Haarlems Nieuwsblad

18 april 2019

Haarlems Nieuwsblad 18 april 2019


Thermokleding nodig tijdens Bloemencorso

Dikke thermokleding onder de rokken wegens de kou was zeker nodig. (Foto: Onno Hulshof)

HAARLEM - Dit weekend was voor het corso qua weer niet bepaald optimaal. De start op vrijdagavond in Noordwijkerhout was wel fris maar gelukkig windstil en droog. Maar zowel voor de toeschouwers langs de kant van de weg als de figuranten op de wagens, was thermokleding toch wel handig.

De 72e editie van de jaarlijkse bloemencorso in de bollenstreek trok zaterdag ongeveer 800.000 belangstellenden, zegt de organisatie. Onder de toeschouwers waren vooral veel toeristen uit het buitenland die het koude weer trotseerden om de bloemenpracht te bewonderen. Langs de route stonden wel wat minder belangstellenden dan vorig jaar. Dat was volgens de organisatie vooral te wijten aan de koude wind en enkele regen- en hagelbuien.

Vrijdagavond gaf oud-voetbalinternational Dirk Kuijt in Noordwijkerhout het startsein. Thema van het evenement was dit jaar Changing World. Zaterdag reden de praalwagens onder muzikale begeleiding door onder meer Voorhout, Sassenheim, Lisse, Bennebroek en Heemstede. Rond 22.00 uur arriveerden de praalwagens in Haarlem. Een van de figuranten is de Haarlemse fotograaf Onno Hulshof. Verkleed als heuse kapitein doorstond hij weer en wind. Wat begon als zonnig, bracht in de middag twee behoorlijk koude hagelbuien. "Maar een echte kapitein 'Iglo' van het VOC schip laat zich niet kennen,"vertelde Onno na afloop. "In vele steden en dorpen werden we, en dan bedoel ik de hele stoet met alle praalwagens,met open armen ontvangen. Wat waren alle toeschouwers spontaan. Dat liet ons de kou al gauw vergeten."

Publiekshal gesloten met Pasen

HAARLEM - Vrijdag 19 en maandag 22 april is de gemeente gesloten vanwege Goede Vrijdag en Tweede Paasdag. Ook het publieksinformatienummer 14 023 is die dagen niet bereikbaar.

De inzameling van gft- en restafval vindt niet maandag 22 april plaats, maar zaterdag 20 april 2019. Het Milieuplein aan de Ir. Lelyweg 51 is ook gesloten op 22 april, Tweede Paasdag.

Ondergrondse containers worden wel geleegd.

Kijk voor de actuele inzameldata op de afvalwijzer.spaarnelanden.nl.

Kom naar

de kermis

in Haarlem

Column: Stem in de Stad met

Hanneke Versluis

Special:

Wonen en interieur

Auto Actueel:

Showrooms open

tijdens Pasen

Persbericht tijdelijk niet maaien

Verboden te maaien. Foto: Lenna van den Haak

Tijdelijk niet maaien voor insecten

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft met Spaarnelanden afgesproken dat een groot deel van de gazons in de openbare ruimte in de periode 15 april tot 15 mei niet worden gemaaid.

In deze tijd bloeien paardenbloemen volop en deze zijn belangrijk als voedingsbron voor insecten. De biodiversiteit en het insectenleven staan onder druk en ook de gemeente Haarlem wil in de stedelijke omgeving verbeteringen hierin aanbrengen. Wethouder Merijn Snoek (Openbare Ruimte): "Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe we in Haarlem samenwerken aan biodiversiteit. Zo hebben we dankzij alerte inwoners het gazon van de Parklaan waar zandbijen zijn, kunnen voorkomen dat dit wordt gemaaid. Samen met inwoners en Spaarnelanden kunnen we bijdragen aan de kwaliteit en diversiteit van de natuur in de stad".

De maatregel om tijdens de bloeiperiode niet te maaien, kan bijdragen aan een rijker insectenleven. De locaties waar tijdelijk niet wordt gemaaid zijn vooral grote bermen langs doorgaande wegen.

Er is veel gras in de stad dat niet als gazon wordt onderhouden. Hier wordt slechts enkele keren per jaar gemaaid waardoor kruiden en bloemen de ruimte krijgen. De gemeente wil het gras en groen de komende jaren waar het kan steeds meer op ecologische wijze gaan beheren. Dit betekent hoger, natuurlijker gras met meer verschillende planten of kruiden. Kort gemaaid gazon blijft op locaties waar dit nodig is, bijvoorbeeld op zonneweides en speelweides en in parken. Waar de verkeerssituatie het noodzakelijk maakt, blijft intensief gemaaid worden.

Hely Hub deelt vervoersmiddelen

Nieuw deelvervoer met Hely Hub. (Foto:PR )

HAARLEM - De mobiliteits-hub van Hely bij De Koepel is geopend en de eerste ritten zijn gemaakt. Voor de bewoners van Haarlem is het nu mogelijk om via de Hely app een auto, elektrische bakfiets, e-bikes en reguliere fietsen te gebruiken.

De hub is te vinden bij de Koepel gevangenis op Harmenjansweg 4. ''We willen op innovatieve manieren de parkeerdruk tegengaan in de buurt en denken dat de behoefte aan deelvervoer in deze buurt ook sterker wordt door de herontwikkeling van de Koepel tot een multifunctioneel terrein met een divers publiek '', aldus Ynte Bakhuizen, Kwartiermaker voor Stichting Panopticon. Gebruikers van Hely uit andere steden bevestigden al dat ze nu minder behoefte hebben aan een (tweede) auto.

Met Hely heb je voor iedere rit een geschikt vervoermiddel, omdat je via één app meerder soorten deelvervoer kan gebruiken. Met Hely ben je flexibel en heb je geen zorgen meer over onderhoud, parkeerdruk of hoge vaste lasten. Alles is geregeld. ''We willen zo deelvervoer toegankelijker maken. Door meerdere vervoermiddelen aan te bieden kunnen bewoners een duurzame keuze maken. Boodschappen halen met de bakfiets is bijvoorbeeld een goed alternatief voor de auto '' aldus Tarik Fawzi, Co-Founder van Hely. www.hely.com/scheepmakerswijk

'Haarlem verdient een zeiknota'

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Naar aanleiding van de motie van Trots Haarlem 'Haarlem verdient een zeiknota' is een inventarisatie gemaakt van de openbare toiletvoorzieningen in de stad. Op basis van de Rotterdamse zeiknota is bezien welke aanbevelingen ook voor Haarlem meerwaarde kunnen hebben. Het streven is om het aantal openbare toiletten uit te breiden door deze voorzieningen in de gemeentelijke gebouwen hiervoor open te stellen.

Als tweede maatregel wordt ingezet om in samenwerking met de horeca het aantal toiletlocaties te verhogen. Maria Wiebosch, vicevoorzitter van de Stomavereniging, pleit tijdens de vergadering van de commissie Beheer van 11 april voor openbare toiletvoorzieningen op 500 meter van elkaar. "Dat is niet alleen van belang voor de patiënten maar ook voor uw kind, gehandicapten, toeristen en de oudere mensen die hun plas niet kunnen ophouden en daarom maar thuis blijven." Wiebosch wil meer goed verlichte openbare toiletten op de begane grond van bijvoorbeeld de horeca en grootwinkelbedrijven . "Maar we denken ook aan de parkeergarages van de gemeente Haarlem." Sander van den Raadt (Trots Haarlem) denkt dat als de gemeente dat van de horeca wil vragen, dat daar een vergoeding tegenover moet staan. Het idee om de toiletten inde parkeergarage te maken spreekt hem zeer aan. Hij roept de wethouder dan ook op om met een plan te komen waarbij in elke parkeergarage een openbaar toilet komt. "Nogmaals, als we de horeca vragen om mee te doen, wees dan niet zo krenterig om te vragen of het voor nul komma nul euro kan." Eloy Aerssens (VVD) zit zelf in de horeca en ziet dat anders : "Wij vinden het goed dat het college geen vergoeding aan de horeca wil geven. Het is wel goed dat de gemeente gebruik wil maken van de openbare voorzieningen en het duidelijk aangeven dat je daar naar de wc kunt." Aerssens is ook blij met feit dat er actiever gebruik gemaakt wordt van de app 'Hoge nood', een app voor de mobiele telefoon waarmee het dichtstbijzijnde openbare toilet of semi-openbare toilet te vinden is.

De kracht van verhalen

Hanneke Versluit (Foto: PR)

Kent u dat ook? Dat sommige verhalen van mensen je zo diep kunnen raken dat je het nooit meer vergeet. Die zomaar opeens door een iets andere gebeurtenis naar boven komen en de tranen je in de ogen schieten? Dat je denkt, waar komt dit opeens vandaan? Sommige liedjes hebben ook dat effect, je weet het dan weer precies en emoties en herinneringen komen weer los.

In mijn werk hoor ik héél veel verhalen van héél veel verschillende mensen. Mensen uit onze omgeving of die hier terecht zijn gekomen. Allemaal met hun eigen verhaal. Dan leer je ook de kracht van het luisteren. Want kunnen wij als drukke mensen zelf nog wel eens helemaal stil worden van binnen om het verhaal van een ander in rust te kunnen aanhoren? Tussen de zinnen door luisteren naar wat er eigenlijk gezegd wordt?

Ik spreek als coördinator SchuldHulpMaatje/MoneyFit natuurlijk in m'n werk alleen mensen die kampen met financiële tegenslagen tot aan flinke schulden toe. Allemaal hebben ze een verhaal en willen dat graag vertellen. Hoe het is gekomen, wiens schuld het eigenlijk is, hoe ze zich voelen. Ook al weten ze zelf dat ze minder handige tot aan stomme dingen gedaan hebben met een groot probleem als resultaat. Toch is het fijn om dan in alle rust te kunnen vertellen hoe het zo gekomen is. Zonder meteen een oordeel geveld te krijgen en meteen een hulpverleningscircuit ingeduwd te worden waar je nog niet aan toe bent.

Ik weet zeker dat er in Haarlem en directe omgeving veel meer mensen zijn met een dergelijk verhaal. Om mensen de gelegenheid te geven om deze verhalen te zien en te lezen, maar ook zelf in te kunnen sturen hebben wij een nieuwe website in de maak die hopelijk eind mei de lucht in kan. www.geldzorgenvrij.nl. Weet u nu al dat u graag daar een bijdrage aan wilt leveren, laat mij dat dan weten (tel. 06-10638323).

Ik luister graag naar uw verhaal!

Hanneke Versluis

Coördinator SchuldHulpmaatje/Moneyfit

Aftrap Antiekmarkt Haarlem Dreef

HAARLEM - Zaterdag 20 april start op de Dreef de eerste Antiekmarkt van dit seizoen. Laat u verrassen door zeldzame voorwerpen.

Het strakke Art-Deco of liever de romantische stijl, voor iedere smaak wel wat te vinden. Antieke wapens, sieraden, meubeltjes, lampen, schilderijen en wie van Antieke boedha's houdt wordt aangeraden om bij de eerste kraam te kijken. Op de onlangs gerenoveerde Dreef waant de bezoeker zich welhaast in Frankrijk, zo tussen het Antiek en onder de platanen. Ook een ideaal ontmoetingspunt, want hier nemen we nog de tijd om op de Antieke manier een praatje te maken. De Antiekmarkt is open van 9.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. De data van de overige antiekmarkten van dit seizoen zijn te vinden op de website: www.markten-dreef.nl.

Scholieren van De Wadden winnen water yell

Joke Cuperus feliciteert de kinderen van De Wadden met hun winnende Yell. Foto: Rob van Wieringen

HAARLEM - Tijdens de Koningsspelen afgelopen vrijdag 12 april werd er niet alleen gesport maar er werd ook gedanst en gezongen. Speciaal in de pauze, mochten scholieren en zelfbedachte yell uitvoeren die gericht is op het drinken van meer water. Hoofdsponsor van het evenement PWN, had deze actie in het leven geroepen. Joke Cuperus, PWN-directeur, was aanwezig op het terrein van Olympia in Schalkwijk bij de Koningsspelen. Alle zes deelnemende Haarlemse basisscholen hadden en Yell ingestudeerd. De basisscholen hadden een water-yell ingestudeerd. De beste yell van basisschool De Wadden werd beloond met hervulbare waterbidons van PWN en een wisselbeker, beschikbaar gesteld door Sportsupport/JoGG Haarlem.

Kermiskoning Frans Stuy nieuwe uitbater Pannenkoeken Paradijs

Frans Stuy heeft er zin in. (Foto: Willem Brand)

Door Willem Brand

HAARLEM - Het Pannenkoeken Paradijs in het Reinaldapark heeft een nieuwe eigenaar in Frans Stuy en dat zal Haarlem weten ook. Het paviljoen werd in de eerste week meteen rolstoelvriendelijk en zal een aantrekkelijke uitgaansgelegenheid voor het hele gezin worden.

'We gaan hier een wereldtent van maken'

Amsterdammer Frans Stuy gaat niet over één nacht ijs. Hij is een pur sang evenementenman die van aanpakken weet en een neusje heeft voor wat het publiek wil.

Poffertjes

Op zijn achtste stond Frans Stuy op een kistje al poffertjes te bakken in de kraam van zijn vader. Op zijn eenentwintigste begon hij voor zichzelf en kreeg een oliebollenkraam bij het Centraal Station. Later ging hij kermissen doen en regelde een ijsbaan op het Leidse- en Rembrandtplein. Op de Wallen veroverde hij brug na brug met zijn oliebollenkraam en snoep- en patatwagens. Frans: 'Ik raakte op een terras in gesprek met wethouder Etty. Zij vond het niks dat de bruggen op de Wallen vol stonden met hangjunks. Laat mij er wat dingen neerzetten, zei ik.'

Kermissen

Zijn succes op de Wallen maakte het makkelijker om vergunningen te krijgen. Hij kreeg er de bijnaam de 'Johan Cruijff van de vergunningen' mee. Frans: 'Jarenlang waren er door problemen met de jeugd geen kermissen geweest. Ik ben toen met de Marokkaanse jeugd gaan praten. Die heb ik in dienst genomen. Veel van die jongens werken nu in de beveiliging.' Drie weken kreeg Frans van de Amsterdamse locoburgemeester Marjolein Moorman de Andreaspenning voor zijn inzet om jongeren te helpen die dreigen te ontsporen.

Paradijs

Met het paviljoen heeft Frans grootse plannen. 'We gaan er een wereldtent van maken. We geven de inrichting een nostalgisch tintje. Beneden zal de jeugd aan zijn trekken komen met een speelparadijs met flipperkasten, een voetbaltafel, een bioscoopje en Formule 1-games. Buiten komen er nieuwe speeltoestellen en een botsauto. De ouders hebben geen kind meer aan hun kinderen.'

Grand Opening

Op 11 mei is de Grand opening met als speciale gast Gaston Starreveld. Na het officiële gedeelte is er een besloten party met een line-up van mooie artiesten. Kaarten € 20 zijn exclusief verkrijgbaar in het Pannenkoeken Paradijs, wat met zalen voor 350 en 200 mensen ook een prima feestlocatie is.

Wereld van Jansje winnaar fleurigste etalage voor Flowers in the City

De medewerkers van De Wereld van Jansje zijn superblij. Foto: PR

HAARLEM - De Wereld van Jansje aan de Grote Houtstraat in Haarlem is de winnaar van Flowers in the City, een etalagewedstrijd als voorbereiding op het jaarlijkse Bloemencorso. De winkel heeft de fleurigste en meest bloemenrijke etalage.

Op donderdag 11 april ontving Linda Dijkslag van Jansje de speciale oorkonde uit handen van Jozua Jaring en een viergangen lunch bij sterrenrestaurant Ratatouille. Bij de prijsuitreiking waren ook juryleden Caroline Weill-Cupin (Hoofd VVV Haarlem) en Marina Raymaker (Kunst centrum Haarlem) aanwezig.

Trendsetter

Veel winkeliers hebben aan de wedstrijd deelgenomen; de organisatie hoopt met de etalagewedstrijd, als voorbereiding op het jaarlijkse Bloemencorso, een trend te zetten voor de komende jaren.

Etalagewedstijd FLOWERS IN THE CITY

Aan winkeliers en ondernemers werd gevraagd hun etalages uiterlijk een week voor het Bloemencorso zo creatief mogelijk in te richten. Voor de etalagewedstrijd 'Flowers in the City' hebben zij hun etalage versierd met echte bloemen en andere decoratie als bloemenkunst, bloemenhaak- en breisels en bloemenhapjes en -drankjes.

Bloemencorso

Het bloemencorso rijdt komend weekend Haarlem binnen en zal daarna een dag blijven staan in het centrum. Het thema van het corso is dit jaar Changing World.

Ergernis over smalle stoep in Amsterdamse buurt

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Op dit moment zijn er werkzaamheden in de Amsterdamse buurt. Naarmate de werkzaamheden vorderen zien bewoners van de Amsterdamse buurt tot hun grote schrik dat hun stoep veel smaller is geworden dan voor de werkzaamheden. Mevrouw Robijns spreekt daarom, namens de bewoners van de Amsterdamse buurt, Nagtzaamstraat en het Teylerplein, in bij de commissie Beheer van donderdag 11 april. Robijns legt helder uit waarom de bewoners zo geschrokken zijn: "

Op sommige punten is de stoep nog maar 1.22 meter en bij ons voor de deur nog slechts 1.10 meter. Wij begrijpen dat wij in het kader van het algemeen belang iets moeten inleveren, maar van een stoep van 3 meter naar 1.10 meter is op geen enkele manier te rechtvaardigen en bovendien onleefbaar. Mijn buurvrouw kan hier niet lopen met haar rollator en een andere buurvrouw kan er niet door met haar tweelingwagen. Mensen kunnen bovendien hun fiets niet meer voor hun huis kwijt." Mevrouw Robijns geeft ook nog aan dat de gemeente ruim tien jaar geleden groen uitgedeeld heeft aan de bewoners en dat, zoals het er nu naar uitziet, al het groen aan de huizenkant weer verwijderd zal moeten worden. Moussa Ayan van Jouw Haarlem vraagt de inspreekster waarom het groen verwijderd moet worden. Het antwoord is simpel: 'omdat er geen plek meer voor is'. Robijns heeft er overigens begrip voor dat met de nieuwe indeling van de weg, de weg wordt breder en er komen nu fietspaden, iets ingeleverd moet worden.

Sander van den Raadt (Trots Haarlem) is zelf een kijkje gaan nemen en vraagt of de stoepen voor de apotheek, de school en de bushaltes ook zo smal worden want "Dat is helemaal waanzin". Toch blijkt ook daar de stoep zo smal te worden. Robijns: "Ik heb daar al heel vaak gevaarlijke situaties gezien, het is echt absurd om te zien hoe krankzinnig dit is. Het lijkt wel of iemand dit ontwerp vanachter een bureau heeft getekend en nooit ter plaatse is geweest"

Walking football

Voetballen in een rustiger tempo. (Foto: PR )

HAARLEM - SV olympia biedt voor mensen die graag willen sporten maar het langzaam aan op willen bouwen een trainingsuur walking Football.

In een laag tempo, bijna wandelend, wordt onder toezicht van twee gekwalificeerde trainers technische oefeningen uitgeoefend waardoor een partijtje voetbal weer haalbaar is. Dit recreatieve voetbal is voor iedereen die wel wil bewegen maar conditioneel niet sterk is.

Chronische blessures

Dit kan zijn door ouderdom, slechte conditie of een chronische blessure. Juist voor deze mensen is deze instap bedacht. Het uurtje heeft plaats iedere woensdagochtend bij SV Olympia, Henk van Turnhoutpad 1. Aanvang 10.00 uur. Plezier staat voorop.

Aanmelden via de mail: Lgrooff@sportsupport.nl of telefonisch: tel 023-5260302. Kijk voor meer informatie op de website: www.sportsupport.nl

Opbrengst Zonta Walk voor vrouwen in de bijstand

Met Hakim wordt het altijd een feestje. (Foto: Willem Brand)

Door Willem Brand

HAARLEM - Zaterdag 13 april vond in de binnenstad voor de eerste keer een Zonta Walk plaats. Op de wandeling van drie kilometer werden zo'n vijfhonderd deelnemers op vijftien locaties verrast met acts.

Er was popmuziek op een boot, buikdanseres Raniya danste op het Doelenplein, popkoor Haarlem Shuffle zong op het Philip Frankplein, stadsdichter Willemien Spook trad op in het Proveniershof en Hakim in de Egelantiertuin. Hakim ging terug naar de jaren zeventig toen hij op het Leidseplein furore maakte als pantomimespeler.

Trap af, trap, roltrap op, roltrap af. In de weer met een onwillige koffer die in de lucht blijft hangen of duwend tegen een schijnbaar loodzware ballon. het totale bedrag aan inschrijfgeld gaat naar een goed doel. Haarlemse vrouwen in de bijstand wordt eerst een presentatietraining en later een netwerkdag aangeboden.

Opening afscheidshuis en crematorium Sterrenheuvel

Sterrenheuvel is een plek waar alles onder één dak kan gebeuren. (Foto: Guus Hartendorf)

Door Guus Hartendorf

HAARLEM - 'Lang zal ze leven' zal in een crematorium niet vaak gezongen worden. Evenmin krijg je niet vaak weken tevoren een uitnodiging om een dergelijk gebouw te bezoeken. Maar vrijdag 5 april hadden de genodigden al wel weken in hun agenda staan om het nieuwe Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel te bezoeken. Die dag openden Anita van Bokhorst en haar vrouw Nicolette Koppelman-van Bokhorst dit afscheidshuis en crematorium aan de Vergierdeweg 45 in Haarlem.

Ruim 250 belangstellenden lopen 's middags de lichte en stijlvolle ceremonieruimte binnen. Het gebouw staat aan de zuidkant van begraafplaats St.-Joseph en de gelijknamige kapel. In het midden van de ceremonieruimte staat de baar tegenover het spreekgestoelte. De banken en stoelen staan aan weerszijden in een kring er omheen. Afhankelijk van de zitplaats is er uitzicht op het naastgelegen weiland, waar koeien grazen. De beide dames houden een toespraakje waarin ze ingaan op de bouw van Sterrenheuvel, hetgeen op videoschermen te volgen is. Anita zegt dat ze met een goed team start en Nicolette spreekt de hoop uit dat uitvaartleiders en nabestaanden zich in Sterrenheuvel onder één dak thuis voelen.

Sterrenwacht

Oud-wethouder Rob van Doorn van Haarlem is de laatste spreker. Hij herinnert zich dat Anita en Nicolette in 2012 hun plan voor de bouw van Sterrenheuvel kwamen bespreken en dat hij meteen enthousiast was. Hij vertelt dat Sterrenheuvel op de plek staat, waar de Haarlemse Sterrenwacht op een terp stond, hetgeen de naam verklaart. Na de speeches gaat het gezelschap naar de lounge, waar met het ontkurken van een fles champagne Sterrenheuvel officieel geopend is.

De dag erna is er Open Huis, waar naar schattig tussen de 1500 en 2000 belangstellenden op afkomen. De bezoekers kijken hun ogen uit en zijn vol bewondering over de inrichting van en mogelijkheden in Sterrenheuvel.

Het Afscheidshuis/Crematorium is duurzaam gebouwd en in overleg met uitvaartleiders ingericht. Het is er licht en de twee dames zeggen dat het leven hier gevierd kan worden. In de vloerbedekking zijn bloemen verwerkt die met liefde en rouw te maken hebben.

Alles onder één dak

Sterrenheuvel is een plek waar alles onder één dak kan gebeuren; het heeft een neoklassieke uitstraling en moderne duurzame technieken. De warmte van de oven wordt hergebruikt. De Lounge heeft een eigentijdse catering en is ingericht om na de plechtigheid rustig bijeen te zijn. Er is een aantal 24-uurs kamers (met eigen sleutel en eigen ingang) en een familiekamer. Een klein aantal familieleden kan voor de crematie nog in de ovenruimte afscheid nemen van hun dierbare.

Telephone City Haarlem: Reparatie center voor alle merken telefoons

Zohra en Paul zijn Samsung engineer en kunnen alle reparaties aan. (Foto: Lol Media)

HAARLEM – Als Service Partner van Samsung is Telephone City Haarlem de enige in Noord-Holland die (naast het servicecenter in Amsterdam) gekwalificeerd is om reparaties aan Samsung producten uit te voeren. Eigenaresse Zohra biedt als Samsung engineer naast reparaties ook originele onderdelen en accessoires.

Servicepartner van Samsung

Het avontuur begon allemaal drie jaar geleden toen zij de zaak aan de Gedempte Oude Gracht 68 startte. Met collega Paul is ze het 'Samsung Partner' project ingegaan en sinds dit jaar kunnen ze met trots melden dat ze officieel gecertificeerd zijn. "We gebruiken de instrumenten en producten van Samsung en voldoen aan alle eisen die Samsung stelt wat betreft telefoon reparaties. Een defecte Samsung telefoon of tablet kunnen wij eventueel binnen de garantie van Samsung repareren." Ook bij een beschadigd scherm wordt uw telefoon gerepareerd met behoud van fabrieksgarantie. De 32-jarige Zohra is jong, enthousiast en zeer gedreven. Samen met haar collega Paul repareert zij alle toestellen van alle gerenommeerde merken. Denk aan Apple, Samsung, Huawei, LG en Sony en maar ook voor merken als OnePlus en Google Pixel. Naast telefoons repareren ze ook schade aan tablet/iPad, laptop/Macbook. "Als Samsung Service Partner kunnen wij je Samsung telefoon repareren met behoud van fabrieksgarantie." Naast de core business beschikt Telephone City ook over een zeer ruim aanbod aan telefoonhoesjes, tablethoesjes in verschillende printjes maar ook gewoon effen kleuren. Aan accessoires ontbreekt het bij Telephone City Haarlem eveneens niet. Denk aan accu's, opladers, screenprotectors, styluspennen, houders en nog veel meer.

Telephone City Haarlem B.V.

Gedempte Oude Gracht 68

2011 GT, Haarlem

Tel: 0235836926

https://www.telephonecity-haarlem.nl/

haarlem@telephonecity.nl

Snuffelmug nu ook in Heemstede

Ruim 100 gasten kwamen naar de feestelijke, kleurrijke opening van het nieuwe kringloopwarenhuis Snuffelmug Heemstede. (Foto: Adam van Noort). )

HAARLEM - De regio is blij met het nieuwe kringloopwarenhuis. Onder de naam Snuffelmug is in Heemstede een prachtige winkel geopend. Op maar liefst 3.000 m2 op drie verdiepingen zijn heel veel herbruikbare spullen op allerlei afdelingen uitgestald.

De winkel heeft door de hoge, glazen pui een moderne uitstraling en door de omvang was het mogelijk om veel loopruimte te creëren. Het pand is bovendien voorzien van een lift en een koffiecorner. Je zou bijna zeggen: welkom Hudson Bay Heemstede... Maar vergis je niet.

Hergebruik

De prijzen zijn in Snuffelmug Heemstede erg interessant. Zo worden steeds meer spullen hergebruikt. En de winkel biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het mes snijdt dus aan drie kanten: tevreden klanten, hergebruik van spullen en sociale werkgelegenheid.

Relaxte sfeer

Het kringloopwarenhuis richt zich op de gehele regio: Heemstede en omgeving, waaronder zeker ook Hoofddorp. De sfeer in de winkel is relaxed onder het mom: neem de tijd en kijk rustig rond. Iedereen kan van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur terecht, helemaal vrij en gratis, aan de Cruquiusweg, nabij de Sportlaan.

Het is slim om zo af en toe even binnen te lopen, want de voorraad spullen wisselt elke dag. Voor heel grote spullen en voor omvangrijke partijen heeft Snuffelmug als service een eigen ophaaldienst.

Adresgegevens

Kringloopwarenhuis Snuffelmug Heemstede

Cruquiusweg 37-A |www.snuffelmug.nl | www.facebook.com/snuffelmug

Winkel: 023 54 34 354 | Ophaaldienst 023 54 34 343.

Tijdens de paasdagen kunt u bij Tuincentrum Osdorp terecht voor alle tuin- en woonartikelen. (Foto: Tuincentrum Osdorp)

Klaar voor traditionele Paasshow

REGIO - Tijdens de Paasshow kunt u eerste paasdag van 12.00 tot 17.00 uur en tweede paasdag van 9.30 tot 18.00 uur terecht voor alle tuin- en woonartikelen met de mooiste tuinplanten, kamerplanten, tuinmeubelen, barbecues, tuinhout, bestrating. En met 16.500 m² aan winkeloppervlak en meer dan honderd medewerkers die hun uiterste best doen om de klanten naar tevredenheid te helpen is tuincentrum Osdorp een van de grootste tuincentra in Noord-Holland! Kom u tijdens de paasdagen vergapen aan het zeer uitgebreide assortiment en de nieuwste tuintrends.

Bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam vindt u het grootste aanbod tuinplanten van Amsterdam welke u op uw gemak overdekt kunt komen uitzoeken. Het grote assortiment met tuinplanten is opgedeeld in verschillende plantgroepen, zoals: éénjarige tuinplanten, vaste tuinplanten, struiken en heesters, klimplanten, siergrassen, fruitbomen en -planten, kruidenplanten, rozenplanten en mediterrane tuinplanten. Door de juiste tuinplanten op de juiste plaats in de tuin te zetten kan iedereen het hele jaar door genieten van een groene tuin vol met kleurrijke uitbarstingen. De groen experts van tuincentrum Osdorp weten er alles van en geven het juiste advies. Het mooi weer komt er weer aan dus de tijd om gezellig te gaan barbecueën. De tuin is een verlengstuk geworden van de huiskamer en barbecueën is daar een belangrijk onderdeel van. Ook vindt u hier ruim 250 verschillende barbecues met de bekende merken als Green egg en Weber. Kom inspiratie opdoen bij Tuincentrum Osdorp aan Osdorperweg 247 in Amsterdam Osdorp, 020-6676060, www.osdorp.nl.

NK Stand Up Paddle Distance

Suppen bij de Molenplas. (Foto: Benny Jansen)

HAARLEM - Zaterdag 20 april organiseert de Haarlemse Kanovereniging het OPEN NK SUP Distance. Het is de eerste race uit een serie van 5 individuele evenementen die gezamenlijk de Nederlandse titel zullen bepalen. Tevens dient deze race als kwalificatie voor het WK SUP. De top 3 vrouwen van het SUP NK Distance van 2018 (Petronella van Malsen, Emma Reijmerink en Ella Oesterholt) allen woonachtig regio Haarlem, zullen ook in 2019 weer deelnemen en strijden om de titel!

"19,5 km suppen door Haarlem"

Race en afstandDe wedstrijd bestaat uit het klassieke 'Rondje Haarlem', beter bekend als de Molentocht. De start vanaf de Haarlemse Kanovereniging richting het noorden over het Spaarne door de stad, langs de Mooie Nel, de Liede en de Ringvaart om dan via het Spaarne terug te keren naar de finish bij de Haarlemse Kanovereniging!! De totale afstand is circa 19,5 km.

Naast Stand Up Paddelaars doen er ook surf skiërs en prone peddelaars mee. In totaal gaan er ruim 50 peddelaars van start.
Het NK SUP Distance in Haarlem wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met Mistral, Surfsports Castricum, Vitaminstore Haarlem, Club Spaarne en Sweetwater Brewing Company.

Haarlemse Kanovereniging

De Haarlemse Kanovereniging is al meer dan 80 jaar actief op de Haarlemse wateren. Sinds een aantal jaar is er vanuit de vereniging ook een groep Stand up paddlers, ofwel suppers actief. Tevens worden er wekelijkse sup trainingssessies georganiseerd!

Wedstrijdschema 2019


Dit jaar worden er nog diverse wedstrijden voor ghet NK gehouden. Op 11 mei vindt er een race plaats in Leeuwarden, op 26 mei in Loosdrecht. Op 25 augustus bij Jachthaven Bruinisse en op 29 september in Vinkeveen.

Gildewandeling

HAARLEM - Een nieuwe en verrassende Gilde-wandeling door twee wijken die ontstonden toen Haarlem zich aan het eind van de 19e eeuw naar het Noorden uitbreidde. Prachtige architectuur, ten noorden van de bolwerken, en historische gebouwen zoals het Dolhuys en Huis ter Cleef komen tijdens de wandeling aan bod. Ook Johannes de Deo en de nieuwe wijk Neo Deo, de Ripperdakazerne en begraafplaats Kleverlaan worden niet vergeten. Kortom een boeiende en afwisselde wandeling door een minder bekend stukje Haarlemse geschiedenis. Vrijdag 26 april , aanmelden via gildewandelingen@gmail.com of bel naar tel. 06-16410803. Vertrek om 13.30 uur vanaf de Kennemerbrug. 4 euro pp.

1 euro reizen met Connexxion

Kindern reizen voor een klein bedrag. (Foto: PR)

HAARLEM - Connexxion biedt gezinnen met kinderen in de meivakantie een mooi voordeel. Vanaf zaterdag 20 april t/m zondag 5 mei kunnen kinderen van 4 t/m 11 jaar (onder begeleiding van een volwassene) voor een eenmaal gekocht Kids Dagkaartje van € 1,- elke dag opnieuw reizen.

Een eerder gekocht Kids Dagkaartje kan elke dag in de Meivakantie opnieuw omgewisseld worden bij de chauffeur voor een gratis Vakantie Kids Dagkaartje. En ook dit gratis Vakantie Kids Dagkaartje kan later wéér ingewisseld worden voor een nieuw gratis exemplaar op een andere dag!

De actie is geldig in een aantal gebieden van Connexxion (ook R-net en het Schiphol busnet): Amstelland Meerlanden, Haarlem-IJmond, Zaanstreek en Gooi & Vechtstreek. Ook tússen deze reisgebieden kan met deze kaartjes gereisd (en dus overgestapt) worden.

Alle scholen hebben Meivakantie in de week die start op zaterdag 27 april. Connexxion volgt het advies van het Ministerie van OCenW om bij toevoeging van een tweede vakantieweek de voorgaande week te kiezen. Zo is de actie ook al het hele Paasweekend geldig! De geldigheid is uitsluitend op daglijnen. Meer informatie op www.connexxion.nl/vakantiekaartje

13 / 80

15 / 80

Nieuwste editie stijlgids bij By_REE

Doe inspiratie op met de nieuwste editie stijlgids van By_REE. (Foto: PR)

HAARLEM - Het voorjaar is een mooi startpunt om het huis in bloei te zetten en zo de buitenwereld weer binnen te laten. Of je nu het hele huis onder handen wilt nemen of voor de finishing touch wilt gaan.

Het team stylisten, stoffeerders en verkoopadviseurs van Home Made By_REE helpt jou graag om jouw fijne thuisgevoel een lenteachtige luchtigheid te geven. Deze week heeft REE de nieuwste editie van haar stijlgids op de planken liggen.

Vol fijne artikelen over dit heerlijke lichte woonseizoen en bijbehorende kleurtrends.

Inspiratie opdoen

Laat je inspireren door de nieuwste collecties stoffen, verf en behang gebaseerd op de woonstijlen Barn, Park en Loft. Ook lees je er een ode aan de buitenverf en aan de PVC vloer en neem je een kijkje bij Stanley & Liset in hun klassieke jaren-dertig-woning.

Stap binnenkort eens binnen in de woonwinkel op de Binnenweg 89-91 te Heemstede en neem een GRATIS stijlgids mee. Of vraag een exemplaar aan en ontvang deze spoedig op je deurmat via www.homemadeby-ree.nl.

Persoonlijk advies

Wij bieden persoonlijk interieuradvies, een op kleur & stijl geselecteerde collectie én realisatie door onze vakspecialisten. Je begint met het maken van een afspraak met één van onze interior designers voor een Design Date op een tijdstip dat jou uitkomt.

Je kunt hiervoor kiezen uit 3 individuele design services: Design Date, Design Plan en Design Plan 3D.

20 / 80

Rabobank Haarlem ondersteunt opnieuw het Spaarneconcert

(Foto: )

HAARLEM - Rabobank Haarlem en Omstreken heeft op vrijdag 5 april haar handtekening gezet onder een sponsorcontract met de stichting Spaarnestad Concert. Ook nu weer ondersteunt zij daarmee dit muzikale festival aan het water dat dit jaar wordt gehouden op zaterdag 6 juli. Waren de eerste drie edities op het Spaarne, nu is er gekozen voor de Nieuwe Gracht wat tal voor voordelen biedt. Tijdens het concert zijn er optredens van Roel van Velzen, New Harlem Deluxe en het Kennemer Jeugd Orkest. Tevens zal er een ode worden gebracht de Haarlemse troubadour Lennaert Nijgh.

Rabobank Haarlem en Omstreken is voor het vierde jaar hoofdsponsor van het Spaarnestad concert. Directievoorzitter Jan Feenstra vertelt: 'Een concert aan het water past heel goed bij Haarlem. Met onze sponsorbijdrage maken we dit unieke openluchtconcert voor de bezoeker op de kades gratis toegankelijk. Een cadeau aan de inwoners van Haarlem.' Bovendien vindt Feenstra het belangrijk dat er een podium wordt geboden aan jong talent.

(Foto: )
Henny Leeflang, organisator Spaarneconcert, Jan Feenstra, directeur Rabobank Haarlem en omstreken en Mirjam Otten. (Foto:Marisa Lo Bianco)

KJO

Dat laatste punt wordt volledig ingevuld door het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) en New Harlem Deluxe. New Harlem Deluxe is een 20-koppige bigband onder leiding van Lorenzo Mignacca.

De bigband is in 2009 opgericht en heeft ondertussen aardig wat podium ervaring opgedaan.

Unieke beleving

Zo heeft de bigband op het North Sea Jazz festival 2015 gestaan en zijn ze elk jaar een graag geziene gast op Haarlem Jazz. Ook dit jaar is het KJO het middelpunt van het concert de bijzondere sfeer en het grote aantal enthousiaste luisteraars op de kade en in de bootjes maken er elk jaar een unieke beleving van.

Nijgh in herhaling

Twee jaar geleden kreeg Astrid Nijgh iedereen aan het zingen en dansen, en dat gaan we op veler verzoek herhalen. Ook nu weer met songs van Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh. Als afsluiting van het concert zal Roel van Velzen met zijn band samen met het KJO de avond optreden om er een spetterend en eigentijds slotakkoord te verzorgen.

Tuincentrum Osdorp klaar voor traditionele Paasshow

Kom lekker snuffelen bij Tuincentrum Osdorp. (Foto: PR)

OSDORP - Tijdens de Paasshow kunt u op 1ste Paasdag ( 12.00 -17.00 uur ) en 2de Paasdag ( 9.30- 18 uur ) terecht voor al je tuin- en woonartikelen. Met tuinplanten , kamerplanten , tuinmeubelen , barbecues , tuinhout en bestrating.

1ste en 2de Paasdag geopend

Met 16.500 m² aan winkeloppervlak en meer dan honderd medewerkers die hun uiterste best doen om de klanten naar tevredenheid te helpen is tuincentrum Osdorp een van de grootste tuincentra in Noord-Holland! Kom tijdens de paasdagen lang en bekijk het zeer uitgebreide assortiment en de nieuwste tuintrends.

Bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam vind je het grootste aanbod tuinplanten welke je op je gemak overdekt kunt komen uitzoeken. Het grote assortiment is opgedeeld in verschillende plantgroepen, zoals: éénjarige tuinplanten, vaste tuinplanten, struiken & heesters, klimplanten, siergrassen, fruitbomen en -planten, kruidenplanten, rozenplanten en mediterrane tuinplanten.

Barbecues

Het mooi weer komt eraan dus tijd om gezellig te gaan barbecueën. De tuin is een verlengstuk geworden van de huiskamer en barbecueën is daar een belangrijk onderdeel van. Bij Tuincentrum Osdorp vindt u ongeveer 250 verschillende barbecues met bekende merken als Green egg en Weber. Tuincentrum Osdorp, Osdorperweg 247 Amsterdam Osdorp, 020 - 667 6060. www.osdorp.nl.

Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde

Kom langs bij Tuinhout- en Sierbestrating. (Foto: PR)

VIJFHUIZEN - Na dertien jaar in Hillegom een succesvol actief te zijn met een showtuin van 1.000 m2, openen William Dobbe en Henk van de Ploeg een tweede filiaal van Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde naast het Tuincentrum de Oosteinde in Vijfhuizen.

Naast een enorme sortering tuinhout en tegels van bekende merken als Schellevis, Marlux en Hillhout mogen uiteraard ook producten als kunstgras en luxe tuinlampen niet ontbreken. Voor de tuinliefhebber kan hier naar hartenlust gewinkeld worden. Tuinhout & Sierbestrating is aangesloten bij een inkooporganisatie waardoor een lage prijs gegarandeerd is.

Met twintig andere grote bedrijven uit Nederland zorgt Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde de prijzen dat u, de consument, niet teveel betaald maar wel waar krijgt voor uw geld.

"We gaan uiteraard net als de klant voor het beste eindresultaat," vertelt filiaalleider Jim Nauta enthousiast. Dit houdt in dat hij uitgebreid de tijd neemt voor een gedegen advies. Of het nu gaat om een tuinontwerp of het maken van een daarbij behorende tegelkeuze, bij Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde zit u altijd goed.

Feestelijke opening

Bij een feestelijke opening mogen scherpe openingsaanbiedingen niet ontbreken, in de advertentie elders in deze krant ziet u er hier een aantal van.

Tevens ligt voor iedere bezoeker tegen inlevering van de bon in de advertentie een paar Garden Stones werkhandschoenen klaar. Naast de ruime openingstijden bent u ook op tweede Paasdag van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom aan de Schipholweg 1088 in Vijfhuizen

www.sierbestratingoosteinde.nl.

Beenhakker: dé tegelspecialist in IJmuiden en omstreken

Beenhakker, de tegelspecialist in IJmuiden en omgeving. (Foto: PR)

IJMUIDEN - Beenhakker Tegels bestaat al sinds 1904 en importeert tegels rechtstreeks uit Italië en Spanje. Voor Beenhakker is het belangrijk om kwaliteit te leveren. De tegelhandel werkt daarom alleen met fabrikanten die bekend staan om hun kwaliteit. De eigen import zorgt er ook voor dat Beenhakker Tegels altijd snel op de hoogte van de nieuwste trends is. De nieuwste trends worden in de showroom in IJmuiden gepresenteerd. Ook kunt u een monstertegel mee naar huis nemen om te bekijken hoe de tegel in uw eigen ruimte toont. In de showroom zijn ook enkele badkamer-voorbeelden in opstelling van 180 bij 180 centimeter gemaakt. In deze opstellingen wordt een vloertegel met verschillende wandtegels gecombineerd. Hierdoor krijgt u een goede indruk van diverse mogelijkheden in combinaties van wandtegels en vloertegels.

Bij de showroom is ook het magazijn. Door de grote voorraad die in het magazijn aanwezig is, kan een groot deel van de collectie direct meegenomen worden. Eventueel kunnen uw tegels ook met eigen transport bezorgd worden. Beenhakker Tegels heeft altijd een grote selectie voorraadaanbiedingen. Dit zijn aanbiedingen die lange tijd geldig zijn en direct uit voorraad meegenomen kunnen worden. Daarnaast kunnen deze aanbiedingen per stuk meegenomen en retour gebracht worden. Bij het kopen van voorraadaanbieding weet u dus zeker dat u nooit meer tegels koopt dan nodig is.

Beenhakker, Dokweg 36 in IJmuiden, www.beenhakkertegels.nl, 0255-514010.

52 / 80

54 / 80

Ramon Bakker (tweede van links) met enkele mensen van Bakker Buitenleven. Foto: aangeleverd

Ideeën opdoen in meer dan veertien showtuinen

HEEMSKERK - Wie Bakker Buitenleven zegt, zegt sierbestrating, tuinhout en tuinmeubelen. De bekende tuinspecialist aan de Ambachtsring 13 in Heemskerk heeft een reputatie hoog te houden. Op maandag 22 april, Tweede Paasdag, is Bakker Buitenleven speciaal open voor het publiek. Er zijn dan leuke acties waar klanten volop van kunnen profiteren.

Acties bij Bakker Buitenleven Heemskerk op Tweede Paasdag

"Mensen kunnen op die dag inspiratie opdoen in meer dan veertien showtuinen die bij ons zijn opgebouwd", laat eigenaar Ramon Bakker weten. "Iedere tuin is volgens een thema ingericht en dat maakt het wel heel gaaf. Je kunt er onder anderen de loungesets uit proberen met meestal all-weather kussens. Dat zijn kussens die goed bestand zijn tegen ieder soort weer en verkleuren niet. Met de unieke avondtuin die deze winter is gebouwd is het zeker de moeite waard om bij ons een kijkje te komen nemen."

Één van de tuinen bij Bakker Buitenleven is een duurzame tuin. De producten komen uit Europa, niet uit verre landen, of het zijn gerecyclede producten. "Daarbij hebben ze een NL-greenlabel en zijn dus gecertificeerd", aldus Ramon.

De specialisatie van Bakker Buitenleven is bij heel veel klanten uit de regio bekend. Ramon: "We timmeren al ruim tien jaar aan de weg met dit concept. We leveren niet alleen aan de consument, ook aan doe-het-zelver dan wel de hovenier Tevens kunnen we bemiddelen voor de consument en hem of haar in contact brengen met een vakman. Ook voor ontwerpen is men bij ons aan het goede adres. We kennen immers 'de markt'. Ons doel is om mensen te inspireren voor het realiseren van hun droomtuin.''

'Ons doel is om mensen te inspireren voor het realiseren van hun droomtuin'

In de prachtig ingerichte tuinen kunnen de mensen een beeld krijgen hoe hun ideale tuin er uit kan komen te zien. Van veranda's tot buitenverblijven en van tegelterrassen tot klinkerpaadjes; alles netjes en overzichtelijk opgesteld. De meeste tuinmeubelen die je kunt testen zijn direct leverbaar. "We hebben bijna alles op voorraad, we kunnen snel leveren en men hoeft nauwelijks te wachten. Dit geldt ook voor sierbestrating en tuinhout", verduidelijkt Ramon.

Hij geeft voorts aan dat er op Tweede Paasdag demonstraties worden gegeven. "Iedereen is van harte welkom. Naast de showtuinen kun je bij ons ook prima terecht voor sierbestrating en tuinhout wanneer je zelf aan het klussen bent. Bij de sierbestrating en tuinhout zijn er eveneens mooie kortingen in petto. Verder hebben we een barbecue en voor de kleintjes een springkussen."

Bakker Buitenleven aan de Ambachtsring 13 in Heemskerk is op maandag 22 april, Tweede Paasdag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Tel: 0251-232314, www.bakkerbuitenleven.nl.

Haiku's dichten op het Landje van De Boer

Bloesem in het vorjaar. (Foto: PR)

OVERVEEN - Laat je onder de bloeiende appelbomen van het Landje van De Boer (Bloemendaalseweg 183) in Overveen inspireren tot je eigen haiku. Op zondag 28 april, tijdens de vrije inloop van 15:00 – 16:30 uur, kun je ervaren wat het ontbottende voorjaar losmaakt in jouw eigen dichtader. Er is dichterlijke begeleiding aanwezig, om te stimuleren en te inspireren. En natuurlijk zijn er bloemlezingen en dichtbundels om de haiku-spirit te leren kennen. De toegang is gratis. Reserveer je gratis kaartje online via https://landjevandeboer.nl/agenda/

De Bibliotheek op locatie

Dichten is hot. Een haiku is een dichtkunstvorm, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. Op een speelse manier zelf haiku's maken leert je veel over ritme, vorm en inhoud. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het zelfs verslavend zijn.

Bloesem in het voorjaar geldt in Japan, de bakermat van het haiku-gedicht, als het ultieme symbool van kortstondige schoonheid. Natuurlijk is het ook dit voorjaar niet te voorspellen wanneer de fruitbomen in bloei staan. Vast staat dat op zondag 28 april op het Landje van De Boer in Overveen van genoeg voorjaarsschoon valt te genieten om de dichtader te openen. Met of zonder kersenbloesem!

Zondag 28 april | 15:00 – 16:30 uur | Gratis Landje van De Boer, Bloemendaalseweg 18 in Overveen.

Meer informatie via: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Grootste kans op fietsdiefstal in Noord-Holland

Zet je fiets liefst met twee sloten op slot. (Foto: Pixabay / Henk Schenkels )

REGIO - In Noord-Holland is een tweede slot op je fiets geen overbodige luxe. Nergens in Nederland is de kans op diefstal van je fiets zo groot als in Noord-Holland. Dit blijkt uit de jaarlijkse infographic van De Fietsersbond en beslist.nl.

Met 73 fietsdiefstallen per 1.000 inwoners is Noord-Holland de provincie waar de meeste fietsen gestolen worden Ook in Utrecht is een extra fietsketting naast het standaardslot geen slecht idee. Met 60 fietsdiefstallen per 1.000 inwoners staat Utrecht ook hoog genoteerd.

Treinstations en winkelgebieden zijn gewild bij fietsendieven. (Foto: infographic Beslist.nl)

Zuid-Holland staat op een derde plaats met 53 fietsdiefstallen per 1.000 inwoners. Fietsen staan veiliger gestald in Drenthe, Friesland of Zeeland.In Friesland en Drenthe worden gemiddeld 22 fietsen gestolen per 1.000 inwoners. In Zeeland kun je met 12 fietsdiefstallen per 1.000 inwoners je fiets gerust parkeren.

Meeste diefstallen bij winkelgebieden

Het grootste risico op het verdwijnen van je fiets loop je tijdens het winkelen. 29% van alle fietsdiefstallen vinden namelijk plaats nabij winkelgebieden.

Ook worden er veel fietsen gestolen bij treinstations en rond de eigen woning. Deze twee locaties staan op de tweede en derde plek van populaire jachtgebieden van fietsendieven. Op beide plekken vindt 21% van alle fietsdiefstallen plaats.

Jumpen bij Indoor trampoline park Street Jump Haarlem

Jump Jump Jump! (Foto: PR)

HAARLEM - De Meivakantie staat alweer voor de deur en vele scholieren hebben het geluk dat deze op Goede Vrijdag, 19 april, al begint. Vandaar tijd voor de vraag; wat is er te doen? Een van de meest actieve en minst weer afhankelijke activiteit is Jumpen bij indoor trampoline park Street Jump Haarlem.

Street Jump Haarlem het grootste indoor trampoline park van Haarlem en omstreken heeft meer dan 50 trampolines verdeeld over 10 verschillende jump-area's. Naast de normale 'free jump trampolines' kan je ook vanaf verschillende hoogtes op een gigantisch opvangkussen springen (de zogenaamde Big Airbag), met of zonder salto's – de keuze is aan jou. Weet jij als langste te blijven staan op onze wipe-out jump carrousel? Als je het nog actiever wilt maken, dan is het Ninja Parkour iets voor jou. Haal jij de overkant van deze hindernisbaan vol lastige obstakels? Zo niet, dan val je lekker zacht in de bak vol schuimkussens.

Wanneer je uitgesprongen bent, of als je liever toekijkt hoe anderen zich in het zweet springen, dan kun je plaatsnemen in de aansluitende horeca met uitzicht op de jump area. Je vindt hier een uitgebreid aanbod qua eten en drinken.

Van 19 april tot en met 5 mei zijn er verruimde openingstijden, kijk hiervoor op de website. Om de vakantie goed te beginnen vindt er op 19 april een speciale Goede Vrijdag Disco Jump plaats, dan veranderd Street Jump Haarlem in een stoere club met dikke beats, discolampen en meer.

Street Jump Haarlem
Tetterodeweg 15D Overveen
Tel 023 576 55 77.

Cursus maaien met de zeis voor particulieren

Leren slijpen van de zeis. (Foto:Landschap Noord-Holland )

REGIO - Hoe maai je graslanden, ruige bermen en rietveldjes zonder herrie? Steeds meer mensen zijn het stof en de geluidsoverlast van de bosmaaier zat. Er is daarom weer vraag naar het gebruik van de ouderwetse zeis!

Landschap Noord-Holland biedt daarom op 23 mei een cursus aan voor particulieren.

Leer maaien van gras en ruigte op een vlak terrein, de zeis te onderhouden en te scherpen en de zeis veilig te hanteren en transporteren.

De cursus is op donderdag 23 mei van 9.00 tot 16.30 uur. De kosten bedragen 50,-. Opgeven voor de cursus via: www.landschapnoordholland.nl/zeisen.

Paasspelen op 't Molentje

HEEMSTEDE - Zaterdag 20 april van 11.00 uur tot 15.00 uur wordt er op kinderboerderij 't Molentje Paasspelen georganiseerd.

Voor de kinderen zijn er allerlei Oudhollandse spelletjes te doen. Denk aan koekhappen, eendjes vangen, steltlopen en nog veel meer.

Met een strippenkaart kunnen de kinderen aan alle spelletjes deelnemen. Deze strippenkaart kost € 3,50 en is inclusief limonade, prijsje en een houten tol.

Bij de cateringkraam kunnen kinderen en volwassenen terecht voor een kop koffie of thee, tosti's, poffertjes en broodjes.

Spannende finales tijdens het schoolvoetbaltoernooi

Schoolvoetbal verbroederd. (Foto: Renata Jansen)

HAARLEM – Op woensdag 10 april zijn de finales gespeeld van het schoolvoetbaltoernooi door de groepen 5/6 bij THB Voetbal in Haarlem Centrum/Zuid-West en door de groep 7/8 bij vv Schoten in Haarlem-Noord. Zowel de jongens als de meiden kwamen in actie.

De finale werd bij THB voetbal gespeeld door 4 jongensteams. De eerste wedstrijd tussen De Werkschuit en De Cirkel eindigde in penalty's waar pas bij de 6e penalty duidelijk werd welke school door ging voor de 1e of 2e plaats.

Wat een emotie na een fantastische goal. (Foto: Renata Jansen)

Overmacht

De Cirkel heeft de eerste wedstrijd gewonnen en stond in de finale tegen de Beatrixschool, die had gewonnen van de Ark. Binnen 2 minuten stond de Beatrixschool al met 2-0 voor. Met een flinke overmacht (6 – 2) heeft de Beatrixschool gewonnen van de Cirkel.

Echte finalewedstrijd

Omdat er 3 meidenteams doorgingen naar de finale hebben de meiden een poule gespeeld. Een ruime overwinning in de eerste wedstrijd voor de Beatrixschool tegen de Koningin Emmaschool.

Vervolgens ook een mooie zege voor De Kring. Bij de laatst wedstrijd tussen de meisjes was het enorm spannend want beide team hadden gewonnen van de Koningin Emma school en zo werd het toch nog een echte finalewedstrijd.

Uiteindelijk was de Kring te sterk voor de Beatrixschool en heeft door mooie samenwerking de overwinning (5-3) en de wisselbeker mee naar school genomen.

Finales Haarlem-Noord

Bij vv Schoten stonden voor de finale 2 jongens en 2 meiden teams uit groep 7/8 strijden te trappen om de wisselbeker mee naar huis te nemen. Om 15:00 klinkt het startschot van een spannende wedstrijd. De meiden van de Bos en Vaart weten als eerste te scoren en komen op een 1-0 voorsprong.

Niet veel later volgt de Zuidwester met de tegen goal, 1-1. Een goal van de Bos en Vaart brengt ze weer op een 2-1 voorsprong. De minuten daarna lijken uren te duren voor de spelers en supporters van de Bos en Vaart, maar zij geven de voorsprong niet meer weg.

De Zuidwester eindigt in deze finale op een mooie 2e plek en de Bos en Vaart wordt 1ste en mag de wisselbeker mee naar school nemen.

Twee kampioenen

Na de prijsuitreiking van de meiden volgt de wedstrijd van de jongens, de Juliana tegen de Bos en Vaart. De eerste 2 goals zijn voor de Juliana, waarvan de 2e goal vanuit een vrije schop in een keer het doel haalt. Voor rust scoort de Bos en Vaart nog een goal en zo staat het 2-1.

Tegengoal

Na de 5 minuten rust geeft de Bos en Vaart meteen gas, want binnen 3 minuten staat het 2-2. Een prachtige goal vanaf de twintig meter. De Juliana laat het daar niet bij zitten en geeft meteen een tegengoal; 3-2. Vervolgens scoort de Bos en Vaart nog drie keer, zo nemen zij de voorsprong; 3-5.

Wisselbeker

De laatste minuut voor het eindsignaal scoort de Juliana de laatste goal, waarop de eindstand resulteert in een 4-5 overwinning voor de Bos en Vaart. Ook de jongens van de Bos en Vaart nemen de wisselbeker mee naar school, waardoor deze school twee kampioenen heeft.

Het schoolvoetbaltoernooi wordt georganiseerd door SportSupport.

Haarlem gaat 100 jaar vrouwenkiesrecht goed vieren

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – In het eerste kwartaal van dit jaar was in het provinciehuis van Noord-Holland al de tentoonstelling Stemt Hoopvol te zien van conservator Sarah Berckenkamp (Bureau SBB). Bureau SBB heeft het college laten weten een vergelijkbare tentoonstelling in Haarlem met een lokale Haarlemse invalshoek te kunnen realiseren, onder de werktitel 'Haar Stem in Haarlem'. De kloostergangen van het stadhuis ('huis van de democratie' van Haarlem) bieden, volgens het college, een passende locatie voor deze tentoonstelling. Het idee is dat de eerste vrouwelijke raadsleden, wethouder(s) en burgemeester worden gekoppeld aan vrouwen in dezelfde functie nu. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar vrouwen die langer dan honderd jaar geleden iets hebben betekend voor vrouwen in de politiek. Mocht dit interessante feiten opleveren, dan worden deze ook opgenomen in de tentoonstelling. Op voorstel van het college treedt bureau SBB voor de artistieke invulling in contact met de Haarlemse kunstenaarsvereniging KZOD. Het noodzakelijke historisch onderzoek wordt gedaan in samenwerking met het Noord-Hollands Archief.

Volgens het college is de maand september een passend tijdvak voor de viering. 15 september 2019 is de Internationale Dag van de Democratie en op 18 september 2019 is het honderd jaar geleden dat Koningin Wilhelmina de initiatiefwet-Marchant ondertekende. Met deze initiatiefwet kregen vrouwen ook actief kiesrecht. Sinds 1917 gold het actieve (en overigens ook passieve) kiesrecht uitsluitend voor mannen. Vrouwen hadden sinds 1917 uitsluitend nog passief kiesrecht. De openingsdatum van de tentoonstelling zou donderdag 12 september 2019 kunnen zijn. De tentoonstelling komt dan ook meteen onder de aandacht van de bezoekers van het stadhuis tijdens de Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september 2019

Jubileumweek Beatrixschool

Een grootste viering voor de Beatrixschool. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Elk jaar heeft de Beatrixschool een Cultuurweek. Voor het thema 'Tachtig jaar' gingen alle groepen terug in de tijd. Zo ging groep 3 van juf Judith naar zorgcentrum De Blinkert en zong daar oude kinderliedjes. Groep 6 'pimpte' oude schoenen op. Er waren gastlessen van het Onderwijsmuseum over hoe onderwijs eruit zag voor opa en oma. Er waren excursies naar Beeld en Geluid en het Architectuur Museum. Op de afsluiting dansten alle groepen door de tijd, van twist tot streetdance. Het goede doel was heel toepasselijk stichting Jarige Job.

Een grootse viering voor de Beatrixschool. (Foto: Willem Brand)

34ste Lionsheuvelloop dwars door de regio

Lol ondanks de regen. (Foto: Rene Ruis)

BLOEMENDAAL - Na het succes van de Lionsheuvelloop in 2018, met een record aantal deelnemers, gaan wij op naar 22 april 2019. De 34e Lionsheuvelloop zal dan worden gehouden. De loop kent drie afstanden, 5, 10 en 15 km en een familyrun over 2 km.

De familyrun en de 5 km voeren over het Kopje van Bloemendaal, het parcours van de 10 en de 15 km loop voert door de Kennemerduinen. En nog wel door een deel dat normaal niet toegankelijk is en waar je een goede kans loopt te worden aangemoedigd door grazende hooglanders langs de kant. Dit jaar is niet alleen de 15 km ook een wedstrijdloop, maar ook de 10 km.

De loop wordt voor de 34e maal gehouden op Tweede Paasdag, maandag 22 april 2019. De start is om 11.00 uur (familyrun 10:30 uur). De loop wordt georganiseerd door de Lionsclub Zuid-Kennemerland en de Atletiekvereniging Haarlem.

De opbrengst gaat naar de Kinderuniversiteit Haarlem, het Inloophuis Kennemerland en de Reddingsbrigade Bloemendaal.

Vijfde Ster Keurmerk Veilig Ondernemen

HEEMSTEDE - Het Winkelcentrum Heemstede krijgt donderdag 18 april om 11.00 uur een plaquette met de vijfde ster 'Keurmerk Veilig Ondernemen' uit handen van burgemeester Astrid Nienhuis. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een speciale manier om de veiligheid in en om winkelgebieden te vergroten en het voor ondernemers en bezoekers nog aantrekkelijker te maken. Binnen het KVO werken ondernemers, gemeente, politie en brandweer samen.

Voor alle inspanningen die betrokken partners hebben verricht, ontvangen zij een certificaat van de vijfde ster van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). In 2010 ontving het winkelgebied de eerste ster; na de vijfde ster maakt het nog kans op de gouden ster.

De betrokken partners zorgen ervoor dat de kwaliteit van de huidige vier sterren op niveau blijft en doen daar een schepje bovenop. Voorbeelden daarvan zijn de aanleg van het zebrapad en de aansluiting van de winkeliers bij de app 'hogenood.nu'.

Mendel College wint Unicef Debattoernooi

(Foto: )

HAARLEM- Leerlingen van het Mendel College uit Haarlem hebben het Unicef Kinderrechten Debattoernooi gewonnen. Ruim 250 scholieren uit heel Nederland gingen met elkaar in debat over diverse kinderrechtenthema's. UNICEF Nederland organiseerde het toernooi samen met Stichting Nederlands Debat Instituut. Samen met zeven andere teams doen de jongeren uit Haarlem mee aan de debatfinale met Kamerleden op Kleine Prinsjesdag.

Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Maar liefst 45 leerlingenteams gingen met elkaar de woordenwedstrijd aan over de positie van kinderen wanneer hun ouders scheiden. Maar ook over onderwerpen zoals kinderarbeid en privacy. Alle teams debatteerden drie rondes waaruit 8 winnende teams naar voren kwamen.

Leerlingen in actie tijdens het Unicef debat. (Foto: otocredit: UNICEF/Guus Schoonewille )

Hoogste puntenscore

'Superleuk dat we gewonnen hebben! We debatteren nog niet eens zo lang en staan dan ineens op het podium, hoe vet is dat?' zei een van de deelnemers van de winnende teams na afloop van het debatspektakel. De Haarlemse jongeren maakten indruk op de jury. De andere winnende scholen zijn: het Vossius Gymnasium uit Amsterdam, het Emmauscollege uit Rotterdam, het Kalsbeek College uit Woerden, het Stedelijk Gymnasium uit Arnhem, het Willem de Zwijger College uit Papendrecht en het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp.Alle winnende teams krijgen een uitgebreide debattraining in de aanloop naar Kleine Prinsjesdag op 13 september in de Haagse Ridderzaal.

Nieuwe koning

Parallel aan het debattoernooi liep ook een sprekerswedstrijd voor de nieuwe Koning(in) van de Jeugd. Voor het eerst werd de nieuwe koning door een jongerenpubliek gekozen.De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium uit Amsterdam won deze wedstrijd, als meest bevlogen spreker. De nieuwe koning zal zich sterk maken voor het welzijn van jongeren. In zijn speech vroeg hij aandacht voor de 150.000 jongeren in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten.Op Kleine Prinsjesdag zal Yusuf een eigen troonrede voordragen.

BosFair in Groenendaalse Bos

Kom ook langs. (Foto:PR)

HEEMSTEDE - Als vervolg op het succesvolle initiatief vorig jaar organiseert Launique Events in meerdere edities Bosfair in het Groenendaalse Bos. Zaterdag 20 april van 11.00 - 17.00 uur is het dan zover.

Tientallen verschillende standhouders etaleren en presenteren een groot assortiment aan fair trade, fashion, musthaves, beauty, home deco, retro, vintage, verzamelobjecten, streek producten en nog veel meer. Burg. van Rappartlaan1 in het Groenendaalse Bos Heemstede. De toegang is gratis.

Haarlemmer Stijn van der Meer op 0,001 tweede in Belgische Mariembourg

Rookie Stijn van der Meer. (Foto: Bas Kaligis / RaceXpress.nl)

MARIEMBOURG/BELGIË - De jonge coureurs van Project One Karting hebben tijdens de tweede wedstrijd van het GK4-kampioenschap in het Belgische Mariembourg indruk gemaakt. Max van Hout en Haarlemmer Stijn van der Meer waren een klasse apart en verdeelden de hoofdprijzen in de Honda Cadet 160 cc-klasse. Max pakte de overall zege, Stijn werd tweede en was tevens de beste rookie. In de tweede en derde race van de dag eindigde Mickey Blankespoor op de derde plaats, maar omdat hij tijdens de eerste race was uitgevallen, belandde hij net naast het podium.

Max van Hout en Stijn van der Meer maakte er een fraaie strijd van. De twee weken nauwelijks een millimeter van elkaars bumper, al wist de 10-jarige Stijn ook zijn hoofd er goed bij te houden. "Het is mooi om met het team op het podium te staan, daar doe je het voor. We zijn gewoon allemaal snel. Ik zat dicht op Max, maar ik wilde hem niet aanvallen. We waren juist aan het samenwerken. Nu ben ik eerste rookie en Max eerste overall. Zo hebben we allebei een beker voor de eerste plaats. "

Stijn van der Meer in actie. (Foto: Bas Kaligis / RaceXpress.nl)

Vader Johan van Hout begeleidt zijn zoon Max als monteur en genoot van de dominantie van de coureurs. Al kneep hij hem ook een beetje als Max en Stijn zo kort op elkaar reden. "We hadden van tevoren lichtelijke afspraken gemaakt dat ze elkaar absoluut niet van de baan mochten rijden. Het is mooi dat we zowel overall als de beste rookie hebben gewonnen. Het is jammer dat Mickey in de eerste race is uitgevallen, anders waren we 1, 2 en 3 geworden. Ik kan gewoon heel erg genieten van kinderen die racen."

Project One Karting werkt volgens Van Hout met een totaal ander concept dan de andere teams. "We hebben een totaal ander frame en zijn een langdrempelig team waar plezier voorop staat en dat willen we ook uitstralen. Daarnaast gaan de jongens ook erg hard. Niet door ze te pushen, maar door heel veel te trainen. Vanuit Engeland, waar het frame van Project One vandaan komt, krijgen we veel ondersteuning. We hebben veel testwerk gedaan en dat betaalt zich nu uit. Max reed gister al rondetijden in de 1:06 en hij trekt Stijn vandaag mee in de 1:06. Het verschil in snelste rondetijd was slechts 1 duizendste van een seconde. Dat vind ik geweldig om te zien."

Apennoten op Moederdag in Caprera

Geniet van Apennoten de voorstelling. (Foto: PR)

BLOEMENDAAL - Op zondag 12 mei is het Moederdag. Openluchttheater Caprera organiseert op deze dag speciaal voor alle moeders, oma's en (klein)kinderen de muzikale kindervoorstelling ´Apennoten: zoveel kleuren' (2). In deze vrolijke voorstelling wordt muziek gespeeld, gezongen en gedanst, en alle bezoekers mogen zelf meedoen. De voorstelling is om 11.00 uur en om 13.00 uur in Caprera te zien.

In 'Apennoten: zoveel kleuren' komen de bekendste en leukste liedjes uit het tv programma Apennoten voorbij. Deze nummers worden in een kleine bezetting gespeeld met keyboard en gitaar, bas of ukelele. En het leuke is: de kinderen kunnen zelf met élk liedje meedoen, bijvoorbeeld door mee te zingen of te dansen. Hierdoor is 'Zoveel Kleuren' een zeer interactieve voorstelling waarbij de kleine supersterren in spé zich veilig en op hun gemak voelen. En waarbij een feestje gegarandeerd is!

Het team van Apennoten bestaat uit Bas Fortgens, Menno Wolthers en Nienke van den Berg. Bas is de bedenker van Apennoten en is met het programma tevens op televisie te zien. Menno Wolthers is pianist en zat samen met Bas jarenlang in de BZT-band van de BZT-show (KRO-NCRV). Nienke van den Berg is de zangeres van Apennoten. Tussen 2009 en 2018 was zij het gezicht van Zappelin.

Voorstelling: Apennoten: zoveel kleuren (2)
Datum: zondag 12 mei (Moederdag)
Tijd: 11.00 uur 13.00 uur
Locatie: Caprera, Hoge Duin en Daalseweg 2, 2061 AG Bloemendaal
Meer informatie tickets: www.caprera.nu

Van Heusden leest voor uit De Lumies

HAARLEM - Schrijfster Maike van Heusden komt op zaterdagochtend 20 april voorlezen uit haar kinderboekenserie De Lumies bij De Vries Van Stockum. In een wereld ver weg, maar toch ook weer heel dichtbij wonen de Lumies. Een vrolijk en lief volkje dat leeft onder je voeten in Lumieland. Ja, gewoon onder de grond waar jij op loopt! Als de Lumies blij zijn, dan geven ze licht. Gelukkig maar, want het kan behoorlijk donker zijn onder de grond. Er is iets aan de hand in Lumieland… lees je snel mee? De boeken van de Lumies vermaken, helpen en ondersteunen.

Zaterdag 20 april 11.00 uur en zaterdag 20 april om 11.30 uur. De toegang is gratis.

Twintig jaar Festival 2 Turven Hoog

Labotanik Theater De Spiegel te zien in de Toneelschuur. (Foto: PR)

HAARLEM - Hieperdepiep hoera! Festival 2 Turven Hoog bestaat 20 jaar. En daarom is het op maandag 22 april (tweede paasdag) feest in De Toneelschuur.

Dit jubileumjaar zijn er zeven verschillende voorstellingen voor kinderen vanaf zes maanden t/m zes jaar. Dans, mime, theater en veel muziek. Ook presenteert 2 Turven Hoog weer nieuwe installaties in de inmiddels beroemde Kunstspeeltuin in de foyer van de Philharmonie. In de Toneelschuur kun je in de hal tekenen met een echte tekenaar en in de bibliotheek zijn er speciale installaties voor ouders met kinderen van 0 tot 2 jaar. Tot 2 Turven Hoog op 22 april. Kijk voor het hele programma van De Toneelschuur en De Philharmonie op https://2turvenhoog.nl/

Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, Haarlem Philharmonie ,Lange Begijnestraat 11, Haarlem.

Philharmonie: 023-5121212 Toneelschuur: 023-5173910.

Kermis leuk voor jong en oud

De kermis op de Grote Markt. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Ondanks het koude weer trok de kermis op de Grote Markt toch weer vele bezoekers. Tot en met zondag 28 april staat de kermis op de grote markt.

Voor de allerkleinsten maar ook voor de jeugd en tieners zijn er leuke en spannende attracties, spellen en lekkernijen. Kijk online voor de speciale thema- of kortingsdagen. Zie elders in deze krant de Kermiskrant met vele kortingsbonnen. De kermis aan de Zaanenlaan is van 24 april tot en met 5 mei.

Bo Saris op Paaseditie van Soulfood in de Lichtfabriek

Bo Saris, vroeger bekend als Boris. (Foto: PR )

HAARLEM - De vijfde editie van Soulfood staat zondag 21 april weer op het programma in de Lichtfabriek in Haarlem. SoulFood is een 'Feelgood' zondag- namiddag evenement waarbij de Lichtfabriek wordt omgetoverd tot nachtclub en wordt ingevuld door gerenommeerde DJ's, Live muziek en iedere maand een ander restaurant uit de regio.

Zo wordt deze vijfde editie ingevuld door Haarlems' nieuwe restaurant Krachtstroom, dat op 16 april geopend wordt. De keukenbrigade beloofd een bijzondere, op Pasen gerichte diversiteit aan fingerfood voor te schotelen. Alle gasten worden zoals altijd verwelkomd met een welkomstdrankje. Naast een uitgebreid assortiment wijnen en reguliere dranken wordt ieder evenement voorzien van een breder aanbod: deze keer naast Champagne- en Cocktailbar ook een Scroppino bar.

De Live artiest is Bo Saris. Al sinds zijn kennismaking met het grote publiek in 2003 (toen als Boris, winnaar van idols) staat hij bekend om zijn intens soulvolle sound en zijn overduidelijke liefde voor alles wat black music te bieden heeft. SoulMotion, de nieuwe huisband van SoulFood zal hem muzikaal ondersteunen.

Headliner van deze editie is DJ Dave Leatherman (René van der Weijde) die in 1993 doorbrak met het bekende nummer Atlantic Ocean - Waterfall, dat in meer dan 30 landen de top 10 haalde en wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht. Naast Dave Leatherman staan ook de FunkSoulBrothers achter de draaitafels.

SoulFood

15.00 - 21.00 uur.

De Lichtfabriek, Minckelersweg 2.

www.soulfoodevents.nl.

Uitvoering Johannes-passie

Het Bloemendaalse Kleinkoor. (Foto: PR)

BLOEMENDAAL - Op Goede Vrijdag, 19 april, zal in de Dorpskerk de unieke Johannes-Passie van Jan Valkestijn worden uitgevoerd door het Bloemendaalse Kleinkoor onder leiding van Peter Folstar.

Deze passie schreef de Haarlemmer Valkestein in 1977 en is zeer lange tijd niet uitgevoerd. De gezongen evangelieteksten gaan samen op met de beroemde koralen van J.S. Bach.

Het geheel zal zijn ingebed in een sobere viering onder leiding van Ad van Nieuwpoort.

Voor wie een moment van verstilling zoekt in deze Paastijd biedt deze viering een unieke kans met hoge kwaliteit.

Uitvoering Johannes Passie

Adresgegevens

Dorpskerk Bloemendaal

Vrijdag 19 april 2019

Van 19.30 - 20.30 uur

Vrij toegankelijk.

Woodstock-legende Melanie in Patronaat

Melanie. (Foto: PR)

HAARLEM - De Amerikaanse Woodstock-legende Melanie komt voor een show naar Patronaat. De al een halve eeuw lang populaire zangeres werd in Nederland vooral bekend met nummers als 'Lay Down' (met The Edwin Hawkin Singers) en de flowerpower hits 'Beautiful People' en 'Peace Will Come'.

Daarbij zwerven vele liedjes van deze oer-singer/songwriter in ons collectieve geheugen rond, als 'Brand New Key', 'Look What They've Done To My Song, Ma' en natuurlijk haar prachtuitvoering van 'Ruby Tuesday' van de Stones. Deze najaarstoer, waaraan ook haar zoon, gitaarvirtuoos Beau-Jarred meedoet, staat natuurlijk geheel in het teken van '50 jaar Woodstock' en de carrière van Melanie Safka.

Melanie + support, woensdag 11 december Patronaat Haarlem. Aanvang 19.30 uur. Toegang 30,50.

Kapelconcert

BLOEMENDAAL - Op donderdag 25 april zullen de sopranen Antonia Christine Busse en Vera Fiselier optreden in De Kapel. Zij worden op de piano begeleidt door Ruud Zielhorst. Op het programma staan ook enkele bekende duetten. Er worden werken van Emanuele baron d'Astorga, Johann Strauss jr., Johannes Brahms, Hugo Wolf, Léo Delibes,Richard Strauss en Maurice Ravel uitgevoerd. Antonia Christine Bussewerd prijswinnares bij het concour 'Jugend musiziert', won onlangs een stipendium bij het Richard Wagner Verband Dortmund e.V. en bij de stichting 'Live Music Now'-Rhein Ruhr. Vera Fiselier (1992) studeerde in juni 2017 met een 9 en onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Onlangs won ze een stipendium bij de stichting 'Live Music Now' Rhein-Ruhr.Aanvang: 20.00 uur. Podium De Kapel, Potgieterweg 4 Bloemendaal. www.dekapel-bloemendaal.nl.

Tribute to Ray Charles

Licks & Brains. (Foto: Jeroen Tissen)

HAARLEM - Frank Montis en Licks & Brains brengen een speciale Tribute to Ray Charles.

Sounds en grooves, daar gaat het om bij Licks & Brains. Een 18-man sterke bigband die Jazz, Funk, Soul, Hip-Hop en Latin weet te mengen tot een verfrissende mix. Dat allemaal onder leiding van Rolf Delfos, een van de beste alt-saxofonisten van Nederland. De band is bezig aan hun zesde album; 'Electric Minds', in samenwerking met Bart Wirtz, Lucas Meijer, Oscar de Jong (Kraak & Smaak) en Eric Vloeimans. Ze hebben gespeeld van België tot China en van Zuid-Frankrijk tot Oegstgeest. Zaterdag 20 april bij Vooges Centraal.

Gegevens

Aanvang 20.30 uur
Entree: 12,50
Kennemerplein 6 Haarlem.

The White Crow in de Filmschuur

Een scene uit The White Crow. (Foto: PR)

HAARLEM - Het waargebeurde verhaal van Rudolf Noerejev, een unieke danser die de wereld van ballet voorgoed veranderde.

Een jongeman van slechts 22 jaar oud, gekleed in een zwarte baret en een strak donker pak, zit op een vliegtuig van Sint Petersburg naar Parijs. Het is 1961 en Rudolf Noerejev is op dat moment nog niet de legende waar hij later tot zou uitgroeien.

Hij maakt deel uit van het wereldberoemde Kirov-Ballet, dat voor de eerste keer buiten de Sovjet-Unie reist.

Deze film is komende week te zien in de Filmschuur. Kijk online voor de data en tijden.

Adresgegevens

Lange Begijnestraat 9
2011 HH HAARLEM

Bel: 023 - 517 3910

www.toneelschuur.nl

Straathoek Chicago Blues met diepte

Foto: PR

HAARLEM - Studebaker John is een original die leeft volgens zijn naam. Hij rijdt in een Studebaker Silver Hawk die hij al meer dan dertig jaar bezit. Ook zijn muziek krijgt een retro-benadering, inclusief 'vintage' gitaren, harmonica's en versterkers. Vrijdag 3 mei treedt hij op in de Haarlemse Blues Club.

Van Chicago naar De Haarlemse Bluesclub

Hij werd in 1952 geboren als John Grimaldi en groeide in Chicago op in een Italiaanse arbeidersbuurt. Op zijn zevende begon hij harmonica te spelen. Als jongeling frequenteerde hij Maxwell Street waar hij verliefd werd op de onstuimige, versterkte sound van de 'straathoek-Chicagoblues'. Zelf ontwikkelde hij een ruwe geëlektrificeerde klank, geïnspireerd op de vrijgeestige, zwaar versterkte en dissonante slidegitaar van Hound Dog Taylor en J.B. Hutto. Studebaker John treedt al op sinds de jaren 70. Hij bouwde een sterke live-reputatie op en toert al ruim vier decennia wereldwijd.

Over de jaren maakte Studebaker John achttien fel gewaardeerde albums voor prestigieuze platenlabels als Avanti Records, Blind Pig Records en Delmark Records. Omwille van de zeer karakteristieke sound werd Johns muziek gebruikt in de soundtrack van verschillende films, als pauzemuziek van het CNN-nieuws en in een reclamespot voor de Ford Thunderbird.

Gegevens

Vrijdag 3 mei. Aanvang 21.00 (zaal open 20:30).
Circus Hakim

Korte Verspronckweg 7-9.

Parkeren kan gratis voor de deur.

Genieten op het stadsstrand van Villa Westend deze zomer

Kom tot rust bij Villa Westend. (Foto: PR)

VELSERBROEK - Volgende week gaat er bij Villa Westend een nieuwe menukaart in vol met lekkere, lichte, zomerse gerechten en frisse drankjes. Dat betekent een zomer lang genieten op ons terras. Deze menukaart staat onder andere ons tapasplateau centraal met mediterraanse gerechtjes, deze is ook tijdens de lunch te bestellen. Aanrader daarbij is onze heerlijke huisgemaakte sangría en een frisse scroppino toe.

Nieuw op onze kaart: een maandelijks wisselend 3-gangen menu voor €32,50 per persoon. Tijdens het aspergeseizoen hebben wij tevens heerlijke aspergegerechten op de kaart staan.

Kom ook eens gezellig met vrienden of familie suppen, waarna je gezellig samen kunt borrelen op Villa's vlot en de plas over kunt varen (tot 10 personen). Of bezoek een van onze leuke evenementen: 30 mei t/m 2 juni: Villa's culinair wijntheater 22 & 23 juni: Back2Hippie Market 6 juli: 2Generations Beach Edition.

Paasbrunch

Eerste paasdag kunt u bij Villa Westend genieten van een heerlijke paasbrunch. Voor de kinderen is de paashaas aanwezig, kunnen er eieren worden gezocht en kunnen er live pannenkoeken gebakken worden. Wilt u reserveren? Bel dan via 023-5381878.

De paasbrunch start om 11.00 uur en kan gereserveerd worden tussen 11.00 en 12.30 uur. De brunch duurt tot uiterlijk 15.00 uur. De kosten voor de paasbrunch zijn 36,50 per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar de helft.

Mooie dagen

Wist je al dat wij iedere dag van 10.00 tot 11.30 uur een ontbijtplateau serveren? Wij dromen alvast over een zomer met de voetjes in het zand, zomerse drankjes en lekkere gerechten.

Wil je zeker zijn van een plek op ons terras tijdens de mooie dagen? Reserveer dan snel een tafel via www.villa-westend.nl of 023-5381878.

Gratis parkeren | free wifi | privéstrand | zalenruimte

Adresgegevens

Villa Westend

Westlaan 41
1991 AL Velserbroek

GroenLinks stelt Bromet aan als informateur

Laura Bromet. (Foto: GroenLinks Communicatie)

REGIO - GroenLinks gaat de regie voeren op het proces om te komen tot een coalitie in Noord-Holland en stelt daartoe Laura Bromet aan als informateur.

Bromet heeft haar sporen in Noord-Holland verdiend en is op dit moment Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hiervoor was zij onder andere wethouder van de gemeente Waterland. "GroenLinks is er klaar voor om haar belofte voor een duurzaam, groen, sociaal en inclusief Noord-Holland waar te maken. Onze provincie staat voor grote uitdagingen die vragen om het nemen van verantwoordelijkheid. In het duidingsdebat riepen meerdere partijen op om te komen tot een stabiele coalitie die kan rekenen op een ruime meerderheid in de Staten. GroenLinks staat open voor de suggestie die onder meer in dat debat is gedaan om de VVD ook een informateur te laten leveren. Daarom vragen wij de informateur het proces transparant in te richten."

Kampeercentrum de Jong biedt alles voor de caravan

Voor de juiste caravan ga je naar De Jong. (Foto: PR)

REGIO - Met de caravan op vakantie is genieten van blijheid en vrijheid. Je eigen huisje op wielen mee, een paar dagen op de ene plaats genieten en dan doorreizen naar een totaal andere plaats of gewoon een paar weken aan een prachtig meer met de zon en een fijn strand. En dat terwijl alle spullen op hun eigen vertrouwde plek liggen. Welke indeling past de kampeerder het best? Naast een grote keuze nieuwe en gebruikte caravans helpt De Jong je letterlijk op weg. De Jong heeft in Hillegom De Zilk namelijk een grote keuze in elke prijs en gewichtsklasse.

Zo is er de moderne Bürstner Premio Life. Deze lichtgewicht caravan beschikt over een sportieve uitstraling aan de buitenzijde en een modern maar warm interieur aan de binnenkant. De goede plattegronden en de juiste keuze van kleuren en materialen maken van de Premio Life een compacte lichte caravan die toch voldoende ruimte geeft. In het luxere segment heeft De Jong de caravans van Fendt en Eriba. Beide merken zitten in de topklasse en gooien zeer hoge ogen bij de echte caravanner.

Naast deze grote keuze biedt De Jong met het merk Eriba heel veel in hefdak caravans. De klassieke en tevens nostalgische Eriba Touring is populairder dan ooit en verkrijgbaar in vele soorten en maten. Hiernaast biedt Eriba de feeling-serie met hefdak. Deze zijn gelijk aan de bekende Nova Light modellen, maar dan met hefdak waardoor de caravan nog compacter achter de auto wordt.

Inruilbonus

Bij een nieuwe caravan wil men ook graag genieten van de nieuwste accessoires en van alles dat het caravannen nog leuker maakt. De 1.500 euro inruilbonus die je nu ontvangt bij aanschaf van een nieuwe voorradige Eriba caravan brengen deze luxe accessoires steeds dichterbij. De 1.500 euro extra inruilpremie betekent 1.500 euro meer te besteden aan accessoires. Geniet van dit voordeel en kom naar de showroom.

Kinderkamers met stapelbed

Dat kamperen met het hele gezin fantastisch is, kwam naar voren in de keuze caravans met stapelbedden. In de moderne caravan kunnen zelfs drie kinderen boven elkaar slapen en is er bij ombouw van de zitgroep en /of door middel van een handig hefbed, naast het grote 2-persoonsbed, nog een slaapplaats voor twee of zelfs vier personen. Dat je bij De Jong echt terecht kunt voor elk type caravan is wel duidelijk. De Jong verkoopt ze nieuw en gebruikt en is gevestigd aan de Beeklaan 24a in Hillegom De Zilk. Informatie: 0252-517717.

www.dejongrecreatie.nl

Kringloopaankoop levert werkgelegenheid op

Er zit altijd wel iets bij wat past in uw huis. (Foto: PR)

HAARLEM - Spullen krijgen dankzij kringloop een tweede leven. Naast hergebruik van spullen is het belangrijkste doel van kringloopwinkel RataPlan werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hen hierdoor laten groeien. Medewerkers van RataPlan hebben, om welke reden dan ook, de aansluiting met de reguliere arbeidsmarkt verloren. Bij RataPlan krijgen zij weer de mogelijkheid om mee te doen in de maatschappij.

RataPlan heeft 23 kringloopwinkels in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Daarnaast beheert de stichting, verspreid over het land, 43 fietsenstallingen voor de NS. In totaal wordt er op dit moment aan ruim 850 mensen een betaalde baan geboden. Ook zijn er nog 350 mensen bij RataPlan aan het werk via een werkervaringsplek, stage of als vrijwilliger. Iedereen mag en kan meedoen. Elk individu kan zijn/haar kwaliteiten bij RataPlan inzetten en verder ontwikkelen. Ze krijgen daarbij begeleiding van professionele bedrijfsleiders.

Het pand aan de Werfstraat in Haarlem-Noord. (Foto: PR)
Een overview van de winkel in de Zijlstraat. (Foto: PR)

Sinds april is de kringloopwinkel zeven dagen per week open. Op zondag kan er nu worden gewinkeld van 12.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van Eerste Paasdag). De openstelling op zondag leidt tot meer werkgelegenheid, want de huidige medewerkers draaien meer uren en er worden nieuwe personeelsleden aangetrokken. Kom dus vooral een keer kringloopshoppen op zondag en neem een bakje koffie in onze gezellige koffiecorner.

De 23 kringloopwinkels van RataPlan bieden elke dag nieuwe unieke items aan. U kunt terecht voor kleding, meubels, audioapparatuur, fietsen, speelgoed, huishoudelijke artikelen, curiosa, boeken en nog veel meer. Doordat er dagelijks spullen worden binnengebracht verschijnen er ook elke dag nieuwe spullen in de winkel. Heeft u de ene dag niet gevonden wat u zocht, dan kan het zomaar binnen een aantal dagen wel in de winkel liggen. Naast het ruime kringloopassortiment bieden een aantal kringloopwinkels ook de mogelijkheid tot de reparatie van uw fiets. Bekijk hier welke vestigingen een fietsenmaker hebben.

Fiets en stalling

Sinds 2007 beheert RataPlan meerdere fietsenstallingen en -winkels voor de NS in verschillende gemeenten. U kunt hier terecht voor onderhoud en reparaties aan uw fiets. De fietsenstallingen bieden daarnaast ook de mogelijkheid tot het stallen van uw fiets. En tot slot kunt u er terecht voor de huur van eigen- en/of OV-fietsen

Paasactie

Naast het speuren naar kringloopkoopjes kunt u op maandag 22 april, Tweede Paasdag, ook speuren naar paaskorting. Voor alle kringloopfanaten is RataPlan Tweede Paasdag namelijk geopend van 12.00 – 17.00 uur. In de winkel zijn vier paaseieren verstopt met daarop een aantal letters. Samen vormen deze letters een woord. Noem het woord bij de kassa en ontvang een mooie korting op het volledige aankoopbedrag.

Maak een ander (paas)blij

Heeft u net de lenteschoonmaak achter de rug of begint u hier binnenkort mee? Geef uw "oude" spullen een tweede leven en lever ze in bij RataPlan. Breng zelf uw spullen langs in één van de winkels of kijk op de website voor het maken van een gratis ophaalafspraak.

Adresgegevens

Werfstraat 3-5, 2021 BP Haarlem
Zijstraat 10-14, 2011 TN Haarlem

? 088-8282782

www.rataplan.nl

Leeskilometerwedstrijd basisscholieren

Lezen is leuk voor jong en oud. (Foto: PR)

HAARLEM - Van maandag 18 maart t/m vrijdag 12 april deden leerlingen van groep vijf en zes van 17 basisscholen in Zuid-Kennemerland mee aan de Leeskilometerwedstrijd, georganiseerd door de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Vier weken lang gingen zij als echte boekenwurmen aan de slag om zoveel mogelijk bladzijdes te lezen. Het doel van de wedstrijd is om het lezen en het leesplezier te bevorderen, ook na schooltijd!

Wat houdt de leeskilometerwedstrijd in? De Leeskilometerwedstrijd ging van start met een bezoek van een medewerker van de Bibliotheek aan de groepen. Zij maakte de kinderen en de docent enthousiast voor de wedstrijd aan de hand van een introductiequiz. Hierin werden een heleboel leuke boeken gepresenteerd. Alle kinderen kregen hun eigen (papieren) boekenwurm en namen deze mee naar huis. Hierop geven de leerlingen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar dagelijks aan hoeveel bladzijdes ze thuis lezen. Ook kunnen de kinderen noteren welk(e) boek(en) ze hebben gelezen en wat ze er leuk of minder leuk aan vonden. Aan het einde van de wedstrijdperiode geven de leerlingen het aantal gelezen bladzijden door aan hun leerkracht. Deze rekent het totaal aantal bladzijden van alle leerlingen om naar kilometers ( 100 blz. = 1 km.). De drie groepen die de meeste kilometers hebben gelezen, winnen een prijs.

(Foto: PR)
Wat is leuker dan lezen in een tipi. (Foto: PR)
(Foto: PR)

Achtergrond

Om het lezen en leesplezier te bevorderen in het basisonderwijs is in 2017 met de Leeskilometerwedstrijd gestart. Deze is met enthousiasme ontvangen bij de deelnemende scholen en leerlingen. Bijna 600 kinderen sloegen aan het lezen. Dit jaar doen meer dan 1400 leerlingen mee aan de Leeskilometerwedstrijd.

Basisschool De Cirkel haakte in op dit event en hield een sponsoractie. Alle scholieren deden mee aan deze minivariant om geld in te zamelen voor goede boeken.

Ford zet groot in op elektrificatie

Ford Kuga (Foto: Ford)

REGIO - Ford heeft een uitgebreide reeks nieuwe auto's gepresenteerd die zijn ontworpen om steden schoner en stiller te maken door steeds meer gebruik te maken van milieuvriendelijke elektrische aandrijvingen.

Mijlpaal voor Ford

Het assortiment van zestien geëlektrificeerde modellen die zijn aangekondigd, wordt uitgebracht onder de nieuwe noemer Ford Hybrid. Het omvat een uitgebreide reeks modellen, van kleine personenauto's tot SUV's en people-movers. En er zijn ook een op de Ford Mustang geïnspireerde, sportieve SUV en een volledig elektrische Transit in de maak.

uiteenlopende wensen

Deze ontwikkeling markeert een nieuwe mijlpaal voor Ford: het bedrijf legt zich toe op het leveren van een nieuwe reeks zuinige en plezierig rijdende auto's die voldoen aan de uiteenlopende wensen van de Europese klant. Of die nu de kinderen veilig naar school wil brengen, pakketjes wil afleveren of op zoek is naar sportieve prestaties.

Ook betaalbaar

"Ford Hybrid voertuigen maken elektrificatie relevant en haalbaar voor meer bestuurders dan ooit. Van elke nieuwe auto die we introduceren, van Fiesta tot Transit, wordt ook een geëlektrificeerde versie uitgebracht, die het beste past bij de behoeften van onze klanten en die betaalbaar is", aldus Stuart Rowley, President van Ford Europa.

Slimme auto's

"De modellen die vandaag worden geïntroduceerd, zijn uitgerust met nieuwe voorzieningen op het gebied van technologie en connectiviteit en zijn nog maar het begin van onze plannen om een uitgebreid assortiment te ontwikkelen van slimme auto's voor een slimme wereld". Eerder dit jaar gaf Ford aan ernaar te streven om van alle toekomstige modellen van het bedrijf ook een geëlektrificeerde versie op de markt te brengen.

ŠTORE Tweede Paasdag geopend

De winkel is ook geopend op Tweede Paasdag. (Foto: PR)

HAARLEM - Wist u dat in hartje Haarlem een vernieuwend en innovatief winkelconcept is, genaamd ŠTORE? ŠTORE is een 'autowinkel' die naast auto's ook een aantal verrassende producten verkoopt. Wanneer u de winkel binnenstapt, zal u verbaasd zijn door het unieke concept.

Aanbiedingen op het Simply Clever assortiment

Alles wat u in de winkel ziet, verwacht u niet. Of nou ja, in ieder geval niet in het winkelcentrum en al helemaal niet allemaal samen in één winkel. In ŠTORE vindt u allerlei slimmigheden voor in huis of om cadeau te geven.

Win een weekend rijden

Mocht u Tweede Paasdag nog niets op uw agenda hebben staan, kom dan tijdens het paasshoppen gezellig langs. Geniet van een heerlijk kopje koffie/ thee en bekijk alle slimme producten! Wanneer u dan toch even bij ons binnen hopt, doe dan meteen mee aan onze leuke actie: Raad het aantal paaseitjes in de ŠKODA Citigo en maak kans op een weekend rijden in een sportieve ŠKODA KODIAQ RS.

Maar daar stopt het paasvoordeel niet, er zijn namelijk een aantal leuke en aantrekkelijke aanbiedingen op het Simply Clever assortiment. Uiteraard hebben we ook aan de allerkleinsten gedacht; zij kunnen zich deze dag laten schminken als hun idool! Komt u Tweede Paasdag bij ons langs aan de Grote Houtstraat 2 in Haarlem?

Paasshow Volvo XL Store Haarlem

Volvo XL (Foto: PR)

HAARLEM - Svala Auto heeft haar showroomoppervlakte de afgelopen maanden flink uitgebreid. Op maar liefst 2.500 m2 staan de mooiste Volvo's gepresenteerd. Daarmee behoort Svala Auto in Haarlem tot een van de grootste Volvo dealers van Nederland.

In de sfeervolle twee verdieping tellende XL Store treft u een zeer ruim aanbod van nieuwe Volvo's en Volvo Selekt Occasions in verschillende bouwjaren en prijsklassen. Bijna alle occasions kunnen geleverd worden met garantie tot maar liefst 24 maanden en dat is uniek. Uiteraard staan de auto's klaar voor een overtuigende proefrit in de mooie omgeving van Haarlem en Bloemendaal.

Tijdens de Paasshow aankomend weekend profiteert u tevens van kortingen die oplopen tot maar liefst 1.500 euro.

Reden genoeg om aanstaande vrijdag, zaterdag of maandag 2e Paasdag een bezoek te brengen aan de Volvo XL Store aan de Leidsevaart 592 in Haarlem.

Voor meer informatie en openingstijden: www.svalaauto.nl.

Een hernieuwde kennismaking van de Nissan Qashqai

De NIssan Qashqai. (Foto: PR)

HAARLEM - Wat is de overeenkomst tussen de Nissan Qashqai en de Mercedes-Benz A-klasse? Helemaal niets, zou je denken. Toch hebben deze totaal verschillende auto's één belangrijk ding met elkaar gemeen: de 1,3-liter benzinemotor. Deze gloednieuwe krachtbron is door beide automerken samen ontwikkeld en nu ook leverbaar in de Nissan Qashqai. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Het feit dat de Nissan Qashqai vanaf eind november leverbaar is met compleet nieuwe benzinemotoren, kunnen we niet zomaar negeren. Ten eerste omdat de Qashqai in Nederland (ook in 2018) veruit de bestverkochte auto in het populaire crossover-segment is, met bijna twee keer zo veel verkochte exemplaren dan de nummer 2 in de lijst.

Ten tweede omdat deze motoren op alle fronten aanzienlijk beter presteren dan de 'oude' motoren, met een indrukwekkende combinatie van kracht en verbruik. Daarmee wordt de propositie van de Nissan Qashqai nóg verder versterkt.volume is gedempt

Wat is het precies?

Voordat we vertellen over onze bevindingen, eerst even een stukje techniek. Want waar hebben we het eigenlijk over? Het gaat hier om een gloednieuwe 1,3-liter benzinemotor die ontwikkeld is door de alliantie Renault-Nissan in samenwerking met Mercedes-Benz. De viercilinder turbomotor is voorzien van de allernieuwste technieken en ontwikkeld in twee vermogensvarianten.

De eerste levert een vermogen van 140 pk en een koppel van 240 Nm. Een enorm verschil ten opzichte van de 1.2 DIG-T met 115 pk en 19