Bergens Nieuwsblad

10 april 2019

Bergens Nieuwsblad 10 april 2019


'Het wordt weer een fantastische Koningsdag'

Jelle de Boer, voorzitter van Oranjevereniging Bergen is trots op het programma op Koningsdag. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Door Ruud de Waard

BERGEN – Bergen bruist weer op Koningsdag op 27 april. Tussen 09.00 en 19.00 uur, heeft het bestuur van Oranjevereniging Bergen weer een interessant programma samengesteld, voor jong en oud. ''Ieder jaar is Koningsdag weer een echt Oranjedorpsfeest. Ik ben blij met onze mensen die weer veel werk hebben verzet om dit feest voor iedereen te laten slagen. Ieder jaar is het weer een hele prestatie,'' zegt Jelle de Boer, voorzitter van Oranjevereniging Bergen.

Jelle de Boer van Oranjevereniging Bergen trots op programma

Natuurlijk is het slagen van Koningsdag grotendeels afhankelijk van het weer. Bij mooi weer komen er duizenden mensen op het feest af. Niet alleen uit Bergen zelf, maar ook uit de naast gelegen dorpen en zelfs uit Alkmaar. Vooral voor de jeugd is er op Koningsdag van alles te doen. Optredens van Circusschool Tefredo, Poppenkast Pluim en nieuw is de komst van een heuse verfspatmachine. ''Maar ook de Bello het treintje, de zweefmolen, de rommelmarkt, de kunstmarkt en de Kop van Jut ontbreken niet en ook leden van de Scouting komen met een speciaal steltenvangspel en rondjes rijden op de oude brandweer auto van de vrijwillige brandweer van Bergen.'' Voor de rommelmarkt gelden strenge regels: commerciële activiteiten zijn beslist niet welkom op Koningsdag.

Vrijwilligers

''Zonder een heel leger van vrijwilligers, de steun van de horeca en sponsors, kunnen we dit feest niet organiseren. Als Oranjevereniging moeten we de kosten van Koningsdag, zo'n 25.000 duizend euro, zonder steun van de gemeente, zelf bij elkaar sprokkelen. Naast de sponsoring van de horeca, is de steun van de ruim 1200 leden van de Oranjevereniging Bergen heel belangrijk. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden. Op Koningsdag bij de Oranjekraam of het hele jaar op de site: www.oranjeverenigingbergen.nl. De kosten bedragen slechts tien euro per jaar. Jelle de Boer: ''De Oranjevereniging Bergen is opgericht in 1937 en verzorgt al 82 jaar de festiviteiten op Koningsdag. Wij willen graag een actieve vereniging blijven en zijn altijd op zoek naar nieuwe leden en sponsors. Voor sponsors die graag hun steentje willen bijdragen hebben wij 'De Kroonclub Van Oranje'. De leden van De Kroonclub leggen wij op Koningsdag flink in de watten.''

Muziek

Koningsdag zonder muziek is geen Oranje feest. Op het podium bij de Ruïnekerk speelt Its Only Rock & Roll , verder in het dorp het Haarlems straatorkest Da Capo, dansgroep Gaida. Op het podium bij Loetje komen verschillende groepen in actie: Hypnotic 5, Diversion, The Elements en Down on the Corna. Op het podium bij Fabels Hotspot en Fandango en tenslotte op het podium The Bourbon Room/Julie's, Lamoraal en Fabels, Bass Line en Sim Only and 3G'S. ''Binnenkort verschijnt er in Bergen weer een fraaie Oranjekrant, waarbij onder anderen alle tijden vermeld staan van de muzikale optredens of kijk op de site www.oranjeverenigingbergen.nl

Koningsrit

Ook dit jaar is er weer een Koningsrit van oldtimers. ''Al jarenlang onder supervisie van Richard en Agnes Dekker. Maar helaas dit jaar voor het laatst. Wij als bestuur zijn Richard en Agnes heel dankbaar was ze jarenlang voor Bergen hebben betekent.''

Toespraak

De dagopening van de Koningsrit is in Bergen aan Zee bij het borstbeeld van M.A.D. van Reen-Volter, waar burgemeester Hetty Hafkamp een toespraak zal houden. Na een kopje koffie bij Hotel Meyer gaat het hele gezelschap richting Bergen waar de deelnemende oldtimers zich rond de Ruïnekerk opstellen. Daarna volgt een rondrit door de omgeving.

Oldtimers

Tussen 13.00 en 13.40 uur komen de oldtimer weer terug in Bergen waar de chauffeurs hun auto voor de Pilaren en rondom de Ruïnekerk opstellen en waar autoliefhebbers vragen kunnen stellen aan de trotse eigenaars van de oldtimers.

AOV zingt Nederlandse vertaling van 'Mattheus Passie'

REGIO - De Alkmaarse Oratoriumvereniging (AOV) voert zaterdag 13 april de Mattheus Passie uit. Nu brengt de AOV ieder jaar dit meesterwerk van Johan Sebastian Bach voor het voetlicht, maar dit jaar gebeurt het voor het eerst in de Nederlandse taal, een unieke gebeurtenis voor Alkmaar en omstreken.

Het gaat hier niet om een vertaling vanuit het Duits in het Nederlands, maar het betreft de Mattheus Passie in de hertaling van Jan Rot, die in 2006 een gouden plaat ontving voor de uitvoering met het Residentie Orkest. Rot had meerdere redenen om vijf jaar lang aan de hertaling van dit ongelooflijke stuk te werken, onder meer omdat hij Bach de grootste componist aller tijden vindt. Maar hij vindt ook, dat een Nederlandse tekst de traditie van het zingen van de Matthäus Passion juist versterkt! De essentie van het werk wordt dieper beleefd, zo is het door de koorleden tijdens de repetities ook ervaren. De AOV wordt begeleid door Philharmonia uit Amsterdam, de Koorschool St. Bavo uit Haarlem, solisten Jan van Elsacker, Martijn Sanders, Hanneke de Wit, André Post, Pieter Hendriks en countertenor Rob Meijers. De algehele leiding is in handen van dirigent Johan Akerboom. Kaarten à € 30,- zijn, indien niet uitverkocht, verkrijgbaar aan de kassa in de Grote Kerk, op diverse voorverkooppunten en via www.aovkoor.nl.

Oud papier

BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 6 april bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen uw oud papier en karton graag aan tussen 09.00 en 12.00 uur. De container staat er elke veertien dagen in de week, waarin de grijze rolemmer geleegd wordt.

Lekker wandelen

BERGEN - Zorgcentrum de Marke zoekt, in het kader van de 'Landelijke Kom naar buiten middag van stichting Gouden Dagen' vrijwilligers. Om 14.30 uur vertrekt het gezelschap voor een gezellige wandeling door het dorp. De middag wordt afgesloten met een hapje en drankje tot omstreeks 17.00 uur. Meewandelen? Aanmelden via Audrey Wokke: 06-12482661.

Pop-up museum BSG officieel geopend

Sebas Groot trotse winnaar Project Rembrandt

Rouwen om overleden Tommy uit Schoorl

Met Chris Hinze naar het dak van de wereld

Wandel2daagse door regio Alkmaar

Lekker sportief bezig in de buitenlucht. Wie wandelt er mee? (Foto: Aangeleverd)

REGIO - De wandelcoaches van Klaar Mee – Loop Mee organiseren in samenwerking met de Sport Vitaal afdeling van Alkmaar Sport een wandel2daagse. Maandag 6 en dinsdag 7 mei kunnen wandelaars vanaf 19.00 uur meedoen aan een mooie wandeltocht van zes of twaalf kilometer, startlocatie Wijkcentrum de Alkenhorst in De Hoef. De route leidt hen langs diverse molens die het mooie landschap van Alkmaar sieren. Aanmelden kan via www.alkmaarsport.nl/wandel2daagse en kost € 5,- per persoon, op de dag zelf aanmelden kan ook (€ 7,50).

De wandelcoaches van Klaar Mee – Loop Mee wandelen wekelijks met een groep wandelaars vanaf diverse locaties in Alkmaar. De wandel2daagse organiseren ze samen met Sport Vitaal, de sportstimuleringsafdeling van Alkmaar Sport die zich richt op volwassenen. Een prima training voor wandelaars om zich voor te bereiden op een grotere wandeltocht, bijvoorbeeld de Avond4daagse of de Plus Wandel4daagse die later in het jaar in de regio plaatsvinden. De route is speciaal samengesteld en leidt langs diverse Alkmaarse molens. Deelnemers kunnen kiezen voor een route over zes of twaalf kilometer. Wie op eigen gelegenheid de route wil wandelen kan met behulp van de geleverde routebeschrijving zelfstandig voor de groep uit of achter hen aan lopen. Wie beide dagen de wandeltocht heeft voltooid, krijgt een herinnering uitgereikt. Voor deelname wordt een bijdrage van € 5,- gerekend. Aanmelden kan via www.alkmaarsport.nl/wandel2daagse. Het is ook nog mogelijk op de dag zelf aan te melden bij de start, de kosten daarvan bedragen € 7,50. Start en finishlocatie zijn bij Wijkcentrum De Alkenhorst aan de Schelfhoutlaan 4 in Alkmaar-De Hoef. Meer weten? Mail naar sportvitaal@alkmaarsport.nl of bel maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.00 uur naar 06-28510517.

Ruïnekerk vol vintagekleding

(Foto: )

BERGEN - Struinen naar koopjes? Zaterdag 13 april is er in de Ruinekerk in Bergen een grote vintagemarkt vol tweedehands kleding. Bezoekers zijn welkom van 09.00 tot 18.00 uur.

(Foto: )

De Ruïnekerk hangt deze dag vol met kleding voor volwassenen, baby's en kinderen. Maar er zijn ook volop accessoires verkrijgbaar. Denk aan handtassen, schoenen en sieraden. Alle maten en stijlen van klassiek tot stoer, hip, vintage en casual. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Ruïnekerk voor onderhoud en beheer van de kerk. Gratis entree.

Matthäus Passion in Kranenburgh

(Foto: Jeroen Dietz)

BERGEN - Het Particapatiekoor Bergen brengt tijdens paaszaterdag 20 april een speciale versie van de Matthäus Passion ten gehore in museum Kranenburgh. In het 36-stemmen tellende koor zingen onder leiding van dirigent Maria Delver zes mensen met dementie mee. Voormalig zangeres van de Nationale Opera, Maartje de Lint, treedt op als soliste. Het concert wordt ingeleid door neurowetenschapper Ben van Cranenburgh. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Participatiekoor en museum Kranenburgh of www.participatiekoor.nl. Aanvang 15.00 uur.

Pop-up museum BSG officieel geopend

In aanwezigheid van Noa, Robin, Veerle, Doris, Merel, Arnar en Terry werd het pop-up museum geopend. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

BERGEN - Gespannen gezichten vrijdag op de Berger Scholengemeenschap, terwijl de puntjes op de 'i' worden gezet voor de opening diezelfde middag. Door de expositieruimte wordt nog even de stofzuiger gehaald, terwijl in de keuken de komkommers en tomaatjes worden gesneden.

'In mijn hoofd. Dwalen in gedachte(n)'

De officiële opening is een feit als de rector, mevrouw Kamminga, het lintje doorknipt. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

"Dat is ook een van de dingen die ik heb geleerd van dit project; hoeveel erbij komt kijken voordat de expositie geopend kan worden!" Aan het woord is Noa, een van de 7 uitverkoren leerlingen, die samen met Laura Eijpe, hoofd Educatie & Publiek van Museum Kranenburgh, en Miranda Kruijer, medewerker educatie, het pop-up museum hebben georganiseerd. "Dit is het derde tweede jaar dat Kranenburgh voor de Museumweek samenwerkt met de BSG. Het is heel spannend allemaal, maar we zijn onder de indruk van wat de leerlingen hebben neergezet."

De BSG, Museum Kranenburgh en de Nederlandse Museumvereniging werken samen in de tentoonstelling 'In mijn hoofd. Dwalen in gedachte(n)'. Resultaat is een gevarieerde selectie kunstwerken, van modern tot klassiek, en van een klein prentje tot een groot houten beeld. Bijzonder is dat naast de kunstwerken geen bordjes hangen met daarop de titel en wat het kunstwerk voorstelt. Maar wel wat er bij het kunstwerk gebeurt in het hoofd van Robin. "Toen we begonnen aan dit project werd door onze kunstdocent een taakverdeling gemaakt van wie wat moest doen.", legt de 16-jarige Robin uit. "Ik schrijf graag, dus begon bij elk kunstwerk op te schrijven wat er in mijn hoofd gebeurde terwijl ik het werk bekeek. We besloten om deze teksten te gebruiken bij de tentoonstelling. Om mensen te laten zien wat wordt bedoeld met het thema 'In mijn hoofd. Dwalen in gedachte(n)'." Het levert verrassende resultaten op. Want soms is wat er in het hoofd van de toeschouwer gebeurt, niet per se wat de kunstenaar bedoelde. Om de bezoekers te stimuleren om hun gedachten ook zo te laten gaan, ligt er een stapel briefjes klaar. Hierop kunnen de bezoekers de door hun bedachte titels van de kunstwerken invullen, en deze vervolgens in een ton deponeren. "We zijn natuurlijk heel benieuwd naar de variaties!"

Workshops en rondleidingen

Laura: "In januari zijn we gestart met dit project en werd er in de lessen volop aandacht aan besteed. We hebben de geselecteerde leerlingen uitgenodigd in het museum waar ze kennismaakten met de museumcollectie en een workshop kregen door gastcurator Marie Stel. Na een hele middag te zijn ondergedompeld in het vak van een curator kozen ze kunstwerken uit voor het pop-up museum. Ook is er een kunstkompas gemaakt en werden er allerlei educatieve activiteiten georganiseerd zoals workshops en rondleidingen. Hierdoor zijn alle leerlingen en docenten van de school betrokken."

Supertrots

Robin en Noa zijn supertrots op hun museum en vonden het een erg leuke ervaring om samen te werken met verschillende leerlingen. "Mensen die je normaal niet tegenkomt op school leer je nu heel goed kennen." De tentoonstelling is deze week nog op schooldagen te bezoeken in de Berger Scholengemeenschap aan de Rondelaan 34 in Bergen, van 09.00 tot 16.00 uur.

De toegang is gratis.

Pingpongstrijd tussen scholen barst los

SCHOORL - Basisscholen Het Klimduin en Teun de Jager houden vrijdag 12 april een toernooidag tafeltennis. Het decor voor dit sportspektakel is de thuishaven van tafeltennisvereniging Duintreffers en de jeu-de-boulesvereniging. Bij dit kampioenschap kunnen deelnemers punten verdienen voor hun school. Tafeltennisvereniging Duintreffers stelt behalve haar accommodatie ook materialen beschikbaar. Ook de jeu-des-boulesvereniging biedt haar banen aan, zodat op twee terreinen een sportspektakel kan plaatsvinden tussen de beide scholen. De eerste ronde start om 09.15 uur bij beide verenigingen. Bezoekers zijn welkom. Rond 14.30 uur wordt de uitslag bekendgemaakt bij de Teun de Jagerschool. De smaak van het tafeltennis te pakken? Kom dan vrijblijvend langs op de dinsdagavond om 18.30 uur, dan is er jeugdtraining tot 20.00 uur.

Eerste lustrum

BERGEN - Feest voor bezoekers van de huiskamer in buurthuis T&O. In januari 2014 startte Stichting Welzijn Bergen met de buurthuiskamer en sindsdien ontmoeten verschillende inwoners uit de wijk elkaar wekelijks op de woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur. Een mooie mijlpaal.

Het eerste lustrum werd gevierd en teruggeblikt op de afgelopen vijf jaar. Vreugdevolle momenten, maar ook verlies van dierbaren, zelfs van deelnemers aan de koffieochtenden. Lief en leed met elkaar delen, daar gaat het om. Bijzonder is dat de groep vanaf het eerste uur eenmanspersoon rijk is, die menig ochtend begint met een gedicht of stukje tekst uit een boek en dat levert natuurlijk weer gespreksstof op.

Kom ook eens langs

Zin om eens langs te komen voor de gezelligheid en een kop koffie? Iedere woensdagmorgen staat de deur open.

Meer weten?

Meer informatie? Bellen kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur via 072-5821450.

Gastvrouw

BERGEN - Stichting Welzijn Bergen zoekt voor de huiskamer in het wijksteunpunt aan het Binnenhof in Bergen een enthousiaste gastvrouw.

Een huiskamer is een ontmoetingsplek voor inwoners die het leuk vinden om eens per week anderen te ontmoeten in een ongedwongen sfeer, waar gezelligheid en oog voor elkaar centraal staan. De gastvrouw zorgt niet alleen voor koffie en thee, maar ontvangt de mensen met liefde en zorgt voor een prettige sfeer. Eventueel kan ze een spel meespelen of activiteit organiseren. Enige affiniteit met de doelgroep is een pré. Beschikbaarheid op de donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. De stichting biedt goede werkbegeleiding, verzekering WA en ongevallen tijdens werkzaamheden evenals deskundigheidsbevordering.

Meer weten? Bel het wijksteunpunt in Bergen via 072-5821450 (tussen 09.00 en 12.00 uur) en vraag naar Rita van Rossum.

SCHOORL - Bij Filmhuis Schoorl worden vrijdag 12 april twee documentaires vertoond. 'Wild' van regisseur Luc Enting draait om 15.00 uur. Hierin worden gedurende de vier jaargetijden de belevenissen van de drie hoofdrolspelers - de vos, het edelhert en het wilde zwijn - gevolgd. André van Duin fungeert als verteller. Om 20.00 uur draaien vier korte documentaires van de Bergense filmmaakster Marleen van der Werf. In 'Tijd en Tij' volgt ze de getijden en de wind langs de Noordzeekust. 'Wadland' is een poëtische natuurdocumentaire over de zoektocht naar een verloren jeugdherinnering in een getijdengebied. 'Zentuin in de Zuidas' gaat over het zakendistrict van Amsterdam, de Zuidas, waarin een groene oase ligt verborgen en 'Het meisje en de boom' gaat over de elfjarige Filine uit Dordrecht die het liefst de hele dag in haar favoriete eikenboom zit om naar de natuur te kijken. Kaarten à € 10 (€ 7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling. Een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de film. Filmhuis Schoorl is te vinden in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.

Hij versierde een vrouw,

die steeds mooier werd.

Th. Olthuis

Digitaal geschiedenislokaal

Een foto uit 1941. Onder de oude lindeboom aan de Hoflaan te Bergen staat de Amersfoortse bank. Amersfoort schonk de bank aan de gemeente Bergen als dank voor het opvangen van Amersfoortse evacuees. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Bergen en de Egmonden. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaalbergen.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld een brief van het 'Nederlandsche Roode Kruis' die verstuurd werd naar het gemeentebestuur van Bergen. In maart 1941 verzocht het Rode Kruis de gemeente om op de lijst van mogelijke bloeddonoren aan te merken welke donoren Joods waren. Van de Rijkscommissaris mocht 'Joods bloed' alleen aan Joodse personen gedoneerd worden. Volgens de nationaalsocialistische rassenleer mocht 'Joods bloed' niet worden vermengd met 'niet-Joods bloed'. Documenten als deze laten zien dat de bekende onderwerpen uit de (inter)nationale geschiedenis ook op lokaal niveau hun weerslag hadden.

Veelgevraagde thema's

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Descartes

Naast het thema 'Tweede Wereldoorlog' wordt er gewerkt aan de thema's 'Middeleeuwen' en 'Verlichting en democratie'. Voorbeeldbronnen uit die thema's zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden. De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten, waaronder Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo. Geschiedenislokaal is een landelijk platform. Er zijn ook digitale lokalen van onder meer Amsterdam en Haarlem.

Nelie Tjallingii exposeert haar werk

Werk van Nelie Tjallingii. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Nelie Tjallingii exposeert de maanden april en mei in het Bezoekerscentrum in Schoorl.

Ze werkt met olieverf en pigmenten en wordt geïnspireerd door de natuur. Het lichtspel wat elke dag verandert maar ook het licht wat in het dagelijks leven op kleine dingen schijnt, boeit haar. Ook gedichten kunnen een inspiratie zijn. In het dagelijks leven is ze kunstzinnig therapeute en werkzaam bij een zorginstelling. Ook heeft ze een eigen praktijk en geeft regelmatig workshops schilderen met pigmenten en schrijfworkshops. Ze heeft in eigen beheer vier poëziebundels uitgegeven die ook verkrijgbaar zijn bij de Bergensche Boekhandel en in de winkel van het Buitencentrum. Informatie: nelietjallingii@gmail.com.

Radio 108 FM ongewijzigd

REGIO - De plannen om RADIO 108 FM 'voor de Schoorlse Duinstreek', Groet en Camperduin uit te breiden met AM Middengolf uitzendingen, gaat (voorlopig) niet door.

RADIO 108 FM blijft als FM zender in de ether Non-stop rockmuziek uitzenden, de hele dag. Radio 108 FM gaat de komende week de 'TOP 200 ROCK EMPIRE' uitzenden met muziek van onder meer The Beatles, Rolling Stones, The Kinks, Queen en Pink Floyd. De top-200 is te vinden op internetforum Tallsay onder Radio 108 FM voor de Schoorlse Duinstreek. Ook is er een Radio 108 FM Nieuwsbrief te vinden op internet op internetforum Tallsay.

Kees de Bakker vertelt

Kees de Bakker (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Bergen staat centraal in roman 'Licht' van Onno Wesseling

In het maartnummer van het kwartaalmagazine Schakels, dat gemeente Bergen in een oplage van maar liefst 7000 exemplaren verspreidt onder senioren, staat een interessant interview met Onno Wesseling door Riet Voorpostel. De romancier uit Amstelveen laat zijn derde roman Licht spelen in Bergen en Bergen aan Zee. Zo passeren Het Huis met de Pilaren, de Ruïnekerk, het Van Reenen Park in Bergen en Russenduin en het Zeehuis de revue.

Bergense School

Er spelen zich geraffineerde intriges af in dit boek. Allereerst is de vraag of het schilderij Spaanse danseres van Jan Sluijters, echt is. Het zou een namaakschilderij zijn omdat de ondertekening J.S. niet klopt. Ook is er een schilderij van Vermeer in het geding. Dit komt omdat de conservator Indra Lawang van het Stedelijk Museum in Alkmaar de schilderijen van een inmiddels overleden jazzpianiste Rosa van Ravensbeek onderzoekt op echtheid alvorens ze geschonken kunnen worden. Kroonjuwelen zijn daarnaast een aantal schilderijen van de Bergense School van Colnot, Gestel, Schwarz, Filarski, Piet Wiegman en Maks, waarvan de eerste zes door de beugel kunnen. Hij raakt bevriend met Rosa's dochter Amy. Niet voor niets heeft Onno Wesseling de hulp ingeroepen van Renée Smithuis die haar collectie Bergense School schonk aan het Singer Museum in Laren (jammer genoeg niet aan museum Kranenburgh, maar dat heeft een oorzaak). Omdat de publicatierechten van het schilderij van Sluijters te duur bleken om het schilderij op het boek af te beelden was het schilderij van Mommie Schwarz (lees mijn vorige column waarin ik schreef over Mommie en Else Berg) van Het (Oude) Hof een goed alternatief.

Prince George

Alvorens conservator Indra de tijd krijgt om de beoordeling van de echtheid van nog meer schilderijen af te maken, krijgt hij te horen hoe galeriehouder en Engelsman Ben Somers, zijn galerie moderne kunst in Bergen opzette en de schilderijen verwierf. In hetzelfde Bergen waar de wees Ben 's zomers drie weken in het Zeehuis logeerde en daar Rosa leerde kennen en vrienden Jaja, Lily en Arno die 's nachts bijvoorbeeld in de toren van het Russenduin zaten. Of in Camperduin, waar ze in zee zwommen naar de gestrande boot Prince George (nu verdwenen onder het zand) en waar Rosa bijna het leven liet, maar Ben haar redde. Rosa was zo ernstig gewond aan haar gezicht dat ze blind werd, maar later werd ze een befaamde jazzpianiste en trad op met saxofonist Ben Webster in binnen- en buitenland. Met de Engelsman kreeg ze Amy en belandde in de Eeuwigelaan. De schrijver lat de lezer raden welke van de Engelse broers de echte minnaar van Rosa is, wie in een graf in Engeland ligt en wie zelfmoord pleegt met een Porsche…

Kunst en muziek

Onno Wesseling laat elk nieuw hoofdstuk beginnen met enkele toepasselijke regels uit bekende songs uit die tijd, van coryfeeën als Ella Fitzgerald, Frank Sinatra (Nancy with the laughing face) en Nat King Cole. Kunst, muziek en een avontuurlijk verhaal dat speelt in deze regio, mooier kan het niet zijn.

Sebas Groot: 'Een droom die uitkomt'

Het schilderij van Sebas 'Een vallend boek' werd door de jury een meesterwerk genoemd. (Foto: aangeleverd NTR).

EGMOND AAN DEN HOEF - Na een zinderende finale werd Sebas Groot uit Egmond aan den Hoef de zondagavond winnaar van Project Rembrandt. De jury verkoos de 21 jarige student Kunstgeschiedenis tot beste amateur kunstschilder van Nederland.

Sebas nam het in de finale van het NTR programma op tegen Suzana (44) uit Putte, Nard (45) uit Apeldoorn en Ruben (34) uit Leerdam. Als finaleopdracht mochten de finalisten twee maanden thuis aan een eigen meesterwerk werken. Juryleden Pieter Roelofs en Lita Cabellut beoordeelden het werk van Sebas als beste.

Sebas uit Egmond aan den Hoef won op overtuigende wijze het project Rembrandt. (Foto: Fleur Dassen)

Niet alleen waren ze erg onder de indruk van zijn meesterwerk 'Een vallend boek', ook waren ze verbluft door de groei die Sebas gedurende het programma doormaakte.

Burn-out en depressie

In het meesterwerk van Sebas staat het thema burn-out en depressie onder jongeren centraal. Pieter bewonderde hoe Sebas gebruik had gemaakt van motieven van oude meesters, en daar iets nieuws mee gedaan had. Lita noemde het werk "prikkelend en ontroerend". Het winnende werk wordt vanaf morgen (maandag 8 april) geëxposeerd in het Atrium van het Rijksmuseum, vrij toegankelijk voor publiek.

'Ongelooflijk'

Sebas kan nog niet helemaal bevatten dat hij de winnaar is van Project Rembrandt. "Het is ongelofelijk. Ik ben 21 jaar en mijn werk hangt straks in het Rijksmuseum. Ik heb zoveel geluk, het voelt bijna oneerlijk", zegt hij.

"Niet gedacht dat het mogelijk was, het is een droom die uitkomt."

Treuren om Tommy

Bij de kerk is een monumentje geplaatst voor Tommy. (Foto: Vincent de Vries)

SCHOORL - De zon schijnt, maar in Schoorl heerst verdriet en onbegrip. Tommy is dood.

De 14-jarige jongen, die sinds donderdag werd vermist, werd vrijdagmorgen om 10.30 uur overleden aangetroffen in de bosjes aan de Houtjeslaan. Zijn opa vertelt: "Tommy was een lief joch, maar kon heel boos worden om eigenlijk niks. Dat kwam door zijn verstandelijke beperking, daar kon hij niks aan doen. Ook op de avond van zijn verdwijning vertrok hij - zoals vaker - stampvoetend van huis. Maar normaliter kwam hij dan weer net zo snel terug. Even afkoelen en dan was hij de hele ruzie vergeten." Deze keer kwam hij echter niet thuis en al snel kwamen de hulpdiensten in actie. "Alle lof, voor iedereen die meteen ging zoeken. Politiepaarden, -honden en zelfs een helikopter werden ingezet. En veel mensen hielpen mee zoeken." Pas de volgende ochtend werd hij gevonden, niet eens zo ver van huis. "Zonder zichtbare verwondingen, en zijn telefoon had hij bij zich. Het is een raadsel wat er is gebeurd. Hopelijk geeft de autopsie deze week duidelijkheid. Dat zal het verdriet helaas niet minder maken voor ons, zijn ouders en zijn zusje." Vrijdag 12 april is om 18.45 uur de condoléance in de Hervormde Kerk aan de Duinweg in Schoorl.

Expositie Nelie Tjallingii

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is in april en mei in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Nelie Tjallingii.

Nelie Tjallingii werkt met olieverf en pigmenten, ze wordt geïnspireerd door de natuur. Het lichtspel wat elke dag verandert, maar ook het licht wat in het dagelijks leven op kleine dingen schijnt, boeit haar. Ook gedichten kunnen een inspiratie zijn. In het dagelijks leven is ze kunstzinnig therapeute en werkzaam bij een zorginstelling. Tevens heeft ze een eigen praktijk en geeft ze regelmatig schilderworkshops met pigmenten en schrijfworkshops. In eigen beheer gaf ze vier poëziebundels uit. Die zijn verkrijgbaar bij de Bergensche Boekhandel en in de winkel van het Buitencentrum. Voor info: Nelietjallingii@gmail.com. Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het centrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.

Expositie 'Voor jullie voeten'

Leerlingen van groep zes van OBS Teun de Jager in Schoorl verzamelen ‘bodemtype: EZg21’op het land van boerin Backer. (Foto: Erna Faust)

ALKMAAR - Herman de Vries exposeert van 1 juni tot en met 1 september in het Stedelijk Museum Alkmaar met 'Voor jullie voeten'. De internationaal bekende kunstenaar - die zijn naam zonder hoofdletters schrijft - werd in 1931 in Alkmaar geboren en werkt sinds de jaren vijftig aan een eigen oeuvre waarin de natuur een centrale rol speelt.

De natuur in de omgeving van Alkmaar heeft grote invloed op zijn ontwikkeling als kunstenaar: "Het mooiste was eigenlijk als we in de duinvallei van Petten waren, daar heb ik als kind een compleetheid van de wereld ervaren die ik zo met woorden niet beschrijven kan. Ik hoorde de meeuwen, ik rook de zee, ik lag op de grond tussen de kruipwilgen, ik rook de vochtige bodem waar veenmos groeide met zonnedauw erin, dat kende ik allemaal." Voor Stedelijk Museum Alkmaar vormde dit de aanleiding om herman de vries de opdracht te geven een kunstwerk te maken waarbij hij terugkeert naar zijn geboortegrond, met daarbij een tentoonstelling over zijn werk: herman de vries.

Gesammtkunstwerk

In opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar hebben scholieren van eenentwintig klassen van basisscholen uit Noord-Holland aarde verzameld voor herman de vries, om zijn iconische aarduitwrijvingen - letterlijk: aarde uitgewreven op papier - te maken. Dit deden zij op door de vries geselecteerde plekken, met bijzondere bodemsoorten en plaatsen waar hij bijzondere herinneringen aan heeft.


Het is de eerste keer dat het werk van herman de vries wordt getoond in de regio van zijn herkomst. De aarduitwrijvingen, die samen een alternatieve atlas van Noord-Holland vormen, worden opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar.

Hinze: Op het dak van de wereld

Chris Hinze staat letterlijk op het dak van de wereld, in Tibet. (Foto: Matthew B. Christensen)

BERGEN - Fluitist, componist en wereldreiziger Chris Hinze toont donderdag 18 april unieke beelden van Tibet, begeleid door muziek. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

De filmbeelden op groot scherm van 'Tibet - On the Roof of the World' nemen de toeschouwer mee naar de fascinerende wereld van de Tibetanen: hun gemeenschappen, religies en muziek, te midden van de alles overweldigende natuur. Chris Hinze omlijst de beelden met zijn muziek, improviserend op de in Tibet gemaakte video's, ondersteund door orkestbanden van zijn cd's.

Hinze heeft inmiddels een lange carrière, als musicus, componist en bandleider op allerlei gebied van klassiek, jazz, rock tot wereldmuziek en trekt overal volle zalen met zijn schitterende beelden en muziek. Een belevenis voor iedereen, en in het bijzonder voor Tibet-liefhebbers, reisfanaten, muziekliefhebbers en natuurlijk fans van Chris Hinze.

Reserveren

Meer weten of reserveren? Stuur een mailtje naar kaartverkoop@kunstgetij.nl of bel 06-50584308. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Eerste Bergensche Boekhandel en aan de zaal (tenzij uitverkocht). Kijk ook op www.kunstgetij.nl. Noteer vast in de agenda: zaterdag 4 mei vanaf 16.00 uur is er een herdenkingsconcert door zangeres Niki Jacobs en ensemble in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Zij brengt dan de 'Mauthausen Cyclus' van Theodorakis.

Uniek dubbelprogramma Film & Concert. (Foto: aangeleverd)

Deze week bij Cinebergen het unieke dubbelprogramma Film & Concert: Het Pärt Gevoel & Cello Octet Amsterdam. De rode draad in de film, het Cello Octet Amsterdam, valt na de film bij Cinebergen live te bewonderen in de Ruïnekerk. De licht absurdistische documentaire Sakawa gaat over jonge mondiale internetoplichters in Ghana, verteld vanuit het perspectief van de door armoede gedreven daders. Thunder Road is een uiterst originele tragikomedie over een welwillende politieagent die een zenuwinzinking nabij is omdat hij zich onbegrepen voelt. En nogmaals de heerlijke satire Bon Dieu 2, de hartverwarmende Oscarwinnaar Green Book, de gezellige Britse documentaire Tea with the Dames, het adembenemende Pájaros de verano en het indrukwekkende Werk ohne Autor.

Bon Dieu 2

(do 04 - 14:30 | za 06 - 16:30)

Thunder Road. (Foto: aangeleverd )

Het vervolg op Bon Dieu overtreft het origineel en is niet alleen een heerlijke satire over etnische en religieuze vooroordelen, maar tevens een feest door de geestige dialogen en hilarische situaties.

Sakawa

(do 04 - 20:00)

Sakawa geeft een kijkje achter de schermen bij internetzwendelaars in Ghana, die rijke westerlingen oplichten om aan hun armoede te ontsnappen.

De film volgt Anna, een jonge moeder die internetoplichter wil worden. Een ervaren zwendelaar probeert haar de kneepjes van het vak te leren, maar Anna heeft weinig talent. Verwacht geen loodzware film, want wonderbaarlijk genoeg kan oplichting luchtig en licht absurdistisch zijn, zoals deze bijzondere film laat zien.

Green Book

(vr 05 - 14:30 | zo 07 - 20:00)

Een blanke onbehouwen uitsmijter wordt chauffeur van een zwarte concertpianist tijdens zijn tournee door het racistische zuiden van de Verenigde Staten.

Met glansrollen van Viggo Mortensen en Mahershala Ali. Oscar voor beste film.

Thunder Road

(vr 05 - 20:00 | za 06 - 20:30 | ma 08 - 20:00)

Het veelkleurige Thunder Road van regisseur en hoofdrolspeler Jim Cummings is geestig en verdrietig tegelijk, maar vooral echt en dus aangrijpend.

Agent Jim Arnaud leeft in een eigen wereldje, waarin alles om hem draait. Dat beseft hij zelf niet en dus heeft hij het idee dat zijn goede bedoelingen nergens op waarde worden geschat. Agent Arnaud is lang een groot kind, maar weet tenslotte zijn rug te rechten. We leven hartstochtelijk mee, in een film die op verschillende festivals werd bekroond.

Avondje uit? Kom naar Cinebergen!

Tea with the Dames

(zo 07 - 11:00 | wo 10 - 14:30)

Britse documentaire waarin vier geridderde actrices op leeftijd – Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins en Judi Dench – filosoferen over hun vak en daarbij de meest waanzinnige herinneringen ophalen aan de hand van filmfragmenten.

Pájaros de verano

(zo 07 - 15:30)

De Colombiaanse Rapayat wil een meisje uit een Wayúu-familie huwen, maar moet daarvoor een fikse bruidschat meenemen.

Om aan geld te komen lijkt drugshandel de enige uitweg

Film & Concert: Het Pärt Gevoel & Cello Octet Amsterdam

(di 09 - 17:00 of 19:00 (film) & 21:00 (concert))

Uniek samenwerkingsverband Cinebergen en de Ruïnekerk. In de documentaire Het Pärt Gevoel - Het universum van Arvo Pärt van regisseur Paul Hegeman zien we componist Arvo Pärt aan het werk terwijl de kunstenaars die zijn muziek uitvoeren of erdoor geïnspireerd worden de verschillende aspecten van het fenomeen belichten dat de man is.

De rode draad door de film zijn de repetities die Pärt verricht met de leden van het Cello Octet Amsterdam. Laat het Cello Octet nu uitgesproken naar Bergen komen om in samenhang met de film het uiteindelijke resultaat daarvan te laten horen. Zowel de Vrienden van de Ruïnekerk als de Vrienden van Cinebergen genieten een flinke korting op de toegangskaarten. Wees er snel bij, want op is op.

Werk ohne Autor

(wo 10 - 20:00)

Wanneer de jonge kunstenaar Kurt in de studente Ellie de liefde van zijn leven denkt gevonden te hebben, begint hij schilderijen te maken over de traumatische herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren.

Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7 in Bergen - www.cinebergen.nl - reserveerlijn: tel. 072-5896310, infolijn: tel. 072-5815914.

AOV zingt de Mattheus Passie

ALKMAAR - De Alkmaarse Oratorium Vereniging (AOV) voert op zaterdag 13 april de Mattheus Passie uit.

Bachs meesterwerk in het Nederlands!

Nu brengt de AOV ieder jaar dit meesterwerk van Johan Sebastian Bach voor het voetlicht, maar dit jaar gebeurt het voor het eerst in de Nederlandse taal, een unieke gebeurtenis voor Alkmaar en omstreken. Het gaat hier niet om een vertaling vanuit het Duits in het Nederlands, maar het betreft de Mattheus Passie in de hertaling van Jan Rot, die in 2006 een gouden plaat ontving voor de uitvoering met het Residentie Orkest. Rot had meerdere redenen om vijf jaar lang aan de hertaling van dit ongelooflijke stuk te werken, onder meer omdat hij Bach de grootste componist aller tijden vindt. Maar hij vindt ook, dat een Nederlandse tekst de traditie van het zingen van de Matthäus Passion juist versterkt! De essentie van het werk wordt dieper beleefd, zo is het door de koorleden tijdens de repetities ook ervaren. De AOV wordt dit jaar wederom begeleid door Philharmonia uit Amsterdam. Als jeugdkoor heeft de AOV de Koorschool St. Bavo uit Haarlem weten vast te leggen. Solistische medewerking is er van Jan van Elsacker, Martijn Sanders, Hanneke de Wit, André Post, Pieter Hendriks en countertenor Rob Meijers. De algehele leiding is in handen van dirigent

Kaartverkoop

Kaarten à € 30,- zijn, indien niet uitverkocht, verkrijgbaar op de concertavond aan de kassa in de kerk, op diverse voorverkooppunten en via www.aovkoor.nl.

Vanaf 19.00 uur bent u welkom in de Grote Kerk van Alkmaar. De kerk gaat om 18.00 uur open.

Taverne Bergen dit weekend

BERGEN - De Taverne heeft weer een mooi programma samengesteld voor het komende weekend.

Dansen, zingen en plezier maken

Vrijdag 5 april is het Latin Night Cuba, met zinderende salsa van DJ Clay , in samenwerking met dansschool Cuba Te Llama. Vamonos Chicos y Chicas! Tussen 22.00 en 03.00 uur, gratis entree.

Zaterdag 6 april live muziek met The Sextones. Vanuit de high desert van Nevada, USA komen The Sextones. Ze hebben podia gedeeld met Macy Gray, Ziggy Marley en Charles Bradley. Zaterdag 6 april staan ze in de Taverne in Bergen. Aanvang 21.00 uur, gratis entree.

Hun debuutalbum Moonlight Vision is een onderscheidende soulmuziek met gerookte gitaarriffs, grommende baslijnen, dwingende drums, zuigende orgels en eerlijke, pakkende vocalen.

Deze machtige band wordt gevormd door veelgeprezen musici uit de westkust, Mark Sexton (gitaar / zang), Alexander Korostinsky (bas), Daniel Weiss (drums) en Ryan Taylor (toetsen). Aanvang 21.00 uur, vrij entree.

Zondag 7 april Live Simply Red Undercover. Simply Red, behoorlijk guilty pleasure, dus behoorlijk lekker. Onder leiding van Chris van der Meer , die in januari nog de Amy Winehouse Undercover deed in de Taverne! Holding Back The Years, Stars, Fairground, The Right Thing, Something Got Me Started en nog veel meer! Aanvang 17.00 uur, 5 euro entree

Café de Taverne, Karel de Grotelaan 1, Bergen, www www.tavernebergen.nl, twitter @tavernebergen, www.facebook.com/tavernebergen.

Klik & Tik maakt mensen wegwijs op internet

(Foto: )

BERGEN - Het internet wordt steeds belangrijker. Of er nou iets gekocht moet worden, informatie opgezocht, een vakantie geboekt of bankzaken geregeld; het gaat allemaal - en steeds vaker - via het internet.

'Klik & Tik - Het internet op' helpt mensen hun weg te vinden op het internet. Deze cursus van vijf bijeenkomsten start dinsdag 9 april in de bibliotheek in Bergen. Een bijeenkomst is steeds van 09.30 tot 10.30 uur. Filmpjes laten zien hoe het werkt en daarna kunnen cursisten zelf gaan oefenen. Ze gaan tijdens deze cursus het internet op, bekijken websites, zoeken met een zoekmachine, vullen digitale formulieren in en vragen iets aan. Ook e-mailen en downloaden komen aan bod. De kleine groep deelnemers maakt gebruik van computers van de bibliotheek. In een rustig tempo worden ze geholpen om de computer te leren kennen. Ze krijgen filmpjes te zien waarmee ze steeds een stapje verder komen.

Leer wegwijs te worden op het internet. (Foto: Archief)

Aanmelden

De cursus is voor beginners, die al wel een beetje met de computer kunnen omgaan, en duurt vijf weken. Cursusdagen zijn 9, 16, 23 en 30 april en 7 mei. Deelname is gratis. Er is ook een werkboek beschikbaar, maar de aanschaf daarvan is niet verplicht. De kosten voor het werkboek zijn € 10,-. De cursus wordt gegeven in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen aan de Dreef 1. Wie zeker wil zijn van zijn plek, kan zich vooraf aanmelden via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice. Er kunnen maximaal acht mensen meedoen.

Dit is deel twee van de cursus Klik & Tik. Deel drie van deze cursus is 'Eerste hulp bij DigiD' (datum nog nader te bepalen). De cursussen zijn afzonderlijk van elkaar te volgen.