Langedijker Nieuwsblad

20 februari 2019

Langedijker Nieuwsblad 20 februari 2019


LSVV start met trainingsgroep G-voetbal

LSVV start als eerste voetbalvereniging in Langedijk een G-team. Vlnr Sietse Voskuyl en Barry van Stroe (Tekst: Marsha Bakker. Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

NOORD-SCHARWOUDE - Voetbal is volkssport nummer 1, het zit verankerd in onze maatschappij. Om voetbal voor zoveel mogelijk kinderen mogelijk te maken start LSVV volgende maand een jeugdtrainingsgroep voor G-voetballers.

'Voetbal is voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking'

Jonge sportievelingen in de leeftijd van circa 11-18 jaar kunnen, onder begeleiding van begeleiders Sietse Voskuyl en Barry van Stroe, ervaren of voetbal de sport is die bij ze past. "Sietse was al betrokken bij de LSVV jeugd als trainer/coach, en ik deed dat bij SV Koedijk. We hebben samen de gesprekken met LSVV en de KNVB G tak gevoerd. Een G-team was nog niet aanwezig binnen de gemeente Langedijk, dus het is mooi dat LSVV dit positief oppakte", aldus Barry van Stroe. "We hebben besloten om eerst met één leeftijdscategorie te starten. Mocht dit soepel gaan, dan staat LSVV open om eventueel uit te breiden naar andere leeftijdscategorieën."

Voetbal is voor iedereen

Sietse Voskuyl vult aan: "Voetbal is voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking. Net net als bij het gewone voetbal, gaat het bij G-voetbal om plezier, een bal, een speelveld, een aantal regels en twee doelen! Daarnaast staat er bij LSVV een super goede en gemotiveerde jeugdorganisatie waar een extra persoon voor G-voetbal zo bij aan kan sluiten."

Weinig aanpassingen

Vanuit de KNVB en Fonds Gehandicaptensport wordt de spreiding van G-voetbal over alle gemeentes gestimuleerd. Binnen de gemeente Langedijk wordt dit mogelijk gemaakt bij LSVV. Naast een paar specifieke aanpassingen, bij aanwezigheid van speciale beperkingen die aandacht behoeven in de begeleiding, zal er niet te veel worden aangepast.

Ervaringsdeskundigen

De G begeleiders die de trainingsgroep gaan begeleiden hebben ervaring in het omgaan met kinderen met bepaalde beperkingen waardoor ze moeite hebben in een regulier team of reguliere competitie. Begeleiding, aantal en ervaring, is uiteraard zeer belangrijk bij het opzetten van een G-voetbalactiviteit.

"Er is, vooruitlopend op de activiteiten bij LSVV, uitgebreid contact geweest met verenigingen met meer ervaring met G-voetbal. Dit is met name bij sv WMC en sv Koedijk geweest. Deze verenigingen vervullen een mooie rol in het G-voetbal binnen de gemeenten Heerhugowaard en Alkmaar. Daarnaast hebben we met een adviseur van de KNVB G afdeling gesproken en hebben binnen onze overleg structuur iemand met 10 jaar ervaring in de G-competitie die wij om advies kunnen vragen", aldus Voskuyl.

Plezier staat voorop

Met de opzet van deze trainingsgroep en hopelijk vervolgens het deelnemen aan de competitie voor G-teams hoopt LSVV, samen met de initiatiefnemers van deze ontwikkeling, een langdurige gelegenheid te kunnen bieden aan kinderen met een beperking.

Van Stroe: "We hebben inmiddels drie aanmeldingen. Hopelijk halen zij, samen met hun ouders en met ons, heel veel plezier uit de mooie voetbalsport en vinden ze een vaste plek binnen LSVV. Wanneer er voldoende animo en enthousiasme voor de trainingsgroep is en natuurlijk de kinderen zelf, gaan we zeker proberen om mee te draaien in de KNVB G-competitie."

Contact

Voor informatie over de trainingsgroep G-voetbal bij LSVV kunt u mailen: gvoetbal@lsvv.nl of bellen met Barry van Stroe tel. 06-55720014 of Sietse Voskuyl, tel. 06-44840641.


Werk aan de winkel

LANGEDIJK - De Walk&Talk van de bibliotheek staat op donderdag 21 februari van 14.00 tot 16.00 uur in het teken van het cv. Het is de bedoeling dat deelnemers van deze bijeenkomst de trotse bezitter worden van een verbeterd cv met een mooie profielfoto. Hét visitekaartje naar de toekomstige werkgever toe. Erik Boschman is als professioneel fotograaf aanwezig deze middag. Neem uw cv digitaal en/of op papier mee.

De Walk&Talk is een maandelijkse bijeenkomst waar werkzoekenden elkaar ontmoeten. Tijdens deze bijeenkomsten leert u over solliciteren en doet ideeën op voor uw zoektocht naar werk. Ook vindt men herkenning in de verhalen en ervaringen van anderen. Deelname is gratis. Aanmelden via info@bibliotheeklangedijk.nl of tel. 0226-313304. Bibliotheek Langedijk, Bosgroet 4, Zuid-Scharwoude.

Carolien Visser fietst de Alpe d'Huzes

Heerhugowaard en Langedijk zetten stap naar fusie

Vrouwenbeweging viert 100 jaar kiesrecht

Huiskamerconcert Sint Pancras

Ondertekening samenwerking stationsgebied

HEERHUGOWAARD - Vier wethouders van de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard tekenden op 14 februari de bestuursovereenkomst 'Samen aan de slag', waarin zij tot een gezamenlijke visie van et stationsgebied willen komen.

'Eerste serieuze stap op weg naar een fusie'

De overeenkomst werd getekend door twee wethouders van Langedijk, Nils Langedijk en Ad Jongenelen, en twee wethouders van Heerhugowaard, Monique Stam en John Does.

Langedijk en Heerhugowaard vormen een gezamenlijke 'Bestuursgroep', bestaande uit twee wethouders en een leidinggevende van beide gemeenten. De Bestuursgroep heeft als taak om tot een gezamenlijke visie te komen op de verdere ontwikkeling van het stationsgebied, waarbij bijzondere aandacht wordt gegeven aan de omgeving, waaronder het Oosterdelgebied.

Betere bereikbaarheid

Wethouder Langedijk: "De samenwerking biedt kansen om de cultuurhistorische waarden van Langedijk te borgen en te versterken. Ook staat in de overeenkomst dat de ontwikkeling van het stationsgebied als OV-knooppunt wordt gezien als een gedeelde opgave. Betere bereikbaarheid van Heerhugowaard en Langedijk met het OV draagt bij de duurzaamheidsdoelstellingen van onze beide gemeenten."

Wethouder Stam vult aan: "Wij hebben als Heerhugowaard een belangrijke opgave als het gaat om woningbouw en betere bereikbaarheid via het OV. Ik ben ervan overtuigd dat de plannen zodanig kunnen worden ontwikkeld, dat recht wordt gedaan aan de belangen van beide gemeenten."

Volgens wethouder Jongenelen is dit document het eerste document dat door Heerhugowaard en Langedijk is ondertekend. "De eerste serieuze stap op weg naar een fusie tussen onze gemeenten."

Carolien fietst Alpe d'Huzes voor haar vader

Carolien Groot heeft allerlei acties om geld in te zamelen voor de KWF. (Tekst: Marsha Bakker / Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

SINT PANCRAS - In het huis van Carolien Visser (39) en haar gezin ruikt het heerlijk naar versgebakken cake. Ze heeft er al zo'n 300 gebakken. "Alles voor het goede doel", lacht Carolien Visser, die deze zelfgemaakte cakes voor 5 euro per stuk verkoopt.

Opbrengst gaat naar de KWF Kankerstichting, net als de verkoop van de flessen wijn van restaurant De Burg die op tafel staan. Samen met tien anderen vormt Carolien Team Groot 2.0, die op 6 juni voor dit doel de Alpe d'HuZes beklimmen per fiets of per voet. In 2011 ging Carolien voor het eerst naar de bekende berg om met vele anderen omhoog te fietsen voor het goede doel. Haar vader, Rein Groot, begeleidde haar op de motor. Hij wist toen net dat hij zelf ook kanker had. "Waardoor het een beladen tocht werd, maar ook heel mooi.

De jaren daarna ging mijn vader als motorvrijwilliger naar de Alpe d'Huzes, tot hij in september 2016 overleed aan prostaatkanker. Ik ben in 2017 weer heen keer geweest, samen met mijn man en nicht Dorien, om mijn vader te eren. Dit wordt de derde keer. Mijn vader gaat ook mee. In gedachten is hij altijd bij me."

Carolien krijgt ook steun van de Vomar in Broek op Langedijk. "Zij hebben een flyer van mij bij de emballage opgehangen en nu kunnen mensen hun statiegeld aan mij doneren!" De actie loopt tot 6 april. Wilt u Team Groot 2.0 op een andere manier steunen, dan kunt u contact opnemen met carolien op cegroot@hotmail.com of tel. 06-12721444.

Of kijk op www.opgevenisgeenoptie.nl/s/707/837.

Krachtsportspektakel bij Sportcentrum Langedijk

Bij Sportcentrum Langedijk vindt de NK Powerliften plaats. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - In Sportcentrum Langedijk te Oudkarspel worden op 24 februari de Nederlandse Kampioenschappen Powerlifting 2019 voor dames en heren worden gehouden.

Sterkste mannen en vrouwen van Nederland

Deze wedstrijd is een kwalificatiewedstrijd voor de Europese Kampioenschappen in Pilsen (Tsjechië) die plaatsvinden in de eerste week van mei, en de Wereldkampioenschappen in de tweede week van november in Dubai. Aan deze wedstrijd zullen alle Nederlandse toppers deelnemen om een kwalificatieplaats af te dwingen. Krachtsportvereniging SSS Alkmaar zal met acht lifters aan de start verschijnen met onder andere Brenda van de Meulen, Europees- en Wereldkampioen bankdrukken. Zij is de enige vrouw die over de 200 kg op de bank kan drukken. Ze is geselecteerd voor het WK bankdrukken in Tokio. Verder zal Ankie Timmers bij de dames deelnemen, tweede op de wereldkampioenschappen 2018 en Iris Kensenhuis, gouden medaillewinnares bij het WK 2018 op het onderdeel deadlift met 237 kg. Ook zullen er uit het eigen sportcentrum enkele lifters deelnemen, onder andere bij de heren Jordi Snijders de enige lifter in Nederland die een totaal over de 1000 kg kan behalen en ook de enige lifter in Nederland die over de 300 kg op de bank kan drukken. Aanvang is 10.00 uur bij Sportcentrum Langedijk aan de Oeverzegge 2 in Oudkarspel. Entree € 5,-.

Filmavond Het Behouden Huis

OUDKARSPEL - Onlangs werd in Het Behouden Huis in Oudkarspel de film 'Lion' vertoond. De avond was een groot succes.

Reden voor de organisatie om elke eerste vrijdag van de komende maanden de grote zaal om te toveren tot een intiem filmtheater met een gevarieerd en aantrekkelijk filmaanbod.

Vrijdag 1 maart staat de film As it is in heaven op de rol. 'As It Is In Heaven' is een Zweedse film uit 2004, geregisseerd door Kay Pollak. Daniël, een wereldberoemd dirigent krijgt tijdens zijn drukke carrière een hartaanval. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp. Daniël laat zich overhalen om dirigent te worden van het lokale dorpskoor. Zijn werkwijze maakt veel los: jaloezie, liefde en een zoektocht naar waar iedereen echt voor staat. Daniël zelf wordt vaak geconfronteerd met de spoken uit zijn verleden en probeert zijn eigen draai te vinden binnen de kleine gemeenschap. Onder zijn bezielende leiding stijgt het koor boven zichzelf uit. Het leven van de bewoners van het dorpje zal echter nooit meer hetzelfde zijn... Een prachtige film, die je van begin tot het einde vasthoudt. De voorstelling begint om 20.15 uur en duurt – met een kleine pauze – tot ongeveer 22.45 uur. Daarna is er ook nu weer voldoende tijd voor aan nazit. Kaarten zijn voor 6 euro verkrijgbaar aan de balie van Het Behouden Huis of bij aanvang van de voorstelling aan de zaal.

Kammetje

Waar ik ook ben, ik heb altijd een kammetje bij me. Ik heb dat van mijn vader die waar hij ook binnenstapte eerst zijn haren kamde. Was bij hem niet nodig want hij had er laag Brylcreem in gedaan: zijn haar was dus spiegelglad.. Ik heb, zover ik ze nog heb tenminste, krullen en heb daar geen gel voor nodig.

Maar waar ik ook binnenstap, winkelcentrum, op bezoek, theater of wat dan ook, ik heb diezelfde gewoonte: kammen! Het is waarschijnlijk een zware afwijking, wellicht ben ik bang dat mensen mij aanwijzen en gezamenlijk roepen: "Moet je zijn haar zien, het lijkt wel een ragebol..!" Ik neem dus geen enkel risico en kam.

Mocht het me gebeuren dat ik geen kammetje bij me heb, dan zit ik echt in de piepzak. Stel je voor.. iedereen kijkt dan naar me. Zij die me kennen moeten dan glimlachen en ik zie ze meewarig het hoofd schudden: "Hij wil zeker nog opvallen bij de vrouwen..!", hoor ik ze stiekem onder elkaar fluisteren. Misschien hebben ze gelijk, maar ik had die gewoonte al toen ik een jaar of zes was en opvallen bij de meisjes was toen (nog niet) aan de orde. Wel probeer ik tegenwoordig minder opvallend die afwijkende handeling van mij te tonen, ga bijvoorbeeld fluiten en kijk geïnteresseerd naar een bepaalde plek zodat kijkers, hopelijk, ook die richting op gaan kijken.

Maar dat is allemaal tevergeefs, ze zien het heus wel! Dat mijn kruin langzaamaan kaler wordt zou kunnen betekenen dat ik dan minder hoef te kammen, maar daar gebeurt niet. Ik denk dat, als ik helemaal kaal ga worden, nog steeds fanatiek blijf kammen en rond zal lopen met allemaal rode strepen op mijn hoofd. Gossie, wat heb ik een probleem...

Ben Wansink

Huiskamerconcert Simone en Dirk-Jan in Sint Pancras

SINT PANCRAS - Aan de Benedenweg 134 in Sint Pancras verzorgen Simone en haar man Dirk-Jan bij de familie Rovers een huiskamerconcert.

Zij zijn wereldberoemd in Noord Holland.

Een programma met songs, chansons over het leven met al zijn lusten en onhebbelijkheden.

Elke streek, land en tijd kent zijn eigen levenslied. De songs, chansons, schlagers, blues en smartlap worden allemaal samengebracht in n concert.

Het huiskamerconcert is op zondag 24 februari. Om 14.00 uur staat de koffie klaar op de Benedenweg 134 in Sint Pancras. Het concert begint om 14.30 uur. Entree 5 euro en deze entree gaat helemaal naar de muzikanten. Kinderen mogen gratis mee.

Nagenieten met de artiesten

Na afloop is er een hapje en een drankje en kunt u nagenieten van dit concert samen met Simone en Dirk-Jan.

Meer informatie

Meer informatie op www.huiskamerconcertsintpancras.com of Facebook huiskamerconcert Sint Pancras.

Reserveren kan via janroversgroen@gmail.com of 06-13529745

Looptraining van Fit op maat

Trainen voor de Langedijker Run, kan bij Fit op Maat. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Bij Fit op Maat start donderdag 12 maart weer een cursus 'looptraining voor beginners'. Door het volgen van deze cursus kun je na tien weken vijf kilometer achtereen hardlopen. De cursus kan eventueel worden afgesloten met deelname aan De Langedijker Run van zondag 19 mei.

Je volgt tien groepstrainingen, doet twee keer een niveautest en traint tien weken lang volgens een uitgebalanceerd persoonlijk trainingsschema op jouw juiste hartslag. De trainingen worden gegeven door een ervaren looptrainer. De looptrainingen zijn de dinsdagavonden van 20.15 tot 21.15 uur. Voor meer informatie kun je mailen naar fitopmaat@ziggo.nl of bellen met 06-37404608. Inschrijven voor de cursus kan ook op www.fitopmaatonline.nl.

Vrouwenbeweging viert 100 jaar kiesrecht

vlnr: Leni Smit, Marga Ooteman, Roos Abbink, Hetty Kraakman en Anne-Marie Scholte (Foto: Marsha Bakker)

LANGEDIJK – In Langedijk is een groep vrouwen die zich inzetten voor de vrouwenrechten. "Emancipatie is op sommige vlakken nog ver te zoeken. Verdien jij net zoveel als je mannelijk collega's bijvoorbeeld? En wie draait nog steeds het vaakst op voor de zorg van de kinderen?"

Strijd voor emancipatie nog lang niet klaar

Aan het woord is de 87-jarige Roos Abbink, al meer dan haar halve leven fanatiek voorvechtster van gelijke rechten voor man en vrouw. "Ik was ooit een dolle mina en actief lid van de PvdA. Nu ik op leeftijd ben, ben ik actief in de FNV Senioren en in de organisatie van de Internationale Vrouwendag bij Wonen Plus Welzijn (WPW) Langedijk. Vroeger vocht ik vooral voor gelijke rechten en baas in eigen buik, tegenwoordig maak ik me sterk voor het recht om zelfstandig te blijven wonen, maar dan wel met zorg. Want daar schort het behoorlijk aan." In 2019 is het 100 jaar geleden dat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen. Reden voor feest, maar ook voor reflectie, debat en actie. De vrouwengroep heeft als missie om met de kracht van vrouwen de leefomgeving te versterken. Iedere vrouw is welkom. "We merken dat het voor allochtone vrouwen lastig is om ons te vinden, ondanks onze moeite om hen te bereiken via Vluchtelingenwerk en gemeente. Maar we geven niet op!" Op 8 maart wordt de Internationale Vrouwendag gevierd, in de Anbouw, Dorpsstraat 610 in Noord-Scharwoude. Deze dag wordt gevierd in samenwerking met onder andere vrouwenwerk uit Heerhugowaard, om alvast een positieve stap te maken richting de fusiegemeente. Onder andere met een forum, diverse optredens en een loterij met mooie prijzen. Burgemeester Leontien Kompier opent de dag om 14.00 uur. Vrij entree.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wonen Plus Welzijn Langedijk tel. 0226-318050.

Kinderopvang Langedijk laat peuters bewegen

De medewerkers van de peuteracademie zijn eerst zelf gestart met een cursus kinderyoga. Foto: Aangeleverd

LANGEDIJK - Als voorbereiding op de basisschool kunnen peuters naar de peuteropvang gaan. Lekker spelen, je ontwikkelen en wennen aan omgang met andere kinderen in de groep.

Naast de reguliere peuteropvang biedt Kinderopvang Langedijk ook de peuteracademie. Daar krijgen de kinderen nog wat extra activiteiten aangeboden, zoals yoga en lekker vrij bewegen. Om deze lessen goed voor te bereiden en uit te voeren, zijn de medewerkers van de peuteracademie op 13 februari gestart met een cursus kinderyoga.

In de cursus leren de medewerkers warming up, speltechnieken, ademtechnieken, yoga massage, houdingen, visualisatie en ontspanningstechnieken. Door de speelse vorm wordt het kind zich bewust van zijn of haar lichaam en leert ontspannen. De bedoeling is dat kinderen meer zelfvertrouwen en een positiever gevoel over hun lichaam krijgen. Daarnaast geeft het veel rust voor een kind, wat helpt in de overprikkeling van allerlei invloeden van buitenaf en ook voor kinderen met bijvoorbeeld concentratieproblemen, een druk karakter of terughoudend zijn.

De cursus wordt gegeven door Het Yoga Eiland in OBS De Wijde Veert. Daar zijn ze vorig jaar gestart met een yogaruimte, waar de kinderen op school wekelijks een yogales krijgen. Het is mooi dat de peuteracademie nu ook gebruik van deze ruimte mag en gaat maken.

JeugdTheaterWeek in De Vest

JeugdTheaterWeek in Theater De Vest. (Foto: Boy Hazes)

ALKMAAR - Nog geen plannen voor de voorjaarsvakantie? In Theater De Vest zijn tijdens de JeugdTheaterWeek voorstellingen te zien van 17 tot en met 24 februari. Er zijn vijf voorstellingen geprogrammeerd voor iedereen vanaf vier jaar. Daarnaast zijn er nog activiteiten in de theaterspeelplaats.

De western De kleine Cowboy van Het Laagland is op zondagmiddag 17 februari in de Kleine Zaal te zien.

Een voorstelling met zingende cactussen en live geluidseffecten voor iedereen vanaf vier jaar.

De familiemusical Aladdin wordt op vrijdag 22 februari door Theater Terra opgevoerd.

Woezel en Pip

Voor de allerkleinsten komen Woezel en Pip naar De Vest op zondag 24 februari. Een voorstelling over hoe het is om groot te zijn met een echte tijdmachine. Het Berlijnse theatergezelschap Familie Flöz brengt zondag 17 februari het stuk Hotel Paradiso.

Kijk voor alle extra activiteiten op www.taqatheaterdevest.nl

Langedijker Koolschaaktoernooi

Ook dit jaar wordt weer het Langedijker Koolschaaktoernooi gehouden. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari wordt het Langedijker Koolschaaltoernooi gehouden in café de Schelvis te Zuid Scharwoude.

Het toernooi kenmerkt zich door de gemoedelijke en ongedwongen sfeer. Naast het schaken is er zaterdagmiddag een broodmaaltijd en wordt avonds het toernooi afgesloten met een gezamenlijke zuurkoolmaaltijd. Dit evenement wordt nu voor de elfde keer door schaakvereniging Schaakmat georganiseerd. De eerste keer was in 2009 bij het 75-jarig bestaan van Schaakmat. Dankzij sponsoring door diverse partijen in de loop der jaren is het steeds mogelijk geweest het toernooi jaarlijks te organiseren. Dit jaar heeft de Stichting Lief Langedijk de sponsoring op zich genomen. Op zaterdagmiddag wordt er ook een snelschaaktoernooi gehouden, waarbij de deelnemers vijf minuten bedenktijd per persoon per partij hebben. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Zie voor informatie www.schaakmat.org. Aanmelden via wedstrijdleider@schaakmat.org.

Koken voor mannen

Heren die hun kookkunsten willen verbeteren onder leiding van met Theo Louter, zijn welkom bij WonenPlus. Foto: aangeleverd

LANGEDIJK - Heren die willen leren koken of hun kookkunsten willen verbeteren kunnen binnenkort weer terecht bij de cursus koken voor mannen. Zowel interessant voor beginners als gevorderden.

Professioneel kok Theo Louter leert de deelnemers hoe leuk en eenvoudig koken kan zijn. Alle recepten zijn gemaakt voor de keuken thuis, iedereen kan ze maken. Naast de traditionele keukengeheimen besteedt Nico ook aandacht aan bijvoorbeeld slow cooking, aan boodschappen doen, de kwaliteit van de ingrediënten en de noodzaak van verse producten. Na bereiding worden de gerechten uiteraard gezellig samen genuttigd.

Er is een beperkt aantal plaatsen, dus snel aanmelden is wenselijk. De cursus start op maandag 4 maart. Er zijn vijf wekelijkse lessen van 17.00 tot 19.30 uur in zorgcentrum Horizon, Boeier 2 te Broek op Langedijk.

Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met: tel. 0226-318050 of mail naar cursus@wonenpluswelzijn.nl.

Historische wandeling door Sint Pancras

SINT PANCRAS - Op 11 mei organiseert Dorpshuis De Geist in samenwerking met de Historische Vereniging een wandeling door Sint Pancras.

Om 10.00 uur start de wandeling vanaf het dorpshuis in Sint Pancras. De wandeling wordt verzorgd door de gidsen van de Historische Vereniging. De groepen bestaan uit maximaal acht wandelaars en één gids. Na terugkomst bij De Geist wordt de lunch verzorgd door topkok André Bibo van Dorpshuis De Geist. Wandeling inclusief lunch kost € 7,50. Opgeven via secretariaat@dorpshuisdegeist.nl.

De Geist zoekt hobbyisten voor markt

SINT PANCRAS - Dorpshuis De Geist in Sint Pancras organiseert op zondag 12 mei van 10.00 tot 16.00 een grote overdekte hobbymarkt.

Hiervoor worden nog hobbyisten gezocht die hun hobby en eigengemaakte spullen aan het grote publiek willen tonen. Tijdens de hobbymarkt is verkoop van eigen
gemaakte spullen en promotie van hobby-workshops toegestaan.

Deze dag wordt buiten een grote kofferbakmarkt georganiseerd, wat garant staat voor veel enthousiaste bezoekers.

Een plaats op de hobbymarkt kost 10 euro en kan gereserveerd worden via
secretariaat@dorpshuisdegeist.nl.

Beestachtig carnaval bij De Kluivers in in Waarland

WAARLAND - Na maanden van voorbereidingen is het bijna zover: van 1 tot en met 4 maart wordt voor de 54ste keer carnaval gevierd in Waarland. De inwoners van het dorp krijgen een beestachtig programma voorgeschoteld door carnavalsvereniging De Kluivers.

Het feest heeft dit keer 'jungle' als thema. Na de openingsavond rond de 11e van de 11e maand, het eigen prinsenbal op 8 december jl. en de bezoeken aan de prinsenballen in Burgerbrug en in Zwaag zijn De Kluivers er helemaal klaar voor. Het programma biedt voor ieder wat wils. Alle festiviteiten tijdens deze carnavalsdagen vrij van entree! Kijk voor het programma en meer informatie op www.kluivenburg.nl.

Town & Country in Honky Tonk

Town & Country speelt het dak eraf van Honky Tonk. Foto: Joke Ningen

SCHOORL - Town & Country er weer helemaal na een korte onderbreking met een paar personeelswisselingen.

Toen Theo Dronkert naar Skottwal vertrok, werd Toon Hollanders bereid gevonden om de leadvocals en de akoestische ritme-gitaarpartijen te vertolken. Toon, bekend van Pee Wee and The Specials en een verleden met Wim Schippers, VPRO-Radio is een goede versterking voor de band. Ook werd Hans de Jong, stergitarist van onder andere de Nederlandstalige band De Mannuh aangetrokken om de lead-gitaarpartijen en samen met Peter Sluyter, de achtergrond vocalen voor zijn rekening te nemen. Evert Poldervaart (onder andere The Spectators) op drums is de energieke motor van de band en vormt samen met Simon Droog op bas en Peter Sluyter op zijn Gretch-gitaar een mooie strakke ritmesectie.

Town & Country heeft een zeer gevarieerd repertoire van rock- en countrynummers. Beleef het mee op zondag 24 februari, aanvang 17.00 uur.

Après ski-avond bij Gasterij Molengroet

Lekker racletten bij Molengroet. Foto: lekkertafelen.nl

NOORD-SCHARWOUDE - Snuif de après-ski sfeer op dichtbij huis dit jaar. Zaterdag 23 februari vanaf 18.00 uur kunnen liefhebbers bij Gasterij Molengroet genieten van een raclettebuffet onder het genot van de typische après-ski deuntjes.

Gasterij Molengroet vormt sfeervol decor

Raclette is een gerecht uit de Zwitserse bergen van gesmolten kaas met gepofte aardappelen, tafelzuur en Zwitserse vleeswaren. Het gerecht ontstond waarschijnlijk bij de Zwitserse boeren die in de zomer met hun koeien de bergweide opgingen en daar ook bleven slapen. 's Avonds bij het kampvuur zetten ze hun meegenomen kaas tegen het vuur aan waardoor het gedeelte dat het dichtst bij het vuur lag smolt. Dat schraapten ze er dan van af en dat aten ze met de meegenomen aardappelen.

Speciale skipassen verkrijgbaar

De après-ski avond vindt 23 februari plaats. De kosten voor het raclettebuffet zijn € 15,- per persoon, kinderen onder de 12 jaar € 9,50 per kind. Er zijn speciale 'skipassen' (€ 25,- per stuk) te verkrijgen met een tegoed van vijf consumpties en toegang tot het raclettebuffet. Reserveren voor het buffet is nodig via 0226-390555. De Dresscode is uiteraard wintersport.

Kroegenquiz in 't Karrewiel

Opperste concentratie bij team 'De Meiden' + 1. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Volle bak tijdens de kroegenquiz van zaterdag 16 februari! Het werd een gezellige strijd om de eerste, tweede en derde prijs, en door de muziekronde was het ook nog even spannend wie er met de prijzen vandoor ging.

De volgende quiz is op zaterdag 9 maart. Onderwerpen zijn dan onder andere: algemene kennis, het nieuws, en twee plaatjesrondes. Je kennis over dieren wordt getest, over literatuur en aanverwante zaken, er zijn sportvragen en natuurlijk wordt afgesloten met de muziekfragmenten. Individuele prijzen zijn er te verdienen met de ronde wel waar / niet waar. De quiz wordt gepresenteerd door quizjuf Chantal. Meedoen? Stel dan een team samen van maximaal vijf personen. Deelname kost € 2,50 per persoon, inschrijving is mogelijk vanaf 20.00 uur en de quiz begint om 21.00 uur. De volgende quizzen zijn op (onder voorbehoud) zaterdag 9 maart, 30 maart, 20 april, 11 mei en de laatste quiz van dit seizoen is op 25 mei. Café 't Karrewiel, Dorpsstraat 719 in Oudkarspel

Italiaanse avond bij La Tavernina

Het team van La Tavernina onder leiding van Franco Tronci (tweede van links) heet u van harte welkom! (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

NOORD-SCHARWOUDE - Op zaterdag 2 maart houdt Italiaans restaurant La Tavernina een speciale Italiaanse avond.

Authentieke gerechten en live muziek

Het menu is samengesteld uit gerechten buiten de kaart om, bestaande uit een aantal authentiek Italiaanse vlees- en visgerechten, risotto en pasta. Het menu wordt afgesloten met een lekker dessert, koffie en - uiteraard- limoncello.

Sardijnse horecafamilie

Franco Tronci komt uit een echte Sardijnse horecafamilie. Het is zijn passie om gasten op culinaire Italiaanse verwennerijen te trakteren.

"De bevolking van Sardinië staat bekend om haar gastvrijheid en een keur aan smaakvolle gerechten op basis van vis, vlees, pasta en pizza. Specialiteiten die gekruid worden met de wilde rozemarijn, tijm en mirtobessen. Natuurlijk is er de bekende pecorinokaas. Al die ingrediënten zijn terug te vinden in onze gerechten. Ook hebben we een ruim aanbod aan heerlijke Italiaanse wijnen."

Italiaanse avond

Het team van La Tavernina, bestaande uit Antonella, Franco, Paolo, en kokkin Giuseppina heet u op zaterdag 12 maart welkom voor een onvervalste Italiaanse avond, met eten, wijnen en live-muziek van het duo Due Amici. Zie het menu in de advertentie.

La Tavernina is te vinden aan de Dorpsstraat 710 in Noord-Scharwoude. Meer weten of reserveren? Kijk op www.latavernina.nl of bel 0226-340072.

Voor de specialiteitenavond graag vooraf reserveren.

www.kerkenvanlangedijk.nl

Allemanskerk (protestantse gemeente Langedijk-Noord) in Oudkarspel
24 februari 10.00 uur ds. Venema


Buiten Zorg, Zuid-Scharwoude
24 februari 19.00 uur Mv. van der Zijde en Mv. Beers

CGKV de Ontmoeting Broek op Langedijk
24 februari 10.00 uur: prof. dr. H.J. Selderhuis, Hasselt.
16.30 uur ds Alrik Vos, Heerhugowaard
Doopsgezinde Gemeente 'Aan de Langedijk'
Geen dienst
Grace Ministries Evangelische kerk, www.graceministries.nl
Elke zondagochtend samenkomst om 10.00 uur in Broek op Langedijk.

H.H. Ursulakerk Warmenhuizen
Elke eerste zondag van de maand 09.30 uur: eucharistieviering
De zondagen hierna van die maand 10.00 uur: eucharistieviering

Kerkje Krabbedam
24 februari 10.00 uur ds. v. Hummelen

Kooger Kerk, Zuid-Scharwoude
Geen dienst
'Laurentius' in Oudorp/ Sint Pancras
23 februari 19.00 uur Woord met samenzang
24 februari 09.30 uur eucharistie met Laudamus

Nederlands Hervormde kerk Broek op Langedijk
24 februari 10.00 uur ds. A.A. van Kampen
19.00 uur kand. J.W. Bassie

Protestantse Gemeente Harenkarspel
24 februari 10.00 uur ds. N. Boon


Protestantse gemeente Sint Pancras
24 februari 10.00 uur ds. R.J Blaauw in KC de Regenboog

Sint Jan de Doper, Noord-Scharwoude
23 februari 19.00 uur eucharistieviering met samenzang
24 februari 10.00 uur eucharistieviering m.m.v. Gregoriaans herenkoor

Trefpuntkerk, Broek op Langedijk
24 februari 10.00 uur ds A van Ligten uit Sneek. Familieviering

VEG (Volle Evangelie Gemeente) de Ark Langedijk, www.dearklangedijk.nl
Elke zondagochtend samenkomst om 10.00 uur in de Binding te Zuid-Scharwoude.

Weer zwemdiplomas behaald in zwembad in Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 17 februari zwommen met goed gevolg af voor diploma C: Karem Alkadah, Sofie Boeijer, Daniél Ligthart en Pien Verstegen. Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

Baby van de maand: Kris

Kris lacht naar iedereen! Foto: aangeleverd

"Hoi ik ben Kris! Ik ben geboren op 10 december 2018. Ik ben een hele blije baby en mijn mama Thera en papa Remco zijn heel trots op mij. Ik lach en klets de hele dag. Ik doe dat naar iedereen, maar het liefst lach en klets ik met mijn grote zus Lieke. Ik speel graag met haar op het speelkleed. Ze gaat dan zingen voor mij, geeft mij kusjes en knuffels en laat al haar speelgoed zien. Liefs van Kris!"

Programma van Theater De Vest

Pepijn Schoneveld (Foto: aangeleverd)

Vrijdag 1 maart, 20.15 uur: Tarikh Janssen, Keja Kwestro e.a. – Marvellous (16+)

Na het overdonderende 'Watskeburt?! - de musical' komen dezelfde makers met 'Marvellous', de eerste superhelden saga musical happening ter wereld. In deze muzikale, grappige, spannende én ontroerende ode aan het superheldengenre wordt de vraag gesteld wat het inhoudt om een superheld te zijn. En natuurlijk gebeurt dat met een flinke knipoog naar de succesvolle superheldenfilms met al die types met een cape. Want superheld zijn in deze tijd is geen pretje. Je speelt jezelf niet meer zo gemakkelijk in de kijker als vroeger. Onze superhelden hebben hun capes aan de wilgen gehangen en werken op een slaapverwekkend kantoor. Uit frustratie over dit saaie grijze bestaan, creëren ze een Supervillain die alleen zij kunnen verslaan. Denken ze… Alles wat we kennen uit de superheldenfilms wordt uit de kast gehaald: vliegen, vlammen, ijs en explosies. Toegang: € 29,50

Marvellous (Foto: Raymond van Olphen)

Zaterdag 2 maart, 20.15 uur: De Waarheid / Florian Zeller

Florian Zeller is een van de getalenteerdste jonge Franse hedendaagse roman- en toneelschrijvers. Hij won al belangrijke toneelprijzen en onlangs konden we al genieten van zijn stuk 'De Vader', met Hans Croiset. 'De Waarheid' is een ander hoogstandje uit Zellers oeuvre. Regisseur Gijs de Lange heeft een prachtige cast met Huub Stapel, Johanna ter Steege, Nanette Edens en Ruurt De Maesschalck tot zijn beschikking voor deze hilarische en tegelijk pijnlijke komedie over liefde, lust en ontrouw. Michel heeft een affaire met Alice, de vrouw van zijn beste vriend. Alice wordt verteerd door twijfel en schuldgevoel en wil alles opbiechten, maar Michel kan goed leven met de leugens. Tijdens een stiekem weekend samen komt de onvermijdelijke confrontatie: moeten ze de rest van hun leven liegen tegen hun partners, kiezen ze voor elkaar of krabbelen ze terug? Een spannend stuk, waarin Zeller de knellende banden van huwelijkse trouw haarscherp laat zien. Toegang: € 32,50

Zaterdag 2 maart, 20.30 uur: Pepijn Schoneveld – Stante Pede

Pepijn Schoneveld is er weer. Nu, in het theater. Nou ja, niet nu, als in op dit moment. Nu zit hij achter zijn computer en leest wat de pers allemaal voor moois over 'Stante Pede' schrijft. NRC Handelsblad bijvoorbeeld is te spreken over zijn "sterke timing en soepele publieksinteractie. Schoneveld komt scherp uit de hoek en laat zien een talentvolle comedian te zijn." In zijn nieuwe show vertelt Pepijn hoe hij in het nu probeert te leven, maar daarbij wordt gehinderd door 'de apen in zijn hoofd'. Was hij maar een kind. Of desnoods een hond, verlost van alle angsten en gedachten die hem plagen. Toegang: € 17,50

Zondag 3 maart, 16.00 uur: Zin op Zondag

Met Arnon Grunberg, Henk Haenen, Frank Meester, De Kift en verse soep!

Deze editie van Zin op Zondag staat in het teken van 'Vriend en vijand'. Schrijver Arnon Grunberg betreedt dit keer de kansel voor een moderne preek. De gast voor het diepte-interview met filosoof en presentator Frank Meester is Henk Haenen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de prachtige kerk worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten met een bekende of onbekende onder het genot van een heerlijke kop verse soep. Het klinkt goed om te streven naar wereldvrede en alle mensen als broeders of zusters te zien, maar kan de mens eigenlijk wel zonder vijand? Komt onze vriendelijke houding niet gewoon voort uit gemakzucht? Zonder vijand hoef je immers niet meer te vechten en daar hebben de meeste van ons geen zin in. Tegelijkertijd zien anderen ons wel als vijand. Moeten wij daarom niet ook onze vijanden kiezen en in het uiterste geval bereid zijn tegen ze te vechten? Toegang: € 15,-.

FiberNH wint terrein in Noord-Hollands buitengebied

Tot uiterlijk 4 maart kunnen de inwoners van Langedijk, Schagen en Den Helder zich aanmelden. (Foto: aangeleverd)

REGIO – Glasvezelaanbieder FiberNH is inmiddels halverwege de vraagbundelingsperiode in de buitengebieden van Schagen, Den Helder en Langedijk. Laatstgenoemde sloot deze week een officiële samenwerking met FiberNH om de kans op de komst van een glasvezelnetwerk te vergroten. De glasvezelboer maakt zich op voor de laatste beslissende weken, die eerder in Noord-Holland altijd nog voor een positief eindresultaat hebben gezorgd.

Tijdens een eerdere succesvolle vraagbundeling in 2018 sloot FiberNH al een samenwerking met de gemeente Medemblik. Sinds deze week is die er ook met de gemeente Langedijk. Wethouder Nils Langedijk: "We merken dat snel en betrouwbaar internet bijdraagt aan het woon en werkplezier wat onze inwoners in Langedijk ervaren. Uiteraard gunnen wij dat al onze inwoners. Wij zien deze samenwerking daarom als unieke kans om snel en betrouwbaar internet ook voor ons buitengebied beschikbaar te maken."

Op www.fibernh.nl is het actuele aanmeldingspercentage te zien. Met het huidige percentage lijkt er nog een lange weg te gaan tot de minimale vijftig procent zich heeft aangemeld. Toch is er geen reden tot paniek bij FiberNH. De eerdere vraagbundelingen in Noord-Holland laten namelijk een vergelijkbaar verloop zien. Directeur Jan Voesten: "De meeste aanmeldingen verwachten we in de laatste weken, dan hebben mensen er nog eens goed over nagedacht en is de buurman, die vaak op dezelfde trage internetlijn zit, vaak ook al gepolst."

Tot uiterlijk 4 maart kunnen de inwoners van de buitengebieden van Langedijk, Schagen en Den Helder zich via www.fibernh.nl aanmelden. Daarna wordt duidelijk of de FiberNH glaskabel nog meer Noord-Hollandse buitengebieden permanent zal gaan bewonen.

Waterschapsverkiezingen

Binnenkort mogen we weer onze stem uitbrengen voor de Provinciale Staten en ook voor het Waterschap. Ik weet niet hoe het u vergaat rond waterschapsverkiezingen, maar als je eenmaal je stem hebt uitgebracht, nadat je moeite hebt gedaan om te achterhalen waar jouw kandidaat voor staat, dan hoor je nooit meer iets van hem of haar. Het Hoogheemraadschap HollandsNoorderkwartier is op zichzelf al geen toonbeeld van communicatie en dat moet welhaast één van de weinige eisen zijn die men aan de kandidaten stelt. Je hoort niets van ze in de aanloop naar de verkiezingen en je zult ook na de verkiezingen niets meer van ze horen. Bij de vorige verkiezingen bracht Jan Kramer van het CDA uit Zuid Scharwoude het tot lid van het College van dijkgraaf en hoogheemraden. Wat betreft de inbreng van Kramer kan je stellen, hij kwam in stilte, was in stilte en gaat in stilte.Als je de diverse lijsten langs loopt op de huidige kandidaten dan tref je veelal mensen op de lijst aan die nu niet bepaald kunnen terugzien op bestuurlijke ervaring. Het lijkt erop dat ze door hun partijen daarom ten langen leste maar op de kieslijst voor het Waterschap zijn geplaatst. Verder doet er een aantal partijen mee die niet politiek zeggen te zijn, zoals Groen Water & Land, Water Natuurlijk, Natuurlijk Boeren Burgers Waterbelang en de Algemene Waterschapspartij. Verder doet er een aantal politieke partijen mee aan de waterschapsverkiezingen; VVD, CDA, PvdA, 50Plus en Christen Unie. Hoewel alle acht partijen beweren in te staan voor de veiligheid van de inwoners achter de dijken is er slechts één partij die van enig realisme getuigt en dat is de Christen Unie. Terwijl de provincies Zuid- en Noord-Holland en Utrecht al jaren hebben te kampen met overlast en schade door de Amerikaanse rivierkreeft en wij inmiddels in Langedijk weten dat naast het Oosterdel ook de Oosterdijk door die beestjes wordt ondergraven, vind je daarover alleen in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie iets terug. Tot op heden ontkent het Hoogheemraadschap HollandsNoorderkwartier ten stelligste dat zij schade aan de dijken heeft. Je kan je afvragen of stemmen iets uithaalt. Daarom zal het ook wel zijn dat partijen en kandidaten zo weinig publiciteit aan die verkiezingen schenken, want wie veel zegt, heeft veel te verantwoorden...

Martin Wagenaar

ReumaNederland zoekt collectanten

OUDKARSPEL - In de week van 18 tot en met 23 maart is weer de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland (voorheen het Reumafonds).

Ook dit jaar zetten duizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

U kunt zich opgeven

Momenteel zoekt men nog vrijwilligers in Oudkarspel. U kunt zich opgeven via reumanederland.nl/werving-vrijwilligers.

Bel voor meer informatie met Ria Ooijevaar, tel. 02263-17287 of mail vrijwilligers@Reumanederland.nl.

Rijm

Milieu

Laat kinderen zonder zorgen leven.

Jeugdjaren zijn snel voorbij, dus geniet maar even.

Foute landen hebben kindsoldaten die lopen met geweren.

Onze kinderen zijn al aan het demonstreren.

Leer ze liever hoe mooi de natuur hier is,

ook al gaat er voor het milieu wel wat mis.

Maar Nederland is slechts een stipje op de wereldkaart;

als wij het alleen doen, is het weinig waard.

Wetenschappers en regeringsleiders moeten samenwerken.

Dat het nodig is, hebben demonstranten laten merken.

Arie Klaver

Klezmermuziek in Eenigenburg

Klezmer muziek

EENIGENBURG - Zondag 24 februari klinkt er weer prachtige muziek in Eenigenburg, Surmerhuizerweg 29.

Het muziekgezelschap TOV verzorgt een sfeervol concert met Klezmermuziek. Weemoed en vrolijkheid, een lach en een traan. Het concert begint om 15.00 uur en de deuren van het kerkje gaan om 14.30 uur open voor het publiek. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Lees ook