Alkmaar op Zondag

19 mei 2019

Alkmaar op Zondag 19 mei 2019


'We laten Oudorp schoner achter'

Hardloopevenement heeft duurzaam tintje. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Alkmaar Sport organiseert zondag 9 juni (eerste pinksterdag) de tweede editie van de RAADHUIS Pinksterun. De run leidt de lopers van de 5 km, 10 km, Kinderun en business run dwars door de Oudorperpolder. De organisatie kiest er dit jaar voor om het thema 'duurzaamheid' uit te lichten. Het gebruik van plastic wordt waar mogelijk beperkt of duurzaam gerecycled.

Hardlopen met tintje duurzaamheid

De inschrijving van de Pinksterun loopt flink in de pas. "We merkten vorig jaar dat veel mensen lang wachten met inschrijven. Dit jaar zien we ook weer een toename in het aantal aanmeldingen naarmate de datum nadert. Als er startbewijzen over zijn kan men zich ook op de dag zelf nog inschrijven," zegt Marlou Zuurbier, organisator van het evenement namens Alkmaar Sport. Centraal thema dat dit jaar bij de Pinksterun bewandeld wordt is 'duurzaamheid', een thema waar Alkmaar Sport ook bedrijfsbreed op inzet onder andere door middel van de inzet van zonnepanelen en hergebruik van thermische energie bij haar sportcomplexen." "We hebben gekeken hoe we het thema duurzaamheid konden integreren in de run. Daarom maken we geen gebruik van plastic drinkbekertjes op de waterpunten. Stadswerk 072 zorgt voor een afvalscheidingsstation op de start- en finishlocatie waar we het plastic wat we wel nog gebruiken inzamelen," vervolgt Zuurbier. "Deelnemers aan de Kinderrun ontvangen van Stadswerk 072 een pen die is gemaakt van hergebruikt plastic, zo worden ook zij zich bewust van het thema." Alkmaar Sport heeft het thema onder andere doorgevoerd bij de keuze voor de confetti op de startlocatie, deze is biologische afbreekbaar. Ook is er een samenwerking gestart met Love not Waste, waarbij een team wandelaars achter de lopers aan de route ontdoet van zwerfafval.

Lees verder pagina 6.

Dagje uit in de regio

(Foto: )

REGIO – Als je zin hebt om iets leuks te doen denk je aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Bewaar de krant goed, want dan mis je geen evenement in jouw buurt. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website waar je alle uitjes uit de hele regio vindt. Dat is goed nieuws voor iedereen die wakker wordt met het idee: we gaan iets leuks doen vandaag!

Artiance zoekt jonge acteurs

Doe mee aan schooltheaterproject... (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Bij Artiance Centrum voor de Kunsten vindt vrijdag 7 juni van 10.00 tot 13.00 uur de auditie plaats voor het schooltheaterproject 'Wat doe jij?'. Gezocht worden jonge acteurs met theaterervaring die op werkdagen tijd hebben om te repeteren en om te spelen op scholen. Denk aan een tussenjaar of invulling van een stage (mbo-artiestenopleiding, PABO, pedagogiek)/

De interactieve voorstellingen van Artiance - Wat doe jij? - maken ingewikkelde thema's op een speelse en uitdagende manier bespreekbaar op middelbare scholen. Voorstellingen gaan bijvoorbeeld over pesten, seksualiteit, groepsdruk, alcohol en diversiteit; onderwerpen waarmee jongeren veel bezig zijn maar waarover niet altijd makkelijk wordt gepraat. Samen met een spelersgroep worden in de klas herkenbare situaties nagespeeld en experimenteren de jongeren met gedrag, ervaren ze hun invloed op anderen en worden ze uitgedaagd verder na te denken over het thema.

Meedoen

Meedoen? Deelnemers moeten minimaal twee dagen in de week (overdag) beschikbaar zijn om te repeteren; sowieso op vrijdag. Belangrijk is dat men zich voor minimaal een half jaar kan binden aan dit project. Tenslotte staat er ook een vergoeding voor het spelen van de voorstellingen tegenover. Verder zijn kandiaten energiek, talentvol, open en sociaal en hebben zij voldoende spelervaring voor publiek. Ze schuwen gesprekken over kwetsbare onderwerpen niet en stellen zich professioneel op naar de scholen waar ze te gast zijn. Wie voldoende speelervaring heeft en zin heeft om mee te doen, kan zich aanmelden voor de auditie. De eerstvolgende auditie is vrijdag 7 juni van 10.00 tot 13.00 uur bij Artiance Centrum voor de Kunsten, Canadaplein 3, 1811 KE Alkmaar. Aanmelden is mogelijk via Leoni van Veen (projectleider WatDoeJij) L.vanveen@artiance.nl. De auditieopdracht wordt per mail verzonden.

Roze vierdaagse viert jubileum

Alkmaar Pride viert jubileum. (Foto: Danielle Koelemij)

ALKMAAR -Alkmaar Pride beleeft dit jaar een jubileum daar het festijn tien jaar bestaat. "En dat het nog steeds nodig is om actief uit te dragen dat je trots mag zijn op wie je bent, en lief mag hebben wie je lief wil hebben blijkt maar weer na de recente en terechte ophef over de Nashvilleverklaring", aldus een woordvoerder namens de enthousiaste organisatie.

Nog steeds is met betrekking tot de acceptatie van LHBTQI-ers lokaal en wereldwijd nog veel om voor te vechten. "Zo is het zelfmoordcijfer onder LHBTQI-jongeren vijf maal hoger, en is het in 74 landen nog strafbaar om te houden van wie je wilt. Om de diverse kleuren van onze Alkmaarse en regionale community zichtbaar te maken viert Alkmaar Pride ook dit jaar weer een afwisselend en maatschappelijk programma. Want hoe kleurrijk en divers onze samenleving ook is, laten we die verschillen vieren!" Celebrate pride vindt donderdag 23 tot en met zondag 26 mei plaats.

Bol van de activiteiten

Donderdagavond wordt de roze vierdaagse geopend met de wethouder diversiteit en de voorzitter van het COC Noord-Holland Noord. In het stadhuis wordt deze avond de regenboogvlag uitgehangen. Er zijn diverse roze films, een meezingmiddag in café Bruintje, een weerbaarheidstraining van Tijgertje in samenwerking met Roze in Blauw in buurthuis De Eenhoorn, karaoke in café 't Hartje, bingo in café Sowieso, drag queen contest in Spotlight, roze tenniswedstrijd, een regenboogwandeling, roze shopping night door de hele stad en nog veel meer. En de vele activiteiten zijn bijna allemaal gratis toegankelijk. Zaterdag 25 mei is het hoogtepunt van de Alkmaar Pride, de grachtenparade en aansluitend een groots feest op het Waagplein met onder anderen Lady L.A. Bella, Roy Donders en Samantha Steenwijk. Iedereen is welkom.

Zie ook: www.alkmaarpride.nl

Woodstock-tijden herleven in De Vest

Frank Lammers in Woodstock. (Foto: (Franklin van der Erf))

ALKMAAR - Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Woodstock in Bethel, New York plaatsvond. Acteur en regisseur Frank Lammers brengt met 'Woodstock: One Night of Peace and Music' een uniek eerbetoon aan het legendarische festival. Hij wordt bijgestaan door all-star band Strange Brew en een aantal muzikale gasten.

Een groot aantal muzikale gasten brengt spetterende vertolkingen van vele Woodstocknummers. Op het podium staan Stephanie Struijk, Sandra van Nieuwland, Paul de Munnik. Pablo van der Poel, Yorick van Norden, Anne Soldaat en Dandelion. Frank Lammers vertelt over het festival en is er muziek van onder anderen The Who, Jefferson Airplane, Santana, Joe Cocker en Jimi Hendrix. Woensdag 29 mei om 20.15 uur in TAQA Theater De Vest te zien. Kaarten via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa, 072- 548 99 99 (van 12.00 tot 16.00 uur).

4 / 28

(Foto: aangeleverd)

Vervolg van de voorpagina.

"Wij laten Oudorp in principe schoner achter dan dat we haar aantroffen."

Oproep aan vrijwilligers

Aan het evenement werken inmiddels al 45 vrijwilligers mee, maar de organisatie roept mensen nog steeds op zich aan te melden. "Dit evenement draait met behulp van de inzet van al deze betrokken vrijwilligers. Maar ondanks dat we al veel mensen hebben weten te binden zijn we bijvoorbeeld nog op zoek naar wandelaars die met de Love not Waste organisatie afval willen ruimen." Wie interesse heeft kan zich aanmelden via info@pinksterun.nl.

Inschrijven voor de RAADHUIS Pinksterun kan via www.raadhuispinksterun.nl. Deelname aan de Kidsrun (voor basisschoolleerlingen uit groep 1 t/m 8) is € 2,-. Deelname aan de 5 km bedraagt € 8,- en aan de 10 km € 12,-. Een bedrijventeam, bestaande uit acht renners, betaalt € 100,- voor de 5 km en € 150,- voor de 10 kilometer run.

De start en finishlocatie is bij v.v. Kolping Boys, de run sluit af met een Pinksterfeest.

'Muziek laat ons over de hele wereld reizen'

HEILOO - Na maanden van voorbereiding is het dan eindelijk zo ver. Heiloo bruist op 25 en 26 mei van muzikale activiteiten, georganiseerd door Music Meeting Heiloo (MMH). De aftrap is op zaterdag om 12.00 uur en dan volgt er een tweedaags muzikaal programma, gevuld door maar liefst twintig deelnemers uit Heiloo en omstreken.

'Elk land, elke streek en elke regio heeft z'n eigen muziek'

Solisten, duo's, trio's, zanggroepen en andere muziekgroepen betreden het podium om hun muzikale wereld te presenteren. Het geheel speelt zich af in de Cultuurkoepel en de Strandwal op Landgoed Willibrordus te Heiloo.

Cultuur

Teunis van de Zwart, artistiek leider van MMH licht het thema van dit jaar graag toe. "Elk land, elke streek en elke regio heeft z'n eigen muziek. Instrumenten, ritmes en melodieën die onderdeel uitmaken van de culturele identiteit. We herkennen de klanken vaak onmiddellijk. Een Weense wals, Portugese Fado's, Russische koren, Chinees snarenspel, Afrikaanse ritmes of volksmuziek uit de Andes, muziek laat ons over de hele wereld reizen." Zo heeft de werkgroep aan de deelnemers gevraagd een programma samen te stellen van maximaal 45 minuten met muziek uit een land of regio, zodat het publiek kan genieten van hun presentatie, een opwindende reis door hun muzikale wereld.

Informatie

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om langs te komen op het landgoed om te genieten van alle muzikale optredens. Voor meer informatie over de deelnemers, het programma en de sponsoren, zie www.musicmeetingheiloo.nl.

'Ben superblij met mijn kwalificatie!'

Niamh Slattery in actie. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de trampolinehal van Triffis in sportcomplex de Meent Bauerfeind in Alkmaar vond zondag 12 mei de laatste kwalificatie in een serie van drie voor de European Games in Minsk plaats. De twee beste Nederlandse springsters die individueel aan de gestelde limieten voldoen, vormen een synchroonpaar op de European Games.

Trampolinespringster Slattery plaatst zich voor de European Games in Minsk

De 18-jarige Niamh Slattery van trampolinevereniging Triffis in Alkmaar had de gestelde limieten tijdens eerdere wedstrijden al behaald. Toch bleef het spannend wat er bij het laatste kwalificatiemoment nog zou gebeuren. Niamh sprong zelfverzekerd en strak ook deze wedstrijd haar oefeningen uit en voldeed daarmee opnieuw aan de limiet. Dit betekent dat zij samen met Romee Pol van Sparta Ermelo, met wie zij eerder al een synchroonpaar vormde op het WK 2018 in Sint Petersburg, met Team NL afreist naar Minsk. Het trampolinespringen tijdens de European Games in Minsk vindt plaats op 24 en 25 juni aanstaande.

Uitzonderlijke kans

Slattery: "Ik ben echt super blij met mijn kwalificatie voor de European Games! Het is weer een uitzonderlijke kans om mij te meten met de Europese top en kan niet wachten om te zien waar ik nu in mijn ontwikkeling sta!" Ook coach en hoofdtrainer van Triffis Sven Mooij is trots op zijn pupil: "Ik ben trots dat Niamh zich voor dit mooie evenement heeft weten te plaatsen, en het is een goed vervolg op de deelname aan het WK afgelopen jaar. Op deze manier krijgt zij mooie kansen om zich te ontwikkelen en te presteren op het allerhoogste niveau."

Rommelmarkt is terug

ALKMAAR- Na een jaar van afwezigheid door renovatie van de straten, houdt de buurtvereniging de Watertoren 26 mei weer een rommelmarkt van 9.00 uur tot 15.00 uur.

Bewoners zetten in de Forestusstraat, Drebbelstraat en de v.Teylingenstraat voor zijn/haar deur hun spulletjes te koop. De nog open staande plekken worden aangevuld door familie/vrienden of bewoners uit de buurt. Er is voor elk wat wils te koop. Kom dus allen gezellig struinen en wie weet is dat ene koopje net voorhanden! Voor vragen of meer informatie. 072-5114137 of watertorenbuurt@gmail.com

Met elkaar, voor elkaar: vinden en binden

REGIO - Heeft jouw organisatie moeite met het vinden en binden van (nieuwe) leden of deelnemers? Kom dan naar de komende 'Met elkaar, voor elkaar'-netwerkbijeenkomst op donderdagavond 23 mei in Dorpshuis Onder de Boom in Graft.

Interactie sessies

Deze avond wordt georganiseerd door RSWP en de Vrijwilligers Centrale. Tijdens deze avond neem je deel aan een interactieve sessie over ledenbinding door Auke Abbekerk, inspirerend projectleider en trainer van het Vrijwilligerspunt Hoorn.

Ruimte voor ideeën

Ook is er ruimte om ideeën uit te wisselen met collega-organisaties uit de regio. Inloop vanaf 19.00 uur. Start bijeenkomst 19.30 uur.

Hapje en drankje

Na afloop is er een mogelijkheid tot netwerken onder het genot van een drankje en een hapje. De bijeenkomst is gratis. Aanmelden vooraf via www.vcra.nl is noodzakelijk.

Huis-aan-huiscollecte

HEILOO - De stichting Help Ons in Heiloo houdt in de week van 27 mei tot en met 1 juni een huis-aan huis-collecte waarvan de opbrengst wordt besteed aan de meest armen in Roemenië en enkele gezinnen in Rwanda( Afrika). Circa drie keer per jaar wordt afgereisd naar Roemenië om voedsel, kleding en waar nodig geld te brengen.

Wandeltocht voor jong en oud

Avondvierdaagse Egmond aan den Hoef gaat starten. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - De veertigste editie van de avondvierdaagse in Egmond aan den Hoef staat voor de deur. Dinsdag 4 juni wordt gestart en deelnemers kiezen tussen de vijf en tien kilometer.

De tien kilometer wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.30 uur en 18.45 uur. De vijf kilometer wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.45 uur en 19.15 uur. Het startpunt is Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef.

Medaille

De organisatie van de wandeltocht voor jong en oud, door het fraaie Egmond, berust bij Jeugdbelangen uit Egmond aan den Hoef, onderdeel van Stichting Welzijn Bergen. Wandelaars worden vrijdag 7 juni muzikaal onthaald. Na inlevering van de volle stempelkaart ontvangen deelnemers een herinneringsmedaille. Voorinschrijving voor vijf euro is mogelijk zaterdag 1 juni tussen 14.00 en 15.00 uur in het Dorpshuis te Egmond aan den Hoef. Inschrijving bij de start is mogelijk op dinsdag 4 juni voor zes euro vanaf 18.30 uur in het Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef. Dagkaarten kosten twee euro.

De organisatie is op zoek naar vrijwilligers voor de stempelposten en vrijwilligers die willen helpen met het veilig oversteken van deelnemers. Hiervoor dienen zij wel een instructie (op pc of telefoon) te volgen als evenementen-verkeersregelaar. Aanmelden via Kees Bruin: 0646307100 of stuur een e-mail: egmondsea4d@hotmail.nl.

Rommelmarkt de Mare

ALKMAAR - Voor de tweede keer wordt maandag 10 juni (tweede pinksterdag) van 10.00 tot 15.00 uur een leuke en gezellige rommelmarkt georganiseerd op het binnenplein van de Tjalkstraat.

Het binnenplein is een autoluwe zone. Deze is gemakkelijk te combineren met de rommelmarkt in de Karveelstraat, Klipperstraat, Schokkerhof. Voor het parkeren kunnen bezoekers het beste gebruik maken van het parkeerterrein aan het Europaplein bij De Mare. Vanaf daar de rode pijlen volgen naar het binnenplein van de Tjalkstraat!

Voor meer informatie 06-16445048.

Opbrengst Kinderhulp-collecte bekend

OUDKARSPEL - Het Nationaal Fonds Kinderhulp ging onlangs weer met duizenden vrijwilligers de straat op. Allemaal hadden ze één doel: een volle collectebus. De vijftien collectanten haalden hier gezamenlijk € 1064,96 op! Nationaal Fonds Kinderhulp is afhankelijk van giften en donaties. De landelijke collecteweek speelt daarin een belangrijke rol. De collectanten misschien nog wel de grootste, want zij zijn degenen die het doen. Die tijdsinvestering was het zeker waard. De inhoud van één volle collectebus is al snel goed voor: drie keer een mooie pakjesavond,een goede winterjas,een dagje uit inclusief openbaar vervoer,of een gym-outfit inclusief schoenen voor op school. www.kinderhulp.nl.

Stralende voorjaarsdiva's

bezoek de Groene Route (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'De Groene Route' wordt gevormd door een groeiende groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland noord.

De mensen achter De Groene Route laten anderen graag meegenieten van prachtige privé-tuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen. Duurzaamheid staat bij allen hoog in het vaandel. Zij organiseren dit seizoen zes gezamenlijke open weekends en één avond-openstelling. In de lente is er een open weekend op zaterdag en zondag 25 en 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur. In mei staan in de tuinen al volop vaste planten en late bollen te pronken. Wandel langs vijvers en borders vol Alliums, geniet van vele stralende voorjaarsdiva´s. Meer weten: www.degroeneroute.nl

De introductie van de ŠKODA SCALA

Introductie SKODA SCALA (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Broekhuis ŠKODA Alkmaar showroom staat vanaf afgelopen vrijdag geheel in het teken van de exclusieve introductie van de ŠKODA SCALA.

De moderne, 'statische' en ruime SCALA schittert tijdens het ŠKODA SCALA Event in de showroom bij Broekhuis. Hij werd eerder op de Autosalon in Parijs voor het eerst gepresenteerd en nu kunnen belangstellenden deze auto van dichtbij ervaren tijdens een exclusieve introductie. 's Middags zijn er ŠKODA pro's aanwezig die in twee sessies, 13.30 tot 15.30 uur en 16.00 to 18.00 uur, de SCALA introduceren en alles kunnen vertellen over deze jongste ŠKODA.

Nieuw design

De pro's laten de bezoeker kennis maken met deze hatchback die beschikt over een nieuw design, een sportief karakter en tal van andere innovatieve technologieën. Het blijft niet alleen bij kijken; samen met een ŠKODA pro kan een proefrit worden gemaakt in de SCALA. Om de introductie informeel en persoonlijk te houden, is er een beperkte ruimte voor aanmeldingen. Per introductiemoment is er ruimte voor 30 personen. Wees er daarom snel bij. Aanmelden kan via de website: www.broekhuis.nl/skoda

Alle autozaken

Naast deze exclusieve introductie kan een ieder bij Broekhuis ŠKODA Alkmaar terecht voor alle autozaken. Naast het kopen of (private) leasen van een nieuwe auto, is Broekhuis Alkmaar tevens het adres voor een groot aanbod van occasions, het financieren van een auto, het herstellen van autoschade en het verzekeren van de auto. Uiteraard staan ook de monteurs klaar, om de auto vakkundig te onderhouden en repareren.

Gemakkelijk

Wel zo gemakkelijk, om alle zaken omtrent de auto op één plaats te kunnen regelen.

Informatiemiddag thuisbehandeling

ALKMAAR - Een bezoek aan een polikliniek of ziekenhuisopname kan voor patiënten belastend zijn. Noordwest Ziekenhuisgroep is daarom samen met zorgorganisatie Omring gestart met het programma Hospital@Home. Deelnemende patiënten krijgen een deel van de zorg thuis, bijvoorbeeld door een gespecialiseerde verpleegkundige of met behulp van videobellen. Tijdens het Hart & Vaatcafé wordt in gesprek gegaan over hun ideeën op het gebied van thuisbehandeling. Het Hart & Vaatcafé houdt maandag 3 juni van 15.00 tot 17.00 uur een gesprek in de Pieter van Foreestzaal (015), Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar. Slechts 150 plekken. Aanmelden via wb.bos@nwz.nl. Gratis toegang.

Feestelijke Dag & Dauw manifestatie

Het vijfjarig bestaan van Dag & Dauw wordt feestelijk gevierd. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In Alkmaar vindt 24 mei een grote manifestatie plaats georganiseerd door het projectteam van Dag & Dauw (culturele activiteiten voor en door senioren). Tijdens de manifestatie wordt het vijfjarig jubileum van Dag & Dauw gevierd met verschillende workshops en lezingen op het gebied van cultuur. Tevens vindt de beoordeling plaats van het project Dag & Dauw door een jury van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs.

Meest duurzame initiatief op gebied ouderen en cultuurparticipatie

De culturele instellingen Artiance Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard doen samen met de gemeente Alkmaar mee aan het programma Age Friendly Cultural Cities. In totaal dingen zes steden mee naar prijs voor het beste en meest duurzame initiatief op het gebied van ouderen en cultuurparticipatie, de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs.

Vijfjarig bestaan

Op 24 mei wordt ook het vijfjarig bestaan van Dag & Dauw gevierd. Vanaf 14.15 uur is er een feestelijk en openbaar programma in TAQA Theater De Vest. Voor € 2,50 staat een gezellige middag vol kunst en cultuur op het programma. De middag wordt afgesloten met een drankje, hapje en dansje.

Het feest meevieren? Reserveren is gewenst en kan via de website www.dagendauwagenda.nl of telefonisch 072 – 540 4335.

Autotaalglas Alkmaar

(Foto: Vincent de Vries

ALKMAAR - Sterretje of barst in de ruit? Dan kan men terecht bij Autotaalglas voor vakkundig herstel.

"We zijn gespecialiseerd in het repareren en vervangen van auto ruiten. Klein, groot, oud, nieuw, auto of Camper? Elk merk wordt hier deskundig en vakkundig herstelt volgens voorschriften van de autofabrikant en met producten die voldoen aan de originele OEM-normen." De klant kan ervoor kiezen om te wachten in de wachtruimte. "Hier staat altijd de lekkerste koffie of thee voor u klaar. Er is een Wifi als u even wilt werken of gewoon een filmpje wil kijken terwijl je kunt zien hoe de monteurs bezig zijn met uw voertuig.

Wachten of een leen-mini?

Duurt de reparatie langer dan verwacht of heeft u een andere afspraak dan kunt u gebruik maken van de gratis leen-mini." Autotaalglas Alkmaar is gevestigd aan het Zeglis 168 te Alkmaar.

Greeuw Airconditioning klaar voor de zomer!

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In verband met uitbreiding heeft Greeuw Airconditioning per 1 april van dit jaar zijn intrek genomen in een groot bedrijfspand aan de Egelskoog 8 op de Beverkoog. Naast een nieuw kantoor en een magazijn is er nu ook een volwaardige showroom.

Nieuwe locatie

Wat twee jaar terug klein begon met een goed idee is uitgegroeid tot een bedrijf met tien eigen monteurs en acht volwaardige bedrijfsbussen. ''Er is steeds meer behoefte aan airco-installaties waarmee we klanten niet alleen verkoeling en verwarming geven, maar ook van het gas af kunnen helpen'', licht eigenaar Wouter Greeuw enthousiast toe. ''Het nieuwe pand luidt een volgende fase in. Het is een mooie stap in de verdere uitbreiding en ontwikkeling van ons bedrijf. De oude locatie was niet meer toereikend en voldeed niet aan de eisen van wat wij, als de aircospecialist van de regio, willen uitstralen. Daar hoort een mooie showroom bij.''

De showroom is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen acht en zes uur. ''Op afspraak zijn we ook in het weekend open'', vult Greeuw graag aan. Greeuw Airconditioning biedt voor iedere klant en elke portemonnee een passende klimaatoplossing, zo valt te lezen op de site.

De Alkenhorst zoekt creatieve vrijwilliger om met elkaar te koken

ALKMAAR - In het Huis van de wijk 'De Alkenhorst' in De Hoef is naast de centrale ontmoetingsruimte ook een aparte huiskamer. In een gezellige intieme setting kunnen buurtbewoners elkaar hier ontmoeten. Er zijn al eigen gezamenlijke initiatieven gaande. Elke woensdagmiddag komt men 'buurten in de Hoef' en om de veertien dagen gaan oudere buurtbewoners met elkaar koken en eten. Om oudere buurtbewoners nog meer van De Huiskamer te laten genieten, wordt op de donderdag- of vrijdagmiddag met vrijetijds- en culturele activiteiten gestart. Daarvoor is men op zoek naar vrijwilligers die één of twee middagen (twee uurtjes) in de maand aan de stamtafel in De Huiskamer iets creatiefs willen doen. Voor een kleine groep oudere bezoekers. Gedacht wordt aan vrijwilligers die hun creatieve vaardigheden aan anderen kunnen leren zoals een teken- of schilderles. Of vrijwilligers die over hun hobby's met de gasten in gesprek willen gaan of hun of hun hobby-enthousiasme willen delen. Zin en tijd om creatieve ervaringen te delen met de oudere bezoekers van De Alkenhorst Huiskamer aan de Schelfhoutlaan 4? Neem dan contact op met Wim van Veen (06 85257466) om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Muzikaal feestje in De Hoef

Trio Lanyok in museumhoeve Overslot. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Trio Lanyok speelt zondag 19 mei muziek uit de Balkan en muziek die bekend is onder de noemer zigeunermuziek. Hierin spelen de Leidse violiste Marjolijn Mellema, de Groningse accordeoniste Moniek Bollen en de Amsterdamse cimbaliste Pit Hermans Hongaarse en Roemeense muziek en klezmer melodieën. Een concert van Lanyok is altijd weer een feestje: melancholisch, intiem en opzwepend.

Een concert van Lanyok is altijd weer een feestje: melancholisch, intiem en opzwepend

Aan de wanden van Overslot hangen de kleurrijke schilderijen van (levens) kunstenaar PJ, voor en na de voorstelling is een bezoek aan de bijzondere Wunderkammer of rariteitenkabinet met diverse fantastische verzamelingen met bodemvondsten uit de ijstijd, etnografica en naturalia zeer aan te raden. Neem gerust een kijkje.

Kunstgeschiedenis

Kom langs en leer over de 1000-jarige kunstgeschiedenis van Egmond met onder meer 'de Egmondse School' van George Hitchcock en Gary Melchers, waarvan de film van Peter van de Berg en Jeroen Krabbé permanent te zien is.

Leer over de 1000-jarige kunstgeschiedenis van Egmond

Openingstijden

Museumhoeve Overslot is ieder weekend open vanaf 14.00 uur. Het concert van Lanyok begint om 16.00 uur en er wordt een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten gevraagd. Kom wel op tijd want vol is vol.

Museumhoeve Overslot is te vinden in het historische hart van Egmond aan den Hoef, aan de Slotweg 42.

Meer weten: hoeve-overslot.nl

De derde Independent Bookstore Day

Bookstore Day bij Van der Meulen's. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De derde Independent Bookstore Day in Nederland vindt zaterdag 25 mei plaats. Die dag wordt zowel in de winkel als met de lezer gevierd. Met speciale uitgaven in gelimiteerde oplagen, prachtige optredens van schrijvers en dichters en bijzondere activiteiten.

Bij Van der Meulen's boekhandel

Bijna 200 boekhandels, verspreid over het hele land, doen mee aan Bookstore Day. Zij ontvangen die dag ruim honderd schrijvers en dichters. Van Maartje Wortel tot Bert Wagendorp; van illustrator Floor Rieder tot kinderboekenschrijver Ted van Lieshout; van taalkunstenaar Diggy Dex tot cabaretier Emilio Guzman. En dan rijden er ook nog eens vijftien 'surprise' dichters in vijf auto's langs boekhandels door het hele land.

Van der Meulen's boekhandel is deze dag tot 23.00 geopend omdat dit samenvalt met Shoppingnight. Bij Van der Meulen's wordt een aantal leuke acties en activiteiten gehouden. Kijk hiervoor www.libris.nl/vandermeulen. Er zijn ook talloze speciale uitgaven die alleen op deze dag te koop zijn. Het gaat om zeventig exclusieve publicaties, gesigneerde exemplaren en scherp in prijs verlaagde boeken, van onder anderen Brett Easton Ellis, A.F.Th. van der Heijden (een exclusieve uitgave), Levi Weemoedt Esther Verhoef en Ottolenghi (gesigneerd), Maarten Biesheuvels Verhalen uit het gekkenhuis (luxe editie) Neerlands Hoop in Bange Dagen (zeer scherp in prijs verlaagd).

Let op, dez aanbiedingen zijn alleen op Bookstore Day te koop. Kijk op www.libris.nl/vandermeulen of www.bookstoreday.nl voor alle uitgaven en activiteiten in de buurt.

Magazijnleegverkoop bij EP:Beerepoot

REGIO - Het magazijn van EP:Beerepoot aan de Bollenmarkt in Zwaagdijk-Oost opent zondag 19 mei om 11.00 uur de deuren voor de populaire Magazijnleegverkoop. Profiteer acht dagen lang van extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken. Wees er snel bij, want op is op.

De altijd drukbezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor u op. Wasmachines, drogers, (Oled)televisies, stofzuigers, koelkasten, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Prachtige producten van onder andere Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura en AEG zijn aanwezig.

Vele klanten weten inmiddels de weg naar het magazijn aan de Bollenmarkt wel te vinden. Niet alleen vanwege de hoge kortingen, maar ook vanwege het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn. Een mooie aankoop gedaan, maar geen ruimte in de auto? Maak zondag 19 mei gratis gebruik van de Mercedes-Benz bestelwagens van Gomes!

Van zondag 19 mei tot en met zondag 26 mei is men van harte welkom aan Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein). Op beide zondagen is het magazijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Van maandag 20 mei tot en met zaterdag 25 mei is men van 10.00 tot 18.00 uur welkom. Kom langs en profiteer van extreme kortingen, maar met de service van EP:Beerepoot. Kijk voor meer informatie en extra aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl.

BEDWETERS louter operationeel vanuit Alkmaar

Bedweters Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De unieke beddenspeciaalzaak BEDWETERS, wie kent deze niet? Al 22 jaar is dit bedrijf vertegenwoordigd in Alkmaar aan de Vondelstraat 53 en daar verandert ook niets aan. "Sterker nog, we hebben alle werkzaamheden die we buiten Alkmaar uitvoerden met ingang van heden verlegd naar onze vestiging in de Vondelstraat 53", meldt Frans Homma, sinds 1997 eigenaar van DE BEDWETERS.

Filiaal Velsen-Noord gesloten

Recentelijk werden namelijk de deuren van het BEDWETERS-filiaal in Velsen-Noord gesloten. Frans Homma legt uit: "Onze bedrijfsleider in Velsen-Noord stopte ermee en om iemand op deze post goed te vervangen, ben je zomaar twee jaar verder. Daarom achtten wij het beter deze vestiging te sluiten en al onze werkzaamheden vanuit Alkmaar te continueren. Met ons vakkundige team zijn wij namelijk heel goed in staat om de gehele Kop van Noord-Holland te bedienen. Tenslotte verandert er niets aan het sterke aanbod en de service die de klant van ons gewend is."

Complete collectie

DE BEDWETERS is groot geworden met een grote collectie bedden, boxsprings en matrassen. "Of je nou een kingsize bed zoekt of een kinderbed, voor alle formaten zit je bij ons goed. Naast bedden, boxsprings en matrassen hebben we natuurlijk ook onze webshop met een groot aantal slaapkameraccessoires, een complete collectie beddengoed, schuifwandkasten, vloeren en raamdecoratie. Kortom, voor een goede nachtrust, ben je bij ons op de juiste plek!" Voeg daarbij de jarenlange ervaring, uitstekende service en combinatie van een online beddenwinkel en beddenzaak in Alkmaar, en je weet waarom DE BEDWETERS uniek mag worden genoemd. Frans: "Wij werken met de leukste merken. Zo vind je bij ons het bekende Boone opklapbed, de Henson Design boxspring en het fluweelzachte Tempur kussen. Ook populaire labels zoals, Dico bedden en Avek bedden, hebben een plekje bemachtigd in onze Alkmaarse winkel."

Maar BEDWETERS is meer: groot in het leggen van vloerbedekking zoals tapijt, vinyl, laminaat, pvc plak en klik en tevens een grote collectie raamdecoratie.

Op zoek naar zéér betaalbare bedden? Check dan de bedden-outlet. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief hoeft geen enkele aanbieding te missen! Zie www.debedweters.nl voor meer info of kijk op Facebook.

'Woordenschatkamer'

KunstPraat is er voor volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - KunstPraat is een programma, ontwikkeld door Stedelijk Museum Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard, waarin taal, kunst en ontmoeting samen gaan. Het is een programma voor volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal zoals NT-2 groepen en nieuwkomers.

Voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal

Bij KunstPraat leggen deelnemers op verschillende manieren een link tussen taal en kunst. Ze koppelen woorden aan schilderijen en presenteren hun bevindingen en (persoonlijke) verhalen aan elkaar. Hiermee zijn ze actief bezig met hun woordenschat. Een manier om te oefenen met (nieuwe) Nederlandse woorden en de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar en elkaar op een andere manier te leren kennen.

Voor wie is KunstPraat?

KunstPraat is voor volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal en geschikt voor alle niveaus met een maximum van vijftien cursisten in één groep. Deelname bedraagt veertig euro per groep inclusief benodigde materialen en museumbezoek. Meer weten? Neem dan contact op met Simone de Moel, coördinator KunstPraat bij Bibliotheek Kennemerwaard. Simone is per mail te bereiken via s.demoel@bknw.nl.

Bijeenkomst

ALKMAAR - 't Praethuys organiseert dinsdag 28 mei van 10.30 tot 12.00 uur een besloten bijeenkomst voor de partners van prostaat kankerpatiënten, met als thema: 'Hoe gaat het met jou?'

'Hoe gaat het met jou?' is een vraag die niet vaak wordt gesteld als bij jouw partner prostaatkanker is geconstateerd. "Natuurlijk gaat alle aandacht uit naar hem, het is uiteraard niet niks wat hem overkomt. Maar van de turbulentie die deze diagnose teweeg brengt in het leven krijgt de partner ook een deel mee. "Wat betekent dit voor ons? Wat zijn de mogelijkheden/consequenties van de voorgestelde behandeling? En zo kun je nog wel even doorgaan. Het is natuurlijk belangrijk dat je er samen over praat en elkaar steunt, maar lukt dat ook? Soms kan het je allemaal teveel worden, je bent ook maar een mens", aldus een medewerker van 't Praethuys. Het kan goed zijn om contact te zoeken met iemand die in het zelfde schuitje zit. "Iemand die begrijp waar jij mee worstelt, waarom jij verdrietig bent, een lotgenoot dus."

't Praethuys biedt die mogelijkheid. De ochtend wordt begeleid door Nel de Wit en Paulien Proot en is georganiseerd in samenwerking met de ProstaatKankerStichting (PKS). Graag aanmelden via info@praethuys.nl / 072 - 5113644.

'We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen!'

Het pand van TOED Meijer in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het is zes jaar geleden dat Tim Meijer, tandarts implantoloog zijn nieuw gebouwde praktijk 'TOEDAlkmaar' aan de Overkrocht 43 opende. Terugkijkend op deze zes jaar is er gelukkig veel hetzelfde gebleven, een prachtig pand, een fantastisch team en een vriendelijke ontvangst voor alle patiënten. Toch vallen er ook veranderingen op.

'Patiënten zijn steeds bewuster'

"Allereerst zie ik in mijn tandartspraktijk dat de patiënten steeds bewuster zijn van het feit dat de mond gezond moet zijn en blijven. Door middel van het goed informeren en motiveren van de patiënten door onze mondhygiënistes en preventie assistentes, lukt het de patiënten scherper te krijgen op hun mondhygiëne. Omdat de tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar gratis is , kunnen we met poetsinstructie voor de jongsten onder ons al vroeg beginnen", zo zegt Meijer.

Daarnaast is de implantologie niet meer weg te denken binnen de tandheelkunde. Het opvullen van een lege plek, waar eens een kies of tand heeft gestaan, met behulp van een implantaat met daarop een kroon, is een duurzame, prachtige oplossing.

Blijvende resultaten

Al 35 jaar wordt met plezier en blijvende resultaten geïmplanteerd door Meijer en zijn team, nu in een daarvoor speciaal ingerichte operatiekamer.

Klikgebit

Enthousiast is hij over het zogeheten 'klik-gebit'. 'Dat zijn implantaten met drukkers in het kunstgebit. "Het zijn mijn dankbaarste patiënten. Bijna alles kan weer gegeten worden. Het gebit zit vast!" Samen met het team; vier tandartsen, een tandarts orthodontie, (preventie)assistentes, mondhygiënistes en twee tandtechniekers is er binnen de TOED een gezellige club mensen waarmee het fijn werken is. Het is daarom dat ik als een tevreden mens het zevende jaar tegemoet zie.

Persoonlijke aandacht

"Opnieuw zullen we met persoonlijke aandacht, geduld en service, een bezoek aan TOEDAlkmaar zo aangenaam mogelijk maken. Kortom, we zeggen wat we doen en doen wat we zeggen."

Zie ook: www.toedalkmaar.nl of www.implantologiepraktijk.nl. Telefoon: 072-5114202.

Bach-cantate in de Kooger Kerk

Zana. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - In de Kooger Kerk te Zuid-Scharwoude wordt zondag 19 mei Cantate 166 van J. S. Bach ten gehore gebracht. Naast het koor Collegium Vocale Camerata onder leiding van Gerard Leegwater verlenen Matthijs Mesdag (bas), Hans van Dijk (tenor) en David Cohen (counter-tenor) hun medewerking.

De cantate wordt ingepast, zoals ook gebruikelijk in de tijd van Bach, in een korte liturgie. Hierin gaat ds. Henk van Olst voor en houdt een korte overweging. De samenzang wordt begeleid door Zana Naidionova op het monumentale van Dam orgel. Zana is afkomstig uit Litouwen, waar zij koordirectie en orgel heeft gestudeerd aan het Conservatorium van Vilnius. Daarna heeft zij haar studie in Nederland voortgezet voor orgel en klassieke zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Na haar afstuderen volgde zij ook diverse directie masterclasses. De Cantatedienst begint om 11.30 uur.

Stadsdichter ontroert op Afscheidsbeurs Alkmaar

ALKMAAR - Stadsdichter Joris Brussel opende afgelopen zondag met zijn ontroerende gedicht 'Moeders' de Afscheidsbeurs. Bij zinnen als “Mijn moeder is voor mij de eerste vrouw en ook diegene van wie ik tot het laatste hou” werd er onder de aanwezigen menig traantje weggepinkt. Initiatiefneemsters Monique van der Sluis en Natasja van der Woude maakten met de beurs, met als subtitel 'You only die once', alles rond de dood bespreekbaar. Door de brede vertegenwoordiging van de deelnemers, ondersteund door diverse lezingen, lieten de bezoekers zich informeren over de vele mogelijkheden op en rond een persoonlijke uitvaart. De dood…. Je weet dat het komt maar toch ben je er niet op voorbereid.