Den Helder op Zondag

17 maart 2019

Den Helder op Zondag 17 maart 2019


Ervaar thuisgevoel bij de Halve van Den Helder

Deelnemers aan de Halve van Den Helder laten de Lange Jaap achter zich. (Foto: DH Foto)

DEN HELDER - Beeld je eens in: lopen over een parcours dat je leidt langs Rijksmonumenten als een oude werf, forten, de grootste gietijzeren vuurtoren van Europa. Als bonus ren je in de schone lucht langs de dijk en zee (en nee, je hoeft niet te ploeteren door het zand). Dat allemaal tijdens een wedstrijd waarin je de ruimte hebt om je eigen tempo te lopen en een goede tijd neer te zetten. En oh ja, de start en finish is op maar zo'n 50 meter van de kleedruimtes. Al die ingrediënten vormen samen de Halve van Den Helder.

De komende jubileumeditie op zondag 14 april is een bijzondere: niet alleen is het de tiende keer dat het evenement wordt gehouden, maar mogelijk ook meteen de laatste. Het bestuur dat in al die jaren het evenement heeft georganiseerd, stopt ermee en vooralsnog is er geen opvolging gevonden. Uiteraard is er een grote zoektocht gaande naar de volgende generatie bestuurders.

Het doel tien jaar geleden was Den Helder op z'n mooist laten zien en laten beleven, blikt voorzitter Marco Bena Brandini terug. "Dat is gelukt en daar ben ik trots op. We hebben een mooi sportief evenement neergezet voor alle leeftijden, dat door een compact team met heel veel vrijwilligers wordt gedragen."

Hoewel we aan de vooravond van de tiende editie staan, noemt Marco de eerste Halve voor hem de mooiste: "Toen had ik ook nog echt de spanning of alles wat we hadden uitgedacht ook echt zou lukken." En dat deed het: "Het is dan ook mooi dat we deze tiende editie nog steeds met ons vaste team mogen organiseren en we een hechte vrijwilligersclub hebben. Zonder al deze vrijwilligers -zo'n 250 mensen- zou er geen Halve zijn."

Tijdens de Halve van Den Helder kunnen volwassen lopers kiezen voor de 5 kilometer, 13,7 en uiteraard de halve marathon.

lees verder op pagina 3


Meubilair voor Ontmoetingskerk

DEN HELDER – Vraag vanuit verenigingen en stichtingen en aanbod van ondernemers aan elkaar verbinden. Dat is waar de Helderse Uitdaging zich mee bezig houdt. Zo heeft accountantskantoor Omnyacc hun meubilair aangeboden en is er een mooie match tussen Ontmoetingskerk Julianadorp en MFC 't Dorpshuis Julianadorp gerealiseerd.

Het accountantskantoor gaat hun locatie in Den Helder verbouwen en heeft daarom verschillende stukken meubilair beschikbaar gesteld aan de Helderse uitdaging. Verenigingen en stichtingen die nog bureaus archiefkasten, bureaustoelen, tafels of stoelen kunnen gebruiken kunnen zich melden via info@helderseuitdaging.nl. Op de website van de Helderse Uitdaging staat al het aanbod stuk voor stuk opschreven.

Een mooie match waar netwerk en verbinden een belangrijke rol speelde. Ontmoetingskerk Julianadorp was op zoek naar 25 nieuwe stoelen. Via het netwerk van matchgroeplid Brigitte Jacobs kwam de Helderse Uitdaging bij MFC Boerderij De Schooten terecht, want zij wist dat de Boerderij nieuw meubilair zou krijgen. De stoelen waren echter al aan andere partijen vergeven, maar voorzitter Marc Petter zette zijn netwerk weer in. En zo ontving Wilma Waard van Ontmoetingskerk Julianadorp de stoelen van Kees Vermaas van MFC 't Dorpshuis Julianadorp die hij persoonlijk kwam langs brengen. Zie voor meer informatie: www.helderseuitdaging.nl

Bunch of Barrels

DEN HELDER - De band Bunch of Barrels geeft zaterdag 23 maart een concert in Windkracht 13 aan Weststraat 107-109 in Den Helder. Aanvang 21.00 uur.

Bunch Of Barrels neemt het publiek mee naar de muziek uit de jaren '60 en '70, met hier en daar een uitstapje naar de folkmuziek. Intieme sfeer, sprankelende akoestische gitaren, twinkelende mandoline, bluesharp, basic percussie, maar vooral meerstemmige vocalen. De band onderscheidt zich door meerstemmige harmonieën, die subtiel zijn verweven in bekende, goed in het gehoor liggende songs. Meesterwerkjes uit de beste jaren van de popmuziek worden met begeleidende sfeerbeelden als verrassende, muzikale cadeautjes uitgepakt.

De toegang bedraagt € 7,50. Vrienden van Den Helder betalen € 6,-. Reserveren via info@windkracht13.nl

Lezing over Helderse botters

Botter HD2 in actie. (Foto: Lenie van Veen)

DEN HELDER - Gert de Haas van Stichting de Helderse Botters houdt maandag 18 maart een lezing over Helderse Botters in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Aanvang 19.30 uur. Entree 3,50 euro.

Het gaat die avond over de geschiedenis van de botter en over de eigen Helderse schepen. Den Helder is aan drie zijden omgeven door water. Het is dus niet verwonderlijk dat de ligging van de stad een stempel heeft gedrukt op de identiteit ervan.

'Het gezicht'

Door de eeuwen heen dankten velen hun bestaan aan het water. Vletterlieden gingen de zee op om voor de deur op haring te vissen. Maar er werd ook verder op zee gevist met botters, houten zeilschepen. Vis, Visserij en Vissersschepen hoorden bij en bepaalden 'het gezicht' van Den Helder.

Kennis

Van de tientallen houten zeilende vissersschepen zijn er na honderd jaar nog twee over. De Stichting Helderse Botters ijvert voor het behoud ervan, niet alleen van de schepen zelf, maar vooral ook van de kennis die erbij hoort, zoals scheepsbouw, het varen en vissen. De schepen zijn geen fossielen, maar 'levende monumenten' die het behouden meer dan waard zijn. Regelmatig zijn de varende monumenten dan ook te zien op het Wad en het IJsselmeer.

Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies

Ervaar thuisgevoel bij Halve van Den Helder

Deelnemers aan de Halve van Den Helder laten de Lange Jaap achter zich. Foto: (Foto: DH Foto)

> vervolg van de voorpagina

Daarnaast is er een bedrijvenloop, waarmee je met je bedrijf een sportief visitekaartje afgeeft en ook nog eens goede doelen steunt. Voor kinderen zijn er een kids- en scholierenloop. Voorinschrijven voor de onderdelen kan tot en met zondag 17 maart.

Recreatief en sportief

Waarom je mee zou moeten doen volgens voorzitter Marco? "Niet alleen omdat het mogelijk de laatste editie is. Wat de Halve uniek maakt voor mij is de combinatie recreatief en sportief. Je bent ook bezig op een geweldig parcours en route, en hebt de start en finish op een toplocatie: de oude Rijkswerf Willemsoord. Alles ligt compact bij elkaar. Veel deelnemers voelen zich dan ook thuis bij ons."

Henk Steunenberg lid van verdienste TVJ

JULIANADORP - Henk Steunenberg is donderdag 7 maart benoemd tot Lid van Verdienste van Tennisvereniging Julianadorp (TVJ) tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Henk is al sinds 1978 lid van TVJ en is vanaf dag één actief geweest binnen de club. Zo is hij voorzitter van de Jeugdcommissie geweest, heeft hij het initiatief genomen om te komen tot gesponsorde selectieteams, is hij lange tijd coördinator van het clubblad De Duinklapper en voorzitter van de Zandlopercommissie geweest. Tot op de dag van vandaag is Henk actief binnen de club, met name tijdens het Zandlopertoernooi waar hij er, samen met Leen Barth, voor zorgt dat de banen er na elke wedstrijd weer keurig geveegd en besproeid bij liggen.

Akkoord

De vergadering ging verder unaniem akkoord met het uitbreiden van 'het licht' op het tennispark aan de Zanddijk, ook de banen 5 en 6 zullen dit jaar nog worden voorzien van een lichtinstallatie. Afgelopen jaar is weer een deel van het hekwerk vernieuwd, rest nog een klein deel waarvan het de bedoeling is dat dit in 2020 aan de beurt komt zodat een belangrijke periode van renovatie (clubhuis en hekwerk) en vernieuwing (vernieuwing) kan worden afgesloten.

Tot slot werd afscheid genomen van twee bestuursleden, secretaris Johan Wolters en voorzitter van de recreantencommissie Rob Hoogervorst leggen na ruim 7 jaar hun functies neer. Voorzitter Pieter Lutterman bedankte Johan en Rob voor hun inzet in de afgelopen periode.

Helderse 'Nostalgia'

Grossier Cor Snoeij. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Snoepgoed en chocolade

Omstreeks 1938 startte Cor Snoeij als grossier van snoepgoed en chocolade. Een gunstige tijd want Den Helder telde nog ruim honderd kleine winkeltjes die door hem werden bevoorraad. Daarbij leverde hij veel aan de toenmalige kazerne aan de Buitenhaven. Met de kist voorop de fiets reed hij in die dagen langs zijn klanten. Later ging dat bevoorraden van zijn klantenbestand vanzelfsprekend op gemotoriseerde wijze.

Ander klantenbestand

Cor Snoeij kreeg na de Tweede Wereldoorlog geleidelijk aan een totaal ander klantenbestand. Veel kleine winkeltjes verdwenen en er kwamen supermarkten voor in de plaats. Die kochten hun handel, rechtstreeks van de fabriek. Bleven over de sportkantines, snackbars. strandpaviljoens en dat soort bedrijven. Vorige week is contact gezocht met de dochter van Cor Snoeij.

Landelijk nieuws

De wekelijkse bloemlezing handelt over een Helders onderwerp dat in maart 1955 landelijk nieuws haalde. Toenmalig wethouder Johannes Mulder haalde samen met een slagersknecht op spectaculaire wijze met gevaar van eigen leven twee kleuters uit het ijskoude water die in een wak waren geraakt.

Gemeenteraadsverkiezingen

Zoals nu met een blik op de aanstaande provinciale verkiezingen keken in maart 1994, dus vijfentwintig jaar geleden, velen uit naar de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA had vlak voor de verkiezingen zeven zetels, de vier herkiesbare raadsleden vormden samen met Stegers de top vijf van de lijst, waarbij de vrouwelijke afdelingsbestuurders Wiltrude Turnhout-van den Bosch en Annette Siemons respectievelijk als zesde en achtste op de lijst stonden.

Op nummer zeven stond Willem van 't Spijker, werkzaam op het KIM. Willem van 't Spijker werd afgelopen dinsdag, mede in het kader van het boek Den Helder jaren negentig deel 1 benaderd en met hem zijn herinneringen opgehaald.

Is groen jouw toekomst? Groen is nu!

URSEM - Bezoek donderdag 21 maart tussen 15.00 en 18.00 uur de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen.

Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin. We willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting.

Na twee geslaagde demodagen bij Krinkels en Donkergroen stelt nu Hoek Hoveniers, De Leet 10a in Ursem, zijn terrein beschikbaar. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren.

Meer informatie en aanmelden: www.herenbos.nl/groenisnu.

Hart voor je Hart-weken bij DA Drogisterij Oosterom

DA Drogisterij & Parfumerie Oosterom houdt momenteel de Hart voor Hart-weken. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - DA Drogisterij & Parfumerie Oosterom staat de komende tijd in het teken van de Hart voor je Hart-weken. Eigenaar Miranda Oosterom-Curvers licht toe waarom dit zo'n belangrijk thema is. "Wij zijn eigenlijk altijd wel bezig met gezondheid en nu geven wij extra aandacht aan cholesterol. In de komende weken kunnen klanten bij ons hun cholesterolwaarde laten meten. Dat is sowieso handig om te weten, zeker omdat een (te) hoog cholesterol geen klachten hoeft te geven. Mensen worden bewust gemaakt en kunnen eventueel hun leefstijl aanpassen.

Laagdrempelig

De test wordt uitgevoerd in de winkel van DA Drogisterij & Parfumerie Oosterom in winkelcentrum SchootenPlaza en neemt slechts een paar minuten in beslag. "Het wordt op een laagdrempelige manier gedaan door onze vertrouwde medewerkers. Dat is fijn voor onze klanten, waarbij wij wel aanraden om vooraf een afspraak te maken", licht Miranda toe. "De test is echter alleen een indicatie hoe het met de cholesterolwaarden staat. Indien er een te hoog cholesterol wordt gemeten, dan adviseren wij altijd om langs de huisarts te gaan. Juist het bewustwordingsproces en een eventuele verandering in leefwijze vormen de insteek van onze Hart voor je Hart-weken."

Da Drogisterij & Parfumerie Oosterom is te vinden in winkelcentrum SchootenPlaza aan Vrede en Vrijheid 5 in Den Helder, tel. 0223-635275. De aankomende cholesteroltest vindt vrijdag 22 maart plaats. Neem voor het maken van een afspraak contact op met DA Drogisterij & Parfumerie Oosterom of ga langs bij de winkel.

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee. Dat is een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk."

Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. Veenman: "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Tuincentrum De Stolp is weer open

Jan van de Berg van Tuincentrum De Stolp. (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - Met frisse energie begint Tuincentrum De Stolp dit weekend weer aan een nieuw en veelzijdig seizoen met onder andere een grote diversiteit beplanting van klein tot groot. Deze halen ze rechtstreeks vanaf de veiling of van de kweker. Door deze inkoop kunnen ze ook specifieke planten-wensen vervullen en blijven de prijzen zeer aantrekkelijk. Een mooie grote potmaat hoeft daardoor niet duur te zijn.

"Wat wij belangrijk vinden is een goed advies naar de klant toe. De standplaats, grondsoort en bemesting is van groot belang voor de plant",aldus Jan van den Berg van Tuincentrum De Stolp. "Een plant is gauw gekocht, maar het optimaal genieten komt door de juiste verzorging."

"Ons assortiment goede gronden is ook uitvoerig aanwezig. Zeker als de tuin erg schraal aan voeding is (zandgrond), wat de basis is om een mooie tuin te krijgen voor alles wat men er in gaat zetten. De mest-en bestrijdingsmiddelen zijn ook weer uitgebreid. Wij hebben goede ervaring met Culterra-mest die te gebruiken is voor gazon, borders en potten en zeer effectief en langwerkend is. We hebben veel tevreden klanten van dit product", zegt Jan.
De groentetuin-hobbyist kan zich uitleven met de biologisch voorgeteelde groenteplantjes, pootaardappelen, plant-uitjes et cetera en niet te vergeten onze goede Biologische groente. De Bij-en Vlinderbloemen zaden komen steeds meer in trek ten opzichte van de gewone, gemanipuleerde zaden.De tuinmeubelafdeling is weer vernieuwd met mooie setjes voor zonnige Outletprijsjes! Verder hebben we uiteraard onze Grijs-en roodsteen weer in het assortiment en diverse andere potterie. Verder zijn er nog diverse andere artikelen te verkrijgen zoals ACD-kastjes,tuinschuurtjes enzovoort".

Wat ook fijn winkelen is; weer of geen weer, alles is overdekt en er is ruime parkeergelegenheid bij Tuincentrum De Stolp aan Schoolweg 78 in Julianadorp. Bovendien heten ze vanaf vrijdag 15 maart Uw Groene Vakwinkel welkom! De winkel voor de tuinliefhebber,dierenvriend en doe-het-zelver. Elke betalende klant krijgt dit weekend een lente-attentie bij Tuincentrum De Stolp en kinderen mogen een gratis ritje op het paard/helikopter maken.

Veldman Linnenverhuur en De Linnenkoerier nu onder één dak

DEN HELDER – Veldman Linnenverhuur is in januari 2019 verhuisd naar Koperslagersweg 21a (Kooypunt) Den Helder. Voorheen was het bedrijf verdeeld over twee verschillende locaties in Den Helder: een kantoorruimte en een opslagruimte. Om efficiënter te kunnen werken is alles nu onder één dak te vinden in de oude showroom van Martin Schilder.

Veldman Linnenverhuur houdt zich bezig met de professionele verhuur van linnengoed en biedt wasserijdiensten aan in heel Nederland.

Logistiek centrum

Met de komst van de activiteiten van De Linnenkoerier (voor de kleinere logiesverstrekker) ontstond ook de vraag naar een logistiek centrum.

Vooruitgang

De verhuizing betekent een enorme vooruitgang voor het bedrijf. Directeur Wouter Lak is dan ook positief gestemd ver de verbetering: "In het grote, nieuwe pand kunnen we makkelijker, efficiënter en dus sneller werken. We hebben veel meer ruimte en de lijnen onderling zijn korter."

Wie nieuwsgierig is geworden en een kijkje wil nemen is van harte welkom. Wel graag van tevoren even bellen naar 0222-623475.

FiberNH breidt uit in regio

FiberNH heeft een vergunning ingediend voor Den Helder, Schagen en Langedijk. (Foto: aangeleverd)

REGIO – Glasvezelboer FiberNH heeft afgelopen week officieel de graafvergunningen ingediend. Die zijn nodig om het beoogde netwerk van glasvezelkabels in de buitengebieden van Langedijk, Schagen en Den Helder aan te leggen. Inmiddels is de huidige vraagbundelingsperiode verlengd tot maandag 18 maart. Dat betekent dat als er dit weekend voldoende aanmeldingen bijkomen, de graafwerkzaamheden gelijk kunnen beginnen.

Voor het aanleggen van het kabelnetwerk moet grond worden doorkruist van meerdere instanties. De meeste kilometers worden in de gemeentelijke gronden van Langedijk, Schagen en Den Helder zelf gelegd. Voor het leggen van glasvezelkabel rond de Noord-Hollandse sloten en kanalen ligt er een officieel verzoek bij het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier. Hetzelfde geldt voor graafwerkzaamheden rond de spoorwegen, waarvoor de vergunning wordt afgegeven door ProRail. Tenslotte is er instemming nodig van de provincie Noord-Holland. Met het eerder ondertekenen van het glasvezelconvenant tussen FiberNH en de provincie lijkt die slechts een formaliteit.

Met het aanvragen van de graafvergunningen geeft FiberNH te kennen dat er alle vertrouwen is in een succesvolle afloop van de vraagbundeling. De naam FiberNH is inmiddels een begrip in Noord-Holland, evenals haar intentie om buitengebied bewoners nu eindelijk een deugdelijke internetverbinding te bezorgen. "Alle ingrediënten zijn aanwezig om de buitengebieden van Langedijk, Schagen en Den Helder ook toe te kunnen voegen aan ons Noord-Hollandse glasvezelnetwerk", zegt mededirecteur Jan Voesten. De marketingafdeling van FiberNH draait –met 18 maart als nieuwe deadline – ondertussen overuren om de laatste aanmeldingen definitief te maken. "De eindsprint is ingezet en we ontvangen dagelijks nog steeds nieuwe aanmeldingen", volgens een zeer optimistische Voesten.

Inwoners die zich al bij een andere aanbieder hebben aangemeld, kunnen zich alsnog bij FiberNH inschrijven. Mocht een mededinger toch éérder dan FiberNH glasvezel kunnen leveren, dan vervalt de FiberNH aanmelding automatisch en kosteloos. Met deze voorwaarde loopt de inwoner geen enkel risico. Wel wordt de zekerheid vergroot op de komst van snel en stabiel internet in het Noord-Hollandse buitengebied. Aanmelden kan tot uiterlijk 18 maart op www.fibernh.nl of via 085-0405111.

Genieten van Twentse gastvrijheid

Hotel 't Wapen van Ootmarsum. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Hotel 't Wapen van Ootmarsum viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het hotel is ideaal gelegen nabij de voet van de Kuiperberg met schitterend uitzicht over Twente en Duitsland. Het centrum van het pittoreske stadje Ootmarsum is op korte loopafstand.

AANBIEDING SPECIAAL VOOR ONZE LEZERS

Een goed gevulde picknickmand. (Foto: aangeleverd )

Ootmarsum is een schilderachtig stadje met ongekende charme, dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het centrum - met vele kunstgalerijen - is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Op zondag zijn in Ootmarsum alle winkels, galerieën en musea geopend. Vanuit het hotel zijn er talloze routes, die al fietsend of wandelend door het rijke coulisselandschap voeren; langs landgoederen, havezaten en watermolens. Voor een dagje winkelen zijn nabijgelegen steden als Oldenzaal of Enschede een aanrader.

Lezersaanbieding

Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij, 2x of 3x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x of 3x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x of 3x heerlijk 3-gangen diner, 's avonds kop koffie en een drankje. Verder een goed gevulde picknickmand. Gratis fiets- en wandelroutes, WiFi en parkeren. Bij vertrek een leuke jubileum attentie. Adviesprijs € 159,- p.p.

Arrangementsprijs

v.a. € 109,- p.p.

Aankomst april t/m oktober € 119,- p.p. 3 nachten vanaf € 163,50 p.p. Aankomst april t/m oktober € 178,50 p.p. Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9c, telefonisch 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur) reisnummer rodi9c, genoemde prijs is p.p. o.b.v 2 personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 2,25 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Voorlezen XL met Kikker

Kikker en Haas. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Vier de lente met kikker. Woensdagmiddag 20 maart wordt er voorgelezen en geknutseld in School 7 en in de bibliotheek van Julianadorp. Deze middag staat het beroemde boekenfiguurtje van Max Velthuijs centraal vanaf 15.00 uur.

Wie kent Kikker niet? Hij is groen en hij heeft de beste vriendjes van de wereld. Er wordt eerst een interactief verhaal voor peuters en kleuters voorgelezen en daarna mogen de kinderen hun eigen kikker knutselen.

Voorlezen XL vindt woensdag 20 maart plaats in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder en in bibliotheek Julianadorp aan Keysers Plaet 1023 in Julianadorp. Toegang is gratis voor deelnemende kinderen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Bodemonderzoek

DEN HELDER - De provincie Noord-Holland laat zo'n veertig kinderspeelplaatsen in de Stad-binnen-de-linie onderzoeken op de aanwezigheid van lood. Of de betreffende plekken in Den Helder inderdaad zijn vervuild wordt rond de zomer bekend. Dan heeft de provincie alle resultaten van Noord-Holland verzameld. Door de eeuwen heen is in heel Nederland veel lood gebruikt in huis en in industrie. In verf, bijvoorbeeld maar ook in waterleidingen. Overal zit lood in de bodem, ook op verschillende plekken in Noord-Holland. Lood kan nadelige effecten hebben op de hersenontwikkeling, vooral bij kinderen.

Sinds vorig jaar onderzoekt de provincie de openbare ruimte, in eerste instantie op plaatsen waar kinderen vaak komen, zoals speeltuinen. De provincie Noord-Holland en de Regionale Uitvoeringsdienst NoordHolland Noord (RUD NHN) hebben op basis van historische informatie en eerder uitgevoerde bodemonderzoeken gebieden gemarkeerd waar mogelijk hogere loodgehalten aanwezig zijn. Zij hebben in deze gebieden de speellocaties in kaart gebracht, zoals de openbare speeltuinen en de speelplekken bij scholen en peuter- en kinderopvang.

Bij alle locaties wordt gekeken of spelende kinderen in contact kunnen komen met onbedekte grond. Waar de grond volledig bedekt is met (kunst)gras of tegels, is geen onderzoek nodig. De komende maanden worden veertig Helderse speelplekken onderzocht. Het onderzoek begint in maart. Op basis van de resultaten van het onderzoek maakt de gemeente een aanpak voor de locaties waar te veel lood zit. Voor de locaties die geen eigendom zijn van de gemeente, geven de gemeente en RUD NHN de eigenaars advies over de aanpak.

Hoge concentraties hoeven op zich geen probleem te zijn, zolang er maar geen lood in het lichaam terecht komt. Dat kan een nadelig effect hebben.

Harmonieorkest Winnubst geeft concert op het KIM

DEN HELDER - Prachtige muziek op een prachtige locatie. Het Harmonieorkest van muziekvereniging Winnubst heeft ook dit jaar weer het voorrecht een optreden te mogen geven op het Koninklijk Instituut voor de Marine. maandag 8 april opent het KIM haar deuren voor een muzikale avond, mogelijk gemaakt door de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren.

Medley Frank Sinatra

De muzikanten hebben, onder leiding van dirigent Bert Willemsen, een gevarieerd programma ingestudeerd en nemen het publiek graag mee op reis door de tijd en door verschillende continenten. Denk hierbij aan een medley van Frank Sinatra. Velen herkennen de nummers vast direct.

Hollandse bodem

Ook kan men luisteren naar hits uit de jaren tachtig en een medley van rocknummers van Hollandse bodem. Deze zijn tevens gearrangeerd door de eigen dirigent Bert Willemsen van Harmonieorkest Winnubst. Kortom, het belooft een veelzijdige avond te worden bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Het Harmonieorkest bestaat uit gevorderde amateurmusici. De leden stromen door vanuit het Brugorkest.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden voor dit gratis concert is noodzakelijk en kan via een e-mail naar: mh.bosse@mindef.nl . De deuren van het KIM aan de Paleiskade openen om 19.30 uur en om 20.15 uur begint het optreden.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Bevolkingsonderzoek borstkanker

JULIANADORP - Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vanaf vrijdag 1 maart kunnen vrouwen uit Julianadorp weer meedoen. De gegevens van de vrouwen ontvangt Bevolkingsonderzoek Midden-West van de gemeente. Het bevolkingsonderzoek is vrijwillig en gratis. Het onderzoekscentrum is te vinden op het parkeerterrein aan de Langevliet, bij Alphega apotheek in Julianadorp.

Een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van de borsten. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk om regelmatig mee te doen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Van elke 1.000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Zie www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl.

SoulMen's Party in Studio 62

DEN HELDER - SoulMen's Party vindt zaterdag 23 maart om 21.00 uur plaats in Studio 62.

Bandleider Ronald Sai A Tjin: "Laatst hadden we South South West, Trafassiman Bugru, Gio en Kenny B. Omdat we verzoeken kregen om een avond te organiseren met alléén SMP, houden we dit feest. Het blijft een gezellige reünie, maar dan intiemer met huis-dj's DJ Rigter en DJ Erik Houweling.'' Kaarten via Facebook bij Houweling Events of bij SoulMens Party (Den Helder). Of bij Bruna in Winkelcentrum Schooten Plaza en Reisbureau VakantieXperts.