West Friesland op zondag

19 mei 2019

West Friesland op zondag 19 mei 2019


'Blote-billen-bikini zit altijd goed'

"Alles wat je van een mooie camping verwacht, is hier aanwezig." (Foto's: aangeleverd)

MIDWOUD - Na de open dag van vorig jaar kreeg Naturistenvereniging De Vrije Vogels in Midwoud er maar liefst honderd leden bij. "Het was een drukbezochte dag", blikt beheerder Wilma Westerwal terug. "Mensen waren overdonderd door ons prachtige terrein en de gemoedelijke sfeer. Ook dit jaar houden we weer een open dag: zondag 26 mei is iedereen die kennis wil maken met naaktrecreatie van harte welkom."

Naturistenvereniging De Vrije Vogels houdt open dag

Op de camping - een voormalige boomgaard - kunnen liefhebbers in een lommerrijke omgeving het naturisme beleven. Er zijn 171 vaste kampeerplaatsen en 38 gastenplaatsen. Elke gast moet lid zijn van de Naturisten Federatie Nederland (NFN). "Op ons terrein respecteren we elkaars leefwijze en opvattingen", benadrukt Wilma, die al 25 jaar beheerder én daarmee het gezicht van de camping is. "Ooit was ik zelf een gast hier op de camping, samen met mijn man en kinderen. De toenmalige beheerder stopte ermee en het leek ons wel wat om die taak over te nemen. Eigenlijk hadden we geen flauw idee wat het allemaal inhield", lacht Wilma. "Ondertussen ben ik erachter gekomen dat het veel meer inhoudt dan we van tevoren dachten. Maar het is ontzettend leuk om te doen. Helaas is mijn man drie jaar geleden overleden. Gelukkig krijg ik bij bepaalde taken veel hulp van onze leden. We doen het met z'n allen. Ook de Klepkooi, onze kantine, wordt door vrijwilligers gerund. De activiteitencommissie organiseert het hele seizoen grote en kleine evenementen. En voor de jeugd is er een speciaal programma met in het hoogseizoen dagelijks spelletjes. Voor de kinderen is er een speciaal animatieteam en voor de tieners is er een gezellige tienerruimte waar ze lekker kunnen chillen of gamen."

Kindvriendelijk

Het aantal leden van De Vrije Vogels is, na een daling, weer aan het toenemen.

Lees verder op pag. 3

Onder de nieuwe leden zijn veel gezinnen met kinderen. "Dat vind ik leuk om te zien. Zij zijn immers de toekomst! De camping hebben we dan ook zeer kindvriendelijk ingericht. Er is een heerlijk zwembad en er zijn diverse speelplekken. Overigens krijgen we niet alleen gasten uit Nederland, maar ook Belgen, Duitsers en Fransen weten de weg naar De Vrije Vogels te vinden. En natuurlijk zijn dagbezoekers ook altijd welkom. Op dit moment hebben we ledenaantal van 558. Natuurlijk hopen we er na de open dag weer een aantal bij te krijgen. Volgend jaar vieren we een speciaal jubileum, want dan bestaat de vereniging vijftig jaar!" Op de vraag wat Wilma zo leuk aan haar werk vindt, antwoordt ze: "Ik zie mensen hier genieten van alles wat de camping te bieden heeft. En daar geniet ik op mijn beurt weer van. Dan weet ik waar ik het allemaal voor doe."

Bodypaint

Tijdens de open dag kunnen bezoekers rekenen op allerlei leuke activiteiten. BodypaintLily (Liliana Sepulveda Hopman uit Heerhugowaard) komt haar kunsten vanaf 10.30 uur laten zien. Sinds 2004 neemt zij deel aan World Bodypainting Festivals over de hele wereld. Bezoekers kunnen zich 26 mei door haar laten painten. Verder staan vrijwilligers klaar om bezoekers een rondleiding over het terrein te geven en te laten zien wat de camping allemaal in huis heeft. Loek en Anneke van der Lee uit Blokker zijn sinds 2013 lid van De Vrije Vogels en bezoeken de camping regelmatig. Loek: "Naaktrecreatie geeft een enorm gevoel van vrijheid. Eigenlijk zou iedereen het eens moeten ervaren. De sfeer bij De Vrije Vogels is gemoedelijk, je voelt je hier snel op je gemak. En alles wat je van een mooie camping verwacht, is hier aanwezig. Ik hoop dat na de open dag meer mensen enthousiast worden." Wilma vult aan: "Vooral in je blootje zwemmen is gewoon heerlijk. Je hebt geen last van plakkerige zwemkleding aan je lijf en bovendien: een 'blote-billen-bikini zit altijd goed."

In de weekenden zijn op het terrein van De Vrije Vogels regelmatig foodtrucks te vinden. "Een leuke aanvulling voor onze camping. Wie interesse heeft om met zijn of haar foodtruck één of twee dagen op ons terrein te staan, kan contact met ons opnemen!"

Nieuwsgierig naar wat De Vrije Vogels allemaal te bieden heeft en naar wat naturisme precies inhoudt? Kom 26 mei tussen 10.00 en 17.00 uur naar de open dag. Leden van de vereniging geven rondleidingen over het terrein en beantwoorden alle vragen. De toegang is gratis en de kleren hoeven niet per se uit! De camping is gelegen aan het Gouwtje 9a in Midwoud. Meer informatie: www.vrijevogelsnfn.nl. Wie meer wil weten over naaktrecreatie, kan terecht op www.nfn.nl.

Dagje uit in de regio

REGIO - Als je zin hebt om iets leuks te doen denk je aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Bewaar de krant goed, want dan mis je geen evenement in jouw buurt. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website waar je alle uitjes uit de hele regio vindt. Dat is goed nieuws voor iedereen die wakker wordt met het idee: we gaan iets leuks doen vandaag!

Dialezing 'Enkhuizen voor de Prins'

Prins Willem van Oranje met een gravure van zijn aankomst in Enkhuizen, 20 oktober 1572. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Enkhuizen heeft als enige West-Friese stad een Prinsenstraat. Dat komt door de historische band met de Prinsen van Oranje. Op 21 mei 1572 in de Tachtigjarige Oorlog schaarde de stad zich als eerste achter Prins Willem van Oranje en zette het Spaansgezinde stadsbestuur gevangen. Historisch journalist Walter Haentjens doet dinsdag 21 mei om 14.00 uur in de Oud Katholieke Kerk aan de Breedstraat 84 in Enkhuizen verslag over die bewogen periode met een boeiende dialezing 'Enkhuizen voor de Prins'.

"Onbegrijpelijk dat in de vaderlandse geschiedenis hier nauwelijks aandacht aan is geschonken", vindt Walter. "Je moet toch maar lef hebben om in opstand te komen tegen de machtige vorst Filips II als de Spaanse legerleider Alva met 10.000 man elite troepen in de Nederlanden rond marcheert". Met de opstand in Enkhuizen begint een nieuw hoofdstuk in de vaderlandse geschiedenis. "Ik denk dat historici de opstand niet vermeldenswaard vonden, omdat er geen 'heren van stand' bij waren betrokken. Het was een opstand van gewone burgers, kooplieden, schippers en vissers." De opstand breidt zich daarna snel uit over West-Friesland en Holland, met als gevolg dat in juli 1572 twaalf Hollandse steden op de revolutionaire Statenvergadering in Dordrecht de zijde van de Prins van Oranje kiezen.

Historische sketches

De lezing gaat over wat zich in die roerige jaren allemaal afspeelt in de welvarende havenstad Enkhuizen. De Opstand en Bevrijding van Enkhuizen wordt dinsdagavond met historische sketches uitgebeeld op de Zuiderhavendijk. Aanvang 19.00 uur met een concert van het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps.

Aan het eind, rond 21.00 uur, wordt het Spaansgezinde stadsbestuur gevangen genomen en de geslaagde machtsovername door de opstandige burgers in het stadhuis gevierd met een Oranjebitter.

Ingezonden: Duurzaamheid

Ruurd Barendsen. (Foto: aangeleverd)

Duurzaamheid. Ondertussen krijg ik jeuk van dat woord. Er is in Hoorn weer een nieuw plan ontsproten aan de verlichte geesten van de ambtenaren op het stadhuis. Juist als je denkt dat het niet gekker kan dan een volledig overbodige tunnel komt er nog een vreemder plan opborrelen. Jawel, dat is nog mogelijk! Men wil een nieuw stadhuis. Omdat het huidige niet meer voldoet aan de milieueisen van de toekomst. Het heeft namelijk energielabel G. En van die G worden heel veel mensen Gefrustreerd. Dat kan werkelijk toch niet zo blijven. Hier moet onmiddellijk wat aan gedaan worden. Koste wat het kost. En het kost schijnbaar nogal wat. Voorzichtige schattingen cirkelen rond de 40 miljoen. Maar u weet hoe dat gaat met aanbestedingen. Men schrijft zo laag mogelijk in om er later achter te komen dat het veel duurder wordt. Vaak zelfs het dubbele. Men weet dat natuurlijk, maar dat schijnt niet uit te maken.

Verlangen

Rücksichtslos worden alle andere plannen en argumenten over de kosten van tafel geveegd, want als het over duurzaamheid en klimaat gaat is alles geoorloofd. Niet het water dat tot aan de lippen staat van de bejaardentehuizen en van hun verzorgers, niet de woningnood in zowel de sociale sector als de middenwoningensector, niet de verloedering van de Kersenboogerd, niet het tekort aan politieagenten en rechters, niet de daklozenproblematiek, niet het tekort aan leraren en de steeds oplopende druk die daarmee gepaard gaat, niet het tegengaan van de leegstand in de binnenstad. Nee, niets van dit alles is schijnbaar zo belangrijk als het verlangen om het energielabel van G naar C te brengen.

Korreltje zout

Naar mijn mening zijn de proporties zoek. Volkomen zoek. Men zal benadrukken dat nieuwbouw net zoveel kost als een verbouwing. Maar dat waag ik met een korreltje zout te nemen. Het is eerder het gebrek aan kunde om prioriteiten te stellen in plaats van iets anders. De - volgens welingelichte kringen - beoogde plek waar het nieuwe stadhuis moet komen is nog een extra klap in het gezicht van de redelijkheid. Men wil het nieuwe stadspaleisje namelijk waarschijnlijk bouwen op de plek waar gewone woningen waren gepland. Te weten, hou u vast, op het terrein van het Pelmolenpad. Dat schijnt dan weer makkelijk te zijn voor de ambtenaren die met de trein komen. Over energiebesparing gesproken!

Wat mij betreft wordt er veel te veel energie gestoken in onzalige megalomane plannetjes om aan de klimaatrace mee te kunnen doen. Als men daar eens mee ophoudt en eens meer gaat denken in het belang van de Hoornse burger, zal dat een enorme energiebesparing opleveren. En dan heeft de burger er ook nog eens wat aan.

Ruurd Barendsen

Vervolg van de voorpagina

'Blote-billen-bikini zit altijd goed'

Onder de nieuwe leden zijn veel gezinnen met kinderen. "Dat vind ik leuk om te zien. Zij zijn immers de toekomst! De camping hebben we dan ook zeer kindvriendelijk ingericht. Er is een heerlijk zwembad en er zijn diverse speelplekken. Overigens krijgen we niet alleen gasten uit Nederland, maar ook Belgen, Duitsers en Fransen weten de weg naar De Vrije Vogels te vinden. En natuurlijk zijn dagbezoekers ook altijd welkom. Op dit moment hebben we ledenaantal van 558. Natuurlijk hopen we er na de open dag weer een aantal bij te krijgen. Volgend jaar vieren we een speciaal jubileum, want dan bestaat de vereniging vijftig jaar!" Op de vraag wat Wilma zo leuk aan haar werk vindt, antwoordt ze: "Ik zie mensen hier genieten van alles wat de camping te bieden heeft. En daar geniet ik op mijn beurt weer van. Dan weet ik waar ik het allemaal voor doe."

Bodypaint

Tijdens de open dag kunnen bezoekers rekenen op allerlei leuke activiteiten. BodypaintLily (Liliana Sepulveda Hopman uit Heerhugowaard) komt haar kunsten vanaf 10.30 uur laten zien. Sinds 2004 neemt zij deel aan World Bodypainting Festivals over de hele wereld. Bezoekers kunnen zich 26 mei door haar laten painten. Verder staan vrijwilligers klaar om bezoekers een rondleiding over het terrein te geven en te laten zien wat de camping allemaal in huis heeft. Loek en Anneke van der Lee uit Blokker zijn sinds 2013 lid van De Vrije Vogels en bezoeken de camping regelmatig. Loek: "Naaktrecreatie geeft een enorm gevoel van vrijheid. Eigenlijk zou iedereen het eens moeten ervaren. De sfeer bij De Vrije Vogels is gemoedelijk, je voelt je hier snel op je gemak. En alles wat je van een mooie camping verwacht, is hier aanwezig. Ik hoop dat na de open dag meer mensen enthousiast worden." Wilma vult aan: "Vooral in je blootje zwemmen is gewoon heerlijk. Je hebt geen last van plakkerige zwemkleding aan je lijf en bovendien: een 'blote-billen-bikini zit altijd goed."

In de weekenden zijn op het terrein van De Vrije Vogels regelmatig foodtrucks te vinden. "Een leuke aanvulling voor onze camping. Wie interesse heeft om met zijn of haar foodtruck één of twee dagen op ons terrein te staan, kan contact met ons opnemen!"

Nieuwsgierig naar wat De Vrije Vogels allemaal te bieden heeft en naar wat naturisme precies inhoudt? Kom 26 mei tussen 10.00 en 17.00 uur naar de open dag. Leden van de vereniging geven rondleidingen over het terrein en beantwoorden alle vragen. De toegang is gratis en de kleren hoeven niet per se uit! De camping is gelegen aan het Gouwtje 9a in Midwoud. Meer informatie: www.vrijevogelsnfn.nl. Wie meer wil weten over naaktrecreatie, kan terecht op www.nfn.nl.

Dier van de week

Wie heeft een plekje voor Moppie? (Foto: aangeleverd)

Vriendelijke Moppie zoekt nieuw thuis

HOORN - Moppie is een lieve, gesteriliseerde poes van vier jaar oud. Ze is in het asiel terechtgekomen doordat haar eigenaren na hun scheiding beiden niet meer voor haar konden zorgen.

Moppie is een vriendelijke poes die graag geknuffeld wordt. Ze heeft wel even de tijd nodig om te wennen. Ze is geen kleine kinderen gewend. Ze was wel twee andere katten gewend, maar het is niet bekend of ze dat leuk vond. Honden is ze ook niet gewend. Op haar vorige adres ging ze ook naar buiten. Wie geeft deze mooie poes een nieuwe plek?

Poezen Dikkie en Muis, de dieren van vorige week, hebben helaas nog geen nieuw thuis gevonden.

Interesse in Moppie?

Wie interesse heeft in Moppie, kan bellen met Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het dierentehuis is te vinden aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Flowerpower

Mijn vriendinnetje en ik waren er per ongeluk verzeild geraakt, in het huis waar een commune woonde. Maar toen we het eenmaal ontdekt hadden, was de aantrekkingskracht groot.

Het was in de jaren zeventig. De commune was neergestreken in een oude boerderij. Het eerste wat opviel was de geur. Wierook, dacht ik toen. Ik had ook van die staafjes op mijn kamer staan. Nu weet ik dat er waarschijnlijk de nodige wiet gerookt werd. Voor de ramen hingen doeken die op het tafelkleed van mijn oma leken. Er kwam geen straaltje licht binnen. Wel flikkerden er theelichtjes in jampotjes op de grond en in kandelaars brandden druipkaarsen. Het gaf de kamer een sfeer van heiligheid.

De deur stond altijd open. Het koord met belletjes dat in de deuropening hing, rinkelde mee met de wind. De vloer lag bezaaid met grote kussens van ribfluweel. Uit hoeveel mensen de commune bestond, is me niet duidelijk geworden. Dat leek steeds te veranderen, maar iedereen had lang haar en ze liepen allemaal op blote voeten. Altijd speelde er wel iemand gitaar en op sommige dagen zat de hele groep te neuriën. Niemand leek ons op te merken als wij er rondliepen.

We waren vooral gefascineerd door de kunstbloemen waarmee de muren van de woonkamer behangen waren. In lange slingers hingen ze van het plafond tot de vloer en ze hadden alle kleuren van de regenboog. We vonden ze prachtig.

Op een dag lagen al die bloemen buiten. We namen ze mee zonder het te vragen. Dat was niet nodig, wisten we. We laadden ze in een kruiwagen waar het roest vanaf bladerde en gingen ermee langs de huizen. We hebben niet heel erg goede zaken gedaan. Misschien doordat onze bloemen naar wierook of wiet roken.

Kamerkorenfestival Hoorn-Oude Muziek

Het Jongemannenkoor Oldenzaal neemt ook dit jaar weer deel aan het Kamerkorenfestival Hoorn - Oude Muziek Nu. (Foto: Stadsjongenskoor Oldenzaal)

HOORN - Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu presenteert zaterdag 25 en zondag 26 mei voor de tweede keer een festival in de Oosterkerk in Hoorn voor klassieke kamerkoren die oude muziek op het repertoire hebben staan. Er zijn drie gastoptredens. Zaterdag 25 mei (19.30 uur) brengen Kamerkoor Sine Nomine (Alkmaar) en Accademia Amsterdam de concertvertelling De Weg van Esther. Mannenkwartet La Notte verzorgt zondag 26 mei om 14.00 uur een gastoptreden met waterrijk repertoire. Het slotconcert op zondag 26 mei (15.30 uur), getiteld Koninklijke Barok, wordt verzorgd door Collegium Musicum Traiectum. De stichting verwelkomt Michiel Meijer (zanger, leiding zangersworkshop) en Jos van Veldhoven (dirigent, masterclass voor dirigenten). In de workshop voor zangers en de masterclass voor dirigenten op zaterdag 25 mei gaan zij aan de slag met drie prachtige werken. Meer informatie: www.oudemuzieknu.nl.

Kunst- en tuinroute

ANDIJK - Tijdens de kunst- en ruinroute in Andijk kunnen bezoekers zaterdag 25 mei genieten van verrassende ontmoetingen met creatieve hobbyisten en hun passie.

Op 29 locaties laten zij hun talenten zien, zoals schilderkunst, muziek, fotografie, tuinaanleg, handwerk, beeldhouw- en kartonkunst en verzamelingen. Starten met de route kan vanaf 11.00 uur op vier plaatsen: de rooms-katholieke kerk (Bangert 26), De Kapel (Middenweg 48), de gereformeerde kerk (Middenweg 4) en op Hornpad 2 bij de familie Groot.

Deelname is gratis en bezoekers krijgen een kaart van Andijk mee met daarop alle informatie en locaties.

Nieuwe columnist: Sandra Visser

Sandra Visser uit Hoorn schrijft vanaf nu elke maand een column voor West-Friesland/Groene Hart op Zondag. "Mijn naam is Sandra Visser. Ik ben 55 en woon met mijn partner Menno en onze zoon Thomas in Hoorn. En niet te vergeten met onze hond Kailo. Ik schrijf verzonnen verhalen die meestal met een been in de werkelijkheid staan. Sommige zijn opgenomen in verhalenbundels. Inspiratie vind ik in het dagelijks leven. Ik beleef veel plezier aan het schrijven en hoop dat dat ook geldt voor u als lezer."

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Onderdijk.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg verwelkomt deze week:

- Ties Frederik Hofman uit Oosterblokker, geboren op 12 mei.

Multicultureel tafelen

BOVENKARSPEL - Vrouwen uit verschillende landen komen een aantal keren per jaar bij elkaar om in de Kookstudio van 't Stadsplein (Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel) van elkaar te leren koken. Er worden recepten uitgewisseld en de deelnemers eten deze avond gezamenlijk. De eerstvolgende keer is donderdag 23 mei van 17.00 tot 21.00 uur. Benieuwd naar de echte Filipijnse, Sri Lankaanse of Hongaarse keuken? Aanmelden kan via www.tstadsplein.nl .

Tuinfair Tesselschade

HOORN - De afdeling West-Friesland van Tesselschade - Arbeid Adelt houdt vrijdag 24 mei de jaarlijkse tuinfair van 10.00 tot 14.00 uur aan de Emmalaan 22 in Hoorn. Diverse handgemaakte producten zijn te koop, zoals tassen, knuffels en kraamcadeautjes. Alle artikelen zijn vervaardigd door de handwerksters van de afdeling. Tesselschade-Arbeid Adelt (TAA) werd in 1871 opgericht als eerste Nederlandse vrouwenvereniging en is nog steeds springlevend. Deze landelijke vereniging van vrouwen voor vrouwen wordt gerund door vrijwilligers zonder enige vorm van subsidie. Doel is financiële steun verlenen aan vrouwen die een opleiding willen volgen en daar zelf niet de benodigde middelen voor hebben.

No PressSure met Loek A Like Neil Diamond

Loek Manshande vertolkt de nummers van Neil Diamond. (Foto: aangeleverd)

WESTWOUD - Loek A Like Neil Diamond (Loek Manshande) treedt zondag 19 mei samen met Bigband No PressSure op in de Schalm, Doctor Nuijensstraat 14b in Westwoud.

Loek vertolkt de nummers van Neil Diamond. No PressSure, een van de bekendste bigbands van West-Friesland, heeft in de Schalm haar vaste repetitieavond. De band bestaat uit twintig muzikanten met zanger Jurie de Boer en zangeres Dayenne Stuyt. Orkestleider is Jeroen Woelders. Aanvang 16.00 uur. Kaarten voor No PressSure met Loek A Like Neil Diamond zijn verkrijgbaar via www.deschalmwestwoud.nl. .

Boekenbeurs in kerk Oudendijk

Struinen op de boekenmarkt in de kerk van Oudendijk. (Foto: aangeleverd)

OUDENDIJK - In de kerk van Oudendijk aan de Dorpsweg 24 vindt zaterdag 25 en zondag 26 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni een boekenbeurs plaats.

Dorpsgenoot Mary Al toont gedurende de boekenbeurs een overzicht van haar schilderijen. De kerk is op genoemde dagen geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Boeken en elpees gezocht

De organisatie is nog op zoek naar boeken, maar ook elpees, cd's, dvd's en puzzels die in de kerk verkocht kunnen worden. Bel of mail voor meer informatie met Theo Lursen (06-53739854 / theolursen@hetnet.nl).

Het Warenhuis Sint Jan

Werk van Ella Siekman. (Foto: Rika Hilverts)

HOORN - Onder de titel 'Het Warenhuis Sint Jan' haakt De Boterhal met deze expositie in op de landelijke aandacht voor Rembrandt en de Gouden Eeuw. De expositie is tot en met 16 juni te zien in De Boterhal aan het Kerkplein 39 in Hoorn.

Meer dan twintig kunstenaars uit Hoorn en wijde omgeving - onder wie Ella Siekman, Ella Koopman en Sepehr Maghsoudi - leverden een bijdrage aan een Wunderkammer of Rariteitenkabinet, met kunst­werken die verwijzen naar de bonte verzamelingen die ontstonden door het vele reizen naar nieuwe oorden in de zeventiende eeuw.

Kostuums

Te midden van al deze kabinetjes geven drie kostuumdesigners hun visie op wat voor kleren een zeventiende-eeuwer gedragen zou hebben indien zij over onze hedendaagse materialen hadden kunnen beschikken.

Kunstcentrum De Boterhal is gevestigd in het voormalige Sint Jans Gasthuis.

De Boterhal is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. Meer informatie: www.boterhal.com.

Reünieconcert St. Ceacilia

Muziekvereniging St. Caecilia bestaat honderd jaar. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Muziekvereniging St. Caecilia geeft vanwege het honderdjarig bestaan zaterdag 25 mei een reünieconcert in De Dars, Europasingel in Wervershoof. Aanvang 20.00 uur. Ook oud-leden verlenen hun medewerking aan dit concert. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Rheino's, Dorpsstraat in Wervershoof. Kinderen tot twaalf jaar vrij entree.

'Op halve kracht'

Frank Langenberg op zijn elektrische fiets. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Maar liefst 100.000 kilometer heeft hij gefietst, Frank Langenberg uit Zaandam. In de acht jaar tijd dat Frank op zijn elektrische fiets rijdt heeft hij veel mooie plaatsen gezien en enorme afstanden afgelegd. 100.000 kilometer op een e-bike klinkt misschien niet heel zwaar, maar Frank is aan de rechterkant van zijn lichaam verlamd aan zijn arm en been. Dat maakt het fietsen niet gemakkelijk, maar zijn verlamming houdt hem niet tegen. Fietsen geeft Frank het ultieme gevoel van vrijheid.

Frank is aan één kant verlamd maar fietste toch 100.000 kilometer

Frank had altijd een actief leven. Zijn motor was zijn lust en zijn leven. Dat die grote liefde uiteindelijk zijn leven op z'n kop zou zetten, had hij niet kunnen voorspellen. Als hij met de motor op vakantie is in Schotland wordt hij aangereden. Frank raakt verlamd aan zijn rechterbeen en -arm. Frank haalt zijn voldoening nu uit het fietsen, zijn eigen stukje vrijheid.

Betrouwbare fiets

Frank geeft niet zomaar op. Bij hem is het alles of niets. Dat geldt ook voor zijn fietstochten. Bijna iedere dag stapt hij op zijn elektrische fiets. Met mooi weer wordt er met gemak 85 tot 100 kilometer afgelegd. Vanwege zijn lichamelijke beperking, kan Frank niet zomaar op iedere fiets fietsen. Een elektrische fiets met middenmotor, waarbij druk van de voet op de trapper extra snelheid geeft, is voor Frank geen optie.

Bij weinig fietsenzaken begrepen ze dat. Totdat Frank bij Fiets.com in Wormerveer kwam. Daar zagen ze precies wat hij nodig had: een e-bike met voorwielmotor. Door de betrouwbaarheid, 5 jaar garantie op motor en accu, goede actieradius en de scherpe prijs liet Frank zich de Icycle Mistral adviseren.

De fiets is wat aangepast voor Frank. Zo moet er normaal gesproken aan de rechterkant worden geschakeld. Nu is dit verplaatst naar links. Daarnaast kan Frank maar met één hand remmen, waardoor er is gekozen voor een extra sterke rem. De trapper heeft Frank zelf aangepast en daar een beugel aan toegevoegd, hier kan hij zijn voet in vastklemmen. Het op- en afstappen gaat niet heel gemakkelijk.

Frank moet zijn been over de fiets heen zwaaien en zet vervolgens zijn voet vast aan de trapper.

Het komt weleens voor dat het mis gaat en dat hij valt, waardoor de fiets beschadigd raakt. Gelukkig hebben ze bij Fiets.com alle onderdelen liggen en is hij de fiets nooit langer dan een uur kwijt.

Bijzondere logeeradresjes

Fietstochten maakt Frank het liefst alleen. Zo wordt hij door niets of niemand belemmerd en kan hij zijn eigen snelle tempo aanhouden. Hij fietst met name door België, Luxemburg, Duitsland en natuurlijk Nederland. Via de organisatie 'vrienden op de fiets' vindt Frank zijn logeeradresjes. Dit zorgt voor leuke en bijzondere situaties. Van slapen in een café tot logeren bij Jehova's getuigen, iedere tocht is anders.

De berg op

Moet hij een berg op, dan lukt het Frank niet om genoeg kracht te zetten.

Dat is zijn grootste uitdaging tijdens het fietsen.

Nieuwste technieken geven hoop voor toekomst

Gelukkig geven de nieuwste technieken op fietsgebied Frank goede hoop voor de toekomst. Fiets.com brengt in juni met een nieuw model fiets op de markt.

Deze elektrische fiets heeft een middenmotor zonder trapondersteuning. Deze motor is drie keer zo sterk als de voorwielmotor die Frank nu gebruikt. Dat geeft hem voldoende kracht om toch bergopwaarts te fietsen. Plannen heeft Frank in elk geval genoeg, hij hoopt ooit nog een tocht naar Reading in Engeland of Nantes in Frankrijk te maken. Frank blijft dus fietsen en zal ongetwijfeld nog vele kilometers afleggen.Op naar de 200.000?

Expositie De Blauwe Schuit

Werk van Ingrid de Wit. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Bij kunst- en cultuurcentrum De Blauwe Schuit is van 12 mei tot en met 5 juli een expositie te zien van cursisten fotografie, keramiek, beeldhouwen en schilderen.

Jenny de Haas maakt al vijftien jaar keramiek. Haar inspiratie haalt ze uit de elementen: water, vuur, lucht en aarde. Cursist Karin Spil kun je gerust 'verslaafd' noemen aan beeldhouwen. Al negentien jaar beeldhouwt ze bij De Blauwe Schuit. Ze laat zich inspireren door kunstenaars zoals Escher. Ingrid de Wit werkt graag met acrylverf, aquarel en pastel en gebruikt deze materialen gerust in hetzelfde werk. Portretten van mensen en vogels vindt ze het mooist om te schilderen. Johan Reehorst exposeert met zijn fotografiewerk. Mensen, gekke dingen, structuren en architectuur hebben Johans fotografische voorkeur. Verder is een kleine portretgalerij ingericht. De portretten zijn gemaakt naar aanleiding van de thuiswedstrijd van het tv-programma 'Project Rembrandt'. Deelnemers konden bij De Blauwe Schuit een begin maken met hun portret tijdens een online live-stream van het programma. Een aantal van hen heeft meegedaan aan de wedstrijd, en hoewel zij niet bij de uiteindelijke winnaars zaten, worden de portretten op deze manier tóch in het zonnetje gezet.

Adres: Vredehofstraat 7a in Hoorn. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 16.30 uur. Meer informatie: www.blauweschuit.nl.

Team Ervaringsdeskundigen helpt bij herstel

HOORN - Team Ervaringsdeskundigen (TED) Hoorn helpt mensen met herstellen bij psychische disbalans. "Wij kijken naar jou als mens in zijn geheel. Jij bent niet het probleem. Je hebt een probleem en wij ondersteunen jou op weg naar herstel", aldus Sandra Hogenhout van TED (Team Ervaringsdeskundigen) Hoorn.

"Onze ervaring leert dat mensen met een emotionele disbalans vaak de weg niet weten naar de, voor hen, juiste hulp", gaat Sandra verder. "Schaamte speelt hierbij een belangrijke rol. We hebben gemerkt dat het inzetten van ervaringsdeskundigen een brug slaat tussen de hulpvragen en de hulpverlener. Het is een relatief nieuw begrip binnen de geestelijke gezondheidszorg. Bekender zijn de ervaringsdeskundigen binnen de verslavingszorg. Daar kijken mensen minder snel van op."

"Wij ondersteunen bij praktische zaken en bij bemiddeling naar de juiste hulpinstantie", vertelt Barbara, ervaringsdeskundige van TED Hoorn. "De ervaringsdeskundigen kunnen zorgen voor begrip, erkenning, betrokkenheid en hebben een gelijkwaardig contact met de hulpvragers." De ervaringsdeskundigen hebben vaak al een heel traject naar herstel doorlopen en kunnen waar nodig hulp bieden bij het zetten van stappen om weer grip op het leven te grijpen. Sandra: "Eigen regie speelt een belangrijke rol bij herstel. Al onze ervaringsdeskundigen zijn geschoold zodat zij dit werk volgens de richtlijnen van RCO De Hoofdzaak kunnen uitvoeren."

Simone heeft ook de hulp gekregen van een ervaringsdeskundige van De Hoofdzaak. Ze krabbelde uit een diep dal en kwam er meer zelfverzekerd uit. "De ervaringsdeskundige waar ik mee gekoppeld werd heeft me enorm geholpen, alleen al door de juiste vragen te stellen. Ze gaf me de ruimte om mijn eigen antwoorden te zoeken en vinden in plaats van mij een richting op te sturen. Omdat je beiden iets soortgelijks hebt meegemaakt, voelt het contact gelijkwaardig. Niet alles werkt voor iedereen hetzelfde maar dat je samen richting kan zoeken, maakt de weg naar beterschap ook veel minder eenzaam."

Op zoek naar een maatje om ervaringen mee uit te wisselen? Neem weer deel aan de maatschappij met de steun van TED. Ook mensen die een specifiek probleem hebben, kunnen bij TED terecht. Er zijn geen kosten verbonden aan deze steun. Interesse in de scholing Ervaringsdeskundigheid? Kijk dan op de website: www.rcodehoofdzaak.org. Mailen kan ook: S.Hogenhout@rcodehoofdzaak.org .

EHBO bij kinderen

HOORN - De workshop 'EHBO aan baby's en kinderen' vindt woensdag 19 juni in het Rode Kruis-gebouw, Vredehofstraat 9c in Hoorn plaats. De zeven meest voorkomende ongevallen bij kinderen worden behandeld. Bij deze workshop ontvangen de cursisten het boek 'EHBO aan baby's en kinderen'. Na afloop krijgen zij een bewijs van deelname. De cursus is van 19.15 tot 21.45 uur. Ouders/opvoeders kunnen zich aanmelden bij GGD Hollands Noorden via het inschrijfformulier op www.ggdhn.nl/cursussen. Meer informatie: cursusbureau@ggdhn.nl of 088-0100557.

Het Park deze Week

(Foto: Roxanne Hellevoort)

HOORN - Het publiek krijgt een belangrijke fysieke rol in 'Weltschmerz', de debuutvoorstelling van Anne & Lisa. De jonge vrouwen geven de eerste rij decorstukken om vast te houden, leggen een peperkoekwaslijn aan langs omhooggestoken armen, en vragen iemand het podium op te lopen om een beertje te komen knuffelen. Daar durven ze best wat tijd voor te nemen. Komt er niemand helpen, dan gaan ze niet verder. Zo is de voorstelling niet alleen spannend voor de bezoekers, maar ook voor Anne & Lisa.

Anne & Lisa laten in deze voorstelling spannende glimpen zien van waar toekomstige voorstellingen naartoe zouden kunnen gaan. Hun absurdisme blijkt in een paar scènes griezelig goed te passen bij maatschappelijke ontwikkelingen.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op zaterdag 1 juni om 20.30 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@hetpark.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Anne & Lisa'. Reageer uiterlijk 21 mei. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl

Jeugdclinic wedstrijdvissen

Kinderen die beter willen leren wedstrijdvissen, kunnen bij de Visput een clinic volgen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Kinderen die beter willen leren wedstrijdvissen, kunnen zaterdag 25 mei naar de Visput aan het Witte Hert in Enkhuizen komen. Er wordt met de vaste stok op karper(tjes) gevist.

Deze dag, georganiseerd door Sportvisserij MidWest Nederland, is voor zowel kinderen die nog niet zo goed kunnen vissen als voor ervaren jonge wedstrijdvissers. De clinics worden verzorgd door ervaren wedstrijdvissers, waaronder witvisfenomeen Sjors Milder. Ze starten om 9.30 uur en duren tot 14.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden via info@sportvisserijmidwestnederland.nl .

Magazijnleegverkoop bij EP:Beerepoot

REGIO - Het magazijn van EP:Beerepoot aan de Bollenmarkt in Zwaagdijk-Oost opent zondag 19 mei om 11.00 uur de deuren voor de populaire Magazijnleegverkoop. Profiteer acht dagen lang van extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken. Wees er snel bij, want op is op.

De altijd drukbezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor u op. Wasmachines, drogers, (Oled)televisies, stofzuigers, koelkasten, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Prachtige producten van onder andere Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura en AEG zijn aanwezig.

Vele klanten weten inmiddels de weg naar het magazijn aan de Bollenmarkt wel te vinden. Niet alleen vanwege de hoge kortingen, maar ook vanwege het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn. Een mooie aankoop gedaan, maar geen ruimte in de auto? Maak zondag 19 mei gratis gebruik van de Mercedes-Benz bestelwagens van Gomes!

Van zondag 19 mei tot en met zondag 26 mei is men van harte welkom aan Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein). Op beide zondagen is het magazijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Van maandag 20 mei tot en met zaterdag 25 mei is men van 10.00 tot 18.00 uur welkom. Kom langs en profiteer van extreme kortingen, maar met de service van EP:Beerepoot. Kijk voor meer informatie en extra aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl.

Open repetitie Midlife

OOSTERLEEK - De Venhuizer formatie Midlife houdt zondag 19 mei in Herbergh 't IJsselmeer in Oosterleek een openbare repetitie. De aanvang is om 14.30 uur en de toegang is gratis. De groep, die muziek maakt van onder andere The Scene, The Beatles en Crowded House, bestaat uit Maikel Kenter (zang), Marco Vlaar (sologitaar en zang), Michel Haring (keyboards en zang), Arnold Appelman (gitaar en zang), Marcel Ursem (bas) en Dennet Mol (drums en zang).

Meer informatie: 0229-503150.

Dorpentocht Motorclub West-Friesland

NIBBIXWOUD - Motorclub West-Friesland verzorgt zondag 19 mei de 44e editie van de 15-dorpentocht. Deze rit gaat door West-Friesland en doet op z'n minst vijftien dorpen aan. De lengte van de rit is circa 180 kilometer. De route is bij inschrijving te ontvangen en is alleen op GPS beschikbaar. Leden van de motorclub mogen gratis deelnemen aan deze rit, andere deelnemers betalen zes euro inschrijfgeld. Inschrijven kan tussen 9.00 en 12.00 uur in de kantine van de IJsclub De Sluisven, Oosterwijzend 24a in Nibbixwoud.