Nieuwsblad Haarlemmermeer

6 maart 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 6 maart 2019


Jong en oud viert carnaval in Meerbonkendorp

Clown Betsie vermaakt de kinderen. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Burgemeester Onno Hoes is voor even zijn baan kwijtgeraakt. Zaterdag 2 maart om 11 minuten over 2 overhandigde hij de sleutel van Haarlemmermeer aan Prins Karbonkel de 46ste van carnavalsvereniging De Meerbonken. Deze eervolle functie is dit jaar voor Ben Vermeulen. Hij wordt bijgestaan door zijn vrouw, Prinses Lyda, en dochter, Adjudante Mandy. Een echte carnavalsfamilie.

Ben Vermeulen (60) alias Prins Karbonkel de 46ste vertelt: "We zijn 20 jaar geleden bij carnavalsvereniging De Meerbonken terechtgekomen door onze dochter Mandy. Ze was toen 8 jaar en wilde bij de dansmariekes. Als ouders ga je dan mee. We leerden er mensen kennen en werden steeds meer aangestoken door het carnavalsvirus."

Waar komen de namen 'Karbonkel' en de 'Meerbonken' vandaan? Die zijn volgens Ben Vermeulen eenvoudig te verklaren. "Een Meerbonk is een aardappel uit de streek, een karbonkel is een boertje."

Piekfijn gekleed

Lyda Vermeulen (59) houdt als Prinses haar eigen naam, hetzelfde geldt voor Adjudante Mandy (28). Het drietal vertegenwoordigt dit carnavalsseizoen de vereniging in Haarlemmermeer - Meerbonkendorp - en daarbuiten. Piekfijn gekleed: Ben in zijn prinsenpak, Lyda in galajurk en Mandy met haar sjerp.

Carnaval in Haarlemmermeer is natuurlijk niet zo uitbundig als het feest in het zuiden des lands. En er zijn meer verschillen. De prins: "De Raad van Elf is hier afgeschaft, omdat het lastig is om de raad compleet te laten aantreden. En dat moet tijdens het carnaval. Hier in het noorden wordt de Prins gekozen door het bestuur. Je hoeft je niet kandidaat te stellen, maar je mag wel aangeven dat je Prins wilt worden."

Op 12 januari is het groot carnaval van Haarlemmermeer al gevierd in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep. Samen met De Meerbonken gingen Prins Karbonkel, Prinses Lyda en Adjudante Mandy afgelopen weekend langs bij de feesten van andere verenigingen in vele hoeken van Nederland. Zo waren ze in Loo, Ankeveen en Hoogland van de partij.

Kindercarnaval

Natuurlijk stonden de traditionele sleuteloverdracht en het kindercarnaval ook op het programma. Beide waren zaterdag 2 maart in het winkelcentrum in Hoofddorp.

Om precies 14.11 uur overhandigde burgemeester Onno Hoes de sleutel van de stad aan Prins Carnaval, die daarna drie dagen de baas was van Meerbonkendorp. Aansluitend was het kindercarnaval met polonaise, clown Betsy, limonade en de kinderen konden zich laten schminken. Het kindercarnaval werd zondag 3 maart nog eens dunnetjes over gedaan.

www.haarlemmermeergemeente.nl

FB: CVdeMeerbonken

Vlechten met wilgen op Heimanshof

HOOFDDORP - Een dagje klussen in De Heimanshof, de mooiste wilde plantentuin van Haarlemmermeer? Dat kan zaterdag 16 maart tijdens NLdoet.

Er is een gevarieerd pakket aan werkzaamheden voor jong en oud. De grootste uitdaging is het maken van een hek voor de bijenstal, dat gevlochten wordt van verse wilgentenen. Deelnemers leren onder deskundige leiding hoe zij zo'n hek kunnen maken. Daarnaast zijn er diverse klusjes, wordt de natuurspeelplaats opgeruimd en klaargemaakt voor de weekendopeningen (vanaf 14 april) en worden de schooltuintjes opgeknapt voor het nieuwe tuinseizoen. Een uitgebreide rondleiding door de tuin, die al volop tot leven komt, zit ook in het programma.

De koffie staat om 9.30 uur klaar op de Wieger Bruinlaan 1 in Hoofddorp. Aanmelden kan via www.nldoet.nl en via de mail: vrijwilligerscoordinator@deheimanshof.nl.

NLdoet in Het Eiland

De brand zette het hele autobedrijf in korte tijd in lichterlaaie. Foto: Rowin van Diest

BEINSDORP - Tijdens NLdoet op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart gaan veel vrijwilligers in hun wijk of buurt aan de slag. Dorpshuis Het Eiland heeft ook een bijdrage van het Oranjefonds ontvangen. Daarmee gaan de vrijwilligers het groen rond en de container achter het dorpshuis aanpakken. Dit doen zij graag met wat extra helpende handjes, van jong en oud. Gewerkt wordt zaterdag 16 maart van 10.00 tot 14.00 uur. Het Eiland zorgt voor het materiaal, koffie / thee, limonade en een lunch. Info: eiland@maatvast.nl of 0252-515142. Aanmelden: www.nldoet.nl (zoek op 'Beinsdorp')

Wandelvrienden Philia

NIEUW-VENNEP - De Wandelvrienden hebben het wandelseizoen zaterdag gezond ingeluid met een ontbijt en een mooie wandeling. Zaterdag 16 maart gaat de wandelclub van Stichting Philia er weer op uit. De wandelclub is voor iedereen. Stichting Philia en haar activiteiten richten zich met name op mensen die 'tussen wal en schip' vallen of eenzaamheid ervaren. Wandelen is een ideale manier om met mensen in contact te komen. Om 11.00 uur verzamelt de club bij Lunchroom de BioExpress (in Tuincentrum Suidgeest, Hoofdweg in Nieuw-Vennep). Aanmelden: www.facebook.com/stichtingphilia of info@StichtingPhilia.nl.

Grote brand op De Liede

VIJFHUIZEN - Op industrieterrein De Liede in Vijfhuizen is maandagavond 4 maart een zeer grote brand uitgebroken.

De brand ontstond in een loods van een autobedrijf aan de Spaarnwouderweg op het industrieterrein. In korte tijd stond de hele loods in lichterlaaie. De brandweer kwam met veel materiaal ter plaatse en sloot de brand zo snel mogelijk in om de uitbreidingskansen te beperken. Naast het brandende pand is een naastgelegen hondenkennel geëvacueerd.

In de wijde omtrek waren de grote zwarte rookwolken te zien. Voor de A9 werd een tijdelijke snelheidsbeperking ingesteld. Niemand raakte gewond. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

"Het is lekker
lastig op de Day a
Week School"

Vijfhuizen heeft nu
ook een eigen
WO I-boom

Zondagploeg
SV Hoofddorp
door in de beker

Nieuwe column door Lodewijk Kamps van Sterkliniek

DWS daagt leerlingen spelenderwijs uit

Met ingewikkelde puzzels wordt het creatief denkvermogen van de kinderen aangesproken. (Foto: Rowin van Diest)

door Anke Steffers

HAARLEMMERMEER / VIJFHUIZEN - Meer- en hoogbegaafde kinderen van de zeventien basisscholen van Stichting Jong Leren kunnen sinds half januari één dag per week naar een Day a Week School (DWS). Hier worden leerlingen, die het op hun eigen school eigenlijk wat te makkelijk hebben, flink uitgedaagd.

Merlijn (met oranje T-shirt) met zijn tafelgroepje. (Foto: Rowin van Diest)

"Het is hier lekker lastig"

Het is dinsdagmorgen 26 februari. Achttien kinderen zijn naar De Tweemaster gekomen voor hun DWS-dag. Elke week begint juf Riemke Zuidema met een kringgesprek. Geen gewoon kringgesprek. Ze verzint altijd iets bijzonders. De kinderen zien elkaar vandaag na de voorjaarsvakantie weer voor het eerst. Daarom verdeelt juf Riemke de groep in tweetallen. Als opdracht moeten ze elkaar over hun vakantie vertellen. Wat hebben ze gedaan en meegemaakt. Daarna bepalen ze samen of ze elkaars verhaal vertellen of hun eigen verhaal. De klas moet raden wie toneelspeelt en wie niet.

Juf Riemke stelt de klok van het digitale schoolbord in op 3 minuten, spreekt "3, 2, 1, go" uit, waarna de kinderen fluisterend hun vakantie-ervaringen aan elkaar vertellen én bepalen hoe ze deze verhalen gaan brengen. Na de 3 minuten komen de tweetallen om-en-om naar voren. De één is op skivakantie geweest, de ander naar Nemo en het Scheepvaartmuseum. Ook is er gezwommen. "Steek je vinger op als je denkt dat het echte verhalen zijn", zegt de juf nadat elk koppel zijn verhaal verteld heeft. En misleidend is het, want lang niet iedereen schat het goed in.

Vervolgens verschijnt er op het digibord een taalopdracht. De kinderen moeten zoveel mogelijk woorden van minimaal vier letters maken met de letters die op het bord staan. Elke letter mag maar één keer gebruikt worden.

Zonder methodes

"Ja, de Day a Week School werkt zonder methodes," vertelt Ginette Woldringh, die samen met Linda Veringa vanuit de Stichting Jong Leren het coördinatorschap over de DWS heeft. "Er wordt geen taal of rekenen gegeven. De opdrachten die de kinderen hier krijgen, spreken een andere manier van denken aan. De leerkracht maakt zelf lessen en deelt deze met de andere DWS-leerkrachten. In de middag wordt vaak gewerkt aan grotere projecten."

Woldringh, specialist in hoogbegaafdheid, vertelt dat DWS een bestaand concept is. "Het begon in Amsterdam waar de DWS door de ABC-onderwijs adviesdienst is opgezet en begeleid. Haarlemmermeer wilde geen samenwerkingsverband. Daarom besloot Jong Leren het als stichting te gaan doen voor gemeente Haarlemmermeer. We hebben een contract met ABC in Amsterdam en gebruiken hun concept. Dit opstartjaar kunnen we bij hen terecht met alle vragen. In Haarlemmermeer werken we samen met alle zeventien scholen van Stichting Jong Leren. In oktober hebben we de selectieprocedure in gang gezet. Na gesprekken met Intern Begeleiders van de scholen zijn 36 leerlingen geselecteerd. Via een informatieavond stelden we de ouders van de geselecteerde kinderen op de hoogte, want een dag weggaan van het regulier onderwijs heeft veel impact. Maar de ouders waren enorm blij met de mogelijkheid."

Getallenstelsel

Achttien kinderen bezoeken op dinsdag de DWS op Basisschool Bommelstein in Nieuw-Vennep, de andere achttien komen naar Basisschool De Tweemaster in Vijfhuizen. "We spreken hun creatieve denkvermogen aan, het is hogere orde denken. En ook hun analytisch denken wordt aangesproken
middels opdrachten. Ze krijgen filosofie, wiskunde, raadsels en puzzels. Het eerste grote project was het leren begrijpen van een getallenstelsel. Ze leerden het Romeinse stelsel, dat van de Maya en van het fictieve Land van Oct. Tot slot ontwikkelden ze eigen getallenstelsels. Ook leren ze op de DWS samenwerken, doorzetten en omgaan met tegenslagen. Op de normale basisschool gaat het ze vaak makkelijk af, wij leren ze omgaan met frustraties. Binnenkort gaan we met elk kind persoonlijke leerdoelen opstellen. En we hopen dat we zo motiveren dat ze leren weer leuk gaan vinden."

"Lekker lastig"

Suzet (10) zit in groep 7 van De Brug in Aalsmeer. "Ik vind de DWS heel leuk. Je wordt veel uitgedaagd. Het is lekker lastig. Maar ik vind mijn thuisschool ook leuk. Het leukste hier vind ik het getallensysteem dat we zelf mochten maken. Ik maakte voor elk getal een tekentje. Bij 1 een puntje, bij 2 een streepje, omdat die twee kantjes heeft. Ik noemde het GDS; Getallensysteem Day a week school Suzet."

Merlijn (11) die ook in groep 7 van De Brug zit, vindt de DWS ook uitdagend. "Bij een reguliere school leer je vakken die je moet leren. Hier krijg je op een andere manier uitdagingen. Wij koppelen ons los van school, maar toch ook weer niet. Mijn eigen getallensysteem vind ik het leukst. Ik heb een combisysteem gemaakt dat gaat tot de 1000. Cijfers en letters worden samen allemaal letters. De A is 1, de M is 0. AM is 10 en AMMM is 1000." Merlijn houdt het meest van geschiedenis. "Vakken die interessant zijn, vind ik leuk. Zoals techniek en scheikunde. Ik zou graag uitvinder worden. Ik heb heel veel ideeën. Ik wil het eeuwige leven uitvinden. Je doet de ziel in een robotlijf. Die kun je altijd besturen. En als hij kapot is, kun je hem maken. Wel moet je dan een heel sterk antivirus hebben. Mensen die 90+ zijn, krijgen 50 procent korting. En als mensen arm zijn, mogen ze zo'n robot kopen voor 200 euro."

Belevingstuin in Horizon

HOOFDDORP - Er zijn grootse plannen om de binnentuin in zorgcentrum Horizon aan de Kruislaan flink te veranderen. Een bezoek aan deze tuin moet een ware beleving worden. In de nieuwe binnentuin worden alle zintuigen geprikkeld.

Om deze grote verbouwing te realiseren, worden sponsoren benaderd. De aftrap voor het binnenhalen van sponsoren wordt verricht met een sponsorloop op zaterdag 16 maart. Verzamelen om 13.30 uur, het startschot klinkt 14.00 uur. De deelnemers leggen een parcours af van 500 meter rond het complex van zorgcentrum Horizon. Zij hebben een uur de tijd om zoveel mogelijk rondes af te leggen. Er komt een stempelpost en er worden water en appels uitgedeeld. Aansluitend is er een Rad van Avontuur in 't Kruispunt. Het evenement is dus voor deelnemers en voor publiek.

Activiteiten

Naast de sponsorloop worden komende maanden verschillende andere activiteiten georganiseerd om de financiën voor de belevingstuin rond te krijgen. Bewoners van kleinschalig wonen steken de handen ook uit de mouwen en gaan creatief aan de slag met het voorjaar en met Pasen. Op de afdelingen maken de bewoners paasstukjes. Deze komen bij de receptie te staan en worden verkocht.

De werkgroep 'aanpassing binnentuin' werkt dus hard om de belevingstuin te realiseren.

Erespeld voor Hetty Schermer

VIJFHUIZEN - Locoburgemeester Ap Reinders heeft donderdag 28 februari de gemeentelijke erespeld uitgereikt aan Hetty Schermer uit Hoofddorp.

Vanaf 2006, vanaf de start, heeft zij zich ingezet als coördinator voor Stichting Leergeld. Mede door haar inzet en toewijding telt de stichting nu achttien medewerkers. Op 28 februari nam Schermer afscheid van Leergeld, een mooie gelegenheid om haar met de gemeentelijke erespeld te verrassen.

Stichting Leergeld Haarlemmermeer is opgericht in 2006 met het doel ervoor te zorgen dat kinderen van 4 tot18 jaar uit gezinnen met weinig financiële middelen kunnen meedoen met sport, cultuur en extra schoolactiviteiten.

Eremedaille biljarters 't Rietland

BADHOEVEDORP - Locoburgemeester Mieke Booij overhandigde donderdag 28 februari een eremedaille uit aan Biljartvereniging 't Rietland. Het was een complete verrassing.

De biljartvereniging is opgericht op 28 februari 1969 in het Dienstencentrum voor ouderen in Badhoevedorp. Dat is 50 jaar geleden en dus een jubileumfeest waard. De viering donderdag in 't Rietland was een mooie gelegenheid om de biljarters met de eremedaille te verrassen.

Column Anke

Foto: Mirjam de Vries

Weer voor even juf

door Anke Steffers

Ik mocht weer even juf zijn. Dinsdag 26 februari bezocht ik voor een artikel (zie hier links) de Day a Week School in Vijfhuizen. Na binnenkomst bleek dat de kinderen zoveel vragen voor me hadden, dat ik maar even voor de klas ging staan.

De meeste vragen gingen over, of het blad waarin het artikel kwam te staan, in hun woonplaats bezorgd werd. Nu bleken er kinderen vanuit zo ongeveer alle plaatsen in de gemeente en zelfs daarbuiten (Aalsmeer) in deze speciale klas te zitten, maar ik moest er een aantal het antwoord toch echt schuldig blijven. Nog steeds, als ik met mijn krant bezig ben, spiek ik zo nu en dan op mijn lijstje met negentien kernen om te zien of een plaats, waarvoor ik een persbericht binnenkrijg, in het verspreidingsgebied valt. Want helaas, we komen (nog) niet in de hele gemeente Haarlemmermeer.

Nu is deze gemeente inmiddels ook wel heel erg groot geworden. Zeker met de jongste toevoeging van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude afgelopen januari. De oplage is nu al 55.000 kranten. Een nog hogere oplage zou wellicht ook wel erg onoverzichtelijk worden. Of zou u toch graag zien dat Nieuwsblad Haarlemmermeer in de hele gemeente wordt verspreid?

Hoe dan ook, ik kon even terug naar mijn jaren voor de klas. Al had ik toen niet de luxe van een klas met achttien kinderen die ook nog eens stuk voor stuk zeer gemotiveerd waren. En ook al waren de opdrachten toentertijd niet stuk voor stuk leuk en uitdagend. Toch moet ik erkennen dat ik het een heel klein beetje voelde kriebelen, die dinsdagmorgen op De Tweemaster in Vijfhuizen. Vooral ook omdat ik het altijd erg leuk vond om een aantrekkelijke opening aan het begin van een les te verzinnen. Hoe vaak snorde ik geen liedje, een gedicht of een kort verhaaltje op. Of bedacht ik een spelletje of raadsel om de interesse van de kinderen te wekken. Een DWS-leerkracht bedenkt alle 'lessen' zelf, vertelde DWS-coördinator Ginette Woldringh mij. Is dat niet echt iets voor mij?

Maar dan graag wel zonder het lesgeven. Ik verzin de lessen wel, maar blijf uit het lokaal. Klinkt als mijn droombaan.

Gemeente Haarlemmermeer investeert miljoenen in openbare ruimte

De gemeente gaat in de openbare ruimte ook zorgen voor veel groen. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Ruim 17,5 miljoen investeert de gemeente in 2019 en 2020 in de openbare ruimte, aldus wethouder Marjolein Steffens-van de Water.

Het gaat om wegverhardingen, kunstwerken, verlichting, ANWB-bewegwijzeringsmasten (in voormalig Haarlemmerliede en Spaarnwoude), verkeersregelingsinstallaties, groen, watergangen en sportvelden. Alle onderdelen die aan de beurt zijn, zijn te vinden in het raadsvoorstel Vernieuwing Openbare Ruimte (VOR). Bepalend zijn de technische noodzaak, informatie van inwoners en ondernemers en verkeersaspecten.

De lijst is lang. Een greep: In Zwanenburg wordt de bestrating in de Wilhelminalaan vervangen. Evenals de Zwanenburgdijk en de Dennenlaan (in 2020). Verder staat Graan voor Visch in Hoofddorp op het verhardingenlijstje. Bij al deze projecten worden ook de stoepen vervangen. vooral voor bewoners met rollator of kinderwagen.

Langs de Kalslagerring in Nieuw-Vennep staan grote bomen met gras. Om te zorgen voor meer kleur wordt veel gras vervangen. In overleg met de bewoners komen er nieuwe kleurrijke beplantingen. Nabij de scholen blijft het gras behouden. Tevens wordt het fietspad opnieuw gestraat. Om te voorkomen dat boomwortels onder de tegels groeien, wordt een wortelscherm tussen de bomen en het fietspad aangelegd.

In diverse straten in Rijsenhout - Drakenstraat, Vrijheidsstraat, Olympiastraat, Regenboogstraat, Verremeer - worden oude beplantingen vervangen voor groen blijvende- en bloeiende heesters.

Het kunstgrasveld van De Kikkers staat ook op de renovatielijst. Het college past, in het vervolg, bij vervanging gecoat rubber toe. Gecoat rubber krijgt de voorkeur boven rubber, omdat het beter te recyclen is, van goede kwaliteit is en omdat het langer meegaat dan kurk. De vermeende gevaren van rubber in de ondergronden zijn niet bepalend geweest bij de keuze, omdat de gezondheidsrisico's verwaarloosbaar zijn gebleken.

Wethouder Steffens ziet zich genoodzaakt de investeringen over 2 jaar uit te smeren. Er zijn mensen en aannemers nodig om alle werken uit te voeren, vandaar de fasering. Het accent van de vernieuwingen ligt op het toegankelijk maken van stoepen en straten. Ook is er meer financiële ruimte voor groen, bij voorkeur kleurrijk. Voorheen lag het accent op wegen, vanwege kapitaalvernietiging en verkeersveiligheid.

haarlemmermeergemeente.nl

Badhoevedorpers bezorgd om plannen terrein oude A9

HAARLEMMERMEER - De A9 dendert niet meer dwars door het dorp, maar de Badhoevedorpers hebben nieuwe, grote zorgen: De plannen van de gemeente met het nu braakliggende terrein. Te weinig groen, te veel hoogbouw en er wordt geen rekening gehouden met de wensen van bewoners en ondernemers.

"In het centrum komen woontorens van 21 meter hoog. Dat is veel te hoog, vergeleken met het dorpse karakter dat wij wilden", zegt Hannie Toussaint van bewonersvereniging Bezorgd Badhoevedorp.

De zorgen van lokale ondernemers zijn groot. Hun winkels bij de Sloterweg bestaan niet meer in de nieuwe plannen. De winkels moeten plaatsmaken voor een gezondheidscentrum, waar artsen en fysiotherapeuten zich kunnen vestigen. Het nieuwe winkelcentrum komt op de plek van de oude A9, waar ook drie grote supermarkten komen.

"Het wordt voor mij heel erg moeilijk om over te stappen naar het nieuwe winkelcentrum. De huur zal daar veel hoger liggen en de investeringen zijn erg hoog voor een slager, die moet je wel kunnen bekostigen", zegt Rob van Vliet van Slagerij Rob. De slager heeft moeite met de situatie. "Dit doet me wel wat, het is af en toe wel pittig".

Alternatief plan

De gemeente heeft het definitief stedenbouwkundig ontwerp al vastgesteld, maar de wethouder heeft laten weten nieuwe vormen van participatie te onderzoeken. De bewoners organiseerden een avond om de krachten te bundelen. Er wordt gewerkt aan een alternatief plan.

"We zoeken een dorpscentrum, niet een winkelcentrum", zegt Jorgen Heizenberg van Bezorgd Badhoevedorp. "Met ons plan willen we terug naar de politiek." Het moet een plan worden wat Badhoevedorp zal verbinden en waar ook de speciaalzaken een plek zullen hebben. "Zodat dat het geen eenheidsworst wordt", zegt slager Rob met een knipoog.

Op www.nhnieuws.nl is een video te vinden over de bezorgde Badhoevedorpers.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

DE verrast Voedselbank en Lions Club

Voedselbank Haarlemmermeer is blij gemaakt met 2338 pakken koffie. (Foto: PR)

HAARLEMMERMEER - De door de enthousiaste leden van de Lions Club Haarlemmermeer bij elkaar gesprokkelde DE punten, totaal 1.050.985, zijn verzilverd voor 2.338 pakken DE koffie. Blijkbaar was Douwe Egberts erg onder indruk van het enorme aantal ingezamelde punten, want dit is een bonus van 20 procent. Een mooi gebaar.

Allereerst voor alle gulle gevers die hun punten ter beschikking stelden voor pakken koffie voor Voedselbank Haarlemmermeer. De leden van Lions Club Haarlemmermeer zijn ook zeer tevreden, want ze kwamen voor het derde jaar op rij boven de miljoen punten uit.

Op vele plaatsen in de Haarlemmermeer stonden inzameldozen waarvan plaatsing vooral mogelijk was door de medewerking van de vele Dorpshuisbeheerders van Stichting Maatvast. Ook de kerken en winkels zijn actief geweest.

Ook het mooie doel, de Voedselbank, is blij met al die pakken koffie. De Lions zijn nieuwsgierig of Douwe Egberts deze actie na 7 jaar gaat vervolgen. De eerste vergeten punten zijn alweer binnen gebracht en de Lions staan er zeker weer open voor. Al vragen ze zich af er nog records te breken zijn.

Ook wordt de actie van inzamelen van Oud en Vreemd Geld er weer aan gekoppeld. Doel is (oud) geld om te zetten in euro's en te gebruiken voor het uitvoeren van oogoperaties in derdewereldlanden. Voor 15 euro kan een blinde weer zien. Vijftig Lions Clubs in Nederland halen hiervoor jaarlijks zo'n 100.000 euro op. Goed voor ruim zesduizend oogoperaties, die vrijwillig worden uitgevoerd door Nederlandse artsen.

Vijfhuizen heeft eigen WO I boom

Jan Warmerdam heeft met de leerlingen van De Tweemaster de boom geplant en plaatst hieronder de gedenksteen. (Foto: Rowin van Diest)

VIJFHUIZEN - Mede dankzij de inspanningen van een Vijfhuizense inwoner is er nu een eigen boom ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Deze staat vlakbij de Vrijheidsboom aan de Geniedijk nabij Fort Vijfhuizen. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Tweemaster brachten dinsdag 5 maart een boodschap aan de omgekomen soldaten.

Leerlingen brengen boodschap aan soldaten

Op 11 november onthulde Jan Warmerdam de gedenksteen bij de Vrijheidsboom tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar na afloop daarvan. Het lukte toen niet om een aparte boom te planten, maar mede dankzij de Vereniging Dorp Vijfhuizen kon toch een herdenking plaatsvinden bij de Vrijheidsboom.

Een van de toen aanwezige Vijfhuizenaren zocht contact met initiatiefnemer Warmerdam. Mede dankzij zijn inspanningen kon er toch een 'eigen' boom worden geplant, een treurwilg. De herdenkingssteen is enige meters verhuisd naar de nieuwe herdenkingsplek. Warmerdam: "Heel mooi dat er zoveel is losgemaakt. Met deze boom is er een passende eigen plek ter herdenking aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waar veel mensen in Nederland maar weinig van afweten. Daarom ben ik blij met deze steun uit Vijfhuizen en met de aandacht in de lessen op school. Opdat al dit leed niet wordt vergeten."

Warmerdam bezocht dinsdag eerst groep 8 van De Tweemaster, om te vertellen over de Eerste Wereldoorlog en het Fort bij Vijfhuizen. Daarna ging hij, samen met de leerlingen, naar de Geniedijk.

Jaarlijkse boomweggeefactie

Vanaf september worden wekelijks karren vol boompjes ingezameld, die vanaf 13 maart beschikbaar worden gesteld. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Veel tuinen zien er feestelijker uit met natuurvriendelijke hoekjes en bomen en struiken die voor insecten en vogels beschutting en voedsel bieden. Daarom houden De Heimanshof en Stichting M.E.E.RGroen de boomweggeefactie.

In de heemtuin en bij de natuurontwikkelingsprojecten van M.E.E.RGroen worden duizenden boompjes en struikjes verwijderd in de winter, waarvan er vele prima elders van pas kunnen staan. Ook dit jaar staan er van woensdag 13 maart tot 1 april weer 18.000 boompjes klaar voor belangstellenden. Hoe 'groener' iemand zijn tuin of terrein wil inrichten, hoe meer bomen er mee mogen. Daartegenover ziet De Heimanshof graag steun via een lidmaatschap of een gift.

Ook houden De Heimanshof en M.E.E.RGroen zich aanbevolen voor bomen en struiken die bij mensen in de tuin opkomen. De boompjes zijn op te halen (met ontvangst en informatievoorziening) en in te leveren in De Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan op 13 maart van 10.00 tot 17.00 uur en de ochtenden van 14 maart, 19 t/m 21 maart, 25 t/m 28 maart. En op afspraak.

Verder is er zaterdag 23 maart een bomenmarkt bij het Raadhuis in Heemstede van 10.00 tot 16.00 uur.

Info: Franke van der Laan, beheer@deheimanshof.nl / 06-48226490.

Aanpassingen stations

Station Hoofddorp wordt tussen in 2022 of 2023 verbeterd. (Foto: ANP)

HAARLEMMERMEER - De helft van de treinstations in Nederland wordt opgeknapt, maakte de NS vrijdag bekend. In Haarlemmermeer zijn dit Nieuw-Vennep en Hoofddorp.

De opknapbeurt gaat de spoorwegmaatschappij ongeveer 65 miljoen euro kosten. De vernieuwingen variëren van het plaatsen van een nieuw toilet tot het openen van een stationshuiskamer, een luxe wachtkamer met diverse voorzieningen.

In Haarlemmermeer heeft de NS plannen voor de stations Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Hoofddorp wordt tussen 2022-2023 verbeterd, Station Nieuw-Vennep krijgt in 2020 of 2021 een nieuw toilet.

Retro Bike Fair in museum

De poster van de Retro Bike Fair. (Foto: PR)

NIEUW-VENNEP - In het Nederlandse Transportmuseum is zondag 10 maart een Retro Bike Fair.

Het thema is Steel = Real. De fair is dan ook voor liefhebbers van stalen frames van vroeger tijden. Informatie: wilco@balkrijwielen.nl. De fair is te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum, van 10.00 tot 17.00 uur. Het Nederlands Transportmuseum is te vinden aan de Lucas Bolsstraat.

Aanrijding na ongeval

Na de aanrijding botste ook nog een snorscooter op een auto. (Foto: Eric van Lieshout)

HOOFDDORP - Een scooterrijder is vrijdagmiddag 1 maart gewond geraakt toen hij werd aangereden door een personenwagen. Tijdens de afhandeling van het ongeval gebeurde nog een tweede aanrijding.

Het eerste ongeval gebeurde op de kruising Kruisweg met de Burg Pabstlaan. De scooterrijder stak de Burg Pabstlaan over. Bij de aanrijding kwam hij hard ten val.

De bestuurder van de wagen leek door te rijden, maar parkeerde zijn zwaar beschadigde wagen bij de garage op de Paxlaan om zich vervolgens bij het ongeval te melden.

Tijdens de afhandeling van het ongeval gebeurde nog een tweede aanrijding; een overstekende snorscooter kwam in botsing met een passerende personenwagen. Eén van de opzittenden raakte hierbij licht gewond. Hij is behandeld door de ambulancemedewerkers, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

De eerste scooterrijder moest wel overgebracht worden naar het ziekenhuis.

Poll A9-terrein Badhoevedorp

BADHOEVEDORP - De gemeente heeft het definitief stedenbouwkundig ontwerp voor het braakliggende A9-terrein vastgesteld, maar wil nieuwe vormen van participatie onderzoeken. Bewoners maken zich namelijk zorgen om de invulling.

Wat vind jij? Moet het braakliggende terrein een vriendelijk dorpscentrum worden of is de bouw van een winkelcentrum een goed idee? Stem op Facebook (Nieuwsblad Haarlemmermeer) of mail je mening naar redactie.nhm@rodi.nl.

Lente bij Repair Cafés Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER - De zes Haarlemmermeerse Repair Cafés rekenen in maart op de lente: Mensen gaan in de tuin aan het werk of willen gaan fietsen, maar er is iets defect. Ze gaan ermee naar het Repair Café. Natuurlijk zijn ook de stofzuigers, koffieapparaten en cd-spelers welkom. Evenals kleding en fietsen.

Veel mensen kennen de gang van zaken: Zij melden zich met hun apparaat bij de ontvangsttafel en vullen een formulier in. Soms moeten ze even wachten, waarna ze naar een van de reparateurs gaan, die zich over het apparaat, kledingstuk of fiets ontfermt. Ongeveer twee van de drie keer kunnen ze het in orde maken. "Het blijde gezicht van de bezoekers is voor ons genoeg," zeggen de reparateurs. "Maar een vrijwillige bijdrage in de collectebus op tafel is ook welkom," voegt bestuurslid Rien Wattel toe. "Daarmee kunnen we bijvoorbeeld een nieuwe set gereedschap kopen voor het zevende Repair Café in Haarlemmermeer, dat op zaterdag 11 mei begint in het Dorpscentrum in Spaarndam."

De Repair Cafés (13.30-16.00 uur) die voor maart nog op de planning staan:

Di 12 maart in Zwanenburg-Halfweg in De Hoek, Olmenlaan, Zwanenburg;

Ma 18 maart in Vijfhuizen in d'Oude Waterwolf, Kromme Spieringweg;

Het Repair Café in Hoofddorp is een week later vanwege de verkiezingen, woensdag 27 maart in De Ark, Muiderbos;

Wo 27 maart 9.30-12.00 uur in Badhoevedorp in 't Rietland, Christiaan Huygensstraat;

Vr 29 maart in Nieuw-Vennep in Ontmoetingscentrum Harmonieplein, Elemastraat.

Info bij Rien Wattel: 06-16040860

repaircafehaarlemmermeer.nl

Succesvolle Castingdag Fashion Event & More in Hoofddorp Winkelstad

De nieuwe modellen leren de fijne kneepjes van het vak. (Foto: Hoofddorp Winkelstad)

HOOFDDORP - Een echte catwalk, een modefotograaf, een jury én publiek. Zondag deden dertig geïnteresseerden mee met de Fashion Event & More Castingdag in Hoofddorp Winkelstad.

De diversiteit was groot, iedereen ouder dan 14 jaar die ooit eens wilde meelopen op de catwalk van een professionele modeshow kon zich de opgeven voor de Castingdag. En dat is massaal gedaan.

Iedereen had veel zin in de Castingdag van Hoofddorp Winkelstad en PM Fashion Events. Elk model liep een ronde onder begeleiding en daarna een ronde alleen over het podium in Winkelcentrum Vier Meren. Vervolgens selecteerde de jury modellen die tussen profs op de catwalk meelopen tijdens de Fashion Shows op zaterdag 30 en zondag 31 maart.

Om zich hierop optimaal voor te bereiden kregen de gekozen modellen een workshop 'Catwalk Lopen' van twee professionals: Anouk Poell en Linda Eertink van Catwalk Class. Linda: "De manier van lopen op de catwalk is een vak apart. Met onze tips zorgen we voor een 'next level loopje' waarmee de modellen in de Fashion Shows goed uit de voeten kunnen."

In maart wordt Hoofddorp Winkelstad omgetoverd tot Fashionstad. Modeliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Elk weekend is er een fashion-gerelateerde activiteit. Zondag 24 maart is er Lifestyle Square, waar ondernemers uit het centrum demonstraties geven en bezoekers adviezen krijgen op het gebied van mode en beauty. Het hoogtepunt van de derde Fashion Event & More zijn de Fashion Shows op 30 en 31 maart waarbij modellen kleding van de winkels uit Hoofddorp Winkelstad presenteren. In dit laatste weekend wordt ook het model gekozen dat een professionele fotoshoot wint.

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. (Foto: Corine Zijerveld)

Koffie Verkeerd

door Lodewijk Kamps

Ik heb net op de gebruikelijke turbosnelheid ontbeten na een gebroken nacht (ernstig zieke opnamepoes) en sta met een gezicht vol scheerschuim als de diensttelefoon gaat. Voorzichtig neem ik hem op, het spreekgedeelte op angstvallige afstand houdend van de wit schuimende scheergel. Een eigenaar vertrouwt zijn zwangere hond niet en wil meteen langskomen.

Met lange, geconcentreerde halen van het vlijmscherpe scheermes fatsoeneer ik mijn gezicht en doe tandpasta op de elektrische tandenborstel. In de auto begin ik de poetsbeurt. Na een paar minuten zit ik met een mond vol schuim. Uitspugen uit het raam geeft zo'n troep. Mijn oog valt op het lege koffiekopje bij de versnellingspook. Ik spuug het daar netjes in uit.

Met een frisse mond en een stralend witte glimlach ontvang ik de verontruste eigenaren met Debbie, een normaal vrolijke Drentse Patrijs. Twee dagen later staat er een pretecho op het programma om te kijken hoe het met haar pups gaat, maar nu eet ze niet, braakt ze en is ze erg sloom. Ze is 4,5 week geleden gedekt. Bij het onderzoek blijkt ze koorts te hebben en een pijnlijke buik. Bij een normale zwangerschap hoort dat niet zo te zijn, dus besluiten we tot een spoedecho. Ik had al een assistente gebeld en met vereende krachten krijgen we Debbie op haar rug voor de echo. Er zijn geen hartacties zichtbaar en de baarmoeder bevat alleen maar heel veel vocht. Hier is helaas geen sprake van een levendige dracht, maar van een levensbedreigende baarmoederontsteking. Ze moet zo snel mogelijk op de operatietafel.

De eigenaren zijn overdonderd maar kunnen niet anders dan instemmen met het plan. In plaats van een nest met dartele pups moeten we nu razendsnel Debbies leven redden. Een half uur later blijkt hoe goed die beslissing is: de baarmoeder is gescheurd en er druipt pus de buik in. Debbie heeft dus al een buikvliesontsteking en dat is altijd een dubbeltje op zijn kant. De lelijk ontstoken en vergrote baarmoeder verwijderen we snel uit de buik en daarna gaan we de buik spoelen, spoelen en nog eens spoelen. Via het infuus krijgt ze krachtige antibiotica en nadat zelfs het kleinste pusvlokje uit de buik is weggespoeld, hechten we haar grote wond dicht. Nu is het uit onze handen; wat gedaan moest worden is gedaan, we afwachten. Haar vooruitzichten zijn gunstig dankzij het snelle helpen en het snelle gezamenlijke handelen. De rest van de dag verloopt chaotisch, vooral omdat we al 2 uur achter zijn geraakt op het geplande schema.

Aan het eind van de dag gaat Debbie vrolijk kwispelend met de blijde eigenaren mee naar huis. Moe maar voldaan stap ik in de auto. Mijn oog valt op het koffiekopje met een lekkere schuimlaag. Ook koude koffie is lekker, denk ik, en ik sla met een kordate beweging het hele kopje in een keer achterover.

Carnaval Kinderdisco

BEINSDORP - Kinderen kunnen vrijdag 8 maart komen dansen in Dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag. 's Middags is er een Minidisco, 's avonds een After Carnaval Disco.

Minidisco

Vrijdagmiddag kunnen jongens en meisjes van 2 tot en met 5 jaar met ouder / begeleider komen swingen op de leukste kinderhits. De kinderen mogen verkleed komen, er wordt beetje een carnavalsfeestje van gemaakt. Dansen kan van 15.30 tot 17.00 uur. Toegang is 1 euro, inclusief een beker limonade met een snoepje. Voor de volwassenen is de bar open voor koffie, thee en fris.

After Carnaval

De eerste disco van 2019 in Het Eiland is omgedoopt tot After Carnaval Disco. De deuren staan open van 19.30 tot 21.30 uur voor de jongens en meisjes van 6 tot en met 12 jaar. Het thema is 'After Carnaval' dus kom verkleed in de leukste, gekste, mooiste outfit en maak kans op een prijsje voor origineelste outfit. Toegang is 2,50 euro, inclusief welkomstdrankje en kans op het prijsje. De deejays van Lightflash maken er een feestje van.

'Tolerantie' bij Sobere maaltijd

HOOFDDORP - Een sobere maaltijd van soep met brood genieten en met het geld dat dit bespaart een doel steunen. Dat is dé formule van de Sobere Maaltijden. Ook dit jaar worden de maaltijden op verschillende kerkplekken gehouden. Zeven woensdagen (behalve 10 april) tussen 18.00 en 19.30 uur, van 6 maart tot en met 17 april.

Elke maaltijd is er een inleiding door mensen, die zich inzetten voor projecten in binnen- en buitenland. Thema's zijn Watervoorziening in Flores Indonesië, Tolerantie, Opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen, WijkLeerbedrijf, Rode Kruis Haarlemmermeer en SchuldHulpMaatje.

Woensdag 13 maart is de tweede maaltijd in het Parochiehuis naast de Parochiekerk aan de Kruisweg. Onderwerp: Tolerantie. In het dagelijks leven blijkt het moeilijk om tolerant te zijn. Wat betekent het om tolerant te zijn? Is het te leren? Hoe is tolerantie te bevorderen? Dr. Marjoka van Doorn, gepromoveerd op de Vrije Universiteit, is de spreker.

Aanmelden per maaltijd bij het Parochiesecretariaat van de J. de Doperparochie, secretariaat@hjoannesdedoper.nl of doordeweeks (9.00-12.00) via 023-5638145.

www.kerkeninhoofddorp.nl

Informatiemarkt over kanker in Dorpshuis

BADHOEVEDORP - Inloophuis Esperanza houdt zaterdag 16 maart in het Dorpshuis Badhoevedorp aan de Snelliuslaan 35 van 10.00 tot 16.00 uur een grote informatiemarkt over kanker. Bezoekers krijgen bij de stands voorlichting over praktische zaken waar een kankerpatiënt mee te maken kan krijgen en die het omgaan met de ziekte kunnen verlichten.

Gepresenteerd worden onder meer welke hulpmiddelen (protheses, pruiken) er bestaan en wat nog meer mogelijk zijn. Daarnaast is er aandacht voor de persoonlijke verzorging bij eventuele fysieke gevolgen van kanker: Wat kan een diëtist (voeding), tandarts (mondhygiëne) of fysiotherapeut (lymfoedeem) voor je betekenen om mogelijke bijwerkingen het hoofd te bieden. Dit is slechts een greep uit wat de markt biedt.

De informatiemarkt is voor alle belangstellenden; zij die zelf of in directe omgeving door kanker getroffen zijn, maar ook voor wie meer wil weten over de omgang met kanker in het dagelijks leven.

Motorrijder zwaargewond na ongeval

De klap was zo groot dat de motor volledig uiteen is gereten. (Foto: Rowin van Diest)

BADHOEVEDORP - Een motorrijder is dinsdagmiddag 5 maart ernstig gewond geraakt bij een ongeval op de A9 bij Badhoevedorp. Rond twee uur 's middags kwam de motorrijder in botsing met een auto. Diverse hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen in actie om hulp te verlenen. De traumahelikopter landde op de snelweg.

Ambulancebroeders hebben het slachtoffer eerste hulp verleend, waarna de gelande traumahelikopter hem naar het ziekenhuis bracht.

Door het ongeval was de A9 tussen Amstelveen en knooppunt Badhoevedorp volledig afgesloten voor het verkeer. Dit zorgde voor een flinke file. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) kwam ter plaatse om alle sporen vast te leggen en de exacte toedracht van het ongeval te achterhalen.

Hoe en wanneer snoei je vaste planten?

Snoeien doe je veelal in het vroege voorjaar. (Foto: PR)

Door vaste planten te snoeien, geef je ze licht en ruimte. Het vroege voorjaar is daarvoor dé periode. Noem het de voorjaarsschoonmaak van je vaste planten is. En het is een fluitje van een cent.

Snoeien is niets meer dan de plantresten van het voorgaande seizoen eraf knippen. Bij sommige planten liggen de bladeren en stengels al los om de plant. Andere, zoals elfenbloem en brandkruid, hebben een handje hulp nodig. Knip dode stengels en bladeren vlak boven de grond af. Gebruik een snoeischaar of een heggenschaar.

Begin maart is de beste periode om de vaste groene planten in de tuin te snoeien. (Foto: Pixabay)

Bij het snoeien van vaste planten is vooral het tijdstip belangrijk. Laat in het najaar het blad zitten, dat beschermt de plant tegen slecht winterweer. Vanaf begin maart is de beste periode. Wees er zeker van dat het niet gaat vriezen. Let er verder op dat je de nieuwe scheutjes niet beschadigt. Deze scheutjes groeien weer uit tot volwassen planten, vaak groter dan ooit tevoren. Laat het afgeknipte blad liggen. Het verteert vanzelf en dat is goed voor de bodem.

Aan de slag

Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos of schoenlappersplant weg. De planten zien er daarna weer fris uit. Klimop kan het hele jaar door, desnoods met een elektrische heggenschaar, onder handen genomen worden. Na een snoeibeurt groeit hij compacter. Lavendel knip je eind maart / begin april net boven het kale hout af; op de groene scheuten loopt de plant weer uit.

Wanneer de uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt, steekt de plant alle energie in nieuwe bloemen.

Ella en Nicolas van Poucke in Cruquius

Pianist Nicolas van Poucke. Foto: Merlijn Doomernik

CRUQUIUS - Twee jonge talenten, Ella van Poucke en haar broer Nicolas, worden gezien als een van de meest veelbelovende musici van hun generatie. Nicolas is een van de aanstormende jonge pianisten naar de grote podia. Zijn Chopin-pianorecital dit jaar in het Concertgebouw werd met veel enthousiasme ontvangen. Broer en zus spelen zaterdag 9 maart om 20.15 in het Cruquius Museum aan de Cruquiusdijk 27.

Ella won de Grachtenfestivalprijs in 2017. De jury zei over Ella: "Deze musicus grijpt het publiek bij de lurven, met grote technische beheersing die in dienst staat van het muzikale betoog."

Ella van Poucke, geboren in 1994 in Amsterdam, begon op 6-jarige leeftijd met cello spelen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Later vervolgde zij haar studie aan conservatorium Amsterdam. Op 10-jarige leeftijd maakte Ella haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en sindsdien speelt ze in alle belangrijke concertzalen van Nederland. Dat Ella van kamermuziek houdt, blijkt uit het initiatief dat zij nam met haar broer en pianist Nicolas. Op 1 januari 2009 begonnen ze samen met de EllaNi Kamermuziekserie in de Amstelkerk.

Nicolas

Nicolas van Poucke (1992) is een van de meest toonaangevende pianisten uit Nederland. Hij begon op zijn 6de met pianoles en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en David Kuyken. Hij debuteerde op 13-jarige leeftijd in het Concertgebouw en heeft sindsdien opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, Griekenland, Polen, Engeland en in de VS. Het in 2013 verschenen debuutalbum van Nicolas 'I believe in Bach, the Father, Beethoven, the Son and Brahms, the Holy Ghost of Music' werd door de Nederlandse pers enthousiast ontvangen. In 2018 verscheen zijn tweede album met Chopin sonates.

Programma

Ella en Nicolas van Poucke spelen: Van Beethoven – sonate nr. 4 in C; Debussy – sonate; Nin – Suite Espagnole; Beethoven – sonate nr. 5 in D; De Falla – 7 Canciones populares Españolas.

Kaarten (23 euro) via www.CruquiusConcerten.nl en de kassa van schouwburg De Meerse, 023-5563700.

Vogelbeurs Rijsenvogel in Rijsenhout

Parkieten. Foto: Pixabay

RIJSENHOUT – Vogelvereniging De Rijsenvogel verzorgt zondag 10 maart weer een vogelbeurs in het gebouw van voetbalvereniging SCW aan het Konnetlaantje.

Belangstellenden zijn welkom tussen 9.30 en 13.00 uur. Toegang is 1 euro, kinderen onder de 10 jaar mogen, met begeleiding, gratis naar binnen.

Op de beurs zijn diverse soorten vogels te koop, waaronder een variatie aan tropische vogels, maar ook grote en kleine parkieten.

Ook bieden leden van de vereniging, en niet-leden, vogels te koop aan. De leden van de vereniging geven ook graag informatie over het kweken van vogels. Aan wie er over nadenkt om hiermee te starten, maar ook aan hobbyisten die tegen problemen aan lopen.

Verder zijn er vogelvoer en -accessoires te koop.

Tom Petty undercover in The Shack

Tom Petty Undercover staat zondag in The Shack. (Foto: PR)

OUDE MEER - In The Shack aan de Schipholdijk staat voor zondag 10 maart weer een mooie undercoversessie op het programma. Een show vol classic songs uit het repertoire van Tom Petty, waaronder Refugee, Learning to fly, A Face in The Crowd, en Free Falling. Donderdag 7 maart is multi-instrumentalist Rico Belled live te horen.

Tom Petty Undercover bestaat uit Mike Visser (drums), Richard van Bergen (gitaar), Sebas van Olst (bas), Stef Woestenenk (gitaar) en Gert Jan van der Weerd (toetsen). Zondag speelt Tom Petty Undercover vanaf 16.00 uur. Toegang is 10 euro.

Rico Belled verwelkomt donderdagavond enkele doorgewinterde collega-muzikanten op het podium. Gespeeld worden funk, soul, blues en rock. De nieuwe band van Armando Jansen en Mark Harmsma (Oscar Benton, Johnny Feel Good), Miguel Kooreman, Reinier Vrolijk en Saskia Heemskerk trapt deze avond af. De band speelt groovy jaren '70 soul en funk. Het programma begint 20.30 uur. Toegang is 5 euro.

www.the-shack.info

Maak de stap naar werken in de Zorg

Maak de stap naar werken in de zorg. (Foto: VBZ KAM communicatie)

REGIO - Overweeg je een baan in de zorg of werk je in de zorg? Bezoek donderdag 14 maart de ZORG.Ik? Carrièrebeurs in Haarlem. Op 1 plek alle informatie over werken en leren in Zorg en Welzijn.

Denk je er over om over te stappen naar de Zorg? Werk je al langere tijd in de Zorg maar wil je je oriënteren op ander werk? Bijna klaar met je opleiding en wil je op zoek naar een leuke werkplek? Kom naar de ZORG.IK? Carrièrebeurs in de provincie Noord-Holland hal in Haarlem.

Tussen 16.00-20.30 uur ben je van harte welkom op deze gratis beurs en kun je kennismaken met zo'n 30 zorgorganisaties uit de gehele regio, van Castricum tot Zandvoort, en van Uithoorn tot Hoofddorp. Dus ook als je niet uit Haarlem komt, moet je zeker komen. In een gezellige festivalsfeer kun je workshops volgen, een professionele profielfoto laten maken, je cv laten checken, praten met een loopbaancoach, even uitpuffen bij een kopje koffie of een heerlijke stoelmassage ondergaan. En wie weet ontmoet je de dames van Poëmplu, zij weten je altijd te verleiden tot een goed gesprek over jouw passies.

Overstappen, een carrièreswitch maken, dat doe je niet zomaar. Hier moet je goed over nadenken en je goed oriënteren. Daarom deze beurs, wij begrijpen dat en staan je graag te woord, en geven je alle informatie die je nodig hebt. Bij binnenkomst ontvang je een informatieboekje waarin ook veel vragen van je beantwoord worden en je verhalen van mensen uit de zorg kunt lezen. Mensen die het lef hadden de overstap naar de zorg te maken. Op de beurs ontmoet je deze mensen en kun je ze de hemd van het lijf vragen en in deze special ontmoet je ook al een aantal van hen.

Zien we je op donderdag 14 maart? Aanmelden kan (hoeft niet) via: zorgikbeurs.nl, met je bewijs van aanmelding kun je een gratis saunabon op het Verwenplein ophalen.

Overstappen naar de zorg, alles over je inkomen en uitkering

Carrièreswitch is makkelijker dan je denkt. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - Als je vanuit een andere baan overstapt naar de zorg is het mogelijk dat je minder salaris ontvangt dan je gewend was. Je begint immers weer als 'starter' of leerling op de arbeidsmarkt. Er zijn wel regels voor wat je minimaal krijgt als je begint met leren en werken. Hoeveel geld je precies verdient in een leer-werktraject, hangt van een aantal dingen af:Welke opleiding je doet. Het leerbedrijf waar je werkt.Hoe oud je bent.

Wat veel 'carrièreswitchers' aangeven is dat ze in sommige gevallen wel salaris moeten inleveren, maar daarentegen meer werkgeluk ervaren. "Zondagavond buikpijn en maandagochtend met tegenzin je bed uit, weegt niet op tegen meer salaris", aldus een 'carrièreswitcher'.                

Hoe zit het met mijn uitkering?

Heb je nu een uitkering van het UWV? Dan wordt grofweg 70% van je salaris verrekend met je uitkering. Het UWV biedt een rekenhulp om te berekenen hoe hoog je WW-uitkering is als je werkt tijdens je WW: https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen. Heb je nu een uitkering van de gemeente? Dan wordt je salaris aangevuld tot je uitkeringsniveau. Als je tijdens je uitkering een opleiding volgt of een nieuwe carrière start, is financiële ondersteuning voor de kosten van de scholing mogelijk, of vrijstelling van sollicitatieplicht. De toestemming wordt door jouw klantmanager (gemeente) of adviseur werk (UWV) gegeven.

Ondersteunende instanties

UWV: voor vragen over je WW-, WIA- of Wajong-uitkering.
WerkgeversServicePunt: voor bemiddeling naar de actuele openstaande vacatures.
Gemeente: voor vragen over je uitkering in het kader van de Participatiewet.

Cursus Hulp bij psychische problemen

REGIO - Psychologische problemen kunnen het hele leven van een persoon beïnvloeden: Onderwijs, het vinden en behouden van een baan, het vormen van sociale relaties, het je houden aan regels of afspraken. Om jezelf goed op de rit te hebben en in balans te blijven, is een cursus volgen over je psyche niet alleen interessant, maar ook heel leerzaam. De cursus 'Mental Health first aid' is geschikt voor iedereen die een houvast wil hebben in het leven en om anderen op weg te helpen.

MHFA is een internationaal erkende cursus, waarin je leert hoe je eerste hulp kunt bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen of aan mensen die in een crisis verkeren. In de cursus krijg je informatie over psychische aandoeningen en leer je hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die psychische problemen heeft. Ook leer je hoe je kunt handelen wanneer iemand in een crisis verkeert. Na de cursus kun je iemand de helpende hand reiken; je kunt
echt het verschil maken voor iemand die zich mogelijk heel eenzaam voelt en die verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart.

Na het volgen van de cursus wordt direct een aantal dingen duidelijk. Hoeveel factoren een grote impact hebben op psychische gezondheid en hoe je deze kunt herkennen en hoe je daarop grip kunt krijgen. Omdat je dit herkent, kun je mensen ook sneller verwijzen naar hulpinstanties of zelf actie ondernemen. Omdat je kennis en vaardigheden vergroot zijn, stimuleer je anderen om meet jou een gesprek aan te gaan waardoor interventie mogelijk is.

Infopunt Zorg

Werken in de zorg brengt veel goeds met zich mee. (Foto: VBZ Kam Communicatie)

REGIO - Infopunt Zorg is bedoeld voor wie overweegt in de sector zorg en welzijn te gaan werken en zich wil oriënteren op de mogelijkheden. Werk je al in zorg en welzijn en wil je een switch maken binnen de sector? Ook dan kun je terecht bij Infopunt Zorg. Infopunt Zorg treedt op namens ruim dertig zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden.

Informatie over leren en werken in zorg en welzijn online…Met vragen ga je naar het contactpunt.

Op Infopuntzorg.nl vind je alle informatie over werken en leren in de sector zorg en welzijn: alle vacatures in de regio, loopbaantesten, een overzicht van opleidingen en informatie over leer-werktrajecten.

Voorlichting

Infopunt Zorg organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten en is aanwezig op banenmarkten. Je kunt hier informatie krijgen over werken en/of leren in zorg en welzijn. Meld je aan via infopuntzorg.nl.

Vraag of sparren?

Soms is het prettig even iemand 'live' te spreken. De medewerkers van Infopunt Zorg staan je vanuit het contactpunt graag te woord, per e-mail, telefonisch of persoonlijk. Zij brengen vraag en aanbod bij elkaar en hebben een actueel overzicht van (opleidings)kansen, meeloopdagen en andere mogelijkheden.

Neem contact op met Monique Beentjes (coördinator contactpunt): 023-5322151 | contactpunt@vbzkam.nl

www.infopuntzorg.nl

Moeder en zoon samen in de zorg

Matthijs vindt het heerlijk om de verhalen van zijn moeder Monique over haar werk in de zorg te horen. PR

Moeder en zoon samen in de zorg

REGIO - 'De appel valt niet ver van de boom', hoor je wel eens als kinderen hetzelfde vak kiezen als hun ouders. Dat geldt zeker voor Monique en Matthijs. Zij werkt als verpleegkundige in opleiding bij ActiVite, hij doet Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden. "Mijn moeder maakte me ontzettend nieuwsgierig met al haar verhalen over de zorg."

Monique heeft jaren bij commerciële bedrijven gewerkt. "Leuke functies, leuke organisaties, maar op een gegeven moment was ik het zat. Ik wilde écht iets betekenen in de maatschappij. Bij ActiVite kon Monique een opleiding tot verzorgende gaan doen. Werken en leren tegelijk. "Ik ben er ontzettend blij mee. Vaak dacht ik: had ik dit maar eerder gedaan!"

Blijkbaar werkt het aanstekelijk: zoon Matthijs loopt ook warm voor de zorg. "De verhalen van mijn moeder spreken me enorm aan. Als ze vertelt dat iemand is gevallen en de deur niet kan opendoen voor haar, wil ik daar alles over horen. Soms zitten we tot 2 uur 's nachts over school en werk te praten. Gaaf toch?"

Die glimlach, daar doe ik het voor

Die glimlach, daar doe ik het allemaal voor. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - "In mijn eerste baan werkte ik als invalkracht op de woning waar ik nu werk. Na mijn opleiding heb ik een half jaartje gewerkt op een uitzendbureau, maar daar werd ik echt niet gelukkig van." Paula Tulp Jansen (30) heeft heel bewust gekozen voor haar werkplek bij Ons Tweede Thuis.

"Na mijn werk op het uitzendbureau ben ik weer gaan werken op een woning en heb toen mijn opleiding Maatschappelijke Zorg gehaald. Dit past heel goed bij mij. Mijn moeder komt ook uit de zorg en zag al snel dat het ook in mij zat."

Paula werkt nu op een dagcentrum. Dit dagcentrum wordt bezocht door ouder wordende mensen met dementie en een verstandelijke beperking. Daarnaast werkt zij als invalkracht op een woning waar mensen wonen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. "Dit werk is heel divers, we lezen voor, gymmen samen, bakken, snoezelen, wandelen. Geen dag is hetzelfde. Mijn werk op de woning is meer verzorgend, maar ook heel fijn om te doen. De meeste voldoening haal ik als ik zie dat mijn cliënten blij en gelukkig zijn. Dit kan door kleine dingen zijn, zoals een glimlach van iemand die dat eigenlijk bijna niet meer kan door de dementie of een cliënt die blij is als je er weer bent en je een dikke knuffel geeft."

Kenter Pleegzorg

Liefde kan op vele manieren gegeven worden. (Foto: Kenter Pleegzorg)

REGIO - Maaike (23) is grotendeels opgegroeid bij haar pleeggrootouders. Ze heeft met haar aan drugs en alcohol verslaafde ouders geen goede jeugd gehad. Toen ze 10 was, werd een melding gedaan bij 'Veilig Thuis'. De weekendpleegzorg bij opa en oma werd daarop omgezet in voltijdzorg. Het gezin werd intensief ondersteund vanuit Kenter Jeugdhulp en Maaike praat vol warmte over de pleegzorgbegeleider waar ze haar hart bij kon en durfde te luchten.

'Ik wil een liefdevolle moeder zijn'

Veel kinderen wachten op pleegouders. (Foto: Kenter Pleegzorg)

Maaike staat nu krachtig in het leven. Door haar buitenlandse stage heeft ze zichzelf ontdekt en is ze volwassen geworden. Haar ouders zijn afgekickt, maar de hersenen van haar moeder zijn aangetast en haar vader drinkt nog regelmatig. Maaike kent de gevolgen en drinkt zelf niet. Ondanks alles heeft Maaike een goede band met haar vader: "Het is een leuke man, een echte allemansvriend. Hij maakt makkelijk een praatje met anderen en is heel handig. Ik leer van hem hoe ik mijn huis moet opknappen. Maaike wil alles uit haar leven halen. Ze is bezig met de toekomst en wil promotie maken. Over haar toekomstige kinderen zegt ze: "Ik wil een liefdevolle moeder zijn. Ik zal veel tijd voor mijn kinderen vrij maken en alles moet bespreekbaar zijn."

Kenter zoekt pleegouders

Niet alle kinderen, waarvoor Kenter een steungezin zoekt, hebben zo'n fijn netwerk als Maaike. Daarom zoekt Kenter pleegouders die, voltijds of in deeltijd, kinderen, tijdelijk of voor langere tijd, een thuis kunnen bieden. "Wij zoeken met spoed ook een gezin voor Demy (10) en Roland (11).'

Help ons mee zoeken. Bent u of kent u een gezin, dat een kind kan opvangen uit de brede omgeving van Haarlem, Haarlemmermeer of IJmond, neem dan contact met ons op of kom naar een informatieavond in Santpoort-Noord. Wij komen, indien gewenst voor meer informatie bij u thuis. Kenter kan ook in uw buurtcentrum, op school of bij uw sportclub een informatieavond organiseren.

Meer weten over pleegzorg? Kijk op onze website

www.kenterjeugdhulp.nl

www.supergewonemensengezocht.nl

Kenter jeugdhulp: Betrokken, Deskundig, Samenwerkend

REGIO - Meestal gaat het goed, maar soms hebben gezinnen met kinderen extra ondersteuning of hulp nodig. Kenter richt zich op jongeren en hun opvoeders die net wat meer nodig hebben. Doel: optimale ontwikkelingsmogelijkheden voor elk kind en elke jongere. Kenter Jeugdhulp heeft alle specialistische kennis over opgroeien, opvoeden en de gezonde (psychische) ontwikkeling van jeugdigen in huis. Hulp en oplossingen, daar waar nodig en zo dicht mogelijk bij huis. Doen wat nodig is en er zijn voor het hele gezin. Iedereen die te maken heeft met (vragen over) opgroeien en opvoeden kan bij Kenter terecht voor de best passende hulp.

Bouwen aan de toekomst

Kenter is een wendbare, professionele organisatie die staat voor kwalitatief hoogstaande specialistische jeugdhulp. Elke dag weer zetten ruim 450 medewerkers zich vol overgave in om ervoor te zorgen dat doelen worden bereikt en bruggen worden geslagen. Samen werken we continu aan de meest passende oplossingen bij complexe zorgvragen van onze cliënten. Zij zijn het waar wij het voor doen.

We zijn steeds op zoek naar nieuwe collega's die hetzelfde willen als wij: Meebouwen aan de toekomst van jeugdigen en hun gezinnen. Meer weten?

www.kenterjeugdhulp.nl.

Alles viel op z'n plek toen ik de advertentie zag voor zij-instromer

Verzorgende IG Anne Hinke Bijl met mevrouw Brouwer-Wagemaker, bewoonster van De Rijp. (Foto: Saskia Koning)

HAARLEM - Na 17 jaar op de salarisadministratie was het tijd voor een nieuwe stap, vond Anne Hinke Bijl. Alles viel op z'n plek toen zijn ouders hem de uitgeknipte advertentie voor zij-instromer bij Kennemerhart gaven. Een stap die volgens hem beter bij hem past: werken met ouderen. Hij werkt nu op een afdeling met bewoners met somatische (lichamelijke) klachten.

Dennis Steenkist doet net als Anne Hinke de opleiding voor zij-instromer Verzorgende IG niveau 3. "Ik werkte in de bouw maar wilde graag meer met mensen werken. Een paar jaar geleden bezocht ik een open dag op het NOVA. Het bleek dat ik in de klas zou komen met allemaal jonge mensen. Toen verwaterden de plannen. Tijdens vrijwilligerswerk in de ouderenzorg kwam die oude droom weer boven. En toen deze zij-instroomopleiding voorbij kwam, hoefde ik niet lang na te denken. De opleiding is best pittig. Maar als iemand twijfelt, dan zou ik zeggen: doe iets waar je blij van wordt en waar je voldoening uit haalt. Voor mij geldt in elk geval dat ik nu twee keer zo gelukkig ben."

Ook Ilona Bijnsdorp koos voor de zorg. Ze werkte jarenlang met veel plezier in een tandtechnisch laboratorium. Maar het begon te kriebelen toen ze een advertentie op Facebook zag. "Het is hard werken en soms is het best veel. Maar het is het dubbel en dwars waard, want ik haal er zoveel voldoening uit."

Anne Hinke: "Voor iedereen die overweegt om de stap naar de zorg te zetten, loop gewoon eens een dagje mee. Dan weet je tenminste waarvoor je kiest. Ik ben nog elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt."

Opgeleid worden voor een boeiend vak

Sterk in je werk, zorg voor jezelf. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - Voor de meeste functies in de sector zorg of welzijn heb je een diploma nodig. Maar de mogelijkheden zijn divers, van mbo tot hbo. Steeds meer werkgevers zoeken contact met opleiders om zoveel mogelijk opleidingen op maat te kunnen bieden. Vaak kun je vanuit een betaalde baan, kosteloos een opleiding volgen.

Leren en werken combineren (mbo en hbo)

Vrijwel alle werkgevers in de zorg bieden mogelijkheden naast een betaalde baan een beroepsopleiding te volgen. De werkgever betaalt deze. Je gaat gemiddeld 1 dag per week naar school en/of je volgt je studie via e-learning. Daarnaast werk je drie of vier dagen bij een organisatie. Dit kan op mbo-niveau via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Dit kan ook op hbo-niveau (Duaal).

Voltijd leren

Je kunt voltijds naar school, op het mbo heet dit de BOL-leerweg (Beroep Opleidende Leerweg). Dit kan ook op hbo-niveau. Je volgt je lessen op school en daarnaast loop je stage bij een werkgever. Een stageperiode duurt enkele weken tot enkele maanden.

Mbo Praktijkroute

Bij de Praktijkroute start je als BOL-student. Je volgt de eerste twee jaren het onderwijs niet op school, maar in een zorgorganisatie en maakt veel directer de praktijk mee. Na twee jaar kan je als BOL student verder gaan, of als BBL-student, als je een werkgever hebt gevonden.

Diploma

Met elk diploma kun je in principe werken in alle soorten zorg- en welzijnsinstellingen: de thuiszorg, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de revalidatie- of ziekenhuiszorg, de jeugdzorg of gezondheidscentra.

Heb je in het verleden al een diploma behaald of heb je ervaring in zorg en welzijn? Misschien is een verkort traject mogelijk, dit gaat in samenspraak met opleider en werkgever.

Sterk in je werk

Als je wilt overstappen naar de sector zorg of welzijn, wil je zeker weten dat je de juiste stap zet. Past het werk bij mij, is het nu het juiste moment? Of je werkt al langer in de zorg en wilt nieuwe stappen in je carrière zetten. De coaches van Sterk in je werk (initiatief van vakbond CNV) gaan graag met je in gesprek.

Soms helpt het om met een ervaren loopbaancoach stil te staan bij je eigen werk en loopbaan: ben ik nog bekwaam en voor langere duur inzetbaar? Wat zijn mijn ambities en waar wil ik sterk in worden? De coaches van 'Sterk in je werk' weten alles over de mogelijkheden om goed aan het werk te blijven. De coach helpt je op weg en weet waar de kansen op de regionale arbeidsmarkt liggen. Fysieke klachten onder medewerkers kunnen ook aanleiding zijn tot loopbaanadvies. In maximaal 3 (gratis) gesprekken wordt onder andere in gegaan op het maken van een talententest, het vinden van een goede cursus of opleiding en het verbeteren van (sollicitatie)vaardigheden.

Meld je aan en ontdek samen met een van de loopbaancoaches wat jij kunt doen om mee te groeien in je werk. Je meldt je aan via www.sterkinjewerk.nl. Vervolgens word je gekoppeld aan een ervaren 'sterkinjewerk'-loopbaancoach.
Wil je liever eerst meer informatie? Bel dan met Infopunt Zorg: 023-5322151.

Midgetgolfpark Heemskerk zoekt enthousiaste vrijwilligers

HEEMSKERK - Midgetgolfpark Heemskerk aan de Vrijburglaan in Heemskerk gaat media april weer open. Voor het nieuwe seizoen zoekt stichting SIG met spoed een paar enthousiaste vrijwilligers die het dagelijks beheer van het park willen uitvoeren.

Het lommerrijke midgetgolfpark in Heemskerk is een project van SIG Dagbesteding en stichting ADV, die zich inzet voor kleinschalige, maatschappelijke werkplekken in de regio. Kleine en grotere groepen bezoekers kunnen op de mooie banen een balletje slaan, met tussendoor en na afloop versnaperingen op het terras. Een leuke plek voor kinder- en familiefeestjes en bedrijfsuitjes.

De SIG zoekt vaste vrijwilligers, die het midgetgolfpark openen en afsluiten en de ontvangst van bezoekers, incl. uitgifte/inname van materialen en catering voor hun rekening nemen. De vrijwilligers zijn tevens verantwoordelijk voor het onderhoud van het park en de banen. Professionals van de SIG zijn beschikbaar voor begeleiding en ondersteuning.

Werkt u graag buiten? En bent u van half april tot half oktober op een of meer vaste dagen/dagdelen (bij voorkeur vrijdags en de weekenden) beschikbaar? Dan bent u misschien een van de vrijwilligers van Midgetgolfpark Heemskerk. De SIG biedt een onkostenvergoeding.

Informatie en aanmelding: SIG Dagbesteding, Wilma Bechtold, 0251-232076, wbechtold@sig.nu of vrijwilligers@sig.nu. Meer info: www.sig.nu ('Dagbesteding').

"Bij DSV maak je het verschil"

Door te komen werken bij DSV kun je het verschil voor ouderen maken. (Foto: DSV)

"Bij DSV maak je het verschil"

KATWIJK / LISSE - Zorg met een glimlach, dat is waar de medewerkers van DSV|verzorgd leven graag voor gaan, elke dag weer. DSV levert diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn in de gemeenten Katwijk en Lisse.

Werken bij DSV betekent werken in een organisatie met een sterke lokale binding en een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook vanuit de eigen identiteit. Dat is te merken aan de sfeer op de diverse locaties. Maar ook aan de gebruiken binnen de woonzorgcentra en de gezellige activiteiten die worden georganiseerd voor de ouderen. Medewerkers van DSV zeggen vaak dat zij hun werk in de zorg zien als mooi en dankbaar werk, omdat het echt mensenwerk is waarvan zij veel voldoening krijgen. "Als ik de glimlach zie bij mevrouw en ik voel hoe dankbaar zij is dat ik haar help, dan maakt dat mijn dag helemaal goed". Binnen DSV|verzorgd leven werken de medewerkers samen in hechte kleine teams met een vaste teamleider.

Interessante vacatures

De cultuur binnen die teams is laagdrempelig, ongedwongen, respectvol en menselijk. DSV biedt medewerkers ruime mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen met nieuwe, innoverende opleidingen of door deelname aan boeiende projecten. Ook nu heeft DSV weer interessante nieuwe vacatures. Geïnteresseerd in deze vacatures of wil je weten of werken bij DSV iets voor jou is, neem dan contact met ons op of kijk op www.dsv-verzorgdleven.nl bij Werken bij DSV. We maken graag kennis met je en wie weet ga jij bij DSV ook het verschil voor ouderen maken.

Van der Stelt Zorgmiddelen en Homeservice ontzorgt bij langer thuis wonen

Van der Stelt Zorgmiddelen en Homeservice kan thuis wonen voor ouderen langer aangenaam maken. (Foto: PR)

Van der Stelt Zorgmiddelen en Homeservice ontzorgt bij langer thuis wonen

HAARLEMMERMEER - Er is niet aan te ontkomen. Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Gelukkig willen de meeste mensen dit zelf ook graag. Van der Stelt Zorgmiddelen en Homeservice helpt daarom bij persoonlijke zorgvragen in de regio Haarlemmermeer: van kleine aanpassingen tot bijvoorbeeld een nieuwe stoel.

Van der Stelt is een kleinschalig servicebedrijf - met service in hoofdletters – dat zorgt voor zorgmiddelen op maat en aanpassingen in huis. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor mindervaliden, mensen met een functiebeperking en langdurig zieken.

Een greep uit de producten die Van der Stelt Zorgmiddelen en Homeservice levert: Veiligheidsproducten, zoals drempelhulp, wandbeugels, antislipspray voor natte ruimtes en hulpmiddelen als douchezitjes of badstoelen; Rolstoelen, rollators, relax- en sta-op-fauteuils, trippel- en zorgstoelen van diverse merken en fabrikanten; Kleine hulpmiddelen, zoals elleboogkrukken, wandelstokken, verbandschoenen, leeslinialen en sprekende wekkers.

De producten van Van der Stelt maken zelfstandig wonen op een veilige manier mogelijk. Daarnaast kunnen geïnteresseerden bij Van der Stelt terecht voor aanpassingen, onderhoud, reparatie, advies en verhuur van producten. Eventuele aanpassingen worden door vakkundig personeel uitgevoerd.

Homecheck

Met een Homecheck op maat kan Van der Stelt mensen – geheel vrijblijvend – voor de korte en langere termijn adviseren over hun woning. Zij bekijkt diverse ruimtes, van hal, trap en toilet tot bad- en woonkamer, kritisch met het oog op functionaliteit en veiligheid.

Van der Stelt Zorgmiddelen en Homeservice, gevestigd aan de Sikkelstraat in Nieuw-Vennep, is goed en gemakkelijk bereikbaar en kan snel schakelen. Van adviesgesprek tot levering en plaatsing: Van der Stelt werkt met korte lijnen, waardoor zij snel kan ontzorgen. Oftewel, een snelle en goede service op maat.

Zorg. Ik? Ja, waarom niet?

Maarten van der Weijden werd vorig jaar geïnterviewd door ervaringsdeskundigen van de Hartekamp Groep (Foto: (Hartekamp Groep communicatie))

HAARLEM - Ieder jaar is in maart de Week van Zorg en Welzijn. Vorig jaar kregen we in die speciale week de lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden op bezoek. Maarten vroeg aandacht voor het tekort aan personeel in de zorg. En hij kwam natuurlijk een paar baantjes trainen in ons therapeutisch bad.

De aandacht die Maarten vroeg voor het werken in de zorg heeft zeker geholpen, maar nog steeds zijn er veel mensen nodig in de zorg. Dit jaar is er in de Week van Zorg en Welzijn (van 11 tot en met 16 maart) veel aandacht voor zij-instromers en carrière switchers.

Twee jaar geleden trok David Collier (54) de stoute schoenen aan. Na verschillende banen in toerisme, catering en horeca besloot hij dat iets heel anders wilde doen. Via de website van de Hartekamp Groep zag hij een vacature die hem aansprak. "Ik was 52 en had geen ervaring in de zorg. De Hartekamp Groep zocht een begeleider. Een mooie functie waarbij je mensen begeleidt tijdens het vervoer. Dat dacht ik tenminste. Toen ik belde voor de betreffende vacature bleek dat het ging om een begeleidersfunctie op een dagbesteding. Ik wilde het graag proberen, maar vertelde wel meteen mijn leeftijd en dat ik geen ervaring had. Tijdens een speeddate maakte ik kennis met medewerkers van de Hartekamp Groep. Nu werk ik al bijna 2 jaar op de Eekhoornlaan. Het is geweldig werk en we hebben een fantastisch team. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet."

Ellen van Bekkum (47) heeft dezelfde ervaring. Zij stuurde in 2018 een open sollicitatie naar de Hartekamp Groep en werd, net als David, uitgenodigd voor een speeddate. "Vervolgens heb ik een ochtend meegelopen om te ervaren hoe het is. Inmiddels werk ik hier met veel plezier in een heel fijn team. Ik ben ook met mijn andere werk in de textiel gestopt en werk nu volledig in de zorg".

In de Provincie Noord-Holland Hal in Haarlem wordt, als onderdeel van de Week van Zorg en Welzijn, op 14 maart een carrièrebeurs georganiseerd door Samen Voor Betere Zorg (VBZ). De Hartekamp Groep is daar ook aanwezig. Kom langs bij onze stand en kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn in de gehandicaptenzorg. Ook voor zij-instromers hebben we aantrekkelijke werk-/leertrajecten. Mocht je niet kunnen wachten tot de carrièrebeurs, kijk dan op www.hartekampgroep.nl. Op de website kun je je ook aanmelden voor één van onze speeddates. De eerstvolgende is op 28 maart om 19.00 uur in Het Duinhuis, Vondelweg 517 in Haarlem.

Kijkje achter de schermen bij Sint Jacob tijdens open dag

Sint Jacob in de Hout. (Foto: PR)

Kijkje achter de schermen bij Sint Jacob tijdens open dag

HAARLEM - Tijdens de Week van Zorg & Welzijn, op zaterdag 16 maart, opent woonzorgcentrum Sint Jacob in de Hout in Haarlem haar deuren. Iedereen die benieuwd is hoe het er aan toe gaat in een woonzorgcentrum of die meer wil weten over werken of wonen bij een van de locaties van Sint Jacob is welkom.

Bezoekers kunnen de sfeer proeven en een rondleiding krijgen door het huis. Ook over de andere woonzorglocaties van Sint Jacob en de Jacob Kliniek, waar men kan revalideren, is informatie te krijgen. Wie geïnteresseerd is in een opleiding, een baan of vrijwilligerswerk bij Sint Jacob kan zich uitgebreid laten informeren over de mogelijkheden.

Omdat vitaliteit voor zowel medewerkers als bewoners van groot belang is, is er op dat gebied van alles te doen. Een gratis gezondheidscheck, een persoonlijke kleurenanalyse, massage, indoor golfen en tips over gezond eten. Natuurlijk zijn er ook diverse gezonde hapjes te proeven.

Daarnaast kunnen de bezoekers kennismaken met hulpmiddelen die contact en activiteiten met mensen met dementie beter mogelijk maken, zoals de Beleef TV, de VR-fiets of de zeehondrobot.

Speeddaten

Ook voor mensen die meer willen weten over werken of leren bij Sint Jacob is er veel te doen. Zij kunnen tijdens een speeddate met zorgmedewerkers alles vragen over werken in de zorg. Het Jacob Leerhuis, waar de opleidingen van Sint Jacob plaatsvinden, laat zien welke opleidingsmogelijkheden Sint Jacob biedt. Verder is er informatie over de vacatures bij de woonzorgcentra en revalidatiekliniek en is meer informatie te krijgen over vrijwilligerswerk bij Sint Jacob.

Toneelstuk

Aansluitend op de open dag wordt het toneelstuk 'Ons kan niets gebeuren' gespeeld, een indringende voorstelling over wat dementie teweeg kan brengen: Paul en Janine worden geconfronteerd met een diagnose die ze niet willen horen: dementie. Janine wordt patiënt en Paul belandt in de rol van mantelzorger. Een onomkeerbaar proces met ongeloof, angst, boosheid en, om het verdriet draagbaar te maken, de nodige humor, tot het verval compleet is. De voorstelling begint 14.00 uur en is gratis bij te wonen. Aanmelden voor het toneelstuk kan tot 14 maart via mantelzorg@sintjacob.nl.

De open dag in Woonzorgcentrum Sint Jacob in de Hout, Zuiderhoutlaan 1, is te bezoeken tussen 11.00 en 14.00 uur.

"Ik dacht: En nu?"

Elvira is aan het lezen met een cliënt. (Foto: Sint Jacob communicatie)

REGIO - Na de publicatie van haar autobiografie, 2 jaar geleden, dacht Elvira Oudemast (46): "En nu?" Ze was kapster geweest, had een taartenbakkerij gehad, een boek geschreven en popelde om met mensen te werken. In Meerhoeve, een woonzorgcentrum van Sint Jacob, kon ze aan de slag als huiskamermedewerker.

"En dat is ge-wel-dig! De bewoners van mijn afdeling ken ik inmiddels door en door. Ze zijn zo puur. Ik zing met ze, dans met ze, smeer hun boterhammen voor het ontbijt of de lunch en kook 's avonds de maaltijd. We bepalen samen het menu. En als het lekker weer is, gaan we naar buiten. Maar eigenlijk hoef ik er alleen maar te zíjn. Gewoon naast iemand zitten, oud-Hollandse liedjes opzetten, misschien wat voorlezen. Een vertrouwd gezicht is zo belangrijk voor mensen met dementie. Dat merk ik wanneer ik even op een andere huiskamer ben, dan komen ze me zoeken.

Als huiskamermedewerker ben je echt een waardevolle aanvulling op de zorg. En ik ben een mensenmens - het is ook heerlijk samenwerken met het hele team. In het begin was het wel even puzzelen welke activiteiten de bewoners fijn vinden om te doen. Wat kunnen ze? Waar worden ze blij van? De cursussen die ik volg bij ons JacobLeerhuis helpen me mijn werk te verdiepen.

Wat me het meest voldoening geeft? Dat ik deze mensen, in de laatste fase van hun leven, zo veel liefde en aandacht kan schenken. En dat ik hier helemaal mezelf kan zijn."

Ontdek de vele opleidingsmogelijkheden bij Zorgbalans

Herintreder Marjolein. (Foto:Zorgbalans Communicatie)

REGIO - "Nadat ik een tijdje in de kraamzorg heb gewerkt, ben ik 8 jaar thuis geweest om voor mijn kinderen te zorgen. Nu wil ik graag weer aan de slag en wat blijkt? Dankzij mijn ervaring in de kraamzorg kan ik bij Zorgbalans beginnen aan een verkorte opleiding, met baangarantie", aldus herintreder Marjolein.

Bij Zorgbalans zijn er diverse mogelijkheden voor ontwikkeling, herintreding of omscholing. Heb je geen zorgdiploma of een diploma gericht op welzijn, dan biedt Zorgbalans de verkorte opleiding tot verzorgende IG. Ben je herintreder voor de zorg dan wordt er, op basis van je diploma en werkervaring, een persoonlijk ontwikkelprogramma opgesteld.

De adviseurs van Zorgbalans helpen graag met een (loop)baanadvies op maat. Kom naar de Carrièrebeurs op donderdag 14 maart in Haarlem. Of bel of mail via 023-8918363 / werken@zorgbalans.nl. Meer informatie en vacatures zijn te vinden op www.werkenbijzorgbalans.nl.

Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. Met drieduizend professionele medewerkers en negenhonderd vrijwilligers bieden zij tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen ze bij mensen thuis, in hun ontmoetingscentra en woonzorglocaties.

GGZ inGeest Coaching

Coaching zorgt voor rust en balans. (Foto: GGZ Ingeest)

HOOFDDORP - Zoekt u steun om uw leven weer op te pakken? GGZ inGeest biedt ondersteuning en cursussen voor u en uw naasten. Kosteloos. Voorkomen is beter dan genezen.

Minder stress en een opgeruimde geest

We bieden gesprekken en cursussen aan voor spanningsklachten en lichte psychische klachten. We bieden de komende maanden twee keer de cursus 'Minder piekeren' aan, een cursus van vijf bijeenkomsten waarin u leert anders naar uw gedachten te kijken, we gaan praktisch aan de slag waardoor u minder stress ervaart en opgeruimder en daadkrachtiger in het leven staat.

De cursussen starten op twee momenten: 9 mei en 4 juli. En zijn in het Spaarnepoort / Graan voor Visch en Bornholm in Hoofddorp.

Informatie: https://www.ggzingeest.nl/activiteiten/cursus/minder-piekeren

Of mail naar: preventie@prezens.nl.

SV Hoofddorp verder in beker

De zondagploeg van SV Hoofddorp laat goed voetbal zien tegen Maarssen. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp zit bij de laatste zestien in de districtsbeker. Het team van trainer Jethro Abram won woensdag 27 maar met 4-3 van Maarssen. Die zege had groter moeten uitvallen.

Hoofddorp wist dat het moest winnen om verder te gaan. Daarbij speelde mee dat de ploeg in 2019 nog geen wedstrijd had gewonnen.

De openingsfase viel tegen voor de thuisploeg. Na 10 minuten kwam Maarssen dan ook terecht op 0-1. Abram kon daarna opgelucht ademhalen, want zijn spelers gingen weer voetballen. Via een strafschop kon Mohamed Chih na een half uur de gelijkmaker scoren. Diezelfde speler was ook betrokken bij het volgende doelpunt. Hij passeerde een tegenstander en gaf de bal breed aan Sven Wierda. Die bedacht zich geen moment en bracht Hoofddorp op voorsprong. Maarsen kon nog voor de pauze een fout achterin afstraffen. Het stond weer gelijk.

In de pauze bleef Jasmin Ramic in de kleedkamer, hij kon niet verder spelen. Hij werd vervangen door Yannick Spaargaren, een groot talent uit het tweede team. De Hoofddorper liet zien in grote vorm te zijn. Na iets meer dan een uur spelen, kon hij 3-2 scoren, het voorbereidende werk was gedaan door Revelinio Vermeer. Niet veel later kreeg Vermeer een grote kans om de score verder uit te bouwen. Zeer fraai ging de bal achter de doelman. Wegens vermeend buitenspel werd de treffer echter afgekeurd. Een kwartier voor tijd werd het 4-2 en leek het bekerduel beslist. Maar Maarssen wist toch weer dichterbij te komen tot 4-3, maar gelijk werd het niet meer.

Abram was tevreden. Zijn team had goed spel laten zien tegen een tegenstander die sterker voor de dag kwam dan verwacht. Het is nog niet bekend wie de volgende tegenstander van Hoofddorp gaat worden in het bekertoernooi.

Lustrum G-hockey De Reigers

HOOFDDORP - Het lustrumfeest van de G-hockey van MHC De Reigers is zondag 10 maart.

Vijf jaar geleden is de lang gekoesterde wens van de vereniging om G-hockey te kunnen bieden, in vervulling gegaan. Onder leiding van Dames 1 wordt iedere zondag van 9.30 tot 10.30 uur getraind op het sportcomplex aan het Arnolduspark door gemotiveerde jongeren van 6 tot 18 jaar. Sinds het hockeyseizoen 2018-2019 spelen zij ook wedstrijden tegen G-hockeyteams uit de regio.

De vereniging is trots op haar G-hockeyers en zet hen daarom zondag in het zonnetje. Het feest begint met de training, aansluitend is er een brunch. Ook is er een disco met dansspellen. En voorafgaand aan de wedstrijden van Dames 1 (12.45) en Heren 1 (14.45), spelen de G-hockeyers een prominente rol.

Gezond Natuur Wandelen

Wandelen is genieten. (FOTO: Archief Rodi Media)

HOOFDDORP - Bij wijkgebouw De Amazone, aan de Mathilde Wibautstraat 22 in de wijk Toolenburg start maandag 18 maart een wekelijkse gratis wandeling door Gezond Natuur Wandelen. Gewandeld wordt van 10.00 tot 11.00 uur waarna wordt afgesloten met koffie in het wijkgebouw.

Regelmatig een uurtje met een groep een groene route wandelen? Aanmelden kan bij Gezond Natuur Wandelen. Elke week wordt een wandelroute door de natuur uitgestippeld. Vrijwilligers begeleiden de groep en vertellen over de natuur. Informatie en aanmelden: 023-5628840 en

www.gezondnatuurwandelen.nl

Hawks jeugd speelt toernooien

Met haren in de clubkleuren kwamen de Benjamins in actie in Haarlem. (Foto: PR)

HOOFDDORP - De Hawks Mini's lieten zich zaterdag 2 maart zien op het eigen veld tijdens een toernooi. Zij speelden tegen de Castricumse Rugbyclub, Rugbyclub West Friesland en Rugbyclub Den Helder. Er werd mooi rugby gespeeld en de Hawks wonnen alles.

De Hawks Benjamins speelden een toernooi in Haarlem tegen Waterland, Haarlem en Amstelveen. Na verlies van Haarlem en Waterland, wonnen de geel-blauwen van Amstelveen.

JIP helpt jongeren met terugvragen belasting

HAARLEMMERMEER - Het Jongeren Informatie Punt (JIP) Haarlemmermeer besteedt in maart en april haar spreekuren om jongeren (vanaf 16 jaar) die een bijbaan of vakantiewerk hadden in 2018, te helpen met het terugvragen van belasting.

Als jongeren een bijbaantje hebben of ze doen vakantiewerk, betalen zij in vaak te veel belasting, omdat ze maar een deel van het jaar werken. Dit vergeten ze vaak terug te vragen waardoor ze soms honderden euro's mislopen. Het JIP helpt met het invullen van de belastingpapieren.

Data en locaties

Elke woensdag van 15.00 tot 18.00 uur is er een spreekuur bij het Jongeren informatie Punt (JIP) in Bibliotheek Haarlemmermeer in het Cultuurgebouw. Maar in de periode van belastingaangifte zijn er meer JIP-spreekuren:

- Wo 6 maart 19.50-21.00 uur - De Hype, Venneperweg 298, Nieuw-Vennep

- Vr 8 maart 19.30-21.00 uur - Flex C, Schuilenburg 1, Hoofddorp

- Do 14 maart 19.30-21.00 uur - De Nooduitgang, Krabbescheerstraat 1, Lisserbroek

- Vr 22 maart 19.30-21.00 uur - Studio 5, Waddenweg 3, Hoofddorp

- Zo 24 maart 19.30-21.00 uur - De Nieuwe Silo, Graan voor Visch 14302, Hoofddorp

- Wo 27 maart 19.30-21.00 uur - De Basis, Marialaan 86, Zwanenburg

Meenemen

Neem de volgende zaken mee bij het bezoek aan een spreekuur:

- De eigen DIGID

- Jaaropgave 2018

- Laptop / tablet of belasting-app

- Evt. Studiekosten en studiefinanciering

Tijdens schooltijd

Naast de spreekuren bezoekt het JIP verschillende middelbare scholen in Haarlemmermeer tijdens de grote pauze. Jongeren kunnen informeren over of en hoe ze belasting kunnen terugvragen bij de belastingdienst. Informeer op school of het JIP welke scholen JIP bezoekt.

Info: www.jiphaarlemmermeer.nl; bel of app 06-46192488 of Saskia.streefkerk@debibliotheekhaarlemmermeer.nl / jiphaarlemmermeer@gmail.com.

Infomarkt Zw'burg en H'weg

Vragen stellen staat vrij tijdens de informatiemarkt. (Foto: Pixabay)

ZWANENBURG / HALFWEG - In Halfweg en Zwanenburg staan veel projecten op stapel. Benieuwd? Kom woensdag 13 maart naar de informatiemarkt in dorpshuis De Olm aan de Olmenlaan in Zwanenburg. Er zijn plannen voor de aanleg van of het aanpassen van wegen en fietspaden, bruggen, het spoor, Ringvaart en Ringdijk, ontwikkelingen op het bedrijventerrein en nieuwe woningen en voorzieningen. Aannemers, ontwikkelaars en projectmanagers vertellen graag meer tijdens de informatiemarkt.

Ook is er informatie over het project Hart van Zwanenburg, Meer voor Elkaar, Sportservice, Crowdfunding Nieuwe Pioniers en JOGG (jongeren op gezond gewicht). De markt is van 19.00 tot 21.00 uur.

Cheque Lionsclub Haarlemmermeer-Ringvaart voor Villa Octet

Clublid Ton Ruighaver overhandigt de cheque aan de voorzitter van de stichting, Ria van de Hoef. (Foto: Lionsclub Haarlemmermeer-Ringvaart)

HAARLEMMERMEER - Lionsclub Haarlemmermeer-Ringvaart heeft woensdag 27 februari een cheque van 2.500 euro overhandigd aan Ria van de Hoef, voorzitter van Stichting Villa Octet in Nieuw Vennep.

2.500 euro voor Nieuw-Vennepse stichting

Ondersteunen van het hulpbehoevende kind in gemeente Haarlemmermeer staat hoog in het vaandel van Lionsclub Haarlemmermeer-Ringvaart. Succesvolle verkoopactiviteiten van wijn en amaryllisbollen hebben de donatie aan deze instelling mogelijk gemaakt.

Na een interessante presentatie, gegeven door Ria van de Hoef zelf, ontving zij de cheque van 2.500 euro. Zij en de andere aanwezige initiatiefnemers van Villa Octet waren uitermate verheugd met de donatie en gaven aan er een nuttige bestemming voor te hebben.

Villa Octet

Villa Octet wordt een woonvoorziening voor acht bewoners van 20 tot 30 jaar met een licht tot matige verstandelijke beperking. Het gebouw wordt binnen enkele weken geopend. Drijvende kracht achter dit project is Ria van de Hoef. Met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen en inzet heeft zij dit particuliere zorgproject van de grond gekregen.

Van der Hoef heeft een dochter met een beperking en is, nu 6 jaar geleden, samen met haar man op het idee gekomen om een kleinschalige woonvoorziening te realiseren. Voor de bewoners zal een permanente begeleider aanwezig zijn.

Villa Octet staat op een unieke locatie langs de Venneperweg op korte afstand van een winkelcentrum. Aannemer en architect hebben hun best gedaan om de Villa energieneutraal te maken.

Bij de woonvoorziening hebben alle bewoners een eigen appartement met kookgelegenheid en kunnen desgewenst gebruik maken van een gezamenlijke ruimte om met elkaar te eten.

Muziekkamer

Ook komt er een muziekkamer die gebruikt kan worden voor sociale activiteiten. In deze multifunctionele ruimte wordt ook het door één van de clubleden geschonken tafelvoetbalspel geplaatst.

www.villaoctet.nl