Noord-Amsterdams Nieuwsblad

25 juni 2019

Noord-Amsterdams Nieuwsblad 25 juni 2019


'Kinderen kunnen het verschil maken'

De kinderen namen de kinderconferentie serieus. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De Burgerzaal van stadsdeel Noord puilde woensdagmiddag 19 juni uit van de kinderen. De tien kinderraden die Noord rijk is, kwamen op uitnodiging van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk samen voor de allereerste kinderconferentie.

Kinderraden zetten stadsdeel op stelten

Kinderen zaten voor één keer achter de inspreekmicrofoon. Zij vertelden over wat hun kinderraad doet en stelden vragen aan stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk en Dennis Overweg, lid van de stadsdeelcommissie. Met voorbereide presentaties, opgeschreven in een schriftje, een los blaadje of uit het hoofd, namen kinderen uit de Banne, Volewijck, IJplein/Vogelbuurt, Waterlandpleinbuurt, Kleine Wereld, Tuindorp Oostzaan en Plan van Gool het woord. Zij konden rekenen op applaus uit de zaal, waar ouders en begeleiders vol trots luisterden.

Belangrijke partners

Stadsdeel Noord ziet kinderen als belangrijke partners. Kinderen hebben een onbevangen blik en creatieve geest en zien vaak mogelijkheden waar anderen ze niet zien en komen met hele onverwachte en creatieve oplossingen. In elk geval weten ze heel goed wat er wel en niet deugt aan hun buurt en omgeving en wat er nog verbeterd kan worden. En dat zeggen ze niet alleen, daar gaan de kinderraden ook daadwerkelijk mee aan de slag.

Jeugdparticipatie

De meiden van het IJplein pleitten tijdens de eerste kinderconferentie over jeugdparticipatie voor trampolines en een plek voor zwervers zodat die niet hoeven te hangen voor de Dirk, want dat is soms een beetje eng. En in Tuindorp Oostzaan willen de kinderen graag aan de slag met ouderen door met hen te knutselen of koken. In de Waterlandpleinbuurt wil de jeugd graag dat nieuwe bewoners de buurt sneller en beter leren kennen. Zo organiseerden de kids een feest met schmink, henna, ballonkunst en een quiz. En dat smaakt naar meer! De kinderen uit de Kleine Wereld zijn zo enthousiast geworden na hun toneelvoorstelling over het milieu dat ze nu aan de slag gaan met een theaterstuk over pesten.

Onder de indruk

Esther Lagendijk was onder de indruk van wat de kinderen allemaal ter sprake brachten. Haar doel? "Ik hoop dat jullie ons nu nog beter weten te vinden voor het organiseren van jullie fantastische plannen, want wat ik hier vandaag heb gehoord is veelbelovend!" Esther benadrukt: "Het is belangrijk de jeugd een stem te geven over hun omgeving. Noem het burgerschapsvorming: zien wat er nodig is voor je buurt, je samen met andere jongeren inzetten en zien dat het effect heeft wat je bedenkt en doet. Jij kunt als kind dus ook het verschil maken!"

Rommelmarkt in Het Schouw

AMSTERDAM - Iedereen is donderdag 27 juni van 12.00 tot 15.30 uur van harte welkom tijdens de rommelmarkt in Het Schouw Huis van de Buurt, Dollardplein 2 in Amsterdam. Op de diverse kramen staan veel verschillende producten, onder meer tweedehands spullen, een enorm assortiment kaarten, schattige en stoere babykleren en lekker ruikende zeepjes. Maar dit is natuurlijk maar een kleine greep ui de diversiteit. Kom allen een kijkje nemen, er zit vast wat tussen.

Amsterdamse stadsstranden vroeger

Stadsstrandje aan de Amstlekade (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Vroeger waren er in en rond Amsterdam stadsstranden te vinden. Vaak op plekken die nu onherkenbaar veranderd zijn. De Amsterdammer van ruim honderd jaar geleden was nog niet de reislustige globetrotter van tegenwoordig. De gemiddelde werkweek bestond uit 45 uur met alleen de zondag als vrije dag. Vakantiedagen en vakantiegeld bestonden nog niet. Onderstaande toeristische kaart van Amsterdam was dan ook voornamelijk bedoeld voor rijke landgenoten of vermogende buitenlanders. De belangrijkste bezienswaardigheden waren het Paleis op de Dam, het Rijksmuseum en Artis.

Pas in de jaren '50 werden vakantiedagen en vakantiegeld ingevoerd. Voorzichtig kwam het begrip recreatie op gang. In de jaren '50 ging slechts 18% van alle Nederlanders één keer per jaar met vakantie. Dit waren vaak reisjes binnen Nederland, niet zelden dagtochtjes naar Amsterdam. Maar gebruikelijker was het om de schaarse vrije tijd niet al te ver van huis door te brengen. De Amsterdammer die niet de mogelijkheid had om de trein naar Zandvoort aan Zee te nemen, werd uit de brand geholpen met provisorisch ingerichte stadsstrandjes.

Het grootste stadsstrand bevond zich in de jaren '60 pal in de oude Haven van Amsterdam: het Oosterdok. Met uitzicht op het Scheepvaartmuseum zwommen de mensen in water waar eeuwenlang schepen in aan- en afmeerden richting Oost-Indië en andere verre oorden. Het water was sterk vervuild. Veel dode vissen, hier en daar dreef een dode hond. De oplossing: gewoon goed de mond dichthouden en zorgen dat men geen water binnenkrijgt.

Julidans in Theater Bellevue

(Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De dansvoorstelling 60 van choreograaf/componist Amos Ben-Tal / OFFprojects gaat dinsdag 2 juli om 19.00 uur in première tijdens het internationale dansfestival Julidans in Theater Bellevue, Leidsekade 90 in Amsterdam. De nieuwe voorstelling is een coproductie van OFFprojects en ICK Amsterdam. Voor 60 bundelen de dansers van beiden gezelschappen de krachten; samen nemen zij het publiek mee in een meditatieve ervaring die stilstaat bij de menselijke beleving van tijd.

Eerder creëerde Ben-Tal in 2017 één van de zeven choreografieën voor 7EVEN, een coproductie van Ballet National de Marseille en ICK en de voorstelling TOO WONDERFUL in 2018 als onderdeel van het programma Shortcuts XL van KORZO in Den Haag. De zelfstandige productie 60 van Amos Ben-Tal / OFFprojects is een nieuwe stap en komt voort uit een langer lopend onderzoek over het concept tijd. Eerdere hoofdstukken waren de korte voorstelling 30 en Seconds (2019).

60 doet het publiek stilstaan bij de sociale aspecten en persoonlijke beleving van tijd. In een tijdsbestek van zestig minuten passeren momenten van verstilling, druk, hoop en verlangen waarin niet alleen de structuur maar ook het mysterie van tijd wordt blootgelegd.

OFFprojects van choreograaf en componist Amos Ben-Tal staat bekend om zijn multidisciplinaire voorstellingen en uitzonderlijke uitvoeringskwaliteiten. Na een aantal succesvolle producties waaronder de voorstelling Howl (winnaar Dioraphte Dansprijs 2016) in samenwerking met Spinvis, werkt het gezelschap nu met de dansers van ICKAmsterdam.

OFFprojects en ICK Amsterdam initiëren sinds 2018 verschillende samenwerkingsprojecten. ICK Amsterdam, onder leiding van Emio Greco & Pieter C. Scholten, is een platform voor hedendaagse dans in Amsterdam dat internationale dansvoorstellingen produceert, samenwerkingen aangaat met gastkunstenaars en tal van research- en educatieve projecten initieert.

De tweede voorstelling wordt woensdag 3 juli gehouden om 13:00 uur, eveneens in het Theater Bellevue. Kaarten bestellen of meer informatie, zie www.julidans.nl.

Lezing Noord Vliegt

Een fly-by van Fokker Four. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Wie woont op een voormalig vliegveld? Ontdek het 29 juni om 11.30 uur tijdens de lezing Noord Vliegt in NH Amsterdam, Distelkade 21 in Amsterdam-Noord.

De makers van de tentoonstelling 'Noord Vliegt' geven een presentatie in de bar van Hotel NH Amsterdam Noord. Dit hotel, dat in het voormalige ziekenhuis zit, staat voor luchtvaartliefhebbers op de heilige grond van de ELTA: de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam, die in augustus 1919 plaatshad. Het luchtvaartverleden van het stadsdeel met drie vliegvelden en de Fokkerfabriek, is uit het geheugen verdwenen. Hoe zag de omgeving er toen uit? Wie woont op een voormalig vliegveld? Aan de hand van foto's en films laten Wim Beerman en Paul Vonk het antwoord op deze vragen zien.

In de lobby van het hotel is een kleine tentoonstelling te bezichtigen. Door de ramen hebben de gasten hetzelfde uitzicht op Disteldorp als de bezoekers van het 'festivalhart' van de ELTA dat in 1919 hadden.

Tentoonstelling

Robbert van Zwieten, voorzitter van de stichting Fokker Four, opende eind mei de tentoonstelling Noord Vliegt in Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28A in Amsterdam. De openingsceremonie was spectaculair: een fly by van de Fokker Four. De toestellen vlogen in formatie drie keer over het museum. Zoals bleek uit de vele reacties achteraf op Facebook, werden ze in een groot deel van Noord opgemerkt. Er is veel te zien: vliegtuigmodellen van de Fokkers die in noord gemaakt zijn. Unieke foto's en filmbeelden van Noord waar de luchtvaart een rol speelt. Verzamelaars van historische voorwerpen Henk Wilkens en Wim Beerman tonen hun zeldzame ELTA-spullen uit 1919.

Bestaat de ideale stad?

Trammeland op de werf. (Foto: Sarka)

AMSTERDAM - Bestaat de ideale stad? Binnenkort misschien wel! Want van 15 tot en met 19 juli wordt er op de NDSM-werf bij de trammetjes van stichting Trammeland gebouwd getimmerd en geknutseld aan een theatrale ideale stad die door middel van dans, zang en theater tot leven komt.

De stad wordt door 22 kinderen bedacht en gemaakt. Iedereen is vrijdag 19 juli om 18:00 uur van harte welkom om te komen kijken. Wat gaan de kinderen voor oplossingen bedenken in deze nieuwe stad met nieuwe regels en infrastructuur. Misschien wordt het wel de stad van de toekomst?!
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting NDSM-werf en Fonds van Noord en alle vrijwilligers, aan waaiers en buren van de werf. Meer informatie, kijk op trammelandopdewerf@gmail.com of Facebook.

Beeld Wibaut weer terug

Het beeld van Wibaut was door krakers van zijn sokkel getrokken en verplaatst. Het staat nu weer opgeknapt op de Wibautstraat. (Foto: Door M. Minderhoud - Wikipedia)

AMSTERDAM - Floor Wibaut (1859-1936) was waarschijnlijk de belangrijkste Amsterdamse wethouder van de vorige eeuw. Hij zette zich met groot succes in voor volkswoningbouw, gemeentebedrijven, financiën en arbeidsvoorwaarden. Op zijn 160e geboortedag - 23 juni - werd zijn standbeeld teruggeplaatst op een prominente plek in de Wibautstraat.

Wibaut was een rijke houthandelaar uit Zeeland. Hij werd sociaaldemocraat en verhuisde naar Amsterdam om de gemeentepolitiek in te gaan. In 1904 ging hij op de Weesperzijde wonen. In 1907 werd hij raadslid en van 1914 tot 1931 was hij, met een korte onderbreking, wethouder. De charismatische politicus kreeg de bijnamen 'De onderkoning van Amsterdam' en 'De Machtige'. Door zijn inspanningen voor de woningbouw werd de leus 'Wie bouwt? Wibaut!' bekend.

De huisvesting en de gezondheidstoestand van veel arme Amsterdammers was erg slecht. Grote gezinnen woonden in krotten en in kelderwoningen. Wibaut was als lid van de gemeentelijke gezondheidscommissie geschokt door de huisbezoeken die hij deed en de uitzichtloze ellende die hij aantrof. Hij dacht dat de weg naar verbetering van de leefomstandigheden via de woningbouw liep. Ook geloofde hij als sociaaldemocraat dat de gemeente niet passief moest zijn, maar zich actief moest inzetten voor het welzijn van de bevolking. Hier zette hij het werk van zijn radicaal-liberale voorganger wethouder Willem Treub (1858-1931) voort.

Moderne grote stad

De voormalige zakenman pakte de woningbouw voortvarend aan. Hij nam veel initiatieven die voor een belangrijk deel door zijn collega-wethouder Monne de Miranda (1875-1942) werden uitgevoerd. Het beleid was: krotten onbewoonbaar verklaren en grote plannen voor nieuwbouwwijken maken en uitvoeren. Dit begon met kleinere, maar fraaie projecten als het gebouw Het Schip in Westerpark en de P.L. Takstraat in de Pijp. De opvallendste grote projecten waren het Plan Zuid van Berlage - dat loopt van het Amstelstation tot het Olympisch Stadion - en het 'Plan West' - nu De Baarsjes - met de Hoofdweg als hoofdstraat. Door annexaties van buurgemeenten werd Amsterdam in 1921 bijna vier keer zo groot. In deze tijd werd het een moderne grote stad.

De materiële en 'geestelijke' verheffing van de arbeiders was het hoofddoel. Amsterdam werd de proeftuin van de sociaaldemocraten. Het werd een stedelijke 'verzorgingsgemeente', als voorloper van de landelijke verzorgingsstaat van na de oorlog.

Hoofdweg in West

Wibaut was een typerend voorbeeld van een deftige heer die zich niet wilde neerleggen bij 'het kapitalisme' en zijn leven wijdde aan een meer 'socialistische' wereld. Hij was een man met grote capaciteiten die buitengewoon veel bereikte en door vriend en vijand gewaardeerd werd. Voor oude Amsterdammers die opgroeiden in grote armoede is Wibaut nog steeds een held die eraan bijdroeg dat hun leven op het materiële vlak en ook wat betreft cultuur en welzijn veel beter werd. Een groot deel van de bevolking was hem dankbaar.

Gevolgen van prostaatkankerbehandeling: er is wat aan te doen ..

Afina Glas: "Het was mijn keuze om meer te bieden dan alleen de medische kant." (Foto: Indra Rooijens)

ZAANDAM - "Het meest fantastische in mijn werk is als je mensen zowel fysiek als emotioneel weer op de rit krijgt en ze hun leven terug kan geven". Dr. Afina Glas is uroloog en seksuoloog in het Zaans Medisch Centrum. Ze is gespecialiseerd in behandelingen voor de gevolgen van prostaatkankeroperaties, met name erectiestoornissen en urineverlies, en één van de weinigen in Nederland die erectie- en sluitspierprotheses mag implanteren. Maar er zijn meer behandelmogelijkheden voor patiënten die hiermee worden geconfronteerd. Glas is dan ook vurig pleitbezorger van meer openheid hierover. 'Er is erg veel mogelijk, maar belangrijk is wel dat deze problemen uit de taboesfeer komen en dat er door de patiënt of zijn partner hulp wordt gezocht.'

'In de prostaatkankerbehandeling gaat het allereerst om het oncologisch resultaat', vertelt Glas. 'Het meest belangrijk is dat de kanker uiteindelijk weg of onder controle is. Daarna pas, en dat kan één of twee jaar later zijn, staat men stil bij de gevolgen van de behandeling en het effect daarvan op hun leven.' Jaarlijks worden zo'n 7000 mannen behandeld tegen prostaatkanker. Hiervan heeft 70 tot 100 procent na de operatie last van erectiestoornissen en zo'n vijf procent houdt er in meer of mindere mate urineverlies aan over.

Erectie opwekken

Wanneer alle gangbare behandelingen van erectiezwakte hebben gefaald kan er worden gekozen voor een erectieprothese. Middels een implantaat kan de patiënt een erectie krijgen, wanneer hij wil en zo lang hij wil. Dat wil niet zeggen dat het voor Glas altijd de oplossing is. 'Het mechanisch herstel van de erectie is vaak niet de enige sleutel naar het hervinden van seksueel plezier en intimiteit.'

Meerwaarde als seksuoloog

Dat zij tevens seksuoloog is heeft in haar vak zeker een meerwaarde. 'Het was mijn bewuste keus om meer te bieden dan alleen de medische kant. Een erectiestoornis kan een wig drijven binnen een relatie. Zeker bij een ingreep als de penisprothese moet er aandacht zijn voor de emotionele aspecten, en de partner moet erbij betrokken worden. Anders is er grote kans dat mensen niet tevreden zijn over de behandeling. En het is juist zo mooi als je mensen weer een beetje bij elkaar krijgt en ze weer intimiteit kunnen delen. Liefst zoals zij dat zelf willen.'

Kwaliteit van leven

Glas is tevens gespecialiseerd in de sluitspierprothese, een implantaat dat de sluitspier kunstmatig herstelt. Vaak verdwijnt het urineverlies na de operatie wanneer de bekkenbodemspieren sterker worden, maar wanneer dat niet het geval is trekt het een zware wissel op de kwaliteit van leven. 'Veel patiënten komen op een gegeven moment de deur niet meer uit', geeft Glas aan. 'Ze dragen 'inleggers', ze schamen zich en zijn feitelijk hun leven kwijt. En dat hoeft niet. Want bij weinig verlies kan een zogenaamd 'mannenbandje' al uitkomst bieden, een kleine permanente ingreep. Is het meer dan kiezen we voor de sluitspierprothese.'

Emotioneel moment

Wanneer de sluitspierprothese is aangebracht heeft de patiënt weer zelf controle over de blaas. Door het indrukken van een klein balgje in de balzak opent de sluitspier waardoor de patiënt goed kan plassen. De sluitspier sluit zich automatisch na een minuut. Na plaatsing van de prothese moet de patiënt vier tot zes weken wachten tot het kan worden geactiveerd. Glas: 'Dan komen ze hier terug, voor wat ik noem: 'pompje activeren' en wachten we tot ze moeten plassen. Dat is zo'n mooi en emotioneel moment. Deze mensen zijn zo blij, ze kunnen de luiers achterlaten, ze hebben hun leven weer terug. Het is de meest bevredigende behandeling die je mensen kunt bieden.'

Daarom benadrukt Glas nog maar eens haar belangrijkste boodschap: 'Blijf niet rondlopen met deze problemen, maar praat erover met de arts. Er is zoveel mogelijk om het op te lossen en de regie over je leven terug te krijgen.'

Unieke positie ZMC

Het team urologen in het Zaans Medisch Centrum neemt door de aanvullende specialismen zoals de erectie- en sluitspierprotheses, maar ook in plasbuisvernauwingen en neuromodulatie bij urineverlies, in de zorg een unieke positie in. Het ZMC is het enige ziekenhuis in de regio Noord Holland en Amsterdam dat de erectieprothese mag uitvoeren, dit in samenwerking met het Amsterdam UMC. Ook de sluitspierprothese wordt binnen de regio veelal door het ZMC gedaan. Dankzij dit brede behandelpalet komen patiënten uit veel andere ziekenhuizen uiteindelijk terecht in het ZMC en verwijzen steeds meer urologen patiënten met erectiestoornissen en urineverlies door.

De Toverfluit Toneelmakerij

De voorstelling De Toverfluit toert door het land. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De Toneelmakerij en Silbersee presenteren De Toverfluit voor de hele familie; een magisch muziektheatersprookje. Ze brengen een eigentijdse versie van Mozarts klassieker Die Zauberflöte.

Silbersee en de Toneelmakerij bundelen hun krachten in een versie van Mozart waarin klassieke muziek, toneel, beatbox, spoken word en dans samenvloeien tot magisch muziektheater voor de hele gezin.

Wat zou er gebeuren als Mozart met een tijdmachine plotseling in het jaar 2019 terechtkomt? Hij ziet de nieuwe wereld: de veranderde maatschappij, maar ook de nieuwe muzikale middelen die hij tot zijn beschikking heeft. De makers halen De Toverfluit naar de 21e eeuw. Pamina, een gewoon meisje uit het heden en Tamino, een gewone jongen uit de toekomst vinden elkaar ondanks de lichtjaren afstand tussen hen. Ze rebelleren tegen de volwassenen Zon en Nacht, die hun eigen belang doorlopend vooropstellen. Samen met de twee Papageno's besluiten ze de oude orde achter zich te laten.

Silbersee en de Toneelmakerij verzorgen, in samenwerking met Internationaal Theater Amsterdam 31 augustus De Toverfluit-Korendag. (Semi)professionele- en amateurkoren uit Noord-Holland worden uitgenodigd om zich aan te melden voor deze workshopdag. Hier worden lessen in beatboxen, muziektheater en beweging gegeven. Na de workshop krijgt een selectie van elf koren de kans om eenmalig mee te zingen tijdens de voorstelling in de kerstserie in Internationaal Theater Amsterdam. Aanmelden kan via www.amsterdamzingtdetoverfluit.nl.

Open dag bij Pantar

De open dag werd druk bezocht. (Foto: aangeleverd)

Amsterdam – Pantar is het grootste sociaal werkbedrijf in Amsterdam en 19 juni waren belangstellenden welkom tijdens de open dag. Familie en vrienden van medewerkers, maar ook verschillende opdrachtgevers, buurtbewoners en andere geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen tijdens deze interactieve middag. "Verrassend om te zien wat hier allemaal wordt gedaan", aldus een enthousiaste buurtbewoner.

Pantar is het grootste leer- en ontwikkelbedrijf in Amsterdam en gelooft dat iedereen waarde heeft en kan werken. Zij biedt werk, begeleiding en aandacht voor ontwikkeling aan ruim 3.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Amsterdam-West en -Noord en Diemen.

Pantar is het grootste sociaal werkbedrijf in Amsterdam. (Foto:aangeleverd )

Activiteiten

Tijdens de open dag op de locaties in Diemen, Amsterdam-West en Amsterdam-Noord konden de bezoekers meedoen aan allerlei activiteiten en workshops, zoals soep maken, bladblazen en fietsen repareren. Ze konden zelfs meewerken op de veegmachine. "Het is interessant, groot en het is niet per se eenvoudig werk", vertelt een andere bezoeker. "Wij zijn blij met deze opkomst", aldus Pantar-directeur Lex de Boer. "We hebben goed laten zien wat we Amsterdam en Diemen te bieden hebben." Alle werkzaamheden van Pantar zijn op een of andere manier wel voorbij gekomen tijdens de open dag. "Goed om te zien dat bezoekers ook actief meededen met de verschillende workshops. Zo hebben zij zelf kunnen ervaren wat het werk inhoudt." Hij is er zeker van dat er een beter beeld is ontstaan over het waardevolle werk dat de Pantar-medewerkers in en om de stad verrichten.

Vragen

Ook de Pantar-medewerkers vonden het bijzonder om hun werk te laten zien aan zoveel mensen. "Het is enorm leuk om mensen te ontvangen en te kunnen vertellen over mijn werk. Ik heb heel veel vragen kunnen beantwoorden. De bezoekers waren ook echt enthousiast. Dat maakt me trots."

Nieuwe brug over Noordhollandsch Kanaal

Hoe de nieuwe brug eruit komt te zien. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Noord groeit en dus wordt de pont steeds drukker. Het aantal reizigers verdubbelt tussen 2015 en 2030 op het Buiksloterwegveer. Dat kan het Buiksloterwegveer niet aan. Daarom wil de gemeente Amsterdam het fietsverkeer van en naar Noord beter spreiden tussen het Buiksloterwegveer en het IJpleinveer. Om dit te doen is een goede verbinding over het Noordhollandsch Kanaal nodig: een brug.

Het wordt een beweegbare brug voor fietsers en voetgangers, 150 meter ten noorden van de Willem I-sluis. Vanaf de westzijde van het kanaal kan men de brug straks bereiken via een aansluiting op de Buiksloterweg. De weg wordt op die plek wat verhoogd. Aan de oostzijde van het kanaal komen de reizigers bij de brug via een nieuw fiets- en voetpad vanaf de Sixhavenweg. Het bestaande fietspad vanuit de Adelaarsweg over de IJtunnel, wordt op dit nieuwe fietspad aangesloten. Brom- en snorfietsen mogen geen gebruik maken van het nieuwe fietspad en dus ook niet van de fietsbrug.

Kortere reistijd

Naast de aanleg van de nieuwe brug, gaan de werklieden het IJpleinveer verplaatsen. Op dit moment maakt het IJpleinveer vanaf het Centraal Station nog een ruime bocht naar het IJplein in Noord. Dat kan beter en sneller. Daarom wordt de route van de veerpont tussen het station en het IJplein verplaatst naar de De Ruijterkade Oost, vlakbij de Oostertoegang en Oosterdokseiland. Door de kortere vaartijd kan de veerpont ook vaker varen. De klus wordt dit jaar aanbesteed. De aannemer bereidt zich volgend jaar voor op de bouw. De daadwerkelijke bouw start in 2021. Het jaar daarop moet de brug klaar zijn.

Bloeiende bermen voor bijen A5 Amsterdam West

Een meidoornzandbij, (Foto: Albert de Wilde / Nature in Stock)

AMSTERDAM - De Nederlandse wilde bijen worden ernstig bedreigd en dat terwijl bijen cruciaal zijn voor de voedselvoorziening. In Noord-Holland worden daarom via Nederland Zoemt de komende jaren 134 nieuwe bijen plekken gerealiseerd.

Eén van die plekken is een talud langs de Westrandweg A5 in Amsterdam West. Langs dit stuk van de A5 zijn de bermen dit voorjaar ingericht om bijen van voedsel te voorzien en nestgelegenheid te bieden. Een bijzonder project voor Noord-Holland, opgestart op initiatief van Flower Power @ Tuinen van West uit Amsterdam. Vanaf nu bloeien in de bermen langs de A5 van februari tot laat in oktober de prachtigste bloemen en struiken. Dat betekent voedsel genoeg voor bijen! Voor nestelende bijen zijn zogenaamde plagplekken (open zanderige plekken) aangelegd.

Blinde bij. (Foto: Henk van Bruggen)
Aan het werk langs A5, (Foto: aangeleverd)
Ecoloog Martijn Struijf, (Foto: Cees de Jonge)

Uniek project

De inrichting van bloeiende bermen voor bijen langs de A5 is het resultaat van de samenwerking tussen vrijwilligers, ondernemers, weg- en natuurbeheerders. Flower Power @ Tuinen van West heeft samen met de ondernemersvereniging Tuinen van West (ecologisch beheer), Rijkswaterstaat (wegbeheerder) en Landschap Noord-Holland (ontwerp inrichtingsplan & coördinatie Nederland Zoemt) een project opgezet waarbij de bermen zijn omgetoverd tot zoemende bijenbosjes met plagplekken voor bodem nestelende bijen. Het merendeel van de bijensoorten nestelt namelijk in open zandgronden waar ze voor het nageslacht zorgen. Verschillende vrijwilligers maken jaarlijks de plagplekken voorzichtig vrij van onkruid en zwerfafval zodat bijen hier voldoende ruimte krijgen. Het zou mooi zijn als meer weg- en bermbeheerders dit initiatief volgen zodat zoveel mogelijk bermen langs wegen in Noord-Holland de bijen een fijne 'bed & breakfast' bieden.

Voldoende voedsel

Bij het planten van de bermen langs de A5 is bewust gekozen voor bloeiende soorten planten en struiken vanaf het vroege voorjaar (februari) tot het late najaar (oktober). Zo is er altijd voedsel genoeg voor bijen. Met de bosjes zijn windluwe plekjes gecreëerd waardoor de temperatuur daar iets hoger ligt. Vlinders en wilde bijen gedijen hier goed en vinden zo makkelijker voedsel. En andere zoogdieren en vogels profiteren mee. De bosjes zijn namelijk ook interessant voor muizen, marters, egels en allerlei soorten vogels. Rijkswaterstaat past op deze plek ecologisch bermbeheer toe. Ecologisch beheer en onderhoud hoeft namelijk niet duurder te zijn dan regulier beheer. In de bermen langs de A5 groeit gras dat een keer per jaar werd gemaaid. Nu wordt het sinus maaien toegepast op het gras (gefaseerd maaien op natuurlijke wijze) en staan er bosjes en struiken die eens per vijf jaar worden gesnoeid.

De wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van voedsel.

Vergeten geschiedenis Amsterdam

Verhalen en muziek tijdens de Emerging Memory. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Emerging Memory is een theatrale boottocht over de verborgen geschiedenis van Amsterdam. Wat herinneren de Nederlanders van het slavernij- en koloniale verleden, als zij door de historische binnenstad varen? Wat borrelt omhoog uit het water?

Emerging Memory is tot en met 4 juli in Amsterdam te zien. Na drie uitverkochte edities in drie jaar is opnieuw een groep eigenzinnige makers aan de slag gegaan met de verhalen die in de archieven en architectuur van de stad verborgen liggen. Varend langs diverse locaties in de historische binnenstad worden vergeten herinneringen tot leven gewekt middels beeld, beweging, klank en woord. Van wie zijn die herinneringen? Welke verhalen vertelt men door en waar zwijgen ze over? Hedendaagse discussies over het koloniale verleden verzanden vaak in wij-zij denken. Wanneer mensen goed kijken en luisteren wordt gedeelde geschiedenis een gezamenlijke ervaring. Emerging Memory is een ontmoeting in verhalen. Voorstellingsdata en tijden: zaterdag 22 en 29 en zondag 23 en 30 juni om 16.00 en 20.00 uur, donderdag 27, vrijdag 28 juni, woensdag 3 juli en donderdag 4 juli om 20.00 uur. Startpunt is bij het Bushuis/Oost-Indisch Huis (Kloveniersburgwal 48).

Informatie en kaartverkoop: www.sitesofmemory.nl.

Kinderopvang opent BSO in basisschool 't Pierement

(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Kinderopvang Purmerend opent 26 augustus een nieuwe buitenschoolse opvang (BSO) in basisschool 't Pierement. Samen werkt zij ook aan de ontwikkeling van een kindcentrum (IKC) in de basisschool in de Purmer-Zuid.

Binnen een IKC werken onderwijs en opvang inhoudelijk en organisatorisch samen vanuit één pedagogische visie. Kinderen kunnen daar de hele dag terecht om te leren, spelen, ontmoeten en ontspannen. Naast de nieuwe BSO breidt de peuteropvang op deze locatie uit met De Zeppelin. "Basisschool 't Pierement staat bekend om haar persoonlijke karakter en goede sfeer. Dat past uitstekend bij onze organisatie. Deze samenwerking geeft ons de kans om onze expertise nog meer in te zetten om kinderen te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling", aldus Corine Laurant, bestuurder SKOP.

Fred van der Lee, directeur basisschool 't Pierement: "Al jaren hebben we de wens om een kindcentrum te ontwikkelen waar ouders alles onder één dak hebben. Wij zijn heel blij dat nu te realiseren."

Het IKC werkt als één organisatie waar uiteenlopende professionals één team vormen. Op basis van een gezamenlijke missie en visie bieden zij doorgaande leerlijnen en werken zij aan de ontwikkeling van kinderen tot en met 12 jaar. Het aangeboden programma past bij het kind en houdt rekening met de fase van ontwikkeling waarin het kind zich bevindt.

SKOP en 't Pierement

SKOP heeft meerdere kinderdagverblijven en locaties voor buitenschoolse opvang en peuteropvang in Purmerend en omgeving. Meer informatie over de SKOP is te vinden op www.kinderopvangpurmerend.nl.

Basisschool 't Pierement maakt deel uit van OPSPOOR. Deze stichting verzorgt met 37 scholen basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Purmerend en omliggende gemeenten. Meer informatie over OPSPOOR, kijk op op www.opspoor.nl.

13 / 16