Den Helder op Zondag

12 mei 2019

Den Helder op Zondag 12 mei 2019


Den Helder Airport op de kaart als Europese offshore windluchthaven

Den Helder Airport positioneert zich nadrukkelijk als offshore windluchthaven. (Foto: Paul Smeele / Pressrecord)

DEN HELDER - Den Helder Airport (DHA) faciliteert de komende jaren helikoptervluchten voor onderhoud aan het Duitse windmolenpark Deutsche Bocht voor Vestas terwijl voor bouwer Van Oord een call-off contract is afgesloten voor het zelfde windpark. Het vervoer van personeel en kleine vracht voor de projecten van de contractpartners in Duitsland wordt door DHSS vanaf Den Helder Airport verzorgd. Defensie en Den Helder Airport gaan bovendien meer aanspraak maken op de luchthavencapaciteit, onder andere door de inzet van innovatieve drone-toepassingen door de Nederlandse marine, civiele operators en onderzoeksinstellingen.

Mede door het nieuwe lange-termijn contract met MHI Vestas zet de luchthaven zich, naast offshore olie- en gas-, ook op de kaart als belangrijke Europese offshore windluchthaven met strategisch belangrijke ligging.

Doorslaggevende reden om bij de keuze voor het nieuwe Duitse onderhoudscontract voor DHA te kiezen, is de professionele en gespecialiseerde luchthaven met de daar gevestigde douane, marechaussee en afhandelingsbedrijven. Daarnaast speelt de ligging dichtbij de internationale luchthaven Schiphol een cruciale rol. "Specialistisch personeel in de sector is schaars en dus duur", aldus directeur Conny van den Hoff van Den Helder Airport. "Je wilt vakspecialisten zo snel mogelijk op locatie beschikbaar hebben. Korte en snelle logistieke lijnen zijn van belang en daar dragen wij aan bij vanwege de ligging van DHA. Het personeel komt vanuit de hele wereld; via Schiphol en onze professionele helikopterluchthaven zijn zij het snelst op locatie in de Deutsche Bucht."

"Twee jaar geleden besloten diverse op Den Helder Airport gevestigde bedrijven, waaronder DHSS, tot een strategiewijziging om Den Helder Airport ook als hub voor offshore wind aan de Noordzee te positioneren. Den Helder Airport heeft een intensieve periode achter de rug waarin een aantal trajecten in gang zijn gezet die meer bedrijvigheid opleveren voor Den Helder. Wij zien dit als bevestiging dat de gekozen strategie vruchten afwerpt. Ook versterkt dit de visie van zes samenwerkende Noordzee-vliegvelden, die zijn verenigd in de North Sea Heliports Alliance", aldus Van den Hoff.

Met het recent vastgestelde luchthavenbesluit kan het aantal civiele vliegbewegingen op Den Helder Airport groeien van 27.000 naar 29.000 per jaar en er is nog altijd ruimte voor het faciliteren van een lijndienst. Ook neemt het aantal activiteiten bij Defensie toe. De luchthaven wordt in samenwerking met de marine en diverse marktpartijen het centrum voor innovatieve, maritieme drones. Daarnaast stationeert het Defensie Helikopter Commando 20 NH90 helikopters op Maritiem Vliegkamp de Kooy. Twaalf NH90 helikopters vervullen de maritieme gevechtstaak en 8 helikopters de amfibische transporttaak. Van den Hoff: "Samen met het bestaande 860 squadron van het Defensie Helikopter Commando betekent dit dat Maritiem Vliegkamp de Kooy de zorg en operaties van 20 NH90 helikopters voor haar rekening neemt. Mede hierdoor bestaat er over de bestaanszekerheid van het vliegveld geen enkele twijfel meer."


Bingo

DEN HELDER - MFC West End houdt woensdag 15 mei een superbingo met een zeer aantrekkelijke sneeuwbalronde. Aanvang is 19.30 uur en de zaal gaat om 18.00 uur open aan Lijsterbesstraat 10a in Den Helder.

Donderdag 16 mei is er een klaverjasavond voor individuele spelers. Aanvang 20.00 uur en de inschrijfkosten bedragen € 2,- per persoon. Vrijdagavond is er een inloop in de kleine zaal.

Cultuurprijs naar Jacintha Krimp

Jacintha Krimp. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De Stichting Kunstuitleen Den Helder heeft haar eigen cultuurprijs in het leven geroepen. Personen die spraakmakend of gezichtsbepalend waren voor de gemeente Den Helder worden door de Kunstuitleen in het zonnetje gezet.

Deze personen mogen een kunstwerk uitzoeken uit de collectie van de stichting. Het werk wordt voor drie maanden kosteloos ter beschikking gesteld. Donderdag 25 april was het de beurt aan Jacinta Krimp, directeur van bibliotheek School 7 in Den Helder. Haar bibliotheek werd vorig jaar gekozen tot beste bibliotheek van de wereld. Krimp koos het werk 'Road to Nowhere' van Eugene Onderwater voor in haar werkkamer. "Verbinden en dynamisch, net als de bibliotheek", zegt Krimp over haar keuze.

Meer informatie over Kunstuitleen Den Helder is te vinden op: www.kunstuitleen-denhelder.nl

Badminton open middag bij Turnlust

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De afdeling Badminton van Turnlust houdt zaterdag 18 mei een open middag voor volwassenen waarbij men kennis kan maken met de badminton sport. Tussen 14.00 en 16.00 uur kan men vrij badminton spelen in De Draaikolk aan Dollardlaan 202 in Den Helder. Enige vereiste is wat sportieve kleding en schone gymschoenen, rackets zijn beschikbaar.

Badminton is een sport die iedereen al snel kan spelen, wie heeft het niet gespeeld op de camping of thuis op straat?. Het is een leuke manier om te werken aan de conditie en spieropbouw en daarbij raakt men ongemerkt misschien nog wat gewicht kwijt. Wie wil dat niet?

De badminton afdeling van Turnlust is een recreatieve vereniging waar gezelligheid, teamgeest en spelplezier voor volwassenen voorop staat. Iedereen kan op zijn of haar niveau spelen, waarbij beperkte spelbegeleiding mogelijk is. Meer informatie over de badminton afdeling kan men vinden op www.turnlust.com of via e-mail: badminton@ziggo.nl

Themamiddag PCOB

DEN HELDER - De Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) houdt woensdag 15 mei een themamiddag over Landgoed Hoenderdaell in de Vredeskerk aan Torplaan 26 in Den Helder. Spreker Henk Gerber is tien jaar vrijwilliger geweest op het landgoed en Stichting Leeuw. Hij vertelt hierover vanaf 14.30 uur. Entree is gratis.

Iedere dag ging hij langs de dieren, observeerde ze en maakte foto's en via die foto's probeert hij zijn observeringen aan belangstellenden over te dragen. Toen het verblijf van Stichting Leeuw werd gebouwd en klaar was zag hij als eerste elke leeuw of tijger binnenkomen en maakte dan foto's van hen.

Zo brengt Stichting Leeuw de leeuwen weer terug naar Zuid Afrika, daar waar ze thuis horen. In één van de filmpjes is te zien hoe de leeuwen op hem reageerden toen Henk vlak na het overlijden van zijn vrouw bij hen in Zuid Afrika was. De leeuwen herkennen hem en laten dat ook heel goed merken.

Stichting Leeuw ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van donaties, adopties en giften. Gemiddeld vijftig tot zestig vrijwilligers zetten zich hiervoor in zodat geen geld aan salarissen wordt uitgegeven. Alle vrijwilligers zijn trots dat ze iets voor deze Stichting mogen doen. Het leeuwenwelpje Remie, gevonden in een weiland, is ook bij de Stichting Leeuw ondergebracht.

Broedende vogels op het Balgzand

Zie met eigen ogen wat er allemaal rondvliegt over het Balgzand. (Foto: Dutchphoto)

DEN HELDER - Ga op pad met de gidsen van Landschap Noord-Holland en ontdek zondag 12 mei van 13.30 tot 15.30 uur hoe bijzonder het Balgzand is.

Broedvogels en vier soorten meeuwen

Het broedseizoen is volop aan de gang en dat is een spannende tijd. Normaal gesproken is Balgzand afgesloten voor publiek, maar tijdens deze excursie kan je mee om zelf alle vogels te zien en de bijzondere sfeer te beleven. Broedvogels, zoals de lepelaar, tureluur, kluut, visdief, scholekster en maar liefst vier soorten meeuwen, broeden hier graag op de schorren langs de dijk. Vlakbij hun rijk gedekte tafel: de wad bodem. Ook biedt Balgzand een goede rustplaats voor trekvogels, zo goed dat ze soms zelfs hun reis naar het Noorden nog wat uitstellen. Is hun verenkleed al gewisseld naar het zomertenue, dan valt er veel te genieten.

Lopen of fietsen

In samenspraak met de deelnemers wordt er gelopen of gefietst vanaf het startpunt naar het schor, waar de meeste vogels zitten. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is ongeveer 5 kilometer. De excursie gaat van start bij Natuurinformatiepunt 't Kuitje aan Oostoeverweg 80 in Den Helder. Graag aanmelden op www.gaatumee.nl, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Mantelzorg Samen in de Wijk

Het was een drukke boel in buurthuis de Beuk. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In buurthuis de Beuk was er donderdag 25 april een grote opkomst aan mantelzorgers. Dat is de verdienste van Ans Cornielje en Cornelia Martha. Wat ooit begon als klein groepje onder de naam Mantelzorger Samen in de Wijk groeide uit tot een groot succes. Volgens Ans is het concept uniek: "Het is een terugkerende bijeenkomst waarbij zowel de zorgvrager (de zieke) als de mantelzorger welkom zijn. Dat is heel bijzonder."

Met Mantelzorg Samen in de Wijk ontdekken mantelzorgers dat zij niet de enige zijn. Bovendien mogen zij hun zorgvrager meenemen. Dan hoeft de mantelzorger niet iemand te regelen die op hun naaste let en dat geeft rust. Bovendien is het voor beiden gezellig!

Ans en Cornelia zijn er al vanaf het begin af aan bij. Zij zorgen voor de ontvangst, de koffie en thee en de goede gesprekken. Beide dames zijn aan elkaar gewaagd. Cornelia: "Het is een goed huwelijk. Maar zoals in elk huwelijk kibbelen ook wij over van alles en nog wat." De ontspannen houding van de dames is ongetwijfeld van invloed op het succes van de groep. Ans: "We begonnen met vier of vijf deelnemers. Dat werden er steeds meer. Iedere keer hebben we een ander thema. Soms trekt een thema wat minder bezoekers maar als bijvoorbeeld Monique Post (Mantelzorgmakelaar van het Mantelzorgcentrum, red) komt, dan is het volle bak. Vandaag met de high tea hebben we helemaal veel deelnemers."

Bij Mantelzorg Samen in de Wijk is iedereen welkom die meer over het thema mantelzorg wil weten. De thema's hebben soms invloed op de samenstelling van de deelnemers. Met de high tea zaten er voornamelijk vrouwen, bij het thema 100 jaar Marine waren vooral mannen aanwezig. Een van de weinige mannen aanwezig bij de high tea vindt het geen probleem om tussen de vrouwen te zitten. "Ik ben blij dat ik er bij kan zijn. Dan kan ik even mijn zorgen vergeten." Een andere mantelzorger vertelt dat ze wel vaker naar Mantelzorg Samen in de Wijk gaat: "Ik vind het erg gezellig!" Na de zomervakantie start een nieuw seizoen Mantelzorg Samen in de Wijk. Houd voor de nieuwe data de website van het Mantelzorgcentrum in de gaten of schrijf in voor de digitale nieuwsbrief.

Neem voor meer informatie over deze of andere activiteiten contact op met het Mantelzorgcentrum, tel. 0223 – 747009 of stuur een e-mail naar: info@mantelzorgcentrum.nl

Mini voorjaarsconcert Nieuwedieper Visserkoor

DEN HELDER - Het Nieuwedieper Visserskoor geeft vrijdag 24 mei een mini voorjaarsconcert onder leiding van Alfred de Jong in de Morgensterkerk aan Drs. Bijlweg 9 in Den Helder. Aanvang van het concert 19.30 uur. Het orgel en de piano zullen worden bespeeld door Arie Horst en de presentatie is in handen van Frenka Tesselaar. De toegang van dit concert is gratis. Er zal wel een collecte plaatsvinden voor het goede doel project 'Ineke in Oeganda'; zie: inekeinuganda.reismee.nl

Kunstlezing over Erwin Olaf

Erwin Olaf fotografeerde de Koninklijke familie op geheel eigen wijze. (Foto: Erwin Olaf)

DEN HELDER - Erwin Olafs zestigste verjaardag wordt groots gevierd. Momenteel zijn in het Gemeentemuseum en in het Fotomuseum in Den Haag exposites van zijn werk te zien. En het Rijksmuseum in Amsterdam volgt deze zomer. Hierop aansluitend verzorgt Bureau Boeiend donderdagavond 23 mei een kunstlezing in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder.

Bekende series

Tijdens deze lezing geeft kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin een overzicht van het werk van de beroemde Nederlandse fotograaf. Hij toont diverse bekende series, zoals de portretten voor het koningshuis, maar ook minder beroemde foto's uit zijn vroege carrière.

Wie Erwin Olaf niet kent, hoeft een voorbeeld van zijn kunst niet ver te zoeken. De Nederlandse munten met de beeltenis van koning Willem-Alexander zijn door hem ontworpen. Van huis uit is hij fotograaf, die in zijn carrière zowel analoog als digitaal heeft gewerkt. In zijn werk is niets aan het toeval overgelaten. De composities ogen nagenoeg perfect. Verstild of dynamisch, ze vertellen altijd een verhaal.

Aanvang kunstlezing om 19.30 uur. Toegang € 7,50, ledenkorting €1,50. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

De archeologie van de Noordkop

Een oude kaart van Den Helder en omstreken. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De geschiedenis van Den Helder gaat vele eeuwen terug. Gerard Alders is als archeoloog betrokken geweest bij onderzoek en opgravingen in De Schooten. Dinsdagavond 21 mei vertelt hij in School 7 over de archeologie van de Noordkop en het Torp. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Helderse Historische Vereniging.

Sinds mensenheugenis lag ten zuidoosten van Den Helder een verhoging in de weilanden van polder Het Koegras. Op oude kaarten stond dit aangegeven als Torp of 't Dorp. Op een kaart uit 1563 tekende Christiaan Sgrooten daar een kerk met een toren. Op latere kaarten werd op die plek een enkel huisje getekend. Daarna bleef in het landschap kennelijk alleen nog een heuvel over.

Pas toen door de aanleg van de nieuwe stadswijk De Schooten deze heuvel geheel van de kaart dreigde te verdwijnen, kregen de verzoeken om onderzoek gehoor. In de jaren 60 zijn diverse proefopgravingen uitgevoerd. Bij graafwerkzaamheden in 1997, toen de woningen aan de Statenhoff werden gebouwd, kwamen er menselijke beenderen tevoorschijn. De gemeente zorgde voor een snelle herbegrafenis op de begraafplaats in Huisduinen. De skeletvondsten bleken overigens niet van belang voor het archeologisch onderzoek.

Uit de onderzoeken uit de jaren 60 en 1997 bleek dat het om een omvangrijke terp gaat, met een oppervlakte van ongeveer 9 hectare en een hoogte variërend van 2,60 tot 2,80 meter boven NAP. Uit belangrijke aardewerkvondsten werd geconcludeerd dat de 'nabij Den Helder opgegraven nederzetting Torp' al vanaf de Merovingische tijd bestond, ofwel van de vijfde tot de achtste eeuw.

Archeologielezing wordt dinsdag 21 mei gehouden vanaf 19.30 uur in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Toegang € 4,50 inclusief koffie of thee. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.

Tijd voor het Lentefeest

Het Lentefeest in De Helderse Vallei. (Foto: De Helderse Vallei)

DEN HELDER - Het is lente en dan ziet de natuur er feestelijk uit: bloemen staan in bloei, er zitten volop bladeren aan de bomen en lammetjes huppelen door de wei. Daarom vieren ze zondag 19 mei een Lentefeest van 10.00 tot 17.00 uur bij De Helderse Vallei.

Aai de jonge dieren

Ontmoet de partners van De Helderse Vallei en doe mee met de diverse leuke activiteiten die zij aanbieden. Struin rond tussen de marktkramen met bijzondere, biologische, pure en recycle producten. Aai de jonge dieren, doe mee met natuurlijke activiteiten of rij een rondje op een paard.

Oude ambachten

Kijk mee bij demonstraties van oude ambachten, zoals schaap scheren, wol spinnen en houtdraaien. Natuurlijk kan er ook gesmuld worden van diverse lekkernijen, zoals warme wafels, een zelfgebakken broodje en heerlijk ijs. Het feest zal opgefleurd worden met diverse muziek- en dansoptredens.

Het Lentefeest wordt georganiseerd voor jong en oud. De toegang is gratis, voor sommige activiteiten wordt een vergoeding gevraagd. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zie ook www.deheldersevallei.nl/nieuws.

Uitgebreide samenwerking ROC en Wonen Plus Welzijn

De ondertekening door, v.l.n.r.: Petra Hoekstra (directeur WPW), Esther van Vugt consulent WPW), Miranda Kramer (opleidingsmanager ROC), Aad de Wit (voorzitter van bestuur ROC) en Petra Roorda (opleidingsmanager ROC). (Foto: aangeleverd)

REGIO - De besturen van ROC Kop van Noord-Holland en Wonen Plus Welzijn hebben vrijdag 26 april een intentieverklaring ondertekend. Studenten kunnen bij de maatschappelijke organisatie midden in de praktijk leren en de ruim 1200 vrijwilligers leren op hun beurt weer veel van de studenten.

Kennis laten maken met vrijwilligersorganisatie

Opleidingsmanager Welzijn Petra Roorda legt uit: "Maatschappelijke organisaties met veel vrijwilligers hebben een steeds grotere rol in de maatschappij, naast de professionele zorginstellingen. Daarom wordt het voor ons belangrijker om studenten nu al kennis te laten maken met werken bij een vrijwilligersorganisatie." Directeur Wonen Plus Welzijn Petra Hoekstra vult aan: "Het is belangrijk dat mensen tijdens hun opleiding leren hoe je participeert in de maatschappij, in of naast je betaalde baan. We leren samen hoe je een verbinding aan gaat en met elkaar zorgt voor een fijne gemeenschap."

Zelfredzaamheid

Met deze vrijwilligers geeft de organisatie invulling aan de visie vanuit de overheid op de inzet van informele zorg en ondersteuning om de zelfredzaamheid van mensen te behouden of te vergroten. De studenten van het ROC gaan daarom leren hoe je de eigen kracht van klanten kan versterken, een laagdrempelige ondersteuning kan bieden aan mensen in een kwetsbare positie en daarmee een beroep op zorg uit te stellen.

Studenten van de opleidingen Maatschappelijke Zorg, Verzorgende IG en Dienstverlening kunnen stagelopen op verschillende locaties van Wonen Plus Welzijn. Ook is er een lijst met projecten opgesteld, waarop de studenten kunnen aangeven binnen welk project ze mee willen draaien. Zo kunnen studenten meelopen bij de dagopvang voor ouderen met een vorm van dementie maar ook bij het project integratie nieuwkomers. Of activiteiten begeleiden voor mensen met een CVA of voorlichting geven aan jongeren. "En we stimuleren de studenten juist ook om initiatief te nemen. Dat ze vanuit eigen leerdoelen projecten oppakken of aanbieden om een gastles te geven ", aldus voorzitter van bestuur ROC Aad de Wit.

Door deze samenwerking worden niet alleen de studenten breder opgeleid, ook de vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn en docenten van het ROC leren meer van elkaar. Wonen plus Welzijn De maatschappelijke organisatie heeft met vier gemeenten (Hollands Kroon, Schagen, Heerhugowaard en Langedijk) een subsidierelatie en werkt in andere gemeenten zoals Den Helder aan veel projecten. Met de intentieverklaring breidt de al bestaande samenwerking uit tot een duurzame relatie.

Start verkoop fase 3 van Willem Alexanderhof

Willem Alexanderhof. (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - In het prachtige Julianadorp is een nieuwe gezellige dorpswijk met comfortabele nieuwbouwwoningen in aanbouw. Vrijdag 24 mei start de verkoop van derde bouwfase. In totaal gaan er 84 nieuwbouwwoningen in verkoop. De woningen zijn zeer energiezuinig en onderhoudsarm. De bouw van fase 3 start dit najaar.

Willem Alexanderhof is een uitbreiding van het oude dorp en ontwikkelt zich buurtje voor buurtje. De wijk is ruim opgezet met veel groen, hofjes en plantsoenen met speelplekken voor kinderen. Rondom fase 3 loopt een brede watergang waar je straks met je bootje of kano kan varen. Om de dorpse sfeer compleet te maken krijgen enkele vrijstaande woningen een eigen toegangsbruggetje.

De diversiteit in het aanbod van rij- en hoekwoningen, twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen is groter dan ooit. Twee architectenbureaus hebben 20 nieuwe woningtypen ontworpen! Elke woning kan naar eigen wens door de koper bovendien nog helemaal op maat worden gemaakt naar de eigen woonwensen. De verkoopprijzen worden vrijdag 24 mei bij de start verkoop bekend gemaakt. Vanaf die datum is het gedurende twee weken mogelijk om een optie op één of meerdere woningen aan te vragen.

De woningen zijn klaar voor de toekomst zonder gasaansluiting. Door optimale isolatie en een lucht/water-warmtepompsysteem hebben de woningen zeer lage stookkosten. De verkoop van de woningen wordt verzorgd door Jongewaard Heemskerk NVM Makelaars en Warnars Makelaardij.

Zie voor meer informatie: willemalexanderhof.nl

Op pad in de beestjestuin

Ontdek in de beestjestuin wat er allemaal rondloopt in De Helderse Vallei. (Foto: Pixabay)

DEN HELDER - Op het terrein van De Helderse Vallei zijn heel veel beestjes te ontdekken. Woensdag 15 mei wandelen bezoekers een rondje over het terrein om alle kleine kriebeldiertjes te ontmoeten. Natuurlijk nemen ze loep-potjes mee, zodat je de beestjes extra goed kunt bekijken. Voor gezinnen met kinderen van 2 tot 4 jaar en duurt van 10.30 tot 11.30 uur. Kosten € 1,50 per kind. Aanmelden via www.deheldersevallei.nl/agenda of tel. 0223-612555.

Kinderen leren programmeren

Kinderen leren programmeren onder leiding van vrijwilligers in de Coderdojo. (Foto: KopGroep Bibliotheken)

DEN HELDER - De Coderdojo gaat zaterdagmorgen 18 mei weer open in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Kinderen tussen 7 en 17 jaar leren daar van 10.00 tot 12.00 uur onder leiding van enthousiaste vrijwilligers programmeren met verschillende tools. Naast programmeren kunnen ze ook websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken.

CoderDojo is bestemd voor kinderen met interesse in techniek en programmeren. Ook voor diegenen die nog nooit geprogrammeerd hebben of juist al veel verder zijn. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden voor Coderdojo via www.lopgroepbiliotheken.nl

Dick Wesselstocht

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs rijdt zondag 12 mei de Dick Wesselstocht van 85 kilometer, waarbij uiteraard een koffiestop in Schoorl wordt gehouden.

De naam van de tocht is ter herinnering aan mede-oprichter en oud-voorzitter Dick Wessels. De tocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid zal omstreeks 25 kilometer per uur liggen. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en start om 9.00 uur. Tevens start er een groep fietsers om 8.45 uur. Deze groep rijdt dezelfde toertocht, maar met een iets langzamere snelheid. Het dragen van een fietshelm is verplicht. Ook niet-leden zijn van harte welkom om mee te rijden. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,- en voor overigen € 3,-. Zie voor meer informatie: www.rtvtoonjacobs.nl of vlak voor de start in het clubhuis.