Langedijker Nieuwsblad

10 juli 2019

Langedijker Nieuwsblad 10 juli 2019


Ontbijten met Aaldert

Ontbijt u mee met Aaldert? (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

LANGEDIJK - Bij Ontbijten met Aaldert gaat journalist en theoloog Aaldert van Soest (1983) met een aantal gasten in gesprek over verschillende thema's. Deze thema's zijn pittig, en nodigen uit tot discussie, of minimaal tot stof tot nadenken.

'Ik fungeer als een soort talkshowhost'

De eerste editie van Ontbijten met Aaldert vindt plaats in oktober, in het restaurant van museum BroekerVeiling. Samen met een groep mensen uit de Trefpuntkerk in Broek op Langedijk waar zijn vrouw predikant is, is Aaldert druk bezig met de voorbereidingen. "Wat ik voor mij zie is een zaal vol mensen waarin ik fungeer als een soort talkshowhost. Ik doe het voorwoord, stel de gasten voor en zal de gesprekken leiden. Maar verder reken ik op veel input vanuit de sprekers en vanuit de zaal. Bovenal zullen we in een ontspannen sfeer met elkaar in gesprek gaan over grote levensvragen."

Perfecte prestatie

Deze kunnen best emoties oproepen. "De onderwerpen die we tot nu toe op de agenda hebben zijn 'De perfecte prestatie' over prestatiedruk en burn-out, soms zelfs al bij kinderen en jongeren, 'De perfecte dood', onder andere over levensbeëindiging, en 'Het perfecte kind'.

Het ontbijt op zaterdagochtend is volgens Aaldert het ideale tijdstip om deze bijeenkomsten te houden. "Mensen zijn nog fris, hebben 's ochtends meestal nog wel tijd en kunnen daarna geïnspireerd de dag in! Het doel is mensen stof tot nadenken te geven, maar ook begrip en medeleven. Er zullen ongetwijfeld veel ervaringsdeskundigen aanwezig zijn in de zaal. Juist hen nodigen we uit tot het doen van hun verhaal, of het uiten van hun mening. Bij dit ontbijt voelt iedereen zich welkom, wordt je geest geprikkeld en doe je ideeën op."

Niet gelovig

Om aanwezig te zijn bij Ontbijten met Aaldert hoeft u niet gelovig te zijn. "Het wordt georganiseerd vanuit de Trefpuntkerk en het bespreken van grote thema's behoort tot de core business van de kerk. Maar ook niet-kerkleden zijn bezig met levensvragen. Daarom organiseren wij deze ochtenden voor iedereen in de BroekerVeiling. De levensbeschouwelijke achtergrond van de gesprekspartners is divers. Wij leggen absoluut geen mening op, er is geen goed of slecht in deze gesprekken. Wel gaan we ervan uit dat iedereen elkaars mening respecteert."

Voor € 8,- kunt u deelnemen aan Ontbijten met Aaldert, aanmelden kan op www.ontbijtenmet.nl.

Eerste Lindegrachtconcert van start

Het duo Niek Baar en Ben Kim treden tijdens het eerste Lindegrachtconcert op. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De aftrap voor het eerste concert op dinsdag 16 juli wordt gegeven door het jonge duo Ben Kim op de piano en Niek Baar met zijn viool. Zij spelen voor de pauze de Vioolsonate nummer 2 van Edvard Grieg, Romances voor viool en piano van Clara Schumann en van Fritz Kreisler: Praeludium en Adagio.

Grensoverschrijdend

Zij verrasten het afgelopen jaar tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Na de pauze treedt het Ensemble Caravan op. Caravan verbindt het Oosten en het Westen, waarbij klassieke kamermuziek, jazz en folk ineen vloeien.

Arabische melodieën en opzwepende Ierse folk gaan hand in hand

Samen met de Syrische oed-speler Jawa Manla, violiste Emmy Storms, percussionist Jeroen Batterink en de zangers Madhu Lalbahadoersing, Shishani Vranckx, Wasim Arslan onderneemt bandleider Julian Schneemann een grensoverschrijdende trip, waarbij dromerige Arabische melodieën en opzwepende Ierse folk hand in hand gaan met betoverende kamermuziek en avontuurlijke jazz. Dat alles maakt deel uit van één en het hetzelfde verhaal: de kracht van (muzikale) diversiteit.

Stadsbeiaardier Christiaan Winter bespeelt voorafgaand aan het Lindegrachtconcert van 20.00 tot 20.30 uur het carillon van de Grote Sint Laurenskerk.

Nieuwe uitdagingen in Tent van Tefredo

Cirque du Fabrique, de voorstelling van de artiesten van Circusschool Tefredo. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Ieder jaar kleurt de vrolijke circustent van circusschool Tefredo het Strand van Luna met een speciaal zomerprogramma. Ook dit jaar wordt het een week vol circusworkshops, open podia en voorstellingen. Anders dan voorgaande jaren hebben de artiesten van Tefredo deze keer ook een eigen circusvoorstelling gemaakt: 'Cirque du Fabrique'.

Circusschool Tefredo staat al negen jaar met hun circustent op het Strand van Luna. "Naast de workshops en een divers avondprogramma door artiesten van buitenaf, wilden we zelf ook weer een nieuwe uitdaging aangaan", aldus circusdirecteur Fred Meijer. "Dat is uiteindelijk ons eigen programma 'Cirque du Fabrique' geworden." In deze voorstelling vertonen de artiesten het leven in de fabriek en combineren dat met circusdisciplines als jongleren, acrobatiek, koorddansen en touwklimmen. Volgens Meijer wordt het een spectaculaire voorstelling vol humor, spanning en sensatie.

De succesformule van de circusschool blijft verder vertrouwd: ook dit jaar kan jong talent deelnemen aan diverse circusworkshops (koordlopen, jongleren et cetera) en hun kunsten vervolgens tijdens een voorstelling aan het publiek, bestaande uit familieleden, vrienden en kennissen, vertonen. Meijer: "Daarnaast bieden we voor al het creatieve talent uit de regio de mogelijkheid om hun talenten in de tent te vertonen tijdens de open piste." Na afloop van de open piste is er een speciaal avondprogramma van verschillende artiesten en entertainers. Dit jaar is er onder meer een magische avond vol verwondering, humor en interactie. De familie Ransijn brengt een bijzonder muzikaal programma en op de slotavond staat de huisband van Tefredo op de bühne.

De tent van Circusschool Tefredo staat van 17 tot en met 20 augustus op het Strand van Luna. Meer info op www.tefredo.nl.

Theatervariété festival in Alkmaar

Nieuw UITfestival binnenkort in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Showman's Fair komt naar Alkmaar! Hét nieuwe UITfestival waarop het rijke, culturele aanbod uit Alkmaar, de regio én daarbuiten wordt gepresenteerd. Na eerdere edities in Weesp, Zwolle, Utrecht en Perth (Australië) strijkt het theaterfestival op 16, 17 en 18 augustus neer in De Hout. Een bruisend festival met een sfeer van cirque fantastique. Showmannen en -vrouwen, bekende en lokale podiumhelden, theater, dans, muziek, verrassende acts, kunst en voortreffelijk eten: allemaal onderdelen van een verleidelijk festivalspektakel. Gratis toegang tot het terrein: een turbulente smeltkroes in een mooie, groene omgeving. Geniet voor een miniprijsje van voorstellingen, improvisaties op het veld en in prachtige circustenten!

'Samen het verschil maken'

Glunderende kindertjes aan de start. (Foto: Marco Joosten)

ALKMAAR - De eerste editie van Run for KiKa Alkmaar had vorige week zondag plaats in recreatiegebied Geestmerambacht. Bijna 750 deelnemers hebben een mooie en sportieve dag beleefd voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Daarmee hebben zij een fantastisch bedrag van 76.085,68 euro opgehaald!

Genezingsproces moet omhoog

"Fantastisch dat zoveel mensen zich letterlijk in het zweet rennen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa", zegt Jacqueline Zomerdijk namens de organisatie.

"Samen kunnen we het verschil maken voor kinderen met kanker." Afstanden van tien of vijf kilometer zijn afgelegd en ook de kleinere fanatiekelingen leverden hun bijdrage tijdens de 1 km KidsRun.

Marijke Roskam van KiKa huldigde tijdens de Kanjerkroning een aantal kinderen die kanker hebben of hiervan zijn genezen. "Dit is het moment waar je met je neus op de feiten wordt gedrukt van het belang van meer wetenschappelijk onderzoek", vertelt ze.

"Nog altijd overlijdt één op de vier kinderen met kanker. Wij kunnen hét verschil maken met deze bijzondere dag. Tijdens de Kanjerkroning word je ook echt overspoeld door tranen en een onmiskenbaar saamhorigheidsgevoel", vult zij aan.

"Hier houdt het uiteraard niet op", laat Jacqueline Zomerdijk weten. "Er is nog zoveel te winnen. Nog altijd overlijdt één op de vier kinderen met kanker.

Volle kracht

Het genezingspercentage móét omhoog naar 95%. Daarom gaan we na de zomer volle kracht door met de twee andere edities", waar ze doelt op Run for KiKa in Eindhoven (22 september) en Amsterdam (6 oktober).

Klassieke toppers

De Grote Kerk vormt 24 juli weer het onderkomen voor een concert van de International Holland Music Sessions. (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Klassieke toppers doen tijdens de International Holland Music Sessions weer De Rijp aan.

Het jonge talent komt ook dit jaar voor een avondconcert op woensdag 24 juli naar De Grote Kerk in De Rijp. Voor de deelnemers zijn de zomerconcerten vaak een flinke stap naar de internationale concertpodia. Het concert start om 20.30 uur. Volgens het (voorlopige) programma spelen deze avond in De Rijp een Chinese en een Japanse pianist met een Nederlandse celliste (Renate Apperloo). De muzikanten spelen stukken van Chopin, Schubert J.S. Bach en Prokofjev. Kaarten in de voorverkoop bij DA-drogist Rijkes (wc Het Boegbeeld), woonwinkel De Huiskamer (Rechtestraat 108) en Pakketje De Rijp (Zuideinde 27) en via www.cartouche-graftderijp.nl.

Fietsen door prachtig duinlandschap

Heerlijk fietsen door de duinen. (Foto: Frits van Eck)

REGIO - Le Champion organiseert zaterdag 27 juli de Duinentocht, een fietstocht door het prachtige Noord-Hollandse duingebied. Met routes van 40, 75 en 100 km is er voor elk fietsniveau een mooie route uitgezet. De routes zijn volledig uitgepeild en deelnemers worden onderweg verzorgd om weer met nieuwe energie verder te fietsen. Inschrijven is tot en met 26 juli mogelijk op https://www.lechampion.nl/evenement/duinentocht/. Het inschrijfgeld bedraagt €4 voor 40 km, €5 voor 75 km en €6,50 voor 100 km. Jeugd tot 16 jaar fietst mee voor €2. Leden van Le Champion en NFTU krijgen een korting van € 1. Voor € 2,50 extra is er een aan de tocht verbonden herinnering te bestellen.

Programma Eldorado Zomerpodium is rond

Op camping Eldorado in Groet is in juli en augustus elke zaterdagavond levende muziek te beleven. Foto: aangeleverd

GROET - Het affiche liegt er niet om: de programmering van Eldorado Zomerpodium is rond. Op camping Eldorado in Groet is in juli en augustus elke zaterdagavond levende muziek te beleven.

"Een traditie die we met een klein comité van vrijwilligers mogelijk maken. We zijn heel blij dat we met de camping een soort culturele thuisbasis hebben waar iedereen welkom is en allerhande muziekstijlen weerklinken." Initiatiefnemer/gastheer Bert van Baar heeft er weer zin in. Zelf beet hij vorig weekend het spits af met een buitenoptreden met grootorkest De Toekomst. Dirigent Steffen Snip arrangeerde een aantal nummers uit het repertoire van de troubadour.

Op camping Eldorado in Groet is in juli en augustus elke zaterdagavond levende muziek te beleven. (Foto: aangeleverd)

Literaire wandelingen

De literaire wandelingen vanaf Eldorado met uitgever Kees de Bakker staan gepland op zondag 21 en 28 juli, 4 en 11 augustus, om 11.00 uur. Opgave: info@conserve.nl.

Programma 2019:

13 juli - Elma Nijhuis Quartet met jazz classics, vooraf try out Myrthe van Dok.
20 juli - Rob van der Plas, singer-songwriter
27 juli - Peter Kuiken & Peter Schardijn: pop classics.
03 aug - Joris Bartlema, romantic piano. BvB & Bert Claasen, bluesy folk.
10 aug - Eldorado Poetry Special , tien dichters lezen voor, i.s.m. Reuring Alkmaar.
17 aug - Joris Bartlema, romantic piano. Groet Folk & Luister.
24 aug - Peggy van Ligten Trio.

Dorpswandeling en fietstocht Langedijk

Deze keer wordt een gedeelte van het Eerstelingenpad gevolgd. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De gidsen van de Stichting Toeristische Promotie Langedijk hebben weer een prachtige dorpswandeling uitgezet. Deze keer wordt een gedeelte van het Eerstelingenpad gevolgd.

Loop of fiets gratis mee met de gidsen

Via de Dorpsstraat met al die historische panden, prachtige NH Kerk en spannende doorkijkjes komt u aan het begin van dit historische pad.

De sluis die de waterverbinding vormt vanuit Langedijk naar de rest van Nederland is een belangrijk ijkpunt in de historie van Langedijk. Ook ziet u het historische- en prachtige landschapsreservaat Oosterdel met z'n 250 eilanden waar biologische tuinbouw wordt toegepast. De cliënten van zorgtuinderij Oosterheem zijn hier dagelijks in de weer, maar er zijn ook veel hobbytuinders aan de gang, bijvoorbeeld om de bekende eerstelingen te verbouwen waar het pad zijn naam aan ontleed.

In de verte ziet u de monumentale watermolen (Molen D) die nog steeds functioneert en die u vervolgens van dichtbij kunt bewonderen. Het gebied is in beheer bij de Stichting Veldzorg Oosterdel.

Kosteloze wandeling

De kosteloze wandeling is op 17 juli en de start is bij Museum BroekerVeiling om 19.00 uur en wordt u aangeboden door de gidsen van Stichting Toeristische Promotie Langedijk. Goed schoeisel en beenbescherming wordt in verband met het lange gras aangeraden.

Fietstocht

De Fietstocht gaat door de dorpen van Langedijk en is geschikt voor alle soorten fietsen. Onderweg is er een pauze voor een drankje en u kunt er op rekenen dat u veel meer te weten komt over de historie van Langedijk.

De start is woensdag 17 juli om 13.00 uur tegenover Droompark Molengroet in het Geestmerambacht en is - net als de wandeltocht - kosteloos.

Humanitas Telefooncirkel ondersteunt

Humanitas steunt vele mensen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Humanitas ondersteunt sinds jaar en dag vele mensen. Het project de Telefooncirkel is daar een goed voorbeeld van.

Voor het steuntje in de rug

Elke ochtend rond half negen starten de leiders de telefooncirkels. De lijst van opeenvolgende deelnemers belt elkaar op. De laatste deelnemer belt de leider en hij/ zij weet dan dat iedereen gezond wakker geworden is. Mocht iemand niet opnemen, dan onderneemt de leider actie. De deelnemers ervaren dit dagelijkse contact als onmisbaar, omdat het hun gevoel van veiligheid vergroot. Ook is het een moment van gezelligheid en daarmee een goede start van de dag.

Nieuwe deelnemers

Bij de Telefooncirkel is ruimte voor nieuwe deelnemers! De Telefooncirkel is actief in Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard. Wie ook wel een steuntje in de rug kan gebruiken of iemand kent die dat nodig heeft kan dat melden via 072- 540 1800 of via telefooncirkel.nkl@humanitas.nl.

Deelname aan de Telefooncirkel kost niets en is niet aan leeftijd gebonden.

Zomerfeest bij Elfje Fier

Zomerfeest in Schoorlse Duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt zondag 14 juli in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer om 11.00 en 15.00 uur de voorstelling Zomerfeest bij Elfje Fier. Ellen Scholten verzorgt deze voorstelling met haar prachtige vilten poppen.

Het is zomer in de hoogste duinen van Nederland. Elfje Fier nodigt iedereen uit om op het zomerfeest te komen. Zandhagedis en vlinder zorgen voor een bijzondere verrassing. Na de voorstelling mogen de kinderen een eigen zomerse wensboom knutselen. Deze mogen ze mee naar huis nemen. De poppenvoorstelling is voor kinderen van 2 tot 8 jaar en hun ouders/verzorgers. De voorstelling duurt inclusief knutselen 90 minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Reserveren graag via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.

Land van Fluwel viert ZomerZotheid!

Kinderen kunnen lekker ravotten op het Land van Fluwel. (Foto: Carlos)

SINT MAARTENSZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud beleef je deze zomer op Avonturenparadijs Land van Fluwel aan de kust in Sint Maartenszee. Op de, dit voorjaar geopende, uitkijktoren stijg je letterlijk tot grote hoogte en wappert de wind door de haren als je van de 10 meter hoge glijbaan weer naar beneden raast. Met de trap mag natuurlijk ook.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Maar ook de andere avonturen laten je tot grote hoogte stijgen doordat je constant wordt uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Klim, klauter, overwin jezelf en zoek verkoeling op Strand van Fluwel!

Het is als de bekende uitspraak van Pipi Langkous: 'ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Uniek beleef- en doebos!

Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Je ga terug de natuur en vies worden moet! Je beleeft spectaculaire avonturen tussen robuuste stammen, dikke touwen, netten en boomkronen.

Snelheid maak je op de skelterbaan en kinderen klimmen gezekerd op het klimparcours. Echt even lekker afkoelen doe je of Strand van Fluwel. De speelvijver zorgt voor de nodige verkoeling!

BloteVoetenPad

Jong en oud trekken de stoute schoenen uit en bedwingen het, vorig jaar nieuw geopende, blotevoetenpad dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit. Struin een kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen. Overal tijdens route maak je zelf de keuze voor meer of minder avontuur.

Spelen en zelf ontdekken!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs, is het voor ouderen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Vier de zomer en beleef het avontuur op Land van Fluwel. Kom maar op als je durft!

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

www.landvanfluwel.nl

Uitkomst meting in Sint Pancras en Koedijk

Sint Pancras, gemeente Langedijk? Of? (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Inwoners van Koedijk en Sint Pancras konden in juni een vragenlijst invullen over het voornemen van de gemeente Langedijk om te fuseren met Heerhugowaard.

In totaal deden 2287 inwoners van Sint Pancras en Koedijk mee. Het onderzoeksbureau dat de meting deed, I&O Research, heeft van de uitkomst een rapport gemaakt. Inwoners van Sint Pancras en Koedijk ontvangen een brief van de gemeente over het rapport. Het rapport over de meting is te lezen op www.gemeentelangedijk.nl/meting. Het rapport is ook gedurende openingstijden in te zien in Dorpshuis De Geist, Café De Bonte Koe en het gemeentehuis. Op dit moment worden de resultaten van de meting bekeken en verwerkt. Inwoners worden na afloop daarvan geïnformeerd over hoe het proces verder verloopt.

Taalcafé feestelijk afgesloten

(Foto: )

LANGEDIJK - Een groep van bijna dertig taalklanten en taalvrijwilligers van het Taalcafé van de Bibliotheek Langedijk heeft het seizoen afgesloten met een zonnige picknick in het Geestmerambacht.

Maar liefst twaalf nationaliteiten waren vertegenwoordigd en dat was te merken aan de lekkernijen uit diverse uithoeken van de wereld die waren meegenomen. Gedurende het hele jaar krijgen mensen die de Nederlandse taal willen leren de gelegenheid om te oefenen in het gezellige Taalcafé. Er wordt veel gepraat, hard gewerkt, maar vooral ook veel plezier gemaakt met elkaar. Heeft u mensen in uw omgeving die hun Nederlands willen verbeteren en die ook wat meer mensen willen leren kennen?

Bijna dertig taalklanten en taalvrijwilligers van het Taalcafé sloten het seizoen af met een gezellige picknick. (Foto: aangeleverd)

Kijk voor informatie op www.bibliotheeklangedijk.nl.

Parels van Noord-Holland

Dag drie stond in het teken van West-Friesland, mét een passage door het AFAS Stadion van AZ. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een kleine 1000 deelnemers van de Fiets4daagse Alkmaar haalde vorige week zaterdag hun laatste stempel op het Waagplein in Alkmaar op. Op een e-bike, racefiets, stadsfiets of tandem trokken zij vier dagen Noord-Holland door en fietsten zij langs de parels van de provincie. Organisator Le Champion had afwisselende routes van 30, 50 of 70 km uitgezet, waarbij de deelnemers onderweg goed werden verzorgd bij de verzorgingsposten. Het zonovergoten weer zorgde voor een glimlach op het gezicht en maakte deze relaxte vierdaagse nog leuker.

Volle terrassen

De terrassen zaten gezellig vol op het Waagplein. De deelnemers, die al vier dagen lang met elkaar rondtrokken, praatten vol enthousiasme na over het fietsevenement. Wat hebben zij het getroffen met het voortreffelijke weer. Ze waren zeer te spreken over de goed uitgepijlde en afwisselende routes. Zo maakten zij op dag één kennis met de omgeving rondom Schoorl, met de Noordzee als uitstapje. De tweede fietsdag ging langs de Egmonden door bos en duin met Wijk aan Zee als meest zuidelijk puntje van deze Fiets4Daagse. Dag drie stond in het teken van West-Friesland, mét een passage door het AFAS Stadion van AZ. Sommige deelnemers konden zelfs de spelers nog even zien. De laatste dag genoten de deelnemers van de polders in de Rijp en de Beemster en een feestelijke finish op het gezellige Waagplein. Het waren vier succesvolle dagen.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het officiële goede doel van de Fiets4Daagse Alkmaar én de Fiets4Daagse Hoorn is het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Bij inschrijving konden de deelnemers een vrijwillige bijdrage voor dit goede doel doen. In totaal is bijna €2050,- opgehaald tijdens beide Fiets4Daagsen. Een mooi bedrag dat voorafgaand aan de start is overhandigd aan Jerrel Oron van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De volgende editie van de Fiets4Daagse Alkmaar vindt van 1 tot en met 4 juli 2020 plaats en de Fiets4Daagse Hoorn wordt van 2 tot en met 5 mei 2020 verreden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het evenement op www.fiets4daagsealkmaar.nl.

10 vragen aan Hans Weder

De vraag van Ron Karels: 'Hoe krijgt Hans het voor elkaar krijgt om, naast het runnen van Interflame, er ook nog een toeristisch bedrijf bij te hebben?'

Het is hard werken, vooral in de zomermaanden. Rondvaartbedrijf is van april tot oktober. Ik doe dit samen met Mieke die tevens bij interflame werkt. En daar staat ook de rondvaartcomputer. Er is geen ondernemer die het cadeau krijgt. Dus gewoon doorgaan en niet zeuren. Tevens hebben we goede hulp van een paar geweldige schippers. En een onderhoudsman die de boten aftankt. We zoeken ook extra schippers.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Hans Weder en ondernemer van twee bedrijven: één in Heerhugowaard en één in Broek op Langedijk. En vader en ondertussen opa van diverse kinderen en kleinkinderen. Daarnaast doe ik diverse keren per jaar aan rally rijden met een machtig mooie rally auto.

Van wie bent u d'r ien?

Een zoon van Bakker Weder, van Jan en Tiny Weder. De zaak is 22 jaar terug verkocht aan het Bakkerhuis. Mijn ouders wonen in Broek op Langedijk en Nel Weder ook. Ofwel Tante Nel.

Wat heeft u met dit dorp?

Langedijk is een mooi dorp, vooral het water en het wonen. Ik ben een tijdje weg geweest maar zeer blij dat ik terug ben. Al gaat het wel vol worden in het dorp. Er komen veel wijken bij. Ik snap dat mensen moeten wonen en onze kinderen ook maar ik heb het gevoel dat elke meter gebruikt gaat worden voor huizenbouw.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Waar wij wonen. Rondom in het water. Met een geweldig bos er omheen. En geweldige buren.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat ik 33 jaar bij de brandweer heb gezeten. Wat waren dat geweldig tijden. Zoveel gelachten en plezier gemaakt en rottigheid uitgehaald. Heerlijk was dat. Ik ben nu al een tijdje gestopt. Er moet ruimte zijn voor de jeugd. En ik hoop dat die ook een geweldig tijd zullen hebben bij deze vriendenclub.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Stoppen met het volbouwen, Langedijk is vol. En de woontoren tegenhouden die ze willen neerzetten op de grens van Heerhugowaard. Zet die maar aan de oostkant van Heerhugowaard. Dit is echt niet nodig op deze plek. Dit is alleen maar een prestige van wat mensen. En heel goed kijken of we op plekken éénrichtingvaart kunnen maken om de veiligheid te waarborgen. Dit in samenwerking met mensen die veel op het water zitten.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Koop een rally auto en ga rallyrijden. En dit doe ik nu. Ben ooit Nederlands kampioen geworden in de T 2 klasse en we rijden nu T 1. We staan nu op plek 9.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Veiligheid op het water.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Jos Hoedjes, een geweldige vent die mij en Mieke graag helpt bij de planning van de boten van Reigersdaalvaart die weer gaat plaatsvinden op 15 september. Jos is zeer goed in schema's maken. Ik kan bij Jos ook altijd terecht als wij een boot te kort hebben bij een rondvaart. En als we echt schippers te kort hebben kunnen we Jos vragen. Tevens halen wij altijd de kalkoenen op uit Limburg die wij dan zien groot worden op de akker van Jos op het oude Oosterdel.

Wat wilt u hem vragen?

Jos waarom heb je zoveel passie voor akkerschuiten die nog veel rondvaren in het gebied. En waarom naast je drukke baan ook nog een geweldige akker met diverse dieren die daar rondlopen en verzorgd moeten worden. En dan ook nog tijd om ons te ondersteunen bij planning Reigersdaal vaart met 250 cliënten.

[ingezonden brief]

Sociale Winkel: Van petitie naar battle!?

Op woensdag 3 juli om 9.00 uur boden zo'n 20 supporters van de Sociale Winkel de petitie aan in het gemeentehuis. Mevrouw Bakker las haar brief voor en betreurde het verlies van deze ontmoetingsplek zonder drempels. Dirk Keppel haalde in zijn bijdrage de goede herinneringen op aan Story Telling, Aan tafel met en de vele activiteiten.

Namens de Sociale Winkel vatte ondergetekende het nog eens samen. Ontmoetingsplek voor alle mensen, ongeacht afkomst en voorkeuren. Vele gratis activiteiten op maatschappelijk en cultureel gebied. Activiteiten zijn te zien op http://shuttle.video De Sociale Winkel was een inspiratiebron en kreeg navolging op diverse plaatsen in Nederland. Helaas gestopt in Langedijk. Voor dit welzijnswerk in het hart van de samenleving heb je een betaalde medewerker nodig..

Met de armen over elkaar luisterde de wethouder naar de verhalen, nam de handtekeningen in ontvangst en was nogal neerbuigend in zijn commentaar over de Sociale Winkel, die hij een experiment noemde. Eigenlijk gewoon een buurthuis, dat heel veel geld van Langedijk zou hebben ontvangen. De vertegenwoordigers van de Sociale Winkel reageerden verontwaardigd. De Sociale Winkel heeft juist weinig subsidie gekregen. De Sociale Winkel heeft tot 3 keer toe een plan opgesteld en met veel geduld met ambtenaren afgestemd en telkens werd het plan weer afgeserveerd. Het laatste was de banenmarkt waar de wethouder zelf om had gevraagd!

De Sociale Winkel voelt zich onheus bejegend en heeft daarom een brief aan alle politieke partijen en B&W gestuurd.

Battle

De Sociale Winkel stelt een battle, een debat voor. Want staat de overheid niet voor een dienstverlening, die echt bij de wensen van mensen aansluit? In de battle enerzijds een mensgerichte bestuurder vanuit de gekantelde organisatie (Jan Hoekema) die het debat wil voeren met een wethouder uit de formele organisatie. Een battle die zich afspeelt in een ring met scheidsrechter. Doel is een beleid waar burgers zich gehoord en gerespecteerd weten.

Ondertussen is de Sociale Winkel dicht en opgeruimd. Diverse activiteiten worden voortgezet bij Veldzorg, in de van Arkel school en elders. We wachten het antwoord van de gemeente af en gaan graag het debat, de battle aan!

Klaas Wever

Bijenhotels op twintig Alkmaarse schoolpleinen

Op basisschool De Kennemerpoort is het bijenhotel enthousiast ontvangen door leerkracht Marianne Ottervanger en de kinderen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Op twintig schoolpleinen in Alkmaar heeft Natuurgids Alkmaar gratis bijenhotels afgeleverd. Het doel van de bijenhotels is om kinderen kennis te laten maken met wilde bijen en hun leefomstandigheden.

Bijenhotels zijn houten nestkasten met gangetjes. Deze bieden schuil- en nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan wilde bijen, maar ook aan andere insecten. De wilde bij wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd terwijl ze heel belangrijk zijn voor de voedselproductie. Zonder hen groeien bijvoorbeeld groente en fruit niet. De metselbijenkasten die op de scholen en bso's geplaatst zijn, lenen zich uitstekend om metselbijen te observeren. Deze kast is voorzien van doorzichtige buisjes, waarin de bijen zich kunnen inmetselen. Je kunt ze observeren van achter een doorzichtig plaatje (acrylaat) door de zijkant open te maken. Metselbijen hebben een dusdanig kleine angel dat deze niet door je huid kunnen steken. Ze zijn bovendien zeer vriendelijk. Op basisschool De Kennemerpoort is het bijenhotel enthousiast ontvangen door leerkracht Marianne Ottervanger en de kinderen (zie foto).

In combinatie met het bijenhotel konden scholen via Natuurgids Alkmaar een bijenles boeken van bijenspecialist en natuurdocent Ynske Hoekstra van MEC Alkmaar Natuuronderwijs. Deze gastles is mogelijk gemaakt door gemeente Alkmaar. Natuurgids Alkmaar levert bij elk bijenhotel biologische bloemzaadjes (bijenmengsel) om op het schoolplein te zaaien. Provincie Noord-Holland maakt de plaatsing van de bijenhotels financieel mogelijk door het initiatiefvoorstel 'groen doet kinderen goed' van de Partij voor de Dieren uit te voeren. In totaal worden 200 bijenhotels in de provincie geplaatst.

Varen in de Oosterdel aan regels gebonden

In de Oosterdel ben je met een motorisch aangedreven vaartuig alleen welkom als je een persoonsgebonden vaarpas hebt. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - In de Oosterdel ben je met een motorisch aangedreven vaartuig alleen welkom als je een persoonsgebonden vaarpas hebt. Deze geeft het bestuur van stichting Veldzorg Oosterdel uit. Het gebied is wel vrij toegankelijk met een kano of een roeiboot.

Het grootste deel van de Oosterdel is ingericht als natuurzone. Daar leven tientallen soorten vogels en vele andere weide- en waterdieren. Om die reden is het gebied niet voor iedereen toegankelijk. Huurders van een eiland krijgen een vaarpas. Daarmee kunnen ze van en naar hun eiland varen. In het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot half juli, is een deel van het gebied afgesloten, ook voor houders van een vaarpas!

Uitzicht vanaf de dijk

Wie toch van de natuur wil genieten, kan gebruikmaken van de boot van museum BroekerVeiling. Die vaart in principe het hele jaar tijdens de openingstijden van het museum. Vanaf de dijk langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn hebben wandelaars een prachtig zicht over de eilanden. Per roeiboot of kano kan de uitgezette route door het cultuurhistorisch gedeelte en - buiten het broedseizoen - de natuurzone afgelegd worden.

Kennismaken

Wie wil kennismaken met de activiteiten van de stichting, huurt een ruimte in het werkgebouw en combineert dat met een excursie door het gebied. De schipper kent dat op zijn duimpje en vertelt er boeiende verhalen over! Kijk op www.veldzorg/zaalverhuur en rondvaarten voor alle informatie.

Afzwemmen Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma. Deze laatste week voor de zomervakantie is er extra afgezwommen. Woensdag 3 juli zwommen met goed gevolg af voor diploma A: Gijs Hoeksma, Jasper Rollenberg en Sacha Spierings. Zaterdag 6 juli zwommen met goed gevolg af voor diploma A: Kiran Beemsterboer, Ravi Bult, Marit Haazelager, Esmee Kemper, Vera Kouwenberg, Jens Meester, Dylan Mol, Jill Pronk, Thijs van der Puij, Suze Rootjes, Puck Smid en Esmee Vethman. Zondag 7 juli zwommen met goed gevolg af voor diploma B: Lis Appelman, Sem van Benthum, Bradley van den Berg, Tijs Bos, Nikki Buiter, Niek Dijkstra, Maja Górnik, Shania Grootjes, Jason Jansen, Misha Klercq, Iven Ligthart, Jackson Mcnichol, Daan Molenaar, Lynn Ranzijn, Dani Ruijter, Declan Scholten, Isabella Sinselmeijer, Jelte Stoop.

Eerste 'Tour de Soes Langedijk' heeft de wind in de rug

Zondag 7 juli had de allereerste 'Tour de Soes' in Langedijk en Heerhugowaard letterlijk de wind mee. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Een echte Hollandse zomerdag met aangenaam fietsweer: niet te warm, wolkjes en zonneschijn. Zondag 7 juli had de allereerste 'Tour de Soes' in Langedijk en Heerhugowaard letterlijk de wind mee.

Ruim 200 enthousiaste jonge en oudere deelnemers reden door de Kop van Noord-Holland, langs leuke routes tussen de 15 en 120 kilometer. Deze toer- en familierit begon en eindigde in het gezellige, levendige Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. De dag is georganiseerd door de twee Rotaryclubs van Heerhugowaard en Langedijk. Hoofdsponsor was dit jaar de Rabobank.

Ruim 15 jaar is de Tour de Soes een begrip in deze streek. Het is ooit begonnen in Warmenhuizen. Alle deelnemers krijgen bij terugkeer traditioneel een soesje uitgereikt: vandaar de naam. In de loop der jaren hebben Den Helder, Anna Paulowna en Schagen en nu ook onze twee fusiegemeenten zich aangesloten bij dit sportieve en gezellige fietsevenement voor jong en oud. De langere routes maken verbinding met elkaar. De opbrengst gaat ieder jaar naar andere goede doelen voor de jeugd in onze regio. Dit jaar zijn het er drie: Je mag er zijn, de stichting in Noord-Scharwoude die kleding inzamelt voor pleegkinderen, en Maria Magdalena, een organisatie in Alkmaar die jongeren ondersteunt op weg naar zelfstandigheid. Tenslotte het veelbelovende project Zicht op Talent, voor talentontwikkeling van muzikale jongeren, al of niet leerling van muziekschool Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard-Langedijk. Begeleid door jazzmuziek van The Blue Sox en de dixie van Tired & Hungry konden de moegereden sportievelingen na terugkeer even nazitten in het zonnetje: een broodje paling met een drankje in de museumtuin en meedoen aan de loterij, met een fonkelnieuwe fiets van Edwin Groen als hoofdprijs.

Tour anekdotes

De Tour de France heeft al meer dan 100 jaar veel vermaak maar ook tragedie gebracht. Renners die zelfmoord pleegden en een enkeling die door zijn vriendin werd dood geschoten. Hij werd te populair…

In 1951 reed Hugo Koblet (mooie Hugo) tegen een boom, hij overleefde het niet.

Op een rustdag lekker zwemmen en dan verdrinken, dat overkwam Aldolphe Heliere in 1908.

In 1937 verliet de Belgische ploeg inclusief klassementsleider Sylvere Maes de Tour na dreigementen door Franse supporters.

Twee Italiaanse ploegen verlieten in 1950 ook de Tour na dreigementen door de Fransen. De Franse supporters waren ook zo onsportief om kopspijkers op de weg te strooien als er een niet- Fransman voorop reed. Om maar niet te spreken over verplaatsen van routebordjes zodat de wielrenners verkeerd reden!

De Italiaan Dante Gianello kreeg uit het publiek een bidon met strychine (een zwaar gif) aangeboden. Hij was 20 minuten bewusteloos maar reed de Tour toch uit.

In de beginjaren van de Tour waren er nog geen fietsen met versnelling. In het achterwiel had men rechts en links een tandwiel.

Onderaan een beklimming draaide de renner het tandwiel om en ging het bergop wat makkelijker.

Gustave Carrigou was in 1910 de enige renner die fietsend op de Tourmalet boven kwam.

In 1926 startten 95 renners voor de langste Tour ooit georganiseerd, 5754 km.

Er waren etappes van 480 km waar de renner zelf moest beslissen waar en hoe lang hij sliep.

Maurice Garin nam de trein en werd uiteraard gediskwalificeerd.

In 1936 verschijnen er voor het eerst meerdere Nederlanders aan de start.

En Theo Middelkamp wint meteen al een etappe.

Onze eigen Wim van Est, bijnaam IJzeren Willem, valt in 1951 tijdens de afdaling van de Aubisque in een ravijn. Hij wordt met aan elkaar geknoopte fietsbanden omhoog getakeld. Hij mankeerde niets, zelfs zijn Pontiac horloge liep nog. Pontiac maakt hier jarenlang reclame mee.

Een beetje Frans speken was ook wel makkelijk.

De instructie aan Theo Middelkamp was: Bij het gemeentebord Rijssel gaan sprinten! Zijn 15 tegenstanders gingen er bij het bord van Lille vandoor maar Middelkamp wist niet dat Lille het Franse woord voor Rijssel is.

Hij werd 16e!

Open dag ateliers Artiance

Open dat Artiance. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Artiance houdt zaterdag 3 augustus van 13.00 tot 17.00 uur een informatiemiddag in de Ateliers van Artiance. Bezoekers kunnen meedoen met gratis workshops, een expositie bezichtigen en kennis maken met docenten en deelnemers.

Artiance Speciaal is een vierjarige kunstscholing/dagbesteding voor talentvolle en gemotiveerde jonge mensen vanaf achttien jaar. Zij bieden jongeren en volwassenen een plek aan waar ze leren vertrouwen op hun eigenheid en hun bijzondere talent binnen de wereld; waar ze zich kunnen en durven ontwikkelen. De vierjarige scholing wordt gegeven in een kleine groep, door professionele kunstenaars met ervaring en opleiding in de zorg. Voor deelname is een indicatie voor dagbesteding nodig. Allerlei beeldende technieken zoals schilderen, grafiek, fotografie, beeldhouwen en keramiek komen aan bod, maar ook bijvoorbeeld presentatie van het werk, keuzes maken, samenwerken en zelfstandig in een atelier werken. Artiance, aan Canadaplein 3 in Alkmaar. Meer info: www.artiance.nl .

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. "Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten." Meer informatie: www.relatiebasis.nl.

Kloetkampioenschappen. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK -In Langedijk bij de Broekerveiling houdt de Kloetvereniging Geestmerambacht haar jaarlijkse Open Langendijker Kloetkampioenschappen. Die worden gehouden op zaterdag 20 juli. Aanvang van de wedstrijd is om 14.30 uur. Iedereen kan hieraan deelnemen, vanaf 14.00 uur kan het parcours worden verkend.

Inschrijven kan een half uur voor de wedstrijd, tevens kan per telefoon opgave worden gedaan bij Arie Krul tel. 06-25302411.

Rabobank is dementievriendelijk

Carolien Hacquebard en Irma Ente ontvangen namens Rabobank Alkmaar de sticker en het certificaat ‘dementievriendelijk’ uit handen van Adri Steenhoek, voorzitter Afdeling Noord-Kennemerland van Alzheimer Nederland. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Pincode kwijt, pas geblokkeerd, geld vergeten? Rabobank Alkmaar en omstreken houdt rekening met mensen met dementie. Zo heeft de bank haar medewerkers getraind in dementievriendelijkheid. "We proberen samen onze klanten zo lang mogelijk financieel zelfredzaam te laten blijven."

Maandag 1 juli ontving Carolien Hacquebard, adviseur Dagelijkse Bankzaken, namens Rabobank Alkmaar en omstreken de sticker en het certificaat 'Dementievriendelijk' uit handen van Adri Steenhoek, voorzitter Afdeling Noord-Kennemerland van Alzheimer Nederland.

Service

Hacquebard: "Wij zien regelmatig mensen in onze bankkantoren die voor de tweede keer die dag geld komen opnemen, bij binnenkomst geen idee hebben wat ze kwamen doen of die zich afvragen waar hun zojuist gepinde geld is gebleven. We hebben veel vaste klanten. We zien vaak snel als zij verschijnselen van dementie krijgen en ze hulp nodig hebben. Een service die door onze klanten wordt gewaardeerd zijn onze Mobiele Adviseurs'', aldus Hacquebard.

Samen regelen

"Zij komen bij de klanten thuis die niet meer in staat zijn om naar een bankkantoor te komen. Daarnaast kunnen mensen voor hulp bij online bankieren altijd naar het bankfiliaal komen. Dan regelen we het samen."

Tip

Tot slot heeft Hacquebard nog een tip aan mantelzorgers: "Bespreek het met je bank als je ziet dat er zaken misgaan en wacht niet te lang. Dan kunnen wij er alert op zijn."

Spider-Man duikt op in Broek op Langedijk

Filmposter van 'Spider-Man: Far From Home'. (Foto: Sony Pictures)

BROEK OP LANGEDIJK - Wie de spektakelfilm 'Spider-Man: Far from Home' al in de bioscoop heeft gezien, zal vreemd opgekeken hebben toen de spinnenman ineens Broek op Langedijk aandeed!

De film, die draait om een nog jonge Peter Parker (gespeeld door de Britse acteur Tom Holland) op schoolreis gaat naar Europa en wereldsteden als Praag, Londen en Venetië aandoet. Uiteraard moet hij een aantal keer de groep verlaten om zijn spinnenpak aan te trekken en de wereld te redden. Op een zeker ogenblik raakt hij buiten westen in een trein, om niet veel later wakker te worden in een politiecel, die hij deelt met een aantal Nederlandse voetbalsupporters, van wie er één gespeeld wordt door Jeroen van Koningsbrugge. Overigens werden de beelden niet daadwerkelijk in Broek op Langedijk opgenomen, maar in Praag, waar een typisch Hollands landschap vol tulpenvelden, een marktpleintje en (wind)molens werd nagebootst. Gelukkig wordt er wel echt Nederlands gesproken!

Donatie voor zandtransportbaan

Met schatkaarten gingen de leerlingen op zoek naar de vier schatten van het Zandmonster. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - De leerlingen van Basisschool Het Klimduin uit Groet en Basisschool Teun de Jager uit Schoorl hielpen maandag 8 juli bij de start van de crowdfunding voor de vernieuwing van de Zandtransportbaan in het Speelbos. In 1997 opende Staatbosbeheer hier het eerste Speelbos van Nederland.

Crowdfunding voor Speelbos Het Zandspoor

Achter Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt deze unieke plek waar kinderen de baas zijn en vrij spelen in de natuur. Hier in Schoorl spelen ze met zand en water, bouwen ze zandkastelen en met takken hutten. Ook is er het blote voetenpad te lopen. Hier voel je de natuur het best. Het Speelbos is destijds ontwikkeld met de leerlingen van Basisschool Teun de Jager. Samen met de boswachter hebben de kinderen ideeën en plannen op papier gezet. Met hun wensenpakket is deze plek ingericht. Inmiddels is de zandtransportbaan, een houten rails met zandkarretjes, verouderd en moet vervangen worden. Doordat Staatsbosbeheer geen subsidie meer ontvangt voor deze vorm van recreatie is deze inzamelingsactie gestart.

Met schatkaarten gingen de leerlingen op zoek naar de vier schatten van het Zandmonster. De oude boswachters vertelden over hoe het Zandmonster al jaren leefde in het speelbos en genoot van de leerlingen die het zand in beweging hielden. Ruim honderd jaar geleden was hij het die het zand in Schoorl liet stuiven. Door de aanplant van de vele bomen en het helm was het Zandmonster getemd. Uiteindelijk vond hij in het speelbos de laatste plek waar hij plezier beleefde met het Schoorlse zand. Hier waren het de kinderen die heerlijk met het zand speelden. Doordat de zandtransportbaan verouderde en de karretjes stuk gingen, werd het zandmonster verdrietig. Met de vier schatten en het opgraven van de kist in het magische vierkant konden de kinderen het zandmonster weer blij maken.

Cheque

In de kist lag namelijk de cheque ter waarde van € 1650,- van de Lions-Bergen-Egmond-Schoorl. Vanaf nu kan iedereen aan de balie van het buitencentrum of via www.buitenfonds.nl/zandtransportbaanschoorlseduinen een donatie doen. Elk bedrag is welkom. Buitencentrum Schoorlse Duinen is dagelijks open van 10 tot 17.00 uur.

'Het is geen schande'

On-Nederlands. Oranjeshirt aan, toeter op de neus en lekker meeschreeuwen met die soms vervelende, maar typische oranjedeuntjes. En toch doen we er graag aan mee. Of laten we ons erin meeslepen. Waarom eigenlijk? Vraag ik me af...

Oranje-massa

Je weet denk ik wel wat ik bedoel: tijdens zo'n groots voetbaltoernooi waar de Nederlandse voetbalmannen, tegenwoordig ook zeker de voetbalvrouwen, het zo goed doen. Bij de mannen is het alweer even geleden, maar dat zit inmiddels weer in de lift. Onlangs nog met de Nations League. Bij het zien van de toegestroomde oranje-massa tijdens de finalewedstrijd in Porto begint m'n hart alweer ietsje sneller te kloppen..

Spotlight

Even over de vrouwen; iets waar we niet zomaar aan voorbij mogen gaan. Van matrassenreclames tot supermarktspotjes: de Oranje Leeuwinnen staan volop in de spotlight. En terecht. Maar goed, dat is nu even niet m'n punt. Want, waarom doen we hier nou allemaal graag aan mee? Die (symbolische) oranjepolonaise?

Sociale functie

Misschien heeft het te maken met de eeuwenoude menselijke behoefte om ergens bij te willen horen. Een sociale functie dus? De camera zoomt in op zingende Hollanders tijdens de Nations League-finale tussen Nederland en het thuisspelende land Portugal. Een kleine groep Hollanders kleurt de tribune van het 'Estadio do Dragão' deels oranje. Samen bewegen en zingen.

Eenheid

Verbroedering of in elk geval een gevoel van eenheid lijkt er te zijn onder de aanwezigen. Wellicht biedt de wetenschap uitkomst?

Sociale cohesie

Onderzoek wijst uit dat samen zingen zorgt voor sociale cohesie, het zal je niks verbazen. Sociale cohesie is een andere term voor een sterk gevoel van verbondenheid of samenzijn. Al sinds de oertijd werd er samen gezongen. Voelen dat je bij een groep hoort, vergroot de overlevingskans. Positieve emoties die vrijkomen bij gezamenlijke activiteiten 'verkleinen' de afstand tot elkaar. Soort versterkend groepsgevoel dus.

Oxytocine

Natuurlijk heeft dit fenomeen te maken met allerlei stofjes die er vrijkomen in ons brein, zoals endorfine, maar ook dopamine en serotonine. Het vraagt naar meer. Het is dus ook direct goed voor onze gezondheid, zo onderschrijft ook neurowetenschapper Erik Scherder. Om precies te zijn: de hypothalamus, een deel van de hersenen dat hormonen aanmaakt, maakt tijdens momenten van samen zingen oxytocine aan. Een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij sociale contacten.

Meedoen is winnen

Wat kunnen we nu met deze kennis? Eigenlijk heel simpel. Het is geen schande om te voelen dat je 'mee wilt doen', ook al heb je niets met die lelijke oranjetoeter en dat ene nummer – ''Wij houden van oooo-raaaan-je om zijn daden en zijn doen…'' – van die ene bekende volkszanger. Het versterkt ons samenzijn en dat is prima te verklaren door de wetenschap. Het is goed voor ons.

Kerkkoor

Muziek maken (en samen zingen) is dus niet alleen leuk, maar heeft ook een verbroederende functie. Voor jong en oud. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat ouderen die samen zingen (in de kerk) een sterk groepsgevoel ervaren (zelfs sterker naarmate de groep groter wordt) en dat is natuurlijk alleen maar positief.

On-Nederlands

Eigenlijk heeft voetbal voor 'de Nederlander' een veel belangrijkere functie dan we misschien bewust denken. Juist in onze individualistische cultuur zorgt voetbal voor een gevoel van eenheid dat bijna, zoals eerder gezegd, on-Nederlands is. Samen zingen is een gevolg, met als gevolg, weer alle positieve (brein)gevolgen. Zijn we er nog? Eigenlijk een positieve ketting van gebeurtenissen. Kortom: gewoon doen dus volgende keer. Die maffe polonaise lopen en lekker meeschreeuwen.. Waarom ook niet? Alles voor de wetenschap, toch?

Just say Jazz

Open podium in De Oude Kwekerij. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Open Podium in het Openluchttheater van Park De Oude Kwekerij staat zondag 21 juli staat volledig in het teken van jazz, in allerlei vormen.

De groep Sil Jao treedt op met luisterjazz met een Braziliaanse beat en Portugese zang. Jazz Duss… is een septet dat kortgeleden is opgericht door Kees Oosterbaan, met blazers, drums en bas. Ook de band Blue Coat, een swingend ensemble, laat van zich horen in het amfitheater. De middag wordt besloten door het Elma Nijhuis Quartet met soft jazz en classics op een fijnzinnige manier gezongen. Petra van Rijn presenteert de middag, die om 14.00 uur begint. Bij regen wordt uitgeweken naar de Parkvilla of een tent. Toegang gratis, er wordt een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd voor de kosten.

Open Podium Jazz in Openluchttheater van Park De Oude Kwekerij

ALKMAAR - Zoals elke maand in de zomer is er ook in juli weer een Open Podium in het Openluchttheater van Park De Oude Kwekerij. Op 21 juli, de derde zondag, is dit geheel gewijd aan jazz.

De groep Sil Jao treedt op met luisterjazz met een Braziliaanse beat en Portugese zang. Jazz Duss… is een septet dat kortgeleden is opgericht door Kees Oosterbaan, met blazers, drums en bas. Ook de band Blue Coat, een swingend ensemble, laat van zich horen in het amfitheater. De middag wordt besloten door het Elma Nijhuis Quartet met soft jazz en classics op een fijnzinnige manier gezongen. Petra van Rijn presenteert de middag, die om 14.00 uur begint en rond 16.00 uur is afgelopen. Bij regen wordt uitgeweken naar de Parkvilla of een tent, bij teveel warmte wordt de hele show verplaatst naar een plaats in de schaduw. De toegang is gratis, wel wordt er een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te dekken. Het park is te vinden aan de Jan van Scorelkade 6 in Alkmaar.

Tineke en Roy exposeren in Grootschermer

Buikje Meloen van Roy Valentijn. (Foto: aangeleverd)

GROOTSCHERMER - De nieuwe koers van het fraai gelegen museum en beeldentuin krijgt steeds meer glans: Tineke Hoogendam en Roy Valentijn exposeren vanaf 14 juli hun werk voor het oog van het publiek. Bezoekers van de Beeldentuin zullen deze zomer, dinsdag t/m zondag, aangenaam verrast worden door deze bijzondere kunst: er gaat een wereld open die blijft boeien en de kijker uitdaagt zichzelf vragen te stellen over de taal die de kunstenaar door middel van het werk spreekt.

Nieuwe koers Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Zondag 14 juli is om 14.00 is de opening van de tweede expositie nieuwe stijl in Museum en Beeldentuin Nic Jonk in Grootschermer. Ook deze keer is er weer een interessante kleurrijke mix te zien: Tineke Hoogendam toont zowel schilderijen als prachtige beelden en Outsider Art kunstenaar Roy Valentijn verrast met schilderijen in een zeer kleurrijk palet.

Kunstenaars

Tineke Hoogendam werkt met keramiek en brons en maakt schilderijen en balanceert daarin tussen uitersten als vreugde en verdriet – ze probeert een evenwicht te vinden tussen vorm, kleur en verbeelding en is op zoek naar de balans tussen eenvoud en zeggingskracht. Roy Valentijn exposeerde onder andere in Enkhuizen, Amsterdam, Hoorn en nu in Grootschermer. Banksy, Brood, Appel & Kandinsky lijken zijn inspiraties. Of juist niet? In ieder geval is het resultaat, in eigen woorden, een Sub-Fantalistische stijl. 'Een stijl die bedoelt is om mensen zelf te laten bepalen wat zij waarnemen, vernieuwing en kleur aan te brengen bij de mensen.' Waarvan akte.

Parel van Noord-Holland

Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk exploiteert sinds enige tijd Museum en Beeldentuin Nic Jonk, één van de weinige musea van Nederland opgericht door een kunstenaar en gericht op diens eigen werk. Het beheert, behoudt en presenteert een brede en gevarieerde collectie beelden, schilderkunst en opgravingen & verzamelingen van Nic Jonk in permanente opstellingen en exposeert werk van diverse andere kunstenaars. Zie www.nicjonk.nl

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. ""Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik bouw een persoonlijke band met mijn cliënten op. Betrouwbaarheid en persoonlijk contact staan voor mij hoog in het vaandel. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten."
Wie nieuwsgierig is geworden kan vrijblijvend kennismaken met Relatiebasis door contact op te nemen met Edina Kováts op 0299-714009 of via info@relatiebasis.nl. Meer informatie: www.relatiebasis.nl.

Korren in Bergen aan Zee

's Ochtends vroeg korren in Bergen aan Zee. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - 's Ochtends vroeg met IVN-gidsen korren in de branding van Bergen aan Zee. Dat kan op zondag 21 juli.

De temperaturen zijn weer lekker en in de zee is er veel jong leven. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Door met IVN-gidsen te gaan korren zijn bijzondere dingen te ontdekken.

Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een 'trek' wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.

Parnassia

Zondag 21 juli om 10.00 uur wordt gestart vanuit het IVN gebouw Parnassia. Het duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes IVN centrum Parnassia volgen. Let op: het is betaald parkeren. Kijk ook op Facebook @ivnnoordkennemerland of www.ivnnkl.nl

'Alkmaarse Woonnorm'

ALKMAAR - Onder de noemer 'Alkmaarse Woonnorm' wil de PvdA dat er de komende 20 jaar zo'n 15.000 woningen worden gebouwd. Minimaal 33% sociaal en evenredig gebouwd, verdeeld binnen alle aftoppingsgrenzen, voor zowel huur- als koopwoningen. Verder voldoende groenrealisatie en de energievoorziening moet aansluiten bij de warmtevisie van Alkmaar. Er moet een anti-speculatiebeding & zelfbewoningsverplichting komen om winstbejag op nieuwbouwwoningen tegen te gaan.

Laatste plaatsen op de Luttenberg

Nog een paar plaatsen vrij op camping Luttenberg. (Foto: aangeleverd)

OVERIJSSEL - Vakantiepark de Luttenberg is landelijk en aan een bosrand gelegen, op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dit kleinschalige vakantiepark beschikt over een binnen én buitenzwembad, diverse speelvoorzieningen en een gezellige brasserie.

De Luttenberg ligt vanuit de mooie ligging in Overijssel, dichtbij de steden Deventer, Zwolle, Almelo, maar ook vlak bij het gezellige Ommen, Raalte, Nijverdal en Hellendoorn. Een kampeervakantie, een glampingvakantie of juist een vakantie in een accommodatie? Bij vakantiepark de Luttenberg kan het allemaal!

Voor de komende weken is nog een aantal kampeerplaatsen en accommodaties beschikbaar. Boek nu!

Kijk snel op luttenberg.nl en kijk of de voorkeurweken nog beschikbaar zijn.

Unieke prijsaanbieding zonnig Tenerife

Appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. (Foto: aangeleverd)

8-daagse vliegreis vanaf € 399,- p.p.

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden. Op dit vulkanische eiland vinden bezoekers zwarte lavastranden, metershoge vulkanen, prachtige natuur, bruisende steden met historische centra en authentieke Spaanse dorpjes.

Het nabijgelegen strand. (Foto: aangeleverd)

Verblijf is in het appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. Er is hier genoeg te beleven, met sport, spel en entertainment voor groot en klein.

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Tenerife met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstofheffing, transfer van luchthaven naar accommodatie en v.v., Nederlandssprekende reisleiding, 7 overnachtingen in appartementencomplex Coral Compostela Beach Resort o.b.v. logies.

Lezersactie v.a. € 399,- p.p.

Reisperiode: 1 augustus t/m 31 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 juli 2019. De prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Ook verblijf o.b.v. logies/ontbijt, halfpension of all-inclusive mogelijk. Ook vertrek vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam mogelijk. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Lezersactie: win tickets voor Dutch Valley

Lezersactie: gratis tickets voor Dutch Valley. (Foto: aangeleverd)

Doe mee en win

"Dutch Valley is hét Nederlandse festival vol muzikale vrolijkheid, de gezelligste muzikale kermis van Nederland", verwoordt de organisatie namens Rob Bout het evenement, dat 11 augustus voor de negende keer - traditioneel - plaatsvindt in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen.

De gezelligste muzikale kermis van Nederland. (Foto: aangeleverd) )

Om te vervolgen met: "Verdeeld over acht podia komen met pop, hiphop, dance, rock en Nederlandstalige muziek alle populaire Nederlandse muziekstromingen aan bod tijdens dit oergezellige feest, dat jaarlijks door bijna 30.000 enthousiaste liefhebbers wordt bezocht. 115 artiesten, dj's en acts op één dag. Daarom kunnen we iedereen sowieso één garantie geven: een mooi feestje zal het worden! Headliners deze editie zijn Charly Lownoise & Mental Theo, Lil Kleine, Snollebollekes, Nielson, Ali B & Friends, Jan Smit, Bizzey, Davina Michelle, JeBroer 4 Life en meer dan 100 andere Nederlandse topacts en artiesten."

Lezers van deze krant kunnen per persoon 2 gratis tickets winnen door de volgende vraag goed te beantwoorden:

Voor de hoeveelste keer wordt Dutch Valley gevierd?

Mail het antwoord naar:

info@rodi.nl Winnaars ontvangen uiterlijk maandag 22 juli hun ticket voor de gezelligste muzikale kermis van Nederland via de mail. Mocht je niet tot de gelukkigen behoren: kijk voor nog beschikbare kaarten en/of meer informatie op www.dutchvalleyfestival.nl

Inspelen op regionale arbeidsmarkt

REGIO - Voor de regio Noord-Holland Noord is de website www.arbeidsmarktInzicht.nl gelanceerd.

Werkgevers, ondernemers, onderwijs en overheid kunnen met behulp van de data op deze website beter inspelen op de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt. Door middel van een dashboard wordt onder meer zichtbaar waar tekorten (en overschotten) op de arbeidsmarkt zijn.

Hierdoor kan het onderwijs gerichter keuzes maken welke opleidingen wel of niet aan te bieden en leerlingen gerichter interesseren voor studies met een goed arbeidsmarktperspectief.

Pronto Wonen Alkmaar ruimt op!

Pronto Wonen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De opruiming is begonnen bij Pronto Wonen Alkmaar. Diverse showmodellen nu voor zeer lage prijzen. Deze kunnen direct worden meegenomen dus dat is snel genieten van de nieuwe aankoop. De opruiming is op vele banken, eetkamerstoelen, woonprogramma's, fauteuils, diverse bijzettafels, lampen, karpetten, accessoires.

Op=Op

Dus kom snel langs. Pronto Wonen Alkmaar is elke zondag open.

Pronto Wonen Alkmaar | Koedijkerstraat 16 | Alkmaar | Gratis parkeren.

Zomeractiviteiten in de bieb Overdie

Doe mee aan een speurtocht! (Foto: (Archieffoto RM))

ALKMAAR - In Bibliotheek Overdie is in de zomervakantie veel te doen. Veel activiteiten staan in het teken van speuren en speurverhalen. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht, zoeken in zoekboeken, legpuzzels maken, kleurplaten kleuren of een echte speurwoordenpuzzel maken. De 3D-printer en de kleurplaten app Quiver kunnen worden uitgeprobeerd. Niemand hoeft zich deze zomervakantie te vervelen! Kom naar de bibliotheek. Alle activiteiten zijn gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Grote boekenhelden

Van 15 juli tot en met 23 augustus kan worden meegedaan aan een leuke speurtocht met als titel 'Boekenhelden'. Grote boekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Geronimo Stilton, Dummie de Mummie komen allemaal voorbij in deze speurtocht. Doe ook mee en word zelf een Boekenheld. En als kers op de taart kan ook nog eens een mooie prijs worden gewonnen met deze speurtocht.

3D-print

In de bibliotheek in Overdie staat in de zomervakantie een 3D printer waarmee tijdens openingstijden de leukste ontwerpen kunnen worden geprint. Ontwerp en print bijvoorbeeld een eigen sleutelhanger! Met het programma Doodle Transform maak je zelf een klein ontwerp, dat vervolgens wordt uitgeprint. Dit kun je doen op maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Kleurplaten tot leven wekken

Elke woensdagmiddag in de vakantie kunnen tijdens de openingstijden van de bibliotheek kleurplaten tot leven worden gebracht met de app van Quiver. Kleurplaten saai? Niet als ze bewegen … Met de app Quiver schaatst de door jou ingekleurde pinguïn zelfs een rondje. Benieuwd hoe dit werkt? Kom het uitproberen!

Een puzzel is leuk om in elkaar te zetten maar het wordt nog leuker als je de puzzel zelf maakt en door iemand anders laat oplossen. Woensdagmiddag 14 augustus maak je in de bibliotheek je eigen puzzel. Puzzel je mee? Van 13.00 tot 17.00 uur.

Peuter voorlezen

Op de donderdagen 18 juli en 1 en 15 augustus wordt voorgelezen aan peuters van 2 tot 4 jaar. Een leuk vertelprogramma van 10.00 tot 10.45 uur met een verhaaltje en een liedje. Kom kijken, luisteren en meezingen.

Welkom

Iedereen is in de zomervakantie van harte welkom in de bibliotheek in Overdie, Van Maerlantstraat 8. Alle activiteiten zijn gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Kijk voor het complete overzicht op www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Hartenwens gaat in vervulling

Aleksandra Järve. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Ze doet nog één keer Nederland aan voor een concert en daarmee gaat een hartenwens in vervulling: de 90-jarige operazangeres Aleksandra Järve. Alkmaar heeft deze primeur op 14 juli. Dan geeft ze concert in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen 33-37.

Aleksandra Järve werd geboren in Amsterdam op 20 februari 1929. Haar moeder was Estslandse, haar vader was een Nederlandse dirigent. In haar kinderjaren verloor ze haar ouders als gevolg van een verkeersongeval. Haar grootmoeder nam haar mee naar Estland.

Aleksandra zingt al haar hele leven. Doordat ze ook hard moest werken om het gezin te onderhouden lag een carrière als professionele operazangeres niet op haar pad. Desondanks heeft zij meerdere malen op de beste podia in Estland gepresteerd. Maar ook in Israël, Italië, het Vaticaan, Griekenland, Zweden en Finland.

Aleksandra Järve vierde afgelopen februari haar negentigste verjaardag met een recital in het Kadriorg Palace, een geliefde concertzaal in Tallinn, Estland. Voor het concert in Alkmaar staan operette en klassiek muziekstukken op het muzikale menu. Een bijzonder concert door een bijzondere zangeres.

Aanvang 20.00 uur. Entree 10 euro.

Iemand met groene vingers gezocht

Tuinvrijwilliger gezocht. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Voor een dementerende oudere inwoner van Egmond is Stichting Welzijn Bergen op zoek naar iemand die hem kan helpen bij het onderhoud van zijn tuin.

Een beetje meehelpen, wat kleine aanwijzingen geven. Verstand van tuinieren en affiniteit met dementerende ouderen? Dan is dit wellicht een zinvolle en dankbare invulling van de vrije tijd. De tijd en inzet van vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de verzorgers van chronisch zieken of dementerenden.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden bellen met 072-5095267 en vragen naar Carla Meliefste of met Marja Vlaar 06-29073575.