De Beverwijker

11 april 2019

De Beverwijker 11 april 2019


'Vechtsportautoriteit goed voor de sport'

Door veel jeugdige deelnemers is het clubkampioenschap uitgegroeid tot een echt familiegebeuren. (Foto: Ken Phelan)

BEVERWIJK - Ruim twee jaar geleden werd bij Cardio Fitness Beverwijk het eerste clubkampioenschap kickboksen van Team Spirit Beverwijk georganiseerd. Sindsdien is er heel wat gebeurd en is het wedstrijdteam fors gegroeid. Steeds meer jeugdleden hebben zich in de afgelopen periode aangemeld en tijdens de clubkampioenschappen kunnen zij laten zien welke progressie ze hebben gemaakt bij de trainingen. De tiende editie van dit sportieve evenement voor jong en oud zal plaatsvinden op zondag 14 april 2019.

Tiende clubkampioenschap kickboksen

Sinds 2017 wordt door de Vechtsportautoriteit toezicht gehouden op de full contact vechtsportsector in ons land. Tijdens de negende editie van het clubkampioenschap, gehouden op 24 februari jongstleden, kreeg Team Spirit Beverwijk bezoek van de Vechtsportautoriteit. De audit die gehouden werd, leverde een goed rapport op met de eindbeoordeling 'ruim voldoende'. Debbie Keskin, woordvoerder van Team Spirit Beverwijk: ''We zijn supertrots op het resultaat. Bovendien zijn we erg blij dat de Vechtsportautoriteit in het leven is geroepen, dit zal op de lange termijn steeds meer ten goede van de sport zijn.'' Uitgebreide informatie over het werk van de Vechtsportautoriteit is op de website www.vechtsportautoriteit.nl te vinden.

Voor de nieuwe editie van het clubkampioenschap zijn inmiddels meer dan twintig atleten van Team Spirit aan een tegenstander gekoppeld. Voor enkele andere leden wordt nog naar een geschikte tegenstander gezocht. In elk geval staat vast dat het op 14 april weer een vol programma zal worden in de ring. In de A-klasse ontmoet Jos van Belzen dit keer Lennard Blijd van Sityodtong uit Amsterdam en in de B-klasse staat Jaimy Tan tegenover Damian van Ommeren van Bien Fighters uit Diemen. Ook dit keer komt een groot aantal jeugdleden in actie, alle leeftijden van 10 tot 16 jaar zijn in het deelnemersveld vertegenwoordigd. Vanaf 14:30 uur zullen de kickboksers hun sportieve krachtmetingen aangaan en kan het publiek, dat al vanaf 13.30 uur welkom is, ze volop aanmoedigen.

Juist door het hoge aantal jeugdige deelnemers is het clubkampioenschap van Team Spirit Beverwijk uitgegroeid tot een echt familiegebeuren. De jonge kickboksers nemen hun ouders of grootouders mee, die vaak onderling ook weer nieuwe contacten leggen en samen genieten van de sportieve verrichtingen in de ring.

Voor alle partijen worden de K1-regels gehanteerd, de wedstrijden worden door NOC-NSF erkend en staan zoals gebruikelijk onder auspiciën van sectie RCS FOG. Aan de zaal kosten kaarten € 22,50 (€ 12,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar). Cardio Fitness Beverwijk is gevestigd aan de Parallelweg 128g te Beverwijk.

Buitenseizoen start voor AV DEM

Enkele DEM-atleten starten in het Olympisch Stadion. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Onder uitstekende weersomstandigheden is het buitenseizoen van de baanatletiek voor AV DEM uit Beverwijk losgebarsten met voor diverse leeftijdscategorieën de verenigingscompetitie. Bij deze competitie moeten alle atletiekonderdelen bezet zijn door atleten vanuit de vereniging en worden de punten, behaald op alle onderdelen bij elkaar opgeteld. Met name de DEM C junioren meisjes (t/m 15 jaar) en A junioren jongens (t/m 19 jaar) vinden we hoog terug in de nationale tussenstand.

De A junioren werkten hun eerste competitiewedstrijd af in het Olympisch stadion in Amsterdam. Door de DEM atleten werden hier twee ereplaatsen behaald. Antwayne White werd 3e bij het hinkstapspringen met een afstand van 11,59 meter en Dylan Langeveld won het brons bij het discuswerpen in een nieuw persoonlijk record van 34,32 meter. Nieuwkomer Musa Darboe liep bij zijn debuut een razendsnelle 200 meter in 24,18 seconden en greep hiermee net naast de medailles. De pas 15 jarige Heemskerker Karünzio Koulen volgde hem op de voet in 24,47 seconden.

De DEM CD junioren ploegen stonden aan de start in Heerhugowaard. Bij de meisjes junioren C grossierde Eline Brouwer in ereplaatsen. Zij won zowel de 80 meter sprint (11,21 sec.) als de 80 meter horden (13,10 seconden). Bij de overige leeftijdscategorieën viel vooral het speerwerpgeweld van de DEM atleten op. Bij de jongens junioren C was hier namelijk goud voor Kevin Koeckhoven.

Echtpaar 65 jaar getrouwd

BEVERWIJK – Op maandag 08 april 2019 bezocht locoburgemeester mr. S.G. Ferraro van Beverwijk het echtpaar Holla-van Amsterdam. Het echtpaar viert op die dag hun 65-jarig huwelijk.
De heer Hubertus Holla is op 10 maart 1926 geboren in Amsterdam en mevrouw Antonia van Amsterdam op 21 oktober 1929 in Amsterdam.
Het echtpaar is op 08 april 1954 in de gemeente Amsterdam in het huwelijk getreden.

Girlpower voor Bach

BEVERWIJK/CASTRICUM - Zeer welkome hulp afgelopen donderdagochtend van drie leerlingen van het Kennemer College, Vakcollege Techniek, voor de Castricumse Oratorium Vereniging (COV). Voorafgaand aan de uitvoering van de Mattheus Passion in de Pancratiuskerk in Castricum op vrijdagavond voor ongeveer 550 toeschouwers moest er een groot podium worden opgebouwd. Maar liefst ruim honderdvijftig (!) COV-koorleden en de musici van het Noord-Hollands Begeleidingsorkest moesten er een plekje op krijgen. Altijd een forse en verantwoordelijke klus, maar mede dankzij Marit, Madelon en Dewi (zie foto) kwam dit weer prima in orde.

Rommelmarkt in De Verandering

BEVERWIJK - Er is binnen De Verandering een rommelmarkt op zaterdag 13 april van 10.00-14.00 uur. Naast de verkoop van tweedehandsspullen zoals boeken, platen, kleding etc. is er een tafel speciaal met verkoop voor zendelingen. De opbrengst zal geheel gaan naar projecten in het buitenland. Ook zijn er kinderactiviteiten zoals een grabbelton. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd, want er is koffie.

Iedereen is welkom aan de Diezestraat 18, het witte gebouwtje, in Beverwijk.

Julia speelt prelude Marquette Classique

Wereldrestaurant Beverhof twee jaar

DEM komt met 1-1 gelijkspel goed weg

Passieconcert in Dorpskerk Heemskerk

De Behandelaar voor een pijnvrij lichaam

De Behandelaar richt zich op dagelijkse klachten. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - De praktijk in het centrum van Heemskerk, boven de huidige shoeby, behandelt lichamelijke klachten met een unieke visie in de regio. De Behandelaar richt zich op dagelijkse klachten, welke doorgaans zonder reden en plotseling komen opzetten.

Hij is er op gericht een oorzaak te vinden. Het is belangrijk zegt hij, dat je goed kijkt naar hoe het lichaam staat. Hieruit kun je vaak afleiden waar een dagelijkse klacht door kan worden veroorzaakt. Hij geeft een voorbeeld bij een onderrugklacht: ''Als ik constateer dat het bekken aan de linkerkant hoger staat dan rechts, dan weet je dat de hele rug uit balans is. Dit kan worden rechtgezet met Dorn-therapie. Vervolgens moeten de spieren niet vergeten worden en worden losgemaakt zodat er een nieuwe balans kan ontstaan. Door een combinatie van Shiatsu, Dorn-therapie, Bowen-therapie en Massage aan te bieden worden alle belangrijke structuren voor herstel behandeld.'' Een behandeling bij de Behandelaar kost 60 euro voor 50 minuten. Naast losse behandelingen biedt de Behandelaar ook strippenkaarten aan, waar de korting kan oplopen tot 12 euro per behandeling. De strippenkaart is ontstaan om het lichaam gezond te houden. Deze 'apk' voor het lichaam zorgt voor ontspanning en sneller herstel van het lichaam. ''Voorkomen is immers beter dan genezen'', zo vertelt de Behandelaar uit Heemskerk. Mail info@debehandelaarheemskerk.nl of bel: 0251-294984/06-33565967 voor meer info of het maken van een afspraak.

Passieconcert in Dorpskerk Heemskerk

Johann Sebastian Bach. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Passieconcert met muziek uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach op zondagmiddag 14 april. Dat vindt plaats in de Dorpskerk, Heemskerk. Er worden onder meer hoogtepunten uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach (1685-1750 )ten gehore gebracht. De aanvang is 16.15 uur. Kerk is open om 15.30 uur. Meewerkenden zijn het Vocaal Ensemble Musica Sacra en een instrumentaal ensemble bestaande uit Jussi Paananen1e viool, Cengiz Cursis 2e viool , Teska Seligmann, altviool en de celliste Jeanny Beerkens.Verder de fluitiste Marion Blonk en de hoboïst Jan de Laat. Het geheel staat onder leiding van Anja van der Ploeg, die tevens het (kist)orgel bespeelt en de continuopartij voor haar rekening neemt.

Tijdens het Passieconcert zullen diverse koralen o.a . O Haupt voll Blut und Wunden, het beroemde slotkoor"Wir setzen uns mit Tränen nieder" en ook aria´s uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach worden uitgevoerd o.a.de ontroerende altaria "Erbarme dich" met prachtige vioolpartij. De inleiding zal worden verzorgd door ds.Marco Visser van de Protestantse Gemeente Heemskerk. De muziek zal worden afgewisseld met gedichten. Voor mensen die de Matthäus-Passion te lang vinden is deze avond een goed alternatief. Na afloop van het Passieconcert wordt een financiële bijdrage gevraagd ter bestrijding van de onkosten.

Gaat de HKH brandjes blussen?

De Brandweer Heemskerk komt op 17 april naar de HKH. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Tijdens de ledenvergadering van de Historische Kring Heemskerk op woensdagavond 17 april zullen de gemoederen waarschijnlijk niet al te hoog oplopen. De huishoudelijke zaken, waaronder de financiën zijn redelijk op orde, evenals de verhuizing. Wel is er een oproep om mee te doen aan de geplande brainstorm over de toekomst van de HKH. De presentatie van de nieuwe Heemskring zorgt -zoals altijd - voor mooi vuurwerk.

Na de pauze (iets na 21.00 uur) laait het vuur nog meer op. Albert Jansen, preventiemedewerker van Veiligheidsregio Kennemerland, verzorgt dan een presentatie over de al bijna 200 jaar oude Heemskerkse Brandweer. Hij neemt de aanwezigen in beelden en woorden mee door de historie en het werk van de Heemskerkse Brandweer, die meer doet dan brandjes blussen.

Alle leden en andere belangstellenden zijn welkom in de Jansheeren, om 20.00 uur.

NK tickets voor TOSS-turnsters

TOSS-turnster Anna Woudt uit de C-selectie wint goud. (Foto: foto aangeleverd)

HEEMSKERK - Lilly van Rems uit de A-selectie, pupillen 2, N2 heeft op sprong een vierde plaats behaald tijdens de halve finale in Leusden. Dit betekent voor Lilly dat zij zich mag opnemen tegen de beste van Nederland op sprong in haar categorie. Seline Zwanikken uit de A-selectie, senioren 2e divisie behaalde een prachtige 6e plaats. Voor Seline betekent dat ze door is naar de meerkamp finale in Duiven.

Afgelopen weekend hebben ook de meiden van Toss uit de C-selectie hun regiokampioenschap in Amsterdam geturnd. Anna Woudt, pupil 1, D2 turnt de sterren van de hemel en mag heel terecht een gouden medaille in ontvangst nemen.

Bij de pupillen 2 heeft Liz Kossen een keurige 5e plaats behaald. Sarah Chaboksavar werd 7e en Lieke Opdam 27e. Bij Jeugd 1, D2 turnde als enige Sara Lenarduzzi, zij behaalde in deze categorie een keurige 6e plaats.

Vrijwilligers

Foto: Aangeleverd

Dit weekend deed ik mee aan een hardloopwedstrijdje in Medemblik. Stralende dag, mooi plaatsje en een gezellige kleinschalige loop. Georganiseerd door vrijwilligers; die het parcours uitgezet hadden, het verkeer regelden, water uitdeelden, in de fanfare speelden en de stoomtram reden. Het deed me weer beseffen hoe belangrijk het is voor een dorp dat er mensen zijn die zich vrijwillig inzetten. Die mensen doen dat niet alleen voor de goede zaak. Het is ook erg leuk om te doen. Samenwerken om iets moois te realiseren, nieuwe mensen leren kennen en na afloop trots en voldoening! Ook in ons eigen Heemskerk zijn er veel leuke vrijwilligerstaken. Ik noem er een paar om jullie te inspireren: Bij het Cultuurhuis hebben we plek voor vrijwilligers die als gastvrouw/gastheer fungeren en mensen die een paar keer per jaar bij de voorstellingen voor de basisscholen begeleiden. Tijdens evenementen, zoals de Cultuurmarkt 18 mei en de kerstmarkt, is er een hele ploeg vrijwilligers actief, van verkeersregelaar tot stagemanager en presentator. Bij onze samenwerkingspartners kunt u ook terecht. Zoals activiteiten organiseren in Kasteeltuin Assumburg of als een van de plantopa's aan de slag in de moestuinen bij scholen? Het nieuws verslaan bij IJmond Nieuws of de historie van Heemskerk vastleggen bij de Historische Kring. In de ochtend wordt de bibliotheek gerund door vrijwilligers en St. Kijk! zoekt vrijwilligers en bestuursleden voor exposities in het gemeentehuis. Bent u van de sport? De wielerronde, paardenkoers en sportverenigingen kunnen altijd extra handjes gebruiken. Ik ga nu trainen voor de Marquetteloop, misschien geeft u me in juni wel een bekertje water als ik uitgeput over de finish kom!

Mirjam du Cloo, directeur Cultuurhuis

Kom in de Kas Heemskerk goed bezocht

Jong en oud namen een kijkje tijdens Kom in de Kas. Foto: Leo Tillmans

HEEMSKERK - 'Kom in de Kas' in Heemskerk afgelopen zaterdag en zondag werd bijzonder goed bezocht. Tijdens deze 42e editie van het jaarlijkse evenement van de glastuinbouw kon iedereen kennismaken met deze sector. Verschillende enthousiaste kwekers uit Heemskerk openden de deuren van hun bedrijf. Het thema was Werelds.

Keezen

HEEMSKERK - Donderdag 18 april vanaf 13.30 uur is er de mogelijkheid om te leren Keezen in buurtcentrum Het Spectrum. Keezen is een bordspel dat wordt gespeeld met een vast maatje. Het spel is een soort mens erger je niet maar in plaats van met een dobbelsteen wordt het gespeeld in combinatie met kaarten. Tijdens deze middag kunnen diegene, die wel al bekend zijn met de regels, ook komen Keezen en Klaverjassen. Kosten € 2,50 per keer. Voor meer info: het Spectrum, Lauraplein 1, 1961 GP Heemskerk of tel. 0251 – 207777.

Kinderdisco in de school Tweespan

HEEMSKERK - Vrijdag 12 april is er in brede school Tweespan aan de Duitslandlaan 7 in Heemskerk een kinderdisco. De disco is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Het thema van deze disco is "Ik hou van Holland". Iedereen mag eventueel verkleed in de stijl van het thema. Dat zal de kinderdisco erg leuk maken. Het hoeft echter niet. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Kosten: € 2,00.

Meer informatie: Silke Brosig t: 06-28221304 of e: silke.brosig@welschap.nl

Muzikale reis met Mirjam en Dasha

Dasha Beltiukova en Mirjam Rietberg. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Mirjam Rietberg (harp) en Dasha Beltiukova (dwarsfluit) gaan op muzikale reis door tijden en landen. Op zondag 14 april verzorgt het duo een concert in de Cirkel in Heemskerk. Tijdens het concert maken deze twee topmuzikanten zowel een reis door de tijd als een reis over de wereld. Ze starten in de Duitse Barok met Bach en Biber. Reizen via de Romantiek naar Frankrijk met onder andere Ibert en Bizet, naar Rusland met Varlamov en Glinka, naar Spanje met Albeniz en zelfs naar Argentinië met Piazzolla. Om te eindigen met het indrukwekkende Credo dat Sergey Beltiukov, de vader van Dasha, componeerde. Dit nog altijd huiveringwekkend mooie stuk schreef hij in opdracht van de Wit-Russische regering ter nagedachtenis aan de Tsjernobyl-ramp in 1986. Zondag 14 april om 14.00 uur bij Stichting de Culturele Cirkel Heemskerk, Vrijburglaan 2, Heemskerk. Reserveren via www.decirkelheemskerk.nl.

Burgerlijke stand van Beverwijk

Geboorten

Rüzgar Erdogan; Micky de Haan; Lenn Mart Smithuis; Aras Zeyd Bayram; Larien Mahmmoud; Suus Nienke van Doorn; Luuk Oliver van Harlingen; Benthe Elisabeth Brouwer; Lucas de Groot; Esila Lorin Sarikaya; Vinz Kuijl; Tom Jacobus van Staveren; Chavenity Montes Alonso.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Jan Jacob Moesker & Ilse Admiraal.

Overlijden

van den Brink w/v Kies, Hendrika Wilhelmina geb 2703-1937 ovl 26-03-2019; Bauritius, Robertus Johannes geb 18-10-1946 ovl 27-03-2019; Bakker w/v Grootveld, Dirkje geb 17-06-1935 ovl 28-03-2019; Kramer, Gijsbert geb 22-09-1933 ovl 31-03-2019; Faber w/v Pijpstra, Cornelia geb 17-12-1934 ovl 29-03-2019; Koelemeijer, Mattheus Albertus geb 19-01-1939 ovl 29-03-2019; Braun, Ronny geb 19-11-1962 ovl 29-03-2019; Jonker, Cornelia Petronella Anna geb 27-02-1954 ovl 28-03-2019; Coppens, Johannes Antonius geb 05-07-1936 ovl 27-03-2019; Knijnenburg w/v Klarenaar, Cornelia Johanna ovl 30-03-2019; Borst w/v Blankendaal, Annie Huberta, geb 11-02-1935, ovl 03-04-2019; Ligthart, Jacobus Bernardus Maria, geb 21-04-1951, ovl 02-04-2019; Haakman, Edwin Johannes Franciscus geb 23-04-1967 ovl 28-03-2019; van der Meulen, Lammert geb 29-01-1931 ovl 01-04-2019.

De krant

Foto: Aangeleverd

Iedere morgen tegen acht uur loop ik de trap af naar de hal op de begane grond. Half slapend open ik de brievenbus met een onooglijk klein sleuteltje en ja hoor, daar ligt hij op me te wachten. Hij kijkt me aan en het is net of hij zegt: "Haal me uit dit benauwde stalen kastje."

Lokale nieuws heeft mijn grotere interesse

Het mooiste van een krant is dat hij je overal brengt waar je nooit bent geweest of waar je helemaal niet naar toe wil. Via de Oekraïne naar China en dan richting Noord en Zuid Vietnam en weer terug naar realiteit van de dag. Verdrietig kan ik worden van het vele onrecht of van "verwarde" personen die hun hele gezin de eeuwigheid insturen.

Ook krijg ik een gevoel van jaloezie wanneer ik het weerbericht in de rest van de wereld bekijk en zie dat het in Zuid Spanje 22 graden is. Maar ik ben opgelucht wanneer ik kennis neem van de politieke chaos in de wereld, terwijl Den Haag mij wil vertellen dat we het hier toch wel erg goed doen. Dan besluipt mij dat gevoel van: wie houdt wie nou voor de gek?

De krant brengt je overal waar je nooit bent geweest

Maar het lokale nieuws heeft mijn grotere interesse. Het nieuws uit onze regio verslind ik, gelijktijdig met mijn broodje chocoladehagelslag en een kop thee met honing. Men zegt dat de krant de verpakking voor de vis van morgen is en het laagje onderin de kattenbak. Opzeggen dan maar? Ach, nee toch maar niet. Je moet je toch ergens druk over kunnen maken?

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl

DEM komt met 1-1 gelijkspel goed weg

Trainer Arvid Smit instrueert zijn spelers. Foto Ruud van den Booren

door Ton Limmen

BEVERWIJK - Als er een ploeg, in het duel DEM-Purmersteijn, was die het verdiende om te winnen, was het de formatie uit Purmerend. Alleen in het eerste kwartier had de tegenstander teveel respect voor 'de Wijkers'. De ploeg van trainer Arvid Smit wordt immers inmiddels geroemd om zijn spel. Maar Purmersteijn maakte het de thuisploeg niet gemakkelijk. Vooral In de tweede helft deden de mannen van trainer Martin van Ophuizen het niet onverdienstelijk en verzuimden het duel te beslechten. Uiteindelijk bleef de wedstrijd steken op een 1-1 gelijkspel dat vóór rust al was bereikt.

Vanwege het geroemde spel van DEM, liet Purmersteijn-trainer Martin Ophuizen zijn mannen zeer verdedigend starten. Na 19 minuten leidde Mehmet Gencer balverlies. Purmersteijn counterde vlijmscherp en liet de verdediging van DEM kansloos. Schermer werd door een medespeler vrij gezet voor DEM-keeper Verswijveren die vervolgens geen schijn van kans had: 0-1. Maar DEM in de vorm waar het momenteel in steekt, mag daar niet van in de war raken. Dat gebeurde ook niet. Zes minuten vóór de theepauze kwam de gelijkmaker op het scorebord. Een corner van Mehmet Gencer werd door een speler van Purmersteijn achter zijn eigen keeper gekopt.

De 1-1 ruststand gaf alle reden om met vertrouwen de 2e helft in te gaan. Het verleden had immers al bewezen dat trainer Arvid Smit met zijn team een wedstrijd kon doen keren. Maar niets bleek minder waar. Ondanks wisselingen in het begin na rust kon de trhuisclub absoluut geen grip krijgen op het sterke spel van de tegenstander. Met het inbrengen van Cijntje en Man ging dat ook niet veranderen. Sterker nog, er was maar een ploeg die domineerde. Purmersteijn rook zijn kans en ging voor de tweede treffer. Maar kansen missen hebben de spelers van Purmersteijn dit seizoen al veel meer gedaan. De tweede goal bleef uit. Zo ging het ook tegen DEM. De Beverwijkers creëerden daarentegen slechts één goede kans van Cerilio Cijntje. De buitenspeler mistte jammerlijk. Maar na het eindsignaal was het team uit Purmerend teleurgesteld, DEM daarentegen haalde opgelucht adem en was blij dat het toch nog een punt binnensleepte.

Voorlopig staat Hoogeveen op de eerste plaats met twee wedstrijden minder dan DEM en 1 punt meer. Dus als Hoogeveen beide inhaalwedstrijden wint staan ze 7 punten los en dat is normaal gesproken te veel voor de achtervolgers. Maar die moeten nog wel gewonnen worden. Wat rest is een spannende strijd om plek twee. Samen met RKZVC en SDO staat DEM gedeeld 2e. Met voor DEM een beter doelsaldo. Met 47 punten uit 24 wedstrijden is er nog niets beslist en heeft DEM alle kans om voor een plaats in de nacompetitie. De wedstrijd tegen Purmersteijn was teleurstellend maar voor de Wijkers geen reden om bij de pakken neer te zitten. Winst aanstaande zondag uit tegen De Bataven kan alles weer doen keren. Zeker omdat Hoogeveen tegen SDO moet spelen.

Nieuwe uitvoering Subaru Forester: Spring Edition

(Foto: Luuk van Kaathoven)

HEEMSKERK - Na de succesvolle Forester Winter Edition, introduceert Subaru de Spring Edition, een uitvoering die klaar is om de natuur op te zoeken. Het model is uitgerust met een trekhaak, stoere en beschermende carrosseriedelen en het interieur is voorzien van extra bescherming in de vorm van een uitgebreide, afneembare en oerdegelijke mattenset. De Spring Edition is per direct leverbaar voor € 46.995,- bij Subaru-dealer Niestcar in Heemskerk.

Extra voordeel op Subaru Forester

Iedereen die Subaru kent, weet dat de modellen van de Japanse fabrikant veilig, solide en leuk zijn om te rijden. De Spring Edition is dus niet alleen klaar voor de lente, maar eigenlijk voorbereid op alles dat onderweg opduikt.

Automatische transmissie

De Spring Edition is alleen leverbaar in combinatie met het Premium-uitrustingsniveau. Permanente vierwielaandrijving, CVT-automaat en het EyeSight-veiligheidssysteem - het door onafhankelijke testinstanties geprezen veiligheidssysteem - zijn dus standaard. Dat, in combinatie met 2.000 kg trekgewicht, het variabel in te richten interieur en X-mode, maken de Forester Spring Edition misschien wel de veiligste en de veelzijdigste auto in zijn klasse. De koper geniet met de Spring Edition niet alleen van een goed beschermde auto, hij profiteert ook van een aantrekkelijk prijsvoordeel. Normaal gesproken zouden alle extra's een investering van € 2.263,- vergen, de Spring Edition is slechts € 500,- duurder dan de Forester Premium waarvan hij is afgeleid.

Subaru-dealer Niestcar heeft de Spring Edition nu in de showroom staan. Let op: op is op, dus haast is geboden voor wie maximaal wil profiteren. www.niestcar.nl

Fiets mee met Gijs en Aimée!

Aankomst Gijs en Aimee Opera House Sydney. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Gijs van Middelkoop ontdekt samen met zijn Aimée de wereld op de fiets. Hij schreef drie leuke boeken over zijn tochten door Amerika (Amerikanen fietsen niet), Canada (Beren op de weg) en Japan (Japanners komen nooit te laat). In deze gratis lezing op donderdag 18 april vertelt het duo over hun vierde reis door Australië. De lezing in bieb Beverwijk is van 20.00 – 22.00 uur. Aanmelden via de website van de bibliotheek.

'Emma wil leven' in Kennemer

'Emma wil leven' is gebaseerd op de aangrijpende documentaire van Jessica Villerius. Foto: Annemieke van der Togt

BEVERWIJK - De solovoorstelling 'Emma wil leven' is gebaseerd op de aangrijpende documentaire van Jessica Villerius, over de 18-jarige Emma die overlijdt aan de gevolgen van anorexia.Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleiding plaats om 19.15 uur. Deze inleiding wordt gegeven door dramaturg Annemiek Lely, die meer zal vertellen over de inhoud en achtergrond van de voorstelling.

Intens en intiem portret van een jonge vrouw

Actrice Lisse Knaapen kruipt in deze tragikomische solo in de huid van Emma, een slimme, sportieve en grappige jonge vrouw. Maar Emma weegt slechts veertig kilo en is volgens haar ouders en artsen ernstig ziek. Hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Is Emma in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten? Lisse Knaapen toont de twijfels, angsten en geestige observaties van een jonge vrouw die verlangt naar controle, maar daardoor die controle juist verliest. Emma wil leven' is een intens en intiem portret, geschetst door de makers van o.a. afgelopen seizoen met vijf sterren bekroonde 'Ma' (naar het gelijknamige boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder).

Kaarten vanaf € 19,50 voor zaterdag 13 april om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Ambachtelijke Paasmarkt

BEVERWIJK - Lokale ambachtelijke ondernemers uit Beverwijk, en dan in het bijzonder uit de broedmachine, slaan de handen ineen en organiseren op zaterdag 20 april tussen 10.00 en 16.00 uur de eerste editie van de Ambachtelijke Paasmarkt. Deze markt zal plaats vinden op de eerste verdieping van de Broedmachine, Parallelweg 7, in Beverwijk. Naast een zeer divers aanbod van ambachtelijk bereide producten zoals brood, bier, koffie, boeken uit de boekbinderij, houtwerk enz. zullen er ook verschillende activiteiten voor de kinderen worden georganiseerd.

Wereldrestaurant Beverhof viert 2-jarig bestaan

Het wereldrestaurant bestaat twee jaar. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK – De medewerkers van Wereldrestaurant Beverhof, Beverhof 44, rollen iedere dag om 16.30 uur de rode loper uit voor de gasten. Wie via de loper de trap oploopt, komt in een sfeervol restaurant met 650 zitplaatsen in verschillende zalen. Betalen gebeurt niet per diner, of per consumptie, maar per tijd. En dat is uniek in de IJmond.

Onbeperkt eten en drinken

Zoals de naam al aangeeft, kunnen gasten kiezen uit Chinese, Japanse, Europese en Zuid-Amerikaanse gerechten . Maar er kan eveneens gekozen worden uit Italiaanse pizza's. Topkoks staan garant voor een luxe diner, inclusief een uitgebreid dessert buffet. Ook aan de kinderen is gedacht, zo bewijst een speciaal kinderbuffet en een kinderspeelplaats. Voor € 28,95 mogen gasten 2,5 uur dineren. Op vrijdag tot en met zondag is het tarief € 30,95. Het restaurant is iedere dag geopend van 16.30 tot 22.00 uur.

De formule slaat aan. Wereldrestaurant Beverhof bestaat deze maand twee jaar en die mijlpaal gaat niet ongemerkt voorbij. Het tweejarig bestaan wordt zaterdag 13 en zondag 14 april feestelijk en uitgebreid gevierd. Kortingvouchers, een clown, ballonnenkunstenaar en schminken voor de kinderen zijn een kleine greep uit het feestprogramma. Op de foto gaan met een 'Pandabeer', kan een fraaie prijs opleveren. Op het grote parkeerterrein achter winkelcentrum Beverhof en de Jacob van Deventerstraat bestaat de mogelijkheid dagelijks na 18.00 uur en in het weekend gratis te parkeren. De tarieven buiten deze tijden zijn € 1,30 per uur. www.wereldrestaurantbeverhof.nl.

Herrie in je hoofd

Annelies Blom. Foto: Aangeleverd


UITGEEST - Simon (van Nick & Simon) verwijdert social media van telefoon. ''Ik durf ruiterlijk toe te geven dat ik gewoon echt verslaafd eraan ben'', kopt RTL Boulevard (29-3-2019). Hij wil het goede voorbeeld geven aan zijn dochtertje door niet een vader te zijn die constant op zijn telefoon zit. Dat niet alleen. Simon verklaart dat inmiddels duidelijk is uit neurologisch onderzoek dat we er allerlei klachten van krijgen: piekeren, slecht slapen, somberheid en zelfs depressie en angsten. Hij heeft gelijk.

Uitgeblust zijn heeft in onze tijd veel te maken met de manier waarop we digitaal communiceren. Kijk maar eens op straat of in de trein: bijna iedereen, jong én oud, kijkt op een schermpje. Met het gemak van de smartphone komt steeds vaker verslaving voor, stress door angst om iets te missen, te weinig slaap, somberheid, eenzaamheid, angstigheid en zelfs paniek. Onbehagen door overmatig online zijn. Wat kun je doen als je dit bij jezelf herkent: een leeg, onbestemd gevoel. Geen zin meer hebben om iets te ondernemen. Herrie in je hoofd, piekeren of snakkend naar een goede nachtrust?

Vaardigheid

Gun jezelf een 8-weekse mindfulnesstraining (afgekort MBSR). Mindfulness is een vaardigheid in het oefenen van de aandacht. Dat maakt bewuster en opmerkzaam. Je wordt als het ware weer echt wakker in plaats van te leven op de automatische piloot. En veel belangrijker: het stelt je in staat om bewuste keuzes te maken en zo beter in balans te blijven. Wie in het dagelijks leven mindful - met meer bewuste aandacht - leeft kan makkelijker relativeren, concentreren en focussen. Dat voelt veel beter. Veel deelnemers aan deze training hebben dat al ervaren.

In Dorpshuis de Zwaan, in Uitgeest, verzorgt Annelies Blom al vijf jaar training in Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Ze is mindfulnesstrainer in de hoogste categorie, aangesloten bij de VMBN. Dat is relevant in verband met vergoeding door zorgverzekeraars en werkgevers. Op 13 mei start de volgende training in Uitgeest. Informatie en inschrijven via de website blomcoaching.nl of bellen naar 06-24447688.

Optredens Record Store Day

De formatie Tristan. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De jaarlijkse, wereldwijde, editie van Record Store Day vindt dit jaar op zaterdag 13 april plaats. In Nederland wordt Record Store Day, hét feest van de onafhankelijke platenzaak voor de 10e keer gevierd, een jubileum. Zaterdag 13 april staat in het teken van LP's, muziek, speciale releases op vinyl en live optredende bandjes.

Bmm games n' vinyl Beverwijk

BMM gelegen in de Breestraat (Foto: PR)

Bij bmm games n' vinyl aan de Breestraat in Beverwijk treden de bands Tristan en Starfish op. DJ's Eddy Platenbaas en DJ Robby Enders draaien de hele dag muziek op vinyl voor de muzikale soundtrack.

De muziek van Tristan kan het beste omschreven worden als "feel-good vintage Acid Jazz music" met de energie, vibe en het geluid van nu, uitgevoerd door een aantal van de beste pop/jazz muzikanten uit Europa. Bovendien bestaat de band in deze bezetting ook nog eens vijf jaar. Genoeg reden voor een feestje dus! Aanvang 12.00 uur.

Starfish was vorig jaar ook al van de partij en deed toen een spetterend instore optreden. De "Reggae Punk Band from Holland" zorgt voor een energieke live show waarbij de zon vanzelf gaat schijnen. De band presenteert hun eerste vinyl release tijdens Record Store Day en na afloop van het instore optreden is er gelegenheid om de plaat te laten signeren! Starfish speelt tussen de platenbakken, om 15.00 uur.

Tijdens Record Store Day verschijnen zeer exclusieve releases die alleen op die dag verkrijgbaar zijn. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes, stuk voor stuk zijn het bijzondere items. Tevens ontvangt elke klant, zolang de voorraad strekt, een gratis exclusieve single van De Staat. Record Store Day 2019 bij bmm games n' vinyl Breestraat 140 Beverwijk, 13 april, 10.00 -17.00. Toegang gratis.

Wie wordt secretaresse van de streek?

REGIO – Voor de tweede keer organiseert lunch en vergadercateraar Budget Broodjes de verkiezing Secretaresse van de Streek. Bedrijven en instellingen in (plaats) en omgeving kunnen via de Budget Broodjes website hun duizendpoot aanmelden, en motiveren waarom zij of hij de titel verdient. Alle vestigingen maken 18 april hun winnaar bekend. Budget Broodjes startte dit initiatief vorig jaar als verlengde op de Nationale Secretaressedag.

Initiatief van Budget Broodjes

"Degene die bij ons de lunch- en vergaderbroodjes bestelt, is vaak de secretaresse m/v binnen de organisatie", licht Budget Broodjes toe. Er is te weinig aandacht voor deze duizendpoten, die al deze dingen vaak ongezien regelen. Zo ontstond het idee om zelf iets extra's te doen, en daarom organiseren wij deze online wedstrijd. Elk bedrijf kan tot 16 april 23.00 uur kandidaten aanmelden. 17 en 18 april jureren wij de inzendingen en roepen per vestiging een winnaar uit. De winnaars ontvangen een onvergetelijke belevenis naar keuze, en als extra trakteren we de afdeling van de winnaar op een heerlijke broodje kroket uit eigen keuken! Budget Broodjes begon met een vestiging in Alkmaar. "Ondertussen zijn wij ook gevestigd in Aalsmeer, Almere, Beverwijk, Haarlem en Hoorn/Zwaag, en nog steeds groeiende dankzij onze franchise formule. Onze auto's zijn een bekend fenomeen in de vestigingsplaatsen. Onze kracht is gebaseerd op Prijs, Kwaliteit, Persoonlijkheid en Service. Hoe meer aanmeldingen hoe beter, iedereen mag meedoen. Dus aanmelden die duizendpoten, en ga voor deze titel van 2019!"

Mega Sportinstuif

BEVERWIJK - In de meivakantie zijn er voor kinderen in zowel Beverwijk als Wijk aan Zee leuke activiteiten te doen. Dit wordt georganiseerd om sporten en spelen voor kinderen te stimuleren. De Evenementenmakelaar organiseert de activiteiten in opdracht van de gemeente Beverwijk.

Op dinsdag 23 april wordt de activiteit georganiseerd in sporthal de Moriaan in Wijk aan Zee. Tijd 13.00-16.00 uur. Op donderdag 2 mei worden de activiteiten georganiseerd in sporthal Beverwijk (Walvis). Tijd 13.00-16.00 uur.

Op beide dagen wordt er een mega sportinstuif georganiseerd met als thema buiten spelen. Er is een breed aanbod van sporten en spelletjes. Deelname is voor kinderen in de leeftijd 4-14 jaar. Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig. Jonge kinderen wel onder begeleiding. Deze mega sportinstuif activiteiten vinden elke voorjaars, mei-, herfst- en kerstvakantie plaats.

Wij(k)wandelen

HEEMSKERK - Op donderdag 18 april gaat men voor de eerste keer dit seizoen weer wij(k)wandelen. Om half 10 start men ij het Spectrum, Lauraplein, Heemskerk.

De wandeling duurt ongeveer 1 uur en er wordt in een rustig tempo door een wijk in Heemskerk doorgelopen.

De wandeling is gratis. Aanmelden is niet nodig en de wandeling gaat altijd door. Na afloop is er de mogelijkheid om in het Spectrum, koffie/thee, tegen betaling, te drinken.

Open avond bij Loge Vita Vera

Foto Aangeleverd

VELSEN-ZUID - Woens­dag 17 april vanaf 19.30 uur is er een open avond bij Lo­ge Vita Vera op de Torenstraat 2 in Velsen Zuid. Veel vrouwen zijn op zoek naar balans in de hectiek van het bestaan. Loge Vita Vera biedt een vast rustpunt in de week om geestelijk op te laden. Er wordt ontspannen gesproken over het thema 'compassie' met als doel te komen tot geestelijke verdieping en persoonlijke groei. Door zonder dogma's met elkaar van gedachten wisselen en in verbinding te zijn, groei je als individu.

De doelstelling van Vita Vera is een beter mens te worden. Daartoe wordt gewerkt met inwijdingen en symbolen, gebaseerd op het gedachtengoed van de Vrijmetselarij. Vita Vera is onderdeel van de landelijke Orde van Weefsters.De open avond is bedoeld voor vrouwen die willen weten wat inwijding voor hen kan betekenen. De entrée is gratis. Aanmelden via vitavera@ordevanweef­sters.nl.

Prelude Marquette Classique door Julia Wiemerink

Celliste Julia Wiemerink. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Iedere 3e zondag van de maand, presenteert Chateau Marquette, samen met Cultuurhuis Heemskerk Marquette Classique. Een jonge talentvolle musicus uit Nederland of daarbuiten in het hoofdprogramma en een leerling van Cultuurhuis Heemskerk in het voorprogramma, de prelude. Dat is deze keer Julia Wiemerink. Presentatrice Anita Sanders verzorgt een interview met de musici om zo ook kennis te maken met de mens achter de muziek.

Concert op zondag 21 april begint om 11.00 uur

Na de succesvolle prelude van maart met pianoleerling Aaron Melzer neemt Julia Wiemerink het stokje over in maart met haar cello. Graag stelt zij zichzelf even voor: ''Hallo, mijn naam is Julia Wiemerink, ik ben zeventien jaar en ik zit in de zesde klas van het atheneum. Ik speel nu zo'n acht jaar cello, eerst bij muziekschool in Heemskerk en nu bij Cultuurhuis Heemskerk. Ik ben reeds aangenomen bij het Noord-Hollands Jeugd Orkest. Ik heb de cello gekozen als mijn instrument omdat ik mijn toenmalige cello docent, Martine Belder, hoorde spelen op de open dag van de muziekschool. Dit fascineerde mij ontzettend. ''

Mischa Maisky

Zijvervolgt: ''Thuis heb ik video's bekeken van Mischa Maisky en ik was hiervan erg onder de indruk. Hij is voor mij nog steeds een groot idool wat betreft cello spelen, voornamelijk de manier waarop hij Bach interpreteert. Ik hoop tijdens mijn optreden bij Marquette Classique toekomstige celloleerlingen te inspireren met mijn spel, zoals Martine ooit mij heeft geïnspireerd.''

Pál Lásló, viool en Anastatia Kozhushko, piano verzorgen het hoofdprogramma en doen mee met een competitie met publieksstemming en finale na 10 concerten. Het concert is 21 april en begint om 11.00 uur.

Na afloop kunt u eventueel genieten van een lunch of high tea in het Chateau. Voor reserveren en meer informatie over het zondagochtendconcert van Marquette Classique kun u terecht op de volgende websites: www.chateau-marquette.com/Agenda/Op-het-landgoed of www.cultuurhuisheemskerk.nl

Eén kilo participatie graag

(Foto: )

In tegenstelling tot jonge kaas, kan je participatie niet wegen of proeven. Toch hoor je in de gemeenteraad vaak dat de participatie 'onvoldoende', 'te weinig', of 'niet goed' geweest zou zijn. Ook in de raadsvergadering van 28 maart over de nieuwbouw aan de Botteracker was dit het geval. Later in de vergadering sprak de raad over de 'leidende principes' voor de Omgevingsvisie. Het beleidsstuk dat gaat bepalen hoe we in Heemskerk onze (ruimtelijke) ontwikkeling zien, dus ook waar bedrijvigheid komt en waar niet, waar we gaan sporten en of u vergunning krijgt om een huis te bouwen (of niet). Een belangrijk onderwerp dat best wat 'participatie' kan gebruiken. Want over de ontwikkeling van ons dorp heeft iedereen wel een mening toch?

UIt de Raad van CDA Heemskerk

Opvallend was dat in de notitie over de omgevingswet wel een planning was opgenomen over de totstandkoming van de visie, maar geen planning voor de participatie bij het opstellen daarvan. Dat is vreemd. Gevraagd aan een van de criticasters van de participatie over de Botteracker of dat in deze planning niet beter moest worden uitgewerkt, reageerde hij afwijzend. Hij had er 'vertrouwen in'! Nu is vertrouwen een goede basishouding, maar hoe beoordeel je straks of de participatie 'goed' was? Vooral als het resultaat van de omgevingsvisie voor jou teleurstellend is, bijvoorbeeld omdat er op het voetbalveld toch woningen komen?

De kwaliteit van participatie kan alleen worden beoordeeld als je daar van te voren afspraken over maakt, vindt CDA Heemskerk. Als je de verwachtingen uitspreekt en vastlegt. Wat is het doel van de participatie? Wie mogen er participeren? Op welke wijze kan er bijgedragen worden, worden participanten slechts geïnformeerd of mogen zij meedenken, initiatief nemen of zelfs meebeslissen? Op welk moment mag je je inbreng leveren? Tenslotte; hoe verhoudt de participatie zich tot de wettelijke procedures, waarbij belanghebbenden hun zienswijzen mogen geven of bezwaar mogen maken? Belangrijke vragen die je vooraf moet beantwoorden om achteraf teleurstelling te voorkomen. Gelukkig was de wethouder dit met CDA Heemskerk eens, en beloofde hij met een uitwerking te komen waarin ook 'de participatie' was opgenomen.

John van Nimwegen

Fractievoorzitter CDA Heemskerk

Lezerspost (1)

Geacht College,

Middels dit schrijven doen wij, Vereniging SamenBeverwijk, in samenwerking met Stichting Monumentaal Beverwijk u een verzoek tot preventie van verwaarlozing en handhaving van de instandhoudingsplicht voor het rijksmonument 'Fort bij Velsen' toekomen. Gemeentebesturen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de monumentenzorg en provincies zien er op toe dat gemeenten hun taak niet verwaarlozen. Eerder hebben wij enkele vragen gesteld op grond van artikel 41 van het RvO betreffende het rijksmonument 'Fort bij Velsen'. Tevens hebben wij gecommuniceerd met verschillende (amateur) historici en organisaties die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed en de restauratie en herstel van objecten binnen de Stelling van Amsterdam. Op basis van uw beantwoording, de ingewonnen informatie en observaties constateren wij dat u weinig tot geen actie onderneemt betreffende preventie van verwaarlozing en handhaving van de instandhoudingsplicht. Deze constatering heeft ons doen besluiten om voorliggende brief op te stellen. Om te zorgen dat het rijksmonument 'Fort bij Velsen' niet verder in gevaar wordt gebracht en (bouwkundige) maatregelen worden genomen die de verwaarlozing van dit rijksmonument stoppen, verzoeken wij u om actief in te zetten op preventie van verwaarlozing en handhaving van de instandhoudingsplicht.

Ali Bal & Alex van Luijn Vereniging SamenBeverwijk

en Cor Bart Stichting Monumentaal Beverwijk

'Gouden Dagen' vervult wensen ouderen

Het optreden van Vita Nova. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - De heer Wagner heeft ook een wens. Hij wil graag naar het Zeeaquarium in Bergen. Toevallig organiseert het Uitbureau van Meerstate dit uitstapje op 15 april zodat de heer Wagner zijn wens met meerdere ouderen kan beleven.

Senioren uit Heemskerk in hun sas

Lijkt het u ook leuk om mee te gaan dan kunt u zich hiervoor nog opgeven bij het Uitbureau Meerstate op telefoonnummer: 06-20409016. Kosten: € 30,-.Dit is inclusief entree, vervoer en koffie/thee.

Mevrouw Knaap heeft haar wens in woonzorgcentrum Waterrijck van ViVa! Zorggroep opgehangen. Een bezoek aan de Geitenboerderij in Amsterdam lijkt haar geweldig. Haar wens gaat op 17 april in vervulling. Wat een gezelligheid was het in Sint Agnes 3 april bij het optreden van Vita Nova. Mevrouw Klaassens was aanwezig als VIP van Gouden Dagen. Ze heeft genoten van dit optreden.

Weekend

In het weekend van 13 en 14 april vinden de Landelijke Kom mee naar Buitendagen plaats. Deze dagen zijn door de Stichting Gouden Dagen in het leven geroepen om mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers aan te sporen gezellig met een ouder op stap te gaan.

Vanuit ViVa! Zorggroep doen de locaties Heemswijk en Sint Agnes mee.

Houten zitmeubel in gebruik

Foto Leo Tillmans

HEEMSKERK - Aan de Karshoffstraat in Heemskerk is afgelopen vrijdag een fraai houten zitmeubel in gebruik genomen. Dat gebeurde onder een stralend zonnetje en veel publieke belangstelling. Het zit-object is gemaakt door kunstenaar Jos Apeldoorn (rechts op de foto) uit Egmond-Binnen en staat aan de groenstrook van de Karshoffstraat.

Lezerspost (2)

Doe mee!

In januari 2018 heb ik meerdere brieven ingezonden met als titel "Dit verpauperen is niet nieuw" en Oosterwijk I tot en met III. In deze ingezonden brieven beschreef ik de situatie in de wijk Oosterwijk, de wijk waarin ik zelf woonachtig ben. Deze situatie was niet best en er diende echt iets te gebeuren voordat het predicaat "onleefbaar" op de wijk geplakt zou gaan worden. Ik blijf bij mijn mening van destijds dat de problemen waar de wijk mee te kampen had veroorzaakt waren door de gemeente Beverwijk en de woningbouwvereniging Pré wonen. De gemeente had destijds geen agenda en was dus vergeten dat er ten oosten van de Laan der Nederlanden tegen de gemeentegrens van Heemskerk aan ook nog een stukje Beverwijks grondgebied was. De woningbouwvereniging Pré wonen had wel een agenda maar die was anders dan die van de Oosterwijker. Zoveel mogelijk nieuwe Europese gastarbeiders en statushouders in de wijk plaatsen was het credo van deze woningbouwvereniging. Tel daar de hopeloos verlopen integratie bij op en een hardnekkige economische crisis er over heen die voornamelijk diegene trof met een laag betaald baantje en de cocktail was gemaakt. Kortom de Oosterwijkse burger was vergeten en misschien zelfs wel genegeerd. Na deze publicaties hebben beide instanties niet meer stil gezeten. Verheugd ben ik dan ook dat afgelopen twee april er een bijeen- komst werd georganiseerd voor bewoners in de wijk. Pré wonen, Woon op Maat, Sociaal team, Participatieraad, 0251, de Evenemen- tenmakelaar, Buuv, Weldoen, Welschap, SWB, de wijkagent, ambtenaren gemeente Beverwijk, wethouders van de gemeente Beverwijk en Heemskerk, projectleider Oosterwijk en vier raadsleden en twee steunfractieleden van drie lokale Beverwijkse partijen waren van de partij. Burgerparticipatie op z'n sterkst. Het voorlopige resultaat is dat er een Buurtwinkel geopend zal worden op het Europaplein. In deze winkel kan gezins-, schulden- en eenzaamheidsproblematiek kenbaar gemaakt worden maar bovenal kan de bewoner hulp krijgen met het ontplooien van initiatieven. Stuurgroepje hier, werkgroepje daar, overlegje zus, bijeenkomst- Je zo, resultaat? jaren verloedering! Dit poets je niet zomaar weg maar de weg omhoog lijkt nu eindelijk gevonden. Leg nu als instantie wel eens vast wat je doet. Maak een soort van draaiboek zodat als deze aanpak mocht slagen deze uitgerold kan worden over andere wijken van Beverwijk die in een soortgelijke situatie belanden. Blijf je burger/bewoner serieus nemen ook als deze zaken aankaart waar je als instantie zijnde niet liever mee geconfronteerd wordt. In navolging van mijn schrijven destijds was er ook een ingezonden brief van een zekere heer C.J. Lammers die de situatie in zijn wijk omschreef. Deze was vergelijkbaar met die van Oosterwijk. De wijk waar de heer Lammers over schreef betrof de wijk Meerestein. Had bij sommige bestuurders toentertijd niet een belletje moeten gaan rinkelen? Het hele gebeuren met betrekking tot de situatie in de Pilotenbuurt waar onlangs uitgebreid over is geschreven had dan misschien wel voorkomen kunnen worden. Is regeren niet vooruitzien?

Mendes Stengs

Raadslid Vrij!

Benefietconcert van de Neven van Ed

De Neven van Ed. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Menigeen had zich al verheugd op een optreden van de Neven van Ed op 14 april in Beverwijk. De Neven verheugen zich zelf ook altijd op een optreden. De op die dag geplande show kon niet doorgaan, dus "Hoe nu?" Mede door input van anderen ontstond het idee op dezelfde datum een benefiet optreden te geven voor het KWF kankerfonds.

Voor KWF kankerfonds

Zeer snel werd café Dam in Heemskerk bereid gevonden een en ander te faciliteren. Sterker nog: café Dam werd mede-organisator. De tips van het personeel gaan in de collectebus. Een euro per drankje ook. De Neven van Ed spelen gratis. En zelfs brouwerij Amstel sponsort de middag. De Neven timmeren verder lekker aan de weg en bouwen snel bekenheid en populariteit op in de omgeving en daarbuiten. Zie hun Facebookpagina.

Rock-covers

De aantrekkelijke rock-covers van de band kenmerken zich door de strakke ritme-sectie van Ruud op drums en Claudio op bas, die de basis leggen voor de solisten. Nick en Ton op gitaar, naamgever Ed bluesharp en percussie en Jeffrey zang en keyboard. Iedereen krijgt lekker de ruimte zijn ding te doen. De muziek is van Acdc t/m Zztop. Deep purple, Stones, Pink Floyd, Brood, Earring, etc Rock en blues covers en een enkele ballad. Een ieder is uitgenodigd te komen genieten van de muziek in het gezellige café, en direct het goede doel te steunen.

Café Dam, Maerten van Heemskerckstraat 12 te Heemskerk. Aanvang 15.30 uur, entree gratis, een vrijwillige bijdrage voor het KWF wordt uiteraard op prijs gesteld.

Styx in het Filmhuis

De veertigjarige arts Rieke. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - In het Filmhuis in Heemskerk wordt de film Styx op zondag 14 april vertoond. Het gaat over de veertigjarige arts Rieke, zij maakt een lange zeiltocht van Gibraltar naar het vulkanische eiland Ascension in de Atlantische Oceaan. Onderweg komt ze een zwaar beschadigde boot met vluchtelingen tegen. Rieke moet er alleen voor zorgen dat zij niet verdrinken. Zondag 14 april om 20.00 uur in de Vrijburglaan 2. Reserveren www.decirkelheemskerk.nl

Lokale Democratie?

(Foto: )

Het was een enerverende avond afgelopen Raadsvergadering. De raad moest besluiten of er geen bedenkingen zijn tegen 8 te bouwen woningen aan de Botteracker. Liberaal Heemskerk had bedenkingen en was tegen het voorstel omdat er niets met de inspraak van de omwonenden is gedaan. Participatie ? Lachertje. Het leek alsof de meerderheid van de raad het met ons eens was….Totdat Heemskerk Lokaal werd teruggefloten door een coalitiepartner .om het plan van de wethouder niet te bombarderen.

Schandelijk, een aanfluiting voor de (lokale) democratie en het vertrouwen hierin! De fractie van Liberaal Heemskerk heeft met elkaar afgesproken dat wij vrijheid in ons stemgedrag een basis vindt , zowel in de oppositie als coalitie!!! Even terug naar donderdag: Liberaal Heemskerk wil zich blijven richten op een aantal speerpunten, die ook aan de orde kwamen:

De problematiek werk en inkomen, waaraan armoede en woonbeleid ook gekoppeld is. Met als voorbeeld de door ons (mede) ingediende motie om een onderzoek naar een minimapas te doen.

Het bepalen van de omgevingsvisie, waar aan de ontwikkeling van het sportcomplex Tolhek nu gekoppeld is. Het beleid (sport) accommodaties komt dit najaar (hoera).

Het bepalen van de bouwplannen Deborah Bakelaan, waarmee Liberaal Heemskerk heel blij is omdat voldoende en passend (ruimte, prijs) wonen prioriteit nummer 1 heeft!!!

Liberaal Heemskerk

Ineke Jansen Karsten

Ruimtelijke ordening

(Foto: )

Op het gebied van de ruimtelijke ordening gaat er de komende jaren veel veranderen. Er komt een nieuwe landelijke Omgevingswet waarin 26 bestaande wetten worden samengevoegd. Met de nieuwe Omgevingswet wil het kabinet:de verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur beter op elkaar afstemmen;duurzame projecten (zoals windmolenparken) stimuleren;gemeenten, provincies en waterschappen meer ruimte geven;ruimte bieden aan particuliere ideeën.

Dit komt doordat er meer algemene regels gelden, in plaats van gedetailleerde vergunningen. Het doel staat voorop en niet het middel om er te komen. De houding bij het beoordelen van plannen is 'ja mits' in plaats van 'nee tenzij'. Zo ontstaat ruimte voor bijvoorbeeld bedrijven en organisaties om met ideeën te komen.

In Heemskerk gaan wij een omgevingsvisie opstellen. Daarin wordt op hoofdlijnen beschreven hoe onze gemeente er op langere termijn uit gaat zien. Hierin kunnen wij bijvoorbeeld beschrijven wat wij ongewijzigd willen houden en waar verandering en bijvoorbeeld nieuwe bebouwing mogelijk zal zijn.

In deze raadsvergadering zijn de principes vastgesteld, waar wij ons bij het maken van de omgevingsvisie op willen baseren. Een goede participatie van inwoners en instellingen is één van die principes.

Dat het in concrete situaties niet eenvoudig is om te komen tot goede en gedragen bouwplannen, bleek donderdag toen de bouw van woningen aan de Botter acker besproken werd. Dat er gebouwd gaat worden is in het algemeen belang: met ieder nieuw huis kan een gezin een woning krijgen. Maar er zijn ook aanzienlijke belangen voor omwonenden van de nieuw te bouwen huizen.

De gemeenteraad worstelde zichtbaar bij de afweging van die belangen. VVD Heemskerk vindt het belangrijk dat de bouw doorgaat. Wij hadden wel graag gezien dat er meer ruimte was geweest om rekening te houden met de inbreng van de omwonenden. Maar wij hebben met overtuiging voor de bouw van de woningen gestemd.

Jan Geert Bakker

Fractievoorzitter VVD Heemskerk

Déjà Vu en de essentie van het raadslid zijn

(Foto: )

Tijdens de raadsvergadering stond wederom het bestemmingsplan de Botter acker op de agenda. Waar we in september als raad een voorlopige verklaring van geen bedenkingen hadden afgegeven, werd nu om een definitieve gevraagd. Dit lijkt een Déjà Vu maar is het zeker niet. De Wet Ruimtelijke Ordening voorziet erin dat belanghebbenden na de voorlopige VVGB een zienswijze kunnen indienen op het bestemmingsplan. Na een ambtelijke reactie op deze zienswijzen komt het nogmaals langs de raad zodat de raad kan controleren of op de zienswijzen op de juiste ruimtelijke gronden is gereageerd en gehandeld door het college. De bezwaren van de omwonenden waren wederom: Te veel woningen op het stuk grond en onvoldoende participatie.

Wat D66 betreft is elke woning die we kunnen bouwen nodig. Juist in het middensegment moeten betaalbare duurzame woningen gebouwd worden voor doorstroming zodat de Heemskerkse jongeren weer een huis kunnen kopen. De acht huizen op dit stuk grond voldoen aan de ruimtelijke normen en dus stemden wij met overtuiging voor dit plan. Het participatiegedeelte had beter gekund en gemoeten, maar omdat het hier geen ruimtelijke grond betrof kan de raad de VVGB niet weigeren op dit argument, het zou bij de rechter geen stand houden. Als raadslid handel je nu eenmaal naar de wet maar het is begrijpelijk dat de uitkomst voor de omwonenden moeilijk te verteren is. Daarom is het hoog tijd om participatie op een dergelijke reële wijze in te steken, dat omwonenden zich gehoord voelen en ontwikkelaars de huizen kunnen bouwen waar we in Heemskerk behoefte aan hebben. Participatie als verbindingsmiddel i.p.v. obstructiemiddel.

De scheidslijn tussen het belang van het individu en het algemeen belang is vaak vaag en moeilijk objectief te bekijken. Tel daar ingewikkelde wetgeving en oplopende emotie op een publieke tribune bij op en je moet verdomd stevig in je schoenen staan om als raadslid recht te blijven lopen. De raad van de gemeente Heemskerk heeft afgelopen week de 'Gentle Agreement' betreffende integriteit vastgesteld en ondertekent. D66 Heemskerk staat daar 100 % achter want je hebt niet genoeg aan je eigen gelijk. Een goed raadslid is een integer raadslid.

Mark Wouters,

Fractievoorzitter D66 Heemskerk

Memorabele dag

(Foto: )

28 maart 2019, een memorabele dag in de geschiedenis van de gemeente Raad van Heemskerk. Naast een aantal andere onderwerpen en hamerstukken was er vooral veel te doen om het al dan niet afgeven van een definitieve verklaring van geen bedenkingen voor de bouw van 8 woningen voor de locatie Botteracker. Een aantal partijen uit de oppositie bracht, net als in een eerdere vergadering over dit onderwerp de vermeende slechte communicatie tussen de huidige bewoners en de gemeente en de projectontwikkelaar. Dat het op dat onderdeel geen schoonheidsprijs verdient is duidelijk. Maar het ging er nu over of er wel of geen bezwaar tegen de bouw van acht woningen zou zijn volgens de aangeleverde tekeningen. Was Heemskerk Lokaal op het verkeerde spoor gezet? Ja…helaas wel. Na een schorsing waarbij duidelijk werd wat de consequenties van het niet afgeven van het gevraagde zouden zijn besloot Heemskerk Lokaal toch ja te zeggen tegen het voorstel. Dat de behandeling commotie deed ontstaan was duidelijk en geen voorbeeld van hoe de politiek uiting moet geven aan haar taak. Voor de vermeende last die dit gaf onze excuses, maar het kon niet anders. We hebben ons aan de wet te houden.

Het ingediende raadsinitiatief "iedereen telt mee" waarin wordt gepleit dat iedereen in ons dorp zichzelf moet kunnen zijn; ongeacht geslacht, afkomst, leeftijd, godsdienst, seksuele voorkeur is unaniem aangenomen. Dit initiatief zal ervoor zorgen dat er als symbool van tolerantie in Heemskerk een kunstwerk zal worden geplaatst.

Heemskerk Lokaal diende de motie "Heemskerkpas" in. In het coalitieakkoord staat namelijk dat we het de inwoner van Heemskerk makkelijker willen maken om de weg naar de gemeente te vinden. Dat heeft niet iedereen nodig, maar zeker wel de minima; voor deze doelgroep zou een aangereikte pas met alle voorzieningen waar zij recht op hebben DE oplossing kunnen zijn zodat zij niet telkens opnieuw een aanvraag hoeven te doen op het gebied van bv bijstand en sociale voorzieningen.

De motie zal in de komende commissievergadering op de agenda staan om alle punten die deze pas rechtvaardigen te bespreken.

Jose Grit, Heemskerk Lokaal

Lastige keuzes

(Foto: )

Heemskerk heeft woningen nodig, veel woningen en er is maar weinig plek beschikbaar om deze woningen te bouwen. Er zal dus op elk beschikbaar stukje grond geprobeerd worden om woningen neer te zetten, en de PvdA-fractie is daar erg blij mee. Maar als we dat gaan doen moet er wel gezorgd worden voor zoveel als mogelijk inspraak van de directe omgeving, dus vanaf het moment dat de ideeën ontwikkeld worden, moeten de bewoners er serieus bij betrokken worden.

Dat wil niet zeggen dat je iedereen zijn zin kunt geven of tevreden zal stellen. Maar als er serieus naar de input van de omgeving wordt gekeken, en de suggesties en aanpassingen die in het plan passen worden meegenomen, dan zal het bouwplan er alleen maar beter van worden en het draagvlak groter.

De PvdA Heemskerk kan zich dan ook goed vinden in de bouwplannen aan de Debora Bakelaan waar een prachtig project met een mooie omgeving gestalte gaat krijgen. Hier gaan voor diverse doelgroepen 192 sociale huurwoningen en mooie woningen komen. Om niet alleen maar grote 3 kamer woningen te krijgen, komen er voor alleenstaanden, jongeren en starters ook 24 studio's. Om dit alles betaalbaar te houden, komen er ook 21 koopappartementen.

Dit alles is in goed overleg met WoonOpMaat, gemeente en omwonenden tot stand gekomen (met speciale dank aan WonenOpMaat).
Dat goede overleg is nou precies wat er niet gebeurd is bij het plan de Botteracker. De bewoners zijn pas gehoord nadat alles was afgestemd tussen de bouwer en gemeente (De grond met het idee voor het plan is al anderhalf jaar geleden verkocht).

En het dreigement van de portefeuillehouder dat tegenstemmen van de raad zou leiden tot "rechtzaken die gegarandeerd zouden worden verloren", heeft ook de raad buitenspel gezet. Het laatste beetje weerstand (voor de bühne) vanuit de coalitie door HL werd aplan-public tijdens een paniek-schorsing, even vakkundig de kop ingedrukt door het CDA & grote broer de VVD, zodat bewoner alsnog het nakijken hadden en de portefeuillehouder opgelucht kon ademhalen.

Jammer dat er ondanks de beloofde transparantie en participatie van dit college, er nog steeds op deze manier wordt gehandeld.
De PvdA-Heemskerk hoopt dat volgende projecten op een betere manier zullen worden voorbereid.

Eus Hes,

PvdA Heemskerk

Klanten van DEEN sparen bijna 30.000 euro

Vlnr: Hans Wijnhoff, Joost Deen, Piet Hellemans, Edzard Valk. Foto: Aangeleverd

REGIO - De opbrengst van de verkoop van de pluche honden en katten bij DEEN is bekend. Op donderdag
4 april jl. overhandigde directeur Joost Deen een mooie cheque aan Stichting DierenLot in DEEN IJburg aan de bekende dierenarts en ambassadeur Piet Hellemans. Dit is de opbrengst van de verkoop van pluche knuffeldieren in februari tijdens de succesvolle Knuffeldieren campagne van DEEN.

Geld voor Stichting DierenLot

Het geld wordt lokaal besteed. "Wat een prachtig bedrag! Hiermee kunnen we hulpaanvragen van verschillende dierenhulporganisaties uit de regio van DEEN supermarkten ondersteunen. Dit geld zal bijvoorbeeld besteed worden aan de renovatie van nieuwe hokken. We zijn hier heel blij mee!" aldus Hans Wijnhoff van Stichting DierenLot. Per verkochte pluche werd automatisch € 0,50 aan Stichting DierenLot gedoneerd.

Beroerd bestaan

Nog te veel dieren in Nederland leiden een buitengewoon beroerd bestaan. Ze worden opgesloten in veel te kleine hokken, soms ernstig mishandeld, op straat gezet of gewoon maar aan hun lot overgelaten. Stichting DierenLot komt op voor gezelschapsdieren, zwerfdieren en dieren in de Nederlandse natuur en steunt met name lokale- en regionale dierenasiels, specifieke opvangcentra of dierenambulanceorganisaties.

Humanitas ontzorgt!

IJMOND - Humanitas IJmond helpt mensen zelfstandig en zelfredzaam te blijven door de inzet (o.a bezoekgroepen) van vrijwilligers. Denk hierbij aan ouderen, maar ook mensen met een psychische kwetsbaarheid of immigranten die nog wat extra begeleiding nodig hebben.

Nieuw in 2019 is de telefooncirkel waarbij onder begeleiding van een vrijwilliger een groep deelnemers elkaar dagelijks bellen en contact onderhouden. Ook begeleiden wij kinderen met gescheiden ouders en bij de kindervakantieweken. Heb je behoefte aan iemand met wie je kunt praten en die jou thuis opzoekt? Ben je bijvoorbeeld door omstandigheden aan huis gebonden? Is er steun of een duwtje in de rug nodig bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis? Of om weer actief deel te nemen in de maatschappij?

''Onze vrijwilligers krijgen een volledige opleiding, onkostenvergoeding en kunnen deelnemen aan allerlei leuke activiteiten. Ons werkgebied is Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen'', aldus Humanitas. Vragen? U kunt contact opnemen met Astrid van der Sluis, tel 0635113435 of via www.humanitas.nl/afdeling/Ijmond

Klaver 5 bestaat 10 jaar!

Het team van Klaver 5. Foto Aangeleverd

REGIO - Per 1 januari 2009 werd Jeanette Goedhart eigenaar van Klaver 5. Ondanks de economische crisis, groeide er al snel een vaste klantenkring. Bij Klaver 5 krijg je nog steeds een persoonlijk en eerlijk advies en bijbehorende service. Met een goede mix van bekende merken (zie de advertentie elders in deze krant) kun je bijna altijd slagen. Nieuw is het merk "YAYA". Wie jarig is trakteert, en daarom vinden er bij Klaver 5 gedurende dit hele jaar diverse leuke acties plaats. Tegen inlevering van je kassabon maak je kans op leuke prijzen. Zie hiervoor Facebook en Instagram. Het team van Klaver 5 bestaande uit Jeanette, Nanda en Louise verwelkomen je graag in de winkel voor een goed advies en een passende garderobe.