Schermer - Beemster op zondag

17 maart 2019

Schermer - Beemster op zondag 17 maart 2019


Overvecht voor het goede doel

Ouderen worden bij Tuincentrum overvecht in de watten gelegd met leuke activiteiten. (Foto: Yvette van der Does/Fotobewerking Bart Agterberg)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tuincentrum Overvecht in de Beemster verzorgt zondag 24 maart Het Tuinfeest. Tijdens deze feestelijke braderie is iedereen welkom, maar (eenzame/aan huis gebonden) ouderen worden als 'special guest' in het zonnetje gezet. Zij zijn via Stichting WonenPlus persoonlijk uitgenodigd voor een gratis dag vol muziek, spel, workshops, lekker eten en leuke cadeaus.

Het Tuinfeest in Tuincentrum Overvecht wordt georganiseerd door De GOLINTL Foundation in samenwerking met het regionale onderwijs en bedrijfsleven. Zij willen eenzame/aan huis gebonden ouderen graag verwennen met een leuke dag. Een ander helpen zorgt immers voor de mooiste aandacht die er is!

Vandaar Het Tuinfeest: een gezellige braderie met muziek, lekker eten, streekproducten, de workshop voorjaarsstukje maken met leerlingen van het Clusius College en spellen zoals jeu de boules, bingo en Oud-Hollandse spellen. Voor de uitgenodigde ouderen is deelname aan alle activiteiten gratis, andere bezoekers betalen bij sommige onderdelen een klein bedrag bestemd voor het goede doel.

Kinderboerderij

Naast leerlingen van het Clusius College, werken ook leerlingen van de Lourdes school, De Bloeiende Perelaar en 't Carrousel mee aan deze speciale dag. Zij hebben de afgelopen tijd zelf plantjes gekweekt en potten gemaakt en versierd. Deze krijgen de genodigden op 24 maart als cadeau mee naar huis.

Het Tuinfeest is voor jong en oud, dus ook voor kinderen is er van alles te beleven. Van een stormbaan en kinderboerderij tot springkussen, schminken, draaimolen en nog veel meer.

Signeersessie

Er is een binnen- en een buitenmarkt met onder andere foodtrucks, kramen met presentaties van bedrijven en heerlijke streekproducten. Schrijfster Edith van Walsum signeert haar nieuwe boek 'Onzichtbaar' over de vriendschap tussen een oudere man en een jong meisje. Een ontroerend verhaal over eenzaamheid, vriendschap en hoop.

Bezoekers van Het Tuinfeest hebben niet alleen een gezellige dag, zij steunen ook het goede doel. Twintig procent van de weekendomzet (vrijdag-zondag) gaat naar het organiseren van dit soort events in samenwerking met de GOLINTL Foundation. Dus kom in het weekend van 24 maart tussen 10 en 17 uur lekker shoppen en genieten bij Tuincentrum Overvecht in de Beemster!

Meedoen?

Wil je helpen om deze dag extra bijzonder te maken voor ouderen? Bedrijven en particulieren kunnen op verschillende manieren meehelpen. Van artikelen beschikbaar stellen voor de bingo tot het doneren van een ticket om zo een eenzame oudere een onvergetelijke dag te bezorgen!

Meer informatie: www.tuinfeestovervecht.nl


Besparen

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Wilt u ook weten wat u kunt doen om het milieu en uw portemonnee te besparen? Heel praktisch, in uw eigen huis of bedrijf? Of wilt u weten wat overheden of wooncorporaties van plan zijn? En wat dit voor u betekent? Kom dan op zaterdag 6 april naar Sporthal de Kloek in Middenbeemster.

Op de derde Regionale Duurzaamheidsbeurs zijn de nieuwste producten en regelingen te vinden rond energiebesparing. Maar ook wat er zoal in uw eigen omgeving gebeurt om CO2 te minderen. Goed om te weten. Handig als je iets van plan bent.

Vijftig bedrijven en organisaties uit de regio en daarbuiten zijn op de beurs aanwezig. Zij tonen innovaties rond energiebesparing in huis en bedrijf, praktisch elektrisch vervoer, duurzaam eten en handige recyclingproducten. Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen, isolatie en warmtepompen? Of nieuwe modellen elektrische auto's, scooters of ontwikkelingen rond duurzame voeding? U vindt het er allemaal.

Overheden geven informatie over bruikbare regelingen en toekomstige plannen. U hoort wat wooncorporaties of de vervoersregio doen en wat de vier energiecoöperaties in de regio beogen. Scholieren die meedoen aan de Solarbotenchallenge in juni in Purmerend laten hun zelfgebouwde solarboten zien.Vijftien sprekers – waaronder BN' ers zoals weerexpert Reinier van den Berg en frontvrouw Marjolein Jonker van de Tiny Houses Movement – vertellen over achtergronden en schetsen toekomstbeelden.

Oog voor detail bij Onder de Linden

Beeld van Petrus gemaakt door Claus de Werve. (Foto: Aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - In Onder de Linden start donderdag 21 maart een cursus kunst- en cultuurgeschiedenis 'Oog voor detail'. De cursisten duiken in de eigen museale schatkamers, en die van de buurlanden: details in schilderijen, beelden of architectuur vertellen veel over de intentie die de makers aan het werk wilden meegeven. Kunst- en cultuurhistoricus Tine Sijm geeft de cursus in vijf bijeenkomsten van 10.00 tot 11.45 uur.

De cursus laat zie dat er soms sprake is van religieuze of symbolische betekenissen in kunst en cultuur, zoals een middeleeuws beeld van Petrus laat zien, gemaakt door Claus de Werve. Echter, hier wijzen details juist naar wat ontbreekt, want het zijn slechts de sporen in het hout die de afdruk laten zien van zijn attributen, waardoor we hem als Petrus kunnen identificeren. Details kunnen ook verwijzen naar voorgangers, die een inspiratiebron hebben gevormd voor de kunstenaar, zoals bij Henry Moore, die na een ontmoeting met een Pre-Colombiaans beeld zijn 'Liggende Figuur' schiep en waarmee hij zijn creatie een elementaire kracht kon meegeven.

Filosofische benadering

In de loop van de westerse geschiedenis is een meer filosofische benadering van de kunst en het kunstenaarschap te zien waarover Sijm de cursisten voorbeelden laat zien. Voor de cursus kunnen deelnemers zich aanmelden via sijm.t@quicknet.nl of 0229-501837 (inspreken bij geen gehoor).

De kosten voor de vijf lessen zijn 87,50 euro. Onder de Linden is te vinden aan Middenweg 150 in Middenbeemster.

Chris Vos maakt indruk op Spaanse piste

Chris Vos stijlvol in actie. (Foto: Natasja Vos)

LA MOLINA/BEEMSTER - Chris Vos heeft grote indruk gemaakt in het Spaanse La Molina. Hij nam drie medailles mee terug naar Beemster; twee gouden en een zilveren.

De snowboarders uit alle continenten waren neergestreken in La Molina voor het afwerken van maar liefst 4 World Cup races. La Molina ligt op ongeveer 2,5 uur van Barcelona af en het gebied is 'geadopteerd' door de Spaanse tak van de Johan Cruijff Foundation. De Foundation heeft het gebied zo aangepast dat mensen met een beperking hier terecht kunnen voor snowboarden en skiën.

Snowboarder Chris Vos was in goeden doen en won maar liefst 2 World Cup races. Daarnaast was hij goed voor het zilver. Een uitstekend resultaat. Hij kan zich nu klaarmaken voor de WK in Finland.

Goede herinneringe

Vos: "Ik kom al vanaf mijn twaalfde in La Molina en heb veel goede herinneringen aan het gebied. Vier jaar geleden werd ik hier voor het eerst wereldkampioen en ontving ik mijn gouden plak van niemand minder dan Johan Cruijff. Dat vergeet ik nooit meer."

De omstandigheden in La Molina waren bizar. Er lag nagenoeg geen sneeuw en wat er lag was kunstsneeuw.

"We hebben alles gehad; wind, zon en regen. Ik ben ontzettend blij met mijn plakken en focus me nu op de World Championships. Ik heb daar twee wereldtitels te verdedigen en dat gaat echt een hel of a job worden", aldus de Beemsterling. De WK is op 27 maart in het Finse Pyha. Chris Vos verdedigt er zijn Snowboardcross en Banked slalom titel.

" Omaaa"

Deze keer wordt ik met een juichkreet verwelkomd en is de verrassing groot omdat we er zomaar opeens weer zijn. Het was even een druk geregel, maar na veel telefoontjes en plannen konden we 4 afspraken maken, en besloten we om nogmaals naar Nederland te gaan om lekker tijd aan de meiden te geven. Er moesten spullen gehaald worden voor 2 verschillende oldtimers, we hebben besloten om toch maar een auto aanhanger te kopen, dat geeft weer meer vrijheid dan er 1 te huren en op de valreep konden we een partij onderdelen kopen die we ook nog nodig hadden. Het werd een heerlijk weekend, waar we regelmatig de meiden meenamen, die dan vrolijk hun ouders uitzwaaiden met de kreten "Jullie mogen nu niet mee hoor!". Natuurlijk deden we elke dag spelletjes, stopte ik de dames elke avond in bad, en gingen we samen naar oude Oma toe. Fleurtje van 2 meldde me regelmatig "Oppassen hè Oma, niet vallen hoor1", ongeveer bij elke stap die ik zette. Met een koffer vol tekeningen gingen we weer op weg, 's morgens nog even de meisjes geknuffeld voordat ze naar school gingen. Doordat we de aanhanger mee terug namen konden we niet zo snel, tel daar de storm, regen, sneeuwbuien en wat hagel bij, dan kun je op je vingers natellen dat de terugweg best lang duurde. Ik zorg altijd dat er voor de kleine kachel genoeg hout klaar staat, dus was het ook zo weer lekker warm in huis toen we er eenmaal waren. Met mijn enkel gaat het elke dag beter, de fysio afspraken konden pas in april, maar dat geeft niet, ik doe rustig aan, en zit 's middags keurig met het pootje omhoog. De 1e krokussen komen boven de grond, het is nu ook hier weer even koud, maar dan komt echt het voorjaar er aan…..heerlijk, zin in…..

Blaasmuziek

Groupe Dixx. (Foto: Aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - In de Keyserkerk speelt zondag 17 maart, om 16.00 uur Groupe Dixx. Semi-professionele musici die de afgelopen jaren steeds meer aan de weg timmert. Ze spelen klassieke en hedendaagse blaasmuziek, compleet met enkele komische en sfeervolle arrangementen die de wolken boven de Beemster zullen wegblazen. Reserveren kan via groupedixx@gmail.com.

Tafeltennissen

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tafeltennisvereniging Beemster houdt donderdag 28 maart een open avond. Iedereen in de leeftijd van 10 tot 89 jaar mag deze avond beleven of het balletje altijd doet wat van hem of haar verwacht wordt.

Er zijn genoeg spelers die de kneepjes van deze sport kunnen bijbrengen aan de beginners en uiteraard in een ongedwongen sfeer. Materiaal is aanwezig, zaalschoenen zijn wel verplicht.

Er wordt gesport om 20.00 uur in het MFC de Boomgaard aan Middenpad 1 in Zuidoostbeemster.

Bijenlint kleurt de Beemster

Krokussen in een bijenlint. (Foto: Danielle Ernsting)

MIDDENBEEMSTER - "Bij ons in Middenbeemster zien we steeds meer bloemen!", merkt Danielle Ernsting op. "Ze fleuren het openbaar groen op, ook tijdens het uitlaten van mijn hond is dat echt genieten!"

Een Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij. Dit kunnen onder andere tuinen of landschappen zijn met daarin bijvriendelijke beplanting of bijenhotels. Een lint aan initiatieven om Nederland een geschikte woonplaats te maken voor bijen. Het Bijenlint is ooit in Zutphen begonnen als lokaal initiatief. Daarna is het opgepakt door de Bijenstichting en nu is het een landelijk fenomeen. Bedrijven en particulieren kunnen een belangrijke rol spelen. Iedere actie (bijenhotel of bijvriendelijke tuin) draagt bij aan een verbetering. Bron: wwwbijenlint.nl

(Foto: Aangeleverd)

Vervolg van de voorpagina

Hovenier Bram Engberts, de Jamie Oliver onder de tuinen, geeft gratis tuinadvies en eigenaren van monumenten maken kans op gratis energiescans ter waarde van 950 euro. Wilt u weten wat úw ecologische footprint is: laat die maken bij Laura Moningka van de Footprintchallenge. Komt u met OV? Dan rijden gratis Twizy's van VisitBeemster u vanaf het centrum van Middenbeemster naar de beurslocatie. De derde Regionale Duurzaamheidsbeurs is actueler en praktischer dan ooit. De entree is gratis. Tijden: 10.00 – 16.00 uur. www.regionaleduurzaamheidsbeurs.nl

Verhalen over verzamelen

DE RIJP - Museum In 't Houten Huis herbergt een tentoonstelling over verzamelingen onder de noemer van 'Heel bijzonder, mijn unieke verzameling'. Elf verzamelaars hebben hun collectie uitgestald. Françoise van Essen-Weltering (chocolademallen), Mart Noome (iconen) en Jenny Mulder (pop-upboeken) zijn zondag 24 maart tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig en geven een inkijkje in hun verzamelingsactiviteiten. De bezoekers lopen met vragen rond die de museummedewerkers niet kunnen beantwoorden. Zoals: Waarom verzamel je dit? Wanneer ben je daarmee begonnen? Wat is je dierbaarste object? Wat zou je nog graag willen verwerven? Ben je nog steeds op zoek? Waar komen je objecten vandaan? Wie kunnen deze vragen het beste beantwoorden? Dat zijn natuurlijk de verzamelaars zelf. Locatie In 't Houten Huis: Tuingracht 13 in De Rijp.

Grip op je Geld bij Resto VanHarte

Grip op je geld bij VanHarte (Foto: Vincent van den Hoogen)

ALKMAAR - Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte organiseert woensdag 27 maart een resto-avond met als thema Grip op je Geld. Locatie is De Vleugels op Terborchhof 1.

"Vraag jij je ook wel eens af of je eigenlijk niet teveel betaalt voor de 'gratis' telefoon die je bij je abonnement krijgt? En of je bij speciale aanbiedingen nu echt goedkoper uit bent? Je bent niet de enige. Taalkunstenaar Bo Baden doet daarom tijdens het driegangendiner een voordracht over geld á la tv-programma 'Keuringsdienst van Waarde. Een leuke manier om met elkaar het gesprek aan te gaan over geld. Iedereen is van harte welkom om hierbij aan te schuiven", aldus een woordvoerder van Resto VanHarte.

Iedereen is van harte welkom. Inloop is vanaf 17.30 uur. Het programma start om 18.00 uur. Bijdrage is zeven euro per persoon. Met gratis Alkmaarpas is het vier euro. Reserveren is noodzakelijk via www.restovanharte.nl (gratis) of bel 0900 900 3030 (35 ct/gesprek). Ook kinderen zijn van harte welkom.

Levendig buurtrestaurant

Resto VanHarte is het levendige buurtrestaurant met betaalbare en gezonde driegangendiners. Iedereen is welkom. De Resto's zijn er voor iedereen, jong en oud, waar men ook vandaan komt. Buurtbewoners koken en eten hier samen, leren mensen kennen en dragen zelf bij aan een leefbare buurt. De restaurants worden opgezet en gecoached door een klein team van professionals, maar drijven op de inzet van vrijwilligers. Resto VanHarte is synoniem aan meedoen en daarmee hét recept voor een betere buurt.

Topavond bij Het Plein

Pop in moerstaal. (Foto: Machiel Uppelschoten)

WEST-GRAFTDIJK - Het was vorige week zaterdag genieten van pop in moerstaal bij Het Plein. Vele Nederlandse klassiekers van onder andere Het Goede Doel, Doe Maar en Alderliefste, werden op de avond gezongen en gespeeld door de Nederpop All Stars in het pittoreske kerkje van West-Graftdijk. Zanger Stefan de Kogel was zichtbaar in zijn element aan zijn energieke dancemoves te zien. En Erik Mesie van Toontje Lager die het gastoptreden verzorgde, wist het doorgaans rustige publiek in de benen te krijgen met zijn nummer Stiekem gedanst. Na een daverend applaus volgde er een royale toegift en zinderde de goeie sfeer nog lang na bij Het Plein. Ook dankzij de andere artiesten: Luc de Bruijn, Sander van Herk, Robert Kramers en Erik de Nood.

13 / 20