Langedijker Nieuwsblad

17 april 2019

Langedijker Nieuwsblad 17 april 2019


'Barnewiel appelsappers' winnen vlogwedstrijd Rabo AZ Foodtour

De Barnewielers mochten in de rust het veld op voor een fotomoment! (Foto: Vincent de Vries)

door Marsha Bakker

OUDKARSPEL - Het was een week vol feest voor groep 7/8 van obs Barnewiel uit Oudkarspel, vanwege hun succesvolle deelname aan de Rabo AZ Foodtour.

Winnaar uit maar liefst 100 scholen

De Rabo AZ Foodtour is een online lesprogramma van vijf weken waarin spelers en trainers van AZ samen met voedingsdeskundigen lesgeven over gezonde voeding. Het programma is samen met Rabobank en GreenPort Noord-Holland Noord ontwikkeld voor de groepen 7/8. In totaal namen maar liefst honderd klassen deel aan de editie van 2019. Zij doken vanaf de start op 5 maart in thema's als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen werd de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voerden de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maakten op een Foodclinic bij AZ. Voor de Barnewiel begon het avontuur toen juf Laura haar klas een jaar geleden inschreef voor deelname aan de Rabo AZ Foodtour. Ze vertelt: "Ik heb onze klas vorig jaar al opgegeven, in mei. Wij hebben een sportieve klas en ik vond de Foodtour een mooi initiatief. Het idee dat er voetbalspelers op onze school zouden komen, vond ik bijzonder en het leek mij heel motiverend om vervolgens met het thema aan de slag te gaan. Het vloggen is ook helemaal van deze tijd."

De Barnewiel was een van de scholen die werd geselecteerd voor de Foodtour van 2019. Op 5 maart werd de tour officieel afgetrapt op het schoolplein in Oudkarspel, waar AZ'ers Teun en Peer Koopmeiners, en keeper Jasper Schendelaar te gast waren. De AZ-spelers kwamen deze ochtend ook een presentatie houden over gezond eten en gezond leven, en natuurlijk werd er even lekker gevoetbald op het plein. Iedere groep van de Barnewiel ging vervolgens aan de slag met het thema 'De gezonde school.', en sloten dit woensdag af met een tentoonstelling.

Lees verder op pagina 5

'Welkom op de Werf'

BROEK OP LANGEDIJK - Er is grote belangstelling voor de theatrale rondleidingen op de Broekerwerf in Broek op Langedijk.

Voordat de sloophamer zijn werk doet wordt nog eenmaal het verhaal van de roemruchte geschiedenis verteld. Een theatrale rondleiding brengt u op plekken waar u nog nooit bent geweest. U wordt meegezogen in de roerige geschiedenis van vakmanschap, humor, mooie boten, hard werken en een heuse botenshow. Korte scenes rijgen zich aaneen. De onverbiddelijke toeter maant u om vaart te maken. In een week tijd zijn de 500 kaarten voor de beide voorstellingsdagen op 17 en 18 mei geheel 'uitverkocht'. Om het publiek toch de mogelijkheid te geven om het theaterspektakel nog mee te maken is besloten om op donderdag 16 mei een extra voorstellingsdag in te lassen. Gratis kaarten zijn te reserveren via www.welkomopdewerf.nl.

Fusiebijeenkomst in het Behouden Huis

Herdenking
Zwarte Zondag

Ringsteken
in Waarland

Bijeenkomst over fusie in Behouden Huis

Dagvoorzitter Fanny Bod laat alle aanwezigen aan het woord. (Foto: Tekst en foto: Marsha Bakker)

OUDKARSPEL - In Langedijk en Heerhugowaard worden informatiebijeenkomsten georganiseerd over de voorgenomen fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard. Donderdag 11 april werd Het Behouden Huis in Oudkarspel aangedaan.

Inwoners Oudkarspel tammer dan Pancrassers

Vergeleken met de bijeenkomst in Sint Pancras, waar de gemoederen hoog opliepen en de sprekers meermalen werden onderbroken door boze Pancrassers, verliep de avond in Oudkarspel rustig. Voor een zaal met zo'n twintig inwoners en twaalf (burger)raadsleden, legden de vier leden van het college, waaronder burgemeester Kompier, zo goed mogelijk uit wat de fusie betekent voor de Langedijkers.

Een enkele bezorgde Langedijker, niet alle aanwezigen waren afkomstig uit Oudkarspel, zou af en toe de stem verheffen om vooral het gebrek aan communicatie aan te kaarten. Een feit dat burgemeester Kompier wel beaamde. ,,Als we dit proces overnieuw zouden moeten doen, zouden we eerder naar u toe komen.'' Ze reageerde daarmee op een vraag uit de zaal waarom de gemeente niet in een eerder stadium besloten had tot een enquête over een eventuele fusie.

"Ik heb het idee niet te zijn gehoord. Terwijl een enquête in een beginstadium een hoop twijfel weg had kunnen nemen", aldus een bewoner.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen legde uit welke stappen er inmiddels genomen zijn in het fusieproces, en dat dat mede de oorzaak is van de gebrekkige communicatie. ,,De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard hebben op 26 februari beide, in afzonderlijke vergaderingen, in principe ingestemd met een bestuurlijke fusie op 1 januari 2022. Bij verkiezingen in het kader van een bestuurlijke fusie in november 2021 is per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente pas een feit." Oftewel: tot aan de verkiezingen - die in Langedijk vervroegd zullen worden gehouden vanwege de fusie - is nog niets definitief.

Wat geenszins betekent dat de gemeenteraad van Langedijk van plan is de fusie nog af te ketsen.,,Wij zijn ervan overtuigd dat een fusie zorgt voor betere dienstverlening aan inwoners en bedrijven van Langedijk'', aldus Nieuwenhuizen. ,,We boeken winst door dingen samen te doen en in kwaliteit te investeren.'' Toch hebben de aanwezigen een aantal zorgen. Want wat gebeurt er met het zwembad, de sporthal en de bibliotheek in Langedijk? Toen Sint Pancras bij Langedijk kwam, was het immers ook gedaan met het buitenbad in Langedijk? Wanneer komt er duidelijkheid over de gevaarlijke verkeerssituatie ter hoogte van Tesselaar? Wethouder Nils Langedijk kon de laatste vraag meteen positief beantwoorden met de belofte dat er nog dit jaar een rotonde bij Tesselaar, en een ovonde bij de huidige verkeerslichten tussen Oudkarspel en Noord-Scharwoude zullen komen. "De situatie wordt er sowieso beter en veiliger op. Nu rijden auto's er 70 kilometer per uur, straks wordt het 50. Er kan daar dan veilig en zonder stoplichten overgestoken worden door fietsers en voetgangers.''

Andere opmerkingen vanuit de zaal waren nog de vrees voor verdere verstedelijking van Langedijk, zoals ook steeds meer met Heerhugowaard gebeurt. En of het dorpse karakter met de rijke geschiedenis zal kunnen worden behouden. Of het rijke verenigingsleven en de rust en ruimte in het dorp blijft wat het nu is. Maar gelukkig was er ook een positief geluid vanuit een aanwezige in de zaal, die de trots van de Langedijker roemt en Het Behouden Huis noemt als voorbeeld van de saamhorigheid van de Langedijkers. "Als we samen de schouders eronder zetten en ervoor gaan, dan zal de fusie ook een succes worden. Bovendien wordt het hoog tijd om deze stap richting de toekomst te zetten."

Laatste bijeenkomsten

Vanavond is er nog een bijeenkomst in Heerhugowaard, en donderdag 18 april is de laatste bijeenkomst in Museum BroekerVeiling, aanvang 19.00 uur. Ook als u niet aanwezig kunt zijn, kunt u op www.langedijkenheerhugowaard.nl meepraten over de nieuwe gemeente.

Herdenking van Zwarte Zondag

SINT PANCRAS - Leerlingen en nabestaanden hebben Zwarte Zondag herdacht. Op 15 april in 1945 werden twintig verzetsstrijders door de Duitsers om het leven gebracht. De moordpartij was een wraakactie nadat het verzet geprobeerd had een spoorbrug in het dorp op te blazen.

Fleur, Elisa en Floor van de Paus Johannesschool maakten met hun gedicht diepe indruk. "Ik dacht eerst dat alleen onze school bij de herdenking aanwezig was maar er waren best veel mensen!", vertelt Fleur.

De 10-jarige Elisa vindt het een grote eer dat ze tijdens de herdenking haar gedicht mag voordragen. "Als je hier staat dan besef je wat er hier is gebeurd en ga je er echt over nadenken. Dat is best wel indrukwekkend."

Henk van der Eem specialist in Mercedes-Benz

Al 10 jaar is Henk van der Eem specialist op het gebied van Mercedes-Benz. (Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Al 10 jaar is Henk van der Eem specialist op het gebied van Mercedes-Benz. Hij koopt en verkoopt unieke modellen in een jong segment met weinig kilometers op de teller. "Voor de echte liefhebber regel ik het beste."

Met ruim 25 jaar ervaring in de autobranche startte Henk in 2009 zijn eigen autobedrijf, gespecialiseerd in Mercedes-Benz. Unieke modellen in speciale uitvoeringen en met alle mogelijke opties denkbaar. Vanuit zijn woonplaats in Limmen waar ook zijn bedrijf is gevestigd, bedient Henk Mercedesliefhebbers in heel Nederland. "Inmiddels weet de echte kenner mij goed te vinden", vertelt Henk. "Ik heb de meest gewilde modellen staan, met name hoogzitters, benzine en automaat, maar daarnaast kan ik elk gewenst model en uitvoering leveren. Zo'n 95 procent van mijn auto's haal ik uit Duitsland en Oostenrijk, waar ik goede banden heb met Mercedes Benzdealers. Ook in Nederland, en vooral in de regio Noord-Holland ben ik bekend, en werk ik al jarenlang samen met vaste partners." Mocht Mercedes niet uw merk zijn, ook dan kunt u Henk inschakelen, om op zoek te gaan naar de door u gewenste auto. Henk: "In mijn carrière heb ik ervaring opgedaan als inkoper en verkoper. Onder andere in het premiumsegment bij automerken als Mercedes-Benz, Cadillac en Chrysler/Dodge en Jeep. Ik werk altijd met aandacht, persoonlijke service en nog belangrijker: oog voor de klant." Autobedrijf Henk van der Eem is ook makelaar in Mercedes Benz: hij onderzoekt de markt, begeleidt het aankoop- of inkooptraject én staat zijn klanten bij met raad en daad. "Ik lever het hele pakket en ontzorg de klant! Zo kunt u met een gerust hart tot aankoop van de Mercedes van uw dromen overgaan." Henk van der Eem vindt u aan de Rijksweg 42A in Limmen, tel. 072-5054940 of 06-28973690, www.autobedrijfeem.nl.

Nog enkele kramen te huur Vrijmarkt

NOORD-SCHARWOUDE - De Oranjestichting Noord-Scharwoude presenteert dit jaar op Koningsdag weer een vrijmarkt met kramen, eten en drinken, muziek, een kleedjesmarkt, kinderspelletjes en nog veel meer.

Op het speelveld aan de Charlotte de Bourbonstraat mag iedereen spullen verkopen. Hetzij op de kramen of op een eigen kleedje. Maar niet op zelfbouw tafels. Wie zijn waar aantrekkelijk wil presenteren kan een vier meter lange kraam huren. Er zijn er nog enkele te huur bij marktmeester Klaas Meijn via Oranjens@gmail.com voor € 25,-.

Het volledige Koningsdagprogramma staat volgende week in deze krant.

Langedijk4GlobalGoals

Het is voorjaar, dus tijd voor de groene tuin

LANGEDIJK - Een goed onderhouden tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook goed voor het milieu. Mits je je aan een aantal uitgangspunten houdt.

Begin bij de basis: de bodem. Die maak je gezond en vruchtbaar door er compost of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest want dat maakt planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Dat kan handmatig of met behulp van gereedschap zoals een krabber.

Natuurlijk evenwicht

Natuurlijk tuinieren bewaart het evenwicht tussen het tuinleven, zo veel mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen. Door planten op de juiste plaats in je tuin te zetten worden ze minder snel ziek. Onkruid kun je met gereedschap te lijf. En met je eigen compost maak je de bodem luchtig en vruchtbaar. Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding.

Aandacht voor de bij

Bijen maken niet alleen honing, ze bestuiven ook bloemen en planten. Ze zijn dus belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Maar de laatste jaren heeft de bij het moeilijk. Met een bij-vriendelijke tuin help jij hen te overleven. Plant bloemen waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Zorg dat bijen in je tuin kunnen nestelen, bijvoorbeeld in een bijenhotel of in rommelhoekjes in de tuin. Vermijd spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen met imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden die giftig zijn voor de bij.

Met deze tips – en de nodige inzet – creëer je je eigen groene tuin. Succes en geniet er van.

Social Media Expert gezocht

LANGEDIJK - In de maanden juni tot en met september zorgt de Stichting Toeristische Promotie Langedijk (STPL) ervoor dat de vele toeristische activiteiten die in Langedijk worden gerealiseerd door het inschakelen van diverse media naar zoveel mogelijk personen wordt gecommuniceerd.

Advertenties in een aantal huis-aan-huisbladen, persartikelen, de eigen website (www.toerismelangedijk.nl), alles wordt volop ingeschakeld. Een belangrijke groep media, te weten de social media zoals Instagram en Facebook wordt echter nu nog niet voldoende benut. STPL mist namelijk een expert op vrijwillige basis die weet hoe je ook prima deze media kunt inschakelen en daarbij voor een continue stroom van informatie zorgt. Vanzelfsprekend wordt daarbij de ondersteuning vanuit het bestuur gegeven die daarvoor noodzakelijk is. Informatie: info@toerismelangedijk.nl.

Barnewiel winnaar Rabo AZ Foodtour

Natuurlijk nog even op de foto met mascottes Herry en Berry. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van voorpagina

De vijf geselecteerde hoofdvloggers Fimme, Leroy, Léon, Cavin en Angjelina zaten samen met de juffen in een groepsapp. De hele week stroomde de app vol met filmpjes van verslagen van bezoeken aan lokale gft bedrijven en van de opdrachten die uitgevoerd moesten worden.

Vloggen

Leroy: "Ik vond het vloggen echt super leuk, daar heb ik ook veel van geleerd. Daarna was het puzzelen. Wat zetten we erin?" Cavin vertelt: "Elke les had een ander thema waar we dan over moesten vloggen. We bedachten samen hoe we de vlog in elkaar gingen zetten en wie wat ging doen. Ik vond de thema's in de lessen leuk en leerzaam. En het voetballen met de voetballers was natuurlijk ook super."

Juf Jennifer

Juf Jennifer, de stagiair van groep 7/8, knipte en plakte samen met haar broer al de filmpjes aan elkaar en zette er een muziekje onder. "Daar is ze heel wat uurtjes zoet mee geweest, maar het resultaat was er dan ook naar. We waren eigenlijk best onder de indruk van ons eigen werk", grapt Laura.

"Stijn bedacht de naam Barnewiel appelsappers en alle vlogs werden op ons eigen Youtube kanaal gezet. Dat de mensen van de Rabo AZ Foodtour er ook zo enthousiast over waren, wisten we toen nog niet!"

Vorige week hoorde de klas dat ze bij de beste tien school zaten. Donderdag 11 april werd de groep met de bus opgehaald om de uitslag live te horen in het stadion.

Angjelina: "We kregen eerst een rondleiding door het stadion. De kleedkamer van de spelers vonden we het leukst. Daarna hadden we een meet en greet met Timo, de huisvlogger van AZ. Hij bekeek onze eindvlog en vond die van ons heel goed en grappig. Tussendoor kregen we lekker een flesje water. Daarna deden we een spel met de Schijf van Vijf en mochten we onbeperkt fruit eten. Ons laatste onderdeel was de stormbaan. Lekker even uitrazen."

Aftellen

Daarna moesten alle klassen op de tribune gaan zitten. Leroy: "Dit was het spannendste gedeelte van de dag. Welke vlog heeft er gewonnen? De grote schermen gingen aan en we begonnen met aftellen. En.... Onze vlog kwam in beeld! Wij waren de winnaar!" Laura: "Ik vond het natuurlijk super tof en was en ben heel trots op onze klas. Hoofdprijs was de uitnodiging voor de wedstrijd AZ-ADO Den Haag van afgelopen zaterdag. Samen met een aantal ouders, en juf Anita en juf Karin gingen we opnieuw naar het stadion."

Beroemd

Fatima vult aan: "Voor de wedstrijd kwam onze vlog op het grote scherm en in de rust mochten we het veld op en werden we omgeroepen als grote winnaars van de Rabo AZ Foodtour. De fotograaf maakte foto's van ons en we voelden we ons net zo beroemd als de voetballers!"

Dag van ons leven

Angjelina: We hebben super veel geleerd en ik vond het een heel leuk project. De Foodclinic was heel gaaf en goed geregeld. En het mooiste was natuurlijk dat we met z'n allen naar de wedstrijd gingen. Ook al heeft AZ verloren, en was het erg koud, wij hadden de dag van ons leven!"

LekkerLangedijk 2019

LANGEDIJK - Op 24 en 25 mei zal het eerste culinaire festival van Langedijk plaatsvinden op een unieke locatie middenin Langedijk. De parkeerplaats tegenover de Sint-Jan de Doper zal worden omgetoverd tot 'bourgondisch plein'.

LekkerLangedijk staat voor twee gezellige dagen voor jong en oud. Tijdens deze dagen kunt u genieten van heerlijke muziek, lekker eten en een goede wijn. Uiteraard zal de bierliefhebber ook niets tekortkomen op LekkerLangedijk. Met veel trots en enthousiasme is een samenwerking aangegaan met vijf horecapartijen: restaurant de Burg, de Kolenist Bar & Grill, Restaurant Broeq, Biercafé de Roode Leeuw en Tapasbar La Fiesta zullen LekkerLangedijk voorzien van de lekkerste hapjes en bijpassende wijnen.

In samenwerking met mediapartner Rodi Media BV, wordt een magazine uitgebracht rondom dit evenement met een oplage van 50.000. Wilt u met uw bedrijf aanwezig zijn op LekkerLangedijk? Vraag naar de mogelijkheden via info@lekkerlangedijk.nl.

Een deel van alle inkomsten zal ten goede komen aan het Nationaal Ouderenfonds. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert meerdere activiteiten in de regio Langedijk e.o.

Benieuwd naar deze activiteiten? Op www.lekkerlangedijk.nl staan een aantal van deze activiteiten. Kijk ook op Facebook.

Leerlingen De Phoenix krijgen judoles

Meester Jeroen leerde de leelringen van De Phoenix allerlei judogrepen, maar vooral: respect hebben voor elkaar. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - In samenwerking met Sport Service Langedijk heeft een aantal groepen van basisschool De Phoenix de afgelopen periode zes judolessen gehad van meester Jeroen. Meester Jeroen is judoka bij judovereniging Yamaguchi.

De kinderen kregen echte judopakken aan en hebben de judobeginselen geleerd. Ze hebben onder andere geleerd dat hatchime 'beginnen' betekent, hoe je moet vallen, hoe je elkaar kunt omkeren, maar ook hoe een ander jou níet kan omkeren.

En natuurlijk een aantal judogrepen, waaronder de bulldozer en de sneeuwschuiver. Maar misschien wel het belangrijkste: respect hebben voor elkaar. Elkaar respecteren toon je door elkaar te begroeten en af te groeten, maar ook door meteen te stoppen als de ander dit aangeeft: stop, stop, stop, dan houdt de ander ermee op. De kinderen vonden het fantastisch!

Feestelijke opening EP:Beerepoot

Het team van EP:Berepoot heet u van harte welkom! (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK – Amper bijgekomen van de opening van filiaal Schagen, was het onlangs opnieuw feest voor EP:Beerepoot. Na weken hard klussen werd donderdag 11 april de deuren van het pand aan Broekerplein 1 in Broek op Langedijk op feestelijke wijze geopend. In deze winkel is alles op het gebied van elektronica, koken en accessoires te vinden.

Klanten uit de regio kwamen langs om de prachtige winkel zelf te bewonderen en direct te profiteren van unieke feestelijke acties. Na het fotomoment met de EP:Beerepoot directie, Jack Stet en het team van winkel Broek op Langedijk, was de officiële opening een feit. Een nieuwe locatie met dezelfde vertrouwde service. EP:Beerepoot heeft ook winkels in Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof, Volendam en Schagen.EP:Jack Stet heeft de afgelopen maanden de krachten gebundeld met EP:Beerepoot. Locatie is direct gelegen naast de hoofdingang van Winkelcentrum Broekerveiling.

Asperges en maandmenu Honky Tonk

De asperges zijn dit jaar vroeg gearriveerd in Honky Tonk, maar de AA kwaliteit is om te smullen. (Foto: Scala photography)

SCHOORL - De asperges zijn dit jaar vroeg gearriveerd in Honky Tonk, maar de AA kwaliteit is om te smullen.

Chef-kok Nick heeft ze zelf zorgvuldig geschild en kookt ze dan op zijn geheel eigen wijze. Een verse aspergesoep en daarna twee bereidingen, één traditioneel met beenham, gekookte aardappeltjes en boterjus, de andere is met een moot gegrilde zalm en basilicumsaus! De maand april is de laatste maand voor het seizoen waarbij u nog kunt genieten van het 4-gangen maandmenu (www.honkytonk.nl) en van de dagdeals, zie advertentie in deze krant.

Voor de paasdagen zijn er beide dagen nog enkele plekken voor de lunch of de speciale paasetagères en 's avonds voor het diner a la carte, uitgebreide menu kaart en uiteraard de asperges.

Bellen om te reserveren is altijd beter. Honky tonk, Duinvoetweg 11, Schoorl, tel. 072-5091320, www.honkytonk.nl

Oliebollenbakkerij Kooistra op de kermis

De kermis Noord-Schawroude komt er weer aan, en daar horen natuurlijk oliebollen bij! (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - De kermis Noord-Schawroude komt er weer aan, op de speelweide in Noord Scharwoude, van 19 tot en met 22 april.

En daar horen natuurlijk oliebollen bij, dus zal familie Kooistra weer het heerlijkste assortiment voor u bakken. Buiten het bestaande assortiment hebben zij ook, de alom bekende, brownie hemel bollen, Tony Chocolonly karamel zeezout bollen , tompouce bollen en dit jaar de speciale paas bol.Ook heeft de bakkerij verse wafels in veel heerlijke smaken en natuurlijk churros met kaneelsuiker, Nutella, witte chocolade enzovoorts, enzovoorts .En iedere dag een leuke actie aan de bakkerij, dus mogen deze lekkernijen natuurlijk niet ontbreken in uw paas weekend. Houd de Facebookpagina in de gaten: Oliebollenbakkerij Kooistra, of kom langs!

De Sociale Winkel schakelt door

Op dit moment worden door de Sociale Winkel gesprekken gevoerd over de toekomst (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK - Op dit moment worden door de Sociale Winkel gesprekken gevoerd met drie partijen over hoe één van hen of gezamenlijk de activiteiten gaan voortzetten en zelfs versterken.

Zij zijn enthousiast over de unieke positie van de Sociale Winkel en de vele mogelijkheden die zij biedt. Een plek van ontmoeten, uitwisselen op het gebied van kunst, taal, (oude/nieuwe) techniek, milieu, energie en maatschappelijk podium.

Op de videosite http://shuttle.video ziet u de laatste video's waaronder het gesprek met notaris Helma Bokhorst. Maar ook eerdere interviews met Frans Kramer, Nico Vader, Dirk Snip, Cees Bood, Marjolein Jonker, Willem Bok, Aris Bouwens, Kees Slot, Ruby Groen en Marieke Neesen.

Ringsteken met paarden en trekkers

Ringsteken met trekkers en paarden (Foto: aangeleverd)

WAARLAND - In Waarland is tweede paasdag, maandag 22 april, weer van alles te beleven. Vanaf 10.00 uur maken zo'n 75 antieke trekkers een rondrit door het dorp.

Een en ander geschiedt in aanloop naar het ringsteken dat vanaf 13.00 uur op het programma staat. Vanaf dat tijdstip vindt het ringsteken met paarden plaats, waarna de paarden worden omgewisseld voor trekkers. Na afloop van het ringsteken wordt de prijsuitreiking vanaf 17.00 uur gehouden in het plaatselijke café Nol, waarna de feestelijkheden nog even doorgaan.

Peuters doen mee met Koningsspelen

Net als op de basisscholen deden de peuters van de Kinderopvang Langedijk ook mee aan de Koningsspelen. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De peuters bij Kinderopvang Langedijk hebben op 12 april actief meegedaan met de Koningsspelen, net als op de basisscholen.

Op de peuteropvang en de 3+ groepen van de kinderdagverblijven zag je gezellig oranje kleding en vrolijke kroontjes, die de kinderen zelf hadden gekleurd. De dag begon met een koningsontbijtje, waarna de groepen buiten allerlei sportieve spelletjes hebben gedaan met de kinderen. Ook kinderen die deze dag geen opvang hadden, waren welkom om mee te doen. Het was leuk om te zien dat nog aardig wat kindjes samen met een ouder langskwamen om van dit leuke evenement te genieten. De kinderen waren erg enthousiast en deden enorm hun best. Na afloop kregen ze de echte oorkonde mee dat ze mee hadden gedaan aan de Koningsspelen.

Paaseieren zoeken bij Kinderboerderij Jong Leven

Rond paastijd zijn er weer veel jonge dieren te zien en aan te raken. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - De kinderen uit Sint Pancras en omstreken kunnen zondag 21 april vanaf 14.00 uur paaseieren zoeken bij Kinderboerderij Jong Leven.

Deze zijn verstopt op- en rond het terrein aan het Janspad 2. De gevonden eieren kunnen de kinderen dan beschilderen en versieren. Ook de Paashaas zal een bezoekje komen brengen! Verder zijn er rond paastijd weer veel jonge dieren te zien en aan te raken, zoals jonge geitjes, lammetjes en kuikentjes. De toegang is gratis.

Noor is de Baby van de maand

(Foto: aangeleverd)

De baby die we deze maand in het zonnetje willen zetten als baby van de maand, heet Noor. Noor woont in Noord-Scharwoude, daar is zij eind januari geboren. Noor is heel vrolijk en vriendelijk, en gék op knuffelen! Vooral met haar grote broer Luuk! Noor houdt verder heel erg van slapen, eten, wandelen en autorijden. Het is dat lachen zó vermoeiend is, anders zou ze dit de hele dag doen... Op deze foto draagt Noor haar lievelingsjurk, gemaakt door oma.

Noor mag een cadeautje ophalen bij de Verloskundigenpraktijk Langedijk, Voorburggracht 285a!

Presentatie nieuwste boek Lousette Blekendaal

Lousette Blekendaal presenteert haar eerste thriller. (Foto: Marjolein Ansink)

ZUID-SCHARWOUDE - De presentatie van 'Hard(t) van slag', de eerste thriller van schrijfster Lousette Blekendaal afgelopen zaterdag in de Bibliotheek Langedijk bracht heel wat geïnteresseerden op de been.

Lousette Blekendaal schreef eerder al twee kinderboeken, maar dit is dus haar thriller-debuut. Uit de reacties van de aanwezigen bleek hoezeer haar nieuwste werk de nieuwsgierigheid opwekt en dan ook zeker een plek bij het leespubliek zal gaan verwerven. ´Hard(t) van slag', voor een gedeelte autobiografisch, gaat over een jonge vrouw die via een contactadvertentie een man ontmoet. Hij blijkt echter totaal anders te zijn dan zij in eerste instantie dacht met alle gevolgen van dien. De man heeft geheimen en langzaamaan komt de jonge vrouw hierachter. Wie meer wil weten over 'Hard(t) van slag' kan het boek voor € 12,50 verkrijgen door te mailen naar info@lieflangedijk.nl of rechtstreeks bij de schrijfster lousetteblekendaal@gmail.com.

Hans Stoop zoekt opvolger

Hans Stoop (rechts) stopt na dit jaar als organisator van het wijken voetbaltoernooi van Mayersloot-West. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - Hans Stoop heeft aangekondigd na dit jaar te stoppen als organisator van het wijken voetbaltoernooi van Mayersloot-West.

Hij doet dan ook graag een oproep aan de bewoners uit deze wijk om dit evenement samen met mede organisator René Vagevuur voort te zetten, want dit toernooi mag niet verloren gaan voor de jeugd. Het liefst ziet Hans Stoop dat er twee mensen opstaan die zich hier voor in willen zetten. Reacties kunt u sturen naar secretaris@mayersloot-west.com of via Hans of René.