Kennemerland op zondag

10 maart 2019

Kennemerland op zondag 10 maart 2019


De Week van de Gezonde Jeugd met Ready to Sport

Sporten voor de jeugd in De Velst. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Verschillende gezonde activiteiten zijn te ervaren in de sportzalen van Heliomare, De Velst. Dat is op woensdag 13 maart van 15.00 tot 17.00 uur. Deze activiteiten staan in het teken van De Week van de Gezonde Jeugd.

Sporten voor de jeugd in De Velst. Foto: Aangeleverd

Jongeren tot en met 18 jaar (valide en mindervalide) en hun ouders/verzorgers zijn welkom om deze middag in beweging te komen, testen te doen en gezonde shakes te maken. Jongeren op Gezond Gewicht ambassadeurs de 'Healthy Sisters' helpen hierbij. Daarnaast wordt ook de eerste Uniek Sportwijzer uitgereikt, een verwijskaart voor zorgprofessionals om jong en oud met een beperking op de juiste manier door te verwijzen naar het Uniek Sporten aanbod.

Inspiratie voor duizenden jongeren en bloggen over gezonde voeding

De week van de Gezonde Jeugd is een week waarin Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) met professionals, wethouders en ambassadeurs zich hard maakt voor een gezonde toekomst voor jongeren. The Healthy Sisters, Najima en Rachida – Marokkaanse bloggers in Nederland die gericht zijn op een healthy lifestyle – kampten zelf jaren met overgewicht en probeerde het één na het andere dieet uit dat niet hielp.

Leefstijl

Totdat in 2014 de knop is omgegaan, ze veranderde hun leefstijl. Nu vormen zij een inspiratie voor duizenden jongeren en bloggen ze over gezonde voeding en voldoende beweging. Aanmelden is niet nodig.

Echtpaar Sauer-Mensing '65 jaar'

BEVERWIJK – Op vrijdag 8 maart bezocht burgemeester Smit van de gemeente Beverwijk het echtpaar Sauer-Mensing. Het echtpaar vierde op die dag hun 65-jarig huwelijk. De heer Eduard Sauer is op 11 december 1928 geboren in de gemeente Velsen en mevrouw Janny Sauer op 06 september 1929 in Wijk aan Zee en Duin. Het echtpaar is op 9 maart 1954 in de gemeente Beverwijk in het huwelijk getreden.

Mieke Baltus gaat voor een volgend termijn als burgemeester. (Foto: goedheer@xs4all.nl)

HEEMSKERK - Op 3 juli is Mieke Baltus zes jaar burgemeester van Heemskerk. Dat betekent dat haar termijn bijna verstreken is. De raad van Heemskerk wil echter graag dat zij langer blijft. De raad beveelt haar daarom aan voor een tweede termijn. Dat is op donderdag 28 februari in een bijzondere raadsvergadering besloten.

De aanbeveling van de raad wordt aan de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, gestuurd. Hij stuurt het vervolgens door aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren.

Voor 3 juli 2019 maakt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend of burgemeester Baltus bij Koninklijk Besluit herbenoemd wordt.

Procedure

Op 11 september vorig jaar is de procedure voor herbenoeming gestart met een gesprek tussen burgemeester Baltus en de (toenmalig) commissaris van de Koning Johan Remkes. Tijdens de raadsvergadering van 27 september heeft burgemeester Baltus bekendgemaakt dat zij graag voor herbenoeming in aanmerking wil komen. De raad heeft daarop een herbenoemingscommissie ingesteld om een aanbeveling te onderzoeken.

Ontzettend blij

Burgemeester Mieke Baltus: "Na in september van vorig jaar te hebben gemeld dat ik graag door wil als burgemeester ben ik ontzettend blij met het vertrouwen dat de gemeenteraad vandaag in mij heeft uitgesproken. Ik heb al eerder gezegd dat ik het eervol vind om burgemeester te mogen zijn van Heemskerk.''

''Met deze steun van de gemeenteraad ga ik nu met volle energie starten aan de tweede termijn in mijn geboortedorp."

Foto: Fort K'ijk. Foto: Sabine van Keulen

UITGEEST - Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Op de tweede donderdag in maart, april en mei ben je welkom in Fort K'ijk bij Uitgeest.
Je krijgt eerst een soldatenlunch in de Poterne, het centrale deel. Daarna vertellen de gidsen je alles over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd. De gidsen hebben een persoonlijke binding met deze plek en kunnen je er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen.
Fort K'ijk is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is in beheer van Landschap Noord-Holland en sinds ruim een jaar opengesteld voor publiek. Reserveer een plek mèt lunch op www.gaatumee.nl.

Op 14 maart van 12.30 tot 14.30 uur, op 11 april van 12.30 tot 14.30 uur, op 9 mei van 12.30 tot 14.30 uur. Fort K'ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest. Info: www.gaatumee.nl.

Ook in 2019 is er Wijker-Toren Markt

Drukte op de Wijker-Toren Markt. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - ''In 2018 hebben wij drie succesvolle Wijker-Toren Markten mogen organiseren en in 2019 zullen dit er vier gaan worden'', aldus de organisatie van de Wijker-Toren Markt. Op zondag 17 maart aanstaande gaat de eerste plaats vinden.

Struinen, verbazen en proeven bij standhouders

Van 11.00 tot 17.00 uur kunt u komen struinen, verbazen en proeven bij de diverse standhouders. Van de mooiste kunst, prachtigste sieraden, woondecoraties, heerlijkheden en nog veel meer kunt u vinden op de markt.

De andere markten in 2019 zullen plaats vinden op zondag 16 juni, 13 oktober en 8 december. Voor deze markten kan men zich nog inschrijven.

Wijker-Toren Markt, Grote Kerk, Kerkstraat 37a in Beverwijk. Voor meer informatie over de markten kunt u mailen naar: wijkertorenmarkt@gmail.com

PlusBus naar Rotterdam

BEVERWIJK - Op dinsdag 12 maart wordt een route door West Friesland gereden met een lunch in Medemblik. Woensdag 13 maart rijdt de chauffeur naar Rotterdam voor een lunch in Hotel New York en een bezoek aan de Euromast. Donderdag 14 maart naar Gouda voor een rondleiding bij de Siroopwafelfabriek. Woensdag 20 maart wordt er een bezoek gebracht aan het Verzetsmuseum in Amsterdam. Authentieke voorwerpen, foto's en documenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. Voor info BeverwijkvoorElkaar van Stichting Welzijn Beverwijk via tel; 0251 22 22 22 op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur.

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM. Ook dit voorjaar organiseert Internationale Dansvereniging Igram weer het Tulpenbal. Deze keer begeleidt het orkest Mista de avond met muziek van over de hele wereld. De dansvloer zal van acht tot elf uur helemaal gevuld zijn, want deze avonden worden druk bezocht.

Waarom lopen als je kunt dansen

Liefhebbers uit heel Noord-Holland komen hiervoor naar Castricum, om te genieten van dans én muziek. Deze keer zal onze docente Vlasta Bakker de balleiding op zich nemen, dus dat betekent 'n gevarieerd dansprogramma.

Het bal wordt gehouden in Cultureel Centrum Geesterhage, Geesterduinweg 3, Castricum op zaterdag 6 april. Van 20.00 tot 23.00 uur, zaal geopend om 19:30 uur. De kosten zijn €16,- (voor Igram leden €15,-), Meer informatie: www.igram.nl.

4 / 28

Tata Steel. (Foto: NH Nieuws/Dennis Mantz)

WIJK AAN ZEE - Er moet een Leefbaarheidsfonds komen voor Wijk aan Zee. Dit heeft lijsttrekker Adnan Tekin zaterdag 1 maart gezegd na een bezoek, waar hij en PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn geïnformeerd over de overlast van Tata Steel. Het fonds wordt gevuld door de boetes die opgelegd zijn aan Tata-onderaannemer Harsco voor de grafietregens.

5 / 28

Componist Helge Slikker. Foto: Dave Menkehorst

BEVERWIJK - Sinds begin deze eeuw komt componist Helge Slikker met enige regelmaat op IJsland. Donderdag 14 maart vanaf 20.30 uur is hij te bewonderen in het Kennemer Theater in Beverwijk. De fascinatie en liefde voor dit onherbergzame eiland hebben geresulteerd in het opschrijven van een geschiedenis. Een die zich afspeelt op de grens van de mensenwereld en de wereld van de Noordse mythologie. Een verhaal dat gaat over rouw en het herontdekken van de liefde, over nietigheid en de goden verzoeken.

Dit verhaal vormt de basis voor een bijzonder theatraal concert. Helge neemt het publiek aan de hand van nieuw geschreven muziek mee op een avontuur over het hele eiland.

Podium

Hij staat op het podium samen met producer en muzikant Dave Menkehorst. Paul de Munnik, met wie Helge al vaker samenwerkte, tekent voor de regie. Madeleine Matzer is als artistiek adviseur betrokken.

Theatermuziek

Helge Slikker schreef eerder theatermuziek voor vele gezelschappen waaronder Oostpool, De Toneelmakerij en Matzer Theaterproducties. Ook componeerde hij voor vele nationale en internationale films zoals Infiltrant, They Have Escaped en Kauwboy (waar hij een Gouden Kalf voor kreeg).

Liefdesverklaring

IJsland. Mystiek land. Onherbergzaam, koud, dunbevolkt; land van geisers en vulkanen met onuitspreekbare namen, die uitbarsten als ze er zin in hebben. Land waarvan de bevolking achternamen heeft die meestal eindigen met 'son' of 'dottir'. Eiland waarop een mens zich nietig voelt in woeste natuur en niks voorstelt.

Kaarten vanaf € 16,50 zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Het koor Close2u. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK/BEVERWIJK - Op zaterdag 6 april organiseert Vocaal Ensemble Close2u een korenfestival in de Vrijburcht in Heemskerk. Aanvang 11.00 uur. Close2u organiseert dit festival vanwege het 12.5 jarig bestaan in 2019, het heeft als thema Zin in Zingen meegekregen. Het belooft een kleurrijke dag te worden met een mooie diversiteit aan koren: Pop, Ierse Folksongs, Close Harmony en Barbershop. De deelnemende koren komen uit heel Noord-Holland. Toegang € 2,50 per persoon. Info: www.close2u.nl.

Wat iedere vrouw moet weten. (Foto: PR)

CASTRICUM - Het thema van de Boekenweek (23 t/m 31 maart) is De moeder de vrouw. De Boekenweek viert het boek, en dit jaar vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma samengesteld over dit thema.

Dr. Wilma Smit en Dr. Pauline Ottervanger, beiden gynaecoloog, vertellen op woensdag 27 maart in de bibliotheek in Castricum over hun nieuwste boek: Wat elke vrouw moet weten. Hét complete handboek voor de vrouw van 0 tot 100 jaar. Wat elke vrouw moet weten bespreekt alle klachten en aandoeningen die op verschillende leeftijden kunnen optreden. Zij beschrijven in het boek wat de klachten zijn en wat eraan te doen is. Eerder schreven Wilma en Pauline al de boeken Menoblues en Menoproof, over de overgang, menopauze en preventie. De presentatie start om 20.00 uur en de toegang bedraagt € 6,- (bibliotheekleden € 5,-). Boekhandel Laan is deze avond aanwezig voor de boekverkoop.

Reserveren kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van de vestigingen. Je kunt alleen per pin betalen. Wanneer je tijdens de Boekenweek lid wordt van de bibliotheek betaal je geen inschrijfkosten. Je hebt al een bibliotheekabonnement voor € 4,50 per maand.

Lentefair bij de SIG voor Kinderen van de Voedselbank

BEVERWIJK - Het wijkgerichte team van de SIG in Beverwijk (organisatie voor ondersteuning van mensen met een beperking) houdt vrijdag 15 maart een grote lentefair in de garage van de SIG aan de Hendrik Mandeweg in Beverwijk-centrum.

Er worden bijzondere artikelen verkocht, die zijn gemaakt door cliënten van de dagbesteding van de SIG. Denk aan kaarsen, keramiek, glas in lood, textiel en koekjes. Ook Buurtwinkel de Schans en Dagcentrum Wisselwerk, beide aan de Schans, doen mee.

De opbrengst van deze dag is bestemd voor de stichting Kinderen van de Voedselbank, het jubileumdoel van de SIG die dit jaar 50 jaar bestaat.
Op en rond de lentefair worden allerlei leuke activiteiten – ook voor kinderen – georganiseerd, zoals een tombola met bijzondere prijzen.

Bezoekers kunnen in Buurtwinkel de Schans even gezellig zitten en wat drinken (met lekkers van de Bakkerij van de SIG). Dagcentrum Wisselwerk geeft rondleidingen en demonstraties in de diverse ambachtelijke ateliers, waar de cliënten mooie (cadeau)artikelen maken.

De woonprojecten van de SIG op de kop van de Alkmaarseweg houden open huis, eveneens met rondleidingen en koffie/thee met lekkers. De lentefair wordt gehouden op vrijdag 15 maart van 10.00 tot 14.00 uur.

Genieten onder de Portugese zon

Appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses. (Foto: aangeleverd)

8 dagen vanaf € 249,- p.p. in vier sterren appartement

REGIO - De Algarve is al jaren een populaire zomerbestemming bij Nederlandse vakantiegangers. De zon schijnt over de ruige rotskusten, de golven van de Atlantische Oceaan rollen de gele stranden op en in elk restaurant smaakt het familierecept voor kip piri piri even lekker.

Genieten onder de Portugese zon. (Foto: aangeleverd )

Het splinternieuwe appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses is vorig jaar nieuw gebouwd en in september 2018 geopend. Kom maar op met die Portugese 'dia'. Het fantastische uitzicht over de groene omgeving belooft al veel goeds. Met aan de ene kant de golfbanen van Balaia en in de verte de glinstering van de Atlantische Oceaan. Plof lekker neer op een van die luie ligbedden aan de rand van het zwembad of geniet van de Portugese zon op een heerlijk terrasje.

Inbegrepen: retourvlucht/transfer Amsterdam - Faro met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstoftoeslag, 7 nachten in TIME TO SMILE Balaia Senses, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamer appartement, Nederlandstalige reisleiding. Extra voor de lezers: een fles wijn in het appartement bij aankomst en de Capitool reisgids Algarve.

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 1 april t/m 23 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 maart 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Vertrek op maandag, woensdag en zaterdag. Ook vertrek mogelijk vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Kijk voor meer informatie en boeken op www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Uitgeest viert Boomplantdag

Heemskerk - Boomplantdag in Uitgeest. Wethouder Cecilia van Weel en leerlingen van groep 6 van basisschool De Wissel planten afgelopen donderdag bomen bij de straat De Herderin. Ze krijgen assistentie van de groenmedewerkers van de gemeente. De dag startte met uitleg over het nut van bomen. Daarna kregen de leerlingen een speciaal Boomfeestdag t-shirt en een insectenhotel kado. Om 11.00 uur vertrokken de wethouder en leerlingen naar De Herderin. Daar worden de bomen (prunus) geplant. Het thema van de boomfeestdag dit jaar is "ieder kind een boom". De Boomplantdag wordt landelijk op 13 maart gevierd. Heemskerk loopt iets op de zaken vooruit.

Maak de stap naar werken in de Zorg

Maak de stap naar werken in de zorg. (Foto: VBZ KAM communicatie)

REGIO - Overweeg je een baan in de zorg of werk je in de zorg? Bezoek donderdag 14 maart de ZORG.Ik? Carrièrebeurs in Haarlem. Op 1 plek alle informatie over werken en leren in Zorg en Welzijn.

Denk je er over om over te stappen naar de Zorg? Werk je al langere tijd in de Zorg maar wil je je oriënteren op ander werk? Bijna klaar met je opleiding en wil je op zoek naar een leuke werkplek? Kom naar de ZORG.IK? Carrièrebeurs in de provincie Noord-Holland hal in Haarlem.

Tussen 16.00-20.30 uur ben je van harte welkom op deze gratis beurs en kun je kennismaken met zo'n 30 zorgorganisaties uit de gehele regio, van Castricum tot Zandvoort, en van Uithoorn tot Hoofddorp. Dus ook als je niet uit Haarlem komt, moet je zeker komen. In een gezellige festivalsfeer kun je workshops volgen, een professionele profielfoto laten maken, je cv laten checken, praten met een loopbaancoach, even uitpuffen bij een kopje koffie of een heerlijke stoelmassage ondergaan. En wie weet ontmoet je de dames van Poëmplu, zij weten je altijd te verleiden tot een goed gesprek over jouw passies.

Overstappen, een carrièreswitch maken, dat doe je niet zomaar. Hier moet je goed over nadenken en je goed oriënteren. Daarom deze beurs, wij begrijpen dat en staan je graag te woord, en geven je alle informatie die je nodig hebt. Bij binnenkomst ontvang je een informatieboekje waarin ook veel vragen van je beantwoord worden en je verhalen van mensen uit de zorg kunt lezen. Mensen die het lef hadden de overstap naar de zorg te maken. Op de beurs ontmoet je deze mensen en kun je ze de hemd van het lijf vragen en in deze special ontmoet je ook al een aantal van hen.

Zien we je op donderdag 14 maart? Aanmelden kan (hoeft niet) via: zorgikbeurs.nl, met je bewijs van aanmelding kun je een gratis saunabon op het Verwenplein ophalen.

Overstappen naar de zorg, alles over je inkomen en uitkering

Carrièreswitch is makkelijker dan je denkt. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - Als je vanuit een andere baan overstapt naar de zorg is het mogelijk dat je minder salaris ontvangt dan je gewend was. Je begint immers weer als 'starter' of leerling op de arbeidsmarkt. Er zijn wel regels voor wat je minimaal krijgt als je begint met leren en werken. Hoeveel geld je precies verdient in een leer-werktraject, hangt van een aantal dingen af:Welke opleiding je doet. Het leerbedrijf waar je werkt.Hoe oud je bent.

Wat veel 'carrièreswitchers' aangeven is dat ze in sommige gevallen wel salaris moeten inleveren, maar daarentegen meer werkgeluk ervaren. "Zondagavond buikpijn en maandagochtend met tegenzin je bed uit, weegt niet op tegen meer salaris", aldus een 'carrièreswitcher'.                

Hoe zit het met mijn uitkering?

Heb je nu een uitkering van het UWV? Dan wordt grofweg 70% van je salaris verrekend met je uitkering. Het UWV biedt een rekenhulp om te berekenen hoe hoog je WW-uitkering is als je werkt tijdens je WW: https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen. Heb je nu een uitkering van de gemeente? Dan wordt je salaris aangevuld tot je uitkeringsniveau. Als je tijdens je uitkering een opleiding volgt of een nieuwe carrière start, is financiële ondersteuning voor de kosten van de scholing mogelijk, of vrijstelling van sollicitatieplicht. De toestemming wordt door jouw klantmanager (gemeente) of adviseur werk (UWV) gegeven.

Ondersteunende instanties

UWV: voor vragen over je WW-, WIA- of Wajong-uitkering.
WerkgeversServicePunt: voor bemiddeling naar de actuele openstaande vacatures.
Gemeente: voor vragen over je uitkering in het kader van de Participatiewet.

Maak de stap naar werken in de Zorg

Maak de stap naar werken in de zorg. (Foto: VBZ KAM communicatie)

REGIO - Overweeg je een baan in de zorg of werk je in de zorg? Bezoek donderdag 14 maart de ZORG.Ik? Carrièrebeurs in Haarlem. Op 1 plek alle informatie over werken en leren in Zorg en Welzijn.

Denk je er over om over te stappen naar de Zorg? Werk je al langere tijd in de Zorg maar wil je je oriënteren op ander werk? Bijna klaar met je opleiding en wil je op zoek naar een leuke werkplek? Kom naar de ZORG.IK? Carrièrebeurs in de provincie Noord-Holland hal in Haarlem.

Tussen 16.00-20.30 uur ben je van harte welkom op deze gratis beurs en kun je kennismaken met zo'n 30 zorgorganisaties uit de gehele regio, van Castricum tot Zandvoort, en van Uithoorn tot Hoofddorp. Dus ook als je niet uit Haarlem komt, moet je zeker komen. In een gezellige festivalsfeer kun je workshops volgen, een professionele profielfoto laten maken, je cv laten checken, praten met een loopbaancoach, even uitpuffen bij een kopje koffie of een heerlijke stoelmassage ondergaan. En wie weet ontmoet je de dames van Poëmplu, zij weten je altijd te verleiden tot een goed gesprek over jouw passies.

Overstappen, een carrièreswitch maken, dat doe je niet zomaar. Hier moet je goed over nadenken en je goed oriënteren. Daarom deze beurs, wij begrijpen dat en staan je graag te woord, en geven je alle informatie die je nodig hebt. Bij binnenkomst ontvang je een informatieboekje waarin ook veel vragen van je beantwoord worden en je verhalen van mensen uit de zorg kunt lezen. Mensen die het lef hadden de overstap naar de zorg te maken. Op de beurs ontmoet je deze mensen en kun je ze de hemd van het lijf vragen en in deze special ontmoet je ook al een aantal van hen.

Zien we je op donderdag 14 maart? Aanmelden kan (hoeft niet) via: zorgikbeurs.nl, met je bewijs van aanmelding kun je een gratis saunabon op het Verwenplein ophalen.

Word jij onze nieuwe collega?

Cynthia krijgt energie van haar werk. (Foto: (PR))

REGIO - 'Elk mens voelt zich het prettigst in zijn of haar eigen omgeving, thuis is voor de meeste mensen nu eenmaal het allerfijnst. Soms kunnen mensen niet meer thuis blijven wonen, gaan naar en woonzorgcentrum, waar ze verzorging krijgen. Of blijven wel thuis en krijgen veel zorg. Wat die omslag voor mensen betekent, dat aanvoelen is van groot belang als je werkt in de zorg. Dat je begrijpt wat een impact dat heeft op een mens.

'Daar krijg ik energie van, telkens weer'

De tijd en de rust voor cliënten nemen, daar besteed ik altijd aandacht aan. Soms loopt mijn planning daardoor wat in de war, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Want werken in de zorg is zoveel méér dan alleen die wond verzorgen of die kousen aantrekken. Zeker oudere mensen zijn best eenzaam. Soms zijn wij de enige mensen die ze op een dag zien of spreken.

Ik ben ooit begonnen als ziekenverzorgende, zeventien jaar en een beetje was ik, werken en leren in de praktijk, dat past bij mij. In de jaren daarna heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Blijven leren is van belang.

Werken in de zorg is dankbaar, mooi. Iemand echt kunt helpen, iets kunnen betekenen voor een ander, jong of oud, dat is zo waardevol. De intensieve gesprekken die je voert, verhalen van vroeger meekrijgen, een luisterend oor mogen zijn voor een ander mens, iemand laten glimlachen. Daar krijg ik energie van, telkens weer.

Ik hoop dan ook dat er meer mensen, starters of zij-instromers, kiezen voor het werken in de zorg. Je ontwikkelingsmogelijkheden zijn divers en je krijgt er heel veel voor terug.'

Cynthia Poen, wijkverpleegkundige niveau 5 i.o.

'Ik wil een liefdevolle moeder zijn'

Liefde kan op vele manieren gegeven worden. (Foto: (Kenter Pleegzorg))

REGIO - Maaike (23) is grotendeels opgegroeid bij haar pleeggrootouders. Ze heeft met haar aan drugs en alcohol verslaafde ouders geen goede jeugd gehad. Toen ze 10 was, werd een melding gedaan bij "Veilig Thuis". De weekendpleegzorg bij opa en oma werd daarop omgezet in voltijdzorg. Het gezin werd intensief ondersteund vanuit Kenter Jeugdhulp en Maaike praat vol warmte over de pleegzorgbegeleider waar ze haar hart bij kon en durfde te luchten.

Maaike staat nu krachtig in het leven. Door haar buitenlandse stage heeft ze zichzelf ontdekt en is ze volwassen geworden. Haar ouders zijn afgekickt, maar de hersenen van haar moeder zijn aangetast en haar vader drinkt nog regelmatig. Maaike kent de gevolgen en drinkt zelf niet. Ondanks alles heeft Maaike een goede band met haar vader: "het is een leuke man, een echte allemansvriend. Hij maakt makkelijk een praatje met anderen en is heel handig. Ik leer van hem hoe ik mijn huis op moet knappen. Maaike wil alles uit haar leven halen. Ze is bezig met de toekomst en wil promotie maken. Over haar toekomstige kinderen zegt ze: "ik wil een liefdevolle moeder zijn. Ik zal veel tijd voor mijn kinderen vrij maken en alles moet bespreekbaar zijn."

Veel kinderen wachten op pleegouders. Foto: Kenter Pleegzorg

Kenter zoekt nieuwe pleegouders

Niet alle kinderen, waarvoor wij een steungezin zoeken, hebben zo'n fijn netwerk als Maaike. Daarom zoekt Kenter pleegouders, die voltijds of in deeltijd, kinderen, tijdelijk of voor langere tijd, een thuis kunnen bieden. Wij zoeken met spoed ook een gezin voor Demy (10) en Roland (11).

Help ons mee zoeken? Bent u of kent u een gezin, dat een kind kan opvangen uit de brede omgeving van Haarlem, Haarlemmermeer of IJmond, neem dan z.s.m. contact met ons op en/of kom naar een informatieavond in Santpoort-Noord.
Wij komen, indien gewenst voor meer informatie bij u thuis. Kenter kan ook in uw buurtcentrum, op school of bij uw sportclub een informatieavond organiseren. Meer weten over pleegzorg?
Kijk op onze website www.kenterjeugdhulp.nl of www.supergewonemensengezocht.nl

Midgetgolfpark Heemskerk zoekt enthousiaste vrijwilligers

Kom je ook werken bij Midgetgolfpark Heemskerk? (Foto: PR)

HEEMSKERK - Medio april gaat Midgetgolfpark Heemskerk aan de Vrijburglaan in Heemskerk weer open. Voor het nieuwe seizoen zoekt stichting SIG met spoed een paar enthousiaste vrijwilligers die het dagelijks beheer van het park willen uitvoeren.

Het lommerrijke midgetgolfpark in Heemskerk is een project van SIG Dagbesteding en stichting ADV, die zich inzet voor kleinschalige, maatschappelijke werkplekken in de regio. Kleine en grotere groepen bezoekers kunnen op de mooie banen een balletje slaan, met tussendoor of na afloop versnaperingen op het terras. Een leuke plek voor kinder- en familiefeestjes en bedrijfsuitjes.

De SIG zoekt enkele vaste vrijwilligers, die het midgetgolfpark openen en afsluiten en de ontvangst van bezoekers, incl. uitgifte/inname van materialen en catering voor hun rekening nemen. De vrijwilligers zijn tevens verantwoordelijk voor het onderhoud van het park en de banen. Professionals van de SIG zijn beschikbaar voor begeleiding/ondersteuning.

Werkt u graag buiten? En bent u van half april tot half oktober op een of meer vaste dagen/dagdelen (bij voorkeur vrijdags en de weekenden) beschikbaar? Dan bent ú misschien een van de vrijwilligers van Midgetgolfpark Heemskerk. De SIG biedt een onkostenvergoeding.

Informatie en aanmelding: SIG Dagbesteding, Wilma Bechtold, tel. 0251-23 20 76, e-mail wbechtold@sig.nu of vrijwilligers@sig.nu.

Meer informatie: www.sig.nu (pag. Dagbesteding)

Zorg.Ik? Ja, waarom niet.

Maarten van der Weijden werd vorig jaar geïnterviewd door ervaringsdeskundigen van de Hartekamp Groep (Foto: (Hartekamp Groep communicatie))

Ieder jaar is in maart de Week van Zorg en Welzijn. Vorig jaar kregen we in die speciale week de lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden op bezoek. Maarten vroeg aandacht voor het tekort aan personeel in de zorg. En hij kwam natuurlijk een paar baantjes trainen in ons therapeutisch bad.

De aandacht die Maarten vroeg voor het werken in de zorg heeft zeker geholpen, maar nog steeds zijn er veel mensen nodig in de zorg. Dit jaar is er in de Week van Zorg en Welzijn (van 11 tot en met 16 maart) veel aandacht voor zij-instromers en carrière switchers.

Twee jaar geleden trok David Collier (54) de stoute schoenen aan. Na verschillende banen in toerisme, catering en horeca besloot hij dat iets heel anders wilde doen. Via de website van de Hartekamp Groep zag hij een vacature die hem aansprak. ,,Ik was 52 en had geen ervaring in de zorg. De Hartekamp Groep zocht een begeleider. Een mooie functie waarbij je mensen begeleidt tijdens het vervoer. Dat dacht ik tenminste. Toen ik belde voor de betreffende vacature bleek dat het ging om een begeleidersfunctie op een dagbesteding.

Ik wilde het graag proberen, maar vertelde wel meteen mijn leeftijd en dat ik geen ervaring had. Tijdens een speeddate ging ik kennismaken met medewerkers van de Hartekamp Groep. Nu werk ik al bijna 2 jaar op de Eekhoornlaan. Het is geweldig werk en ik ben blij dat ik deze stap heb gezet."

In de Provincie Noord-Holland Hal in Haarlem wordt, als onderdeel van de Week van Zorg en Welzijn, op 14 maart een carrièrebeurs georganiseerd door samen Voor Betere Zorg (VBZ). De Hartekamp Groep is daar ook aanwezig.Mocht je niet kunnen wachten tot de carrièrebeurs, kijk dan op onze website (www.hartekampgroep.nl). De eerstvolgende is op 28 maart in 'Het Duinhuis'.

Alles viel op z'n plek toen ik de advertentie zag voor zij-instromer

Verzorgende IG Anne Hinke Bijl met mevrouw Brouwer-Wagemaker, bewoonster van De Rijp. (Foto: Saskia Koning)

HAARLEM - Na zeventien jaar op de salarisadministratie was het tijd voor een nieuwe stap vond Anne Hinke Bijl. Alles viel op z'n plek toen zijn ouders hem de uitgeknipte advertentie voor zij-instromer bij Kennemerhart gaven. Een stap die volgens hem beter bij hem past: werken met ouderen. Hij werkt nu op een afdeling met bewoners met somatische (lichamelijke) klachten.

Dennis Steenkist doet net als Anne Hinke de opleiding voor zij-instromer Verzorgende IG niveau 3. "Ik werkte in de bouw maar wilde graag meer met mensen werken. Een paar jaar gelden bezocht ik een open dag op het NOVA. Het bleek dat ik in de klas zou komen met allemaal jonge mensen. Toen verwaterden de plannen. Tijdens vrijwilligerswerk in de ouderenzorg kwam die oude droom weer boven. En toen deze zij-instroomopleiding voorbij kwam, hoefde ik niet lang na te denken. De opleiding is best pittig. Maar als iemand twijfelt dan zou ik zeggen: doe iets waar je blij van wordt en waar je voldoening uit haalt. Voor mij geldt in elk geval dat ik nu twee keer zo gelukkig ben."

Ook Ilona Bijnsdorp koos voor de zorg. Ze werkte jarenlang met veel plezier in een tandtechnisch laboratorium. Maar het begon te kriebelen toen ze een advertentie op Facebook zag. "Het is hard werken en soms is het best veel. Maar het is het dubbel en dwars waard want ik haal er zoveel voldoening uit!" Anne Hinke: "Voor iedereen die overweegt om de stap naar de zorg te zetten: loop gewoon eens een dagje mee. Dan weet je tenminste waar je voor kiest. Ik ben nog elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt!"

Vitaal verder met RIBW K/AM

Samantha en Rene. (Foto: (RIBW K/AM))

REGIO - RIBW K/AM biedt verschillende vormen van beschut en beschermd wonen voor mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid. Die mensen én die woonvormen zijn er in soorten en maten.

We werken met een visie die gebaseerd is op positieve gezondheid.

We noemen dat: Vitaal Verder. Alle collega's worden intern opgeleid en begeleid om vanuit deze visie te werken.

We gaan daarbij uit van de kracht die in ieder mens aanwezig is om het beste van zijn leven te willen maken.

Kijk voor meer informatie op: www.ribw-kam.nl/werken-en-leren

'De Kinderen Scheiden Mee'

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Als ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. Alles wat vertrouwd was, gaat ineens veranderen. Kinderen kunnen in deze onzekere periode een steuntje in de rug goed gebruiken. Dit programma is bestemd voor kinderen/pubers in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar. In een speciaal op hun leeftijdsgroep afgestemde groep, komen zij 1 ochtend of middag bijeen. Zij leren beter begrijpen wat een scheiding betekent en wat er eigenlijk allemaal gebeurt. Ook wordt ze handvatten gegeven om beter met deze situatie om te gaan.

Er zal voorafgaand aan de workshop een aparte ouderbijeenkomst zijn waarin de coaches aan de ouders informatie geven over wat een echtscheiding betekent voor een kind. Verder geven de coaches ouders een aanzet om op een constructieve manier in gesprek te gaan met hun kinderen over de scheiding en alles wat daarbij komt kijken. Ouders krijgen schriftelijke informatie mee naar huis.

Gezinnen

Dit programma is geschikt voor gezinnen waarbij ouders voornemens zijn te gaan scheiden en ook voor gezinnen waarbij ouders al gescheiden zijn. De ervaring leert dat deelname aan dit kortdurende, preventieve programma een complexe scheiding kan voorkomen.

Als ouders zich bewust zijn van de behoeften van een kind in een scheidingssituatie, kunnen zij daarop inspelen. En kunnen zij er, ondanks hun eigen problemen, in deze moeilijke tijd ook voor hun kinderen zijn. Kinderen zijn na afloop meestal opgelucht en blij dat zij ook hun stem hebben mogen laten horen.

Werkboek

De kinderen ontvangen een werkboek waarmee zij thuis verder aan de slag kunnen. Het programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd (6-12 jaar) is gepland op;Zaterdag 23 maart 2019 van 13.00-16.30 uur, ouderbijeenkomst dinsdagavond 19 maart 2019 van 20.00-21.00 uur.

Het laatste half uur sluiten de ouders of een ouder aan bij de kinderworkshop. De kinderen/jongeren laten dan zien wat ze geleerd hebben deze middag en we sluiten af met een gezamenlijke activiteit.

Workshop

De locatie waar de workshop gehouden wordt is in Beverwijk of Heemskerk. Informatie, het aanvragen van een folder en aanmelden kan via:Paula Beentjes info@paulabeentjesmediation.nl of telefoonnummer 06-20557000; Danielle Kerkhof opvoedcoach@hetnet.nl of telefoonnummer 06-46441332. Kijk voor meer info: www.dekinderenscheidenmee.nl.

Emergo start met Notenkrakers

De jongste kids kunnen nu muzikaal meedoen met de Notenkrakers. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Muziekvereniging Emergo Castricum heeft met de Blazersklas al een plek voor kinderen vanaf 7 jaar. Omdat er steeds meer vragen kwamen van jonge broertjes en zusjes is iets nieuws bedacht: de Notenkrakers.

Voor de jongste kids van Castricum en omgeving

Kinderen van 5 en 6 jaar kunnen hier in 10 lessen spelenderwijs plezier maken met muziek. Het eigen lijf is het belangrijkste instrument om te kunnen zingen, klappen en stampen. Maar ook kleine blaas- en slagwerkinstrumenten worden gebruikt. Met behulp van kleuren en tekens komen ook het notenschrift en verschillende ritmes voorbij. Na de Notenkrakers kan er gemakkelijk doorgestroomd worden naar de Blazersklas om alle instrumenten van het fanfareorkest te leren kennen.

De lessen van de Notenkrakers vinden plaats in samenwerking met Toonbeeld en de groepjes bestaan uit maximaal 5 kinderen. Juf Pauline van Schagen geeft de lessen op de vrijdagmiddag om 15:30 uur. Het pakket van 10 lessen van 45 minuten kost 112,50 euro.

Als introductie vindt er op zaterdag 9 maart een open les plaats tijdens de Culturele Manifestatie in Castricum. Daar kan kennis gemaakt worden met de juf en de muziekopleidingen van Emergo en Toonbeeld. De workshop is om 15:00 uur in de grote zaal bij Toonbeeld en duurt ongeveer een uur. Iedereen is hier van harte welkom, entree is gratis.

Voor meer informatie of voor aanmelden voor de Notenkrakers kan een e-mail gestuurd naar info@emergo.org of kan telefonisch contact opgenomen worden met Maaike Pannekeet (bestuurslid Jeugd en Opleidingen) via 0251-653231 (na 19:00 uur).

Esther Loenen gemeentesecretaris

Esther Loenen. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK – Het college van burgemeester en wethouders heeft bekendgemaakt dat het op 12 maart Esther Loenen benoemt tot nieuwe gemeentesecretaris van gemeente Beverwijk. De benoeming gaat per 1 april in. Ze volgt Richard Pirovano op die de functie sinds december 2017 vervult als waarnemend gemeentesecretaris. Esther Loenen is gemeentesecretaris geweest in o.a. de gemeenten Breukelen, Lingewaard en Scherpenzeel. Momenteel werkt ze voor de gemeente Heemskerk als interim manager Fysiek Domein. De aanstelling komt na een zorgvuldig gevoerde werving- en selectieprocedure. Qua persoonlijkheid en werkervaring past Esther Loenen in het profiel van gemeentesecretaris van Beverwijk. B&W: "Ze is een prettige persoonlijkheid, ze zal bijdragen aan goede resultaten voor Beverwijk.''

Asieldier van de week

Orion. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Orion is een volwassen gecastreerde kater en als vondeling binnen gekomen. Hij vindt mensen nog heel erg spannend en durft nog niet zo snel iets van zichzelf te laten zien. Onze knuffelaars zijn hem aan het leren dat mensen best leuk kunnen zijn en zo langzaam aan komt hij al snoepjes eten.

Verder contact vindt hij nog te eng. Orion loopt als wij er niet zijn lekker rond en voelt zich dan prima op zijn gemak. Hij kan prima bij andere katten in huis. Een gezin met kinderen is niet geschikt voor hem. Hij wil wel naar buiten kunnen als hij gewend is. Voor meer informatie over Orion en alle andere dieren die een nieuw baasje zoeken, bel met het Kerbert Dierentehuis aan de Heerenduinweg te IJmuiden, tel: 088- 8113450, kerbert@dierenbescherming.nl. Het asiel is open van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Of kijk op www.dierenbescherming.nl, twitter:@dierenbescherming en Facebook.

Open huis bij Veldhuis Zonwering

Doe inspiratie op over zonweringen en overkappingen bij Veldhuis Zonwering. (Foto: Vincent de Vries / RM)

REGIO - Van een bedrijf dat meer dan honderd jaar bestaat, mag de nodige ervaring en vakmanschap worden verwacht. Veldhuis Zonwering maakt die verwachtingen op het gebied van binnen- en buitenzonweringen meer dan waar.

"We denken in kwaliteit én oplossingen", meldt een van de medewerksters vanuit de showroom van het specialistische bedrijf aan de HP Berlageweg 10 in Heerhugowaard. Ter gelegenheid van het open huis, zaterdag 9 en zondag 10 maart, zijn er speciale aanbiedingen.

Alle drie de showrooms van Veldhuis zijn ingericht met alles wat Veldhuis Zonwering voor haar klanten kan betekenen. "We hebben ons complete assortiment in elke showroom ondergebracht, met een geheel nieuw assortiment. Een rondje langs de showrooms leert onder meer dat overkappingen van topmerken als Palazzo en Verano op ware grootte en in allerlei varianten getoond worden. Naast zonneschermen vindt de klant een keur aan doeken, screens, shutters, garagedeuren, rolluiken en windschermen. Veldhuis is ook 'gallerydealer' van Luxaflex."

In alle filialen van Veldhuis zijn er tijdens het open huis een aantal leuke acties. Zo krijgt men 20 procent korting op screens en standaard rolluiken en een Hormann garagedeur voor € 1295,- inclusief meten en monteren. Bezoek zaterdag 9 en zondag 10 maart de showrooms van Veldhuis Zonwering. Kijk voor meer informatie op www.veldhuiszonwering.nl.

Samen eten verbindt mensen. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Samen koken en eten verbindt mensen .Elke vrijdag kunt u tussen de middag samen eten met andere wijkbewoners. De eetgroep Prins(es) aan tafel wordt wekelijks goed bezocht door enthousiaste mensen.

Tweegangenmaaltijd van hoge kwaliteit

Ze nuttigen dan een 2 gangenmaaltijd van hoge kwaliteit! De ene week een voor- en een hoofdgerecht de andere week een hoofd- en nagerecht. Vanaf 9 uur staat een groep vrijwilligers in de keuken die het leuk vinden om te koken. De groep bepaalt samen wat er wordt gegeten, doen boodschappen en bereiden dan de maaltijd voor.

Specialiteiten

Het team is heel divers, iedereen heeft weer zijn eigen specialiteiten in de keuken, dat zorgt voor een variërend menu over het gehele jaar. Om 12.30 uur gaan de buurtbewoners zitten aan mooi gedekte tafels en opgemaakte borden om samen te genieten van de gerechten.

Wilt u ook mee eten? Meld u zich dan minimaal een dag van tevoren aan bij de balie in de Prinsenhof tussen 09.00 en 13.00 uur of bel naar 0251 22 22 22. De kosten zijn € 4,- per persoon.

'Zo vierde Beverwijk feest'

Volksfeesten waren er vroeger ook al in Beverwijk. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Dat Beverwijk zich met grote feesten in 1927, 1936 en 1948 op de kaart heeft gezet is vrij bekend. Natuurlijk heeft men ook daarvoor al volksfeesten gekend, zelfs al vanaf de middeleeuwen.

Aan de hand van prenten en foto's en via diverse interessante weetjes en curiosa, gaat Herman Palm chronologisch door de eeuwen heen de feesten langs, om te eindigen in 1948. De lezing sluit aan op de tentoonstelling die op dit moment in het museum Kennemerland te zien is.

In het verleden heeft Herman Palm al verschillende lezingen gehouden voor het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, die alle druk bezocht waren. De lezing op donderdag 14 maart begint om 20 uur (de zaal gaat om 19.30 u open) in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. De entree is voor leden van het HGMK gratis, anderen betalen € 5,-.

Nul251 aan de slag op NLDOET

(Foto: )

BEVERWIJK - Het jongerenwerkteam Nul251 en de afdeling facilitaire zaken van Stichting Welzijn Beverwijk doen op zaterdag 16 maart mee aan NLDOET. Van 12.00 - 18.00 uur wordt de buitenruimte van het jeugdcentrum Nul251 verder opgeknapt. Er wordt een houthok gebouwd en mooie graffitis aangebracht op panelen. De grote zaal in buurthuis Wijk aan Duin wordt geschilderd.

"Tijdens NLDOET worden bergen werk verzet. We zijn daar ontzettend blij mee, want we komen daar normaal niet aan toe. Bovendien leren we allerlei leuke nieuwe mensen kennen, iedereen is welkom. Mensen die bij ons in actie willen komen kunnen zich aanmelden op www.nldoet.nl. De locatie voor deze actie is Buurthuis Wijk aan Duin, Wilgenhoflaan 2c te Beverwijk'', aldus de jongeren van Nul251.

Het Oranje Fonds organiseert NLDOET in 2019 voor de 15e keer. Tijdens de editie van 2018 zijn ruim 9.700 klussen geklaard en het Fonds hoopt dat aantal tijdens de komende editie te overtreffen.

Sven, Thomas, Stella en Clemens. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - De jeugd van team J1 van BC Heemskerk is er in geslaagd om eerste te worden van hun competitie. Team J1 van badmintonclub BC Heemskerk bestaat uit Sven Sinnige, Thomas Vlieland, Stella Bakker ,Clemens Bakker.

Kleinkunst, cabaret en standup-comedy

Er is op 16 maart veel cultuur in de Zwaan. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 16 maart is de line-up voor het maandelijkse Open Podium veelbelovend. Naast muziek van muzikanten uit de omgeving, veel nieuwe aanmeldingen van kleinkunst/cabaret en standup-comedy: Henk Jan van Harten: Nederlandstalig, kleinkunst.

Ropes&Rigging bestaat uit een viertal leden van Shantykoor de Lakesingers uit Akersloot met seasongs en balades.Thijs Vennenker; cabaret en stand-upcomedy betreft Thijs. Die heeft dit jaar meegedaan met het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival wat hem zo goed beviel dat hij een deel van zijn programma op in de Zwaan wil brengen.

Dan Ellis Freijser, zij is singer/songwriter uit de Zaanstreek. Ditiswatutis is een band met een verhaal die het betere Nederlandse luisterlied speelt. Met een mix van eigen werk en 'geleende' nummers nemen zij het publiek mee in de verhalen rondom de muziek. Zo speelt Ditiswatutis graag de 'boekenlijst', een serie nummers geschreven naar aanleiding van bekende boeken.

The Bent is een groep van familieleden rondom Frank Krom met vier zangers, een pianiste, gitariste en dwarsfluit. Zij spelen Nederlands- en Engelstalig populair repertoire. De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is gratis. Meer info www.dezwaancultureel.nl.

ICGT 2019 heeft Valencia binnen

UITGEEST - Valencia is de eerste club die bevestigd kan worden voor het voetbalevenement ICGT 2019. Dankzij Jesus Esteban Voetbal Services & Consultancy komt de prestigieuze Spaanse club naar het ICGT. De Spanjaarden komen op volle sterkte naar Uitgeest en zijn daarmee direct een van de favorieten. Na het sterke deelnemersveld van vorig jaar, met onder andere Manchester United en Real Madrid, is de toernooidirectie achter de schermen al maanden druk bezig om ook in 2019 met mooie clubs te komen. Een goed begin is het halve werk, dus daarom is het ook zo mooi dat Valencia nu bevestigd kan worden als eerste naam die bekendgemaakt kan worden. FC Uitgeest is de traditionele gastheer van het toernooi.

Ook AZ Alkmaar is voor het ICGT gestrikt. Na de derde plaats van 2018 keren de buren van het ICGT in 2019 terug om voor de toernooiwinst te gaan. De club uit Alkmaar heeft een van de beste, zo niet beste jeugdopleiding van Nederland. De in de Zaanstreek gevestigde jeugdopleiding levert elk jaar toptalenten af.