Kennemerland op zondag

7 april 2019

Kennemerland op zondag 7 april 2019


Beth & Flo in De Zwaan

De dames Beth & Flo. (Foto: Jenny Audring / Maurice Haak)

UITGEEST - Het laatste koffieconcert van dit seizoen belooft spectaculair te worden. Twee toppianistes, 'Beth & Flo', zorgen op zondag 14 april 2019 vanaf 11.30 uur voor ruim een uur muziektheater in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest. Toegang 10 euro.

Elsbet Remijn en Claudette Verhulst spelen fantastisch quatre-mains en zingen prachtig. Maar dat niet alleen. Zij gieten dit ook in een perfect theatraal jasje. Hun optreden houdt het midden tussen een traditioneel concert en een cabaretprogramma rondom klassieke muziek. Verhalen vertellen, flirten met het publiek en ondertussen muziek laten horen van Rachmaninov, Gershwin, Smetana en andere componisten, dat is wat zij het liefste doen. Kaarten via www.dezwaancultureel.nl.

Dit seizoen kan iedereen bij Rooswijk terecht om te Slowpitchen. Foto: Aangeleverd

Starten met softbal via Slowpitch

VELSEN-NOORD - Sinds dit seizoen kan iedereen bij honk- en softbalvereniging Rooswijk terecht om te Slowpitchen. Slowpitch Softbal is een hele laagdrempelige en recreatieve variant van het softballen. De spelvorm is erop gericht dat iedereen kan meedoen en er veel gebeurt in het veld. Dat maakt het spelletje zo leuk. Bij Rooswijk kun jij meedoen aan trainingen en wedstrijden.

Slowpitch is gemakkelijker dan honkbal of softbal, omdat de werper de bal met een grote boog aangooit. Iedere slagman/ slagvrouw kan de bal daarom gemakkelijk raken en het veld inslaan. Deze sport wordt bij Rooswijk gespeeld in een gemengd team van mannen en vrouwen. Het seizoen van deze zomersport loopt van begin april tot eind september.

Actief gespeeld

In de ons omringende landen wordt Slowpitch Softbal actief gespeeld. Zo spelen bijvoorbeeld in Groot-Brittannië al meer dan 10.000 mannen en vrouwen Slowpitch. In de Verenigde Staten vind je bij wijze van spreken op elke hoek van de straat een sportveld waar het spel wordt gespeeld. Daar wordt Slowpitch door vele miljoenen mannen en vrouwen gespeeld. In Nederland is deze variant sterk in opkomst. Jaarlijks worden er diverse toernooien georganiseerd en sinds kort is deze sport ook op competitieniveau te spelen.

Het spelletje nog nooit gespeeld? Geen nood. Deze variant is een ideale kans om onze sport een keer uit te proberen. Tijdens de trainingen wordt aandacht besteed aan pitchen, slaan, techniek en tactiek.

Lijkt het je leuk om een keer een bal het verre veld in te slaan, of lukt het jou misschien wel om de bal over de hekken te slaan? Ben jij 16 jaar of ouder? Meld je snel aan voor ons nieuwe team. Meer info en aanmelden kan via info@rooswijk.nl.

Bewoners zaaien bloemen op de Mient

CASTRICUM - Waar nu een grasveld ligt, is over enkele maanden een bloemenweide te zien. Zaterdag 13 april vindt in het park aan de Mient in Castricum een feestelijke bloemzaaidag plaats voor en door bewoners. Bloeiende planten zijn niet alleen mooi, maar vormen ook een belangrijke bron van voedsel voor bijen, vlinders en vogels. Zo wordt de Mient mooier én natuurlijker.

Gemeente Castricum ondersteunt het bewonersinitiatief. "Ik vind het geweldig dat inwoners en gemeente hier samen optrekken," zegt wethouder Binnendijk. "Met dit project kunnen we een stap maken in natuurlijk groenbeheer. Bij succes kunnen we dit op meerdere plekken in Castricum uitvoeren, uiteraard als daarvoor voldoende draagvlak in de buurt is."

Draagvlak

Met het draagvlak zit het hier wel goed. Initiatiefnemers Florinda Nieuwenhuis en Marleen Heeman hielden een enquête bij de bewoners van de Mient en omliggende straten. Zo'n 95% van de respondenten ziet de bloemenweide zitten. "Mensen horen op het nieuws dat het slecht gaat met insecten en willen een steentje bijdragen", zegt Nieuwenhuis. "Hoe mooi is het om dat te doen in je eigen buurt!"

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Bijzzzaak, een groep inwoners van Castricum die zich sterk maakt voor een natuurlijke gemeente. Het doel is dat de bloemenweide samen met de buurt wordt medebeheerd.

Samen planten

"Samen planten en vlinders tellen en een enkele keer per jaar helpen met wieden of hooien" zegt Nieuwenhuis. "Samen met de buren werken is gezellig, je leert elkaar kennen en we maken de buurt mooier en natuurlijker."

De zaaidag van 13 april start om 13.00 uur en duurt tot circa 15.30 uur. Alle buurtgenoten zijn van harte welkom om mee te helpen met zaaien of te komen kijken. Kinderen kunnen meedoen met het maken van bijenhotels en het schilderen van informatiebordjes. Info: www.bijzzzaak.nl.

'Eet (u) wat goed voor u is?'

Wat is gezond om te eten? Foto Shutterstock

HEEMSKERK - Eten is vaak bij mensen het gesprek van de dag. Want eten kan nu eenmaal lekker zijn, maar je wordt er ook dik van en dient dan af te vallen De Gezondheidsraad Heemskerk organiseert nu een workshop 'Eet (u) wat goed voor u is!?' De workshop op woensdag 10 april wordt gegeven door diëtiste Laura Sprengers tussen 10.00 en 11.30 uur in het Spectrum in Heemskerk. Voedselpiramide, glutenvrij, lactosevrij, de Schijf van Vijf, suikervrij, koolhydraatarm, het Keto dieet, het Pioppi dieet, wel of geen kunstmatige zoetstoffen en ga zo maar door. Bijna elke maand krijgen we weer iets anders te horen over voeding die goed voor ons is of die we juist beslist níet meer moeten eten.

Ziet u ook door de bomen het bos niet meer? Tijdens deze interactieve workshop krijgt u informatie waarmee u makkelijker een keuze kunt maken uit voedingsmiddelen die verantwoord zijn en het beste bij u passen. Er zijn geen kosten.Aanmelden: Gezondheidsraad Heemskerk: gezondheidsraadheemskerk@gmail.com, tel. 088-8876900 (Socius).

Gratis koffie met koek

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Woensdag 10 april kan men tussen 10.00 en 12.00 uur gratis koffie met koek krijgen in Museum Kennemerland. Van maandag 8 t/m zondag 14 april is het namelijk weer Nationale Museumweek. Alle Nederlandse museumschatten staan deze week in de schijnwerpers en ook Museum Kennemerland opent zijn deuren. Om 'de week' onder de aandacht ter brengen wordt deze speciale actie georganiseerd.

''Wij nodigen u uit om te komen genieten van een gratis kopje koffie mèt koekje'', aldus het museum. Tevens is er gelegenheid om tegen gereduceerd tarief dee tentoonstellingen te bewonderen. Men betaalt deze ochtend slechts € 2,50 entree.Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1, Beverwijk, www.museumkennemerland.nl.

Braziliaanse topclub Palmeiras in ICGT 2019

Palmeiras is de tweede Braziliaanse deelnemer van het ICGT 2019. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wat een deelnemersveld belooft het ICGT dit jaar weer te krijgen! Na Flamengo kan de organisatie van het toernooi bevestigen dat er opnieuw een Braziliaanse topclub naar het ICGT komt. Niemand minder dan Palmeiras doet mee aan ICGT 2019 en ze zijn er op gebrand het beter te doen dan vorig jaar. Toen won de club uit Brazilië de Koogbokaal door met 4-0 te winnen van FC Uitgeest, nadat het derde eindigde in poule A met Manchester United, AZ en FC Uitgeest. Dat moet dit jaar beter, weten ze in Brazilië. En daarom weten we zeker dat er een toplichting naar Uitgeest komt.

Deze Braziliaanse topclub won in 1999 de Copa Libertadores. In het verleden speelden onder andere supersterren als Rivaldo, Cafu en Gabriel Jesus voor de club uit Sao Paolo. "We vinden het fantastisch dat er twee Braziliaanse topclubs meedoen aan het ICGT. Eén uit Rio de Janeiro, namelijk Flamengo, en één uit Sao Paolo, Palmeiras", aldus toernooidirecteur Mats Idema. "Vorig jaar ging de club al met een prijs naar huis, de Koogbokaal, en we zijn er van overtuigd dat Palmeiras dit jaar mee zal doen voor de hoofdprijs. Een clash in de finale tussen Rio en Sao Paolo? Wie weet!"

Panathinaikos

Ook Panathinaikos zal aan het ICGT meedoen. De Grieken keren daarmee terug naar Uitgeest. Na twee keer derde te zijn gewonnen in 2015 en 2016, hoopt een van de succesvolste Griekse clubs ooit nu wél met de beker terug naar Athene te vliegen.

ICGT 2019 kent acht deelnemers, waarvan de laatste binnenkort bekend wordt gemaakt. Het toernooi is dit jaar op 8 en 10 juni en de entree is wederom gratis. Rondom het ICGT zijn er nog meer voetbaltoernooien, zoals het ABT en Bedrijventoernooi. Uiteraard is er ook weer feest in de feesttent op het ICGT Plaza. Voor het Bedrijventoernooi is de inschrijving nu reeds geopend.

'Emma wil leven' in Kennemer

'Emma wil leven' is gebaseerd op de aangrijpende documentaire van Jessica Villerius. Foto: Annemieke van der Togt

BEVERWIJK - De solovoorstelling 'Emma wil leven' is gebaseerd op de aangrijpende documentaire van Jessica Villerius, over de 18-jarige Emma die overlijdt aan de gevolgen van anorexia.Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleiding plaats om 19.15 uur. Deze inleiding wordt gegeven door dramaturg Annemiek Lely, die meer zal vertellen over de inhoud en achtergrond van de voorstelling.

Intens en intiem portret van een jonge vrouw

Actrice Lisse Knaapen kruipt in deze tragikomische solo in de huid van Emma, een slimme, sportieve en grappige jonge vrouw. Maar Emma weegt slechts veertig kilo en is volgens haar ouders en artsen ernstig ziek. Hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood.

Intiem portret

Is Emma in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten? Lisse Knaapen toont de twijfels, angsten en geestige observaties van een jonge vrouw die verlangt naar controle, maar daardoor die controle juist verliest.

Emma wil leven' is een intens en intiem portret, geschetst door de makers van o.a. afgelopen seizoen met vijf sterren bekroonde 'Ma' (naar het gelijknamige boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder).

Kaarten vanaf € 19,50 voor zaterdag 13 april om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Zwerfvuil opruimactie

WIJK AAN ZEE - Kennemerloopgroep en de Zwerfvuil opruimgroep Wijk aan Zee gaan samen in actie voor een schoon strand. Op zondagochtend 7 april vindt deze schoonmaakactie plaats op het strand tussen Wijk aan Zee en Heemskerk.

Er wordt om 9.30 uur gestart bij De Moriaan. Na afloop (rond 11.00 uur) bestaat de mogelijkheid om wat na te praten onder het genot van een drankje in dorpshuis De Moriaan. Wilt u meehelpen om het strand van zwerfvuil te ontdoen? Dan bent u welkom op 7 april bij De Moriaan.

Dit initiatief is tot stand gekomen vanuit de Kennemerloopgroep en de Zwerfvuil opruimgroep uit Wijk aan Zee met ondersteuning van het Sociaal team Beverwijk en Stichting Welzijn Beverwijk en facilitering vanuit het 'Gebiedsgericht Werken' van de gemeente Beverwijk.

Fashion Event 2019 in centrum van Heemskerk

Mode, mode en nog eens mode. (Foto: PR)

HEEMSKERK - Na een succesvolle eerste editie van het Fashion Event in 2018 zal op zaterdag 13 april 2019 wederom een fantastische modeshow worden georganiseerd op het Burgemeester Nielenplein waar de lokale ondernemers van centrum Heemskerk centraal staan.

Een ruime catwalk geeft ruimte aan de tientallen modellen die de bezoekers ongeveer 70 kledingsets showen. Mode voor de kleinste onder ons, mode voor mannen, mode voor vrouwen, sportieve mode, mode voor twintigers, maar ook voor vijftig plussers: de modeshows is net zo gevarieerd als het aanbod van de Heemskerkse winkels.

Impressie

De vrolijke, muzikale show van ongeveer 3 kwartier geeft de toeschouwers niet alleen een goede impressie van de nieuwste voorjaar en zomer trends, maar ook van alles wat er op het gebied van fashion te beleven is in het winkelcentrum.

Grand Finale

Er zullen drie modeshows plaatsvinden op het Burg. Nielenplein: 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur. Aansluitend aan de laatste modeshow zal de Grande Finale plaatsvinden.

Aanvullende sponsors

De organisatie is blij met de aanvullende sponsors Gomes Mercedes Benz en Van Mossel Peugeot voor dit evenement. Zij zullen bijdragen in de vorm van verschillende auto's die bij de catwalk geplaatst gaan worden om aan het publiek gepresenteerd te worden.

Genieten

Op deze dag kunnen bezoekers en andere genodigden uiteraard genieten van een hapje of een drankje bij de verschillende horecagelegenheden. Fashion Event 2019 here we come!

De organisatie ziet iedereen graag voor een gezellige middag op 13 april in Heemskerk! Kijk voor meer informatie op de website:

www.inheemskerk.nl

Grote metamorfose bij Overvecht

REGIO - De dagen worden langer en warmer, het tuinseizoen komt weer op gang. Tijd voor een bezoekje aan het tuincentrum. Hoewel, tuincentrum? De tuincentra van deze tijd zijn allang geen verzamelplaats meer voor planten en bloemen.

Meer dan ooit kiest de consument voor beleving. Een uitje waarbij voor het hele gezin iets valt te halen. Met die gedachte besloot Overvecht haar vijftien winkels in Nederland van een totale make-over te voorzien. Overvecht is voortaan dé plek voor tuin en terras maar biedt voortaan ook een overdonderend aanbod voor woning en huisdier.

"Consumenten kiezen voor een totaalbeleving", legt Wilfred Kik uit. Lekker winkelen met voor iedereen iets in petto. Aan die wens willen wij graag voldoen. Daarom is er in al onze winkels iets te beleven voor het hele gezin. Natuurlijk, alles voor de tuin, tegen zeer betaalbare prijzen. Daarnaast bieden wij een veelzijdig assortiment aan terrasmeubels en bijbehorende producten. Van tegels, tot tuinstoel, van terraswarmer tot barbecue. Maar bijvoorbeeld ook kunstwerken om de tuin op te vrolijken, zoals beelden en schilderijen. Zelfs hoeden, jassen en petten zijn ruimschoots voorhanden. Alles voor betere buitenleven."

Inspiratiebron

Bijzonder aan Overvecht 'nieuwe stijl' is dat er ook voor binnenshuis heel wat te kiezen valt. Het trendy meubelmerk 'Lifestyle' biedt een enorm brede collectie aan fraaie, eigentijdse en zeer betaalbare meubels. Eventueel uit te breiden met een keuze uit de omvangrijke kunstgallery, geschikt voor vrijwel iedere denkbare sfeer. Niet alleen zeer geschikt voor de eigen woning, ook voor leuke cadeaus is Overvecht een uitstekende inspiratiebron.

Binnen de totaalbeleving van Overvecht is er ook ruime aandacht voor het huisdier. Cavia's, koikarpers en konijnen wachten braaf op hun nieuwe baasjes. Ook is er ruimte keuze in dierbenodigdheden, van onderkomens tot voedsel tot speeltjes. In de vestiging Zuidoostbeemster is zelfs een dierenkliniek gevestigd.

Overdonderend

Ook voor de kinderen is ieder bezoek een Overvecht een feestje. Zo bevat het centrum in Zuidoostbeemster een schitterend speelparadijs, waar kinderen eindeloos kunnen ravotten. Wie na al deze winkelindrukken even rustig wil uitblazen kan prima terecht in het grand-café van Overvecht, met hapjes en drankjes voor iedere leeftijd.

"Wij willen van Overvecht een bruisende en oergezellige totaalbeleving maken", benadrukt Wilfred Kik. "Een plek waar een bezoek altijd de moeite waard is. Volgens mij zijn wij behoorlijk op de goede weg. Overvecht overdondert!"

Lekker struinen in de duinen

Wandelen is goed voor de gezondheid. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De wandelingen van WSV de Zwervers staan op papier en de pijlers zijn geïnformeerd. De routes zijn: de 10 km gaat direct het duingebied in om ook van een rustpost te kunnen genieten. Starten met de andere afstanden met een stukje uitzicht over zee en strand. Hierna gaat men het bunkergebied van Wijk aan Zee in met aansluitend een stuk Tata Steel-duingebied.

Vervolgens gaat de 5 km een stukje dorp doen en daarna over de Dorpsduinen terugkeren naar de start. Na de splitsing met de 5 km gaan de wandelaars op de andere afstanden via het wandelpad naar Beverwijk waarna het Heemskerkerduin wordt aangedaan.

Vanuit hier gaat men het PWN-gebied weer in naar de rusten. Na de rusten gaan alle afstanden terug naar de startlocatie. De terugweg voor de 40 km gaat via het terrein van Dijk en Duin en een stuk duin boven de Zeeweg in Bakkum naar nog een rust op Camping Bakkum.

Starttijden

De afstanden die voor de verschillende afstanden met GPS zijn gemeten zijn voor de route van de 5 km 5.15, voor de 10 km 11.13, voor de 15 km 16.98, voor de 20 km 20.78, voor de 25 km 24.26 en voor de 40 km 40.04.

De starttijden zijn voor de 40 km 08.30-09.30 uur, voor de 20 en de 25 km 08.30-11.00 uur, voor de 5, 10 en 15 km 08.30-13.00 uur. Het startbureau zal om 17.00 uur sluiten.

De Startlocatie is vanuit het sportcafe 'Orangerie' van Heliomare. Relweg 51, 1949EC in Wijk aan Zee. Het inschrijfgeld bedraagt €3,00 per wandelaar. De leden van erkende landelijke bonden kunnen rekenen op een korting van €1,00. Kinderen tot 12 jaar mogen meewandelen voor €1,00. Een herinnering zoals een medaille kost €2,50. Info: Joop Bremer 0251-226892.

Univé JSC in beslissende fase voor ODIN'59

HEEMSKERK - Poule B2 van de Univé Jongsenioren Competitie is zeer spannend en op dinsdag 9 april kan de beslissing vallen. Maar ODIN'59 uit Heemskerk kan er voor zorgen dat de beslissing nog een maand wordt uitgesteld. Op dinsdag 9 april spelen namelijk de jongsenioren van ODIN'59 uit bij AFC'34 in Alkmaar. Dat is een beslissende wedstrijd in Poule A2 van de Univé JSC want het gaat hier om de nummer 1 tegen nummer 2 van de poule.

AFC'34 staat met 11 punten uit 5 wedstrijden bovenaan, bij winst van AFC'34 gaat de Kampioenschaal naar AFC'34. Bij winst van ODIN'59 hebben de Heemskerkers alles nog in eigen hand en komt ODIN'59 op 12 punten uit 5 wedstrijden. Dee beslissing valt dan een maand later, namelijk op 14 mei 2019 in een thuiswedstrijd tegen LSVV uit Zuid-Scharwoude.

Doelsaldo doorslaggevend

Bij een gelijkspel tussen AFC'34 en ODIN'59 komt rkvv DEM ook nog om de hoek kijken. DEM heeft nog 3 wedstrijden te spelen en staat nu op 4 punten, bij de volle winst uit de laatste 3 wedstrijden komt DEM op 13 punten en dan moet ODIN'59 de laatste wedstrijd tegen LSVV winnen. Het doelsaldo kan dan de doorslag geven.

Troeven

Kortom ongemeen spannend, maar ODIN'59 heeft de troeven in handen en kan op 9 april in ieder geval er voor zorgen dat AFC'34 het nakijken heeft.

Wedstrijd

De eerstvolgende wedstrijd is op dinsdag 9 april 2019: AFC'34 – ODIN'59 (aanvang: 20.00 uur / Robonsbosweg 10 Alkmaar).

Kienen voor senioren

BEVERWIJK - De Seniorenvereniging Beverwijk- Wijk aan Zee houdt op dinsdag 9 april een voorjaarskien-middag met aansluitende een loterij in het gebouw "Wijk aan Duin" aan de Wilgenhoflaan in Beverwijk.

Te beginnen om 14.00 uur, de zaal is open om 13.30 uur. Alle leden van de vereniging zijn al dan niet met een introducé van harte welkom. Dit geldt ook voor leden van de andere ouderenbonden in Beverwijk en omliggende gemeenten.

Er zijn weer leuke prijzen en smakelijke prijsjes te winnen.

'Prettig dat het nu zo snel gaat bij het ZMC'

Peter de Jong is erg blij met de procesoptimalisaties op de schildklierpoli. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Peter de Jong meldde zich in 2015 bij het Zaans Medisch Centrum met een knobbel op zijn schildklier, oftewel een schildkliernodus. Het bleek goedaardig, maar dit jaar begon de plek weer te groeien en moest hij terug. De eerste keer wachtte De Jong vier weken op de uitslag, de tweede keer was dat aanmerkelijk korter. Carolien Beukhof, internist op de Schildklierpoli van het Zaans Medisch Centrum, legt uit hoe het ziekenhuis deze efficiëntieslag heeft kunnen maken.

Bij schildklierknobbels laat de internist een punctie verrichten. Daarbij wordt met behulp van een naald weefsel uit de knobbel opgezogen, zodat dit onder de microscoop onderzocht kan worden. "Omdat tussen de beoordeling door de internist, de punctie en de uitslag van het onderzoek tamelijk veel tijd zat, moest de patiënt steeds terugkomen." De Jong bevestigt: "Ik moest niet alleen meerdere keren terugkomen voor nieuwe puncties, maar ook voor de uitslag."

Dit jaar was de knobbel bij De Jong weer gegroeid. Hij meldde zich opnieuw bij het ZMC. Omdat een punctie een 95 procent zekere diagnose geeft, wilde Beukhof opnieuw puncteren. "De eerste keer wachtte ik vier weken op de uitslag, maar de tweede keer nog niet eens één dag !", zegt De Jong, voor wie het overigens gunstig uitpakte. "Het is prettig dat het nu zo snel gaat. Dat scheelt een paar keer terugkomen."

Procesoptimalisatie

Onder leiding van de endocrinologen is het ZMC eind 2018 een eigen schildklierpoli op de donderdag gestart. "We hebben daarbij de processen geoptimaliseerd", aldus internist Beukhof, die in december 2018 op het gebied van schildkierziekten promoveerde aan het Erasmus MC in Rotterdam. "De insteek is het zo efficiënt mogelijk te doen, zodat er zo kort mogelijk onzekerheid voor de patiënt is. "We hebben de wachttijden aangepakt: mensen kunnen nu altijd binnen twee weken terecht. Voorheen was de wachttijd zes weken." We hebben het zo georganiseerd dat we na het polibezoek meteen de punctie verrichten en gelijk kunnen kijken of er voldoende weefsel is om een diagnose te stellen. Daardoor is de patiënt niet al weg als we opnieuw een punctie moeten doen. In principe kunnen we daardoor nu binnen een dag de uitslag geven."

"Als de schildklierknobbel goedaardig blijkt, behandelen we deze indien nodig met de nieuwe methode 'Radiofrequente Ablatie'. Daarbij geven we met een speciale naald warmtegolven op de knobbel af. Deze krimpt daardoor binnen 6 tot 12 maanden gemiddeld met 40-80 procent. De methode is operatievermijdend, waardoor er minder kans op complicaties is."

Nieuw is ook dat de poli met een verpleegkundig specialist in opleiding Agnes Offenberg en indien gewenst met psycholoog een psychologisch traject biedt. Dit omdat schildklieraandoeningen best ingrijpend kunnen zijn.

Yoga aan zee in hartje Vlieland

WestCord strandhotel Seeduyn. (Foto: aangeleverd)

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

REGIO - Yoga is echt even tijd voor jezelf en waar kan je dit nu beter doen dan op Vlieland. Een weekend lang ontspannen, bezinnen en genieten.

Yoga aan zee. (Foto: aangeleverd )

Naast de yoga sessies kunt u ook genieten van de sauna's en het Turks stoombad in het hotel. Verder kunt u natuurlijk heerlijk uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen en dwalen door de bossen. Geniet drie dagen van prachtige natuur, schone lucht, zeehonden, gezellige dorpjes en pure verwennerij.

Ervaar het authentieke eilandgevoel van schilderachtig en autoluwe Vlieland en verblijf in WestCord hotel Seeduyn. U komt helemaal zen terug!

ARRANGEMENT:

2x overnachting WestCord strandhotel Seeduyn, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x 2-gangendiner op de tweede avond, 4x yogasessie van 90 minuten (vrijdagochtend, zaterdagochtend, zaterdagmiddag en zondagochtend), gratis dagdeel gebruik van het wellnesscenter, gratis gebruik van het zwembad, 10% korting op een behandeling in WellCome Vlieland, 1 fles mineraalwater op de kamer, gratis bagagevervoer van de boot naar het hotel en v.v. en gratis busvervoer op het hele eiland.

Aankomst: 21 juni, 12 juli, 6 en 20 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2019. Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 23 april 2019.

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83461 of bel 088-0885886 o.v.v. reisnummer LR83461.

Boek over 'eigentijds' Velsen-Noord in de maak

Noodwoningen nabij het huidige PEN-dorp. Ze werden gebouwd in 1950 en al weer gesloopt in 1960. Foto: A. Langkemper, collectie auteur)

VELSEN-NOORD - In november verschijnt het boek 'Het dorp Velsen-Noord'. Het is geschreven door de Beverwijkse publicist Wim Spruit (66), die van 1963 tot 1981 in Velsen-Noord woonde. Het wordt een uitgave, waarvan de inhoud ook de huidige generatie zal aanspreken. Met veel eigentijdse foto's (zwartwit en in kleur), anekdotes en verhalen. Er is speciale aandacht voor 'bijzondere, bekende zelfs beroemde', geboren of getogen Velsen-Noorders. Aan deze mannen en vrouwen – uit het verleden en die er nog zijn – wordt uitvoerig en op persoonlijke wijze aandacht geschonken.

Inwoners en oud-inwoners die iets hebben kunnen contact opnemen

De hoek Koningsweg-Wijkerstraatweg, met de toren van de Sint Jozefkerk. De winkels van toen (jaren '30) zijn nu woningen. Foto: Aangeleverd
Hoek Corverslaan-Koningsweg. Het huis links van het midden is in de Tweede wereldoorlog afgebroken. Op de achtergrond het Rode Dorp en rechts enkele winkels, nu woningen. Alleen het er in 1969 gevestigde Café The Seven Seas van Iwan Hamilton staat er nog. Sinds 1990 zijn John & Doreen Hamilton de eigenaren. Foto: Aangeleverd
Het begin van de Grote Hout- of Koningsweg in de jaren 70. Vooraan groenteboer Zevenbergen voor zijn winkel met paard en wagen op nr. 2 D. Foto: Aangeleverd
Wim Spruit. Foto: Aangeleverd

Een kort deel gaat over de ontstaansgeschiedenis en de groei & bloei van het dorp. De meeste van de pakweg 200 bladzijden in het boek (groot formaat) gaan over thema's als de bevolking, wonen en werken, de middenstand, het onderwijs, sociale en culturele onderwerpen, sport en kerken. Een bijzondere plek is ingeruimd voor het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Elfde boek

Voor de schrijver is het zijn elfde boek. Hij ziet 'Het dorp Velsen-Noord' als een vervolg op twee eerdere publicaties: 'Wijk aan Zee 125 jaar badplaats' en 'Dit was Beverwijk'. Wim Spruit is al een tijd geleden aan het nieuwe boek begonnen, hij komt er pas dit jaar aan toe om het af te ronden. Zo kwam onder meer in 2015 het veel besproken 'Tussen Schapen En Wolven, aantekeningen over de Beverwijkse politiek' er tussendoor.

Het wordt het eerste boek in de geschiedenis dat in zijn geheel gewijd is aan Velsen-Noord en dat zo uitvoerig zijn historie beschrijft. Inwoners en oud-inwoners van Velsen-Noord die beschikken over foto's of andere illustraties en gegevens die interessant kunnen zijn voor het boek kunnen contact opnemen met Wim Spruit.

Alledaagse onderwerpen

Hij denkt aan 'alledaagse onderwerpen': sporters en supporters op het veld, inwoners die een feest vieren, klanten in een buurtwinkel, een juf of meester met leerlingen enzovoort. Ook foto's en informatie over de oorlogsperiode zijn welkom. Kijk hiervoor op de website www.dorpvelsen-noord.nl

Dit is het eerste boek in de geschiedenis gewijd aan Velsen-Noord

Via deze site kan ook worden ingetekend op het boek. Een exemplaar kost € 19,50. Wie dat wil, kan zijn naam laten opnemen in de lijst van intekenaars. Die zal in het boek worden afgedrukt.

Intekenaars

Onder de intekenaars verloot de schrijver een aantal exemplaren Velsens aardewerk, enkele potten en vazen. Gemaakt in de jaren '20 in de fabriek aan de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord. Het boek wordt in november, in het dorp, gepresenteerd en eenieder die het van tevoren heeft besteld kan het die dag ophalen. Voor vragen en reacties: boekvelsen-noord@ziggo.nl

Schrijver en publicist Wim Spruit woonde er bijna twintig jaar en schreef eerder twee boeken

Uit varen met de Zonnebloem

De Zilvermeer 2. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De Zonnebloem Regio Kennemerland voer op woensdag 3 april met de Zilvermeeuw 2. Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk, zwaaide rond 09.30 uur uit en toen werden de trossen losgegooid. Liefst 156 gasten gingen mee, met 30 vrijwilligers bediende men de gasten. Men voer het Noordzeekanaal af. Ook werd de Oranjesluizen en een stuk van het IJsselmeer aangedaan. Gasten werden verwend met lekkere hapjes en een heerlijke warme lunch. Er werd een verloting georganiseerd waarbij leuke prijzen gewonnen kon worden. In de namiddag werd weer aangemeerd aan de kade van Beverwijk. Wie een volgende keer mee wil: 0251-217573 of www.zonnebloem.nl/kennemerland.

Koningsspelen 2019 bij Heemskerkse Golfclub

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - De Koningsspelen 2019 in Heemskerk vinden dit jaar plaats op de Heemskerkse Golfclub. Op vrijdag 12 april komen 530 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van een aantal basisscholen uit Heemskerk naar de golfclub. Heemskerk heeft daarmee het grootste jeugdgolf-evenement in Nederland, voor deze dag, op haar naam.

In nauwe samenwerking met Team Sportservice Kennemerland zijn de scholen uitgenodigd op de unieke locatie van de Heemskerkse Golfclub, waar deelgenomen wordt aan de Koningsspelen, voorafgegaan met een, door Jumbo gesponsord, Koningsontbijt.De spelletjes worden hoofdzakelijk met als thema golf gehouden, daarnaast zijn er algemene spellen ter bevordering van bewegen en teamwork.

De scholen komen op eigen gelegenheid naar de Heemskerkse Golfclub en zorgen voor 1 begeleider per team van 6-8 leerlingen. De spelletjes zullen voor een deel onder leiding van een golfprofessional staan. Bij de algemene spelletjes zal ook de begeleider een rol spelen voor de uitvoering hiervan. De organisatie is in handen van de Heemskerkse Golfclub, daarbij ondersteund door Team Sportservice Kennemerland. Aan alle ondersteunende leraren, ouders en begeleiders die aan deze Koningsspelen hebben meegeholpen, heeft de Heemskerkse Golfclub, als blijk van waardering, een golfclinic aangeboden.

In stilte

wandelen

CASTRICUM/BAKKUM - Vanaf de parkeerplaats van bezoekerscentrum "De Hoep" aan de Zeeweg te Bakkum verzamelt men op maandag 15 april 2019 om 9.30 uur voor de stiltewandeling.

Er wordt gewandeld in het mooie duingebied, dus een geldige duinkaart is wel noodzakelijk. Deelname is gratis.

Na afloop is er gelegenheid om voor eigen rekening een kopje koffie/thee te drinken bij Johanna's Hof. Voor verdere informatie: 0251 – 654064.

Live optredens tijdens Record Store Day bij bmm games n' vinyl in Beverwijk

De formatie Tristan. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De jaarlijkse, wereldwijde, editie van Record Store Day vindt dit jaar op zaterdag 13 april 2019 plaats. In Nederland wordt Record Store Day, hét feest van de onafhankelijke platenzaak voor de 10e keer gevierd, een jubileum. Zaterdag 13 april staat in het teken van LP's, muziek, speciale releases op vinyl en live optredende bandjes.

Bij bmm games n' vinyl aan de Breestraat in Beverwijk treden de bands Tristan en Starfish op. DJ's Eddy Platenbaas en DJ Robby Enders draaien de hele dag muziek op vinyl voor de muzikale soundtrack.

BMM gelegen in de Breestraat (Foto: PR)

Feestje

De muziek van Tristan kan het beste omschreven worden als "feel-good vintage Acid Jazz music" met de energie, vibe en het geluid van nu, uitgevoerd door een aantal van de beste pop/jazz muzikanten uit Europa. Bovendien bestaat de band in deze bezetting ook nog eens vijf jaar. Genoeg reden voor een feestje dus! Aanvang 12.00 uur.

Vinyl release

Starfish was vorig jaar ook al van de partij en deed toen een spetterend instore optreden. De "Reggae Punk Band from Holland" zorgt voor een energieke live show waarbij de zon vanzelf gaat schijnen. De band presenteert hun eerste vinyl release tijdens Record Store Day en na afloop van het instore optreden is er gelegenheid om de plaat te laten signeren! Starfish speelt voor deze keer tussen de platenbakken, om 15.00 uur.

Gratis exclusieve single

Tijdens Record Store Day verschijnen zeer exclusieve releases die alleen op die dag verkrijgbaar zijn. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes, stuk voor stuk zijn het bijzondere items. Tevens ontvangt elke klant, zolang de voorraad strekt, een gratis exclusieve single van De Staat. Record Store Day 2019 bij bmm games n' vinyl Breestraat 140 Beverwijk op zaterdag 13 april van 10.00 -17.00. Toegang gratis.

Staccato zingt 'Jesus Christ'

Foto: Bos Media Services.

BEVERWIJK - Na een aantal keren een eigen versie van The Passion uitgevoerd te hebben, zal het koor Staccato uit Beverwijk dit jaar op Goede Vrijdag het lijdensverhaal muzikaal omlijsten met de geweldige muziek van Jesus Christ Superstar uit de gelijknamige musical.

Deze uitvoering zal plaatsvinden onder leiding van dirigente Marieke Zondervan en onder muzikale begeleiding van Jean Viellard (piano) en Diana Paardekooper (drums). Tijdens de uitvoering zal een groot kruis langs de kruiswegstaties en door de kerk gedragen worden. Zelf meegebrachte bloemen kunnen tijdens deze avond neergelegd worden bij het kruis. Een ieder is van harte uitgenodigd op Goede Vrijdag 19 april om 19.00 uur in de H. Agathakerk te Beverwijk. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage bij het uitgaan van de kerk wordt erg op prijs gesteld door de organisatie.

Zwemmen voor ouders en kinderen

Bij Heliomare kunnen ouders en kinderen zwemmen. (Foto: Mike Bink fotografie)

WIJK AAN ZEE/HEEMSKERK - Met ingang van april starten bij Heliomare in Heemskerk en Wijk aan Zee drie verschillende zwemgroepen voor kinderen en jongeren met een (meervoudige) beperking en hun ouders.

Zij zijn vaak niet in de gelegenheid om in een regulier zwembad te zwemmen, doordat de faciliteiten niet aanwezig zijn of vanwege de drukte en het effect daarvan op het kind. Ook als ouders/verzorgers nog onervaren zijn om met hun kind in het water samen te zijn, is het mogelijk dit bij Heliomare uit te proberen in een van de groepen. Kinderen en jongeren kunnen ook zelfstandig zwemmen.

Alle groepen staan onder begeleiding van professionals van Heliomare. Zowel in Heliomare in Wijk aan Zee als in Heemskerk is het zwemwater 32 graden. De groepen die starten heten: Kind-ouder/verzorger cursus Veilig samen zwemmen op dinsdag van 16.30 tot 17.15 uur in Wijk aan ZeeKind-ouder/verzorger vrij zwemmen op dinsdag van 17.15 tot 18.00 uur in Wijk aan Zee Kind/Jongeren zelfstandig banen zwemmen op van donderdag 14.30 – 15.15 uur in Heemskerk.

Het is niet mogelijk om bij Heliomare een zwemdiploma te halen.

Voor meer informatie en tarieven, of om uw kind (en uzelf) gelijk aan te melden kun u contact opnemen met het Beweeg- en sportcentrum van Heliomare

via e-mail info-sport@heliomare.nl of T 088-9208288.

Wie zingt mee op Parochiële Ouderendag?

Dameskoor Pancratius. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Voor de Parochiële Ouderendag in de St. Pancratiuskerk in Castricum worden zangeressen gevraagd. Dit jaar is de Parochiële Ouderendag in de St. Pancratiuskerk op donderdag 6 juni. Traditiegetrouw zal het Dameskoor Pancratius haar muzikale medewerking verlenen op deze speciale dag.

Vorig jaar was het koor erg blij met de extra sopranen en alten die mee kwamen zingen op de Ouderendag. Het Dameskoor zoekt ook dit jaar extra koorleden.

Er zijn op deze dag weer twee vieringen en tijdens de lunch zullen we weer enkele liederen van vroeger brengen. Het koor zal voor deze dag drie keer repeteren op de donderdagmiddag en één keer op de dinsdagmiddag, van 13.30 tot 15.30 uur.

De eerste repetitie zal zijn op donderdag 9 mei. Dus, wilt u komen meezingen met het koor op de Parochiële Ouderendag, dan bent u van harte welkom!

Voor informatie en aanmelden of gewoon een keertje proefzingen, kunt u terecht bij Gré Portegies, tel: 0251 653083, bij Gina Beentjes, tel: 0251 657208 of bij Wendy Leonards: leonards@kpnplanet.nl.

'IJmond in Pixels'

De poster van '60 jaar Fotokring Heemskerk'. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Fotokring Heemskerk exposeren de leden hun fotowerk vanaf 15 april tot en met 4 mei in de hal van het gemeentehuis te Heemskerk. De fotokring is een laagdrempelige vereniging waarbij alle disciplines aanwezig zijn. Het zeer gevarieerde werk heeft als thema "IJmond in Pixels" en laat de IJmond zien door de ogen van de fotografen. Architectuur, sport-, natuur-, straat-, industrie-, en macrofotografie worden belicht. De toegang is geheel gratis.

Jeugdclinic wedstrijdvissen

De clinic is voor ervaren en niet-ervaren jeugdvissers. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wil je leren wedstrijdvissen? Kom dan op zaterdag 13 april naar het Zwaansmeer in Uitgeest. De clinic (10.00-14.00 uur) wordt georganiseerd door Sportvisserij MidWest Nederland, bedoeld voor kinderen die willen leren wedstrijdvissen en zij die ervaren zijn. Deelname gratis. Info: info@sportvisserijmidwestnederland.nl.

Visie op meedoen en participatie vastgesteld

BEVERWIJK - De gemeenteraad heeft donderdag het raadsvoorstel Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk vastgesteld. Waarover gaat het voorstel? In het voorstel is te lezen dat het gaat om meedoen. ''Dat is de doelstelling van de gemeente Beverwijk. We willen ervoor zorgen dat alle inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij, dat iedereen meetelt en meedoet.'' Het stadsbestuur verdedigde enkele voorstellen tijdens de raadsvergadering.

Bij de fracties van GroenLinks en VVD was een positieve waardering voor het voorstel. Van Wijck (VVD) was met name te spreken over aandacht voor "een gezonde leefstijl en preventie." Portefeuillehouder Niele vulde dit aan en zei "zich te willen inzetten op de bevordering van het stoppen met roken. Daar liggen nog veel kansen voor Beverwijk."


Op het vlak van meedoen bracht de fractieleider Bal van SamenBeverwijk in dat "de koppeling met wonen ontzettend belangrijk is. Dit document moet daar heel goed op aansluiten." Hij refereerde aan een eerdere discussie in de raadscommissie over woonstijlen en woonbehoeften in Beverwijk. VRIJ!-fractievoorzitter Uiterwijk voegde daaraan toe dat ''een laagdrempelige benadering, goede communicatie, en het voorkomen van stapeling van problemen in wijken van groot belang is.

Denk met name aan Oosterwijk en de Pilotenbuurt waar dit veel aan de orde is." De verantwoordelijke portefeuillehouders Niele en Van den Berg kunnen verder met de uitvoering van het voorstel. In de raad bleek bij besluitvorming unanieme steun te zijn.

Ga met Oeloek in de hilarische achtbaan 'Droeftoeters'!

De cast van Droeftoeters. (Foto: Anne van Zantwijk)

UITGEEST - Vrijdagavond 12 april speelt Oeloek bij De Zwaan Cultureel in Uitgeest. Hun voorstelling Droeftoeters is een hilarische achtbaan van krankzinnige dialogen, muzikaal vuurwerk en visueel spektakel.

De voorstellingen van Oeloek barsten letterlijk van de energie. Je valt van de ene verbazing in de andere en je staat altijd op het verkeerde been. De idiote figuren vliegen je om de oren en je vraagt je af: hoe verzinnen ze het?

Droeftoeters is een ode aan de wannabe, de brulaap, de blufkoning, de tofdoener, de patjepeeër, de blaaskaak en al die andere prutsers die denken dat ze heel wat zijn. Ze blazen ze nog één keer hoog van de toren, voordat ze naar beneden struikelen.

Jochem Myjer twitterde over Oeloek: "@oeloek wow! Vond t erg leuk! Altijd heerlijk om weer eens verrast te worden met zoveel energie en originaliteit! Te gek! :) #blijnaarhuis"

De cast

Oeloek bestaat uit Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij. Zij leerden elkaar kennen op De Theaterkade in Amsterdam, een opleiding tot uitvoerend zelfstandig theatermaker. Tijdens de opleiding bleken zij hetzelfde gevoel voor theater en humor te hebben en maakten zij samen hun afstudeervoorstelling. Wil je meer weten over Oeloek? Kijk dan op www.oeloek.nl.

Droeftoeters begint om 20.15 uur. Toegang € 15,-, vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaarten zijn in de voorverkoop te koop op www.dezwaancultureel.nl en bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest. Op de dag zelf zijn de kaarten, indien nog beschikbaar, te krijgen bij de kassa.

Kuuroordglazen van Saskia Zoetmulder

De verzameling kuuroordglazen van Saskia Zoetmulder. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - In de maand april is in museum Kennemerland een verzameling te zien van Saskia Zoetmulder. Zij verzameld kuuroordglazen. Gemaakt tussen 1820 en 1880 in Oostenrijk.

In die periode was het gebruikelijk voor de gegoede mensen om te gaan kuren in badplaatsen voor de verbetering van de gezondheid. En je nam een herinnering mee naar huis en dat was een glas met de afbeelding er op van de plaats of het oord.

De glazen werden gemaakt in Bohemen en allemaal met de hand gemaakt en gegrafeerd met een techniek die rad gravure heet. Waarbij een snel ronddraaiend schijfje diamantpoeder in het kristal aan brengt.

De meeste waren van Oostenrijk maar er is er één bij van Haarlem (groen glas). Het mooiste glas vind ze het zachtgroene (annagroen) glas gemaakt met uranium (niet meer schadelijk) wat oplicht met een blacklight.

Museum Kennemerland te bezoeken woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur.

NOS-journalist start yogaschool in Beverwijk

De zaal van yogaschool Bhoora Beverwijk. Foto: Ewout de Bruijn.

BEVERWIJK - Beverwijk heeft een nieuwe yogaschool: Bhoora. In een prachtige zaal met uitzicht op de Sint-Agathakerk wordt zes dagen in de week les gegeven in de stijlen vinyasa, yin, yin-yang en Hatha. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga hatha-yoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen.Bij Bhoora Beverwijk is er ook volop ruimte voor mindfulness en meditatie. Yogaschool Bhoora Beverwijk is opgericht door Ewout de Bruijn, die de afgelopen 20 jaar werkte als verslaggever voor o.a. de NOS en NH Nieuws. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen vanaf 18 jaar. Yogaschool Bhoora Beverwijk, Breestraat 95 2. Telefoon (0251) 343045.

'Schilderen aan Zee'

WIJK AAN ZEE - 18 mei gaan we weer schilderen op het strand van Wijk aan Zee. De omgeving, het genieten en het schilderen vanuit je gevoel zorgen voor een heerlijke ontspannen ochtend of middag. Leuke tip: de workshops zijn een week na moederdag. Op 18 mei zijn er 2 workshops; 'intuïtief schilderen' en 'schilderen in je collage'. Beeldend kunstenaar Mariëlle van der Wal begeleidt je bij de meditatie om mindfull bij jezelf te komen en geeft uitleg en ondersteuning bij het schilderen. Je schildert met acrylverf op een doek met spons, metaal, paletmes, penseel en als je dat prettig vindt met je handen. Je hoeft geen ervaring te hebben met schilderen. Voor informatie e-mail naar: info@mwart.nl.