijdag is het Derde Watercongres Hoorn. Aansluitend is er een lunch onder de Westfriese Tafel. De vrijdag wordt afgesloten met de officiële Hoornse VrijMiBo. Zaterdag en zondag zijn er de Vrijetijdbeurs, de Hoornse Bootdagen, Supschool 'Cup of Sup', activiteiten van het Varend Erfgoed en de Halve Maen. Verder showt de Westfriese Tafel zichzelf. Tijdens de Hoornse Bootdagen kan iedereen gratis zijn boot verkopen (alleen het reguliere liggeld dient te worden betaald). Aanmelden kan via havendienst@hoorn.nl. Tijdens de Vrijetijdbeurs zijn er tal van leuke standjes en verder onder andere verscheidene campers/caravans. Daarnaast worden op de Veermanskade een aantal boten van het Varend Erfgoed geshowd en zorgen zij op de kade voor verlevendiging. Zaterdag vinden verder het unieke Wijnfestival Hoorn en de Drakenbootrace plaats. Zondag staan ook het unieke Swim to Fight Cancer, de Culinaire Markt, het SKH Kinderprogramma en Het Shantyfestival op het programma.

Alle activiteiten vinden op en rond de oude binnenhaven van Hoorn plaats. Inschrijven voor Drakenbootrace kan via info@fletcha.nl. Voor het Wijnfestival Hoorn zijn voordeelkaarten te verkrijgen via www.wijnfestivalhoorn.nl. Meer informatie over het programma: www.waterweekhoorn.nl.

Social media

Foto: aangeleverd

Nu dat de examens achter de rug zijn en de vervolgstudies bekend zijn, worden in veel steden weer studentenkamers gezocht. Altijd een spannende tijd voor de studenten, maar zeker ook voor de ouders. Omdat heel veel ouders zelf ooit ook als student zijn begonnen met spullen van de Westfriese Beurs, nemen ze hun student graag mee naar ons om hun jeugd nog even te herbeleven. Gelukkig is de Westfriese Beurs vernieuwd en kan de jeugd het ook nu nog prima bij ons vinden in de combinatie tussen nieuw en oud.

Wij hebben om onze doelgroep te bereiken een filmpje voor social media opgenomen. Zo hebben wij een studentenkamer van twee bij drie nagebootst in onze lift waarin wij de 'must have' voor studenten hebben geplaatst: namelijk een tweepersoonsbed met daarnaast een kast en een simpel maar toch leuk bureau. Eerst hadden wij hem ingericht als mannelijke variant met veel industrieel groen en daarna gingen wij het inrichten in vrouwelijke variant met veel oud roze waar wij vervolgens een aantal foto's voor hebben gemaakt. Deze foto's moeten dan even ge-edit worden en rechthoekig gesneden voor Facebook en langwerpig voor Instagram. U snapt, ik wist niet dat er een verschil tussen zat!

Maar ik heb veel geleerd en ben supertrots op zowel het resultaat als onze figuranten en ik hoop dat jullie het filmpje allemaal gaan delen & liken via onze Facebook en Insta. Maar kom zeker ook gewoon een keer ouderwets binnenlopen want dat is net zo gezellig!

Nella

De Westfriese Beurs in Oosterblokker: uw marktplaats om de hoek waar de inbrenger tot 60 procent van de opbrengst krijgt. Al 30 jaar lang het adres voor het kopen en verkopen van meubelen en we maken er zoveel verhalen mee dat we ze graag willen delen.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Hoorn.

Ziet u wat er niet klopt op de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebookpagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Familieconcert St. Caecilia

ZWAAG - Het traditionele Familieconcert van muziekvereniging St. Caecilia vindt zondag 7 juli plaats op het grasveld voor De Plataan, Pastoor Nuijenstraat 1 in Zwaag. Dit is een buitenconcert voor de hele familie; iedereen van jong tot oud is van harte welkom om te komen luisteren.

Onder andere het zomerse 'All night Long' van Lionel Richie, de concertmars 'Red and Black', het zonnige 'Hawai 5-0' en de Slavische dans 'Slavyanka Farewell' komen voorbij. Zowel het jeugdorkest ZOO! als het grote orkest treden op onder leiding van dirigent Michael de Graaf.

Het concert start om 15.00 uur. De toegang is gratis. Bij slecht weer vindt het concert plaats in De Plataan zelf. Meer informatie: www.stcaecilia.com.

Tips voor mensen die meer vogels in hun tuin willen zien rondscharrelen

De koolmees houdt van grote bomen en struiken met een dicht bladerdek. (Foto: Hans Peeters)

REGIO - Koolmees, merel, roodborst of winterkoning. Hoe groener je tuin, hoe meer soorten vogels voor je komen zingen. Op Mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland kun je via de postcode-vogelcheck ontdekken welke vogels bij jou in de buurt leven en wat je kunt doen om ze naar jouw tuin te lokken. Hieronder alvast een paar tips.

Fruit (voor de merel)

Aardbeien, bessen, appels en peren. Deze bomen en struiken maken je tuin niet alleen mooier, je kunt er zelf ook van snoepen. De merel komt je daarbij zeker helpen, want hij is dol op fruit.

Ze eten ook insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven, en zaden. Maar bessen, bramen en aardbeien zijn favoriet. In het naseizoen komen daar pruimen, appels en peren bij. Ook zanglijsters en spreeuwen houden van vruchten, ook als die al een beetje beginnen te rotten.

Bomen en struiken (voor de koolmees)

Koolmezen zijn niet te missen. Als je een nestkastje hebt opgehangen, heb je kans dat de koolmees er gaat nestelen. Maar dit kleine vogeltje met zijn zwarte kopje is ook voorzichtig. Een blaffende hond of de grasmaaier van de buurman jaagt hen al weg. Bij onraad wil hij zich daarom goed kunnen verstoppen.

Een grote boom en wat struiken in je tuin, zijn dus welkom. Liefst soorten met een dicht bladerdek, zoals de beuk, eik of meidoorn. Als je daar voor de afwisseling struiken als hop, vuurdoorn of wilde kamperfoelie bij zet, voelt de koolmees zich al snel veilig in je tuin.

Hop (voor de winterkoning)

De winterkoning laat zich niet zo vaak zien; hij is klein, bruin en onopvallend. Maar je hoort deze broedvogel wel degelijk. Hij zingt luid en het hele jaar door. De winterkoning leeft graag beschut, maar je vindt hem ook in boomrijke woonwijken, zelfs midden in de stad.

Wil je kans op een nestje, zet dan een hop in je tuin. Deze inheemse slingerplant is vooral bekend als ingrediënt voor bier. Maar met zijn dichte bladerdek en hopbellen en een uitstekende plek voor de winterkoning, die er zijn voedsel (insecten) vindt en er zijn koepelnest in bouwt.

Rustige hoekje (voor de roodborst)

Roodborstjes zijn nieuwsgierig, maar houden ook van rust. Ze leven – buiten het broedseizoen – het liefst in hun eentje en dulden geen ander roodborstjes in hun territorium. Ze scharrelen hun kostje op de grond bij elkaar. Maar wel graag in de buurt van bomen en struiken met een ondergroei. Dan kunnen ze vluchten. Hij zou een combinatie van de witte inheemse vogelkers en de gele dovenetel wel zien zitten. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is voor de roodborst een natuurlijke schuilplaats. Laat de rustig plek echt met rust. Ook als de bladeren vallen, deze gewoon laten liggen. Hier komt de roodborst vast graag om op insecten te jagen.

Zoete kers (voor de spreeuw)

Als de zon op de zwarte veren van de spreeuw schijnt, zie je pas hoe mooi hij is. Hij glanst dan afwisselend in blauw, groen en purper. Deze slimme vogel heeft een voorkeur voor insecten. Op grasvelden en golfbanen zijn ze de natuurlijke bestrijders van emelten (de larven van de langpootmug). Maar ook de kersen aan je kersenboom kan hij niet versmaden. Ze komen dan niet alleen, want na het broedseizoen leven ze in groepen. Voor ze hun gezamenlijke slaapplek opzoeken, geven ze met honderden (en soms duizenden) tegelijk spectaculaire vliegshow.

Via mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland kun je zelf ontdekken welke vogels in jouw buurt leven. Door simpel je postcode in te voeren, zie je tien van de meest voorkomende vogels in jouw wijk. Kies hiervan vijf soorten die je graag in jouw tuin ziet verschijnen. Je krijgt dan tips op maat hoe je ze een leefgebied geeft. Kijk voor meer informatie op www.mijnvogeltuin.nl of www.vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin.

Meeste stemmen gelden...

Voor welke speelattributen zijn gekozen? (Foto: Gemeente Opmeer)

REGIO - De gemeente Opmeer gaat vijf speelplekken in Spanbroek en Opmeer opnieuw inrichten. En daarvoor had zij de hulp nodig van de inwoners. Per speelplek konden zij kiezen op een favoriete speeltoestel.

Iedereen kon stemmen tot en met woensdag 19 juni. Iedereen mocht per speelplek één keer stemmen en de meeste stemmen gelden.

Veel stemmen

De gemeente Opmeer ontving bijna vierhonderd stemmen. Wie wil weten welk speeltoestel de meeste stemmen kreeg, kijkt op www.opmeer.nl. Daar is de uitslag te vinden welke speeltoestellen de gemeente zal plaatsen.

Napolitaanse barokmuziek in protestantse kerk in Sijbekarspel

Marlotte van 't Hoff (Foto: Joran Looij)

SIJBEKARSPEL - Het Zeeuwse barokensemble Consort of Voices verzorgt elke zomer een concertserie van vijf concerten. Het ensemble presenteert één van de concerten uit de reeks voor het eerst naar Noord-Holland!

Napels, de betoverende stad aan de voet van de Vesuvius, heeft een rijke culturele geschiedenis. Spanje voerde in de 16e en 17e eeuw bewind over koninkrijk Napels en had grote invloed op het culturele leven. Napels was in de 18e eeuw ook belangrijk in de ontwikkeling van de opera. Consort of Voices brengt in dit concert muziek uit het 16e en 17e eeuwse Napels. Centraal staat Andrea Falconieri die zowel vocale als instrumentale muziek naliet. Betoverende muziek waarin het Italiaanse temperament maar ook melancholie doorklinkt. Daarnaast hoort het publiek muziek van de Spanjaarden Cabezón en Ortiz

Consort of Voices (Foto: aangeleverd)

Consort of Voices speelt zondag 25 augustus om 15.30 uur in de protestantse kerk, Westerstraat 42 in Sijbekarspel een programma waarin de stad Napels centraal staat. Graag reserveren, een kaart kost 12,50 euro, via www.consortofvoices.nl en aan de zaal.

Schooltuinen Enkhuizen veertig jaar

Leerlingen hard aan het werk in de schooltuinen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Schooltuinen Enkhuizen bestaan veertig jaar. Daarom vindt woensdag 10 juli van 15.00 tot 17.00 uur een feestelijke open middag plaats. Iedereen is van harte welkom om de tuin te komen bewonderen.

Het begon in 1978 op initiatief van de enthousiaste leerkracht Dick Meijer. Al snel sloten de andere scholen van Enkhuizen zich aan. Sinds 2014 zijn de Schooltuinen in het beheer van MEC De Witte Schuur. Met professionele medewerkers en ecologisch beheer genieten de groepen van een volwaardig schooltuinprogramma. Iedere leerling heeft zijn eigen tuintje. Jaarlijks gaat het om circa tweehonderd leerlingen uit negen klassen van groep 6/7. Juist in de huidige samenleving verdienen schooltuinen aandacht, omdat tuinieren en het zien groeien van je eigen voedsel bijdragen aan een gezondere levensstijl. Kinderen vinden hun eigen gewassen lekkerder en ontwikkelen betere eetgewoonten.

De Schooltuinen liggen in het Schootsveld tussen de Vestinggracht en Nelson Mandeladreef in Enkhuizen en zijn te bereiken via het fietspad Wethouder Jan Visserpad. Meer informatie via Ofra Carmi: ofra@mec-dewitteschuur.nl of 0653463809.

Romantische vlooienmarkt

ENKHUIZEN - Bewonerscomité Snouck van Loosenpark organiseert zaterdag 13 juli, in samenwerking met Organisatiebureau Mikki, haar jaarlijkse romantische vlooienmarkt. Van 9.30 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom en staan er meer dan honderd marktkramen met de meest uiteenlopende spullen klaar in het Snouck van Loosenpark in Enkhuizen. Vrij entree.

11 / 20

Diverse kunst is tot en met 3 augustus te bewonderen in de Bonifaciuskerk in Medemblik. (Foto: Jeannet Reichwein)

Expositie in monumentale Bonifaciuskerk

MEDEMBLIK - Fotografen uit West-Friesland presenteren deze zomer als het collectief Camera 7 eigen werk in de monumentale Bonifaciuskerk. De opening voor genodigden op zondag 14 juli wordt gedaan door wethouder Andrea van Langen.

Iedere fotograaf heeft een eigen stijl ontwikkeld, wat bezoekers terugzien in de ruim zestig foto's die tijdens de expositie te zien zijn.

Tot en met zaterdag 3 augustus zijn belangstellenden welkom van 13.30 tot 16.30 uur aan het Kerkplein 9 in Medemblik. Tijdens de openingsuren zijn altijd fotografen aanwezig om het publiek rond te leiden of van informatie te voorzien. De toegang is gratis. Meer weten over de Camera 7 expositie? Neem contact op met Gaby Hoogzaad via pega@quicknet.nl.

Op bezoek bij de alpaca's

HOORN - De fietstocht van het Seniorencircuit gaat donderdag 11 juli naar de Kitalpha Alpaca's in Schellinkhout. Ze hebben een schattig uiterlijk, een heerlijk zachte vacht, een vriendelijk karakter en zijn ontzettend nieuwsgierig. Alpaca's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze in vulkanisch gebied leven. Dat is in Schellinkhout wel anders. Bianca Vriend vertelt graag over haar alpaca's en geeft in de fokkerij een rondleiding. Verzamelen (uiteraard met fiets) om 13.00 uur bij wijkcentrum De Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn. De kosten zijn vijf euro en aanmelden is niet nodig. Meer informatie: Astrid Hoogewoning, 0229-234390 of a.hoogewoning@netwerkhoorn.nl.

Kofferbakmarkt en braderie

De kofferbakmarkt op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - De kofferbakmarkt tijdens de wielerronde in Hoogkarspel vindt zondag 7 juli van 10.00 tot 17.00 uur plaats op het Raadhuisplein en de Nieuweweg. De markt is onderdeel van het Blauwe Reiger Spektakel. De toegang tot de markt en de braderie is gratis. Meer informatie: 0229-244739 en www.blauwereigerpleinspektakel.nl.

16 / 20