Groene Hart op zondag

19 mei 2019

Groene Hart op zondag 19 mei 2019


Senioren hebben dag van hun leven met Oldtimers for Oldtimers

Senioren genieten elk jaar weer van Oldtmers for Oldtimers. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De Lionsclubs Opmeer-Medemblik en Hoorn-WF verzorgen zondag 26 mei voor de achttiende keer de autotoertocht Oldtimers for Oldtimers. Een terugkerend succes voor senioren én bezitters van klassieke wagens. Gezamenlijk rijden ze over de mooiste wegen van West-Friesland. Wie een klassieke wagen heeft en wil meedoen, aanmelden kan nog voor deze feestelijke rondtoer.

Eigenaren met een klassieke auto kunnen zich nog aanmelden!

Senioren genieten elk jaar weer van Oldtmers for Oldtimers. (Foto: aangeleverd)

De medewerkers van De Zonnebloem, regio Wognum/Zuidermeer, halen senioren op, die nog zelfstandig wonen en graag meerijden, en brengen hen naar het parkeerterrein achter het winkelcentrum van Wognum. Daar staan de klassieke auto opgesteld en ontvangen de Lions de ouderen als hun gasten.

Maar liefst zeventig eigenaren van automobielen die ouder zijn dan 25 jaar, halen met hun passagiers, veelal geboren in de eerste helft van de vorige eeuw, eigenlijk ook 'oldtimers', herinneringen op uit vroegere tijden.

Uniek rallyschild

Voor de rijders van de oldtimers begint het evenement rond 12.00 uur. Zij verzamelen zich op het terrein bij het oude stationnetje van de Stoomtram Hoorn-Medemblik in Wognum. Hier kan men de wagens bewonderen en fotograferen en krijgen alle chauffeurs het unieke rallyschild OfO 2019 uitgereikt.

De oldtimers vertrekken rond 13.00 uur in twee groepen richting Wognum om hun gasten op te halen. Ze worden geholpen bij het in- en uitstappen, want klassieke wagens auto's hebben geen hedendaags comfort. Eenmaal aan boord, leert de ervaring, is de rit voor beide partijen een feest.

Nostalgische rit

De rit voert onder meer via Medemblik, naar Andijk. Daarna wordt de tocht voortgezet richting Venhuizen, Wijdenes, en Schellinkhout via de Noorderdracht naar Oosterblokker. De nostalgische tocht eindigt rond 15.45 uur bij restaurant De Nadorst in Westerblokker. Hier kunnen de passagiers met hun chauffeurs tot ongeveer 17.00 uur napraten en -genieten onder het genot van een hapje en een drankje. Voor extra gezelligheid zorgen zangeres Kelly ter Brugge, accordeonist Sjaak Wester en conferencier Meindert Nieuweboer.

Aanmelden

Wie een klassieke wagen heeft en ouderen een onvergetelijke dag wil bezorgen, kan zich aanmelden via oldtimer@quicknet.nl of bel Ben Rinkel, 06-53174449.

Meer informatie: www.lionsopmeer.nl.

Dagje uit in de regio

(Foto: )

REGIO – Wie zin heeft om iets leuks te doen, denkt aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Bewaar deze goed, mis geen evenement in jouw buurt. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website waar alle uitjes uit de hele regio staan. Dat is goed nieuws voor iedereen die wakker wordt met het idee: we gaan iets leuks doen vandaag!

BiG GiG geeft muziekvoorstelling in Brink

BiG GiG geeft een live voorstelling met beeld en geluid. (Foto: aangeleverd)

OBDAM - Liefhebbers van films en televisieseries kunnen zich zaterdag 25 mei om 20.00 uur laten onderdompelen in muziek en beeld met de voorstelling BiG-Movie-GiGi in De Brink, aan de Dorpsstraat in Obdam.

Onder leiding van Martijn Bos maakt bigband BiG GiG dit keer een verrassende combinatie van muziek en beeld. Terwijl het publiek luistert naar live gespeelde muziek van filmklassiekers en tv-series kijkt zij tegelijkertijd naar de bijbehorende beelden. Onder andere van: Mission Impossible, James Bond, The Good, the Bad and the Ugly, Jungle Book ,The Onedin Line en Mash.

Voorstelling in beeld en geluid

De zeventien-koppige bigband heeft de bekende bezetting met saxofoons, trombones, trompetten en een ritmesectie. Voor dit programma breidt BiG GiG de klankkleur uit met: bugel, fluit, banjo, mandoline en mondharmonica. Twee jonge vocale talenten, Clara Bakker en Bas Koppes, vullen de band aan in prachtige arrangementen. Presentator Sander Huisman verzorgt de verbinding in de voorstelling en geeft toelichting op muziek en beeld.

BiG GiG bracht deze muziekvoorstelling in diverse theaters. Beeld en het geluid in de productie lopen synchroon. Dit vraag een grote concentratie van de musici, maar het resulteert in een intense beleving door orkest én publiek. In combinatie met de filmbeelden krijgt de muziek nog meer zeggingskracht.

Wie ook wil genieten van deze fantastische voorstelling kan kaarten kopen in voorverkoop via www.biggig.nl. Een entreekaart kost 15 euro. Aan de zaal 17,50 euro. Reserveren kan via 06-49886643 (na 18.00 uur).

Kees Kok preekt in Westfriese Ekklesia

WOGNUM - De eerstvolgende viering van de Westfriese Ekklesia vindt zondag 2 juni plaats om 11.00 uur in de protestantse kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum. Het jaarthema luidt Inspiratiebronnen voor de Ekkesia van Franciscus tot Buber, van Meister Eckhardt tot Huub Oosterhuis. Kees Kok gaat in deze viering nader in op de regel van Benedictus van Nursia: Ora et labora (Bid en werk). Die regel kan worden gelezen als een poging tot een blauwdruk van een totaal andere, egalitaire samenleving, een voorschot op de komende wereld, een proeve van het koninkrijk van God. De raad die Jezus aan die hooggeplaatste meneer geeft: verkoop alles wat je hebt en deel het uit aan de armen, wordt er eenvoudig mee opgevolgd (Lukas 18:18vv).

Liturg is Marga de Groen. Het koor van de Westfriese Ekklesia staat onder leiding van Jerry Korsmit en wordt begeleid op vleugel door Dick Grasman. Na afloop van de viering is er koffie en thee en gelegenheid om met elkaar, de voorganger of bestuursleden in gesprek te gaan.

Inlichtingen: www.westfrieseekklesia.nl.

Wandelend ideeën opdoen in privé tuinen

Diverse tuinen staan 25 en 26 mei open voor publiek. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Top in de Kop is een jaarlijks terugkerend evenement, met de mooiste tuinen en kunst in de kop van Noord-Holland. Tijdens vijf gezamenlijke open weekends, worden de mooiste privétuinen, beeldentuinen, ateliers, een rosarium en natuurvriendelijke kwekerij opengesteld voor publiek.

Geniet van de sfeervolle tuinen, de vele kleurige borders, de verrassend mooie kunstwerken en de gastvrijheid van de tuineigenaren. De volgende tuinen staan 25 en 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur open voor belangstellenden: Rietje Beuken, Haverkamp 15 in Ursem en familie Meeuwes, Zuiderweg 6 in Opperdoes.

De tuin van de familie Neefjes in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

Voor meer informatie over de tuinen en de entree kijk op www.topindekop.nl.

Groene Route

De Groene Route bestaat inmiddels vijf jaar en wordt gevormd door een groeiende groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland noord. Zij willen anderen graag laten genieten van hun prachtige privétuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen. Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij allen hoog in het vaandel. Zaterdag en zondag 25 en 26 mei vindt een open weekend plaats. De tuinen staan volop vaste planten en late bollen te pronken. De kwekerijen bieden ook voorjaarsbloeiers aan. Wandel langs vijvers en borders vol Alliums, geniet van Geranium, Akelei en vele andere stralende voorjaarsdiva´s. Deelnemers zijn onder meer Kwekerij De Bolderik, aan de Reigerweg in Abbekerk, de Familie Neefjes, Vok Koomenweg 5 in Wervershoof en Atie en Cees Jonker, Westerstraat 74 in Sijbekarspel. Ook van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Meer inlichtingen, zie www.degroeneroute.nl.

Juf Daniëlle in het zonnetje gezet

Juf Daniëlle is 25 jaar in dienst en dat werd gevierd! (Foto: aangeleverd)

Avenhorn - Daniëlle Ligthart is 25 jaar in dienst bij Stichting Kinderopvang Koggenland. Op de locatie Pinokkio, De Fuik 1 in Avenhorn werd uitgebreid feest gevierd met alle kinderen en medewerkers. Daniëlle is een vast gezicht voor het hele dorp. Daniëlle heeft zich altijd bezig gehouden met de jongste kinderen. Ze begon haar carrière in de dreumesengroep en heeft zich later gericht op de allerjongsten en is nu pedagogisch medewerker van de babygroep. Volgens collega's is Daniëlle is een warme en lieve collega, die veel zorg uitdraagt naar de kinderen, zet zich in voor de zomerfeesten en andere evenementen. Daniëlle zorgt dat kinderen en ouders zich welkom en veilig voelen. Ze stimuleert ieder kind om te groeien en te ontwikkelen.

St. George naar bekerfinale

V.l.n.r. voor: Pristen Sas, Milan Groot en Mats Breed. Midden: Job Smits Roy Kunst, Dorus Pater, Vincent Spruit en Djaimy Cornips. Achter: Mika Munster, Sam Laan, Luca Boschma, Kilian Guijt, Shazib Syed, Jari Munster, Devin Groot, Dave Kok, begeleiders Robby Groot en Ben Kunst. (Foto: aangeleverd)

SPIERDIJK - St. George JO15-1 uit Spierdijk won de halve bekerfinale tegen vv UNO JO15-2 uit Hoofddorp. Het was een spannende wedstrijd met veel belangstellenden. St. George kwam met 0-1 achter te staan, maar met de rust was het 1-1. Na een zinderende tweede helft, waarbij de doelpunten uitbleven, bleef de eindstand 1-1. De penaltyserie volgde en St. George JO15-1 won met 4-3 van UNO JO15-2. Een prachtig resultaat van de mannen. Op naar de bekerfinale.

De wedstrijd vindt 1 juni plaats om 15.00 uur bij Legmeervogels in Uithoorn.

Flowerpower

Mijn vriendinnetje en ik waren er per ongeluk verzeild geraakt, in het huis waar een commune woonde. Maar toen we het eenmaal ontdekt hadden, was de aantrekkingskracht groot.

Het was in de jaren zeventig. De commune was neergestreken in een oude boerderij. Het eerste wat opviel was de geur. Wierook, dacht ik toen. Ik had ook van die staafjes op mijn kamer staan. Nu weet ik dat er waarschijnlijk de nodige wiet gerookt werd. Voor de ramen hingen doeken die op het tafelkleed van mijn oma leken. Er kwam geen straaltje licht binnen. Wel flikkerden er theelichtjes in jampotjes op de grond en in kandelaars brandden druipkaarsen. Het gaf de kamer een sfeer van heiligheid.

De deur stond altijd open. Het koord met belletjes dat in de deuropening hing, rinkelde mee met de wind. De vloer lag bezaaid met grote kussens van ribfluweel. Uit hoeveel mensen de commune bestond, is me niet duidelijk geworden. Dat leek steeds te veranderen, maar iedereen had lang haar en ze liepen allemaal op blote voeten. Altijd speelde er wel iemand gitaar en op sommige dagen zat de hele groep te neuriën. Niemand leek ons op te merken als wij er rondliepen.

We waren vooral gefascineerd door de kunstbloemen waarmee de muren van de woonkamer behangen waren. In lange slingers hingen ze van het plafond tot de vloer en ze hadden alle kleuren van de regenboog. We vonden ze prachtig.

Op een dag lagen al die bloemen buiten. We namen ze mee zonder het te vragen. Dat was niet nodig, wisten we. We laadden ze in een kruiwagen waar het roest vanaf bladerde en gingen ermee langs de huizen. We hebben niet heel erg goede zaken gedaan. Misschien doordat onze bloemen naar wierook of wiet roken.

Kamerkorenfestival Hoorn-Oude Muziek

Het Jongemannenkoor Oldenzaal neemt ook dit jaar weer deel aan het Kamerkorenfestival Hoorn - Oude Muziek Nu. (Foto: Stadsjongenskoor Oldenzaal)

HOORN - Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu presenteert zaterdag 25 en zondag 26 mei voor de tweede keer een festival in de Oosterkerk in Hoorn voor klassieke kamerkoren die oude muziek op het repertoire hebben staan. Er zijn drie gastoptredens. Zaterdag 25 mei (19.30 uur) brengen Kamerkoor Sine Nomine (Alkmaar) en Accademia Amsterdam de concertvertelling De Weg van Esther. Mannenkwartet La Notte verzorgt zondag 26 mei om 14.00 uur een gastoptreden met waterrijk repertoire. Het slotconcert op zondag 26 mei (15.30 uur), getiteld Koninklijke Barok, wordt verzorgd door Collegium Musicum Traiectum. De stichting verwelkomt Michiel Meijer (zanger, leiding zangersworkshop) en Jos van Veldhoven (dirigent, masterclass voor dirigenten). In de workshop voor zangers en de masterclass voor dirigenten op zaterdag 25 mei gaan zij aan de slag met drie prachtige werken. Meer informatie: www.oudemuzieknu.nl.

Kunst- en tuinroute

ANDIJK - Tijdens de kunst- en ruinroute in Andijk kunnen bezoekers zaterdag 25 mei genieten van verrassende ontmoetingen met creatieve hobbyisten en hun passie.

Op 29 locaties laten zij hun talenten zien, zoals schilderkunst, muziek, fotografie, tuinaanleg, handwerk, beeldhouw- en kartonkunst en verzamelingen. Starten met de route kan vanaf 11.00 uur op vier plaatsen: de rooms-katholieke kerk (Bangert 26), De Kapel (Middenweg 48), de gereformeerde kerk (Middenweg 4) en op Hornpad 2 bij de familie Groot.

Deelname is gratis en bezoekers krijgen een kaart van Andijk mee met daarop alle informatie en locaties.

Nieuwe columnist: Sandra Visser

Sandra Visser uit Hoorn schrijft vanaf nu elke maand een column voor West-Friesland/Groene Hart op Zondag. "Mijn naam is Sandra Visser. Ik ben 55 en woon met mijn partner Menno en onze zoon Thomas in Hoorn. En niet te vergeten met onze hond Kailo. Ik schrijf verzonnen verhalen die meestal met een been in de werkelijkheid staan. Sommige zijn opgenomen in verhalenbundels. Inspiratie vind ik in het dagelijks leven. Ik beleef veel plezier aan het schrijven en hoop dat dat ook geldt voor u als lezer."

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Onderdijk.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg verwelkomt deze week:

- Ties Frederik Hofman uit Oosterblokker, geboren op 12 mei.

Multicultureel tafelen

BOVENKARSPEL - Vrouwen uit verschillende landen komen een aantal keren per jaar bij elkaar om in de Kookstudio van 't Stadsplein (Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel) van elkaar te leren koken. Er worden recepten uitgewisseld en de deelnemers eten deze avond gezamenlijk. De eerstvolgende keer is donderdag 23 mei van 17.00 tot 21.00 uur. Benieuwd naar de echte Filipijnse, Sri Lankaanse of Hongaarse keuken? Aanmelden kan via www.tstadsplein.nl .

Molens, films en muziek in 't Centrum

Wipmolen Weel en Braken in Obdam. (Foto: Jan Smit)

DE WEERE - het Westfries Genootschap houdt zaterdag 25 mei van 13.00 tot 17.00 uur haar jaarlijkse voorjaarsstreekmiddag. Deze middag is zowel voor leden als voor niet-leden toegankelijk.

Joop Schouten, bestuurslid van Stichting De Westfriese Molens, vertelt over het ontstaan van de stichting, het molenbezit, de huidige functie van de molens, het onderhoud en de financiering. Tevens geeft hij uitleg over diverse onderdelen van de molen. De inleiding is voorzien van beelden en wordt besloten met een West-Fries gedicht en een korte film over de restauratie van de molen van Waarland.

Na de pauze laat stichting Projector enkele films uit haar archief zien. Daarna volgt een optreden van Waterwijs. De leden van deze groep zingen Nederlandstalige verhalenliedjes. Zij begeleiden zichzelf op instrumenten zoals gitaar, accordeon, dwarsfluit en mondharmonica. Het thema van hun programma is van ZuiderZee tot IJsselMeer. Ook zingen de leden een lied over De Keins (gelegen in de buurt van Schagen).

Middag gezelligheid

De kosten voor deze middag bedragen voor leden en hun partners 13 euro per persoon. Daarbij zijn inbegrepen tweemaal koffie of thee met koek en één drankje en een hapje. Ook mensen die geen lid van het Westfries Genootschap zijn, kunnen deze middag bijwonen. Zij schrijven zich bij de ingang van de zaal in als deelnemer en dan contant betalen. Voor niet-leden zijn de kosten 14 euro per persoon. Neemt gerust iemand mee!

Voor meer informatie, zie www.westfriesgenootschap.nl.

Rommelmarkt K&V

Wie nog spulletje heeft voor de rommelmarkt van Kracht en Vriendschap, kan die brengen bij De Weyver. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - De rommelmarkt van Kracht en Vriendschap wordt 29 juni van 09.00 tot 14.00 uur gehouden in de tennishal van de Weyver in Hoogwoud.

Tijdens de rommelmarkt draait weer het rad van fortuin met leuke prijsjes. De leden van de vereniging komen eind mei langs de deur voor de verkoop van de lootjes voor de loterij. De hoofdprijs is 250 euro en daarnaast hebben bezoekers kans op talloze prijzenpakketten. De trekking van de loterij vind plaats om 13.00 uur.

Wie heeft er nog spulletjes voor de loterij? De leden halen ze vanaf 22 juni op.

Wie eerder van spullen af wil, kan deze afleveren in sportcentrum de Weyver. Kracht en Vriendschap is erbij gebaat.

U helpt toch ook?

Slijterij Hoogland organiseert: Zomerse wijnproeverij!

De afgelopen editie van de zomerse wijnproeverij van Slijterij Hoogland was zeer geslaagd. (Foto: archief Rodi Media)

OPMEER – Zondag 2 juni is het weer zover. Van 14.00 uur tot 17.00 uur kunt u weer volop genieten van heerlijk frisse witte wijn, rode wijn en rosé tijdens onze wijnproeverij in de tuin.

Het is alweer de vijfde keer dat deze succesvolle proeverij wordt gehouden om u kennis te laten maken met diverse nieuwe wijnen. Meer dan zeventig verschillende wijnen en ook ports staan voor u klaar om geproefd te worden. Natuurlijk ontbreken de 'bubbles' niet!

Wijnproeverij is fijnproeverij

Het aantal deelnemers is wel beperkt, dus wacht niet te lang, want vol is vol. Wilt u hierbij aanwezig zijn: meldt u dan aan via info@deslijterijopmeer.nl of bel 0226-353645. De kosten voor deze zomerse proeverij zijn slechts 10 euro!

Dit heerlijke feestje vindt plaats in Slijterij Hoogland, Breestraat 26 in Opmeer. Liefhebbers die de vorige editie hebben gemist, zorg dat u deze keer de Zomerse wijnproeverij niet mist.
Tot ziens, Roen en Anneke Hoogland.

No PressSure met Loek A Like Neil Diamond

Loek Manshande vertolkt de nummers van Neil Diamond. (Foto: aangeleverd)

WESTWOUD - Loek A Like Neil Diamond (Loek Manshande) treedt zondag 19 mei samen met Bigband No PressSure op in de Schalm, Doctor Nuijensstraat 14b in Westwoud.

Loek vertolkt de nummers van Neil Diamond. No PressSure, een van de bekendste bigbands van West-Friesland, heeft in de Schalm haar vaste repetitieavond. De band bestaat uit twintig muzikanten met zanger Jurie de Boer en zangeres Dayenne Stuyt. Orkestleider is Jeroen Woelders. Aanvang 16.00 uur. Kaarten voor No PressSure met Loek A Like Neil Diamond zijn verkrijgbaar via www.deschalmwestwoud.nl. .

Boekenbeurs in kerk Oudendijk

Struinen op de boekenmarkt in de kerk van Oudendijk. (Foto: aangeleverd)

OUDENDIJK - In de kerk van Oudendijk aan de Dorpsweg 24 vindt zaterdag 25 en zondag 26 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni een boekenbeurs plaats.

Dorpsgenoot Mary Al toont gedurende de boekenbeurs een overzicht van haar schilderijen. De kerk is op genoemde dagen geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Boeken en elpees gezocht

De organisatie is nog op zoek naar boeken, maar ook elpees, cd's, dvd's en puzzels die in de kerk verkocht kunnen worden. Bel of mail voor meer informatie met Theo Lursen (06-53739854 / theolursen@hetnet.nl).

Het Warenhuis Sint Jan

Werk van Ella Siekman. (Foto: Rika Hilverts)

HOORN - Onder de titel 'Het Warenhuis Sint Jan' haakt De Boterhal met deze expositie in op de landelijke aandacht voor Rembrandt en de Gouden Eeuw. De expositie is tot en met 16 juni te zien in De Boterhal aan het Kerkplein 39 in Hoorn.

Meer dan twintig kunstenaars uit Hoorn en wijde omgeving - onder wie Ella Siekman, Ella Koopman en Sepehr Maghsoudi - leverden een bijdrage aan een Wunderkammer of Rariteitenkabinet, met kunst­werken die verwijzen naar de bonte verzamelingen die ontstonden door het vele reizen naar nieuwe oorden in de zeventiende eeuw.

Kostuums

Te midden van al deze kabinetjes geven drie kostuumdesigners hun visie op wat voor kleren een zeventiende-eeuwer gedragen zou hebben indien zij over onze hedendaagse materialen hadden kunnen beschikken.

Kunstcentrum De Boterhal is gevestigd in het voormalige Sint Jans Gasthuis.

De Boterhal is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. Meer informatie: www.boterhal.com.

Reünieconcert St. Ceacilia

Muziekvereniging St. Caecilia bestaat honderd jaar. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Muziekvereniging St. Caecilia geeft vanwege het honderdjarig bestaan zaterdag 25 mei een reünieconcert in De Dars, Europasingel in Wervershoof. Aanvang 20.00 uur. Ook oud-leden verlenen hun medewerking aan dit concert. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Rheino's, Dorpsstraat in Wervershoof. Kinderen tot twaalf jaar vrij entree.

'Op halve kracht'

Frank Langenberg op zijn elektrische fiets. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Maar liefst 100.000 kilometer heeft hij gefietst, Frank Langenberg uit Zaandam. In de acht jaar tijd dat Frank op zijn elektrische fiets rijdt heeft hij veel mooie plaatsen gezien en enorme afstanden afgelegd. 100.000 kilometer op een e-bike klinkt misschien niet heel zwaar, maar Frank is aan de rechterkant van zijn lichaam verlamd aan zijn arm en been. Dat maakt het fietsen niet gemakkelijk, maar zijn verlamming houdt hem niet tegen. Fietsen geeft Frank het ultieme gevoel van vrijheid.

Frank is aan één kant verlamd maar fietste toch 100.000 kilometer

Frank had altijd een actief leven. Zijn motor was zijn lust en zijn leven. Dat die grote liefde uiteindelijk zijn leven op z'n kop zou zetten, had hij niet kunnen voorspellen. Als hij met de motor op vakantie is in Schotland wordt hij aangereden. Frank raakt verlamd aan zijn rechterbeen en -arm. Frank haalt zijn voldoening nu uit het fietsen, zijn eigen stukje vrijheid.

Betrouwbare fiets

Frank geeft niet zomaar op. Bij hem is het alles of niets. Dat geldt ook voor zijn fietstochten. Bijna iedere dag stapt hij op zijn elektrische fiets. Met mooi weer wordt er met gemak 85 tot 100 kilometer afgelegd. Vanwege zijn lichamelijke beperking, kan Frank niet zomaar op iedere fiets fietsen. Een elektrische fiets met middenmotor, waarbij druk van de voet op de trapper extra snelheid geeft, is voor Frank geen optie.

Bij weinig fietsenzaken begrepen ze dat. Totdat Frank bij Fiets.com in Wormerveer kwam. Daar zagen ze precies wat hij nodig had: een e-bike met voorwielmotor. Door de betrouwbaarheid, 5 jaar garantie op motor en accu, goede actieradius en de scherpe prijs liet Frank zich de Icycle Mistral adviseren.

De fiets is wat aangepast voor Frank. Zo moet er normaal gesproken aan de rechterkant worden geschakeld. Nu is dit verplaatst naar links. Daarnaast kan Frank maar met één hand remmen, waardoor er is gekozen voor een extra sterke rem. De trapper heeft Frank zelf aangepast en daar een beugel aan toegevoegd, hier kan hij zijn voet in vastklemmen. Het op- en afstappen gaat niet heel gemakkelijk.

Frank moet zijn been over de fiets heen zwaaien en zet vervolgens zijn voet vast aan de trapper.

Het komt weleens voor dat het mis gaat en dat hij valt, waardoor de fiets beschadigd raakt. Gelukkig hebben ze bij Fiets.com alle onderdelen liggen en is hij de fiets nooit langer dan een uur kwijt.

Bijzondere logeeradresjes

Fietstochten maakt Frank het liefst alleen. Zo wordt hij door niets of niemand belemmerd en kan hij zijn eigen snelle tempo aanhouden. Hij fietst met name door België, Luxemburg, Duitsland en natuurlijk Nederland. Via de organisatie 'vrienden op de fiets' vindt Frank zijn logeeradresjes. Dit zorgt voor leuke en bijzondere situaties. Van slapen in een café tot logeren bij Jehova's getuigen, iedere tocht is anders.

De berg op

Moet hij een berg op, dan lukt het Frank niet om genoeg kracht te zetten.

Dat is zijn grootste uitdaging tijdens het fietsen.

Nieuwste technieken geven hoop voor toekomst

Gelukkig geven de nieuwste technieken op fietsgebied Frank goede hoop voor de toekomst. Fiets.com brengt in juni met een nieuw model fiets op de markt.

Deze elektrische fiets heeft een middenmotor zonder trapondersteuning.

Deze motor is drie keer zo sterk als de voorwielmotor die Frank nu gebruikt. Dat geeft hem voldoende kracht om toch bergopwaarts te fietsen.

Plannen heeft Frank in elk geval genoeg, hij hoopt ooit nog een tocht naar Reading in Engeland of Nantes in Frankrijk te maken. Frank blijft dus fietsen en zal ongetwijfeld nog vele kilometers afleggen.Op naar de 200.000?

'Op halve kracht'

Frank Langenberg op zijn elektrische fiets. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Maar liefst 100.000 kilometer heeft hij gefietst, Frank Langenberg uit Zaandam. In de acht jaar tijd dat Frank op zijn elektrische fiets rijdt heeft hij veel mooie plaatsen gezien en enorme afstanden afgelegd. 100.000 kilometer op een e-bike klinkt misschien niet heel zwaar, maar Frank is aan de rechterkant van zijn lichaam verlamd aan zijn arm en been. Dat maakt het fietsen niet gemakkelijk, maar zijn verlamming houdt hem niet tegen. Fietsen geeft Frank het ultieme gevoel van vrijheid.

Frank is aan één kant verlamd maar fietste toch 100.000 kilometer

Frank had altijd een actief leven. Zijn motor was zijn lust en zijn leven. Dat die grote liefde uiteindelijk zijn leven op z'n kop zou zetten, had hij niet kunnen voorspellen. Als hij met de motor op vakantie is in Schotland wordt hij aangereden. Frank raakt verlamd aan zijn rechterbeen en -arm. Frank haalt zijn voldoening nu uit het fietsen, zijn eigen stukje vrijheid.

Betrouwbare fiets

Frank geeft niet zomaar op. Bij hem is het alles of niets. Dat geldt ook voor zijn fietstochten. Bijna iedere dag stapt hij op zijn elektrische fiets. Met mooi weer wordt er met gemak 85 tot 100 kilometer afgelegd. Vanwege zijn lichamelijke beperking, kan Frank niet zomaar op iedere fiets fietsen. Een elektrische fiets met middenmotor, waarbij druk van de voet op de trapper extra snelheid geeft, is voor Frank geen optie.

Bij weinig fietsenzaken begrepen ze dat. Totdat Frank bij Fiets.com in Wormerveer kwam. Daar zagen ze precies wat hij nodig had: een e-bike met voorwielmotor. Door de betrouwbaarheid, 5 jaar garantie op motor en accu, goede actieradius en de scherpe prijs liet Frank zich de Icycle Mistral adviseren.

De fiets is wat aangepast voor Frank. Zo moet er normaal gesproken aan de rechterkant worden geschakeld. Nu is dit verplaatst naar links. Daarnaast kan Frank maar met één hand remmen, waardoor er is gekozen voor een extra sterke rem. De trapper heeft Frank zelf aangepast en daar een beugel aan toegevoegd, hier kan hij zijn voet in vastklemmen. Het op- en afstappen gaat niet heel gemakkelijk.

Frank moet zijn been over de fiets heen zwaaien en zet vervolgens zijn voet vast aan de trapper.

Het komt weleens voor dat het mis gaat en dat hij valt, waardoor de fiets beschadigd raakt. Gelukkig hebben ze bij Fiets.com alle onderdelen liggen en is hij de fiets nooit langer dan een uur kwijt.

Bijzondere logeeradresjes

Fietstochten maakt Frank het liefst alleen. Zo wordt hij door niets of niemand belemmerd en kan hij zijn eigen snelle tempo aanhouden. Hij fietst met name door België, Luxemburg, Duitsland en natuurlijk Nederland. Via de organisatie 'vrienden op de fiets' vindt Frank zijn logeeradresjes. Dit zorgt voor leuke en bijzondere situaties. Van slapen in een café tot logeren bij Jehova's getuigen, iedere tocht is anders.

De berg op

Moet hij een berg op, dan lukt het Frank niet om genoeg kracht te zetten.

Dat is zijn grootste uitdaging tijdens het fietsen.

Nieuwste technieken geven hoop voor toekomst

Gelukkig geven de nieuwste technieken op fietsgebied Frank goede hoop voor de toekomst. Fiets.com brengt in juni met een nieuw model fiets op de markt.

Deze elektrische fiets heeft een middenmotor zonder trapondersteuning. Deze motor is drie keer zo sterk als de voorwielmotor die Frank nu gebruikt. Dat geeft hem voldoende kracht om toch bergopwaarts te fietsen. Plannen heeft Frank in elk geval genoeg, hij hoopt ooit nog een tocht naar Reading in Engeland of Nantes in Frankrijk te maken. Frank blijft dus fietsen en zal ongetwijfeld nog vele kilometers afleggen.Op naar de 200.000?

Expositie De Blauwe Schuit

Werk van Ingrid de Wit. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Bij kunst- en cultuurcentrum De Blauwe Schuit is van 12 mei tot en met 5 juli een expositie te zien van cursisten fotografie, keramiek, beeldhouwen en schilderen.

Jenny de Haas maakt al vijftien jaar keramiek. Haar inspiratie haalt ze uit de elementen: water, vuur, lucht en aarde. Cursist Karin Spil kun je gerust 'verslaafd' noemen aan beeldhouwen. Al negentien jaar beeldhouwt ze bij De Blauwe Schuit. Ze laat zich inspireren door kunstenaars zoals Escher. Ingrid de Wit werkt graag met acrylverf, aquarel en pastel en gebruikt deze materialen gerust in hetzelfde werk. Portretten van mensen en vogels vindt ze het mooist om te schilderen. Johan Reehorst exposeert met zijn fotografiewerk. Mensen, gekke dingen, structuren en architectuur hebben Johans fotografische voorkeur. Verder is een kleine portretgalerij ingericht. De portretten zijn gemaakt naar aanleiding van de thuiswedstrijd van het tv-programma 'Project Rembrandt'. Deelnemers konden bij De Blauwe Schuit een begin maken met hun portret tijdens een online live-stream van het programma. Een aantal van hen heeft meegedaan aan de wedstrijd, en hoewel zij niet bij de uiteindelijke winnaars zaten, worden de portretten op deze manier tóch in het zonnetje gezet.

Adres: Vredehofstraat 7a in Hoorn. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 16.30 uur. Meer informatie: www.blauweschuit.nl.

Het Park deze Week

(Foto: Roxanne Hellevoort)

HOORN - Het publiek krijgt een belangrijke fysieke rol in 'Weltschmerz', de debuutvoorstelling van Anne & Lisa. De jonge vrouwen geven de eerste rij decorstukken om vast te houden, leggen een peperkoekwaslijn aan langs omhooggestoken armen, en vragen iemand het podium op te lopen om een beertje te komen knuffelen. Daar durven ze best wat tijd voor te nemen. Komt er niemand helpen, dan gaan ze niet verder. Zo is de voorstelling niet alleen spannend voor de bezoekers, maar ook voor Anne & Lisa.

Anne & Lisa laten in deze voorstelling spannende glimpen zien van waar toekomstige voorstellingen naartoe zouden kunnen gaan. Hun absurdisme blijkt in een paar scènes griezelig goed te passen bij maatschappelijke ontwikkelingen.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op zaterdag 1 juni om 20.30 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@hetpark.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Anne & Lisa'. Reageer uiterlijk 21 mei. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl

EHBO bij kinderen

HOORN - De workshop 'EHBO aan baby's en kinderen' vindt woensdag 19 juni in het Rode Kruis-gebouw, Vredehofstraat 9c in Hoorn plaats. De zeven meest voorkomende ongevallen bij kinderen worden behandeld. Bij deze workshop ontvangen de cursisten het boek 'EHBO aan baby's en kinderen'. Na afloop krijgen zij een bewijs van deelname. De cursus is van 19.15 tot 21.45 uur. Ouders/opvoeders kunnen zich aanmelden bij GGD Hollands Noorden via het inschrijfformulier op www.ggdhn.nl/cursussen. Meer informatie: cursusbureau@ggdhn.nl of 088-0100557.

Jeugdclinic wedstrijdvissen

Kinderen die beter willen leren wedstrijdvissen, kunnen bij de Visput een clinic volgen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Kinderen die beter willen leren wedstrijdvissen, kunnen zaterdag 25 mei naar de Visput aan het Witte Hert in Enkhuizen komen. Er wordt met de vaste stok op karper(tjes) gevist.

Deze dag, georganiseerd door Sportvisserij MidWest Nederland, is voor zowel kinderen die nog niet zo goed kunnen vissen als voor ervaren jonge wedstrijdvissers. De clinics worden verzorgd door ervaren wedstrijdvissers, waaronder witvisfenomeen Sjors Milder. Ze starten om 9.30 uur en duren tot 14.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden via info@sportvisserijmidwestnederland.nl .

Magazijnleegverkoop bij EP:Beerepoot

REGIO - Het magazijn van EP:Beerepoot aan de Bollenmarkt in Zwaagdijk-Oost opent zondag 19 mei om 11.00 uur de deuren voor de populaire Magazijnleegverkoop. Profiteer acht dagen lang van extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken. Wees er snel bij, want op is op.

De altijd drukbezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor u op. Wasmachines, drogers, (Oled)televisies, stofzuigers, koelkasten, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Prachtige producten van onder andere Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura en AEG zijn aanwezig.

Vele klanten weten inmiddels de weg naar het magazijn aan de Bollenmarkt wel te vinden. Niet alleen vanwege de hoge kortingen, maar ook vanwege het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn. Een mooie aankoop gedaan, maar geen ruimte in de auto? Maak zondag 19 mei gratis gebruik van de Mercedes-Benz bestelwagens van Gomes!

Van zondag 19 mei tot en met zondag 26 mei is men van harte welkom aan Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein). Op beide zondagen is het magazijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Van maandag 20 mei tot en met zaterdag 25 mei is men van 10.00 tot 18.00 uur welkom. Kom langs en profiteer van extreme kortingen, maar met de service van EP:Beerepoot. Kijk voor meer informatie en extra aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl.

Open repetitie Midlife

OOSTERLEEK - De Venhuizer formatie Midlife houdt zondag 19 mei in Herbergh 't IJsselmeer in Oosterleek een openbare repetitie. De aanvang is om 14.30 uur en de toegang is gratis. De groep, die muziek maakt van onder andere The Scene, The Beatles en Crowded House, bestaat uit Maikel Kenter (zang), Marco Vlaar (sologitaar en zang), Michel Haring (keyboards en zang), Arnold Appelman (gitaar en zang), Marcel Ursem (bas) en Dennet Mol (drums en zang).

Meer informatie: 0229-503150.

Dorpentocht Motorclub West-Friesland

NIBBIXWOUD - Motorclub West-Friesland verzorgt zondag 19 mei de 44e editie van de 15-dorpentocht. Deze rit gaat door West-Friesland en doet op z'n minst vijftien dorpen aan. De lengte van de rit is circa 180 kilometer. De route is bij inschrijving te ontvangen en is alleen op GPS beschikbaar. Leden van de motorclub mogen gratis deelnemen aan deze rit, andere deelnemers betalen zes euro inschrijfgeld. Inschrijven kan tussen 9.00 en 12.00 uur in de kantine van de IJsclub De Sluisven, Oosterwijzend 24a in Nibbixwoud.