Omring Express

25 april 2019

Omring Express 25 april 2019


1 / 12

Een voorproefje hoe het Makado er straks uit komt te zien. Een complete impressie vindt u op pagina 3…. (Foto: aangeleverd).

Jourik Pos namens eigenaar Makado Schagen B.V. en Gerard Tesselaar als bekend gezicht namens de winkeliers: ,,Negatief sentiment teveel gericht op de korte termijn en het is verre van het hele verhaal"

Het andere geluid van het Makado Centrum

Door Warner de Weerd

Een markthal, ruimere gangen en een grotere entree: zomaar wat ‘ingrediënten’ die het vernieuwde Makado straks verrijken…. (Foto: aangeleverd).
(Foto: aangeleverd).

SCHAGEN- Het Makado winkelcentrum loopt leeg. Het Makado is te duur. Het Makado heeft geen toekomst. Het zijn de geluiden die de afgelopen maanden in de media zijn verschenen. ,,Het is een zeer eenzijdig verhaal, er is ook een andere kant", vertellen Jourik Pos namens eigenaar Makado Schagen B.V. en Gerard Tesselaar als bekend gezicht van de ondernemers in het winkelcentrum. ,,Een positief verhaal. We begrijpen namelijk niet alleen de kritiek, er zijn al duidelijke stappen gezet voor verbetering. Na de zomer worden die al zichtbaar als de verbouwing aan het winkelcentrum begint. Daarnaast gaan we op vrijdagavond 10 mei (zie kader, red.) een informatieavond houden voor inwoners van Schagen, ondernemers en gemeenteraadsleden."

Pos benadrukt dat de eigenaar van het winkelcentrum meedenkt met de eigenaren. ,,Makado Schagen BV is onderdeel van het vastgoedbedrijf Coltavast Het bedrijf kent zijn oorsprong in de retail sinds 1903 en is sinds die tijd verbonden met de kop van Noord-Holland. Omdat wij van huis uit ook winkelier zijn, hebben wij nog steeds een duidelijke feeling hebben met de dagelijkse winkelpraktijk", aldus Pos. ,,We zijn langzamerhand in het vastgoed beland, maar we zijn ook nog altijd mensen van de vloer. We adviseren bijvoorbeeld winkeliers met onze opgebouwde expertise over hun winkels. Denk hierbij aan het creëren van meer beleving in de zaak en hoe je als kleine ondernemer je toch online kunt profileren. Want dát is anno 2019 inderdaad noodzaak. De klant van nu oriënteert zich op internet maar gunt het de winkelier vaak nog wel om het gewenste product bij hem of haar te kopen. Als hij of zij tenminste de tijd neemt voor de klant, goed adviseert en het gewenste product ook daadwerkelijk in huis heeft."

De hardnekkige geluiden over de huurprijzen in het Makado die te hoog zouden zijn vindt Pos ook overtrokken. ,,Alles heeft natuurlijk zijn prijs, maar we leveren echt maatwerk in dit opzicht. Per winkelier kijken we op welke plek en met welke oppervlaktemeters hij of zij het best tot zijn recht komt. En: We zijn niet van plan om na de verbouwing de huurprijzen fors te verhogen. Wij gaan het winkelcentrum verbeteren voor de lange termijn, niet om er snel gewin erdoor te verkrijgen."

De kritiek dat het Makado wegkwijnt vinden zowel Pos als Tesselaar overtrokken. De plaatselijke ondernemer, eigenaar van cafetaria Smultaria, dient volgens Pos als voorbeeld. ,,Je moet wel blijven investeren in je zaak." Tesselaar vervolgt: ,,Ik ben een paar jaar geleden naast de snackbar deze bistro begonnen en heb onder meer een serre aan laten bouwen. En ik ben echt niet de enige die investeert. Er zit genoeg vernieuwingsdrang in het Makado." Alleen, je moet als ondernemer wel daartoe de kans hebben. Pos: ,,Een aantal winkels in het Makado is 70 tot 90 vierkante meter groot. Uit marktonderzoek blijkt dat de meeste winkeliers anno 2019 minimaal een winkelruimte van 150 vierkante meter nodig hebben om rendabel te kunnen draaien. Daar gaan we met de verbouwing ook op inspelen."

Vervolg op pagina 3: De verbeteringen van het Makado Centrum op een rij.

IN KADER

Omgevingsaanvraag is gedaan, informatieavond op komst

De omgevingsaanvraag voor de verbouwing van winkelcentrum Makado is binnen bij gemeente Schagen. In feite, zo stelt de gemeente, vraagt Makado Schagen B.V. hiermee toestemming voor de verbouwingsplannen, want in deze aanvraag staat wat de plannen zijn. Op vrijdag 10 mei aanstaande zal Makado Schagen B.V. tijdens de koopavond van Makado een inloopavond houden voor belangstellenden. Hier laten zij zien wat er gaat veranderen aan het Makado. Diverse toekomstbeelden sieren momenteel al het winkelcentrum. Hierop wordt aan de hand van tekeningen, impressies en een 3D-film toelichting gegeven tijdens de inloopavond op het centrale plein in het winkelcentrum. Gemeenteraadsleden, ondernemers en klanten van Makado zijn welkom.

Het gaat tijdens deze bijeenkomst niet over de omgeving rond Makado of verkeerssituaties. Het gaat specifiek om de winkels en hoe de indeling gaat veranderen. De inloop voor gemeenteraadsleden is om 18.30 uur, voor ondernemers en andere belangstellenden is de inloop om 19.00 uur en de avond eindigt om 20.00 uur.

**********************************************

De verbetering van het Makado Centrum op een rij:

Fraaie entrees, meer parkeerplaatsen, verhoogd plafond en mooiere gangen

VERVOLG VOORPAGINA

SCHAGEN- Dat het winkelcentrum als geheel verouderd is, daarover is Pos het eens. ,,Daarom gaan we ook investeren! En ja, dat heeft lang geduurd, maar dat komt doordat we naast vernieuwen ook uitbreiding onoverkomelijk achten. Dit om de regiofunctie van het Makado in Schagen te versterken. Die is namelijk door de vernieuwing van de winkelcentra in Petten, Callantsoog en Warmenhuizen verzwakt. Wij zagen dat aankomen en wilden al veel eerder tot actie overgaan, maar werden belemmerd door slepende procedures. Uit onze analyse in 2007 bleek namelijk dat modernisering van het Makado centrum ook uitbreiding inhield. Alleen, die uitbreiding omvatte een deel van het parkeerterrein. Die had ook een zodanige omschrijving in het bestemmingsplan. Wijziging daarvan heeft door bezwaarprocedures vele jaren geduurd."

Maar wat wil Makado Schagen BV beter gezegd Coltavast dan precies verbeteren aan het winkelcentrum? Een overzicht:* Er komt een tweede entree aan de Nieuwstraat. Dat is niet alleen goed nieuws voor de winkeliers in het Makado Centrum maar ook voor de winkeliers aan de Nieuwstraat, want het Schager winkelhart raakt zo beter geïntegreerd.

* Alle entrees van Makado , ook de tweede aan de Nieuwstraat en die aan de Gedempte Gracht, krijgen een nieuwe uitstraling. 'Meer opvallen', dat is het uitgangspunt, want op dit moment loopt het winkelend publiek volgens Pos en Tesselaar de ingangen teveel voorbij.

* Rijnboutt Architecten, zeer ervaren in de retailsector, heeft het ontwerp voor het vernieuwde Makado Centrum gemaakt. ,,Daarbij zijn de twee kerken in Schagen als uitgangspunt genomen, dat zijn de blikvangers van de stad", aldus Pos. ,,Het Makadocentrum oogt daarbij als een platte doos. Daarom worden de entrees en de gevels daarboven ook verhoogd en krijgen ze een flitsend design."

* De lage plafonds in het winkelcentrum worden ook verhoogd voor meer ruimtelijke beleving.

* Noodzakelijkerwijs worden de technische installaties die nu tussen het systeemplafond en het plafond hangen, ontmanteld en opnieuw opgebouwd boven het plafond zelf.

* Het ventilatiesysteem wordt vernieuwd en verbeterd zodat het winkelcentrum nooit meer muf ruikt.

* De gangen worden aangepakt en veel sfeervoller gemaakt.

* Er wordt gebruik gemakt van duurzame technieken om het winkelcentrum te verwarmen en te koelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en het Makado zal niet meer verwarmd worden met gas.

* Het aantal parkeerplekken wordt uitgebreid naar ca. 530, er komt daartoe een meer ruimte op het parkeerdek.

* Er wordt in de visie van het vastgoedbedrijf veel meer ingezet op vers. Daartoe komt er ook een zogeheten Marktplein. ,,Zoals de Markthal in Rotterdam maar dan beter en vooral herkenbaar Noord-Hollands", aldus Pos. ,,Dat houdt in niet te poenig qua uitstraling. Noord-Hollanders willen betalen voor kwaliteit maar het hoeft niet super-de-luxe te ogen. Tegelijkertijd zetten wij wel in op kwaliteitsbedrijven op het gebied van groenten, kaas, vis en wijn. Ons idee is, wanneer dit in orde is, er ook meer klandizie komt voor modewinkels en andere zaken."

* Om de beleving te vergroten worden er nog steeds tal van activiteiten gehouden, zoals rond Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst et cetera. Pos: ,,Dat is goed voor de beleving, maar we kijken wel naar de schaal van elke activiteit. We willen geen evenement meer hebben van grote omvang, want dat bevordert het koopgedrag niet. En daar is het, als je wat organiseert, wel om te doen. Dat de klant langer blijft en meer koopt."

De werkzaamheden zullen naar verwachting anderhalf jaar duren. Gek genoeg komt dit het vastgoedbedrijf niet slecht uit, want door de verbouwingswerkzaamheden moeten winkels noodgedwongen verplaatst worden. Dat is reeds gebeurd met Hunkemöller, al was het plan volgens Pos sowieso al omdat modebedrijf te verplaatsen. ,,Omdat die op een ongunstige plek zat." De eerste werkzaamheden zullen plaatsvinden in de gang vanaf Gall & Gall tot en met de Xenos Als bedrijven tijdelijk moeten verhuizen, dat gebeurt binnen het winkelcentrum zelf.

Pos benadrukt andermaal dat het Makadao Schagen B.V. om de lange termijn te doen is, maar dat de bedrijven in het winkelcentrum ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. ,,Wij staan bedrijven al bij door ze te adviseren over bijvoorbeeld, door maatwerk te leveren in de huurprijzen maar ze moeten ook zelf flexibel inspelen op de klantbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan de vrijdag als koopavond. Die loopt niet zoals vroeger. De koopzondag daarentegen loopt een stuk beter. Uit onderzoek blijkt verder dat de zaterdagavond als belevingsavond om te winkelen in trek is. Doe daar wat mee! Verweer als 'dat gaat teveel koste van privé' is een persoonlijke keuze'. Ondernemer zijn gaat niet over rozen. Elke detaillist weet inmiddels wel dat de klanten niet meer vanzelf naar je toe komen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, de rest is aan de winkeliers, we moeten er samen een feest van maken."

Nieuwe cursus wandelbootcamp bij TAS'82

SCHAGEN - TAS'82 is op 1 april gestart met een nieuwe wandelbootcamp-cursus. In januari 2019 ging de eerste editie van de wandelbootcamp bij de atletiekvereniging van start, het bleek een groot succes. TAS'82 is klaar voor de tweede editie. Bewegen op een uitdagende manier. Wandeltrainingen in combinatie met spierversterkende oefeningen op de atletiekbaan in Schagen. Dames en heren (vanaf 18 jaar) kunnen meedoen met deze trainingen. 10 weken lang kunnen de deelnemers op maandagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur de gevarieerde trainingen ervaren.

Wandelen kan altijd en overal, maar soms is een stok achter de deur best fijn. Ervaren dat variatie, door spierversterkende oefeningen toe te voegen, het nog uitdagender maakt. Trainen in groepsverband werkt motiverend en stimulerend en het kan een goede voorbereiding zijn op jouw (wandel)vakantie deze zomer. Iedereen kan aansluiten bij deze trainingen. Er wordt rekening gehouden met ieder niveau. Naast de trainingen is er nog een informatieavond door een fysiotherapeut en is er een kennismakingstraining met Nordic-Walking. De trainingen vinden plaats op de atletiekbaan in Schagen (achter de Spartahal). De cursus kost €45,- voor 10 weken. Na de cursus is het mogelijk om lid te worden van de vereniging (dit is uiteraard geen verplichting) en is deelnemen aan de andere wandeltrainingen die gegeven worden binnen de vereniging ook mogelijk. Nieuwsgierig en enthousiast? Opgeven is mogelijk via www.tas82.nl. Voor meer informatie of vragen kunt u terecht via pr@tas82.nl (Monique de Vries) of via de Facebook Pagina TAS Schagen.

OERRR Speuren naar verborgen beestjes

Speuren naar verborgen beestjes. (Foto: aangeleverd).


CALLANTSOOG - In de natuur van het Zwanenwater leven een heleboel kleine en bijzondere kriebelbeestjes. Je ziet ze soms niet, maar ze zijn er wel! Samen met de boswachter ga je naar ze speuren op allerlei plekken. In het duin, het bos of onder water. Je leert van alles over de beestjes. Bijvoorbeeld waarom het er zo veel zijn, wat ze eten en door wie ze worden opgegeten. Verstopt in de duinen van het Zwanenwater ligt een super grote stuifkuil. Tijdens deze excursie, op zondag 28 april van 13.30 tot 16.30 uur, is er ook tijd om hier even lekker uit te razen!
Geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen uitsluitend deelnemen onder begeleiding van een ouder of voogd. Om deel te kunnen nemen aan de excursie is het noodzakelijk om vooraf aan de excursie een ticket te boeken via de website www.nm.nl/agenda-callantsoog. Voor vragen hierover kun je tijdens kantoor uren contact opnemen met de Ledenservice van Natuurmonumenten via 035-655 99 11. Kosten voor de excursie bedragen 4 euro voor kinderen die lid zijn van OERRR. Niet leden betalen 7 euro. Startpunt: Parkeerplaats Zwanenwater, Zuidschinkeldijk 3a, Callantsoog.

Noord-Hollandse CDA-kandidaat Daan Versteeg naar plaats zeven

REGIO - Op de definitieve CDA-lijst voor de Europese verkiezingen stijgt de Noord-Hollandse CDA-kandidaat Daan Versteeg naar plaats 7. Een plaats in het Europees Parlement komt daarmee in zicht; het CDA heeft nu vijf zetels. Daan gaat echter voor een directe verkiezing op voorkeurstemmen. Dat hij mensen voor zich weet te winnen, bewees hij al met zijn verkiezing tot Politicus van 't Jaar 2018 van de Gooi en Vechtstreek. Afgelopen zaterdag presenteerde Daan zijn campagne tijdens de ALV van het CDA Noord-Holland. In de Cultuurkoepel Heiloo toonde hij zich een écht bereikbare kandidaat: "De Europese Unie is voor Noord-Hollanders een ver-van-hun-bed-show, waarop ze geen directe invloed hebben. Dat wil ik veranderen. Daarom heb ik als enige kandidaat mijn 06-nummer op de posters gezet, zodat iedereen mij kan WhatsAppen." Zijn campagne kent nog meer unieke elementen die in het teken staan van bereikbaar zijn. Inhoudelijk zet Versteeg zich in voor een veilig Europa waarin westerse waarden worden beschermd. Zo is hij voor betere bescherming van de buitengrenzen en tegen geldverkwisting door Europese instanties. Dat betekent dus ook dat hij kritiek op Brussel niet schuwt: "Als je écht pro-Europees bent, durf je ook te benoemen en te bestrijden wat niet goed gaat!", aldus de nummer 7 van het CDA.


Bloeiend Zijpe organiseert de Tulpencross

't ZAND - Op 4 mei organiseert Bloeiend Zijpe de Tulpencross, vanaf 13.00 uur. Een prachtig parcours van 7,5 km is er weer gemaakt op de kopeindes van de tulpenvelden. Het is een recreatieve loop, waarbij dus geen officiële tijdwaarneming is. Dit jaar is gekozen voor de bloeiende velden rondom BolleNoord, Groteweg 9 in 't Zand. Elke deelnemer ontvangt aan de finish een aandenken aan Bloeiend Zijpe! ''Je kunt je via de website al inschrijven, maar bedenk je zaterdag 4 mei dat je mee wilt rennen, dan is er altijd plaats.''

De inmiddels beroemde wandeltochten zijn dé wandelbestemming voor een energie boost. Je komt er los van je agenda, van tijdsdruk en stress. De kleurige bloemenvelden en de ruimte maken je hoofd leeg en geven je al wandelend nieuwe energie. Het belooft weer een unieke kleurige en geurige beleving worden. Zondag 5 mei kan je grenzeloos genieten van de mooiste tulpenvelden van de wereld. Met twee van de afstanden kom je bovendien langs het Wildrijk. Vijf verschillende afstanden zijn dit jaar weer uitgezet, het zijn stuk voor stuk unieke tochten, dwars door de kleurrijke bloeiende velden, waarbij ruim 50 bloembollentelers hun velden open stellen voor de bezoekers. De wandeltocht gaat voor 90% over het boerenbollenland van de kweker. Allerlei plekjes, waar je normaal gesproken niet mag of kunt komen zijn dan te bewandelen. Er worden bruggen gelegd voor deze ene dag, zodat er van veld naar veld gelopen kan worden. Nu nog kiezen of je de korte of de lange route gaat nemen!

Puzzelwandeltocht

Voor de jonge wandelaars is de puzzelwandeltocht uitgezet. ''Je kunt kiezen uit de 7,5 of 8 km er staan heel veel vragen op borden langs de route. Je krijgt een pen met het logo van Bloeiend Zijpe om de vragen te beantwoorden, die pen mag je natuurlijk houden! Onder de ingeleverde antwoorden wordt een bioscoopbon verloot. En dat allemaal door en in de grootste en mooiste tulpenvelden! De wandelingen van Bloeiend Zijpe zijn mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers.'' Er zijn twee verschillende startlocaties, afhankelijk van de gewenste wandelafstand!

Let op: Er zijn twee verschillende startlocaties, afhankelijk van uw gewenste wandelafstand! 8, 15 en 30 km vanaf:Land van Fluwel, Belkmerweg 65, 1753 GD Sint Maartenszee
en 20 km vanaf: Camping de Nollen, Westerweg 8 1759 JD Callantsoog.
Bij beide startplaatsen is er voldoende gratis parkeermogelijkheid! Meer informatie op de website; www.bloeiendzijpe.nl

De Groene Route bestaat al vijf jaar. (Foto: aangeleverd).

Rondje langs tuinen en kwekers in Noord-Holland noord

REGIO - 'De Groene Route' bestaat inmiddels al vijf jaar en wordt gevormd door een groeiende groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland noord. Wij willen anderen graag laten meegenieten van onze prachtige privé-tuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen. Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij allen hoog in het vaandel. Zij organiseren dit seizoen zes gezamenlijke open weekends en 1 avond-openstelling.
In de lente is er een open weekend, op zaterdag 25 mei en zondag 26 mei. In mei staan in de tuinen al volop vaste planten en late bollen te pronken. Wandel langs vijvers en borders vol Alliums, geniet van Geranium, Akelei en vele andere stralende voorjaarsdiva´s.
Voor meer info en deelnemers per datum, adressen en meer : www.degroeneroute.nl

Gehandicapten parkeerplaats

Gehandicapten parkeerplaats bij het strand van Petten. (Foto: familie Tesselaar).

TUITJENHORN/PETTEN - ''Mijn man Willem Tesselaar ging met de handbike naar het strand om te zien hoe de gehandicapten het strand konden bereiken. Via de opgang in Petten kunnen de auto's zo naar boven en mooi parkeren, zonder poortjes of gedoe. De andere parkeerplaats is via de slagbomen te bereiken. En er is een mooi parcours over het strand gemaakt zodat je het echte strandgevoel kunt ervaren. Dat je handbike, rollator, scootmobiel ect. kraakt van het zand, moet je voor lief nemen, want het is werkelijk schitterend om zo het strandgevoel te mogen beleven'' zegt Astrid Kesselaar uit Tuitjenhorn.

6 / 12

Er werd veel gerend, geklommen, gesprongen, gewandeld en gedanst tijdens de PCC-Actiedag (Foto: aangeleverd)

Zeer Zonnige PCC-Actiedag

REGIO - Tijdens Goede Vrijdag 19 april vond traditiegetrouw de jaarlijkse PCC-Actiedag plaats. Op deze bijzondere schooldag spannen de PCC-leerlingen zich in voor anderen, dichtbij of ver weg die het minder goed hebben getroffen. Er werd veel gerend, geklommen, gesprongen, gewandeld en gedanst.

De goede doelen die de vijf scholen dit jaar steunen, variëren van stichting Kika, The Ocean Cleanup tot stichting Stop Hersentumoren via Team Jacobien. De PCC-leerlingen van de vijf vestigingen lieten zich sponsoren door familie, vrienden en buurtgenoten voor een keur aan activiteiten die ze op deze dag ondernamen. Op PCC Fabritius in Alkmaar namen de onderbouwleerlingen deel aan een spectaculaire 'obstacle run' in en rond de school. Op PCC Het Lyceum organiseerden de leerlingen van vwo-Xtra een markt voor buurtbewoners, terwijl de bovenbouwleerlingen deelnamen aan een dancemarathon in de aula, of gingen sporten. Ook de traditionele volleybalmarathon die een dag eerder op deze vestiging werd georganiseerd voor eindexamenleerlingen maakt deel uit van de actiedag. Op PCC Heiloo kon gekozen worden tussen een voetbaltoernooi of een wandeling-met-opdrachten. Ook op PCC Bergen werd gevoetbald of deelgenomen aan een loop door het Bergense Bos. De leerlingen van PCC Oosterhout renden of wandelden heen en weer tussen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Het prachtige weer voegde veel toe aan deze bijzondere schooldag op het PCC. Hoeveel geld er door de leerlingen is verdiend, zal de komende weken duidelijk worden.

Koningsdag Warmenhuizen

Programma 27 april

10.00 tot         Opening van de kindervrijmarkt in Sporthal De

13.00 uur        Doorbraak. Kinderen kunnen vanaf 9.30 uur hun verkoopwaar klaarzetten op de aangegeven plaatsen. Vooraf aanmelden via info@jvbase.nl of Linda van de Watering 06-29538697 (dit mag ook door het versturen van een app/sms tot 26 april 22.00 uur). Deelnemers worden verzocht de overgebleven spullen weer mee naar huis te nemen!

11.00 tot         Aanvang spelletjes parcours voor kinderen van 4 t/m 11 jaar in de sporthal of

13.00 uur        bij mooi weer op het voetbalveld bij de sporthal.

                        Deelname is gratis. Er worden nog vrijwilligers gezocht om bij de spelen te helpen!

12.00 tot         In deze periode kunt u in de sporthal een deelname formulier halen voor een

15.00 uur        fietssterrit, hierbij zitten vragen en opdrachten. De sterrit is ongeveer 25 kilometer lang. Na afloop kunt u het formulier tot 18.00 uur inleveren in de sporthal. De uitslag wordt later bekend gemaakt in het Contact. De te winnen prijzen worden bij u thuis bezorgd.

13.30 en         Broodjes bakken nabij het sportveld

15.00 uur

13.30 tot         Laser Game Arena (groter en spannender dan afgelopen jaar!) in de sporthal

16.30 uur        voor de leeftijd vanaf 7 jaar.

14.00 tot         Schminken in of bij de sporthal.

16.00 uur

14.00 tot         Luchtkussen voor de kleintjes bij of in de sporthal. In de sporthal Just Dance 17.00 uur op groot scherm.

14.00 tot         Levend tafelvoetbal in de sporthal voor de leeftijd vanaf 10 jaar.

16.00 uur

14.00 tot         Live muziek van de band Perfect Strangers in/bij de sporthal. Ouderwets

19.00 uur        gezellige middag met o.a. paling darten. 's Ochtends wordt er

                        begonnen met paling roken.

                

19.00 uur        Kinderdisco voor de leeftijd 5 tot 11 jaar in de BASE-ruimte boven in het Dorpshuis. (Dit is voor de ouders ook alcoholvrij.)

20.00 uur        Dance Party voor jongeren van 11 t/m 15 jaar in de BASE-ruimte boven in het Dorpshuis

's avonds        Live optredens bij de diverse plaatselijke horeca

Muzikaal kwartet Coles Tibio op Koningsdag en workshop

Muzikaal kwartet Coles Tibio. (Foto: aangeleverd).

zand en klei op 28 april bij expositie Noordkopkunst

Workshop Spelen met zand (Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Op koningsdag/zaterdag 27 april speelt gedurende de middag Coles Tibio, een gitaarkwartet uit de wijde omgeving van West-Friesland. Het kwartet bestaat uit Karin Koomen, Hans van Drie, Hans Dekker en Conny van Gaans. Wij spelen bewerkingen van Zuid-Amerikaanse muziek, zoals Argentijnse milonga's en Latin stukken uit Brazilië. Maar ook houden wij van Folk-music en klassieke stukken, die door de eeuwen heen gespeeld worden. Hoewel wij stukken van over de hele wereld spelen, blijven we nuchtere Noord-Hollanders: Coles Tibio betekent vrij vertaald namelijk 'lauwe spruitjes'.

Op zondag 28 april geeft keramiste Marlen van Dop van 13.30 tot 16.30 een bijzondere workshop "Spelen met zand en klei" . Marlen van Dop ontdekte in de loop van haar ontwikkeling als keramiste, een voorkeur voor vormen met een duidelijke en strakke belijning. Met een idee van een vorm die zij zelf mooi vindt met details die haar aantrekken begint zij aan een nieuw object. De rest is magie; het object vormt zich al doende. Marlen maakt objecten die de sfeer hebben van strandvondsten, watererosie-sporen in rots, schelpen, fossielen en zaden. Wat ze gemeen hebben in hun duidelijke vorm en repeterende structuur of textuur en hun natuurlijke 'looks'. In deze workshop gaat ze in op de vier functies die zand bij het maken van keramiek kan hebben. Voor elke functie laat ze zien hoe de techniek in zijn werk gaat. Vervolgens kun je zelf aan de slag met een deel van de getoonde voorbeelden. Het gaat om het ervaren hoe zand en klei samen kunnen gaan; het spelen met de materialen. Heb je iets gemaakt dat je wil laten stoken dan kan dat. Werk meenemen om eerst thuis verder af te maken kan natuurlijk ook. Kosten € 45,- aanmelden via info@ericakraan-art.com of info@marlenvandop.nl

Noordkopkunst vindt plaats t/m 26 mei en is alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend van 12 tot 17 uur in de OndernemersCentrale, Oostwal 2, 1747EZ Tuitjenhorn. www.Noordkopkunst.nl

4 & 5 mei bij expositie Noordkopkunst : workshop beeldje van was

Vuurvrouw in brons. (Foto: Picasa)

door Marry Ranzijn en lezing fotografie door Jules Noordeloos

TUITJENHORN - Marry Ranzijn is beeldend kunstenaar en maakt voornamelijk beelden in brons Op zaterdag 4 mei geeft zij van 14 tot 16 uur een workshop 'Boetseren met was'. Zij begint met uitleg over het materiaal, het maken van een mal en het vervolgtraject o.a. uitleg over de mogelijkheden om het beeldje in brons te laten gieten. Aansluitend kunnen aanwezigen een eigen creatie in was maken. Kosten € 20,00. Opgave via de mail: info@marryranzijn.nl. maximaal 8 personen.

Op zondag 5 mei a.s. van 13.30 uur tot ongeveer 15.00 uur geeft fotograaf Jules Noordeloos een inspirerende lezing over fotografie. Aan de hand van zijn foto's vertelt hij zijn visie op perspectief in de fotografie. Fotograaf Jules Noordeloos van atelier De Zeelt in Beeld in Tuitjenhorn, is een allround fotograaf. Zijn portfolio van bestaat uit landschapsfotografie, portretfotografie, bedrijfsfotografie en abstracte foto's. "Een foto moet een emotie oproepen, het moet je beroeren en mag je niet onverschillig laten. Daarbij kan de emotie grillig zijn, onberekenbaar, maar blijft altijd persoonlijk". Jules wordt geïnspireerd door geometrische vormen in de natuur en de openbare ruimte. Hij vindt het interessant om details te accentueren. Zo plaatst hij een (bekend) onderwerp in een ander perspectief waardoor er een abstract beeld ontstaat. Jules werkt vanuit Atelier De Zeelt in Beeld zowel zelfstandig als in opdracht. Wil je meer weten over fotografie of houd je van mooie beelden? Dan is deze fotolezing een echte aanrader. Toegang is € 7,50 p.p. Geef je op via dezeeltinbeeld@ziggo.nl.

Noordkopkunst is een unieke kunstexpositie van 29 kunstenaars en vindt plaats t/m 26 mei en is alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend van 12 tot 17 uur in de OndernemersCentrale, Oostwal 2, 1747EZ Tuitjenhorn. www.Noordkopkunst.nl. contact: info@ericakraan-art.com 0612729948

Expositie echtpaar Dinkelo in Sint Maartenshof

SINT MAARTEN - Op de bovenverdieping van Sint Maartenshof exposeert het echtpaar Dinkelo. Tiemen schildert en tekent graag en is na zijn pensionering voornamelijk bezig met pentekenen. Elles schilderde vroeger en is na haar pensionering begonnen met een cursus speksteen. Dit beviel zo goed dat zij dit vele jaren heeft gedaan. Dit alles is te zien tot eind mei dagelijks tot 18.00 uur.

Winst Constructor Staalbouw in laatste wedstrijd

WARMENHUIZEN - Constructor Staalbouw heeft de laatste wedstrijd van het seizoen, op 21 april thuis tegen Pearle Opticiens uit Sas van Gent, met 7-1 gewonnen. De tegenstanders kwamen met drie man naar Warmenhuizen: er werden dus slechts drie partijen gespeeld. Tom Beemsterboer en Peter Vlaar wonnen hun partij; Henk Overmars speelde remise. Peter Vlaar nam in zijn partij tegen Jeffrey de Witte een lichte voorsprong: 8-6 na 9 beurten, maar daarna was het zijn tegenstander die met een reeks van 15 in 9 beurten de leiding nam: 12-21 na 18 beurten. Peter kroop dichterbij en kwam in de 32ste beurt op gelijke hoogte: 26-26. De strijd bleef gelijk opgaan tot de 39ste beurt: 34-33, waarin Peter Vlaar het matchpoint wist te verzilveren: 35-33.
De partij van Tom Beemsterboer tegen Jens van Dam ging tot beurt 10 gelijk op: 10-10. Tom Beemsterboer profiteerde van een flink aantal missers van Van Dam en liep langzaam weg: 17-12 na 20 en 26-20 na 31 beurten. Van Dam kwam nog wel tot 27-24, maar op Toms Beemsterboer fraaie serie van 10 in de 38ste beurt had hij geen antwoord: 37-24. Tom Beemsterboer besliste de partij in de 41ste beurt: 40-27. Henk Overmars ging redelijk van start tegen de Belg Pascal Claus: 10-7 na 10 beurten. Het vervolg was echter voor Claus, die met series van 4, 5 en 6 duidelijk afstand nam: 18-30 na 25 beurten. De achterstand bleef groot tot beurt 30 (stand 29-37), waarin Henk met een serie van 7 en daarop een van 3 op matchpoint kwam: 39-39. Een beurt later maakte Henk de 40ste. Claus maakte vervolgens remise. 40-40 na 32 beurten. Eindstand: 7-1. Helaas was deze overwinning niet genoeg voor lijfsbehoud in de eerste divisie, aangezien de concurrentie ook geen punten liet liggen.

KoorBisNis met uiterst gevarieerd programma in het Scagon Theater

KoorBisNis in het Scgaon theater. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - KoorBisNis niks mis mee! Dit laten de enthousiaste koorleden dan op zaterdag 18 mei, aanvang 20.15 uur, ook graag horen in een concert met een wel zeer gevarieerd programma. Hierin zullen dan ook de allermooiste nummers uit hun repertoire klinken. Vijf jaar geleden is zangpedagoge Gaby de Goede in het diepe gesprongen door het kort daar voor opgerichte KoorBisNis te gaan dirigeren. En inmiddels mag wel worden gesteld: dit heeft zeer goed uitgepakt! Ruim 50 zangeressen en zangers brengen, samen met het combo, een zeer divers repertoire ten gehore. Zo vormen 'Hallelujah' van Händel, 'Somebody to love' van Queen, 'Fix You' van Coldplay en 'Sacris Solemnis' van Beethoven een kleine greep uit het inmiddels zeer brede repertoire. KoorBisNis repeteert elke week en zingt één keer in de maand tijdens een viering in de Sint Janskerk in Breezand. Maar op deze avond laat het Breezandse koor zich, in dit concert, graag horen aan het publiek in Schagen! De entree bedraagt € 7,50.

www.facebook.com/koorbisnis/

Entreekaarten verkrijgbaar via de webshop en/of (indien niet uitverkocht) aan de theaterkassa op de dag van de voorstelling. Tijdens kassaopenstellingen kunnen ook, tegen contante betaling, entreekaarten worden aangeschaft voor nog komende voorstellingen.

Freek Vonk in Petten

Freek Vonk in Petten. (Foto: Astrid Tesselaar).

TUITJENHORN - Astrid Tesselaar: ''Ik was bij een strandopgang bij het strand van Petten en daar hadden ze kunst gemaakt van afval dat op het strand lag. Ondanks dat dit natuurlijk "zeer triest" is dat men dit op het strand vindt, is de kunst werkelijk prachtig. Freek Vonk en Neptunus zijn gemaakt van afval en nog veel meer…ga eens kijken bij de stand opgang achter panoramatoren in Petten.''

Nieuw onderkomen botenvisvereniging Noord West 9

Onder aan de trap bij de Hazendwarsdijk wordt gewerkt aan een nieuw onderkomen voor botenvisvereniging Noord West 9! (Foto: pjvannoort).

Paashaas gezien in Petten

De Paashaas gezien in Petten. (Foto: Coby Steijn).

PETTEN - ''Normaal gesproken kom je op de dijk in Petten een gewone haas tegen maar deze keer zag ik een hele bijzonder haas lopen namelijk de PAASHAAS.''

11 / 12

En weer een goal. (Foto: aangeleverd).

Naar het lied van Annie M.G. Schmidt stond 21e PH Verheul Jeugdtoernooi op Paaszaterdag voor de perfecte familiedag

'Op een mooie Paasdag' in Hippolystushoef

HIPPOLYTUSHOEF - Vrijwel iedereen kent de klassieker 'Op een mooie Pinksterdag van Annie M.G. Schmidt, het PH Verheul Jeugdtoernooi beleefde afgelopen zaterdag op de velden van vv Succes in Hippolytushoef zijn Paasvariant van het beroemde lied. Vaders en uiteraard ook moeders liepen tijdens de 21e editie van het evenement niet met hun zoon of dochter door het park, maar hadden wel datzelfde innig tevreden gevoel zoals in de openingszinnen van de Nederlandse hit verwoord. Het gevoel met elkaar de perfecte familiedag te beleven. Voor de wedstrijden door zoon of dochter nog even moed in te spreken of te helpen met de laatste voorbereidingen, tijdens de wedstrijden door ze hartstochtelijk maar nimmer te fanatiek aan te moedigen en na de wedstrijden door samen een drankje te doen, de inwendige mens te verwennen met een 'Verheul-hamburger' of anderszins na te genieten.

De kampioenen. (Foto: aangeleverd).

De Perfecte Dag werd georkestreerd door de organiserende vereniging. Van de vele jeugdige officieel gediplomeerde arbiters tot de coaches, van de drankjes tot de tosti's, van de vrijwilligers in de kantine tot op het veld: alles klopte. Van vv Succes straalt het succes dan ook echt af: in de nieuwe kantine, in de nieuwe kleedkamers, in de nieuwe tribune en vooral ook in de innovatiedrang. Zo kon het wedstrijdschema niet alleen digitaal bekeken worden maar werden de uitslagen ook 'live' digitaal bijgehouden worden. ,,Dat bevordert de spanning, iedereen kan nu nog meer meeleven met de wedstrijden", aldus de jeugdvoorzitter van vv Succes, Raymond Leever. ,,Tegelijkertijd houden we onze papieren programmaboekjes aan, zodat we alle doelgroepen, zij die meer en minder vertrouwd zijn met de digitalisering, bedienen."

Het prachtige weer leverde ook een belangrijke bijdrage aan het gevoel van het ultieme familie-uitje. ,,Ik ben voor het eerst op dit toernooi, het is erg gezellig", verwoordde Harm-Jan Barelds uit Hippolytushoef langs de zijlijn zijn gevoel terwijl hij de verrichtingen van zijn negenjarige zoon Lewis volgt. Zijn jeugdig enthousiasme maakt dat de lach op het gelaat van zijn vader gebeiteld is. ,,Hij was altijd doelman, staat sinds kort als speler in het veld. Je ziet dat hij nog zoekende is maar ook dat hij zijn nieuwe rol erg leuk vindt."

Oplopende temperatuur

Even verderop volgt de 77-jarige Anton van der Molen de verrichtingen van kleindochter Suzanne. Dat doet hij vanuit de schaduw, want in de middag loopt de temperatuur flink op. Reden voor de organisatie om de wedstrijden te verkorten zodat er een drinkpauze ingelast kan worden. ,,Maar ik heb er meer last van dan zij hoor", zegt hij. ,,Het is erg sfeervol, er zijn vele honderden kinderen hier vandaag en nog meer familie. Dit soort toernooien zijn er verder niet in de Noordkop. Niet van deze omvang althans." Moeder Barbara uit Den Oever kijkt ondertussen met veel trots naar het veld. ,,Suzanne is twaalf en aanvoerster. Van dit soort toernooien wordt ze beter maar het belangrijkste is dat ze het erg leuk vindt."

De kleindochters van Piet Luyt handballen, want die tweedeling is er nog in 'Hippo' volgens de 77-jarige inwoner van het dorp: ,,De jongens gaan op voetbal, de meiden op handbal. De voetbal- en handbalclub hier bestieren samen de sporthal. Dat tekent de harmonie hier. Het verenigingsleven bloeit."

Dat laatste wordt beaamd door Jay Klaaren, hypotheekadviseur bij Verheul. ,,In Hippolytushoef is er veel sociale cohesie. Dat straalt ook van deze club af, bij vv Succes, waar ik zelf nog in het eerste voetbal, zijn vele honderden vrijwilligers actief. Dit jeugdtoernooi onderstreept maar weer eens hoeveel man Succes op de been kan brengen. Dat is voor ons als sponsor ook fijn. We doen dit om wat terug te doen voor de gemeenschap, het is prachtig om te zien dat men zo'n gebaar met zoveel passie omarmt. Dat belooft wat voor over vijf jaar als de club honderd jaar bestaat en het toernooi, dat elk jaar weer bij een andere club uit Hollands Kroon wordt gehouden, weer hier in Hippolytushoef plaatsvindt."