Haarlems Nieuwsblad

11 juli 2019

Haarlems Nieuwsblad 11 juli 2019


Stichting Haarlem Food Future

Links wethouder Robbert Berkthout die Frank van Baaren, eigenaar van restaurant Frisk aan het Spaarne en bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland, het eerste exemplaar aanbiedt. (Foto: PR Haarlem Food Future )

lanceert Doggy Bags

HAARLEM - Uiteten in Haarlem is nu nog leuker. Want binnenkort kan de overgebleven maaltijd mee naar huis genomen worden in een doggy bag. In de meeste restaurants is het nog geen gewoonte om een doggy bag aan te bieden. Daarom lanceert Haarlem Food Future samen met de gemeente Haarlem, Rabobank, J.C. Ruigrokstichting en Koninklijke Horeca Haarlem de Haarlemse Doggy Bag campagne. Frank van Baaren, eigenaar van restaurant Frisk aan het Spaarne en bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland, ontving vrijdag 5 juli het eerste exemplaar van Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid.

Ieder jaar wordt in de horeca van Nederland ruim 50.000 ton voedsel weggegooid, dat zijn 77 miljoen borden. En 62% van de gasten in restaurants neemt hun overgebleven maaltijd graag mee, als het hen wordt aangeboden. Omdat dit in Nederland nog maar weinig gebeurt neemt slechts 20 % daadwerkelijk soms eten mee naar huis.

Minder voedselverspilling

Daarom komt Haarlem Food Future met een Haarlemse Doggy Bag van natuurlijk materiaal. Het meenemen van overgebleven voedsel moet de nieuwe norm gaan worden in plaats van de uitzondering. Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid: 'Ik moedig het initiatief van Haarlem Food Future om doggy bags aan Haarlemse restaurants uit te delen enorm aan. Het moet een gewoonte gaan worden voor gasten om hun overgebleven maaltijd mee naar huis te kunnen nemen zodat het niet in de afvalbak eindigt. Op deze manier gaan we gezamenlijk voedselverspilling tegen.'

Vijftig gratis doggy bags

Restaurants die de Haarlemse Doggy Bag ook graag willen aanbieden aan hun gasten kunnen contact opnemen met Haarlem Food Future via Dieuwertje@haarlemfoodfuture.nl. De eerste vijftig Doggy Bags zijn gratis. De stichting Haarlem Food Future werkt samen met haar partners in de stad aan een duurzame en gezonde voedselvoorziening van Haarlem. De stichting richt zich onder meer op voedseleducatie, het tegengaan van voedselverspilling en ruimte voor stadslandbouw.

De deelnemende restaurants zijn tot nu toe:

Frisk aan het Spaarne

DeDAKKAS

Kweekcafe

By LIMA

Bij Tholen

Fortuyn

Dijkers eten & drinken

De Lachende Javaan

De Beren

Spaarne66

Spaarne gasthuis wordt rookvrij

(Foto: Pixabay)

HAARLEM - Met ingang van 1 oktober 2019 is het Spaarne Gasthuis een rookvrij ziekenhuis. Rookvrij houdt in dat zowel patiënten als medewerkers niet meer roken op de ziekenhuisterreinen. In de gebouwen van het Spaarne Gasthuis mag dit al langer niet. Per 1 oktober geldt dit ook voor de buitenterreinen van het ziekenhuis.

Het Spaarne Gasthuis is een zorginstelling. Daar hoort een gezonde levensstijl bij, dus rookvrij voor zowel onze patiënten als medewerkers. Het ziekenhuis wil hierin een voorbeeldfunctie hebben. Het Spaarne Gasthuis sluit met 'rookvrij' aan op de maatschappelijke trend waarbij steeds meer organisaties het roken uitbannen. Het ziekenhuis onderschrijft hiermee de intentieverklaring 'Maak de zorg rookvrij' en wil de weg vrijmaken voor een rookvrije generatie.

Cultuur en uitgaan

in Haarlem

en omgeving

Column

Stem in de Stad

met Petra de Vries

Inzet Spaarnelanden voor bestrijding tegen eikenprocessierups

Honderden handtekeningen voor

behoud Veerkwartier

Eikenprocessierups rukt op in Haarlem

Bij het aantreffen hiervan graag de gemeente op de hoogte stellen. (Foto: PR)

HAARLEM - Ook in Haarlem worden nieuwe nesten aangetroffen van de eikenprocessierups. zo bijvoorbeeld in het Reinaldapark. Dit meldt Gina McMiss op Facebook. Voglesn Spaarnelanden komt dit niet onverwacht. Het is bekend dat de eikenprocessierups explosief oprukt in het hele land en vorig jaar is de rups al aangetroffen in Haarlem. Spaarnelanden draagt jaarlijks zorg voor het uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van de rups bij eiken in de openbare ruimte. Uit deze onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups toeneemt.

Bij het aantreffen van een nest markeert Spaarnelanden de boom zo snel mogelijk met een lint met daarop 'eikenprocessierups', zodat inwoners zijn gewaarschuwd. Nesten op locaties die voor ernstige overlast kunnen zorgen worden zo snel mogelijk weggehaald.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor mensen erg vervelend zijn. De pijlvormige haartjes hebben kleine weerhaakjes die de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen. Daarbij komen stoffen vrij die reacties oproepen die lijken op allergische reacties. De klachten kunnen bestaan uit jeuk en huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties. Ze kunnen worden veroorzaakt door brandharen die direct in contact komen met de huid, maar ook door brandharen die met de wind zijn meegevoerd. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Het is belangrijk dat men een nest te allen tijde met rust laat en de directe omgeving van een nest zoveel mogelijk vermijdt.

Melden eikenprocessierups

Wordt langs een gemeentelijke weg een eik tegen met de eikenprocessierups gespot? Laat het nest met rust en meld dit bij de gemeente Haarlem. Dit kan via de website van de gemeente Haarlem of telefoonnummer 14 023.

Samenwerken om geluidshinder tegen te gaan

Samenwerken om geluidshinder te beperken (Foto: Pixabay Mimzy)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – De Actiepartij heeft een motie ingediend waarin de raad wordt geadviseerd om gezamenlijk op te treden met buurgemeenten om het aantal dagen dat het circuit van Zandvoort geluidshinder mag veroorzaken te beperken. Wethouder Berkhout herkent de bezorgdheid. Het voorkomen en reduceren van geluidshinder is een belangrijk aandachtspunt bij de activiteiten die worden geprogrammeerd op het circuit en andere evenementenlocaties in het duingebied. "De geluidsnormen voor het circuit zijn vastgelegd in een milieuvergunning. Hierin heeft het bevoegd gezag (gemeente Zandvoort) een afweging gemaakt van de op te leggen beperkingen en voorschriften ter bescherming van de leefomgeving. Binnen dit kader kan het circuit haar activiteiten ontplooien."

'Trek gezamenlijk op met buurgemeenten'

Op dit moment worden door de colleges en gemeenteraden van de vier gemeenten van Zuid-Kennemerland al gewerkt aan de Zuid-Kennemer Agenda: de samenwerkingsagenda waarin de vier gemeenten, te weten Bloemendaal, Heemstede, Haarlem en Zandvoort, hun gedeelde ambities, opgaven en gewenste acties aangeven voor de komende jaren. Op 17 september en op 1 oktober staan opnieuw radenbijeenkomsten gepland om met elkaar in gesprek te gaan. Het college nodigt de raad uit om op deze momenten het gesprek met elkaar te voeren over de toenemende druk van recreatie en toerisme in onze regio. Het college ontraadt dan ook de motie en de motie wordt vervolgens verworpen.

Henny Hogenbijl Prijs voor Bruno Truyens

Bruno Truyens en Ans Duivenvoorde. (Foto: Melle Meivogel)

HAARLEM - De Henny Hogenbijl Prijs voor Muziek 2019 is zondagmiddag 7 juli uitgereikt aan Bruno Truyens, programmeur van Festival Klaterklanken en eigenaar van CD- en platenzaak Bruno Klassiek in Haarlem. De prijs, bestaande uit een beeldje en een geldbedrag van 15.000,- euro wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk maken op het gebied van klassieke muziek. Truyens ontving de prijs vanwege zijn onvermoeibare en jarenlange inzet voor de verspreiding van klassieke muziek en jazz. Met zijn activiteiten en zijn grandioze inzet en enthousiasme treedt Bruno Truyens in de voetsporen van de naamgever van de prijs.

In de Philharmonie in Haarlem, in aanwezigheid van 60 gasten, werd de laureaat toegesproken door de voorzitter van het Hogenbijl Fonds Maria Hansen, Frank Bonarius van Andriessen Piano's en marketingspecialist Frank van der Schaar die vaak met Bruno heeft samengewerkt. Lof werd hem toegezwaaid voor het feit dat hij zoveel meer doet dan CD's en platen verkopen. Naast alle mooie woorden was er muziek door baroktrombonist Matthijs van der Moolen.

Festival Klaterklanken

Winnaar Bruno Truyens is tevens programmeur van het Festival Klaterklanken dat dit jaar op 20 en 21 juli plaats vindt op Buitenplaats Elswout in Overveen. Daar treden onder anderen op blokfluitist Erik Bosgraaf, violiste Diamanda La Berge-Dramm, celliste Ella van Poucke, baroktrombonist Matthijs van der Moolen en Haarlem Voices. In samenwerking met Staatsbosbeheer vinden er concertwandelingen plaats. www.klaterklanken.nl

Jubileumconcert Bruno Klassiek

In 1999 werd Bruno Klassiek geopend, in het vermoedelijk oudste winkelpand van Haarlem, in de Gierstraat. In die afgelopen 20 jaar is de winkel, met de enorme bevlogenheid en inzet van zijn eigenaar, een begrip geworden in heel Nederland. De zaak beschikt over de landelijk grootste klassieke muziek collectie op CD en inmiddels ook veel op (2e hands) elpee. Recent is de webwinkel vernieuwd. Het 20-jarig bestaan wordt op 30 september gevierd met een jubileumconcert in de Philharmonie in Haarlem. Deelnemende musici zijn Vincent van Amsterdam (accordeon), Arno Bornkamp (saxen), Olga Pashchenko (piano), Charlotte Riedijk (zang), Ivo Janssen (piano), Tatiana Koleva (marimba), Slava Poprugin (piano) en Joachim Eijlander (cello). Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Philharmonie en in de winkel bij Bruno Klassiek. www.theater-haarlem.nl / www.brunoklassiek.nl

Het Hogenbijl Fonds

Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur) film en klassieke muziek, door middel van het uitreiken van twee prijzen: voor muziek en voor (amateur)film. Een commissie zoekt actief naar passende personen en organisaties, en reikt in principe ieder jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. De volgende Henny Hogenbijl Prijs wordt uitgereikt in najaar 2019.

Drie mannen aangehouden voor diefstal van een motor

HAARLEM - In de nacht van zondag op maandag heeft er een motordiefstal plaatsgevonden. De politie heeft een 19-jarige man, 17-jarige jongen (beide afkomstig uit Heerhugowaard) en een 19-jarige man uit Alkmaar aangehouden.

Rond 01.30 uur kreeg de politie een melding dat drie personen een motor in een busje aan het laden waren. Toen het busje wegreed is een getuige achter het busje aangereden. Hierdoor konden agenten op de Rijksweg A9 ter hoogte van Haarlem het busje staande houden. In het busje troffen zij de gestolen motor aan. De drie inzittenden zijn aangehouden en ingesloten voor onderzoek.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen een poll en of een stelling. Like de pagina en volg ons.

Gemeente Haarlem slaat de goede weg in om Haarlem centrum autoluw te maken.

Deze stelling heeft 573 stemmen opgebracht. Daarvan is 43% het met de stelling eens en zegt dat het goed is voor het centrum. 57 procent is het oneens, en zegt dat er teveel gedupeerden zijn. Het bereik van het bericht komt neer op 8.056. Kijk online voor de nieuwe stelling en reageer door te stemmen.

Invoering nieuwe Ja- Ja brievenbussticker per 1 oktober

De oude sticker zoals we die nu kennen (Foto: PR)

HAARLEM - Per 1 oktober dit jaar voert gemeente Haarlem de nieuwe Ja-Ja brievenbussticker in. Inwoners ontvangen na deze datum niet meer standaard ongeadresseerd reclamedrukwerk in hun brievenbus. Als zij dit willen blijven ontvangen kunnen zij dit aangeven door een sticker op hun brievenbus te plakken. De nieuwe Ja-Ja sticker is vanaf 2 september op te halen in de publiekshal.

Er zijn 4 mogelijkheden:

Geen sticker: Geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen

Nee-Ja sticker: Geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen

Ja-Ja sticker: Wel ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen

Nee-Nee sticker: Geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, geen huis-aan-huisbladen

Laatste plaatsen op de Luttenberg

Nog een paar plaatsen vrij op camping Luttenberg. (Foto: aangeleverd)

OVERIJSSEL - Vakantiepark de Luttenberg is landelijk en aan een bosrand gelegen, op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dit kleinschalige vakantiepark beschikt over een binnen én buitenzwembad, diverse speelvoorzieningen en een gezellige brasserie.

De Luttenberg ligt vanuit de mooie ligging in Overijssel, dichtbij de steden Deventer, Zwolle, Almelo, maar ook vlak bij het gezellige Ommen, Raalte, Nijverdal en Hellendoorn. Een kampeervakantie, een glampingvakantie of juist een vakantie in een accommodatie? Bij vakantiepark de Luttenberg kan het allemaal!

Voor de komende weken is nog een aantal kampeerplaatsen en accommodaties beschikbaar. Boek nu!

Kijk snel op luttenberg.nl en kijk of de voorkeurweken nog beschikbaar zijn.

Politie onderzoekt brand Italiëlaan

Foto: rodi.nl

HAARLEM - In de nacht van zondag op maandag 8 juli is er brand geweest in een winkelpand aan de Italiëlaan.

Rond 00.50 uur kreeg de politie een melding dat er twee afvalcontainers in brand stonden op de Italiëlaan.

De brand sloeg korte tijd later over naar een winkelpand. De brandweer is het pand binnengegaan en heeft de brand geblust. De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting.

Pianiste Iris Hond opent Velserpoort

De natuurspeeltuin. (Foto: PR)

HAARLEM - "Niemand had door dat ik 's avonds nooit wist waar ik moest slapen, waar ik moest eten of mijn tanden moest poetsen" zegt pianiste Iris Hond. Nog maar veertien jaar was ze toen ze dakloos werd. Iris vertelt haar verhaal over haar dakloze tijd en opende op maandag 1 juli feestelijk de natuurspeeltuin bij de gezinsopvanglocatie van HVO-Querido Velserpoort in Haarlem. Waar kinderen weer even kind kunnen zijn.

"Nachtenlang liep ik door Den Haag en dan voelde ik me zo ontheemd, zo alleen. Ik miste een thuis zo erg, ik gun jullie een veilige plek een plek waar je er mag zijn" aldus Iris. Ze vertelde dit verhaal niet zomaar, ze opende namelijk de natuurspeeltuin bij een opvang voor dakloze gezinnen en alleenstaanden.

Kinderen van de opvang stonden voor het afgezette stuk tuin terwijl de ouders trots toekeken. De nieuwe tuin van HVO-Querido locatie Velserpoort werd officieel geopend. "Ik vind het zo leuk om nu hier te kunnen spelen, eerst waren er alleen maar stenen" aldus Mohammed (11).

Huisje, Boompje, Beestje

De nieuwe speeltuin is mogelijk gemaakt door het project 'Huisje Boompje Beestje' van Kinderpostzegels, IVN Natuureducatie, Federatie Opvang en dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Met dit project worden eenentwintig opvanglocaties voor dakloze mensen- en gezinnen kindvriendelijk gemaakt, door natuur in het leven van de kinderen te brengen. "Hierbij valt te denken aan het inrichten van (buiten-)ruimtes met een natuurspeeltuin, planten of kruiden, of het geschikt maken van een locatie voor dieren", aldus Erik Claus van Kinderpostzegels. Uit onderzoek blijkt namelijk dat spelen, natuur en dieren een positief effect hebben op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Het vermindert stress en maakt dat ze beter kunnen omgaan met hun problemen.

Extra geld nodig voor renovatie Rudolf Steinerschool

Er is extra geld nodig voor renovatie Rudolf Steinerschool. (Foto: Pixabay Elbym)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Enkele jaren geleden is besloten tot nieuwbouw van het deel van het Rudolf Steiner College dat nu aan de Belgiëlaan/Duitslandlaan is gevestigd (ca. 465 leerlingen), renovatie van het schoolgebouw aan de Duitslandlaan ten behoeve van de Rudolf Steiner School (ca. 250 leerlingen) en de bouw van een nieuwe gymzaal. Inmiddels is het project aanbesteed, maar het blijkt dat de goedkoopste optie nog 3,5 miljoen euro duurder is dan in eerste instantie gepland. In een ingelaste vergadering van de Commissie Samenleving op 3 juli is deze verhoging van het budget besproken.

Tijdens de vergadering zegt verantwoordelijk wethouder Jur Botter: "Ik kan alle hulp gebruiken in dit dossier." Dit naar aanleiding van suggesties van Roséanne Timmer-Aukes (GroenLinks): "We merken dat Haarlem grotere projecten altijd over de begroting heen gaat. Ik wil alleen maar meehelpen. Ik zeg dan ook: Begroot realistisch, kijk ook naar de risico's en neem een stelpost op."

In 2016 was aanvankelijk 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit project. Nieuwe inzichten (zoals het toevoegen van een gymzaal en hogere marktprijzen) hebben ertoe geleid dat in de Kadernota 2017 dit budget is verhoogd naar 12 miljoen euro. In 2018 is aanvullend 388.000 euro beschikbaar gesteld voor het aardgasvrij maken van het schoolgebouw.

Sindsdien zijn de marktprijzen sterk gestegen. Nu de aanbesteding heeft plaatsgevonden, is gebleken dat geen van de partijen een aanbieding heeft gedaan binnen het budget. Dit betekent dat aanvullend budget beschikbaar gesteld moet worden om het project doorgang te kunnen laten vinden. Verdere bezuinigingen zijn niet mogelijk binnen de kwaliteit die het college wil realiseren.

De officiële stemming over het extra geld zal zijn in de gemeenteraadsvergadering van 11 juli. Voorzitter van de commissie, Ron Dreijer, bespreekt nog even hoe dit dan aan de Raad wordt aangeboden, na snel overleg zegt hij: "Het wordt een hamerstuk met stemverklaring." Dus de kans is groot dat het extra krediet er komt.

Hoop geef je door er te zijn

(Foto: Stem in de Stad)

Er zijn voor mensen in nood, dat geven we bij Stem in de Stad met vrijwilligers en teamleden vorm. Momenteel ben ik waarnemend directeur en hierdoor is mijn focus van activiteiten veranderd. Andere taken en andere verantwoordelijkheden. Mijn voornemen om me niet te verliezen in alleen maar organiseren en het contact met onze gasten te verliezen, kan ik redelijk vorm geven. Ons benefietdiner van 13 juni jl. was een groot succes. Veel ontmoetingen en gesprekken aan alle tafels tussen mensen met en zonder verblijfspapieren. Verhalen die indruk maken en ontroeren geven een sfeer van samen sta je sterker. Niet alleen maar omdat je zaken regelt met hoop op een goede afloop, maar juist omdat je de ander ziet en samen tijd doorbrengt.

Samen optrekken geeft een band die lang mee kan gaan. Onlangs kregen wij het mooie nieuws dat een gast van Stem in de Stad eindelijk voor zijn hele gezin een verblijfsvergunning heeft gekregen. Jaren terug was hij in beeld bij ons en daarna ging hij met zijn inmiddels aangekomen gezin naar een AZC. Het kinderpardon heeft hen en ons blij gemaakt.

Zo enkele gebeurtenissen in mijn leven die raken aan wat de Mysticus Thomas Merton (1915-1968) zo mooi omschrijft: "Als je wilt weten wie ik ben, vraag me dan niet waar ik leef, maar vraag me waarom ik leef in detail, en vraag me wat ik denk dat me ervan weerhoudt om voluit te leven voor datgene waarvoor ik leef."

Petra de Vries, directeur

Sandman weer open

Coffeeshop The Sandman is weer open. (Foto: Pixabay Snapstock)

HAARLEM - Coffeeshop The Sandman mag weer open. Burgemeester Wienen heeft besloten de sluiting van coffeeshop The Sandman op te heffen. Onder voorwaarde van een aantal aanvullende beveiligingsmaatregelen mag de coffeeshop weer open.

Zo moet de coffeeshop tijdens sluitingstijden zorgen voor beveiliging en is er cameratoezicht. Burgemeester Wienen wil dat de coffeeshop niet langer gesloten blijft dan strikt noodzakelijk.

Hij wil zich hierbij niet laten leiden door intimidatie en geweld en criminelen faciliteren met sluiting van de coffeeshop. In april van dit jaar werd de coffeeshop in de nacht beschoten.

De openbare orde was dusdanig ernstig verstoord dat de burgemeester de coffeeshop met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd heeft moeten sluiten.

Gratis cursus Politiek actief

Het stadhuis van Haarlem. Foto: Ad Timmers

HAARLEM - Hoe werkt de besluitvorming in de gemeente? Waar is een gemeenteraad allemaal voor verantwoordelijk? En hoe zijn de financiën geregeld? Op al deze vragen en meer krijgt u antwoord als u deelneemt aan de cursus Politiek Actief, die de gemeenteraad op woensdag 16 en 31 oktober organiseert.

Programma

De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten: woensdag 16 oktober, van 20.00 tot 22.00 uur: De gemeente(raad) en invloed uitoefenen; woensdag 30 oktober, van 20.00 tot 22.00 uur: Gemeentefinanciën en in gesprek met raadsleden; maandag 4 november, van 18.00 tot 21.00 uur: Gast van de raad bij de begrotingsbehandeling in de raadsvergadering. Het maximum aantal deelnemers voor de cursus is 25. De inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst. Aanmelden is gratis en kan via griffiebureau@haarlem.nl.

Karin Bloemen signeert boek

de boekomslag van Karin Bloemen 'Mijn ware verhaal' (Foto: PR )

HEEMSTEDE - Zaterdag 13 juli is er een kort interview met Karin Bloemen over haar boek Mijn ware verhaal en zal ze vervolgens haar boek signeren, 's middags van 12.30 tot 14.00 uur bij Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 in Heemstede.

In haar autobiografie Mijn ware verhaal vertelt cabaretière Karin Bloemen voor het eerst het aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst. Haarscherp brengt ze in beeld wat het met een jong meisje doet als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien. Karin Bloemen laat echter ook zien hoe ze ondanks deze traumatische ervaringen de vrouw is geworden die ze nu is: sterk, liefdevol, succesvol, open voor iedereen en voor niemand bang.

'Vanuit een diepgewortelde schaamte wordt alles ontkend en doodgezwegen. Met die schaamte wil ik afrekenen. Schaamteloos zijn, eerlijk zijn. Schaamteloos eerlijk.'

Datum/tijd: zaterdag 13 juli van 12.30 tot 14.00 uur. Toegang vrij. Boekhandel Blokker, Binnenweg 138

Cajanus gaat naar Finland

(Foto: )

HAARLEM - De Opera Cajanus, die Zangstudio Haarlem succesvol opvoerde in de Grote of St.-Bavokerk wordt in het buitenland opgevoerd. Op 24 juli schittert de opera in Finland (Kajaani).

De tweeënhalve meter lange Finse reus Daniël Cajanus (1704-1749), door de Haarlemmers "Kajaan"genoemd, gaat terug naar Finland. Cajanus verdiende zijn brood door zichzelf tentoon te stellen. Via Polen, Duitsland, Engeland en Frankrijk reisde hij naar Nederland om uiteindelijk in een menagerie in Amsterdam tentoongesteld te worden. De laatste vier jaar van zijn leven bracht hij door in het Proveniershuis in Haarlem. Hij ligt begraven in de Oude Baaf.

(Foto: )
Finse producent van G-Voima, Kajaani Theater), Pirjo Nuottimäki (initiatiefneemster Cajanus gaat naar Finland) en Michel Poels (Cajanus, producent Zangstudio Haarlem). Hier staan ze op het terrein van het Eino Leino Huis, een museum over de dichter Eino Leino. Op het terrein waar we staan wordt een houten podium gebouwd in de vorm van een amfitheater. Op dit moment wordt daar de orkestbak uitgegraven. (Foto: Veikko Leinonen)

Delen van Hetty Heytings libretto zijn naar het Fins vertaald. Het Projectkoor van Zangstudio Haarlem, bestaande uit zo'n 40 amateurzangers, wordt ter plekke aangevuld met 25 Finse zangers, dansers van Kajaani Dance en een speciaal samengesteld kinderkoor uit de omgeving.

Aan de oever van de Oulujärvi, op steenworp afstand van de geboorteplek van Cajanus, wordt een speciaal houten podium gebouwd voor deze openluchtvoorstelling. Het publiek kijkt uit over het meer. Alle zes de voorstellingen zijn reeds uitverkocht (1800 bezoekers).

Neem afscheid

Het Haarlemse publiek kan nog één keer afscheid nemen van Kajaan. Uitgevoerd worden delen uit deze spectaculaire opera:

Vrijdag 12 juli | Rosenstock-Huessy Huis - Hagestraat 10 -Haarlem| aanvang: 20:00 uur. toegang gratis| reserveren (aanbevolen) via: post@zangstudiohaarlem.nl
Zaterdag 13 juli | Plaza Winkelcentrum – Rivieraplein 7 – Haarlem Schalkwijk | aanvang 15:00 uur, toegang gratis.

Collecte Hersenstichting verbreekt record

REGIO - De collecte van de Hersenstichting heeft voor het eerst meer dan 1,5 miljoen opgebracht. In Noord-Holland hebben 2151 vrijwilligers gecollecteerd voor de Hersenstichting. Zij hebben samen ruim €215.000,- ingezameld.

"We zijn onze collectanten en organisatoren heel dankbaar", aldus directeur-bestuurder Merel Heimens Visser. "Deze opbrengst hebben we alleen maar kunnen bereiken met de hulp van al deze vrijwilligers." Het is voor het 21e jaar op rij dat de opbrengst hoger is dan het jaar daarvoor.

De collecte van 2020 vindt plaats van 27 januari t/m 1 februari. Nieuwe collectanten kunnen zich het hele jaar aanmelden via www.hersenstichting.nl/collecte.

Zomerstoom tijdens zomervakantie

De stoker gooit kolen op het vuur om de stoommachine te laten werken. Foto: Duco de Vries

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum is tot en met zondag 1 september elke dag geopend én onder stoom. Om de grootste nog werkende collectie stoommachines onder één dak te laten draaien, wordt het vuur in de grote Lancashire-ketel dagelijks opgestookt.

Wie het museum binnenloopt, hoort de machines sissen en puffen en ruikt de olie. Machinisten, stokers en gidsen lopen in het rond en vertellen van alles over het tijdperk van de stoommachine. Kom langs en beleef zelf de kracht van water en vuur in het 150-jarige stoomgemaal Vier Noorder Koggen.

Locatietheater

Onder Druk! is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London zijn zij getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt men kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk zien zij wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal.

Vragen

Waarom konden de molens het droogmalen van de polders niet meer aan? Was James Watt de enige uitvinder van de stoommachine? Wanneer kwam ook Nederland op stoom en wat was de rol van het stoomgemaal waar de voorstelling gespeeld wordt? Spelenderwijs worden deze vragen in de voorstelling beantwoord en wordt het bezoekers duidelijk hoe stoom Nederland ingrijpend veranderde.

Educatief

De voorstelling sluit aan op de tentoonstelling over Nederland op Stoom. Deze expositie toont bijna tachtig stoommodellen in een multimedia presentatie, waarin de doorbraak van stoom in Nederland centraal staat. De combinatie van deze expositie en de stoomtheatervoorstelling zal met ingang van het schooljaar 2019/2020 in een educatief arrangement aangeboden gaan worden aan de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en aan alle niveaus van het voortgezet onderwijs. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf circa 10 jaar.

De voorstelling is vrij toegankelijk met entreebewijs (Museumjaarkaart gratis).

Elke zaterdag in de zomervakantie wordt de uitvoering twee keer gehouden, om 13.00 en 14.30 uur.

Openingstijden

De openingstijden tijdens de zomervakantie zijn van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Na de vakantie is het museum weer geopend volgens de reguliere openingstijden van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl.

Historische centrumwandeling

HAARLEM - Gildegids Jacqueline nodigt iedereen uit om mee te wandelen, op vrijdag 12 juli, met een zwerftocht door het historische centrum van Haarlem. Bekijk de oude historische gebouwen, maar ook de smalle steegjes, de knusse vaak verborgen pleintjes en natuurlijk enkele historische hofjes.

Verhalen en anekdotes uit Haarlems bewogen verleden zijn te horen. Aanmelden via mail: gildewandelingen@gmail.com of bel: 06-16410803. Vertrek om 13.30 uur vanaf de Vleeshal, Grote Markt. Kosten 4 euro. Zie ook www.gildehaarlem.nl.

Ook eikenprocessierups in Heemstede

Eikenprocessierups ook in Heemstede. (Foto: Gemeente Heemstede)

HEEMSTEDE - Op 27 en 28 juni zijn aan de Sparrenlaan in Wandelbos Groenendaal, de Herenweg tussen Sparrenlaan en Adriennelaan en bij de ingang van de Linnaeushof aan de Glipperweg diverse kolonies van de eikenprocessierups aangetroffen.
De verspreiding van brandharen vanuit de rupsenkolonies vormt een risico voor de volksgezondheid. Dit uit vaak zich in jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan luchtwegen.
Daarom is het van groot belang om nieuwe locaties van nesten van deze rupsen zo snel mogelijk te melden bij de gemeente. Dat kan via www.heemstede.nl/rupsen , WhatsApp of tijdens kantooruren telefonisch via 14 023.Bij constatering van rupsennesten in openbaar gebied zet de gemeente de bomen af met lint en schakelt gespecialiseerde bedrijven in om de nesten weg te zuigen en te vernietigen. Op particulier terrein is de betreffende eigenaar hier zelf verantwoordelijk voor.

Open Imkerijdag op 't Molentje

Pim Lemmers laat zien hoe bijen werken voor hun koningin. (Foto: Sonja Goed)

HEEMSTEDE – Op zaterdag 13 en zondag 14 juli worden voor de tiende maal de landelijke Imkerijdagen georganiseerd. Op ruim 200 locaties in het land kunnen belangstellenden kennismaken met de wonderlijke wereld van de bijen. Ook Stichting Bijenvrienden is van de partij. . Op zondag (13.00 uur – 16.00 uur) wordt er op kinderboerderij 't Molentje in Heemstede uitleg gegeven over wat doet een imker en waarom word je imker. Hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk en hoe ziet de koningin er eigenlijk uit? Kinderen kunnen zich tevens verkleden als imker, de bijen kunnen van heel dichtbij worden bekeken en in het bijenhuis wordt weer honing geslingerd, waarbij kinderen mogen meehelpen.

(Foto: )

Kinderboerderij 't Molentje, Burgemeester van Rapperdlaan 1 Heemstede. De toegang is gratis.

Gilde stadswandeling

HAARLEM - Haarlem zo'n mooie stad, welke van oorsprong aan het Spaarne is ontstaan. Daarom heeft het Gilde een prachtige wandeling samengesteld langs de levensader van Haarlem. Al meer dan duizend jaar het kloppend hart van de stad, met o.m. bierbrouwerijen, scheepswerven en mooie gebouwen, welke het verhaal vertellen over de geschiedenis van onze boeiende stad. Voor de kosten van € 4,00 p.p. hoeft u het niet te laten. Wandel mee met Gildegids Herma op vrijdag 19 juli en meld u aan via mail naar gildewandelingen@gmail.com of door te bellen naar tel. 06-16410803. Vertrek om 13.30 uur vanaf Museum Haarlem aan het Groot Heiligland. Zie ook www.gildehaarlem.nl

Haarlem biedt 65 dak- en thuisloze jongeren maatwerktraject

Pilotgemeenten bieden 65 dak- en thuisloze jongeren maatwerktraject met ieder 10.000 euro. (Foto: Pixabay/Hamedmehrnik)

HAARLEM - In de 13 pilotgemeenten, waaronder Haarlem, gaan 65 jongeren van het actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren een bijzonder maatwerktraject volgen. Kansfonds staat hierbij voor 650.000 euro garant. Dit geld is bedoeld om te investeren in het perspectief van jongeren. De 65 maatwerkvoorbeelden en -oplossingen die hieruit voortkomen, vormen de basis voor gemeenten om alle dak- en thuisloze jongeren op een soortgelijke manier te helpen. Dit staat in de Actieagenda, waarin staatssecretaris Blokhuis (VWS) de programma aanpak toelicht en laat zien wat de eerste prioriteiten zijn voor de komende periode.

Nederland telt zo'n 10.700 dak- en thuisloze jongeren van 18-27 jaar. De ambitie van het Actieprogramma is om ervoor te zorgen dat geen enkele jongere meer langdurig in de opvang of op straat hoeft te leven. In de pilotgemeenten moet het aantal dak- en thuisloze jongeren eind 2021 zijn teruggebracht naar 0. Hier is maatwerk voor nodig, waarin de behoefte en het perspectief van de jongere centraal wordt gesteld. Die zijn namelijk per jongere verschillend. Om dit voor elkaar te krijgen, zullen doorbraken in het huidige systeem gerealiseerd moeten worden. Wanneer hier geld voor nodig is, kan de gemeente gebruik maken van het beschikbare Kansfonds-budget, dat neerkomt op ongeveer 10.000 euro per jongere. Aan de hand daarvan onderzoeken de gemeenten gezamenlijk gedurende de pilot wat er nodig is om alle dak- en thuisloze jongeren structureel te helpen.

Staatssecretaris Blokhuis is enthousiast over de werkwijze: "Voor de hulpverlening van deze 65 jongeren kan dit bedrag een goede impuls zijn om tot oplossingen te komen, zodat we dit vervolgens voor alle jongeren mogelijk kunnen maken. Dit geld staat wat mij betreft vooral symbool voor een andere manier van denken. Op dit moment hoor ik nog te vaak van jongeren dat zij vastlopen in het systeem van verschillende loketten en partijen die langs elkaar werken. Ze worden als probleemgeval beschouwd en niet serieus genomen. Terwijl we de behoeften van jongeren zelf als uitgangspunt moeten nemen. Wat hebben zij nu echt nodig om verder te komen?

Daar waar de regelgeving dit in de weg staat, wil ik hier ook serieus naar kijken, samen met mijn collega bewindspersonen. Ik ben zeer gemotiveerd om dit samen met de gemeenten, belangenorganisaties, maar bijvoorbeeld ook het bedrijfsleven en enthousiaste vrijwilligers, voor elkaar te krijgen."

Nieuwe expositie in paviljoen Welgelegen

(Foto: Larissa Ambachtsheer)

HAARLEM - Hoe laat nieuwe vrouwelijkheid zich vangen in kunst? Vanaf 12 juli laten Iris Woutera, Larissa Ambachtsheeren Viktoryia Shydlouskaya dit zien in de nieuwste Dreefexpositie. Gastcurator Flore Kueter selecteerde uit hun collecties foto's, schilderijen en objecten. Deze vieren het vrouw-zijn in al haar aspecten.

Vrouwelijkheid is een thema in beweging. Clichés voldoen niet meer, er is sprake van 'New Feminine'. "Een nieuw tijdperk waar de vrouwelijke tepel in vrijheid mag leven, menstruatie schaamteloos is en 1 enkele papadag niet voldoet. Het werk van de kunstenaars verbeeldt het nieuwe vrouwelijke op verschillende, prikkelende manieren", aldus mede-initiatiefnemer Matya Grabijn van de Parksessies.

Parksessies

De expositie is te zien tijdens de Parksessies van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 juli. Tijdens dit festival zijn in de Haarlemmerhout bijzondere optredens en kunstobjecten te zien. De organisatoren werken altijd nauw samen met de provincie.

Een zonovergoten 25ste editie van de ZorgSpecialist Grachtenloop

(Foto: Erwin Bartman)

HAARLEM – De 25e editie van de ZorgSpecialist Grachtenloop is er een om nooit te vergeten. Alle 4100 deelnemers werden langs het parcours opgezweept door veel muzikanten en dj's en aangemoedigd door het grote toegestroomde publiek. De bedrijventeams waren dit jaar wederom snel uitverkocht. De 109 teams verzamelden zich in de Philharmonie en waren een enthousiast publiek langs het parcours in de Lange Begijnestraat.

De kinderen waren dit jaar ook goed vertegenwoordigd. Er deden ruim 400 kinderen mee. Vanuit de hoofdsponsor de ZorgSpecialist hebben meer dan 100 collega's, partners en relaties dit feestje meegevierd. Een bijzonder moment voor Jan Duijksterhuis en Gerrit Lightenberg. Jan heeft alle edities van de Grachtenloop meegedaan en Gerrit omdat hij voor de 25e keer betrokken is bij de organisatie van dit evenement. Beide mannen werden hiervoor gehuldigd.

(Foto: Erwin Bartman)
Water was geen overbodige luxe voor de renners. (Foto: Rowin van Diest)

De route ging dit jaar door prachtige pittoreske straatjes, langs bijzondere kerken en het Teylers en Frans Hals museum. Een groot plezier voor alle lopers om door al die enthousiaste toeschouwers te worden aangemoedigd. Naast de vele toeschouwers hadden was er volop uitgepakt met muziek. Zo stonden de Schuimkragen op de Bakenessergracht, DJ Flyon op het Klokhuisplein en Kenamju met een spinning Marathon en stal van Kessel Live en DJ Jara de show op het grote podium op de nieuwe Gracht. Deze muziek gaf de deelnemers vleugels tot de finish.

De Gemeente Haarlem heeft SportSupport een begeleidingstraject aangeboden in samenwerking met Green Events om de ZorgSpecialist Grachtenloop te verduurzamen. Verschillende partners hebben hun steentje hieraan bijgedragen. Zo kregen deelnemers bij de finish een bidon van suikerriet aangeboden door de ZorgSpecialist. 361 Degrees heeft een shirt laten maken gemaakt van gerecycled nylon. Bij de verzorgingsposten stonden De Groene Muggen iedereen met veel enthousiasme aan te moedigen.

Winnaars

Op de 5 en 10 km zijn mooie tijden neergezet. Menno Schouten kwam bij de 5 km in een tijd van 16:10 minuten over de finish en de snelste dame was Jessie Geel in 18:43 minuten. Christiaan Bosselaar won voor het eerst de ZorgSpecialist Grachtenloop op de 10 km. Hij was bij de mannen op deze afstand absoluut de snelste met een tijd van 31:58 minuten. Natasja Schippers won voor de derde keer en kwam op de 10 km als snelste vrouw over de finish in 39:14 minuten.

SportSupport kijkt uit naar de 26ste editie van volgend jaar.

Reuring rond Radboud

In en om Kasteel Radboud worden tijdens de zomervakantie diverse activiteiten gehouden. (Foto: Radboud)

MEDEMBLIK - De expositie in het museum in Kasteel Radboud is vernieuwd. Dit vertelt het verhaal van de Hollandse strijd tegen de Spaanse overheerser aan de hand van twee hoofdrolspelers; Diego Carillo de Mendoza Pimentel en Diederik van Sonoy.

Diego en Diederik, een geschiedenis met twee gezichten is geheel in stijl met het jaar van de Gouden Eeuw en laat enkele zeer bijzondere stukken zien.

Ook de Piratententoonstelling sluit aan het op het Gouden Eeuw thema.

Tevens zijn er materialen uit de middeleeuwen in het museum te bewonderen, de periode dat Kasteel Radboud is gebouwd.

Speurtocht

De speurtocht voor kinderen is ook vernieuwd en bezoekers kunnen deze zomervakantie kennismaken met een uitgebreide audiotoer vanuit het perspectief van Kasteel Radboud oprichter Floris V en zijn vrouw Beatrijs. Natuurlijk is een persoonlijke rondleiding door een gids ook één van de mogelijkheden. Reserveren is wel gewenst.

Het gezellige café in het kasteel is tijdens openingstijden vrij toegankelijk voor een heerlijk kopje koffie of thee, taart of lunch.

Entree prijzen museum:
vanaf 13 jaar 8 euro
5 tot en met 12 jaar 5 euro

Museumkaarthouders en kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis entree. Met een groep komen? Neem voor het bezoek contact op voor de groepskorting, tel. 0227-541960.

Het kasteel is gevestigd aan Oudevaartsgat 8 in Medemblik. Meer weten over de diverse activiteiten in en rond Kasteel Radboud, kijk op www.kasteelradboud.nl.

Haarlemmerhout in teken van Parksessies

Deze eerdere editie van Parksessies trok veel bekijks. (Foto: Jan Jaap van den Hurk archief Rodi Media)

HAARLEM - Parksessies is een multidisciplinair kunstfestival, dat iedere zomer vier dagen op rij plaatsvindt in de Haarlemmerhout in Haarlem.

Dit monumentale park is het decor van een laagdrempelige ontmoetingsplek, waar diverse kunsten uit de Haarlemse musea, theaters en poppodia getrokken worden en de dialoog aangaan met de openbare ruimte. Daarnaast haalt Parksessies de Haarlemse ondergrondse naar boven: opkomende talenten en verborgen (sub)culturen krijgen een podium.

Dit jaar vindt Parksessies plaats van woensdag 17 juli t/m zaterdag 20 juli, de eerste week van de zomervakantie!

Het festival is gratis toegankelijk. Er wordt om een donatie gevraagd bij de ingang om het festival mogelijk te maken. Je kunt op Parksessies lekker eten en drinken krijgen bij de foodtrucks en barren.

Parksessies wordt georganiseerd door Stichting ParkLab. Dagelijks vanaf 17 juli t/m 20 juli.

Uurtje klassiek met Gerben Jongsma en Viktor Koning

(Foto: )

HAARLEM - In de zesdelige serie zomer-zondagmiddagconcertjes 'UURTJE KLASSIEK' is het op zodag 14 juli genieten van een bijzonder concert door twee jonge laureaten van het Prinses Christina Concours: GerbenJongsma op marimba, en Viktor Koning op gitaar.

Wie denkt dat dit een wat softe combinatie is, kan zich volgende week zondag laten verrassen. Ja, zij creëren melodieuze en stille momenten, maar ook krachtige passages in stukken van hedendaagse componisten zoals Eric Satie, M.Gangi, E. Séjourné en… Paul McCartney. Maar ook van J. S. Bach spelen zij enkele intieme stukken.

Gerben Jongsma. (Foto: PR )

Adresgegevens

Toegang vrij, met deurcollecte. De Vishal, Grote Markt te Haarlem, van 16.00 tot 17.00 uur. Organisatie: Stichting Haarlemse Miniconcerten.

FeelGood SummerMarket

FeelGood SummerMarket (Foto: PR)

HAARLEM - Natuur- en Milieueducatie Haarlem organiseert samen met de Haarlemmer Kweektuin en Kweekdesign de FeelGood SummerMarket. De markt is zondag 7 juli van 10.00 - 17.00 uur in de Haarlemmer Kweektuin.

De activiteiten inspireren tot een duurzame levensstijl.

Luister naar de duurzame verhalen achter de bieren, wijnen en worsten die worden geserveerd in het Kweekcafe en de oesterzwammen die worden gekweekt op koffieprut.

Ook kun je een yoga-sessie in de natuur doen. De adviseurs van het Duurzaamheidsloket zijn deze middag ook aanwezig. En er zijn allerlei kinderactiveiten.

Meer weten? Kijk op www.kweekdesign.nl ofwww.haarlemmerkweektuin.nl

Interactief klimaatdebat

Ga in gesprek met Johan sliggers. (Foto: ipopba)

HAARLEM - Ben je een scepticus, een twijfelaar, iemand die tegen de kosten opziet of een klimaatdrammer? Johan Sliggers gaat donderdag 11 juli met de aanwezigen in debat over klimaatverandering.

De avond, waarin fossiele brandstoffen en luchtverontreiniging onderwerpen van gesprek zijn, vindt van 20.00 – 21.30 uur plaats in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32). De toegang is gratis, maar bestel wel een kaartje via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Johan Sliggers vindt het onbegrijpelijk dat de aanpak van klimaatverandering politiek 'links of rechts geframed' wordt. Is klimaatverandering een probleem? Moeten we daar iets aan doen? Hoe dan? Fossiele bandstoffen de wereld uit? Waarom niet? Waarom wel?

Deze vragen staan centraal in het debat dat gevoerd gaat worden met input van de aanwezigen. Omdat het debat interactief is, is het handig als je een smartphone (of tablet) meeneemt.

Over Johan Sliggers

Johan Sliggers heeft 33 jaar voor het milieuministerie gewerkt in verschillende functies.

Bijna 20 jaar daarvan was hij Themacoördinator Verzuring en Grootschalige Luchtverontreiniging en onderhandelaar voor Nederland in Genève (UN) en Brussel (EU).

Vanaf 2005 tot juli 2018 was hij vaste columnist van het tijdschrift Milieu van de Vereniging voor Milieuprofessionals.

Donderdag 11 juli | 20.00 - 21.30 uur | Gratisde Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32

College maakt Amsterdams uitstapje

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) op bezoek in Amsterdam. (Foto: Gemeente Heemstede)

HEEMSTEDE - Het college van burgemeester en wethouders (B&W) gaat geregeld op pad om nieuwe inzichten op te doen en zich te laten inspireren op alle mogelijke thema's. Vorige week is het college in Amsterdam geweest om ervaringen te delen op het gebied van participatie en zorg. Zij bezochten het project 'Stem van West' en wisselden van inzicht met de oprichters van StadsdorpZuid.

Stadsdeel West bestuurder Jeroen van Berkel en programmamanager May-Britt Jansen presenteerden hun participatietool 'Stem van West' via een wandeling door hun stadsdeel. Op een door hen zelf ontwikkelde site is het voor wijkbewoners doorlopend mogelijk om ideeën voor de eigen buurt in te dienen. Medewijkbewoners kunnen stemmen op hun favoriete idee, waarna de populairste projecten gepitched worden aan de stadsdeelcommissie (gemeenteraad van een stadsdeel). Op deze manier hebben inwoners regie op hun eigen woonomgeving en worden directer betrokken bij beleidsplannen die hun wijk, buurt of gebied aangaan. Via deze werkwijze is onder meer een nieuw ontwerp gevonden voor een fietstunnel, zijn er autovrije 'leefstraten' ingericht en is er een ontwerpwedstrijd gehouden ter nagedachtenis aan Eberhard van der Laan.

(Foto: Gemeente Heemstede)

StadsdorpZuid

De coördinatoren Mary van Vucht en Anneke Huygen van StadsdorpZuid hebben een duidelijke visie: zorgen dat oudere buurtbewoners zo lang mogelijk gezond, veilig en onder eigen regie thuis blijven wonen. StadsdorpZuid is een coöperatieve vereniging met meer dan 400 leden die sinds 2010 bestaat. Via BinnenBuurten met gemiddeld 35 leden die dicht bij elkaar wonen worden activiteiten georganiseerd en helpen de buurtgenoten elkaar een handje waar nodig. Dit wordt Modern Nabuurschap genoemd. Ook zijn er kringen actief waarin leden thema activiteiten organiseren op het gebied van verdieping (filosofie-, milieu- en leeskring) cultuur en theater (film- en toneelkring), sport (fiets-, swing- en wandelkring) en recreatief (bridge-, koffie-, uiteten-, tuin- en singkring). Op deze manier gaan zij samen met buurtbewoners de verbinding aan.

Tekst en foto's: gemeente Heemstede

Bak ze elke dag bruin in het Bakkerijmuseum

Kinderen kijken gefascineerd toe hoe de bakker oude technieken toepast. Foto: (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Tijdens de zomervakantie vindt in het Bakkerijmuseum altijd activiteiten plaats. Sowieso worden elke dag koek, bonbons, marsepein of ijs gemaakt.

Bakkers zijn creatief en spelen graag, snel en origineel op de actualiteit in. Dat doen ze al eeuwenlang, dus daari zijn ook de vrijwilligers in het bakkerijmuseum zeer ervaren in. Welk weer het ook wordt, in het Bakkerijmuseum bieden zij elke dag historie in een actuele setting.

De vrijwilligers hebben voor de kinderen voor in de zomervakantie zelfs verschillende activiteiten bedacht. Zo kunnen zij bijna elke dag langskomen om iets leuks en leerzaam in het museum te doen.

Maandag en dinsdag

Bloemijsje maken

Woensdag en vrijdag

Heksenhoed op bezemsteel        

Donderdag

Vlieger van koek

Zaterdag en zondag

Piratenspeurtocht

De activiteiten worden de hele dag gehouden. Reserveren is niet nodig en de activiteiten kosten niets extra.

Naast dat het Bakkerijmuseum erg leuk voor kinderen is het voor de volwassenen een feest van herkenning. Alleen de geur brengt menigeen terug in vroegere tijden. Iedereen is harte welkom in het Lekkerste museum van Nederland, aan de Nieuwstraat in Medemblik. Meer informatie: www.deoudebakkerij.nl.

Malen in meelmolen de Herder

Meelmolen de Herder is een bezoekje waard. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Van oudsher was meelmolen de Herder de verblijf- en werkplaats voor de molenaars en werden hier de boeren ontvangen met hun graan. Tegenwoordig wordt deze gebruikt als winkel en om bezoekers te ontvangen. Het meel wordt nog altijd door de molenaar zelf gemalen.

De maalzolder en stelling is de werkvloer van de molenaar. Het meel wordt in zakken opgevangen of in de buil (een grote zeef) verder verwerkt tot bloem. Hierna worden de zakken afgewogen, dichtgebonden en gestapeld. De molenaar houdt het weer goed in de gaten, zo nodig de molen te kruien (draaien van de kap in de richting van de wind) of het zeil bijstellen, waardoor de snelheid van de molen wordt bepaald.

Steenzolder

Op de steenzolder bevinden zich twee koppels maalstenen. Daartussen wordt het graan tot meel gemalen. Het meel wordt hierna via de meelpijp naar de maalzolder gestort.

Luizolder

De naam van deze zolder verwijst naar het luiwerk (een hijsinrichting), waarmee met behulp van windkracht de graanzakken tot bovenin de molen worden gehesen en vice versa. Graan wordt hier ook opgeslagen.

Kapzolder

De Herder is een bovenkruier, dus alleen de kap met de wieken wordt in de wind gezet. Dit gebeurt door middel van het kruirad onderaan de staartbalk.

De draaiende horizontale beweging van de wieken wordt omgezet in een verticale roterende beweging voor de aandrijving van de werktuigen onderin de molen. Om het bovenwiel zit de vang, een houten rem, waarmee de molen stilgezet kan worden.

Het Poorthuisje

Naast meelmolen de Herder staat het pittoreske Poorthuisje. Net als de molen is het Poorthuisje al vanaf 1500 terug te vinden in de archieven en op verschillende historische tekeningen. In het huisje woonde de poortwachter die 's nachts en bij bedreigingen van buitenaf de stadspoorten afsloot. Tijdens de herbouw van de molen van 1986 tot 1990 is ook het huisje volgens origineel voorbeeld herbouwd.

Benieuwd wat voor activiteiten er in en rond de meelmolen worden georganiseerd, kijk op www.meelmolendeherder.nl.

Vijftig zomers Spaarndamse kunstmarkt met een afscheid

Gitaristen uit 1970 staan van links naar rechts Jos van Buggenum, Paul Marselje en Hans Invernizzi. (Foto: PR )

SPAARNDAM - Vijftig zomers Spaarndamse kunstmarkten en het afscheid van twee vertrouwde gezichten van die stichting. Het wordt een gedenkwaardig jaar voor het populaire evenement op de Westkolk. Paul Marselje is al betrokken bij de allereerste markt in 1970 en is sinds 1988 voorzitter. Dit jaar neemt hij afscheid. Dat geldt ook voor de vertegenwoordiger van de dorpsraad in het bestuur, Marga Kranendonk. Zij is er bij sinds 1990. Op zaterdag 20 juli om 17.00 uur wordt er op de Westkolk aandacht gegeven aan het afscheid.

In 1969 krijgt de Spaarndamse kunstenaar Leen Spierenburg een idee: breng de creaties van Spaarndamse kunstenaars naar de straat, een kunstmarkt. Dat is voor die tijd revolutionair. Nog voor de eerste markt overlijdt Leen Spierenburg, zijn vrouw Gerda neemt de organisatie verder ter hand, later opgevolgd door dochter Annemiek. Die kunstmarkt bestaat nog steeds en beleeft dit jaar de vijftigste editie. Maar er is veel veranderd sinds die eerste keer.

Het marktoverzicht laat een van de eerste drie kunstmarkten in 1970 op de Oostkolk zien. Daarna verhuisde de markt naar de Westkolk, waar die nog altijd plaatsvindt. (Foto: PR )

De eerste Spaarndamse kunstmarkten wordt gehouden aan de Oostkolk. Daar staan tien kramen, voornamelijk bevolkt door Spaarndamse kunstenaars. Tussen de kramen zingt de piepjonge Paul Marselje, toen nog samen met twee anderen. Al snel groeit de markt naar vijftien tot twintig kramen en verhuist in 1971 naar de Westkolk, Van een plaatselijk gebeuren wordt het een regionale trekpleister.

Er komen halverwege de zeventiger jaren driekwartiers concerten in de naastgelegen Oude kerk op initiatief van kerkorganist Kees Huges. Huges is met Paul Marselje en kunstenaar Louis Goulmy later initiatiefnemer van de Stichting Kunstmarkten Spaarndam, waar in 1988 de basis voor wordt gelegd. De markten zitten sinds half tachtiger jaren volledig in het slop, de VVV wil niet verder met Annemiek Spierenburg, dus er moet wat gebeuren. De stichting neemt de markt over, vergroot die naar vijfendertig kramen en brengt een veel grotere variatie in muziek en kraambezetting aan. Er komt meer aandacht voor kwaliteit. De stichting wordt financieel volledig onafhankelijk van de VVV-Haarlem. Sinds die tijd floreert het evenement weer, tegenwoordig staan er zelfs 45 kramen op de vijf zaterdagen in juli en augustus.

Zonder de jarenlange hulp van veel Spaarndammers kan de markt niet. De Spaarndammers en oud-Spaarndammers spelen nog steeds een belangrijke rol. Dit jaar sloten zich nieuwe bestuursleden aan. Na het afscheid van Paul Marselje en Marga Kranendonk in 2020 zijn er zelfs zes Spaarndammers en oud-Spaarndammers vertegenwoordigt in het bestuur. De markten zijn op de zaterdagen 20 en 27 juli en 3, 10 en 17 augustus.

Haarlemmer start petitie voor behoud 'Het Veerkwartier'

Zelfs bij lagere temperaturen is Het Veerkwartier populair. (Foto: Facebook Het Veerkwartier)

HAARLEM - Een petitie waar binnen twee dagen bijna 600 handtekeningen zijn verzameld. Het gaat hier om het behoudt van Het Veerkwartier, een paviljoen bij de Veerplas. Vijf jaar geleden mochten uitbaters Frank en Merel hun paviljoen opzetten met als doel om er tijdelijk te staan. Nu is het voor velen niet meer weg te denken.

Zo ook voor Johanna Nolet, de petitie-opsteller. Toen haar ten gehore kwam dat er meerdere bedrijven interesse tonen om zich vanaf 2020 bij de Veerplas te vestigen, sprong zij op de bres.

Volgens de eigenaren loopt in september 2020 de tijdelijke vergunning af. En omdat in 2020 het recreatiegebied wordt vrijgemaakt voor 'grootschalige ontwikkeling' mag er vanaf dat moment definitief een horecabedrijf gevestigd zijn. Meerdere kapers zijn al op de kust.

Populaire broedplaats

Merel Janssen en haar man Frank van Baaren waren vier jaar geleden op de bonnefooi met het restaurant in een oude kweekkas en een zeecontainer begonnen. De Veerplas groeide door hun initiatief van een afgelegen recreatiegebied uit tot een populaire broedplaats. In het duurzame restaurant vinden ook veel culturele activiteiten plaats, zoals jamsessies van lokale muzikanten.

Niet duurzaam

Met de petitie willen de vaste bezoekers van het Veerkwartier ervoor zorgen dat andere, meer commerciële partijen de plek overnemen. Volgens petitieopsteller Johanna Nolet zou het niet echt duurzaam zijn om het bestaande paviljoen nu 'bij het grofvuil te zetten'.