West Friesland op zondag

3 maart 2019

West Friesland op zondag 3 maart 2019


Hatseflatsers 'bezorgen' carnavalsfeest

Zes van de zeventien Hatseflatsers bij hun wagen in de loods in Westwoud. (Foto: Foto Hoekstra)

ZWAAG - Sinds de brugklas doet carnavalsgroep de Hatseflatsers - jongens en meiden tussen de vijftien en achttien jaar - steevast mee aan de grote optocht in Zwaag. Dit jaar is het hun zesde keer op rij. Al maandenlang zijn ze aan hun praalwagen aan het bouwen voor 'de mooiste en grootste optocht boven de rivieren' die vandaag - zondag 3 maart - de straten van Zwaag siert.

'We zitten vol met ambities'

De Hatseflatsers brengen kleur aan hun praalwagen 'Vandaag besteld, gister in huis'. (Foto Hoekstra)

In de loods op de Oudijk in Westwoud wordt keihard gewerkt om de wagen ook dit jaar op tijd af te krijgen. De Hatseflatsers komen weer met een schitterende creatie op de proppen. Vorig jaar werden ze eerste bij de loopgroepen, dus ze hebben een naam hoog te houden. "Ons thema is 'Vandaag besteld, gister in huis'", legt Hatseflatser Wouter Nannings (17) uit Zwaag uit. "Het komt erop neer dat wij het carnavalsfeest 'bezorgen' in de Witte Valk, waar de prijsuitreiking na de optocht plaatsvindt." Op de praalwagen schitteren onder meer Pieter Post en het bekende mannetje van Bol.com. Ook hebben de Hatseflatsers het gezicht van Prins PatríQ gecreëerd. "Natuurlijk hopen we weer op een eerste prijs. Elk jaar groeien we als groep verder en maken we nóg mooiere creaties. Volgend jaar willen we daarom bij de wagens (gemotoriseerde creaties, red.) meedoen. We zitten vol ambities", glundert Wouter. "Dit jaar is onze wagen zes meter hoog. De hoogste onderdelen kunnen we pas op het veilingterrein op de dag zelf op de wagen plaatsen. De bomen langs de Oudijk zitten ons anders in de weg", lacht hij.

Muziekje erbij

De groep heeft in de loop der jaren flink wat ervaring opgebouwd. "We zijn natuurlijk klein begonnen", blikt Wouter terug. "In de beginjaren konden we nog niet met een boormachine overweg en moet je ons nu zien. Ik ben zelf vrij technisch ingesteld en vind het leuk om te klussen. Gezellig met je vrienden, een muziekje erbij; wat wil je nog meer? Als we onze wagen na de optocht gesloopt hebben, hebben we alweer zin om een nieuwe te bouwen. Het is gewoon een mooie hobby. De laatste weken voor de optocht zijn we elke avond in de loods te vinden.

Lees verder op pagina 3

Poppentheater in Het Pakhuis

Wie gaat er mee met de Noordwachter? (Foto: aangeleverd)

HOORN - Ervaren hoe leuk het is om gezellig op zondagmiddag met de kinderen naar een voorstelling in Theater Het Pakhuis in Hoorn te gaan? Dat kan nog net, want zondag 3 maart is alweer de laatste voorstelling uit de succesvolle kinderserie van dit seizoen: De Noordwachter, van poppentheater Fatsnerran. Aanvang 15.00 uur.

De afgelopen weken zagen de enthousiaste medewerkers bij Theater Het Pakhuis op de zondagmiddag steeds een goed gevulde zaal met blije gezichten - zowel bij de kinderen als hun ouders/begeleiders. Het blijft immers mooi om te zien hoe een kind helemaal kan opgaan in een voorstelling. Theater prikkelt hun fantasie en verbeeldingskracht en dat is belangrijk, vindt Theater Het Pakhuis. Vandaar dat dit jaar voor de tiende keer een serie van acht mooie kindervoorstellingen op het programma stond.

Bezoekers die de voorstelling 'Ollie Trollie en mannetje Lampenkap' leuk vonden, zullen ongetwijfeld ook gaan genieten van 'De Noordwachter' van poppentheater Fatsnerran. Beide gezelschappen zitten namelijk bij het zelfde impresariaat. De Noordwachter is kennelijk weer wat vergeten, want ineens schijnt de maan overdag. Dat krijg je als je met je hoofd in de wolken leeft… In deze laatste voorstelling uit de kinderserie gaat de Noordwachter op pad om dat terug te draaien. Wie gaat er mee?

Entree is zes euro voor kinderen en zeven euro voor volwassenen. Het theater is te vinden aan Onder de Boompjes 21 in hoorn. De kindervoorstellingen gemist? Jammer, maar gelukkig zijn daar nog de filmpjes van kindervlogster Nikki! ze zijn te vinden op de Facebookpagina van Theater Het Pakhuis: www.facebook.com/HetPakhuisHoorn.

Carnaval met De Blockeniers

Het decorum van de Blockeniers. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Carnavalsvereniging De Blockeniers presenteert weer een programma voor jong en oud, met onder meer Blockeniers Got Talent en een Dinnershow.

De jeugd kan zondag 3 maart meedoen met Blockeniers Got Talent in feestpaleis De Brug. Aanvang 14.00 uur. Wie een leuke act heeft, live kan zingen of iets anders leuks wil doen, kan zich opgeven via jeugddeblockeniers@gmail.com of Monique Schouten, 06-27375597. Maandag 4 maart start om 14.00 uur de 55-plusmiddag in Het Gouden Hoofd in Blokker. Er is een bingo en bezoekers genieten van een optreden van Wolfgang Swalbe. Na afloop kunnen zij eten in het Gouden Hoofd. Opgave: 0229-238899, 06-31315655 of robdoodeman@kpnmail.nl. Dinsdag 5 maart organiseert De Blockeniers een dinnershow. Prins Manke heeft met de koks van De Harmonie een zesgangendiner samengesteld. Het belooft een culinaire avond te worden boordevol show en entertainment. Aanmelden kan door voor arrangement 1 te kiezen, welkomstdrankje en zesgangendiner (40 euro per persoon) óf arrangement 2, welkomstdrankje, zesgangendiner inclusief hele avond drankjes (55 euro per persoon). Maak een van bovenstaande bedragen over naar NL32 RABO0307754677 en de reservering staat. De dinnershow vindt plaats in de Harmonie vanaf 18.00 uur. Kijk voor het complete programma op www.deblockeniers.nl.

Dier van de week

Misty zoekt adres zonder kleine kinderen

HOORN - Misty is een leuke, gesteriliseerde poes van vier jaar oud. Het is een vrij rustige poes die lekker haar eigen gangetje gaat en af en toe voor aandacht komt. Ze gaat graag overdag eventjes naar buiten, vooral met mooi weer.

Misty is naar het asiel gebracht omdat ze regelmatig uithaalde naar de kleine kinderen in huis. Ze heeft sowieso wel een eigen willetje, maar als volwassene zie je goed hoe ze in haar hum is. Het dierentehuis zoekt voor Misty natuurlijk een nieuw adres zonder kleine kinderen, bij mensen die haar eigen mening respecteren!

Wie interesse heeft in Misty, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Misty is een rustige poes die lekker haar eigen gangetje gaat. (Foto: aangeleverd)

Hatseflatsers 'bezorgen' carnavalsfeest

De Hatseflatsers brengen kleur aan hun praalwagen 'Vandaag besteld, gister in huis'. (Foto: Foto Hoekstra)

Vervolg van de voorpagina

En net als vorig jaar, zullen we de avond voor de optocht de laatste puntjes op de i zetten. Omdat een aantal van ons in het examenjaar zit, zijn we dit jaar wel extra vroeg begonnen."

Kweekvijver

Om deelname met een grote creatie aan de optocht een beetje betaalbaar te houden, kunnen de Hatseflatsers rekenen op de bijdragen van sponsors. "Die zijn echt hard nodig, anders red je het gewoon niet. Een carnavalswagen kost een paar centen. En gelukkig bestaat de Kweekvijver", benadrukt Wouter. "Jonge wagenbouwers tussen de twaalf en achttien jaar krijgen een steuntje in de rug. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee." Eindelijk is het 3 maart zover; dan mogen de Hatseflatsers hun prachtwagen aan het publiek laten zien. "Altijd weer een spannende dag. Bewegen de poppen? Is er niets kapot? We hopen op rustig weer, dat scheelt al iets." Maandenlang bouwen voor een paar uurtjes feest. Is dat het eigenlijk wel waard? "Zeker weten!", stelt Wouter. "Daar hoef ik niet eens over na te denken. Het is gewoon een feest om mee te lopen in de optocht. Mensen kijken naar onze creatie, waar we ontzettend trots op zijn. Dat gevoel van 'we hebben iets bereikt samen', daar doen we het voor. Dat zijn die bloed, zweet en tranen meer dan waard!"

De Hatseflatsers zijn Danny Zwart, Jeno Bot, Alysha Slot, Amber Jesterhoudt, Amber van den Berg, Dion Bot, Edwin Zwart, Gijs Karsten, Joëlle Goevaers, Joris Schipper, Lieke Wijnen, Tobias de Boer, Aranka Deun, Daan de Boer, Maureen de Vries, Pascal Keijer en Wouter Nannings. Ze lopen met nummer 43 mee in de optocht. Kom hun wagen, en natuurlijk de vele andere creaties, zondag 3 maart bewonderen. Start om 13.00 uur vanaf de Oude Veiling in Zwaag. De toegang is gratis. Parkeren kan op industrieterrein Westfrisia. Meer informatie: www.carnavalzwaag.nl.

Broekerhaven speelt 'Het hart van Herman'

BOVENKARSPEL - Toneelvereniging Broekerhaven staat zaterdag 2, vrijdag 8 en zaterdag 9 maart met een komisch toneelstuk op de planken. In Het Vereenigingsgebouw aan de Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel brengt de vereniging 'Het hart van Herman', een komedie geschreven door Haye van der Heyden. De regie is in handen van Anneke van der Wal.

'Het hart van Herman' een mix van intriges en liefdes, vervat in een verrukkelijke komedie. Herman is een succesvol zakenman en gelukkig getrouwd met Marijke. Maar omdat Herman leeft alsof iedere dag zijn laatste is, heeft zijn hart heel wat te verduren. Wanneer hij na een hartaanval weer thuis komt en uit alle macht probeert om zijn geheimen geheim te houden, ontstaan er allerlei komische situaties.

Nieuwsgierig geworden? De voorstellingen beginnen steeds om 20.00 uur. Entree is 8,50 euro. Meer informatie staat op Facebook (toneelbroekerhaven).

The Dawn in Folkclub Enkhuizen

The Dawn brengt Engelstalige folk. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Folkband The Dawn verzorgt woensdag 6 maart het voorprogramma met Engelstalige folk in de Folkclub Enkhuizen in Die Port van Cleve, Dijk 74-76. De Dawn (Dageraad) is in 1994 ontstaan uit de folkband Cranberry. The Dawn speelt Engelstalige folk van beide zijden van de Atlantische Oceaan. Oorspronkelijk lag de nadruk op traditionele muziek uit Groot-Brittannië en Ierland. Tegenwoordig speelt de band ook eigentijdse muziek: liedjes van Schotse en Amerikaanse singer-songwriters. The Dawn bestaat uit Antoinette Witteman (zang, bodhran), Piet Dinkla (gitaar en zang) en Tom van der Meijs (Ierse bouzouki, whistles en V-pipes).

Na het voorprogramma is het de beurt aan de (vaste) bezoekers met een muzikale, vocale of literaire inbreng. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: 0228-314903 (Hans).

25-jarig jubileum voor vijf vrijwilligers

De vijf vrijwilligers die in het zonnetje werden gezet, samen met Iris van Bennekom-Stompedissel, algemeen directeur van Wilgaerden. (Foto: Vincent de Vries/Rodi Media)

HOORN - Vijf vrijwilligers bij Wilgaerden vieren deze maand hun 25-jarig jubileum. Een kwart eeuw geleden zijn ze met vrijwilligerswerk gestart op locaties in Obdam, Enkhuizen en Hoorn. VrijwilligersNH - verantwoordelijk voor de coördinatie van de vrijwilligers van Wilgaerden en LeekerweideGroep - staat hier uiteraard graag bij stil. Dinsdag 26 februari werden de vrijwilligers bij Wilgaerden in Hoorn in het zonnetje gezet.

Klazien Tuin-Planting is vrijwilliger bij Sint Nicolaas in Enkhuizen. "Mijn moeder woonde 25 jaar geleden in locatie Sint Nicolaas. De medewerkers vroegen me of ik het leuk vond om af toe te helpen. Zo begon het. Na het overlijden van mijn moeder bleef ik vrijwilliger. Elke dinsdag leid ik de zangmiddag. De bewoners vinden het fijn als ze extra persoonlijk aandacht krijgen. Zelf ga ik met een voldaan gevoel opgeladen naar huis."

Wil Mazereeuw-de Boer, vrijwilliger bij Herfstzon in Enkhuizen, werd veertig jaar geleden gevraagd om in het bestuur zitting te nemen. Dat heeft zij jaren gedaan. Ook deed ze kerkenwerk voor de bewoners. Herfstzon kwam onder de paraplu van Wilgaerden en er kwam een cliëntenraad waar Wil secretaris van werd. Ook werd ze secretaris van de activiteitencommissie. In 2000 stelde Wil een decoratieteam samen, een actieve groep dames die na negentien jaar nog steeds bij elkaar zijn. Sinds 2014 is Wil geen secretaris meer, maar nog wel lid van de cliëntenraad. Bij de activiteitencommissie is zij penningmeester, secretaris en af en toe voorzitter.

Anne Marie de Haas is vrijwilliger bij De Horstenburgh in Obdam. "Via het Vrouwengilde werd gevraagd wie wilde helpen met de boekenuitleen aan de bewoners van De Horstenburg. Zo startte ik met vrijwilligerswerk bij de bibliotheek en Wilgaerden. De Westfriese bibliotheken en Wilgaerden hebben nog steeds een fijne samenwerking. Een aantal jaar geleden heb ik het vrijwilligerswerk uitgebreid en ben ik nu ook gastvrouw. Elke week ga ik bij de mensen langs voor een kopje koffie of thee. Natuurlijk maak ik dan ook gezellig een praatje. Na 25 jaar doe ik het vrijwilligerswerk nog altijd met veel plezier."

Herman van Sliedrecht is vrijwilliger bij Avondlicht in Hoorn. "Mijn vrouw overleed 26 jaar geleden, waar ik veel verdriet van had. Mijn huisarts adviseerde mij om eens in het restaurant van Avondlicht te eten. Zo raakte ik betrokken bij Avondlicht en het vrijwilligerswerk." 25 jaar geleden begon Herman als voorzitter van de cliëntencommisssie van Wilgaerden. Dat deed hij 21 jaar. Ook was hij jarenlang actief bij de cliëntenraad van Wilgaerden. "Zaterdagmiddag ben ik dj in Avondlicht. De bewoners genieten van de muziek. Ik ben er trots op dat ik dit kan en de bewoners maken mij gelukkig."

Lenie Kraker-Schreur startte al bestuurslid bij Herfstzon. Toen dat in 2000 werd overgenomen door Wilgaerden, bleef Lenie vrijwilliger. Ze heeft veel activiteiten voor Herfstzon georganiseerd, waar ze altijd erg van genoot. Door een knieoperatie kan Lenie helaas nu iets minder betekenen voor Herfstzon. Ze mist het vrijwilligerswerk en alle contacten bij Herfstzon heel erg.

Het Park deze Week

(Foto: Koos Breukel)

HOORN - 'Motel' is het overdonderende, ambitieuze eerste soloprogramma van acteur, regisseur, muzikant en liedjesschrijver Thomas Acda, dat bestaat uit een bonte stoet aan observaties en verhalen. In 'Motel' bevinden we ons op een luchthaven. Vanaf het vliegveld blikt Acda terug op allerlei aspecten van zijn leven in meesterlijk vertelde verhalen en spetterende gitaarliedjes, daarbij muzikaal ondersteund door gitarist David Middelhoff en percussionist Laura Trompetter. Van jeugdherinneringen aan een Italiaanse camping tot geestige recente observaties over het leven als musicalacteur. Thomas Acda vertelt en zingt over liefde, vriendschap en de dood. Over hoe we met vallen en opstaan proberen invulling te geven aan ons leven.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op donderdag 14 maart om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in de onderwerpregel: 'Park-actie Thomas Acda'. Reageer uiterlijk 5 maart. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Het volledige theaterprogramma: www.hetpark.nl.

(Foto: Vincent de Vries/Rodi Media)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gephotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week bij Dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord. Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Nationale Voorleeswedstrijd

Enya Nayima Soedira van Het Spectrum (rechtsvoor), een van de voorleeskampioenen. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Wie is de beste voorlezer van Hoorn? Achttien kinderen van groep 7 en 8 van Hoornse basisscholen streden woensdag 27 februari tegen elkaar en lazen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. "Alle kinderen hadden wel een kwaliteit", aldus jurylid Janna de Lathouder, kinderboekenschrijfster en theatermaakster. Klaas Visser, voorzitter van de jury en theatermaker: "Twee deelnemers lagen heel dicht bij elkaar. De doorslag gaf de beleving: beide winnaars namen ons het meest mee in hun verhaal". Het derde jurylid was Jessica van der Bilt (directeur 1.Hoorn). Uiteindelijk mochten Olivier Knook van de Mariaschool en Enya Nayima Soedira van Het Spectrum zich de Voorleeskampioenen van Hoorn noemen. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale kampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in schouwburg Amstelveen voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2018/2019. Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

TRANS!

HOORN - In de voorstelling 'Ze doen ons niks!' van Jongerentheatergroep TRANS! uit Hoorn vertellen jongeren van nu echte verhalen over jongeren in de Tweede Wereldoorlog. Voor deze voorstelling zoekt TRANS! jongeren (toneelspelers) en ouderen (vertellers). Onder begeleiding van een regisseur werken de toneelspelers in tien repetities naar hun eigen scènes toe. Het project loopt van 5 maart tot en met de voorstellingen op 3 en 4 mei. Aanmelden kan via theaternadedamhoorn@gmail.com . Daarnaast zoekt TRANS! mensen die willen vertellen hoe zij de Tweede Wereldoorlog in Hoorn of omstreken ervaren hebben. Dinsdag 12 maart gaan zij met een paar jongeren een klein uur in gesprek. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking, 4 mei om 21.00 uur, zetten regisseurs in heel Nederland zich in om deze dag extra betekenis te geven. In het kader van Theater Na de Dam spelen landelijk meer dan tachtig verschillende voorstellingen tegelijkertijd over de WOII in de eigen stad. Interesse om te spelen in deze jongerenvoorstelling? Kom dinsdag 5 maart kennismaken. Aanmelden kan bij Karianne: theaternadedamhoorn@gmail.com of 06-53431624. Kijk ook op www.facebook.com/jongerentheatertrans voor precieze repetitiedata.

Rennen, vallen en opstaan voor Inloophuis Pisa

HOORN - Inloophuis Pisa houdt donderdag 30 mei de Battle4Life obstakelrun. Meedoen? Inschrijven kan nu!

Inloophuis Pisa is een gastvrij huis voor mensen uit West-Friesland met kanker, hun naasten of hun nabestaanden. Je kunt er terecht voor een goed gesprek, diverse activiteiten of lotgenotencontact. Alles is gericht op het omgaan met de gevolgen van de ziekte kanker. De Battle4Life obstakelrun vindt plaats in en om het Julianapark in Hoorn en de start/finish is bij Oranje Buiten op het terrein van Marina Kaap Hoorn. Het doel is zoveel mogelijk extra inkomsten op te halen, zodat Inloophuis Pisa het steuntje in de rug structureel kan blijven bieden.


De sponsor-obstakelrun heeft een laagdrempelig karakter, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen die Inloophuis Pisa een warm hart toedragen. De Battle4Life heeft vijf categorieën: kids, familie (nieuw), individuele deelnemers alleen of in teamverband en bedrijventeams (maximaal 8 deelnemers per team). Het totale parcours heeft verschillende afstanden: 3 km voor kids, 6 km, 12 km of 18 km (2 of 3 rondjes) en het telt zo'n 25 obstakels per ronde. Wil je goed voorbereid van start gaan? Dan kun je jezelf mentaal en fysiek voorbereiden door deel te nemen aan de speciale trainingen bij Sportpark Keep Moving. Dit is op zondag 28 april, 12 en 19 mei van 11.30 tot 12.30 uur. De kosten hiervoor bedragen €15,- , die volledig ten goede komen aan Inloophuis Pisa.

Inschrijven en meer informatie via www.battle4life.nl/inschrijven.

Wonen in Toren van Hoorn

De Toren van Hoorn: sfeervolle appartementen op loopafstand van het centrum en het station. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Sfeervolle appartementen op loopafstand van het centrum, vloerverwarming, een luxe keuken, compleet afgewerkte badkamer en een vooruitstrevend verwarmings-/koelingssysteem; dat is de Toren van Hoorn. Een uniek uitzicht over Hoorn en het IJsselmeer. Het complex heeft een welkomstbalie met hospitality manager en loungehoek. Verder is er een bloemrijke binnentuin en een riante buitenruimte. De appartementen zijn tussen de 70 en 136 m2 groot. Prijs vanaf 299.000 euro, v.o.n. met eigen parkeerplaats in parkeerkelder. De tweede en derde verdiepingsvloer van de laagbouwappartementen zijn gelegd en de tweede verdiepingsvloer van de Toren is gelegd. Eind dit jaar worden de eerste appartementen opgeleverd. Elke donderdag - vanaf 7 maart - wordt van 16.00 tot 17.00 uur een TOREN Inloopuur gehouden op het Scholtens Kantoor aan de Geert Scholtenslaan 10 in Wognum. Meer info: www.wonen-hoorn.nl.

Dubbel-concert

ANDIJK - Martin Mans en Mark Brandwijk verzorgen vrijdag 15 maart een dubbelconcert op orgel en piano in de gereformeerde kerk aan de Middenweg in Andijk. Aanvang 20.00 uur. Entree is tien euro voor volwassenen, vijf euro voor kinderen tot twaalf jaar. Reserveren: ticketonline35@gmail.com en voorafgaande aan het concert in de kerk. Meer informatie: www.zingenenzo.com.

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/DEN HELDER - Noordwest Ziekenhuisgroep doet mee zaterdag 16 maart mee een de landelijke Open Dag van de Zorg en zet tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren van de locaties in Alkmaar en Den Helder open. In beide ziekenhuizen staan stands met informatie over de zorg in het ziekenhuis en worden activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 16 maart van 10.30 - 15.30 uur

Een groot aantal specialismen neemt deel. Er worden armen in het gips gezet, knie- en heupprotheses getoond en verschillende testjes en onderzoekjes uitgevoerd, zoals een meting van het cholesterol of bloedsuiker. Bezoekers kunnen genieten van een handmassage, een presentaties bijwonen, zelf een kijkoperatie op een namaakknie uitvoeren of zich bij de stands laten informeren over onze zorgverlening. Verschillende afdelingen zijn te bezoeken of organiseren rondleidingen.

Op de foto

Op beide locaties is een fotohoek ingericht met daarbij een kledingrek met de bedrijfskleding van Noordwest en andere attributen. Bezoekers kunnen zich verkleden als arts of verpleegkundige en op de foto gaan. Er is gelijk een afdruk beschikbaar. Binnen kijken in een ambulance, de ver(nieuw)bouwplannen bekijken, een demonstratie over patiëntenvoeding: er is voor iedereen genoeg te zien en te doen. Kinderen kunnen tijdens de Open Dag met hun pop, beer of knuffel naar de berendokter. Op het werkgeversplein is informatie te krijgen over Noordwest Ziekenhuisgroep als werkgever en over de actuele vacatures. Op het plein kunnen bezoekers kennismaken met het opleidingsinstituut Noordwest Academie en vragen stellen aan verpleegkundigen. Meer informatie over het programma is te vinden op www.nwz.nl/opendag.

Omgaan met mensen met depressie

HOORN - Heeft iemand in de directe omgeving een depressie? Wie dicht bij deze persoon leeft, kan zelf ook het gevoel krijgen in een sociaal isolement te raken. De cursus 'Omgaan met mensen met een depressie' brengt deelnemers in contact met mensen die dezelfde vragen hebben. Ook krijgen zij advies over hoe je beter in balans blijft. De cursus start dinsdag 19 maart in Hoorn. Er zijn zes bijeenkomsten op 19 en 26 maart, 9, 16 en 23 april en 7 mei van 19.00 tot 21.00 uur. Locatie is Maelsonstraat 1. Meer informatie: 072-5357290 of m.stegerhoek-vanderavoird@ggz-nhn.nl. Voorafgaand vindt een (telefonisch) introductiegesprek plaats. De kosten zijn 13,50 euro voor het werkboek.

Ochtenden van Ontmoeting

Tijdens de Ontmoeting komen nieuwkomers en Nederlanders van alle leeftijden samen. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Stichting Op Roet in Hoorn organiseert in samenwerking met grand café Turf en Fiolet taaltraining dinsdag 9 en donderdag 11 april twee ochtenden van Ontmoeting in Turf aan de Gedempte Turfhaven 19 in Hoorn. Dit keer gaan beide ochtenden vijftien nieuwkomers en vijftien Nederlanders met elkaar in gesprek over alledaagse thema's.

De insteek van deze Ontmoeting is: een kleurrijke smeltkroes waarbij grenzen verdwijnen en taalbarrières niet bestaan. Geen lezing, niet passief zitten, maar een actieve Ontmoeting waar nieuwkomers en Nederlanders van alle leeftijden samenkomen.

Ook in voor een bijzondere Ontmoeting? Aanmelden kan via e-mail: ingrid@op-roet.nl.

13 / 20

Puzzel

(Foto: aangeleverd)

Haar zaterdagavond begon normaal. Nadat haar huwelijk onlangs gestrand was, hadden haar vrienden haar ervan overtuigd dat het tijd was dat ze weer eens zou gaan daten. Ze is er klaar voor, ze is zenuwachtig maar ook opgetogen. Haar nieuwe leven staat op het punt te gaan beginnen. Maar op zondagochtend is alles anders. Ze wordt wakker en weet meteen dat er iets niet klopt. Ze is thuis, ze is alleen, ze is gewond en heeft geen enkele herinnering aan de voorgaande avond en nacht. Dan kijkt ze in de spiegel. En de vrouw die haar aankijkt, heeft ze nog nooit eerder gezien…
Een aangrijpende pageturner die je tot in de kleine uurtjes wakker zal houden.

De date, Louise Jensen / paperback / 320 pagina's / ISBN 978-94-005-1077-7 / A.W. Bruna Uitgevers.

Los deze puzzel op en stuur de oplossing uiterlijk dinsdag 5 maart - voorzien van naam en adresgegevens - naar puzzelwfr@rodi.nl. LET OP: dit is het nieuw e-mailadres voor de puzzelinzendingen. Onder de goede inzendingen verloten we twee exemplaren van 'De date' van Louise Jensen. De oplossing van vorige keer was: 'kaart'. Uit de vele goede inzendingen zijn de volgende winnaars uit de bus gekomen: Ingrid Stam uit Abbekerk en Nanda Besseling uit Wijdenes. Zij ontvangen allebei een exemplaar van 'De date' van Louise Jensen. Van harte gefeliciteerd!

Leef je Droom

Kevin Doesburg speelt zijn nieuwe soloprogramma 'Leef je Droom' in Dorpshuis de Stek in Grootebroek. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Wat als je niet kan slapen en je wakker ligt door de gedachten over alles wat er de afgelopen dagen gebeurd is? Kevin Doesburg beleeft deze situatie in zijn nieuwe soloprogramma 'Leef je Droom' die hij donderdag 28 maart speelt in Dorpshuis de Stek, Op den Hoef 36 in Grootebroek.

"Ik denk dat de combinatie heel leuk is", zegt Kevin, schrijver en speler van het stuk. "Er worden heel serieuze kanten van het leven besproken. Geloof, het ontstaan van de wereld en het ouder worden, maar ook herkenbare en vaak grappige situaties komen in het stuk voor, zoals het winkelen in een drukke stad, het verkeer, werk en school. Door dat alles te combineren is een stuk ontstaan dat herkenbaar is en waarbij subtiele humor wordt afgewisseld met serieuze vragen over het leven."

Boodschap

Uiteindelijk heeft de voorstelling voor Kevin maar één doel. "Ik heb één duidelijke boodschap: leef je droom! Jaag je dromen na en maak van je droom de werkelijkheid. Nadat bij mij reuma gediagnosticeerd was, heb ik het heel erg moeilijk gehad. Hoewel ik daarvoor al een andere ziekte had, wist ik één droom veilig te stellen: artiest worden. Na de diagnose reuma kwam ook die droom in het gedrang. Mijn hart wilde wel, maar mijn lijf kon het niet. Toen heb ik de beslissing gemaakt om toch mijn droom na te jagen."


De voorstelling begint om 19.30 uur.Kaarten kosten zijn verkrijgbaar via het bestelformulier op www.entertainmentproductiesdoesburg.nl. Meer informatie: info@entertainmentproductiesdoesburg.nl of 06-41674139.

De (Pakhuis)vloer op

Na de cursus 'Spel & Improvisatie' zijn de deelnemers een podiumervaring rijker. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Amateuracteurs met ervaring die meer willen leren op het gebied van improvisatie, kunnen de cursus 'Spel & Improvisatie' in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn, volgen. Deze start woensdag 27 maart en wordt gegeven door regisseur Irma Sijs. Vrijdag 19 april is de presentatie voor publiek in Het Pakhuis.

In vier avondlessen krijgen de deelnemers allerlei speloefeningen aangereikt die hen klaarstomen voor het echte werk: een live-ontmoeting met het publiek. De spelers krijgen dan een situatie geschetst, met de opdracht 'spelen maar!' De cursusdata zijn 27 maart en 3, 10 en 17 april. De les is steeds van 20.00 tot 22.00 uur. Meer informatie en aanmelden: programmering@pakhuishoorn.nl. Kijk ook op www.pakhuishoorn.nl.

Wat een feest bij EP:Beerepoot

De deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen werden afgelopen donderdag geopend. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Na weken klussen werden de deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen donderdag 28 februari geopend. Via de geheel gerenoveerde Nieuwstraat kwamen klanten uit de hele regio langs om de prachtige winkel te bewonderen en te profiteren van de unieke feestelijke acties.

Ook in deze hagelnieuwe vestiging krijgen klanten wat zij verwachten: een sfeervolle winkel met een prachtig moderne uitstraling, een uitgedacht en overzichtelijk gepresenteerd assortiment, gedegen advies en service die een stapje verder gaat. Gratis parkeren kan voor de deur. Alle kennis en expertise zijn in huis om het verschil te maken. Tijdens het openingsfeestje waren dagelijks adviseurs van de mooiste merken aanwezig om de klanten bij te praten over de laatste trends op elektronicagebied. Dankzij de smaakvolle kookdemonstraties geurde de winkel overheerlijk en werd iedereen op een hapje getrakteerd.

EP:Beerepoot heeft winkels in Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof, Volendam en Schagen, maar binnenkort ook in Broek op Langedijk. In een uniek pand aan de hoofdingang van Winkelcentrum Broekerveiling wordt hard gewerkt om een nieuwe winkel te realiseren. Goede service is dus altijd in de buurt.

Voor wie niet in de gelegenheid was om naar het openingsfeestje te komen: niet getreurd, want EP:Beerepoot feest in alle vestigingen nog even door. Kom langs en profiteer van de feestelijke aanbiedingen. Kijk voor een greep uit de aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl. De winkels in Hoorn en Schagen zijn zondag 3 maart geopend van 12.00 tot 17.00 uur.