De Drom

20 maart 2019

De Drom 20 maart 2019


Bestaansrecht VVV in Enkhuizen

Gouden Eeuw regiokaart met fietsroute langs Iconen (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - "Zesentwintig maart wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad." Ernstig kijkt Theo Peerboom, voorzitter van de VVV Enkhuizen, voor zich uit. "Wat er precies uitkomt is nu nog niet duidelijk, maar het idee is dat er een kwartiermaker komt, die voor de totstandkoming zorgt van het samengaan van de Stichting VVV Enkhuizen met de Stichting Stadsmanagement. Beide Stichtingen worden samengevoegd in een nieuwe organisatie. Op dit moment gebruiken we voor deze verandering de werknaam 'Stichting Stadsmanagement Enkhuizen', maar de nieuwe organisatie kan gerust een andere naam krijgen."

Alles wat in de regio gebeurt

Het team van VVV Enkhuizen met materialen van 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' (Foto: Irina Hoffer)

In de naam van de stichtingen wordt dan wel de naam Enkhuizen gebruikt, maar het overzicht aan evenementen, activiteiten en dingen die georganiseerd worden, blijft niet beperkt tot alleen de stad. Ook alles wat in de regio gebeurt, neemt de VVV mee, zolang het maar aangemeld wordt. "In de week van 1 april verspreiden wij weer het mooie magazine 'Enkhuizen Boeit'", meldt Theo, "met een overzicht aan gebeurtenissen en van alle bezienswaardigheden van Enkhuizen tot aan het eind van het jaar. Daarnaast ook een overzicht aan winkeliers in de stad. Het magazine, dat gratis is, ligt vanaf die datum dan ook bij alle winkeliers in Enkhuizen en natuurlijk kunnen mensen het ook bij ons ophalen."

Hoewel het kantoor aan 'Tussen de twee havens' deze maand nog minimaal open is, begint vanaf 1 april het seizoen, dan is de VVV dagelijks geopend. "Dat de VVV er nog is, en bestaansrecht heeft hier in Enkhuizen, is bijzonder" knikt Theo. "Dit komt vooral omdat we een sterke vereniging zijn met ruim honderdzeventig leden. Zij betalen contributie, waarmee ze onze activiteiten steunen. Daarbij krijgen we wat subsidie van de gemeente en nog provisie van kaartverkoop. Toch wordt het steeds moeizamer om alles te blijven volhouden." De subsidie is niet toereikend, vandaar ook de stap tot een samengaan met Stichting Stadsmanagement.

Activiteiten op website

Het lukt niet altijd om alles wat in Enkhuizen en omstreken gebeurt in het magazine te krijgen. "Soms staan mensen er niet bij stil om hun activiteit bij de VVV aan te melden, of door te geven. Dan zijn ze teleurgesteld dat ze er niet in staan. Gelukkig hebben we hiervoor nog de site. We houden daar een kalender bij en als mensen hun activiteit hiertussen willen zetten, kunnen ze dit gewoon doorgeven." De bloembollen camperroute staat er bijvoorbeeld op vermeld, de Matthäus Passion of Spring is in the air! in het weekend van 6 en 7 april.

Vijftig Iconen

Op dit moment sluit ook VVV Enkhuizen aan bij het thema 'Rembrandt en de gouden eeuw'. Diverse mooie materialen zijn bij de VVV verkrijgbaar, waaronder het Vijftig Iconen-boekje van de zeven Westfriese gemeentes. Hierin staan vijftig locaties of gebouwen die iemand die de regio bezoekt absoluut gezien moet hebben. Net als routebeschrijving van de nieuwe VOC-wandeling door Enkhuizen, die de VVV heeeft gerealiseerd. Plus een kaart met wandelroutes en fietstocht langs de Iconenroute, deze loopt door de driehoek van de Gouden Eeuw: de steden Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Bij VVV Enkhuizen kun je terecht voor informatie over bezienswaardigheden, musea, uitstapjes, fiets- en wandelkaarten, stadswandelingen, boeken, ansichtkaarten en originele souvenirs. Ook verkoopt VVV Enkhuizen VVV Cadeaucards, Bioscoopbonnen, Dinercheques en Podiumkaarten. In de zomermaanden verkoop van tickets voor het Zuiderzeemuseum, Historische Driehoek, veerdienst Enkhuizen-Stavoren, veerdienst Urk-Enkhuizen met de Zuiderzee en zeildienst Enkhuizen-Urk met de Willem Barentsz. Organisatoren kunnen hun evenementen gewoon doorgeven bij het VVV-kantoor of via beheer@enkhuizenboeit.

Pannenkoeken bakken in de regio

Het is weer pannenkoekendag! (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De dertiende editie van Nationale Pannenkoekdag brengt nog meer kinderen en ouderen samen om te genieten van pannenkoeken. Maar liefst 1.490 scholen, waarvan 132 scholen in Noord-Holland, organiseren het pannenkoekfeest voor 79.000 ouderen. In totaal bakken kinderen die dag naar schatting 162.500 pannenkoeken, bijna een kwart meer dan vorig jaar. Ook de basisscholen De Tweemaster in Enkhuizen en De Hussel in Grootebroek doen mee!

Op Nationale Pannenkoekdag worden opa's en oma's en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens.

Bakken met je hart

Maar liefst een op de vier ouderen voelt zich eenzaam. "Met Nationale Pannenkoekdag geven we opa's en oma's en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, graag een beetje extra aandacht. Dit jaar werken we samen met stichting 'Met je hart' die eenzame ouderen verbindt door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten. Daarom heeft Nationale Pannenkoekdag 2019 het thema Pannenkoeken bakken met je hart", zegt Elles van den Berg namens Koopmans.

Pannenkoekrecords het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen en meesters blijft de belangstelling voor Nationale Pannenkoekdag groeien. Tijdens deze dertiende editie doen bijna 1.500 scholen in Nederland mee, dat zijn 250 scholen meer dan vorig jaar In Nederland bakken 75.000 leerlingen voor 79.000 ouderen zo'n 162.500 pannenkoeken.

Gratis compost voor de tuin!

Dag van het compost. (Foto: Jolanda Hoogendoorn)

ENKHUIZEN - De zon schijnt, het is goed toeven buiten met een kop koffie en de eerste bloemen die alweer beginnen te bloeien. Verwen de tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost! Deze supergrondstof maakt HVC van ingeleverde gft en etensresten. Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost. Als bedankje voor het scheiden van gft en etensresten bieden HVC en de gemeenten tijdens de Compostdag op 30 maart gratis compost aan!

Gratis scheppen

Tijdens de Compostdag op zaterdag 30 maart kan iedereen tussen 08.00 tot 15.00 uur gratis compost ophalen bij HVC in Middenmeer (Koggenrandweg 1) en bij de compostering in Purmerend (Netwerk 60-62). Alle gft en etensresten vormen de basis voor compost en groen gas. Neem een aantal zakken of een aanhanger mee om het compost in te vervoeren.

20 kilo compost uit een volle gft-bak

Elke volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Gft heeft waarde!

Een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft & etensresten kan er van al het grof tuinafval compost worden gemaakt.

Meer informatie

De compostactie van HVC vindt plaats zaterdag 30 maart van 08.00 tot 15.00 uur plaats bij de vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1,1775 RG) en Compostering Purmerend (Netwerk 60-62, 1446 SZ). Inwoners van gemeenten Hollands Kroon, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec, Purmerend en Edam-Volendam mogen gratis compost komen scheppen. Let op: het is verplicht om een aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete. Meer informatie over gft en etensresten en het scheiden van afval is te vinden op www.hvcgroep.nl/gft. Kijk ook op www.compostdag.nl

Een Nieuw Begin

GROOTEBROEK - Residentie 'Een Nieuw Begin' in Grootebroek (kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een vorm van dementie en niet aangeboren hersenletsel) organiseert vrijdag 22 maart een lentefeest voor de bewoners, bezoekers en gasten van de dagbesteding inclusief familie en vrijwilligers. Tijdens deze middag is er een optreden van de Blokkerse dansgroep en wordt een duo- fiets overhandigd. Deze is gesponsord door een trouwe bezoekster van de dagbesteding en haar man. De middag is van 13.45 uur tot 16.30 uur.

Scholenprogramma in de provincie

Commissaris Van Dijk start scholenprogramma provincie. (Foto: Johannes Abeling)

GROOTEBROEK - Met een gastles aan het Martinuscollege in Grootebroek op 13 maart j.l. heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, het startsein gegeven aan het scholenprogramma van de provincie Noord-Holland. De leerlingen leven zich tijdens de les 'Belastingbazen' in in de rol van de Provinciale Statenleden van Noord-Holland.

Met korte filmpjes en een online tool leren de scholieren hoe de politiek werkt. Met elkaar bepalen de leerlingen het provinciebeleid en stellen ze vast hoe groot de rol van de provincie bij verschillende onderwerpen moet zijn. Als gastdocent trad een medewerker van de provincie op, die vanuit de praktijk concreet over het werk van de provincie kan vertellen.

Provinciespel

Het gastlesprogramma 'Belastingbazen' is onderdeel van een breder programma 'Baas van Noord-Holland' dat de provincie Noord-Holland aan scholieren aanbiedt. Een ander onderdeel is 'Scholierenbattles', waarbij scholieren van verschillende scholen met elkaar om het beste idee strijden. Het lesprogramma 'Bouw je eigen provincie' bestaat al langer. Daarbij komen leerlingen naar het provinciehuis in Haarlem om het provinciespel te spelen.

Meer informatie en aanmelding, zie website van de provincie Noord-Holland.

'Ik wil meedoen'

Ik wil meedoen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Wethouder Dorus Luyckx onthulde dinsdag 19 maart in Eetcafé de Bonte Veer in Enkhuizen de eerste brievenbus behorende bij de campagne 'Ik wil meedoen' van Vrijwilligerspunt Westfriesland.

Met de campagne wil Vrijwilligerspunt mensen in West-Friesland op een laagdrempelige manier bewegen (actiever) mee te doen aan de maatschappij. Dat kan door te leren en door te doen. Voor beide is een aanmeldformulier ontwikkeld: 'Ik wil leren' en 'Ik wil doen'. Op het formulier kunnen geïnteresseerden aanvinken op welke manier zij willen meedoen aan de maatschappij. Met een kleurrijke brievenbus, waar de ingevulde aanmeldformulieren in kunnen worden gepost, wordt de campagne kracht bij gezet.

Leren en doen

Het formulier 'Ik wil leren' richt zich op mensen die actiever mee willen doen aan de maatschappij, maar daarvoor de benodigde (basis)vaardigheden onvoldoende beheersen. Het formulier is een initiatief van Taalhuis Westfriesland, een afdeling binnen Vrijwilligerspunt, die zich voornamelijk richt op laaggeletterdheid. Het formulier biedt mensen die moeite hebben met onder andere lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden de mogelijkheid hulp te krijgen bij het verbeteren van deze basisvaardigheden met een passend scholingstraject. Het formulier kan eventueel samen met een medewerker van de locatie van de brievenbus worden ingevuld.

Vijf locaties

Naast Wijkcentrum de Bonte Veer, komt binnenkort ook een brievenbus te staan in Hoorn (Werksaam WG), Stede Broec (bibliotheek), Drechtenland (bibliotheek) en Medemblik (locatie nog nader te bepalen). De brievenbussen blijven op iedere locatie drie maanden staan en gaan daarna naar een andere locatie binnen de regio. Op deze manier wil Vrijwilligerspunt, met hulp van de medewerkers van de verschillende locaties, zoveel mogelijk mensen bereiken.

Aanmelden

Meer informatie over de campagne? Dan kan contact worden opgenomen met Mariska Woudenberg, telefoon 0229-21 64 99 m.woudenberg@vrijwilligerspunt.com of Nancy Alders, n.alders@vrijwilligerspunt.com, 06-16168514.

Wielercafé bij Profile Nan

Menno en Jeroen. Wielercafé bij Profile Nan. (Foto: Frank Snip)

GROOTEBROEK - Profile Nan aan de Zesstedenweg 287 in Grootebroek staat vrijdagavond 29 maart in het teken van een heus wielercafé. 'Het wordt een avondvullend programma gericht op wielrennen waarbij twee oud profwielrenners aanwezig zijn. De insteek is een gezellige avond onder het genot van een borrel en lekker teuten over fietsen', legt Menno, eigenaar van Profile Nan uit.

Op de bovenverdieping van Profile Nan wordt het café ingericht en in de showroom worden de nieuwste modellen gepresenteerd, waaronder zich een aantal 'dikke fietsen', oftewel de echt opvallende racefietsen bevindt.

Menno: "We hebben de oud-renners Kenny van Hummel en Maarten den Bakker uitgenodigd die boeiende verhalen vertellen over hun eigen carrière. Ook is een speaker aanwezig die met de mannen in gesprek gaat en de nodige vragen stelt. Er is beeldmateriaal aanwezig en het aanbod nieuwste materialen op fietsgebied komt ruimschoots aan bod. Kortom, de avond staat in het teken van wielrennen in de breedste zin van het woord. Het wielercafé is ingericht met statafels zodat een lekker ongedwongen sfeertje ontstaat. Ook wordt het spelletje 'Petje op, petje af' gespeeld, dus de aanwezigen zullen zich niet vervelen. Alles wordt tiptop verzorgd." Zaterdag de 30e houdt Profile Nan de gehele dag door een raceshow. Menno: "Op deze dag worden ook alle nieuwe modellen geshowd en hebben we de nodige aanbiedingen."

In het wielercafé is plek voor maximaal 45 personen, dus degenen die deze avond beslist niet willen missen, kunnen een toegangsbewijs à 10 euro afhalen in de winkel. Wees er dus op tijd bij. De aanvang op 29 maart is 19.30 uur. Zie ook de Facebookpagina of www.profilenan.nl

Geen Samen(t)huis

(Foto: aangeleverd)

Enkhuizen – Het beoogde Samen(t)huis in de Nieuwstraat/hoek Westerstraat met zeven appartementen voor alleenstaande 50-plussers gaat niet door. Reden hiervoor zijn de hoge bouwkosten. Ook leveren de gemeenschappelijke ruimten geen huurinkomsten op. Daarom heeft Welwonen besloten om de panden te verbouwen tot 9 kleine appartementen voor 23-plussers.

Natuurlijk is het jammer dat het Samen(t)huis nu niet gerealiseerd wordt, maar gezien het tekort aan woningen voor jongvolwassenen is Welwonen tevreden met deze oplossing. Harry Draaisma, directeurbestuurder Welwonen: "De afdrachten van Verhuurdersheffing en Vennootschapsbelasting aan de overheid bedragen 4 miljoen per jaar en zijn daarmee een derde van onze huurinkomsten. Het wordt voor woningcorporaties dan ook steeds moeilijker om nieuwbouw te realiseren."

Na de zomer starten

Welwonen laat de bouwtekeningen aanpassen naar negen tweekamerappartementen. In overleg met de gemeente Enkhuizen wordt de omgevingsvergunning aangevraagd.

Het is de verwachting dat het Enkhuizer Aannemingsbedrijf na de zomer kan starten met de verbouwing.

The Groovetakers in jazzclub

The Groovetakers. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In de Sgt.Pepper's Jazz-Club is het zaterdagavond 23 maart weer Blues Time. Dan vanaf 21.00 uur swingende blues met de Groovetakers. De gitaren zijn gestemd, het podium stevig op de poten gezet... het dak van het Peperhuis gaat er af met deze band.

Deze formatie is niet de minste in zijn genre. Ze laten een mix horen, zoals ze het zelf noemen, van down-to-earth Chicago Blues, Texas Blues, foot stomping rhytm & blues tot hip shaking rock and roll. En dat dit niet zomaar een losse opmerking is, blijkt onder meer uit een verslag in het Nederlandse blad Bluesmagazine: 'De Groovetakers maken met hun energieke optreden hun belofte meer dan waar. Met mooi stem- en gitaargeluid van Ber van Zanen, zanger Menko Paul (wordt vergeleken met Kaz Lux van Brainbox), on the base en zang Ed Bothoff met daarbij de slagwerker Stefan Erents, werd dit optreden een heerlijke beleving, waar niet werd gelet op de lengte van de speellijst'. What you see is what you get: muziek, blues en entertainment.

Bezetting

Bezetting: Ber 'Duke Berry' van Zanen – gitaar en zang, Menko Paul – zang, Ed Bothoff – basgitaar en zang, Stefan Erents – drums.

Plaats van handeling: het Peperhuis in Enkhuizen, Wierdijk 12. De zaal is open om 13.30 uur. Het concert start om 14.00 uur. De toegang is € 7,- voor donateurs en € 8,= voor anderen. Het is zeer voordelig om donateur te worden. Kosten zijn € 17,- per persoon, inwonend gezinslid is € 8,-. Kinderen tot twaalf jaar gratis, tieners tot 18 jaar 2,50. Ook is het zeer aantrekkelijk om een Gold Card aan te schaffen. Voor meer informatie www.sgtpeppersjazzclub.nl

Maan en Van Dik Hout in Andijk

Maan. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Dijkpop is inmiddels strak uitverkocht, maar de organisatie heeft voor de avond voorafgaand aan het festival twee headliners weten te strikken voor De Avond van Andijk. Maan en Van Dik Hout komen 5 juli naar het gezelligste familiefeest van West Friesland.

Twee headliners op De Avond van Andijk!

Van Dik Hout. (Foto: aangeleverd)

Maan zette haar eerste stappen in de muziekwereld in het tv-programma The Voice of Holland, dat ze glansrijk won in 2016. Haar carrière had, dankzij haar succesvolle finalesingle 'Perfect World' met Hardwell, een enorme kickstart. Ze had een monsterhit 'Blijf bij mij' met Ronnie Flex (platina). Inmiddels heeft ze drie uitverkochte clubtours achter de rug en als absoluut hoogtepunt deed Maan in 2018 een eigen show op Pinkpop. Maan, Kris Kross Amsterdam en Tabitha boeken op dit moment een megagroot succes met het nummer 'Hij Is Van Mij' met Bizzey. En het is pas twee jaar geleden dat Nederland voor het eerst kennismaakte met Maan...

Een kwart eeuw

De tweede grote naam is Van Dik Hout. Deze Nederlandstalige rockband bestaat dit jaar vijfentwintig jaar en viert dat op De Avond van Andijk. In 1995 en 1996 stonden Martin Buitenhuis en zijn mannen al op Dijkpop en komen nu terug naar Andijk. Van Dik Hout is een van de meest toonaangevende bands van de Nederpop. De band brak in 1994 door met 'Stil In Mij' en scoorde later ook hits als 'Alles Of Niets' en 'Tot Jij Mijn Liefde Voelt'. De nieuwe single 'Eén nacht eeuwigheid' is het eerste nieuwe geluid van de band sinds vijf jaar. Het is de voorbode van meer materiaal wat dit jaar wordt verwacht.

Kaarten

De kaartverkoop is van start gegaan. Ze zijn verkrijgbaar www.deavondvanandijk.nl

Wat LED je!

Het team van Bot Meubelen in Hoorn. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

Verlichting in huis, het lijkt eenvoudig. Toch is het raadzaam om over een lichtplan na te denken, want welk soort licht heb je nodig? Welk effect geeft basisverlichting, zoals plafond-spotjes, en hoe wordt die mooie kast of dierbare accessoires goed belicht? Tijdens de workshop is er alle aandacht voor sfeer door verlichting. Deelnemers leren over lampen, licht, Kelveen en Lumen, geeft LED wel warm licht en is het goed dimbaar? Lichtspecialist Robert Kolmus vertelt daar meer over op donderdag 28 maart bij Bot Meubelen, C.J.K. van Aalstweg 8b Hoorn. Er zijn twee sessies: van 14.00 tot 15.00 uur en tussen 19.00 en 20.00 uur. Schrijf je in via www.bot.nl, telefonisch 0229 266 639 of e-mail info@bot.nl. Deelname en parkeren is gratis.

Natuurreis door Servië

Ovcar Kab al Gorge. Foto: Tjalling James.

BOVENKARSPEL - Tjalling James vertelt woensdag 27 maart over zijn elfdaagse veldtocht door het noordelijke deel van Servië.

Vojvodina maakt deel uit van de Pannonische laagvlakte in het noordelijk deel van Servië. Nabij Belgrado stromen de Sava, de Tanis en de Tisza in de schöne grauwe Donau. Alleen de Scharrelaar is blauw. Nabij het drielandenpunt met Kroatië en Hongarije zijn vloedbossen te vinden. Tussen Donau en Karpaten liggen de Deliblatska sands met ellipsvormige zandduinen. Zuidelijker kronkelt het water diep door het kalksteengebergte in de Ovcar Kablarkloof. Bijeneters vliegen samen op met oeverzwaluwen en lammergieren kiezen het luchtruim terwijl grondeekhoorns op de grond blijven, bij deze Servische kampeertocht. Start film/lezingavond om 20.00 uur bij IVN in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen. Gratis entree, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. In verband met beperkte ruimte aanmelden: www.ivn-westfriesland.nl/activiteiten/

Open Trouwdag

Open trouwdag in Enkhuizen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN – Het Zuiderzeemuseum en de Drommedaris organiseren zondag 7 april weer gezamenlijk de Open Trouwdag. Tijdens deze feestelijke middag stellen beide locaties zich open en geven zij alvast een impressie van hoe jouw trouwdag eruit zou kunnen zien op een van deze locaties. De middag vrij toegankelijk. Liever een privéafspraak? Neem dan contact op met Emily Lintvelt via emily@drom.nl.

Gemeentelijke begraafplaats

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Mensen hebben recht op een begrafenis die bij hen past. De medewerkers van de gemeentelijke begraafplaats proberen hier zoveel mogelijk aan tegemoet te komen.

De gemeentelijke begraafplaats op het Emmaplein is ontstaan in 1829. Naast cultuur- en oorlogsgraven is er midden op de begraafplaats een stiltecentrum gevestigd. Familie en nabestaanden kunnen hier een boek inzien waar alle begravingen en bijzettingen in staan, of om een overdenking ter nagedachtenis op te schrijven.

(Foto: aangeleverd)

Allerzielenviering

Jaarlijks vindt begin november de Allerzielenviering plaats. Dan vormt de begraafplaats een ontmoetingsplek voor alle nabestaanden. Het herdenken van de overledenen in een passende sfeer staat centraal. De begraafplaats wordt 's avonds opengesteld voor bezoekers en is sfeervol verlicht en ingericht en er wordt stemmige muziek gespeeld. Bezoekers krijgen een graflichtje, waarmee ze zelf bij het graf van de overledene kunnen gedenken, ieder op een eigen wijze. Iedereen is van harte welkom.

Kinderhofje

Het Kinderhofje is een plek voor ouders en familie om het verlies (te vroeg geboren) of het overlijden van een kindje op een waardige manier te kunnen herdenken. Er kan een glazen vlindertje, met of zonder tekst, op het aanwezige monument worden geplaatst. Ook is het mogelijk om een kindje te begraven of rond het monument de as uit te strooien.

Gemeentelijke begraafplaats Enkhuizen, Emmaplein 1, 1601 PD Enkhuizen. Tel.: (0228) 360 170
E-mail: begraafplaats.enkhuizen@sed-wf.nl. of www.enkhuizen.nl/begraven-en-grafuitgifte

Uitvaartverzekering, koopsom, deposito?

ENKHUIZEN - Veel mensen hebben vragen over hun uitvaart en wat hier bij komt kijken. Misschien u ook wel. In dat geval willen wij u graag uitnodigen voor ons uitvaartspreekuur. Hier krijgt u antwoord op al uw vragen.

Zegt u het maar…

Op het uitvaartspreekuur kunt u zien wat er mogelijk is bij Uitvaartverzorging De Jonge. Laat uw uitvaartverzekering eens doorlichten. Erik Joosen Adviseur van Nuvema is ook aanwezig voor informatie over Nuvema: een uitvaartverzekeraar die samenwerkt met Uitvaartverzorging De Jonge. Bij Nuvema willen we dat u alleen betaalt voor wat u wilt. Daarom kijken wij naar uw wensen. Dit koppelen wij aan lokale prijzen. Zo komen wij tot een verzekerd bedrag. Ook bieden wij een uitvaartdeposito. Kortom, Nuvema heeft mogelijkheden voor jong en oud.

Gratis informatie

Het uitvaartspreekuur is 25 maart van 10.30 tot 12.00 uur in Uitvaartcentrum de Jonge. Het uitvaartspreekuur is gratis. Meer informatie? Bel dan met Erik Joosen op 06 -52 03 46 30 of Uitvaartverzorging de Jonge op 0228 -31 31 31.

Afscheidsfotografie door Yvette Vlaar

Yvette Vlaar brengt het afscheid van een overledene op een mooie, warme manier in beeld. (Foto: Yvette Vlaar) (Foto: Yvette Vlaar)

BENNINGBROEK - We halen alles uit het leven omdat we maar één keer leven, maar we gaan ook maar één keer dood en je kan het afscheid niet een keertje overdoen. Elk afscheid is uniek. Door het grote verdriet dat je overspoelt, vervagen de herinneringen aan deze momenten vaak snel.

Met respect voor alle betrokkenen kan ik dit afscheid vastleggen. Ik kom bij je thuis om liefdevolle foto's te maken bij het afscheid of bij een persoonlijke dienst. Ook kan ik de afscheidsceremonie, bij een begrafenis of crematie, vastleggen op een integere manier. Als naaste of nabestaande ben je in beslag genomen door je gevoelens en al het regelwerk. Pas later besef je dat je delen hebt gemist. Ik kan je dan een tastbare herinnering geven aan een verdrietig, maar mooi laatste moment. Zo kan je later terugkijken op een passend afscheid, zonder dat de waardevolle herinneringen vervagen.

Een afscheidsreportage kan uit meerdere momenten bestaan. Van de laatste adem tot aan de asverstrooiing of het plaatsen van het grafmonument. Omdat ik zoveel liefde ontvang, kan ik ook veel liefde geven en juist daardoor die momenten vastleggen die zo waardevol zijn. Herinneringen zitten vaak in de kleinste details verscholen. Ik leg niet het verdriet vast, maar de liefde.

Meer informatie:

www.yvettevlaar.nl,

EHBO-cursus

ENKHUIZEN - In het Rode Kruisgebouw in Enkhuizen wordt zaterdag 11 mei een uitgebreide EHBO-cursus gestart.

Op 11, 18 en 25 mei wordt van 09.00 tot 16.00 uur in het Rode Kruisgebouw in Enkhuizen les gegeven. Na afloop van deze cursus kunnen de deelnemers een slachtoffer in veiligheid brengen, de toestand van het slachtoffer beoordelen, reanimeren en een AED gebruiken. Normaal bedragen de kosten voor de uitgebreide EHBO-cursus 200 euro.

Omdat de afdeling West-Friesland met de jaarlijkse collecte een fors bedrag op heeft gehaald wordt de cursus, inclusief cursusboek, voor 160 euro aangeboden. Aanmelden voor de cursus kan via e-mail opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl

Maak kans op filmkaartjes On the basis of sex

On the basis of sex. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film On the basis of sex met onder anderen Felicity Jones - Armie Hammer - Kathy Bates.

On the basis of sex is het waargebeurde en inspirerende verhaal over juriste Ruth Bader Ginsburg. In 1971 staat ze aan het begin van haar carrière en worstelt met discriminatie op basis van het feit dat ze een vrouw is. In de film zien we hoe Ruth in een door mannen gedomineerde wereld de weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten. Ruth Bader Ginsburg is één van de grootste vrouwelijke iconen ter wereld; ze heeft wereldwijd enorm veel betekend voor vrouwenrechten en emancipatie. Anno 2019 is haar verhaal relevanter dan ooit. Met Felicity Jones en Armie Hammer.

Kans maken op twee kaarten voor de voorstelling voor On the basis of sex op 25 maart 20.00 uur? Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl

Burgemeester sluit drugspand

ENKHUIZEN - In Enkhuizen is de afgelopen week een grote hennepplantage ontmanteld.

Het gaat om een woning aan de Kruislaan. Burgemeester Van Zuijlen nam het besluit de woning aan de Kruislaan met ingang van 19 maart te sluiten voor de duur van drie maanden. Op het pand komt een mededeling waar mensen meldingen kunnen doen.

Concert Musica Religiosa

Musica Religiosa. Foto: Johan Blokker.

ENKHUIZEN - In Levend Water, de kerk aan Wegje 4 te Enkhuizen staat zaterdag 6 april een gevarieerd concert met het Kleinkoor Musica Religiosa uit Kampen onder leiding van Gerwin van der Plaats op het programma.

Het kleinkoor brengt prachtige liederen ten gehore, er is samenzang en Gerwin van der Plaats, virtuoos op orgel en piano, zorgt voor instrumentale hoogstandjes. De aanvang is om 20.00 uur.

Unieke zilverkleurige koorklank

Musica Religiosa is een koor voor de geoefende en gevorderde amateurzanger. In 2018 vierde het koor haar tienjarig bestaan en in die jaren heeft het zich ontwikkeld tot een kwalitatief vooraanstaand kleinkoor. De programmering staat bekend om de inspirerende liederen waarbij de zilverkleurige koorklank menigeen in vervoering brengt. Het geheel staat onder deskundige en bevlogen leiding van dirigent Gerwin van der Plaats. Als geen ander weet hij de eenheid in stem en muzikale overdracht tot in de puntjes voor te bereiden en tot uiting te laten komen. Waardoor de muzikale boodschap bij de luisteraar als een warme deken over hem of haar heen komt.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang aan de kerk bedraagt € 10 contant, kinderen tot en met 11 jr. € 5,00. Reserveren wordt geadviseerd: dit kan via een mail naar muziek240@gmail.com. of zie www.zingenenzo.com

Woodstock in Café van Wervershoof

The Challenge. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Het is 50 jaar terug dat het memorabele Woodstock festival gehouden werd. "Daar gaan we deze dag op terugkijken, luisteren en genieten. Dat doen we samen met Loek Boon en Rene Dol (SMEW Classics) in de vorm van live muziek, video, vinyl, eten en drinken", aldus een van de organisatoren.

"Voor de live muziek hebben we The Challenge uit Hoogkarspel bereid gevonden om bij ons een try-out te doen. Drie dagen van liefde en muziek in het plaatsje Bethel in Amerika op het land van Max Yasgur. Het was in augustus 1969 dat dit eerste festival plaats vond. Wij houden het op een dag en proberen daar een chronologisch beeld te geven wat er allemaal gebeurde op het festival."

Prachtige opnamen

"We zijn in het bezit van een mooie Blue-ray movie waar prachtige opnamen op staan. Als je er bij stil staat dat de opnames 50 jaar oud zijn, zijn de opnamen nog van een hoge kwaliteit. Prachtige beelden van Crosby,Stills en Nash, Santana, Jefferson Airplane, de legendarische Joe Cocker, de geweldige afsluiter Ten Years After en natuurlijk nog veel meer. Natuurlijk draaien Loek en Rene het nodige vinyl, en in de avond dus twee keer drie kwartier the Challenge. Wij zorgen voor wierook en voedsel uit die tijd, ook proberen wij als organisatie er als hippie uit te zien. Het zou heel fijn zijn als het publiek ook als hippie verkleed zou zijn."

Namens SMEW classics graag tot ziens op 23 maart in het Café van Wervershoof. Vrij entree. Aanvang 17.00 uur.

Avond over hoogsensitiviteit

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het hoogsensitieve kleurrijke en creatieve brein heeft als essentieel kenmerk een diepgaande verwerking van informatie. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het hoogsensitieve brein een eigen manier van werken heeft. Niet alle HSP'ers zijn spiritueel. Er zijn ook nuchtere, diepe denkers en atheïsten die hooggevoelig zijn.

Een avond over hoogsensitiviteit vindt plaats in De Huiskamer van Enkhuizen aan de Westerstraat 65 in Enkhuizen. Belangstellenden worden verwacht aan de deur aan de achterzijde van het pand tegenover Torenstraat 13. Deze staat open vanaf 19.00 uur. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Parkeergelegenheid is op twee minuten loopafstand aan het Boschplein, Meidenmarkt in Enkhuizen.

Vragen en/of aanmelden, dit kan via: hspcafe@outlook.com. Aan deze kennismakingsavond zijn geen kosten verbonden.

Jet Rood is Ervaringsdeskundig, SPW4+ (Sosa Inholland), Spiritueel begeleider (ASPI), Neuro Linguïstisch Programmeren (Robin Stevens), Journalistiek (Laudius Hbo-niveau).

Trainen als een profvoetballer

Jeugdvoetbaldagen op stapel. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - Speciaal voor jeugdspelers uit de regio die als een profvoetballer willen trainen is dit de kans. Op maandag 29 april, dinsdag 30 april en woensdag 1 mei, tijdens de meivakantie, vinden op het complex van Spirit'30, uit Hoogkarspel, de Jeugdvoetbaldagen plaats. De organisatie is in handen van de staf van Jeugdvoetbalopleiding.

In de meivakantie!

Alle kinderen van vijf tot en met vijftien jaar kunnen hier aan deelnemen. Van keeper tot spits, iedereen is welkom! Voor de keepers is er een speciaal programma, onder leiding van professionele keepertrainer. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van een bepaalde vereniging, iedereen kan zich aanmelden! De specifieke trainingen worden verzorgd door professionele trainers. Men krijgt alle basistechnieken aangeleerd volgens de Wiel Coerver methode. Dankzij een intensieve en wedstrijdgerichte scholing neemt de balvaardigheid en het zelfvertrouwen verder toe.

Voordelen

Het moderne voetbal eist een dynamische balvaardigheid en deze verwerft de jeugd nadat ze de bewegingen met de bal technisch goed beheersen. Dankzij een individuele techniekverbetering is het mogelijk het collectieve spel op een veel hoger niveau te brengen. Spelers worden zelfbewuster en eisen meer en meer de bal op.

Men kan zich voor deze Jeugdvoetbaldagen inschrijven door een mailbericht te sturen naar jeugdvoetbaldagen@jeugdvoetbalopleiding.nl. Zet hierin naam en adresgegevens, geboortedatum en telefoonnummer. De Jeugdvoetbaldagen zijn voor alle jeugdspelers die gek zijn op voetbal.

16 / 16