Schagen op zondag

9 juni 2019

Schagen op zondag 9 juni 2019


Dag van Jonge Mantelzorger

(Foto: Star?Jump Schagen)

SCHAGEN – "Vorig jaar organiseerden wij een evenement in Den Helder, Schagen, Alkmaar en Hollands Kroon. Deze dag bij de Happy Days beviel zo goed, dat we besloten nogmaals een dag voor de jonge mantelzorgers te organiseren, maar dan in het voorjaar." Aan het woord is Monique Vlaar, medewerker op de afdeling Communicatie & PR van het Mantelzorgcentrum. Het Mantelzorgcentrum organiseert vrijdag 14 juni de Dag van de Jonge Mantelzorger, in Schagen betekent dit een dagje vrij in Star♦Jump.

Voor veel jonge mantelzorgers is het de gewoonste zaak van de wereld. Ze groeien op in een gezin met zorg en staan er vaak zelf niet bij stil dat dit bijzonder is. Maar hun situatie is wel bijzonder. "Zo'n zorgsituatie betekent dat hun vader, moeder, broer of zus bijvoorbeeld chronisch ziek zijn, een verslaving hebben, of een depressie en langdurig hulp nodig hebben.Voor een kind is dit geen normale situatie, ze krijgen niet de aandacht die kinderen in andere gezinnen krijgen. Vaak maken zij zich voortdurend zorgen over hun vader, moeder, broer of zus."

Een belangrijke druppel op een gloeiende plaat

Dat houdt in dat deze kinderen bijvoorbeeld niet kunnen of willen afspreken met vrienden. Of op school minder presteren, of juist heel goed, om hun ouders niet tot last te zijn. "Hoewel zo'n dag een druppel op de gloeiende plaat is, is het wel belangrijk voor ze om te weten dat ze hulp kunnen vragen als ze dit nodig hebben."

Jonge mantelzorgers zijn vaak onzichtbaar en worden niet altijd herkend als mantelzorgers. Mantelzorgen is namelijk niet alleen het zorgen voor een ander in de vorm van praktische en emotionele steun, maar ook zorgen maken om iemand. En bij jonge mantelzorgers, het gaat om zo'n 600.000 kinderen in Nederland, betekent dit dat ze soms ook zorg missen, doordat de zorg voor een ouder of zijn/haar broer of zus meer aandacht vraagt. Kenmerkend voor deze grote groep jonge mantelzorgers is dat de taken en verantwoordelijkheden die zij hebben eigenlijk niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling.

Aanmelden

Alle jonge mantelzorgers (6-24 jaar) zijn 14 juni, 15.30-17.30 uur, welkom bij Star♦Jump in Schagen, Groeneweg 1. De bijeenkomst is gratis voor jonge mantelzorgers uit Schagen dankzij subsidie vanuit de gemeente. Aanmelden is verplicht en kan via info@mantelzorgcentrum.nl

Meer informatie

Voor meer informatie over deze activiteit of over jonge mantelzorgers, neem contact op met het Mantelzorgcentrum, tel. 072 – 56 27 618 of stuur een mail naar: info@mantelzorgcentrum.nl Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.

Vaderdag: accordeonfestival-dag

Mia Helwegen, accordeonvirtuoos uit Limburg (Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - Zoals een goede traditie betaamt, vindt ook dit jaar op Vaderdag, 16 juni, het Accordeon Festival Krabbendam weer in Burgerbrug plaats. Dit jaar is het de 35e editie van dit populaire festival.

Het festival, vernoemd naar het buurtschap waar de eerste aflevering ooit plaatsvond, is voor zowel deelnemers als publiek gratis toegankelijk. Het biedt een open podium aan accordeonisten en trekharmonicabespelers van elk denkbaar niveau, amateur of professional. Als 'gage' voor hun optreden ontvangen de musici naast consumptiebonnen een leuk aandenken als blijk van waardering. Naar verwachting laten weer veel vaste muzikale deelnemers, uit zeer wijde regio, hun instrument klinken.

Mia Helwegen ontbreekt niet in deze 35e aflevering van het festival. Deze Limburgse accordeonvirtuoos etaleerde reeds haar muzikale kwaliteiten in spectaculaire optredens en genoot bovenal van de geweldige festivalsfeer.
Zowel binnen op het podium als buiten in de tenten, wordt solo of in gezellig samenspel gemusiceerd. Desgewenst worden de accordeonisten zowel ritmisch als vocaal ondersteund door drummer/zanger Sjaak Zutt die deze taak al meer dan vijfentwintig jaar vrijwillig en met veel elan vervult. De presentatie van het festival is in handen van Gerben Wester. Het muzikale evenement wordt zo rond 17.00 uur gesloten met een 'spectaculair muzikaal dessert'. Maar hierover hullen festival-organisatoren Rinus Jonker, Sander Mulders en Niels Schilder zich nog even in stilzwijgen.

Nadenken in toekomststoel

Toekomststoel in bibliotheek Schagen (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De komende weken staat er een toekomststoel in bibliotheek Schagen. Dit hebben de leerlingen van de Julianaschool bedacht. De kinderen van groep 7a dagen de bibliotheekbezoekers uit om in de speciale stoel te gaan zitten en na te denken over de toekomst. Het is de bedoeling om zo ideeën te verzamelen die de toekomst beter kunnen maken.

Ze hopen dat volwassenen en kinderen op deze manier nadenken over belangrijke thema's als het milieu, energiegebruik en de plasticsoep in de oceanen. In het bijbehorende boekje kunnen mensen hun gedachten en ideeën opschrijven. "Misschien kunnen wij die ideeën wel uitvoeren," aldus de leerlingen. "En zo meehelpen om de toekomst een stukje mooier te maken..."

Bibliotheek Schagen is te vinden aan de Torenstraat 1A.

Schager Compliment

SCHAGEN - Loco burgemeester Jelle Beemsterboer reikte vrijdag 31 mei om 19.30 uur het Schager Compliment uit aan de heer Karel Oudhoff.

De heer Oudhoff is al meer dan 25 jaar beheerder van het wijkgebouw Waldervaart. Hij is voorgedragen voor het Schager Compliment door de bestuursleden van de wijkvereniging Waldervaart, als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet. De heer Oudhoff maakt het mogelijk dat verenigingen in het wijkgebouw in een schoon gebouw worden ontvangen, hun hapje en drankje kunnen bestellen en dat de was van het zaalvoetbalteam wordt gewassen. Ook buiten het gebouw probeert de heer Oudhoff het netjes te houden. De andere vrijwilligers worden door hem ingeroosterd, en bij onderbezetting staat hij zelf achter de bar.

De heer Oudhoff is iemand die zich al meer dan 25 jaar met hart en ziel geeft voor de mensen die gebruik maken van wijkgebouw Waldervaart, daarom werd het tijd voor het Schager Compliment.

Film 'Lazzaro Felice' in Scagon

SCHAGEN - Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen donderdag 13 en vrijdag 14 juni de film 'Lazzaro Felice' (Vrolijke Lazzaro). Regie: Alice Rohrwacher (It./Zwits/Dld/Fr. 2018, 125 minuten)

Felice betekent in het Italiaans eigenlijk "arm, maar vrolijk". In de film onderzoekt Rohrwacher hoe het verleden doorwerkt in het heden. Het verhaal: Lazzaro en zijn familie worden uitgebuit door een tabaksboer via een oud systeem van sharecropping. Het betekent dat ze gewassen mogen verbouwen op het land van de barones, maar in ruil daarvoor een (onevenredig groot) deel van de oogst moeten afstaan. De barones zorgt ervoor dat er een schuld ontstaat die ze nooit kunnen aflossen. Lazzaro is mooie jongen en een genereus, onschuldig mens. Door de boeren wordt hij niet serieus genomen, maar dat kan hem niets schelen. Na een tijdsprong zijn we in een grote stad waar de familie probeert rond te komen. Lazzaro lijkt niet ouder te zijn geworden, alsof de tijd geen vat op hem heeft.

Met o.a. Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, Sergi Lopez en Nicoletta Braschi. Alice Rohrwacher kreeg in Cannes een Palm voor het scenario.

Kaartverkoop via www.filmtheaterdeluxe.nl of aan de kassa (do en vr). Toegang 9, - euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang.

Eerste paal wijkgebouw

Symbolisch slaan van de eerste paal van wijkgebouw voor De Groene Schakel (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De 'symbolische' eerste paal voor het nieuwe wijkgebouw van de Wijkvereniging Groeneweg (WG), ook wel bekend als De Groene Schakel, is geslagen. Het wijkgebouw verrijst aan de Iepenlaan naast De Rank op de locatie van de Oude Rank.

De paal werd geslagen door respectievelijk: Joke Kruit, wethouder; Lia Wiskerke, voorzitter WG; Peter Boersen, vice Vz en aanstaand voorzitter WG; Alexander Waiboer, bouwcommissie WG. Verder waren een aantal bestuursleden van WG, Edwin Zomerdijk, projecteider HSB; Ton Kuiper HSB en enkele vrijwilligers aanwezig.

De palen zijn geboord en het beton hard uit. Het is volle kracht vooruit. Het is de bedoeling dat alle activiteiten van de gebruikers vanaf 1 oktober weer volop draaien.

Koninklijke Onder-scheiding

HEERHUGOWAARD - Waarnemend burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard reikte een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Nico Klaver. De inzet van de heer Klaver is van grote betekenis geweest voor de samenleving van Heerhugowaard.

De heer Klaver was bestuurslid, bouwkundige en penningmeester van het Don Bosco college van 1970 tot 1982 en van het Waardse Kil college van 1978 tot 1994. Van 1978 tot 2000 was hij penningmeester van het Han Fortman College.

In 2000 werd de heer Klaver penningmeester van Stichting SMT. Later werd dit Stichting NUT. Voor deze Stichting beoordeelt de heer Klaver subsidieaanvragen en gaat hij op werkbezoek om de aanvragen beter te kunnen beoordelen.

De heer Nico Klaver is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje

Nassau.

Open podium Oude Kwekerij

Open podium met artiesten van verschillende pluimage (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de zomermaanden is in Park De Oude Kwekerij iedere derde zondag een Open Podium, waar artiesten van verschillende pluimage optreden. Het zangduo Mizu met gitaar en accordeon, de verhalenverteller Dik Gerrits met gitaarbegeleiding van zijn zoon Michael, Pepijn Huibers die een Tribute to Ben Howard brengt en de singer-songwriter Henk Jan van Harten staan 16 juni op het podium.

De presentatie is in handen van Jaap Zwaag, een van de leden van de werkgroep. Het Openluchttheater biedt zitplaats aan tweehonderd toeschouwers. De Parkvilla is open voor een drankje of een ijsje. Bij regen wordt er een tent opgezet, bij grote hitte een plek in de schaduw gezocht. De middag begint om 14.00 uur en is ongeveer 16.00 uur afgelopen.

De toegang is gratis, wel wordt er een vrijwillige kleine bijdrage

gevraagd.

Ondertekening bouw 60 woningen Delftweg 15 Tuitjenhorn

Impressie nieuwe woningen (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Peter Langenberg van Zeeman Real Estate en wethouder Jelle Beemsterboer ondertekenden onlangs een anterieure overeenkomst voor woningbouw in Tuitjenhorn. Het betreft zestig nieuwe woningen aan de Delftweg 15. Hier stonden voorheen de bedrijfsgebouwen van zaadveredelaar Nickerson Zwaan.

De ondertekening van de overeenkomst maakt de bouw mogelijk van zestig woningen, waaronder twaalf sociale huur (Wooncompagnie) en twaalf 'goedkope' koop. Aan deze woningen is grote behoefte in het dorp. Het betreft ook zes kavels, zes vrijstaande woningen, twaalf 2 onder 1 kap-woningen en twaalf seniorenwoningen.

Nadat de gemeenteraad een coördinatiebesluit heeft genomen, kan de voorbereiding snel gaan, omdat het nieuwe bestemmingsplan en de omgevingsvergunning gelijktijdig de procedure doorlopen. Volgens planning worden de stukken binnenkort bij de gemeente ingediend. Als alles voorspoedig verloopt, kan de bouw begin 2020 beginnen.

Wethouder Jelle Beemsterboer is blij met de ontwikkeling. "Elk dorp moet naar verhouding in woningbouw kunnen groeien. Ook Tuitjenhorn. Dit is een mooie kans om overbodig geworden bebouwing te vervangen door huizen waarin ook Tuitjenhorners kunnen wonen."

De gemeente heeft Zeeman Real Estate gevraagd de inwoners in de ontwikkeling te blijven betrekken en op de hoogte te houden.

Straattheater, spel en picknick

Straattheater in De Rekerhout (Foto: Jaap Slagman - Pop Up)

REGIO - TAQA Theater De Vest trekt zondag 9 juni naar buiten met een gratis zomerprogramma in De Rekerhout.

Het festivalterrein is zondag 9 juni gevuld met internationale straat- en circustheateracts. Een aantrekkelijk programma vol doe- en beleef activiteiten en avontuurlijke voorstellingen. Samen spelen, picknicken in het park met eigen broodjes of lekkers van VERS eten & drinken en korte straat- en circustheateracts beleven.

Jong en oud kan in het park genieten met deze (inter)nationale acts: een hilarische testrit in achtbaanprototype de PolderCoaster van Babok, de funky acrobatische show van Tall Tales, de circusartiesten van Pile en Face en je mag zelf aan de slag met de Takkeknikkerbaan en Blom de zandtekenmachine.

Meer informatie: Zomer in De Mare vindt plaats van 1 t/m 23 juni en Zomer op het Plein van 29 juni t/m 11 augustus. Toegang: gratis. Kijk op www.zomerophetplein.nl of haal de flyer op bij o.a. TAQA Theater De Vest.

Historisch maaien op het weiland

(Foto: Hanneke de Boer)

AARTSWOUD - Achter het Rundveemuseum is op het weiland een historische maai- en hooidemonstratie te bekijken. De oude tractoren en landbouwwerktuigen worden bestuurd door enthousiaste leden/eigenaren van de vereniging 'Blokkers Oldtimer Club'. Aan het maaien is een wedstrijd verbonden, netjes maaien is nog een hele kunst! Het museum is voor deze gelegenheid vanaf 10.00 uur tot 16.30 uur geopend. Een mooi uitstapje op Vaderdag.

Vanaf 9.30 uur worden de tractoren met aangekoppelde werktuigen zoals een maaibalk opgesteld op het terrein van het Rundveemuseum. Daar kunnen ze bewonderd worden. Om 10.30 uur start het maaien.

(Foto: Hanneke de Boer)

Achter het Rundveemuseum ligt een mooi ouderwets stukje weiland. Normaal gesproken grazen de bijzondere koeien daar met hun kalfjes. Zij zijn ergens anders geplaatst zodat de historische maaidemonstratie kan plaatsvinden. Tenslotte wordt ook dit gras / hooi uiteindelijk een heerlijk maaltje voor de dieren van het museum.

Antieke hooischudder

Na de lunchpauze is er weer een demonstratie en wordt er met een antieke hooischudder gewerkt. Als het werk erop zit, volgt de prijsuitreiking voor de combinatie met de beste maairesultaten.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl

Gezocht: onkruid verwijderaars

WIERINGERWAARD - Vorig jaar heeft Hessel Luik het hele schoolplein van de Oude School.onkruid vrij gemaakt. Maar Hessel kan dat nu niet meer doen. Als er niets gebeurd gaat het onkruid welig tieren op het schoolplein.

Als een groep mensen zich op wekelijkse basis 1 á 2 uur wil inzetten en het schoolplein onkruidvrij wil houden zou dit een geweldige oplossing zijn. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe je het doet. Meehelpen? Bel 06-12561330 of gn.kramer@quicknet.nl

Dubbele kortingdagen bij van Dijk Optiek

Dubbele kortingdagen bij Van Dijk Optiek (Foto: )

REGIO - Met Hoyalux iD MyStyle V+ biedt Van Dijk Optiek de absolute top in multifocale brillenglazen. Door de hoge mate van individualisering en het toepassen van de gepatenteerde Binoculair Harmonization Technology ervaart u helder, haarscherp zicht op alle afstanden, een zeer breed vertekening vrij gezichtsveld en de soepelste overgang tussen dichtbij en veraf zien.Hoyalux iD MyStyle V+ wordt exclusief ontworpen om alle bewegingen die uw ogen moeten maken haarscherp op uw netvlies te krijgen. Elk moment en overal.

Natuurlijk en stabiel zicht

Samen met u brengen wij bij Van Dijk Optiek uw kijkwensen in kaart met behulp van speciale apparatuur en software. De gegevens van de oogmeting, het door u uitgezochte montuur, uw ervaringen met eerdere brillenglazen en uw huidige levensstijl wegen allemaal mee om tot een uniek multifocaal glas te komen. Het gebruik van het visuReal centreersysteem stelt ons in staat de glazen met de hoogste meetprecisie in uw montuur te monteren en is doorslaggevend voor het uiteindelijke kijkcomfort. Wat u ook doet, u hebt altijd natuurlijk en stabiel zicht op de momenten die er voor u toe doen. Bijzonder is ook het gemak en de snelheid waarmee u went aan uw nieuwe bril: Hoyalux iD MyStyle V+ past zich aan u aan, en niet andersom!

Korting uit hoogste segment

Nu bij van Dijk Optiek tot € 200,- korting op deze glazen uit het hoogste segment en mooie kortingen op de andere multifocale glazen uit ons assortiment .

Afspraak

Bel voor een afspraak of vrijblijvend advies: Julianadorp 0223-641582 /Hippolytushoef 0227-59105. Zie www.vandijkoptiekjulianadorp.nl of vandijkoptiekhippolytushoef.nl

De Schakel Wonen & Slapen

Vitario - een matras geheel op maat gemaakt bij de Schakel wonen en slapen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Ieder mens is anders, ieder individueel Vitario-matras ook. Welk matras heeft uw lichaam nodig? Een matras dat voor u persoonlijk gemaakt is, want ieder lichaam stelt andere eisen aan wat u nodig heeft om goed te slapen. Men kan niet voorbijgaan aan kenmerken als lengte, gewicht en lichaamsverhoudingen, als het doel is uw lichaam -en daarmee uw gezondheid- goed te ondersteunen.

Veel op internet en in de handel aangeprezen matrassen claimen alleskunners te zijn. Zo zouden alle mensen tussen 50 en 140 kg prima op één en hetzelfde matras kunnen liggen. Dat ene matras voor iedereen bestaat echter niet. Vooral voor lichte slapers of mensen met lichamelijke problemen zijn deze matrassen zelden een oplossing. Uw lichaam is de maatstaf voor onze technologie. Een matras van Vitario onderscheidt zich doordat het exact op uw lichaam wordt ingesteld en daarna op elk gewenst moment kan worden aangepast. Ieder van de maximaal 24 steunelementen kan, net als alle toplagen, vrij worden samengesteld op positionering en stevigheid. De beste resultaten worden bereikt als bedbodem en hoofdkussen zo zijn vormgegeven dat de efficiëntie van het matras toeneemt. De aanwezige lig-simulator is de sleutel tot een matras dat perfect bij u past.

'Simulo' betekent afbeelden. Dit is precies wat onze, in medisch centrum Salzburg ontwikkelde, lig-simulator doet. Het geeft een exacte afbeelding van lichaamsprofiel en uitgeoefende druk bij het liggen. De simulator is een zeer gevoelig meetapparaat dat bestaat uit druksensoren, gericht aanstuurbare luchtkamers en zelf ontwikkelde configuratie-algoritmes.

Kom het nu zelf ervaren in de showroom van de Schakel wonen en slapen op het Ravelijncenter 4 in Den Helder – www.deschakelwonen.nl

Trekkertrek op tweede Pinksterdag

Trekkerstrek, editie 2017 (Foto: Erwin Slootweg)

WIERINGERWERF - Op Tweede pinksterdag, tien juni, is Het weer tijd voor de trekkertrek, tweede Pinksterdag, 10 juni. Het tweejaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de Agrarische Jongeren Wieringermeer (AJW).

Er komt altijd een hoop werk bij kijken, met name de laatste weken voor de trekkertrek is een drukke periode. Om het evenement tot in de puntjes voor te bereiden wordt het bestuur van de AJW speciaal voor de trekkertrek met een paar man versterkt en wordt een groot beroep gedaan op een groep vrijwilligers en sponsors.

AJW bestuur en de trekkertrek commissie (Foto: aangeleverd)

Tijdens de trekkertrek gaan boeren en ieder die van trekkers houdt de titanenstrijd aan. In verschillende gewichtsklassen wordt erom gestreden de sleepwagen zover mogelijk mee te trekken. Het liefst tot de finishvlag om een full-pull te behalen.

Veel extra hulp van vrijwilligers en sporsors

Reguliere deelnemersklassen, waaronder een dames-, en- een pick-up klasse worden afgewisseld met de PolderPower klasse, demo's van truck- en tractorpulling, er is een mechanisatieshow en ook aan de jongsten is gedacht.

Naast onder andere een springkussen en stormbaan is een mini-trekkertrekbaan te vinden, waar de jeugd kan deelnemen aan een mini-trekkertrek met reeds aanwezige zitmaaiers.

Voor updates; houd de Facebookpagina en site van de Agrarische Jongeren Wieringermeer (www.ajwieringermeer.nl) in de gaten.

De entree van dit evenement is gratis. Publiek is vanaf 09.00 welkom op Industrieterrein de Robbenplaat te Wieringerwerf.

Westfries zijn in de Ronde van de Westfriese Omringdijk

Deelnemers Ronde Westfriese Omringdijk in actie (Foto: Sjoerd Tullenaar)

REGIO - Tijdens de Ronde van de Westfriese Omringdijk 14 juli is Westfriesland vanaf de historische omringdijk op de best mogelijke manier te ervaren. De dijk, die de grens vormt van deze prachtige regio. Deelnemers die de door Le Champion georganiseerde 50, 80 of 135 km trotseren voelen zich echt even Westfries met de pittoreske dorpjes en uitzichten onderweg. De authentieke versnaperingen onderweg maken dit Westfriese feestje compleet.

Broeders, klaaitjes, amandelkrullen en krentenmik zijn bekende begrippen in Westfriesland. Maar in de rest van Nederland wellicht minder bekend. Het zijn allemaal zoete traktaties waarvan de recepten al decennialang van generatie op generatie worden overgedragen. Elk met zijn eigen unieke verhaal. Het klaaitje is bijvoorbeeld een koekje met stukjes chocolade wat sterk lijkt op spetters modder uit de Westfriese sloten.

Sportief meedoen en doneren aan goede doel (Foto: Sjoerd Tullenaar)

Proeven en energieboost

Tijdens de Ronde van de Westfriese Omringdijk kunnen fietsers deze Westfriese lekkernijen proeven langs de route. Eigenlijk is het vooral een 'skoftig' lekker hapje, maar tegelijkertijd krijgen ze de juiste energieboost om weer door te kunnen fietsen over de kilometerslange dijk.

Westfriese molens

Iedereen die zich 14 juli een echte Westfries wil voelen, kan zich tot en met 1 juli 2019 inschrijven via www.rondevandewestfriesomringdijk.nl. Bij de inschrijving kun je direct een vrijwillige bijdrage doneren aan Stichting De Westfriese Molens. Deze stichting is eigenaresse van veertien molens binnen de West-Friese Omringdijk en heeft als doel deze molens in goede, maalvaardige staat te houden. Zo heeft meelmolen De Lastdrager in Hoogwoud dringend restauratie nodig. Een kleine donatie zorgt ervoor dat we nog heel lang van het Westfriese landschap kunnen genieten.

Le Champion bevordert een gezonde en actieve samenleving door mensen via aansprekende sportevenementen te enthousiasmeren om te gaan hardlopen, fietsen en wandelen.

71e hardloopronde van Tuitjenhorn

De junioren-senioren-estafette (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Voor de 71e maal wordt zaterdagavond 6 juli de stratenloop van Tuitjenhorn georganiseerd. Het is de oudste hardloopronde van NoordHolland. Dit jaar is onze stratenloop wederom niet op de gebruikelijke tweede zaterdag van augustus, omdat dat midden in de schoolvakanties valt maar op 6 juli, één week voor de start van de schoolvakanties in de Noordelijke helft van Nederland.

Wederom dit jaar een 5 km trimloop en een 10 km Wedstrijd/trimloop. De 10 km Wedstrijdloop wordt gesponsord door de RABOBANK onder de naam RABO GOLDEN ONE. Voor de senioren zijn er op de 10 km leuke geldprijzen te verdienen. Voor de jeugd zijn er fraaie bekers. Daarnaast dit jaar aan het slot wederom een junioren-senioren-estafette van vier kleine rondes voor bedrijven/straten/clubs/vrienden etc. We hopen hierbij op een grote deelname.

Winnares Inge de Jong van vorig jaar (nr. 118) (Foto: aangeleverd)

Om 17.00 uur start de eerste jeugdgroep. Voor de andere starttijden, zie de website.

TeamDistanceRunners

Er zijn inmiddels contacten gelegd met de loopgroep TeamDistanceRunners en andere snelle regionale lopers en loopsters om een aantal zeer snelle mensen naar Tuitjenhorn te halen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking voor de volwassenen is na afloop in Café de Vriendschap waar na afloop wordt doorgefeest met o.a. zanger Tim Duinmaijer.

Meer informatie is terug te vinden op de website www.hollandia-t.nl

Baggerdag, een modderig spektakel

(Foto: aangeleverd)

BARSINGERHORN - Baggerdag is de jaarlijkse activiteitenmiddag waarbij alle spelletjes in het teken van modder staan. Lekker met je vrienden door de blubber rollen, niets is te gek. Baggerdag is de dag dat je vies móet worden. De 14de editie van Baggerdag vindt zondag 16 juni plaats.

Ben je in de leeftijd van 8 tot 14 jaar, dan kun je je alleen of samen met je vrienden en vriendinnen opgeven. De teams (van 8 tot 10 personen) worden tijdens Baggerdag ingedeeld in leeftijdsgroepen, op deze manier hoeven de jongsten niet tegen de oudsten te strijden.

Baggerdag vindt elk jaar plaats op de ijsbaan in Barsingerhorn en begint om 13:00. De poorten zijn vanaf 12:45 geopend.

Baggervoetbal

Ook dit jaar komt het populaire spijkerbroekhangen en baggervoetbal weer terug. Bereid je voor door alvast je spierballen te trainen en nieuwe trucjes te oefenen met de voetbal. Het wordt hoe dan ook een fantastisch leuke dag, gevuld met modder (dus waarschuw je moeder maar alvast).

Meld je gelijk aan op www.baggerdag.nl, want vol is vol!

Isolatie en warmte: hoe werkt het?

Hoe werkt een isobooster (Foto: aangeleverd)

Isolatie in uw huis creëert een weerstand tegen temperatuurverlies en verlaagt de verwarmings-, maar ook de koelingskosten. We horen van de overheid en allerlei milieu organisaties dat we moeten isoleren. Maar vraag de gemiddelde Nederlander hoe dat nou werkt en wat het is en je krijgt een vragende blik. Dus wij zijn er eens ingedoken: Hoe werkt isolatie nou? En waarom werkt reflecterende isolatie, zoals Isobooster, beter dan andere isolatievormen?

Om te begrijpen hoe isolatie werkt, moet je iets begrijpen over hoe warmte zich gedraagt en hoe het beweegt. Warmte en koude bewegen op drie manieren: via overdracht (geleiding), via stroming (convectie) of via straling.

Temperatuur en een kopje koffie

Dit is het best te illustreren aan de hand van een kopje koffie. Als je het kopje koffie met je handen aanraakt voel je de warmte van de koffie: dit is warmte overdracht door geleiding.

Stroming

Houd je je handen boven het kopje dan voel je de warme lucht opstijgen van de koffie, oftewel stroming.

Straling

Houd nu je handen om het kopje heen, maar raak het kopje niet aan: wat je voelt is straling. Overigens kun je dit ook doen met een kopje thee. Hou er rekening mee dat straling de enige vorm is die je volledig kunt blokkeren: reflecteren met Isobooster is dus altijd beter dan traditionele vormen.

Wegvloeien warmte

Het is ook belangrijk te weten dat temperatuur altijd wil stabiliseren: warmte heeft de gewoonte van warm naar koud te vloeien, tot er geen temperatuurverschil meer is.

In een woning betekent dit dat in de winter de warmte van alle verwarmde kamers direct naar de onverwarmde ruimten vloeit, zoals bijvoorbeeld vlieringen, garages, muren en vloeren. Het zoekt de ruimten en materialen waar een verschil in temperatuur is.

Buitenwarmte vloeit naar koele ruimten

In de zomer tijdens een warme dag vloeit de buitenwarmte van de buitenlucht naar de koelere ruimten in het huis, bijvoorbeeld van zolder. Dit is merkbaar als je op een hete dag in een traditioneel geïsoleerde zolder gaat staan: meestal is het niet uit te houden. Een met Isobooster geïsoleerde zolder is dan nog steeds aangenaam.

Wooncomfort bewaren

Om het comfort van de woning te bewaren, werkt in de winter de verwarming om de temperatuur in stand te houden en warmte te creëren. In de zomer werkt de airconditioning om de warmte af te voeren.

Water scheppen aan het strand

In een slecht of niet geïsoleerd huis kost dit nogal wat energie: warmte of koude stroomt vrijelijk door de slechte isolatie heen. Een beetje alsof je water uit een kuil aan het strand probeert te scheppen. Een goede isolatie van een woning kan deze cyclus van energieverbruik doorbreken.

Isobooster

Door het gebruik van Isobooster wordt je woning niet warmer, maar wordt je verbruik wel lager: de verwarming of airco heeft namelijk minder energie nodig om de gewenste, behaaglijke temperatuur te behouden.

Hoe werkt isolatie?

De meest traditionele isolatiematerialen werken door temperatuur overdracht of stroming te vertragen. Let wel, dit is niet stoppen, maar vertragen. Dit werkt hetzelfde met koude.

Dikke jas

Dit maak je zelf elke winter mee: Je hebt vast wel eens in de winter met een dikke jas moeten stilstaan, of wachten. De jas houdt de kou niet tegen, maar vertraagt het wegvloeien van je lichaamswarmte. Na een uur stilstaan heb je het gewoon koud. De thermosfles (op basis van reflectie) werkt ook beter dan de theemuts (op basis van overdracht) van vroeger.

Isobooster weerkaatst straling volledig

Isobooster, de reflecterende isolatie, weerkaatst de straling van koude en warmte volledig. Het stuurt de koude of warmte in feite terug naar waar het vandaan komt. Door te weerkaatsen blokkeert Isobooster de straling in plaats van het vertraagd door te laten.

Regie over gas en elektriciteitsrekening

Hiermee neem je de regie over het klimaat in je eigen woning, en tegelijkertijd de regie over je gas- en elektriciteitsrekening.

Mocht je hier meer over willen weten, of meer willen weten hoe je door middel van Isobooster de stookkosten omlaag kunt krijgen, neem dan gerust eens contact op met EAN Wieringerwerf.

Zomer Open Dagen bij M.M. Metamorphosis

Kom langs tijdens de Zomer Open Dagen op 13, 14 en 15 juni. (Foto: aangeleverd)

SLOOTDORP - Elk seizoen heeft zijn eigen kracht en bij de zomer denken we aan vakantie. Hoe leuk is het om die sfeer in huis te verwerken? M.M. Metamorphosis houdt donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juni de Zomer Open Dagen.

Laat de zomer maar beginnen met M.M. Metamorphosis

M.M. Metamorphosis laat ideeën zien op het gebied van behang, vloeren en gordijnen. Klanten kunnen thuis of in de showroom geholpen worden bij de indeling van het huis. Maak hiervoor een afspraak en M.M. Metamorphosis zorgt voor een passend plan voor bijvoorbeeld de tuin, woonkamer of het kantoor.

Wensen

Alle wensen worden hierin verwerkt. De vertrekken worden ook voorzien van plantaardige arrangementen met potten en eventueel planten voor in huis en de tuin.

Nieuwsgierig? Bekijk de webshop op www.mm-metamorphosis.nl of kom naar de Zomer Open Dagen. Het adres is Schelpenbolweg 6 in Slootdorp. Meer informatie of een afspraak maken? Bel met Marjolein: 06-10080571. Het advies is gratis bij afname van producten. E-mail: marjolein.m@tiscali.nl. Kijk ook op Facebook: metamorphosis.slootdorp.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN – Bij Koi, Vijver & Fishing kunnen belangstellenden terecht voor vijvervissen, waaronder goudvissen, goudwindes, sarasa's, shubunkin, steuren en graskarpers. Ook voor een uitgebreid assortiment waterplanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van zwemvijvers.

Een vijver is rustgevend

Eigenaar Brian Bing vertelt over de praktische kanten van een zwemvijver. "Een zwemvijver kan je goed integreren in de bestaande tuin. Het is esthetisch verantwoord, je hebt geen 'blauwe vlek' in je tuin, het water is helder zonder dat je gebruik maakt van chemicaliën, het vergt weinig onderhoud en verbruikt minimaal vier keer minder energie."

Beschikbare ruimte

In het zwemgedeelte zijn geen vissen en planten. Salamanders komen wel voor in die sectie, met name in het voorjaar vanwege de voortplanting. In de zomer zijn ze weer verdwenen. Planten worden gebruikt voor de zuivering van het water en staan in verbinding met het zwemgedeelte. Waar de locatie aan moet voldoen? Bing: "We komen altijd de tuin bekijken op beschikbare ruimte, hoogteverschil en de hoeveelheid bomen die eventueel geruimd moeten worden. Ook het grondwaterpeil wordt bekeken, omdat we op een droge grond moeten werken. De aanleg duurt twee tot drie weken voor een natuurlijke zwemvijver, en één week extra voor een gemetselde vijver. Een bouwvergunning is niet nodig."

In ecologische zwemvijvers zuiveren planten met holle stengels, zoals riet en kalmoes, het water op een natuurlijke wijze. Het zwemwater wordt via een pomp in een constante stroom door het ecologisch filter geleid. Zwemmen met zonnebrandcrème is geen probleem, dit wordt afgebroken door het filtersysteem.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. Zij maken graag vrijblijvend een offerte voor de klant. Een gratis watertest, inclusief advies voor een glasheldere vijver.

Ook kan men bij hen komen vissen op Karper, steur en forel. De Forellen mogen ook mee genomen worden. Men kan komen vissen met de eigen hengelbenodigdheden, maar ook hebben wij hengels in de verhuur. Levend aas is op voorraad.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439 of 06-53923672. Meer informatie over het vissen, en aanleg (zwem) vijvers: www.koi-vijver.nl.

Negen nieuwbouwappartementen Kerkbuurt Tuitjenhorn

Heerlijk wonen in Tuitjenhorn. (Impressie: aangeleverd )

TUITJENHORN – In samenwerking met Magnusveste B.V. organiseert Makelaardij Westhuis de verkoop van de negen energiezuinige 2-kamer appartementen van het project 'Kerkbuurt in Tuitjenhorn'.

De appartementen vormen samen een kleine wooncluster in twee verdiepingen. Het geheel wordt gebouwd in een moderne 'schuurwoningstijl' en is geschikt voor jong en oud. De woningen kenmerken zich door een geweldige isolatie en energiezuinige voorzieningen zoals zonnecollectoren waardoor de maandlasten erg laag zijn. Het onderhoud gebeurt als collectief in een Vereniging van Eigenaren en bewoners hebben derhalve geen werkzaamheden buitenom. Nooit meer schilderen of uw goten leeghalen. Bergingen bevinden zich onder de woning van nr. 24.

Parkeerplaatsen

Tevens op eigen perceel ook parkeerplaatsen.
Op zoek naar een kleinere woning, maar met alle luxe en comfort van nu? Reageer dan snel en wij sturen u geheel vrijblijvend de brochure toe. Ook behoort een Gratis Waardebepaling van uw huidige woning tot de mogelijkheden. Oplevering van het complex is in 2020.
Prijzen vanaf € 207.500,- tot € 213.000,- v.o.n. Er zijn nog vier appartementen beschikbaar!

Informatie: Makelaardij Westhuis, Laan 2 in Schagen, 0224-217119, info@makelaardijwesthuis.nl

Schatgraven Petten

Bijzondere knutseldag in Petten (Foto: aangeleverd)

PETTEN - Tweede pinksterdag, maandag 10 juni, is het extra leuk bij Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee aan Strandweg 4 in Petten. Kapitein Dijk komt langs om samen met kinderen op zoek te gaan naar een schat. Binnen is er een bijzondere knutselactiviteit voor kinderen. Iedereen is welkom tussen 11 en 16 uur voor een gratis bezoek. Kapitein Dijk is een gevreesde grapjas. Hij is de kapitein is van het Dijkschip en heeft al jaren de taak om de burgers te beschermen tegen de grillen van de natuur. De kapitein heeft veel bewondering voor de mensen uit Petten die zo dicht aan zee wonen, dat hij voor de jeugd een schat heeft begraven. Hij heeft een speurtocht uitgezet die leidt naar de schat. Lukt het de kinderen om de schat van Kapitein Dijk te vinden? Vanaf 11.30 tot 15.30 kunnen kinderen elk uur meedoen.

De Woon Winkel levert maatwerk

De nieuwe showroom van De Woon Winkel biedt volop keuze (Foto: VINCENT DE VRIES)

WINKEL - De Houten Meubel Outlet heeft met De Woon Winkel vorig jaar een nieuw concept aan haar winkelformule toegevoegd. Aan de Zandwilg 20-22 is vorig jaar De Woon Winkel toegevoegd. Inmiddels is de totale showroom 1500m2 groot geworden.

"In de Outlet verkopen we artikelen die we in partijen inkopen en in De Woon Winkel kunnen we echt maatwerk leveren", legt Sandra uit.

De winkel ademt een moderne en industriële stijl. "Wij kiezen echt voor deze stijl", verduidelijkt Sandra. "Hierbij luisteren we naar onze klanten. Zodoende hebben we een ruim aanbod aan meubelen, tafels en accessoires waarbij mensen zelf kunnen mixen en matchen. Combineer een fauteuil bijvoorbeeld met een naar eigen wens samengestelde bank in De Woon Winkel."

Waar men in de Outlet kan aanschaffen wat er op dat moment aanwezig is, worden alle wensen vervolmaakt in de nieuwe showroom van De Woon Winkel. "Wij kunnen alles leveren in overleg met de klant", vertelt Danny. "Denk aan kleurstelling en materiaal, zoals leer of stof. Met De Woon Winkel leveren wij echt maatwerk. Het assortiment van De Woon Winkel wordt binnenkort compleet vernieuwd. Daarom zijn er momenteel flinke kortingen op de huidige showroommodellen."

Profiteer van de hoge kortingen of bekijk de alvast een deel van de nieuwe collecties.

Houten Meubel Outlet, De Woon Winkel en erBij WoonOutlet, Zandwilg 21, tel. 0224-850926. Zes dagen in de week open en Tweede Pinksterdag met een extra feestelijke openstelling. Meer informatie: www.houtenmeubelenoutlet.nl, www.dewoonwinkel.nl en www.erbijwoonoutlet.nl.

Babbeltrucs

PETTEN - In het dorpshuis krijgt u woensdag 5 juni voorlichting over babbeltrucs.

Eline Berlijn, wijkagent van onder andere Petten, komt om 10.30 uur in het DOP voorlichting geven over babbeltrucs. Oudere bewoners zijn vaker het slachtoffer van babbeltrucs. Ook in Petten heeft zich dit de laatste tijd afgespeeld. Vandaar dat Eline Berlijn graag voorlichting wil geven over dit onderwerp. Iedereen is van harte welkom in het Dorps Ontmoetings Punt om deze bijeenkomst bij te komen wonen.

Eerste pinksterdag open

Het dorpshuis is zondag 9 juni open, vanaf 10.00 uur. Bibliothecaressen Ella en Ineke verkopen de boeken die we dubbel hebben of verouderd zijn. De prijzen varieren van € 0,50 tot een paar euro per boek, dit alles ten bate van het Dorps Ontmoetings Punt.

De vrijwilligers van het Rode Kruis zijn ook aanwezig om spullen die door de dames van de handwerkgroep gemaakt zijn te verkopen, de opbrengst is voor de goede doelen van het Rode Kruis.

Tweede pinksterdag dicht

Het DOP is tweede pinksterdag gesloten.

Locatie: Zijperweg 1a.

Koken op de camping bij DE JONG

Een kok laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. (Foto: aangeleverd)

HILLEGOM DE ZILK - 'Koken op de camping'; daar draait het tweede pinksterdag - maandag 10 juni - bij DE JONG Kampeer & Recreatie allemaal om. Een echte kok, die tevens fervent kampeerder is en van het buitenleven houdt, laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. Hierbij wordt dan niet per definitie aan BBQ'en gedacht, maar ook aan een lunch, een compleet avondmaal en heerlijke snacks. Ook met de bekende Franse stokbroden heeft deze kok fantastische ideeën.

Demonstraties op de skottelbraai

Uiteraard wordt het BBQ'en niet vergeten. Bij DE JONG staat de week van 8 tot en met 15 juni volledig in het teken van de vader. En ja, als het om eten gaat is het BBQ'en veelal de taak en/of hobby van de man. Naast de kok is tweede pinksterdag bij DE JONG dan ook de vertegenwoordiger van Cadac - de fabrikant van de bekende skottelbraai - aanwezig. Naast het maken van heerlijke BBQ-gerechten vertelt hij alles over de verschillende types skottelbraai en de vele mogelijkheden.

Win een skottelbraai

Als extraatje voor de vaderdagweek verloten DE JONG en Cadac een skottelbraai 'Orange'. Deze speciale uitvoering is niet te koop en alleen te winnen via de winactie. Meer informatie over deze actie en alle activiteiten en het tijdschema van de demonstraties zijn te vinden op www.dejongrecreatie.nl en op Facebook (De Jong Kampeer en recreatie).

DE JONG Kampeer & Recreatie is te vinden aan de Beeklaan 18a-24a in Hillegom De Zilk. De grote kampeer- en outdoorwinkel en de showroom met campers, caravans en vouwwagens zijn uiteraard tijdens dit evenement ook geopend.

Kleindier feestweek bij Ruiter&Dier Zeeman

Kleindier feestweek bij Ruiter&Dier Zeeman (Foto: aangeleverd)

Aankomende week is het feest in Winkel, waar samen met de kleindiervereniging W&O een feestweek wordt georganiseerd. De megastore staat geheel in het teken van kleindieren, meerdere dieren van leden van de vereniging worden tentoon gesteld, zoals div soorten kippen, konijnen en andere dieren.

Dinsdagavond 4 juni 19.30 is er een voorlichtingsavond voor het hobbymatig houden van kippen door Black en White van educatief centrum voor kleine knaagdieren, zij kunnen u van alles vertellen over de verzorging, onderhoud, hok en voeding van de kip. U kunt zich nog opgeven online of even bellen.
Woensdag 5 juni vindt een KleindierKeuring plaats door echte keurmeesters van W&O-Winkel. De kinderen kunnen dan langskomen met een kleindier (geen hond of kat) dit vindt plaats tussen 15.00 en 16.00. Er zijn mooie prijzen te winnen voor het bijzonderste, leukste en liefste dier. En voor ieder kind met dier een goodybag.
Op de donderdag- en vrijdagmiddag is er een speurtocht uitgezet door de winkel. Leer op deze manier samen met uw kind meer over onze dieren. Heeft u kind daarna zin om te kleuren, doe dan mee aan de kleurwedstrijd.

De megastore van Ruiter&Dier Zeeman is zeker de moeite waard voor een bezoek, de gehele week ontvangt iedere kleindierklant een verrassing. Voor meer informatie kijkt u op de site: www.ruiterendierzeeman.nl.

Excursie natuurgebied Kleimeer

Kleimeer. (Foto: aangeleverd)

KOEDIJK - Dichtbij Alkmaar, grenzend aan het Geestmerambacht, ligt het natuurgebied Kleimeer. Staatsbosbeheer stelt dit bijzondere gebied vier keer per jaar voor open voor een excursie. Deze excursies worden onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer gehouden op woensdagmiddag 5 en 12 juni om 14.00 uur en op donderdagavond 6 en 13 juni om 19.00 uur. Belangstellenden kunnen zich nog opgeven.

Vooral in het voorjaar is de Kleimeer een interessant natuurgebied, zeker voor liefhebbers van bijzondere planten en vogels. De wandeling start vanaf de parkeerplaats aan 't Vlasgat in Koedijk Noord en duurt twee uur. Deelname kost € 6,50 p.p. voor de middagwandeling en € 8,50 per p.p. voor de avondwandeling. Kinderen vanaf acht jaar zijn welkom. Aanmelden kan online via www.staatsbosbeheer.nl/kleimeer

Magisch zomerfeest bij De Hooijbergh

Kinderopvang De Hooijbergh houdt dit jaar zaterdag 15 juni het jaarlijkse zomerfeest. Het thema van dit jaar is Disney.

Er staan vele activiteiten gepland zoals boogschieten als Robin Hood of zwemmen als een echte zeemeermin.

Het Disney feest is voor alle kinderen van De Hooijbergh en hun ouders, maar is tevens bedoeld als een open dag. Zo kunnen alle andere belangstellenden meegenieten van deze gezellige middag en komen kijken bij deze kinderopvang. Disney is voor alle leeftijden, net als het feest.
Kinderen kunnen verkleed komen als hun favoriete Disneyfiguur. Iedereen is welkom van 14-17 uur. Toegang: gratis.

Fractieoverleg D66 Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA - In juni staan 2 fractievergaderingen gepland.

Woensdag 5 juni 20.00 uur in MFA de Ontmoeting Verwachting 1 Anna Paulowna vergaderruimte: Cent raal Station. Onderwerp: de jaarrekening 2018.De financiele resultaten zijn belangrijk en daarbij willen wij nagaan of dat wat in de begroting 2018 is opgenomen ook werkelijk gerealiseerd is.

Woensdag 12 juni 20.00 uur in MFA de Ontmoeting Verwachting 1 Anna Paulowna vergaderruimte: Robbenoord bos Dit is de voorbereiding op de reguliere raadsvergadering van 20 juni. Wilt u hierbij aanwezig zijn, dan graag melden bij: liesbethvlietstra@hollandskroon.nl

Kom naar de speeddate bij 's Heeren Loo

Sanith Prins leeft zich in in de persoon (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - "Elke dag opnieuw zoek ik hoe ik mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) kleine en grote vraagstukken kan helpen oplossen. Ik ga op zoek naar de persoon achter het gedrag. Want wat iemand zegt is niet altijd wat er bedoeld wordt."

Aan het woord is Sanit Prins. Met humor, nabijheid bieden, directheid maar vooral door zich in te leven in de persoon, helpt hij cliënten. Zorgverlening vraagt veel van je. Alleen als je helemaal jezelf bent en onderdeel bent van een goed team, kun je mensen met MVG helpen. "Gisteren zocht ik naar een oplossing voor Tim die weigerde te gaan slapen. Ik weet dat Tim graag iets voor anderen doet. Hij wilde mij graag helpen zijn knuffelbeer naar bed te brengen. De stap om naar zelf naar bed te gaan werd hiermee kleiner. Tim ging met zijn knuffelbeer mee, de weerstand was verdwenen. Mij geeft het voldoening als ik naar huis ga en de cliënten hebben een mooie dag gehad zonder escalaties. Op die manier heb ik echt iets voor iemand betekend."

Wil je weten of een baan binnen de MVG doelgroep ook bij jou past? Meld je dan aan voor de speeddate van 13 juni voor werken binnen de MVG doelgroep binnen 's Heeren Loo. Graag aanmelden via recruitment@sheerenloo.nl.

Zo lang mogelijk thuis

Archieffoto, op de foto staat niet mevrouw Valk (Foto:Marijke Trienekens)

Mevrouw Valk heeft haar hele leven in een klein dorpje in de Kop van Noord-Holland gewoond. Ze kende haar man al vanaf de lagere school die toen nog midden in het dorp stond. De school is er allang niet meer. Samen met haar man heeft ze de kruidenierswinkel van haar ouders overgenomen. Die hebben ze veertig jaar gerund. Toen de bakker en de slager dicht gingen, zijn ze heel lang de enige winkel in het dorp geweest. Geen van hun zes kinderen had interesse om de winkel over te nemen. Wegens gebrek aan een opvolger is de winkel daarom dichtgegaan toen zij met pensioen gingen.

Toen haar man ziek werd, heeft ze hem thuis tot het einde toe kunnen verzorgen. Dat is alweer vijf jaar geleden. Nu is mevrouw Valk zelf ziek; de wijkverpleging komt dagelijks langs en ook de huisarts is er wel elke week. Het gaat niet goed en mevrouw Valk weet dat het einde nadert. De mensen in het dorp weten dat ook. Ze weten ook dat mevrouw Valk niets liever wil dan -net zoals haar man- tot het einde in het dorp blijven wonen. Met de twee kinderen die nog in de buurt wonen, hebben ze een uitgebreid plan gemaakt om deze diepgewortelde wens te vervullen.

Wat voor mevrouw Valk geldt, geldt voor heel veel mensen. Steeds vaker lukt het dat mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Zorg die in het verpleeghuis wordt geboden, kan ook steeds vaker thuis gegeven worden. Dit vereist wel een heel goed samenspel tussen huisarts, wijkverpleging, maar vooral ook de familie en andere mantelzorgers. Mevrouw Valk is inmiddels overleden. Met inzet van iedereen is het gelukt om haar tot het einde toe in het dorp te kunnen laten wonen. Haar laatste rustplaats is op de begraafplaats naast de kerk. In haar eigen dorp.

Thuiszorg Samen | Tel.: 088- 6194100 | www.woonzorggroepsamen.nl

Rode Kruis maakt werk van veiligheid in huis

Het Rode Kruis voert samen met de brandweer woningchecks uit, zoals hier in Egmond-Binnen. Rens Harzing Fotografie

REGIO - Het Rode Kruis helpt mensen sterker en zelfredzamer te worden in noodsituaties. Hiervoor organiseert de noodhulporganisatie workshops en woningchecks. In de regio Noord-Holland Noord is het Rode Kruis hierin een samenwerking gestart met de Brandweer.

Helma Brouwer van het Rode Kruis vertelt: "Gezamenlijk voeren we woningchecks uit, waarbij we met de bewoner door het huis gaan en letten op val- en brandgevaar en tips geven voor inbraakpreventie. Met name in de regio Bergen en Egmond zoeken we dringend vrijwilligers die de woningchecks willen doen!"

Goed Voorbereid

Nicolle is al een aantal jaren Workshopleider Goed Voorbereid en tevens Woningchecker bij het Rode Kruis. "Voordat ik aan deze functies begon, werd ik goed opgeleid bij het Rode Kruis. Ik krijg er veel energie van, vooral door de leuke interactie met de mensen. De woningchecks sluiten naadloos aan op de workshops, zo leert men van alles over hoe men inbraak, brand en valongelukken kan voorkomen."

Vluchtroute

Marianne volgde onlangs een workshop van Nicolle en kijkt terug op een leerzame middag. "Het is goed om met veiligheid in huis bezig te zijn. Ik neem als voorbeeld een vluchtroute. Ik ben gestopt om spullen op de trap te leggen, want wanneer je onverwachts moet vluchten, is de kans groot dat je dat op de tast moet doen. Je zou dan over de spullen kunnen vallen."

Belangstelling voor een vrijwilligersfunctie bij het Rode Kruis? Bekijk de vacature in deze zorgspecial of kijk op www.brandweer.nl/brandveiligheid/woningcheck .

Slim Fit diëtist & lifestyle coach

De diëtisten van Slim Fit (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Wij zijn de diëtisten van Slim Fit diëtist en lifestyle coach. We bieden persoonlijke, betrokken en professioneel begeleiding op het gebied van voeding, gezondheid en leefstijl.

Wilt u zich fitter voelen of meer grip krijgen op uw gewicht? Wilt u uw bloedglucosewaarden bij Diabetes verlagen of meer uitleg over voeding bij een verhoogd cholesterol of een verhoogde bloeddruk? Voeding en uw levensstijl spelen hierin een belangrijke rol.

Ons team van diëtisten is uitgebreid geschoold op medisch gebied en daarnaast werken wij nauw samen met andere zorgverleners. Onze drijfveer is langdurig resultaat op een gezonde verantwoorde manier bereiken en daarbij gezondheidswinst behalen.

Binnen ons team heeft ieder zijn eigen specialisaties, zoals voeding bij artrose, COPD, Diabetes Mellitus, Hart- en vaatziekten, kinderdiëtiek, eetstoornissen, ouderen, oncologie en Parkinson. Maar ook maag-darmklachten (prikkelbare darmsyndroom) is een veel geziene klacht. Via het FODMAP dieet zien wij veel mensen in klachten verminderen of raken zij zelfs volledig klachtenvrij. Wij werken met praktische tips, afgestemd op persoonlijke situaties en daarnaast bieden we coaching. Kortom; voeding is onze passie! Wij hebben spreekuur in Schagen bij Pand Raak op de Laan 21. Daarnaast hebben wij locaties op Texel, in Breezand en in Den Helder.

Vraagt uw gezondheid om een passend voedingsadvies? Vraag dan gerust vrijblijvend om meer informatie. Behandeling bij Slim Fit diëtist en lifestyle coach wordt vergoed vanuit het basispakket*. Meer informatie: www.slim-fit.nu info@slim-fit.nu of tel:
06-34305194

Foto 17-3-2019 schagen op zondag

Nieuw adres Lijf & Visie in Schagen

Het team van Lijf & Visie (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Lijf & Visie biedt de zorg van de Beethovenlaan en de Witte Paal per heden voortaan op de Piet Ottstraat onder één dak. Daarmee bieden wij onze klanten een betere bereikbaarheid aan van onze diverse zorgactiviteiten op deze herkenbare en centraal gelegen locatie. Onze diensten op de Groeneweg 1a bij FitForFree blijven ongewijzigd.


Praktijkeigenaar Wouter Teitsma is trots op wat het team van Lijf & Visie heeft bereikt: "Afgelopen jaar zijn we sterk gegroeid: we zijn samengegaan met Lijf & Visie (Soest & Amsterdam) en we hebben ons aanbod van Fysiotherapie, Manuele Therapie, Sportfysiotherapie, Echografisch Onderzoek en Dry Needling uitgebreid met Sportmassage, Medisch Fitness, ZwangerFit, Adem & Koude Training en Lijf & Visie Revalidatie, een medisch specialistisch revalidatiecentrum."

Deze groei hebben we gezamenlijk gerealiseerd met een geweldig team in Soest, Amsterdam en Schagen. We hebben onze krachten gebundeld om de beste zorg te kunnen blijven bieden. Met de uitbreiding van diensten hebben we nu een compleet aanbod voor iedereen die zijn of haar functionele gezondheid wil herstellen, behouden en optimaliseren.

Met Lijf & Visie verhuizen de praktijken van orofaciaal fysiotherapeut Jacco Schekkerman, bekkenfysiotherapeut Mea Ligthart, osteopaat Peter-Johan Dillo en ergotherapeut Inge Hemkes mee naar de Piet Ottstraat. "Gezamenlijk werken onder één dak resulteert tot een meerwaarde voor onze patiënten en therapeuten", schrijft Wouter Teitsma van Lijf & Visie.

Lijf & Visie groeit door! Bewegen jullie mee? Ontdek op de site wat we voor jou kunnen betekenen. Alles over ons nieuwe onderkomen vind je op www.lijfenvisie.nl/nieuws. ¶

Op zoek naar een optometrist?

Optometrist Nancy (Foto: aangeleverd)

De optometrist onderzoekt de ogen anders dan de opticien. Waar de opticien vooral kijkt naar de sterkte van de ogen, kijkt de optometrist of het oog gezond is. De optometrist spoort oogziektes en oogaandoeningen op én zorgt voor het optimale zicht met bril of contactlenzen.

Bij Max Voor Ogen hebben wij een zeer ervaren optometrist, Nancy Brienesse, waar u uw ogen met een gerust hart kunt laten controleren. Nancy werkte twaalf jaar in een oogziekenhuis en maakt nu een combi tussen winkel en ziekenhuis. Max Voor Ogen heeft geïnvesteerd in de meest moderne apparatuur, zodat haar onderzoek in de winkel niet onder doet voor het onderzoek in het ziekenhuis. Wij zijn de enige winkel in Schagen en omstreken met deze high-tech apparatuur en klinische kennis op het gebied van Optometrie. Hiermee kan Nancy in een zeer vroeg stadium glaucoom, maculadegeneratie en staar herkennen.

Nancy is KP geregistreerd en uiteraard lid van de Optometristen Vereniging Nederland waardoor kwaliteit gewaarborgd is. Ze is ook zeer betrokken bij de gezondheid van de ogen van jonge kinderen. Niet alleen doet zij onderzoek bij kinderen vanaf 8 jaar, sinds kort is zij ook Myopie Management Expert.

Myopie (bijziendheid) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Inmiddels is het op weg om de nummer 1 oorzaak van blindheid te worden. Benieuwd naar het risicoprofiel van uw kind? Doe de test op www.ikkijkverder.nl.

Dus: bij familiaire oogziektes als glaucoom en macula degeneratie, bij diabetes, prisma metingen, Fixatie Disparatie onderzoek bij kinderen, maak een afspraak bij Nancy Brienesse.

Max Voor Ogen, Gedempte Gracht 31, 0224-217082,
www.maxvoorogen.nl

Praktijk Podotherapie Abrahams

De praktijk aan de Baljuwstraat. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Is het bekend dat mensen in hun leven ongeveer vier keer de aarde rondlopen? De voeten krijgen het dus te verduren. Doen voeten, enkels, knieën, heupen of de rug pijn? Een podotherapeut is een erkend specialist op het gebied van voeten en houding en kan uitkomst bieden.

De voeten bestaan uit maar liefst 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. "De spieren, pezen en botten dragen ons elke dag naar onze bestemming en bepalen deels onze houding. Een probleem met uw voeten kan leiden tot andere lichamelijke klachten", aldus de podotherapeut in Praktijk Abrahams die deze klachten voorkomt en verhelpt. Ook geeft zij preventief advies om klachten te voorkomen. Voor een bezoek aan een podotherapeut is geen verwijzing van de huisarts meer nodig.

Een podotherapeut kijkt naar: Stand- en vormafwijkingen van de voet (platvoeten, holvoeten, hallux valgus), teenafwijkingen (zoals hamertenen of scheve tenen), huidproblemen (zoals eelt of likdoorns), overbelastingsklachten, voetproblemen door slecht schoeisel, voetklachten die samenhangen met onder meer diabetes en reuma.

Podotherapie wordt over het algemeen vergoed vanuit de aanvullende pakketten van verzekeringen. Iedere verzekeraar en elk pakket heeft zijn eigen vergoedingen en voorwaarden. Informeer voor vergoedingen bij de zorgverzekeraar of kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.

Voorlichting cosmetische chirurgie

ALKMAAR - Centrum Oosterwal, de huid- en spataderspecialisten, organiseert 13 juni een informatieavond over cosmetische chirurgie.

Plastisch chirurg dr. Robert Kanhai geeft voorlichting. Als u een cosmetische behandeling overweegt, is het verstandig u goed te laten voorlichten. Aan de hand van beeldmateriaal worden verschillende cosmetische ingrepen besproken. Wat kun je verwachten van een ooglidcorrectie, wat is een wenkbrauwlift precies, hoe gaat een facelift in zijn werk en wat is er mogelijk met lipofilling? Al uw vragen komen aan bod.

Locatie: Comeniusstraat 3, 19-20.30 uur. Aanmelden: 072-5157744 of www.centrum-oosterwal.nl.

Baasje Gezocht voor haantje Liberté

Haantje Liberté (Foto: aangeleverd)

Het wordt steeds erger de laatste tijd met het dumpen van hanen in de regio. Er komen veel meldingen binnen van loslopende hanen op vreemde plekken. Liberté is duidelijk een dumpdier. Samen aangetroffen met een ander haantje in een weiland waar in de verre verste geen bewoning te vinden was.

Ze zijn samen opgevangen bij de DierenOpvang op de Ambachtsdijk in Tuitjenhorn waar de hanen verblijven nu vol bezet zijn. Beide waren graatmager en zaten vol met luis.
Uiteraard zijn ze inmiddels tegen van alles behandeld en goed gevoerd en zien ze er gelukkig al een stuk beter uit. Alhoewel Liberté wel een bijzonder uiterlijk heeft. Het zit een beetje tussen woest, beatle en grappig in.
Hij is duidelijk familie van de krul-zijdehoen. Een bijzonder verschijning, dat wel dus.
Hoe dan ook, het blijft een haan en het is lastig daar weer een adresje voor te vinden. Maar wie weet. En behalve deze beauty zitten er helaas nog veel meer hanen in de opvang die een goede plek zoeken.

Meer weten of kennis komen maken? Neem dan contact op met de DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. 0224-551818 of via www.dierenasiel-schagen.nl