De Drom

27 februari 2019

De Drom 27 februari 2019


SuperSaturday in De Drecht

Het herenvolleybalteam in actie (Machella Volgers)

ENKHUIZEN - "Het werd pas laat in het seizoen duidelijk dat ons herenteam de kans kreeg in de tweede divisie te gaan volleyballen. Als gevolg hiervan moesten ze accepteren de wedstrijden in de noordelijke provincies van Nederland te spelen." Pim Jorna, enthousiast lid van volleybalvereniging Madjoe legt uit dat als gevolg hiervan, het top-heren- en damesteam verschillende wedstrijdnummers kregen toebedeeld. "Als gevolg hiervan spelen de heren niet meer gelijk met de dames, zoals we gewend zijn. Het is daarom heel prettig dat zaterdag 2 maart beide teams thuis spelen, in sporthal De Drecht."

Volleybal-vereniging Madjoe speelt thuiswedstrijden

"Eindelijk spelen de teams weer bij elkaar, dat is voor ons super, vandaar dat wij SuperSaturday organiseren." Toevallig komt het zo uit dat de heren tegen de koplopers spelen. Daarom hoopt de vereniging op veel supporters. "De mannen doen het goed, de vrouwen hebben het moeilijker, spelen met steun van een thuispubliek is daarom heel prettig."

Drecht en Sprong

De volleybalvereniging gebruikt naast sporthal De Drecht nog steeds sporthal De Sprong om te trainen. Dat De Sprong uiteindelijk gesloopt gaat worden, is bekend, het is alleen nog niet duidelijk wanneer. Twee jaar geleden kreeg de vereniging de mogelijkheid om het thuishonk te verplaatsen naar de kantine van De Drecht. "We mochten de kantine inrichten als clubhuis van Madjoe," legt Pim uit. "Daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt. We hebben de kantine opgeknapt en sfeervol ingericht, zo is het echt ons thuishonk geworden."

Teveel geluid

In de Sprong kon Madjoe gebruik maken van één veld, in de Drecht zijn er vier, waardoor meerdere teams samen kunnen trainen en spelen. Toch zal het trainen in De Sprong niet lang meer mogelijk zijn. "Voorheen hingen er houten sponsorborden in de Sprong, deze staan bij wedstrijden om het center court in De Drecht. Reclame mag, alleen moesten we nadenken over een andere manier, omdat het zo teveel geluid maakte. Er moest een meer geluidswerende manier gevonden worden." Ditmaal is het Caroline Appelo, eveneens Madjoe-lid, die vertelt dat er veel gesprekken zijn geweest met de gemeente om te bepalen wat er in plaats van de borden gebruikt kon worden.

Reclamedoeken

"In overleg met een drukkerij zijn we gekomen op reclamedoeken. We hebben hier testen mee gedaan en deze waren goed genoeg om op te hangen. Op deze manier kunnen we de reclame weer definitief in de hal houden."

Carnaval

Tijdens de Superzaterdag is daarom reden voor driedubbel feest: beide teams spelen thuis, de sponsordoeken hangen en daarbij is het ook nog carnaval-weekend. "De activiteitencommissie heeft daarom geregeld dat kinderen die meekomen, geschminkt kunnen worden." lacht Caroline.
Speeltijden: Dames 1, 16:50 uur; Heren 1, 18:30 uur. "Komt allen, hoe meer zielen, hoe meer vreugd!"

Fancy Fair

VENHUIZEN - Op OBS 't Padland in Venhuizen wordt 29 maart de jaarlijkse Fancy Fair georganiseerd.

Het thema is dit jaar Het verre Oosten, van de opbrengst gaat een gedeelte naar lokale goede doelen.
Op de avond zelf is er weer een uitgebreide keuze aan leuke spelletjes, ik noem het raadspel, de waarzegster, een uitgebreide boekenmarkt, een heerlijk hapje en drankje is te nuttigen in de theetuin en bij het draaiend rad zijn weer mooie prijzen te winnen.

Irene Schouten op kieslijst

Wereldkampioen Irene Schouten is lijstduwer bij NatuurlijkmBBW. Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Als dochter van een tulpenkweker kent topschaatsster en kersvers wereldkampioen Irene Schouten uit Andijk het belang van een goed werkend waterschap.

Schoon water dat snel afgevoerd kan worden is een must voor iedereen die woont op een plek als Noord-Holland. Irene Schouten bezet plek 49 op de kieslijst van Natuurlijk BBW en is daarmee lijstduwer. Omdat haar schaatscarrière uiteraard de prioriteit heeft is er nog geen tijd voor een bestuursfunctie in het waterschap. Wel ondersteunt zij het partijprogramma en is zij vooral enthousiast dat Natuurlijk BBW zich inzet voor het optimaal mogelijk maken van veilige schaatsroutes op natuurijs bij een voorspelde vorstperiode.

Een bos vol natuur

Foto's Klein hoefblad en Wilgenkatjes, beiden voedsel voor bijen               (Foto: Hans Verhoeven)

BOVENKARSPEL - Op het eerste gezicht lijkt het Streekbos geen heel enerverend stukje natuur. Maar wie beter kijkt, ontdekt al snel dat het er wel degelijk wemelt van de dieren en planten. z

Zaterdag 9 maart kan iedereen dit zelf ontdekken, bij de maandelijkse inventarisatie van het zogeheten Ecoproject, het rijkste stukje natuur van het bos.

IVN-gidsen verzamelen al 10-tallen jaren gegevens over de flora en fauna van het Streekbos. Deze informatie wordt gedocumenteerd in een mappenbestand die voor iedereen toegankelijk is in de IVN-ontvangstruimte. Deelname is gratis en begint om 9:30 uur, verzamelen om 9:00 uur bij IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen, naast restaurant IJgenweis.

Justus van Maurik speelt Puzzels

BOVENKARSPEL - Puzzels is een scherpzinnig en geestig toneelspel van Jennifer Rogers over een gezin,waarin het leven van drie generaties vrouwen als puzzelstukken in elkaar grijpen.

Grootmoeder Emma heeft twee dochters; Sylvia en Pat. Sylvia heeft op haar beurt weer twee dochters; Monica en Alex. De bezoekers maken ruim een jaar mee uit het leven van deze Australische vrouwen,van kerstavond tot en met oud en nieuw een jaar later .De tijd die ze met elkaar door brengen verloopt niet altijd in harmonie.

Puzzelstukken

Emma, de wijze oma. Pat, haar dochter als een beetje vrijgevochten type. Sylvia, haar andere dochter als een dwangmatige controlfreak. Alex, als de lesbische dochter van Sylvia die nog uit de kast moet komen. En als laatste Monica de andere dochter van Sylvia als het kindvrouwtje en poetswonder. Deze vijf dames bieden genoeg stof voor een boeiend toneelspel waarbij aan het eind van de avond alle puzzelstukken zo zijn gedraaid en verschoven dat ze toch naadloos in elkaar passen. Maar ach, wie kent dat niet van zijn eigen familie?

Spel

Anne Mulder: Alex, Marina Boot: Sylvia, Wilma v.d. Mosselaar: Emma, Dorien Noordeloos: Pat, Michèl Snoek: Monica. De regie is in handen van Ed Selier. Verder werken mee: Gerard Janssen, Tea Janssen, Klaas Boot, Jos ten Cate, Cissy Noordeloos, Magda van Heukelom en anderen. Vrijdagavond 1, zaterdagavond 2 maart om 20.00 uur en zondagmiddag 3 maart om 14.30 uur.

Kaarten á tien euro ,uitsluitend contant, verkrijgbaar bij Juwelier v.d. Mosselaar, Hoofdstraat 230 of bestellen via Het Postkantoor: www.hetpostkantoor.info tel.0228743910.

TillyTulp®; Hét tulpenmeisje

Tilly Tulp. Foto: aangeleverd

REGIO - Lotte Alders-Vis, woonachtig in Medemblik, heeft afgelopen jaar TillyTulp gelanceerd. Lotte is opgegroeid tussen de bloembollenvelden van Anna Paulowna en daardoor veel in contact geweest met de verschillende facetten van de bloembollen; als klein meisje al mee voor het pellen van de tulpen en krokussen, later ook zelf voor het koppen, pluizen en schubben van diverse bloemen/ bollen.

Verovert (jonge) harten

Lotte is tegenwoordig werkzaam als kwaliteitsfunctionaris bij een pathologisch laboratorium in drie verschillende ziekenhuizen. Daarnaast wilde ze al jaren voor zichzelf beginnen, maar ze wist steeds niet wat… Tot haar man, die veel reist voor de verkoop van leliebollen, aangaf dat het vaak moeilijk is om een leuk cadeau mee te nemen voor hun twee kinderen vanuit het bereisde land. Na wat oriëntatie werd al snel duidelijk dat het hier in Nederland ook niet te vinden is. Zo ontstond langzaam het idee: het bedenken van een typisch Nederlands karaktertje, dat door middel van diverse producten te koop is in de toeristische sector.

Nederlands icoon

Door Lotte's achtergrond werd al snel duidelijk dat het karakter zijn bron zou hebben uit de tulpen, dit Nederlandse icoon zou het dus worden. Toen het idee er eenmaal was, ging het snel. Na een aantal schetsen en wat hulp van onder meer haar eigen dochter was TillyTulp een feit. Deze werd direct besteld om als knuffel te laten produceren. Om het karakter meer tot leven te laten komen is er ook een tekstloos boekje geschreven, waarin het verhaal van Tilly wordt verteld uitsluitend aan de hand van illustraties. Tilly Tulp ontsnapt aan het koppen van haar bol, gaat de wijde wereld in, overwint allerlei problemen zoals het voorzien van water aan haar voetjes en ze ontmoet NoraNarcis (vernoemt naar dochter Nora). In januari 2018 kwamen de eerste twee producten op de markt. Zo startte TillyTulp met het veroveren van de wereld!

Trots

Wat Lotte nu het meeste trots maakt is dat er iets is geboren dat alleen door haar verzonnen had kunnen worden, haar werk als kwaliteitsfunctionaris doet ze goed maar had ook door anderen gedaan kunnen worden, TillyTulp echter kon alleen bestaan door haar en dat deze nu door zoveel kinderen wordt lief gevonden en ze niet kunnen slapen zonder TillyTulp is toch gewoon fantastisch!

Verkoopadressen

Zie voor verkoopplekken www.tillytulp.nl en volg haar op Facebook, Instagram en/of Twitter om elke dag te kunnen zien waar Tilly nu weer is gespot.

Repair Café

BOVENKARSPEL - Kapotte spullen weggooien? Mooi niet! IVN organiseert zondag 3 maart een inloop-informatiemiddag over hergebruik en reparatie door vaklieden van Repair Café Drechterland.

Er is een aantal technisch geschoolde vrijwilligers die elektrische apparatuur, speelgoed of kleding willen repareren. Als er onderdelen voor reparatie gekocht moeten worden moeten die natuurlijk wel worden betaald, het repareren is gratis.

IVN wil hiermee de medewerkers van het Repair Café uit Drechterland promoten en hun werkwijze en de mogelijkheden behartigen. Aanvang 14.00 uur in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel.

Drie optredens Regospel

Regospel speelt Love is in the air. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Gospelkoor Regospel geeft drie optredens met als thema 'Love Is In The Air'.

Aan de hand van gospel- en popsongs verkent het koor de geweldige diepten van de liefde. De optredens staan onder leiding van de vaste dirigent Jorim de Kroon. De nieuwe muziekgroep 'Sparrows' uit Hoorn verleent haar medewerking. Zin in een gevarieerde avond met onverwachte wendingen? Dat kan! Vrijdag 1 mrt 20.00 uur in CGKV Levend Water, Wegje 4, Enkhuizen. Zaterdag 2 maart 20.00 uur in de Gereformeerde Kerk, Middenweg 4, Andijk. Zaterdag 9 maart 20.00 uur in de Protestantse Kerk, Raadhuisstraat 15, Wognum.

Kaarten 10,-. Reserveer via loveisintheair@regospel.nl. Kaarten aan de zaal 12,50.

Spreek je uit voor water

Hoe groter de storm, hoe harder de golven tegen onze dijken klotsen. De waterschappen beschermen het land tegen het water. En hoe ze dat doen, daar heb jij invloed op. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Iedereen van 18 jaar en ouder stemmen mag woensdag 20 maart voor een nieuw waterschapsbestuur. De 21 waterschappen zorgen voor droge voeten, schoon en voldoende water. En hoe ze dat doen, daar heb jij invloed op. Breng daarom op 20 maart jouw stem uit voor een nieuw waterschapsbestuur.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is het waterschap ten noorden van het Noordzeekanaal en op Texel, het Noorderkwartier. In dit gebied zorgt HHNK voor veilige dijken, schoon en voldoende water.

Vanwege dit belang heffen waterschappen, dus ook HHNK, waterschapsbelasting. Belasting die niet naar algemene uitgaven gaat, maar alleen bestemd is voor waterbeheer. Daarin is Nederland uniek in de wereld. In de wet is vastgelegd dat wie belasting betaalt, stemrecht moet hebben. Daarom zijn er eens in de vier jaar waterschapsverkiezingen, waarbij een nieuw algemeen bestuur wordt gekozen. Zo heeft men invloed op de manier waarop HHNK jouw waterschapsbelasting besteedt. Hoe schoon moet het oppervlaktewater zijn, hoe worden overstromingen voorkomen, wateroverlast en droogte nu het klimaat verandert? Over dit soort zaken gaat het bestuur van het waterschap. Belangrijke vragen die een stem verdienen op 20 maart aanstaande.

Negen partijen

Iedereen die in het Noorderkwartier woont en boven de achttien jaar is, mag stemmen voor een nieuw bestuur bij HHNK. Aan de verkiezingen doen dit jaar negen partijen mee. Via waterschapsverkiezingen.nl is meer informatie te vinden, zoals alle partijen en kandidatenlijsten. Nog niet bekend wie een stem verdient? Kijk op hhnk.mijnstem.nl.

.

.

Oude ambachten - De kelner

Kelner Emiel Morsink (Foto: IH/RM )

HOOGKARSPEL - Prachtig gekleed in zwarte broek, blouse, jacket en stropdas is Emiel Morsink, kelner, druk bezig met voorbereidingen om ervoor te zorgen dat 'zijn' restaurant 'De Heren 17' er pico bello uitziet. De tafels zijn gedekt, bestek en glazen liggen en staan er glanzend bij, alles is klaar voor een gezellige avond uit.

Wat is er in veertig jaar verandert?

Ruim veertig jaar werkt Emiel als kelner. "Ik wilde wat anders dan in de bollen of in de piepers. Als gezin gingen we wel eens naar de Keizerkroon in Hoorn, daar sprak ik met de baas en zo kreeg ik daar een baantje." Het werk beviel Emiel goed en hij deed de opleidingen tot derde restaurant kelner en tweede restaurant kelner in Amsterdam. Hij leerde er diverse technieken, zoals zalm en chateaubriand trancheren (in plakjes snijden), tong fileren en flamberen. "Hier haal ik af en toe ook de flambeerwagen erbij om nagerechten te flamberen. Het hele restaurant kijkt dan mee."

Meer jeugd uit eten

In de veertig jaar dat hij zijn beroep uitoefent, is er wel een en ander verandert, vindt Emiel. Wat betreft het vak serveert hij nog steeds zoals hij tijdens de opleiding heeft geleerd, waar tegenwoordig in restaurants vaak door jonge mensen alles gewoon maar neergezet wordt op tafel. Wel merkt hij dat tegenwoordig meer jeugd uit eten gaat.

De kleine dingen

"De dingen die ik geleerd heb, breng ik nu nog steeds in de praktijk. Zo loop ik met de gasten mee, geef ik hun jas aan, schuif ik de stoel aan. Mensen zijn dat niet meer gewend. Het zijn de kleine dingen die de ervaring van uit eten gaan mooier maken."

Bij het wijn schenken laat je het etiket zien

Volgens de etiquette serveer je de gerechten rechts in en na het eten haal je ze links uit. Bij het wijn schenken laat je het etiket zien, en als je glazen en drankjes neerzet, let je erop dat de glazen en flesjes met het etiket naar de gast staan. Je pakt het glas niet bovenaan vast, maar onderaan en na het uithalen, haal je het peper en zout van tafel. Die zijn bij een toetje niet meer nodig. Daarbij adviseert hij de gasten graag in de keuze van een goede wijn.

"De kwaliteit moet goed zijn. Daarnaast voel je aan hoe je de gasten kan benaderen. Soms kan je wel eens een geintje maken, maar altijd met respect, want daar heeft niet iedereen behoefte aan."

Weet u iemand met een oud ambacht? Die wil vertellen over de veranderingen? Mail dan naar redactie.drom@rodi.nl.

Week van de liefde in Overvest

Week van de liefde succesvol Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN – In West-Friesland, niet ver van het IJsselmeer en vlakbij het centrum van Enkhuizen, ligt Omringlocatie Overvest. Hier werkt een enthousiast team activiteitenbegeleiders wat elke keer weer nieuwe activiteiten organiseert. Van 11 tot en met 15 februari vond de week van de liefde plaats.

De aftrap was op maandag 11 februari met een heuse liefdesbingo. De prijzen waren aangepast aan het thema. Zo waren er rozen te winnen, hartjes chocolade en al wat meer te maken heeft met de liefde. Het enthousiasme van de bewoners was groot en een zaal vol bewoners ging hun geluk beproeven. Een ieder ging met een prijs(je) naar huis. Dinsdag 12 februari was er een liefdesquiz. Onder leiding van onze vakkundige quizmaster gingen verschillende groepen met elkaar de strijd aan. Wie wist de meeste goede antwoorden te geven op vragen als; wanneer trouwden Maxima en Willem-Alexander, welk bruidspaar staat op deze foto en bij welk liefdesprogramma hoort deze tune. Fanatiek werd er per groep gespeeld en de twee beste groepen mochten het eindspel spelen, de toren van Pisa! Een geslaagde middag. Woensdag 13 februari ging een enthousiaste groep creatievelingen voorbereidingen treffen voor Valentijnsdag. Met marsepein en cake werd gewerkt aan een traktatie voor bij de bruidsmodeshow van de volgende dag.

Bruiden

In samenwerking met Mary's Bruidshuis uit Venhuizen werd donderdag 14 februari een bruidsmodeshow georganiseerd. Zeven bruiden die in het verleden bij Mary hun droomjurk hebben gekocht en twee medewerkers kwamen hun jurken showen aan de bewoners. Zelfs een bruidegom en bruidskinderen liepen mee in deze prachtige modeshow. De oeh's en ah's waren niet van de lucht en een ieder genoot van al het moois wat voorbij kwam. Tijdens de ochtend werd door een van de stellen een 'bruidstaart' aangesneden en werden alle bewoners getrakteerd op iets lekkers bij de koffie. De ochtend werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd waarbij ook een aantal bruiden aanschoven. Een geslaagde maaltijd waarbij de bewoners genoten van hun bijzondere tafeldames. Vrijdag 15 februari was er een optreden van Mirjam de Jonge op dwarsfluit en Agnes Luiten op Harp. Met hun Tour 'd Amour was dit de perfecte afsluiting van een geweldige liefdesweek.

Reigersborg Zuid V

HOOGKARSPEL - Het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan van Reigersborg Zuid V wordt deze maand aan de gemeenteraad voorgelegd. Met deze fase van Reigersborg sluit de gemeente Drechterland een groot nieuwbouwproject af in Hoogkarspel. Vanaf 2000 is er stapsgewijs gebouwd in Reigersborg en zijn er zo'n 800 woningen bijgekomen.

Reigersborg Zuid V ligt aan de westkant van het dorp, aansluitend aan Reigersbord Zuid IV. Het gaat om het gebied dat begrensd wordt tussen de Streekweg aan de noordkant en de spoorlijn aan de zuidkant. Aan de westkant wordt het plan afgerond met een aan te leggen bospark, dat als groene buffer gaat fungeren tussen de woningen de nieuwe provinciale weg N307. Het bospark wordt met hulp van de alliantie ontworpen en wordt een groot groen recreatiegebied met wandelroutes, speelelementen, ecologische oevers et cetera. De opzet van het plan bestaat uit circa 130 woningen waarvan een groot aantal vrije kavels. Andere woningtypen zijn divers: rijwoningen, levensloopbestendige (huur)woningen, twee-onder-één-kapwoningen, appartementen en een samenwoonvorm.

Bijzonder slotstuk

Wethouder Besseling: "We zijn toegekomen aan het slotstuk van Reigersborg en hebben na afronding hiervan een groot deel van de woningbehoefte vervuld in Hoogkarspel. De woningen Reigersborg Zuid V zullen zich onderscheiden in het duurzame en eigentijdse karakter. Woningen passend bij de tijd van nu en klaar voor de toekomst. Ook op architectonisch gebied krijgt deze wijk een ander karakter dan de eerdere fases: meer verbondenheid met de groene omgeving, veel ruimte voor water en groen en kansen voor particulieren die een bijzondere woonwens hebben."

Straatnamen

De straatnamen van Reigersborg Zuid V zijn inmiddels vastgesteld en krijgen een verwijzing naar het verre verleden van het gebied. Voorbeelden zijn Bronstijd, Kreekrug en Pad van Drechtje. De werkgroep bewoningsgeschiedenis en het bestuur van de stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud hebben het verzoek gedaan de straten te voorzien van namen die afkomstig zijn uit opgravingen uit de bronstijd (1800-800v. Chr.). De resultaten van de opgravingen zijn zodanig belangrijk dat deze als aparte bewoningscultuur worden vermeld, namelijk de Hoogkarspelcultuur. 25 februari worden plannen behandeld in de Raad. In maart wordt een inloopavond voor belangstellenden gehouden. Eind 2019 vindt de verkoop van de woningen en uitgifte van de kavels plaats.

Succesvolle collecte voor Rwanda

ENKHUIZEN - De Stichting Geloof, Hoop en Liefde hield in de week van 4 februari haar jaarlijkse collecte in Enkhuizen. De prachtige totaalopbrengst van de collecte is € 2.142,17.

Langs deze weg wordt een ieder die heeft bijgedragen, mede namens de mensen in Rwanda, hartelijk bedankt.

Stichting Geloof, Hoop en Liefde is na de genocide van 1994 opgericht door Peter Gatete, die in Rwanda geboren is. Sinds de oprichting zet de stichting zich in voor de oorlogsweduwen en –wezen in Rwanda op zowel geestelijk gebied, in samenwerking met de lokale kerken, als materialistisch gebied

Naaischool

"In Kigali, de hoofdstad van Rwanda, hebben wij een naaischool die wij gebruiken om de oorlogsweduwen en –wezen op te leiden. Als zij eenmaal geslaagd zijn, krijgen ze een door de regering erkend diploma en zijn ze in staat om zelf geld te verdienen."

Hoofdactiviteit

"Naast de naaischool, die onze hoofdactiviteit vormt, hebben wij ook andere projecten, zoals het financieren van opleidingen die gevolgd worden door de wezen.

'Aanschaf van grond is een ander project'

Een ander project is de aanschaf van grond, waarop door de weduwen vervolgens tomaten en andere gewassen verbouwd kunnen worden. De opbrengst is voor de weduwen zelf. Nog een ander project is het bouwen van huizen voor de weduwen en wezen. Ook verstrekken wij microkredieten aan weduwen."

'Al het geld is voor de naaischool'

"Tenslotte bieden wij verschillende cursussen aan voor de wezen, zoals autorijlessen en cateringlessen. Al het geld dat we ontvangen, gebruiken we om de naaischool draaiende te kunnen houden.

Lopende kosten

Naast de lopende kosten wordt het geld gebruikt voor onderwijs, onderhoud van gebouwen en onderhoud en aanvulling van onze naaimachines.

Gediplomeerden

Ook gebruiken wij het om naaimaterialen en stoffen te kunnen aanschaffen. Tenslotte schenken wij de gediplomeerden van de naaischool een naaimachine.

Informatie

De stichting Geloof, Hoop en Liefde hoopt dat velen werk in Rwanda nog meer willen steunen. Giften zijn belasting aftrekbaar. Wie meer informatie wil hebben, kan contact met de stichting opnemen. Zie ook: www.geloofhoopenliefderwanda.nl

Oog voor detail

Claus de Werve. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - In de cursus kunst- en cultuurgeschiedenis, die maandag 18 maart start in Enkhuizen, blijven de deelnemers dicht bij huis om de eigen museale schatkamers en die van buurlanden van dichtbij te bekijken.

Details in schilderijen, beelden of architectuur vertellen veel over de intentie die de maker aan het werk wilde meegeven. Soms is er sprake van een religieuze of symbolische betekenis, zoals een middeleeuws beeld van Petrus laat zien, gemaakt door Claus de Werve.

Echter, hier wijzen details juist naar wat ontbreekt, want het zijn slechts de sporen in het hout die de afdruk laten zien van zijn attributen, waardoor hij als Petrus geïdentificeerd kan worden. Details kunnen ook verwijzen naar voorgangers, die een inspiratiebron hebben gevormd voor de kunstenaar.

Unieke scheppingskracht

In de loop van de westerse geschiedenis is een meer filosofische benadering van de kunst en het kunstenaarschap te zien. Bijvoorbeeld door het proces van het scheppen zelf te laten zien, vanuit de ruwe materie, zoals Marc Mulders doet. Deze unieke scheppingskracht, ooit op goden geprojecteerd, is tot het bewustzijn doorgedrongen. Zo leert de mens zichzelf en zijn mogelijkheden kennen. Alle kunsten moeten daarom ook altijd in een historische context worden geplaatst.

Bijeenkomsten

De vijf bijeenkomsten vinden van 13.30 tot 15.15 uur plaats in Erasmushof, Westerkerksteeg 6. Docent is Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus, voor informatie, aanmelding of brochure e-mail sijm.t@quicknet.nl / telefoon: 0229 501837 (inspreken kan ook). KOSTEN: 87,50 euro.

God, Dordrecht en Enkhuizen

ENKHUIZEN - Walter Haentjens vertelt dinsdag 5 maart om 20.00 uur in de Zuiderkerk van Enkhuizen over de relatie tussen de Synode van Dordrecht, God in de lage landen en Enkhuizen.

Vier eeuwen geleden werd de eerste en enige internationale protestantse kerkvergadering gehouden in Dordrecht. Theologen uit diverse Europese landen kwamen daar maandenlang in vergadering bijeen.

Revolutionair

Onder de Noordhollandse genodigden bevond zich de Enkhuizer predikant Abraham à Doreslaer, die in de Zuiderkerk door de Provinciale Synode was aangewezen als was in Enkhuizen evenmin onbekend, want hij was hier predikant van 1603 tot 1604. Dinsdag 5 maart gaat het over deze toch wel revolutionair te noemen kerkvergadering en de invloed ervan op onze cultuur en op het protestantisme. Walter Haentjens zal vertellen over de historische achtergronden, maar er is ook ruimte voor de eigen inbreng van aanwezigen.

Dordts Museum

Aansluitend op deze informatieve avond is er donderdag 14 maart voor belangstellenden gelegenheid een bezoek te brengen aan het Dordts Museum, waar een bijzondere expositie over 400 jaar Dordtse Synode is ingericht. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de calvinistische cultuur in kunst en architectuur.

En dan rijst ook meteen de vraag: calvinisme en kunst gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers vaak geassocieerd met sober, streng en spaarzaam tegenover kunst met luxe en rijkdom? Wat is nu werkelijk de relatie tussen calvinisme en kunst? Het plan is om samen met de trein naar Dordrecht te reizen.

Opgave

Opgave (tot uiterlijk 3 maart) bij ds. Henk Haandrikman hghaandrikman@pgenkhuizen.nl of tel. 0228-527772 of bij pastor Louise Kooiman: ljkooiman@pgenkhuizen.nl of tel. 0228-592970.God, Dordrecht en Enkhuizen.

Membra Jesu Nostri

ENKHUIZEN - Membra Jesu Nostri is de titel van de cantate van Dietrich Buxtehude die zondag 3 maart aan het begin van de Lijdenstijd, in de Zuiderkerk van Enkhuizen wordt uitgevoerd in de eerste Cantatevesper van dit jaar. Aanvang 17.00 uur, toegang vrij, collecte bij de uitgang.

Titel van de cantate

In deze tijd komt het vaak voor dat fans van populaire musici grote reizen maken om hun idool in levenden lijve te zien en horen optreden. Maar driehonderd jaar geleden was dat al niet anders!

Idool

Zo maakte de jonge Johann Sebastian Bach in 1705 een voetreis van 400 kilometer naar Lübeck om de grootste organist van zijn tijd, de toen 70-jarige Buxtehude te horen. En net als nu: deze fan bleef veel langer hangen bij zijn idool dan zijn vakantie toeliet.

Ook toen werden kunstwerken slecht betaald

Buxtehude (ca. 1637 – 1707) werkte vrijwel zijn hele leven als organist van de Marienkirche in Lübeck, maar behalve uitvoerend musicus was hij ook componist van, vocale, kerkmuziek en orgelwerken en …boekhouder. Ook toen werden de kunsten slecht betaald! In zijn omvangrijke oeuvre is de cyclus van 7 cantates over het lichaam van Christus: Membra Jesu Nostri een hoogtepunt.

In zeven zangen van elk vijf coupletten

De tekst van het gedicht 'Salve Mundi Salutari', waarschijnlijk van Arnulf van Leuven (omstreeks 1250) is de basis. In zeven zangen van elk vijf coupletten beschrijft het telkens een lichaamsdeel van de gekruisigde Christus.

Lichaamsdeel

Buxtehude componeerde bij elk van de zangen een openingskoor op een Bijbeltekst waarin één lichaamsdeel wordt bezongen en vervolgens worden de coupletten als mini-aria's uitgevoerd.

Cantatecyclus

Het Enkhuizer Bach Collectief onde leiding van Jerry Korsmit brengt deze cantate op zondag 3 maart als opening van de cantatecyclus van 2019. Solisten: Carla Veeningen, sopraan, Pieter van Breugel, alt, Andre Cruz, tenor en Matthijs Mesdag, bas.

Seniorenfitness Hoogkarspel krijgt nieuw onderkomen

DRECHTERLAND - De seniorenfitness wordt vanaf 25 februari gehouden in activiteitenruimte De Paraplu aan de Sluisweg. Zowel Team Sportservice West-Friesland als de gemeente Drechterland zijn zeer verheugd dat er een geschikte locatie is gevonden om de activiteiten op de juiste wijze te kunnen voortzetten.

Thuis voelen

De seniorenfitness voorziet in de behoefte van bijna 100 ouderen die zich niet (meer) thuis voelen bij reguliere sportscholen of voorzieningen maar wel graag willen bewegen. Rosa Schouten van Team Sportservice West-Friesland: "De mensen die bij ons komen, willen graag nog actief zijn en daarnaast ook hun sociale contacten bijhouden. Hier kan dat allebei."

Gezamenlijk gebruik

De sportvoorziening werd tot een half jaar geleden gehouden in een zaaltje in het Noorderlandhuis. Door ontwikkelingen in het Noorderlandhuis moest er een nieuwe locatie worden gevonden. Het afgelopen half jaar werd gebruik gemaakt van dagbesteding De Kolk.

Voor meer informatie en aanmelden kunnen belangstellenden contact opnemen met Rosa Schouten via: 0229-287700 of mailen naar rschouten@teamsportservice.nl

Ronny's Pick Up opent deuren

Nieuwe collectie siert de rekken. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Ronny's Pick-up aan de Torenstraat 2 in Enkhuizen gaat vrijdag 1 maart weer open. De winkel heeft een nieuwe uitstraling gekregen en hangt uiteraard weer vol met de leukste jurken, rokken, tops, broeken en petticoats.

Tevens zijn er leuke accessoires zoals, ringen, tassen en schoenen. Alle kleding word ingekocht in Engeland. Bij Ronny's Pick Up kan de klant terecht voor de bekende vintagemerken als Dolly & Dotty, Banned, Collectif, Lindy Bop en Hell Bunny.

Verrassing

Vrijdag 1 maart en zaterdag 2 maart aanstaande hebben Donna en Ronny voor elke betalende klant een leuke verrassing in petto. Zij hopen vele klanten weer te mogen begroeten bij Ronny's Pick-up, Torenstraat 2 (tussen de Zuiderkerk En Dekker Tweewielen) in Enkhuizen. De koffie staat zoals altijd, klaar. Openingstijden: woensdags tot en met zaterdags van 11.00 tot 17.00 uur.

Verborgen natuur

BOVENKARSPEL - Op het eerste gezicht lijkt het Streekbos geen heel enerverend stukje natuur. Maar wie beter kijkt, ontdekt al snel dat het er wel degelijk wemelt van de dieren en planten.

Zaterdag 9 maart kan iedereen dit zelf ontdekken, bij de maandelijkse inventarisatie van het zogeheten Ecoproject; het rijkste stukje natuur van het bos. IVN-gidsen verzamelen al tientallen jaren gegevens over de flora en fauna van het streekbos

Barsten van het leven

Insecten, vogels, paddenstoelen, rietstengels, onder leiding van IVN-gids Hans Verhoeven leren deelnemers beter te kijken, en dat ogenschijnlijk 'lege' stukjes natuur in werkelijkheid barsten van het leven.

Deelname is gratis en begint om 9.30 uur, bij IVN in het Streekbos Paviljoen, naast restaurant IJgenweis.

Wilgenhof dankbaar Foto: Anja & Gerard Fotografie

WERVERSHOOF - Clown Lela komt al een jaar lang in de Wilgenhof in Wervershoof komt dankzij een anonieme weldoener.

De Wilgenhof is hier natuurlijk erg dankbaar voor en vandaag was clown Lela er weer en bracht vanwege Valentijn veel liefde naar de Wilgenhof.

Proeverij bij 't Stadsplein

BOVENKARSPEL – Om de diversiteit van de buurt te beleven, organiseert 't Stadsplein in Bovenkarspel op zaterdag 9 maart een ontmoeting met een Multiculturele Proeverij.

Tegelijk met de Multiculturele Proeverij vindt de maandelijkse rommelmarkt plaats, van 10.00 tot 13.00 uur. Van 11.00 tot 14.00 uur kan iedereen hapjes komen proeven uit de keukens van veel verschillende landen. Deze hapjes zijn gemaakt door inwoners van Stede Broec en omgeving, met allemaal een verschillende achtergrond en cultuur. Iedereen die nieuwsgierig is naar originele hapjes uit de wereld is welkom; vrouwen, mannen en kinderen. Door middel van een strippenkaart kunnen bezoekers voor een klein bedrag twee, vijf of tien hapjes proeven. Voor meer informatie: www.tstadsplein.nl

Clinic

Meerijden tijdens een clinic? Foto: Katleen van Winden

ANDIJK - Meerijden bij een clinic van Lotje Schoots? Zaterdag 9 maart van 14.00 tot 18.00 uur organiseert Paardensportvereniging Enkhuizen deze clinic bij Manege de Vleet aan de Vleetweg 28 in Andijk. Snel inschrijven is een pre. psvenkhuizen@hotmail.com

Autobedrijf De Dijk

De Dijk Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Wie bij De Dijk op De Dolfijn in Enkhuizen naar binnen loopt ziet een duidelijke scheiding tussen drie verschillende secties: het autobedrijf, de scootmobielen en de keukens.

Voor auto's, keukens en scootmobielen

De drempel tussen de drie secties is laag gehouden zodat men eenvoudig eens even een kijkje kan nemen op de andere afdelingen van het bedrijf. Er wordt een soort kruisbestuiving verwacht. Klanten die wachten op hun auto kunnen in de autoshowroom, maar ook in de keukenshowroom gaan zitten. Onder een kopje verse koffie kunnen ze informeren naar nieuwe keukenapparatuur of nieuwe aanrechtbladen, of eventueel een blik werpen op de scootmobielen.

De Dijk Keukens

Naast de auto's en scootmobielen hebben we ook nog de keukens. Bij De Dijk Keukens is de prijs de prijs. We doen niet aan wegloopkorting. "Dat wil zeggen dat we aan tafel een scherpe prijs neerleggen". Als men even over de aankoop wil nadenken, dan geven wij er de tijd voor en proberen niet bij het verlaten van het pand de mensen over de streep te trekken, zodat ze door een nog lagere prijs of korting wel over gaan tot koop. "Bij De Dijk zijn we eerlijk en betrouwbaar en dat vertaalt zich door meteen een goede prijs af te spreken. Bij serieuze klanten maken we ook altijd een 3D-tekening van het ontwerp zodat de klant een impressie heeft van de keuken die hij of zij wil kopen. Wij gaan uit van onze eigen kracht en dat als de prijs goed is en er is wederzijds vertrouwen, men ons de verkoop gunt."

De showroom is ruim opgesteld en er staan mooie keukens voor inspiratie. Nadat klanten geïnspireerd zijn geraakt en een idee hebben, maakt De Dijk dat graag in orde. Door middel van de nieuwste technologieën op inteken gebied lijkt de keuken haast al in de woonkamer aanwezig.

De Dijk scootmobielen

Zoals vermeld kan men bij De Dijk ook terecht voor scootmobielen en rollators. Het aanschaffen van een scootmobiel is voor mensen vaak erg privé en intiem, men wil het sociale leven toch op een bepaald niveau houden en door lichamelijke ongemakken wordt dat vaak iets moeilijker. De extra service van De Dijk is dan erg welkom. De belangrijkste vraag is altijd wat willen de mensen en wat kunnen de mensen nog. Om die vraag te beantwoorden levert de Dijk extra service in de vorm van technische adviezen en technische aanpassingen en wat wordt er gezamenlijk gekeken naar wat het best bij de klant past. Om de mensen daarna te begeleiden en vertrouwen te geven in het gebruik van scootmobielen verzorgt hij ook rijlessen.