Noord-Amsterdams Nieuwsblad

26 maart 2019

Noord-Amsterdams Nieuwsblad 26 maart 2019


Bach op viool

(Foto: aangeleverd)

NOORD - Noorderling en violiste, Lisanne Soeterbroek speelt drie avonden dertig minuten. 8, 11 en 12 april neemt ze haar publiek mee op een reis door de drie Partita's voor vioolsolo van J.S. Bach. Soeterbroek wil de magie van de solo-partita's van Bach delen met de mensen uit de buurt. Meerpadkerkje, Meerpad 9 in Nieuwendam. Aanvang 20.30 uur. Toegang gratis. Reserveren: e.vandunne@vdga.nl.

Amsterdammers laten zich opsluiten

Free a Girl bevrijdt wereldwijd jonge meisjes die gedwongen worden tot prostitutie. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Onze hoofdstad doet dit jaar weer mee met de actie Lock me Up – Free a Girl van Stichting Free a Girl. Inwoners van Amsterdam en omstreken kunnen zich twaalf uur lang laten sluiten in een hokje, om zo aandacht te vragen voor minderjarige meisjes die gedwongen worden tot prostitutie.

Er staan in mei hokjes bij de Amsterdamse horecazaken Circl, Café Riviera, De Lellebel, Expocafé Zamen, Sushi Samba, Vondelpark3 en World Trade Center. Ook bij het Amsterdamse advocatenkantoor Van Campen Liem staat een hokje. Free a Girl zet zich in voor de bevrijding van meisjes uit de prostitutie en het vervolgen van de daders. Elk jaar organiseert de stichting de actie Lock me Up – Free a Girl, waarbij bekende en onbekende mensen zich laten opsluiten in een hokje van 1 bij 2 meter met als doel meer meisjes te bevrijden. Iedere deelnemer zit tussen 13 en 19 mei op één dag twaalf uur opgesloten.

Naast de bevrijdingen wordt er keihard gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid en aan de rehabilitatie en de re-integratie van deze meisjes. De afgelopen tien jaar heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 4.500 meisjes uit bordelen in Azië. Er doen dit jaar nu al bijna vierhonderd bekende en minder bekende Nederlanders mee met de actie. Inschrijven kan via Lockmeup.nl.

5 / 12

Leeshuis opent taalcafé

NOORD - In Het Leeshuis in Amsterdam-Noord vinden elke donderdag verschillende taalgroepen een plekje. Zo runnen vrijwilligers al een aantal jaar de Meeleesclub. In kleine groepen verbeteren deelnemers hun Nederlands en breiden ze hun woordenschat uit.

Kleine groep

Sinds kort is het Taalfcafé in het Leeshuis geopend, voor degenen die het niveau van de Meeleesclub nog niet aankunnen. In deze kleine groep worden onder leiding van vrijwilligster Lieske taalspellen gespeeld en wordt er gepraat over allerlei onderwerpen. Locatie: Tolhuistuin, Tolhuisweg 5. Deelname is gratis en de koffie staat klaar.

Meedenken over eerste gemeentelijke Groenvisie

AMSTERDAM - De eerste gemeentelijke Groenvisie bijeenkomst vindt woensdag 27 maart plaats in House of Watt. De gemeente wil met haar inwoners werken aan vergroening van de stad op basis van een visie, een duidelijk beeld van waar het met het groen in de stad naartoe moet.

Een groene stad is een levende stad, maar hoe ziet Amsterdam er over dertig jaar uit? De gemeente werkt aan groenere straten en buurten, betere verbindingen tussen de groengebieden in en om de stad, natuurlijke oevers en meer biodiversiteit. Tijdens deze bijeenkomst wil zij graag de ideeën van haar inwoners horen over onder andere groen op, aan en achter gebouwen, buurtgroen, grotere groengebieden in de stad zoals parken, volkstuinen, begraafplaatsen en sportparken, een groen netwerk via ecologische structuren, groene stadsstraten en verbindingen en het groen om de stad (scheggen). Aanvang 18.00 uur met soep. Van 19.00 tot 21.15 uur inleiding door avondvoorzitter Arend de Geus met wethouder Ivens, gevolgd door verschillende meedenksessies. Locatie: House of Watt, James Wattstraat 73. Meer informatie: https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/groenvisie/

Nieuwe stadsdichter Amsterdam

AMSTERDAM - Na Adriaan Jaeggi, Robert Anker, Mustafa Stitou, Menno Wigman, F. Starik, Anna Enquist en K. Schippers wordt 27 maart in café Kapitein Zeppos om 19.00 uur een nieuwe Stadsdichter van Amsterdam benoemd.

Borrelen en napraten

In aanwezigheid van burgemeester Femke Halsema geeft huidig Stadsdichter K. Schippers het stokje door tijdens een feestelijk programma. Na afloop is er gelegenheid tot borrelen en napraten. Dit programma is voor alle Amsterdammers toegankelijk, aanmelding vooraf is nodig via info@slaa.nl , vermeld: 'Inauguratie Stadsdichter'.

Meer informatie is te vinden op de website: www.slaa.nl.

ASV De Dijk verlengt contracten

NOORD - ASV De Dijk verlengt het contract met hoofdtrainer Kees Oostermeijer met één seizoen. Ook assistent-trainer Viggo Waas blijft komend seizoen actief aan de Schellingwouderdijk. Zij startten dit jaar met een volledig nieuwe selectie waarin ruim plaats is gemaakt voor eigen jeugdspelers. Ondanks de huidige (laatste) plaats op de ranglijst is het bestuur tevreden over de ontwikkeling van het team en kijken ze met vertrouwen uit naar volgend seizoen. Ze streven ernaar de huidige selectie bij elkaar te houden en verder aan te vullen met talentvolle jeugd en enkele routiniers.