De Medemblikker Courant

13 juni 2019

De Medemblikker Courant 13 juni 2019


'Het is nu mijn beurt om te koken'

Nel en Kees Haakman, de lederwarenwinkel blijft voorlopig open. Voor schoenreparaties moeten klanten buiten Medemblik zijn. (Foto: JH / Rodi Media)

MEDEMBLIK - Kees Haakman (66) van Kees Haakman Schoenreparaties-Lederwaren, aan de Bagijnhof in Medemblik, heeft het jaren kunnen rekken, want zijn vak, daar leeft hij voor. "Ik krijg steeds meer last van de spierreuma in mijn handen. Mijn werk kan ik onmogelijk meer uitvoeren. De dokter was blij dat ik eindelijk toegaf, want het is al jaren een onderdeel van ons gesprek. Ik moet nu echt stoppen met schoenmaken." Maar betekent niet dat er geen stukje vakmanschap verdwijnt uit Medemblik, want oud medewerker Driss Azouzi uit Zwaag neemt de schoenreparaties over en de lederwarenwinkel blijft voorlopig ook open. Nel Haakman (67) is dan kapitein op het schip.

Vakmanschap wordt voortgezet in Radboudveste

Voor Kees een hard gelag. Schoenmaken en interactie met zijn klanten is het liefste wat hij doet. Altijd joviaal en in voor een praatje. Zelfs al had hij de laatste jaren steeds meer last en pijn van de reuma aan zijn handen. "Mijn doel was om samen met Nel te stoppen. Ja, dat lukt nu niet en dat doet zeer." Voor Nel zal het ook een hele verandering zijn. "Doordat Kees zoveel pijn heeft, werkt hij langzamerhand naar zijn afscheid toe", zegt ze. "Voor mij is dat heel anders. Ik ben eigenlijk nog niet klaar om te stoppen. Daarom hebben we besloten dat Kees zijn laatste dag op 29 juni is. Driss neemt het stokje vanaf dat moment over."

Winkel blijft open

Kees en Nel gaan er even lekker tussenuit. We zijn nu lekker even op vakantie" laat Nel weten, "maar de lederwarenwinkel blijft in die tussentijd gewoon open voor hun klanten. Kees en ik zijn ons alvast een beetje aan het voorbereiden voor de totale leegverkoop. Uiteraard ontbreken de acties niet. Klanten kunnen nog mooi even profiteren van kortingen op vele producten. En iedereen die ons kent weet dat we niets anders dan kwaliteit verkopen. De mensen weten ons al jaren te vinden. We hebben sinds 1982 een grote klantenkring van mensen uit de regio, maar ook ver daarbuiten."

Driss

Een bekend gezicht voor de meeste klanten helpt Kees en Nel om langzamerhand afscheid te nemen. "Ik heb het vak geleerd van Kees en heb sinds 1993 jaren samen met hem gewerkt in de winkel", zegt Driss. "Ondanks dat ik niet meer elke dag daar ben, ben ik er wel regelmatig te vinden voor een bakje koffie. Ik ben kind aan huis en wil graag Kees en Nel steunen. Toen ik hoorde dat Kees moest stoppen en zijn machines wilde wegdoen, ging mij dat aan het hart. We zijn in gesprek gegaan en ik wil er graag zijn voor de Medemblikkers. Zo blijft de schoenmaker evengoed in de havenstad bestaan."

Afscheid

Met Lappendag -5 augustus- gaat Nel nog een keertje flink knallen. "Vanaf 3 juli ben ik dinsdag, woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdag vanaf 11.00 uur open. Hopelijk ben ik dan na Lappendag aardig leeg. Ondanks dat je toewerkt naar een afscheid is het best zwaar. De winkel is onze passie en ons kindje. Wat we erna gaan doen? Tja, we zien wel wat op ons pad komt. Eerst een paar maanden rust en wennen aan de situatie. We zijn niet van die vakantiegangers en zeker geen planners. We laten alles op ons afkomen." Kees zegt: "De dagelijkse routine vinden is al een dingetje. Dat we op maandag en dinsdag dicht gingen, was het voor mij ook even zoeken. 's morgen eerst koffie en krantje en dan de winkel open. Als die dicht was, zat ik om me heen te kijken wat ik kon doen."

Koken

Met Nel en Driss straks in de winkel heeft Kees tijd om thuis de boel te regelen. "Voorheen deed Nel de boodschappen en het huishouden. Ze zei altijd tegen me, schoenmaker, blijf jij nu maar bij je leest. Ik zal ook zeker geregeld in de winkel nog te vinden zijn om de gezelligheid op te zoeken", lacht Kees. "Maar vanaf nu runt Nel die. Eerst gaat ze mij leren koken, want als ze in de winkel staat, zijn de rollen omgedraaid. Nu is het mijn beurt om achter het fornuis te staan. Maar als dat niet goed uitpakt, neem ik het graag van haar over", grijnst Kees van oor tot oor.

Kees Haakman Schoenreparaties en Lederwaren is te vinden aan Bagijnhof 42 in Medemblik, tel. 0227-544809.

Vernieling
oorlogsmonument bij Landswerf Medemblik

Culinaire wandeling en schilderen in Twisk

Dieren-knuffeldag bij Meelmolen de Herder in Medemblik

Drie pagina's nieuws gemeente Medemblik

Spectaculaire acts van Steamroadsters

Kom ook naar het Stoommachinemuseum en ondervind wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik. Foto: archief Rodi Media

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum memoreert zaterdag 15 en zondag 16 juni dat het 250 jaar geleden is dat de Schotse ingenieur James Watt het patent op zijn condensor kreeg. Ook wordt het 150 jarig bestaan van stoomgemaal Vier Noorder Koggen gevierd, dat sinds 1985 onderdak biedt aan het museum.

Straattheater Abacus brengt zaterdag met de wonderlijke 'Steamroadsters' uniek improvisatietheater. Spelers, hoog op hun mechanisch 'beest', showen de spectaculaire acts. Zuchtend en knarsend zet het gevaarte zich in beweging, dreigend gerommel klinkt uit de buik van de dampende machine! Gedurende de dag zijn er diverse optredens en bekijken bezoekers tussendoor de bizarre machines, een mix van techniek en fantasie.

Stoomsleper ss Adelaar stoomt af richting het museum om af te meren aan de steiger in het IJsselmeer. Zowel zaterdag als zondag maakt de stoomsleper met een Triple-expansie stoommachine uit 1925 rondvaarten over het IJsselmeer van ongeveer dertig minuten. De sleper vaart vanaf 10.00 uur om het halfuur, behalve tussen 12.30 en 13.30 uur.

Gasten kunnen dit weekend ook een vaartocht maken met de Koggevaarder. In een klein uur vaart schipper Rob Smak met zijn passagiers langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen bij de Koggevaarder maximaal twintig en bij de Adelaar twaalf passagiers mee.

Wie graag een museumbezoek wil én een rondvaart betaalt als volwassene 13 euro en een kind tot 18 jaar mag voor 10 euro mee, een museumbezoek én beide rondvaarten respectievelijk 18 en 15 euro. Museumjaarkaarthouders betalen 8 euro per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

De Compagniezangers uit Medemblik verzorgen zondag muzikale optredens en brengen hun zeemansliederen ten gehore. Behalve de stoommachines in het museum worden buiten in de machinetuin ook diverse machines onder stoom gebracht.

Museumbezoekers kunnen in juni en juli op zondagmiddag de theatervoorstelling 'Onder druk!' gratis bijwonen. De voorstelling is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London is men getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt het publiek kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk zien gasten wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal Vier Noorder Koggen.

Meer informatie is te vinden op www.stoommachinemuseum.nl.

Het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik, tel. 0227-544732.

Marleen Hartog bezoekt bibliotheek

WERVERSHOOF - Tijdens het kermisweekend in een dorp in West-Friesland worden alle relaties in moordend tempo op scherp gesteld. Schrijfster Marleen Hartog vertelt woensdag 19 juni om 14.30 uur over haar debuut: de thriller Skoftig in de bibliotheek, Kerkelaantje 1 in Wervershoof.

Wat gebeurt er als iemand de controle over zijn eigen leven verliest? Skoftig is een snelle thriller over een aantal jongvolwassen die zoekende zijn. Wie beheerst de kunst om zich werkelijk los te maken van zijn verleden? Wie raakt verstrikt in het web van de toekomst? Het is kiezen of verliezen. Wie overleeft zijn verleden?

Toegang is gratis en aanmelden niet nodig.

Culinaire wandeling

Schilderij van Monique G. Scheers. (Foto: aangeleverd)

TWISK - NUT Twisk combineert 16 juni de jaarlijkse teken- en schilderdag met de culinaire wandeling AmuSant Twisk. Kunstenaars zijn welkom vanaf 10.00 uur. De culinaire wandeling door het monumentale West-Friese dorp start om 12.00 uur. Meer informatie op www.nuttwisk.nl.

AmuSant Twisk laat deelnemers amuses van professionele chefs uit de regio proeven, op zes unieke locaties in het dorp. Tijdens de wandeling wordt meegekeken met de kunstenaars die Twisk die dag op doek vastleggen. Twisk telt vele rijksmonumenten en een groot deel van het dorp is tot beschermd dorpsgezicht verklaard. De jaarlijkse teken- en schilderdag trekt dan ook al meer dan twintig jaar amateurkunstenaars naar het mooie dorp, om mee te dingen naar de publieksprijs die eind van de dag in het dorpshuis wordt verkozen. De werken worden vanaf 15.30 uur tentoongesteld in het dorpshuis, waar het publiek tussen 16.00 en 16.30 uur een stem kan uitbrengen. De prijsuitreiking vindt om 16.45 uur plaats.

Zomer- karavaan in JC Everland

WOGNUM - Muziekschool De Vuurvogel verzorgt, in samenwerking met jongerencentrum Everland, de Zomerkaravaan! Onder begeleiding van Dick en Minouche Boon van de muziekschool treden er vijf bands op met leerlingen van hen.

De muziekstudenten kunnen zo extra podiumervaring opdoen en hun nieuwste zomerhits laten horen. Vrijwilligers van Everland zorgen voor het geluid, licht, podiumtechniek en natuurlijk een gezellige 'beachclub vibe'.

De line up deze avond is Four on a Row: Wout, Sasja, Casper en Christian; Well Prima: Linda Laura, Jari en Wessel; Joost en de Rest: Jolijn, Stijn, Axl, Stijn en Joost/Youri; Make it Happen: Amber, Jonathan, Stijn en Kay; Last Minute Rock: Youri, Dennis, Jeffrey en Jesper.

Kom vrijdag 14 juni naar de Zomerkaravaan in JC Everland, Sportlaan 13 in Wognum. De zaal gaat om 20.00 uur, de eerste band staat om 20.30 uur op het podium. De entree is geheel gratis.

Mooi West-Friesland

De Brakepoldermolen. (Foto: Tineke Druijf)

MEDEMBLIK - Tineke Druif rijdt en wandelt graag rond in de omgeving van Medemblik. De Medemblikse neemt altijd haar fototoestel mee. "Het Brakemolentje is weer terug", laat Tineke weten. "Het landschap aan de Brakeweg is weer compleet, met wolken, wind en water."

De Windmotor Brakepolder is een poldermolen. De molen is een draaivaardige Amerikaanse windmotor, die een windrad heeft met een diameter van 7 meter. De molen is in 1927 vervaardigd door de Eerste Groninger Windmotorenfabriek. Het is de enige nog bestaande molen van deze fabriek. De Brakepoldermolen is van de plaatselijke historische vereniging. De molen werd opgeknapt en draaide tot halverwege de jaren 90. Toen bleek een grondige restauratie nodig. De molen is volledig gerestaureerd en is maalvaardig.

Wie ook iets opmerkelijks tegenkomt in haar kern, kan de foto sturen naar redactie.med@rodi.nl. Als er genoeg ruimte in de krant is, wordt een plaatsje vrijgehouden.

Historisch maaien Rundveemuseum

Alle hooi wordt op de trekkers gestapeld. (Foto: Hanneke de Boer)

AARTSWOUD - Op het weiland achter het Rundveemuseum word zondag 16 juni een historische maai- en hooidemonstratie gehouden. De oude tractoren en landbouwwerktuigen worden bestuurd door enthousiaste leden/eigenaren van de vereniging 'Blokkers Oldtimer Club'.

Aan het maaien is een wedstrijd verbonden, netjes maaien is nog een hele kunst! Het museum is voor deze gelegenheid vanaf 10.00 tot 16.30 uur geopend. En het is vanwege het technische spektakel een mooi uitstapje ter ere van Vaderdag!

Historisch maaien bij Rundveemuseum in Aartswoud. (Foto: Hanneke de Boer)

Maaibalk

De tractoren, met aangekoppelde werktuigen zoals een maaibalk worden vanaf 09.30 uur opgesteld op het terrein van het Rundveemuseum. Daar kan het publiek de machines bewonderen. Het maaien begint om 10.30 uur. Achter het Rundveemuseum ligt een mooi ouderwets stukje weiland. Normaal gesproken grazen de bijzondere koeien daar met hun kalfjes. Ze maken graag ruimte voor de historische maai-demonstratie. Tenslotte wordt ook dit gras / hooi uiteindelijk een heerlijk maaltje voor de dieren van het museum.

Demonstratie

Na de lunchpauze wordt de demonstratie weer gegeven en wordt ook met een antieke hooischudder gewerkt. Als het werk klaar is, volgt de prijsuitreiking voor de combinatie met de beste maai-resultaten.

Locatie

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl.

Sociaal eetcafé in Tritonbar

MEDEMBLIK - Senioren, chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers eten woensdag 19 juni gezamenlijk bij:Herman Tiben in de Tritonbar, Walesteeg 2 in Medemblik.

Het menu bestaat uit tomatensoep, spinazieschotel, rollade of gehaktbal, sla, patat, zelfgemaakte appelmoes en een toetje. Het sociaal eetcafé opent om 16.30 uur. Het sociaal eetcafé is bedoeld voor mensen die niet alleen willen eten. Samen de maaltijd delen is gezelliger dan alleen. Het diner kost 10 euro, exclusief consumptie. Reserveren bij Herman, tel. 0227-543399.

Zomeractiviteiten voor senioren

Als senioren gezellig onder elkaar activiteiten ondernemen. Foto: Aangeleverd

REGIO - In de periode dat veel mensen met vakantie zijn, blijven ook veel mensen thuis. Om verschillende redenen. Daarom verzorgt de gemeente Medemblikm samen met de Samenwerkende Ouderenbonden Medemblik (SOM) activiteiten. Zo kan iedereen zich verheugen op een fijne zomer!

De zomeractiviteiten zijn toegankelijk voor alle senioren binnen de gemeente Medemblik. Men hoeft dus geen lid te zijn van een ouderenbond.

Medemblik

Jeu de boules en Midgetgolf, 2, 16 en 30 juli 13 en 27 augustus, 14.00-16.00 uur, 3,50, Koningin Emmapark. Aanmelden: Hannie Arends 0227-542233 of Emiel Bodewes 0227-541820 of 06-15160244. Bowlen, 25 juni en 13 en 27 augustus, 14.00-16.00 uur, 3,50, Bowlingbaan Medemblik Zeldenrust. Aanmelden bij Hannie of Emiel. Tekenen en schilderen in de buitenlucht, 19 en 26 juni en 3, 10 en 17 juli, 09.30-11.30 uur, gratis. Aanmelden bij Emiel. Stadswandeling en bezoek aan Bonifatiuskerk o.l.v. Cor van Putten, 31 juli, 14.00-15.30 uur, 3,50. Aanmelden bij Cor van Putten 0227-541485 of c.van.putten@quicknet.nl. Muziekmiddag in de binnentuin van Valbrug, 25 juli, 14.30-16.30 uur, gratis, Ridderstraat 56. Aanmelden is niet nodig. Bingo in de binnentuin van Valbrug, 22 augustus, 14.30-16.30 uur, 3,50, Ridderstraat 56. Aanmelden is niet nodig.

Wervershoof, Onderdijk, Zwaagdijk

Klaverjasmiddag, 20 juni, 13.30 uur, 7,-, dorpshuis De Onderdijk. Schuitentocht, 27 juni, 13.30 uur, 7,-, opstap Molen Wervershoof. Spellenmiddag, 4 juli, 13.30 uur, 7,-, St. Jozef. Tai Chi Tao, 11 juli, 14.00 uur, 7,-, Onderdijk. Busreisje naar vlindertuin Winkel, 18 juli, 13.00 uur, 25,-, drie opstapplaatsen. Muzikale middag, 25 juli, 13.30 uur, €7, MFA Zwaagdijk. Varen over de Grote Vliet, 1 augustus, 13.30 uur, 7,-, opstap Van Velzenstraat 24 in Onderdijk. Schuitentocht, 8 augustus, 15.00 uur, 7, -, Opstap Boteninlaat de Westrand. Aanmelden kan bij Els Koomen-Laan, Peter Steltenpool, Nicolette Swart of Atie Dudink 0228-752405.

Andijk

Bezoek aan Wings of Chance, 18 juni, 14.00-16.00 uur, 3, -, vertrek dorpshuis Centrum. Bingo, 3 juli, 14.00-16.30 uur, 4,-, Sarto. Jeu de Boules, 16 augustus, 14.00-16.30 uur, 3,-, Sarto. Aanmelden kan bij Luc Hoogland of Klaas Groot 0228-592719 of renkgroot@quicknet.nl.

Vrijwilligers gezocht

Wie het leuk vindt om te helpen, kan zich aanmelden als vrijwilliger. Neem contact op met Luc Hoogland in Andijk: luchoogland@ziggo.nl of 0228-592374; Simon Steltenpool in Wervershoof: s.p.steltenpool@quicknet.nl of 0228-584417; Els Koomen-Laan in Onderdijk: els.koomen@gmail.com of 0228-583149; Nicolette Swart in Zwaagdijk-Oost: nicolettecees@hetnet.nl of 0228-584593; Cor van Putten in Medemblik: c.van.putten@quicknet.nl of 0227-541485.

Subsidiemogelijkheid voor agrariërs weer opengesteld

HHNK-bestuurder Siem Jan Schenk. (Foto: John Oud)

REGIO - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heropende recent de subsidiemogelijkheid voor agrariërs in Noord-Holland die op hun bedrijf de bodem- en waterkwaliteit willen verbeteren. Subsidieaanvraag kan via www.landbouwportaalnoordholland.nl.

HHNK is blij met het getoonde enthousiasme van agrariërs om met elkaar te werken aan een schone, gezonde natuurlijke omgeving waar de landbouw kan floreren en biodiversiteit de ruimte krijgt. Daarom is nu het subsidiebudget voor dit jaar verruimd. Eerder was het waterschap vanwege het succes genoodzaakt om de subsidiemogelijkheid tijdelijk te sluiten. Voor de heropening zijn de subsidiepercentages en maximale bedragen van de subsidiemaatregelen aangepast zodat meer agrariërs de kans krijgen hun bedrijfsvoering te verbeteren. Deze aanpassingen zijn mede tot stand gekomen met de expertise van de agrarische samenwerkingspartners, LTO-Noord, de agrarische collectieven en de KAVB. HHNK-bestuurder Siem Jan Schenk is tevreden: "Het overweldigende aantal subsidieaanvragen begin dit jaar verraste ons positief. Dit enthousiasme van agrariërs om te werken aan een betere bodem- en waterkwaliteit op zijn eigen bedrijf, kunnen we alleen maar aanmoedigen. Daarom ben ik blij met het besluit om het portaal weer te openen".

Sinds de opening van het Landbouwportaal Noord-Holland in mei 2018 meldden bijna 900 agrarische ondernemers zich aan. Via bovenstaande website hebben agrariërs toegang tot informatie over erf- en bodem gerelateerde thema's in relatie tot het watersysteem. Ook is het mogelijk om via het portaal gratis coachbezoeken en subsidiemaatregelen aan te vragen. Thema's die centraal staan zijn erfafspoeling mineralen en nutriënten, duurzaam bodemgebruik, gewasbeschermingsmiddelen, perceel- en oeverinrichting en beheer en zoetwatermaatregelen.

Burn-out

Hoge werkdruk, baanonzekerheid en angst voor studieschuld worden veelvuldig genoemd als oorzaak van een burn-out. Ook het feit dat je in de huidige samenleving steeds sneller moet reageren op nieuwe ontwikkelingen en vergeet ook niet de groepsdruk om overal aan mee te moeten doen.

Een burn-out is niet niets: het zorgt voor totale lichamelijke en geestelijke uitputting. Normale handelingen zoals een boek lezen, een boodschap doen of op visite gaan lukt niet meer. Je gaat twijfelen aan je kwaliteiten. Niet alleen op het werk, maar ook in de privésfeer. Heeft iemand een burn-out, dan kan het maanden of zelfs jaren duren voordat is hersteld.

Voordat je een burn-out krijgt is er vaak een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Een beetje stress is niet erg en zelfs nodig om beter te presteren. Neemt die echter niet af en is er onvoldoende tijd om te herstellen, dan wordt het ongezond. Het is heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet de signalen te negeren. En maak zeker niet de fout te denken dat stress alleen voor watjes is. De op het oog sterkste mensen krijgen het.

Psychische burn-outsymptomen kunnen paniekklachten, agressief reageren, machteloosheid, onzekerheid en neerslachtigheid zijn.

Lichamelijke burn-outsymptomen uiten zich in constante moeheid, spierpijn, buikpijn, snel moe, grieperig en andere klachten.

Wie een buren-out heeft, het kan maanden tot jaren duren om eraf te komen. Even rustig aan doen of een weekje vakantie is echt niet genoeg. Je hebt daarbij professionele hulp nodig.

Voorkomen is beter. Het is belangrijk om in jouw drukke leven eigen grenzen goed te bewaken. Vraag niet steeds teveel van jezelf, maar bouw rustmomenten in en beweeg voldoende. Probeer de signalen van stress te herkennen en neem ze serieus. Praat erover met anderen en gooi het roer om. Stop met je te laten leven. Reacties: siem.zeilemaker@me.com.

Tehuis gezocht voor konijn Zandor

Zandor is een lief konijn dat op zoek is naar een maatje. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stoer en lief, dat is vondeling Zandor. In de omgeving van Hoorn werd hij aangetroffen, maar niemand die hem mist, ondanks dat toen hij werd gevonden er prima uitzag.

Het konijn is niet echt groot, een middenslagje en is erg op mensen gericht. De medewerkers van de dierenopvang noemen hem Zandor en die naam past goed bij hem. Hij is inmiddels in de opvang gecastreerd, voorzien van een vaccinatie en behandelingen tegen allerlei parasieten heeft hij ook gehad.

Samenbrengen

Eind juni kan hij veilig bij een voedster gezet worden. Maar eerder adopteren en alvast kennis maken in een hok naast de dame is natuurlijk een goed alternatief. Dan kunnen ze alvast rustig aan elkaar wennen.

Wie heeft een plekje?

Wie meer wil weten of kennismaken met Zandorkan bellen naar 0224-551818 of tijdens de bezoektijden langskomen bij DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn.

Meer informatie is te vinden op www.dierenasiel-schagen.nl.

Vernieling monument

Voor velen onbegrijpelijk waarom iemand een oorlogsmonument vernield. (Foto: Medemblik Actueel)

MEDEMBLIK – Vele Medemblikkers reageren woedend op de vernieling van het herdenkingsmonument bij het Landswerf. De reacties zijn niet mals, valt te lezen op Facebook.

"Volgend jaar vieren we dat we 75 jaar leven in vrijheid", zegt burgemeester Frank Streng van de gemeente Medemblik. "En juist daarom is het belangrijk dat er monumenten zijn die zichtbaar maken waarom we dat nu kunnen vieren. Het is onbegrijpelijk dat herdenkingsmonumenten vernield worden." Peter Sasburg, de drijvende kracht achter dit monument: "Verhaal in staal, drie verzetsmensen, verhaal in hout, over verraden, gedeporteerde, vermoorde joodse psychiatrische patiënten en joodse onderduikers. Antisemitisme ten voeten uit!, door tuig inderdaad."

Het oorlogsmonument vertelt over het verzet van Wieger Boonstra, Pieter Franciscus Brittijn en Roelof Tiede Oost in het ziekenhuis; roestvast staal met drie vredesduiven, gemaakt door leerlingen van basisscholen in de gemeente Medemblik. En over verraden, gedeporteerde, vermoorde joodse psychiatrische patiënten en joodse onderduikers. Een verbeelding door middel van een houten koffertje met gebroken Jodenster; ontworpen door leerlingen van SG De Dijk in Medemblik. Dit is vernield. Heeft iemand iets gezien? Bel de politie 0900-8844.

Bron: Medemblik Actueel.

Leerlingen rennen voor Dijklander ziekenhuis

De kindertjes krijgen de opdracht om zoveel mogelijk rondjes te rennen. En dat deden ze! (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De leerlingen van de Jozefschool in Medemblik renden 12 juni allemaal om geld op te halen voor de kindervleugel in het Dijklander ziekenhuis. En wie een paar euro per rondje steunde... kan flink betalen!

Kinderafdeling ziekenhuis huiselijker maken

De jongste groepen begonnen om 09.30 aan hun rondjes. Een flink aantal ouders stonden, om het voetbalveldje aan de Tornado in Medemblik, om hun kroost aan te moedigen. En dat hielp!

Buidel

Cailey Kalloe was één van de vierjarigen die liet zien wat voor een uithoudingsvermogen ze had. Maar liefst achttien rondjes liep ze en tussendoor liet ze haar stempelkaart aankruisen.

Opa en oma Haakman mogen flink in de buidel tasten. Zij sponsorden per rondje 5 euro. "Ach, het is voor het goede doel", zegt oma Haakman. "Fantastisch dat de kinderen op deze manier geld inzamelen voor het ziekenhuis. Maar dat ze zoveel rondjes zou lopen, had ik niet kunnen bedenken! We zijn natuurlijk apetrots op Cailey!"

Wat Cailey betreft; die ging na haar prestatie nog even de speeltuin in, samen met haar klasgenootjes. "Ik ben niet moe hoor, ik heb het er wel heet van!", lacht ze.

Huiselijker

Peter Bouwman, directeur van de Jozefschool laat weten: "Twee kinderverpleegkundigen en de kinderarts van het ziekenhuis zijn bezig om de kinderafdeling 'huiselijker' te maken. Voor de diverse verbouwingen is véél geld nodig. Dat geld wordt bijeen gebracht door vele acties, zoals onder andere de sponsorloop van de Jozefschool. De leerlingen van groep 3 tot en met 8 liepen hun parcours rond kasteel Radboud. Elke run duurde maximaal dertig minuten. De leerlingen deden ontzettend hun best en haalden héél véél geld op voor de kinderafdeling."

Aanmoedigen

Zuster Linda, kinderverpleegkundige van het ziekenhuis, was er zelfs bij om de leerlingen aan te moedigen. Ze was héél trots en blij met de grandioze inzet van alle leerlingen voor haar afdeling. "Alles was super georganiseerd door de ouders van de ouderraad van de Jozefschool. Dank aan het beheer van het kasteel en alle ouders die een handje hebben meegeholpen!!"

Met vereende krachten wordt de kinderafdeling van het ziekenhuis binnenkort huiselijker aangekleed.

Korenfestival Medemblik

Iedereen is welkom om te genieten van de diverse koren in de binnenstad van Medemblik. RG Fotografie

MEDEMBLIK - Het jaarlijkse korenfestival wordt zaterdag 22 juni gehouden in de binnenstad van Medemblik. De middenstand heeft de parasols klaarstaan en de organisatie biedt een zonnige, gezellige en sfeervolle dag aan.

De deelnemers en de tijden staan op Facebook, maar op de dag zelf zijn er programma's beschikbaar aan een stand op het Van Houweningepark. Popkoor Remix is winnaar van 2017 én 2018 en is er dit jaar weer bij om de titel te verdedigen!

Popkoor Equality uit Medemblik treedt vanzelfsprekend ook weer op.

Het festival vindt plaats in het Bagijnhof en het Van Houweningepark. Het hoofdpodium staat in het Bagijnhof, waar de diverse koren hun kunnen presenteren aan de jury. Op verschillende plekken in het centrum worden straatoptredens verzorgd door de deelnemende koren.

Nandy zoekt pleeggezinnen

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Nandy (16) vindt het belangrijk dat er meer pleeggezinnen komen: "Ik woon sinds mijn tweede in een pleeggezin. Ik gun andere kinderen ook zo een thuis."

Niet voor zichzelf, maar voor een kind dat tijdelijk niet thuis kan wonen

"Toen mijn zus en broer en ik niet meer thuis konden wonen, ben ik meteen naar Klaas en Lia gebracht. Ik was nog heel jong. Mijn broer en zus woonden eerst in een kindertehuis en konden later gelukkig ook naar een pleeggezin. Ik woonde dan wel niet bij mijn broer en zus, maar ben gelukkig wel met ze opgegroeid. Ik logeerde vaak bij ze. Nu bellen en zien elkaar regelmatig."

Contact

"Mijn moeder woont op Curaçao en met het tijdsverschil is het lastig om goed contact met haar te onderhouden. Mijn vader heeft het druk, maar ik zie hem steeds vaker. Dat vind ik fijn. Naast mijn eigen familie ben ik ook familie met Klaas, Lia, hun kinderen en met mijn pleegzus."

Help de kinderen

Toekomst

Ik maak eerst mijn school af. Nog een jaartje en dan ga ik een vervolgopleiding doen. Later wil ik graag een goede baan waar ik met plezier kan werken en een gezin met twee kinderen. Ik denk niet dat ik zelf pleegouder word. Als ik naar mezelf kijk, dan weet ik niet of ik dat wel aan kan. Ik ben niet zo sterk als Klaas en Lia.

Oproep

"Ik vind dat kinderen die niet thuis kunnen wonen een nieuwe start verdienen. Ik heb blij dat ik vanaf het begin in een gezin heb gewoond en dat gun ik anderen ook. Pleegkinderen zijn heus niet altijd anders dan kinderen die gewoon thuis opgroeien. Ieder kind is weer anders."

Meer weten over pleegzorg? Vraag een informatiepakket aan of bezoek vrijblijvend de informatieavond op 17 juni in Wognum. Graag van tevoren opgeven via www.pleegzorgparlan.nl of via www.spirit.nl/pleegzorg.

Top dressuur en horseboarding

Theo Hanzon geeft een demonstratie dressuur tijdens de Landbouwshow in Opmeer. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - De 110e editie van de Landbouwshow Opmeer vindt maandag 5 augustus plaats op evenemententerrein De Weyver in Opmeer. Dit jaar komt Theo Hanzon voor een dressuurshow naar het Wesst-Friese dorp.

Veel te beleven tijdens Landbouwshow Opmeer

Theo Hanzon heeft een dressuurstal in Haaren en is een gevestigde naam in de top van de Nederlandse dressuursport. Hij geeft die dag een clinic over het opleiden van paarden en sluit af met een kür op muziek. Hij heeft diverse nationale titels op zijn naam en daarbij de nodige zilveren en bronzen medailles.

Een andere opvallende show komt van het Hordeboarding Showteam. Zij brengen een zeer spectaculaire show door met een soort skateboards op hoge snelheid stunts te doen achter galopperende paarden. Een tikkie (te) gekke extreme sport, waar paardrijden, mountainboarden en wakeboarden ontmoet. Paarden van uiteenlopende rassen trekken de boarders over het veld. Volgens het showteam zijn zowel de boarders als de paarden echte adrenaline junkies. Een aanrader voor wie van snelheden en spektakel houdt.

Volg de ontwikkelingen van het evenement via www.landbouwshow-opmeer.nl.

Gemeenten nemen besluit HVC

REGIO - Het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf (CAW) heeft voor de zeven West-Friese gemeenten een onderhandelingsresultaat met HVC bereikt over een nieuw contract. Komende periode nemen de West-Friese colleges en gemeenteraden een besluit over deze concept-dienstverleningsovereenkomst.

De hoofdpunten van het nieuwe afvalinzamelcontract zijn: verlaging van de tarieven. Het nieuwe tarief gaat per 1 januari 2019 (met terugwerkende kracht) in. Voor de zeven gemeenten betekent dit ten opzichte van de huidige begrotingen een besparing van circa 4 miljoen euro per jaar. Voor de jaren daarna zijn afspraken over verdere kostenbesparingen gemaakt. Meer sturingsmogelijkheden. Elke gemeente kan, via een eigen grondstoffenplan, maatwerkkeuzes maken over hoe de afvalinzameling plaatsvindt. Zakelijke en transparante afspraken. De gemeente krijgt per afvalstroom inzicht in de inzamel- en verwerkingskosten en kan tussentijds bijsturen in de dienstverlening en looptijd van de dienstverleningsovereenkomst.

Elk gemeentebestuur besluit zelfstandig of ze de nieuwe overeenkomst met HVC aangaat. De colleges van B en W van de zeven gemeenten spreken zich (planning verschilt per gemeente) uit over de nieuwe dienstverleningsovereenkomst. De gemeenteraden nemen rond de zomervakantie een besluit. Daarna volgt definitieve besluitvorming en ondertekening.

De huidige overeenkomst dateert uit 2004 en is eind vorig jaar formeel opgezegd. Alleen voor de afvalbrengstations en overslag van afval sluiten de gemeenten gezamenlijk een nieuwe overeenkomst met HVC.

Week van de jonge mantelzorger

REGIO - Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een ziek, verward, verslaafd, depressief of gehandicapt familielid. Dat kan grote impact hebben op het leven van hen. Helemaal als zij daardoor veel taken op zich moeten nemen. Het is belangrijk dat ook deze jonge mantelzorgers leuke dingen blijven doen. Daarbij krijgen ze hulp via www.meewering.nl, www.ikzorg.nu/jmz of bel Wendy Kok 06-53172894 of mail: gemeente@opmeer.nl. Het Wijkteam kan ze met lotgenoten in contact brengen en ze ondersteunen in hun zorgtaken.

Opgeven voor Noorder-Koggentoernooi

Tennissers kunnen zich opgeven voor het Noorder-Koggentoernooi in Abbekerk. (Foto: aangeleverd)

ABBEKERK - Wie zin heeft om nog voor de vakantie mee te spelen op een KNLTB-toernooi, kan dat doen bij TennisVereniging Abbekerk (TVA). Op het complex liggen goed onderhouden kunstgrasbanen, de sfeer is gemoedelijke onder de leden en meedoen is net zo belangrijk als winnen.

Wie meedoet met het Noorder-Koggentoernooi wordt ingedeeld in poules, dus iedereen speelt in elk geval twee wedstrijden en kan precies aangeven op welke dagen ze dat willen. De voorronden worden n de weekeinden overdag en 's avonds gespeeld. Doordeweeks alleen avondwedstrijden. De kantine is open voor een hapje en een drankje.

Speeldagen

Het toernooi begint op zaterdag 6 juli en wordt afgesloten met de finales op zondag 14 juli. Aan het einde van die dag worden ook de prijzen uitgereikt.

Opgeven voor 17+ en voor 35+. Categorie 5 tot en met 8 voor HD, DD, GD, HE, DE. Aanmelden kan tot en met 22 juni via www.toernooi.nl (zoek op Noorderkoggentoernooi) of www.tv-abbekerk.nl.

Tuinen bezichtigen in regio

Door tuinen struinen met de Groene Route. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De Groene Route timmert al vijf jaar aan de weg met privétuinen en kwekerijen in Noord-Holland noord, die gezamenlijk meerdere weekenden en een avond open zijn. Duurzaamheid en milieubewust werken staan bij allen hoog in het vaandel.

In de zomer is er een avondopenstelling en zijn er twee open weekenden. Op de langste dag, donderdag 21 juni, openen diverse tuinen en kwekerijen de poort in de avonduren. Kom genieten in het mooie avondlicht!
De open weekends van zaterdag 22 en 23 juni en 20 en 21 juli worden gekenmerkt door rijke bloei, weelderige en kleurrijke borders en rozengeur.

Ideeën opdoen

Kom kijken en krijg nieuwe ideeën voor eigen tuin. De kwekerijen bieden eigen specialiteiten en nieuwe planten aan voor de tuinliefhebbers die het leuk vinden om te wroeten in de prut.

Voor deelnemende tuinen, kwekerijen en meer informatie, zie www.degroeneroute.nl.

Loungekussens West-Friesland werkt met hoogwaardige materialen

Volgens Loungekussens West-Friesland moet een loungeset er niet alleen mooi uitzien, maar ook lekker zitten. (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK-OOST - Een loungeset moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook écht lekker zitten: dat is het motto van Loungekussens West-Friesland.

Dit voorjaar lanceerde Matras Op Maat het label: Loungekussens West-Friesland. Met deze onderneming wilt Matras Op Maat, net als met de op maat gemaakte matrassen, het verschil maken door op maat gemaakte loungekussens te leveren met hoogwaardige materialen.

Loungekussens West-Friesland adviseert om de loungekussens te voorzien van een veerkrachtig koudschuim-vulling. Door de hoge veerkracht van het koudschuim zit het kussen veel prettiger en gaat het vele malen langer mee dan een kussen met een polyether vulling.

Omdat kwaliteit bij Loungekussens West-Friesland een belangrijke rol speelt, wordt er alleen gewerkt met A-kwaliteit outdoor stoffen met een lange levensduur. Uit het ruime stoffenpallet kan een klant zelf de uitstraling van een loungeset bepalen.

Loungekussens West-Friesland is gevestigd aan Zwaagdijk 289 in Zwaagdijk-Oost. Openingstijden zijn alleen op afspraak. Bel 0229-750543 of stuur een e-mail naar info@loungekussenswestfriesland.nl.

Kijk voor meer informatie op www.loungekussenswestfriesland.nl.

Meer btw terug kopers nieuwbouwhuis

Kopers van een nieuwbouwhuis met zonnepanelen hebben mogelijk teruggave van belasting. (Foto: Shutterstock)

REGIO - Kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen krijgen mogelijk een veel groter bedrag aan btw terug dan nu het geval is. Het kan gaan om duizenden euro's aan extra belastingteruggaaf.

Dit is het gevolg van twee recente uitspraken van de rechtbanken Zeeland-West Brabant en Noord-Nederland.

Tot nu toe konden particulieren alleen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Maar de rechtelijke uitspraken geven kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen ook perspectief op teruggaaf van de btw op een deel van de bouwkosten van het dak waar de zonnepanelen op of in liggen. Dit levert duizenden euro's extra belastingvoordeel op en verkort de terugverdientijd van de panelen aanmerkelijk. Kopers corrigeren met vijf jaar terugwerkende kracht een reeds ingediende btw-aangifte en vragen het eerder gemiste bedrag alsnog terug. Eerder waren er gerechtelijke uitspraken in het voordeel van ondernemers met kantoor aan huis. Zij kregen een aanzienlijk hoger btw-bedrag terug over de kosten van zonnepanelen in het dak van hun nieuwbouwwoning.

De Belastingdienst is in beroep gegaan tegen de uitspraken. Omdat dergelijke procedures lang duren wil VEH dat de Belastingdienst toezegt dat iedereen die in 2014 of later een nieuwbouwhuis met zonnepanelen kocht zijn rechten behoudt, in afwachting van de uitkomsten van de juridische strijd die nu wordt gevoerd.

De vereniging hoopt met het veiligstellen van het recht op btw-teruggaaf een golf aan zogenaamde btw-suppleties te voorkomen. Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH: "Als de Belastingdienst deze toezegging niet wil doen zijn wij genoodzaakt om nieuwbouwkopers die na 2014 een nieuwbouwwoning met zonnepanelen hebben gekocht op te roepen om de betaalde btw bij de Belastingdienst terug te vragen en hiermee hun rechten veilig te stellen."

Vragen? Vereniging Eigen Huis, tel. 06-46386968 of pers@eigenhuis.nl.

Huizen verwarmen met warmte uit water is toekomst

REGIO - Een brede coalitie brengt komende jaren de mogelijkheden in kaart om met aquathermie gebouwen te verwarmen of te koelen. Aquathermie, ofwel thermische energie uit water, is een bron van duurzame verwarming van huizen en gebouwen. Partijen, afkomstig uit overheid, waterbeheer, onderzoek en bedrijfsleven, tekenden recent de Green Deal Aquathermie. Zo'n veertig organisaties steunen dit.

Verklein de kans op sluipverbruik in huis

Voorzichtig! Insluipers liggen altijd op de loer. Foto: Shutterstock

REGIO - Wie een weekendje weggaat op voor langere tijd op vakantie is het belangrijk om sluipverbruik te voorkomen. Trek alle stekkers in de woning uit het stopcontact en schakel onnodige apparatuur uit. Denk bijvoorbeeld aan de televisie en computer.

Voorkom onnodig elektriciteitsverlies

Schakel de keukenboiler uit en trek de stekker uit het stopcontact. De boiler is continu bezig om het water op de juist temperatuur te houden en dat is tijdens de vakantie niet nodig. Laat daarna de boiler leeglopen, vul hem met koud water en voorkom legionella.

Schakelaar

Vakantiegangers kunnen ook gebruik maken van een schakelaar die het licht op vaste tijden laat aangaan. Let op! Inbrekers kennen deze truc al. Zorg ervoor dat het licht in verschillende kamers op verschillende tijdstippen aan gaat. Hier zijn speciale tijdschakelaars voor.

Als deze tips doorgevoerd worden, kan een bewoner met een gerust hart op vakantie.

Inbraak

Maar voorkom ook inbraak in huis. Meld niet op social media dat je op vakantie gaat of bent. Vraag de buren een oogje in het zeil te houden. Of zorg dat het huis er bewoond uitziet; krant, kopjes of speelgoed.

Kwaliteit en ondernemer centraal bij Electro World Bood

MEDEMBLIK - De elektronicaformules Euronics en Electro World gaan gezamenlijk verder als Electro World Bood. De winkel, in de binnenstad in Medemblik, wordt hierdoor onderdeel van de grootste elektronica formule in Nederland. Dit betekent een volledig vernieuwde uitstraling, waarbij de kwaliteiten van de ondernemer centraal blijven staan.

Nieuwe naam Radio Bood

Electro World Bood, Nieuwstraat 32, heeft een nieuw jasje gekregen. "Door deze vernieuwing kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn", laat Roelof Bood weten. "We hebben een uniek en gevarieerd assortiment, een zeer hoog kennisniveau en onze service en reparatiedienst is excellent. We zijn heel trots op deze verandering en heten iedereen van harte welkom in onze vernieuwde winkel."


Het logo van Electro World is echt een kwaliteitskenmerk. "Als zelfstandig ondernemer zijn wij ook trots, dat we al jaren de kwaliteit van onze service zo hoog houden. Mede door de ondersteuning van Electro World ten aanzien van assortiment en opleidingen. Binnenkort herkent de klant ons aan het nieuwe Electro World logo met de naam op de gevel van onze winkel, onze auto's, tv reclame en natuurlijk de folder die u regelmatig in de bus vindt. Tot ziens in Electro World Bood."

Een Vaderdag om nooit te vergeten

Papa vindt het maar wat leuk om in de aandacht te staan tijdens Vaderdag. (Foto: Shutterstock)

REGIO – In de gemeente Medemblik en Opmeer zijn bij diverse winkels cadeaus te vinden voor Vaderdag. Koop een mooi presentje of knutsel iets in elkaar en verras zondag 16 juni de allerliefste papa van de héle wereld.

Een aantal tips om papa te verwennen met Vaderdag.

Ontbijt op bed: het overbekende ontbijt op bed is natuurlijk altijd goed. Verras vader met een lekker kopje koffie of thee en een gesmeerd broodje. Alle ingrediënten hiervoor zijn meestal wel in huis. Succes!

Knutselen: wat het ook altijd goed doet, is een zelfgemaakte tekening of een zelf geknutseld fröbelding. Mooi gepresenteerd op een versierd dienblad en in stijl 's ochtends vroeg op bed aangeboden.

Cadeautje: met een zeepje of luchtje zijn de papa's altijd blij of koop een paar lekkere, speciale biertjes of een heerlijk flesje wijn (uiteraard samen met een volwassene).

Computer: wie handig is met de computer, zoekt een mooie foto van vader of het hele gezin en bewerkt deze met allemaal grappige eigen dingetjes. Even uitprinten en op een hard kartonnetje plakken. Een prachtig portret voor vader is klaar.

Klusjes: geef vader een waardebon voor klusjes die toch gedaan moeten worden. Maak een mooie tegoedbon die ingewisseld kan worden voor grasmaaien, autowassen, vuil buiten zetten, afwassen of ramenlappen.

Eropuit: misschien vindt vader het leuk om gezellig samen op pad te gaan. Een wandeling door bos of duin, sportief erop uit met de fiets, een rondje trimmen over het strand of gezellig een stukje varen.

Maak er gezamenlijk een onvergetelijke dag van.

Muziekvoorstelling bibliotheek

OPMEER - Jonge muzikanten tussen de 3 en 13 jaar verzorgen zaterdag 22 juni van 11.00 tot 12.30 uur een optreden, onder leiding van viooldocente Elma Nowak, in de bibliotheek van Opmeer.
Naast de violisten spelen ook een jonge pianist en zanger mee.

Programma

Het belooft een zeer divers programma te worden met muziek uit alle windstreken en van diverse genres.

Kom luisteren en kijken en laat je verrassen door deze jonge, enthousiaste muzikanten!

Indian Summer Festival gaat XL

Voor wie Indian Summer wil meemaken? Er zijn nog kaarten te koop. (Foto: Nathan Reinds)

LANGEDIJK - Op de bühne, in het recreatiegebied Geestmerambacht, is de line-up onder meer Scooter, Golden Earring, Ronnie Flex & Deuxperience, Nick & Simon, Kraantje Pappie en Josylvio en gaat Indian Summer Festival dit jaar XL.

Verwacht nieuwe podia, een XL Rudi's Après-Ski Bar, een reuzenrad en nog veel meer. Indian Summer Festival wordt dit jaar op zaterdag 29 juni gehouden. Op vrijdag 28 juni vindt een grootse pre-party plaats, die toegankelijk is met een Weekend XL Ticket. Meer dan 80% van de tickets voor Indian Summer XL is verkocht.

Indian Summer gaat zaterdag XL: Scooter is 29 juni de grote afsluiter. Deze legendarische Duitse band verkocht vorig jaar hun concert in AFAS Live binnen één dag uit. Het is een show met alles erop en eraan: danseressen, lasers... en alle hits. Alles aan deze show is Extra Large, daarom zijn zij de perfecte afsluiter. Daarnaast staat de legendarische rockband Golden Earring al jaren hoog op het wensenlijstje van het publiek, dit jaar is het de organisatie gelukt om ze te strikken. Vorig jaar waren Nick & Simon dé lievelingen van Indian Summer Festival en daarom zijn ze er ook in 2019 weer bij. De rest van het programma, met nog vele grote namen zoals ook Ronnie Flex & Deuxperience en Miss Montreal, kun je zien op de website van Indian Summer XL.

Nog meer feest op Camp Twilight ZoneCamp Twilight Zone is de pre-party van Indian Summer XL waar het publiek op vrijdag 28 juni los gaat op Deepend, Daredevils, Frenna en Stef Ekkel. Voor de Full Experience van Indian Summer XL zijn Weekend XL tickets verkrijgbaar: daarmee kan men naar de pre-party op vrijdag en mogen gasten overnachten op de camping.

Rudi's Après-Ski BarDit jaar is het maximale eSKIlatie bij Rudi's Après-Ski Bar. Gastheer Der Rudi en zijn vaste Haus-DJ Size Does Matter zijn weer van de partij. Maar ook ontvangt hij meesters van het feest Lamme Frans, Marco Kraats en Rob Ronalds in de vernieuwde XL-variant van Rudi's Après-Ski Bar.

Hardcore vibes

De vertrouwde Barbapapa 80's/90's stage komt weer terug naar de Geestmerambacht. Naast DJ's als Klatsch und Klatsch, Alex van Oostrom en Tante Joke Karaoke band gaat hardcore-legende DUNE de Barbapapa 80s/90s stage compleet op zijn kop zetten. Trek een trainingspak aan en trek de Air Max maar alvast uit de kast.

Bestel snel want 80% van de tickets zijn al verkocht. Bestellen kan via www.indiansummerfestival.nl.

Ook het blokkenschema voor het festival is op de website te vinden. Een ticket voor de XL-zaterdag is te koop voor 55 euro, een Weekend XL Ticket (inclusief pre-party en twee nachten camping) voor 75 euro. Voor beide soorten tickets zijn ook groepsbundels (tien plus twee gratis) beschikbaar.

Gft-bak smult van kip en vis

Gooi groene afval in de juiste kliko. HVC maakt daar weer compost van. (Foto: Adobe Stock Yann Avril)

REGIO - Veel inwoners van de gemeente Opmeer zijn eraan toe. Het lijkt dat de zomer eraan komt. Tijd om de barbecue aan te steken.

Kippenbotjes en visgraatjes in de gft-bak

Vaak blijven er na afloop wat restjes over. Alle etensresten kan men in de gft-bak gooien. Dus ook de afgekloven kippenbotjes en visgraten. Er belanden nog teveel etensresten in de restafvalbak. Gemiddeld bestaat 32% van de restafvalbak uit gft en etensresten. Dat is zonde! Want als iedereen nu het in de groene bak gooit, maakt HVC er compost en groen gas van.

Maak het makkelijk en zorg dat de etensresten en snijrestjes meteen in een bakje, die op het aanrecht staat, verdwijnen. Verzamel daar gedurende de dag al het gft in en gooi dat aan het einde van de dag in de gft-bak. Of maak gebruik van een biologisch afbreekbare zakje. Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Dan kan het bakje even langer op het aanrecht staan. Let wel op, als uit het afval teveel vocht lekt, tast het sneller het zakje aan. Download de app van HVC en check de afvalwijzer. In één oogopslag is te zien waar het afval bij hoort. Afval scheiden is makkelijk, het is een kwestie van doen!

Het Zwembad nieuws

MIDWOUD - Jong en oud kan van 24 tot en met 28 juni baantjes zwemmen in Het Zwembad, aan de Tripkouw in Midwoud. Iedereen is uitgenodigd om na school- of werktijd het water in te duiken voor de felbegeerde medailles. Na afloop ligt er een overheerlijke versnapering te wachten. Om Het Zwembad open te houden, beschikt het zwembad jaren over een grote schare vrijwilligers. Het bestuur vraagt zich af of er wellicht onder de ouders van leerlingen van OBS De Koet gegadigden zijn om dat ook eens te gaan doen. Men kan de agenda hierin zelf bepalen en het kost een paar vrije uurtjes. Het Zwembad is hier heel erg blij mee. Een dagdeel loopt van 12.00 tot 17.00 uur (middagdienst) of van 19.00 tot 20.30 uur (avonddienst), in het weekend is het bad in de avond gesloten. Vragen? rvanmeulem@quicknet.nl.

Knuffel-dierendag de Herder

Bij meelmolen de Herder staan 15 juni diverse leuk dieren die kinderen mogen aaien. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Kinderen genieten zaterdag 15 juni van 11.00 tot 16.00 uur van de knuffel-dierendag bij meelmolen de Herder, aan de Westerdijk in Medemblik.

De jeugd ziet hoe de schaapjes worden geschoren, ze mogen paardje rijden, lekker springen op een groot springkussen, heerlijke pannenkoeken eten en de liefste diertjes aaien! De organisatie heeft ook een aantal leuke alpaca's uit Schellinkhout weten te strikken.

Genieten

De ouders hoeven zich zeker niet te vervelen, want op het terras van het naastgelegen Poorthuisje kunnen ze gezellig zitten en genieten van een kopje koffie of thee met zelfgemaakt appelgebak, diverse frisdranken of het lekkerste biertje van West-Friesland: Klap van de Herder.

Kom ook naar de meelmolen de Herder en maak er een gezellig gezinsuitje van.