De Medemblikker Courant

6 juni 2019

De Medemblikker Courant 6 juni 2019


'Gezellige jaarmarkt met diversiteit aan kramen'

Bezoekers profiteren tijdens de jaarmarkt van de vele koopjes op de kramen. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Op de Kleingouw en de Middenweg in Andijk wordt donderdag 13 juni voor de 48e keer de Andijker jaarmarkt gehouden. Voor bezoekers staan tussen 13.00 en 20.00 uur vele kraampjes met vele hebbedingen en koopjes tijdens deze enorm gezellige happening.

Standhouders prijzen vele koopjes aan

Jongerenorkest Waldkirch treden op tijdens de jaarmarkt in Andijk. (Foto: aangeleverd)
Lekker shoppen op de jaarmarkt in Andijk. (Foto: Shutterstock)

"Een grote groep standhouders probeert deze dag diverse waren aan de man te brengen. De markt bestaat voor een groot gedeelte uit commerciële handelaren, maar ook verzamelaars, aanbieders van curiosa en boeken, creatieve hobbyisten en in deze regio actieve verenigingen vinden een plaats op de markt", zegt organisator van de markt Edith Hartog.

Jongerenorkest Waldkirch uit het Zwarte Woud komt via een uitwisselingsproject met muziekvereniging Wieringerwaard een concert geven van 18.30 tot 19.30 uur. Dit gebeurt op het plein voor de hervormde kerk, aan de Middenweg (bij slecht weer binnen). Een samenwerking tussen de muzikanten, beheerders van de kerk, marktorganisatie en oliebollenkoning Ben Leek.

Busroute

Omdat de markt voor een deel over de Kleingouw loopt vervalt de bushalte voor bij het voormalige gemeentehuis gedurende de gehele dag. Mensen die normaal gesproken van deze halte gebruik maken, kunnen nu in- en uitstappen bij de halte op de Horn of een halte eerder bij de kruising Klamptweid/Flamingolaan/Kleingouw. De bus wordt omgeleid via de Flamingolaan/Murillolaan om zo uit te komen bij de Horn om daar de normale route te vervolgen.

De organisatie verzoekt een ieder die aan het marktterrein woont rekening te houden met het feit dat de markt vanaf 07.30 uur wordt opgebouwd en dat het vanaf 09.30 uur niet meer mogelijk is om met de auto het marktterrein op te komen of te verlaten.

Parkeren kan op de reguliere parkeerterreinen, bij Sporthal De Klamp en in de bermen van de Beldersweg.

Informatie

Wie meer wil weten over de jaarmarkt, kan contact opnemen met het organisatiebureau op tel. 0228-593755 of via info@edithhartog.nl. "Kom naar deze gezellige jaarmarkt met een groot diversiteit aan kramen. Voor ieder wat wils", laat Edith weten.

Foto-expositie in
museumboerderij
West-Frisia

Middeleeuws
kampement bij
kasteel Radboud

Inschrijven voor vakantiespelen
nog mogelijk

Drie pagina's nieuws gemeente Medemblik

Oogstfeest Opperdoezer Ronde

Fijtje Groot-Portengen van de Stichting Dorpskerk Opperdoes. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

OPPERDOES - Stichting Dorpskerk Opperdoes verzorgt vrijdag 21 en zaterdag 22 juni het Opperdoezer Ronde Oogstfeest. "Hiermee willen we aan de rest van West-Friesland laten zien dat we trots mogen zijn op onze streekproducten en de Opperdoezer ronde in het bijzonder", aldus Fijtje Groot-Portengen van de stichting. "Bovendien komt de Westfriese Tafel deze dagen naar ons dorp; daar zijn we heel blij mee!" De opbrengsten van het Oogstfeest komen ten goede aan de monumentale Dorpskerk van Opperdoes.

Op de Gouw, het plein voor de kerk, belooft het beregezellig te worden. Een kleinschalige voedselmarkt begint o12.00m uur. Alle bedrijven van de Westfriese Tafel promoten dan hun product. De Westfriese Tafel zelf staat op het dorpsplein. Door zijn enorme afmetingen biedt het onderdak aan een groot gezelschap.

Oogstfeest

Burgemeester Frank Streng opent het Oogstfeest op 21 juni officieel. Na 18.00 uur staat een viergangendiner op het programma. Natuurlijk wordt ook de Opperdoezer Ronde geserveerd, West-Fries stoofvlees en schapenkaas uit de Streek.

De volgende dag kan men opnieuw smullen van typisch West-Friese lekkernijen, want dan begint om 17.00 uur een driegangendiner. Topkok Jos Klaver van dorpshuis De Torenschouw bereidt de maaltijden. Kleinkunstenaar en zanger Bert van Baar zorgt voor livemuziek. "Een culinair feestje", belooft Fijtje.

Aanmelden

Zin om het Opperdoezer Oogstfeest mee te vieren? Per avond kunnen honderd mensen aanschuiven. Het viergangendiner op vrijdag kost 34,50 euro per persoon (exclusief dranken) en zaterdag betalen gasten voor het driegangendiner 24,50 per persoon (exclusief dranken). Graag voor 15 juni reserveren (via www.dorpskerkopperdoes.nl. Meer informatie op www.westfriesetafel.nl.

Foto-expositie in museumboerderij

Kom vanaf 16 juni een kijkje nemen bij de nieuwe expositie in de museumboerderij. (Foto: www.kennethstamp.com)

HOOGWOUD - Bezoekers van museumboerderij West-Frisia kunnen een verrassende foto-expositie bewonderen van 16 juni tot 15 september. Fotograaf Kenneth Stamp maakte in opdracht van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp een serie foto's over bewoners van de piramide van Noord-Holland, de stolpboerderij.

Aan de expositie is een fotowedstrijd verbonden waarbij elke bezoeker een foto kan maken van de museumboerderij. De foto's worden aan het eind van het seizoen deskundig bekeken door Kenneth.

De prijs is een mooie afdruk van de betreffende foto.

Kenneth Stamp is een veelzijdige fotograaf met landelijke bekendheid en wordt voor veel projecten gevraagd. Zijn werk wordt momenteel getoond op het Fotofestival Naarden, andere opdrachtgevers zijn provincie en rijk. Hij is door de Stolpencommunity Vierkantdelers benaderd om hun stolpenambassadeurs te portretteren. Kenneth brengt de menselijke factor terug in de stolpenfotografie. De Boerderijenstichting weet dat het juist de bewoners zijn die dit prachtige agrarische erfgoed kunnen laten voortbestaan. Hun enthousiasme is cruciaal om met nieuwe, passende functies de oervorm van de stolp te behouden. Eeuwenlang was de stolp het kloppend hart van een veeteeltbedrijf. Ook de stolp waarin Museumboerderij West-Frisia is gevestigd heeft een andere functie gekregen waardoor het gebouw behouden blijft. In het vierkant, het hooivak, de stallen en het woongedeelte bevindt zich een schat aan voorwerpen uit voorbije tijden. In deze boerderij is ooit een apart woongedeelte gemaakt voor de grootouders: een vooruitziende vorm van de kangoeroewoning.

Het museum is van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 tot 16.30 uur te bezoeken op Koningspade 31 in Hoogwoud. Volwassenen betalen 4 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Informatie over groepsbezoek en overige activiteiten zijn te vinden op www.museumboerderijwestfrisia.nl.

Ingezonden

Watervogels zijn niet welkom op de steiger. (Foto: aangeleverd)

Diervriendelijk, maar niet heus

MIDWOUD - Onlangs ontdekte ik tot mijn verbazing dat er inwoners zijn in Midwoud (gemeente Medemblik) die wel een heel aparte manier hanteren om watervogels uit de tuin te weren. Als je wandelend van de Tripkouw de Cornelis Haringhuizenlaan ingaat en naar het water keert ziet aan de overzijde van dit water een knap stukje huisvlijt om watervogels te weren.

In eerste instantie dacht ik dat er een stuk gaas lag, maar daarop is een soort van spijkerbed bevestigd. Dat is geen toeval, want in dit water zwemmen veel eenden en meerkoeten, dus 1 + 1 is 2. Onbegrijpelijk dat deze mensen anno 2019 nog bestaan. Hoe sommige dorpsgenoten over dieren denken!

Abel T. Scholtens.

E-mail bij de redactie bekend.

Samen voor Inclusief West-Friesland

Iedereen is gelijk in de samenleving, ongeacht geaardheid, geloof of kleur. (Foto: nktwentythree)

REGIO - De overheid werkt aan gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. West-Friesland wil daarin niet bij achterblijven. Daarom ondertekenden de bestuurders van de West-Friese gemeenten onlangs de intentieverklaring 'Inclusief Westfriesland 2019-2022'. Deze gemeenten willen zich voor deze groepen inzetten door onderzoek te doen naar de behoeften en door samen te werken met scholen, professionals, vrijwilligersorganisaties en instellingen. Wethouder Tesselaar: "Met deze verklaring geven we als West-Friesland aan het belangrijk te vinden dat er meer zichtbaarheid, welzijn en participatie is van de West-Friese LHBTI-doelgroep en andere groepen voor wie het niet vanzelfsprekend is om zichzelf te kunnen zijn in onze samenleving. Het uiteindelijke doel is het stimuleren van een samenleving waarin iedereen mee kan doen."

Zomeravondtocht tourclub

WOGNUM - Tourclub Wognum verzorgt dinsdag 11 juni een zomeravondtocht van vijftig kilometer voor leden en belangstellenden. Het is dé gelegenheid om eens nader kennis te maken met de toerclub. Deelnemers vertrekken om 18.30 uur bij de kantine van s.v. Spartanen aan de Sportlaan. De rit is een groepstoertocht waarbij in groepsverband achter voorrijders wordt gefietst door ons mooie West-Friese landschap. Zie ook www.tourclubwognum.nl.

Inschrijven vakantiespelen nog mogelijk

Doe mee met de Vakantiespelen. Inschrijven is nog mogelijk. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Aanmelden voor de vakantiespelen in het Dijkgatsbos voor aankomende zomer kan nog Kinderen die in groep 3 tot en met 8 zitten en het leuk vinden op mee te doen met de activiteiten in het bos, denk aan bos-spellen, spannende thema's, stokbrood bakken en glijden van de zeephelling, kunnen zich opgeven via www.stichtingvakantiespelen.nl.

De kinderen die wonen in Aartswoud, Hensbroek, Hoogwoud, Middenmeer, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Wieringerwerf en Zuidermeer worden ingedeeld in week 30.

Allerlei activiteiten worden georganiseerd tijdens de Vakantiespelen. (Foto: aangeleverd)

Deelnemers uit Abbekerk, Avenhorn, Benningbroek, De Goorn, Hauwert, Kreileroord, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Opperdoes, Slootdorp, Twisk, Ursem, De Weere en Zwaagdijk-West doen mee in week 31.

Aanmeldingen uit Andijk, Bovenkarspel, Den Oever, Grootebroek, Hem, Hippolytushoef, Hoogkarspel, Onderdijk, Schellinkhout, Spierdijk, Venhuizen, Wervershoof, Westerland, Westwoud, Wijdenes en Wognum in week 32.

En als laatste kinderen uit Barsingerhorn, Berkhout, Enkhuizen, Grosthuizen, Kolhorn, Lutjewinkel, Nieuwe Niedorp, Oosterblokker, Oude Niedorp, Spierdijk, 't Veld, Winkel en Zwaagdijk-Oost kunnen zich opgeven voor week 33. Wie niet kan in een bepaalde week kan wisselen van week.

Leerlingen van de middelbare school kunnen van 15 tot en met 19 juli meedoen aan overleven bij ExpeR. Koken op zelfgemaakt vuur, slapen in het bos en spannende proeven tegen het andere team spelen. ExpeR is een leuke uitdaging voor jongeren van 13 tot en met 15 jaar oud.

Kijk voor meer informatie over de vakantiespelen én het aanmelden voor het overleven bij ExpeR op www.exper.nu.

Kom je buitenspelen tijdens de Buitenspeeldag!?

Buitenspelen is voor kinderen belangrijk en gezond. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Buitenspelen is superbelangrijk! Van buitenspelen wordt je slimmer. De hersenen van kinderen die veel buitenspelen ontwikkelen zich beter en hun leervermogen is ook groter. Een goede reden om lekker veel buiten te spelen. En dat doen we graag bij Smallsteps.

Voetballen, fietsen, bellen blazen, zandtaartjes bakken, vliegeren op het grote veld, stampen in de regenplassen. Geuren, de wind in je haren, andere geluiden, de planten en de bomen. Buitenspelen is gezond!

Buitenspellen

Omdat buitenspelen steeds minder vanzelfsprekend is voor kinderen doen wij al jaren mee met de Nationale Buitenspeeldag. Samen met het Funfestijn bieden wij de kinderen een leuke middag aan met veel buitenspellen. Let wel op dat er begeleiding mee moet naar het Funfestijn. En dat voor het binnen spelen antislip-sokken verplicht zijn.

Buitenspelen in gezond

De Nationale Buitenspeeldag wordt al meer dan tien jaar georganiseerd door Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon en zorgen we voor één grote buitenspeelplek. Doe je ook mee?

Woensdag 12 juni ben je van 13.30 tot 16.00 uur van harte welkom bij het Funfestijn, aan de Randweg in Medemblik!

Meer informatie over Smallsteps: www.smallsteps.nl.

Maak kans op bioscoopkaarten Huisdierengeheimen 2

(Foto: aangeleverd)

Huisdiergeheimen 2 is de nieuwe vrolijke animatiefilm van Illumination Entertainment en Universal Pictures, de makers van De Grinch, Minions en Sing. Het is het vervolg op de grote bioscoophit uit 2016 die onthulde wat onze huisdieren uitspoken als de baasjes van huis zijn. Opnieuw volgen de kijkers de hilarische avonturen van de trouwe terriër Max, de slome kat Chloe, het snoezige dwergkeeshondje Gidget, mopshond en lady-killer Mel, de knorrige bastaard Duke, de onnozele cavia Norbert en het schattige, maar gestoorde, konijntje Sneeuwbal. De Nederlands gesproken versie bevat stemmen van Fedja van Huêt (Max), Frank Lammers (Duke), Jandino Asporaat (Sneeuwbal), Peggy Vrijens (Gidget), Karin Bloemen (Chloe), Georgina Verbaan (Katie), Erik van Muiswinkel (Pops), Roué Verveer (Buddy), DJ Hardwell (Mel) en Derek de Lint (Tiberius).

De animatiefilm draait vanaf 6 juni in de bioscoop.

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten ter beschikking voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander. Kans maken? Stuur een e-mail voor 10 juni onder vermelding van Huisdierengeheimen naar redactie.med@rodi.nl. Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden. De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Concert in Hiëronymus kerk

Het projectorkest geeft 14 juni een concert in de Hiëronymus kerk in Wognum. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Het Highland Orchestra is een projectorkest en ontstond in 2015. Het is een samenvoeging van Fanfare Accordando Spierdijk en Muziekvereniging Excelsior Andijk. Van beide orkesten is Nick Hoogland de dirigent. Het idee voor Hymn of the Highlands kwam door het jubileumconcert van Excelsior Andijk. Voor dit concert koos Hoogland het stuk Windows of the World uit. Dit bleek een te groot werk voor die avond en uiteindelijk speelde Excelsior alleen het eerste deel, omdat de muzikanten het zonde vonden om het stuk aan de kant te leggen. Het muziekstuk vraagt om een uitgebreide bezetting en daarom spelen Accordando en Excelsior samen als Highland Orchestra. Omdat Windows of the World van de Engelse componist Peter Graham is, werd de rest van de stukken ook in die hoek gezocht. Het muziekstuk van Philp Sparke duurt ruim twintig minuten en laat alle facetten van een fanfareorkest zien. Op het programma staan nog drie andere werken die in het thema passen, waaronder een euphonium-solo.

Het concert vindt 14 juni om 20.00 uur plaats in de Hiëronymus kerk, Kerkweg 1 in Wognum. De locatie ligt tussen Andijk en Spierdijk. Voor iedereen goed bereikbaar. De toegangsprijs is laag gehouden, zodat een ieder van deze mooie muziek kan genieten. Een kaart kost in de voorverkoop 5 euro, te verkrijgen op www.excelsior-andijk.nl en op de dag zelf bij de entree 6 euro.

't is wat met het weer!

De regen laat het hier in West-Friesland erg afweten. Van de andere kant; wat in het zuiden valt en de hagel, daar zit ik ook niet op te wachten. Ik heb een grote groentetuin met een grote diepe, sloot ernaast. Ja, het heeft hier wel wat geregend, afgelopen zondag nog, maar veel tekort. Neem de witlof; ik zaai dit nu voor de tweede keer in en het is maar de vraag of het deze keer wel op komt.

Het is wel leuk een volkstuin en het is niet allemaal kommer en kwel. Behoudens dat we een koud voorjaar hadden, maar de warmte komt eraan!

Onlangs kreeg ik veel materiaal, vanwege dat ik nog wel eens wat uitzoek aangaande geschiedenis. Ik las over het jaar 1930, toen was het ook een koud en droog in dat jaar.

En zo heb ik brieven gelezen tot 1947 en al die tijd waren ook jaren dat het matig, koud en droge jaren waren. Dat wat ons nu wordt voorgeschoteld dat het klimaat veranderd, als er toen net zo'n media aandacht was als nu, stond de wereld er net zo slecht voor als heden ten dage.

Maakt u maar geen zorgen, ga rustig slapen, u verdient slapend uw geld met deze warme temperaturen, geen stookkosten! En het water uit de kraan blijft wel stromen, hoewel we zijn, als ik iedereen zo'n beetje meereken, wel met twintig miljoen dorstige zielen.

Een ding ben ik het wel eens, het plasticprobleem, is erger dan de klimaatverandering, dat komt wel weer goed. De regen is een zegen en plastic ben ik in de natuur op tegen.

peter.koomen300@gmail.com

Middeleeuws kampement bij kasteel Radboud

Bij kasteel Radboud in Medemblik vinden tijdens Pinksteren allerlei activiteiten plaats. (Foto: Rianne Broeze-Noordegraaf)

MEDEMBLIK - Tijdens het pinksterweekend, 9 en 10 juni, slaan de Ridders van de IJssel bij Kasteel Radboud hun middeleeuws kampement op. Kom op bezoek en beleef hoe mensen in de middeleeuwen leefden.

Bezoekers zien met eigen ogen hoe mensen in de middeleeuwen kookten en hoe ze dagelijkse gebruiksvoorwerpen maakten in traditionele ambachten. Maar ook hoe ze hun wapens onderhielden, wat de herkomst is van de banieren en hoe er werd gezongen en gedanst. Belangstellenden kunnen aan de bewoners van het kampement echt álles vragen over de middeleeuwen. Het kampement is geheel toegankelijk. Iedereen mag overal kijken en wordt daarmee deelgenoot van het middeleeuwse leven.

Echte ridders

Wie echte ridders in actie wil zien, kom dan om 12.00 en om 15.00 uur, want dan vindt er een live show plaats. Verschillende middeleeuwse thema's komen hierin naar voren, waaronder een heus gevechten tussen ridders.

Het middeleeuws kampement is open tussen 11.00 en 17.00 uur. Een kaartje aan de poort kost voor kinderen 5 tot en met 12 jaar 9 euro en vanaf 13 jaar 11 euro. Kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis toegang onder begeleiding van een volwassene.

Koop tot en met 8 juni vooraf kaartjes met korting via kasteelradboud.nl/agenda. Museumkaart is niet geldig tijdens dit evenement.

Het middeleeuws kampement is geschikt voor jong en oud. Voor iedereen is er wat te beleven. Tijdens het bezoek mag iedereen ook het hele kasteel bekijken. Het Kasteel Café is ook open en kunnen gasten op het terras bij mooi weer over het IJsselmeer kijken. Kom tijdens de pinksterdagen naar kasteel Radboud en beleef de magie van vervolgen tijden.

Kennis maken met walking handbal

Walking Handbal wordt steeds meer beoefend in Nederland. Dat kan ook bij Meteoor. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Na het daverend succes van de kennismakingsmiddag met Walking Handball wil handbalvereniging Meteoor graag onderzoeken of het mogelijk is om er een wekelijkse activiteit van te maken. Daarom nodigt het bestuur alle geïnteresseerden uit om op de informatiemiddag op donderdag 13 juni om 13.30 uur in de Meteoor/Grasshopperskantine. Onder het genot van een kopje koffie of thee krijgen belangstellenden alle informatie over deze nieuwe sport voor volwassenen én bespreken de aanwezigen wat de wensen en mogelijkheden zijn om recreatief Walking Handball te spelen. Opgeven kan via Marion: vlaar7@zonnet.nl of Corry: corry.p@quicknet.nl. Wie deze middag niet kan, laat het even weten bij de contactpersonen. Zij houden iedereen op de hoogte. Wie deze middag ook wil spelen, doe dan sportkleding aan.

Openluchtdienst

OPPERDOES - De protestantse gemeente verzorgt op eerste pinksterdag -9 juni- om 10.00 uur een openluchtdienst bij boer Andries, Almereweg 24 in Opperdoes.

Samenzijn protestantse gemeente

De preekstoel is een boerenwagen en de muziek wordt verzorgd door enkele gemeenteleden. Na afloop kunnen de aanwezigen koffie drinken met wat lekkers. In de voorgaande jaren was het steeds prachtig weer, waardoor de diensten een speciale sfeer hadden. Bij slecht weer wordt de dienst gehouden in de grote schuur. Jong en oud is van harte welkom. Kleine kindjes kunnen bij hun ouders blijven en voor de kinderen van de basisschool vindt een apart programma plaats.

Als het mogelijk is, neem dan een tuinstoel mee.