Alkmaars Nieuwsblad

19 juni 2019

Alkmaars Nieuwsblad 19 juni 2019


Extra middelen tegen eenzaamheid

WonenPlus Alkmaar ontvangt van het Oranje Fonds een extra bedrag van 20.000 euro voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Al eerder ontving de organisatie een bedrag van € 25.000 euro. De vrijwilligersorganisatie wordt daarmee beloond voor de succesvolle aanpak van eenzaamheid onder mensen van 65 jaar en ouder. Samen met de bewonersonderneming De Alkenhorst is een brede aanpak ontwikkeld, waarin aandacht is voor individuele ondersteuning, ontmoeting en deelname aan creatieve en culturele activiteiten.

In Alkmaar wonen meer dan 20.000 mensen die ouder zijn dan 65 jaar Uit landelijke cijfers komt naar voren dat 22 % van ouderen tussen 55 en 89 jaar zich erg eenzaam voelt. Hoe ouder mensen zijn hoe hoger de percentages uitvallen. Zij hebben minder contacten dan zij wensen of missen een vertrouwd persoon.

Meer nodig

Deelname aan ontmoetingsactiviteiten kunnen bijdragen aan het vermin­deren van eenzaamheid, maar in veel gevallen is meer nodig. Daarom heeft De Alkenhorst een aparte huiskamer waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, is er een kook- en eetgroep en zijn er creatieve en culturele middagen.

Spannend vaartochtje EIlandspolder

Midzomernacht op het water in de Eilandspolder. (Foto: aangeleverd)

DRIEHUIZEN - Wie een stukje avontuur niet uit de weg gaat kan zich aanmelden voor de magische midzomernacht op zaterdag 22 juni. Deelnemers varen om 22:00 uur door het prachtige landschap van eilandjes en rietkragen.

Varen in de schemering, zien hoe het licht verandert en de dag plaats maakt voor de nacht. Ook de geluiden veranderen. Sommige moerasvogels laten zich ook in het donker horen en met wat geluk vliegen er vleermuizen. Tip van de boswachter: Trek warme kleding aan, het kan fris zijn op het water. Deelnemers vertrekken vanaf het Botenhuis Eilandspolder aan Oudelandsdijk 1a in Driehuizen.

Reserveren: www.gaatumee.nl of www.landschapnoordholland.nl/

Baby van de maand: Freddy Djavi Hoedt

Djavi kijkt met een open blik de wereld in. Foto: Aangeleverd

Deze knapperd heet Freddy Djavi Hoedt. Hij is geboren op 12 november 2018 en is nu zeven maanden oud. Bij zijn geboorte woog hij 4.195 gram en was hij 54 centimeter lang. Zijn ouders - papa Welsey Hoedt en mama Robin Hoffschlag - zijn terecht apetrots op hun kleine mannetje. Op het geboortekaartje schreven ze: 'Een mooi moment overtreft al onze dromen, want vandaag ben jij op de wereld gekomen. Een zoon, zo zacht, zo teer en klein wie had gedacht dat jij zo mooi zou zijn.'

Rode Kruis zoekt hulpverleners

Het Rode Kruis is op zoek naar Evenemententhulpverleners. (Foto: Richard Jetten)

ALKMAAR – Zomaar een paar getallen: jaarlijks helpen bijna 9.000 vrijwilligers van het Rode Kruis op evenementen, worden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen maart liefst 18.560 blaren doorgeprikt en staan op jaarbasis de duizenden vrijwilligers klaar op bijna 10.000 evenementen die in Nederland georganiseerd worden. ''Dit aantal wordt alleen maar groter,'' zegt Koert van Riemsdijk, coördinator Noodhulp en Evenementenhulp, district Noord-Holland Noord. ''Daarom zijn we op zoek naar evenementenhulpverleners en coördinatoren die ons op korte termijn willen ondersteunen."

De vraag naar vrijwilligers in Noord-Holland Noord - met acht evenementen per week - is enorm. Vrijwilliger worden bij de grootste hulpverleningsorganisatie van Nederland is volgens Koert een uitdaging. ''We zoeken mensen vanaf achttien jaar die graag willen leren hoe je omgaat met onverwachte situaties. Alle nieuwkomers krijgen eerst een opleiding Opleiding EHBO Uitgebreid en een opleiding evenementenhulpverlening.''

Open dag 1-1-2

Zondag 23 juni is een uitstekend moment om eens van dichtbij te bekijken wat het Rode Kruis en 21 andere hulpverleningsorganisaties allemaal doen. In sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar staat de open dag 1-1-2 op het programma. De organisatie verwacht tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers. ''Er worden veel demonstraties gegeven en wij hopen natuurlijk veel nieuwe vrijwilligers te kunnen begroeten'', vervolgt Koert vanuit het nieuwe pand aan de Hertog Aalbrechtweg 10 in Alkmaar, waar ook de logistieke voorbereiding van grote en kleinere evenementen plaatsvindt.

EK Wielrennen

Binnenkort is Alkmaar en omgeving gastheer van het EK Wielrennen. "Voor dit evenement zijn maar liefst zestig vrijwillige hulpverleners nodig. We willen als organisatie voorkomen dat vrijwilligers te veel uren draaien, vandaar dat wij versterking zoeken. De vrijwilliger bepaalt zelf zijn beschikbaarheid en wanneer hij ingezet wordt. Nieuwkomers krijgen cursussen en trainingen aangeboden om zichzelf te blijven ontwikkelen en specialiseren. Eventuele onkosten worden volledig vergoed. We zitten echt te springen om enthousiaste mensen die heel graag coördinator of evenementenhulpverlener willen worden en hopen dat zij zich melden op de open dag.''

Meer weten? Kijk op www.rodekruis.nl, mail naar helpdesknhn@rodekruis.nl of bel 06-46242311.

Maar liefst 567 clubs in de prijzen

ALKMAAR – Maar liefst 567 clubs zijn dinsdagavond 18 juni tijdens de feestelijke finaleavond van de Rabobank Clubkas Campagne in het AFAS stadion in de prijzen gevallen. 't Praethuys ofwel het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, sleepte de eerste prijs in de wacht. Zij namen een cheque van € 2.692,- mee naar huis.

Feest voor alle winnaars

Het lokale verenigingsleven een steuntje in de rug geven, daar draait het om bij de Rabobank Clubkas Campagne. Het totaal te verdelen bedrag telde dit jaar € 225.000,-. De tweede prijs van de Clubkas Campagne 2019 was voor LSVV. En op plek drie: Zwembad de Bever. Beiden werden op het podium in de schijnwerpers gezet om daar de uitslag te horen. Hun opbrengst: € 2.461,- voor de voetbalclub in Noord-Scharwoude en voor 't zwembad in Sint Pancras een bedrag van € 2.194,-! Operettevereniging Caecilia, stichting Vrienden van de Sint en VVO waren winnaar van de originaliteitsprijs. Zij maakten een creatieve promotiefilm. Dat leverde naast een mooie cheque ook nog eens € 250,- extra op.

Succesvolle campagne

De top tien mocht het podium op maar eigenlijk waren alle deelnemende clubs winnaar! Feico Kooy, bestuurslid van de Jeu de Boulesvereniging uit Schoorl: "Na de succesvolle campagne van 2018, waar wij meer dan € 200,- ophaalden, wilden we dit jaar ook weer graag mee doen. Dat blijft spannend want je hebt daarvoor de hulp nodig van enthousiaste leden, ouders, buren et cetera. Wij merkten dat niet iedereen wist dat alleen leden kunnen stemmen. Dat het resultaat uiteindelijk weer beter is dan vorig jaar is fantastisch! Verder vind ik het een hele gezellige avond. De sfeer is goed en bovenal leuk om op een ongedwongen manier ook eens met bestuurders van andere verenigingen te spreken."

Warm hart voor clubs

Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar en omstreken, vindt het weer een feestje. "Ieder jaar zien we het aantal deelnemende clubs en stemmers groeien. Daar word ik blij van, een teken dat de campagne leeft! Geweldig hoeveel er gestemd is. Totaal brachten onze leden bijna 49.000 stemmen uit op de clubs die zij een warm hart toedragen. Zij bepalen hoe het bedrag van € 225.000,- wordt verdeeld over de deelnemende clubs. Opvallend is dat vooral de maatschappelijke clubs veel steun hebben gekregen zoals bijvoorbeeld 't Praethuys en de reddingsbrigades. Voor ons is de Rabobank Clubkas Campagne dé manier waarop we als coöperatieve bank het verenigingsleven een steuntje in de rug geven".

De volledige uitslag staat op clubkascampagne.nl/alkmaar.