Purmerend op Zondag

9 juni 2019

Purmerend op Zondag 9 juni 2019


Spektakel op het water met zonneboten

De organisatie verwacht dat veel kijkers zich aan de Kanaalkade melden om de boten te zien 'vliegen'. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De Solar Boat Races Purmerend/Beemster worden dit jaar gehouden op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni nabij de Kanaalkade. De organisatie van deze races van door zonnepanelen aangedreven boten is in de vertrouwde handen van Stichting Solar Sport One, die in Nederland jaarlijks drie van dergelijke races houdt. Bij de wedstrijden kunnen de zonneboten een topsnelheid bereiken van 50 km per uur, waardoor ze half uit het water komen. Spektakel voor het publiek verzekerd!

"Topsnelheid van 50 km mogelijk, waardoor de boten half uit het water komen…"

Marije Elgersma van de organiserende stichting vertelt: "We hebben nu al vijftien aanmeldingen uit vier landen. Indonesië, Polen, Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn in ieder geval vertegenwoordigd, maar we verwachten nog meer."

Grachtenparade

Op vrijdag om 09.30 uur begint het evenement met een Time Trial over 64 km, waarbij de boten de energie goed moeten verdelen. Om 16.30 uur start in de kom Kanaalkade de Top Speed Competitie, waarbij over een afstand van circa 200 meter een topsnelheid van 50 km per uur mogelijk is. Op vrijdag om 19.00 uur is de Grachtenparade, een stadsronde door Purmerend en Beemster, waaraan ook de solarboten meedoen.

Voor nog meer vermaak en gezelligheid zorgt Solar Village, eveneens langs de Kanaalkade, waar het publiek de unieke boten kan bekijken, uitleg kan krijgen en gebruik kan maken van een hapje en een drankje. Op vrijdag is eveneens de Mini Solar gepland (van 10.00-14.00 uur) voor kinderen van de basisscholen, die met eigen gemaakte bootjes in een grote bak water hun ontwerpen kunnen uitproberen, showen en tegen elkaar strijden. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Zaterdag 22 juni kent een vol programma, dat eveneens veel toeschouwers zal trekken. Om 09.30 uur begint het festijn met de Young Challenge in de Kom Kanaalkade. Hier doen 30 boten aan mee. Deze Endurance Ronde is bedoeld voor de jongste categorie deelnemers van 14- tot 17-jarigen. Ze moeten een aantal rondes varen, zo ver mogelijk komen en zo snel mogelijk over de finish proberen te komen.

Om 11.00 uur houden de grote boten een Match Race over een parcours langs de Kanaalkade, gevolgd door een race van de Young Solar Challenge. Heel aantrekkelijk wordt ook de sprint om 15.00 uur door de grote boten. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking.

Vorig jaar trok het spektakel, ondanks het slechte weer, veel publiek. Dit jaar verwacht Marije Elgersma veel meer belangstelling.


Veranderend gedrag bij dementie

PURMEREND - Het eerstvolgende Alzheimercafé vindt plaats op woensdag 12 juni om 19.30 uur in Zorgcirkel Molentocht aan de Persijnlaan 99.

Het thema is "Hoe om te gaan met gedrag dat verandert bij dementie'. Een casemanager vertelt hoe iemand kan veranderen door (tekenen van) dementie en hoe je hiermee om kan gaan.

Gespreksleiders zijn Erna Waal en Janneke Leijden van Amstel. De laatste neemt de plaats in van Anja Niggebrugge, die vorige maand na jaren afscheid nam.

Nadere informatie

Voor meer informatie, tel. 06 18 21 68 84 of stuur een e-mail naar zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl Het is ook mogelijk de website te raadplegen: www.alzheimer-nederland.nl/regios/zaanstreekwaterland

Toegang gratis

De inloop is vanaf 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. Het Alzheimercafé bestaat al jaren en weet zich in een groeiende belangstelling te verheugen.

Compliment voor alcoholbeleid De Wherevogels

Het compliment werd bijzonder op prijs gesteld. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Dezer dagen reikte wethouder Harry Rotgans een compliment uit aan voetbalvereniging De Wherevogels.

Club deed het goed tijdens actie NixzonderID

Bij het laatste onderzoek met testkopers deden zij het erg goed. Er werd consequent gevraagd om een ID en er werd geen drank meegegeven aan jongeren onder de 18 jaar.

Van 23 mei tot 3 juni was de landelijke actie NixzonderID. Gedurende deze periode werd aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.

Jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand. Daarom deed de gemeente Purmerend mee met NIXzonderID en vonden verschillende acties plaats.

Lastig inschatten

Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het lastig om de juiste leeftijd van kopers in te schatten. Daarom worden jongeren opgeroepen hun verkopers te helpen en hun ID alvast te pakken bij de kassa of aan de bar.

Diverse acties

Tijdens de week van NIX werden er verschillende acties georganiseerd.

Zo ontvingen sportverenigingen een brief met uitleg over de campagne en werden de Stichting BIZ Koemarkt en de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Purmerend per e-mail opgeroepen om hun leden te informeren over de campagne.

Liefst 600 kinderen repeteren Koekoeksjong

De leerlingen rouleren per voorstelling. (Foto: Jeroen Man)

PURMEREND - Vanaf 20 juni voeren de leerlingen van de NKT Theaterschool maar liefst negen keer de familiemusical Koekoeksjong op in de grote zaal van theater De Purmaryn. Een voorstelling die speciaal geschreven is voor het NKT, zodat alle leerlingen van 8 tot 21 jaar kunnen meedoen.

Elke voorstelling rouleren er een kleine 200 kinderen in het ensemble, die samen met hun klas een lied en dans opvoeren. En hele tour de force voor zowel de leerlingen als voor hun ouders, de NKT docenten en het creatieve team van de voorstelling. "Na drie weken lang dezelfde dans gerepeteerd te hebben wordt er wel eens gemopperd', aldus Jeroen Man, schrijver en regisseur van de voorstelling. "Maar we willen elk kind natuurlijk zo goed mogelijk laten zingen, dansen en acteren, zodat ze aan alle opa's, oma's, vaders, moeders en andere belangstellenden in de zaal kunnen laten zien wat ze allemaal geleerd hebben in het afgelopen jaar."

Op het NKT merken de medewerkers al dat de gezonde spanning toeneemt: ouders die nog even snel willen weten op welke dag hun kind optreedt, docenten die beseffen dat de voorstelling al over twee weken op de planken staat, maar dat een bepaald lied, stuk tekst of dans nog écht goed geoefend moet worden en vrijwilligers achter de schermen die nóg een extra tandje bijzetten om het decor en de kostuums op tijd klaar te hebben.

Heerlijke periode

"Het is een hectische maar heerlijke periode", aldus NKT's directeur Astrid Honing. "Het team werkt keihard en ik weet inmiddels dat ik erop kan vertrouwen dat we zo meteen met een dijk van een musical en een podium vol talent de zaal platspelen. Fijn ook dat niet alleen familie en vrienden van de leerlingen naar de voorstelling komen kijken, maar dat we ook meer en meer horen dat theaterbezoekers met hun kinderen naar de NKT voorstellingen komen, en dat ze het waarderen dat er dankzij onze voorstellingen een mogelijkheid is om een betaalbare familiemusical in de eigen regio te zien."

Meer weten of ook naar de musical Koekoeksjong? Kijk op www.nkt.nl of www.depurmaryn.nl. De voorstelling is op 20, 21, 22, 23 (uitverkocht), 27, 28 en 29 en 30 (laatste kaarten) juni te zien in theater de Purmaryn. Kaarten kosten €19,95.

Buitenspeeldag op vier locaties

PURMEREND - Woensdagmiddag 12 juni heeft de landelijke BuitenSPEELdag in Purmerend als thema 'Feest in Purmerend!'. Alle kinderen in Purmerend en omgeving kunnen dan meedoen aan het gratis speelspektakel in het teken van feesten. Medewerk(st)ers van Spurd, tientallen studenten pedagogisch werk van het Regio College en medewerk(st)ers JOGG-Purmerend laten jonge kinderen ervaren hoe leuk buiten spelen is.

De buitenspeeldag is op vier locaties, te weten de Koemarkt, speelplein De Kraal in Weidevenne, park De Driegang in de Purmer-Zuid en de Sweelinckstraat in Wheermolen.

Woensdag 12 juni is Purmerend vanwege de BuitenSPEELdag weer hét domein van spelende kinderen. De dag heeft dit jaar een extra feestelijk karakter met diverse activiteiten. De sportieve speelactiviteiten verschillen per locatie die elk eigenlijk voor even een bijzonder schoolplein zijn. Op elke locatie is onder veel meer een springkussen. Op de Koemarkt is er ook het schuimkussen om over te buikglijden. Het advies is zwemkleding en een handdoek mee te nemen.

De gratis toegankelijke dag is van 13.00 uur tot 16.00 uur. JOGG-Purmerend schenkt fruitwater als dorstlesser. Bewegen en water drinken dragen bij aan een gezondere leefstijl. In verband met deze activiteit is er geen SpurdFun.

Weer interessante gasten bij NV Purmerend

Moncef Beekhof is de nieuwe directeur van het Purmerends Museum. (Foto: Nienke Fonk)

PURMEREND - De invulling van de ondernemerstalkshow NV Purmerend, op maandag 17 juni in de kleine zaal van De Purmaryn, is andermaal zeer divers.

Op de stoel nemen achtereenvolgens plaats: Tom van der Scheun van Tom's Modelauto's. Over zijn liefde voor modellen/miniaturen en zijn internationale en succesvolle handel. Projectmanager Bart Kuipers van Purmer Valley over de kansen van een hackaton op het gebied van duurzaamheid. Hoe werkt zo'n hackaton en wat kunnen Purmerendse bedrijven er aan hebben?

Nieuwbouw Horizon

Locatiedirecteur Arjan Vethman komt vertellen over de nieuwbouw van het Horizon College die na de zomer open gaat en voor het bedrijfsleven van groot belang kan zijn.

Directeur museum

Moncef Beekhof is per 1 juli de nieuwe directeur van het Purmerends Museum en pakt ook de VVV er bij. Welke plannen heeft hij? Ziet hij een rol weggelegd voor ondernemers?

Andrea de Roos verliet het notariaat en begon haar eigen bureau (CoSenior). Met dat bureau wil zij in Purmerend een lokale alliantie smeden met onder andere bedrijven om de ouder wordende mens te behoeden voor financieel misbruik.

Ondernemer Edwin Rosema weet heel veel van energie en vooral van energie besparen. Hij werkt voor particulieren en bedrijven en ziet de ene na de andere innovatie op zich afkomen.

Tenslotte is er muziek (nog niet bekend wie) en uiteraard weer de 'minuten van Miep' door De Purmaryn-directeur Miep Boerkamp.

Echtpaar Chrispijn-van Tatenhove 60 jaar trouw

Het echtpaar met de kinderen en de burgemeester. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl bracht begin deze week een felicitatiebezoek aan het echtpaar Martin en Trees Chrispijn-van Tatenhove ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijk.

Hagenaar en Amsterdamse ontmoetten elkaar bij vriendin

Martin (79) is geboren in Den Haag en Trees (79) in Amsterdam. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen Trees op bezoek was bij een vriendin die ze kende van haar werk bij Mars. Ruim twee jaar later trouwde het stel en trokken in een zolderkamer in de Kanaalstraat in Amsterdam. Een aantal jaar later kochten zij een eigen huis.

Purmerend bevalt goed

Martin en Trees kregen drie zoons en een dochter. Ze werden grootouders van acht kleinkinderen. Inmiddels wonen ze al ruim 46 jaar in Purmerend, het bevalt hen hier uitstekend.

Vroeger was Martin werkzaam als machinist bij de Koninklijke Marine en daarna 31 jaar bij IBM, waar hij zich opwerkte tot manager van een afdeling. Dit heeft hij tot zijn pensioen gedaan. Trees zorgde voornamelijk voor het huishouden en de kinderen. Toen de kinderen ouder werden ging ze aan de slag als verkoopster bij de Bijenkorf en V&D.

Martin gaat regelmatig bridgen en Trees is actief bij een operettevereniging in Zaandam. Martin en Trees trokken met hun caravan door heel Europa, naar onder andere Spanje, Portugal, Frankrijk en Engeland. Het jubileum wordt met de hele familie gevierd op een partyboot op het IJ.

Gratis Kamado Joe BBQ!

(Foto: aangeleverd)

HOORN - Bijna zomer! Dat betekent een zacht rokende barbecue en de geur van gegrild vlees, verse vis en mooie groentes. Aangezien dit het favoriete seizoen is van EP:Beerepoot, ontvangen klanten tijdelijk bij vele geselecteerde producten een gratis Kamado Joe BBQ met een waarde die kan oplopen tot €1499,-.

De barbecues van Kamado Joe staan garant voor urenlang BBQ-plezier dankzij pure kwaliteit, slimme functies, geavanceerde accessoires. Ga bakken, stomen, grillen, slow cooken of roken op deze robuuste BBQ's.

Dankzij het unieke materiaal kan de temperatuur tot op de graad nauwkeurig geregeld worden, wat resulteert in de sappigste steaks en overheerlijke vis. Afhankelijk van de aankoop ontvangt de klant een Junior, Classic of Classic II-uitvoering. Op de eerste etage van EP:Beerepoot in Hoorn is alles te vinden wat de klant nodig heeft. Naast de drie mooiste BBQ-merken zijn hier alle accessoires aanwezig: tangen, plate setters en pizzastenen, maar ook houtsnippers, lighters, sauzen, rubs en diverse soorten houtskool. Bekijk de actieproducten in de folder en kom langs in één van de winkels. De winkel in Hoorn is tweede pinksterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Succes Lataesha Narain

BROEK IN WATERLAND - Tijdens de NK inline skaten is Lataesha Narain uit Broek in Waterland Nederlands kampioen geworden op de 200 meter tijdrit.

Ze reed in Wervershoof de sprint onderdelen als eerste jaars B junior (jeugd). Lataesha kwam binnen in een tijd van 20,757. Daags erna werd ze wederom Nederlands kampioen, maar nu op de 500 meter. En de laatste dag behaalde ze op de weg nog een zilveren medaille op de one lap.

RTC NoordWest

Lataesha is 15 jaar en is in de zomermaanden lid van IJs- en inlineskateclub Purmerend (in de wintermaanden is ze lid van STG Waterland), maar traint, met het inline skaten, sinds dit seizoen bij het RTC NoordWest.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN – Bij Koi, Vijver & Fishing kunnen belangstellenden terecht voor vijvervissen, waaronder goudvissen, goudwindes, sarasa's, shubunkin, steuren en graskarpers. Ook voor een uitgebreid assortiment waterplanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van zwemvijvers.

Een vijver is rustgevend

Eigenaar Brian Bing vertelt over de praktische kanten van een zwemvijver. "Een zwemvijver kan je goed integreren in de bestaande tuin. Het is esthetisch verantwoord, je hebt geen 'blauwe vlek' in je tuin, het water is helder zonder dat je gebruik maakt van chemicaliën, het vergt weinig onderhoud en verbruikt minimaal vier keer minder energie."

Beschikbare ruimte

In het zwemgedeelte zijn geen vissen en planten. Salamanders komen wel voor in die sectie, met name in het voorjaar vanwege de voortplanting. In de zomer zijn ze weer verdwenen. Planten worden gebruikt voor de zuivering van het water en staan in verbinding met het zwemgedeelte. Waar de locatie aan moet voldoen? Bing: "We komen altijd de tuin bekijken op beschikbare ruimte, hoogteverschil en de hoeveelheid bomen die eventueel geruimd moeten worden. Ook het grondwaterpeil wordt bekeken, omdat we op een droge grond moeten werken. De aanleg duurt twee tot drie weken voor een natuurlijke zwemvijver, en één week extra voor een gemetselde vijver. Een bouwvergunning is niet nodig."

In ecologische zwemvijvers zuiveren planten met holle stengels, zoals riet en kalmoes, het water op een natuurlijke wijze. Het zwemwater wordt via een pomp in een constante stroom door het ecologisch filter geleid. Zwemmen met zonnebrandcrème is geen probleem, dit wordt afgebroken door het filtersysteem.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. Zij maken graag vrijblijvend een offerte voor de klant. Een gratis watertest, inclusief advies voor een glasheldere vijver.

Ook kan men bij hen komen vissen op Karper, steur en forel. De Forellen mogen ook mee genomen worden. Men kan komen vissen met de eigen hengelbenodigdheden, maar ook hebben wij hengels in de verhuur. Levend aas is op voorraad.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439 of 06-53923672. Meer informatie over het vissen, en aanleg (zwem) vijvers: www.koi-vijver.nl.

Workshop en boekpresentatie De Magische pas in bibliotheek

Astrid Waernes. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Astrid Waernes (49), heeft met haar partner Marcel Poort een coaching praktijk voor kinderen in Purmerend. In april dit jaar kwam er een boek van haar uit; het kinderboek De Magische Pas. Op woensdagmiddag 19 juni geeft Waernes een boekpresentatie en workshop in de Bibliotheek Purmerend.

Het boek De Magische Pas is geschreven voor kinderen en hun ouders ter ondersteuning bij dingen als leren omgaan met emoties en problemen. Er staan onderwerpen beschreven als -boosheid, hooggevoeligheid, eenzaamheid, bang in het donker, pesten en niet naar school willen.

Tijdens de workshop worden praktische tips en een demonstratie gegeven van de Magische Pas zelf. Want bij het boekje hoort een pas in de vorm van een bibliotheekpas waaraan kinderen hun treurige of boze gedachten op kunnen zetten. "Zo wordt elke gedachte tastbaar", aldus de auteur.

De workshop en de presentatie van De Magische pas is voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders en vindt plaats op woensdag 19 juni van 15.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Purmerend aan de Waterlandlaan 40.

Toegang is vrij.

Koken op de camping bij DE JONG

Een kok laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. (Foto: aangeleverd)

HILLEGOM DE ZILK - 'Koken op de camping'; daar draait het tweede pinksterdag - maandag 10 juni - bij DE JONG Kampeer & Recreatie allemaal om. Een echte kok, die tevens fervent kampeerder is en van het buitenleven houdt, laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. Hierbij wordt dan niet per definitie aan BBQ'en gedacht, maar ook aan een lunch, een compleet avondmaal en heerlijke snacks. Ook met de bekende Franse stokbroden heeft deze kok fantastische ideeën.

Demonstraties op de skottelbraai

Uiteraard wordt het BBQ'en niet vergeten. Bij DE JONG staat de week van 8 tot en met 15 juni volledig in het teken van de vader. En ja, als het om eten gaat is het BBQ'en veelal de taak en/of hobby van de man. Naast de kok is tweede pinksterdag bij DE JONG dan ook de vertegenwoordiger van Cadac - de fabrikant van de bekende skottelbraai - aanwezig. Naast het maken van heerlijke BBQ-gerechten vertelt hij alles over de verschillende types skottelbraai en de vele mogelijkheden.

Win een skottelbraai

Als extraatje voor de vaderdagweek verloten DE JONG en Cadac een skottelbraai 'Orange'. Deze speciale uitvoering is niet te koop en alleen te winnen via de winactie. Meer informatie over deze actie en alle activiteiten en het tijdschema van de demonstraties zijn te vinden op www.dejongrecreatie.nl en op Facebook (De Jong Kampeer en recreatie).

DE JONG Kampeer & Recreatie is te vinden aan de Beeklaan 18a-24a in Hillegom De Zilk. De grote kampeer- en outdoorwinkel en de showroom met campers, caravans en vouwwagens zijn uiteraard tijdens dit evenement ook geopend.

Grootste gaming- en esports-stadion

(Foto: EVERT RUIS)

PURMEREND - Jongeren die in de ban zijn van gaming en esports kunnen vanaf het najaar hun hart ophalen. Dan openen de deuren van H20, het grootste permanente esports & gaming centrum van Europa. Niet alleen het stadion maar tevens een gehele IT/Tech Campus zal worden ondergebracht in de 10.000 m2 grote voormalige sporthal en schoolgebouw De Koogmolen. Een week na de lancering van de plannen voor de toegestroomde (ook landelijke) pers, ging de verbouwing van start.

Initiatiefnemers Dirk Tuip en Matthijs Vink van de Stichting H20 zijn jaren bezig geweest met het ontwikkelen en uitwerken van dit plan, dat nu, met enthousiaste steun van de Gemeente Purmerend wordt uitgerold.

Veel voordelen

De gemeente ziet veel voordelen in H20. Het zet de stad op de kaart waar het gaat om de ontwikkeling van technologie van de toekomst, biedt kansen aan nieuw ondernemerschap, en geeft jongeren die los gaan op 'creative tech', dan wel in gamen of esports, een locatie waar zij hun passie of talent verder kunnen ontwikkelen.

'H20 opent deuren voor grote economische kansen en het aanboren van nieuwe markten en talenten', zegt Mario Hegger, wethouder Economische Zaken. 'Ook is het belangrijk dat H20 de dialoog aangaat met jongeren rondom verantwoord online gedrag en dat in esports gamen en fysiek bewegen samengaan. Vanuit die maatschappelijke en economische invalshoeken zien we grote kansen en daarom ondersteunen we H20 graag.'

Toekomst

Het stadion zelf in de voormalige sporthal wordt in het najaar opgeleverd. Volgend jaar volgt de oplevering van de Campus. Hier vinden studenten, start ups en bedrijven op het gebied van gaming, esports en creative tech onderdak. De samensmelting van het game&esports stadion met de tech-campus zal het voor jongeren gemakkelijker maken zich te ontwikkelen en een carrière te starten in esports of creative tech.

Kansen voor talenten

'We willen kansen bieden aan talent', zegt Matthijs Vink. 'En al zal niet iedereen top (e)sporter kunnen worden, dan kunnen we jongeren ook goed begeleiden in hun maatschappelijke carrière. Gamers, esporters en influencers zijn de ontwikkelaars van de toekomst.'

21 / 32

23 / 32

Purmer-Noord kiest weer mooiste straat en tuin

Beeld van de prijsuitreiking vorig jaar. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Evenals voorgaande jaren organiseert de Wijkkerngroep Purmer-Noord verkiezing dit jaar opnieuw en wederom in samenwerking met de gemeente Purmerend. Ook het mooiste blok wordt gekozen.

De mooiste straat- tuin verkiezing is vooral bedoeld om mensen weer betrokken te laten zijn bij hun straat. Het idee is om de voor en zij-tuin op te fleuren met vaste planten, bolgewassen, bloemen en of struiken al dan niet met wintervaste planten.

Tegels uit de stoep

Hiervoor mag u, als de stoep het toelaat, 2 tegels uit de stoep halen om uw tuin te realiseren. Dit in nauw overleg met de gemeente. "De mensen moeten hiervoor wel eerst contact opnemen met de gemeente", aldus Ed Vredeling van de organisatie.

Gratis compost

Het is een advies om de tuingrond te verbeteren met teelaarde of compost. Meng de teelaarde en of compost door de huidige grond om deze voeding rijker te maken. De compost kunt u ook 2 centimeter dik op de grond aan brengen. Compost is gratis verkrijgbaar bij HVC in de Baanstee, aan het einde van de Purva.

De winnaar van de mooiste straat en/of blok ontvangt € 150,-. Voor deze categorie geldt dat er één prijs is. Voor tuin en eventueel zij-tuin is de 1e prijs € 150,-, 2e prijs € 100,- en 3e prijs € 50,-.

Prijsuitreiking

Op vrijdag 5 juli om 15.00 uur vindt de prijsuitreiking van de mooiste straat/tuin in de Riekstraat plaats.

Opgeven middels mail

Aanmelden kan door een mail te sturen aan de Wijkkerngroep Purmer-Noord, kerngroeppurmernoord@hotmail.nl

Nieuwe modellen Subaru

Subaru in actie. (Foto: DEJAN SOKOLOVSKI PHOTOGRAPHY)

HEEMSKERK - Subaru staat aan de vooravond van de lancering van twee belangrijke modellen: de Subaru XV e-BOXER en de volledig nieuwe Forester e-BOXER, beide voorzien van een hybride-aandrijflijn. Nog voor de officiële Nederlandse marktintroductie kunnen belangstellenden kennismaken met deze modellen van de toekomst.

De volledig nieuwe Forester en de Subaru XV beschikken over een e-BOXER, oftewel een hybride-aandrijflijn, maar dan zoals alleen Subaru 'm kan maken. Dat betekent dat Subaru geen concessies heeft gedaan als het gaat om, rijplezier, veiligheid, gebruiksgemak en veelzijdigheid. De Forester e-BOXER is met een trekvermogen van 1.870 kg de sterkste hybride in zijn klasse, zoals hij ook de ruimste en de veiligste is. U kunt kennismaken met de twee hybridemodellen tijdens een kleinschalig en exclusief evenement op 13 en 14 juni. Dat we de nieuwe e-BOXER's nu al kunnen laten zien, is bijzonder omdat beide modellen pas eind dit jaar op de markt komen. Belangstelling? Bel 0251-244666 of e-mail naar verkoop@niestcar.nl.

Kwadijk wordt goed op kaart gezet

Het dorp ligt er normaal gesproken vredig bij. Op 15 juni zal dat anders zijn. (Foto: Joop Duijs)

KWADIJK - Fietsers en wandelaars kennen Kwadijk vooral van de karakteristieke watertoren en het witte station, maar het eeuwenoude lintdorp heeft zoveel meer. Kom zaterdag 15 juni daarom eens kennismaken met het dorp, dat op de grens ligt van het beton van Purmerend en het groen van de Zeevangspolder.

Zaterdag 15 juni is er van alles te beleven in landelijk dorp

'Kwadijk op de Kaart' heet het dorpsfeest dat om 10.30 uur van start gaat met een kop koffie en wat lekkers in de voetbalkantine van SV Kwadijk, waarna dorpsraadvoorzitter Kees Rinia het dorpsfeest rond elf uur officieel zal openen.

De festiviteiten, waaraan iedereen kan meedoen, vinden alle plaats op loopafstand van de sportaccommodatie van SV Kwadijk, dat de hele dag is geopend om de gasten te voorzien van een hapje en drankje.

In de kerk is een doorlopende diavoorstelling van Oud-Quadijck, afgewisseld door korte sketchjes van de toneelvereniging, de brandweer geeft demonstraties, maar ook in de school, gymzaal en het voetbalveld vinden allerlei activiteiten zoals zumba en yoga plaats. Alle activiteiten zijn vrij te bezoeken, alleen voor de excursie op ' t Vlot, die wordt verzorgd door Ben Brugge om 11.00, 12.30 en 14.00 uur, moet u zich van tevoren opgeven per email bij info@oud-quadyck.nl of telefonisch 0299-621357, na 18.00 uur)

Voor de kinderen is er gratis ijs, spelletjes, een draaimolen op het schoolplein, nagellakken en een springkussen op het voetbalterrein. Om 15.00 uur geeft de Zeevangfanfare een concert, waarna de dag wordt afgesloten met een roofvogelshow en politiehondendemonstratie.

Om het hele dorp in feestelijke stemming te brengen, vraagt de organisatie alle Kwadijkers die een Kwadijk-vlag hebben die op 15 juni buiten te hangen.

Aanschuiven bij 'Kook voor je buren'

(Foto: )

ZEEVANG - Altijd al belangstelling gehad voor de Afrikaanse en Arabische keuken? Op 14 juni zal vanaf 18.00 uur in de MFA 'De Groote Molen' van Oosthuizen een feestelijke en exotische maaltijd geserveerd worden. Alle inwoners van Oosthuizen en omgeving kunnen daar aanschuiven. Bovendien kunt u er kennismaken met de ongeveer 12 vrouwen van niet-westerse afkomst, die voor u zullen koken en uw gastvrouw zullen zijn. Elk van hen maakt een paar gerechten uit eigen land van herkomst: Somalië, Eritrea, Ivoorkust, Marokko, Guinee en Syrië.

De keuken van deze landen is rijk aan geuren, kleuren en smaak. De ingrediënten beslaan een ruim spectrum. Sommige zijn voor westerlingen niet zo bekend maar blijken bij de meesten heel goed in de smaak te vallen en worden soms zelfs als delicatesse beoordeeld. Alle garantie dus dat de dames er een groots feestmaal van zullen maken.

Ze hebben een vluchtelingenstatus en wonen in Oosthuizen, met hun gezin of als alleenstaande moeder met een aantal kinderen. Allemaal willen ze graag de deur eens uit om met elkaar iets te doen en vooral om met Nederlanders kennis te maken. Voor deze vrouwen organiseert de Protestantse Kerk in de Zeevang elke maand een koffieochtend, steeds op een andere locatie en bij een andere gastvrouw.
Deze ochtenden worden door vier Nederlandse vrouwen begeleid en twee vrouwen zijn dan op school om op de kleine (niet schoolgaande) kinderen te passen.

Nuttig en leerzaam

De koffieochtenden zijn zowel voor de vluchtelingendames als de begeleidsters nuttig, leerzaam, maar vooral ook gewoon heel erg gezellig. Tijdens één van deze ochtenden ontstond het idee om het eens wat groter aan te pakken en de rollen om te draaien: nu willen de dames zelf gastvrouw zijn en ook de andere inwoners van Oosthuizen (en omgeving) de gelegenheid geven met hen kennis te maken, met hun cultuur en te genieten van hun heerlijke kookkunsten.

Onder het motto KOOK VOOR JE BUREN organiseren ze daarom deze avond waar niet alleen zij, maar ook hun Nederlandse begeleidsters u de lekkerste gerechten zullen voorzetten. Lijkt het u leuk om mee te eten? De kosten zijn €5,- per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

Meer informatie vindt u op www.kookvoorjeburen.nl. Aanmelden is verplicht. Dat kan via het inschrijfformulier op deze site of door te bellen naar 06-41749270.

Kostbaarheden in Hermitage Amsterdam

AMSTERDAM - Van 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020 schitteren in de Hermitage Amsterdam tienduizenden edelstenen.

Van agaat tot zirkoon, vrijwel alle bijzondere steensoorten zullen er te vinden zijn. Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen door de Russische high society. De juwelen vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – de persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen.

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Teamleiders Frank Prins (Zuidoostbeemster), Edward Lutte (Uitgeest) en Joost Greeuw (Winkel). (Foto: aangeleverd)

REGIO - Met ruim vijftig jaar ervaring en drie vestigingen is familiebedrijf Spaansen niet meer weg te denken uit de Noord-Hollandse bestratingsmarkt. Grondlegger Bertus Spaansen begon met het vervoeren van groente en fruit, maar de handel in zand, grind en tegels nam langzaam de overhand. In 1968 start Spaansen Handelsonderneming B.V., inmiddels bekend als Spaansen Tuin en Bestrating.

Ontvang een gratis barbecue op tweede pinksterdag

Spaansen is toonaangevend op alles wat met tuin- en terrasverharding te maken heeft. Op de grote showterrassen in Winkel, Uitgeest en Zuidoostbeemster staan alle materialen overzichtelijk opgesteld. Van onderhoudsarme keramische tegels, betontegels met print tot rustieke klinkers van duurzame klei. Ook voor tuinhout, blokhutten en overkappingen zijn klanten welkom. De medewerkers geven graag deskundig advies. Alles om de tuinwensen tot leven te brengen.

Beste materialen

Naast de particulier is ook de professional van harte welkom. Spaansen Tuin en Bestrating heeft een uitgebreide voorraad, waardoor de hovenier snel weer verder kan met doen waar ze goed in zijn: het creëren van de mooiste tuinen en terrassen met de beste materialen.

Klaar voor de zomer

Zelf de materialen zien, voelen en ervaren is zeer belangrijk voor een optimale tuinbeleving. Spaansen biedt de klant hier op tweede pinksterdag - maandag 10 juni - volop gelegenheid voor. Deze dag opent Spaansen de deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Wie op tweede pinksterdag een bestelling plaatst boven de 1250 euro, ontvangt een luxe barbecue die in iedere tuin past. In combinatie met een nieuw terras en/of nieuwe schutting is de klant zo helemaal klaar voor de zomer! Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Adressen: Klein Dorregeest 13a in Uitgeest, Zandwikke 14 in Winkel en Purmerenderweg 43 in Zuidoostbeemster. Meer informatie: www.spaansen.nl.

Blubberrace komt voor de 15e keer

MONNICKENDAM - Houdt zondag 30 juni open op de kalender, dan wordt in de Monnikmeer door AV Monnickendam samen met de Buurtvereniging Overleek voor de 15e keer de Blubberrace georganiseerd. Na alle voorgaande succesvolle edities belooft ook deze aflevering weer een waar spektakel te worden!

15e editie belooft opnieuw een waar spektakel te worden. En als je niet kan meedoen, meldt je dan aan als vrijwilliger

Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen 'Blubberrace' is het aan te raden een kijkje te nemen op de Facebook pagina Blubberrace Overleek of de op YouTube geplaatste filmpjes Blubberrace Overleek 2015.

Dronebeelden

Wat je ook kunt doen is de Dronebeelden bekijken: Blubberrace Monnickendam van 2016 of In het stralende zonnetje met een glimlach door 23 blubbersloten van 2018 te bekijken voor een kleine impressie. What you see is what you get….

In kort volgen deelnemers hardlopend een parcours van 3,5 km door de weilanden van de Monnikmeer met 23 (prut!)sloten als natuurlijke barrières.

Degene die als eerste de finish passeert is uiteraard de winnaar maar het is vooral de gemoedelijke sfeer voor- tijdens en na de race en de fun die de deelnemers onderweg ten deel valt wat het evenement zo leuk maakt.

Uitdaging

Dus…. Ben je niet bang voor een beetje modder en houd je wel van een uitdaging dan zien we je graag op zondag 1 juli in de Monnikmeer. De kosten bedragen 5 euro per deelnemer en voor dat bedrag zijn er mooie prijzen te winnen voor de eerste 3 aankomende mannen en vrouwen en krijgt iedere deelnemer een mooie herinnering in de vorm van een vaantje.

De start is om 14.00 uur. Er is gelegenheid tot omkleden, de brandweer is wederom bereid gevonden de deelnemers schoon te spuiten en ook de EHBO is aanwezig in geval dat…

Informatie

Alle belangrijke informatie op een rijtje:

Locatie:         Overleek, links van de N247 komende vanuit Amsterdam ter hoogte van Monnickendam

Adres:         Monnikmeer ter hoogte van de laatste boerderij aan de rechterhand

Inschrijven: Vanaf 12.00 uur

Start:         14.00 uur

Lengte:         3,5 km

Prijs:                € 5,-

Parkeren: Aan het einde van de weg aan de linkerhand. Er wordt echter aangeraden om zoveel mogelijk fietsend of lopend te komen, de afstanden zijn te overzien!

Op eigen risico

Minimum leeftijd voor deelname is 10 jaar en deelname is op eigen risico. Het is aan te raden een handdoek en schone kleren mee te nemen.

Alleen als de temperatuur onder de 15 graden zakt en regen en wind vrij spel hebben kan de organisatie besluiten het evenement niet door te laten gaan.

Vrijwilliger

Mocht je zelf niet mee kunnen lopen maar vind je het wel leuk om het van dichtbij mee te maken, meld je dan aan als vrijwilliger!

Voor aanmelden als vrijwilliger en verdere informatie betreffende deze wedstrijd kunt u terecht bij Lydia Brouwer, tel. 06 50 25 20 88.

Op Vaderdag is er grote markt in Wheermolen

PURMEREND - Volgens traditie wordt zondag 16 juni (Vaderdag) een grote markt gehouden in de Anne Franklaan en Aakstraat/Jolstraat in Wheermolen. De start is om 10.00 uur en het duurt tot circa 16.00 uur.

Zoals altijd streeft de organisatie naar een gevarieerd aanbod van kramen; zowel nieuwe- als tweedehands spullen kunnen verkocht worden. Er wordt bovendien goed voor de inwendige mens gezorgd. Zo is er koffie met taart, wordt er verse paling gerookt en is er verkoop van saté en hamburgers.

De kinderen kunnen zich optimaal vermaken op het springkussen en tijdens de verschillende spelletjes.