Noord-Amsterdams Nieuwsblad

21 mei 2019

Noord-Amsterdams Nieuwsblad 21 mei 2019


Kijkje in ateliers van Amsterdam-Noord

Henk Veen aan het werk. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Kunstenaars uit Amsterdam-Noord stellen in het weekend van 25 en 26 mei, tijdens Open Ateliers Noord, hun werkplaats open voor bezoekers. Dit jaar is een jubileumjaar voor de Open Ateliers Noord: de eerste editie vond dertig jaar geleden plaats. Deze keer zijn er ruim 85 deelnemers. Ook kunstschilder, en tekenaar van de wekelijkse Spo(r)tprent in deze krant, Henk Veen stelt zijn atelier open.

'Echt de sfeer proeven'

Van tevoren, vanaf 22 mei, is er van iedere kunstenaar al een werk te zien bij de SBK Kunstuitleen op de Asterstraat 1A in Amsterdam-Noord. Zo kunnen geïnteresseerden al vroeg een keuze maken welke kunstenaar ze willen bezoeken. Het werk dat zij laten zien loopt uiteen van keramiek tot beeldhouwwerk, van fotografie tot schilderkunst, van sieraden tot installaties en van textielkunst tot grafisch werk.

Thuis bij Henk

Henk Veen woont en werkt in de Molenwijk. "Wij zitten in een uithoek van Noord die nog nooit met kunst uitgelicht is. Ondanks dat iedereen juist in de kern van het gebeuren wil exposeren, wil ik juist het atelier laten zien waar ik echt werk. Zo kan de sfeer echt worden geproefd." Verder kunnen bezoekers struinen in zijn opslag van schilderijen die hij in huis heeft. Veen heeft op dit moment exposities in het oude ZAN Ziekenhuis oftewel het Hotel NH Amsterdam-Noord bij het Mosveld en een expositie in Urban Cotton Atelier op de Papaverhoek 25. En natuurlijk heeft hij een vaste collectie in het BovenIJ ziekenhuis op de revalidatie afdeling. Lezers van onze krant kennen Henk Veen waarschijnlijk van de zijn wekelijkse tekening. Wie de kunstenaar 25 of 26 mei bezoekt in zijn huis op de Bergmolen 31 mag zelf een een gratis tekening uitzoeken.

Tijdens het jubileum weekend zijn er bijzondere plekken te bezoeken en is er op locatie een speciaal programma samengesteld. Zo kun je binnen lopen bij 'Bijzonder Amsterdams', is er kunst te zien bij 'De Verbroederij', pakt 't Buro' uit met de presentatie van nieuwe kunstenaars en is er een keur aan ateliers te bezoeken bij 'Halte Zamenhofstraat'. Daarnaast komt er een optreden van de dichtersgroep 'NoorderIJdijk', wordt er een muziekvideo gepresenteerd en een lezing gegeven in cafe 'Zamen'. Alle informatie over de Open Ateliers Noord is te vinden op: www.openateliersnoord.nl.


Liefdevol Leiderschap

NOORD - Voor wie zijn rol als leider wil verdiepen en versterken, organiseren Zinnig Noord en OBA vanaf 4 juni de tweede serie Liefdevol Leiderschap. Bestuurskundige Sebastiaan behandelt vragen als: Hoe haal je de betere kant in jezelf naar boven? Hoe ga je om met verandering? De cursus is bedoeld voor de ervaren leider die het anders wil doen én voor mensen die een leidende rol moeten gaan nemen en daarvoor meer handvatten willen. Data: 4 juni, 18 juni, 2 juli, 9 juli 2019. Tijd: 20:00 - 22:00. Locatie: OBA van der Pek. Meer informatie: zinnignoord.nl. Aanmelden: info@zinnignoord.nl.

Speelschip verwijderd

NOORD - Elk jaar worden door de firma Speelplan alle buitenspeelplekken gecontroleerd. Het houten speelschip ter hoogte van de Beloegastraat 11 in Amsterdam-Noord is afgekeurd.

Het speelschip kan niet gerepareerd worden en is om die reden onlangs verwijderd. Er komt een nieuw speeltoestel voor terug. De gemeente Amsterdam vraagt op korte termijn aan de buurt wat ze graag voor speeltoestel op deze plek willen hebben.

Bingo

NOORD - Radio NoordZij houdt zondag 26 mei van 13.00 tot 16.00 uur weer hun maandelijkse bingomiddag.

De entree, hapjes en deelname aan de jackpot zijn gratis. Antoniushuis, Kamperfoelieweg 207 in Amsterdam-Noord. Voor meer informatie radionoordzij.nl of 020-8508415.

Parkeerdrukonderzoek gestart

Onderzoek naar parkeersituaties in stadsdeel Noord. (Foto: gemeente Amsterdam)

NOORD - Begin mei is gestart met een parkeerdrukonderzoek in Noord. Het onderzoek wordt gehouden om meer inzicht te krijgen in de parkeersituaties in het stadsdeel. In de periode van begin mei tot medio eind juni 2019 wordt er onderzoek gedaan in de Waterlandpleinbuurt, Tuindorpen Nieuwendam en Buiksloot, de Nieuwendammerdijk en Buikslotermeer.

De onderzoekers van bureau Ecorys tellen alle auto's die in dit gebied geparkeerd staan. Dat doen zij met speciale scanapparaten. Met de gegevens die zij verzamelen kan er worden berekend hoeveel bezoekers, vergunninghouders en foutparkeerders er in stadsdeel Noord parkeren. De onderzoekers lopen, met een herkenbaar hesje, door de straten. Voor nieuw beleid en herontwikkeling op het gebied van parkeren in Amsterdam wordt de informatie verzameld. Het onderzoek voldoet aan de wettelijke eisen voor gegevensbescherming. Dat betekent dat er geen persoonsgegevens aan kentekens gekoppeld wordt. Na afloop van het onderzoek vernietigt bureau Ecorys alle gegevens.

1796 bomen vervangen

AMSTERDAM - Bomen in de stad zijn mooi en waardevol. Amsterdam is zuinig op haar bomen. Maar ook op haar inwoners. Daarom moeten er soms bomen sneuvelen die een risico voor de bewoners vormen. Ze worden zo veel mogelijk vervangen door andere bomen.

Bomen die gezond zijn en waarvan het risico op vallende takken of zelfs omvallen minimaal is. Amsterdam heeft recent de helft van haar bomen onderzocht. Vanwege de veiligheid moeten er 1796 bomen vervangen worden. Amsterdam heeft ongeveer 300.000 bomen in eigen beheer. Onlangs is ongeveer de helft van al die bomen onderzocht. 1796 bomen blijken vanwege de veiligheid vervangen te moeten worden. 16 mei wordt een vergunningaanvraag gedaan om deze bomen te kappen. De andere helft van de bomen wordt dit jaar nog onderzocht. In de stad hebben bomen te kampen met slechtere omstandigheden dan in de natuur. Denk aan: weinig ruimte, ziekten, plagen en graafwerkzaamheden die schade aan de boomwortels veroorzaken. Bomen zijn van grote waarde voor de stad en het beheer is erop gericht om ze zo lang mogelijk gezond en sterk te houden. De bomen waar het om gaat zijn te bekijken op maps.amsterdam.nl. Meer informatie www.amsterdam.nl/bomen.

Hardlooproute

De hardlooproute is goed te volgen via de punaises op de grond. (Foto: gemeente Amsterdam)

NOORD - Amsterdam-Noord heeft er een derde hardlooproute bij. Deze route van 5 km is in Elzenhagen.

Naast deze nieuwe route, is er al een route Molenwijk/Tuindorp-Oostzaan (5 km) en een route Banne Buiksloot (4 km). Alle routes zijn goed te volgen via de punaises op de grond. Via www.amsterdam.nl/sport/ zijn de hardlooproutes te bekijken.

(Foto: )

'Ajax-stijl?' Stolleplantsoen Elzenhagen Noord.

5 / 12

Bijeenkomst over Sixhavengebied

NOORD - In het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord wordt 27 mei een bijeenkomst gehouden om voorstellen voor het Sixhavengebied te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst wordt informatie gegeven en kunnen betrokkenen hun ideeën, zorgen en wensen delen. Er moeten veel keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld over het bouwen van woningen en kantoren, groen, verkeer, voorzieningen en geld. Locatie: Hyperion Lyceum, Badhuiskade 361. Inloop vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via sixhaven@amsterdam.nl.