Zaans Stadsblad

13 maart 2019

Zaans Stadsblad 13 maart 2019


'Laten zien dat dit mooie park er is'

Het Agathepark wordt weer klaargemaakt voor recreatie. Foto: Stichting Vrienden van het Agathepark

KROMMENIE - We mochten er in februari al even intens aan ruiken en hopelijk breekt hij deze maand echt door: de lente. Stichting Vrienden van het Agathepark heeft het voorjaar ongetwijfeld ook in haar bol. In elk geval houden zij zaterdag 16 maart een grote voorjaarsschoonmaak in het kader van NLdoet, de Nationale Vrijwilligersdag. Iedereen die het Agathepark in Krommenie een warm hart toedraagt, is van harte welkom om samen het park weer 'recreatieklaar' te maken voor de mooiweerperiode.

Door Daan Ruijter

Vrijwilligers maken Agathepark Krommenie klaar voor voorjaar

Ina van Zanten is namens de Vrienden van het Agathepark actief in de vlindertuin van het park. Ze coördineert de NLdoet-voorjaarsschoonmaakactie. "De vrijwilligers worden in groepjes ingedeeld en gaan daarna samen klusjes doen." Daarbij valt te denken aan het harken van paden en grasvelden, enkele paden ophogen met schelpen, schoonmaken van bankjes, onkruid wieden, klimop van de bomen verwijderen. Dit jaar is er geen schoonmaak van de speelattributen, omdat de speeltuin op dit moment wordt vernieuwd.

Alle kleine beetjes hulp komen bij de actie van pas, maar het gaat ook om de gezelligheid. "Een ochtend helpen is fantastisch, maar een uurtje is ook goed en we vinden het leuk als mensen met hun (klein)kinderen komen. Als zij een harkje of schepje hebben, kunnen ze ook een beetje helpen met takken verzamelen, harken of schoonmaken. Halverwege de ochtend gaan de vrijwilligers gezellig samen soep eten. Vanzelfsprekend is er ook koffie, thee en limonade. Er is zo gelegenheid om met elkaar, de mensen van het park en de stichting kennis te maken", vertelt Ina. "Daarom kan gewoon even komen kijken natuurlijk ook."

In verband met het bestellen van koffie, thee, limonade en broodjes vindt de organisatie het prettig als deelnemers zich even van tevoren aanmelden. Dat kan via de website agathepark.nl, de Facebook-pagina Agathepark of via Ina: vanzantenduin@gmail.com. De voorjaarsschoonmaak duurt van 9.00 tot 13.00 uur.

Lees verder op pagina 9

Stem en win

Eigenares Gre Kok Schilders is blij met de nominatie voor leukste restaurant van de Zaanstreek. (Foto: Panchos Cantina)

ZAANDAM - Mexicaans restaurant Panchos Cantina bestaat dit jaar 28 jaar en is genomineerd voor 'Leukste restaurant van de Zaanstreek'. Breng op deze laatste dag van de verkiezing nog je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Iedereen mag via www.restaurantverkiezing.nl zijn of haar stem uitbrengen (per e-mailadres maximaal een stem). Stemmers maken kans daarbij om een mooie prijs te winnen: een Meet & Greet met Miss Nederland tijdens het Award Festival 15 april, een luxe hotelovernachting voor twee personen of twee Bioscoopkaartjes. Op de bedankpagina die je krijgt na het bevestigen van een stem staat een extra winactie waarmee je nog meer prijzen kunt winnen zoals twee vliegtickets naar Ibiza.

Stekkenmarkt bij Tuinclub Wijdewormer

Deuren open kerkje Krommeniedijk

Voorjaarsrondleiding in Heemtuin Zaandam

Tuinfeest ouderen Overvecht Beemster

Dopper-actie Internationale Waterdag

Medewerker van Wereldwinkel Zaandam toont de collectie Doppers. (Foto: Wereldwinkel Zaandam)

ZAANDAM - De mondiale waterproblematiek staat vrijdag 22 maart centraal tijdens internationale waterdag. Rivieren worden schoongemaakt, evenementen worden gehouden en er wordt extra informatie over water verspreidt via www.wereldwaterdag.nl. In dit kader biedt Wereldwinkel Zaandam de Doppers aan voor 10,25 euro in plaats van 12,50 euro. Doppers zijn duurzame drinkflessen voor kraanwater. De missie van Dopper is: "Schoon water, in elke oceaan, uit elke kraan. Water is absoluut noodzakelijk voor al het leven op aarde en toch belandt elk jaar ongeveer acht miljard kilo plastic in onze oceanen." Een gedeelte van de verkoop van Dopper gaat naar wereldwijde waterprojecten zoals Simavi in Nepal.

Wereldwinkel Zaandam is te vinden aan Rozengracht 113 in Zaandam.

Stekkenmarkt Tuinclub

Stekkenmarkt. (Foto: Tuinclub Wijdewormer)

WIJDEWORMER - Bij Tuinclub Wijdewormer wordt zaterdag 11 mei de stekkenmarkt gehouden door leden. De leden van tuinclub Wijdewormer hebben elk jaar al vroeg voorjaarskriebels. De planten en andere producten staan uitgestald tussen 11.00 uur en 14.00 uur.

In februari starten ze met het zaaien en oppotten van stekken. Als de winter het toelaat. Vanaf dat moment doen zij er alles aan om de zaailingen en stekken op te kweken zodat ze groot genoeg zijn. Het is elk jaar een race tegen de klok om ondanks het weer de planten gereed te maken voor de stekkenmarkt. Het lukt ze ieder jaar weer om er een fleurige markt van te maken met een diversiteit van stekken en zaailingen. Dat is leuk voor de leden van de tuinclub maar ook voor mensen met minder groene vingers. De stekkenmarkt wordt gehouden bij familie Schilder Noorderweg 111B in Wijdewormer.

'Crazy talented' duo in Jisp

De Nederlandse cellist Karel Bredenhorst. (Foto: Merlijn Doomernik)

JISP - Duo Verzaro treedt zaterdag 23 maart op in Jisp. Dit duo noemt men in recensies oermuzikaal met een vlekkeloze techniek.

De Nederlandse cellist Karel Bredenhorst experimenteert graag met verschillende muziekstijlen en kijkt regelmatig over de grenzen van de klassieke muziek. Hij speelde met Herman van Veen, Carel Kraayenhof, is lid van Cuarteto SolTango en speelt in het vernieuwende orkest Pynarello. Sinds een paar jaar heeft hij de artistieke leiding over een kamermuziekfestival in het Italiaanse Cervo.

"Zijn spel in het programma van dit concert is dynamisch en persoonlijk. Zijn toon is soepel, zijn streek breed, zijn pianissimo's innig, zijn fortes staan als een huis. Bredenhorst is een eerlijk musicus die zich voluit geeft in bijvoorbeeld de lyrische klanken van de Cellosonate van Mjaskovski en de bekende maar altijd weer mooie Fantasiestücke van Schumann", aldus De organisatie van de Concerten bij Kaarslicht.

De Londense pianist, ook wel 'Steinway-artist' Simon Callaghan treedt over de hele wereld op als solist en kamermusicus. Daarnaast is hij artistiek leider van de Conway Hall in Londen, waar hij verantwoordelijk is voor de langstlopende kamermuziekserie van Europa. Bredenhorst noemt hem 'crazy talented'. De organisatie van de Concerten bij Kaarslicht heeft dan ook hooggespannen verwachtingen.

De kaarten kosten 18 euro per concert en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl of aan de deur te kopen. Wie benieuwd is hoe Duo Verzaro klinkt, kan het beluisteren op de website www.concertjisp.nl en daar ook video's van hun optredens bekijken. De deuren van de concertlocatie openen om 19.30 uur en het optreden begint om 20.15 uur. Consumpties zijn inbegrepen. De locatie is Dorpsstraat 46 in Jisp. Meer informatie ook op de Facebook-pagina @concertjisp.

Kerkje open voor bezichtiging

De banken zijn in de loop der tijd groter gemaakt, zodat ook langere mensen erop konden zitten. (Foto: Els van der Pompe)

KROMMENIEDIJK - Bij mooi weer maken veel mensen een fietstocht door het mooie, waterrijke gebied rond Krommenie en Uitgeest. Waarschijnlijk komen ze dan langs het kerkje van Krommeniedijk. De oude kerk die daar staat, kunnen ze zondag 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur bezichtigen.

Het huidige kerkje is in 1755 gebouwd, maar al vanaf 1461 hebben op deze plek eerst een kapel en later nog drie kerkjes gestaan. Brand en oorlogsgeweld heeft deze kapelletjes verwoest. De kerk ligt op een terp. Achter het gebouw is een begraafplaats waar nog steeds begrafenissen plaats kunnen vinden.

Tijdens een bezoek aan de kerk kunnen mensen onder andere geïnformeerd worden over het ontstaan van het kerkje, het scheepsmodel dat in de kerk hangt en bijvoorbeeld hoe de banken aangepast zijn omdat de mensen langer werden. Het kan ook zijn fijn om alleen maar te genieten van de rust en stilte in de kerk. De kerk bevindt zich op Krommeniedijk 182 in Krommeniedijk.

Voorjaarsrondleiding in de Heemtuin

De boerenkrokus is in de heemtuin te bewonderen. (Foto: Tom Kisjes)

ZAANDAM - De heemtuin gaat weer elke zondag open. De heemtuinman en zijn team gaan voorjaarsrondleidingen geven. De nadruk ligt daarbij op opvallende en kleurrijke vroegbloeiers, de zogenaamde stinsenplanten. De rondleidingen starten om 11.00 uur en 14.00 uur en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Er zijn veelal bol- en knolgewassen te bewonderen en veel andere plantensoorten. In de theetuin kan de bezoeker een opwarmertje en/of versnapering nuttigen.

De tuin ligt in het Burg. In 't Veldpark te Zaandam, direct ten zuiden van het Zaans Medisch Centrum. Parkeren kan oostelijk van de tuin, nabij de IJdoornflat in de wijk Peldersveld, en westelijk van de tuin, aan de parallelweg van de Heijermansstraat of in de Rosmolenbuurt. Gewoon fijn op de fiets komen kan ook.

Meer informatie is te verkrijgen via 075-6352185 of de beheerder, Jeroen Buijs: j.buijs@zaansnatuurmilieucentrum.nl. Er is geen pin aanwezig.

Cursus Bewust Opvoeden

ZAANDAM - Bij GGD-ZW start dinsdag 7 mei de gratis cursus Bewust Opvoeden bestaande uit zes bijeenkomsten van 19.00 tot 21.00 uur. Voor alle ouders met kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Onderwerpen die aan bod komen zijn: aandacht geven en prijzen, omgaan met gevoelens en luisteren, opvoeden met aandacht, instructie geven en alternatieven voor straffen. Deelnemers krijgen aan de hand van een werkmap thuisopdrachten. Locatie: De Vurehout 2. Aanmelden: cursus@ggdzw.nl, 075-6518340.

Tuincentrum Overvecht voor het goede doel

Tuincentrum Overvecht Beemster geeft een Tuinfeest en legt ouderen in de watten. (Foto: Aangeleverd)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tuincentrum Overvecht in de Beemster verzorgt zondag 24 maart tussen 10.00 en 17.00 uur Het Tuinfeest. Tijdens deze braderie is iedereen welkom, maar (eenzame/aan huis gebonden) ouderen worden als 'special guest' in het zonnetje gezet. Zij zijn via Stichting WonenPlus persoonlijk uitgenodigd voor een gratis dag vol muziek, spel, workshops, lekker eten en leuke cadeaus.

Het Tuinfeest wordt georganiseerd door De GOLINTL Foundation in samenwerking met het regionale onderwijs en bedrijfsleven. Zij willen eenzame/aan huis gebonden ouderen graag verwennen met een leuke dag.

Tuincentrum Overvecht Beemster geeft een Tuinfeest. Ouderen worden speciaal in de watten gelegd. Yvette van der Does/Fotobewerking Bart Agterberg

Het Tuinfeest is een gezellige braderie met muziek, lekker eten, de workshop voorjaarsstukje maken met leerlingen van het Clusius College en spellen zoals jeu de boules, bingo met leuke prijzen en Oud-Hollandse spellen. Voor de uitgenodigde ouderen is deelname aan alle activiteiten gratis, andere bezoekers betalen een klein bedrag bestemd voor het goede doel.

Ook leerlingen van de Lourdes school, De Bloeiende Perelaar en 't Carrousel helpen mee. Zij hebben plantjes gekweekt en potten gemaakt en versierd als cadeautje voor de ouderen.

Het Tuinfeest is voor jong en oud, dus ook voor kinderen is er van alles te beleven. Van een stormbaan en kinderboerderij tot springkussen, schminken en nog veel meer.Er zijn foodtrucks, kramen met streekproducten. Edith van Walsum signeert haar nieuwe boek 'Onzichtbaar' over de vriendschap tussen een oudere man en een jong meisje. Een ontroerend verhaal over eenzaamheid, vriendschap en hoop.

Kom naar Overvecht in Zuidoostbeemster en steun het goede doel: twintig procent van de weekendomzet gaat naar nieuwe events i.s.m. de GOLINTL Foundation.

Meer informatie: www.tuinfeestovervecht.nl

Jubileumexpositie fotoclub Zaanland

Papegaaiduiker met visjes. Een van de foto's te zien tijdens de jubileumexpositie. (Foto: Karel Buhrs)

ZAANDIJK - Fotoclub Zaanland bestaat dit jaar 90 jaar. Dit jubileum wordt in het weekend van zaterdag 30 en zondag 31 maart tussen 13.00 en 17.00 uur gevierd met een foto-expositie in Het Weefhuis. Deze expositie toont de favoriete foto's van de clubleden met als onderwerpen architectuur, landschap en abstract. Het gezamenlijke thema is 'dieren'. De officiële openingshandeling is zaterdag 30 maart om 14.30 uur. De toegang is vrij.

De club laat op deze expositie ook een fotoselectie zien van activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.

Deze activiteiten zijn zowel het fotograferen op locatie als het enigszins experimenteel fotograferen op clubavonden.

Foto's van de clubleden zijn ook te zien op de website: www.afvzaanland.nl.

Fotoclub Zaanland heeft haar clubavonden in buurthuis de Vuister in Koog aan de Zaan.

Het Weefhuis is gevestigd aan Lagedijk 39 in Zaandijk.

Kalverpoldertoernooi bij TV Zaansport

Het Kalverpoldertoernooi staat voor de deur. Foto: Tennisvereniging Zaansport

ZAANDAM - Het jaar 2019 schiet alweer aardig op, tijd om de goede voornemens eens te evalueren. "Is het je gelukt om minstens twee keer in de week naar die sportschool te gaan? Is het je gelukt om van die bank af te komen en een zinvolle invulling aan je avonden te geven? Ben je die paar kilo al kwijtgeraakt? Of ben je tot de conclusie gekomen dat die sportschool toch niet helemaal jouw ding is? In dat geval hebben we misschien wel heel goed nieuws voor je, Tennisvereniging Zaansport zoekt namelijk nieuwe leden", aldus Zaansport. Bovendien houdt de club van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart alweer voor de twintigste keer het Sport2000 Kalverpoldertoernooi.

"Bij onze tennisvereniging aan het Kuilpad (nabij de Jagersplas) kun je het gehele jaar tennissen op één van onze zes kunstgrasbanen. Er is zowel overdag als 's avonds de mogelijkheid om tennislessen te krijgen van een gecertificeerde tennisschool. Je kunt bij ons competitie spelen op prestatief, recreatief of beginnersniveau en er worden met de regelmatigheid van de klok leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd."

"Zo staat TV Zaansport van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart alweer voor de twintigste keer in het teken van het Sport2000 Kalverpoldertoernooi. Een gezellig dubbeltoernooi dat in de Zaanstreek ook wel bekend staat als het duivekatertoernooi. Deze jubileumeditie pakt de commissie groots uit met loterijen, een tombola, een feestavond en verschillende Expeditie Robinson-proeven. Dit Kalverpoldertoernooi is het laatste toernooi voordat de voorjaarscompetitie start en dus een ideale voorbereiding op die competitie. Inschrijven voor het Kalverpoldertoernooi kan via mijnknltb.toernooi.nl tot uiterlijk zondag 17 maart."

"Ben je nieuwsgierig geworden naar onze vereniging en wil je meer informatie of wil je eens een balletje proberen te slaan? Kom dan zaterdag 23 maart naar onze open dag.
Tussen 10.00 en 15.00 uur heten we je van harte welkom op ons tennispark. Voor kinderen die interesse hebben in tennis organiseren we die dag van 10.00 tot 12.00 uur een heerlijk tennisfeestje, met natuurlijk tennis, maar ook volop andere activiteiten."

"Volwassenen kunnen tussen 12.00 en 15.00 een gratis proefles volgen. Bij TV Zaansport hebben we ook een zomerabonnement waarbij je alleen de zomermaanden (mei, juni, juli en augustus) lid bent. Voor meer informatie kun je terecht op www.tvzaansport.nl of via info@tvzaansport.nl."

Trotse leerlingen ontvangen diploma Frans

Trotse leerlingen v3x en v4 ontvangen Diploma Frans DELF. (Foto: St. Michael College)

ZAANDAM - Bij het St. Michael College in Zaandam vond donderdag 28 februari de uitreiking van de DELF-diploma's plaats.

DELF is het internationaal erkende diploma voor de Franse taal en wordt in de hele wereld door de Franse overheid uitgegeven. Negentien leerlingen uit de klassen v3x en v4 hebben afgelopen schooljaar hun diploma op niveau A2 behaald. Daarvoor hebben zij gedurende dat afgelopen schooljaar elke week een extra les gevolg. Daarin spraken zij vooral de Franse taal, maar daarbij kwamen ook de andere vaardigheden aan bod. De heer Stammers verzorgde de uitreiking namens de schoolleiding en de gehele sectie Frans. Alle geslaagden kregen naast hun Franse diploma ook een presentje om deze mooie prestatie nogmaals te onderstrepen.

Ook woensdagmiddagbridgen bij BCW

Gezellige drukte tijdens een bridge-evenement van Bridgeclub Westerkoog. (Foto: Bridgeclub Westerkoog )

ZAANDIJK - Bridgeclub Westerkoog besloot vorig seizoen over te stappen naar het gebouw van T.T.M. Simson op de hoek van de Guisweg en op de maandagavond te gaan bridgen. Dat is volgens de club succesvol verlopen. Op veler verzoek gaat Bridgeclub Westerkoog de bridgetafels in het nieuwe seizoen ook op de woensdagmiddag dekken.

"We krijgen hele positieve reacties over de zaal. Dat het er zo gezellig uitziet, ruim en schoon. Nu proberen we een volgende stap te zetten door de deuren voor de bridgers op de woensdagmiddag te openen. De maandagavond blijft gewoon op dezelfde manier doorgaan en de derde zondag van de maand verandert ook niet", vertellen Gré Grabijn en Marek Gruberski, van het BCW-bestuur.

Met ingang van het nieuwe seizoen start vanaf 13.30 uur het middagbridgen voor alle niveaus. "Je hoeft nog geen partner te hebben. Dat komt later wel. Eerst kijken we of er genoeg animo is. Dan kunnen de paren gevormd worden. Ook voor de maandagavond kunnen belangstellenden zich aanmelden", aldus Gré en Marek.

Opgeven kan per e-mail, via: westerkoogbridge@hotmail.com of via tel.: 075-2022321 of 06-42494948.

9 januari 2019

Igor Ksawery Ostaszewski (2/3)

Saar Moscou (foto)

26 februari 2019

Jace Thille (1/3)
Saar Moscou (9/1)

Eef van der Valk

Yorik Stam

Jake van der Valk

Matteo Giovanni Salvatore Loggia

27 februari 2019

Anna Lanthier

28 februari 2019

Mara Joann Mantel

Zoë Joiya Kwint

Baran Yavuz Bektes

1 maart 2019

Jace Thille (foto)

Helena Marie Dam

Alya Mina Yildiz

Daan Wilte Philippo

2 maart 2019

Igor Ksawery Ostaszewski (foto)

Noah Bart in 't Hout

3 maart 2019

Aliyyah Ahmadyar

Bahar Sara Aslan

James Fabian Milo Koek

'Laten zien dat dit mooie park er is'

Het Agathepark wordt weer klaargemaakt voor recreatie. Foto: Stichting Vrienden van het Agathepark.

Vervolg van de voorpagina

"We merken dat er in het park veel hanen en kippen worden geloosd. Natuurlijk houden we van deze dieren, maar op deze manier is dat niet goed."

Voorjaarsschoonmaak

Met de voorjaarsschoonmaak willen de Vrienden niet alleen het park een opfrisbeurt geven en mensen verbinden, maar ook het fraaie stukje natuur in het dorp bekender maken. "We willen laten zien dat dit mooie park er is. Dat mensen er kunnen genieten, van jong tot oud", legt Ina uit. Het Agathepark biedt dan ook vele mogelijkheden. "Je ziet altijd veel mensen hardlopen en wandelen of hun hond uitlaten.

Muziektent

Er is een muziektent in gebruik voor optredens, we hebben een jeu de boulesvereniging, een volière en de vlindertuin. Verder zitten jongeren die hun eindexamen hebben behaald vaak samen te relaxen in het park. We vinden dat uiteraard prima, maar zouden het ook leuk vinden als ze hun rommel zoals blikjes, etenswaren en glas zelf opruimen."

Sinds vorig jaar is er 's zomers ook een Buurtcamping, een soort pop-upcamping van drie dagen waarbij mensen uit het dorp elkaar kunnen leren kennen.

Stichting Vrienden van het Agathepark kan altijd vrijwilligers gebruiken. Voor meer informatie kunnen mensen op agathepark.nl kijken.

Muziek bij Mennistenerf

ZAANDAM - Het Mennistenerf presenteert zondag 17 maart het showorkest Da Capo. Dat is een accordeonorkest met zangers en zangeressen. Zij spelen van jazz tot swing en van musical tot gouwe ouwe. Het orkest gaat optreden in de Arend Dikzaal van verzorgingshuis Het Mennistenerf in Zaandam. Bewoners van Het Mennistenerf, van de in- en aanleunwoningen, maar ook liefhebbers van buiten, zijn van harte welkom. Het concert begint om 14.30 en de zaal is open om 13.45 uur. De toegangsprijs bedraagt 4 euro en voor bewoners 2 euro. Kaarten worden verkocht via de receptie van Het Mennistenerf, tel.: 075-6123262. Het verzorgingshuis bevindt zich op H. Gerhardstraat 77 in Zaandam.

Joey in Koeweit

ZAANDIJK – Joey van Splunteren heeft de eerste overwinning van 2019 kunnen bijschrijven op zijn toch al indrukwekkende cv.

Tijdens de eerste ronde van het NK 2-TAKT IAME-kampioenschap op het circuit van Mariembourg was de 25-jarige inwoner van Zaandijk al zijn concurrenten te slim af en boekte won hij in de IAME Senioren-klasse. Dat betekende een mooie opwarmer, aangezien hij naar Koeweit gaat voor een 24-uursrace in de kart.


Bingo in A3

BouleVaart 2019

Pop-upkiosk bij BouleVaart. (Foto: Denkbeelden)

KROMMENIE - Team BouleVaart is op de achtergrond al een aantal maanden druk bezig met de organisatie van BouleVaart 2019 met als thema 'It's a wonderful world'. Vanaf nu is de inschrijving voor (horeca)deelnemers geopend. Doe 23 juni mee en schrijf je in. Meer informatie via www.boulevaartkrommenie.nl.