Bergens Nieuwsblad

22 mei 2019

Bergens Nieuwsblad 22 mei 2019


Stichting De Noordzee ruimt op

Jong en oud kan meehelpen om wegwerpplastic op te ruimen van onze stranden. (Foto: Lize Kraan)

BERGEN - Stichting De Noordzee ruimt de hele Noordzeekust op . Van 1 tot en met 15 augustus staat de Boskalis Beach Cleanup Tour in teken van wegwerpplastic.

Help wegwerpplastic de wereld uit

(Foto: Stichting de Noordzee)
(Foto: Mart Smit)

Samen met duizenden vrijwilligers ruimt Stichting De Noordzee van 1 tot en met 15 augustus 2019 zoveel mogelijk afval op van de Nederlandse stranden. Tijdens de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie - de Boskalis Beach Cleanup Tour - staat wegwerpplastic centraal.

Start tour

De tour start donderdag 1 augustus: in het noorden op Schiermonnikoog en in het zuiden in Cadzand. Na twee weken afvalruimen komen de groepen op 15 augustus samen in Zandvoort. Tijdens de feestelijke afsluiting worden de resultaten zoals het aantal kilo's afval en bijzondere vondsten bekendgemaakt.

Wegwerpplastic

Dit jaar ligt de focus op wegwerpplastic, vertelt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: Stichting De Noordzee doet al jaren officieel strandafvalonderzoek. Daaruit blijkt dat een groot deel van het afval op onze stranden wegwerpplastic is, zoals snoepverpakkingen, doppen en rietjes. Tijdens alle 31 etappes zamelen we daarom rietjes en wegwerpbestek apart in. Het verzamelen van deze data helpt ons het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.''

Samen het strand op

Stichting De Noordzee vraagt met duizenden vrijwilligers aandacht voor vervuiling van strand en zee.

Lees verder op pagina 2

Oud papier

BERGEN - De papiercontainer van handbalvereniging Berdos staat zaterdag 25 mei aan de Bergerweg (Koopman blauwe bak, naast het tankstation). Leden van de vereniging nemen oud papier en karton aan van 09.00 tot 12.00 uur. De container staat daar elke laatste zaterdag van de maand. De opbrengst van het oude papier wordt gebruikt om de clubkas te spekken.

Vier dagen boordevol met de prachtigste kamermuziek

Buurtgenoten centraal tijdens de Buitenspeeldag Schoorl

Oldtimers, stoommachines en oude ambachten

Dauwtrappen en ontbijten tussen de Bergense schapen

Ralph van Raat speelt 'Le Sacre du Printemps'

Igor Strawinsky. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Muzikale meesterverteller op de piano Ralph van Raat komt Hemelvaartdag, donderdag 30 mei, naar de Ruïnekerk in Bergen om onder meer de spectaculaire solo-versie voor piano van Strawinsky's 'Le Sacre du Printemps' te spelen.

De gevierde pianist begint zijn recital met werk van Louis Andriessen en markeert hiermee de tachtigste verjaardag van Neerlands' belangrijkste en internationaal gelauwerde componist. Onder meer klinken 'Opus 1' en 'Searching for Unison', dat Andriessen onlangs speciaal voor Van Raat schreef in opdracht van de New Yorkse Carnegie Hall. Hierna waagt Van Raat zich aan een uitvoering van 'Le Sacre du Printemps' van Igor Stravinsky voor piano solo, een meeslepend pianistisch hoogstandje. Dát is al uniek, en uniek is ook dat Van Raat de zelden gespeelde versie vertolkt die de goedkeuring van Strawinsky had.

Ralph van Raat is wereldwijd een befaamd pleitbezorger van harmonische hedendaagse muziek. (Foto: Simon van Boxtel)

Befaamd pleitbezorger

Van Raat is wereldwijd een befaamd pleitbezorger van harmonische hedendaagse muziek, en veel (internationaal gevierde) componisten roemen zijn uitvoeringen. Zijn mondelinge toelichtingen tijdens recitals zijn geliefd.

Aanvang 20.00 uur, info en reserveren via kaartverkoop@kunstgetij.nl of bel 06-50584308. Kaarten zijn ook te koop bij de Eerste Bergensche Boekhandel en aan de zaal mits uitverkocht.

Speciaal zwemprogramma bij Hoornse Vaart

Kinderen kunnen zich tijdens Hemelvaartsdag en Pinksteren lekker uitleven. (Foto: Mike Bink fotografie)

REGIO - Met Hemelvaart en Pinksteren is er genoeg te beleven bij zwembad de Hoornse Vaart in Alkmaar. Bezoekers kunnen zich uitleven op de stormbaan in het 50-meterbad en voor de kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen, ligt er een Experience Center in het instructiebad.

Daarnaast heeft het animatieteam in de middagen de leukste activiteiten op het programma staan.

Gratis animatie

Het animatieteam van de Hoornse Vaart pakt uit tijdens Hemelvaart en Pinksteren. Het team heeft deze middagen gratis animatie in petto, van de sports combi en bungeejumpen tot levend bingo. Het animatieteam staat garant voor heel veel (water)plezier!

Openingstijden

Voor het golfslagbad, de waterspeeltuin, het instructiebad, het 25-meterbad en het 50-meterbad gelden er tijdens Hemelvaart en Pinksteren aangepaste openingstijden. Kijk voor de aangepaste openingstijden op www.hoornsevaart.nl/openingstijden.

Zwembad De Hoornse Vaart is te vinden aan de Hertog Aalbrechtweg 4 in Alkmaar. Telefoon 072-5489375.

De Noordzee ruimt op

Samen houden we het strand schoon. (Foto: Stichting de Noordzee)

Vervolg van de voorpagina

"Vogels, vissen en zeezoogdieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt", licht Ewout toe.

Verbod op ballonnen

"Gelukkig popelen steeds meer mensen om hun handen uit de mouwen te steken voor een schone zee. Vorig jaar vroeg Stichting De Noordzee tijdens de jaarlijkse strandopruimactie aandacht voor ballonnenvervuiling op het strand. Inmiddels heeft 55 procent van de gemeenten ontmoedigingsbeleid of een verbod op ballonoplatingen."

Jaarlijkse actie

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee.

Sponsors

De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners.

Sinds de eerste editie van de Beach Cleanup Tour in 2013 is er dankzij de hulp van 11.889 vrijwilligers in totaal 83.518 kilo afval, meer dan 12.000 volle vuilniszakken, van de Nederlandse stranden gehaald.

De inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 zijn geopend. Aanmelden kan via beachcleanuptour.nl.

Vier dagen boordevol mooie kamermuziek

Musici van het Kamermuziekfestival Schoorl spelen tijdens het slotconcert zelden gehoorde werken. (Foto: Ronald Knapp)

SCHOORL - Van het 'Carnaval der dieren' van Camille Saint-Saëns tot aan het Pianokwintet van Max Bruch: tijdens het vierde Kamermuziekfestival Schoorl, van vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni. kunnen alle generaties genieten van de mooiste klassieke muziek.

Het Kamermuziekfestival Schoorl betekent een extra lang pinksterweekend vol met de mooiste kamermuziek, uitgevoerd door jonge topmusici. De meeste concerten zijn in de protestantse kerk van Schoorl. Vrijdag 7 juni is er vanaf 19.00 uur het DuoDinerConcert in Merlet, waarbij vier topwerken worden afgewisseld met culinaire hoogtepunten. Trio 258 speelt zaterdagavond 8 juni vanaf 20.15 uur drie magistrale pianotrio's. Het hele gezin kan zondagmiddag 9 juni vanaf 15.00 uur meegenieten van het 'Carnaval der dieren' van Camille Saint-Saëns. Actrice Lidewij Mahler neemt het publiek samen met Pianoduo Scholtes & Janssens mee naar de wereld van de dieren, waar Koning Leeuw de dienst uitmaakt, waar schildpadden langzaam dansen en waar ezels voluit balken. Die avond maakt men vanaf 20.15 uur ruim baan voor de meesters van de romantiek, met een bijzondere hoofdrol voor de hoorn. Het evenement wordt pinkstermaandag 10 juni afgesloten met het slotconcert 'Ongehoord Mooi', waarbij zelden gehoorde composities van onder anderen Rachmaninoff en Bruch te horen zijn, aanvang 15.00 uur.

Open podium

Zaterdagmiddag 8 juni vanaf 14.00 uur staat het podium open voor enthousiaste amateurmusici en muziekstudenten. Altijd al op een festivalpodium willen staan? Grijp dan nu je kans! Amateurmusici- en ensembles van alle niveaus krijgen de kans om een optreden van maximaal tien minuten te geven deze middag. Voor de pianisten staat een prachtige Steinwayvleugel klaar waarop gespeeld kan worden. Opgeven kan via info@kamermuziekschoorl.nl onder vermelding van 'Open podium'. Geef daarbij de namen van de deelnemers door, het repertoire en de contactgegevens. Kosten om deel te nemen aan het open podium zijn € 35,- voor ensembles en € 25,- voor solisten.

Workshop

Diezelfde middag is er vanaf 15.00 uur een workshop Klassieke Muziek, voor iedereen die zich verder wil verdiepen in zijn solo- of ensemblespel? Drie geselecteerde solisten en/of ensembles krijgen een workshop van 45 minuten gegeven door een van de musici van het Kamermuziekfestival Schoorl. De workshop staat open voor (gevorderde) amateurensembles en muziekstudenten. Ook zij mogen gebruikmaken van de Steinwayvleugel. Opgeven kan via info@kamermuziekschoorl.nl onder vermelding van 'Workshop'. Geef daarbij de namen van de deelnemers door, een korte biografie, korte motivatie om mee te doen aan de workshop, het repertoire en de contactgegevens. Kosten om deel te nemen aan de workshop zijn € 150,- voor ensembles en € 75,- voor solisten.

Het evenement wordt georganiseerd door Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, beter bekend als het Pianoduo Scholtes & Janssens. Tickets en info via www.kamermuziekschoorl.nl.

Buurtgenoten centraal op Buitenspeeldag

Kom je ook naar de buitenspeeldag? Foto: Archief

SCHOORL - Loop of fiets langs op de Buitenspeeldag Schoorl, woensdagmiddag 12 juni.

Kom aanmoedigen bij de prutrace om 16.00 uur op de splitsing Ribesweg-Oudendijk. Of kom er gezellig bij zitten op het veld tussen de Esdoornweg, Nieuwendam en Oudendijk. Vanaf 13.30 uur zijn er allerlei spelletjes te doen, waaronder spekhappen en vanaf 17.00 uur worden er broodjes gebakken boven het vuur.

(Foto: )

Vrijwilligers gezocht

Daarnaast is men nog op zoek naar vrijwilligers voor bij de diverse activiteiten op de Buitenspeeldag Schoorl, ook vrijwilligers die een deel van de middag kunnen helpen. Het is een gezellige middag en er trekt zo veel Schoorlse jeugd, vreugde en spontaniteit aan u voorbij. Voor informatie kunt u bellen met 06-55721339 of mailen naar buitenspeeldagschoorl@gmail.com.

Gorter

BERGEN - Joop Bons houdt vrijdag 31 mei vanaf 16.00 uur in Gallery & Artcafé Rogier Jonk aan het Plein in Bergen een korte inleiding over Herman Gorter: minnaar van het schone en edele in de mens en natuur, dichter en socialist. Gorter woonde een aantal jaren in een huis in de duinen, tussen Bergen en Bergen en Zee, waar hij zich in 1911 terugtrok op poëzie te schrijven. Aansluitend is er open podium voor dichters en muzikanten, met als thema 'Wankel evenwicht'. Dorpsdichter Arij van der Vliet is gastheer. Toehoorders zijn van harte welkom. Gratis toegang.

(Foto: Aangeleverd)

Bij Filmhuis Schoorl in De Blinkers aan de Heereweg 150 worden vrijdag 24 mei twee films vertoond.

Nebraska

Om 15.00 uur draait de melancholieke Amerikaanse roadmovie 'Nebraska' (2013) van regisseur Alexander Payne. Wanneer een vader denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen en de lange reis van Montana naar Nebraska wil afleggen om zijn prijs in ontvangst te nemen, reist zijn zoon reist mee. Met in de hoofdrollen Will Forte, Bruce Dern en Bob Odenkirk.

(Foto: Aangeleverd)

The Motorcycle Diaries

Om 20.00 uur wordt 'The Motorcycle Diaries' (2004) van regisseur Walter Salles vertoond. Verfilming van de memoires van Che Guevara, over de avonturen die hij samen met zijn beste vriend Alberto heeft gehad tijdens zijn tocht, begin 1952, door Zuid-Amerika met de motor. Met Gael García Bernal en Rodrigo De La Serna.

Kaarten à € 10,- (€ 7,50 onder de 18 jaar) zijn te bestellen via www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling. Een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Open dag

BERGEN - Tijdens het weekend van de begraafplaats, vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei, houdt de begraafplaats van Bergen aan de Kerkedijk open dag. Zaterdag 25 mei zijn belangstellenden van 10.00 tot 15.00 uur welkom. Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid, maar ook over de geschiedenis van de begraafplaats en over grafmonumenten. Er zijn diverse presentaties en rondleidingen en standhouders laten hun vakgebied zien. Meer informatie is te vinden op weekendvandebegraafplaats.nl.

Straafroof

BERGEN - De politie zoekt getuigen van een straatroof aan de Jan Oldenburglaan in Bergen.

Zaterdag 18 mei rond 01.10 uur werden een man en een vrouw door vier mannen aangesproken. Het gesprek eindigde in een beroving. Na het incident ging het viertal er te voet vandoor. Ondanks een zoekactie in de omgeving werden de daders niet meer gevonden.

Iets gezien? Bel!

Getuigen met informatie over de beroving kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Mogelijk hebben mensen het viertal al eerder in de omgeving zien rondhangen.

In je hoofd kun je alles,                                                        

dacht ze moedig

en niemand die haar

tegensprak.

Th. Othuis                

Strandvereniging zet deuren open

De witte loods op het strand van Bergen aan Zee even is intrigerend als onbekend. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - Voor veel strandbezoeker is de witte loods op het noordelijke strand van Bergen aan Zee even intrigerend als onbekend. Mede daarom heeft strandvereniging Het Stille Strand een nieuwe en toepasselijke naam aan de loods toegekend. En gaat deze met ingang van dit seizoen door het leven als 'Loods aan Zee'.

Wit opslaggebouw omgedoopt tot 'Loods aan Zee'

De faciliteiten van de vereniging vormen een paradijs voor strandliefhebbers. De leden slaan in de loods hun eigendommen op waardoor ze de stranddag nooit hoeven te beginnen met gesleep met strandspullen. Toiletten, douche, drinkwater en speelgoed zijn altijd bij de hand. Net als een Nespresso-apparaat en koelkasten, waarin ijsjes en een koel drankje wachten. Ook ligbedden en windschermen zijn (tegen een kleine extra bijdrage) beschikbaar.

Nieuwe leden welkom

Loods aan Zee is uniek. Al bijna honderd jaar is de strandvereniging actief en nog steeds springlevend. In de zomer worden diverse activiteiten gepland. Met enige regelmaat worden strandborrels voor de leden georganiseerd waarbij de kinderen zich vermaken met spelletjes. Nieuwe leden melden zich vaak vanwege alle faciliteiten, maar ook omdat ze nieuwe mensen willen leren kennen. Het verenigingsgevoel leeft hier echt. Er wordt gelet op elkaars spullen, terwijl iedereen op zijn eigen manier geniet van het strand.

Gezinnen

Vooral voor gezinnen met kinderen is Loods aan Zee ideaal. Op het overzichtelijke stuk strand verlies je elkaar niet zo snel uit het oog. En de loods is groot genoeg om naast stoelen en windschermen ook babybedjes of badlakens op te slaan. Gemak en comfortabel genieten, daar draait het allemaal om. Alles wat je nodig hebt voor een fijne stranddag is aanwezig. Op mooie dagen is de Loods aan Zee open tot '21.00 uur.

Open dag

Donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, zijn belangstellenden welkom om een kijkje te nemen in Loods aan Zee en bij de strandvereniging. Van 14.00 tot 17.00 uur zijn leden van de vereniging aanwezig om de accommodatie te tonen en faciliteiten toe te lichten.

Kijk ook eens op www.stillestrand.nl. Contributie in 2019 is 140 euro per gezin. Locatie Loods aan Zee: via het nieuwe verharde looppad 300 meter ten noorden van Strandpaviljoen Noord, bij de strandafgang Noord en fietsenstalling BAZ.

Oldtimers, stoommachines en ambachten

(Foto: aangeleverd)

BERGEN - Voor de vierde keer wordt het tweejaarlijkse Stoom- en Oldtimerfestival gehouden aan de Kogendijk 105 in Bergen.

Vierde editie Langs de Bello-lijn

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Zondag 26 mei zijn vanaf 09.30 uur jong en oud welkom op dit unieke festival, waar meerdere werkende stoommachines, oldtimers, auto's, vrachtwagens, motoren, tractoren en bromfietsen te bewonderen zijn. Ook worden er diverse oude ambachten uitgeoefend. Om 09.30 uur zal burgemeester Hetty Hafkamp het festival officieel openen.

Stofzuiger

Tot 17.00 uur kan het festivalterrein worden bezocht, waar gedurende de dag ook live muziek te horen zal zijn. De entree is € 6,-, kinderen tot en met tien jaar mogen gratis naar binnen.

Kinderen hebben gratis entree

De opbrengst van het Stoom- en Oldtimerfestival wordt besteed aan de verdere restauratie van de Stofzuiger, de bus die vanaf 1947 tot 1971 in Bergen en omstreken dienst deed voor de NHADO. In een speciale stand op het terrein zijn de vorderingen van deze restauratie te bekijken. Zoals het er nu naar uit ziet, zal de Stofzuiger op het volgende festival (in mei 2021) in volle glorie op het terrein aan de Kogendijk 105 te bewonderen zijn.

Alle informatie is te vinden op de vernieuwde website www.langsdebellolijn.nl.

Ontbijten tussen de schapen

Op donderdag 30 mei wordt door IVN gidsen een dauwtrapwandeling gehouden vanuit de Schaapskooi in Bergen. (Foto: Frits Dijkhof)

BERGEN - IVN-gidsen organiseren donderdag 30 mei een dauwtrapwandeling gehouden vanuit de Schaapskooi in Bergen.

"We gaan op zoek naar vroege vogels, voorjaarsplanten, mooie doorkijkjes en wat de natuur op dit 'vroege' uur nog meer voor moois heeft te bieden", vertelt IVN-natuurgids Johan Eilering enthousiast. "En uiteraard gaan we op zoek naar de herder met de schapen. Aangekomen bij de dieren gaan we tussen de schapen ontbijten met krentenbollen en chocolademelk. Aan het eind van de wandeling zijn we terug bij de Schaapskooi. Ook ontmoeten we ergens onderweg of aan het eind bij de Schaapskooi de herder die over haar werk gaat vertellen."

Doe mee!

De start is om 07.00 uur bij de Schaapskooi aan de Zeeweg naar Bergen aan Zee (tegenover de Franschman en gemakkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats Uilenvangersweg). De kosten zijn € 5,- inclusief ontbijt.

'Lentefeest bij Elfje Silver'

Scène uit 'Lentefeest bij Elfje Silver'. (Foto: Aangeleverd)

SCHOORL - Ellen Scholten van poppentheater Belletje Sterk speelt zondag 26 mei met haar prachtige vilten poppen 'Lentefeest bij Elfje Silver' in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Deze voorstelling hoort bij de Elfendeurtjesroute over elfjes en dierenvrienden, die jonge kinderen met hun ouders kunnen lopen in de naaste omgeving van het Buitencentrum.

Het is lente en dat vieren we in het Elfenbos. Elfje Silver is dikke vriendjes met Vosje. Samen met Ko Nijn en Kabouter Zako beleven ze avonturen als ze het feest aan het voorbereiden zijn. Een leuke voorstelling vol lenteliedjes. Na de voorstelling knutselen de kinderen een fantasieboom met een elfendeurtje om mee naar huis te nemen. De poppenvoorstelling is voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders/verzorgers. Er zijn voorstellingen om 11.00 uur en om 15.00 uur; alles bij elkaar duurt de activiteit 90 minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk. Het buitencentrum is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl.

Zeldzame truffels gevonden in duinen

Deze truffel laat zich niet vaak zien. (Foto: Leonard Minkema via NH Nieuws)

SCHOORL - Tot zijn eigen verbazing vond Leonard Minkema uit Den Helder afgelopen week een zeer zeldzame paddenstoel in de Schoorlse duinen: een olieboltruffel. De kleine bruinige 'bonkjes' zijn ernstig bedreigd en langs de kust worden ze maar zelden aangetroffen.

Paddenstoelenliefhebber Leonard Minkema ging eigenlijk naar Schoorl in de hoop dat hij de bijzondere truffels die hij daar vorig jaar had aangetroffen, zou terugzien. Tot zijn eigen verbazing stuitte hij op een andere soort. Deze olieboltruffel, de hydnotrya michaelis, staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten, meldt Nature Today. Bij de Baaknol in de Schoorlse duinen vond Leonard in totaal zeventien olieboltruffels. "Eerst vond ik er eentje. En dat is al geluk hebben, want meestal zitten ze onder de grond of onder de strooisellaag. Toen ik voorzichtig wat grond weghaalde telde ik er zeventien."

Knoflookgeur

"De olieboltruffel is zo'n drie tot vier centimeter groot en gedijt op kalk- en voedselarme grond", legt Leonard uit. "Het zijn een soort bruinige bonkjes en ruiken heel sterk naar knoflook." Of ze eetbaar zijn weet Leonard niet. "Maar dat zou je ook niet moeten doen aangezien ze zo zeldzaam zijn." Hij heeft de gevonden olieboltruffels dan ook weer voorzichtig toegedekt en houdt de precieze vindplaats geheim. "Ik was echt verbaasd. Je verwacht het niet: je zoekt naar wat anders en dan vind je dit."

Bron: NH, nieuwspartner van Rodi Media

Vleermuizen tellen voor beter inzicht in milieu

Misschien vliegt een gewone grootoorvleermuis zoals deze wel in de tuinen in Bergen rond...? (Foto: Kamiel Spoelstra)

REGIO - Na de al bekende nationale tellingen voor vogels, vlinders en bijen is het nu ook de beurt aan een minder bekende tuingast: de vleermuis. Want ook deze soort vliegt in de Nederlandse tuinen! Wie dat wil ontdekken kan zaterdag 25 en zondag 26 mei meedoen aan de allereerste Nationale Vleermuistuintelling. Kijk voor meer informatie op www.tuintelling.nl.

Wat vliegt daar?Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is er een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen en wie geluk heeft, kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien. Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever in boomholten wonen, maar toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo'n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar kevers en nachtvlinders.

Nuttige dieren

En die insecten eten ze veel! Een gemiddelde vleermuis eet per nacht zo'n duizend insecten! Daarmee dragen ze bij aan het in toom houden van de aantallen steekmuggen en de voor groente, fruit en tuinplanten schadelijke nachtvlinders en kevers.

Groen + water + donker

Vleermuizen zijn bovendien goede indicatoren voor een duurzame, natuurinclusieve omgeving. Vooral daar waar mensen in hun eigen omgeving genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen, waterrijke natuur en een donkere nacht, komen veel vleermuizen voor. Wie 's avonds in de schemering nog graag in de tuin zit, kan 25 en 26 mei de vleermuizen in zijn tuin ontdekken tijdens de eerste Nationale Vleermuistuintelling!

Meedoen

Wie vleermuizen wil zien, kan het best vanaf zonsondergang een uurtje in de tuin gaan zitten. Dat is op 25 en 26 mei vanaf ongeveer 21.40 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, is een plekje met vrij zicht op een stuk avondhemel ideaal. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken.

Zoekkaart

Op Tuintelling.nl kunnen mensen doorgeven hoeveel vleermuizen ze in of boven hun tuin hebben zien vliegen en welke soort ze denken dat het is. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart kan men op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welk soort of soorten vleermuizen er in de tuin voorkomen.

De zoekkaart is gratis aan te vragen of te downloaden bij de Zoogdiervereniging. Laat ook de vleermuizen meetellen en doe mee met de Nationale Vleermuistelling op 25 en 26 mei 2019!

Vrijwilligers gezocht

Samen boodschappen doen is gezelliger dan alleen. (Foto: archief)

BERGEN - Voor de Boodschappenservice is stichting Welzijn Bergen op zoek naar vrijwilligers in Bergen, Egmond en Schoorl.

Deze service is bedoeld voor mensen die wegens omstandigheden niet in staat zijn om zelf boodschappen te doen. De vrijwilligers van de boodschappenservice doen de boodschappen alleen of samen met de cliënt. Uiteraard worden eventuele onkosten vergoed. Iedereen die zich betrokken voelt en het leuk vindt om op deze manier heel praktisch invulling te geven aan deze zorgvraag kan zich aanmelden bij stichting Welzijn Bergen aan het Binnenhof 9 in Bergen. Bel 072-5821450 of mail naar e.schumacher@welzijnbergen.nl

Open Leercentrum

BERGEN - Moeite met lezen en schrijven? In de bibliotheek van Bergen is elke donderdag het Open Leercentrum (OLC), waar iedereen welkom is die zijn Nederlands wil verbeteren.

Zij kunnen er terecht met al hun vragen over lezen en schrijven, maar ook over rekenen of werken met de computer. Dat kan zonder afspraak. Iedereen is welkom; lid zijn van de bibliotheek is niet nodig.

Oefenen

Bezoekers krijgen deskundige hulp bij alle vragen die ze hebben, en tips of begeleiding bij hun huiswerk. Ze kunnen met de taal oefenen op de computer. In de bibliotheek zijn materialen en computers die gebruikt kunnen worden. Maar eigen boeken of huiswerk meenemen mag ook.

Er is geen vast programma. Aanmelden is niet nodig. Meedoen is gratis.

Loop vrijblijvend binnen bij het OLC, elke donderdag van 13.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek in Bergen, Dreef 1.

Samba Salad podium op voor schoolkinderen

Samba Salad: een zeer onalledaags muzikaal gezelschap. (Foto: Jan Willem Groen)

REGIO - Podium Victorie in Alkmaar opent de komende twee weken voor het eerst haar deuren voor een voor hen zeer onalledaagse doelgroep. Ruim vierduizend kinderen uit Alkmaar en Bergen mogen genieten van een serie pretconcerten van muziektheatergezelschap Samba Salad, ter ere van hun veertigjarig bestaan. Bijna dertig scholen stappen op de fiets om een uurtje 'uit hun dak' te gaan, met in de grote zaal concerten voor de bovenbouw en voor de onderbouw in de kleine zaal.

Nooit eerder betraden zoveel kinderen het nieuwe poppodium aan de Pettemerstraat. Samba Salad vierde eerder dit jaar haar jubileum in Amsterdamse poptempel Paradiso, Podium Victorie en poppodium de Duycker met publieke concerten. Omdat het jubileum het hele jaar gevierd wordt en iedereen daarvan mag meegenieten, zijn alle scholen in de omgeving van Bergen en Alkmaar uitgenodigd voor dit feestje.

Festivalcultuur

De muzikale grondleggers van het gezelschap - Herman, Rita en Maya - vonden het hoog tijd voor dat kinderen het poppodium ontdekken. "Het is voor veel scholen veel voorkomend dat ze met de klassen naar theatervoorstellingen gaan in het theater. Maar waarom eigenlijk niet naar een popzaal?", aldus Herman. "Victorie is één van de mooiste poppodia van het land, bedoeld voor iedereen. De kinderen van nu groeien op met een festivalcultuur, inmiddels zijn er steeds meer familievriendelijke festivals", vult Maya aan. "Een artiest zien schitteren op een echt podium met professioneel licht en geluid, dat vergeet je nooit meer."

Onalledaags

Samba Salad schotelt 'onalledaagse muziek' voor als samba, salsa, calypso, jazz, flamenco en afrobeat met daarop Nederlandse teksten over herkenbare thema's voor kinderen. Rita: "Onze missie is altijd geweest om de muzikale horizon te verbreden van kinderen. Dat doen we met onze muziek waar inmiddels meerdere generaties kinderen van hebben mogen genieten. Daarnaast organiseren we sinds drie jaar ook het KinderMuziekFestival, daarmee bereiken we nog meer kinderen. We zijn niet de enige die zich met zoveel liefde inzetten voor dit doel, er zijn gelukkig steeds meer muzikanten die goede muziek maken voor kinderen. Muziek voor kinderen hoeft beslist niet kinderachtig te zijn."

Nieuwe ervaring rijker

De concerten van Samba Salad in Podium Victorie zijn besloten. De scholen in de regio hebben zich in groten getale ingeschreven. Herman: "Dat waren er meer dan we hadden verwacht. We kijken ernaar uit alle kinderen én hun begeleiders een mooie nieuwe ervaring rijker te maken."

Meer weten over Samba Salad en de activiteiten rond het jubileum? Kijk op www.sambasalad.nl.

Zeldzaam exemplaar

Willem Beemsterboer trof dit prachtige exemplaar van de bruine korenbout aan in zijn tuin. (Foto: Willem Beemsterboer)

BERGEN - "Zaterdagmiddag in onze tuin zat deze schitterende libelle op de knop van de rododendron", vertelt Bergenaar Willem Beemsterboer. "Volgens de informatie van de Vlinderstichting is het een bruine korenbout. Tot 2004 stond deze libelle nog op de rode lijst als kwetsbaar. In onze regio komt hij niet veel voor, wel meer in de laagveengebieden. Geweldig om zo'n prachtig insect in je naaste omgeving te zien, terwijl alarmbellen klinken over de achteruitgang van de insecten in zijn algemeenheid. Heel bijzonder!"

Workshops, demonstraties en rondleidingen bij gezondheidsbeurs

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Hortus Alkmaar organiseert zondag 9 juni een gezondheidsbeurs.

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Coaches en therapeuten geven uitleg over hun werk, er zijn workshops, lezingen, proefbehandelingen, demonstraties en rondleidingen en er zijn kraampjes met gezonde en lekkere producten. Op de informatiemarkt wordt tekst en uitleg gegeven over diverse soorten massage, ademhaling, kruiden, voetreflex, shiatzu en vele andere therapieën. In het bezoekerscentrum is het mogelijk lezingen en workshops te volgen over onder andere bijenproducten, de kracht van adem, etherische oliën, pilates en yoga. In de tuin worden rondleidingen gegeven. Bij de verkoopstands is onder andere kruidenzalf, essentiële oliën, honing, stevia en zeewierproducten te vinden. Kinderen kunnen een speurtocht doen door de tuin. Bezoekers betalen de normale entree (volwassenen € 5,- per persoon en kinderen van 8 tot en met 15 jaar € 2,50). Aan de workshops, lezingen en rondleidingen zijn geen extra kosten verbonden. Voor proefbehandelingen wordt een kleine vergoeding gevraagd. De Hortus is te vinden aan de Berenkoog 37, Alkmaar. Kijk voor het complete programma op: www.hortusalkmaar.nl.

Deze week bij Cinebergen

Red Joan. (Foto: aangeleverd)

Deze week bij Cinebergen presenteert Hemingway's een bijzonder tweegangenmenu voorafgaand aan het heerlijke Franse kostuumdrama 'Mademoiselle de Joncquières'. In 'Sofia' zijn we getuige van een samenleving die uiteen getrokken wordt door de kloof tussen traditie en het moderne leven. Judi Dench schittert als vanouds in het waargebeurde 'Red Joan'. Tim Burtons 'Dumbo', live-actionremake van de populaire klassieke Disneytekenfilm uit 1941, is een visueel adembenemende film voor het hele gezin. De meesterlijke documentaire 'Cold Case Hammarskjöld' gaat over de nooit opgehelderde vliegtuigcrash in 1961, die VN secretaris-generaal Dag Hammarskjøld het leven kostte.

Mademoiselle de Joncquières (do 23 mei 19.00 (Food&Film) | zo 26 mei 20.00 | di 28 mei 14.30)

1750. Marquis des Arcis, een beruchte rokkenjager, is hopeloos verliefd op Madame de la Pommerage, een aantrekkelijke weduwe die teruggetrokken leeft. Jarenlang weet ze hem te weerstaan, totdat ze uiteindelijk toegeeft aan haar geheime verlangen. De markies stelt evenwel al snel voor om als vrienden weer uiteen te gaan. Madame de la Pommerage is gek van verdriet en zint op revanche en schakelt Mademoiselle de Joncquières en haar dochter in. Sprankelende dialogen, twee superieure hoofdrolspelers - Cécile de France en Edouard Baer - en onaflatend zonlicht.

Donderdag 23 mei presenteert chefkok Jeroen Klepper van Hemingway's Beach Restaurant voorafgaand aan de film wederom een bijzonder en zeer smakelijk tweegangenmenu.

Sofia (vr 24 mei 14.30 | ma 27 mei 20.00 | wo 29 mei 14.30)

Sofia heeft hevige buikkrampen en wordt door haar oudere nichtje Lena, studente medicijnen, onderzocht in de keuken. Ze blijkt hoogzwanger. Niets van gemerkt. Onbegrijpelijk? Niet in religieus Marokko, waar seks voor het huwelijk bij wet is verboden en buitenechtelijke zwangerschap een familieschande is. Als Sofia bevalt van een dochtertje, beginnen de problemen pas echt.

Red Joan (vr 24 mei 20.00 | za 25 mei 16.30 | di 28 mei 20.00)

Red Joan van de gerenommeerde Britse regisseur Trevor Nunn is gebaseerd op het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van Melita Norwood. Beter bekend als de 'granny spy' werd zij in de jaren '90 ontmaskerd als de meest invloedrijke Britse KGB-spion. Joan is in de 80 en leidt een rustig leven wanneer ze plots wordt gearresteerd voor landverraad en spionage. Terwijl ze de ernstige beschuldigingen onder ogen moet komen, blikt ze terug op haar jonge jaren als natuurkundestudente in Cambridge. Joan, overtuigend vertolkt door respectievelijk een uitblinkende Judi Dench en Sophie Cookson (de jonge Melita), ontpopt zich als een ijzersterke vrouw die weet wat ze wil.

Dumbo (za 25 mei 20.30 | zo 26 mei 11.00 | wo 29 mei 20.00)

Het was uitkijken naar de hedendaagse live-actionremake van Dumbo, de populaire klassieke Disneytekenfilm uit 1941. Temeer daar regisseur Tim Burton de aangewezen persoon leek voor een volwassen film over het buitenissige olifantje. Burtons films gaan immers steeds over buitenbeentjes als hijzelf en naar eigen zeggen vindt hij zichzelf een soort Dumbo. En zo is Burtons Dumbo een magische, hartverwarmende en visueel adembenemende film geworden, die veelvuldig nostalgisch verwijst naar de klassieke tekenfilm, maar in zijn gelaagdheid deze verre overtreft en er zelfs een maatschappijkritische wending aan geeft. Voor jong (vanaf 12 jaar) en oud!

Cold Case Hammarskjöld (zo 26 mei 15.30)

Cold Case Hammarskjøld is een van de meest pakkende non-fictie films van de afgelopen jaren. In 1961 kwam Dag Hammarskjøld, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om het leven bij een vliegtuigongeluk in Afrika. Maar was het wel een ongeluk? Toen hij in 1953 werd benoemd, zag men Hammarskjøld als een saaie Zweedse diplomaat. Maar hij ontpopte zich tot een activist, toen hij opkwam voor Afrikaanse landen die zich wilden bevrijden van hun koloniale overheersing. Bij zijn sterven was Hammarskjøld onderweg om een staakt-het-vuren in Congo te regelen, in een tijd dat verschillende landen controle over de enorme Congolese bodemschatten wilden verwerven. Het lijk van Hammarskjøld werd gevonden met een schoppenaas-speelkaart in zijn kraag. Via onderzoek en interviews met toenmalige omstanders en autoriteiten komen we stapje voor stapje dichterbij de vermoede spin in het complot.

Filmtheater Cinebergen is te vinden in De Zwarte Schuur aan de Eeuwigelaan 7 in Bergen. Kijk ook eens op www.cinebergen.nl. Reserveren? Bel 072-5896310. Voor informatie, bel 072-5815914.

Verslavende aantrekkingskracht

Rode landweg door Jaap Min, olieverf op doek, uit particuliere collectie. (Foto: aangeleverd)

Tentoonstelling 'Wat zich schildert tussen polder en duin'

BERGEN - Van de expressionistische schilder Jaap Min (geboren en overleden in Bergen, 1914–1987) is deze zomer in Museum Belvédère een expositie te zien.

Als ontwerper voor glas-in-lood maakte Jaap Min veel toegepaste kunst voor kerken, maar zijn hart en roeping lagen bij het vrije kunstenaarschap en bij het Noord-Hollandse landschap. De schilderijen van de kunstenaar uit Bergen kenmerken zich door het gebruik van zware belijning, een aards coloriet en donkere landschappen, opgezet in forse kwaststreken. In Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud kunnen liefhebbers deze zomer genieten van de eerste solo-expositie van Jaap Min.

Kloek polderlandschap

Met deze omvangrijke overzichtstentoonstelling van zijn olieverfschilderijen en werken op papier wordt de opvallende melancholie van de Noord-Hollandse kunstenaar blootgelegd, met name voor de polderlandschappen rond het kunstenaarsdorp Bergen en omgeving. Door het gebruik van hoekige banen en stevige vormen is er sprake van een landschap waarin sloten, bomen, koeien en wolken gezamenlijk een kloeke compositie vormen.

Bevrijdend

De kleuren rood en oranje zijn niet de meest voorkomende in de natuur. Door de wilde rode wegen zijn de schilderijen van Min avontuurlijk. Hij nodigt de kijker uit het schilderij in te stappen zoals een landschap. Zonder dat rood bestaat die visuele sensatie niet. Min bevrijdt het Noord-Hollandse panorama en laat het voortbestaan in een nieuw licht en een nieuwe kleur door het landschap tot de essentie terug te brengen in breedte, diepte, hoogte, weidsheid, verte en nabijheid.

Kunstverwant van elders

Het werk van Jaap Min heeft een verslavende aantrekkingskracht vindt Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud. "Zo'n dertig jaar geleden zag ik voor het eerst een schilderij van Jaap Min. Het hing op een onopvallende plek; mijn blik werd telkens getrokken naar dat donkere, in forse kwaststreken opgezette landschap."

"Het schilderij 'Kustlijn' heeft een tentoonstellingsperiode tegenover mijn bureau gehangen; mijn fascinatie groeide. Jaap Min schildert steeds binnen enkele vierkante kilometers van zijn huis. Hij is de ware vertolking van onze identiteit waarin we het venster zijn van lokaal gewortelde kunst."

Jaap Min

Jaap Min werd op 16 september 1914 geboren in Bergen en overleed aldaar op 6 oktober 1987. Hij werd 73 jaar. Hij was een Nederlandse expressionistische schilder en maakte toegepaste kunst. Min was van 1955 tot 1961 docent aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Dit was niet zijn gelukkigste periode en, gedreven door heimwee, keerde hij in 1961 terug naar Bergen. Hier bleef hij tot aan zijn dood werken aan talrijke opdrachten en vrij werk. Vooral door zijn religieuze achtergrond en de beïnvloeding van Campendonk heeft hij veel werken gemaakt voor kerken zoals kruiswegstaties (in olie) en glas-in-loodramen. Voorbeelden zijn te zien in de Pius X-kerk in Alkmaar en (zijn laatste monumentale werk) in de H. Felicitaskerk in Spijkenisse, ontworpen door zijn zoon en architect Maarten Min.

"Het ging allemaal vanzelf", antwoordde Jaap Min laconiek, toen hem gevraagd werd hoe hij kunstschilder was geworden. Schilderen was voor hem een levensvervulling; er was voor hem geen andere keuze. Meer informatie: www.jaapmin.nl.

'Wat zich schildert tussen polder en duin' is van 31 mei tot en met 22 september te zien in museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen-Oranjewoud. Informatie: www.museumbelvedere.nl, info@museumbelvedere.nl.

Taal en kunst gelinkt

KunstPraat is een programma voor volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal zoals NT-2 groepen en nieuwkomers. (Foto: Aangeleverd )

REGIO - KunstPraat is een programma, ontwikkeld door Stedelijk Museum Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard, waarin taal, kunst en ontmoeting samen gaan, bedoeld voor volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal zoals NT-2 groepen en nieuwkomers.

Deelnemers leggen op verschillende manieren een link tussen taal en kunst. Ze koppelen woorden aan schilderijen en presenteren hun bevindingen en (persoonlijke) verhalen aan elkaar. Hiermee zijn ze actief bezig met hun woordenschat. Een manier om te oefenen met (nieuwe) Nederlandse woorden en de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar en elkaar op een andere manier te leren kennen. KunstPraat is bedoeld voor volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Het programma is geschikt voor alle niveaus.

Meer weten of aanmelden? Mail naar s.demoel@bknw.nl.

Portugese muziek

Het vierde concert van het Q.Festival: 'Portugal seen through its music' wordt uitgevoerd door de pianist Joana Gama. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het vierde concert van het Q.Festival, 'Portugal seen through its music', wordt uitgevoerd door Joana Gama.

De Portugese pianiste Joana Gama keert terug naar Nederland om een lecture-recital te geven met muziek van Eric Satie en Portugese componisten als João Godinho, Amílcar Vasques-Dias, Vítor Rua and Marco Franco - met wie zij nauw heeft samengewerkt- en Fernando Lopes-Graça, een componist die traditionele muziek naar de concertzaal heeft gebracht, Portugese muziek is veel meer dan fado, zoals het publiek zaterdagavond 25 mei vanaf 20.15 uur in de Ruïnekerk aan de Raadhuisstraat 1 kan horen. Kaarten zijn verkrijgbaar via q-art.stager.nl of aan de deur.