Langedijker Nieuwsblad

27 februari 2019

Langedijker Nieuwsblad 27 februari 2019


Enquête Burgerrechten zaait verdeeldheid in Bomenwijk

Langedijk, het Giethoorn van Noord-Holland...?

LANGEDIJK - Terwijl de gemeente Langedijk in een persbericht enthousiast uitweidt over het type bruggen voor de vaarverbinding tussen de Achterburggracht en de Machinesloot, komt er een heel ander bericht van de organisatie Burgerrechten. Zij claimen een representatieve enquête te hebben gehouden onder bewoners van bovenstaand gebied, die helemaal niet zo zitten te wachten op doorvaarbaarheid.

Tekst en foto: Marsha Bakker

Burgerrekenkamer Langedijk, met aan het roer Bart Muurling, heeft een enquête gehouden onder omwonenden van de Bomenwijk. Deze enquête wijst volgens hem uit dat een ruime meerderheid tégen de plannen is. "De ongekend hoge respons van 55% geeft de grote betrokkenheid van deze bewoners, georganiseerd in de vereniging Baas in eigen Buurt, aan. 80% van alle respondenten is tegen het plan de wijk doorvaarbaar te maken. Maar als de raad dan toch vóór doorvaarbaarheid zou kiezen dan geeft de meerderheid de voorkeur aan de oostelijke variant. Tot slot vroegen wij de bewoners of zij er vertrouwen in hadden dat de gemeente hun mening zal laten meewegen in het te nemen besluit. Hierop antwoordt drie kwart (74%) negatief."

Uit reacties op Facebook blijkt echter dat de enquête een wel heel negatief beeld schetst. Jacqueline Hink-Haarms schrijft: 'Ik ben direct aanwonend en wij zijn wel vóór het westelijk tracé! Wij hebben een enquête in de bus gehad, met onhandig gestelde vragen die zonder naam of adres ingeleverd (oncontroleerbaar dus) kon worden bij tegenstanders de vereniging Baas in eigen buurt. Dit voelde voor ons als voorstanders niet zo neutraal als men nu doet voorkomen. Er is ook niet aan de bewoners van de gehele Lindenlaan gevraagd om deze enquête in te vullen en ook niet in de Sportlaan. Dus hoezo ruime meerderheid? Jammer ook dat als je in deze buurt aangeeft de doorvaarbaarheid wel leuk te vinden, je hierop aangekeken wordt.' Hanneke van Oene - Grisnigt is het met haar eens: 'Voor elk plan zijn voorstanders en tegenstanders. Iedereen mag zijn mening hebben maar dat er steeds gesproken wordt namens alle bewoners van de bomenbuurt lijkt mij niet terecht. Wij hebben de enquête ontvangen, maar hebben besloten deze niet in te leveren.' Leo van der der Fluit ziet de discussie op Facebook lichtelijk ontsporen. 'Het gaat niet meer om de grote lijn, maar om 'Ik wil het niet...'. Het punt is mijns inziens dat het aangezicht van het dorp in de jaren '60 onnadenkend en totaal is verknoeid. Als het aan mij lag, werd een deel weer totaal in oude glorie hersteld. Ergo: de complete Kastanjelaan overhoop en de voormalige 'achtersloot' weer in ere hersteld. Vroeger was Langedijk het Giethoorn van Noord-Holland! Lange termijnvisie ontwikkelen kost veel tijd, energie en geld. En voor wie in de bomenbuurt woont: je huis wordt alleen maar meer waard!'

Misschien kan de gemeente een onafhankelijke enquête met objectieve vraagstelling versturen, onder álle belanghebbenden? Op 12 maart worden de plannen tijdens een inloopbijeenkomst gepresenteerd aan de omwonenden en belanghebbenden. U kunt het project ook volgen op www.lomw.nl.

Diploma's Duikerdel

NOORD-SCHARWOUDE - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 24 februari zwommen met goed gevolg af voor diploma A: Kaoutar Alhari, Bradley van den Berg, Vajen Bergen, Liv Bleeker, Zoë Booden, Esmee Buisman, Levi Groot, Danique Hartog, Jesse Hekezen, Elisa Kikkert, Misha Klercq, Duncan Leeuwenkamp, Daan van der Molen, Jeremiah Provence, Bram Harald de Ridder, Sepp Schreurs, Jelte Stoop, Jaded Wouters.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

8 maart Internationale Vrouwendag in Langedijk

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Jaarlijks staat Internationale Vrouwendag op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Zo ook in Langedijk.

Al vele jaren verzorgt een enthousiaste werkgroep in samenwerking met Wonen Plus Welzijn Langedijk (WPWL) een uitgebreid programma op deze dag. Internationale Vrouwendag ontstond in de twintigste eeuw toen vrouwen besloten op te komen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Dit jaar wordt gevierd dat het 100 jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen, een mijlpaal waar ook in Langedijk bij wordt stilgestaan.

Het middagprogramma wordt om 14.00 uur geopend door burgemeester Leontien Kompier en staat in het teken van een forum. Veel zaken zijn verbeterd waar het gaat om (gender)ongelijkheid en discriminatie, maar het kan nog beter. Zo is Zweden voorloper op het gebied van emancipatie. Het jongerenwerk van WPWL bracht hier onlangs in samenwerking met het Bureau Anti Discriminatie NHN een bezoek. Stephan van der Linden doet verslag over de reis en laat een deel van de documentaire zien die de jongerenwerkers in het land maakten.

Overige gastsprekers zijn Anja Snoek (wijkverpleegkundige), een ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg en een welzijnsconsulent van het Steunpunt Mantelzorg van WPWL. 's Middags staat tevens een optreden van Lady en de Vagebond op het programma en 's avonds kunnen bezoekers genieten van Jeannet van der Woude en een zanggroep.

De entree is gratis. Ook er zijn weer vele mooie prijzen te winnen bij de lotenverkoop. Inloop vanaf 13.30 uur en 's avonds vanaf 19.00 uur in De Anbouw, Dorpsstraat 610 in Noord-Scharwoude. Meer info: tel. 0226-318050 of mail langedijk@wonenpluswelzijn.nl.

Internationale Vrouwendag Langedijk is mede mogelijk dankzij de Langedijker Winkeliers, Lief Langedijk, FNV Senioren, Vluchtelingenwerk Nederland, Fair Nu, het KVG, een Heerhugowaardse vrouwengroep en WPWL.

Datum jubileumeditie Beddenrace bekend

LANGEDIJK - Traditioneel getrouw racen op de laatste zaterdag van augustus weer vele bedden door de straten van Noord-Scharwoude. Op zaterdag 31 augustus vindt om 19.00 uur het startschot van de 40ste Beddenrace Langedijk plaats.

Voorbereidingen voorzichtig begonnen

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het evenement al voorzichtig aan begonnen. Dit jaar viert de beddenrace een jubileum, namelijk dat Beddenrace Langedijk veertig jaar bestaat. De organisatie hoopt dat deze bijzondere mijlpaal helpt aan een nog groter deelnemersaantal dan voorgaande jaren. En dat ook dit jaar de beddenrace verder groeit. Net zoals alle voorgaande jaren zal de race weer bestaan uit 2,5 uur beddenracen. Ook dit jaar zijn er weer de vertrouwde sportieve klassen Heren, Dames, Gemengd en Jeugd (een uur) en de categorie Ludiek. De organisatie is van mening dat op deze manier iedereen mee kan doen: "Conditie is niet belangrijk, het gaat om de beleving."

Early birds

Het succes van vorig jaar wordt herhaald. Vorig jaar maakten de eerste deelnemers die zich in de eerste maand inschreven kans op een actiefoto op canvas. Ook dit jaar stelt de organisatie deze prijs beschikbaar. De inschrijving start 1 maart en deelnemers die zich voor 1 april inschrijven dingen mee om een actiefoto op canvas. In totaal worden er tien (vijf koppels) canvasdoeken beschikbaar gesteld.

De inschrijving start 1 maart om 19.00 uur van start gaan op www.SportEventsLangedijk.nl van start gaan. Deelname is gratis.

Liefdeslisten en oorlogslusten

Metamorfose speelt Liefdeslisten en oorlogslusten. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Toneelgroep Metamorfose staat binnenkort weer met veel plezier op de planken met de klucht 'Liefdeslisten en oorlogslusten' door Ton Davids.

Tijdens een burgeroorlog staan generaal Karrespoor en kolonel Achterhof lijnrecht tegenover elkaar. Om even verlost te zijn van het oorlogsgeweld zoeken beide heren een stukje ontspanning bij 'Tanja's thuis'. Daar worden zij met open armen ontvangen. Terwijl de generaal en de kolonel komen voor wat ontspanning wordt het door onverwachte bezoekers nog een drukte van belang. Veel mensen hebben kaartjes gereserveerd voor één van de voorstellingen, waardoor al vijf van de zeven voorstellingen uitverkocht zijn. Er is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar voor de dinsdag 19 maart en donderdag 21 maart, deze kunt u reserveren via 06-34133576 of 0226-320386. Kosten € 8,-. De voorstellingen worden gegeven in Celavie, Dorpsstraat 826, Oudkarspel. Aanvang 20.00 uur, zondagmiddag 14.30 uur. Meer informatie: www.toneelgroepmetamorfose.nl.

Open Noord-Hollands Dames Kampioenschap Schaken

SINT PANCRAS - Schaakvereniging Opening '64 uit Sint Pancras organiseerde in 2015 voor de eerste keer het Open Noord-Hollands Dameskampioenschap. Dit schaaktoernooi werd door de deelnemende dames met groot enthousiasme ontvangen. Ook in 2016, 2017 en 2018 was het toernooi een groot succes.

Schaakvereniging Opening '64 organiseert op 17 maart de vijfde editie en dus het eerste lustrum van dit dameskampioenschap. Het is een laagdrempelig toernooi niet alleen bestemd voor ervaren schaaksters, maar ook voor beginnende (thuis-) schaaksters, vanaf 16 jaar. Deze dag staat vooral in het teken van plezier in het schaakspel. De dames worden ontvangen met een kopje koffie of thee en tijdens de pauze krijgen ze een broodje gezond. Dorpshuis De Geist, Vinkenlaan 7, Sint Pancras. Zaal open 09.30 uur. Start toernooi 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Inschrijfgeld € 10,-.

Bertus draagt kaasmes over aan Stephan Deen

Kaasboer Bertus draagt het kaasmes over aan Stephan Deen. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Kaasboer Bertus heeft besloten zijn oude beroep weer op te gaan pakken. Per 1 maart zal de winkel worden voortgezet door Stephan Deen en zijn team van 'van Streek kaas & delicatessen'.

'van Streek', al gevestigd in Heerhugowaard, heeft de heerlijke Stompetoren kazen al in het assortiment, dus u kunt gewoon uw vertrouwde kaas blijven kopen in Broek op Langedijk. Stephan ziet deze nieuwe stap als een unieke kans en mooie uitdaging. Samen met zijn team heeft hij er enorm veel zin in om ook in deze tweede vestiging van zijn bedrijf alles op alles te zetten om de klant van dienst te zijn en te verwennen met de lekkerste kazen, noten, wijnen, bieren en delicatessen. De kennis en ervaring die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan met het verkopen van delicatessen en buitenlandse kaas zal hij meenemen naar de nieuwe winkel. Ook dat is fijn voor u want het assortiment met lekkere dingen zal voor u worden uitgebreid. Zo zal het mogelijk worden om een ruimer aanbod buitenlandse kazen te verkrijgen maar ook kunt u complete borrelplanken bestellen voor u partijen. Stephan is wel van mening dat beide winkels hun eigen identiteit hebben dus zal het assortiment per winkel wat kunnen verschillen om zo beter aan te kunnen sluiten bij de wensen van de klanten in beide filialen.

U wordt door het team van 'van Streek' dan ook uitgenodigd in de nieuwe winkel U kunt dan meteen profiteren van diverse leuke en vooral lekkere openingsaanbiedingen.

Nieuwe directeur vrijwilligers centrale

Rechts Eerde de Swart en links de nieuwe directeur Ruud Herder. (Foto: Annelieke Bosdijk)

ALKMAAR - Eerde de Swart, sinds 2014 directeur bij de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar, draagt per 1 april aanstaande het stokje over aan zijn opvolger Ruud Herder. Ruud Herder is al jaren betrokken bij de Vrijwilligers Centrale, onder andere als bestuurslid en als waarnemend Hoofd Administratie.

Organisatie blij met benoeming collega

De organisatie is zeer blij met de benoeming van deze gewaardeerde collega. Zijn bekendheid en betrokkenheid met de organisatie, de mensen en de bedrijfsvoering wordt gezien als een groot voordeel voor de komende periode. Hij gaat zijn functie als directeur bij de Vrijwilligers Centrale (24 uur per week) combineren met zijn rol als algemeen coördinator van Stichting Present Heerhugowaard/Langedijk (12 uur per week).

Ontwikkelingen

Bestuur en team van de Vrijwilligers Centrale bedanken Eerde de Swart zeer voor zijn tomeloze inzet als directeur in de afgelopen vijf jaar. Hij volgde nieuwe ontwikkelingen op de voet en als het even kon werd daarbij aangehaakt.

Projecten

Onder zijn leiding werden projecten opgezet zoals onder andere Aan de Slag met bewoners uit de Asielzoekerscentra, verzorgde de Vrijwilligers Centrale de werving, inzet en coördinatie van vrijwilligers voor Klim naar de Hemel en presenteerde de organisatie onlangs de documentaire 'Ode aan de Alkmaarse vrijwilligers' over vrijwilligerswerk in Alkmaar.

Wieg

Intern stond hij aan de wieg van een hechte VCRA-familie. Eerde de Swart start op 1 april als Algemeen Manager bij MET Welzijn Heerhugowaard.

Collecte voor de mensenrechten

LANGEDIJK - In de week van 11 tot en met 16 maart zullen ook in Langedijk weer zo'n veertig collectanten uw bijdrage vragen voor Amnesty International.

Door uw bijdrage maakt u het mogelijk dat schendingen wereldwijd worden onderzocht en actie wordt gevoerd.

Er is een plaatselijke werkgroep in Langedijk, die acties voorbereidt en helpt uitvoeren.

Wilt u helpen? Dan kunt u zich aanmelden bij Dick Hogervorst, tel. 0226-318835. Of mail naar willyendick@quicknet.nl.

De Broekervaart vaart deze zomer opnieuw

De Broekervaart gaat ook dit voorjaar weer varen. (Foto: gemeente Heerhugowaard)

LANGEDIJK/HEERHUGOWAARD - Na een succesvolle pilot hebben de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard besloten De Broekervaart dit jaar opnieuw te laten varen tussen de Westdijk in Heerhugowaard en het Havenplein in Broek op Langedijk.

Wethouder Ad Jongenelen: "De Broekervaart is een leuk begin van een heerlijke middag uit en zorgt voor meer bekendheid van de parels in onze gemeenten, zoals het Oosterdelgebied."

De Broekervaart voer afgelopen zomer tijdens vier zaterdagen en trok gemiddeld zo'n 150 bezoekers per dag. De vaarverbinding kan daarmee een succes worden genoemd. De proefperiode wordt nu uitgebreid naar twaalf dagen, waaronder alle weekenden in juni. Elk weekend heeft een thema, variërend van een culinaire ontdekkingstocht en een actief weekend vol (water-)sport tot een kunstroute en 'Leer Langedijk / Heerhugowaard kennen.'

Bruisend startpunt

Beide gemeenten bekijken nu hoe zij samen met ondernemers deze vaardagen een aantrekkelijke invulling kunnen geven. Jongenelen: "De haven van Broek op Langedijk wordt het bruisende startpunt voor allerlei activiteiten, zoals kanovaren, suppen, wandelen, het bezoeken van musea en monumenten of het maken van een rondvaart in het Oosterdelgebied. Ook in Heerhugowaard wordt een aantrekkelijk programma opgezet. We hopen dat inwoners van Heerhugowaard en Langedijk de kans grijpen om de mooie plekken in beide gemeenten beter te leren kennen. We kijken uit naar een zomer met veel activiteiten en bezoekers."

Bied ook een activiteit aan!

De voorbereidingen voor De Broekervaartdagen zijn in volle gang en krijgen steeds meer vorm. Wilt u als ondernemer deze zomer ook een activiteit aanbieden? Neemt u dan contact op met de Stichting Toeristische Promotie Langedijk via info@toerismelangedijk.nl.

Feestende vrouwen in Langedijk

De fadogroep Palpita luistert het feest van de Vrouwen van Nu op. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Dit jaar bestaat de afdeling Langedijk van Vrouwen van Nu alweer 65 jaar en dat gaan ze vieren ook!

Middenin de samenleving

Want het is tegenwoordig toch best uniek dat mensen nog zo lang hart voor een vereniging hebben en op allerlei manieren samen nieuwe dingen leren, naar musea, film of theater gaan of al dan niet op de fiets deelnemen aan een excursie naar een bedrijf of tuin. Bezige bijen dus, die vrouwen van NU. En hoewel de leeftijd van de vrouwen best hoog ligt, wil dat niets zeggen over inzet of belangstelling. Voor velen is de computer geen eng ding en ze appen zich een slag in de rondte met hun kleinkinderen. En de wandelaars en fietsers zijn met recht kilometervreters. Kortom: Vrouwen van Nu staat nog middenin de samenleving. Ook landelijk zijn Vrouwen van Nu, oorspronkelijk de Plattelandsvrouwen, nog zeer actief (al bijna 85 jaar!) met bijna 40.000 leden. Zowel sociaal als informatief, maar vooral niet te vergeten gezellig samen dingen ondernemend, reizen, handwerken. Ook workshops zoals beheer van website of boekhoudprogramma worden aangeboden, want van nature zijn Vrouwen van Nu nogal 'doenerig'.

Mooi aanzitten

Vrijdag 15 maart mogen ze wel even lekker gaan aanzitten. Maar liefst 94 vrouwen zullen gaan genieten van hun jubileumfeest bij restaurant de Burg met als muzikaal intermezzo de fadogroep Palpita.

Want als er iets is wat de leden hebben aangegeven als meest belangrijke reden om lid te zijn is het wel verbinding en een gevoel van saamhorigheid.

Cultureel Langedijk

Elk jaar verrast het mij hoeveel mooie voorstellingen en concerten er zijn in Langedijk. En ook zo verschillend. Om een aantal op te noemen.

Op 1 maart is er de première van de musical 'Met de groeten van Paulus', uitgevoerd door de Protestantse Gemeente Sint Pancras. In de maanden maart en april viert het Zoldertheater haar 20-jarig jubileum met de kindervoorstelling 'Boevenstreken'. Alle kinderen in Langedijk van groep 1 t/m 4 zijn hiervoor uitgenodigd.

Caecilia Muziektheater heeft net musical 'Aladdin' uitgevoerd, maar heeft diverse musicals door het jaar heen.

In mei speelt De Theatergroep 'Don Juan' in zwembad de Bever.

En dan de mooie concerten in De Kooger Kerk, onder andere met vrouwenkoor Vigorosa, Slavuj koor, De Nok en nog veel meer.

En dan zijn er nog filmvoorstellingen in Langedijk. Zeer oude films in de bioscoopzaal 'De nieuwe Tivoli' van het Geoffrey Donaldson Instituut voor film (GDI) of de wat nieuwere films in Het Behouden Huis.

En doe ik zelf nog een aanvulling op dit programma. Lief Langedijk organiseert het Lief Langedijk Concert op 23 maart a.s. met de muzikanten: Helen Botman, Peter van Vleuten, Evelyn Kallansee, Karl Adams en Giancarlo Romita (kaarten reserveren via het mailadres info@lieflangedijk.nl). Op 9 en 10 juni de Kunstroute Langedijk (iedereen kan zich nog tot 1 maart opgeven via de website) en op 5 oktober Verhalen Halen met de Langedijker auteurs. Het wordt de 5e editie van Verhalen Halen, extra speciaal, dus we hebben een jongerenschrijfwedstrijd georganiseerd rond het thema 'Fantasy in Langedijk'.

Deze opsomming is maar een gedeelte van alle culturele activiteiten in Langedijk. Laten we elkaar ontmoeten bij al deze prachtige voorstellingen en concerten!

Marieke Neesen-Barten, www.lieflangedijk.nl

Café De Knip dubbel in de prijzen

Jeroen en Gudy van De Knip zijn trots op hun prijzen. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Café De Knip viel 21 februari dubbel in de prijzen. Zo wonnen ze niet alleen 'de gouden tapknop' voor het best getapte biertje van de provincie maar ook de prijs voor het beste restaurant/eetcafé. Vooral de biefstuk en de saté zijn populair, maar Gudy maakt ook de lekkerste broodjes en salades. En altijd met liefde bereid, want aandacht en gezelligheid staat bij het echtpaar en hun medewerkers voorop.

Filmavond Het Behouden Huis

OUDKARSPEL - Voor de komende eerste vrijdagavond – dat is dus 1 maart – staat de film As it is in heaven op de rol van Het Behouden Huis.

Deze Zweedse film uit 2004, geregisseerd door Kay Pollak, gaat over Daniël, een wereldberoemd dirigent die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp. Doordat hij onder een artiestennaam terugkeert, herkent niemand hem als het veel gepeste jongetje van vroeger. Hij ontmoet zijn oude klasgenoten en ervaart hoe er in de loop der jaren bar weinig veranderd is. Daniël laat zich overhalen om dirigent te worden van het lokale dorpskoor. Zijn werkwijze maakt veel los: jaloezie, liefde en een zoektocht naar waar iedereen echt voor staat. Daniël zelf wordt vaak geconfronteerd met de spoken uit zijn verleden en probeert zijn eigen draai te vinden binnen de kleine gemeenschap. Onder zijn bezielende leiding stijgt het koor boven zichzelf uit. Het leven van de bewoners van het dorpje zal echter nooit meer hetzelfde zijn…

Een prachtige film, die je van begin tot het einde vast houdt.

Aanvang en entree

De voorstelling begint om 20.15 uur en duurt – met een kleine pauze – tot ongeveer 22.45 uur. De entree is 6 euro per persoon en de kaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van Het Behouden Huis of bij aanvang van de voorstelling aan de zaal. Voor meer info: www.behoudenhuisoudkarspel.nl

Aan tafel met... Dirk Snip

tekst: Ben Wansink

BROEK OP LANGEDIJK - Als er één ding wel duidelijk werd tijdens het gesprek van oud-burgemeester Jan Hoekema met onze eigen 'biljartkoning' Dirk Snip is dat Hoekema nooit een topbiljarter zal worden.. Hoewel Snip zelf de sport als topsport ervaart is voor hem vooral het plezier die velen aan het biljarten beleven voor hem de hoofdzaak. Daar moet Hoekema het maar bij laten!

In het programma 'Aan Tafel Met..' afgelopen vrijdag was Dirk Snip, groot biljartliefhebber, de gast die een uur lang ondervraagd werd. Hoekema bleek zijn huiswerk goed gedaan te hebben en kwam met een aantal biljarttermen aan die ook de meeste toehoorders waarschijnlijk niet kenden. Geduldig legde Snip uit wat een piqué en wat een massé was en dat een trekstoot een heel andere stand van de keu vereist..

Liefde voor de sport

Zijn liefde voor de biljartsport bleek al heel snel. Als 15-jarig jongetje ging Dirk al stiekem naar een café in Koedijk om daar van eigenaar Jaap Bloothoofd onderricht in het biljarten te krijgen. De ouders van Dirk waren niet enthousiast, maar les krijgen buiten openingstijden van het café werd toegestaan. Die liefde is nooit meer weggegaan, integendeel. Dirk kreeg later verschillende baantjes, maar zijn biljartliefde, ondernemerschap en organisatietalent maakten dat zijn sport zijn werk werd en nog steeds is. Weliswaar richt Snip zich tegenwoordig vooral op de verkoop van sportprijzen, maar is nog altijd direct bij de sport betrokken met een eigen driebandenteam. En wie van ons herinnert zich niet het Broekerveiling- of het Oliebollen Toernooi, waar naast topbiljarters, ook de liefhebber aan mee kon doen? Trots is Snip op een artikel dat rond het jaar 2000 verscheen in de New York Times. Naast een foto wordt Dirk Snip 'the tallest billiards player in the world' genoemd. Met zijn lengte destijds van 2 meter 10 mag dat dan ook gesteld worden! Dat de aanwas van de jeugd bij de biljartclubs achterblijft, vindt hij heel jammer. Natuurlijk is het mooi dat 65-plussers op de club onderling plezier aan de sport beleven, maar jeugdige instroom zou de sport een goede impuls geven. In landen in Azië zie je die aanwas wel, met goede resultaten. Vooral Korea levert steeds meer biljarttalent voor het driebanden, waarin het geld te verdienen valt.

Toekomst

Trots vermeldde Snip ten slotte dat hij ook dit jaar weer het biljartgala 'Night of the Magic Balls' organiseert. Hotel 'Gewoon lekker' (voorheen Jules) zal op 17, 18 en 19 oktober in het teken van biljarten staan. Met biljarttoppers als Dick Jaspers (Ned) en Frédéric Caudon (Bel) en als uitsmijter een demonstratie trick shots door mr. Magic Semih Sayginer (Tur). Gezamenlijk zijn zij de nummers 1, 2 en 4 van de wereldranglijst. Ook zullen de bekende illusionisten Rob en Emiel optreden.

De Lekkerste IJssalon van Langedijk!

Vanaf 19 april zijn de allerlekkerste ijsjes te koop bij de Burg. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Vanaf 19 april is Langedijk een echte IJssalon rijker. In het pand aan de Dorpsstraat waar ook de Traiteur is gevestigd wordt hard gewerkt aan een ware metamorfose.

Alles wat donker was krijgt een frisse lichte kleur aldus Ton Horseling van de Burg. "We speelden al een tijd met de gedachte om iets met ijs te gaan doen. De mooie zomer van 2018 gaf ons het laatste zetje. Het ijs komt van de IJsmakers van Pinoccio met ijswinkels in Schoorl, Bergen en Heiloo. Puur ambachtelijk ijs. We willen echt de lekkerste ijssalon worden van de regio met 18 smaken Italiaans schepijs en natuurlijk een heerlijk terras voor de deur."

Vanaf 19 april is de salon zeven dagen per week geopend van 11.30 tot 20.00 uur geopend, maar op mooie zomerse avonden worden de openingstijden verruimd.

Honky Tonk al 20 jaar the place to be in Schoorl

Het team van Honky Tonk, met links de drie koks Nick Bart en Marco, vooraan Samantha en rechtsachter Henny en Jan. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

SCHOORL - Honky Tonk is niet meer weg te denken uit Schoorl. Het sfeervolle restaurant in het centrum van Schoorl, is al twintig jaar dé plek waar je naar toe gaat na een goede boswandeling voor een lekkere verwenkoffie, een smakelijke lunch of een borrel.

Alles versbereid en huisgemaakt

Maar Honky Tonk is veel meer dan dat! "Mensen weten vaak niet dat je ook ontzettend lekker bij ons kunt eten", vertelt Henny, een van de twee uitbaters van Honky Tonk.

"Onze keukenbrigade, bestaande uit Nick, Bart en Marco, koken elke dag de lekkerste gerechten, en alles wordt vers bereid. We hebben nogal eens de naam een veredeld pannekoekenrestaurant te zijn. Niets mis met een goede pannenkoek, maar daarmee doet men onze keukenbrigade toch echt te kort!" vervolgt ze. "Van soepen tot het schoonmaken van een haas, er wordt uitsluitend gewerkt met verse producten. Pakjes en zakjes komen er bij deze koks niet in. Dat betekent soms dat het iets langer duurt voordat een gerecht op tafel staat, maar als mensen weten hoe dat komt dan wachten ze graag wat langer."

Naast een kwaliteitskeuken is ook het personeel erg belangrijk. "Samen met Samantha Elbrow, onze hoofd bediening én rechterhand, hebben we een cursus ontwikkeld waarin personeel in drie maanden wordt klaargestoomd voor het vak. Want goed personeel kan je zaak maken, zoals slecht personeel het kan verpesten. Wij eisen een hoge mate van klantvriendelijkheid van onze mensen, net als snelheid en warenkennis. Ook is het belangrijk dat iemand in het team past. We hebben zo'n 40 man aan personeel waarvan het grootste gedeelte puber is. Dat kan onderling best weleens knallen, maar altijd met respect."

Henny lacht: "En als ik iemand dan aanspreek op zijn of haar gedrag zeggen ze: 'jeetje Henny, je lijkt m'n moeder wel!' Die taak neme ik graag op me hoor!"

Met mooi weer is het genieten op het verwarmde terras met uitzicht op het klimduin waar de kindertjes naar hartenlust kunnen spelen.

Maar ook, of juist, met minder weer zit het heerlijk bij Honky Tonk. Er liggen kussens, kleedjes en een brandend haardvuur zorgt voor de lekkere warme Honky Tonk sfeer.

Samen met compagnon Jan runt ze al twintig jaar het sfeervolle café restaurant. Jan zorgt voor de organisatie, de bestellingen en de administratie, en Henny is van de sfeer, de ideeën, de feesten en partijen en het personeel. Samen zorgen ze al twintig jaar voor het gezellige en goede restaurant aan de voet van het klimduin.

Henny: "En dat vieren wij met een feestelijk weekend! In die twintig jaar is er veel gebeurd, het is goed om daar het glas op te heffen en even bij stil te staan."

In de advertentie leest u alles over het jubileumweekend. Of kijk op www.honkytonk.nl voor meer informatie.

Piet Kerssens de beste Bakker

Gertjan Kerssens toont trots zijn bekroonde producten. Foto: Aangeleverd

REGIO - Piet Kerssens, de Echte Bakker in Heiloo, is bekroond tot de Beste Echte Bakker van Noord-Holland.

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Door het jaar worden, door onafhankelijke keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum, zeventien producten onaangekondigd uit de winkels van de Echte Bakkers gehaald en gekeurd. De punten tellen mee in de beoordeling, evenals de scores van de vier productcompetities. Met een gemiddelde van 7,4 laat Echte Bakker Piet Kerssens zien dat hij garant staat voor een constant hoog niveau van productkwaliteit. Bij de beoordeling is scherp gelet op de uitstraling en aantrekkingskracht van het pand en de effectiviteit van reclame en communicatiemiddelen. De acht Echte Bakkers in Noord-Holland kregen hiervoor een gemiddelde van 9,3! Gertjan Kerssens: "We zijn heel blij met deze prijs! Het hele jaar door zijn we alert op de productkwaliteit. Meestal maken details het verschil en daar moet je scherp op blijven. Naast onze kwalitatief goede producten, zorgen we ook voor een prettige sfeer, adviseren indien nodig over ingrediënten en allergenen en geven tips." In de winkels van Echte Bakker Piet Kerssens in Krommenie, Assendelft, Heiloo, Limmen, Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Broek op Langedijk en Heerhugowaard wordt het feestje gevierd met de klanten en is voor iedereen iets lekkers te proeven.

Jongerenschrijfwedstrijd 'Fantasy in Langedijk'

Ben je jong en heb je schrijftalent? Doe dan mee aan Verhalen halen! (Foto: aangeleverd )

LANGEDIJK - In Langedijk is sinds 2015 meer en meer te doen op het gebied van verhalen en boeken. Verhalen Halen is het Langedijker schrijversevenement dat in het najaar haar festivalavond beleeft. In oktober 2019 vindt dat voor de vijfde keer plaats.

Om dat eerste lustrum te vieren organiseert het team achter Verhalen Halen, Marieke Neesen van Lief Langedijk en romanschrijfster Afra Beemsterboer, een jongerenschrijfwedstrijd. Marieke en Afra vinden het belangrijk dat jongeren die mooie verhalen schrijven de kans krijgen om gepubliceerd te worden.

Hou je van fantasy? Hou je van schrijven? Ben je niet jonger dan 13 en niet ouder dan 18 jaar?

Dan dagen wij je uit om een verhaal van 800 woorden te schrijven met als thema: fantasy in Langedijk. Je bepaalt zelf waar het verhaal over gaat, als er maar een link met Langedijk in zit.

Spelregels

De spelregels om mee te doen zijn niet heel streng, maar je moet wel in Langedijk wonen of in Langedijk naar school gaan. Een jury bepaalt de top drie en de uiteindelijke winnaar. De winnaar ontvangt een prijs en doet mee op de Verhalen Halen-avond in oktober 2019, samen met de andere Langedijker auteurs. De top drie inzendingen worden gepubliceerd in het Verhalen Halen-boekje dat op de festivalavond zal worden uitgereikt.

De overige inzendingen zullen om beurten verschijnen op www.lieflangedijk.nl. Deelname aan de jongerenschrijfwedstrijd betekent toestemming voor publicatie. Lief Langedijk ontvangt je verhaal graag uiterlijk op 1 mei a.s op info@lieflangedijk.nl, onder vermelding van je naam, adres en leeftijd.

Voor meer informatie, kijk op www.lieflangedijk.nl onder de button: evenementen -schrijfwedstrijd.

Nederlands sajet Kolfkampioenschap

De kolfsport wordt al sinds de dertiende eeuw beoefend. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE- In café De Schelvis wordt zaterdag 2 maart voor de 34e keer het sajet kolfkampioenschap gehouden.

De kolfsport wordt al sinds de dertiende eeuw beoefend, en is de voorloper van het huidige golf. Deze eeuwenoude sport, die vroeger in heel Nederland werd gespeeld, wordt nu alleen nog in Noord Holland, Friesland en Utrecht beoefend. De kolfsport kent twee varianten, gummie en sajet, die door zo'n 550 dames en heren wordt gespeeld. Er wordt gekolfd volgens het wedstrijdreglement van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond. De voorwedstrijden beginnen om 10.00 uur, om 19.00 uur begint de finale.