De Beverwijker

18 april 2019

De Beverwijker 18 april 2019


'Beverwijk is trots op deze jongeren'

Burgemeester Smit heeft zojuist jongeren uit Beverwijk in het zonnetje gezet. (Foto: G.HOFMAN)

BEVERWIJK – In het BHK gebouw reikte Burgemeester Martyn Smit op vrijdagmiddag 12 april namens de Oranjevereniging Beverwijk lintjes uit aan vier jongeren uit Beverwijk die zich met bijzondere prestaties hebben onderscheiden, of zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Lintjes 2019 uitgereikt door burgemeester Smit

In het BHK gebouw waren ruim 40 personen, merendeel familie en vrienden van de genomineerden voor een Beverwijkse jongerenlintje verzameld voor de uitreiking ervan. Secretaris van de Oranjevereniging Beverwijk opende de bijeenkomst om te memoreren dat al weer de 5e keer is dat een Beverwijkse jongerenlintje wordt uitgereikt. Jongeren komen normaal gesproken niet in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding omdat een van de criteria is de duur van de bijzondere activiteiten. Toch doen ook jongeren bijzondere dingen die de moeite waard zijn om voor het voetlicht te brengen.

Het Beverwijkse jongerenlintje wordt uitgereikt aan jongeren uit Beverwijk en omgeving die zich met bijzondere prestaties hebben onderscheiden, of zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Het is een blijk van waardering voor deze jongeren en tevens een aanmoediging om verder te gaan met het goede werk maar ook een voorbeeld voor andere jongeren. Dit is al weer de vijfde keer op rij en deze keer kenmerkte zich door het feit dat de genomineerden inderdaad heel jong zijn.

Na deze introductie nam Burgemeester Martijn Smit het over om de jongerenlintjes uit te reiken. Om te beginnen bij de drie jeugdambassadeurs van het \Museum Kennemerland: Fyonne Faber, Marjolein de Boer en Damian Rood. Hij had een hele waslijst van bijzondere zaken te melden die allemaal op eigen initiatief gedaan hebben. Het meest bijzondere toch vond hij dat een museum het "verleden" vertegenwoordigt en dat deze jongeren met hun activiteiten voor het museum de verbinding leggen naar de toekomst.

De tweede was Maarten Blok die iets heeft met hout. Al op heel jonge leeftijd was hij bezig met hout en alles wat met hout en houtbewerking heeft te maken. Via een omweg kwam hij bij Stichting Welzijn en het jeugdcentrum Nul251 (voormalig Place2Be). In het jeugdcentrum heeft hij met eigen kracht Zo heeft hij o.a. een gloednieuwe bar vanuit het niets gebouwd in jeugdcentrum Nul251. Gedreven als hij is zorgde hij ervoor dat fouten in een tweede poging tot een beter, mooier en veiliger resultaat leiden. Als vrijwilliger heeft hij nog meer gebouwd voor het centrum. Hij komt via het jeugdwerk nu ook op andere plekken in Beverwijk en stimuleert daardoor ook weer nieuwe mensen tot vergelijkbare activiteiten.

Beverwijk kan trots zijn op deze jongeren en hun activiteiten. Deze goede voorbeelden moeten een aansporing voor andere jongeren zijn om ook iets te lat.en zien. Voor 2020 zijn er weer nieuwe jeugdlintjes beschikbaar. Kandidaten kunnen genomineerd worden via een email naar: Oranjevereniging.beverwijk@gmail.com

Heeft afval scheiden nog wel zin?

BEVERWIJK - Heel afval scheiden nog wel zin? Veel mensen vragen zich dat af, zeker nu de gemeente Beverwijk bezig is met nieuwe plannen voor het inzamelen van afval. Onafhankelijk milieuadviseur Piet Burgering deelt woensdagavond 24 april van 19.30 tot 21.00 uur zijn kennis over afvalverwerking met de mensen. Hij geeft dan antwoord op deze en andere vragen rond afval en afvalverwerking. Vragen als 'Is afval wel afval? Of is het grondstof voor nieuwe producten?' en 'Hoe kunnen we afval voorkomen door minder verpakkingsplastic?' Ook meer praktische vragen over waar we in het eigen huishouden mee te maken krijgen komen aan de orde. Misschien heb je zelf ook een idee over het voorkomen van afval. Deze bijeenkomst is voor je georganiseerd door Bibliotheek IJmond Noord in samenwerking met Beverwijk Duurzaam. Locatie: de openbare bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk. Toegang gratis.

Repair Café Beverwijk

Zaterdag 20 april staat Repair Café Beverwijk in het teken van tuinieren. (Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Het is lente. De temperatuur stijgt, plantjes schieten uit de grond en dus beginnen de groene vingers weer te jeuken. Zaterdagmiddag 20 april staat het Repair Café Beverwijk in het teken van tuinieren. Dit is een goed moment om je kapot of bot tuingereedschap niet weg te gooien maar een tweede leven te geven. Kom bijvoorbeeld een heggenschaar laten slijpen. Vaak komt het er niet van dus is het nu het juiste moment. Naast je doorgezakte tuinstoel, je gescheurde werkoverall en je botte snoeischaar kun je natuurlijk ook gewoon met andere kapotte spullen langskomen, zoals elektrische apparaten, fietsen, computers, speelgoed, etc. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Elke derde zaterdagmiddag van de maand is het Repair Café open. (18 mei, 15 juni, 20 juli, etc.) Van 12.30-15.30 uur in Paviljoen Westerhout op de Westerhoutplein 3 in Beverwijk. Zie voor info: www.repaircafé.org of facebook: Repair Café Beverwijk. Het Repair Café is lid van "Beverwijk Duurzaam" en wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van de gemeente Beverwijk.

Speelveld Olieslagerslaan geopend

BEVERWIJK – Op maandagavond 15 april was de opening van het nieuwe kunstgras aan de Olieslagerslaan in Beverwijk. Speciaal voor deze opening werd een voetbaltoernooi georganiseerd. Wethouder Haydar Erol van Openbare Ruimte en Sport verrichtte rond 18.30 uur de officiële opening samen met gemeenteraadslid Jaqueline Dorenbos. Daarna startte het toernooi.Het kunstgrasveld was een wens van de jeugd in deze buurt.

Dertiende editie Marco van Balentoernooi

Peuters genieten van 'Kikker is kikker'

Schoorsteenbrand in de Van Heemskerkstraat

'Elza Boules' naar de topklasse

Met de JSP kan de jeugd uit Heemskerk kennismaken met verschillende sporten. Foto: Aangeleverd

Vind je droomsport met de JSP

HEEMSKERK/CASTRICUM - Met de Jeugdsportpas (JSP) in de gemeenten Castricum en Heemskerk, uitgevoerd door Team Sportservice Kennemerland, heb je nu de kans om vrijblijvend kennis maken met een sport naar keuze. Kinderen die naar de basisschool in Akersloot, Castricum, Limmen of Heemskerk gaan of in deze plaatsen wonen, kunnen zich nu inschrijven voor blok 3 van de JSP. Wie weet vind je wel jouw droomsport.

Wil je ontdekken of je talent hebt voor tennis, rugby of turnen? Benieuwd of je trampolinespringen of atletiek leuk vindt? Of nieuwsgierig naar wat je doet bij krav maga, twirlen of hangmat yoga? Doe dan mee met de JSP. Team Sportservice Kennemerland biedt met de JSP kinderen uit groep 1 t/m 8 de mogelijkheid kennis te maken met een sport, zonder verdere verplichtingen. Voor €5,- kun je vier lessen meedoen met een sport naar keuze. Er kan onder andere ingeschreven worden voor hierboven genoemde sporten, maar ook voor voetbal, dansen, judo, schaken, handbal en heel veel meer. Ga naar de website www.teamsportservice.nl/kennemerland en klik op de groene JSP knop voor het volledige aanbod. Inschrijven voor blok 2 kan van 5 tot en met 25 april, uitsluitend via de website. De lessen van dit blok starten na de meivakantie.

Op de website worden ook regelmatig andere leuke activiteiten aangekondigd, zoals de gratis sportinstuiven en sportclinics in de schoolvakanties, houd deze dus goed in de gaten.

Peuters genieten van 'Kikker is kikker'

Sebb en Niels lezen voor de peuters van de Kangoeroe. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op 9 april stond Kindcentrum de Kangoeroe in Heemskerk in het teken van voorlezen. Die ochtend lazen de leerlingen Sebb en Niels van naastgelegen basisschool de St. Leonardus en van BSO de Kangoeroe namelijk voor aan peuters van de opvang.

De peuters genoten van het nieuwe prentenboek 'Kikker is Kikker' van Max Velthuijs. Er werd ademloos geluisterd en met veel plezier gelezen. School, dagverblijf en buitenschoolse opvang werden op deze manier gecombineerd tot een knus geheel. Aan het einde van het mooie verhaal kregen de twee leerlingen een enthousiast applaus van de toehoorders.

Leerlingen

Het boekje is dé titel van 2019 in de leesbevorderingscampagne 'Geef een prentenboek cadeau'. De leerlingen die deze ochtend voorlazen, reikten de eerste stapel boeken uit aan de peuters van de Kangoeroe. Welschap geeft alle gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, die van de opvang gebruikmaken, het boek 'Kikker is Kikker' cadeau!

Taalontwikkeling

Voorlezen stimuleert niet alleen de taalontwikkeling, maar is ook nog eens heel gezellig en heerlijk om te doen! Voorlezen voor jongere kinderen is een regelmatig terugkerend project bij Welschap. Ook bij de tussen-schoolse opvang wordt voorgelezen door oudere kinderen aan de kleuters. Welschap Kinderopvang zet zich met deze actie in voor leesbevordering en wil benadrukken hoe belangrijk voorlezen is. Het moet voor iedereen mogelijk zijn en daarom ontvangen álle gezinnen met jonge kinderen van Welschap gratis het prentenboek.

Kikker is Kikker verscheen op 5 april 2019 en is voor een klein bedrag te koop in de boekhandel. Op deze manier wordt voorlezen voor iedereen toegankelijk.

'Gouden Dagen' trekt er weer op uit

De senioren genieten van de 'Landelijke Kom Mee naar Buitendagen'. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Gouden Dagen wil met het vervullen van wensen, individueel of met een groep, (kwetsbare) ouderen met elkaar in contact brengen om eenzaamheid onder deze doelgroep te voorkomen. Afgelopen weekend vierde men bij Gouden Dagen de Landelijke Kom mee naar Buitendagen. Zaterdag wandelden circa 34 mantelzorgers, vrijwilligers, familieleden, medewerkers en bewoners uit Heemswijk langs de vele bezienswaardigheden die Heemskerk te bieden heeft. Na ruim een uur lekker in de buitenlucht te zijn geweest, konden ze bij terugkomst genieten van een kopje koffie of thee met een heerlijke petit four. Zondag was het de beurt aan Sint Agnes. Ook nu was iedereen enthousiast om aan de Kom mee naar Buitendag te beginnen. De wens van mevrouw Knaap is een bezoek aan de Geitenboerderij in Amsterdam. Deze wens is woensdag in vervulling gegaan. Hoe zij haar 'gouden dag' heeft beleefd kunt u volgende week in deze courant lezen. Mevrouw Dobbelaar heeft haar wens in de wensboom opgehangen. Zij wil een bezoek brengen aan haar dochter in Hillegom samen met haar kleinzoon. Die wens gaat 26 april in vervulling. Op Koningsdag, 27 april, treedt in Sint Agnes en Waterrijck de Delta Singers op. Gezellige meezingliederen en luister- en vissersliedjes. Bent u een zelfstandig wonende ouder in Heemskerk, dan hierbij aanwezig zijn. Opgeven bij Jolanda van Dam via: 06-22913188 ma t/m vr 9.00-14.00 uur. In Waterrijck is het feest om 10.30 uur en in Sint Agnes om 14.00 uur.

Aandacht

Eén van de onderwerpen waar ik me mee bezighoud is onderwijs. Wat me aan het hart gaat zijn leerlingen die vroegtijdig, zonder diploma of startkwalificatie, van school gaan.

Als samenleving doen we onszelf te kort als we jonge mensen na jaren van school laten gaan zonder dat belangrijke papiertje op zak. Want zonder een diploma is het een stuk moeilijker voor jonge mensen om hun draai te vinden, werk te vinden dat echt bij ze past, een leven op te bouwen en zich erkend en nuttig te voelen. Ik denk dat een belangrijk onderdeel in het aanpakken hiervan aandacht is. Aandacht, echte interesse, een band opbouwen met jongeren op alle niveaus. Natuurlijk begint alles thuis.

Goede basis

Als een kind voldoende echte aandacht krijgt, is dat een heel goede basis. Ook de leraren op school zouden de ruimte moeten hebben om genoeg aandacht te kunnen besteden aan de leerlingen. Echt een band opbouwen, de anonimiteit doorbreken die vaak op grote scholen aanwezig is. En ook gemeenten kunnen een bijdrage leveren. Dat proberen we ook te doen door het inzetten van leerplichtambtenaren. Zij komen snel in actie als leerlingen vaak verzuimen. En die actie is niet een bestraffend gesprekje voeren of een rood kruisje achter een naam zetten. Ook hier gaat het om aandacht.

Verzuim

We willen erachter komen wat de reden is van het verzuim. Hoe komt het? Wat is er nog meer aan de hand? Is er andere hulp nodig? Als we goed in kaart brengen wat de situatie precies is, kunnen we hulp regelen en bijsturen. En hoe sneller we dat doen, des te beter het is. Een uitspraak die hier naadloos op aansluit las ik laatst weer eens. En daar sluit ik graag mee af: 'Alles wat je aandacht geeft groeit'.

Aad Schoorl,

wethouder van gemeente Heemskerk

Kienen in De Stut

HEEMSKERK - Op vrijdag 26 april staat de kienmiddag in Ontmoetingscentrum De Stut in het teken van Koningsdag. Het kienen is voor jong en oud, dus iedereen kan meedoen. Tussen 14.00 tot 16.00 uur zijn er mooie en lekkere prijsjes te winnen. Deelname bedraagt € 7,00 voor drie Kienronden en het eerste kopje koffie is gratis. Bel voor nadere informatie: 0251-248648. Ontmoetingscentrum De Stut bevindt zich aan de Maasstraat 3 Heemskerk. Vrijblijvend binnenlopen en geniet van een kopje koffie of thee.

Waterpolokampioenen KZC

Op de foto staand vlnr: Naomi, Isa, Anne, Amara, Yala en (hulp)coach Simon en Sebastiaan. Zittend vlnr: Rens, Rowé, Radan en Bram. Zias ontbreekt op de foto. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Met de laatste wedstrijd van het waterpoloseizoen heeft het gemengde E1 team van KZC hun leidende positie niet meer uit handen gegeven en zijn de beginnende waterpoloërs kampioen geworden.

ZV De Zaan werd met 2-1 verslagen

Onder leiding van coach Sebastiaan Borsje en coach in opleiding Zias Kool was de stand na de eerste periode tegen ZV De Zaan 2-1. De zichtbaar betere zwemmers van KZC hebben de lichte voorsprong uit de eerste periode flink uit kunnen breiden.

De Zaan wist in de laatste periode nog een punt te maken, maar de definitieve eindoverwinning was toen al in zicht. Met een eindstand van 11-2 werd de kampioenswedstijd afgesloten. Naast de E1 zijn de Heren 1, Dames 1 en Heren 3 van KZC ook kampioen geworden.

Activiteiten in de meivakantie

HEEMSKERK - Welschap Welzijn in Heemskerk heeft weer activiteiten in de meivakantie. Kinderen kunnen zo van een bioscoopmiddag genieten, honkballen, zwemmen, midgetgolfen, naar Jump City reizen, bowlen en nog meer. Als kinderen willen meedoen, kunnen ze de informatie vinden op de website van Welschap Welzijn . Veel activiteiten zijn gratis. Voor sommige moet worden ingeschreven via de website. Info: welschapwelzijn.nl of silke.brosig@welschap.nl of 06-28221304.

Schoorsteenbrand in de Van Heemskerkstraat

Foto: Leo Tillmans

HEEMSKERK - Er kwam afgelopen zaterdagmiddag rook uit een schoorsteen van een woning aan de Maerten van Heemskerkstraat te Heemskerk. De brandweer was er snel bij om de zaak te blussen. Ook onze fotograaf Leo Tillmans was er snel bij om het nodige vast te leggen.

Burgerlijke stand Beverwijk

Geboorten

Anwar Said; Safae Mattiou; Luna Jane Buntsma; Ayame Annecy Ivory Rietdijk; Yannick Charles William Kamboela; Jim Bakker; Mike Bakker; Fien Luijendijk; Beyza Bektes; Millie Carolina Iekje Bergsma; Joa Moos Kuijs; Jason Marciano Marinus Jungbacker; Nilou Evi Vogel; James Joinking; Jim Steef Seth Meijer; Puck Mae Sofie Meijer; Noah Egbert Ruud Valentijn Schotman; Mae Jade Baars; Seth Christiaan Hazeveld; Suus Nieke van Doorn.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Andries Hendrik Kater & Wilhelmina Geertruda Johana Cornelia Liefting; Michael Daniël Peperkamp & Chantal Laurina van der Wiel; Daniël Antoon Linnert & Jjoyce Gemma Adriana Seeliger

Overlijden

- Klijn, Adrianus Cornelis Geb: 24-11-1936 ovl: 06-04-2019

- Voormeer e/v Brantjes, henrica Margaretha maria geb: 15-08-1944 ovl: 04-04-2019

- Lolkema w/v van Impelen, Petronella Cornelia, geb: 05-06-1931 ovl: 02-04-2019

- Backens, Peter, geb 13-07-1941, ovl 07-04-2019

- Derogee e/v van der Horst,Yvonne Johanna Maria, geb 19-07-1970, ovl 07-04-2019

- Scheerder, Catharina, geb 05-05-1926, ovl 04-04-2019

- Murgia e/v Hoogendijk, Mariella maria Reina geb: 14-11-1967 ovl: 07-04-2019

- Pirovano, Elisabeth Antonia Maria geb: 30-01-1917 ovl: 09-04-2019

- de Ruijter w/v Goedhart, Theodora Klazina Margaretha geb 08-11-1936 ovl 03-04-2019

- Hardonk, Paul Martin Johannes geb 01-03-1956 ovl 08-04-2019

- Slotemaker w/v Handgraaf, Lucia Catharina geb 14-09-1929 ovl 10-04-2019.

Klaverjassen

HEEMSKERK - Op dinsdagavond 23 april organiseert Welschap Welzijn een gezellige klaverjasavond in Buurtcentrum de Schuilhoek van Bronckhorststraat 1 1962 TV Heemskerk. Kosten € 3,50. Vanaf 19.30 bent u van harte welkom. Voor meer info: 0251 -253054.

Dertiende editie Marco van Balentoernooi bij RKVV DEM

Het Marco van Balentoernooi gaat aanstaande zaterdag z'n dertiende editie tegemoet. (Foto: )

BEVERWIJK- Op de velden van RKVV DEM wordt op zaterdag 20 april de dertiende editie van het Marco van Balen Toernooi gehouden. Het belooft zoals ieder jaar weer een spektakel te worden voor de ruim 750(!) jeugdspelers in en uit de regio. Een voetbaltoernooi met diverse extra activiteiten, gekoppeld aan het goede doel (KiKA). Allemaal in die speciale gedachtegang en aandacht voor de jeugd zoals oud-DEM-speler en leider Marco van Balen het voor ogen had.

Nadat Marco van Balen, oud trainer en selectiespeler van DEM, al vroeg moest stoppen met zijn actieve loopbaan als voetballer als gevolg van gezondheidsproblemen, gaf hij zijn liefde, enthousiasme en doorzettingsvermogen voor het voetbalspel door aan de jeugd in de hoedanigheid als leider van diverse jeugdteams met als motto: "iedere jeugdspeler is een talent". Zijn droom was ooit een groot jeugdtoernooi te organiseren bij DEM. Hij mocht dit helaas zelf niet meer meemaken maar een speciale "crew" met vrijwilligers zorgde ervoor dat zijn droom alsnog uitkwam. Met de normen en waarden die Marco voor ogen had als fundament wordt het jeugdtoernooi al jaren georganiseerd, waarbij alle spelertjes, maar ook alle (groot)ouders en toeschouwers, kunnen genieten van het plezier, van de sportieve inzet en met dat respect voor elkaar wat het spelletje zo mooi maakt.

Wedstrijd oud-ploeggenoten

Na de opening om 08.30 uur door de voorzitter van DEM zal het toernooi aanvangen voor de ruim 70 jeugdteams uit de afdelingen O-8 t/m O-11. En het mooie is dat ieder team na afloop een prijs ontvangt. Naast het jeugdtoernooi vinden er ook op een apart veld diverse activiteiten plaats zodat niemand zich hoeft te vervelen. Er zijn o.a. springkussens, een stormbaan, stropdas-, gaten- en wereldbekerschieten, lopen er "levensechte" leeuwen rond en worden er team- en wedstrijdfoto's gemaakt. Ook zijn er spectaculaire voetbal-gerelateerde avonturen te ondernemen waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Na afloop van het toernooi zal er om 17.00 uur een wedstrijd plaatsvinden tussen de oud-ploeggenoten van Marco tegen de zonen/dochters van deze oud-ploeggenoten. De dag wordt feestelijk en muzikaal afgesloten, kortom, een complete "happening" gedurende de hele dag.

Goede doel

Zoals ieder jaar wordt er een loterij georganiseerd en wordt de opbrengst hiervan gedoneerd aan een goed doel. Dit keer is er gekozen voor de Stichting KiKA met als motto: "De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen!!!" KiKa is een stichting tegen kinderkanker en streeft naar een verhoging van de genezingskans van kinderen.

Ze werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Er is dus geld nodig, veel geld.

Alie

(Foto: )

"Ach, weet je wat het is, ik heb geen hobby's, en dan heb je ook niks meer te doen als je gepensioneerd ben", sprak de kleine gezette man, die naast me zat op het terras. Zijn kalende schedel glansde in het morgenzonlicht. Zijn witte haartjes deinden met de wind mee. "In het begin", vervolgde hij, terwijl hij zijn koffiekopje neerzette,"ja toen Alie d'r nog was, was het allemaal anders. Gingen we samen dingen doen, net zoals nu op een terrasje zitten of voor een paar dagen naar de camping. We hadden een caravannetje staan op de Veluwe. Het is daar heel mooi, in Hoenderloo. We zijn naar het openluchtmuseum geweest. Wist je dat je daar witte fietsen kan nemen en daar de hele dag op mag rondrijden, maar wel terugbrengen hè." Hij staarde voor zich uit en zijn herinneringen zweefden terug naar het weekend met zijn Alie in de caravan. Een weemoedige blik gaf aan, dat de herinnering hem pijn deed. Zijn ogen glommen tegen de zon in en keken met een natte blik in zijn lege koffiekopje. Hij zette het langzaam weg en pakte het ingepakte koekje, dat op het schoteltje lag. Heel langzaam opende hij het en nam een hap. "Nu Alie er hier niet meer is ben ik alleen, heb geen kinderen, ook geen hobby's. Je moet op schilderles gaan, zeiden ze tegen mij of ga in het verzorgingshuis helpen, dat is niks voor mij. Er is altijd wel iemand om mee te praten, zoals nu met u." Ik glimlachte naar hem, terwijl hij opstond van zijn stoel. "Ik moet weg, m'n zuster komt bij me en ik wil koekjes kopen, want die wil altijd theedrinken." Hij mompelde iets binnensmonds, hief zijn hand, kneep de gebolde lippen samen en trok de wenkbrauwen omhoog. Toen slofte hij weg en werd opgeslokt door het winkelpubliek. Als laatste zag ik zijn plukjes witte haren, die meedeinden op het ritme van zijn stap.

Co Backer jalbacker741@telfort.nl

Rondleidingen bunkers Atlantikwall

De rondleidingen zijn op 28 april. Foto: Aangeleverd

WIJK AAN ZEE - Op zondag 28 april organiseert Rondje Wijk aan Zee een rondleiding langs bunkers deel uitmakende van de voormalige verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog. De excursie start om 11.30 uur vanuit het hotel Het Hoge Duin, waarbij ook het onderliggend bunkercomplex wordt aangedaan. Daarnaast worden bij beide rondleidingen een Küver manschappenonderkomen, twee manschappenbunkers van het type M151, een radarbunker type V143, een overdekte loopgraaf met onderkomen en een keukenbunker bezocht. Bij aanmelding wordt een 'hand-out' geleverd. Aanmelden is verplicht, daar een te grote toeloop het betreden van de relatief beperkte ruimtes in de bunkers moeilijk maakt. Kosten 12 euro, inclusief koffie/ thee. Info en aanmelden: atlantikwallwaz@gmail.com.

Vrij! hangt sponsorbord op bij DEM

De lokale partij Vrij! Beverwijk is benaderbaar voor sportverenigingen. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De sportieve successen van de laatste tijd van DEM zijn niet onopgemerkt gebleven bij de leden van de lokale partij Vrij! Hierom is Vrij! er trots op om een bord te mogen sponsoren bij DEM.

Sportclubs hebben waarde voor de samenleving

Vrij! vindt dat sportclubs voor de samenleving een onmiskenbare waarde hebben. Niet alleen voor sport en ontspanning welke leidt tot een gezonde geest in een gezond lichaam maar ook omdat je als vrijwilliger inzetten voor een vereniging een belangrijke vorm is van participatie. Sportclubs hebben waarde voor de samenleving en zonder vrijwilligers zou alles stil staan.

''Verenigingen die iets bij te dragen hebben aan een gezamenlijk sportief doel kunnen ons dan ook benaderen om ook bij hen een sponsorbord op te hangen'', aldus Vrij!''

Zonder vrijwilligers zou alles stilstaan

''We willen hiermee aangeven dat wij zichtbaar zijn in de Beverwijkse en Wijk aan Zeese samenleving en willen bouwen aan een stabielere, gezondere samenleving waarin iedereen zich kan vinden!''

Open dag politie trekt veel belangstelling

Deze politieman legt de jongste jeugd iets uit. Foto: Leo Tillmans

BEVERWIJK - De open dag van de politie in de IJmond op de locatie Beverwijk afgelopen zaterdag trok veel belangstelling. Jong en oud namen een kijkje op het bureau van de politie Beverwijk. Op het plantsoen tegenover het politiebureau werden er verschillende demonstraties gegeven. De open dag van de politie was al met al een groot succes.

Een onvergetelijke reis met Abafazi

Abafazi brengt een ode aan hun iconische heldinnen. Foto: Wim Lanser

BEVERWIJK - In de voorstelling 'Black Brave & Beautiful' keert Zuid-Afrika naar Beverwijk, om het publiek kennis te laten maken met de opzwepende muziek en cultuur van Zuid-Afrika. De tien powervrouwen van Abafazi brengen een eerbetoon aan hun iconische 'heldinnen', die een lans hebben gebroken voor de vrijheid.

Marimba

De Afrikaanse drum, de marimba en hun stemmen zijn de basisinstrumenten. Van Oudsher is de Afrikaanse druk een vooral door mannen bespeeld instrument, maar de kleurrijke en energieke Abafazi zetten dit stereotypebeeld op zijn kop. Zuid-Afrika kent maar liefst 11 officiële talen, die in hun oorsprong verbonden zijn met de volkeren die een plek in de Rainbow Nation hebben gekregen. De kostuums van de Abafazi zijn vormgegeven in de traditie van deze verschillende volkeren. Zo vertegenwoordigd elk kostuum een specifieke cultuur, herkenbaar door stijl, kleurgebruik en patronen.

Een Afrika-belevenis om nooit te vergeten! Kaarten vanaf € 24,50 voor dinsdag 23 april om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

PlusBus naar de bollen

BEVERWIJK - Woensdag 24 april gaat de Wijk-Uit PlusBus vanuit Beverwijk met de BloemBollenBoemel door de prachtige bloemenvelden in de Bollenstreek. Donderdag 25 april genieten van een lunch op de allermooiste locatie van Egmond aan Zee met een geweldig uitzicht op de duinen en de Noordzee. Op 28 april is er een rit naar de historische tram vanuit Amsterdam. Info: Stichting Welzijn Beverwijk, 0251 222222, werkdagen 09.00 – 13.00 uur.

'De fractie voelt zich buitenspel gezet'

(Foto: )

De raadsvergadering van 28 maart was er een met schorsingen, boze toeschouwers en draaiende politici. Het agendapunt Botter acker was eigenlijk een herhaling van vorig jaar september. Het blijft jammer dat de participatie in dit dossier onderdeel was. GroenLinks is absoluut niet tegen woningbouw. Maar om hier nu 8 woningen neer te willen zetten op zo een klein stuk grond. De fractie van GroenLinks voelt zich als deel van de raad, buitenspel gezet. Wij passen ervoor om zo maar te tekenen bij het kruisje. De omwonenden een 10-tal zienswijze ingediend. En ook de aangedragen alternatieven bleken eigenlijk onbespreekbaar.

Uit de Raad van GroenLinks Heemskerk

Even leek het voorstel het niet te gaan halen, maar Heemskerk Lokaal draaide alsnog 180 graden. Wat betreft het aantal woningen is hierover nog te discussiëren, maar vooral hoe dit voorstel tot stand is gekomen maakte dat GroenLinks (deels) tegen dit voorstel stemde. Het voorstel tot het uitwerken van de visie Tolhek was het volgende agendapunt.

Al in 2017 diende wij hiervoor een amendement in, om het Tolhek te ontwikkelen tot een hoogwaardige sportaccommodatie. Nu wil men deze visie gaan integreren in de omgevingsvisie. We wachten al anderhalf jaar om een uitwerking. Ondertussen krijgt de Omgevingsvisie steeds meer vorm, dus lijkt het logisch om het dan in 1x goed te doen.

GroenLinks vindt het uitermate verstandig om inderdaad even een pas op de plaats te maken en de ontwikkeling Tolhek onderdeel te laten zijn van de Omgevingsvisie, zoals ook andere plekken in Heemskerk en zelfs heel Heemskerk, hierin ondergebracht zullen gaan worden. De Omgevingswet komt er ook aan.

Het opstellen van een omgevingsvisie is deze raadsperiode één van de belangrijkste onderwerpen. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen.

Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking. Het is dus goed dat Heemskerk er nu al mee aan de gang gaat.

Er zijn inmiddels een tweetal raadsinformatieavonden over de Omgevingsvisie geweest. Deze hebben geleid tot een set leidende principes. En de daarbij horende ambities. GroenLinks kan zich prima vinden in de geformuleerde leidende principes.

Het is een goede basis voor de ontwikkeling van de omgevingsvisie. GroenLinks werkt graag mee aan de ontwikkeling van een omgevingsvisie voor Heemskerk. Onze volledige inbreng is terug te lezen op heemskerk.groenlinks.nl.

Jos Burger, GroenLinks Heemskerk

'Elza Boules' naar topklasse

De trotse ploeg van Elza Boules die in het nieuwe seizoen uitkomt in topklasse. (Foto: Rowin van Diest)

BEVERWIJK - Het hoogste team van Elza Boules uit Beverwijk stond afgelopen zaterdag in de spotlights. De ploeg was er namelijk in geslaagd om dit seizoen promotie te bewerkstelligen naar de topklasse. Dat houdt in dat Elza Boules in het nieuwe seizoen mag uitkomen in de hoogste petanque-divisie van Nederland. Een geweldige prestatie van deze 'Wijkse' jeu de boulers!

Trots op ploeg die volgend seizoen in hoogste divisie van Nederland uitkomt

''Het is voor het eerst in ons bestaan dat wij in deze topklasse zullen uitkomen'', vertelt Ruud Magree van Elza Boules met een glimlach. ''Twee jaar geleden was dit team kampioen geworden van de tweede klasse, toen wist het dus ook al te promoveren. En nu dan opnieuw succesvol, het is helemaal geweldig.'' Jeu de boulen in de topklasse betekent dat je speelt in de allerhoogste klasse van Nederland. Elza Boules neemt het volgend seizoen op tegen de acht beste clubs van Nederland.

NPC van NJBB

''We jeu de boulen dan, zoals het zo mooi heet in de NPC (Nederlandse Petanque Competitie) van de NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond). Hoe mooi is dit? Niemand had dit vooraf durven dromen. Het is echt top'', aldus een trotse Ruud.

De formatie van Elza Boules die het zo goed doet, speelt al vier jaar samen. Ruud: ''Ze kennen elkaar daardoor heel goed en weten bovendien elkaars kwaliteiten. Het heeft er mede toe bijgedragen dat deze ploeg een unieke prestatie heeft neergezet.''

DEM pakt belangrijke zege tegen De Bataven

Ritchie Owusu wordt matchwinner tegen De Bataven. Foto: Ruud van den Booren

door Ton Limmen

BEVERWIJK - Het prachtige plaatsje Gendt in Gelderland was het decor voor weer een boeiende wedstrijd in de Hoofdklasse A. Wel boeiend maar zeker niet goed. Op een vreselijk slecht veld, dat erg te lijden heeft gehad van de droogte van de laatste tijd, moest DEM proberen tot redelijk voetbal te komen. Het hobbelige en harde veld was sterk in het nadeel van de Wijkers. Maar toch wist de ploeg van Arvid Smit de zege binnen te halen en de drie punten mee naar huis te nemen. Matchwinner werd Ritchie Owusu die de 0-1 ver in de tweede helft op het scorebord zette.

Matchwinner Owusu nam enige treffer voor zijn rekening

De Bataven vechten voor lijfsbehoud en daarom was het wel boeiend maar zeker niet goed. Waar DEM het normaal moet hebben van zijn technische aanvallers en bewegelijke middenveld speelde De Bataven eigenlijk alleen de lange bal. DEM probeerde nog wel te voetballen maar dat lukte niet. Ballen sprongen alle kanten op en het balverlies was dan ook veelvuldig. Maar de achterhoede van DEM had er goed het oog in en schakelde clubtopscorer Tim Waterink eigenlijk makkelijk uit. Het centrum met Obioha en Verswijveren heerste. Voeg daarbij het goede keeperswerk van Swen Verswijveren, die in de 1e helft een prachtige redding had, en de betrouwbare vleugelverdedigers De Goede en Uit den Boogaard en de nul stond na 90 minuten nog steeds op het scorebord. En toch gingen de speler van trainer Arvid Smit weg met de belangrijke 3 punten. Hoe belangrijk deze punten zijn zullen we waarschijnlijk na het Paasweekend weten. Dan heeft Hoogeveen 2 hele belangrijke wedstrijden gespeeld tegen Achilles en Silvolde. En verder is er de topper van SDO tegen RKZVC.

Tot ver in de 2e helft stond de 0-0 nog op het scorebord maar door 3 wissels van Smit begon DEM echt te heersen. Het inbrengen van Man, Kuijs en Mike Adrichem zorgde ervoor dat De Bataven ver terug moesten. De 0-1 van Ritchie Owusu was dan ook zeer terecht. Een schuiver in de linker beneden hoek was de goed keepende Jeroen Wels te machtig. Vanaf minuut 73 werd de wedstrijd open, want na de goal van Owusu gingen De Bataven aanvallend meer risico nemen. De ruimte die toen kwam werd met name door de 3 invallers van DEM goed benut. Dat DEM verder niet meer tot scoren kwam was mede te "danken" of te wijten aan het droge en hobbelige veld. Eigenlijk had DEM de wedstrijd in het laatste kwartier definitief moeten beslissen. Nu werd het in de laatste minuut nog spannend toen 2 spelers van De Bataven onder een hoge voorzet doorgingen.

Komende zaterdagavond om 18.00 uur moet DEM aantreden tegen de winnaar van de 2e periode n.l Hoogland. In Hoogland verloren de DEM'ers met 1-0. De spelers van DEM kijken van wedstrijd naar wedstrijd en met nog 5 wedstrijden te gaan kan er nog heel veel moois gebeuren in Beverwijk.

Wethouder houdt zich aan belofte

Wethouder Van Niele prikt mee. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Wethouder Hanneke Niele van Beverwijk trok donderdag 11 april met een afvalprikker door de Breestraat in Beverwijk. Dat deed ze samen met het onderhoudsteam van Buurtwinkel de Schans, eveneens gevestigd in Beverwijk.

Daarmee loste ze een belofte in, die ze in december had gedaan bij de presentatie van de nieuwe bedrijfskleding voor het team.

Het onderhoudsteam, bestaande uit cliënten van de dagbesteding van Stichting SIG, houdt sinds vorig jaar de winkelstraat in hartje Beverwijk afvalvrij. Dat was te zien, vond de wethouder van Reiniging&Afval. "Wat is het hier netjes! Er ligt bijna niets", liet de wethouder weten.

,

Paasshow Volvo XL

Volvo XL (Foto: PR)

HAARLEM - Svala Auto heeft haar showroomoppervlakte de afgelopen maanden flink uitgebreid. Op maar liefst 2.500 m2 staan de mooiste Volvo's gepresenteerd. Daarmee behoort Svala Auto in Haarlem tot een van de grootste Volvo dealers van Nederland.

Svala Auto één van de grootste Volvo-dealers van Nederland

In de sfeervolle twee verdieping tellende XL Store treft u een zeer ruim aanbod van nieuwe Volvo's en Volvo Selekt Occasions in verschillende bouwjaren en prijsklassen. Bijna alle occasions kunnen geleverd worden met garantie tot maar liefst 24 maanden en dat is uniek.Uiteraard staan de auto's klaar voor een overtuigende proefrit in de mooie omgeving van Haarlem en Bloemendaal.

Tijdens de Paasshow aankomend weekend profiteert u tevens van kortingen die oplopen tot maar liefst € 1.500! Reden genoeg om aanstaande vrijdag, zaterdag of maandag 2e Paasdag een bezoek te brengen aan de Volvo XL Store aan de Leidsevaart 592 in Haarlem.

Voor meer informatie en openingstijden: www.svalaauto.nl

POTVERDORIE!

(Foto: )

Daar lig je. Veels te jong. Mooie kop en gespierd jong lijf. Zelfs je haar zit nog helemaal in de plooi, de ijdelheid en verzorgdheid straalt ook nu nog van je af. Het lijkt wel of je slaapt en zo weer wakker wordt. Aan mij de taak om straks jouw ouders te ontvangen en ze te begeleiden bij het zien van jou, hun overleden kind, in de bloei van het leven. Wat ga ik ze zeggen? Hoe vlieg ik het aan? Wat is bij deze situatie, bij deze familie de juiste route?... potverdorie, ik ga even bij je zitten en geef mezelf een moment de tijd te 'voelen' wat 'is'.

Mijn gedachten gaan naar jouw ouders uit, naar de uren dat zij hebben moeten wachten om naar je toe te mogen, die helse lange uren na het verschrikkelijke nieuws. Boosheid en onmacht komen in mij boven… sluitingstijden mortuartium… kom op zeg! Dat mag toch niet meer zijn in deze 24-uurs economie, dat mag toch niet in de ze situatie! Het raakt me diep. Hoe moeten jouw ouders en familieleden zich nu voelen, ze zijn op weg naar jou. In warmte zal ik ze ontvangen. Met alles dat ik heb zal ik ze begeleiden naar jou… Ik ga ze nu ontvangen en laat je voor nu even alleen… we zijn zo bij je terug.

Patty Duijn (Foto: PR )

De tijd neem ik jouw ouders te vertellen wat ze gaan zien. Hoe mooi je bent, wat je aan hebt vanuit het ziekenhuis, hoe je voelt, hoe de omgeving is, waar je op ligt… eigenlijk alles vertel ik hun beeldend, met voorzichtigheid en wel met de volle keiharde realiteit.

Het moment is daar, we komen weer bij je terug zoals ik je beloofde, op afstand en nabijheid voel ik waar mijn plek is… steeds verder als ik merk dat jouw ouders de eerste letterlijke en figuurlijke drempel over zijn en bij je kunnen 'zijn'.

Op de gang sta ik mezelf te verbijten. Dit raakt, went nooit en is verschrikkelijk. Het geluid in de ruimte naast mij is hartverscheurend en gaat door merg en been.

En toch… toch ben ik blij dat ik daar mag zijn… dat ze mij hebben gebeld… want dit is de enige plek waar ik op de moment hoor te zijn. Het zo "zacht" mogelijk maken voor hen die zo van je houden. Het zo 'zacht' mogelijk maken van deze keiharde werkelijkheid.

UITVAARTBEGELEIDING PATTY DUIJN

Begeleiding met oog voor detail en eigenheid

06 – n51 345 056
www.pattyduijn.nl
info@pattyduijn.nl

Meldnummer bij overlijden

06-30 093 482 Ook op Facebook, Twitter, Linkedin.

Gezelligheid troef in Beverhof

(Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Winkelcentrum de Beverhof straalt een en al gezelligheid uit. Dat zal ook aankomend paasweekend het geval zijn als op zaterdag 20 april bijna alle winkeliers aan het paasfeest meedoen. Het winkelend publiek zal dit gaan merken want er zullen verschillende leuke activiteiten plaatsvinden. Zo loopt er de bekende Paashaas rond, waarmee jong en oud op de foto kunnen. Maar er is meer en dat gaat het winkelend publiek ook zien. Kom daarom op Paaszaterdag 20 april naar het bekende en gezellig overdekt winkelcentrum in hartje Beverwijk en doe uw voordeel mee. Tussen 11.00 en 15.00 uur bent u welkom!

Paasviering in de Beverhof

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Aanstaande zaterdag 20 april viert de Beverhof Pasen. Paasboodschappen doen is deze zaterdag vóór Pasen extra leuk, want bezoekers kunnen kroelen met de Paashaas en een leuke foto met hem maken. De Paashaas zal ook lekkere chocolade eitjes uitdelen voor iedereen om te proeven. De kinderen kunnen daarnaast aanschuiven aan de Paasknutseltafel om creatief bezig te zijn en eieren te versieren met stiften en stickers. De activiteiten vinden plaats op de T-splitsing voor de Deen en op het versplein voor de Albert Heijn.

Het Technisch College Velsen viert het 100-jarig bestaan

(Foto: )

IJMUIDEN - Het Technisch College Velsen viert het 100-jarig bestaan op grootse wijze. In samenwerking met de Stadsschouwburg Velsen wordt door leerlingen de unieke theatervoorstelling Artech geproduceerd, die op 27 en 28 mei te zien zal zijn. Tevens zal op 24 mei in het schoolgebouw een grote reünie plaatsvinden.

Het aanbod van Technisch College Velsen mag gerust uniek genoemd worden. Niet alleen qua samenstelling, maar ook gezien de beschikbare faciliteiten. Als één van de weinige VMBO-scholen in Nederland is het Technisch College Velsen nog helemaal in techniek gespecialiseerd. In de praktijklokalen staan daarom gespecialiseerde machines en gereedschappen, waardoor de leerlingen in staat zijn om zich te bekwamen in werkzaamheden in de bouw-, metaal-, installatie-, voertuigen- en elektrotechniek.


Het 100-jarig bestaan van de school wil men beslist niet ongemerkt voorbij laten gaan, daarom is onder de noemer Artech een bijzonder project opgezet. Onder leiding van vier kunstenaars, geselecteerd door het team van de Stadsschouwburg Velsen, zijn de leerlingen al sinds september bezig met de voorbereidingen van een theatervoorstelling. Toetsenist, componist en zanger Joshua Aaron is artistiek leider van het project, samen met drie andere kunstenaars begeleidt
hij de leerlingen op weg naar het podium.

Eigen instrumenten

,,Een heel uitdagend project, omdat je van te voren niet weet waar je terecht komt.
Je kent de interesses van de leerlingen niet en je weet niet of ze muzikaal zijn'', vertelt hij. Na inmiddels een aantal maanden met
ze te hebben gewerkt, concludeert hij: ,,Er zitten zeker muzikale kids tussen, die een goed ritmegevoel hebben of op een keyboard zonder enige techniek een melodietje in elkaar kunnen flansen. Mijn insteek is dat het motorisch zo simpel mogelijk blijft, zodat ze direct resultaat hebben van wat ze doen.'' Aanvankelijk vormde het maken van een muziekstuk de basis van de voorstelling, maar inmiddels is daarin verandering gekomen.
,,Als je geen leerlingen hebt met muzikale ervaringen, dan heb je ook geen muziekstuk om naar te luisteren'', legt hij uit. Daarom is er uiteindelijk voor gekozen om heel veel decorstukken te maken, een soort miniwereldjes. In die wereldjes zullen zogenoemde stop-motionfilmpjes worden gemaakt, die in de voorstelling worden verwerkt. ,,We laten de wereldjes bewegen, dan is de muziek ineens een begeleiding voor het bewegende beeld geworden.''

Waterpomphaai

Los hiervan volgen de leerlingen ook workshops creatief schrijven. Aaron: ,,Ze kregen bijvoorbeeld de opdracht om een gereedschap
met een nieuwe functie te verzinnen. Dat leverde onder meer de waterpomphaai als resultaat op. Wij zijn stomverbaasd
over de creativiteit van de leerlingen en de leraren zijn dat ook.'' Het werken binnen de structuren van de school is af
en toe een hele klus: ,,Je hebt te maken met docenten, zij moeten de leerlingen weggeven terwijl ze ook met andere dingen
bezig zijn. Je bent afhankelijk van het systeem. Dat werkt in mijn ogen soms wat langzaam, je moet eerst langs vijf roostermakers,
de directeur en de klassenleider voordat je kunt beginnen. Maar dat levert wen een creatieve spanning op.'' Het eindresultaat
zal op 27 en 28 mei te zien zijn, iedereen kan via www.stadsschouwburgvelsen.nl/artech inmiddels kaarten voor de twee voorstellingen reserveren. Het eerste kaartje voor Artech werd afgelopen maandag symbolisch door onderwijswethouder Marianne Steijn overhandigd aan schooldirecteur Frank Out.


Maatschappelijke betrokkenheid

Op het Technisch College Velsen wordt niet alleen aandacht besteed aan techniek, maar ook maatschappelijke thema's worden er behandeld. Dit is een bewuste keuze van de schoolleiding. ,,We willen buiten een goede loodgieter ook vooral een goede burger afl everen'', verduidelijkt woordvoerster Linda van der Meulen. De leerlingen uit het derde leerjaar zijn, in het kader van het jubileumproject, gekoppeld aan de Soroptimisten, een wereldwijd opererende organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de rechten van vrouwen en kinderen in de maatschappij.

In groepjes van vijf à zes leerlingen maken ze een voorstel om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, het beste idee wordt beloond met een bedrag van 250,- euro om het daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Bovendien krijgen de leerlingen ook een cijfer voor dit werkstuk, dat weer meetelt voor de schoolresultaten.

Grote schoolreünie

Iedereen die ooit aan het Technisch College Velsen verbonden is geweest, hetzij als leerling, hetzij als medewerker, is welkom tijdens de grote schoolreünie die op 24 mei zal plaatsvinden tussen 15.30 en 18.00 uur. Hoewel het schoolgebouw in de loop der jaren wel wat is veranderd, is veel ook hetzelfde gebleven. Een mooie gelegenheid dus om het schoolgebouw nog eens van binnen te komen bekijken en herinneringen op te halen aan vroeger jaren. Via www.technischcollegevelsen.nl kan men zich voor deze reünie aanmelden.

Open maaltijd Doopsgezinden

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op Witte Donderdag (18 april) stelt de Doopsgezinde Kerk aan de Meerstraat 62 in Beverwijk zijn deuren open voor iedereen die aan de gedekte tafels aan wil schuiven. Een warme (soep)maaltijd zal vanaf 18.00 uur op iedereen wachten die mee wil eten en deze bijzondere dag mee wil beleven waarop het afscheidsmaal van Jezus met zijn volgelingen wordt herdacht. Aan het eind van de avond vindt een korte dienst plaats. Iedereen welkom.

Wijkblad SomaarNieuws

BEVERWIJK - Inwoners van de Somawijk/wijk Prinsenhof in Beverwijk krijgen vanaf 18 april het wijkblad SomaarNieuws in hun brievenbus. Een wijkblad dat 2 keer per jaar door wijkbewoners wordt gemaakt, met daarin o.a. interviews en nieuwe activiteiten in de wijk. De verspreiding wordt verzorgd door wijkbewoners, deze keer met hulp van cliënten van SIG. Mocht u hem toch niet in uw brievenbus vinden dan kunt u vanaf 18 april een exemplaar ophalen in Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2 of in de Buurtwinkel de Schans, Schans 2.

PAELLA & GAMBAS van de grill

De Spaanse chef Juan Delgado. Foto: Aangeleverd

IJMUIDEN - Op beide Paasdagen zal er op het terras van het restaurantgedeelte naast de visspeciaalzaak van Nico Waasdorp vanaf 12.00 uur tot 20.00 uur live gegrilld worden en er wordt Spaanse Vis Paella bereid om heerlijk op het terras te genieten van de door Spaanse chef Juan Delgado gemaakte gerechten. Gegrilde zalm ,gamba's per portie en de overheerlijke Vis Paella; dat wordt een bordje vol genieten. Om de lente en het mooie weer te vieren kunt u na een bezoek aan strand, de zee of de haven genieten op het terras van deze overheerlijke Spaanse gerechten .

Op beide Paasdagen bij FISH & SEAFOOD Waasdorp in IJmuiden

Overheerlijke vis paella. Foto: Aangeleverd


Wilt u dit lekker in uw eigen tuin of strandhuisje oppeuzelen? Geen probleem, u kunt deze gerechten ook meenemen. ''Natuurlijk kunt u in onze visspeciaalzaak ook een keuze maken van ons uitgebreide zeebanket uitgestald op ijs . Onze tapas en salades en overheerlijke gebakken kibbeling van Alaska Pollack of kabeljauw beide duurzaam en MSC gecertificeerd'', aldus Waasdorp.

Paasactie kilo gebakken kibbeling voor 17,50 euro


Paasactie kilo gebakken kibbeling voor 17.50 euro met gratis saus. ''Voor uw Paasbrunch zie onze advertentie met overheerlijke soepen ,vissalades ,oesters, kreeft of krab, paling en sushi en sashimi zowel gereed of om zelf aan de slag te gaan. Wij hebben alles in huis om zelf sushi of sashimi op tafel te zetten.''

Moeite waard om naar de Haven van IJmuiden af te reizen


''Kiest u voor gemak dan hebben wij rijkgevulde vissalades en gebakken visschotels zie onze site en bestel! BBQ kriebels? We hebben ruim assortiment gamba's, visspiezen en vis voor op de grill. Mooie BBQ actie 2 stuks dorade voor 9.99 euro of 2 stuks zeebaars voor 12.50 euro. Gratis voor u schoongemaakt.

Kortom het is weer de moeite waard om naar de Haven van IJmuiden af te reizen en te genieten van alles wat de Zee ons biedt.''

Vrijwilligers gezocht voor Beverwijk Uit de Kunst

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op 16 juni vindt op het Kerkplein de negende editie plaats van de manifestatie Beverwijk Uit de Kunst, die plaats biedt aan iedereen die deze stad een warm kloppend cultureel hart toedraagt. Voor deze culturele bijeenkomst is de organisatie weer op zoek naar veel medewerkers die op vrijwillige basis willen assisteren. Je kunt je aanmelden via info@beverwijkuitdekunst.nl.

Strandseizoen geopend


BEVERWIJK - Dit jaar hebben de IJmondgemeenten gezamenlijk het strandseizoen geopend. Op zaterdag 13 april stond het programma in het teken van het opruimen en hergebruiken van zwerfafval. Iedereen kon hieraan deelnemen. De start was in IJmuiden aan Zee met een juttersactie, dan stak men het kanaal over met de watertaxi naar de Noordpier waar ook gejut kon worden voor gratis koffie. Vervolgens naar Wijk aan Zee voor de onthulling van het eerste Pollution Art kunstwerk van Rik Hermans bij strandopgang de Zwaanstraat.

17 / 28

Houthandel Van der Veen gaat voor de klant

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - ''Sinds 1931 staat bij ons de klant centraal, toen en zeker nu. We werken het liefst op maat en geen vraag is ons te gek. U bent onze basis, We zijn anders. Gaan verder en gekke vragen bestaan niet'', aldus Houthandel Van der Veen uit Beverwijk. Vakidioten, die op de mooiste plek van Beverwijk werken. Aannemer of particulier. Er ontstaat een mooie wisselwerking van know how. ''En wat ons motiveert? U. Uit alle enthousiasme en eerlijkheid ontstaan de mooiste relaties. Wij bij Van der Veens, wij houden inderdaad van u, de klant.'' Bij Van der Veen's houdt men van korte lijnen en direct contact met de klant. Loop lekker binnen en geniet even van een praatje. ''En altijd verse koffie, graag willen we iedereen kennen. Kom daarom bij ons langs.''
Van der Veen's Houthandel, Kees Delfsweg 4-6, Beverwijk, 0251-223862/fax 0251-228380; bestel@veenshouthandel.nlwww.veenshouthandel.nl.

Foto: Aangeleverd

De Kwekerij van Hoveniersbedrijf Gerard Dam

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - In de kwekerij van Hoveniersbedrijf Gerard Dam BV die gelegen is in het Heemskerks duingebied kweekt men heesters, coniferen en bomen. Aan de kust heerst veelal een zoute zeewind die vaak uitdrogende schade aanricht aan bovenstaande planten en bomen. Door te kweken in het kustgebied groeit de nog jonge aanplant op met weerstand tegen deze zeewind, door deze planten te gebruiken voor uw tuin is de kans op uitval aanzienlijk verkleind. ''U kunt bij ons terecht voor haagconiferen zoals Leijlandiis, Thuja en Taxus. Ook Haagsoorten als Liguster, Eleganus, Laurierkers zijn uit voorraad leverbaar'', aldus het hoveniersbedrijf. De kwekerij is vernieuwd en zes dagen open (10-17u, zondag dicht). Info: 06-53172110 of info@gerarddamhoveniers.nl.

Dave Tuin en Parkmachines

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Dave Tuin en Parkmachines is het adres voor verkoop, reparatie, verhuur en onderhoud van al uw tuin en parkmachines en aanhangwagens. ''Tevens zijn wij gespecialiseerd in de Husqvarna Automower maairobots'', aldus Dave Tuin en Parkmachines.De showroom is aan de Ambachtsring 7 in Heemskerk, www.davetuinenpark.nl voor acties en aanbiedingen. Paasaanbieding de Husqvarna LC 353 Vi gazonmaaier met kunstof maaidek, variabele aandrijving, 53 cm breed en elektrische start van € 789,- voor € 700,- incl BTW geldig tot 15-05-2019.

Dave Tuin en Parkmachines: gespecialiseerd in Husqvarna Automower maairobots. Foto: Aangeleverd

24 / 28

Ramon Bakker (tweede van links) met enkele mensen van Bakker Buitenleven. Foto: aangeleverd

Ideeën opdoen in meer dan veertien showtuinen

HEEMSKERK - Wie Bakker Buitenleven zegt, zegt sierbestrating, tuinhout en tuinmeubelen. De bekende tuinspecialist aan de Ambachtsring 13 in Heemskerk heeft een reputatie hoog te houden. Op maandag 22 april, Tweede Paasdag, is Bakker Buitenleven speciaal open voor het publiek. Er zijn dan leuke acties waar klanten volop van kunnen profiteren.

Acties bij Bakker Buitenleven Heemskerk op Tweede Paasdag

"Mensen kunnen op die dag inspiratie opdoen in meer dan veertien showtuinen die bij ons zijn opgebouwd", laat eigenaar Ramon Bakker weten. "Iedere tuin is volgens een thema ingericht en dat maakt het wel heel gaaf. Je kunt er onder anderen de loungesets uit proberen met meestal all-weather kussens. Dat zijn kussens die goed bestand zijn tegen ieder soort weer en verkleuren niet. Met de unieke avondtuin die deze winter is gebouwd is het zeker de moeite waard om bij ons een kijkje te komen nemen."

Één van de tuinen bij Bakker Buitenleven is een duurzame tuin. De producten komen uit Europa, niet uit verre landen, of het zijn gerecyclede producten. "Daarbij hebben ze een NL-greenlabel en zijn dus gecertificeerd", aldus Ramon.

De specialisatie van Bakker Buitenleven is bij heel veel klanten uit de regio bekend. Ramon: "We timmeren al ruim tien jaar aan de weg met dit concept. We leveren niet alleen aan de consument, ook aan doe-het-zelver dan wel de hovenier Tevens kunnen we bemiddelen voor de consument en hem of haar in contact brengen met een vakman. Ook voor ontwerpen is men bij ons aan het goede adres. We kennen immers 'de markt'. Ons doel is om mensen te inspireren voor het realiseren van hun droomtuin.''

'Ons doel is om mensen te inspireren voor het realiseren van hun droomtuin'

In de prachtig ingerichte tuinen kunnen de mensen een beeld krijgen hoe hun ideale tuin er uit kan komen te zien. Van veranda's tot buitenverblijven en van tegelterrassen tot klinkerpaadjes; alles netjes en overzichtelijk opgesteld. De meeste tuinmeubelen die je kunt testen zijn direct leverbaar. "We hebben bijna alles op voorraad, we kunnen snel leveren en men hoeft nauwelijks te wachten. Dit geldt ook voor sierbestrating en tuinhout", verduidelijkt Ramon.

Hij geeft voorts aan dat er op Tweede Paasdag demonstraties worden gegeven. "Iedereen is van harte welkom. Naast de showtuinen kun je bij ons ook prima terecht voor sierbestrating en tuinhout wanneer je zelf aan het klussen bent. Bij de sierbestrating en tuinhout zijn er eveneens mooie kortingen in petto. Verder hebben we een barbecue en voor de kleintjes een springkussen."

Bakker Buitenleven aan de Ambachtsring 13 in Heemskerk is op maandag 22 april, Tweede Paasdag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Tel: 0251-232314, www.bakkerbuitenleven.nl.

Ondernemers houden zich aan leeftijdsgrens

HEEMSKERK – In maart van dit jaar zijn in opdracht van de burgemeester mystery guests ingezet voor controles op de Drank- en Horecawet. De mystery guests hebben in diverse supermarkten en slijterijen gecontroleerd of de leeftijdsgrens voor het verkopen van alcohol wordt nageleefd. Uit de controles is gebleken dat vrijwel alle gecontroleerde ondernemers zich goed aan de leeftijdsgrens van 18 jaar houden. In het belang van de volksgezondheid en het beschermen van jongeren is het noodzakelijk dat de leeftijdsgrens voor het verkopen van alcohol nageleefd wordt. Daarom is door het inzetten van mystery guests geïnventariseerd of de ondernemers zich hier aan houden.