Kompas ed 2

16 april 2019

Kompas ed 2 16 april 2019


Kienen en kaarten

OOSTZAAN - Bij de Oostzaanse Korfbalvereniging (OKV) is donderdag 18 april paaskienen en vrijdag 19 april is er paasklaverjassen. Beide avonden beginnen om 20.00 uur, maar de kantine is om 19.00 uur open. OKV, Twiskeweg 101 in Oostzaan.

Koffie-inloop

OOSTZAAN - In het Bartel Jacobsz Centrum (BJC), naast de Grote Kerk, in Oostzaan wordt donderdagmorgen 18 april een koffie-inloop gehouden. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom voor een kopje koffie. Voor meer informatie 075-6841962.

I Amsterdam letters terug in centrum

Steungezinnen gezocht

Zaantheater viert Koningsdag

Rotary maaltijd

Rotary aanschuifmaaltijd (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - In het Dienstencentrum Landsmeer was onlangs weer De Aanschuiftafel.

Zo'n veertig ouderen, die niet zo mobiel meer zijn, waren uitgenodigd om gezamenlijk een feestelijke maaltijd te genieten. Het initiatief ontstond in 2013, toen leden van de Rotary Club Amsterdam-Landsmeer op het idee kwamen zich in te zetten voor ouderen die veelal alleen hun dagen moeten doorbrengen. Marjan Tavecchio, een van de organisatoren vertelt: "Het leek ons mooi om op regelmatige basis een gezellig diner voor deze ouderen te organiseren, zodat ze een leuke, ongedwongen en vooral lekkere avond met elkaar kunnen hebben."

Samen, voor elkaar

Het initiatief, dat de De Aanschuiftafel genoemd werd, vindt inmiddels drie keer per jaar plaats. De gasten krijgen de maaltijd aangeboden en uitgeserveerd door de Rotary Club leden, die het geld hiervoor tijdens verschillende activiteiten door het jaar heen inzamelen. Het eten wordt verzorgd samen met het cateringbedrijf Frans Kelders Cuisinier, die zijn steentje bijdraagt aan het initiatief door de maaltijden tegen kostprijs aan te bieden. Het Dienstencentrum stelt de ruimte beschikbaar en helpt ook op de avond mee de gasten het naar de zin te maken.

Uiteindelijk genieten de gasten van lekker eten en drinken, en natuurlijk goed gezelschap van anderen die in dezelfde situatie zitten als zij. Ook muzikaal entertainment is dik voor elkaar. Deze keer was er een spetterend optreden van Martin Spee die belangeloos meewerkte aan de avond. En na afloop wordt ook het vervoer naar huis verzorgd, zodat de gasten allemaal volledig kunnen ontspannen in de wetenschap dat zij veilig thuis komen. Medeorganisator José Komin: "De reacties zijn iedere keer hartverwarmend. Het is een geweldig gevoel om op zo'n leuke en laagdrempelige manier onze dorpsgenoten een waardevolle avond te kunnen bieden. Maar we kunnen nooit te lang blijven stilstaan bij het succes van de laatste editie, wij kijken alweer vooruit naar de volgende!" Bent u enthousiast geworden door dit initiatief en wilt u uw steentje bijdragen? Dit kan door te sponsoren: financieel, met ingrediënten of in natura. Lid worden van de Rotary Club kan natuurlijk ook. Meer informatie via rotarylandsmeersecretariaat@gmail.com

Herkent u deze?

Weet u wie dit zijn? (Foto: OVL)

LANDSMEER - Misschien kunt u de Oudheidkundige Vereniging Lands-meer (OVL) een handje helpen. In deze tweewekelijkse rubriek vragen wij onze lezers of zij wellicht mensen op de foto herkennen. Om de week wordt er een foto uitgelicht waarvan achtergrondinformatie ontbreekt. Weet u meer?

Het doel van de OVL is het verzamelen van zo compleet mogelijk materiaal en gegevens over de gemeente 'groot' Landsmeer. Met Lands-meer wordt ook bedoeld Watergang, de Broekermeer tot Evenboer, Het Schouw, Kadoelen, Den Ilp en Purmerland. De OVL organiseert regelmatig Fotoherkenningsdagen. Dan kan men zelf foto's inleveren en laten inscannen of kan men informatie verstrekken over de mensen, straten of de huizen op de foto's.
Wie meer informatie heeft over deze foto kan contact opnemen met de OVL via secretariaat@oudheidkundigevereniginglandsmeer.nl.

Reuma-Nederland

OOSTZAAN - ReumaNederland bedankt alle collectanten, comitéleden en inwoners van Oostzaan voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 18 tot en met 23 maart hebben zij met elkaar in totaal 2.726,81 euro opgehaald.

Met deze donaties worden onderzoeken gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van twee miljoen Nederlanders te verbeteren. Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Dagelijks krijgen zevenhonderd mensen de diagnose reuma. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Hoewel de kenmerken van reuma vaak onzichtbaar zijn, is de impact van de ziekte groot. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit. Voor meer informatie www.reumanederland.nl.

Verwendag voor mantelzorger en zorgbehoevende van SMD

OOSTZAAN/LANDSMEER - De Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD), Stichting 10,000 HOURS & Welcome to the Future festival slaan de handen ineen om een Verwen Festival te verzorgen. Dit is een evenement speciaal voor mantelzorgers en hun zorgbehoevende naasten uit de regio Oostzaan en Landsmeer.

Middag verwennerij

Woensdag 24 april, van 14.00 tot 18.00 uur op het Hembrugterrein in Zaandam.

Wie intensief zorgt voor een familielid of vriend(in) of zelf intensieve zorg krijgt van een naaste kan zich deze dag in de watten laten leggen. Een middag vol verwennerij met verschillende activiteiten, workshops en vooral veel lekker eten.

Denk aan wellness, massages, silent disco, cabaret, buffet, gezonde cocktails en meer. Deelname is gratis.

Wie vervoer nodig heeft kan dit ook aangeven. Aanmelden kan via 075-2060011. Oostzaners kunnen mailen naar w.lam@smdzw.nl, Landsmeerders naar w.sas@smdzw.nl.

Aanmelden via 075-2060011.

Fietsdiefstal vooral in N-H

REGIO - In Noord-Holland is de kans op fietsdiefstal het grootst. Dit blijkt uit de jaarlijkse infographic van De Fietsersbond en beslist.nl. Met drieënzeventig fietsdiefstallen per duizend inwoners is Noord-Holland de provincie waar de meeste fietsen gestolen worden. Utrecht is de tweede provincie waar veel fietsen gestolen worden, met zestig fietsdiefstallen per duizend inwoners. Zuid-Holland staat op een derde plaats met drieënvijftig fietsdiefstallen per duizend inwoners.

Het grootste risico op diefstal is tijdens het winkelen.Negenentwintig procent van alle fietsdiefstallen vinden plaats nabij winkelgebieden.

Zaantheater viert Koningsdag met jazz

Wouter Kiers heeft speciaal voor dit jubileumfeest een knetterende en veelzijdige formatie samengesteld die indruk maakt tot op het bot. (Foto: Tjerk Laan)

REGIO - Het Zaantheater barst zaterdag 27 april uit zijn voegen van de jazz. Tijdens het gratis toegankelijke Royal Jazz Festival spelen op vier podia veel Zaanse muzikanten, maar ook bands van buiten de Zaanstreek. Geniet van jong talent, oude rotten in het vak, grote bigbands en intieme jazzcombo's. De deuren van het Zaantheater openen om 13.00 uur voor een middag jazz. Royal Jazz viert dit jaar zijn 45-jarige jubileum, dus het is dubbel feest.

De dag start op het buitenpodium met de Ruben Hoeke Band. Gitarist Ruben Hoeke behoort tot de muzikanten die de Nederblues en -rock naar een hoger niveau hebben getild. Hij wordt door de pers omschreven als een 'stergitarist van wereldklasse' en 'een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen'. Speciaal voor Royal Jazz neemt hij het jonge gitaartalent Gijs van Marle mee.

Gratis toegang

Maar er is nog veel meer te zien en te horen op het Royal Jazz Festival. Een kleine greep uit het muzikale aanbod: Down Jones brengt met zijn unieke 'No Bullshit'- geluid blues-rock recht uit het hart. Wouter Kiers heeft speciaal voor dit jubileumfeest een knetterende en veelzijdige formatie samengesteld die indruk maakt tot op het bot. Dan is er nog RataJazz onder leiding van trompettist Bart Tuinman: een groep jonge enthousiaste jazzmuzikanten in de leeftijd 12-17 jaar. Er is te veel om op te noemen. Kom kijken, luisteren en swingen op een heerlijke Koningsdag vol jazz, blues, funk en rock!


Het Royal Jazz Festival begint om 13.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Toegang is gratis. De bands spelen op het buitenpodium op het voorplein van het Zaantheater, de Rabobankfoyer, de Forbo Flooringzaal en de Albert Heijnzaal.

Politiek Platform Landsmeer

Marc de Jong. (Foto: aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

door Marc de Jong

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.

Je zult nu toch maar in de gemeenteraad van Landsmeer zitten en een beslissing moeten nemen over wel of niet fuseren. Vorige week vergaderden de raadsleden weer eens over de bestuurlijke toekomst en deze keer specifiek over de 'participatie' rondom dit onderwerp.

De vraag was of er inmiddels voldoende was gevraagd aan en gehoord van de inwoners. Volgens een meerderheid van de raad was dat het geval en kan er eind mei een beslissing genomen worden.

Antwoordkaarten

De opgehaalde informatie komt onder andere van de reacties op de antwoordkaarten die Landsmeerders in de brievenbus vonden. Van alle respondenten zegt 60,5 procent niet voldoende geïnformeerd te zijn over de fusieplannen. De informatieavonden zouden als een soort promotieavond voor het voorgestelde plan zijn ervaren.

De vraag is in hoeverre de gemeenteraad het anders had moeten doen. De avonden waren juist een mix tussen (nogmaals) uitleggen van de stand van zaken en het ophalen van meningen. In die zin boden de avonden voor ieder wat wils. Toch was er blijkbaar verwarring ontstaan over de vraag of het besluit voor de bestuurlijke fusie met Waterland en Edam-Volendam al was genomen of nog ter discussie stond.

Ambtelijke fusie

Het 'onvoldoende geïnformeerd'-zijn is mogelijk ook een verklaring voor het feit dat 17 procent een ambtelijke fusie (dus alleen het samengaan van de organisaties en het behouden van de gemeenteraden) wenst. Diverse onderzoeken zouden inmiddels hebben uitgewezen dat ambtelijke fusies niet voldoende effectief zijn. Daarom is voor een belangrijk deel van de raad een ambtelijke fusie inmiddels ook geen optie meer.

Van alle kaartinvullers gaf 96,6 procent aan de voorgenomen fusie geen goed idee te vinden.

Van alle kaartinvullers gaf 96,6 procent aan de voorgenomen fusie geen goed idee te vinden. Een fusie met Amsterdam had de voorkeur van 27,5 procent, terwijl 27,7 procent juist voor Oostzaan/Wormerland ging. Uit een peiling van NH Nieuws bleek juist dat 43,3 procent een voorkeur had voor fuseren met Amsterdam, tegen 18,4 procent met Oostzaan/Wormerland.

Rapport

Vanuit de gemeente is inmiddels ook een antwoord gekomen op het WOB-verzoek over mogelijke manipulatie tijdens het proces. Men heeft aangegeven dat er maar één versie van een rapport zou zijn geweest en daarin luidde het advies 'bestuurlijk fuseren'.

Er zou dus nooit een eerdere versie zijn geweest die is 'weggemoffeld' en waarin 'ambtelijk fuseren' werd geadviseerd. Dit in tegenstelling tot wat vanuit D66-gelederen met grote stelligheid werd beweerd.

In mei beslissing

Op basis van al deze soms tegenstrijdige informatie denkt de gemeenteraad in mei een beslissing te kunnen nemen. Het ziet ernaar uit dat dit minimaal één heel lange vergadering gaat opleveren.

Meer informatie over de bestuurlijke fusie is te lezen op www.landsmeer.nl/bestuur_en_organisatie/bestuurlijke_toekomst.

Hyundai i30 Fastback N

Hyundai i30 Fastback N (Foto: Hyundai)

REGIO - De Hyundai i30 Fastback N is na de i30 N hatchback het tweede high-performance model van Hyundai in Europa. Inmiddels zijn er al meer dan 11.500 Hyundai's i30 N hatchback in Europa verkocht – veel meer dan verwacht. De Hyundai i30 Fastback N is de eerste sportieve vijfdeurscoupé in het C-segment en dus uniek in zijn klasse. Door het modellengamma van sportieve, aantrekkelijke N-modellen uit te breiden, geeft Hyundai er opnieuw blijk van buiten de geijkte kaders te denken. De Hyundai i30 Fastback N combineert het verfijnde en elegante design van de Hyundai i30 Fastback met en het sportieve rijplezier van i30 N hatchback.

"Met de nieuwe i30 Fastback N – de eerste sportieve vijfdeurscoupé in het C-segment, die bovendien klaar is voor het circuit – zetten we weer een nieuwe maatstaf", zegt Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing en Product van Hyundai Motor Europe. "Het tweede model in ons Europese N-gamma bewijst dat we met onze N-modellen auto's kunnen maken die niemand van ons had verwacht."

Hyundai heeft de N-modellen op dezelfde manier ontwikkeld als zijn raceauto's. De N staat voor twee belangrijke componenten: ten eerste het Zuid-Koreaanse district Namyang, waar het R&D Centre van Hyundai is gevestigd en waar het idee voor de N-modellen is ontstaan. Ten tweede staat N voor Nürburgring – een van de moeilijkste en uitdagendste circuits ter wereld – waar het testcentrum van Hyundai is gevestigd en waar de N-modellen zijn ontwikkeld en verfijnd. De N staat verder voor de vorm van de chicane, de ultieme bochtencombinatie die sport- en raceauto's tot het uiterste op de proef stelt. Hyundai N heeft sinds 2015 al successen geoogst in de VLN-series op de Nürburgring, de TCR International Series, de Pirelli World Challenge en de uitputtende 24-uursrace op de Nürburgring.

Suzuki Ignis uitgelicht

Suzuki Ignis (Foto: Suzuki)

REGIO - De Ignis valt op met zijn karakteristieke design. Deze Ultra Compact SUV biedt verrassend veel binnenruimte. En is voorzien van uitstekende veiligheidsvoorzieningen en innoverende technieken.


De Ignis is een compacte crossover met een speels en eigenzinnig design. De 5-deurs Suzuki Ignis heeft een hoge zitpositie voor een beter zicht op de weg, een verrassend ruime interieur met verschuifbare achterbank voor meer bagageruimte dan wel beenruimte en een ruime instap vóór en achter. En uiteraard heeft Suzuki aan de veiligheid gedacht.

Een voorbeeld is het actieve veiligheidssysteem DCBS (Dual Camera Brake Support). Het AllGrip 4x4-systeem, dat beschikbaar is op verschillende versies, geeft meer grip en levert ook een bijdrage aan de veiligheid.

Suzuki Jonker

Tijdelijk bij Suzuki Jonker is er een speciale Suzuki Ignis Stijl Automaten. Deze zwarte uitvoering wordt geleverd met oranje accenten zoals oranje spiegels, achterspoiler, stootlijsten, wielstriping, interieurdelen en aan de voorzijde oranje grill accenten en oranje mistlampkappen.

Deze zeer beperkt leverbare uitvoering is nu rijklaar voor € 18.699,- met een totaal klantvoordeel van € 3.350,- euro!

Elke 41 seconden een Golf

Volkswagen Golf First generation (Foto: Volkswagen)

REGIO - De Golf - de meest succesvolle auto van Europa - is 45 jaar oud. De productie van de bestseller begon officieel op 29 maart 1974 in de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg. Niemand bij Volkswagen kon toen vermoeden dat de opvolger van de legendarische Kever wereldwijd meer dan 35 miljoen keer zou worden verkocht. Sinds de start van de productie 45 jaar geleden heeft elke 41 seconden iemand ergens ter wereld een nieuwe Golf besteld - gemiddeld zo'n 780.000 auto's per jaar.

De Golf is het hart van Volkswagen, aldus Ralf Brandstätter, Chief Operating Officer van Volkswagen. "Hij staat als geen andere auto voor vooruitgang en technologie. In de Golf werd veiligheidstechnologie bijvoorbeeld voor miljoenen mensen voor het eerst betaalbaar. Zeven generaties lang heeft de Golf het merk Volkswagen ook geholpen om zich te ontwikkelen tot één van de belangrijkste autofabrikanten ter wereld."

Meer versies Nissan LEAF

Nissan LEAF (Foto: Nissan)

REGIO - De LEAF Modeljaar 2019 biedt talrijke upgrades op het vlak van connectiviteit en technologie. Met de nieuwe Nissan Connect Services app heeft het navigatiesysteem nu TomTom LIVE premium verkeers- en routeinformatie. Met behulp van de app is op de smartphone te zien hoe lang het duurt om op de bestemming aan te komen. Tevens is op afstand de laadtoestand van de batterij te controleren en zijn enkele functies van de auto te bedienen.

De diverse uitvoeringen van de LEAF Modeljaar 2019 zijn per eind deze week te bestellen en naar verwachting vanaf deze zomer leverbaar.

Ken Ramirez, Senior Vice President Sales en Marketing van Nissan Europe: "Bij Nissan zijn we ongelooflijk trots dat de Nissan LEAF in 2018 de bestverkochte elektrische auto in Europa was en ook in 2019 tot dusver op de eerste plaats staat. Met de introductie van de eerste LEAF in 2010 als eerste in serie geproduceerde elektrische auto maakten we ons geloof in elektrische mobiliteit duidelijk. We geloven er nog steeds in. Sterker nog, meer dan 130.000 rijders van een LEAF in Europa delen die overtuiging."

De versie met een groter rijbereik beleefde zijn debuut als Nissan LEAF e+ 3.ZERO Limited Edition in januari 2019. Hij biedt op een volle batterij tot naar schatting 385 kilometer* rijbereik en een vermogen van een indrukwekkende 160 kW (217 pk), goed voor een acceleratie van 0-100 km/uur in 7,1 seconden. De Tekna versie van de e+ is uitgerust met de geavanceerde ProPILOT rijdersassistentietechnologie.

Vrouwen Loon Lions bereiken finale play-offs

Fieke Ligthart. (Foto: Tine Sierink)

LANDSMEER - De vrouwen van Loon Lions staan voor de twaalfde keer sinds het jaar 2000 in de finale van de play-offs. Dat was het eindresultaat na de derde wedstrijd van de halve finale serie tegen Dozy Den Helder.

Opnieuw was het een spannende wedstrijd, waarin de beslissing pas in de laatste fase viel. Echter, net als in de vorige twee wedstrijden trokken de Landsmeerse basketbalsters aan het langste eind, deze keer in eigen huis. Het werd uiteindelijk 84-72, maar drie minuten voor tijd was het nog 70-68 en was er nog van alles mogelijk.

Katie Bussey scoorde 32 punten, waarvan sommige op een ronduit spectaculaire manier. Net als in beide vorige wedstrijden speelde de razendsnelle Amerikaanse een cruciale rol. Dat gold ditmaal ook voor Tanya Bröring, die al in de derde minuut van de wedstrijd naar de kant ging. De speelster moest naar de kant na een angstwekkend moment, waarin zij naar haar nek greep, en het uitschreeuwde van de pijn. De Landsmeerse aanvoerder kwam echter tot opluchting van iedereen enkele minuten later weer terug in het veld, waarna ze alsnog 19 punten scoorde, 8 rebounds pakte en 5 assists uitdeelde. Dat waren goede redenen om haar na afloop tot Lady of the Game te kronen, de indrukwekkende puntenproductie van Katie Bussey ten spijt. De derde Landsmeerse speelster in de dubbele cijfers was Benthe Versteeg, die 12 punten scoorde, waarvan 8 in het vierde kwart, toen het erom ging.

Herkenbaar verloop

Het verloop van de wedstrijd leek op de twee vorige versies. De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op, maar een 7-0 Landsmeerse run in de laatste minuut leidde tot een 25-18 voorsprong voor de Lions. In het tweede kwart vond Dozy Den Helder weer aansluiting en ging Loon Lions met een kleine voorsprong van 38-36 de rust in. Meteen na rust kwam Den Helder op een 38-43 voorsprong, maar Tanya Bröring zorgde weer voor aansluiting, waarna beide teams beurtelings enkele keren aan de leiding kwamen. Katie Bussey zorgde met een driepunter voor een minieme voorsprong aan het einde van het derde kwart: 58-56.

Nagelbijten

Voor de supporters op de tribune was het vervolgens in de vierde periode nagelbijten. Scores van Tessel van Dongen en Benthe Versteeg hielden de Lions in de race en in de zevende minuut zorgde Nadine Boesaart met een driepunter voor 70-66. Sarah Curran antwoordde, maar met vier achtereenvolgende punten zette Tanya Bröring in de negende minuut een stand van 74-68 op het bord. Twee geslaagde drives van Benthe Versteeg en een reeks feilloos genomen vrije worpen van Katie Bussey zorgden uiteindelijk voor een toch nog ruime marge.

Loon Lions kan zich nu in alle rust voorbereiden op de finale van de play-offs. Deze begint woensdag 1 mei.

OSV steviger in subtop

OSV won in de tweede klasse met 0-1 van Blauw Wit/ Beursbengels. Nicky Roele maakte de enige treffer. Door dit resultaat komt het team van trainer Ron van der Velde vaster op de vijfde plek te staan.

Eerder dit seizoen werd het tussen beide teams een doelpuntenfestijn dat Blauw Wit met 4-5 won. Deze keer liep het heel anders. Wel was de thuisploeg in de openingsfase iets beter maar werd niet echt gevaarlijk. Doelman Yort Willems kon zijn doel leeg houden. Na slecht uitverdedigen bij de fusieclub kreeg Roele de bal plotseling voor zijn voeten en knalde onhoudbaar op het doel. Van der Velde zag tot zijn genoegen dat zijn manschappen deze voorsprong goed vasthielden. Willems en zijn achterhoede gaven weinig kansen weg. OSV ging met een goed gevoel naar huis.

SV Kadoelen doet goede zaken

SV Kadoelen wonnheel fraai met 1-2 van subtopper EVC. Het team van trainer Marc Onsia heeft het in eigen hand om zich veilig te spelen en nacompetitie te ontlopen.

De omstandigheden om te spelen waren niet makkelijk. De koude wind en zelfs natte sneeuw waren door de spelers en fans duidelijk niet verwacht. Door spits Mitch van Ankeren werd het in Edam 0-1. Even later had hij pech dat zijn goede inzet werd gestopt door de doelman. De thuisploeg kwam voor de pauze toch nog op gelijke hoogte. Verdediger Darnell Brunswijk kreeg na een rare stuiter de bal tegen zijn hand en de arbiter wees naar de stip.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd weinig. Brunswijk verliet het veld na een tweede gele kaart. In blessuretijd kon Kadoelen de volle winst pakken. Een goed genomen vrije trap van Mitchell de Vries kwam terecht bij Shariff Williams. Die ging goed door en passeerde de doelman. Kadoelen pakte drie belangrijke punten en moet in staat zijn zich de komende weken veilig te spelen.

Van der Velde blijft bij OSV

Trainer Ron van der Velde blijft volgend seizoen onder contract staan bij OSV. Dat wordt dan al zijn derde seizoen bij de zaterdag tweede klasser.

Het klikt tussen van der Velde en de selectie. Vorig jaar werd de negende plek bereikt. Dit seizoen gaat het nog beter en is men enkele plekken geklommen met nog een aantal duels te gaan. Van der Velde verwacht dat hij zijn selectie kan versterken en aan de Oostzanerwerf nog betere resultaten te bereiken zijn. In de derde periode speelt OSV nog een rol.

Wederom verlies OFC

Oostzaan - In de Derde Divisie deed OFC slechte zaken in de strijd om de laatste periodetitel. De uitwedstrijd tegen Dongen werd verloren met 4-0.

Bij OFC ontbraken Alje Wiltenburg en Edip Biberoglu, die allebei waren geschorst. Onder de lat stond deze keer Danny Been. De Oostzaners wisten geen indruk te maken. Halverwege de eerste helft werd het 1-0. Dit werd tevens de ruststand.

In de tweede helft bleef het moeizaam gaan met OFC. Te makkelijk werd doelman Been opnieuw gepasseerd. Een kwartier voor tijd kreeg hij de rode kaart wegens vermeend natrappen. Brain van der Werff nam zijn plek onder de lat over. De strafschop die de arbiter aan de thuisploeg gaf, werd benut en het duel was beslist. Enige minuten voor tijd werd het nog 4-0. Het team van trainer Eric Heerings verloor voor het eerst dit seizoen twee keer op rij. OFC blijft ondanks het verlies vierde op de ranglijst. Komende zaterdag wordt tegen OJC Rosmalen gespeeld. OFC weet dat het moet winnen om nog in de race te blijven.

IVV niet tevreden met behaalde punt

IVV kwam in de derde klasse tegen Ouderkerk niet verder dan 2-2. Het team van trainer Gerrie Breugem moest accepteren dat het vlak voor tijd nog gelijk werd.

Na elf minuten scoorde Dave Hertog de openingstreffer. De tegenstander was niet onder de indruk en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die viel een kwartier later.
De thuisploeg kreeg voor de pauze nog enkele grote kansen die niet werden benut.

In het tweede bedrijf begon IVV sterk en maakte Hertog terecht zijn tweede doelpunt van de middag.
Vlak voor tijd werd het toch nog gelijk. IVV probeerde nog wel te scoren maar dat zat er niet meer in.

Purmerland verliest

PURMERLAND - SC Purmerland verloor afgelopen weekend in de vijfde klasse met 9-2 van Heemstede. Door dit resultaat werd deze tegenstander kampioen van de vijfde klasse.

Purmerland kwam na vijf minuten verrassend op voorsprong. Een minuut later was het alweer gelijk. Bij rust stond het 3-1 en was het duel al beslist. Purmerland kreeg te maken met rood en blessures en er stonden uiteindelijk nog maar acht man in het veld.

Het lukte nog wel om de tegenstander van de dubbele cijfers af te houden. Purmerland bleek deze keer de ideale tegenstander voor Heemstede.

Overlevingsstrijd Compaen naar apotheose

OOSTZAAN - De overlevingsstrijd van Compaen krijgt zaterdag 20 april haar apotheose. In de eigen Sporthal Oostzaan moet de ploeg zich via promotie-/degradatiewedstrijden zien te handhaven in de eerste divisie.

Hoewel afgelopen seizoen 47 punten werden gehaald, in heel veel poules voldoende voor directe veiligheid, wacht de formatie van trainer/coach Johan van Zelderen nog een nacompetitie tegen de twee nummers twee uit de tweede divisie. Om 16.30 uur is Van Daal/HLB 2 de eerste tegenstander.

Compaen speelde in het verleden vele duels met de hoofdmacht, maar nu is de reserveploeg de opponent. Het schaduwteam van de dorpsclub uit Den Dungen werd afgetekend tweede in de poule en kan bovendien beschikken over talenten uit het eerste, dat nog steeds in de topdivisie uitkomt. De tweede wedstrijd van Compaen is om 19.00 uur tegen NVC uit Nieuwegein. Deze ploeg werd net geen kampioen, omdat Huizen een iets beter setsaldo had.

Buurtgezinnen zoekt steungezinnen

Een steungezin vangt een kind eens in de week of een weekend op. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Buurtgezinnen is op zoek naar steungezinnen, die kinderen van overbelaste ouders op regelmatige basis opvangen. De organisatie is sinds een half jaar actief in Purmerend. Coördinator is Irene Langerijs.

Wil jij iets betekenen voor een kind of gezin, dat hulp nodig heeft? Iedereen maakt dingen mee in zijn leven die soms niet zo makkelijk zijn; een burn-out, ziekte, scheiding, werkeloosheid, noem het maar op. Soms zit het gewoon even tegen, dat kan ons allemaal overkomen. Het is in dit soort situaties niet altijd makkelijk om voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Als je geluk hebt als ouder, dan heb je mensen om je heen op wie je kunt terug vallen. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Koppelen aan gezin

Ouders die overbelast zijn, worden door Buurtgezinnen gekoppeld aan een steungezin in de buurt. Een steungezin vangt de kinderen op regelmatige basis op, bijvoorbeeld eens in de week op woensdagmiddag of af en toe een dag in het weekend. Zodat de eigen ouders weer even op adem kunnen komen, en de kinderen een leuke tijd hebben bij het steungezin.

Op dit moment wordt voor meerdere kinderen tussen de 2 en de 14 jaar gezocht naar steungezinnen. Zo zoeken we voor een vrolijke jongen van 3 een liefdevol steungezin, dat hem op donderdagmiddag wil opvangen.

Maar ook voor andere kinderen is men op zoek naar steungezinnen. Op de website van Buurtgezinnen.nl staan korte omschrijvingen van de kinderen voor wie een plek wordt gezocht.

Meer informatie vind je op www.buurtgezinnen.nl. Ook kun je mailen naar Irene Langerijs:

irene@buurtgezinnen.nl

Succes op NK-15

De judoka's blij met hun bronzen plak. (Foto: Judoclub Landsmeer)

LEEK - De NK -15 judo stond zaterdag 6 april op de rol. Supporters, ouders, coaches en judoka's waren naar Leek getrokken om samen met maar liefst driehonderd leeftijdsgenootjes de strijd om het felbegeerde eremetaal aan te gaan. Ook negen strijders van Topjudo Amsterdam en Judoclub Landsmeer (JCL) waren op en top getraind en gefocust om het beste uit zichzelf te halen.

Of dat genoeg zou zijn om dan dat felbegeerde eremetaal mee naar huis te nemen zou daarna wel blijken. Op een NK kan het namelijk spoken en is niemand vooraf zeker van een medaille. Welke pieken en dalen zou deze dag brengen? In de ochtend was het de beurt aan Sophie, Kaya, Mirthe, Midas, Arseny, Wessel en Thijmen. Na een goede warming-up was iedereen er klaar voor, de koppies stonden goed en een lichte spanning zorgde voor focus bij judoka's en coaches. De drie meisjes lieten vanaf hun eerste pot zien dat ze een missie hadden om zich bij de top van Nederland te knokken. Sophie en Kaya's zegetocht werd pas gestopt in de halve finale, toen beiden verloren van de latere kampioen. Ze konden zich daardoor opmaken voor de wedstrijd om brons. Mirthe kreeg al in de kwartfinale een grote teleurstelling te verwerken toen ze van een handige tegenstander verloor. Ze herpakte zich echter en knokte terug door een aantal wedstrijden op rij niets van haar tegenstanders heel te laten. Zodoende mocht ook zij voor brons aantreden.

Ook de heren deden het met verschillende winstpotten goed. Wessel en Arseny hadden de pech het in de herkansingen tegen elkaar te moeten opnemen. Wessel won en daarmee strandde Arseny op de negende plek. Wessel zette zijn zege voort door met ippon diep in de golden score van een sterke tegenstander te winnen. Hiermee mocht ook hij zich richten op het nu hoogst haalbare: de strijd om brons.

Met vier judoka's die streden om brons was het al een succesvolle ochtend, maar niks is zo vervelend als in het zicht van de haven te stranden. Coaches en judoka's zonderden zich daarom even af om weer de noodzakelijke focus te pakken. De zoomer klonk, het teken dat de vier judoka's klaar konden staan. Er klonk hajime en het vuurwerk kon beginnen. Alle vier gingen ze er vol in elk van de vier wedstrijden werd op zijn eigen manier spannend. Punt, geen punt, shido, hanzi, buiten de mat, binnen de mat: de scheidsrechters hadden het er maar druk mee.

Ondanks de vechtlust van Mirthe en een vijftal goede stuuracties werd haar aartsrivaal uiteindelijk beloond en kreeg Mirthe een derde straf. Ook zus Sophie redde het ondanks haar aanvalslust niet. Kaya verraste echter vriend en vijand door haar grotere tegenstandster vlak voor tijd te trakteren op een wazari. Ook Wessel haalde een Houdini-truc uit door zijn tegenstander zo onder druk te zetten dat hij wel diving moest maken. Beiden wonnen het brons.

Skileraren Landsmeer skiën 24 uur non-stop

Van links naar rechts: de skileraren Evelien Zengerink, Marko van Brummelen, Haaike Visser en Susanne Visser. (Foto: Nina Burgert)

LANDSMEER - Het is vier skileraren van Skiindoor Landsmeer gelukt om als eerste 24 uur non-stop op een indoor rolbaan te skiën. Dit deden zij om zo veel mogelijk geld op te halen voor Alpe d'HuZes | KWF Fonds. In totaal hebben zij om de beurt 465 kilometer afgelegd en wachten hiermee op een officiële bevestiging dat zij het eerste Guinness World Records 'langste afstand indoor skiën' hebben gevestigd.

Vrijdagavond 12 april stipt om 19.30 uur gaf burgemeester van Landsmeer, Anne Lize van der Stoel, het startsein voor de recordpoging. Marko van Brummelen, Evelien Zengerink, Susanne Visser en Haaike Visser moesten vanaf dan tot zaterdagavond 13 april om de beurt 30 minuten skiën.

Dat is gelukt, naar hun eigen tevredenheid: in totaal hebben zij allen zes uur lang op de skibaan geskied. Coach en eigenaar van Skiindoor Landsmeer Rolf Burgert zorgde voor de technische ondersteuning. Andere teamleden regelden de ontvangst van de toeschouwers, de bar en loterij.

De loterij werd mede mogelijk gemaakt door lokale ondernemers uit Landsmeer. Deze ondernemers hadden bijvoorbeeld een bon, boodschappen of een cadeau gedoneerd om te verloten.

Motivatie

Initiatiefneemster Evelien vertelt over de reden van de actie: "Op 6 juni doet het Team For Everest mee aan Alpe d'HuZes. Om zo veel mogelijk geld in te zamelen, organiseren we verschillende initiatieven om aandacht en natuurlijk ook donaties te krijgen voor onderzoek naar kanker. Dit was één van de initiatieven: een recordpoging 'langste afstand indoor skiën'.

Om een Guinness World Record te vestigen moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Het om en om skiën moet op film geregistreerd zijn, getuigen moeten alles schriftelijk vastleggen en binnen vijf dagen moet alles ingediend zijn. Dan wordt het beoordeeld en horen de skiërs pas of de recordpoging is gehaald.

Evelien: "Voor ons is de recordpoging al geslaagd! We hebben met deze actie zo'n 6.000 euro opgehaald. In totaal hebben we nu al meer dan 16.000 euro voor Alpe d'HuZes ingezameld. We bedanken iedereen die ons op welke manier dan ook heeft gesteund in deze recordpoging, echt heel bijzonder."

Doneren

"Hoewel we al een mooi bedrag binnengehaald hebben, is ons streefbedrag 22.500 euro nog niet binnen. Doneren mag uiteraard nog steeds via de site van Alpe d'Huzes. Je kunt het team vinden onder de naam 'For Everest': www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/team-for-everest. Je hoeft de gegevens niet zichtbaar te publiceren. Het team krijgt een melding van de donaties en neemt na 26 april per e-mail contact op met de winnaar."

Lab van de samenleving in Moving Arts

Wereldverbeteraar of ijdeltuit? Wat zijn de intenties van politici die zeggen op te komen voor een ideaal? Hoe kun je die bedoelingen ontrafelen?
Marijn Moerman, docent retorica aan de UvA en de VU, licht in de derde editie van het Lab van de Samenleving toe welke signalen we afgeven in taal en beweging, bewust en onbewust. Wat kunnen we daarvan leren? En hoe zit het eigenlijk met de wereldverbeteraar en ijdeltuit in onszelf?

Iedereen is uitgenodigd woensdag 24 april naar de koepel op het Steve Bikoplein te komen, aan te schuiven en mee te praten. Graag aanmelden via reserveren@movingartsproject.nl.

Kunstproject De Kleine Prins over samenleven

Het Lab van de Samenleving is onderdeel van De Kleine Prins, een kunstproject over samenleven, geïnitieerd door kunstenaarscollectief Moving Arts Project.
In het Lab - een open koepel van hout op het Steve Bikoplein in Amsterdam – onderzoeken zij met lezingen, performances en dialoog elke twee weken op woensdagavond thema's als wonen, werk, kwetsbaarheid en bezit.

De vergaarde inzichten vormen de ingrediënten voor een expositie en theatraal slot op 28, 29, 30 juni en 5, 6, 7 juli 2019 op het Krugerplein in de Amsterdamse Transvaalbuurt.

Vanuit het hart van de wijk

Diane Elshout, Janine Toussaint en Noud Verhave vormen samen Moving Arts Project (MAP). Met de stad als bron van inspiratie én podium maken zij community arts vanuit het hart van de wijk.

Voor de theatervoorstelling van het kunstproject De Kleine Prins, werken zij samen met Duda Paiva Company, internationaal bekend van de schuimrubberen wezens die tot leven lijken te komen dankzij de unieke choreografie.

Mensen bewegen

MAP wil letterlijk en figuurlijk mensen bewegen. De projecten van MAP zijn urgent, herkenbaar, op straat en vieren de veelzijdigheid van de stad.

Eerder realiseerde het kunstenaarscollectief community art projecten zoals TransTaalKinderen, WAAG, ontKIEM West, HEIM Romeo|Julia en de Schalkburgerramen op locaties variërend van een braakliggend landje tot aan de Stadsschouwburg Amsterdam, van stadspleinen tot in de OBA.
MAP maakt onderdeel uit van het Kunstenplan 2017-2020.

Waar: de koepel op het Steve Bikoplein, Amsterdam
Wanneer: woensdagavond 24 april, 19.00 – 20.30
Toegang: gratis.

Olifantensoep in Buiksloterkerk

Vorige thema theatergroep: heksen. Dit keer iets met de paashaas? (Foto: Anna Kramer)

NOORD - KinderTheaterKoor Olifantensoep bestaat uit kinderen van vier tot twaalf jaar die van zingen en theater houden én in Amsterdam Noord wonen. Het repertoire bestaat uit klassieke en popmuziek. Daarnaast presenteren de kinderen zelfgeschreven teksten en gedichten en dansen ze soms een hippe 'move'. Zondag 21 april presenteren zij wederom een voorstelling in de Buiksloterkerk

De voorstellingen van Olifantensoep gaan meestal over een thema. Tijdens een optreden op de Van der Pekmarkt werden zeemansliederen gezongen. Op Pllek was het thema een Heksendans, terwijl engelen het thema waren van een voorstelling in het Fijnhoutheater. Wat het thema van Eerste Paasdag is, blijft nog even geheim, dat wordt onthuld in de Buiksloterkerk. Misschien is het iets met de paashaas. De voorstelling in de Buiksloterkerk begint om 11.00 uur en duurt dertig minuten.

De kinderen van het KinderTheaterKoor hebben allemaal individueel les: zang, solfège, ritme of piano. Op die manier is er veel aandacht en individuele begeleiding voor iedereen. Voorafgaand aan een optreden wordt intensief samen geoefend.

KinderTheaterKoor Olifantensoep is in 2010 opgericht en wordt geleid door de in Zwitserland geboren zangeres en actrice Anna Kramer. Anna is in Zürich opgeleid, trad op in verschillende theaterproducties en heeft zich in Nederland gevestigd als stem-. muziek- en theaterdocente voor kinderen en volwassenen. Ze is onder andere verbonden aan het Utrechts conservatorium.

Locatie: Buiksloterkerk, Buiksloterkerkpad 10. Entree: € 2,50 (tot 12 jaar), € 5,00 (Vrienden Buiksloterkerk), € 7,50 (normaal/vanaf 12 jaar). Kaarten zijn te koop aan de deur of online via https://www.yourticketprovider.nl/events/27124-theaterkinderkoor-olifantensoep/.

Project Beeld en Geluid in de Kweekvijver

Impressie geknutselde fotocamera's en een interview (Foto's: Pim Beudeker)

OOSTZAAN - Het jaarlijkse culturele project in de Kweekvijver werd donderdag 11 april afgesloten met een presentatie aan ouders, grootouders en andere belangstellenden. Dat ging gepaard met een rechtstreekse uitzending van Radio 9 Oostzaan, die van 16.00 tot 17.00 in alle klassen (en natuurlijk ook thuis) te horen was. Het thema van dit jaar was Beeld en Geluid, het geluid kwam helder en duidelijk uit de radio.

Wereldpremière met musicallied

Leerlingen van de midden- en bovenbouw gingen op bezoek in de studio van Radio 9, waar ze leerden hoe een uitzending gemaakt wordt. De leerlingen kregen zelf de gelegenheid tijdens hun bezoek mee te werken aan de live-uitzending van dat moment. Zo hielpen ze mee door bijvoorbeeld het nieuws en het weerbericht voor te lezen. Één groepje zorgde zelfs voor een wereldpremière. Zij zongen tijdens een live-uitzending een lied uit de musical van groep acht. De musical moet nog worden uitgevoerd aan het eind van het schooljaar.

Pim Beudeker bracht een bezoek aan alle groepen , waar hij uitgelegde hoe de kinderen een interview kunnen maken met mobiele opname apparatuur. Die kreeg de school te leen en hebben de kinderen ook gebruikt.

Partij oprichten

Kinderen verdiepten zich in de geschiedenis van communicatie, van rooksignaal tot gsm. Er werd gekeken wat de rol van beeld is bij de verkiezingen, daarbij hebben de leerlingen drie partijen opgericht en gepresenteerd. Elke bezoeker kon een stem uitbrengen op de partij die het meest aansprak.

Fotografie en stop-motion

Andere leerlingen kregen bezoek van een docent van het Fotografiemuseum uit Amsterdam (FOAM) en leerden hoe ze een goede foto konden maken. In andere groepen lag de nadruk op de geschiedenis van radio en televisie. En er waren groepen waar radio, film en fotografie vooral aan bod kwamen. Daar waren zelf geknutselde fototoestellen en andere mooie knutselwerken, stop-motion filmpjes en schitterende foto's te bewonderen .

De kijk- en luistermiddag werd druk bezocht, de leerlingen waren zichtbaar trots op wat ze geleerd, gemaakt en via de radio uitgezonden hebben.

Taalvrijwilligers gevraagd

Taalvrijwilligers gezocht. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Taalvaardigheid en digitale vaardigheden zijn vereisten om volledig mee te kunnen doen in de maatschappij. In samenwerking met de gemeente en lokale partners zet Bibliotheek Waterland zich in om de basisvaardigheden van mensen te vergroten. Daarom is er ook een NL plein in bibliotheek Landsmeer, waar mensen kunnen oefenen met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Het NL plein zoekt nieuwe vrijwilligers.

Met één a twee uur vrijwilligerswerk per week kan iemand een ander de kans geven om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven en rekenen en omgaan met de computer. Het vrijwilligerswerk vindt plaats in de bibliotheekvestiging Landsmeer. De vrijwilliger begeleidt een lees-, schrijf- of praatgroepje in de bibliotheek.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen NL-Plein via 06-20329430.

Koffie-inloop Bieb Oostzaan

OOSTZAAN - Tijdens de koffie-inloop in de Bieb in Oostzaan, dinsdag 23 april tussen 10.00 en 11.00 uur, komt het thema financieel veilig ouder worden aan de orde.

Hoe kun je voorkomen dat je als oudere financieel misbruikt wordt, hoe kun je misbruik herkennen in je buurt en welke actie neem je dan?


Op een luchtige manier wordt dit onderwerp besproken met een kopje koffie en kunnen de aanwezigen vragen stellen aan de mensen van de lokale alliantie Financieel veilig ouder worden Zaanstreek-Waterland.


Deze koffie-inloop is elke dinsdag. Aanmelden is niet nodig.

Moedige Moeders

VOLENDAM - Wilt u informatie over alcohol en drugs? Kijk dan op de website www.moedigemoeders.nl. Wilt u persoonlijk contact? Bel dan de hulplijn via tel: 06-38379733. Dit nummer is bereikbaar van 10 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds. Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor? Bezoek dan de zelfhulpgroep in de Ark. De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden. 24 april is er een bijeenkomst.