Zaanstreek op zondag

26 mei 2019

Zaanstreek op zondag 26 mei 2019


Kaartverkoop nieuwe theaterseizoen Zaantheater begonnen

Ellen ten Damme. (Foto: Danny Ellinger)

Zaandam - De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen van het Zaantheater is begonnen en verloopt zeer voorspoedig. De voorstellingen van Ton Kas, Alex Klaasen, Plien & Bianca, Tape Face en Ellen ten Damme zijn het meest populair. Het gaat hard, maar voor veel grote namen zijn nu nog mooie plaatsen beschikbaar!

Cabaret is zoals altijd populair. Bovenaan de lijst prijken de namen van Bert Visscher, Lenette van Dongen, Peter Pannekoek, Najib Amhali en Daniël Arends. In de categorie musical gaat de kaartverkoop van 'Kinky Boots', 'Verliefd op Ibiza' en ''t Schaep met de 5 Pooten' goed.

Bert Visscher, Frans Bauer, Doornroosje de Musical

Bij de muziekliefhebbers zijn de concerten van Waylon, The Analogues, Frans Bauer en Dennis van Aarssen & Bigband erg geliefd. Verder is er veel belangstelling voor de spectaculaire openingsvoorstelling 'WAD Live', Jon van Eerd, 'Enkele Reis' met Bram van der Vlugt, Robèrt van Beckhoven, Cirque Alfonse, Celtic Gold en De Verleiders Female.

Jeugdvoorstellingen

Ook de jeugdvoorstellingen lopen goed. Veel ouders kiezen voor de nieuwe familievoorstelling 'Repelsteeltje' van Theater Rotterdam en de première van de 'Koning van Katoren'. Maar ook zijn 'Checkpoint' (vanaf 8 jaar), 'Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks' (vanaf 6 jaar) en 'Doornroosje de Musical' (vanaf 4 jaar) populaire jeugdvoorstellingen.

Cabaret

Naast de kaartverkoop voor losse voorstellingen wordt er ook gretig gebruikt gemaakt van de Serie Cabaret, Serie Theater & Dans, de Serie Jeugdtheater en de Dinsdagmiddagserie.

Kaarten bestellen

Iedereen die bij deze, en vele andere voorstellingen – 269 in totaal! – aanwezig wil zijn, kan via www.zaantheater.nl kaarten bestellen. De kassa van het Zaantheater is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur (als er een voorstelling is tot 19.30 uur) en telefonisch bereikbaar via tel: 075-6555333.

'Eén tegen eenzaamheid'

ZAANSTAD -Maandag 27 mei is het startsein van de Zaanse coalitie 'Eén tegen eenzaamheid', in buurtcentrum De Pelikaan in Krommenie.

De Zaanse coalitie 'Eén tegen eenzaamheid' volgt op het landelijke actieprogramma van het Ministerie van VWS. In de wijk, in de straat, bij de deur en áchter de deur kan immers het verschil gemaakt worden. Zaanstad heeft de bestrijding van eenzaamheid als speerpunt opgenomen in de Strategische agenda 'Ouder worden in Zaanstad'.

Het doel van de Zaanse coalitie is om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken en vooral aan te pakken. Dit vraagt om de inzet van inwoners, maatschappelijke partners en de gemeente, waarbij iedereen zijn rol pakt om sámen invulling te geven aan een oplossing. Er gebeurt al veel om het leefplezier onder ouderen te vergroten. We willen de diverse initiatieven aan elkaar verbinden, zo ontstaan er weer nieuw initiatieven!

41% van de inwoners in de regio Zaanstreek/Waterland voelt zich wel eens eenzaam. Onder ouderen komt dit het meeste voor. Eenzaamheid is een probleem van alle tijden, maar het risico dat mensen eenzaam worden is door technologische en maatschappelije ontwikkelingen groter geworden. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.

Varen tussen weidevogels en bloeiende weilanden

Vaartocht met fluisterboot in Eilandspolder (Foto: Klaas.Ros)

ALKMAAR - Vaar mee op de fluisterboot van Landschap Noord-Holland op zondag 2 juni en zondag 9 juni om 10:00 uur. Geniet van de natuur vanaf het water in het oer-Hollandse landschap van Eilandspolder, vlakbij Alkmaar. Een natuurgids begeleidt de vaartocht en vertelt je de leukste weetjes over het gebied en over de vogels.

Het is nu prachtig in Eilandspolder. De weilanden staan volop in bloei en vrijwel alle weidevogels hebben jongen. Je ziet ze langs de greppels scharrelen op zoek naar eten.Ook de roofdieren zijn op zoek naar eten voor hun jongen. De volwassen weidevogels zijn dan ook continu alert. Zodra er een bedreiging voor hun kuikens aankomt, vliegen ze er met z'n allen op af om die weg te jagen. Zin om mee te gaan? Reserveer een plek aan boord op www.gaatumee.nl.

Tip: Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding en heb je een verrekijker, neem die dan mee, dan geniet je nog meer. De vaartocht is ook erg leuk voor kinderen.

Wanneer: zondag 2 juni en zondag 9 juni van 10:00 tot 12:00 uur. Vertrekpunt: Botenhuis Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, Driehuizen. Op de boot is plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact met ons op (via tel 088-0064400) als je met een rolstoel mee wilt.

Groep 8 De Regenboog werd vierde

Damiano Jongens, Wessel Hamers, Chiel Kansen en Mick Stokkel (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Bij de finales van het Volleybal Kampioenschap Regio West in sporthal De Beuk zaterdag 18 mei, werd groep 8 van de Regenboog vierde.

Het team, bestaande uit Chiel Kansen, Wessel Hamers, Damiano Jongens en Mick Stokkel, werd 13 februari bij het Zaanse Kampioenschap eerste en plaatste zich hiermee voor het kampioenschap in de Regio West.

De poule-ronde verliep foutloos, drie overwinningen op rij zorgde ervoor dat ze de halve finale bereikten. In de halve finale moesten ze tegen de Willibrordusschool uit Bovenkarspel. Helaas ging deze wedstrijd met 22-21 verloren (rally moest worden uitgespeeld nadat de zoemer al was afgegaan).

Helaas waren de krachten en concentratie op en werd de Regenboog vierde. Het team is hierdoor net niet geplaatst voor het Nationale Kampioenschap.

Het leverde na afloop beteuterde gezichten op, maar de school is trots op hun prestaties!

Gouden jubileum Evean Erasmushuis

Gewoon Hazeskoor (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Verzorgings- en verpleeghuis Evean Erasmushuis vierde een feestelijke jubileumweek ter ere van het vijftigjarig bestaan. Dit deden zij met bewoners en oud-gedienden, collega's en huis-DJ Hennie. De hele week stond in het teken van de jaren 60'.

"We zijn meegegroeid in alle veranderingen"

In 1969 opende Erasmushuis officieel zijn deuren. Nog steeds staat hier het motto "Zorg die staat als een huis" centraal. Sinds 2011 gebeurt dit weliswaar in een nieuw huis, met de naam Evean Erasmushuis, waarin inmiddels zorg, wonen en welzijn wordt geboden.

In de feestweek stonden verschillende festiviteiten gepland voor bewoners, oud-medewerkers en betrokkenen. De week werd officieel geopend door locatiemanager Nel Vader, waarbij oud-medewerkers van het Erasmushuis welkom werden geheten en uitgenodigd om samen herinneringen op te halen. Nel Vader, locatiemanager van Erasmushuis vertelde: "We stonden vijftig jaar geleden aan het begin van het ontstaan van de ouderenzorg. En we zijn meegegroeid in alle veranderingen die de afgelopen vijftig jaar hebben plaatsgevonden. Ik wil iedereen bedanken die iets voor het Erasmushuis heeft betekend of nog betekent, in welke vorm of oorsprong dan ook."

Bewoners genoten aan de koffietafel met Jukebox Daisy, waarbij muziek uit de jaren 60' werd gedraaid, gingen met de voetjes van de vloer tijdens de rock'-'n-roll-middag, waarbij Stichting De Tijdmachine alle bewoners meenam op een muzikale reis. Er was een barbecue met ijscokar en ze konden de hele week naar de Tentoonstelling '50 jaar Erasmushuis'. Joki Beerendonk, een Amsterdamse zangeres met bijpassende tongval, trad op met veel Jordanese liedjes, er was een personeelsfeest georganiseerd met liveband en als afsluiter het swingende Gewoon Hazes Koor. Een geslaagde week!

Micha, een zangstuk

ZAANSTREEK - Bart Vijfvinkel en Jos Martens hebben een zangstuk over de profeet Micha geschreven. Dit wordt zondag 27 oktober in Assendelft en daarna op verschillende andere plaatsen in de Zaanstreek uitgevoerd.

Voor het projectkoor zijn nog zangers nodig. De repetities vinden plaats in mei, juni, augustus en september.
Informatie en aanmelden: Bart Vijfvinkel, tel. 06 19 68 51 10, mail: bart.vijfvinkel@live.nl of Jos Martens, tel. 06 16 66 69 00, mail: jos-martens@live.nl.

Twee historische films over Wormerveer

WORMERVEER - De Historische Vereniging Wormerveer (HVW) en Gemeentearchief Zaanstad vertonen dinsdagavond 4 juni twee oude films over Wormerveer.

Het gaat om een promotiefilm voor winkels aan de Zaanweg in Wormerveer (1930), waar alle winkels voorbij komen die toen aan de Zaanweg gevestigd waren. U ziet winkeliers met hun producten en toevallige passanten. En een film over Wessanen (1925), die op de beurs staat met al hun producten en het productieproces in de fabriek zelf. Locatie: Buurtcentrum De Lorzie, Marktplein 3, Wormerveer. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 2,50 (contant betalen aan de zaal). Reserveren is niet nodig.

Les mobieltje senioren

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Wijkcentrum Dirk Prins geeft een cursusochtend of -middag les over het gebruik van Smartphones en iPhones, speciaal gericht op senioren.

Een mobieltje is altijd bij de hand om thuis of onderweg contact- en/of hulpmogelijkheden te zoeken. Veel ouderen weten niet hoe zo een apparaatje nu precies werkt en welke mogelijkheden het allemaal biedt. Een ervaren docent leert op één ochtend of middag op rustige en heldere wijze om te gaan met uw eigen mobieltje.

Cursusdata: Smartphone (android, zoals bijv. Samsung) dinsdag 28 mei van 13.00-15.00 uur en iPhone (Apple) donderdag 30 mei van 09.30-11.30 uur. Kosten: Euro 8,00 per persoon per cursusdag. Opgeven: telefoon 075-6310707 of info@dirkprins.nl. lOCATIE: Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35.

Voorjaarsconcert Zaans Symfonie Orkest

Arwen Salama-van der Burg (Foto: Nike Martens)

KOOG AAN DE ZAAN - In het negenennegentigste jaar van haar bestaan geeft het Zaans Symfonie Orkest zondag 26 mei om 15:00 uur een concert in de Kogerkerk.

Het concert is een ode aan de lente en opent met 'De Kalief van Bagdad' van F.A. Boieldieu, gevolgd door het 'Rhapsody Concert voor altviool' van B. Martinu. Soliste is Arwen Salama-van der Burg. Als slotstuk wordt de tweede symfonie van Ch. Gounod gespeeld. Onder de bezielende leiding van Johan Olof heeft het orkest een extra impuls gekregen om in 2020 haar 100-jarig bestaan te vieren. Locatie: Kogerkerk, Kerkstraat 14. Entree € 15,00, tot 18 jaar € 7,50. www.zaanssymfonieorkest.nl.

Expositie Vrijstaat 3.0 in PLAY room

Ruimtelijk werk van Jansje Dane (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - In galerie PLAY room is in het weekend van 24 tot en met 26 mei de expositie Vrijstaat 3.0 te bezichtigen. Deze estafette-expositie met werk van Tengel kunstenaars wisselt elk weekend van samenstelling. Dit derde weekend exposeren kunstenaars Angèle Thillart, Jansje Dane, Joke Konijn en Stella Burggraaf.

Angèle Thillart laat werk zien in het thema 'de wandelaar '. De wandelaar als symbool van het leven zelf.

Jansje Dane exposeert ruimtelijk werk en zegt hierover "Ik werk met diverse materialen, soms naar een thema, soms in het wilde weg. Het is leuk om de materialen naar mijn hand te zetten".

Joke Konijn exposeert tekeningen en terracotta beelden van dieren met menselijke emoties. De konijnen dragen een edelsteen, als wens voor geluk en vrede. Ze worden verpakt met een pagina uit 'Waterschip Down'. Bij verkoop gaat vijftig procent van de opbrengst naar de vluchtelingenkampen van Stichting War Child.

Stella Burggraaf kiest tijdens de expositie Vrijstaat liever voor het Poldermodel. De Zaanse polder is een belangrijk onderwerp in haar werk. Haar landschappen zijn opgezet in een losse toets, simpel en ruimtelijk, met soms de neiging tot abstract maar heel herkenbaar voor de streek.

De opening is vrijdag 24 mei van 17.00 tot 19.00 uur. Locatie: galerie PLAY room, Westzijde 99, Zaandam. Open: Vr. 17-19, za & zo: 13-18. Toegang: gratis.

Wereldwinkels met eigen merk

Olifantenpoeppapier producten (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Wereldwinkels zetten in op een grotere naamsbekendheid en een duidelijke profilering als cadeauwinkel. Cadeaus met een eigen Wereldwinkel-merk, die je zelden ziet in andere winkels. Het eerste cadeau met een eigen merk is vanaf 27 mei te koop.

Het gaat om notitieboekjes en blaadjes en doosjes van olifantenpoeppapier met een uniek design. Ze worden speciaal gemaakt voor de wereldwinkels. De makers komen uit ontwikkelingslanden en ontvangen een eerlijk loon. Ook de handel in deze producten is eerlijk. Fairtrade dus. Daar zien de wereldwinkels op toe.

De LVWW stond dit jaar op de Libelle Zomerweek in Almere om meer bekendheid aan de nieuwe producten te geven. Zaanse wereldwinkel-vrijwilligers gaven het publiek hierover twee dagen lang informatie. Wie nieuwsgierig is naar de unieke cadeaus wordt uitgenodigd eens langs te komen. Locatie: Wereldwinkel Zaandam, Rozengracht 113. Meer informatie: www.zaandam.wereldwinkel.nl.

Webinars Brijder Jeugd

REGIO - In juni organiseert Brijder Jeugd twee webinars. De webinar van 5 juni is voor professionals: "Mijn ouders hebben problemen en wie kijkt er om naar mij?" Een webinar over KOPP/KVO. De webinar van 19 juni is voor ouders: "In gesprek met mijn kind over gamen en sociale media."

In het webinar van 5 juni nemen we professionals mee in hoe zij KOPP/KVO problematiek kunnen herkennen en de beschermende elementen professionals kunnen inzetten. In het webinar van 19 juni vertellen we ouders meer over de leuke en risicovolle kanten van sociale media en gamen. Zij komen te weten of en wanneer er sprake is van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Beide webinars worden gegeven met professionals van andere organisaties. De webinars vinden plaats van 20:00 uur tot 21:00 uur en zijn gratis te volgen op computer, tablet of telefoon.


Tijdens de webinar kunt u via een chat vragen stellen aan experts.Deelnemen is gratis en eenvoudig te regelen. Aanmelden: www.brijderjeugd.nl.

Expositie in Galerie Blauw

ZAANDAM - Galerie Blauw heeft vanaf zondag 26 mei weer een nieuwe expositie. Dit keer worden er schilderijen en 3D objecten van Martin Heijnen geëxposeerd.

Martin is in 1991 afgestudeerd aan de HKU in Utrecht. Sindsdien is hij werkzaam als autonoom kunstenaar in de Zaanstreek.

De laatste jaren wordt zijn schilderwerk abstracter en is in deze presentatie gerelateerd aan het landschap zoals dat in de Zaanstreek is ontstaan n gecultiveerd.

Stichting Tengel

Martin is al jarenlang lid van Stichting Tengel (Platform Onafhankelijke Beeldende Kunstenaars Zaanstreek), en al 25 jaar is hij onderdeel van de Tengel kascommissie, een taak die hij met grote zorgvuldigheid heeft uitgevoerd, en nu nog steeds doet!

Toegang gratis

Ter ere hiervan biedt Tengel hem deze expositie aan.

Iedereen is welkom om vanaf 11.00 uur de kunstwerken te komen bewonderen onder het genot van een hapje en drankje. De toegang is gratis.


Galerie Blauw is gevestigd in Het Blauwe Pand aan de Aris van Broekweg 2 in Zaandam.

Dameskoor in Mennistenerf

ZAANDAM - Zorgcentrum Mennistenerf verzorgt onder het motto 'cultuur op zondag' een evenement dat toegankelijk is voor de bewoners van het Mennistenerf, van de aanleunwoningen en de De Wetstraat, maar ook voor liefhebbers van buiten.

Dames Koor For Everyone zingt zondagmiddaag 26 mei vanaf 14.30 uur en zorgt voor een gezellige middag. Het optreden is in de Arend Dikzaal. Locatie: Mennistenerf, H. Gerhardstraat 77. Aanvang: 14.30 uur. Toegang: € 4,-, www.het-mennistenerf.nl.

Bomen als wapen tegen CO2

REGIO - Er worden veel maatregelen getroffen om de CO2-uitstoot te verminderen. Om uitstoot die je niet kunt vermijden, te neutraliseren, is compenseren een belangrijke ondersteunende maatregel.

Bij bijna alles wat we doen komt het broeikasgas CO2 vrij. De keuzen voor een energiezuinig huis, bewust eten en duurzaam vervoer kunnen een flink verschil maken als het gaat om de hoeveelheid CO2 die vrijkomt. Die kan flink dalen. CO2-uitstoot door menselijk handelen is niet helemaal te vermijden, maar je kunt het negatieve effect wel compenseren. Een goed voorbeeld daarvan is bomen planten. Dat kan maar hoeft niet vlakbij de bron van de uitstoot te zijn. Bomen halen grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer.

Door nieuwe bossen aan te leggen, kan de ophoping van CO2 in de atmosfeer positief worden beïnvloed.

Twiske Jazz aan het water

TWISKE - Genieten van live jazz muziek aan het water. Ook dit jaar organiseren we iedere eerste zondag van de maand 'Twiske Jazz aan het Water.' Zondag 2 juni ontvangen we van 14.00 tot 17.00 uur de band Smazz met smooth Jazz!

Er is gratis entree, maar wel een consumptie verplicht bij Twiske Haven. Uiteraard zijn er ook diverse lekkere borrelhapjes en diner te bestellen (reserveren aanbevolen). Bij slecht weer is het optreden op het terras of binnen.

Uitblinkersgala op Regio College

Tuna Kinik en Rosalie Kats (Foto: Marco van Ammers)

ZAANDAM - Gedreven, vol passie en ondernemend stond student Rosalie Kats maandag 20 mei op het podium tijdens het mbo Uitblinkersgala van ROC Regio College. Rosalie werd uit drie finalisten gekozen tot Uitblinker van het Regio College 2019. Tuna Kinik werd uit tien finalisten gekozen tot Docent van het jaar. Tijdens een feestelijke avond in het Zaantheater werden studenten én medewerkers die zich op verschillende manieren keihard inzetten voor het mbo, in het zonnetje gezet.

Gala op spectaculaire wijze geopend met spetterende optredens van danseressen

Het Uitblinkersgala werd op spectaculaire wijze geopend met twee spetterende optredens van danseressen van de Juvat Dance Academy. Juvat Westendorp wist hierna als presentator van de avond het publiek voor zich te winnen. Het hele publiek danste mee met de dansmoves die Juvat hen aanleerde. De drie finalisten Levi Stuurman, Rosalie Kats en Yentl Sachs kregen het publiek stil met prachtige pitches op het podium waarna telkens luid applaus klonk.

Rosalie, student Apothekersassistent, wist het publiek en de jury voor zich te winnen met haar pitch over haar toewijding om elkaar (studenten) te motiveren betere en positieve resultaten te behalen. Ze richtte een coachingsgroep 'CoachIT' op met medestudenten, die elkaar en andere studenten motiveren. Op deze manier willen zij studenten het beste uit zichzelf laten halen.

Gelijke behandeling

Levi, student Applicatieontwikkelaar, zet zich in voor gelijke behandeling van iedereen en respect voor elkaar, ongeacht of studenten een beperking hebben of niet. Als laatste verscheen student Manager Retail Yentl op het podium. Zij startte als zeventienjarige een eigen onderneming in trendy en duurzaam inpakpapier.

Na de stemperiode riep Daan Horak, finalist Uitblinker van het jaar 2018, studenten Melanie Brevé en Maarten Telleman op het podium om hen uit te roepen tot Ambassadeurs van het Regio Collegeen werden de conciërges geroemd voor hun onvoorwaardelijke inzet voor het Regio College.

Vervolgens maakte Hasan Ersintepe, docent van het jaar 2018, de docenten van het jaar bekend: 'Docent van het jaar 2019' werd Tuna Kinik!

Lastige opgave

De diversiteit van de kandidaten maakt het een lastige opgave voor de jury om de Uitblinker van het Regio College 2019 te kiezen. Het publiek én de vakjury kiezen uiteindelijk unaniem voor Rosalie Kats.

Rondvaart met kijkje in kerk

SCHERMERHORN - De belangstelling voor het Leeghwater-arrangement was vorig jaar zo groot dat ook dit jaar vaartochten door de Eilandspolder worden georganiseerd, in combinatie met rondleidingen door de Grote Kerk van Schermerhorn. De data zijn zondag 16 juni, 21 juli en 11 augustus.

Deelnemers kunnen (hernieuwd) kennismaken met de natuur in de Eilandspolder en de cultuur in de Grote Kerk. Het is een originele manier om een verjaardag te vieren, een buurtuitje te organiseren of zo maar een vriendendag of vriendinnendag te houden.De ontvangst met koffie of thee is in de Grote Kerk van Schermerhorn of bij het kleinste Huisje van Schermerhorn. Er wordt gevaren in de Eilandspolder met een fluisterboot, waarbij de schipper van alles vertelt over dit prachtige vogelrijke gebied. In de Grote Kerk volgt een rondleiding langs de schatten van dit mooie oude monument.

Zondag 16 juni: ontvangst in de Grote Kerk om 12.30 uur, daarna varen bij het Kleinste Huisje. Zondag 21 juli: ontvangst bij het Kleinste Huisje om 12.30 uur, daarna rondleiding in de Grote Kerk. Zondag 11 augustus: ontvangst bij het Kleinste Huisje om 12.30 uur, daarna rondleiding in de Grote Kerk. Einde programma: 16.30 uur.

Adres: Grote Kerk, Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn. Adres Kleinste Huisje: Zuidje 11, 1636 XB Schermerhorn. Maximaal aantal personen: 30. Vol = vol. Kosten: € 15,00 per persoon. Opgeven en betalen via www.grotekerkschermerhorn.nl. Meer info: Wil Mens, telefoon 072-5021564 of mail naar: wil.don.mens@quicknet.nl.

Erfenis of schulden?

ASSENDELFT - Wie denkt dat een erfenis altijd de hoofdprijs is kan bedrogen uitkomen. Ook schulden maken onderdeel uit van een nalatenschap. Hoe wil jij je naasten achterlaten? Kom naar deze gratis lezing en aan het eind weet je of en welke actie je moet ondernemen om voor jezelf duidelijkheid te krijgen. Geef je op en neem mee wie je wil. Stuur een mail naar: zaanstad@finenzo.nl o.v.v. FinenzoTalks 6 juni en hoeveel personen (deel dit bericht gerust).

Finenzo organiseert onder de naam FinenzoTalks laagdrempelige lezingen over alles wat te maken heeft met financiën. FinenzoTalks informeert en spreekt in gewone mensentaal en geeft antwoord op al je vragen.

Op 6 juni praat de erfenisdeskundige je bij op het gebied van nalatenschap. Hoe kun je je nabestaanden ontzorgen, aan wie laat je de afwikkeling over? Welke mogelijkheden heb je om dingen vast te leggen. Hoe werkt erfbelasting tegenwoordig? Is je testament nog wel geldig? Wat zijn de financiële consequenties van een nalatenschap? Na een uur weet je wat je te doen staat en waar je nog aandacht aan moet besteden. Maak het bespreekbaar en laat alles goed achter.

Locatie: De watertoren, aanvang: 19.30 uur. In ongeveer een uur tijd nemen we je mee langs alle ins en outs. Daarna is er tijd voor vragen en natuurlijk een borrel van het huis!

Veiligheid rond Zaanse Schans

Gemeente Zaanstad stelt heldere verkeer- en parkeerregels op voor de openbare ruimte op en rond de Zaanse Schans en gaat daar intensief op handhaven. Te denken valt aan regels voor onnodig stilstaan op de provinciale weg en regels voor het aantal bussen dat mag en kan parkeren op en rond de Schans.

Zaanse Schans op korte termijn leefbaar en veilig

Daarnaast wil de gemeente plannen opstellen en uitvoeren om de drukte te beheersen, zodat mensenmassa's op drukke dagen in goede banen geleid worden. Te denken valt aan de manier waarop bezoekers naar de Schans komen en waar en hoe ze in geval van extreme drukte naartoe kunnen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Zaanse Schans op korte termijn leefbaar en veilig blijft voor bewoners en bezoekers. Dit schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van adviezen die bemiddelaar Johan Remkes heeft gegeven. De gemeente volgt ook andere adviezen van Remkes op. Allereerst gaat Zaanstad de strategie om te ontwikkelen aanpassen. Belangrijk daarbij is dat de uitvoering in gedeelten gebeurt. Na de zomer wordt de herziene versie aan de raad voorgelegd. Daarbij start de gemeente gesprekken over een nieuw bestuursmodel van de Stichting Zaanse Schans. In het huidige bestuursmodel ontbreekt duidelijke regie.

Gedwongen betaling

Bovendien wil de gemeente vanaf 1 januari 2020 een gedwongen betaling invoeren om de publieke kosten op de Zaanse Schans te dekken. Dit is een belasting die aan de gemeente betaald wordt en weer gebruikt om te investeren in het gebied. Bijvoorbeeld om de drukte te beheersen, de openbare ruimte inrichten, parkeerplekken voor bewoners beter regelen of een fietspad aanleggen.

Tot slot vinden er gesprekken plaats met alle partijen over duurzame uitbatingscenario's voor het gebied.

De gesprekken die de heer Remkes op en rond de Schans heeft gevoerd en de adviezen die daaruit voortvloeien, brengen naar voren dat deze stappen noodzakelijk zijn.

Zijn waarneming is dat partijen het bij een aantal zaken met elkaar eens zijn, zoals de uitgangspunten van de ontwikkelstrategie en dat het regelmatig te druk is op de Zaanse Schans. Tegelijkertijd ziet hij dat partijen het op een aantal punten niet met elkaar eens zijn, zoals de manier waarop en het tempo waarin oplossingen kunnen worden uitgevoerd. Uiteindelijk geeft hij de gemeente vier adviezen mee. Deze zijn in zijn brief te lezen via de link: https://zaanstad.raadsinformatie.nl/modules/5/collegeberichten/513166

Nieuwe looproute bij station Zaandam

ZAANDAM - De nieuwe looproute over de spooroverbouwing bij station Zaandam is open. De loopbrug, die op dit moment de stationshal verbindt met de Houtveldwegzijde, wordt die dag afgesloten. Tegelijkertijd openen de eerste winkels in de Zaanse huisjes op de spooroverbouwing.

Sinds vorig voorjaar wordt gewerkt aan de nieuwe fiets- en voetgangersverbinding bij station Zaandam. Deze nieuwe spooroverbouwing vormt de verbinding tussen oost en west. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Naast de bouw van deze nieuwe verbinding wordt het station gemoderniseerd en winkels verplaatst.

Looproute

Vanaf 20 mei lopen reizigers die het station vanaf de Houtveldwegzijde bezoeken eerst via de nieuwe verbinding naar de centrumzijde. Reizigers lopen dan via de nieuwe voetgangersroute naar het perron of het centrum. Naast de huidige trap en roltrap wordt een nieuwe lift in gebruik genomen. Aan de kant van het centrum is een tijdelijke grotere entree gemaakt. Smullers en de bloemist zijn daar vanaf 20 mei geopend, evenals een pinautomaat van GWK. De kiosk blijft nog tot augustus in de stationshal zitten. De NS Ticket&Service balie verplaatst tijdelijk richting het stadhuis. Later openen ook AH to go en AKO in een van de Zaanse huisjes. De verbouwing gebeurt in een aantal bouwstappen. De oplevering staat gepland voor eind 2019. Medio juni is het weer mogelijk het station te bereiken via een trap vanaf de Korte Hogendijk. Daarnaast wordt gestart met de bouw van de fietsenstalling aan de Houtveldweg. Meer info: www.maakstationsgebied.zaanstad.nl/spooroverbouwing.

Verpakkingsbedrijf wordt nieuwe broedplaats

Vaartocht van Honigfabriek naar Broedplaats Hellema (Foto: Dirk Brand)

ZAANDAM - Met de Honig-wegwijzer als symbool droegen wethouder Sanna Munnikendam (Cultuur) en ondernemer Henk van Aardenne varend de ziel van de creatieve broedplaats over de Zaan naar Oostzijde 381. Zijn pand van het voormalige verpakkingsbedrijf Hellema wordt een nieuwe broedplaats voor creatieve ondernemers en kunstenaars.

Eenmaal uit de boot het pand binnengestapt, was Munnikendam meteen enthousiast. "Dit pand straalt nu al de creatieve culturele bedrijvigheid uit, die eraan bijdraagt dat Zaanstad gaat bruisen. De broedplaatscultuur zal ook in de wijk Kogerveld een maatschappelijke en verbindende functie hebben", aldus de wethouder voor een publiek van buurtbewoners en betrokkenen.

Scene uit de voorstelling 'Meneertje Meer, genomineerd voor de gouden krekel (rechts: Marlyn Coetsier) (Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2)

Verbouwing

De broedplaats gaat 'De Hellema' heten en wordt de komende maanden verbouwd. Uiteindelijk komen er ruim vijftig betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en creatieve ondernemers in de brede zin van het woord: van beeldhouwers en theatermakers tot ontwerpers en meubelmakers. Naar verwachting wordt eind 2019 de gehele broedplaats in gebruik genomen.

Mix van disciplines

Een van de kunstenaars die vol enthousiasme uitziet naar de overstap, is theatermaker Marlyn Coetsier. "Ik ben erg blij dat het pand is toegezegd aan ons als broedplaats voor de komende tien jaar. Het pand is ooit een fabriek geweest en hoewel de verhuizing officieel in gang gezet is, is de verwachting dat vanaf komende zomer de eerste units klaar zijn. Dan kunnen we daadwerkelijk verhuizen."
Net als Marlyn verhuizen een groot deel van de andere huurders die nu in broedplaats de Honigfabriek hun plek hebben. "In onze broedplaats is een fijne mix van allerlei disciplines. Je hebt er hout- en staalbewerkers, muzikanten, vormgevers, schrijvers enzovoort, een grote verscheidenheid aan verschillende kunstenaars. Je kunt elkaar helpen, stimuleren en motiveren. Dat inspireert en daar krijg je energie van."

Kruisbestuivingen

Marlyn noemt het voorbeeld waarbij zij voor haar theaterdecor iets gelast moest hebben en hiervoor gewoon bij iemand van de groep binnen kon stappen. Of dat zij voor haar nieuwe poppenvoorstelling video wil gebruiken.

"Daarvoor ben ik naar videokunstenaar Linda Willemszoon gelopen, die mij hierbij helpt. Doordat je elkaar tegenkomt, bijvoorbeeld bij de borrel, kom je tot een gesprek en bedenk je: hé, misschien kunnen wij wel iets samen doen! Zo ontstaan er allerlei kruisbestuivingen."

De directeur van de Stichting Broedplaats aan de Zaan, Els Bakker, voegt toe dat de Stichting naast de verhuur aan kunstenaars, ook een stukje sociaal maatschappelijk op zich neemt. "We willen dingen voor de buurt gaan organiseren, zoals een buurtlunch. En op die manier de buurt binnenhalen."

Lees verder op pagina 5.

Economische ontwikkeling

In eerste instantie maken huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket. De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema met een ontmoetingsruimte, cursussen en ondersteuning voor startende ondernemers bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

Verpakkingsbedrijf Hellema sloot eind 2017 de deuren, omdat het oer-Zaanse familiebedrijf aan de Oostzijde niet verder kon uitbreiden. Het familiebedrijf werd in 1905 opgericht door de overgrootvader van Henk van Aardenne en groeide uit tot een internationale leverancier van verpakkingen voor de voedingsindustrie. "Dit pand hebben we als familie gekoesterd", aldus eigenaar Van Aardenne. "Het is mooi dat een nieuwe generatie creatieve mensen de Zaanse maakindustrie in dit pand in leven houdt."

Expositie Tengel Vrijstaat

ZAANDAM - Tengel Vrijstaat toont van 31 mei tot en met 2 juni een vrije wereld, een wereld waarin de verbeelding een andere wereld schept, een wereld die door kunst te bekijken ontsluierd kan worden.

Deze expositie vindt plaats in het kader van "Tengel Vrijstaat" in Playroom.
Louis Breeuwer laat kubusobjecten zien, die een onderdeel zijn van de serie 'Kubistisch wereldbeeld'.

'Verandering' is het thema van Margriet van Engelen. In de serie objecten die zij laat zien is het de natuur die 'in verandering' is. In verandering doordat ze haar objecten op spiegels zet. Als de toeschouwer in de spiegel kijkt lijkt het beeld van metaalgaas te veranderen, maar schijn bedriegt.

Kinga Wieczorek's thema is 'durven'. Door te dromen over vrijheid presenteert ze in haar schilderijen staten van vrijheid, zowel van het lichaam als van de geest van de mens. In de droom is de vrijheid van de mens onmetelijk groot.

"Vrijheid', dit is ook te vinden in de werken van de andere deelnemende kunstenaars doordat ze vrij zijn in hun omgang met vormen, kleuren, texturen en structuren. Vrij zijn in hun dromen en denkbeelden over wat mogelijk of onmogelijk is.

Marion van der Zwan's schilderijen richten zich op de elementen uit de microwereld. Ze vergroot ze als menselijk weefsel onder een microscoop, ze maakt zichtbaar. Is de mens vervreemd van zijn innerlijk of toch via het universum verbonden met alles en met elkaar?

Locatie: Playroom, Westzijde 99, Zaandam. Opening Vrijdag 31 mei van 17-20 uur. Zaterdag en zondag 13 - 18 uur.

Twiske Jazz aan het water

TWISKE - Genieten van live jazz muziek aan het water. Ook dit jaar organiseren we iedere eerste zondag van de maand 'Twiske Jazz aan het Water.' Zondag 2 juni ontvangen we van 14.00 tot 17.00 uur de band Smazz met smooth Jazz!

Er is gratis entree, maar wel een consumptie verplicht bij Twiske Haven. Uiteraard zijn er ook diverse lekkere borrelhapjes en diner te bestellen (reserveren aanbevolen). Bij slecht weer is het optreden op het terras of binnen.

Nieuwe aanpak voor woonprogrammering in bouwplannen

ZAANSTADA - Zaanstad timmert flink aan de weg om woningen te bouwen. Dat is hard nodig, want er is een tekort in alle segmenten. Het streven is een divers woningaanbod met een goede prijs-kwaliteit-verhouding voor elke portemonnee. Vooral het aanbod van sociale en betaalbare woningen (huur en koop) blijft achter bij de planning van nieuwe projecten. Om hierop te sturen, heeft de gemeente uitgangspunten opgesteld om samen met ontwikkelaars en corporaties sneller te kunnen voldoen aan de vraag van alle Zaanse woningzoekenden.

Zaanstad stuurt op kwaliteit en betaalbaarheid op de woningmarkt

Zaanstad heeft de ambitie om duizend woningen per jaar te bouwen, waarvan driehonderd sociale huur en honderd betaalbare huur- en koopwoningen voor middeninkomens. "We staan voor een grote opgave, helemaal als het gaat om woningen voor jongeren, startende gezinnen en ouderen. Om onze ambitie waar te maken, gaan we harder sturen op de woonprogrammering bij nieuwe projecten", aldus wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen).

Samen optrekken met ontwikkelaars en corporaties

Om de lange wachtlijsten echt aan te pakken en de doorstroom te bevorderen, doet de gemeente nu interventies in een zo vroeg mogelijk stadium van het bouwtraject. Daarvoor zijn alle aankomende woningbouwprojecten geïnventariseerd. Een beter inzicht in de fases van de projecten, zorgt ervoor dat heel gericht en op het juiste moment gestuurd kan worden.

Wethouder Hans Krieger van Ruimtelijke Ordening: "Om later in het traject te moeten interveniëren in de woonprogrammering levert in de praktijk vaak vertraging op. Het is in ieders belang wanneer de verwachtingen aan de voorkant helder en reëel zijn."

Concreet is de wens om bij woningbouwprojecten van enig formaat dertig procent sociale huur op te nemen. Voor middeldure huur gelden geen percentages, maar een aanvangshuur tussen € 720,- en € 971,- (prijspeil 2019) en een maximale jaarlijkse huurstijging van één procent boven de inflatie. Voor een goede prijs-kwaliteit-verhouding gelden minimale woonoppervlaktes tussen vijftig en zeventig vierkante meter. Daarnaast zet de gemeente in op meer betaalbare koop, onder andere met BKZ-woningen (Betaalbare Koopwoningen Zaanstad). Inwoners profiteren vanaf volgend jaar

Bouwen kost tijd. De effecten zullen op korte termijn niet meteen zichtbaar zijn. Volgend jaar gaan een hoop nieuwe woningbouwprojecten van start en vanaf dat moment komt het aantal en de programmering duidelijk naar voren in de Zaanse woningmarkt en gaan inwoners zeker het verschil merken. De uitgangspunten voor de woonprogrammering worden opgenomen in de actualisatie van de woonvisie en uitvoeringsagenda 2020 - 2024. De verwachting is dat de raad voor het zomerreces hierover een besluit neemt.

Compaen VMBO haalt € 2350,- op

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Op vrijdag 10 mei hebben leerlingen van Compaen VMBO met een sponsorloop ruim 2350 euro opgehaald. De opbrengst komt ten goede aan de Alpe d'HuZes, een actie waarbij deelnemers de Alpe d'Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Een vader van een van de leerlingen gaat berg op fietsen en zijn vrouw gaat wandelen.

"Het is alweer het zesde jaar dat wij een team sponsoren dat deelneemt aan de Alpe d'HuZes," vertelt Anneke Bolhoeve van Compaen VMBO. "Dit jaar viel het op hoe betrokken de leerlingen waren. Zo'n tweederde van de leerlingen hadden geld meegenomen. Dwayne Brouwer uit klas T1F haalde in zijn eentje zelfs 250 euro. Geweldig!"

Voorlichting

Bolhoeve: "In totaal hebben alle leerlingen uit het eerste leerjaar meegedaan met loop, bij elkaar zo'n 180. Het weer was fantastisch; mede daardoor is het evenement goed verlopen.

Geld overhandigd

Op donderdag 16 mei hebben we het geld overhandigd aan de ouders van Fleur uit klas K3C, die de berg gaan beklimmen. Ze waren blij verrast met zoveel geld."

"We zijn trots op de ouders die de berg gaan beklimmen, maar ook op de leerlingen die in hun naaste omgeving geld ophalen voor dit doel," zegt Bolhoeve.

Betrokken blijven

En tot slot meent ze: "We zien dat leerlingen die in de brugklas meedoen met de sponsorloop ook in de jaren daarna betrokken blijven bij deze actie. Zij blijven elk jaar een bijdrage leveren, zonder dat we daar veel moeite voor hoeven te doen."

Stedentrip naar het prachtige Praag

Stedentrip Praag, vlucht en hotel vanaf 99,- p.p. (Foto: aangeleverd)

REGIO Zonder twijfel is Praag een van de mooiste steden van Europa. Hier ontmoeten verschillende culturen en tijden elkaar.

Vlucht en hotel v.a. € 99,- p.p

Een van de hoogtepunten van de stad is de Praagse burcht uit de negende eeuw, die hoog boven de stad uitsteekt en in de avonduren prachtig verlicht is. Kies nu voor deze ontspannen stedentrip en vlieg vanaf Amsterdam of Eindhoven naar deze geweldige stad.

Speciaal voor de reislustige lezers kunnen wij deze reis aanbieden vanaf € 99,- per persoon (exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds). Verblijf 3,4 of 5 dagen in het prachtige Praag. Bekijk alle reismogelijkheden op:

https://bebsy.nl/rodi-praag

Fietsen over oude zeebodems en erfgoed

Kennemer Classic fietstocht (Foto: Frits van Eck)

UITGEEST/KROMMENIE - De Uitgeester fietstocht Kennemer Classic gaat zondag 2 juni voor het tweede jaar van start vanaf het historische Fort aan de Ham. De cultuurhistorische routes van 65, 100 en 125 km zijn uitgezet door gebieden met een rijk verleden zoals oude zeebodems en Unesco Erfgoed.

Van het inschrijfgeld van elke deelnemer aan de Kennemer Classic komt twee euro ten goede aan het Goede Doel dat aan de fietstocht is verbonden, namelijk de Stichting Forza4Torre. De stichting is vernoemd naar het kindje Torre Bekkers, dat aan een ernstige vorm van energiestofwisselingsziekte lijdt. Een ziekte waar tot op de dag van vandaag geen medicijn voor bestaat. Meer informatie over dit goede doel is te vinden op forza4torre.nl.

Gewoon genieten

Noord-Hollanders zijn geen borstkloppers maar zijn wel trots op hun leefomgeving boven Amsterdam met maar liefst twee Werelderfgoederen, het Nationaal Landschap Laag Holland en het prettig gelegen Kennemerland tussen Waterland en West-Friesland. Een rondgang door gebieden, gemaakt door bewoners met spit en schop, zegt veel meer dan het bestuderen van de theorie. Daarom heeft de organisatie prachtige fietsroutes uitgezet door het Hollandse gebied vol molens, karakteristieke boerderijen, uitgestrekte weilanden en natuurlijk verkeersluwe wegen.

Registreren

Iedereen kan meedoen aan de Kennemer Classic, maar dient zich wel te registreren. Online inschrijven levert korting op. Het inschrijfgeld varieert van zes tot tien euro afhankelijk van de afstand en eventueel lidmaatschap.. Meer informatie en inschrijven: www.kennemerclassic.nl.
Voor kinderen tot zestien jaar is deelname gratis.

Theatermijn traint voor Troje Trilogie

Theatermijn aan de training. (Foto: Aangeleverd )

KOOG AAN DE ZAAN - Wie op een zaterdag of zondag de vierde verdieping van de Honigfabriek betreedt, heeft grote kans midden in een repetitie te vallen van één van de spelersgroepen van Theatermijn. De oudste drie groepen werken met aanstekelijk enthousiasme aan een trilogie van Griekse klassiekers rondom de Trojaanse oorlog. Inderdaad, die met het paard.

Alles voor de appel

Zilver, een groep van twaalf jongeren tussen de 12 en 15 jaar, werkt aan het eerste deel van de trilogie: het verhaal over de beroemde gouden appel waarop "Voor de mooiste!" staat. Deze voorstelling speelt uiteindelijk, net als de andere twee delen, op Festival BouleVaart in de Vermaning in Krommenie. Regisseur en theaterdocent Heleen van Wiechen zet de leerlingen in positie. "Elk personage wíl die appel. Elk personage wil de mooiste zijn." Ze vraagt de jongeren de scène nogmaals te spelen en vanaf de zijkant roept ze aanwijzingen om het beeld nóg indringender te maken: "Alleen de appel bestaat! Alsof je gehypnotiseerd wordt." De spelers reiken in slow motion naar de appel, halen elkaar onderuit, duwen elkaar weg en verliezen elke beschaving. Alles voor de appel.

Acteren

Boudine speelt Eris, de godin van de twist. "Eris is niet uitgenodigd op het feestje waar onze voorstelling mee begint, dat vindt ze vreselijk. Daarom gooit ze die appel in de groep. Natuurlijk ontstaat er dan ruzie, want iedereen vindt zichzelf de mooiste." Boudine vertolkt iets later in de voorstelling ook de rol van Helena, de vrouw van de Griekse legeraanvoerder Menelaos. Of het niet moeilijk is, twee rollen spelen? Boudine: "Het zijn twee heel verschillende vrouwen met allebei een heel eigen karakter én een eigen kostuum. De kostuums helpen zeker om in de rol te komen, maar het is ook belangrijk dat je heel goed weet wat de personages willen of waar ze op uit zijn." In een andere scène spelen Menelaos en zijn broer Agamemnon, gespeeld door Gijs en Thijs, een potje Stratego. Sommige elementen van het verhaal zijn bewust naar deze tijd getrokken en ook de taal is bijna geheel van nu. Dit levert soms hilarische momenten op waarbij de spelers hun lachen nauwelijks kunnen inhouden. "Maar," verzekert Thijs, "als we de voorstellingen gaan spelen, gebeurt dat natuurlijk niet. We hebben veel lol samen, maar we werken ook heel hard om een goede voorstelling te maken!"

Kaartverkoop

De voorstellingen zijn te zien op zondag 23 juni tijdens Festival BouleVaart in Krommenie. Aanvang 12:00 en om 15:30 uur. Kaartverkoop start binnenkort. Kijk voor meer informatie op www.theatermijn.nl

Trilogie

In het eerste deel van de trilogie zegt Hermes, één van de Griekse goden, meerdere keren: "Hier komt gedonder van!" en dat blijkt geen loze voorspelling. Zoals wel vaker in de Griekse mythologie zijn de gevolgen groot. Het tweede deel van de trilogie neemt ons verder mee in het verhaal. Helena is geroofd door de Trojanen en Menelaos en zijn broer Agamemnon zijn vastberaden haar terug te halen. Maar het is windstil. Niet heel handig voor een zeevloot. Agamemnon komt erachter dat hij zijn dochter Ifigeneia moet offeren in ruil voor wind. Kan hij het over zijn hart verkrijgen om zijn eigen dochter te laten vermoorden? En welke positie neemt zijn vrouw in, de moeder van Ifigeneia? En wat vindt Ifigeneia er zelf eigenlijk van? Of heeft ze niets door? De spelersgroep Goud heeft samen met regisseur Jochem van Rijsingen tijdens het repetitieproces veel over deze vragen gesproken. Wat zou jij doen? De betrokkenheid van de jongeren is groot en ze hebben zelf veel inbreng in de invuling van hun rol. Daar waar de een kiest voor groots en meeslepend, kiest een ander voor klein en integer. Maar allemaal vol overgave. Met Diamant wordt aan het derde deel van de trilogie gewerkt, waarin de daadwerkelijke oorlog (mét het paard) centraal staat. De spelers nemen het publiek letterlijk mee naar het slagveld: de Loads, een bijzondere locatie die normaal gesproken gebruikt wordt voor graffitiprojecten, een groter contrast met de Vermaning kun je bijna niet hebben. De Loads is dan ook de perfecte locatie om de Trojaanse Oorlog op theatrale wijze uit te vechten.