De Koggenlander

16 mei 2019

De Koggenlander 16 mei 2019


'Kennis van natuur opkrikken tijdens Bomendag'

De leerlingen leren van alles over de natuur tijdens de wandeling met Bomendag in Hoogwoud. (Foto: Adobe Stock)

OPMEER - De leerlingen uit de groepen 7 van de basisscholen uit Hoogwoud, Opmeer, Spanbroek, De Weere en Aartswoud gaan dinsdag 4 juni met elkaar wandelen in de natuur in de kern van Hoogwoud. "Omdat er in onze gemeente niet altijd ruimte is om bomen te planten op de jaarlijkse Bomenplantdag neemt de gemeente al ruim twintig jaar het initiatief om deze wandeling mogelijk te maken", laat Ada Frankfort, vrijwilliger van de Bomendag weten. "De kinderen krikken hun kennis van de natuur op en leren veel."

Leerlingen leren namen, functies en kenmerken van bomen

De werkgroep van Bomendag bestaat uit twee leden van de gemeente en een groep vrijwilligers. De leerlingen van groep 7 worden in groepjes verdeeld en lopen onder begeleiding een wandeling van ruim zestig minuten door het dorp. Onderweg wordt er aandacht besteed aan de verschillende bomen, onder meer de Knotwilg, Es, Kastanje en de Beuk, maar ook aan het vissen. "De kinderen krijgen uitleg hoe zij een haakje voorzichtig verwijderden en hoe ze de gevangen vis weer voorzichtig terugbrengen in het water. Ook krijgen zij informatie over de visvergunning en over de gevolgen van plastic in de natuur. Dit gebeurt bij de ecologische vijver, met een hoge belevingswaarde en een hoog educatief karakter."

Watertafel

Verder kunnen de kinderen een kijkje nemen bij de watertafel, daar zien ze diverse waterdieren van dichtbij. Harry van der Meij vertelt enthousiast over het leven van deze kriebeldiertjes. Kortom: een interessante activiteit die Ada Frankfort al vele keren organiseert tot in de puntjes. "Zonder het team van vrijwilligers en de steun van de gemeente Opmeer zou dit fenomeen niet plaatsvinden."

Veel te zien

In de natuur valt vaak meer te zien dan men denkt. Vaak lopen of fietsen de mensen er zo voorbij, zonder dat ze er oog voor hebben. "Wanneer men aan de natuur wat meer aandacht geeft, gaat jong en oud de schoonheid van de flora bewonderen en kan zich gaan verwonderen over wat er allemaal te zien is."

Kinderen de schoonheid van de natuur bijbrengen

Doelen

Als inzet zijn er voor de kinderen bepaalde leerdoelen; kennis van de namen, functies en kenmerken van bomen worden bijgebracht; diverse vaardigheden: hoe weet een kind hoe oud een boom is en teken dat; gevoel bijbrengen van onder meer de schoonheid van de natuur en natuurlijk het belang daarvan voor de mensen; gedrag aanpassen: draag zorg voor de natuurlijk en bescherm die tegen gevaren van buitenaf. "De afgelopen jaren is uit ervaring gebleken dat de kinderen enthousiast zijn en veel plezier beleefden aan deze Bomendag."

Ravotten

Ada: "Het is voor de kinderen een heerlijk moment om even te ravotten en genieten van het buitenleven. Misschien kunnen we wel een nest van een bonte specht laten zien. De jeugd is erg geïnteresseerd in de natuur met al zijn aspecten. Onderweg komen we vast afgezaagde bomen tegen.

Dan vragen we aan de kinderen of ze weten hoe oud de boom is geworden. Zo stellen we gedurende de wandeling allerlei vragen die gerelateerd zijn aan de omgeving waardoor we lopen. Als er tijd over is bezoeken we het hertenkamp. Hier is van alles te zien, zoals de beschermde bomen met gaas, de dieren en de diersporen."

Vrijwilligers

De jaarlijks terugkerende bomendag is alleen mogelijk met een grote groep vrijwilligers. Naast twee medewerkers van de gemeente Opmeer, heeft Ada de beschikking over diverse personen die helpen.

"Kinderen krijgen na afloop limonade en een snoepje en de vrijwilligers krijgen tijdens de lunchpauze koffie met koek met na afloop nog een klein presentje."

Voorjaarsstreekmiddag 't Centrum

Wipmolen Weel en Braken in Obdam. (Foto: Jan Smit)

DE WEERE - het Westfries Genootschap houdt zaterdag 25 mei van 13.00 tot 17.00 uur haar jaarlijkse voorjaarsstreekmiddag. Deze middag is zowel voor leden als voor niet-leden toegankelijk.

Joop Schouten, bestuurslid van Stichting De Westfriese Molens, vertelt over het ontstaan van de stichting, het molenbezit, de huidige functie van de molens, het onderhoud en de financiering. Tevens geeft hij uitleg over diverse onderdelen van de molen. De inleiding is voorzien van beelden en wordt besloten met een West-Fries gedicht en een korte film over de restauratie van de molen van Waarland.

Na de pauze laat stichting Projector enkele films uit haar archief zien. Daarna volgt een optreden van Waterwijs. De kosten voor deze middag bedragen voor leden en hun partners 13 euro per persoon. Niet-leden betalen 14 euro per persoon. Neemt gerust iemand mee! Informatie, www.westfriesgenootschap.nl.

NK inline skating in Wervershoof en

Medemblik

Optimist on Tour in Oosterhaven

Medemblik

Elke Vierveijzel in Hauwert in Concert

Co Schipper signeert kinderboek in

The Read Shop

Nieuw gezicht wijksteunpunt Lindehof

Nancy Wagenveld, Yvon Somsen en Tanja Harlaar (beheerder WSP de Lindehof) (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Wijksteunpunt De Lindehof heeft een nieuwe huisstyle. Te zien aan het nieuwe logo, te lezen en te bekijken op de vernieuwde website www.wspdelindehof.nl.

"Maar is vooral merkbaar wanneer mensen zomaar binnenstappen", zegt Tanja Harlaar, beheerder van het wijksteunpunt. "Bij tijd en wijle lopen hier kinderen, jongeren, volwassenen en ook ouderen rond. De Lindehof werd meestal, soms nu nog, geassocieerd met senioren, maar dat is sinds vorig jaar verleden tijd. Voor alle wijksteunpunten geldt: voor alle inwoners, van jong tot oud, met en zonder beperkingen."

Met de term G'wôon welkom worden bezoekers welkom geheten door Nancy en/of Yvonne. Twee professionals die met ingang van 3 juni de dagbesteding in het wijksteunpunt realiseren. "Ik hoor het de mensen al zeggen: dagopvang, dagbesteding? Die was toch weg? Ja, dat klopt, maar binnenkort weer terug! Met medewerking van de gemeente Opmeer en andere subsidieverleners is het bestuur van de Lindehof erin geslaagd de dagbesteding weer terug te krijgen in de Lindehof. Die is bedoeld voor iedereen die nu al dagbesteding heeft of daarin nog voor enige tijd in aanmerking komt. Maar ook voor eenieder met een beperking of die eenzaam is. Denk ook aan mantelzorgers die ook wel eens tijd voor zichzelf willen. Al geeft bijna niemand van die groep dat aan, we weten dat als je die zorgverlening wilt volhouden, je bij tijd en wijle echt aan jezelf moet denken!"

Wie meer over de dagbesteding wil weten, stapt maandag, woensdag en vrijdag even binnen. Ook is elke donderdagochtend iemand van het Wijkteam aanwezig om op vragen in te gaan. Men kan zich ook aanmelden voor een intakegesprek. "Of ga eens in gesprek als u denkt dat uw partner en/of familielid ervoor in aanmerking komt", meldt Tanja. "Speelt een lichte handicap of eenzaamheid een rol in uw leven? Ook voor wie nog geen indicatie heeft. Stap eens binnen in Wijksteun De Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud.

Nederlands kampioenschap bij Radboud Inline-skating

Het Nederlands kampioenschap inline skaten wordt 30 mei gehouden op de banen van Wervershoof en Medemblik. (Foto: Hidde Muije)

REGIO - Met hemelvaart komen de beste inline-skaters van Nederland naar Wervershoof en Medemblik om te strijden om de nationale titels. Het bestuur van Radboud Inline-skating verwacht dat veel leden geselecteerd worden om zich in deze strijd te mengen. Pas na de derde baanwedstrijd op 18 mei in Zwaagwesteinde wordt bekend wie zich hebben geplaatst.

De organisatie is van plan er een mooi sportfeest van te maken en elke dag worden stappen gemaakt om dit te verwezenlijken. De vereniging is voorzien van een professionele schrobmachine, waarmee water bij een eventuele regenbui snel en makkelijk kan worden opgezogen. Ook is een foodtruck vastgelegd. Basisschoolkinderen uit groep 5 en 6 uit de gemeente Medemblik kwamen 14 en 15 mei naar de banen voor een clinic en rijden dan als klas een wedstrijd om de meest gereden (gemiddelde) afstand. De winnaars worden dan 30 mei bekend gemaakt en gehuldigd.

Bedrijven kunnen sponsoren met de Vrienden van het NK-actie, er zijn diverse mogelijkheden. Naast een bedrijfslogo in het programmaboekje, is een logo op een groot ledscherm mogelijk, doeken langs de boarding, naamsvermelding op de website en een reclamebord. De vereniging hoopt genoeg sponsoren te vinden, zodat de gewenste live-stream van alle wedstrijddagen gerealiseerd wordt.

Op de locatie in Medemblik werken elke dag mensen hard aan de nieuwe bestrating en vrijwilligers aan de nieuwe kantine om deze op tijd af te krijgen. Om dit te realiseren is de club op zoek naar geld. Een crowdfundactie hiervoor loopt. Meer informatie op www.radboud-inlineskating.nl en www.nkinline.nl.

Team Medemblik ondersteunt Westfriesland SEW

Voorzitter Van Eijk bezegelt de afspraak met Pieter Kok van TEAM Medemblik. (Foto: Gerben de Groot)

NIBBIXWOUD - Team Medemblik zette zaterdag 11 mei een handtekening onder de afspraken, om de komende drie jaar de eredivisie handbalvereniging Westfriesland SEW te ondersteunen bij de topsportplannen om weer kampioen van Nederland te worden.

Pieter Kok namens Team Medemblik: "Team Medemblik vindt het belangrijk dat Westfriesland SEW als topsportvereniging uit de gemeente Medemblik actief blijft op het hoogste nationale niveau. Wij helpen graag om deze vereniging duurzaam succesvol te zijn en steunen met een financiële bijdrage." Met de slogan Powered by Team Medemblik ondersteunt Team Medemblik niet alleen financieel, maar staat het de handbalsters ook bij met raad en daad. Theo van Eijk, voorzitter van Westfriesland SEW: "Binnen Team Medemblik is veel expertise op alle terreinen die bij een topsportvereniging van belang zijn. Afgesproken is dat die expertise ter beschikking gesteld wordt voor de uitvoering van ons topsportbeleidsplan. Naast de inzet vanuit het bedrijfsleven is het zonder de steun van partners onmogelijk om in de top van het Nederlandse dameshandbal actief te zijn. Wij zijn dus verheugd met deze steun."

Team Medemblik is enthousiast over dit nieuwe topsportbeleidsplan en wil de topsportstructuur, waaronder de aanstelling van een technisch directeur (mede) faciliteren. Met een handdruk werd voor de laatste thuiswedstrijd de samenwerking bezegeld.

Verkiezingen Europees Parlement

Stem tijdens de Europese verkiezingen. (Foto: Shutterstock)

REGIO - Nederlanders stemmen 23 mei voor de negende keer tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Inwoners van alle lidstaten kiezen dan hun vertegenwoordiging in de Europese Unie. Deze Europarlementariërs worden gekozen voor een termijn van vijf jaar. Een aantal West-Friezen staan op de kandidatenlijst. Kunt u ze vinden? Stem ook 23 mei!

Botontkalking

Melk is goed voor elk is ons met de paplepel ingegoten. Het lijkt aannemelijk: botten bestaan uit kalk en melk is een bron van calcium (kalk), dus melk drinken is goed voor je botten. Als je ouder wordt en zeker als je vrouw bent na de overgang en de botontkalking 'toeslaat' moet er wat gebeuren. Tegenwoordig worden oudere mensen, zeker na een botbreuk, opgeroepen voor een osteoporosetest en als blijkt dat je daar last van hebt wordt geadviseerd vooral melkproducten te gebruiken. Maar...

Als je de mens met de dieren vergelijkt, en waarom niet, valt op dat moedermelk alleen voor pasgeboren, zogende dieren wordt gebruikt. Geen enkel zoogdier drinkt melk van een ander zoogdier en al helemaal niet op volwassen leeftijd. De mens heeft duizenden jaren rondgelopen zonder melk te drinken. Behalve bij mama dan als baby. Melk drinken is pas begonnen toen de landbouw en veeteelt ontstonden. Toen werd ontdekt dat als je een koe of geit bleef melken na de geboorte van een kalf, het moederdier melk bleef geven. Dus werd de melk een voedingsmiddel bij gebrek aan voldoende andere voedingsmiddelen. Veel deskundigen twijfelen aan de goede opname van calcium uit melkproducten en of het wel helpt tegen osteoporose.

Botten zijn een levend weefsel, dat zichzelf -jouw leven lang- blijft afbreken en opbouwen. Volop kansen dus om je botten te verbeteren. Bewegen en vooral hardlopen en krachttraining met gewichtjes is heel goed. Goede calcium haal je onder meer uit groene groenten, bonen, noten en zaden. Ik zeg niet dat u geen melkproducten meer moet gebruiken, maar blijf kritisch en gezond.

siem.zeilemaker@me.com

Bron: energiekevrouwenacademie.nl

Gratis kennismaken met watersport tijdens Optimist on Tour

Maak kennis met zeilen kom naar Optimist on Tour in Medemblik. (Foto: Laurens Morel)

MEDEMBLIK - Kinderen maken van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei gratis kennis met de watersport. Optimist on Tour, het landelijk rondreizend watersportevenement, meert dan aan in de Oosterhaven in Medemblik. Tegelijkertijd vindt de Medemblik Regatta Nautiek Festival plaats.

Meervoudig kampioenen zoals Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe en Lilian de Geus varen hun wedstrijden op het IJsselmeer. Kinderen leren zeilen in een Optimist, varen in een kano of suppen net als de topzeilers. Kom met vriendjes en vriendinnetjes langs.

Basisschoolkinderen uit groep 6, 7 en 8 doen onder schooltijd mee aan Optimist on Tour. Een aantal klassen krijgen van tevoren al een 'spreekbeurt' op school, waarbij een instructeur de kinderen voorbereidt op hun deelname. In de middag en op zaterdag schrijven kinderen zich, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, in om mee te doen met dit evenement. Deelnemers krijgen een theorieles op de kant en zitten vervolgens zelf achter het roer van een Optimist en gaan kanovaren of suppen. Plezier op het water gegarandeerd!

KNRM

Optimist on Tour werkt samen met de KNRM. De jeugd leert van de leden alles over veiligheid en gaan met reddingboot Prins Hendrik het IJsselmeer op om de wedstrijden te bekijken.

Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond. Om kinderen de stap naar een vereniging te laten maken, wordt samengewerkt met WSV Bestevaer uit Medemblik. Charlotte van Leerdam, coördinator Jeugdzeilen vanuit het Watersportverbond geeft aan: "We vinden het belangrijk om kinderen en ouders de mogelijkheden in hun eigen buurt te laten zien en daarom werken we graag samen met verenigingen en zeilscholen. Kinderen maken zo voor het eerst kennis, maar kunnen de sport echt beoefenen op een vereniging of zeilschool.Iedereen is zondag 26 mei tussen 10.00 en 15.00 uur welkom bij WSV Beastevaer, aan de Vooroever. Dan kunnen kinderen zeilen en windsurfen".

Nieuwsgierig en aanmelden? Kijk op www.optimistontour.nl, ter plekke op locatie kan natuurlijk ook.

Medemblik Regatta Nautiek Festival

De 35e editie van de Medemblik Regatta vindt dit jaar plaats. Dit zeilevenement, waar topsporters van over de hele wereld aan meedoen, wordt altijd in de laatste week van mei in Medemblik gehouden. Wie weet kom je dubbelvoudig Olympisch kampioen Dorian wel tegen. Op zaterdag vinden de finales plaats die vanaf de dijk bij Medemblik goed zichtbaar zijn! Bijvoorbeeld vanuit het reuzenrad die op vrijdag en zaterdag op de kade staat.

Naast leren zeilen en de zeilwedstrijden is er nog veel meer te beleven tijdens het Nautiek Festival. Toffe scoutingactiviteiten in het centrum van Medemblik, sportclinics bij het Regatta Center en zaterdagavond een 'floating movie'.

Oldtimers for Oldtimers voor senioren

Senioren genieten elk jaar weer van Oldtmers for Oldtimers. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De Lionsclubs Opmeer-Medemblik en Hoorn-WF verzorgen zondag 26 mei voor de achttiende keer de autotoertocht Oldtimers for Oldtimers. Een terugkerend succes voor senioren én bezitters van klassieke wagens. Gezamenlijk rijden ze over de mooiste wegen van West-Friesland. Wie een klassieke wagen heeft en wil meedoen, aanmelden kan nog voor deze feestelijke rondtoer.

De medewerkers van De Zonnebloem, regio Wognum/Zuidermeer, halen senioren op, die nog zelfstandig wonen en graag meerijden, en brengen hen naar het parkeerterrein achter het winkelcentrum van Wognum. Daar staan de klassieke auto opgesteld en ontvangen de Lions de ouderen als hun gasten. Maar liefst zeventig eigenaren van automobielen die ouder zijn dan 25 jaar, halen met hun passagiers, veelal geboren in de eerste helft van de vorige eeuw, eigenlijk ook 'oldtimers', herinneringen op uit vroegere tijden.

Senioren genieten elk jaar weer van Oldtmers for Oldtimers. (Foto: aangeleverd)

Voor de rijders van de oldtimers begint het evenement rond 12.00 uur. Zij verzamelen zich op het terrein bij het oude stationnetje van de Stoomtram Hoorn-Medemblik in Wognum. Hier kan men de wagens bewonderen en fotograferen en krijgen alle chauffeurs het unieke rallyschild OfO 2019 uitgereikt. De oldtimers vertrekken rond 13.00 uur in twee groepen richting Wognum om hun gasten op te halen.

De rit voert onder meer via Medemblik, naar Andijk. Daarna wordt de tocht voortgezet richting Venhuizen, Wijdenes, en Schellinkhout via de Noorderdracht naar Oosterblokker. De nostalgische tocht eindigt rond 15.45 uur bij restaurant De Nadorst in Westerblokker. Napraten tot ongeveer 17.00 uur. Kelly ter Brugge, Sjaak Wester enMeindert Nieuweboer treden op.

Wie een klassieke wagen heeft en ouderen een onvergetelijke dag wil bezorgen, kan zich aanmelden via oldtimer@quicknet.nl of neem contact op met Ben Rinkel op 06-53174449.

Meer informatie is te vinden op www.lionsopmeer.nl.

Tehuis gezocht

Sunny zoekt een lief baasje. Wie kan haar ene warm thuis bieden? (Foto: aangeleverd)

Het zit Sunny niet mee. Deze middelgrote dame, die heel gericht is op mensen, kwam een jaar geleden als vondeling binnen, samen met waarschijnlijk een zoon van haar. Dat was een jonkie van een paar weken en die heeft inmiddels wel een plekje gevonden.

Sunny is inmiddels al twee keer bemiddeld, maar kwam terug omdat het niet klikte met de gecastreerde ram des huizes. Daarom is Sunny nu gesteriliseerd en hopen de verzorgers van de DierenOpvang dat haar hormoonhuishouding nu wat rustiger is en dat ze zich makkelijker laat koppelen. Helaas is er tot nu toe geen geschikte ram in de opvang om te proberen daar een match mee te maken. De hoop is gevestigd op baasjes met een geschikte kandidaat.

Dus toch op zoek naar die konijnenliefhebber die een gecastreerde ram heeft en een koppelpoging wil wagen en daar de tijd voor wil en kan nemen. Uiteraard zullen er bij de adoptie goede afspraken gemaakt worden zodat, wanneer toch het echt niet lukt, ze retour kan komen naar de opvang of voor een uitzondering 'geruild' kan worden met een andere dame.

Wie meer wil weten of kennismaken, kan bellen naar 0224-551818 of kan tijdens de bezoektijden langskomen bij DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn. Meer informatie over de opvang is te vinden op www.dierenasiel-schagen.nl.

Co Schipper signeert kinderboek

SPANBROEK - Co Schipper uit Opmeer is zaterdag 18 mei van 13.00 tot 15.00 uur aanwezg in de Readshop aan de Herenweg 41 in Spanbroek.

Hij schreef Het verhaal van Giraf en Muis en is een boekje voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Het verhaal gaat over de vriendjes Giraf en Muis. Giraf bedenkt op een dag dat hij wel eens thee wil drinken in het huisje van Muis, maar daar past hij natuurlijk niet in. Samen met hun andere vriendjes gaan ze aan de slag om een oplossing te verzinnen.

De tekeningen zijn van oud-Spanbroeker Nellie Schuit. Co Schipper zet, als de klant het wil, zijn handtekening in het kinderboek.

Rommelmarkt in Weyver

Wie nog spulletje heeft voor de rommelmarkt van Kracht en Vriendschap, kan die brengen bij De Weyver. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - De rommelmarkt van Kracht en Vriendschap wordt 29 juni van 09.00 tot 14.00 uur gehouden in de tennishal van de Weyver in Hoogwoud. Tijdens de rommelmarkt draait het rad van fortuin. De leden komen eind mei langs de deur voor de verkoop van de lootjes voor de loterij. De hoofdprijs is 250 euro, daarnaast maken bezoekers kans op talloze prijzenpakketten. De trekking van de loterij vind plaats om 13.00 uur. Spullen voor de loterij? De leden halen ze vanaf 22 juni op of lever ze in bij de Weyver.

Vierveijzel in Hauwert in Concert

Elke Vierveijzel treedt 24 mei in Witte kerk in Hauwert. (Foto: aangeleverd)

HAUWERT - Elke Vierveijzel en pianist Michiel Wetzer geven 24 mei de afsluiting van het Hauwert in Concert-seizoen. Schrijnende, grappige en pijnlijke mooie liedjes. Ze behaalde in 2015 de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival als 'Jaloersmakend talent'.

Over het programma: het leven deelt rake klappen uit. Wie even niet oplet, spuugt ze vol in het gezicht. Ze neemt in Zonder Genade alles onder de loep dat de wereld en het leven het volk voorschotelt. Zonder terug te deinzen. Waar doet het zeer? En waarom? En als mensen huilen, waarom doen ze dat vaak alleen? Soms snoeihard maar met de stem van een engel legt ze de vinger op ieders zere plek. Dat resulteert in adembenemende liederen die altijd wel ergens schuren, of juist onverwacht troostend zijn. Eerlijk, grappig en pijnlijk raak op plekken die al vaak genoeg onaangeroerd blijven.

Elke en Michiel treden vrijdag om 20.15 uur in de Witte Kerk, Hauwert 95. De deur is open om 19.45 uur. Toegang: 15 euro, inclusief koffie, thee en pauzedrankje. Naast kaartverkoop aan de kerkdeur kan men reserveren via: hauwertinconcert@gmail.com. Meer informatie op www.hauwertinconcert.nl en www.elkevierveijzer.nl.

Orgelconcert in Sint Werenfriduskerk

WERVERSHOOF - Jan van der Leek geeft zondag 19 mei om 14.30 uur een orgelconcert in de Sint Werenfriduskerk, Dorpsstraat 71 in Wervershoof.

Jan van der Leek is sinds 1975 vertrouwd met het Wervershoofse instrument. Hij is er ook als dirigent en organist sinds 1984 aan verbonden in een samenwerking met de kerkkoren. Hij studeerde orgel bij Hans van Nieuwkoop aan het Conservatorium Alkmaar. Ook behaalde hij daar zijn koordirectiediploma. In de loop der jaren heeft hij in de hele provincie koren gedirigeerd.

Entree 5 euro.

Biljarter John Huisman wint Medemblikker-Open

MIDWOUD - In café Halfweg in Midwoud begon 8 april de eerste ronde met 64 biljarters, verdeeld op sterkte in 16 poules. Na acht avonden bleven de zestien poulewinnaars over voor de tweede ronde. De deelnemers werden verdeeld in vier poules van vier biljarters, ook weer ingedeeld op sterkte. De nummers 1 en 2 van de poules gingen door naar de finale, zaterdag 11 mei werd gehouden.

Nico van Straalen, Maarten Kroon, Nico Schoutsen en Jacob Beerepoot streden tegen elkaar in poule 1. Maarten Kroon zegevierde en Nico van Straalen werd tweede. Zij mochten door naar de finaleronden, die later die avond werden gespeeld.

Jaap Kroon, Gertrud Singer, John Huisman en Sjaak Smal kruisten de keu's in poule 2. John Huisman werd eerste en Sjaak Smal volgde hem op de ranglijst.

Finale

Dat betekende dat Nico en Sjaak vochten om de derde en vierde plaats. Nico won en veroverde het brons.

John en Maarten vochten het uit op een sportieve manier op het groene laken. John toonde zich sterker en is kampioen van Medemblikker-Open 2019.

Geslaagd toernooi

Wedstrijdleider Klaas Singer kijkt terug op een gezellig en geslaagd biljarttoernooi. De intentie is om dit volgend jaar weer voort te zetten in café Halfweg in Midwoud. Uiteraard worden de verenigingen en biljarters van te voren hierover ingelicht.

Mooi West-Friesland op de kiek

Meelmolen de Herder in Medemblik. (Foto: Tineke Druijf)

REGIO - Tineke Druijf reageerde spontaan na de oproep in de Medemblikker/Koggenlander van 9 mei om foto's te sturen van het mooie West-Friesland.

Tineke: "Ik woon in Medemblik waar ik veel rondloop of fiets om foto's te maken. Vaak keer ik terug om een landschap nog beter vast te leggen. Zo leer ik mijn leefomgeving pas goed kennen en waarderen, want wat is West-Friesland prachtig.

Op de foto is meelmolen de Herder te herkennen op de Westerdijk in Medemblik. Wie ook een prachtige foto heeft van de omgeving, kan die sturen naar redactie.med@rodi.nl. Als er ruimte is, wordt die met naam geplaatst.

Moeiteloos weer kleine lettertjes lezen

WERVERSHOOF - De 40 jaar voorbij? Dan is de kans klein dat iemand eraan ontsnapt: aan de kleine lettertjes die wat waziger worden, het lezen dat wat moeilijker gaat. Een leesbril dan maar?

Dat hoeft niet. Met multifocale lenzen kan men weer scherp zien op alle afstanden*. De klant switcht moeiteloos van dichtbij naar veraf en andersom. En de multifocale lenzen zijn uiterst comfortabel om te dragen en zorgen voor een scherpe blik. Bovendien: met multifocale lenzen is een 'leesbril' altijd bij de hand en niemand die er iets van ziet.

Schouten Juwelier & Optiek, aan De Hoek in Wervershoof, verzorgt zaterdag 18 mei een uniek contactlenzen-evenement. Tijdens deze dag worden klanten de mogelijkheid geboden om kennis te maken met multifocale lenzen. Aanmelden voor deze spectaculaire dag is aan te raden, want vol is vol. Bel 0228-581258 voor een plekje.

Tijdens de lenzencontrole wordt een foto gemaakt van de ogen, dit ter controle van onder meer vaatingroei en andere bijzonderheden, een filmpje indien nodig. Als het nodig is, wordt dit doorgestuurd naar de huisarts en/of oogarts. Laat ogen altijd over aan een gediplomeerde contactlens-specialist bij Schouten Juwelier en Optiek (niet elke opticien is automatisch contactlensspecialist, dit is een gespecialiseerde aanvullende opleiding).

* Resultaat individueel afhankelijk en kan beïnvloed worden door eventuele vooraf bestaande aandoeningen

Acupunctuur krachtig en puur

Arina de Vreng (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Volgens de traditionele Chinese geneeswijze is ziekte het gevolg van een verstoring van onze balans. Acupunctuur is een mooie, holistische behandelwijze dit herstelt. Het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd, het geeft meer grip op onze gezondheid en werkt ook preventief.

Acupunctuur helpt bij chronische- of acute lichamelijke (pijn)klachten en emotionele onbalans. Een behandeling is heel ontspannend.

Een eerste afspraak bestaat uit een uitgebreide anamnese met tong- en polsdiagnostiek. U wordt niet losgekoppeld van uw klacht, maar juist als mens in uw unieke totaliteit onderzocht! Op basis van de diagnose die hieruit voortkomt, stel ik een behandelplan op en kan ik een lifestyle-advies uitbrengen. Ik maak gebruik van fijne naaldjes en kan eventueel moxa en cupping toepassen. Komt u gerust eens langs voor een informatief gesprek, geheel vrijblijvend en gratis. Het is mijn passie en ik vertel u er graag over!

Acupunctuur PUUR sang - Arina de Vreng. Afgestudeerd aan TCMA Utrecht, (HBO medische basisopleiding) en aangesloten bij beroepsvereniging Zhong. Gevestigd aan Soling 7 in Medemblik. Te bereiken via acupunctuurpuursang@gmail.com of tel. 06-48550941. Volg Acupunctuur PUUR sang via Facebook.

Bewust en gezond genieten

REGIO - Gezondheid is een veelbesproken onderwerp. Maar, waar de roep om gezondere producten voornamelijk van overheidsinstanties kwam, vraagt tegenwoordig steeds vaker de gast zelf hierom. Die wil bewust en gezond genieten. Het ziet ernaar uit dat dit niet een trend van voorbijgane aard is. De gezonde levensstijl is een blijvertje.

Gezondheid neemt steeds een belangrijkere rol in het keuzeproces van de gast in de horeca. De groei van 'gezonde' horecaconcepten is vooral in de grote steden, denk aan saladebars, sappen- en smoothiezaken.

Ook voedingshypes volgen elkaar in rap tempo op. Van superfoods als gojibessen en tarwegras, naar gezonde alternatieven voor koolhydraten als aardappelen en rijst zoals quinoa.

Gasten zoeken naar gezonde concepten, is het sterk groeiende fast casualsegment binnen de horeca. Deze concepten combineren een vrij laagdrempelig product met gemak en vaak een gezonder aanbod door het gebruik van verse producten, vrij zicht op de productie en een á-la-minute bereiding.

De laatste jaren is aandacht voor gezondheid en voeding in de samenleving toegenomen. Dit omdat de schadelijke effecten van ongezond eten vaker centraal staan. Denk aan obesitas als volksziekte. Bepaalde groepen consumenten zijn zich steeds meer bewust van de effecten van voeding en vertalen dit door in hun bestellingen bij horecabedrijven. Die aandacht in de samenleving voor de gezondheid blijft. En bij een gezonde levensstijl hoort de vraag van gasten naar gezonde voeding, ook tijdens een avondje uit eten.

Bron: Horeca Nederland.

'Echt, alle beetjes helpen!'

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Ramona de Wit startte naar aanleiding van de aanslagen in Sri Lanka een inzamelingsactie voor de slachtoffers. Ramona is geboren in Sri Lanka, maar werd afgestaan ter adoptie. Al langer helpt ze daar kinderen middels haar eigen stichting Kalyani, waarmee computerlessen en Engelse les worden bekostigd.

"Zoals iedereen waarschijnlijk hoorde zijn er in totaal acht aanslagen gepleegd in Sri Lanka op eerste paasdag. Toen ik dat hoorde besloot ik meteen Kalyani in te zetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers. Alle hulp is dringend nodig, want er zijn meer dan driehonderd slachtoffers gevallen", zegt de Enkhuizer, die van plan was met haar man en twee zoontjes op eerste paasdag naar haar geboorteland te vliegen. "Wij wilden daar enkele van onze projecten bezoeken, maar omdat onze oudste zoon waterpokken had, hebben wij onze reis moeten annuleren. Op eerste paasdag om 06.30 uur kregen wij een app van vrijwilligers Kees en Irene: Hoi Ramona en Richard, bij ons is alles oké. Wij zijn niet in de buurt van de aanslagen geweest. Onze reactie was: Huh, aanslagen? Al snel volgden de eerste horrorbeelden van andere contactpersonen, die we na acht jaar inmiddels als vrienden beschouwen. Helaas zijn zij ook zwaar getroffen. Rajith, onze chauffeur c.q. vertaler heeft 135 mensen verloren in zijn gemeente. Ook Tissa, onze manager van de computerscholen verloor goede vrienden in Colombo. Verschrikkelijk!" Ramona wil 20.000 euro inzamelen om kinderen te helpen, kerken opbouwen en ziekenhuizen ondersteunen. "We vragen iedereen om ons te steunen en te doneren aan stichting Kalyani: NL29 RABO 0155728377 o.v.v. Help de slachtoffers van Sri Lanka. Meer informatie is te vinden op www.kalyani.nl. Echt alle beetjes helpen en bij voorbaat veel dank voor de hulp."

Ramona de Wit in haar geboorteland Sri Lanka. (Foto: aangeleverd)

Eigen paard tijdens kortebaandraverij

Emi van Jip (r) vorig jaar in actie met pikeur Caroline Aalbers in Wognum (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Voor de stichting Kortebaandraverij Wognum wordt de 54e koers over de Kerkstraat mogelijk extra spannend. De organisatie doet mee aan de Super Vrienden-actie van Kortebaandraverijen.nl en is daardoor mede-eigenaar van de paarden Emi van Jip en Gaya Vip. De kans is groot dat één van deze merries op vrijdag 31 mei aan de start verschijnt. De eerste wedstrijden beginnen omstreeks 13.30 uur.

Met de Super Vrienden-actie kan iedereen het hele jaar mede-eigenaar zijn van twee kortebaners, op stal bij trainster Caroline Aalbers. De actie startte vorig jaar met 87 Super Vrienden en het paard Emi van Jip. Dit jaar zijn het er zelfs ruim 130 en heeft de redactie van Kortebaandraverijen.nl ook het paard Gaya Vip in eigendom. De actie heeft als doel om meer mensen te laten voelen hoe het is om eigenaar van een kortebaner te zijn. Bovendien zijn er hierdoor twee extra paarden in het kortebaancircuit, dat vooral in het hoogseizoen wel wat extra deelnemers kan gebruiken.

De Stichting Kortebaandraverij Wognum laat zich met de deelname van zijn beste kant zien en hoopt uiteraard op succes. Vorig jaar kwam Emi van Jip voor de Super Vrienden tot de vijfde plaats op de Kerkstraat. Gaya Vip is nieuw op de kortebaan. Haar kwaliteiten moeten nog worden afgewacht. De pikeur van de paarden is hoogstwaarschijnlijk John Dekker, die vorig jaar in Wognum won met Cattiva Byd. De merrie kreeg echter steeds meer problemen met de startprocedure en is er daarom dit jaar niet bij.

Lindsey Pegram rijdt dit seizoen voor het eerst met de gouden helm, verdiend na haar titel vorig jaar bij de pikeurs. Ook dit jaar heeft ze de beschikking over toppers als Southwind Raptor, Calistokingsdeep en Eliot Charisma. Mogelijk dat één van deze paarden ook in Wognum start. De verwachting is dat ze op de Kerkstraat ook Eyegloss, de nieuwe aanwinst van Fred de Zoete, gaat proberen.

Welke paarden er aan de start komen, is bekend op dinsdag 28 mei. Wanneer de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator. Langs de baan staan twee grote LED-schermen als extra service voor het publiek. Tevens staat er opnieuw een sponsortent langs de baan en kunnen de liefhebbers een weddenschap plaatsen bij Runnerz aan beide kanten van de straat. Ook wordt een kindertoto gehouden. De kinderen van de basisschool kunnen hun formulier ophalen en inleveren bij Keurslagerij Dick Kok en de jeugdvereniging Forever Young. Tegelijk met de kortebaan vindt de kermis plaats. Deze is geopend van donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) tot en met zondag 2 juni. Informatie specifiek over het evenement staat op www.kortebaanwognum.nl.

Op de fiets met een missie

Op weg naar de top. (Foto: Jannemieke Fotografie)

GROOTEBROEK - Erwin van der Heijden (46) uit Grootebroek neemt in de maand juni voor de tiende keer deel aan Alpe d'HuZes. Hij gaat 6 juni per racefiets de Alpe d'Huez voor de zesde keer bedwingen, maar vooral in aanloop naar dit evenement zijn uiterste best doen om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor de strijd tegen kanker.

Eén van de manieren om dit doel te bereiken, is de Fietsen Met Een Missie Internetveiling. Erwin verzorgt dit voor het tiende jaar www.fietsenmeteenmissie.nl. Daar worden prachtige en unieke gesigneerde wieleritems van profrenners geveild, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan Stichting Alpe d'HuZes. Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Bauke Mollema, Marianne Vos, Kirsten Wild leverden een prachtige bijdrage. Uit West-Friesland zijn de schitterende items van Peter Koning, Eva Buurman en Nina Buijsman te vinden.

Belangstellenden kunnen tot en met 13 juni op deze items bieden, exact één week na Alpe d'HuZes.

Wie Erwin van der Heijden wil steunen in zijn doel om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen, kan dat ook doen via www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/erwinvanderheijden.