Haarlems Nieuwsblad

9 mei 2019

Haarlems Nieuwsblad 9 mei 2019


ANWB Fonds geeft € 10.000 aan mooiste project

Vorig jaar won het programma E-shuttle nog uit Haarlem. (Foto: Pixabay)

HAARLEM - Er ligt een bedrag van tienduizend euro te wachten op het meest inspirerende maatschappelijke project uit de provincie Noord-Holland. Het geld komt van het ANWB Fonds. Vanaf maandag 13 mei kunnen organisaties en initiatiefnemers uit Noord-Holland zich hiervoor inschrijven en zo een kans maken op de prijs.

Vorig jaar kreeg het ANWB fonds grote bekendheid. De ANWB bestond toen 135 jaar en vanwege dat jubileum deelde het ANWB Fonds in totaal € 135.000 uit aan goede doelen-projecten verspreid over heel Nederland. Het programma ,E-shuttle' in Haarlem was vorig jaar één van de winnaars in Noord-Holland. Inschrijven kan vanaf 13 mei tot 17 juni.

Ontmoet de molenaar tijdens de Nationale molendagen

De Molen van de Schoterveenpolder. (Foto:PR)

HAARLEM - De Nationale Molendagen vinden plaats op 11 en 12 mei. Maar wie is de molenaar eigenlijk? Welk beeld heeft u van een molenaar en klopt dat wel? Wie zijn de mensen die het ambacht van molenaar in stand proberen te houden? Kijk op http://www.smzk.nl/ welke molens er in Haarlem en omgeving meedoen en open zijn voor publiek.

De Molen van de Schoterveenpolder. (Foto:PR)

Zon, bier en trillende bassen

EUT smaakte naar meer. (Foto: Onno Hulshof)

HAARLEM - Met 115.000 bezoekers is de organisatie tevreden over het bezoekersaantal van Bevrijdingspop Haarlem 2019. Ondanks de natte voorspellingen bleef het droog en liet de zon zich flink zien.

Bekijk in deze krant de foto-pagina en online het foto-album

Jordan Mackampa zorgde voor de voetjes van de vloer. (Foto: Onno Hulshof)
Fun Lovin' Criminals. (Foto: Onno Hulshof)

De opening met YouTuber Kalvijn trok volgens de organisatie direct grote aantallen kinderen naar het Jupilerpodium. Andere opvallende optredens waren de energieke show van Jett Rebel, de terugkeer van Van Dik Hout na 25 jaar op het Bevrijdingspop-podium en natuurlijk de uitsmijters van het Houtpodium, zoals Miss Montreal, Fun Lovin' Criminals en Ronnie Flex Deuxperience. Ambassadeur van de Vrijheid Sam Feldt arriveerde per luchtmachthelikopter en draaide een weergaloze set.

Nieuw en zeker een succes waren de tolken. Mirjam Stolk en Ruth Krooshof kregen een eervolle vermelding. Zij vertolkten de nummers op swingende wijze wat te zien was op de projectieschermen. Zelfs de acts vertolkten ze enthousiast en is zeker voor de komende edities voor herhaling vatbaar.

Een fotograaf van Haarlems Nieuwsblad liep op de Haarlemmerhout en heeft de hele dag foto's gemaakt. Kijk snel online op https://www.rodi.nl/regio/haarlem/algemeen/146654/massaal-naar-bevrijdingspop

Bevrijdingspop

Haarlem 2019

in beeld

Herdenken

met oneindige

lijst op 4 mei

Cultuur en uitgaan

in de

regio Haarlem

Ontdekkingstocht door de Vijfhoek met portretten van buurtbewoners

(Foto: )

HAARLEM - De kop is eraf. De expositie 'Gezichten van de 5hoek' is vrijdag 3 mei in Café de Vijfhoek op feestelijke wijze door Puntdichter en buurtgenoot Jan J. Pieterse geopend.

Leuk voor buurtbewoners en daarbuiten. Pak een routekaart en ga op ontdekkingstocht door de wijk om alle portretten van de Vijfhoekers te bewonderen.

(Foto: )
(Foto: PR )
(Foto: )
(Foto: )

'Gezichten van de 5hoek' is een fotoproject waarin ruim 200 buurtbewoners en ondernemers uit de Vijfhoek zijn geportretteerd voor de deur van hun huis en bedrijf. Al deze portretten hangen kris kras door de hele Vijfhoek achter ramen en etalages. Het project brengt verschillende generaties bewoners in beeld en bij elkaar en is een cadeau van de initiatiefnemers Lies Nederstigt, Mirjam Touw en Marleen Zwartkruis aan hun buurt waarin saamhorigheid en betrokkenheid belangrijk zijn.De foto's zullen tot en met 17 mei blijven hangen in de wijk.

'Gezichten van de 5hoek' is een initiatief van Vijfhoekers Lies Nederstigt, Mirjam Touw en Marleen Zwartkruis.

Mirjam regelt de afspraken en houdt de administratie bij. Samen met Lies gaat ze op pad om de bewoners en werkers van de Vijfhoek te fotograferen en anderen te motiveren om mee te doen. Lies Nederstigt is een gedreven amateurfotograaf en al jaren lid van Fotogroep Haarlem. Lies maakt de foto's en bewerkt ze voor de geplande expositie en de website. Marleen Zwartkruis is zeer ervaren in het opzetten van projecten en het werken met de social media. Marleen beheert de website en zorgt ervoor dat er regelmatig nieuwe portretten op geplaatst worden.

Herdenken met oneindige lijst

Het Herdenkingsconcert trok 5000 bezoekers. (Foto: Marcus van Dam )

HAARLEM - Een beetje afzien moesten ze wel, de kleumende bezoekers van het twaalfde Herdenkingsconcert van Stichting Bevrijdingspop. Maar de beloning was ernaar. In een koude Haarlemmerhout gaven het Kennemer Jeugd Orkest en gastartiesten als Van Dik Hout een hartverwarmend optreden weg, tegen een achtergrondprojectie met duizenden namen van oorlogsslachtoffers.

De aanvang van het Herdenkingsconcert markeerde ook de start van een bijzondere projectie. Bevrijdingspop-voorzitter Simon Raedts kondigde het al aan in zijn openingsspeech: "Gedurende het concert worden namen en geboorte- en sterfdata van Nederlandse oorlogsslachtoffers van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog geprojecteerd. Dit gaat de gehele avond zo door en ook morgen, tijdens Bevrijdingspop 2019. Pas als de laatste artiest van het festival op 5 mei zijn laatste nummer heeft gezongen, komt de projectie tot een einde." De schier oneindige namenlijst, gedragen door de muziek, trok voortdurend de aandacht van de bezoekers en gaf het Herdenkingsconcert een extra laag.

Kennemer Jeugd Orkest met Van Dik Hout

Samen met het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers bracht Van Dik Hout enkele van de poëtische nummers waarmee de band in de afgelopen 25 jaar Nederland veroverde. Tussendoor las zanger Martin Buitenhuis een gedicht voor van Auschwitz-overlevende Elie Wiesel tegen 'onverschilligheid'. Ook droeg hij de hit 'Zij maakt het verschil' op aan de mensen die voor onze vrijheid gestreden hebben: zij maakten het verschil. Ook tijdens de intermezzi van Demi Baltus en Mike Warners werd stilgestaan bij de achtergrond van het Herdenkingsconcert.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

De artikelen die goed gelezen werden zijn natuurlijk dodenherdenking en 5 mei bevrijdingsdag. De fotoserie van Fotograaf Rowin van Diest op onze website kan ook rekenen op duizenden bezoekers. Om toch een beetje in deze flow te blijven heeft de redactie nu geen video uit de oude doos maar een vlog uitgekozen om te laten zien.

Haarlemse video: Bevrijdingspop 2019

Vlogger Michelle Maxime is net als vele anderen naar Bevrijdingspop Haarlem geweest. Check haar leuke vlog!

Ook een video aanvragen?

Wekelijks laten we op onze website een video zien van Haarlem in vroegere tijden. Vorige week was dat een video van de Bevrijding in Haarlem uit 1945. De video trok honderden kijkers en sommigen wisten via Facebook te melden dat een familielid op de video was gezet en dat dat heel bijzonder was om te zien.

Heeft u zelf nog onderwerpen waar wij een video over kunnen plaatsen? e-mail deze naar: redactiehln@rodi.nl of laat een berichtje achter op Facebook.

Bijeenkomst ontwikkeling Spaarndamseweg 14 mei

HAARLEM - De gemeente heeft de ambitie om tot en met 2025 10.000 woningen te realiseren. Eén van de gebieden waar ontwikkeld zal worden is de Spaarndamseweg. Daar is ruimte voor ongeveer 650 woningen. Tijdens de bijeenkomst op 14 mei presenteert de gemeente haar plannen. Ideeën over de Spaarndamseweg worden voorgelegd en uitgelegd.

De inloopbijeenkomst is van 16.00 tot 20.00. Om 17.00 en 19.00 uur zijn de presentaties. Met de reacties en ideeën gaat de gemeente aan de slag en op 4 juni presenteren we de conceptontwikkelvisie. Hierin staat waar wij kans zien voor gebouwen en groen. Beide bijeenkomsten vinden plaats in de Koningskerk, Kloppersingel 57.

De plannen zijn vanaf 15 mei te bekijken op www.haarlem.nl/spaarndamseweg.

Haarlem in de raad

HAARLEM - Op donderdag 9 mei vergaderen de raadscommissies Samenleving en Ontwikkeling. De vergaderingen van beide commissies starten om 17.00 uur.

De agenda's:

Commissie Samenleving
Commissie Ontwikkeling

Bij de commissie Samenleving kunnen insprekers om ongeveer 20.30 uur inspreken over punten die niet op de agenda staan. Bij de commissie Ontwikkeling kan dat om ongeveer 20.20 uur. Inspreken bij onderwerpen die wel op de agenda staan, kan bij de start van het betreffende agendapunt. U kunt zich online aanmelden om in te spreken.

Maratien wint 100.000 euro

HAARLEM - Een droom is werkelijkheid geworden voor Maratien uit Haarlem. Zij heeft in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 100.000 euro gewonnen. De winnares werd onlangs verrast met het goede nieuws.

"Er zijn drie dingen die me te binnen schieten: een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken en een mooie reis. Misschien dat het allemaal wel kan!"

Open dagen Radiozendamateurs NVRA

Een amateur achter het uitgebreide meetinstrumentarium van de NVRA aan de onlangs verlengde meettafel. (Foto: PR)

HAARLEM - Op zaterdag 18 en zondag 19 mei houden de leden van de Nederlandse Vereniging Radio Amateurs (NVRA) Open Dagen. Tijdens deze dagen is er een doorlopende tentoonstelling van door hen zelf gebouwde zend- en ontvangstapparatuur. Naast de zendantennes op het clubgebouw in de Waarderpolder beschikt de NVRA tevens over de hoogste antennes van heel Noord-Holland. Deze staan op de hoogste verdienping van de nabij gelegen communicatietoren in de Waarderpolder op een hoogte van maar liefst 120 meter.

Hier bevinden zich ook een drietal op afstand bestuurbare stations welke amateurradio- en televisie-verbindingen kunnen doorzenden. In geval van calamiteiten en stroomuitval kunnen deze zenders ook op noodstroom overschakelen waardoor de radiozendamateurs van de NVRA altijd in staat zullen blijven om verbindingen tot stand te brengen ook wanneer de communicatie van de hulpdiensten, zoals brandweer, ambulance en politie maar ook het mobiele telefoonverkeer (GSM) en het Internet het zouden laten afweten. Radiozendamateurs in Nederland deden dat al eens eerder tijdens de watersnoodramp in 1953. Met name in Amerika wordt bij rampen zeer regelmatig teruggevallen op radiozendamateurs.

Tijdens deze twee dagen zullen er wereldomvattende verbindingen worden gedemonstreerd op praktisch alle amateurbanden variërend van de korte golf tot de zeer hoge frequenties. Tevens worden er demonstraties gegeven betreffende: meet en regeltechniek aan de vernieuwde meettafel; noodcommunicatie (portofoons en relaiszenders maar ook draadloos emailen); oude legervoertuigen uitgerust met oorspronkelijke militaire zendapparatuur.

Het NVRA-gebouw aan de Jan van Krimpenweg 15 te Haarlem (Waarderpolder) is op beide dagen geopend vanaf 10.30 uur. De dagen zullen eindigen om 17.00 uur. NVRA website: www.nvra.net

Nieuwe fietsopslag Spoordijk

HAARLEM - Fietsopslag Spoordijk aan Jansweg is geopend voor foutgeparkeerde fietsen. De eigenaar van een verwijderde fiets kan vanaf 1 mei de fiets bij de nieuwe Fietsopslag Spoordijk aan de Jansweg ophalen. Dit fietsdepot is een extra opslaglocatie voor foutgeparkeerde fietsen.

De fietsen hoeven nu niet meer opgehaald te worden in het fietsdepot in Cruquius. Het is in het stationsgebied verboden fietsen op straat te parkeren. Er zijn drie fietsenstallingen en diverse losse fietsvakken die met belijning zijn aangegeven. Foutgeparkeerde fietsen worden door de handhavers verwijderd. Deze fietsen moesten voorheen worden opgehaald bij het Haarlems fietsdepot in Cruquius. Dat kostte de eigenaar van de fiets veel tijd. Nu kan de foutparkeerder tegen een betaling van 25 euro bij de balie van Fietsopslag Spoordijk zijn of haar fiets terugkrijgen. Wanneer de fiets binnen 48 uur wordt opgehaald, kan deze direct worden meegenomen. Duurt het langer? Dan kan een telefonische afspraak worden gemaakt om de fiets op een later moment op te halen bij Fietsopslag Spoordijk. Vorig jaar is door de gemeenteraad een motie aangenomen met het verzoek het fietsdepot naar het station te verplaatsen. Op deze manier worden foutparkeerders niet onnodig extra gestraft. De gemeenteraad hoopt zo dat meer eigenaren hun verwijderde fiets komen ophalen.

30.000 woningen in Haarlem hebben duocontainer

Afvalcoaches van Spaarnelanden Corjan de Winter, Hans Koelemeijer en Jane Veldmeijer bij de speciale inzamelwagen waarmee duocontainers worden geleegd. De afvalcoaches helpen Haarlemmers met afvalscheiding. (Foto: Paul Vreeker/United Photos)

HAARLEM - Deze maand hebben de laatste bewoners van in totaal zo'n 30.000 geschikte woningen een duocontainer ontvangen. De inzamelingsresultaten laten al zien dat Haarlemmers steeds beter hun afval scheiden. Afgelopen najaar besloot het Haarlemse college van B en W na een geslaagd eerste jaar om de uitrol van de duocontainers te versnellen.

Doel was dat alle geschikte laagbouwwoningen – met voortuin of achtertuin met achterom - voor de zomer van 2019 een duocontainer zouden hebben. De duocontainer biedt Haarlemmers de mogelijkheid om hun papier/karton en plastic, blik en drinkpakken (PBD) thuis gescheiden weg te gooien. Bewoners tevreden over duocontainer Een duocontainer levert gemiddeld 97 kg papier/karton en 43 kg plastic, blik en drinkpakken (PBD) per huishouden per jaar op. Bovendien hoeven de ondergrondse restafvalcontainers in wijken met duocontainers tot 25% minder vaak geleegd te worden. Daarmee leveren de duocontainers een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van gemeente Haarlem om de hoeveelheid restafval te verminderen en grondstoffen uit afval meer te hergebruiken. Uit onderzoek blijkt dat bewoners tevreden zijn over de duocontainer. Haarlemmers gaven de duocontainer een 8,5 als rapportcijfer en 94% geeft aan gebruik te maken van de container. Steeds minder restafval Afvalcoach Hans Koelemeijer: "De duocontainer zorgt ervoor dat inwoners thuis beter hun afval kunnen scheiden en dat er veel minder restafval overblijft. Spaarnelanden leegt de duocontainers met een speciale duowagen, waardoor de inhoud gescheiden blijft en het afval gescheiden wordt verwerkt en hergebruikt. Ook steeds meer mensen die geen duocontainer hebben, kunnen door extra containers in de wijk afval vlakbij huis gescheiden weggooien. Tot en met 2021 zet Spaarnelanden per wijk extra containers neer voor papier en karton, plastic, blik en drinkpakken en voor gft en etensresten." ---- Einde persbericht ---- Fotobijschrift: Op de foto van vlnr:

Teylers Ontmoet Filosofie

HAARLEM - Op zondagmiddag 12 mei vindt er weer een nieuwe boekenmiddag plaats in Teylers Museum. Alexander Reeuwijk gaat om 14.00 uur in gesprek met drie filosofen: René ten Bos spreekt over zijn essay Extinctie, waarmee hij afscheid nam als Denker des Vaderlands, Eric Brinckmann vertelt over zijn boek Wandelen met meester Li, en Tessa van Dijk komt vertellen over het boek Darwins engelen, dat ze samen met Norbert Peeters samenstelde. Entree voor Teylers Ontmoet bedraagt 8 euro in de voorverkoop, op de dag zelf 10 euro.

Orgelmuziek van Andriessen en De Klerk

(Foto: )

HAARLEM - Op zondagmiddag 19 mei klinkt in de Haarlemse St. Josephkerk orgelmuziek van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Het concert zal worden verzorgd door conservatoriumstudenten en is gratis toegankelijk.

De Haarlemse componisten Hendrik Andriessen en Albert de Klerk waren jarenlang als organist verbonden aan de St. Josephkerk. Het beroemde Adema-orgel is dan ook een ideaal instrument om de muziek van deze twee Haarlemse componisten uit te voeren.

De studenten hebben in de dagen voorafgaand aan het concert een workshop gevolgd van de bekende organist Leo van Doeselaar. Als oud-leerling van Albert de Klerk is hij een autoriteit op het gebied van de muziek van Andriessen en De Klerk. Met de workshop en het concert wil hij zijn kennis en kunde overdragen op een nieuwe generatie organisten.

St. Josephkerk, Jansstraat 43, Haarlem

Tijd: 15.30 uur

Toegang: gratis (collecte aan de uitgang)

James wint Paasactie Broekhuis

James won met zijn prachtig ingekleurde kleurplaat. (Foto: PR)

HAARLEM - Het was even spannend maar de winnaars van de paasactie van Broekhuis zijn bekend. Uit de vele prachtig ingekleurde kleurplaten heeft de jury de mooiste uitgekozen.

De kleurplaat die het mooist was ingekleurd kwam van James. Hij wint hiermee de eerste prijs. Omdat hij nog te jong is om met de ŠKODA Kodiaq RS ervandoor te gaan, is door het personeel gekozen voor een andere prijs. Een waar James veel meer aan heeft. Hij ontving een welverdiende tegoedbon van € 30,- om te besteden bij de Intertoys.

Vlag blijft vastzitten

Vlag halfstok in Haarlem. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - De vlag aan de toren van de Oude Sint Bavo aan de Grote Markt in Haarlem is maandag 29 april eventjes voortijdig half stok geweest. De banier was vast komen te zitten aan de kabel. Specialisten hebben de kabel gemaakt.

Vlag halfstok in Haarlem. (Foto: Ad Timmers)
Vlag halfstok in Haarlem. (Foto: Ad Timmers)

Godfried Bomans siert Hofjeskrant

( Illustratie: Alex van Koten)

Door Willem Brand

HAARLEM - Godfried Bomans, één van Nederlandse grootste schrijvers, wordt geëerd in nummer 37 van de Haarlemse Hofjeskrant. De gratis krant is af te halen in de (meeste) supermarkten in Haarlem, Heemstede, Overveen en Bloemendaal.

Na de oorlog begint Godfried Bomans met tekenaar Carol Voges in de Volkskrant de strip Pa Pinkelman en Tante Pollewop. De licht absurdistische strip was oorspronkelijk bedoeld voor kinderen, maar trok al gauw een volwassenener lezerspubliek. In de vierde en laatste reeks, 'De onsterfelijke Pa Pinkelman', wonen Tante Pollewop en haar man in een hofje. Pa Pinkelman verdient een leuke boterham door zich tegen betaling, hij is immers een beroemd persoon, aan toeristen te laten zien.

Zou Bomans voor de strip een Haarlems hofje in gedachten hebben gehad? Die vraag legde redacteur Willem Brand voor aan het sinds 1972 bestaande Bomans Genootschap. In de Hofjeskrant wordt Bomans geëerd met twee illustraties en een strip van de hand van de Haarlemse illustrator en striptekenaar Alex van Koten.

In dit nummer ook aandacht voor het bijzondere evenement van de Hofjesconcerten, een (oorlogs)verhaal nabij het Hofje van Heijthuijsen, openbare kunst in het Joh. Enschedé Hofje en de veertiende Vijfhoekkunstroute, met de Provenierstuin traditioneel als kloppend hart.

De Hofjeskrant is gratis en ligt in Haarlem op de inpaktafels van supermarkten van de DEKA (o.a. Mr. Cornelisstraat, Planeten-laan, Schalkwijkerstraat) en AH (o.a. Raaks, Westergracht, Kruisstraat en Marsmanplein). Ook bij de VOMAR in Noord en Zuid, bij JUMBO en PLUS. Verder bij Van der Pigge, Muys en de VVV, en de bibliotheken. www.haarlemse-hofjeskrant.nl

Gilde stadswandeling met Han Leroi

HAARLEM - Gilde-gids Han Leroi neemt wandelaars op zaterdag 18 mei mee door de historische binnenstad en beschrijft de bouwstijlen op een luchtige en leerzame manier.

Maar ook de moderne architectuur wordt niet vergeten, waarbij u zult ervaren dat modern en ouderwets mooi hand in hand kunnen gaan.

Wandel mee op zaterdag 18 mei.

Aanmelden kan via mail naar gildewandelingen@gmail.com of bel 06-16410803. Vertrek om 13.30 uur vanaf het Station, overkapping Starbucks.

De kosten bedragen 4,- euro per persoon. Zie ook: www.gildehaarlem.nl

Haarlems Nieuwsblad zoekt vlogger

Kom in actie en laat Haarlem door jouw lens zien (Foto: Pixabay)

HAARLEM - Ben jij verkocht aan video's maken en hou je ervan om in de spotlights te staan? Dan is dit je kans. Haarlems Nieuwsblad zoekt een vlogger.

Voor onze website https://www.rodi.nl/regio/haarlem/ en ons nieuw te openen Youtube-kanaal zoeken we iemand die Haarlem op zijn of haar duimpje kent en iedereen wil laten zien wat de stad in de breedste zin van het woord te bieden heeft.

We zijn benieuwd hoe jij Haarlem op zijn mooist door jouw lens laat zien. Gezien de vele evenementen die eraan komen deze zomer lijkt me dat een mooie uitdaging.

Ben jij een vlogger met een journalistiek insteek en kun je niet wachten om jouw werk aan het grote publiek te laten zien? Stuur dan een korte vlog/motivatievideo naar lennavandenhaak@rodi.nl Wie weet nodig ik je uit op gesprek.

Gasvrije molenaarswoning geopend voor publiek

De Molenaarswoning in de Schoterveenpolder. Foto: Jurriaan Hoefsmit

HAARLEM - Aardgasvrij en energiezuinig wonen. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Op maandag 6 en vrijdag 17 mei is de molenaarswoning, de gasvrije voorbeeldwoning van de Huizenaanpak, geopend voor publiek. Neem een kijkje en wordt geïnspireerd.

De voorbeeldwoning van Stichting Huizenaanpak in de Schoterveenpolder is volledig aardgasvrij. De molenaarswoning is duurzaam gerenoveerd. Het is volledig geïsoleerd (vloer, dak, muur, HR++-glas), heeft duurzame ventilatie, een warmtepomp en een lage temperatuurverwarming. De molenaarswoning is een gemeentelijk monument waardoor er geen zonnepanelen op het eigen dak konden. Daarom betrekt de molenaar elektriciteit via het nabijgelegen collectieve zonnestroomdak van Kennemer Energie op het Nova College.

De gemeente Haarlem is eigenaar van de molenaarswoning en gaf de Huizenaanpak de opdracht om de woning aardgasvrij te maken.

Aanmelden

Een bezoek aan de voorbeeldwoning is in te plannen op de website van Huizenaanpak. Of mail naar showroom@huizenaanpak.nl. of bel telefoonnummer 085-2220420.

Van Balken nieuwe directeur Stadsschouwburg en Philharmonie

Edwin van Balken. (Foto: Roy Beusker)

HAARLEM - Per 1 oktober 2019 wordt Edwin van Balken algemeen directeur van Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Van Balken was eerder directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam en is nu directeur van de Theateralliantie.

Van Balken volgt Jaap Lampe op, die in februari heeft aangekondigd in het najaar te stoppen als algemeen directeur. Van Balken zal samen met zakelijk directeur Yvonne van Popta de directie en het bestuur van de Stichting vormen.

Ervaren bestuurder

Van Balken (1963), woonachtig in Haarlem, is een ervaren bestuurder. Hij is momenteel directeur van de Theateralliantie en was van 2009 tot 2017 directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de commerciële (her)ontwikkeling en exploitatie van alle spoorwegstations.

Vertrouwen in samenwerking

De Raad van Toezicht is van mening in Van Balken een uitstekende kandidaat te hebben gevonden om de beide historische podia in Haarlem in een nieuwe fase van hun bestaan leiding te geven. Peter van Barneveld, voorzitter van de Raad van Toezicht: "We zijn heel blij met de benoeming van Edwin en we verwachten dat hij met zijn persoonlijkheid en ervaring bij uitstek geschikt is om de ingezette koers te kunnen verdiepen en uitbouwen. Wij kijken met vertrouwen uit naar de samenwerking."


Van Balken "Ik ben ontzettend vereerd dat ik mijn passie voor muziek en theater mag inzetten voor Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. De grote culturele betekenis van beide theaters voor de stad Haarlem, zal mijn band met mijn eigen woonplaats nog intenser maken. Ik zie ernaar uit om samen met alle aanstaande collega's en Haarlemse partners, de grote bijdrage van Jaap Lampe een succesvol vervolg te geven."

Water in Nederland

Haarlem vanaf het water. (Foto:PR )

HAARLEM - De KennemerNatuurBibliotheek organiseert op vrijdag 10 mei een lezing over de Nederlandse waterbeheersing in verleden en toekomst. Aansluitend is er op zaterdag 18 mei een fietsexcursie over water en watergebruik rond Haarlem.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Haarlemse KennemerNatuurBibliotheek. Tijdens de lezing is de centrale vraag: Hoe houden we droge voeten in een waterrijk land? In het verhaal komen zeespiegelstijging, toegenomen neerslag en dalend land nadrukkelijk aan de orde.

(Foto: )

De fietsexcursie start om 9.00 uur en volgt de weg van het water. De tocht begint bovenop de zoetwaterbel van de jonge duinen en eindigt bij het boezemgemaal in Spaarndam. Onderweg is er aandacht voor voormalige blekerijen, bierbrouwers en buitenplaatsen. Meer informatie en aanmelden via www.degroeneacademie.nl.

Botsing auto op fiets

HAARLEM - Een fietsster botste dinsdagmiddag in het centrum van Haarlem tegen een auto aan. De vrouw kon net op tijd van haar fiets springen en voorkwam dat ze onder de auto terecht kwam. Dit gebeurde rond 15.45 uur op de Grote Houtbrug. De fiets zelf kwam wel onder de auto terecht. Met een krik is de auto omhooggetild. De fiets is uiteindelijk onder het voertuig vandaan gehaald. De fietsster heeft er uiteindelijk geen verwondingen aan overgehouden.

NZH Vervoer Museum centrum van theaterwandeling Halte Eglentier

Stap mee en oude tijden herleven. (Foto:PR )

HAARLEM - Een komedie in een bus? Een muzikaal drama in de Blauwe Tram? Of een lekke band tijdens een ritje met een 'nieuwe' bus uit 1966? Stap in bij Halte Eglentier van Theatergroep Eglentier en maak een verrassende reis mee in en rond het NZH Vervoer Museum in Haarlem.

Theatergroep Eglentier neemt het publiek weer mee op avontuur langs spannende locaties. Vier korte voorstellingen worden gespeeld in het museum, dat sinds een aantal jaren is gevestigd aan de A. Hofmanweg 35 in de Waarderpolder in Haarlem. Steeds speelt de locatie een actieve rol in de voorstelling. Soms ligt hij in het verlengde van het stuk, een andere keer wordt juist het contrast gezocht. Het publiek wandelt van voorstelling naar voorstelling, uiteraard weer onder begeleiding van een gids.

Vier korte theatervoorstellingen in museum

Woordvoerder Beatrijs Rinkel legt uit: "Vier theatermakers zetten met de spelers van de theatergroep vier totaal verschillende korte voorstellingen neer. In Halte Eglentier krijgt het publiek niet alleen theater voorgeschoteld, maar ook nog eens een inkijkje in het prachtige museum met al haar oude bussen en trams."

Vrije hand

De theatermakers die met de spelersgroep aan de bak gaan zijn Evelien Hofhuis, Marcel Kragt, Julia Spoelstra en Linde van Tienen. Zij kregen van de theatergroep de vrije hand om een voorstelling te maken. "Enige verbindende factor is het museum. Zo ontstonden er vier totaal verschillende voorstellingen."

Keuze overlaten aan het lot

Een van de deelnemende regisseurs is Evelien Hofhuis. Zij werkt voor het eerst met de spelersgroep van Eglentier nadat ze zelf een aantal voorstellingen meespeelde. "Ons gaat over keuzes. Ben jij je wel bewust hoeveel keuzes je maakt op een dag? En hoe zou de wereld eruitzien als we helemaal geen keuzes meer zouden maken? We hopen dat we het publiek zullen verrassen met onze andere vorm van spel en interactie."

Informatie

Halte Eglentier door Theatergroep Eglentier op 17, 18, 19, 24, 25 en 26 mei. Aanvang vrijdagen en zaterdagen om 20.00 uur. Zondagen om 14.30 uur.

Wees op tijd, anders mist u de bus. Locatie NZH Vervoer Museum, A. Hofmanweg 35, Haarlem. Kaarten zijn te reserveren via

www.eglentier.nl

Het 3 maanden -20 kilo arrangement van Easyslim

Afvallen is nog nooit zo makkelijk. (Foto: PR)

HAARLEM - In drie maanden circa 20 kilo afvallen: bij Easyslim.nu is het mogelijk! Bij Easyslim.nu is afslanken meer dan alleen een uiterlijke verandering. Door middel van het gepatenteerde en geavanceerde apparaat is het mogelijk om in een korte tijd resultaat te boeken op meerdere fronten. Zo val je niet alleen snel af, maar wordt ook cellulite minder, worden je spieren enorm getraind, waardoor je lichaam in een modus komt waarbij je zelfs afslankt wanneer je op de bank zit. En dat zonder operatie.

De voordelen van Easyslim.nu: Vermindering van cellulite Afvallen zonder te sporten Geen operatie of medicatie Makkelijk en snel afvallen Afvallen terwijl je ligt Opbouw van spieren. Bekende Nederlanders laten regelmatig zien wat de indrukwekkende resultaten zijn van een ingrijpende operatie zoals een maagverkleining (gastric bypass). Zo heeft Patty Brard dit begin dit jaar laten doen. Toch is een maagverkleining niet voor iedereen weggelegd. Er komt een hoop bij kijken. Zo wordt het bijvoorbeeld niet voor iedereen vergoed, of je bent er simpel weg niet zwaar genoeg voor, en is het een ingreep die de rest van je leven beïnvloedt. Gelukkig kan nu ook zonder operatie hetzelfde afslankeffect worden bereikt, maar dan zonder overhangend vel.

Zonder maagverkleining hetzelfde resultaat

Omdat de trend van een maagverkleining steeds populairder wordt, maar voor velen niet is weggelegd. Maken wij het nu ook zonder deze operatie en wachttijden wel mogelijk, middels een speciaal arrangement. In slechts drie maanden kun jij 20 kilo afvallen! Met een intensieve begeleiding gaan we samen voor het beste resultaat. Geen maandenlang gezwoeg in de sportschool, maar met volle overgave gaan voor een enorme verandering. Hoe doen we dat? Door middel van elektrostimulatie en ultrasound kun je liggend afslanken. De spieren worden opgebouwd en tegelijkertijd wordt vet uit de vetcellen gehaald. Een echte win-winsituatie dus. Wil je graag meer weten over de werkwijze en ben je er klaar voor om de knop om te zetten? Neem dan contact op met een van onze ruim 50 vestigingen: www.easyslim.nu/vestigingen/ en ervaar het zelf!

Yvon Buur

Kromhoutlaan 1d Haarlem

Tel: 06-40908992

Email: haarlem@easyslim.nu

De Zandhaas open tijdens Molendag

Kom langs en ontmoet de molenaar. (Foto: PR)

Santpoort - Op 11 en 12 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. In de provincie Noord-Holland doen zo'n 90 molens mee. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Molen De Zandhaas op de Wüstelaan in Santpoort viert zaterdag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur Molendag met diverse activiteiten. Bij voldoende wind zal de molen draaien en molensteen malen, de molenaar luistert dan vooral naar het geluid, het zingen van de stenen. Met de wind wisten ze in de vroege middeleeuwen het leven al wat makkelijker te maken, in 1515 stond hier in de buurt een korenmolen. Het maalproces is nog steeds het zelfde. Het ambacht van molenaar is nog steeds levend en staat zelfs op de immateriële erfgoed lijst van Unesco.

De molendag poffertjes zijn ondertussen bekend in de regio, kleurplaten kunnen gekleurd worden en Ludie Bakker laat haar zelf gemaakte kunst zien. 's Middags is er ook muziek.

Overlast Japanse Duizendknoop

BLOEMENDAAL - De Japanse Duizendknoop komt weer boven de grond in het voorjaar! Op de website van de gemeente Bloemendaal wordt gezegd dat de Japanse Duizendknoop een vervelende woekeraar is. Als hij zich eenmaal heeft gevestigd, is het heel erg moeilijk om weer van hem af te komen.
De plant staat op de Europese lijst van invasieve exoten, dat betekent dat hij overlast en schade geeft en zich snel verspreidt.
Het is daarom belangrijk dat overheden, particulieren en terreinbeheerders hem bestrijden. Het beste is om de plant uit te steken en in het restafval te stoppen. Hulp nodig met het herkennen van de plant, bel dan naar de gemeente.

La Grenouille Mozart ontmoet Oost en West

Vocaal Ensemble La Grenouille. (Foto:PR )

HAARLEM - Vocaal Ensemble La Grenouille zingt op zondag 19 mei werken van Mozart, Billings en Vedel. Hoewel de componisten Mozart (Oostenrijk), Vedel (Oekraine) en Billings (Amerika) tijdgenoten waren kwam hun muziek voort uit verschillende tradities. De tijd waarin zij leefden werd cultureel gekenmerkt door "de Verlichting", een stroming die zich afzette tegen het gezag van kerk en adel en die streefde naar verzelfstandiging van het individu.

Onder leiding van Chris Frölich zal La Grenouille laten horen hoe de componisten hun eigen stijl en sfeer oproepen. Dit varieert van gloedvol tot luchtig en van innig tot ironisch. Verder wordt medewerking verleend door de harpisten Jenny van Tol en Kerstin Scholten.

(Foto: )

Zondag 19 mei. 15.00 uur. Lutherse kerk, Witte Herenstraat 22, Haarlem. € 15,- aan de zaal € 12, 50 in de voorverkoop via www.lagrenouille.nl

Young VIP Tour met Inner Voice-Evoke a Sigh

Sun-Mi Hong en Sanne Rambags. (Foto:PR)

HAARLEM - Inner Voice – Evoke a Sigh is een concert in de serie Young VIP Tour met twee ensembles, waarbij zowel composities van Sanne Rambags als van Sun-Mi Hong gebruikt worden en uitgangspunt zijn voor verder muzikaal onderzoek. Het is als een ellips: twee brandpunten en daaromheen, daartussen andere musici, composities, muzikale ontwikkeling, improvisatie.

Het concert begint met een duo van de Young VIP's Sanne Rambags en Sun-Mi Hong. Daarna komen er musici bij uit de Sun-Mi Group of uit Sanne's European Colours Group. Sun-Mi Hong componeert veel voor haar Sun-Mi Group: een internationaal quintet. Haar composities hebben een heldere structuur met ruimte voor improvisatie. Sanne Rambags komt uit de improvisatie-traditie. Niet zozeer de free jazz als wel de meer sferische noordse ECM-achtige achtergond. Ze schrijft kleine composities als schetsen om verder te werken, om te improviseren. Het concert begint om 20.30 uur, de zaal is open om 20.000 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.pletterij.nl. De toegang bedraagt € 10,-; voor houders van de HaarlemPas en jongeren tot 25 jaar € 7,50.

Pletterij debat en cultuur

Lange Herenvest 122

www.pletterij.nl

Villa's Culinair Wijntheater 2019

Wijn en culinair bij Villa Westend. (Foto: PR)

VELSERBROEK - Eindeloos genieten tijdens Villa's Culinair Wijntheater. Aankomend Hemelvaartweekend staat het strand van Villa Westend voor de 5e keer in het teken van Villa's Culinair Wijntheater. Een 4-daags zinnenprikkelend wijnfestival waarbij alles draait om wijn, eten en beleving. Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni zijn er van 14.00 tot 0.00 uur tal van activiteiten voor jong en oud te beleven op het festival. De toegang is gratis.

In het Wijntheater worden de lekkerste wijnen van Hans Moolenaar uit Bloemendaal verkocht. Het Wijntheater vindt plaats in een ongedwongen sfeer waar alles draait om (culinair) genieten. Er zijn diverse foodtrucks, workshops, proeverijen, theateracts, vinyl dj's en genoeg banken en relaxte zitjes om te kunnen genieten van de culinaire overdaad. Vrijdag middag is de finale van Wijnvrouw van het jaar, en het hele weekend zijn alle oesters slechts 1 euro per stuk. Naast alle foodtrucks waar onder andere charcuterie, heerlijk malse bavette, verse kreeft en pizza's worden geserveerd kunt dit jaar ook aanschuiven in het Spaanse tapasrestaurant op ons strand. Met een heerlijke kan huisgemaakte sangria, een plateau vol verse tapas en de voetjes in het zand. Alsof u zich even in Spanje waant.

Overdag vinden er verschillende shows plaats met uiteenlopende onderwerpen. Ontdek of wijn uit een bepaald glas van invloed is op de smaak, test uw kennis tijdens de blindproeverij of doe mee met de hilarische wijnquiz waarbij mooie prijzen te winnen zijn. P.S. zelfs voor níet wijnliefhebbers is dit het leukste festival van het jaar!

Voor kinderen is Villa's Culinair Wijntheater één groot water en zandspektakel (zwemspullen mee). De toegang is gratis, maar voor parkeren wordt een bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie en het programma op www.villawestend.nl

A Louis Armstrong Tribute

De band van Adam Spoor (Foto: PR)

OVERVEEN - Op zondag 12 Mei in Cafe Sligting gevestigd aan de Zijlweg 18 Overveen komt de Flowertown Jazzband weer bijeen voor een Louis Armstrong Tribute.

Flowertown Jazz Band,Haarlems oudste Oude Stijl Orkest, speelt in de New Orleans traditie
De formatie brengt een hommage aan de legendarische Trompettist Louis Armstrong ,die een voorbeeld werd van vele grote Trompettisten als o.a Miles Davis en Wynton Marsalis, met het repertoire van zijn beroemde Hot Seven. Aanvang: 16.00 uur.

De Flowertown Jazz Band bestaat uit : Peter van Litsenburg Trompet,Adam Spoor Rieten/Zang,Piet Glas Trombone , Wil van Schaik Banjo/Gitaar John Erich Bas,George Gussenhoven Drums en als speciale gast Zangeres Jans Harkmans.

Haarlems Goud in het teken van kunst, cultuur en ouderen

Jong en oud ontmoet elkaar. (Foto:Marisa Beretta)

HAARLEM - Op vrijdagmiddag 10 mei aanstaande organiseren Hart en de gemeente Haarlem in samenwerking met cultuur- en welzijnspartners de manifestatie 'Haarlems Goud' in de Toneelschuur. De middag staat in het teken van sociaal-culturele projecten voor ouderen en het versterken van de samenwerking tussen cultuur en welzijn in Haarlem. Marie-Thérèse Meijs, wethouder Zorg, Welzijn en Volksgezondheid, Wonen en Cultuur, opent de middag.

Haarlem in de race als Age Friendly Cultural City

(Foto: )
(Foto: marisa beretta)

Een jury van de BNG Lang Leve Kunstprijs onder leiding van Hedy d'Ancona komt langs en beoordeelt hoe Haarlem zich als 'Age Friendly Cultural City' het afgelopen jaar heeft ontwikkeld. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Haarlem is een van de zes steden die in 2018-2019 deelnemen aan het programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De andere steden zijn Amersfoort, Alkmaar, 's-Hertogenbosch, Helmond en Middelburg. De manifestatie op 10 mei biedt inspiratie en stimuleert (nieuwe) samenwerking tussen culturele instellingen en ondernemers, kunstenaars en zorg- & welzijnsprofessionals in Haarlem.

'Haarlem heeft een rijk cultureel aanbod. We zien dat culturele instellingen zich steeds vaker inzetten om mensen die niet vanzelfsprekend met kunst en cultuur in aanraking komen te bereiken. Ook in het sociaal domein is aandacht voor betekenisvolle culturele projecten voor ouderen,' vertelt projectleider Mariël van Dijk. Het programma van vrijdag 10 mei begint om 13.30 uur in de Toneelschuur en duurt tot 17.00 uur. (Kosteloos) aanmelden kan via het online aanmeldformulier: www.hart-haarlem.nl/aanmelden10mei. Bezoek voor meer informatie de website www.haarlemsgoud.nl

Live Muziek en Jamsessie - Trio JÖP | DO 16 mei | 20.30 | Hart Café
Themamiddag Innovatief Cultuuronderwijs | WO 5 juni | 15.30 | Seinwezen
Zomerconcert Wijkorkest De jonge muggen | ZA 29 juni | 14.00 | Zaanenpark

The Little great People in Toneelschuur

Een scene uit Little Great People. (Foto: PR)

HAARLEM - Jirí Pokorný is een van de choreografietalenten die zich binnen de samenwerking van het Nederlands Dans Theater en Korzo heeft ontpopt. Ieder jaar wordt een choreograaf gekozen door NDT en Korzo die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. Voor 2019 viel de keuze op Jirí Pokorný, een choreograaf die in het buitenland al enkele jaren als belangrijk opkomend talent wordt gezien. Voor zijn eerste avondvullende productie The Little Great People liet hij zich inspireren door zijn fascinatie voor de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Na een succesvolle première is de voorstelling op 21 mei te zien in de Toneelschuur te Haarlem, op 23 mei in Corrosia te Almere en op 28 mei in Theater Bellevue te Amsterdam.

Pokorný's voorstellingen kenmerken zich door inventiviteit en een virtuoze bewegingstaal. Hij vertrekt meestal vanuit concrete persoonlijke ervaringen, de psychologische staat van de mens en de structuren waarin wij samenleven. Het is zijn manier om via dans over de grote ideeën en idealen te spreken. Zijn eerste avondvullende voorstelling, The Little Great People, bestaat uit drie duetten. Pokornýliet zich inspireren door zijn fascinatie voor de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Ieder duet is gewijd aan een ander gebied van tegenstrijdigheden. Via het lichaam van een danser wordt de bezoeker in staat gesteld zich te identificeren met de verhalen van anderen en zo zijn eigen verhaal te ontdekken.

Dinsdag 21 mei, aanvang 20.30 uur Haarlem Toneelschuur.
www.korzo.nl | www.ndt.nl

Leer de beginselen van programmeren

Maar waarom dan? (Foto:PR)

HAARLEM - Kom woensdag 15 mei van 15.00 – 16.00 uur luisteren naar het spannende en avontuurlijke verhaal van Ruby. Al luisterend leer je hoe je grote problemen opdeelt in kleine problemen, patronen herkent, stap- voor- stap plannen maakt en op een andere manier gaat denken.

Als het verhaal uit is, ga je zelf aan de slag! Kinderen van 5 tot en met 8 jaar zijn van harte welkom in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk (Fie Carelsenplein 2).

De toegang is gratis, maar bestel wel een kaartje via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Ruby is een klein meisje met een grote fantasie. Haar favoriete uitspraak is 'Waarom?'

In haar wereld kan alles, als ze het maar echt wil. Op een dag gaat Ruby's vader op reis en verstopt vijf edelstenen voor haar. Maar hij vergeet aanwijzingen achter te laten. Gelukkig vindt ze geheime codes onder zijn bureau. En dan begint haar avontuur!

Aanmelding

Leer de beginselen van programmeren. Woensdag 15 mei van 15.00 - 16.00 uur. Special voor kinderen van 5 t/m 8 jaar.

De toegang is gratis.

Locatie: Bibliotheek Haarlem Schalkwijk, Fie Carelsenplein nummer 2.

Inloopuur voor rugpatiënten

HAARLEM - Schuif eens aan bij een lotgenoot. Elke 4e woensdag van de maand heeft De Nederlandse Vereniging Van Rugpatiënten (NVVR) een inloopmiddag in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp of Haarlem. Let op de locatie! Het spreekuur wordt afwisselend in Haarlem Zuid en Hoofddorp gehouden.

Op 22 mei tussen 13.00 – 15.00 uur is een medewerker van de vereniging aanwezig in Haarlem Zuidom iedereen, die meer wil weten over hoe om te gaan met chronische rugklachten, persoonlijk te woord te staan. U vindt de vereniging bij de afdeling Patiëntenvoorlichting in de centrale hal van het ziekenhuis.
Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de afdeling patiëntenvoorlichting van het Spaarne Gasthuis (023) 224 2060 / (023) 224 1060.

Locatie Haarlem Zuid
woensdag 22 mei 2019
13.00 – 15.00 uur

Over het Spaarne Gasthuis

Samenwerken aan ieders gezondheid, zodat u weer verder kunt. Spaarne Gasthuis is gehuisvest in Haarlem Zuid, Haarlem Noord, Hoofddorp en Heemstede.

Groene helden maken moestuinen

Komkommers kun je prima zelf kweken. (Foto: )

HAARLEM - Op zaterdag 4 mei stak Rotary Club Haarlem de handen uit de mouwen. Zo'n twintig enthousiaste leden legden moestuinen aan in Haarlem Oost: bij de Oosterkerk en bij wijkcentrum Alleman.

Dit project is ontstaan dankzij het initiatief van de Oosterkerk. Daniëlle Leder, diaconaal werker, heeft dit project samen opgezet met Ruby Schuitemaker en Souad Afatan, sociaal werkers van DOCK. Zij zijn op 4 mei ook aanwezig in wijkcentrum Alleman, op de Jan Sluyterslaan 11.

(Foto: )
Rotaryleden aan het werk voor de moestuin. (Foto: PR)

Voor de buurtbewoners

De moestuinen zijn voor bewoners uit de wijk die door het tuinieren nieuwe contacten willen opdoen. Zij krijgen zelf de regie en zijn verantwoordelijk om hun moestuin gedurende een jaar netjes te onderhouden. Met elkaar worden er regels bepaald voor het onderhoud van de moestuinen. Een keer per maand is een tuinexpert aanwezig voor vragen en advies.


Zaterdagochtend startte met koffie, thee en een praatje. Danielle Leder, diaconaal werker van de Oosterkerk en Ruby Schuitemaker, sociaal werker van DOCK vertelden kort aan de Rotaryleden waar hun organisatie voor staat en wat zij doen. Daarna wordt besproken wat er gebeuren moet. De groep splitst zich in tweeën. De ene groep ging bij de Oosterkerk aan de slag en de andere vertrok naar Wijkcentrum Alleman. Bij aankomst bij Alleman staan er zelfgemaakte slagroomsoesje klaar, gemaakt door Piet die om de hoek woont. Daarna ging iedereen snel aan de slag. In totaal zijn er tien percelen bij de Oosterkerk gemaakt en vier bij het wijkcentrum. Iedereen werkte keihard om het allemaal voor elkaar te krijgen. En een bui mocht de pret niet drukken.

Loop lekker met Arcopedico

De schoenen van Aecopedico. (Foto: PR)

SANTPOORT - NOORD - Arcopedico, 't gebreide Portugese schoentje, is al ruim 25 jaar verkrijgbaar bij Frans Freijser in Santpoort -Noord. ARCOPEDICO is een lichtgewicht comfortabel schoentje met gepatenteerd anatomisch gevormd lederen voetbed in de maten 34 t/m 45. Sinds enkele jaren is er ook een enkelhoog vetermodel en en zeer comfortabele slippermodel aan de collectie toegevoegd. Deze schoenen kunnen door hun flexibele antislip zolen goed gebruikt worden voor watersport en yoga.

(Foto: PR)

www.fransfreijser.nl
023-5379456
Santpoort -Noord.

Bookstore Day

HAARLEM - Op zaterdag 25 mei viert De Vries Van Stockum in Haarlem Independent Bookstore Day. Op het programma staat:

Meet & Greet Daan Goppel. Zaterdag 25 mei | 12.00 - 14.00 uur | Toegang: Gratis

Goppel vertelt over zijn boek Knalpot en zijn avonturen in Jakarta.

Tekenworkshop door Lisa van Winsen Zaterdag 25 mei | 14.00 - 15.00 uur | Toegang: Gratis | Aanmelden: kinderboeken@devriesvanstockum.nl

Maak een Wichelroedewandeling

Lopen met een wichelroede vereist concentratie. (Foto:PR )

HAARLEM - Spirituelereizen.eu en Buistbelevingsprojecten organiseren op zondag 12 mei 2019 een spannende Wichelroedewandeling. Leer omgaan met de wichelroede. Het is een spirituele verrassing voor familie, vrienden, gasten en collega's.

Haarlem kent vele spannende plekken en boeiende legenden. Tijdens de wichelroedewandeling maakt u onder meer kennis met de krachtplekken voor het stadhuis en de hoofdwacht, het oudste museum van Europa, onderaardse gangen, aardstralen , het geheim van de Haarlemmerolie en de legende van Laurens Jan Coster Ook hoort u waarom Mozart en Einstein regelmatig naar Haarlem kwamen.

De wandeling wordt begeleid door historicus Girbe Buist en de wichelroedeloper Johannes Zoet. Zij leert hoe u met een wichelroede krachtlijnen, aardstralen en onderaardse gangen opspoort. De wandeling duurt ongeveer twee uur en kost 12,50 euro (inclusief wichelroede). Hij start om 13.30 voor het NS station in Haarlem. Aanmelden voor de wandeling kan via www.pelgrimspad.nl. of telefonisch 06-22621698.

Werkzaamheden in Haarlem

HAARLEM - Deze maand zijn er diverse werkzaamheden in Haarlem. De gemeente meldt als volgt:

Vergierdeweg

Op dinsdag 15 en woensdag 16 mei zijn er werkzaamheden op de Vergierdeweg. Om die reden is de weg op woensdag 16 mei van 9.00 uur tot 15.00 uur afgesloten. De metalen drempel wordt verwijderd en dichtgestraat. Tijdens het dichtstraten op woensdag 16 mei wordt de weg tijdelijk afgesloten voor al het verkeer.

Prinsen Bolwerk

In de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 mei voert BAM Infra herstelwerkzaamheden uit aan het asfalt van het Prinsen Bolwerk. BAM Infra voert de werkzaamheden tussen 22.00 en 4.00 uur uit. Tijdens de werkzaamheden wordt één rijbaan van het Prinsen Bolwerk afgesloten. Bij de werkzaamheden zijn verkeersregelaars aanwezig. Zij begeleiden het verkeer langs de werkzaamheden. De woningen blijven bereikbaar.

Betuwelaan

Donderdagavond 16 mei voert BAM Infra van 19.00 tot 0.00 uur herstelwerkzaamheden uit aan het asfalt van de Betuwelaan ter hoogte van de kruising met de Flakkeeweg en Biesbosweg. Tijdens de werkzaamheden is één rijbaan van de Betuwelaan afgesloten. Ook wordt de aansluiting van de Biesbosweg op de Betuwelaan afgesloten. Tijdens de werkzaamheden zijn verkeersregelaars aanwezig.

Kruistochtstraat

In de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 mei herstelt BAM Infra het asfalt op de kruising van de Kruistochtstraat en de Zomervaart. Zij voeren de werkzaamheden uit tussen 20.00 en 4.00 uur. Bij de werkzaamheden zijn verkeersregelaars aanwezig.

Tentoonstelling Duurzaam en Circulair

(Foto: )

HAARLEM - Vrijdag 24 mei om 16 uur opent Elizabeth Muusha, directeur van de Mutarese afdeling van de National Gallery of Zimbabwe, de tentoonstelling Haarlem Duurzaam en Circulair in het Haarlemse Kweekcafé. Met deze expositie vraagt de Stedenband Haarlem-Mutare aandacht voor kunstenaars die zich inzetten voor een duurzame wereld en in hun werk daar een statement over geven.

Aan Haarlem Duurzaam en Circulair werken kunstenaars mee uit Nederland, Duitsland en Zimbabwe: Ap Esenbrink, Sandra di Lello, Laura Baar, Mari Terauchi, de Stichting Juttersgeluk, L. Gusinyo, Lovemore Kambudzi, Clive Mukucha en Sarah van den Akker.

Elizabeth Muusha. (Foto: PR )
(Foto: )

Elizabeth Muusha

De Stedenband werkt al vele jaren samen met Elizabeth, onder andere bij het beeldenproject in Spaarnoog. In 2008 bracht zij een werkbezoek aan Haarlem tijdens de tentoonstelling Verborgen Verhalen in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Dit was een expositie met werk van kritische Zimbabwaanse kunstenaars onder de verschillende regimes.

Kweekcafe

Elizabeth is van 15 tot en met 26 mei in Haarlem. In die periode legt ze contacten met Nederlandse kunstenaars, kunstinstellingen en andere cultuurplatformen.

Op 22 mei geeft ze een gastles op het Schoter, op 23 mei een lezing in 37 PK Platform der Kunsten en op 24 mei opent ze de tentoonstelling van de Stedenband in het Kweekcafé. De tentoonstelling duurt tot 30 juni.

Activiteiten

De Stedenband organiseert een aantal activiteiten in het Kweekcafé, Kleverlaan 9, www.haarlemmerkweektuin.nl/kweekcafe/

Duo opgepakt na inbraak

HAARLEM - Twee Haarlemmers zijn zondagochtend opgepakt in Amsterdam opgepakt. Het duo had ingebroken bij een bedrijf in Baarn. Die ochtend probeerden de twee rond 09.40 uur in te breken door een ruit van een toegangsdeur in te slaan bij een bedrijf aan de Baarnsche Dijk in Baarn. Ze vluchtten met een auto, de politie kreeg het kenteken van dat voertuig door. Kort daarna werd het kenteken gescand door een automatische kentekenscanner op de A10 in Amsterdam. Een eenheid van de verkeerspolitie Amsterdam zag de auto met beide inzittenden vervolgens rijden op de Westpoortweg in Amsterdam. De twee Haarlemmers, 31 en 46 jaar oud, werden aangehouden en overgedragen aan de recherche in Baarn.

Automobilist doorgereden na aanrijding

HAARLEM - Een bestuurder van een auto is vrijdagavond 3 mei doorgereden na een aanrijding in Haarlem. Op de Professor Eijkmanlaan botste de doorrijder rond 20.20 uur op een andere auto. Na het ongeluk ging de bestuurder er vandoor. De persoon in het aangereden voertuig is met behulp van brandweer- en ambulance personeel uit de auto gehaald. Het slachtoffer is voor behandeling meegenomen naar het ziekenhuis.
Op de Schipholweg werd een man aangehouden. Door een getuige werd hij aangewezen als veroorzaker van het ongeluk. Op het bureau bleek de man niet betrokken bij de aanrijding. De doorrijder is nog niet gevonden.Bel 0900-8844 als u meer weet.