De Beverwijker

16 mei 2019

De Beverwijker 16 mei 2019


Leerlingen Montessori scoren in RC Cup Challenge

Staand vlnr: Isabella, Senna, Kick, Arseni, Geanina. Gehurkt vlnr: Kylian, Lotte, Petter en Moos. (Foto: Rowin van Diest)

BEVERWIJK/HEEMSTEDE - Leerlingen van de Montessorischool uit Beverwijk hebben op vrijdag 10 mei meegedaan aan de zogeheten RC Cup Challenge. Het race-evenement met radiografisch bestuurbare modelauto's vond plaats op het circuit van MACH in Heemstede. De jonge scholieren deden het niet onverdienstelijk want op het onderdeel communicatie vielen zij in de prijzen.

Het hele sportgebeuren is een initiatief van Tata Steel

Het hele sportgebeuren is een initiatief van Tata Steel, die kinderen in contact wil laten komen met techniek en wetenschap. Senna de Weijer die in groep zeven van de Montessorischool zit en deelnam, liet weten dat er op verschillende onderdelen gestreden werd. ''Zo lette de organisatie op punten zoals samenwerking, techniek, snelheid, design, communicatie. Op het laatste onderdeel deden wij het hartstikke goed, want we werden eerste. Het was overigens al de vierde keer dat deze racewedstrijd om de RC Cup werd gehouden. RC staat voor 'remote control'.''

Senna zelf is dol op autoracen. Zijn ouders, Bart en Maaike, hebben hem vernoemd naar de bekende Braziliaanse Formule 1-coureur Ayrton Senna, die drie wereldkampioen werd. In 2017 was de jonge Beverwijker met zijn ouders veelvuldig op tv, toen ze meededen aan het RTL4-programma 'Helemaal Het Einde'.

'We moesten zelf naar sponsors zoeken'

Senna gaf voorts aan dat hij en zijn medeleerlingen vooraf aan het race-evenement in Heemstede zelf naar sponsors moesten zoeken. ''Op die manier konden we aan de RC Cup-toernooi meedoen. Bellen met bedrijven, zorgen voor reclame en stickers voor de auto's, alles moesten we zelf doen. Het was druk, maar uiteindelijk ging het best wel, want we hebben de taken onderling goed verdeeld.''

Senna en zijn medescholieren slaagden daar uitstekend in. Zo wisten ze Mc Donald's in Beverwijk te strikken als sponsor. Als tegenprestatie ruimden hij en zijn schoolvriendjes troep op rond de vestiging op de Parallelweg.

Koor in Westerhout

BEVERWIJK - Vrijdagmiddag 24 mei (13.30 -15.15 uur) zingt het koor Westerhout onder begeleiding van Hein Zonneveld weer met veel plezier en enthousiasme Hollandse liedjes. U hoeft geen zangervaring te hebben. Plezier staat voorop met tussendoor een kopje thee of koffie. Wilt u de sfeer komen proeven in het gezellige Paviljoen Westerhout in Beverwijk? Komt u dan gerust vrijblijvend een keertje meezingen. adres is Westerhoutplein 3. Voor informatie kunt u contact opnemen via 0251-228624 of per email pav.westerhout@kpnmail.nl.

Klaverjasdrive

BEVERWIJK - Vrijdag 17 mei wordt weer een klaverjasdrive georganiseerd in Paviljoen Westerhout in Beverwijk. Er zijn leuke prijzen te winnen. Tijd: 13.15-16.00 uur. Kosten € 2,- voor leden en voor niet-leden entree € 3,-. Paviljoen Westerhout kunt u vinden aan het Westerhoutplein 3. Info: 0251-228624 of per e-mail: pav.westerhout@kpnmail.nl.

Raad Bieb IJmond Noord is weer compleet

BEVERWIJK - Begin dit jaar zocht Bibliotheek IJmond Noord twee nieuwe leden voor haar Raad van Toezicht. Twee mensen hadden de Raad van Toezicht verlaten. Eind april zijn mevrouw Tessa Bos en mevrouw Niki Ettes toegetreden, waardoor de raad weer voltallig is.

Broer & Zus

BEVERWIJK - Op 19 mei wordt vanaf 15.30 uur Stadsbrouwhuis Broer & Zus geopend. Er is live muziek met 'Sitting on a duck'. Gratis entree. Broer & Zus is gevestigd aan de Schans 10.

Historische Kring Heemskerk wandelt langs de grens

Veiling bij de Kennemers levert 7600 euro op

DEM op kampioenskoers na zege op degradant

Heemskerk is zaterdag in de ban van kunst en cultuur

Heemskerk in de ban van kunst en cultuur

Het wordt zaterdag in het centrum lekker druk met de Cultuurmarkt. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Cultuurminnend Heemskerk komt zaterdag 18 mei weer volledig aan z'n trekken als de jaarlijkse Cultuurmarkt weer op de agenda staat. Dit jaar is als thema genomen 'Tijdmachine'. Het centrum van Heemskerk staat de hele dag bol van allerlei activiteiten. Een programma met muziek, dans en allerlei andere kunstuitingen. Ook de kinderen kunnen zich vermaken en hun talenten ontdekken in één van de workshops, zich laten schminken, broodjes bakken, luisteren naar verhalen en met een vossenjacht meedoen.

Zaterdag 18 mei allerlei activiteiten in het centrum

Deze dag begint om 10.00 uur met de kunst- en boekenmarkt, die om de Dorpskerk staat. Om 11.00 uur barst het in de Dorpskerk los met een korenfestival. Om 11.40 uur opent wethouder Aad Schoorl de cultuurmarkt op het Cultuurhuispodium. Dit podium staat op het plein voor het gemeentehuis. Het gemeentehuisplein is deze dag omgetoverd tot een Cultuurhuisplein. Cultuurhuis Heemskerk vult het podium met allerlei optredens van leerlingen. Ook is er een informatiekraam met de nieuwe brochure voor het aankomend schooljaar en de IkToon Heemskerkkrant met een Uit-in-Heemskerk-agenda voor maand juni.

Workshops

Bijna elke dag kan je in de maand juni naar leuk evenement, een optreden, een open huis of een repetitie. Op het Cultuurhuisplein zijn ook leuke workshops voor kinderen. Ga meedoen met de theaterworkshop of maak een muziekinstrument. Ook kunnen kinderen allerlei verschillende muziekinstrumenten uitproberen.Om 11.00 uur begint de Cultuurmarkt in de Maerten van Heemskerckstraat. De hele straat staat vol met kramen, waar leuke snuisterijen zijn te koop en waar de Heemskerkse amateurkunst zichzelf vertegenwoordigd. Kramen met koorleden, de scouting waar je broodjes kunt bakken maar waar ook de bewoners en medewerkers van VivaZorggroep een kraam bemannen.

Kramen

Op de kramen in het centrum zijn er kunstwerken van bewoners te zien. Welschap Welzijn nodigt menigeen uit voor een bakkie en een babbeltje. Het danspodium staat op het Nielenplein en begint om 12.00 uur met het programma. Er komen vijf verschillende dansscholen voorbij en ook uw eigen voetjes kunnen weer van de vloer met een rock 'n roll dansschool. Ook start om 12.00 uur het programma in de hal van het gemeentehuis met allerlei concerten van (big)bands en orkesten. Het podium bij café Cheers gaat om 13.45 uur van start met allerlei bandjes en gaan door tot 22.00 uur. Ze sluiten af met Reload en Shameless. Niet schrikken als er ineens allemaal jongeren spontaan gaan dansen op straat. Of als je er een dweilorkest langs komt. Er is van alles mogelijk. Wil je zelf muziek maken op straat? Neem je instrument en centenbak mee en zoek een leuk plekje. Niets is te gek, deze dag mag en kan je laten zien wie je bent en wat je kunt.

De lezing op 23 mei gaat over begraven. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Tot ver na het begin van de jaartelling was het verbranden van de doden ook in onze streek de gewoonste zaak van de wereld. De as en andere resten werden bedekt met aarde en op vaste plaatsen verzameld in as- of brandheuvels. Het zou zomaar kunnen dat de heuvel van het Huldtoneel aan de Rijksstraatweg van origine ook zo'n asheuvel is. Deze en andere zaken komen donderdag 23 mei aan de orde tijdens een lezing van de Historische Kring Heemskerk. Plaats van handeling: de aula van begraafplaats Eikenhof.

Hoewel cremeren ook tegenwoordig weer een normale vorm van lijkbezorging is, zal het deze avond vooral over begraven gaan. Want tot ver in de vorige eeuw werden overledenen vooral ter aarde besteld. In ons dorp in en rond de Dorpskerk, op het oude en nieuwe kerkhof bij de Laurentiuskerk en sinds 1976 op begraafplaats Eikenhof.

Aad Beentjes, Ton Heus, Ton de Ruijter en Mandy Wanmaker zullen met verhalen en beelden stilstaan bij de bezorging van overledenen.

In de loop van de tijd is er op verschillende plaatsen en manieren begraven en waren er diverse gebruiken en regels, vaak cultureel bepaald. Aan het slot van de avond is er een blik op de toekomst, waarin ook andere vormen van lijkbezorging aan de orde komen.

De lezing op 23 mei begint om 19.30 uur. Entree: € 3, leden van de HKH gratis. Graag vooraf aanmelden via secretaris@historischekringheemskerk.nl.

.

Aanleg van de Kasteeltuin

Nico Brantjes. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Nico Brantjes, voormalig hoofd groenvoorziening gemeente Heemskerk en ontwerper van de kasteeltuin, neemt, dinsdag 21 mei om 20.00 uur mee in zijn ervaring over de ontwikkeling van een bijzondere kasteeltuin bij slot Assumburg in Heemskerk.

Lezing van Nico Brantjes over Assumburg

Heemskerk nam rond het jaar 1997 het besluit het gebied bij kasteel Assumburg een groene invulling te geven. Bij de aanleg van het park, dat er voor een groot deel nu ligt, werd destijds ook de reconstructie van een formele tuin uit de 18e eeuw gepland. Deze tuin is nu aangelegd en werd in juni 2011 geopend. In de tuin bevindt zich ook een boomgaard met historisch fruit, een rosarium en een groente- en kruidentuin.

Deze unieke tuin bij het kasteel werd rond 1700 in Franse stijl aangelegd. Op dezelfde plek achter het kasteel is deze pronktuin opnieuw aangelegd. Niet alleen voor de gemeente Heemskerk maar ook daarbuiten krijgt deze unieke (tuin)architectuur aantrekkingskracht.

Om u deelgenoot te maken van de ontwikkeling van deze historische tuin in het park Assumburg/Oud Haerlem geeft Nico een presentatie en zal daarbij zijn studie, de gemaakte keuzes en voorstellen toelichten. Hij vertelt u over de problemen maar ook over zijn verrassende ervaringen bij het tot stand komen van het park Assumburg/Oud Haerlem en in het bijzonder de kasteeltuin tot op heden. Iedereen welkom vanaf 20.00 uur in het Koetshuijs. Entree gratis.

Een jaar wethouder

Krijn Rijke, wethouder Zorg en Wonen in Heemskerk

Er is veel gebeurd in mijn eerste jaar als wethouder Zorg en Wonen. En daar geniet ik van. Ik hou van de uitdaging om Heemskerk naar de toekomst toe mooi en gezond te houden. Het is een bijzondere functie met veel taken die elkaar in rap tempo afwisselen. De meest recente lijst met woningbouwplannen, te vinden bij projectenkaart op de site van de gemeente, is bijna twee keer langer dan de regionale opdracht van ons vraagt. We hebben bouwplannen voor alle doelgroepen. We streven naar een divers aanbod, waardoor woonwijken met een sterke sociale cohesie kunnen ontstaan. Met zowel huur- als koopwoningen. In de Woonvisie 2020-2024 leggen we vast hoe het woningaanbod eruit komt te zien. Binnenkort verschijnt er een enquête waarin u als inwoner uw mening kunt geven over wonen. Ook WoonOpMaat en PreWonen dragen bij aan de opzet en de uitvoering van de woonvisie door bij het vernieuwen van wijken uit de jaren 60 te zorgen dat er duurzaam en divers wordt teruggebouwd. Zorgen zijn er over het evenwicht tussen de economie, de leefbaarheid en het gevoel van welzijn van onze inwoners in de regio. Ik denk aan de grafietuitstoot bij Tata. Samen met de wethouders volksgezondheid van Velsen en Beverwijk dringen we er bij de provincie op aan de uitstoot te stoppen en de aandacht voor Schone Lucht prominent op de agenda te houden. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. We worden steeds ouder en willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. We hebben de organisatie Weldoen opgericht om alle vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Dat willen we zo goed mogelijk doen. Daarom organiseren we bijeenkomsten om op te halen waar we als gemeenten de ondersteuning nog beter kunnen regelen. Ik kijk tevreden terug op het afgelopen jaar, en merk tegelijkertijd dat er nog veel is te doen. Gelukkig mag ik de komende drie jaar nog voor u aan de slag.

Amateurkunst

Mirjam du Cloo, directeur Cultuurhuis Heemskerk.

Wij hebben als Cultuurhuis Heemskerk drie taken: het verzorgen van muziek, theater en beeldende cursussen, het aanbieden van een cultuureducatieprogramma voor basisscholen en het stimuleren van amateurkunst. Amateurkunst is een wat verwarrende naam, het klinkt zo…amateuristisch, alsof het niet de moeite waard is. Terwijl amateurs vaak mooie dingen maken waar mensen van kunnen genieten. Amateurkunst is kunst die niet wordt gemaakt om er geld aan te verdienen en gemaakt door mensen die er geen kunstvakopleiding voor hebben gevolgd. Voor sommigen een hobby, maar voor velen een passie of zelfs het belangrijkste in hun leven. Het leuke aan amateurkunst is dat het dichtbij en persoonlijk is. Misschien is je buurman een goede schilder, je achternichtje een prima ballerina, speelt je dochter de mooiste muziek en schrijft je schooljuffrouw mooie gedichten. Komend weekend is de cultuurmarkt, een podium voor al die amateurkunstenaars. Heemskerk kan genieten van alle optredens en wat er allemaal te doen is. Want zelf meedoen is misschien nog wel leuker dan alleen maar kijken. Daarom hebben we de 'Ik Toon krant' gemaakt die vorige week huis-aan-huis verspreid is. Hierin kunnen al die koren, orkesten, dansscholen, foto- en schildersclubs, etc. laten zien wat ze doen en mensen enthousiast maken om deel te nemen. Er zijn de maand juni gratis proeflessen en mogelijkheden om repetities bij te wonen. Een aanrader! Ik deed afgelopen weekend mee aan de workshop BIC-pen tekenen die in de kasteeltuin Assumburg werd georganiseerd. Lekker geconcentreerd tekenen, leuke mensen, een mooie omgeving en een enthousiaste kunstenaar die les gaf. Ik was daarna ontspannen en geïnspireerd, en ik hield er ook nog een mooie tekening voor aan de muur aan over!

Zomerklaverjassen

HEEMSKERK - Welschap Welzijn heeft ook dit jaar het "Zomerklaverjassen" georganiseerd voor diegenen die (nog) niet op vakantie gaan en toch gezellig willen klaverjassen. Op maandag 20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli, 15 juli en 29 juli tussen 13.30 en 16.30 uur is iedereen van harte welkom om te komen klaverjassen in Buurtcentrum Het Spectrum. Deelname bedraagt € 2,50 per keer. Buurtcentrum Het Spectrum vindt u aan Het Lauraplein 1 te Heemskerk, tel. 207777.

Burgerlijke stand Heemskerk

Geboorte

Duin , Lucas M, Geboren op : 29 april 2019 te: Heemskerk.

Huwelijk/partnerschap

Walberg, Riff M, Man, huwelijk: 29-04-2019 te Heemskerk, met : Rispens, Larissa, Srt verbintenis: Huwelijk.

Overlijden

Halbersma , Rudolf P, Overleden op : 24 april 2019 te: Heemskerk; Breeuwer , Dirk JG, Overleden op : 26 april 2019 te: Heemskerk; van Gulik , Cornelis L, Overleden op : 26 april 2019 te: Heemskerk; Naam: de Jong, Jan, Overleden op: 26 april 2019 te: Heemskerk; Cabalt-de Jager, Antje, Overleden op : 27 april 2019 te: Heemskerk; Op de Weegh , Bernardus A, Overleden op: 27 april 2019 te: Heemskerk; Wolterman, Cornelis J, Overleden op : 28 april 2019 te: Heemskerk; Naam: Spoelstra , Elisabeth, Overleden op : 29 april 2019 te: Heemskerk.

Humanitas ontzorgt, ook deze zomer!

IJMOND - Humanitas IJmond helpt mensen zelfstandig en zelfredzaam te blijven door de inzet (o.a bezoekgroepen) van vrijwilligers. Denk hierbij aan ouderen, maar ook mensen met een psychische kwetsbaarheid of immigranten die nog wat extra begeleiding nodig hebben.

Nieuw in 2019 is de telefooncirkel

Nieuw in 2019 is de telefooncirkel waarbij onder begeleiding van een vrijwilliger een groep deelnemers elkaar dagelijks bellen en contact onderhouden. ''Ook begeleiden wij kinderen met gescheiden ouders en bij de kindervakantieweken'', zegt Humanitas.

Heb je behoefte aan iemand met wie je kunt praten en die jou thuis opzoekt? Ben je bijvoorbeeld door omstandigheden aan huis gebonden? Is er steun of een duwtje in de rug nodig bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis? Of om weer actief deel te nemen in de maatschappij?

Vrijwilligers krijgen een volledige opleiding en een onkostenvergoeding

De vrijwilligers krijgen een volledige opleiding, onkostenvergoeding en kunnen deelnemen aan allerlei leuke activiteiten.

Maatjes zoeken

''Voor diverse activiteiten zoals Maatjes zoeken wij nog een coördinator. Het werkgebied is Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen'', aldus Humanitas. Vragen? U kunt contact opnemen met Astrid van der Sluis, tel 06-35113435 of via www.humanitas.nl/afdeling/ijmond.

Beverwijk

Geboorten

Novée Luna Maria van Gellekom; Louise Limmen; Ermias Haniss Teku; Floor Houwaart; Nehad Hashimi; Nora Hooghiemstra; Zayn Ibrahimi; Bo Joël Rosloot; Bezawit Mengistu; Noortje Smit; Asayesh Nabizadah; Fenna Maria Moses; Mikolaj Saran; Rende Hiëronymus van 't Slot; Emis Murat Yanardag.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Sem Pieter Burger & Nienke BoltenTheodorus Gerardus Beers & Lydia Barbara de LeurMichiel Adriaan de Ruyter & Inge Maria van Veldhuizen

Overlijden

Bruineberg, Johannes Jacobus, geb: 1902-1931 ovl: 05-05-2019; Durge w/v van Leeuwen, Gertrudis Jacoba, geb: 2504-1926 ovl: 06-05-2019; Alsema, Hendricus, geb: 2207-1946 ovl: 07-05-2019; Idzenga w/v Bont, Antje geb: 2406-1919 ovl: 07-05-2019; Koens e/v Melchers, Gerda Adriana geb: 2105-1966 ovl: 09-05-2019.

Boshuttendagen groot succes

Er werd onder meer aan touwtrekken gedaan. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Voor de vijfde keer hebben de vrijwilligers van Stichting Welzijn Beverwijk weer Boshuttendagen georganiseerd in de "Boshutten" van St. Wilfried in Castricum. Het werd een groot succes.

Op maandag was er de "Boshuttendag" voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Liefst 36 Kinderen hadden zich ingeschreven, Men begon met kennismakingsspelletjes en aansluitend Levend Stratego. Hét spel wat nooit overgeslagen mag worden, want dit spel is topfavoriet. Na de lunch volgde een speurtocht door het bos. Gezellig door het bos lopen in kleine groepjes, op zoek naar pijlen die de richting aangaven en leuke puzzelopdrachten. 's Avonds nog een potje Smokkelaartje gespeeld, waarbij de "smokkelaars" kurken en knikkers naar de overkant moesten smokkelen, maar als ze getikt werden door de "politieagenten" dan moesten ze gefouilleerd worden.

Op dinsdag kwam er een nieuwe groep kinderen. Zeker 22 kinderen (8 t/m 12 jaar) kwamen met het voornemen om er een gezellige dag van te maken en vooral om zo min mogelijk te slapen. De kennismaking werd dit keer gegoten in de vorm van een stoelendans. Ook met deze groep werd Levend Stratego gespeeld, zelfs de scoutinggroep van de buren werd uitgedaagd voor een potje. 's Middags stond het Chaosspel op het programma. Een door de leiding zelf bedacht spel, waarbij de kinderen in kleine groepjes spel- en puzzelopdrachten moesten doen in het bos. 's Avonds op zoek gegaan naar 10 "vossen" tijdens een Vossenjacht in het centrum van Bakkum. Op de late avond nog een quiz gedaan en daarna met zijn allen naar de slaapzaal. De volgende ochtend met kleine oogjes de spullen weer ingepakt. Na de ochtendgymnastiek en een potje touwtrekken (waarbij de meiden toch écht sterker waren) werden de kinderen om 12 uur weer opgehaald.

'Mijn beschermende brein'

Meisje dat boek 'Mijn beschermende brein' leest. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Ben jij een kind dat vaak pijn heeft? Moet je daardoor leuke dingen missen? Ben je steeds maar moe? Of ben jij als ouder al overal met je kind geweest zonder verbetering? Je bent niet de enige! In een schoolklas met 30 leerlingen, zitten gemiddeld 7(!) kinderen die last hebben van langdurige of vaak terugkerende pijn.

Boekpresentatie komende zaterdag in bibliotheek Beverwijk

Kitty Rumping (fysiotherapeut werkzaam bij het Pijnteam van Heliomare) en Ramona van Bakkum (pedagogisch medewerker Partou en illustrator) maakten hierover het boek 'Mijn beschermende brein'. Voor kinderen, maar ook voor ouders. Het boek maakt een heleboel duidelijk. Bijvoorbeeld hoe je hersens werken bij het sturen van pijn en hoe je brein jou beschermt door pijn te maken. Waarom dat gebeurt en wat je kunt doen als je brein je te veel, te lang of misschien onnodig beschermt. Er staan ook tips in voor wat je in zo'n geval kunt doen. De tekst is goed leesbaar en te begrijpen voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, terwijl het eigenlijk wel een heel ingewikkeld verhaal is.

De vele voorbeelden en plaatjes maken extra goed begrijpelijk wat er precies in je hoofd en je lijf gebeurt als je last hebt van pijn. De bekende professor dr. Erik Scherder is als hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij las het boek en was zo enthousiast dat hij wel een voorwoord wilde schrijven. Scherder gaf te kennen het boek eigenlijk in één adem uitgelezen te hebben. ''Het was zo interessant en boeiend!", aldus de bekende professor.

Eigen beheer

Het in eigen beheer uitgegeven boek is op dit moment alleen nog te bestellen via de website www.mijnbeschermendebrein.nl of via boekhandel Stumpel (Heemskerk) en The Read Shop Express (Beverwijk). Sinds het begin april verscheen zijn er al circa 400 exemplaren van verkocht. Hoogste tijd voor een tweede druk! Zaterdag 18 mei houden Kitty en Ramona om 13.00 uur een boekpresentatie op de jeugdafdeling van de bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk. Iedereen is welkom, toegang gratis.

Mijn schoenveters

(Foto: )

Vrijdagochtend negen uur. We trekken onze Tommy Hilfiger geveterde schoenen aan om een heel gesneden bruin te halen bij bakkerij Herman Schoone. De warme bakker waar mijn ouders al in 1938 brood haalden, toen nog in de Munnikenweg. Sokken optrekken en pats...de veter van mijn linkerschoen breekt. "Ga toch eens nieuwe veters kopen, krent ", spreekt mijn vrouw mij op een liefdevolle toon toe. "Ik knoop de stukken wel aan elkaar want als ik iets kan hergebruiken, zal ik dat niet nalaten", is mijn weerwoord. Het gemompel van haar hoor ik gelukkig niet en ga de deur uit. Terugkerend van de bakker trek ik mijn schoenen uit en pats.... de veter van mijn rechterschoen breekt. Nu moet ik er echt aan geloven om een paar nieuwe veters te halen. Aangezien ik kleurenblind ben vraag ik wat voor kleur veters en hoe lang zij moeten zijn. "Donkerbruin en tel het aantal gaten waar de veter doorheen moet." Het tellen gaat me goed af want het zijn precies 12 vetergaten gedeeld door twee, dus zes stuks. Ik krijg geld mee en loop naar de Beverhof. "Dames goedemorgen, kunt u mij helpen aan een paar donkerbruine veters met twaalf gaten gedeeld door twee." ''Natuurlijk meneer", antwoorden twee dames in koor. Synchroon draaien zij zich om naar het rek waar vele gekleurde veters hangen en laten mij drie paar donkere veters zien. "Deze is iets lichter van kleur dan de andere twee", leggen zij mij uit. "Ziet u dat deze iets feller is en deze iets fletser van kleur." "Dames, ik heb u iets vreselijks te vertellen, ik ben kleurenblind." "Wat erg", antwoordden zij met natte ogen. Nu moet ik op mijn hoede zijn om geen medelijden op te wekken. "Ik wilde dolgraag schilder worden maar werd hiervoor afgekeurd." "U bent zo te zien toch nog goed terechtgekomen." "Gelukkig wel, ik ben rechten gaan studeren." Twee verbaasde dames achterlatend loop ik glimlachend de winkel uit.

Co Backer,

jalbacker741@telfort.nl

DEM op kampioenskoers na zege op degradant

DEM heeft reden tot juichen, want superspits Anthony van Dongen scoort weer. Foto: Ruud van den Booren

BEVERWIJK - In de eindfase van de competitie bestaan er geen makkelijke wedstrijden meer. Ook al speel je tegen een ploeg die al weken geleden degradeerde. Slechts 11 punten heeft RKHVV en voor de gemiddelde supporter leek het erop dat DEM een gemakkelijke middag zou krijgen. Maar niets was minder waar. De mannen van trainer Arvid Smit wonnen, maar wel met de nodige moeite: 2-1. Omdat de concurrentie punten verspeelde, pakt DEM de leiderspositie in de Hoofdklasse. De titel lonkt....

Anthony van Dongen twee keer trefzeker

RKHVV is een onbevangen ploeg, die wilde afgelopen zondag tegen DEM laten zien dat ze echt niet zo slecht waren. En dat is gelukt. Een moeilijke wedstrijd werd het voor de ploeg van coach Smit. Hij had de week voor deze wedstrijd tegen iedereen al gezegd dat het echt geen slecht team was en dat kwam ook uit. Onbegrijpelijk dat de ploeg uit het Gelderse Huissen op de laatste plaats staat.

De spelopvatting is gewoon goed en DEM had het dus gewoon lastig. DEM heerste zeker in de eerste helft en creëerde voldoende kansen en mogelijkheden. Maar het vizier stond niet op scherp bij de voorwaartsen van DEM. Dan is het toch wel fijn als je Anthony van Dongen in je ploeg hebt. Zonder uit te blinken scoorde deze superspits de 1-0. Buiten het strafschopgebied krulde hij de bal prachtig in de bovenhoek. Verder had Timo Wolters niet al te veel geluk met zijn zelf gecreëerde mogelijkheden. Terwijl iedereen dacht aan een 1-0 ruststand zorgde RKHVV in de 44e minuut voor de gelijkmaker. Dat kwam toch wel even aan in de kleedkamer van 'de Wijkers'.

Smit reageerde direct met een wissel: Wolters eruit en Mike Adrichem erin. De invalbeurt na rust pakte goed uit, want DEM drong RKHVV terug. Een mooie steekbal van Ritchie Owusu naar Adrichem was de aanleiding voor de 2-1 voorsprong. De invaller gaf een prima voorzet op Van Dongen die de bal eenvoudig binnenschoof. RKHVV was zeker niet van plan om de wedstrijd te laten lopen en probeerde de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Met het inbrengen van Bryan Herraez reageerde Smit hierop en dat betekende dat Herraez samen met de uitblinkende Sem van Amersfoort volledige controle kregen op het middenveld.

Toen tijdens de wedstrijd al bleek dat koploper Hoogeveen en het gelijkstaande SDO hadden verloren, moest DEM nog even tot op de bodem gaan. Groot was de opluchting dan ook toen de scheidsrechter voor de laatste keer floot. Nu kunnen de jongens van aanvoerder Twan Verswijveren zich gaan opmaken voor de kraker tegen Hoogeveen, oftewel de nummer 2 Hoogeveen tegen de nummer 1 DEM.

De verwachting is dat veel Beverwijkse supporters de reis naar Hoogeveen zullen maken. DEM organiseert één of meerdere busreizen naar de Drentse stad. Hoe en wat kunt u lezen op de DEM-website. De wedstrijd vormt een fantastisch affiche, zo tegen het einde van de competitie.

Open dag KNRM trekt veel publiek

Foto Leo Tillmans

WIJK AAN ZEE - De open dag van de KNRM in Wijk aan Zee, afgelopen zondag, trok veel publiek. Daarmee mag deze open dag als zeer geslaagd bestempeld worden. Veel mensen genoten van deze stralende dag en hebben een tochtje gemaakt met 'de Donateur op zee'.

Dit was alleen mogelijk als je donateur van KNRM bent.

'Dichter aan Zee' in Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE - Op 21 mei kunnen dichters uit Wijk aan Zee, Beverwijk en andere delen van het land van zich laten horen tijdens "Dichter aan Zee" in Wijk aan Zee. Dit keer wordt het evenement gehouden in Strandpaviljoen Beach Club Oost 3, strandopgang Heliomare, rechts. Het evenement maakt deel uit van de internationale manifestatie Ezels en Kwasten [16-25 mei]. Thema is "Cultural connections", ter ere van het feit dat Wijk aan Zee dit jaar viert dat het 20 jaar Cultureel Dorp van Europa is. Voor het beste gedicht is een prijs van € 50. Aanvangstijd: 20.15-20.30 uur. Toegang gratis. Aanmelden bij Jan Aardenburg (jcaardenburg@kpnmail.nl) of Alie Blokhuis (alieblokhuis@gmail.com).

Ook deze kinderen gaan van start aan de Avond4daagse. Foto: Aangeleverd

Avond4daagse Heemskerk start bij Heliomare

HEEMSKERK - De Avond4daagse van Heemskerk heeft dit jaar een geheel nieuwe startlocatie. Er zal op de avonden van 4 t/m 7 juni 2019 gestart worden bij de nieuwe locatie van Heliomare De Velst 1. Er is op het terrein om Heliomare heen meer ruimte voor scholen om te verzamelen en ook voor auto's en fietsen is er voldoende plek.

Door de wijziging in de startlocatie zal er op de laatste dag een nieuwe muziekroute zijn. Een van de redenen om de startlocatie te wijzigen is de groei in deelnemers die de afgelopen jaren heeft plaats gevonden. Op de nieuwe locatie is meer ruimte en zal de start voor iedereen daardoor makkelijker en veiliger verlopen.

Op de laatste dag wordt nieuwe muziekroute gelopen

Inschrijven kan op vrijdag 24 mei en maandag 3 juni van 17:00 uur tot 18:30 uur in het gebouw van Heliomare aan de Velst 1. Natuurlijk kunt u zich op 4 juni ook nog vlak voor de start inschrijven van 17:00 uur tot 18:00 uur. Kosten € 5,50 p.p. inclusief medaille, sticker en wandeldiploma. De Avond4daagse van Heemskerk start op 4 t/m 7 juni voor alle afstanden (3,5 en 10 km) om 18.00 uur. Op de laatste avond vrijdag 7 juni start de 10 km ook om 18:00 uur, maar de 3 en 5 km starten dan om 18.15 uur.

Avond4daagse duurt van 4 tot en met 7 juni voor alle afstanden

De deelnemers aan de muziekroute zullen tussen 19.30 en 19.45 uur vertrekken vanaf het grote grasveld aan de Johannes Poststraat (kermisterrein) en via onderstaande route eindigen bij Heliomare locatie De Velst 1. De route is als volgt: LA grasveld Johannes Poststraat/Koningin Wilhelminastraat – LA Koningin Wilhelminastraat en direct RD Karshoffstraat – RA Maerten van Heemskerckstraat (blijven volgen tot Kerkplein) – LA Kerkplein – RA Burgemeester Nielenplein – LA Maerelaan – RD Rechterzijde Beethovenlaan/Laan van Assumburg bij zebrapad rotonde oversteken – RD Maerelaan – RA De Velst- Finish Heliomare hoofdingang.

Voor meer informatie en/of aanmelden kun je mailen naar: info@wsva4dnh.nl, of zie de website: www.wsva4dnh.nl.                

7600 euro opgehaald bij veiling Kennemers

BEVERWIJK - De penningmeester van de Kennemers was bijzonder blij met de veiling die de Kennemers afgelopen vrijdag in de kantine van de voetbalclub uit Beverwijk hield. Liefst 7.600,00 euro bracht deze veiling op, die bedoeld is ter ondersteuning van jeugdafdeling.

Telstar-voorzitter Pieter de Waard had leuk verhaal

De veiling van de Kennemers wordt ieder jaar georganiseerd. Het begon op een zeer gezellige wijze. De kantine was goed gevuld, de mensen luisterden zeer geamuseerd naar hoofdgast Pieter de Waard, voorzitter van buurman Telstar. Hij had een leuk verhaal met diverse anekdotes uit het bestaan van de Velsense club uit 1963. Dat het een leuk verhaal was, moge blijken uit het feit dat de aanwezigen zo stil waren, dat Pieter het zonder microfoon wilde doen. Hij had daardoor meer feeling met de toehoorders en had de volle aandacht.

De veiling op zich verliep als een speer. Er werd flink geboden op de 123 kavels. Ja u leest het weer goed, 123 kavels. De leden van de Veilingcommissie hebben zich het vuur uit de sloffen gelopen voor de vele items. Daardoor was de respons uit de zaal een warme deken voor hen. Want het liep voortreffelijk.

Het geld dat binnenkwam, is bedoeld voor de jeugdafdeling. ''Nogmaals alle sponsoren, veilingcommissie, kantinemedewerkers en allen die op een kavel hebben geboden, dank. Mocht u niets hebben gescoord, denk dan maar 'zo het was weer gezellig'...'', aldus de organisatie.

Ook in de zomer lekker sporten

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Heeft jouw sportvereniging een zomerstop? Ben je op zoek naar een nieuwe sportschool,maar wil je niet vastzitten aan een lang contract? Dan biedt de zomerpas van Fit4you2 een mooie oplossing. Voor slechts € 75,00 kan je 3 maanden (juni, juli en augustus) onbeperkt fitness en groepslessen volgen. Uiteraard met dezelfde service: intake, persoonlijk fitness schema en professionele begeleiding.

Bij Fit4you2 in Heemskerk

Er is een diversiteit aan groepslessen: van yoga tot cardio boxing. Fit4you2 is toegankelijk voor iedereen die wil werken aan een vitaal leven. Met of zonder beperking, samen kijkt men naar een goede balans voor het sporten. ''Naast de zomerpas kan onze voedingscoach advies geven hoe je nog voor de zomer de laatste kilo's kwijt kunt raken. Als je twijfelt of je met jouw beperking of blessure wel kunt sporten­, dan kunnen wij in overleg met onze fysiotherapeuten kijken wat mogelijk is. Ons doel is jouw doel: Op de juiste wijze begeleiden en adviseren!'', aldus Fit4you2. Wil je 1 juni starten met jouw programma, maak dan direct een afspraak voor een intake. Dit kan via info@fit4you2.nl of 0251-233783.

Repair café in Westerhout

Bezoekers kunnen langs komen met kapotte spullen. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op 18 mei gaan vrijwilligers weer repareren in Paviljoen Westerhout in Beverwijk. Bezoekers kunnen langs komen met kapotte spullen zoals elektrische apparaten, rollators, fietsen, kleding, computers, speelgoed, etc. Elke derde zaterdagmiddag van de maand is het Repair Café open (15 juni, 20 juli, etc.) . Van 12.30-15.30 uur in Westerhout op de Westerhoutplein 3 in Beverwijk. Info: www.repaircafé.org of Facebook: Repair Café Beverwijk.

MEI-denmaand bij DEM

Mei is MEI-denmaand! Foto: Ruud van den Booren

BEVERWIJK - De hele maand mei is het de 'Mei-denmaand' bij DEM. Ben jij een meisje? Ben jij tussen de 7 en 17 jaar oud? Heb jij zin om tegen een bal te trappen? Kom dan gratis trainen bij de meiden van DEM. Elke maandag- en woensdagavond trainen de MO-11, MO-13 en MO-15 onder begeleiding van ervaren trainers.

Gratis trainen bij voetbalclub in Beverwijk

Voor het seizoen 2019-2020 heeft DEM meidenteams voor de categorie MO-11, MO-13, MO-15 en MO-17. Voor de jongste meiden onder 9 jaar is er plek bij de jongens om alvast de basistechniek van het voetbal te leren. Naast de trainingen spelen de meiden op zaterdag lekker hun wedstrijden en zijn er ook nog andere leuke activiteiten. De laatste jaren is het meidenvoetbal steeds populairder geworden. Bij DEM is het vrouwenvoetbal aan het groeien en niet meer weg te denken bij de vereniging.

Ben jij een meisje, heb je een zusje, vriendin, nichtje? Stuur een mailtje: coordinatie.vrouwenvoetbal@rkvvdem.nl. Het meetrainen is vrijblijvend.

Pokémon ruilmiddag

(Foto: BMM)

BEVERWIJK- Op zaterdag 18 mei wordt er bij bmm games n' vinyl aan de Breestraat in Beverwijk een Pokémon ruilmiddag gehouden. Vanaf 13.00 uur kun je hier je Pokédex compleet proberen te krijgen door Pokémon kaarten met andere fans te ruilen. Er worden zowel oude als nieuwe series kaarten geruild.

Bij bmm games n' vinyl op de Breestraat

Wil je je verzameling compleet maken? Neem je Pokémon kaarten, Nintendo Switch en je 3DS met je Pokémon games mee! Deze middag is er de gelegenheid om met zijn allen Pokémon kaarten te ruilen en Pokémon te ruilen of samen te vechten met de meegebrachte Pokémon games! De eerste 25 bezoekers maken kans op een speciale event Pokémon en bij aankoop van tenminste €10,- aan Pokémon TCG producten krijg je een gratis Bulbasaur promo kaart. Zolang de voorraad strekt.

Locatie: bmm games n' vinyl Breestraat 140 ter hoogte van de Beverhof. Zaterdag 18 mei, 13.00-16.00 uur.

Een bijvriendelijke poppenvoorstelling

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Woensdagmiddag 29 mei zijn kinderen en ouders welkom op Kinderboerderij de Baak. NME Beverwijk biedt een gezinsvoorstelling aan van theater Poppekus. Het belooft een leuke en leerzame voorstelling te worden! Kom jij ook?

Op kinderboerderij de Baak in Beverwijk

De wilde bij is klein, maar toch een hoofdrolspeler in onze natuur. De wilde bij heeft het moeilijk en in deze theatervoorstelling gaan opa en Bibi proberen de bij te helpen. Zo leer jij wat jij kunt doen voor de bij en onze natuur.

Knutselen

Ook kun je deze middag in de stal een bijenknutsel en een echte zaadjesbom maken om de bijen te helpen. Het belooft weer een grappige en leerzame middag te worden. NME Beverwijk biedt twee voorstellingen aan.

Kom op tijd, zodat u een plekje heeft. Voorstelling 1: 14.00 uur-14.45 uur, voorstelling 2: 15.00 uur-15.45 uur.

Per voorstelling zijn er 40 plaatsen beschikbaar. Van tevoren reserveren is noodzakelijk en kan via www.nmebeverwijkheemskerk.nl.

Lezerspost

Minister of wethouder van eenzaamheid

Het sociale leven is verarmd. De persoonlijke contacten worden minder en vooral killer( Geert Mak, Hoe God verdween uit Jorwerd, oktober 1996). In werkelijkheid is ons leven er ook niet beter en ook niet gemakkelijker op geworden. In Nederland is het op dit moment voor veel mensen te ingewikkeld gemaakt, zie o.a. de inburgeringcursus. Komt nog is bij dat de saamhorigheid van de kleine overzichtelijke dorpssamenleving er al jaren niet meer is. Er is slechts nog sprake van snelle oppervlakkige functionele ontmoetingen. De solidariteit is jammer genoeg verloren gegaan. In Engeland is hij er al, de minister van eenzaamheid. De Belgische gemeente Sint-Truiden heeft een wethouder van Eenzaamheid.

In Nederland willen we hier echter nog geen minister of wethouder voor vrijmaken. Hier is echter het idee ontstaan dat door de wijkaanpak van oude wijken de sociale samenhang versterkt zou moeten worden. Het is alleen jammer dat veel geld van de Rijksoverheid gegaan is naar achterstandswijken van grote steden. Maar ook andere kabinetsbesluiten vielen vaak in het voordeel van de grotere gemeenten uit. De kleinere gemeenten moesten het stellen met de gebruikelijke wijkaanpak.

Alleen de aannames waar op de gebruikelijke wijkaanpak was gebaseerd passen niet langer meer bij deze wijken. Burgerparticipatie zou een uitkomst kunnen zijn. In de omgevingswet wordt participatie een cruciaal onderwerp.

Een burgerinitiatief zoals een Huis van de Buurt is dus ook participatie op z'n sterkst. Voor bewoners door bewoners met als één van de thema's "eenzaamheid bestrijden". Het heeft jammer genoeg ook aangetoond dat met vrijwel alles wat men thans wil ondernemen men stuit op een bijna ondoordringbare barrière van management bureaucratie en dat de overheid niet goed is in het hebben van een lange adem.

Overheidsbeleid is wispelturig. Eenmaal in gang gezette interventies volhouden, zelfs als ze succesvol zijn is voor de overheid een buitengewoon lastige opgave. Zodoende gaat de gemeente dit jaar aan de slag met een Tijdelijke Raadscommissie Inwoners Participatie( TRIP).

Bewoners, organisaties en ondernemers nog meer betrekken is het idee. De TRIP is een adviesorgaan van de raad. De TRIP doet onderzoek naar participatievormen en rapporteert/adviseert de Raad over vormen van participatie. Misschien kan de TRIP onderzoek doen naar de suggestie van de bewoners van de Lau Mazirelstraat die graag een ondergrondse container willen op hun standplaats? Dit burgerinitiatief is namelijk afgewezen door het college. Het college gaf als antwoord burgerparticipatie wel belangrijk te vinden maar de bestaande beleidskaders zijn wel het= uitgangspunt!

Deze maand wachten de initiatiefnemers van het Huis van de Buurt al weer precies twee jaar op een evaluatie met de gemeente Beverwijk, na het sluiten van hun burgerinitiatief.

Mendes Stengs, Raadslid Vrij! Beverwijk

Vliegen bij polsstokhoogspringen

'De vlucht door de lucht' van DEM-atleet Dylan Langeveld. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Met een mooi puntentotaal van 6985 punten, stoomde de jongens junioren A ploeg van DEM door van plek 27 naar plek 15 in de landelijke baanatletiek competitie. Een grote opmars, maar helaas net niet genoeg voor de top 12, wat plaatsing voor het NK teams zou betekenen. De DEM ploeg bewees ondanks het ontbreken van belangrijke schakels als Jelco Kohlenberg, Musa Darboe en Antwayne White echter wel NK waardig te zijn.

Dylan Langeveld zorgt voor opmars AV DEM

De grote stap voorwaarts in de rangschikking mag op het conto geschreven worden van Dylan Langeveld. De veelzijdige 17 jarige DEM atleet vloog bij het polsstokhoogspringen in Assendelft over de 4,30 meter, won hiermee niet alleen met overmacht de wedstrijd maar heeft met deze prestatie direct de 2e plaats op de nationale ranglijst voor atleten tot 20 jaar in handen, en verbeterde en passant het DEM clubrecord. Naast deze glorieuze overwinning bij het polsstokhoogspringen was Langeveld ook nog eens goed voor zilver en een persoonlijk record bij het speerwerpen met 43,55 meter en een derde plaats bij het verspringen met 5,96 meter. Ook een medaille was er voor Mats Beentjes. Hij won het zilver bij het kogelslingeren met een afstand van 31,55 meter. Pier van Vuuren verpulverde zijn persoonlijk record op de 3.000 meter met 30 seconden. Met zijn tijd van 9.57,67 minuten greep hij net naast de medailles en werd hij vierde. Eveneens een vierde plaats was er voor Michiel van der Groen. In een tactisch sterke race liep hij naar 2.06,33 minuten op de 800 meter.

Persoonlijke records waren er voor Noa Struyve bij het verspringen (5,55 meter) en Timo van der Stoep op de 100 meter (12,23 seconden).

Aanmelden Kunst op de Kade op Havenfestival IJmond

IJMOND - Het gratis Havenfestival IJmond (in het havengebied van IJmuiden) wordt dit jaar gehouden in juni en wel op zaterdag 29 juni van 12.00 tot 17.00 uur en zondag 30 juni van 12.00 tot 17.00 uur.

In een bijzondere binnenlocatie zullen zes tot acht kunstenaars exposeren met hun kunstwerken. Zij kunnen zich aanmelden om eraan deel te nemen. Kijk op www.havenfestivalijmond.nl hoe goed het er in voorgaande jaren uitzag.

Dit jaar zijn er ook kraampjes te huur. Meer informatie en een bezoek aan de locatie volgt nadat je je hebt aangemeld. Alvast enkele details voor je agenda: men richt in op vrijdagmiddag 28 juni na 14.00 uur en ruimt op op zondag 23 juni vanaf 17.10 uur. De auto´s mogen zondagavond pas het terrein op nadat de straat is vrijgegeven. Het is de bedoeling dat je dit weekend zelf aanwezig bent. Het thema is "duurzaamheid", het liefst moet een van je werken daarnaar verwijzen.

Aanmelden voor Kunst op de Kade kan door het volgende mailadres gebruik te maken: kunstopdekade@gmail.com. Voor de ballotage geef je je websiteadres door. Heb je geen website stuur ode organisatie dan 3 foto's van je werk met vermelding van techniek en formaat. Inschrijven kan vanaf nu. Je hoort z.s.m. doch uiterlijk 1 juni of je gekozen bent. Voor deelnemende kunstenaars aan "duurzaamheid" zijn geen kosten verbonden wel wordt een kleine borg gevraagd die je later weer terugkrijgt.

'Zo vierden we feest in Kennemerland' tot en met 19 mei

BEVERWIJK - Een feest der herkenning, tevens de vrolijkste tentoonstelling die er ooit is geweest in Museum Kennemerland. De meest uiteenlopende feesten uit de periode 1950-1980 komen aan bod. Uiteraard de kermissen en draverijen, waarin Kennemerland vanouds uitblinkt. Te denken valt verder aan historische en kerkelijke optochten, pinkenmarkt, bloemencorso en Sint Maarten.

Veel aandacht gaat uit naar allerlei populaire, volkse evenementen in Beverwijk, Wijk aan Zee, Heemskerk, Assendelft, IJmuiden en Santpoort. Zoals katknuppelen, paalzitten, zeepkistracen en modderworstelen. ,,Het lijkt er op dat de bevolking een voorkeur heeft voor feesten waarbij je vies wordt of een nat pak haalt.'', aldus Teatske de Jong, curator van de wisseltentoonstelling.

De historische verenigingen hebben voor de expositie de mooiste feestfoto's uit hun archief opgediept. Zo ook het Prentenkabinet Van der Linden en het museum zelf.] Het museum heeft gekozen voor de periode (circa) 1950-1980, vertelt de curator. ,,Het waren de jaren van de wederopbouw, de gemeenten in de IJmond maakten een enorme groei door, er kwamen veel nieuwe bewoners van buiten en met hen ontstonden er nieuwe initiatieven. In 1980 waren de meeste veranderingen in gang gezet. Dat leek ons een goed eindpunt.''

Museum Kennemerland, Noorderwijkweg 2a (hoek Westerhoutplein). Openingstijden: zaterdag, zondag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: € 5. www.museumkennemerland.nl.

De wieler tourtocht voor Noord-Holland

De Ronde van JCI is dé dag voor recreatieve fietsers en wielrenfanaten. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - JCI de Waag en JCI IJmond bundelen hun krachten en organiseren in 2019: De Ronde van JCI, dé dag voor recreatieve fietsers en wielrenfanaten. Op zondag 26 mei bieden JCI de Waag en JCI IJmond de mogelijkheid om, net als bij de Alpe d'Huzes die een week later plaatsvindt, te fietsen voor het goede doel. Bijzonder dit jaar, is de keuze uit 2 opstartpunten. Namelijk de Vuurlinie in Beverwijk en de Golfbaan Sluispolder in Alkmaar. Een mooie manier om voor alle fietsers in Noord Holland deelname mogelijk te maken.

Zondag 26 mei fietsen voor het goede doel vanuit Beverwijk

Deelnemers hebben de keuze uit een route van 40, 80 of 120 kilometer uitgestippeld over verharde fietspaden door het prachtige Noord Hollandse landschap. Zo doet u onder andere Heemskerk, Beverwijk, Limmen, Heiloo en Alkmaar aan. Starten kan rond 08:30 voor de 120 km, rond 09:30 uur voor de 80 en 10:30 uur voor de 40 kilometer. De route bevat een aantal leuke pauzelocaties, waar u zo nodig even kunt rusten en een maaltijd kunt nuttigen.

Opstartlocaties

Alle veiligheidsmaatregelen zijn voorzien en de route is helder en duidelijk bewegwijzerd waardoor u gegarandeerd een mooie dag tegemoet zult gaan.

Op de opstartlocaties treft u in Beverwijk een heuse bike fitter, kunt u kennis maken met fietswinkel Toon Beetjes en is een fysiotherapeut en masseur aanwezig. Middels een opzwepende warming up wordt u voor de 120 en 80 km klaargemaakt voor een lekkere tocht. Ook in Alkmaar is er een masseur en fysiotherapeut aanwezig en zult u vrolijk de dag starten.

Deelnemers fietsen niet alleen voor hun plezier, maar steunen met hun deelname ook een regionaal goed doel. Dit jaar zal de opbrengst gaan naar Fonds Hartewensen (zij zetten zich in om wensen van de cliënten van de Hartekamp Groep te vervullen) en naar een initiatief voor het realiseren van een zogenaamde Beweegtuin (geschikt voor alle leeftijden en minder-validen) in de Alkmaarse wijk Huiswaard.

Inschrijven

Via www.rondevanjci.nl kunnen deelnemers zich vooraf inschrijven waardoor er direct gefietst kan worden door middel van het Scan&Go systeem van NTFU dat de tocht als NTFU lid ter beschikking stelt. Inschrijven tijdens de dag zelf is uiteraard ook mogelijk. Wil je als team deelnemen aan de ronde dan is dit ook mogelijk. Bij de opstartlocaties krijg je dan na afloop een lekkere passende maaltijd voorgeschoteld. Meer info en inschrijven als team: https://rondevanjci.nl/inschrijven/

Vijfduizend euro voor Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade

WRB-voorzitter Schellevis is blij met de donatie. (Foto: PRISCILLA MIEDEMA)

WIJK AAN ZEE - Voorzitter Richard Schellevis van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade (WRB) ontvangt een cheque ter waarde € 5.000,-- uit handen van Rosa Stal - Nicolai namens de Stichting.

De BHC (Beverwijk-Hoogoven-Combinatie) is opgericht in 1935 en nam tot en met eind 2016 actief deel aan hulpverlening bij evenementen zoals: voetbal, volleybal / korfbal, harddraverij / concours hippique, wielrennen / toerfietsen, wandeltochten, karate / judowedstrijden, badminton, zeskampen en braderieën. Daarnaast brachten de gediplomeerde kaderinstructeurs hun kennis over aan scholieren voor het jeugd-EHBO, het geven van beginnerscursussen, oefenavonden voor gevorderden om de verworven kennis op peil te houden, hart- , reanimatieopleiding en EHBO -opleidingen aan plaatselijke Reddingsbrigades.

Als gevolg van het teruglopend aantal leden van ruim 180 leden in de zestiger jaren tot enkele tientallen in 2016 is de EHBO-vereniging BHC tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering in november 2016 ontbonden en in juni 2017 opgeheven. Als gevolg van het feit dat er dus geen vereniging meer was, is de steunstichting van EHBO-vereniging BHC per 22-08-2018 opgeheven.

Aangezien de Stichting een ANBI-status had, diende een batig saldo dan ook naar een soortgelijke doelstelling te gaan. De WRB kwam daarbij gelijk ter sprake, mede vanwege het feit dat deze vereniging louter uit vrijwilligers bestaat die in de zomermaanden de bewaking van het familiestrand te Wijk aan Zee op zich nemen en bijna dagelijks met EHBO worden geconfronteerd. De WRB is dan ook zeer verheugd met het bedrag.

Songs for You met Symphonic Adiemus

Songs for You. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op vrijdag 14 juni heeft Songs for You uit Beverwijk samen met 20 projectleden, landelijk de primeur om Symphonic Adiemus van Karl Jenkins uit te voeren in de St. Agathakerk, Breestraat 93, 1941 EG te Beverwijk. Symphonic Adiemus van Karl Jenkins is een verzameling nummers met harmonieuze vocale melodieën tegen een orkestrale achtergrond. Het koor wordt begeleid door het Holland Symfonie Orkest. De algehele leiding is in handen van dirigent Aldert Fuldner. Aanvang concert is 20.00 uur in de St. Agathakerk, Breestraat 93, 1941 EG te Beverwijk. De zaal is open om 19.15 uur. Toegangsprijs €19,50 incl. koffie/thee. Kinderen t/m 12 jaar €10. Verkoop kaarten via koorleden of tel. 06-37575280 of secretaris@songsforyou.nl. Of door overmaking van het verschuldigde bedrag naar rekeningnummer NL57 RABO 0335314740 m.v.v. het aantal kaarten (jeugd/volwassen). Kaarten liggen klaar bij de kassa. U kunt ook toegangskaarten kopen bij de entree van de kerk voor aanvang van het concert.

HKH wandelt langs de grens

De windmolen bij de A9. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Bij de Historische Kring Heemskerk laat Hes Niesten vrijdagmiddag zien hoe de gemeentegrens van Heemskerk eruitziet. Begin- en eindpunt van de denkbeeldige wandeling is de windmolen bij de A9. Vandaar gaat het via de Communicatieweg naar fort Veldhuis, de golfbaan en het gascompressorstation (net over de grens met Beverwijk). Speciale aandacht is er voor de grillige scheidslijn tussen de bebouwde kommen van Heemskerk en Beverwijk. Straten zijn daar voor een deel Beverwijks en anderdeels Heemskerks. Na een 'bezoek' aan strand en duin, met aandacht voor een scheepswrak en het zweefvliegveld op de grens Castricum-Heemskerk voert de virtuele terug naar het beginpunt. De presentatie is in het Historisch Huis aan de A. Verherenststraat, aanvang 14.15 uur.

Diversity Café meets Café Acoustique

Wouter Peters. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Heemskerks zanger Wouter Peters komt met een flink aantal muzikanten een exclusief optreden geven tijdens de uitzending van Café Acoustique in Café Lokaal te Heemskerk. Hij brengt nummers van het nog in de maak zijnde nieuwe album Diversity Café 2, dat covers bevat in een akoestisch jasje. Van rock, pop, blues, levenslied, tot Frans chanson. Na voltooiing van het album te zien in het theater, maar eerst voor één keer in Lokaal. Donderdag 16 mei, aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Café Lokaal, A. Verherenstraat 5, Heemskerk.

Uitbreiding Heliomare in Heemskerk

Uitbreiding aan de oostzijde gebouw de Velst van Heliomare met tien lokalen op de begane grond. (Foto: Ron Pichel)

HEEMSKERK - Van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 mei was het een af- en aanrijden van opleggers van BUKO Huisvesting met elementen voor de uitbreiding van Heliomare op De Velst in Heemskerk met elf lokalen.

Na de zomervakantie krijgen 100 leerlingen van het voortgezet onderwijs van Heliomare les in het gebouw. Door gezamenlijke inspanningen van Scheybeeck, het moederbedrijf van BUKO, en Heliomare kan de onderwijslocatie gerealiseerd worden. Het gebouw is semi-permanent en betreft losse elementen die met elkaar worden verbonden tot een geheel. Architect Marlies Rohmer heeft advies gegeven over de uitstraling van het gebouw, zodat het past in de gebiedsvisie van De Velst. Reeds in het weekend begon de afbouw die duurt tot aan de oplevering medio juli.

Allereerste 'Goudvis' diploma

Tjez superblij met zijn diploma! Foto: KIS

BEVERWIJK - Na flink wat lessen van meester Coert, juf Gea en Juf Angreth was het op 9 mei 2019 eindelijk zover. Tjez Koster uit Limmen mocht in het sportfondsenbad te Beverwijk afzwemmen voor zijn goudvis diploma. Tjez, geboren met een beperking en in het dagelijks leven gebonden aan zijn rolstoel, was zeer zenuwachtig voorafgaand aan zijn examen, maar onder toeziend oog van de familie heeft Tjez het uitstekend gedaan!

Bij de KIS, een sportvereniging voor mensen met een beperking, hebben zeer veel kinderen en volwassenen met een beperking zwemles ontvangen. Sinds 2018 is de KIS aangesloten bij de ENVOZ. En de ENVOZ is de organisatie die o.a. naast reguliere zwemdiploma’s ook zwemdiploma’s uitreikt aan kinderen met een beperking.

Certificaten

Deze certificaten zijn ondergebracht in een zogenaamde ‘Vissen lijn’. Deze diploma’s dienen juist als stimulans om verder te gaan met zwemles. Voor sommige kinderen met een beperking is het een enorme uitdaging om zich voort te bewegen in water. En Tjez had de eer om als eerste pupil van de KIS die uit deze ‘vissen lijn’ het diploma GOUDVIS in ontvangst te nemen.

Methoden

De methoden van de KIS is simpel, veel aandacht, geen tijdsdruk en vaak één op één onderwijs. En uiteraard kunnen de gediplomeerden en de familie op de vele zwem uren van de KIS gebruik maken van het bad. Door deze intensieve methode is er vaak wel sprake van een wachtlijst.

Parabadminton

De KIS heeft ook een afdeling parabadminton, waarbij mensen die of rolstoel gebonden of loopproblemen hebben zich kunnen bekwamen in het aangepast badminton. Een aantal regels van het regulier badminton zijn aangepast zodat de spelers toch een leuke pot kunnen badmintonnen. Meer info: www.dekis.nl.

Belissimo zingt in IJmuiden

Belissimo zingt in de Engelmunduskerk in IJmuiden. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op zondag 19 mei zingt gemengd koor Bellissimo in de Oud- Katholieke Engelmunduskerk te IJmuiden, de 'Deutsche Messe' van Schubert tijdens de zondagsviering. Aanvang van de viering is 10.00 uur. Het adres van de kerk is Kon. Wilhelminakade 119 te IJmuiden. De toegang gratis.


Gemengd Koor Bellissimo uit Heemskerk werd eind 1958 opgericht onder de naam "Rooms-Katholiek Gemengd Koor Heemskerk". Omdat het koor ten onrechte nog wel eens als een kerkkoor werd aangemerkt, koos men in 1998 voor de nieuwe naam "Bellissimo", een naam die associaties oproept met Italië, bij uitstek het land van de opera. In het veelomvattende repertoire staan dan ook veel muziekwerken in het genre opera en oratorium, die worden afgewisseld door lichtere en
populaire koormuziek. "Veelomvattend" omdat het koor er steeds naar blijft streven voor iedereen wat wils te brengen. Bellissimo heeft momenteel 58 leden en staat onder deskundige leiding van dirigent Lorenzo Papolo. Lena Lelyukhina begeleidt het koor tijdens concerten op de piano.

Stedenband Beverwijk-Wronki bijna 40 jaar

Het Franciscanenklooster in Wronki. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK – In 2020 bestaan de banden tussen Beverwijk en Wronki veertig jaar. De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki wil het jubileum onder meer vieren met een busreis naar Wronki. In het verleden vertrok er 25 jaren achteren een bus naar het Poolse Wronki met 'een ieder die maar mee wil'.

Bestuur bereidt busreis naar Poolse stad voor

Het bestuur van de stedenband ziet mogelijkheden om in het voorjaar (mei of juni) wederom met een groep naar Wronki te gaan. Er wordt een gevarieerd programma aangeboden, met aandacht voor de gemeente Wronki en omgeving, de grootste stad in de nabijheid Poznan, met thema's als cultuur en bossen en natuurlijk komt er een feestelijke bijeenkomst om met de vrienden in Wronki het veertigjarig bestaan te vieren.

De kosten van deelname aan de busreis zijn geraamd op € 250,-, wie aan het totale excursieprogramma meedoet, moet daarvoor rekenen op ca. € 200,-. Iedereen die meegaat kan logeren bij eigen vrienden of kennissen, bij familie of in een hotel of pension. Geïnteresseerden kunnen zich vrijblijvend aanmelden, zodat het bestuur kan peilen of er voldoende belangstelling bestaat. Ook houdt het bestuur zich aanbevolen voor foto's, anekdotes en dergelijke over de banden tussen de bevolking van beide gemeenten. Die krijgen een plek op de website van de stedenband. Reacties kunnen gemaild worden naar info@beverwijk-wronki.nl. Reacties voor de busreis kunnen gemaild worden naar busreis@beverwijk-wronki.nl. Of via 0251-237064 (Jaap Bubberman) Voor meer info: www.beverwijk-wronki.nl.

Damtitel BDC voor elfde keer naar Jan Kloes

Jan Kloes (links) ontvangt zijn bekers. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Twee ronden voor het einde van het seizoen was het behalen van de clubtitel voor Jan Kloes eigenlijk al een feit. De Heemskerker was toen al niet meer in te halen door Aad Diemeer. Kloes behaalde de titel zonder ook maar een partij te verliezen dit seizoen. In totaal is dit zijn elfde clubtitel in zijn veertig jaar lidmaatschap.


Aad Diemeer had voor aanvang van de laatste ronde ook zijn 2e plaats al veiliggesteld. Jan Kloes werd ook winnaar van het Wim van der Sluis-Bekertoernooi die hij nu voor de zevende keer won en mag hij zich voor een jaar Clubkampioen en Bekerwinnaar noemen.

Aad Diemeer, ook uit Heemskerk, was in het Rapid-toernooi, net als vorig seizoen, opnieuw de sterkste sneldammer.

Kloes is nu ook Clubkampioen

Voor aanvang van de laatste avond van het Rapid-toernooi zag het er aanvankelijk niet naar uit dat Diemeer zijn Rapid-titel zou prolongeren en leek het er op dat Jan Kloes, die voor aanvang van de laatste bekeravond de ranglijst nog aanvoerde, ook met de Rapid-titel aan de haal zou gaan. Maar Diemeer was op deze laatste avond in topvorm en versloeg Kloes in het onderlinge duel. Hij steeg uiteindelijk van de derde naar de eerste plaats van het Rapid-toernooi. Ter afsluiting van de prijsuitreiking konden de leden het in de traditionele simultaan opnemen tegen de nieuwe clubkampioen. Kloes trof in de simultaan zeven gemotiveerde leden tegenover zich, won vier partijen, speelde er een remise en verloor twee keer.

Naar buiten met Gouden Dagen

(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Lekker naar buiten dankzij Gouden Dagen. Dit wordt mogelijk gemaakt voor de ouderen in Heemskerk. Donderdag 16 mei gaat de wens van mevrouw Koens, mevrouw Van Dam en mevrouw Schripsema in vervulling. Deze dames willen heel graag een keer naar Texel. Het Uitbureau in Westerheem had dit uitstapje al in de planning staan en i.s.m. Gouden Dagen gaat de wens van de drie dames in vervulling. Ze krijgen een rondrit over Texel waarna ze op een leuke plek neerstrijken voor een heerlijke lunch. 'Gouden Dagen' is heel benieuwd naar hun verhaal.

Buurtbakkie

De eerste buurtbakkie, oftewel de Gouden Koffie heeft samen met Welschap plaatsgevonden op woensdag 15 mei. Omwonenden van de buurt Rozestaete waren een week eerder op de hoogte gebracht door middel van een flyer. Hoe dit koffiemoment is verlopen, kunt u volgende week lezen.

Camping Geversduin

Maandag 20 mei is de eerste kampeerdag op Camping Geversduin. Na het geweldige succes van vorig jaar, met ouderen een dagje doorbrengen op de camping, wilde men dit nog een keer overdoen. Ook nu sponsort Camping Geversduin vijf dagen een tent voor 'Gouden Dagen' en mag men gebruik maken van hun faciliteiten. Ook Splitscreen wilde zijn prachtige oude VW-bus weer beschikbaar stellen om de deelnemers naar de camping te brengen en aan het eind van de middag weer naar huis te brengen. Vrijdag 24 mei is de laatste dag.

Extra parkeerplaatsen in Breestraat

BEVERWIJK – De gemeente legt zeven nieuwe parkeerplaatsen aan de rechterzijde van de Breestraat aan. Tevens krijgen alle parkeerplaatsen een betere aanduiding en markering. Deze maatregelen komen voort uit de Evaluatie herinrichting Centrum. Daarin bleek een behoefte aan meer parkeerplaatsen. Ook oordeelde men dat niet duidelijk aangegeven is waar geparkeerd mag worden. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en duren naar verwachting twee weken. De rijbaan hoeft hierbij niet afgesloten te worden. Vanzelfsprekend zijn de parkeervakken waaraan gewerkt wordt tijdelijk niet beschikbaar.
Alle 34 parkeervakken in de Breestraat worden duidelijk gemarkeerd door een aaneengesloten lijn van straatstenen in een afwijkende kleur. Bij de locaties voor de extra parkeerplaatsen is rekening gehouden met de zijstraten, inritten van ondernemingen en kerk, evenementen en de markt.

REGIO - In deze krant regelmatig de rubriek vermiste en gevonden huisdieren.

Vermist:

Kater, ongecastreerd, zwart, wit plekje in nek en op buik (Strauszstraat, Heemskerk); Poes, cypers grijs, zwart, licht rond ogen, licht onderbekje, rechtsvoor wit voetje (Strauszstraat, Heemskerk); Kater, ongecastreerd, zwart, paar witte haartjes op borst (Meester Ludwigstraat, Castricum); Poes, lapjes, bruin, zwart, zwart masker, wit vanaf bovenop kopje uitlopend naar bekje, zwart vlekje onder bekje, lapjes bovendek, wit rest lijfje (Lariksplantsoen, Beverwijk); Poes, schildpad, cypers zwart, rood, wit streepje op neusje, wit links onder neusje, witte bef doorlopend naar buik, wit op voetjes (Boonakkersteeg, Egmond-Binnen); Kater, gecastreerd, cypers rood, wit vanaf boven tussen ogen uitlopend naar bekje, witte bef en buik (Meerweidenlaan, Velsen-Noord).

Gevonden:

Poes, lapjes, cypers ,zwart, rood, lapjes masker, wit vanaf bovenop kopje uitlopend naar bekje, witte band om nek, lapjes bovendek, wit rest lijfje, cypers grijs, zwarte staart met rood puntje (Bleumerweg, Castricum); Kater, ongecastreerd, cypers grijs, bruin, wit onderbekje doorlopend naar borst, voor witte teentjes, achter witte laarsjes, cypers grijs, zwart einde staart (Rijksweg, Akersloot); Poes, schildpad, zwart, rood gevlekt (Fokkerlaan, Beverwijk); Poes, cypers grijs, zwart, wit vlekje tussen ogen, wit vanaf onder ogen uitlopend naar bekje, wit onderbekje, witte bef, wit tussen achterpootjes, voor witte sokjes, achter witte laarsjes, zwart einde staart (De Boogaert, Castricum); Kat, cypers rood, licht geringde cyperse staart Prinses Beatrixstraat, Castricum); Poes, zwart, wit streepje op kopje doorlopend naar linkeroog en uitlopend naar bekje, wit vanaf onder rechteroog uitlopend naar bekje, zwart bovendek, rechtsvoor wit laarsje, rechtsachter wit pootje met aan binnenkant zwarte vlek, zwarte staart met wit einde (Adenauererf, Heemskerk); Poes, zwart, wit streepje op neusje, wit onder neusje, witte bef, wit tussen achterpootjes, voor witte teentjes, achter witte laarsjes (Kennemerlandstraat, Heemskerk).

Voor info: Dierenambulance Kennemerland. Tel: 0251-215454, www.dierenambulancekennemerland.nl.

Afslankstudio Velserbroek bestaat 20 jaar

Jong en oud willen lang gezond blijven en letten graag op hun lichaam. Foto: Aangeleverd

VELSERBROEK - Wat als je echt wel probeert om te letten op je voeding? Als je echt wel probeert om zoveel mogelijk je auto te laten staan en de fiets te nemen? Wat als die kilo's hardnekkig blijven kleven, al doe je nog zo je best? Dan is een extra zetje in de rug zeer welkom, zeker als dat op een heel ontspannende manier kan gebeuren! Maak kennis met de Cryolipolyse of Coolipo Twin bij Afslankstudio Velserbroek.

Vet bevriezen is vet verliezen! De oplossing tegen vet voor mannen en vrouwen. Met een blijvend resultaat, zonder operatie, pijnloos, veilig en effectief. Cryolipolyse is ijskoud de beste manier om van uw overtollig vet af te komen. Daarnaast is de Presso een afslankmethode waarbij op twee fronten wordt gestreden: door lange frequentiegolven wordt je vetverbrandingssysteem gestimuleerd en door micropressie worden de vetten losgemaakt en verwijderd via drainage. Klinkt logisch en degelijk, bovendien werd de Presso al jaren door de internationale pers uitgeroepen tot beste afslankmethode. Wat wordt beloofd? Duidelijk centimeterverlies op armen, taille, heupen, dijen en kuiten. Je voelt je fitter en meer ontspannen, je huid voelt strakker en zachter aan, er is een betere vetverbranding en een doeltreffende verwijdering van vocht en afvalstoffen. Vetcellen en cellulite verdwijnen als sneeuw voor de zon Vooral de erkenning van de internist van het ziekenhuis, hij is razend enthousiast, wat jullie presteren is ons in een paar jaar niet gelukt. Annet is superblij met deze mooie erkenning vanuit het ziekenhuis. Daar doe je het allemaal voor, een gezond en slank lichaam voor iedereen!

Afslankstudio Velserbroek staat al jaren nummer 1

Al die jaren is de studio de nummer 1 op afslankgebied, de allernieuwste apparaten, geen wachttijden en voor iedereen vrijblijvend advies en steun om het juiste eindresultaat te halen.

Vrijdag 31 mei aaanstaande is er van 17.00 tot 20.00 uur een gezellig jubileumfeest met een hapje en een drankje en zingt de bekende Carina Lemoine gezellige nummers. Tijdens deze gezellige uurtjes zijn er spectaculaire aanbiedingen!

Tevreden klanten

Kristien, 58 jaar, woog op 3 september 77,3 kilo. Op 12 oktober 74,1 kilo. In die periode ging haar taille van 82 naar 79 centimeter, haar buikomtrek van 93 naar 92 centimeter, heupen van 100 naar 97 centimeter, dijen van 104 naar 101 centimeter en billen van 99 naar 97 centimeter.Nellie, 49 jaar, woog op 16 januari 75,7 kilo, op 16 maart nog maar 68,5 kilo. Het verschil? Eén volledige confectiemaat!Benieuwd naar de juiste manier van afslanken?

Breng dan een bezoek aan Beauty & Afslankstudio Velserbroek aan de Klompenmakerstraat 7. Voor meer informatie: 023-5490556, info@afslankstudiovelserbroek.nl en www.afslankstudiovelserbroek.nl.


16 / 20

17 / 20